facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν δεσμεύονται εκ νέου σε μια "ανθρωπιστική εκεχειρία"

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκαν εκ νέου να τηρήσουν από αύριο Δευτέρα μια "ανθρωπιστική εκεχειρία" στη σύρραξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, γνωστοποίησαν σε μια κοινή ανακοίνωση με τις ΗΠΑ, έπειτα από διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Στίβεν Μπίγκαν συναντήθηκε χθες με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε. Μία ημέρα πριν, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε υποδεχθεί τους ομολόγους του από το Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και στη συνέχει από την Αρμενία Ζόχραμπ Μνατσακανιάν, χωρίς ωστόσο να συναντηθούν και οι τρεις μαζί.

"Η εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους θα τεθεί σε ισχύ στις 08.00 το πρωί (06.00 ώρα Ελλάδας) την 26η Οκτωβρίου", συμπληρώνεται.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες δεσμεύονται σε μια εκεχειρία. Η κοινή δήλωση υπογραμμίζει ότι οι δύο υπουργοί "επαναβεβαιώνουν τη δέσμευση των χωρών τους να εφαρμόσουν και να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους που συμφωνήθηκε στη Μόσχα τη 10η Οκτωβρίου και επιβεβαιώθηκε σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Παρίσι τη 17η Οκτωβρίου".

Όμως, η εκεχειρία δεν είχε τηρηθεί έως σήμερα.

 ΑΠΕ - ΜΠΕ/ capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν δεσμεύονται εκ νέου σε μια "ανθρωπιστική εκεχειρία""

Νέα έκτακτα μέτρα στις Σέρρες για τον περιορισμό του κορονοϊού

Σε νέα έκτακτα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού προχωρά ο δήμος Σερρών, όπως αποφασίστηκε στη διάρκεια σύσκεψης της δημοτικής αρχής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα grtimes, ο δήμος Σερρών με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας προχωρά για μία εβδομάδα στα εξής μέτρα:

-Αναστολή λειτουργίας όλων των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων.

-Αναστολή παραχώρησης σχολικών και δημοτικών χώρων σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.

-Αναστολή όλων των παραστάσεων του ΔΗΠΕΘΕ.

-Αναστολή των τμημάτων της Σχολής Χορού και της Γυμναστικής Ενηλίκων της ΚΕΔΗΣ.

Επιπλέον, στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκαν οι εξής δράσεις:

-Προμήθεια οκτώ πυλών ακριβούς μέτρησης θερμοκρασίας, προκειμένου να εγκατασταθούν στις εισόδους του Δημαρχείου και όλων των δημοτικών χώρων.

-Προμήθεια 6.500 υφασμάτινων μασκών πολλαπλών χρήσεων, ώστε να διανεμηθούν σε μαθητές και καθηγητές σε πρώτη φάση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

-Ενεργοποίηση των εθελοντικών ομάδων για κοινωνικές δράσεις.

-Σχεδιασμός πλέγματος ηλεκτρονικών υπηρεσιών από το ΔΗΠΕΘΕ, την Κ.Ε.ΔΗ.Σ και τη Διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Σερρών.

-Καμπάνια ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την τήρηση των μέτρων προστασίας.

-Καθημερινή απολύμανση των παιδικών χαρών.

-Ενίσχυση της Αστυνομίας με το δυναμικό της Δημοτικής Αστυνομίας και των υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας για τη συγκρότηση πρόσθετων μεικτών κλιμακίων ελέγχου.

«Προχωράμε με εντατικοποίηση των ελέγχων και στοχευμένες δειγματοληψίες, καθώς και ενημέρωση του πληθυσμού. Καμία έκπτωση σε καταστάσεις ανομίας. Και σε όλη αυτή την προσπάθεια, οι σύμμαχοί μας είναι οι νέοι άνθρωποι. Τους καλούμε να δώσουμε όλοι μαζί αυτή τη μάχη τις επόμενες ημέρες, μια μάχη που η περιοχή έχει αποδείξει και στην πρώτη φάση της πανδημίας ότι μπορεί να την κερδίσει με την πιστή τήρηση των μέτρων. Παραμένουμε σε συναγερμό, παραμένουμε σε επιφυλακή», δήλωσε νωρίτερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την ευρεία σύσκεψη στην έδρα της Αντιπεριφέρειας, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Παναγιώτη Σπυρόπουλου, του Δημάρχου Σερρών, Αλέξανδρου Χρυσάφη, όλων των Δημάρχων της περιοχής, καθώς και των επιχειρησιακά συναρμόδιων υπηρεσιών.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα έκτακτα μέτρα στις Σέρρες για τον περιορισμό του κορονοϊού"

Βουλή: Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά Σταϊκούρα -133 υπέρ, 158 κατά

Στην (αναμενόμενη) καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκουρα, προχώρησε η Βουλή.

Συνολικά ψήφισαν 291 βουλευτές.

Κατά ψήφισαν οι 158 βουλευτές της ΝΔ, υπέρ  133 από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση). Εξαίρεση το ΜΕΡΑ25 (9 βουλευτές) που αποχώρησε από τη συζήτηση.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση: Κράτησε περισσότερο από 35 ώρες, ο μεγαλύτερος χρόνος που έχει συζητηθεί ποτέ πρόταση δυσπιστίας είτε σε κυβέρνηση είτε σε υπουργό. Κατά τη διάρκειά της μίλησαν 141 βουλευτές και 24 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί.
Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά Σταϊκούρα -133 υπέρ, 158 κατά"

Στο έλεος του κορονοϊού η Γαλλία: Πάνω από 52.000 κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Γαλλία εξαιτίας της δραματικής ανόδου των κρουσμάτων κορoνοϊού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών, οι νέες μολύνσεις έφτασαν στις 52.010, το τελευταίο 24ωρο.

Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά τα 50.000 στην Ευρώπη μέσα σε μια μέρα και παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε, σε πρώτη ανάγνωση, την παράταση έως τις 16 Φεβρουαρίου της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, ειδικό καθεστώς που επιτρέπει στην κυβέρνηση να εφαρμόσει περιορισμούς ενώπιον της κρίσης Covid-19.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε με 71 ψήφους υπέρ έναντι 35 κατά, αναμένεται στη Γερουσία την Τετάρτη, για να πάρει το οριστικό πράσινο φως στις αρχές Νοεμβρίου.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη Άνοιξη, η αντιπολίτευση, της αριστεράς όπως και της δεξιάς, ύψωσε τους τόνους στο κοινοβούλιο, εκφράζοντας ανησυχία για το γεγονός ότι «τίθενται μεταξύ παρενθέσεων οι ατομικές ελευθερίες» από αυτή την «ατομική βόμβα» της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο έλεος του κορονοϊού η Γαλλία: Πάνω από 52.000 κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες"

Όλη η Ευρώπη στο πλευρό του Μακρόν για τις ύβρεις από Ερντογάν

Στηρίζουν τον Μακρόν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζεπ Μπορέλ. Στο πλευρό του και ο Μητσοτάκης.

Την στήριξη της Ευρώπης έχει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουελ Μακρόν μετά τις ύβρεις από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στον απόηχο μιας νέας αντιπαράθεσης με την Τουρκία, μετά και τις λεκτικές επιθέσεις εναντίον του εκ μέρους του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και των εκκλήσεων για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων στον αραβικό κόσμο, ανήρτησε σήμερα σειρά από tweet, με τα οποία επιβεβαιώνει τις αξίες που πρεσβεύει και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι απορρίπτει τη «ρητορική του μίσους».

«Την ελευθερία, την αγαπάμε με πάθος, την ισότητα, την εγγυόμαστε, την αδελφοσύνη, τη ζούμε έντονα. Τίποτα δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε, ποτέ.

Η ιστορία μας είναι εκείνη της μάχης εναντίον των τυραννιών και των φανατισμών. Θα συνεχίσουμε.

Θα συνεχίσουμε, Σεβόμαστε όλες τις διαφορές υπό το πνεύμα της ειρήνης. Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τον λόγο του μίσους και θα υπερασπιστούμε τον λογικό διάλογο.

Θα συνεχίσουμε. Θα τασσόμαστε πάνω στο πλευρό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των οικουμενικών αξιών», έγραψε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, που ανήρτησε επίσης μηνύματα στα αγγλικά και τα αραβικά.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε εκ νέου σήμερα εναντίον του Γάλλου ομολόγου του, οι πρόσφατες δηλώσεις του οποίου για το Ισλάμ έχουν πυροδοτήσει έντονες επικρίσεις, διαδηλώσεις και καλέσματα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα στον μουσουλμανικό κόσμο.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν έγραψε στο Twitter τη φράση «Είμαστε ένα» στα αγγλικά (“We are ONE”), με υπότιτλο «είμαστε ενωμένοι». Η φράση “We are one” πρωταγωνιστεί στο τραγούδι “One”, του συγκροτήματος U2, το οποίο επέλεξε η οικογένεια του Σαμιέλ Πατί να ακουστεί στην τελετή μνήμης, την περασμένη Τετάρτη στη Σορβόνη, στον καθηγητή που δολοφονήθηκε από έναν ισλαμιστή.

Πλήρης στήριξη από Μητσοτάκη

Την πλήρη υποστήριξή του στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος δέχθηκε φραστική επίθεση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα αγγλικά, στο τουίτερ.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αναφέρει:

“Οι προσωπικές προσβολές κατά του Προέδρου Macron και η ρητορική μίσους που στοχεύει τη Γαλλία από την τουρκική ηγεσία είναι απαράδεκτη, τροφοδοτεί το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύει την ειρηνική συνύπαρξη” Πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη προς@EmmanuelMacron και τον γαλλικό λαό, που εξακολουθεί να θρηνεί μετά από ένα στυγερό έγκλημα”.

ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε τις προσβλητικές εκφράσεις κατά του Γάλλου προέδρου από την τουρκική ηγεσία

Την αλληλεγγύη του προς τον εταίρο της Ελλάδας, τη Γαλλία, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις προσβλητικές εκφράσεις προερχόμενες από υψηλές αρχές της Τουρκίας κατά του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, καθώς και οποιοδήποτε λόγο που προβάλει το μίσος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Μισέλ: «Η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές»

Tη στάση της Τουρκίας και τις επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν καταδικάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο τουίτερ τονίζει:

«Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της».

Έφυγε από την Τουρκία ο Γάλλος πρέσβης – “Απαράδεκτα τα σχόλια Ερντογάν” σχολιάζει ο Μπορέλ

Στο μεταξύ «απαράδεκτα» χαρακτήρισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., τα λόγια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Εμμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση» τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέχουν μια πραγματική προσφορά για την επανέναρξη της σχέσης μας, αλλά απαιτείται η πολιτική βούληση των τουρκικών αρχών σε αυτήν τη θετική ατζέντα. Διαφορετικά, η Τουρκία θα είναι ακόμη πιο απομονωμένη».

 

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Όλη η Ευρώπη στο πλευρό του Μακρόν για τις ύβρεις από Ερντογάν"

Απόπειρα πειρατείας ανοιχτά της Βρετανίας σε πλοίο της Αγγελικής Φράγκου

Συναγερμός σήμανε στη Μάγχη. Ύποπτο περιστατικό σημειώθηκε, συγκεκριμένα, πάνω στο δεξαμενόπλοιο Nave Andromeda ενώ έπλεε ανοικτά  της Νήσου Ουάιτ.

Λαθρεπιβάτες, σύμφωνα με πληροφορίες των βρετανικών μέσων ενημέρωσης, απείλησαν να σκοτώσουν μέλη του πληρώματος. Μάλιστα, μετά το περιστατικό κρατούνται επτά Νιγηριανοί.

Οι λαθρεπιβάτες φέρεται να ήρθαν στα χέρια με το πλήρωμα και να ανέλαβαν τον έλεγχο του πλοίου χωρίς όμως να ξέρουν να το κυβερνήσουν.

Στήθηκε επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν και ελικόπτερα που πέταξαν πάνω από το πλοίο για να αποκομίσουν μία καλύτερη εικόνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απαγορεύτηκε ο κατάπλους του δεξαμενόπλοιου στο λιμάνι του Σάουθάμπτον. Επίσης υπηρεσίες που παρακολουθούν και καταγράφουν τους πλόες των πλοίων κατέγραψαν ασυνήθιστα ζικ-ζακ από το «Nave Andromeda» στα ανοικτά των ακτών της Νήσου Ουάιτ.

εικονα

Ο Τζον Τόμπσον, συνιδρυτής της Αmbrey εταιρείας παροχής συμβουλών και υπηρεσιών ασφάλειας στα πλοία, δήλωσε ότι το περιστατικό «σίγουρα δεν ήταν πειρατεία».

Τέτοια περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια σε πλοία στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το δεξαμενόπλοιο έχει μεταφορική ικανότητα 500.000 βαρελιών αργού πετρελαίου, ενώ είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Λάγος της Νιγηρίας στις 4 Οκτωβρίου. Είναι κενό φορτίου.

Σύμφωνα με την ExxonMobil, που διαχειρίζεται το διυλιστήριο πετρελαίου Fawley κοντά στο Σαουθάμπτον, το πλοίο είναι προγραμματισμένο να καταπλεύσει εκεί αύριο το πρωί για να παραλάβει φορτίο βενζίνης.

Η λαθρεπιβίβαση είναι ένα διαδεδομένο πρόβλημα στη διεθνή ναυτιλία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Απόπειρα πειρατείας ανοιχτά της Βρετανίας σε πλοίο της Αγγελικής Φράγκου"

Κορονοϊός: Έλεγχοι του ΕΟΔΥ στον Άγιο Ιωάννη – 15 κρούσματα μετά από 658 rapid tert

Σαρώνει τις γειτονιές της Αθήνας ο ΕΟΔΥ συνεχίζοντας τους ελέγχους για κορονοϊό.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν σήμερα, Κυριακή 25 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στην πλατεία Αγίου Ιωάννη, στη στάση Μετρό (Αθήνα – Νέος Κόσμος).

Πραγματοποιήθηκαν 658 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν 15 θετικά δείγματα από τα οποία 11 αφορούν σε Έλληνες και τέσσερα σε αλλοδαπούς, με διάμεση ηλικία τα 29.4 έτη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Έλεγχοι του ΕΟΔΥ στον Άγιο Ιωάννη – 15 κρούσματα μετά από 658 rapid tert"

Κ. Μητσοτάκης: «Μπούμερανγκ» η πρόταση δυσπιστίας

Με σκληρή επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έψεξε τον τέως πρωθυπουργό για την χρονική συγκυρία υποβολής της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Αφού τον κατηγόρησε για περιφρόνηση στις θεσμικές διαδικασίες του κοινοβουλίου, εξαιτίας της απουσίας του κ.Τσίπρα από την ομιλία του κ.Σταϊκούρα ο κ.Μητσοτάκης είπε ο κ.Τσίπρας «τρέμει να πει στους πολίτες ότι υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κοινωνίας και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» και γιαυτό δεν έκανε πρόταση μομφής συνολικά στην κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι τα δυο τρίτα της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν άμυνα στις καταγγελίες των βουλευτών της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι την περασμένη Πέμπτη είχαμε την τουρκική navtex την απόφαση του δικαστηρίου για την φυλάκιση της Χρυσής Αυγής, και το απόγευμα ο ίδιος απευθύνθηκε στους πολίτες για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. «Ήταν ώρες που η εθνική εγρήγορση συναντούσε την δημοκρατική αξιοπρέπεια. Υπήρχε ανάγκη για κινητοποιήση και περιφρούρηση της δημόσιας υγείας.

Ήταν μια σπάνια συγκυρία που απαιτούσε πατριωτική συσπείρωση και αλληλεγγύη. Ήταν μοναδική ευκαιρία να αρθούμε όλοι πάνω από την καθημερινότητα των διαφορών μας. Όμως αυτές τις στιγμές επιλέξατε πιεσμένος από εσωκομαμτικά αδιέξοδα και απο την αμφισβήτηση επιτρέψατε να διχάσετε και να παραπλανήσετε. Υποβάλλατε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή, κάνατε δυο λάθη μαζί», είπε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία επέτρεψε στους βουλευτές της πλειοψηφίας να θυμίσουν το έργο μας αυτούς τους 15 μήνες. Μετατρέπεται σε μπούμερανγκ η πρόταση δυσπιστίας. Ο κ.Τσακαλώτος που ξεκίνησε τους πλειστηριασμούς αισθάνθηκε άβολα αυτές τις μέρες όχι ο Σταϊκούρας. «Σας τα θύμισε και ο κ.Λαφαζάνης», είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα. 

«Με υπογραφή Τσακαλώτου καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας όπως προβλεπόταν από το νόμο Κατσέλη. Τον οποίο είχατε καταψηφίσει ενώ η ΝΔ τον είχε ψηφίσει. Ευχαριστούμε που επαναφέρατε στη μνήμη των πολτιών το μέγεθος της υποκρισίας σας», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε ακόμη τον κ.Τσίπρα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερώντους τον Φεβρουάριο του 2019 καταργήθηκε ουσιαστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας. Είπε επίσης ότι υπήρξε διαβούλευση πολλών ημερών για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χωρίς να υπάρξει παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αντιπρόταση, ενώ πολλοί φορείς εκφράστηκαν θετικά για το νομοσχέδιο όπως είπε.

Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. «Παρά τα όποια λάθη, η κυβέρνηση απολαμβάνει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία επειδή δίνει μάχες και τις κερδίζει, και κάνει μεταρρυθμίσεις. Το δικό μου μέλημα κ.Τσίπρα θα είναι πάντα να ενώνω και να συνθέτω όχι να διχάζω. Γιαυτό σταματήστε να συντηρείτε αναίτια την πολιτική αντιπαράθεση». είπε ο πρωθυπουργός.

Κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει «εξαγωγή της δικής σας κρίσης στην κοινωνία» και είπε ότι «πάνω στην κινδυνολογία χτίσατε την πολιτική σας καριέρα. Δεν μπορείτε να διχάζετε τους πολίτες με έωλα συνθήματα μακριά από τα πραγματικά προβλήματα. Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα βρεθεί κάποια στιγμή, η νόσος του λαϊκισμού όμως παραμένει ανίατη» είπε.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα ο πρωθυπουργός είπε ότι υπήρξαν πολλές παρεμβάσεις στο παρελθόν για την μείωση του ιδιωτικού χρέους, αλλά ήταν ελλιπείς. Η μεγάλη έκρηξη του ιδιωτικού χρέους επι ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις είπε και σημείωσε ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις απο 71,5 δισ. το 2015 έφτασαν στα 104 δισ τον Ιούνιο 2019, και τα χρέη από ασφαλιστικές εισφορές απο 13,7 δισ. πήγε στα 35,1 το 2019. Αυτά παρέλαβε η ΝΔ, είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Εσείς διαλύσατε τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση με την άυξηση των ασφαλιστικών εισφορών, και την εξόντωση της μικρής επιχειρηματικότητας». Υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας ότι μετατρέπει το τέλος σε μια νέα αρχή δίνει δυνατότητα να διαγραφούν χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες «προφανώς με μια απώλεια περιουσίας, αλλά να τελειώσει επιτέλους οριστικά αυτή η πληγή για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι με το υφιστάμενο πλαίσιο θα ταλαιπωρούνται μια ζωή, χωρίς να μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή».

