facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Ερντογάν και Ακάρ πυροδοτούν εκ νέου το κλίμα με την Ελλάδα

Μία ημέρα μετά την έκδοση νέων τουρκικών NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Χουλουσί Ακάρ φρόντισαν να πυροδοτήσουν εκ νέου το κλίμα με την Ελλάδα, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο του διαλόγου. 

Κατά την ομιλία του στο 7ο Τακτικό Επαρχιακό Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος AKP στην Καισάρεια, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε χαρακτηριστικά: “Στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε στο πλευρό το δίκιου αντί να παραδοθούμε στην κακοκαμαθημένη Ελλάδα και στον Ελληνοκυπριακό τομέα. Εάν εκείνοι που είναι απέναντί μας δεν ενεργήσουν σύμφωνα με το δίκαιο είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τα δικά μας σχέδια”.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προχώρησε σε νέες πολεμικές δηλώσεις από την Καισάρεια. “Θα πεθάνουμε ως ήρωες, θα γίνουμε βετεράνοι, αλλά το λάβαρό μας και τη σημαία μας δεν μας κάνουν να την υποστείλουμε, δεν θα παραχωρήσουμε ποτέ τα δικαιώματά μας”, δήλωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: “Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και στο Αιγαίο. Η τουρκική σημαία πλέον συμβολίζει την ασφάλεια και το λιμάνι σε πολλές περιοχές του κόσμου”.

 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν και Ακάρ πυροδοτούν εκ νέου το κλίμα με την Ελλάδα"

Γαλλία: Νέο αρνητικό ρεκόρ με πάνω από 45.000 κρούσματα μέσα σε 24 ώρες

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα 45.422 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού για τις τελευταίες 24 ώρες, ένα νέο ρεκόρ, αφού κατέγραψε 42.032 χθες Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, 138 άνθρωποι πέθαναν από επιπλοκές της νόσου Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε 34.645.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε σε 1.086.497, αφότου πέρασε το ορόσημο του 1 εκατομμυρίου μολύνσεων για πρώτη φορά χθες.

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας της χώρας ανέφερε πως το 16% όλων των τεστ που διεξάγονται για κορονοϊό είναι θετικό, ένα νέο υψηλό και ένας αριθμός διπλάσιος από τα επίπεδα πριν από έναν μήνα.

Σχεδόν 2.500 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και υπό μηχανική υποστήριξη σήμερα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Νέο αρνητικό ρεκόρ με πάνω από 45.000 κρούσματα μέσα σε 24 ώρες"

Κύπρος: 130 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο

To υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε 130 νέα κρούσματα κορονοϊού το απόγευμα του Σαββάτου (24/10).

Τα περιστατικά προέρχονται από σύνολο 4.285 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται στα 3.444.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 23 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα τέσσερα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δύο ασθενείς, ενώ άλλα τρία άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 130 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο"

Έκτακτη σύσκεψη στις Σέρρες με τον Χαρδαλιά - Δεν αποκλείονται νέα μέτρα

Έκτακτη σύσκεψη για την έξαρση της πανδημίας στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών συγκαλούν αύριο, Κυριακή, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Αντιπεριφέρειας, στο Διοικητήριο Σερρών, στις 9.30 το πρωί και δεν αποκλείεται η λήψη νέων μέτρων.

Εκτός των κ.κ. Τζιτζικώστα και Χαρδαλιά θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος και οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 54 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, εκ των οποίων τρία συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ εννέα αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτη σύσκεψη στις Σέρρες με τον Χαρδαλιά - Δεν αποκλείονται νέα μέτρα "

Έντονη αντίδραση της Γαλλίας: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν» – Ανακαλεί τον πρέσβη στην Άγκυρα

Η γαλλική προεδρία κατήγγειλε σήμερα τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, λόγω της συμπεριφοράς του προς τους μουσουλμάνους.

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε στο Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έντονη αντίδραση της Γαλλίας: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν» – Ανακαλεί τον πρέσβη στην Άγκυρα"

Συναγερμός στο ΑΧΕΠΑ: Πάνω από 20 εργαζόμενοι θετικοί στον κορωνοϊό

Θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν συνολικά 23 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με πληροφορίες του Thestival.

Συνολικά έγιναν 1.200 τεστ κορωνοϊού. Η πλειοψηφία των εργαζομένων που νόσησε ανήκει στο διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου και περνούν το στάδιο επώασης στο σπίτι τους.

Όπως δήλωσε στο Thestival.gr ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης, «η εφημερία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ αύριο θα γίνει κανονικά, ενώ έχει δοθεί οδηγία, να πραγματοποιηθούν προληπτικά rapid test σε όσους εργαζόμενους θα δουλέψουν αύριο στο νοσοκομείο».

Σημειώνεται ότι λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε υγειονομικούς των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, εδώ και τρεις εβδομάδες έχει δοθεί οδηγία να γίνονται σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης, δειγματοληπτικοί έλεγχοι για κορωνοϊό καθώς και πιο τακτικά τεστ σε όσους έρχονται επαφή με κρούσματα κι απασχολούνται στις μονάδες covid.

«Πολύ θετική πρωτοβουλία»

«Πολύ θετική η πρωτοβουλία του διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Τσαλικάκη να δώσει εντολή στους διοικητές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης να υποβληθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε προληπτικά τεστ για τον κορωνοϊο. Αυτό θα πρέπει να γίνει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Και να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Όπως τονίζει ο ίδιος «μόνο έτσι μπορούν να εντοπισθούν οι ασυμπτωματικοί συνάδελφοι που νοσούν και να απομονωθούν. Θα πρέπει να τροποποιηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και να ισχύσει σε όλες τις περιπτώσεις η 7ημερη καραντίνα, σε όσους συναδέλφους εκτίθενται στον ιό. Είναι προτιμότερο να χάνεις υπαλλήλους προληπτικά για λίγες ημέρες παρά να έχεις μέσα στα νοσοκομεία κινητές υγειονομικές βόμβες τους ίδιους τους εργαζόμενους. Μία αιτία της διασποράς του ιού στους υγειονομικούς είναι οι στάσεις των νοσηλευτών στα νοσοκομεία που είναι μικροί χώροι και δεν μπορεί να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Θα πρέπει να βρεθούν μεγαλύτεροι χώροι για τις στάσεις των νοσηλευτών και γιατρών», λέει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Γιαννάκος υπογραμμίζει ότι «Όλοι οι ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία θα πρέπει να κάνουν τεστ το οποίο θα πρέπει να εκδίδεται σε λιγότερο από μία ώρα. Λίγα είναι τα νοσοκομεία που έχουν τέτοια δυνατότητα. Τα δείγματα στέλνονται σε εξωτερικούς μοριακούς αναλυτές και κάνουν δύο ημέρες να εκδοθούν. Εάν οι ασθενείς έχουν μακροχρόνιες νοσηλείες θα πρέπει κάθε επτά ημέρες να επαναλαμβάνουν τα τεστ».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ «220 υγειονομικοί νοσούν σήμερα και λείπουν με αναρρωτική άδεια».

Κλείνοντας ο κ. Γιαννάκος λέει πως «Τα δεκάδες κρούσματα υγειονομικών μαρτυρούν την επικινδυνότητα και ανθυγιεινότητα των επαγγελμάτων. Ακόμη όμως δεν έγινε κάτι για την ένταξή μας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».

 thestival

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στο ΑΧΕΠΑ: Πάνω από 20 εργαζόμενοι θετικοί στον κορωνοϊό "

Ιταλία: 19.644 κρούσματα 151 νεκροί σε ένα 24ωρο

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφεται περιορισμένη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ σε σχέση με χθες είναι μεγάλη εκείνη των νεκρών.