Είπε ακόμη ότι όλες οι χώρες έχουν παρόμοιο πλαίσιο πτώχευσης με αυτό που κατατέθηκε, και δίνει την ευκαιρία σε όσους είχαν μια επιχειρηματική ατυχία, να ξαναπατήσουν στα πόδια τους. Υλοποιούνται σήμερα 43 στρατηγικές επενδύσεις 13,4 δισεκατομμυρίων, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική, και τόνισε ότι από τα 115 νομοσχέδια που έγιναν νόμοι τα 12 αφορούν διαρθρωτικές παρεμβάσεις, κάτι που δημιουργεί μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ τόνισε ότι η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης στην οικονομία ήταν να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% και να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα που αφορούν διαγραφές χρεών εφοπλιστών από τράπεζες, και είπε ότι αυτές «έγιναν το 2016 το 2017 και το 2018. Είστε υποκριτής και ψεύδεστε.Τότε έγιναν και ήταν το πόρισμα Στουρνάρα που ανέδειξε αυτές τις πρακτικές», είπε ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα. Μιλώντας για τις τράπεζες είπε ότι τον Δεκεμβριο του 2014 οι μετοχές τους άξιζαν 11,62 δισ. ευρώ, ενώ το 2019 μόλις 1,42 δισ.

«Καταστρέψατε τις τράπεζες με τις πολιτικές σας και την τρίτη αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση. Να είστε πιο προσεκτικός όταν αναφέρεστε στις τράπεζες" είπε ο κ.Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε στον τουρισμό και είπε:
«Ανοίξαμε τον τουρισμό με ασφάλεια, δεν έχουμε επιδημιολογική ένδειξη ότι το άνοιγμα ήταν που έφερε έξαρση στα κρούσματα. Καταφέραμε να μειώσουμε όσο ήταν εφικτό το βαθμό της ζημιάς και να χτίσουμε αξιοπιστία και να ενισχύσουμε την εικόνα της χώρας».

Αναφερόμενος στην πανδημία και την κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση, απαντώντας στην κ.Γεννηματά, ο κ.Μητσοτάκης παρέθεσε διαγράμματα που αποτυπώνουν την εικόνα των κρουσμάτων όπου η Ελλάδα μαζί με σκανδιναβικές χώρες «ήταν οι καλύτερες αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων στην ΕΕ».

Επίσης άλλο διάγραμμα για τον αριθμό των τεστ έδειχνε ότι ανά 100 χιλιάδες πληθυσμό η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο μαζί με τις καλύτερες σε απόδοση, ενώ βρίσκεται στο 3,6 είναι πράσινη μαζί με την Γερμανία τις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες ενώ όλες οι άλλες είναι στο πορτοκαλί. Τέλος η θνησιμότητα στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη απ' όλες τις άλλες, όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Για τις κλίνες ΜΕΘ είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόσθεσε καμία κλίνη, η κυβέρνηση παρέλαβε 547 κλίνες. Μας παραδώσατε σύστημα υγείας με το χαμηλότερο αριθμό κλινών στην Ευρώπη», ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα είναι συνεπής στη δέσμευσή της για αριθμό κλινών ΜΕΘ στο μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα στο τελευταίο σκέλος της ομιλίας του τονίζοντας ότι είναι αναφαίρετο μονομερές δικαίωμα της χώρας η επέκταση στα 12 μίλια. «Πρώτη η ΝΔ το άσκησε ξεκινώντας από το Ιόνιο. Υποχρέωση της χώρας είναι να υπερασπίζεται την κυριαρχία της, η οποία εκτείνεται στη θάλασσα στα 6 μίλια και στον εναέριο χώρο στα δέκα» είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα.

«Γνωρίζετε ότι και επί ημερών σας υπήρχαν ουκ ολίγες navtex που έγιναν μεταξύ 6-12 μιλίων. Να είστε πιο προσεκτικός».
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις, και έδωσε έμφαση στο εξοπλιστικό πρόγραμμα. «Πήραμε την απόφαση να δρομολογήσουμε ένα τολμηρό αλλά λελογισμένο εντός των αντοχών της οικονομίας εξοπλιστικό πρόγραμμα» είπε και αναφέρθηκε σε αντικατάσταση των παλαιών Μιράζ 2000 με 18 Ραφάλ, αναβάθμιση 4 φρεγατών και αγορά 4 άλλων φρεγατών Μεκο.

Προανήγγειλε επίσης προσλήψεις 15 χιλιάδων στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις με δεξιότητες που απαντούν στις τεχνολογικές προκλήσεις της εποχής, εντός της επόμενης πενταετίας.

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα είπε ότι αυτή εμφανίστηκε πριν την πανδημία, και η πρώτη φάση κορυφώθηκε με την εισβολή μεταναστών που απέκρουσε με αποφασιστικότητα η κυβέρνηση, η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις.

«Στην ευρύτερη παραβατικότητα της 'Αγκυρας απαντάμε με νομιμότητα και προστασία των δικαιωμάτων μας σε κάθε σημείο. Απαντάμε με ενεργητική διπλωματία. Δεν το αντιληφθήκατε κ.Τσίπρα, ότι η μεγάλη επιτυχία της χώρας ήταν ότι μετέτρεψε μια ελληνοτουρκική διαφορά σε ευρωτουρκική διαφορά; Έχουμε πια συμπεράσματα της ΕΕ που θέτουν χρονικό όριο τον Δεκέμβριο να αλλάξει στάση ή θα επιβληθούν κυρώσεις», είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Επίσης σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι πια ουδέτερες αλλά στηρίζουν τα ελληνικά δίκαια, ενώ κάναμε συμμαχίες με χώρες όπως τα Εμιράτα. Το μόνο που ακούω από εσάς είναι "συγνώμη δεν προφτάσαμε να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο και έπρεπε να το κάνει η ΝΔ, ούτε ΑΟΖ με Ιταλία προλάβαμε, ούτε τη μερική συμφωνία με την Αίγυπτο. Η κυβέρνηση της ΝΔ τα έκανε αυτά. Όλα αυτά δείχνουν μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία παίρνει μια γενική διατύπωση από το διεθνές δίκαιο και τη μετατρέπει σε απτά αποτελέσματα».

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ.Τσίπρας περί πατριωτισμού της αριστεράς, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι στην εθνική αντίσταση συμμετείχαν όλοι και όχι μόνο η αριστερά, και επιτέθηκε στον κ.Τσίπρα, απαντώντας στις αιτιάσεις του περί εθνικισμού στελεχών της ΝΔ, και αναφέρθηκε στη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ.Καμμένο.

Αναφέρθηκε επίσης στη μεταναστευτική πολιτική, και είπε ότι σήμερα βρίσκονται στα νησιά οι μισοί μετανάστες από πέρσι, ενώ επισήμανε την μειωμένη κατά 73% ροή μεταναστών τους τελευταίους μήνες.

Ο πρωθυπουργός καταλήγοντας εξέφρασε την στήριξή του στο πρόσωπο του κ.Σταϊκούρα, είπε ότι η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την αποψινή διαδικασία, και κατηγόρησε τον κ.Τσίπρα ότι είναι «εκτός θέματος» ενώ έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στον Αριστοφάνη και τους Ιππείς λέγοντας μεταξύ άλλων «έτσι κι εσύ έμαθες να κερδίζεις αν την πόλη αναστατώσεις».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Μητσοτάκης: «Μπούμερανγκ» η πρόταση δυσπιστίας"

Δραματικές στιγμές στην Ιταλία – 128 νεκροί και πάνω από 20.000 τα νέα κρούσματα κορονοϊού

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σήμερα στην Ιταλία καταγράφηκαν 21.273 νέα κρούσματα κορονοϊού και 128 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 161.880 διαγνωστικά τεστ.

Χθες τα περιστατικά ήταν 19.644, με 151 νεκρούς. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν εισαχθεί 1.208 ασθενείς, 80 περισσότεροι από χθες.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με περισσότερα κρούσματα, 5.762 καταγράφονται στη Λομβαρδία, 2.800 στο Πεδεμόντιο, 2.590 στην περιφέρεια της Νάπολης -την Καμπανία- 1.800 στην Τοσκάνη και 1.541 στο Λάτιο, με πρωτεύουσα τη Ρώμη.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι κάτι περισσότερο από κρίσιμη, τα επείγοντα περιστατικά αλλά και οι νοσοκομειακοί θάλαμοι είναι υπερπλήρεις», τονίζουν οι γιατροί του ιταλικού συστήματος υγείας.

Οι εκπρόσωποί τους προσθέτουν ότι «αν συνεχιστεί η εξάπλωση της πανδημίας με τον σημερινό ρυθμό, μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου στις ΜΕΘ της χώρας δεν θα υπάρχει καμία κενή θέση» ενώ εκτιμούν ότι «και τα τελευταία αυτά μέτρα της κυβέρνησης Κόντε, μπορεί να μην αποδειχθούν επαρκή».

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δραματικές στιγμές στην Ιταλία – 128 νεκροί και πάνω από 20.000 τα νέα κρούσματα κορονοϊού"

Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που κατήργησε οριζόντια την προστασία της πρώτης κατοικίας (video)

«Το μόνο που δεν μας είπατε κύριε Τσίπρα είναι με έναν νόμο και ένα άρθρο», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα καταργήσει με τον πρώτο της νόμο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το νέο πτωχευτικό.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για έλλειψη ευθύνης λέγοντας του ότι κατέθεσε μεν την πρόταση μομφής αλλά είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που κατήργησε οριζόντια την προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Εσείς κύριε Τσίπρα έχετε καταγραφεί ως ο πρωθυπουργός των φόρων, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της οριζόντιας κατάργησης προστασίας της πρώτης κατοικίας. Μάλλον η πρόταση δυσπιστίας θα έπρεπε να κατατεθεί κατά του κ. Τσακαλώτου που τα υπέγραψε όλα αυτά», είπε ο κ. Σταϊκούρας που χαρακτήρισε πρόχειρη, προσχηματική και καιροσκοπική την πρόταση δυσπιστίας.