Σήμερα, διαγνώσθηκαν 19.644 νέοι θετικοί στον ιό και 151 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Σε όλη την χώρα, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 177.00 διαγνωστικά τεστ. Χθες, τα περιστατικά ήταν 19.143, με 91 νεκρούς. Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 37.210 άνθρωποι.

Συνολικά, 11.287 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομειακούς θαλάμους, 190.767 ετέθησαν σε κατ΄οίκον περιορισμό και 1.118 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα, στη Λομβαρδία το τελευταίο εικοσιτετράωορο προέκυψαν 4.956 θετικοί στον ιό, στην Καμπανία με κύρια πόλη την Νάπολη 1.718, στο Βένετο 1.729, στο Πεδεμόντιο με πρωτεύουσα το Τορίνο 1.548 και στην κεντρική περιφέρεια Τοσκάνη 1.726.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 19.644 κρούσματα 151 νεκροί σε ένα 24ωρο"

Η Bombardier αναστέλλει τις πωλήσεις κινητήρων drone στην Τουρκία

Η καναδική εταιρεία Bombardier Recreational Products (BRP) ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την προμήθεια κινητήρων ATS σε «χώρες με ασαφή χρήση».

Η «Bombardier» αναφέρει ότι έχει αναστείλει την παράδοση κινητήρων drone σε «χώρες με ασαφή χρήση», μετά τις αναφορές ότι ορισμένοι από αυτούς τους κινητήρες χρησιμοποιούνται σε τουρκικά οπλισμένα drone που χρησιμοποιήθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν εναντίον των αρμενικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η εταιρεία με έδρα το Κεμπέκ - πιο γνωστή για τα χιονοπέδιλα Ski-Doo και Lynx - δήλωσε ότι έγινε γνωστό στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι ορισμένοι από τους κινητήρες αεροσκαφών αναψυχής που παράγονται από την αυστριακή θυγατρική της, Rotax,  χρησιμοποιούνται σε τουρκικά  εναέρια μη επανδρωμένα οχήματα Bayraktar TB2 (UAV).

Ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της BRP, Martin Langelier, δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει διεξοδικές έρευνες όταν ενημερώθηκε, ενώ ανεστάλησαν, όπως επεσήμανε, η προμήθεια κινητήρων drone σε «χώρες με ασαφείς χρήσεις».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όλοι οι κινητήρες που κατασκευάζει η Rotax στην Αυστρία είναι πιστοποιημένοι μόνο για την μη στρατιωτική χρήση τους.

echedoros-a

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Bombardier αναστέλλει τις πωλήσεις κινητήρων drone στην Τουρκία"

Λακωνία: Έτσι ήπιε καυστικό υγρό ένα 7χρονο παιδί! Το εγκληματικό λάθος που έγινε σε ξενοδοχείο (Βίντεο)

Οι γονείς του παιδιού προσέφυγαν στη δικαιοσύνη μετά τα όσα έγιναν σε ξενοδοχείο στη Λακωνία. Το παιδί τους λίγο έλειψε να πεθάνει όταν ήπιε καυστικό υγρό…

Το 7χρονο παιδί αντιμετωπίζει μέχρι και σήμερα σοβαρά προβλήματα υγείας και έχει μετατραυματικό στες. Η περιπέτεια που λίγο έλειψε να του στοιχίσει τη ζωή, ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών της οικογένειας στη Λακωνία. Έμεναν σε ξενοδοχείο όπου σημειώθηκε ένα λάθος εγκληματικό.

Το συνεργείο καθαριότητας μπήκε στο δωμάτιο όταν η οικογένεια έλειπε. Άδειασαν το καυστικό υγρό σε ένα πλαστικό ποτήρι, έριξαν μέσα νερό και όταν τελείωσαν έκλεισαν την πόρτα και συνέχισαν στα άλλα δωμάτια. Μόνο που αυτό το ποτήρι με το καυστικό υγρό, το άφησαν πάνω στο τραπέζι.

Όταν η οικογένεια επέστρεψε ο 7χρονος βρήκε το πλαστικό ποτήρι και πίστεψε πως περιείχε νερό. Άρχισε να πίνει και ευτυχώς σταμάτησε με την πρώτη γουλιά. Το κακό όμως είχε ήδη γίνει. Η ζημιά στον οισοφάγο ήταν μεγάλη. Το ανήλικο παιδί μεταφέρθηκε στα νοσοκομεία Καλαμάτας και Αθήνας, όπου τελικά οι γιατροί του έσωσαν τη ζωή.

Πλέον οι γονείς του 7χρονου ζητούν αποζημιώσεις για τα όσα έγιναν και μετέτρεψαν τις διακοπές τους, σε κόλαση…

 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λακωνία: Έτσι ήπιε καυστικό υγρό ένα 7χρονο παιδί! Το εγκληματικό λάθος που έγινε σε ξενοδοχείο (Βίντεο)"

Η συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας για την ΑΟΖ (2009) που δεν εφαρμόστηκε ποτέ

Στη συνάντηση που είχε πριν λίγες μέρες στην Αλβανία ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Έντι Ράμα και τον ασκούντα χρέη Υπουργό Εξωτερικών Γκεντ Τσεκάι αποφασίστηκε, όπως είναι γνωστό, η παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η διαφορά Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών.

Θα υπάρξουν, όπως φαίνεται πριν την παραπομπή της διαφοράς στη Χάγη, διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Τιράνων εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος κι αν αυτές οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών δεν ευοδωθούν, οι δύο χώρες θα υπογράψουν συνυποσχετικό και θα προσφύγουν στη Χάγη για την επίλυση της διαφοράς.

Το ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών χρονολογείται από το 1992, όταν η Αλβανία πρότεινε στην Ελλάδα την έναρξη διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ωστόσο δεν ξεκίνησαν ποτέ συζητήσεις.

Από το 2004, μετά την άνοδο στην εξουσία της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, η ελληνική πλευρά αυτή τη φορά, επανέφερε το θέμα των διαπραγματεύσεων.

Τα Στενά της Κέρκυρας – Τα γεγονότα 1944-1949

Πριν όμως αναφερθούμε εκτενέστερα στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Αλβανίας για τις θαλάσσιες ζώνες τη δεκαετία του 2000, θα ασχοληθούμε μία μάλλον άγνωστη ιστορία του 1946, που διαδραματίστηκε κοντά στην Κέρκυρα και έφτασε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στη συνέχεια.