«Αποδεικνύετε για ακόμη μία φορά, κ. Τσίπρα, ότι έχετε έλλειψη ευθύνης. Αποδεικνύετε ότι επιδιώκετε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά πάνω στις αγωνίες των πολιτών. Για να καλύψετε τα εσωτερικά σας προβλήματα, απόρροια των στρατηγικών αδιεξόδων σας, επιδίδεστε σε «κυνήγι μαγισσών». Οι πολίτες όμως, δεν σας ακούνε!», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός απάντησε στην κατηγορία ότι ο όγκος των κόκκινων δανείων αυξήθηκε επί δικής του διαχείρισης. «Λέει ότι κ. Τσίπρας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε κατά 22 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια, στα 4,5 χρόνια. Ξέρετε τι θα έπρεπε τότε να κάνει αυτή εδώ η κυβέρνηση; Θα έπρεπε να πανηγυρίζει, γιατί εμείς τα μειώσαμε κατά 16,5 δισ. ευρώ σε 1,5 χρόνο», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας που αναφέρθηκε σε όσα ειπώθηκαν το τριήμερο της συζήτησης της πρότασης μομφής για να διαπιστώσει ότι μέσα όσα έχει ισχυριστεί η αξιωματική αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο, αδειάζει ο ένας τον άλλον στον ΣΥΡΙΖΑ κατά την αλησμόνητη ελληνική ταινία «το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο». «Εγώ πρόσεχα την Πολυχρονοπούλου, που πρόσεχε την Ξανθοπούλου που μίλαγε με την Γιαδικιάρογλου!», ανέφερε ο υπουργός απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Με κατηγορήσατε και μας κατηγορήσατε, ότι ενεργούμε ως δήθεν εντολοδόχοι εξωχώριων οικονομικών κέντρων. Προφανώς, «εξ ιδίων κρίνετε τα αλλότρια». Κ. Τσίπρα, διαφέρουμε», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας που απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των βουλευτών της ΝΔ όταν απάντησε, σε προσωπικό τόνο, στις επικρίσεις που δέχεται: «Δεν μπήκα στην πολιτική για να λαμβάνω και να εκτελώ εντολές, και μάλιστα εις βάρος των αδύναμων και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Έχω καταγωγή και αναφορές στα λαϊκά στρώματα, και αυτά, ενσυνειδήτως, θέλω, πρωτίστως, να υπηρετώ. Η παράταξή μας, έχει αρκετά καλά παραδείγματα. Ίσως και η δική σας. Όμως, λυπάμαι, αλλά δεν σας θεωρώ ως τέτοιο».

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εμφατικά σε όσα κάνουν την κυβερνητική παράταξη να διαφέρει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Διαφέρουμε στον τρόπο που ασκούμε τη δημοσιονομική πολιτική. Εσείς πιστεύετε στην αύξηση των φόρων. Εμείς πιστεύουμε στη μείωση των φόρων.

Και υλοποιούμε αυτή την πολιτική. Εσείς αυξήσατε 29 φόρους. Εμείς, σε 1,5 χρόνο, μειώσαμε 18 φόρους ή ρυθμίσαμε φορολογικές υποχρεώσεις. Εσείς πιστεύετε στη «σπατάλη χρημάτων», όπως με προτρέψατε πρόσφατα να κάνω. Εμείς πιστεύουμε στη βέλτιστη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων, τόσο γιατί σεβόμαστε τα χρήματα των φορολογουμένων, όσο και γιατί αυτό επιτάσσει το μακροχρόνιο συμφέρον της πατρίδας», είπε ο κ. Σταϊκούρας και επισήμανε ότι η ΝΔ διαφέρει με τον ΣΥΡΙΖΑ και στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον ρόλο του κράτους.

«Εσείς πιστεύετε στον κρατισμό. Εμείς δεν πιστεύουμε σε ένα κράτος «Λεβιάθαν». Θέλουμε κράτος παραγωγικό, αποδοτικό, αποτελεσματικό, ποιοτικό και δίκαιο. Κράτος που θα μεριμνά και θα παρεμβαίνει για τη βέλτιστη λειτουργία του μηχανισμού της αγοράς, την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής οικονομικής αποτελεσματικότητας, και την κοινωνικά δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος και του παραγόμενου πλούτου. Βέβαια, το μίγμα αγοράς και κράτους μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με τις περιστάσεις και τις ανάγκες», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Για τον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που τορπίλιζε κάθε διαρθρωτική αλλαγή με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση τις υλοποιεί, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, επιτυγχάνοντας διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και αυτά με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

«Εσείς επιδίδεστε σε συνεχείς ιδεολογικές μεταμορφώσεις και πολιτικές κυβιστήσεις. Εμείς, το διαχρονικά μεγαλύτερο Κόμμα της πατρίδας μας, υπηρετούμε, σταθερά, από τα ιδρυτικά κείμενά μας μέχρι και σήμερα, τις αρχές του κοινωνικού και ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού», είπε επίσης ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Συμπερασματικά, η Νέα Δημοκρατία έχει καταγράψει τις περισσότερες και σημαντικότερες επιτυχίες, τα μικρότερα λάθη και τις λιγότερες παραλείψεις, συγκριτικά με τους πολιτικούς αντιπάλους της. Γι’ αυτό, αν και διαχρονικά πολιτεύθηκε μακριά από ψεύδη και λαϊκισμούς, οι πολίτες, με την εμπιστοσύνη τους, αθροιστικά, την έχουν αναδείξει ως την πρώτη, ως την πιο ισχυρή πολιτική δύναμη της χώρας.

Ως τον μεγάλο, σταθερό και διαχρονικό πυλώνα του ελληνικού πολιτικού συστήματος».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που κατήργησε οριζόντια την προστασία της πρώτης κατοικίας (video)"

Κορονοϊός: Αναβρασμός στις φυλακές Διαβατών μετά τα τελευταία κρούσματα! “Πρέπει να κάνουν όλοι τεστ”

Αίτημα για μαζικά τεστ έχει υποβάλει η διοίκηση του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Θεσσαλονίκης καθώς τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Η διοίκηση της φυλακής ζήτησε να γίνουν τεστ σε όλο το προσωπικό και στους κρατούμενους και απολύμανση των χώρων ενώ αναμένεται απάντηση από τον ΕΟΔΥ.

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ένας υπάλληλος βρέθηκε θετικός και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ακόμη τρεις συνάδελφοι του είναι φορείς του covid-19 ενώ άλλοι δύο περιμένουν αποτελέσματα. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν σε ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα ενώ οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι τέθηκαν σε καραντίνα.

Ενημερώθηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο ΕΟΔΥ από τη διοίκηση της φυλακής που ζήτησε να γίνουν τεστ σε όλο το προσωπικό, δηλαδή στους περίπου 100 εσωτερικούς σωφρονιστικούς υπαλλήλους αλλά και στους κρατούμενους που αριθμούν περίπου 500 άτομα. Το κόστος για εξετάσεις σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα είναι ιδιαίτερα μεγάλο- λένε σωφρονιστικοί υπάλληλοι, επισημαίνοντας ότι εξετάσεις πρέπει να γίνουν με έξοδα του ΕΟΔΥ.

Το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης είναι μια δομή κλειστού τύπου και έτσι ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος εξάπλωσης του ιού. Ανάμεσα στους κρατούμενους υπάρχουν ευπαθείς ομάδες όπως είναι ασθενείς, τοξικομανείς κ.α.

Την περασμένη άνοιξη εν μέσω έξαρσης της πανδημίας διεξήχθησαν εξετάσεις για την ανίχνευση του ιού, σε όλους τους υπαλλήλους χωρίς να διαπιστωθεί κάποιο κρούσμα. Ο πρόεδρος του Σωματείου Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Δήμος Παπαθανασίου δήλωσε στο grtimes: «Την περασμένη Τρίτη (20 Οκτωβρίου 2020) περιήλθε σε γνώση μας ότι ένας συνάδελφος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Άμεσα ενημέρωσε τη διοίκηση και τους συναδέλφους που είχαν μαζί βάρδια οι οποίοι έσπευσαν να κάνουν τεστ. Συνολικά τέσσερις βρέθηκαν θετικοί και άλλοι τρεις αρνητικοί που τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό».

«Ενημερώσαμε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής ζητώντας γενική απολύμανση όλων των χώρων της φυλακής και να γίνουν τεστ ανίχνευσης covid-19 σε όλους του υπαλλήλους και τους κρατουμένους, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα ο διευθυντής και ο προϊστάμενος φύλαξης επικοινώνησαν με τον ΕΟΔΥ και έγιναν όλες οι ενέργειες προκειμένου να αποφύγουμε ενδεχόμενες αντιδράσεις από τους κρατουμένους και τους υπαλλήλους».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Αναβρασμός στις φυλακές Διαβατών μετά τα τελευταία κρούσματα! “Πρέπει να κάνουν όλοι τεστ”"

Κορονοϊός: Η Ισπανία κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας

Η Ισπανία προστέθηκε σήμερα στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που καταφεύγουν στην κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19.

Μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων νέου κορονοϊού, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε την εγκαθίδρυση με άμεση ισχύ της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για μια διάρκεια άνω των 6 μηνών στη χώρα, όπως και την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τις Κανάριες Νήσους. Επιπλέον, θα απαγορεύονται τα ταξίδια μεταξύ των περιφερειών σε ορισμένες περιπτώσεις και θα περιοριστεί στους 6 ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούν να συναθροίζονται.

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα, η «κατάσταση ανάγκης» θα έχει αρχική διάρκεια 15 ημερών.

Ωστόσο, ο Σάντσεθ ανέφερε πως θα ζητήσει από το ισπανικό κοινοβούλιο να «την παρατείνει έως τις αρχές Μαΐου» και συγκεκριμένα την 9η Μαΐου.

Αναφορικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι καταρχήν θα διαρκεί από τις 23.00 έως τις 06.00, με τις 17 αυτόνομες κοινότητες της χώρας να έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν ή να καθυστερούν κατά μία ώρα την έναρξη ή τη λήξη της, ανάλογα με τα τοπικά χαρακτηριστικά.

Τις τελευταίες ημέρες, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και η Σλοβενία, όπως και ιταλικές περιοχές επέβαλαν νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας, προκειμένου να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές και τον συγχρωτισμό, που θεωρούνται καθοριστικοί παράγοντες της διασποράς του ιού.