 aoz_mine_Corfu_Channel_1946

Σύμφωνα με τους Κρατερό Ιωάννου – Αναστασία Στρατή, στο βιβλίο τους «ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ» , «θαλάσσιο στενό με την γεωγραφική έννοια είναι μία στενή λωρίδα θάλασσας που χωρίζει δύο χερσαία εδάφη και ενώνει δύο ευρύτερες θάλασσες». Η βασική καταγραφή του εθιμικού δικαίου, διαμορφώθηκε με την απόφαση της 9ης Απριλίου 1949 στην υπόθεση των «Στενών της Κέρκυρας». Το 1944 το Πολεμικό Ναυτικό της Μ. Βρετανίας εκκαθάρισε τα στενά της Κέρκυρας από τις νάρκες, που είχαν ποντιστεί εκεί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 22 Οκτωβρίου 1946 μια βρετανική μοίρα του Βασιλικού Ναυτικού, που πραγματοποιούσε αβλαβή διέλευση στο βόρειο στενό της Κέρκυρας προσέκρουσε σε νάρκες, με αποτέλεσμα να πληγούν δύο αντιτορπιλικά και να υπάρξουν από βρετανικής πλευράς 44 νεκροί και 42 τραυματίες. Η Μ. Βρετανία θεώρησε την Αλβανία, στα χωρικά ύδατα της οποίας έγινε το συμβάν, ως υπεύθυνη. Η διαφορά των δύο χωρών οδηγήθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο με την απόφαση της 9ης Απριλίου 1949, δεν δέχτηκε τον ισχυρισμό της Αλβανίας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραβίασε την κυριαρχία της με την αποστολή πολεμικών πλοίων στο στενό της Κέρκυρας χωρίς την προηγούμενη άδειά της ,κρίνοντας ότι, εφόσον η διέλευση αυτή είναι αβλαβής, ένα παράκτιο κράτος δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει την διέλευση αυτή μέσω των στενών εν καιρώ ειρήνης, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά σε μια διεθνή συνθήκη.


aoz-Hartley_Shawcross_before_the_ICJ_in_the_Corfu_Channel_case

Κρίνοντας δε τον ισχυρισμό της Αλβανίας, ότι τα Στενά της Κέρκυρας είχαν δευτερεύουσα σημασία και ότι χρησιμοποιούνταν μόνο για τοπικές συγκοινωνίες, το Δικαστήριο έκρινε ότι «διεθνή στενά είναι αυτά που χρησιμοποιούνται για την διεθνή ναυσιπλοΐα ανάμεσα σε δύο τμήματα των ανοικτών θαλασσών». Επίσης για να διευκρινίσει την έννοια της χρήσης αποφάνθηκε ότι «το αποφασιστικό κριτήριο είναι μάλλον η γεωγραφική κατάστασή τους να συνδέουν δύο τμήματα των ανοικτών θαλασσών και το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται από τη διεθνή ναυσιπλοΐα». Η απόφαση αυτή θεωρείται πολύ σημαντική, γιατί αποτελεί τη βασική καταγραφή του εθιμικού δικαίου για τα θαλάσσια στενά, όπως αναφέραμε.

Το δικαστήριο της Χάγης επιδίκασε στη Μ. Βρετανία αποζημίωση 843.947 στερλίνες, τις οποίες η Αλβανία για δεκαετίες δεν δεχόταν να πληρώσει. Τελικά το 1996 οι δύο χώρες έλυσαν το θέμα εξωδικαστικά.

Οι αλβανικές «ευθείες γραμμές βάσης»

Η ευθεία γραμμή βάσης αποτελεί μία μέθοδο χάραξης του εσωτερικού ορίου της αιγιαλίτιδας ζώνης , που εφαρμόζεται όταν η φυσική ακτογραμμή παρουσιάζει ορισμένες γεωγραφικές ιδιομορφίες.


aoz-albania-greece-2

Η Αλβανία από το 1970 θέσπισε ευθείες γραμμές βάσης, οι οποίες δεν φαίνεται να επηρεάζουν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα, καθώς αρχίζουν βόρεια του Κόλπου της Αυλώνας. Σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 8771 / 2001 από το ακρωτήριο του Grames ως το μέσον του στενού της Κέρκυρας, η γραμμή βάσης είναι η φυσική ακτογραμμή. Όμως νότια του Κόλπου της Αυλώνας υπάρχει ασάφεια ως προς τη χάραξη των γραμμών βάσης, που επιτείνεται από την έλλειψη γεωγραφικών συντεταγμένων και απεικόνισής τους σε ναυτικούς χάρτες μεγάλης κλίμακας. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις των αλβανικών γραμμών βάσης στη διεθνή βιβλιογραφία. Έτσι φαίνεται ότι χαράσσονται ευθείες γραμμές βάσης και από το ακροατήριο Grames ως το ακρωτήριο των Αγίων Σαράντα, επηρεάζοντας έτσι τη χάραξη της μέσης γραμμής με την Ελλάδα. Στη χάραξη αυτή, η οποία δεν είναι σύμφωνη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, έχουν διαμαρτυρηθεί οι ΗΠΑ. Ο ν. 8771 / 2001 καταργήθηκε με τον ν. 9861 / 2008, αλλά αργότερα επανήλθαν σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 8771 / 2001.

Οι ελληνοαλβανικές διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η Ελλάδα το 2004 ζήτησε από την Αλβανία να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Όμως η Αλβανία ενθαρρυμένη και από τουρκικές παρασκηνιακές παρεμβάσεις, κωλυσιεργούσε θεωρώντας ότι μπορούσε να καθορίσει μονομερώς τα όρια. Έτσι υπέγραψε συμφωνία με βρετανική εταιρεία για διενέργεια γεωλογικών ερευνών, με σκοπό τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου σε θαλάσσια περιοχή στον νότο της Αλβανίας, που όμως σε ορισμένα σημεία εισερχόταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και θαλασσίων ζωνών.


aoz-albania-greece-3

Στα μέσα του 2006 ανέλαβε την ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έδωσε νέα ώθηση στο όλο θέμα, ενώ ανέθεσε τις διαπραγματεύσεις στον έμπειρο πρέσβη Γ. Σαββαΐδη. Ήταν η εποχή που η Αλβανία ήθελε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που έδινε στην Ελλάδα έναν διπλωματικό μοχλό πίεσης. Ωστόσο, υπήρχαν και εμπλοκές στον διάλογο, τόσο πολιτικού όσο και τεχνικού χαρακτήρα.

Όπως γράφει ο τότε Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης στο βιβλίο του «Η Ελλάς των Τεσσάρων Θαλασσών»:

«Η καχυποψία υποδαυλιζόταν χωρίς αμφιβολία από την Τουρκία που προσπαθούσε να υπονομεύσει μια συμφωνία που προφανώς θα ενίσχυε τις ελληνικές θέσεις (ήταν βέβαια και οι επικρατούσες στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας) ,ειδικά ως προς τα πλήρη δικαιώματα των νησιών. Παράλληλα επιδίωκε να υπονομεύσει και γενικότερα τις τότε καλές σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή και Σ. Μπερίσα».

Στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων, η αλβανική κυβέρνηση συνέχισε να κωλυσιεργεί. Τότε η ελληνική πλευρά συνέδεσε τις διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ με την κύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ε.Ε. – Αλβανίας (Stabilization and Association Agreement), που διακαώς επιθυμούσαν τα Τίρανα, αλλά η κύρωσή της εκκρεμούσε στην ελληνική Βουλή από καιρό. Μάλιστα, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν την είχε κυρώσει.

aoz-valinakis
Γιάννης Βαληνάκης

Η κίνηση αυτή απέφερε καρπούς, καθώς οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν. Ο Κώστας Καραμανλής, ταξίδεψε στα Τίρανα, όπου οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας υπέγραψαν «Συμφωνία μεταξύ της Αλβανίας περί οριοθέτησης της Υφαλοκρηπίδας και των υπολοίπων Θαλασσίων Ζωνών που τους ανήκουν βάσει του Διεθνούς Δικαίου» (Agreement entered into between the Hellenic Republic and the Republic of Albania “On the delimination of their respective zones to which they are entitled under International Law”). Επρόκειτο για μια επιτυχία της κυβέρνησης Καραμανλή, όπως παραδέχονται σχεδόν όλοι.