«Η κατάσταση που βιώνουμε είναι ακραία... είναι η σοβαρότερη υγειονομική κρίση του τελευταίου αιώνα», είπε ο Πέδρο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος μετά το πέρας του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, που διήρκησε πάνω από 2 ώρες, κατά τη διάρκεια του οποίου εγκρίθηκαν τα νέα μέτρα.

Υπό αυτό το πρίσμα, «η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνιστά το αποτελεσματικότερο μέτρο για να κάμψουμε την καμπύλη των μολύνσεων», επισήμανε.

Στο αρχιπέλαγος των Καναρίων, όπου ο επιπολασμός της Covid-19 είναι χαμηλός, δεν θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας.

Οι πολίτες που θα πηγαίνουν για εργασία ή θα χρειάζονται βοήθεια ή φάρμακα θα μπορούν να μετακινούνται κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Η Ισπανία κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας"

Καιρός αύριο: Πού θα βρέχει τη Δευτέρα (26/10)

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες στη Θράκη πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με παροδικές νεφώσεις στα δυτικά και την Κρήτη. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια τοπικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά.

Ο καιρός σε όλη τη χώρα: Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 στα δυτικά έως 5 και από το μεσημέρι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία γενικά αίθριος. Στη Θράκη τις πρωινές ώρες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες και βαθμιαία γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα το πρωί στη Μακεδονία βορειοδυτικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 ως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα βαθμιαία θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις στα νότια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και το πρωί τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 στα νότια τοπικά 5 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Στην Κρήτη αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Στα Δωδεκάνησα αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πού θα βρέχει τη Δευτέρα (26/10)"

Ακραία ρητορική από την Άγκυρα: Το Ορούτς Ρέις βρίσκεται εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας

Σε διαστρέβλωση της πραγματικότητας προχώρησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών λέγοντας ότι το πλοίο Ορούτς Ρέις βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Τρεις ημέρες πριν από τη λήξη της προηγούμενης Navtex για σεισμικές έρευνες, στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, αργά τη νύχτα η Άγκυρα εξέδωσε νέα προαγγελία, με την οποία ανακοινώνει τη συνέχιση των εργασιών μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου.

Σκληρή απάντηση στην ανανέωση της τουρκικής NAVTEX για το Ορούτς Ρέις έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, διαμηνύοντας ότι η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να μείνει με... σταυρωμένα χέρια απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα.

Μετά την απάντηση της Αθήνας, η Άγκυρα επιδόθηκε σε νέο προκλητικό σόου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι το Ορούτς Ρέις βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα (25 Οκτωβρίου) μια αβάσιμη δήλωση που ισχυρίζεται ότι οι σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες που διεξάγει χώρα μας σε υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποιήθηκαν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και χαρακτήρισαν αυτές τις δραστηριότητες ως “παράνομες”», αναφέρει στην ανακοίνωση του τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Η περιοχή όπου το πλοίο Ορούτς Ρέις διεξάγει σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες βρίσκεται εξ ολοκλήρου στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της χώρας μας, η οποία καθορίζεται βάσει του διεθνούς δικαίου και είναι εγγεγραμμένη στα Ηνωμένα Έθνη», προσθέτει.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακραία ρητορική από την Άγκυρα: Το Ορούτς Ρέις βρίσκεται εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας"

Το αμυντικό υπερόπλο με ακτίνες λέιζερ που αναμένεται να αποκτήσει η Ελλάδα

Η Ελλάδα το επόμενο διάστημα θα αποκτήσει ένα νέο υπερόπλο αναχαίτισης πυραύλων, εκτοξεύοντας ακτίνες λέιζερ, όπως μετέδωσε το Open.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ υπήρξε μια ξεχωριστή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ουγγαρίας.

Εκεί οι τέσσερις υπουργοί αποφάσισαν να αναπτύξουν μια ξεχωριστή υπερσύγχρονη αμυντική συνεργασία για κινητά συστήματα αεράμυνας με ακτίνες λέιζερ.

Τα συστήματα αυτά που καλούνται να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες αμυντικές προκλήσεις και ανάλογες απειλές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ειδικοί θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη πρωτοποριακών τεχνολογιών, για την ανάπτυξη δηλαδή ενός συστήματος συγκεντρωτικής ενέργειας ή αλλιώς ακτίνες λέιζερ.

Αυτά τα συστήματα αεράμυνας θα εντοπίζουν τους πυραύλους του εχθρού και θα τους εξολοθρεύουν, εκτοξεύοντας ακτίνες λέιζερ.

Η συνεργασία αυτή των χωρών έχει και ως στόχο και τον καταμερισμό των κεφαλαίων που χρειάζονται. Η Ελλάδα θα πάρει μέρος με δικούς της ειδικούς για αυτή την τεχνολογία για να έχει και αυτή τα υπερσύγχρονα συστήματα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open.

 

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Το αμυντικό υπερόπλο με ακτίνες λέιζερ που αναμένεται να αποκτήσει η Ελλάδα"

Κικίλιας για προληπτικές μαστογραφίες: Ποιος έχασε τη ντροπή για να τη βρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Το 2019 οι εξετάσεις -προληπτικές και μη- που πραγματοποιήθηκαν για τον πληθυσμό-στόχο των 210.000 γυναικών ηλικίας 49-51 ετών, ήταν μόλις 23.266, ποσοστό 11% του πληθυσμού, σημειώνει ο υπουργός Υγείας.

Προσθέτει ότι από αυτές τις μαστογραφίες, μόλις οι 6.241 πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου. Δηλαδή, μόλις 3 στις 100 γυναίκες του πληθυσμού-στόχου έκαναν προληπτική μαστογραφία!

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το υπουργείο Υγείας εξασφάλισαν ξεχωριστό προϋπολογισμό για την πρόληψη, ο οποίος θα αυξάνεται κάθε χρόνο, ώστε να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός-στόχος. Γι’ αυτό και φέτος, όλες οι γυναίκες 49 και 50 ετών θα κάνουν δωρεάν προληπτικές μαστογραφίες. Λένε ψέματα χωρίς ντροπή στον ελληνικό λαό. Αλλά βέβαια, ποιος έχασε τη ντροπή για να τη βρει ο ΣΥΡΙΖΑ», καταλήγει στη δήλωσή του ο υπουργός Υγείας.

Ολόκληρη η δήλωση: 

«Η νέα απόπειρα προπαγάνδας από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά στο ευαίσθητο θέμα των προληπτικών μαστογραφιών, αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το είπε, αλλά πάλι «ξέχασε» να βρει τα λεφτά για να το κάνει.

Πιο συγκεκριμένα, παρότι προβλέπεται στον Ενιαίο Κανονισμό Παρόχων Υγείας (ΕΚΠΥ), προληπτική μαστογραφία με 0% συμμετοχή, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προβλέψει χρηματοδότηση γι’ αυτό. Έτσι δεν συνταγογραφούνταν προληπτικές μαστογραφίες, αλλά μόνο διαγνωστικές με 15% συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Το 2019 οι εξετάσεις – προληπτικές και μη – που πραγματοποιήθηκαν για τον πληθυσμό-στόχο των 210.000 γυναικών ηλικίας 49-51 ετών, ήταν μόλις 23.266, ποσοστό 11% του πληθυσμού.

Από αυτές τις μαστογραφίες, μόλις οι 6.241 πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου. Δηλαδή, μόλις 3 στις 100 γυναίκες του πληθυσμού-στόχου έκαναν προληπτική μαστογραφία!

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Υπουργείο Υγείας εξασφάλισαν ξεχωριστό προϋπολογισμό για την πρόληψη, ο οποίος θα αυξάνεται κάθε χρόνο, ώστε να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός-στόχος.

Γι’ αυτό και φέτος, όλες οι γυναίκες 49 και 50 ετών θα κάνουν δωρεάν προληπτικές μαστογραφίες.

Λένε ψέματα χωρίς ντροπή στον ελληνικό λαό.

Αλλά βέβαια, ποιος έχασε τη ντροπή για να τη βρει ο ΣΥΡΙΖΑ…».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κικίλιας για προληπτικές μαστογραφίες: Ποιος έχασε τη ντροπή για να τη βρει ο ΣΥΡΙΖΑ"

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Αβάσιμο» το διάβημα της Ελλάδας για τo Oruc Reis

Προκλητική απάντηση στο ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας για τη νέα NAVTEX για το Oruc Reis που εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών  έδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντάς το «αβάσιμο».

Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση, το σκάφος θα επιχειρήσει από τις 25 Οκτωβρίου ως τις 4 Νοεμβρίου σε μια περιοχή που απέχει «133 χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και 440 από τις ελληνικές», καθώς σύμφωνα με την τουρκική λογική τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

«Αναμένουμε από την Ελλάδα να σταματήσει να δημιουργεί τεχνητούς λόγους και προϋποθέσεις για να αποφύγει τον διάλογο με την χώρα μας», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Αβάσιμο» το διάβημα της Ελλάδας για τo Oruc Reis"

Στα 790 τα νέα ημερήσια κρούσματα - Τα 227 στην Αθήνα, 181 στη Θεσσαλονίκη

Σε υψηλά επίπεδα και την Κυριακή κυμάνθηκε ο απολογισμός των ημερήσιων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ενώ μειώθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων σε 84.Οι θάνατοι ανήλθαν σε 10 το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπινων απωλειών από την πανδημία σε 574.

Υψηλό νούμερο και την Κυριακή παρουσίασε η Αθήνα, με 227 νέα κρούσματα, ενώ η Θεσσαλονίκη έπεσε στα 181.  Λάρισα, Ροδόπη, Σέρρες και Ιωάννινα παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και όλα δείχνουν ότι θα είναι οι επόμενες περιοχές που θα μπουν στο μικροσκόπιο της Πολιτικής Προστασίας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: 

«Σήμερα ανακοινώνουμε 790 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 76 συνδέονται με γνωστές συρροές και 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 30782, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

3862 (12.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11724 (38.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

84 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 28 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 272 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 574 θανάτους συνολικά στη χώρα. 217 (37.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Ακολουθεί η γεωγραφική κατανομή των σημερινών κρουσμάτων.