Τι προέβλεπε η συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας για την ΑΟΖ

Στο βιβλίο του στο οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω, ο Γιάννης Βαληνάκης, κάνει λόγο για μια «Συμφωνία Πρότυπο», η οποία «για πρώτη φορά καθιέρωνε ένα «σύνορο πολλαπλών χρήσεων» (multi propose boundary), περιλαμβάνοντας έτσι ,τόσο παραδοσιακές ζώνες (χωρικά ύδατα-υφαλοκρηπίδα), όσο και νέες μελλοντικές ζώνες δικαιοδοσίας όπως η Συνορεύουσα Ζώνη και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

aoz-TONGO

Θα αναφερθούμε εδώ στα βασικά σημεία της συμφωνίας.

Η οριοθέτηση έγινε με βάση την «αρχή της ίσης απόστασης, όπως αυτή εκφράζεται από τη μέση γραμμή». Πρόκειται για μία αυστηρή χάραξη της μέσης γραμμής με 150 σημεία, τα οποία υπολογίστηκαν με βάση όλα τα χερσαία και νησιωτικά εδάφη στην υπό οριοθέτηση περιοχή. Το συνολικό μήκος της οριοθετικής γραμμής ήταν 64,4 ν.μ. Πιο σημαντικό για τη χώρα μας, ήταν το γεγονός ότι με τη διμερή αυτή συμφωνία, αναγνωρίζονται πλήρη δικαιώματα (επήρεια) στα νησιά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που περιλαμβάνονται από υφάλους. Τη συγκεκριμένη οριοθέτηση επηρέασαν από ελληνικής πλευράς, φυσικά η Κέρκυρα καθώς και οι νησίδες Περιστέρα (ή Τινιόζο ή Καπαρέλλι ή Περιστέρες), που βρίσκεται κοντά στη ΒΑ ακτή της Κέρκυρας και έχει ύψος 30 μ. Στην απογραφή του 1951 είχε 37 κατοίκους, στις επόμενες απογραφές όμως, εμφανίζεται χωρίς κατοίκους. Η οριοθέτηση επηρεάστηκε επίσης από τις νησίδες Ψύλλος και Σέρπα, ως προς τα χωρικά ύδατα, ενώ την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, επηρέασαν η Ερείκουσσα και οι Οθωνοί. Πρόκειται για δύο από τα Διαπόντια νησιά.

Στη Βικιπαίδεια, αναφέρεται ότι πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 11 νησιών.

Ο σπουδαίος Γεώργιος Γιαγκάκης όμως, στο «Νησιολόγιο» (σπάνιο βιβλίο του 1995), αναφέρει ότι τα Διαπόντια Νησιά αποτελούνται από 153 νησαία εδάφη! Παρεμπιπτόντως, στο Ιόνιο, αυτό μάλλον το γνωρίζουν ελάχιστοι, υπάρχουν (τουλάχιστον) 949 νησαία εδάφη!

aoz-albania-greece-4

Την ίδια περίπου εποχή (2008), το σχολικό βιβλίο της Γεωγραφίας της Α’ Γυμνασίου, για να «δείξει» τι είναι Αρχιπέλαγος, αναφερόταν στο Όκι-γκουντό της Ιαπωνίας! Προσωπικά, το γνωρίζω και το χρησιμοποιώ στα σταυρόλεξα. Αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία.

Ποιος φωστήρας, αντί να κάνει εκτενή αναφορά στα χιλιάδες ελληνικά νησιά, σκέφτηκε να εντάξει στο περιεχόμενο σχολικού βιβλίου της Α’ Γυμνασίου, το Όκι-γκουντό της Ιαπωνίας; Τελικά, δεν είναι μόνο ο «συνωστισμός στην προκυμαία της Σμύρνης», το πρόβλημα με τα σχολικά βιβλία. Κάποιοι πανεπιστημιακοί και πολιτικοί, βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου, επιεικώς… Επανερχόμαστε όμως στη συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας για την ΑΟΖ. Όσο αφορά την Αλβανία, την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, επηρέασαν η νήσος Tongo, που βρίσκεται κοντά στην απόληξη του χερσαίου συνόρου μεταξύ των δύο χωρών στη θάλασσα, καθώς και τα Τετρανήσια και η νησίδα Φώκια.

Εδώ μας δημιουργούνται και ορισμένες άλλες απορίες. Η ελληνικότατη νήσος Σάσων, παραχωρήθηκε με νόμο, που ψήφισε η κυβέρνηση Ελευθέριου Βενιζέλου στη Βουλή (!), στις 5 Μαΐου 1914 (δείτε σχετικό άρθρο μας, που προκάλεσε αίσθηση, στις 22/04/2017). Τα ελληνοαλβανικά χερσαία σύνορα, καθορίζονται από το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας(Δεκέμβριος 1913), ενώ με τη γνωστή μας γαλαντομία, το 1924, παραχωρήσαμε στην Αλβανία και 14 χωριά της Μακεδονίας (σχετικό άρθρο στις 14/05/2017).

Όμως τα νησιά Tongo, Τετρανήσια, Φώκια και προφανώς κάποια άλλα, πότε, ποια κυβέρνηση και με ποιες Συνθήκες τα έδωσε στην Αλβανία; Όταν η Σάσων που βρίσκεται στον Κόλπο της Αυλώνας ανήκει στα Επτάνησα, που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα από τη Μ. Βρετανία το 1864, στα Επτάνησα, ανήκουν προφανώς και τα νησιά που βρίσκονται λίγο βορειότερα της Κέρκυρας. Αλβανικό κράτος, δεν υπήρχε το 1864. Με ποια επίσημα έγγραφα, η Αλβανία κατέχει τα συγκεκριμένα νησιά; Μια απλή, αφελή ερώτηση κάνουμε και περιμένουμε μια απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ!

Τέλος, στη Συμφωνία του 2009, για τη χάραξη της μέσης γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, λήφθηκε υπόψη εκατέρωθεν η φυσική ακτογραμμή. Κατά τη χάραξη της μέσης γραμμής, υπολογίστηκαν ως «κλειστοί» όλοι οι κόλποι της Κέρκυρας, της Φτελιάς και της Βούρλιας, ενώ δεν συνέβη το ίδιο για την Αλβανία με τον Κόλπο των Αγίων Σαράντα, που βρίσκεται κοντά στην Κέρκυρα.

Έτσι στο άρθρο 1 παρ. 1 της Συμφωνίας, προβλέπεται ότι το θαλάσσιο όριο Ελλάδας-Αλβανίας ορίζεται σύμφωνα με την «αρχή της ίσης απόστασης όπως εκφράζεται από τη μέση γραμμή».

Η ακύρωση της Συμφωνίας

aoz-albania-greece-rama
Έντι Ράμα

Κι ενώ η Συμφωνία ήταν έτοιμη να κυρωθεί πανηγυρικά από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών, μετά τις ελληνικές εκλογές που έφεραν στην εξουσία των κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, η αλβανική αντιπολίτευση, επικεφαλής της οποίας ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα, προσέφυγε κατά της Συμφωνίας στο αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, «παρασύροντας τη χώρα σε μια ωμή παραβίαση της βασικής διεθνούς αρχής pacta sunt servanda (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται), αλλά και περιφρόνηση των υποχρεώσεών της ως συνδεδεμένης με την Ε.Ε. χώρας», γράφει ο Γ. Βαληνάκης. Οι λόγοι για τους οποίους ζητούσε η αλβανική αντιπολίτευση την ακύρωση της Συμφωνίας, ήταν:

α) Η Συμφωνία πάσχει λόγω πληρεξουσιότητας της αλβανικής αντιπροσωπείας, καθώς τα μέλη της δεν έλαβαν την τυπική άδεια που απαιτείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βάσει του αλβανικού Συντάγματος και εσωτερικής νομοθεσίας.

β) Δεν είναι επαρκώς προσδιορισμένο το αντικείμενο της Συμφωνίας, καθώς αυτό θα έπρεπε με σαφήνεια να προκύπτει από τον τίτλο της (!).
Ας μας επιτραπεί κι εδώ ένα σχόλιο. Η ακριβής ονομασία της Συμφωνίας στα αγγλικά, την οποία αναφέραμε παραπάνω, δεν περιγράφει στον τίτλο της, το αντικείμενο της; Μήπως τα αγγλικά ορισμένων στη γειτονική χώρα είναι μέτρια;


aoz-albania-greece-5

γ) Κατά την οριοθέτηση, δεν έπρεπε να υιοθετηθεί η αυστηρή χάραξη της μέσης γραμμής, διότι λόγω της ανώμαλης διαμόρφωσης των ακτών η εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου οδήγησε σε μη ευνοϊκά αποτελέσματα για την αλβανική πλευρά.

δ) Τέλος, κατά την οριοθέτηση, θα έπρεπε να έχουν υπολογιστεί διαφορετικά τα νησιά οι ύφαλοι ως προς τις οποίες δικαιούνται. Μάλιστα, η αλβανική αντιπολίτευση αμφισβήτησε την επήρεια νησιών όπως η Κέρκυρα (!), οι Οθωνοί, η Ερεικούσσα και το Λαζαρέτο (νησίδα κοντά στην ανατολική ακτή της Κέρκυρας, προφανώς με ύπαρξη σ’ αυτό λοιμοκαθαρτηρίου κατά το παρελθόν).

Έτσι, ο Έντι Ράμα και το κόμμα του, υποστήριξαν ότι δόθηκε στην Ελλάδα περισσότερος θαλάσσιος χώρος απ’ ό,τι της αναλογεί.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, έκρινε τον Ιανουάριο του 2010 ομόφωνα άκυρη τη Συμφωνία, επικαλούμενο διαδικαστικές και ουσιώδεις παραβάσεις που έρχονταν σε αντίθεση με το Σύνταγμα και τη ΣΔΘ, χωρίς όμως να διευκρινίζει ποιες ήταν αυτές.

aoz-albania-greece-1

Η προσφυγή και η απόφαση αυτή, προήλθαν μετά από έντονες πιέσεις της Τουρκίας στην Αλβανία, με μπροστάρη και καθοδηγητή τον εμπνευστή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», απόστρατο ναύαρχο Τζεμ Γκιουρντέζ (σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε πρόσφατα στα «Νέα»).

Όπως γράφει ο Γ. Βαληνάκης η απόφαση «σε κάθε περίπτωση συνιστά σαφή και απάδουσα αθέτηση διεθνών κανόνων συμπεριφοράς περί υποχρεωτικής τήρησης των συμφωνηθέντων και προκλητική παρασπονδία της αλβανικής πλευράς απέναντι στον Ευρωπαίο γείτονά της, απέναντι του οποίου είχε, και συνεχίζει να έχει, αναλάβει συγκεκριμένες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για συμπεριφορά καλής γειτονίας».

Επίλογος

Έτσι, φτάσαμε στο 2020 και στη διαφαινόμενη παραπομπή του θέματος στη Χάγη. Δυστυχώς, διαχρονικά η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι κατώτερη των περιστάσεων. Στα βόρεια σύνορά μας, βρεθήκαμε με μία «Βόρεια Μακεδονία», που κατοικείται από «Μακεδόνες» που μιλάνε τη «μακεδονική» γλώσσα. Βορειοδυτικά, η Αλβανία πατά σε δύο βάρκες: την Ελλάδα, από την οποία μονίμως παίρνει και την Τουρκία, στην οποία πάντα δίνει. Ανατολικά η Τουρκία, παραβιάζοντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, αμφισβητεί σχεδόν τα πάντα στο Αιγαίο. Και η Ελλάδα, ως άλλος Πτωχοπρόδρομος (ποιητής του 12ου αιώνα), εξιστορεί τα προβλήματά της και εκλιπαρεί βοήθεια από τη Δύση, κινδυνεύοντας να γίνει ο «καρπαζοεισπράκτορας» των Βαλκανίων…

Πηγές: Γιάννης Βαληνάκης, «Η ΕΛΛΑΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ 2020
ΚΡΑΤΕΡΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗ, «ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ», 4Η ΕΚΔΟΣΗ, «ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ», 2013.
Γεωργίου Κ. Γιαγκάκη, «ΝΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ 1940-1991», Αγκίστρι Σαρωνικού, 1995.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Η συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας για την ΑΟΖ (2009) που δεν εφαρμόστηκε ποτέ "

Καιρός αύριο: Χαλάει και πάλι με βροχές και καταιγίδες

Ο καιρός χαλάει αύριο Κυριακή (25.10.2020) καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας θα εκδηλωθούν καταιγίδες, ενώ θα πέσει και η θερμοκρασία.

Ο καιρός θα δώσει νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη Δυτική Στερεά, βαθμιαία στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία και από το απόγευμα στη Θράκη και τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα βορειοδυτικά. Το βράδυ και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές.

Οι άνεμοι στα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και από το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ που το απόγευμα από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά και βόρεια.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Κυριακή (25.10.2020) από την ΕΜΥ
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που τις μεσημβρινές ώρες θα πυκνώσουν. Από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και μετά το μεσημέρι βορειοδυτικοί στα δυτικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού από το απόγευμα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και βαθμιαία βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Από το απόγευμα και από τα δυτικά βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Στη Θράκη αραιές νεφώσεις που μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση τη νύχτα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και βαθμιαία βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα και από τα βόρεια θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία στη δυτική Στερεά και τη βόρεια Πελοπόννησο. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα βορειοδυτικά. Ο καιρός από το απόγευμα βαθμιαία θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί 2 με 3 και βαθμιαία βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο 5 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και μετά το μεσημέρι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα βόρεια. Βελτίωση του καιρού από το απόγευμα.
Άνεμοι: Στα βόρεια νοτίων διευθύνσεων 2 με 4 μποφόρ και βαθμιαία βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και μετά το μεσημέρι τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα ορεινά η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές αρχικά στις Κυκλάδες και βαθμιαία στην Κρήτη.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα δυτικά βαθμιαία έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Στα βόρεια από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα νότια βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Χαλάει και πάλι με βροχές και καταιγίδες"

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 935 κρούσματα - 228 στην Αθήνα και 217 στη Θεσσαλονίκη

Νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κατέγραψε το Σάββατο ο ΕΟΔΥ, ανακοινώνοντας 935 νέες περιπτώσεις ασθενών με Covid-19, ενώ από τις 12:30 τα μεσάνυχτα ξεκινά η εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις «πορτοκαλί» περιοχές, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται τόσο η Αττική, όσο και η Θεσσαλονίκη.

Ο σημερινός απολογισμός είναι το τέταρτο αρνητικό ρεκόρ στη διάρκεια του Οκτωβρίου, γεγονός που αποτυπώνει τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες.

Αθήνα και Θεσσαλονίκη -για μία ακόμη ημέρα- «σηκώνουν το βάρος», καθώς συνολικά παρουσιάζουν σχεδόν τα μισά από τα νέα κρούσματα. Η Αττική με 228 βρίσκεται αναλογικά σε καλύτερη κατάσταση από τη Θεσσαλονίκη, η οποία με πολύ λιγότερο πληθυσμό, κατέγραψε 217 νέα κρούσματα.