Αναλυτικότερα:

- 29 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 227 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 181 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 17 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών.

• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας.

• 19 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου,εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 5 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή.

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου.

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας.

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας.

• 11 κρούσματα στην Π.Ε Ηρακλείου, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

• 36 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 17 συνδέονται με γνωστές συρροές

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 15 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές.

• 32 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 9 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου

• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

• 14 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές.

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

• 24 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

• 49 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 11 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου.

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων.

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

22 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα 790 τα νέα ημερήσια κρούσματα - Τα 227 στην Αθήνα, 181 στη Θεσσαλονίκη "

Επιστολή της Τουρκίας στον ΓΓ του ΟΗΕ: Οι όροι για να υπάρξει διάλογος με την Ελλάδα

Επιστολή στις 14 Οκτωβρίου 2020 έστειλε ο Μόνιμος Αντιπροσώπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Χ. Σινιρλιόγλου, στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, όπου περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η γειτονική χώρα για να υπάρξει διάλογος με την Ελλάδα. 

Η Τουρκία επιχειρεί για άλλη μία φορά να επιρρίψει ευθύνες στην Ελλάδα για την ένταση κάνοντας λόγο για «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης» και επιμένει ότι η Ελλάδα οδήγησε σε ακύρωση των διερευνητικών με την υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Η Άγκυρα επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος εάν η Ελλάδα δεν αποκηρύξει τον «χάρτη της Σεβίλλης» (σ.σ. η Ελλάδα ποτέ δεν έχει επικαλεστεί τον χάρτη αυτό ο οποίος αποτυπώνει τις ευρωπαϊκές ΑΟΖ μεταξύ αυτών και την Ελληνική με πλήρη επήρεια των Νησιών και βάση της μέσης γραμμής) και επίσης αν δεν αρθούν οι «παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» που αφορούν τον εξοπλισμό των νησιών και την διαφοροποίηση του εναέριου χώρου από τα χωρικά ύδατα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά της τουρκικής επιστολής στο Δ.Δ. της Χάγης, καθώς δηλώνεται ότι η Άγκυρα δεν αποκλείει και την επιλογή του Δικαστηρίου αλλά μόνον εφόσον προηγηθεί διάλογος για να συμφωνηθεί ποιες διαφορές θα παραπεμφθούν στο Δικαστήριο και επισημαίνεται ότι είναι αντιφατικό ο κ. Μητσοτάκης να προτείνει την προσφυγή στην Χάγη, όταν η Ελλάδα έχει καταθέσει επιφυλάξεις για την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου που αφορούν την αποστρατικοποίηση των νησιών, το εύρος και τα όρια των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της, και την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Η τουρκική επιστολή που δημοσιεύει το liberal.gr αναφέρει τα εξής:

«Σας γράφω σχετικά με τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της γενικής συζήτησης της εβδομηκοστής πέμπτης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας παρουσίασε ανακριβώς τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και, ως εκ τούτου, πρόβαλε αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της χώρας μου. Το πρώτο βήμα κάθε βιώσιμης λύσης είναι η ακριβής διάγνωση του προβλήματος. Στο επίκεντρο των σημερινών εντάσεων στην περιοχή βρίσκονται οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και τα μονομερή βήματα της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης από το 2003, τα οποία παραβιάζουν τα εγγενή δικαιώματα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής πλευράς, συμπεριλαμβανομένων των πόρων υδρογονανθράκων.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, δεν έχουμε σχέδια για τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα κανενός άλλου, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο ούτε οπουδήποτε αλλού. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι απέναντι στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων μας, καθώς και των Τουρκοκυπρίων.

Η Τουρκία πάντα υπερασπιζόταν την επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου και της διπλωματίας στη βάση της δικαιοσύνης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Στην πραγματικότητα, ο Πρόεδρός μου ήταν αυτός που, στο περιθώριο της εβδομηκοστής τέταρτης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, επέκτεινε την πρόταση στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για διμερή διάλογο σχετικά με όλα τα εκκρεμή ζητήματα στην περιοχή. Ωστόσο, προς μεγάλη μας λύπη, η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε θετικά. Το τελευταίο παράδειγμα της απροθυμίας της Ελλάδας παρατηρήθηκε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, όταν η Τουρκία έδειξε την καλή της θέληση και ανέστειλε τις δραστηριότητες σεισμικής έρευνας του σκάφους Oruç Reis, για να δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία.

Χάρη στις επίπονες προσπάθειες τρίτων, Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν να επαναλάβουν τη διαδικασία διμερούς διαλόγου, η οποία είναι γνωστή ως “διερευνητικές συνομιλίες”. Ωστόσο, μία ημέρα πριν από τη δημόσια ανακοίνωση της επανέναρξης των συνομιλιών, δηλαδή στις 6 Αυγούστου, η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Όπως ανέφερα στην επιστολή μου της 21ης Αυγούστου 2020 (A/74/997-S/2020/826), η συμφωνία αυτή παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως εκ τούτου, η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει και την θεωρεί άκυρη. Η χρονική στιγμή της συμφωνίας αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφερόταν να εμπλακεί σε ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία.

Είναι περιττό να πούμε ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία που εξαιρεί την Τουρκία, ως τη χώρα με τις μεγαλύτερες ηπειρωτικές ακτές στην περιοχή, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Στη δήλωσή του, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρθηκε στο διεθνές δίκαιο. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι είναι κυρίως τα προκλητικά βήματα της Ελλάδας κατά παράβαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, που έχει τεθεί με τις Ειρηνευτικές Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947, που υπονομεύουν το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα, αν και έχει χωρικά ύδατα 6 ναυτικών μιλίων, διεκδικεί έναν εθνικό εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και ως η μοναδική χώρα στον κόσμο με μια τέτοια αξίωση. Ομοίως, ο πλέον διαβόητος «χάρτης της Σεβίλλης» τον οποίο επικαλείται η Ελλάδα όχι μόνο αντιβαίνει στη βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, η οποία είναι δίκαιη οριοθέτηση, αλλά προκαλεί και τη λογική. Για να συνεχιστεί κάθε πραγματική προσπάθεια διαλόγου, η Ελλάδα πρέπει πρώτα να αφήσει κατά μέρος αυτές τις αναφορές.

Όσον αφορά στην πρόταση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας να παραπέμψει το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο, η Τουρκία δεν αποκλείει κανένα ειρηνικό μέσο διευθέτησης, συμπεριλαμβανομένου του Δικαστηρίου, το οποίο θα πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία συναίνεση των μερών. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, πρέπει πρώτα να έχουμε έναν σωστό διάλογο. Πρέπει να συμφωνήσουμε διμερώς σχετικά με τις διαφορές που θα αναθέσουμε στο Δικαστήριο.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα έχει εισαγάγει επιφυλάξεις στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, του εύρους και των ορίων των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της, και της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Είναι αντιφατικό να υποστηρίζεται μια διευθέτηση μέσω του Δικαστηρίου, αφενός, και να διατηρούνται συνολικές και παραλυτικές επιφυλάξεις σχετικά με τη δικαιοδοσία του, αφετέρου. Η Ελλάδα προέβη σε παρόμοιες δηλώσεις κατά την επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας όσον αφορά την επίλυση διαφορών.

Η Τουρκία έχει προτείνει μια διαδικασία διαλόγου, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με όλα τα παράκτια κράτη της περιοχής με τα οποία έχει διπλωματικές σχέσεις. Θα ήθελα επίσης να υπενθυμίσω την πρόταση του Προέδρου Ερντογάν κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση για τη σύγκληση περιφερειακής διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων. Αυτή η διάσκεψη θα μπορούσε να προσφέρει μια έγκαιρη ευκαιρία για την εκτόνωση των εντάσεων στην περιοχή και τη δημιουργία θετικής δυναμικής. Θα σας ήμουν ευγνώμων αν μπορούσατε να έχετε κυκλοφορήσει την παρούσα επιστολή ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, στο σημείο 8 της ημερήσιας διάταξης».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή της Τουρκίας στον ΓΓ του ΟΗΕ: Οι όροι για να υπάρξει διάλογος με την Ελλάδα"

Ολλανδία: Νέο ρεκόρ με πάνω από 10.000 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Ο αριθμός των νέων περιστατικών μόλυνσης από την COVID-19 στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 10.000 νέα περιστατικά μέσα στο τελευταίο 24ωρο, καταγράφοντας νέο ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM).

Το RIVM ανακοίνωσε 10.203 περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19.

Η ολλανδική κυβέρνηση επέβαλε στις 14 Οκτωβρίου, μέτρα μερικού περιορισμού της κυκλοφορίας, προκειμένου να ελέγξει την εξάπλωση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό.

Μεταξύ των μέτρων που εφαρμόζονται, συμπεριλαμβάνεται και το κλείσιμο όλων των μπαρ και των εστιατορίων στη χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολλανδία: Νέο ρεκόρ με πάνω από 10.000 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο"

Ο Ερντογάν επιμένει: «Ο Μακρόν έχει εμμονή μαζί μου, πρέπει να κάνει εξετάσεις» - «Φασίστας» και ο Βίλντερς

Θύελλα αντιδράσεων στην τουρκική κυβέρνηση προκάλεσε ανάρτηση του Ολλανδού πολιτικού, βουλευτή και αρχηγός αντι-Ισλαμικού κόμματος, Γκερτ Βίλντερς, ο οποίος ποστάρει ένα σκίτσο του Ερντογάν να φέρει μια βόμβα, χαρακτηρίζοντάς τον «τρομοκράτη», ενώ έδωσε και συνέχεια λίγο αργότερα, τονίζοντας πως «η αλήθεια είναι δυσάρετη κάποιες φορές, αλλά παραμένει αλήθεια!».