Το αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ότι άλλες 15 περιφερειακές ενότητες εμφανίζουν διψήφιο αριθμό νέων περιπτώσεων Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται οι Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Μεσσηνία, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Σέρρες και Τρίκαλα.

Ιδιαίτερα όμως, Σέρρες, Καστοριά, Ιωάννινα, Κοζάνη και Λάρισα, κατέγραψαν από 27 έως 54 νέα κρούσματα.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 935 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 29992, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

3828 (12.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11532 (38.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

91 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 30 (33.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 270 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 564 θανάτους συνολικά στη χώρα. 213 (37.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ακολουθεί η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:

– 44 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 228 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

– 217 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 22 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 20 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 14 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,εκ των οποίων 2 συνδέεται με γνωστές συρροές

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

• 30 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

• 27 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 4 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

• 15 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 30 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

• 37 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 7 συνδέονται με ιχνηλατήσεις ήδη γνωστών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

• 14 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

• 20 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

• 54 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 9 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

39 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο αρνητικό ρεκόρ με 935 κρούσματα - 228 στην Αθήνα και 217 στη Θεσσαλονίκη"

Πότε θα εξοφληθούν τα αναδρομικά- Ποιες κατηγορίες είδαν χαμηλότερα ποσά

Στην πραγματοποίηση δεύτερης συμπληρωματικής αποπληρωμής αναδρομικών θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έως το τέλος του χρόνου για τους συνταξιούχους που έλαβαν μικρότερο ποσό οφειλόμενων αναδρομικών από αυτό που δικαιούται.

Πρόκειται για την ειδική περίπτωση συνταξιούχων που πληρώθηκαν πρώτη φορά την κύρια σύνταξή τους μετά τον Ιούνιο του 2015, αλλά είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης έως τον Μάιο του 2016. Η διευκρίνιση αυτή είχε δοθεί εξ’ αρχής από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όπως είχε γράψει το «Mononews».

Η συγκεκριμένοι συνταξιούχοι, από όποιο Ταμείο κι αν προέρχονται, του Δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, είτε δεν έλαβαν αναδρομικά ενώ δικαιούνται, είτε έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται. Οι διαφορές αυτές θα εντοπιστούν και τις επόμενες ημέρες σε κάποιους ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους Δημοσίου, ναυτικούς, ΔΕΗ κ.α.

Εντός αυτής της ειδικής ομάδας συνταξιούχων υπάρχουν δυο ταχύτητες :

· όσοι έλαβαν για πρώτη φορά την μηνιαία σύνταξή τους εντός της περιόδου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 έλαβαν ή θα λάβουν με την πληρωμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τμήμα των αναδρομικών που δικαιούνται και θα λάβουν το υπόλοιπο στην συμπληρωματική πληρωμή που θα έρθει σε δεύτερο χρόνο και έως το τέλος του έτους. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που πληρώθηκε πρώτη φορά την σύνταξή του τον Ιανουάριο του 2016, έλαβε αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριος – Μάιος 2016. Του οφείλονται οι μήνες Ιούλιος – Δεκέμβριος 2015, τους οποίους θα λάβει σε δεύτερη πληρωμή έως 31/12.

· Όσοι πληρώθηκαν για πρώτη φορά την σύνταξή τους μετά τον Μάιο του 2016 αλλά είχαν υποβάλλει αίτηση νωρίτερα, δεν έλαβαν καθόλου αναδρομικά τώρα. Εφόσον είχαν τις αντισυνταγματικές περικοπές και δικαιούνται αναδρομικά, θα λάβουν το συνολικό ποσό που δικαιούνται σε επόμενη πληρωμή και έως 31/12.

Η τμηματική καταβολή των αναδρομικών συνεχίζεται την Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου με τους συνταξιούχους από το τ. ΙΚΑ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε ζυγό αριθμό (0, 2, 4, 6, 8), ενώ τα σχετικά ποσά πιστώθηκαν στους λογαριασμούς και είναι διαθέσιμα στα ΑΤΜ από χθες, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, το απόγευμα. Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου πληρώνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες των πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, ενώ την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου οι συνταξιούχοι Δημοσίου, οι ναυτικοί του ΝΑΤ, οι πρώην εργαζόμενοι της ΔΕΗ και συνταξιούχοι του ΕΤΑΤ. Σε όλους θα ακολουθηθεί η ίδια φόρμουλα.

Με ανακοίνωσή του ο e-ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι με στόχο την πληρέστερη, αναλυτικότερη και έγκυρη ενημέρωση των συνταξιούχων σχετικά με τα αναδρομικά ποσά που έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς τους, τέθηκε σε λειτουργία μία νέα εφαρμογή, μέσω της οποίας ο κάθε συνταξιούχος μπορεί να εκτυπώσει άμεσα το δικό του «Ενημερωτικό Σημείωμα Επιστροφής Μειώσεων Συντάξεων».

Όπως εξηγούν στελέχη του ΕΦΚΑ πρόκειται για συνταξιούχους που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά το 2012, το 2013 κ.ο.κ. αλλά πριν τον Μάιο του 2016. Έλαβαν για πρώτη φορά την οριστική κύρια σύνταξή τους μέσα στο επίμαχο 11μηνο ή μετά από αυτό. Αν έλαβαν για πρώτη φορά την σύνταξή τους μέσα στο 11μηνο πήραν τώρα τμήμα των αναδρομικών που δικαιούνται και θα λάβουν τα υπόλοιπα έως το τέλος του έτους. Αντίστοιχα, θα λάβουν το σύνολο των αναδρομικών που αντιστοιχούν στο 11μηνο, έως τις 31 Δεκεμβρίου, εφόσον έλαβαν την οριστική τους σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε θα εξοφληθούν τα αναδρομικά- Ποιες κατηγορίες είδαν χαμηλότερα ποσά"

Μυτιλήνη: Άγρια συμπλοκή με μαχαιρώματα μεταξύ μεταναστών

Άγρια συμπλοκή με μετανάστες σημειώθηκε τα ξημερώματα στην αγορά της Μυτιλήνης, με τους καταστηματάρχες από την Αλκαίου μέχρι τη Μητρόπολη αναστατωμένους από τα αίματα που αντίκρισαν.

Δυο Μαροκινοί και ένας Αλγερινός συγκρούστηκαν στα Λαδάδικα με μαχαίρια και ο ένας είχε σοβαρή αιμορραγία ενώ από το ανθρωποκυνηγητό που ακολούθησε.

Η υπόθεση ερευνάται από την αστυνομία.

Δυο από τους τρεις αλλοδαπούς συνελήφθησαν και βρίσκονται στο νοσοκομείο, ενώ ο τρίτος αναζητείται.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μυτιλήνη: Άγρια συμπλοκή με μαχαιρώματα μεταξύ μεταναστών"

Επίθεση Ερντογάν σε Μακρόν: Χρειάζεται ψυχοθεραπεία

Τα βέλη του κατά της Γαλλίας εξαπέλυσε για ακόμη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ επιτέθηκε και στον προέδρό της Εμανουέλ Μακρόν, για τον οποίο έιπε ότι χρειάζεται ψυχοθεραπεία.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Καϊζερί σε εκδήλωση του ΑΚΡ κατηγόρησε τη Γαλλία ότι βρίσκεται πίσω από τις καταστροφές που υφίσταται το Αζερμπαϊτζάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ενισχύει το Αζερμπαϊτζάν μέχρι να απελευθερωθούν όλα τα εδάφη του που τελούν υπό κατοχή.

Αναφερόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε «τι μπορούμε να πούμε για τον επικεφαλής ενός κράτους που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο σε εκατομμύρια πολιτών του που έχουν διαφορετική θρησκεία». Παράλληλα αναρωτήθηκε «ποιο είναι το πρόβλημα του μακρόν με το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους», ενώ πρόσθεσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος χρειάζεται ψυχοθεραπεία.

Επίσης με αφορμή την έφοδο της γερμανικής αστυνομίας σε τζαμί στο Βερολίνο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «με τέτοιες επιθέσεις κατά των δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων πολιτών ο ευρωπαϊκός φασισμός έχει εισέλθει σε μια νέα φάση».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο η Ευρώπη με το μέτωπο που έχει ανοίξει με τους Μουσουλμάνους προετοιμάζει το δικό της τέλος. Μάλιστα «προειδοποίησε» ότι αν δεν αλλάξει σύντομα αυτή η κατάσταση, η Ευρώπη θα καταρρεύσει εκ των έσω.

Οι γεωτρήσεις μας στην Μεσόγειο

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις έρευνες για φυσικό αέριο, τονίζοντας ότι «το κοίτασμα των 405 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων που ανακαλύψαμε στη Μαύρη Θάλασσα, αναπτερώνει τις ελπίδες για τις γεωτρήσεις μας στην Μεσόγειο».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Ερντογάν σε Μακρόν: Χρειάζεται ψυχοθεραπεία"

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι μπήκε στην Αμμόχωστο - Καταγγελία στον ΟΗΕ από τη Λευκωσία

Η είσοδος του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στον ΓΓ του ΟΗΕ, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

Στη δήλωσή του ο κ. Κούσιος αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κυβέρνηση καταδικάζουν και καταγγέλλουν, με τον πλέον έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, να αποστείλει τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης στα κατεχόμενα, και ειδικότερα την είσοδό του στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

 

 «Πρόκειται για ξεκάθαρα προκλητική και παράνομη ενέργεια που παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. H ενέργεια αυτή του Τούρκου αντιπροέδρου θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στον ΓΓ του ΟΗΕ» προσθέτει.

Την ίδια ώρα, τονίζει ο κ. Κούσιος, «τέτοιες παράνομες και προκλητικές ενέργειες έρχονται και σε αντίθεση με τα όσα ζητά ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, ώστε να εκδηλώσει πρωτοβουλία προς επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού από εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά, και σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο, από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο τέως ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ενώπιον του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, κατά την επίσκεψή του στην κλειστή περιοχή Αμμοχώστου, δήλωσε πως μέχρι τώρα η Τουρκία δεν είχε προχωρήσει το «άνοιγμα» των Βαρωσίων ως ένδειξη καλής θέλησης. «Διατηρώντας αυτή την περιοχή κλειστή, κλέβουμε από το μέλλον των παιδιών μας» είπε.

 

 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι μπήκε στην Αμμόχωστο - Καταγγελία στον ΟΗΕ από τη Λευκωσία "

Θήβα:Δεκαπέντε ανήλικοι με μαχαίρια λήστεψαν ηλικιωμένο

Ακόμα μία ληστεία στη Θήβα. Προβληματίζουν οι ηλικίες των δραστών, που αιφνιδίασαν τον άτυχο οδηγό…

Η ληστεία έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή της Θήβας κοντά στη γέφυρα στο Πυρί, όπου είναι ο περιβόητος καταυλισμός των Ρομά. Ο άτυχος 72χρονος, που περνούσε από το σημείο, σταμάτησε με το αυτοκίνητο του για λίγο λόγω των έργων που γίνονταν στο σημείο.

Ξαφνικά 12 ανήλικοι Ρομά περικύκλωσαν το αυτοκίνητο και έβαλαν στο μάτι την τσάντα που είχε μέσα ο ηλικιωμένος. Κάποιοι από αυτούς τον απείλησαν με μαχαίρια, ενώ οι άλλοι με χρήση σωματικής βίας του άρπαξαν την τσάντα παρά την αντίσταση που προέβαλε.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, που ενημερώθηκαν για τη ληστεία, κατάφεραν άμεσα να εντοπίσουν και να συλλάβουν έναν 15χρονο, ο οποίος αναγνωρίστηκε, ενώ ταυτοποίησαν ακόμη τέσσερις από τους ανήλικους δράστες της ληστείας. Σύμφωνα με το lamiareport.gr, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δυο γυναικών, οι οποίες είναι μητέρες δυο εκ των ανήλικων ληστών.

Για την ιστορία η τσάντα του 72χρονο βρέθηκε, χωρίς το μικρό ποσό που περιείχε, ωστόσο ο άνθρωπος βρήκε τα προσωπικά του έγγραφα και ότι άλλο είχε μέσα στην τσάντα. Ο 15χρονος που συνελήφθη με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » "Θήβα:Δεκαπέντε ανήλικοι με μαχαίρια λήστεψαν ηλικιωμένο "

Ναύπακτος: Ιερέας αρνήθηκε να κοινωνήσει 8χρονη - Η οικογένεια της έστειλε εξώδικο στην Μητρόπολη

Με Εξώδικη διαμαρτυρία κατά του Ιερέα που δεν κοινώνησε την ανήλικη κόρη τους, στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Δημητρίου στη Ναυπάκτου, ανταπαντούν οι γονείς του 8χρονου κοριτσιού.

Ο ιερέας στον Άγιο Δημήτριο Ναυπάκτου, έδιωξε 8χρονη από την θεία κοινωνία, επειδή είχε βαπτιστεί στο μοναστήρι της Σκάλας. Τραγική ειρωνία, εκεί που είναι χτισμένος ο ναός του Αγίου Δημητρίου, ήταν παλιά το πατρικό σπίτι της οικογένειας το οποίο παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, οι γονείς ζητούν την προστασία από το Μητροπολίτη Ναυπάκτου, για το πολλαπλώς έκνομο περιστατικό, ενάντια στην εκκλησιαστική ευπρέπεια, το οποίο έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης θείας λειτουργίας και στόχο είχε την ανήλικη κόρη τους.


Τονίζουν δε, ότι
«..με την υβριστική και ανάρμοστη αυτή του στάση του ο Ιερέας προσέβαλε την προσωπικότητα του παιδιού τους, έτσι όπως αυτή προστατεύεται από το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και άλλα διεθνή κείμενα, κοινοποιώντας παράλληλα και προσωπικά του δεδομένα που σχετίζονται με τη θρησκεία…»
Ζητούν από το Μητροπολίτη Ναυπάκτου, Κο Ιερόθεο Βλάχο, ως Διοικητικό Προϊστάμενο της Ιεράς Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, την προστασία του και την απερίφραστη καταδίκη του περιστατικού αυτού.

Σημειώνουν ότι:
«….όπως και εσείς αντιλαμβάνεστε, οι όποιες δικαστικές και νομικές διαμάχες της Ιεράς Μητρόπολης με μια Ιερά Μονή είναι ανεπίτρεπτο να οδηγούν σε τέτοιου τύπου ανοίκειες συμπεριφορές εναντίον μάλιστα ενός ανήλικου παιδιού, καθώς και σε κοινωνικές διακρίσεις και αποκλεισμούς εντός του εκκλησιάσματος, το οποίο είναι ζήτημα μείζονος εκκλησιαστικής σημασίας. Σημειώνεται δε, ότι, αναμφισβήτητα, αφορά τα αρμόδια Δικαστήρια, και σίγουρα όχι έναν Ιερέα, εν ώρα μάλιστα τέλεσης της θείας λειτουργίας, η κρίση περί της ισχύος ή μη μιας υπαρκτής ήδη από το 2013 διοικητικής πράξης, στην οποία είναι μέχρι και σήμερα καταχωρημένο το θρήσκευμα της κόρης μας.