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που κάλεσε την Ευρώπη να «σταματήσει τους πολιτικούς με φασιστικές νοοτροπίες», ενώ αργά το μεσημέρι της Κυριακής... ο λόγος πέρασε στον ίδιο τον Ερντογάν, που βρήκε ευκαιρία να καταφερθεί εναντίον του Μακρόν, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών για το θέμα των εξοπλιστικών, προκαλώντας μάλιστα τους «αντιπάλους» του να επιβάλουν κυρώσεις!

Στη διάρκεια ομιλίας του, σε εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος στη Μαλάτεια, ο Ερντογάν είπε, μεταξύ άλλων: «Αυτή την περίοδο, ο επικεφαλής της Γαλλίας βρίσκεται διαρκώς απέναντι σε μένα, αλλάζοντας διαρκώς στάση. Ας κοιτάξει πρώτα τον εαυτό του, κάποιος πρέπει να τον εξετάσει. Υπάρχει επίσης ένα μέλος του κοινοβουλίου της Ολλανδίας, που κάτι γράφει για εμένα και έχει κολλήσει με αυτό. Ας μάθουν επιτέλους τα όριά τους. Έχετε υπολογίσει ποτέ με ποιους πορεύεστε; Ο φασισμός δεν βρίσκεται στην ατζέντα μας, αλλά στη δική σας. Εμείς δεν έχουμε φασισμό και ναζισμό στην ιστορία μας, αλλά κοινωνική δικαιοσύνη».

Και συνέχισε: «Στις ΗΠΑ λένε πως σχεδιάζουν κυρώσεις για εμάς. Ας το κάνουν, μην καθυστερούν. Δεν ξέρουν ποιον έχουν να αντιμετωπίσουν. Κάναμε ενα βήμα για τα F-35 και μας απείλησαν. Μας είπαν να στείλουμε τους S400 πίσω στη Ρωσία, όμως δεν είμαστε πρωτόγονο κράτος. Είμαστε η Τουρκία. Οι μεγάλες δυνάμεις μας έχουν βάλει στο σημάδι, επειδή χαλάμε τα παιχνίδια τους και αποκαλύπτουμε το πραγματικό τους πρόσωπο. Συνεχίστε έτσι...».

Αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, τονίζοντας: «Είμαστε η χώρα που φιλοξενούμε τους πιο πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες, δεν μετανιώνουμε γι' αυτό. Έχουμε φροντίσει για 4 εκατομμύρια ανθρώπους από τη Συρία κι ενώ περιμέναμε ένα ευχαριστώ από τη Δύση, βλέπουμε πως προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν διάδρομο για τους τρομοκράτες στα σύνορά μας. Αντιμετωπίζουμε παντού εμπόδια, για τις κινήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ μας κατηγορούν για την υποστήριξή μας στο Αζερμπαϊτζάν».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ερντογάν επιμένει: «Ο Μακρόν έχει εμμονή μαζί μου, πρέπει να κάνει εξετάσεις» - «Φασίστας» και ο Βίλντερς"

Πληρωμένη απάντηση Σχοινά σε tweet του υπεύθυνου επικοινωνίας του Ερντογάν για τη Γαλλία

Την άμεση αντίδραση του αντιπροέδρου της Κομισιόν-Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά προκάλεσε η ανάρτηση στο twitter του υπεύθυνου επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος κατηγορεί την Ευρώπη για μη σεβασμό των Ευρωπαίων ηγετών στους Μουσουλμάνους στον τρόπο ζωής τους.

«Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα δεν στοχεύουν μόνο τους Μουσουλμάνους. Επιτίθενται στις ιερές αξίες μας, στη γραφή μας, στον προφήτη μας και στους πολιτικούς ηγέτες μας – τον τρόπο ζωής μας» έγραψε ο Φαχρετίν Αλτούν για να εισπράξει την απάντηση του αντιπρόεδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς .

«Συγνώμη που θα σας απογοητεύσω, αλλά αυτός είναι ο τρόπος ζωής μας, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη μας. Ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής», έγραψε ο κ. Σχοινάς παραθέτοντας και την διάταξη της συνθήκης της ΕΕ για τις βασικές αξίες που διέπουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

 

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πληρωμένη απάντηση Σχοινά σε tweet του υπεύθυνου επικοινωνίας του Ερντογάν για τη Γαλλία"

Συλλήψεις και πρόστιμα για παραβάσεις νυχτερινής κυκλοφορίας

Τρία άτομα, προσωρινά υπεύθυνοι νυχτερινών κέντρων στην οδό Λιοσίων και το Μπουρνάζι, συνελήφθησαν τα ξημερώματα γιατί δεν είχαν κλείσει τις επιχειρήσεις τους μετά τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τα νέα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων από πηγές της ΕΛΑΣ, το νυχτερινό κέντρο στη Λιοσίων λειτουργούσε έως την 1:00, οπότε και μπήκε στον χώρο η αστυνομία. Συνελήφθη ο προσωρινά υπεύθυνος της επιχείρησης, ενώ βεβαιώθηκαν 146 πρόστιμα σε θαμώνες.

Παράλληλα, σε κλαμπ στο Μπουρνάζι το οποίο λειτουργούσε έως λίγα λεπτά πριν από τη 1:00, αστυνομικοί συνέλαβαν δύο άτομα που ήταν οι προσωρινά υπεύθυνοι της επιχείρησης, ενώ βεβαίωσαν 108 πρόστιμα σε θαμώνες. 

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της ΕΛΑΣ, οι υπηρεσίες της τροχαίας επέβαλαν περισσότερα από 180 πρόστιμα σε άτομα κυκλοφορούσαν στις ώρες της απαγόρευσης (00:30 έως 5:00). 

Σημειώνεται ακόμη, ότι το νέο ηχητικό μήνυμα της αστυνομίας ακούγεται από χθες το πρωί στους δρόμους από τα περιπολικά, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού, στις περιοχές αυξημένης επιτήρησης (επίπεδο 3) και αυξημένου κινδύνου (επίπεδο 4). Το ηχογραφημένο μήνυμα, σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και αραβικά) αναφέρει τα εξής: «Σας υπενθυμίζουμε ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Η κυκλοφορία από τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί δεν επιτρέπεται. Παρακαλούμε αποφεύγετε τον συνωστισμό για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ακολουθούμε τις οδηγίες, μένουμε ασφαλείς».

Πρόστιμα και στη Θεσσαλονίκη

Επεσαν τα πρώτα πρόστιμα για νυχτερινή κυκλοφορία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια των ελέγχων που διενήργησαν οι αστυνομικές αρχές στην πόλη, στο πλαίσιο τήρησης των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Από τις 12:30 τα μεσάνυχτα έως τις 05:30 σήμερα το ξημέρωμα, οπότε και τέθηκαν σε ισχύ τα νέα μέτρα καθώς η Θεσσαλονίκη έχει εισέλθει στο «πορτοκαλί» και στο «επίπεδο 3» εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, βεβαιώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. συνολικά 49 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε πολίτες που μετακινούνταν μετά τα μεσάνυχτα χωρίς να φέρουν μαζί τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Επίσης, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου έως τις 6 σήμερα το πρωί βεβαιώθηκαν άλλες 127 παραβάσεις, με πρόστιμο ύψους 150 ευρώ, σε πολίτες που δεν τήρησαν το μέτρο της καθολικής χρήσης μάσκας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Συλλήψεις και πρόστιμα για παραβάσεις νυχτερινής κυκλοφορίας"

Κορωνοϊός - Ιταλία: Κλείνουν από τις 6 το απόγευμα καφέ και εστιατόρια

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπέγραψε κυβερνητικό διάταγμα με νέα περιοριστικά μέτρα, στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, το διάταγμα, όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, προβλέπει ότι τα καφέ και τα εστιατόρια θα κλείνουν κάθε ημέρα στις έξι το απόγευμα. Τελικά, παρά την αρχική αντίθετη πρόταση, αποφασίσθηκε ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν τις Κυριακές.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τα λύκεια, το 75% των μαθητών θα πρέπει να παρακολουθεί στο εξής τα μαθήματα μέσω τηλε-εκπαίδευσης. Στο κείμενο των μέτρων που έχει διαρρεύσει στον Τύπο, δεν προβλέπονται περιορισμοί για τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων, ενώ θα πρέπει να κλείσουν πισίνες και γυμναστήρια. Γίνεται επίσης σύσταση στους Ιταλούς πολίτες, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να βγαίνουν εκτός του δήμου στον οποίο ζουν, μόνον όταν παρουσιάζεται πραγματική ανάγκη.

Μέσα στην ημέρα, αναμένεται τηλεοπτική συνέντευξη τύπου του ιταλού πρωθυπουργού, με λεπτομερή αναφορά στους νέους αυτούς περιορισμούς, οι οποίοι θα ισχύσουν από αύριο μέχρι και τις 24 Νοεμβρίου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Ιταλία: Κλείνουν από τις 6 το απόγευμα καφέ και εστιατόρια"

Τραγωδία στο Πέραμα: Ειδικός φρουρός πυροβόλησε και σκότωσε κατά λάθος τον αδερφό του μπροστά στους γονείς τους

Μία απίστευτη οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στο Πέραμα, στην οικία δύο αδερφών και Ειδικών Φρουρών που υπηρετούσαν στην Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.

Κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες και την στιγμή που ο 21χρονος περιεργαζόταν το υπηρεσιακό πιστόλι του 25χρονου αδερφού του και συναδέλφου του, αυτό εκπυρσοκρότησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον άτυχο αδερφό του.

Ο 25χρονος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Αττικό Νοσοκομείο, όμως δεν τα κατάφερε και κατέληξε. Από την Αστυνομία συνελήφθη ο 21χρονος και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του, ενώ οι ακριβείς συνθήκες του ατυχήματος τελούν υπό διερεύνηση.

news247

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στο Πέραμα: Ειδικός φρουρός πυροβόλησε και σκότωσε κατά λάθος τον αδερφό του μπροστά στους γονείς τους"

Χαρδαλιάς από Σέρρες: Στόχος μας η αποφυγή του lockdown και η απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων

Στόχος είναι η αποτροπή ενός καθολικού lockdown στην πόλη των Σερρών και η απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης του κορονοϊού, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην περιφερειακή ενότητα Σερρών.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως υπάρχει επιθετική έξαρση στην περιοχή και σημείωσε με έμφαση ότι «αυτό προκύπτει από τα αριθμητικά δεδομένα, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 239 ενεργά κρούσματα μέσα στην πόλη των Σερρών, αλλά με μεγάλες μετακινήσεις και σε άλλους γειτονικούς δήμους, ενώ υπάρχουν 442 επαφές υψηλού κινδύνου που είναι απομονωμένες. Τις επόμενες μέρες θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση των ελέγχων και στοχευόμενες δειγματοληψίες, καθώς και συνεχής ενημέρωση του κόσμου, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού».

Ο υφυπουργός επισήμανε ακόμα, ότι αυτό το διάστημα η βόρεια Ελλάδα δέχεται μια μεγάλη επιδημιολογική επίθεση και για το λόγο αυτό επιβάλλεται η αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων, χωρίς να γίνονται πουθενά εκπτώσεις. Απέκλεισε σε αυτό το στάδιο να υπάρξει κλείσιμο των σχολικών μονάδων, αφού δεν παρουσιάζουν καμία συρροή που να οδηγεί στη μετάδοση του ιού, συμπληρώνοντας ότι αυτό θα αποτελέσει το τελευταίο από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν.

Είπε ακόμη, ότι σε όλα τα σχολεία τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και γίνονται τακτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, ώστε να παραμείνουν ασφαλή, και όπου και εφόσον χρειαστεί, να ληφθούν μεμονωμένα μέτρα ανά σχολικό συγκρότημα και τμήμα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Όσον αφορά τους χώρους εστίασης, ο υφυπουργός σημείωσε ότι οι έλεγχοι της αστυνομίας και των υγειονομικών αρχών θα γίνουν ακόμα πιο εντατικοί, τονίζοντας πως το θέμα της έξαρσης της επιδημίας «σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη διασκέδαση και αυτό είναι ξεκάθαρο και πρέπει να το ομολογήσουμε, κοιτώντας όλους τους πολίτες στα μάτια όπως κάνουμε από την πρώτη στιγμή».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, τόνισε στις δηλώσεις του ότι στόχος των τεστ που γίνονται όλες αυτές τις μέρες από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ στην κεντρική πλατεία των Σερρών, είναι να βρεθούν τα θετικά κρούσματα και να απομονωθούν, ώστε να μην υπάρχει μετάδοση του ιού – και όχι για να τεθεί η πόλη σε lockdown. Προέτρεψε τους πολίτες να συνεχίσουν να προσέρχονται στα υπαίθρια συνεργεία και να υποβάλλονται στο τεστ, καθώς μόνο έτσι είναι δυνατόν να επιτευχθεί η μείωση της μετάδοσης του ιού.

Ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε ακόμα, ότι καθημερινά σε όλη την Ελλάδα γίνονται περί τα 25.000 τεστ και ότι «ανεξάρτητα σε ποια κατηγορία βρίσκεται μια περιοχή, επιβάλλεται όλοι να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της μετάδοσης του κορονοϊού και να ακούνε τις συμβουλές των ειδικών». «Θέλουμε τις επόμενες εβδομάδας να δούμε τα μέτρα να αποδίδουν και στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη και στη βόρεια Ελλάδα» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν να υπάρχει κάποιος συσχετισμός ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες και οι όμοροι δήμοι να αναμένεται να δεχθούν μεγαλύτερη πίεση το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ είπε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων και στις δυο περιοχές είναι χαμηλός, παραμένοντας στα 28 με 29 χρόνια – άρα αυτό δείχνει πως υπάρχει μεγάλη ένταση και πίεση, τόσο στους νέους ανθρώπους, όσο και στον μεγαλύτερο σε ηλικία πληθυσμό.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στις δηλώσεις του επισήμανε ότι τις επόμενες ώρες, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Περιφέρειας, των δήμων και της αστυνομίας, θα εντατικοποιηθούν με βασικό στόχο την πιστή και αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί και τα οποία εφαρμόζονται και στην πόλη των Σερρών που βρίσκεται στο στάδιο 3. Ο περιφερειάρχης τόνισε ακόμα, ότι στόχος της σημερινής σύσκεψης είναι η αποφυγή ενός νέου lockdown, που θα είναι δύσκολο για την τοπική κοινωνία και την οικονομία, και πρέπει να αποφθεχθεί με κάθε μέσο και τρόπο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς από Σέρρες: Στόχος μας η αποφυγή του lockdown και η απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων"

Ιωάννινα: «Θανατηφόρος» μύκητας καταστρέφει δάση από αιωνόβια πλατάνια

Στην παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων – Άρτας, η περιοχή μετά το Τέροβο, λέγεται Πλατανάκια. Ο λόγος προφανής. Τα αιωνόβια πλατάνια στις όχθες του Λούρου. Μέχρι πριν από λίγους μήνες έστεκαν όρθια και χάριζαν στον ταξιδιώτη, ανάσες δροσιάς και εικόνες απείρου φυσικού κάλλους.

Σήμερα όσα βλέπει κανείς προκαλούν θλίψη. Ένα απέραντο «νεκροταφείο» πλατάνων. Η ασθένεια «μεταχρωματικό έλκος» που προκαλείται από τον θανατηφόρο μύκητα Ceratocystis platani, θερίζει τα πλατάνια. Τα απογυμνώνει αρχικά και στην συνέχεια τα σαπίζει. Τα πλατανάκια στο Λούρο αποτελούν παρελθόν, το ίδιο και στα άλλα ποτάμια της Ηπείρου, όπως στον Καλαμά όπου η εικόνα του περιβάλλοντος έχει αλλάξει ριζικά. Το οικοσύστημα των πλατάνων χάθηκε. Οι αρμόδιοι με το λιγοστό δυναμικό και ό,τι μέσα διαθέτουν επιδίδονται σε «αγώνα δρόμου» για τη σωτηρία των δένδρων από την καταστροφική αυτή ασθένεια.

Ο δασάρχης Πρέβεζας Βασίλης Κορμέτζας, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η νόσος των πλατάνων εμφανίστηκε πριν από περίπου 15 χρόνια στη Δυτική Πελοπόννησο και μέχρι σήμερα όπως όλα δείχνουν, κανένας δεν μπορεί να τον τιθασεύσει. Μεταδίδεται από εργαλεία ή μηχανήματα τα οποία όπως μετακινούνται για εργασίες από περιοχή σε περιοχή μεταφέρουν τον μύκητα. Μάλιστα σημείωσε πως αντέχει πάνω στο ατσάλι περισσότερα από 15 χρόνια.

«Χρειάζεται χλωριωμένο νερό, ή οινόπνευμα, ή καυτηρίαση σε εργαλεία και μηχανήματα, πριν χρησιμοποιηθούν», τονίζει ο κ. Κορμέτζας, κάτι που δυστυχώς δεν τηρείται. Ο μύκητας μεταφέρεται από δέντρο σε δέντρο με το υπόγειο ριζικό σύστημα. Αυτή είναι και η αρχή της καταστροφής σε όλες τις παρόχθιες περιοχές όπου υπάρχουν οικοσυστήματα πλατάνων. Παρά τη μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ηπείρου, το μεταχρωματικό έλκος θερίζει τα πλατάνια.

«Σήμα κινδύνου», εκπέμπουν και τα πλατάνια στην πολυφωτογραφημένη διαδρομή της πόλης των Ιωάννινων, δίπλα στην Λίμνη και κάτω από το Κάστρο. Σε δειγματοληψία που έγινε από το Δασαρχείο Ιωαννίνων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και την αποστολή δειγμάτων στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, επιβεβαιώθηκε και εργαστηριακά η προσβολή από μεταχρωματικό έλκος, στα πλατάνια της δεντροστοιχίας στην παραλίμνια οδό Διονυσίου Φιλοσόφου.

Ο Ρήγας Τσιακίρης, φυτοϋγεινομικός ελεγκτής του Δασαρχείου Ιωαννίνων, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως ήδη έχουν απομακρυνθεί δένδρα από την παραλίμνια διαδρομή. Μάλιστα το Δασαρχείο προτείνει αντικατάσταση τους με άλλα που ευδοκιμούν στα υγρά περιβάλλοντα Στην περιοχή των Ιωαννίνων, υπάρχουν πολλές εστίες της νόσου. Οι ειδικοί εκτιμούν πως σε ένα μεγάλο ποσοστό τον μύκητα μετέφεραν ελληνικά μηχανήματα που δούλευαν στην Αλβανία και μολύνθηκαν, καθώς εκεί η νόσος θέρισε όλα τα πλατάνια.

Για την αντιμετώπιση της νόσου, ο κ. Τσιακίρης αναφέρει, ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις σε μεμονωμένα δένδρα ή μικρές συστάδες σε χωριά με μεγάλη αποτελεσματικότητα, κάτι που δεν είναι εφικτό στις παρόχθιες όχθες, όπου συχνά γίνονται εργασίες «Η διασπορά είναι ανθρωπογενής, πέρασε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας», επισημαίνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Θεωρούμε, ότι αυτός ο θανατηφόρος μύκητας αποτελεί τη σοβαρότερη περιβαλλοντική απειλή για τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας. Τα πλατάνια απειλούνται από άμεση εξαφάνιση. Η καταστροφή των πλατανόδασων θα επιφέρει τεράστιες άλλες ζημιές, διότι συγκρατούν τα φερτά υλικά και αποτρέπουν πλημμυρικά φαινόμενα που θα καταστρέφουν, καλλιέργειες και υποδομές».

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιωάννινα: «Θανατηφόρος» μύκητας καταστρέφει δάση από αιωνόβια πλατάνια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news