Συνεχίζουν … « οι ανωτέρω περιγραφόμενες ενέργειες του Ιερέα, εκτός του ότι, όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμάς, αντιτίθενται στα ιερά διδάγματα και παραδόσεις της Ορθοδοξίας, προσβάλλουν την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και συλλήβδην τους εκπροσώπους της. Είναι δε παράλληλα πολλαπλώς έκνομες, και δέον όπως ενεργήσετε σύμφωνα με τις κατά νόμο εξουσίες σας, προκειμένου αυτές να ελεγχθούν πειθαρχικά κατά τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων, διαβιβάζοντας παράλληλα την υπόθεση για διερεύνηση και από τον αρμόδιο Εισαγγελέα»

Σε επικοινωνία με τους γονείς του παιδιού, επιβεβαίωσαν την ενέργεια αυτή, τονίζοντας ότι το θέμα για αυτούς δεν είναι εκκλησιαστικό αλλά, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι η διαμάχη Μητρόπολης Ναυπάκτου και της Ιεράς Μονής δεν τους αφορά, εστιάζοντας στο περιστατικό και μόνο.

npress

Διαβάστε Περισσότερα » "Ναύπακτος: Ιερέας αρνήθηκε να κοινωνήσει 8χρονη - Η οικογένεια της έστειλε εξώδικο στην Μητρόπολη"

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι η δοκιμή των S-400 στην Τουρκία έγινε για τους ερευνητές του ΝΑΤΟ

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να προδώσει τη Ρωσία παρουσιάζοντας το εύρος του αντιπυραυλικού συστήματος S-400, στη Βόρεια Ατλαντική Συμμαχία, όταν ενεργοποίησε αυτά τα συγκροτήματα».

 Αυτό αναφέρεται σε  κινεζικές ιστοσελίδες όπως σημειώνει η ρωσική Аргументы Недели.

 Το ρωσικό δημοσίευμα επικαλείται την «Eastday.com», που αναφέρει ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μυστικές δοκιμές των συστημάτων που ελήφθησαν από την Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά ενήργησε εντελώς διαφορετικά, ανακοινώνοντας και δημοσιεύοντας υλικό, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να ανιχνεύσουν τις συχνότητες του S-400.

Οι συντάκτες του δημοσιεύματος χαρακτήρισαν αυτήν τη συμπεριφορά του Ερντογάν ως προδοσία προς τη Μόσχα.

Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο ότι μελλοντικά η Τουρκία θα παραδώσει το συγκρότημα στη Συμμαχία.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι Τουρκία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία σε τρία μέτωπα, όπως δήλωσε ο Κωνσταντίν Σιφκόφ, υπονοώντας προφανώς τη Συρία, τη Λιβύη και το Νότιο Καύκασο.

echedoros-a

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι η δοκιμή των S-400 στην Τουρκία έγινε για τους ερευνητές του ΝΑΤΟ"

Κορωνοϊός: Δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ τα νέα μέτρα προστασίας

Δημοσιεύθηκαν το Σάββατο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα νέα μέτρα προστασίας για το δεύτερο κύμα πανδημίας που μεταξύ άλλων προβλέπουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, ανεξάρτητα από το επιδημιολογικό επίπεδο κάθε περιοχής.

Στα μέτρα, που έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 6 σήμερα τα ξημερώματα, προβλέπεται η καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ανεξάρτητα από το επιδημιολογικό επίπεδο κάθε περιοχής.

Επιπλέον, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, από εργαζομένους και κοινό, καθώς και η υποχρέωση τηλεργασίας για τουλάχιστον το 20% των εργαζομένων.

Επιπλέον, απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) και στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου). 

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν

Δικαίωμα μετακίνησης χωρίς περιορισμούς έχουν μόνο όσοι πολίτες τηρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

– Οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά την περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας, δηλαδή με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας και την βεβαίωση του εργοδότη τους η οποία θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 μέρες.

– Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Για τη λήψη της βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας εργαζομένων, που πρέπει να πηγαίνουν ή να αποχωρούν από την εργασία τους, υποχρεωτικά ο εργοδότης μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνει το κατάλληλο έντυπο και το αποστέλλει στον εργαζόμενο ο οποίος μπορεί να το επιδείξει στα ελεγκτικά όργανα σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή. Η γνησιότητα του εγγράφου πιστοποιείται με τον αριθμό πρωτοκόλλου επί αυτού. Το έντυπο συμπληρώνεται πριν την μετακίνηση και οφείλει ο εργοδότης να το παράσχει και ο εργαζόμενος να το επιδείξει στα όργανα ελέγχου.

– Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων, φυσικών προσώπων, που πρέπει να κινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, αυτοαπασχολούμενων, αυτοί συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται πάλι στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και το οποίο πρέπει να το συμπληρώσουν υποχρεωτικά πριν την μετακίνησή τους, μπαίνοντας με τους κωδικούς τους από το taxisnet.

– Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης, έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του μητρώου ανθρώπινου δυναμικού ελληνικού δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση με βεβαίωση που συντάσσεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

Επιπλέον, από σήμερα, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, και παροχής υπηρεσιών, στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στο επίπεδο 4 , δηλαδή στην Καστοριά και στην Κοζάνη, θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.

Το ίδιο θα ισχύει για τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ και τα ινστιτούτα αισθητικής σε περιοχές επιπέδου 4, τα οποία θα λειτουργούν όπως στο επίπεδο 3.

Τέλος, σε ότι αφορά στα σχολεία, μάσκες για τις ώρες που θα βρίσκονται στην εγκατάσταση, θα φορούν εφεξής οι μαθητές στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές. Αυτό σημαίνει, πως η χρήση μάσκας καθιερώνεται και στα διαλείμματα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ τα νέα μέτρα προστασίας"

Προειδοποίηση Αλ Σίσι σε Ελλάδα και Κύπρο για τα «παιχνίδια» του Ερντογάν με τους τζιχαντιστές

Τον κώδωνα του κινδύνου σε Αθήνα και Λευκωσία για την ισλαμιστική τρομοκρατία και τον τρόπο που αυτή εντάσσεται στα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν κρούει ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Σύμφωνα με απόρρητη ενημέρωση του προέδρου της Αιγύπτου στον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που φέρνει στο φως η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», το Κάιρο είναι ιδιαίτερα ανήσυχο όχι μόνο για την ανάμειξη της Άγκυρας σε όλες τις περιφερειακές διενέξεις, αλλά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο ο «σουλτάνος» εμπλέκει πλέον και χρησιμοποιεί ανοιχτά τον ισλαμιστικό παράγοντα.

Έτσι, κατά την πρόσφατη, 8η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, ο Αλ Σίσι μετέφερε στους δύο συνομιλητές του το μήνυμα ότι το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας για την Αίγυπτο, ζητώντας τους να το κρατήσουν ψηλά στην διπλωματική τους ατζέντα.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος επισήμανε στις ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου το μήνυμα ότι το θέμα αυτό -που αφορά το μέτωπο στη Λιβύη, την ίδια την εσωτερική ασφάλεια της Αιγύπτου και τον κρίσιμο προς αυτή την κατεύθυνση έλεγχο των ισλαμιστών στη χώρα, αλλά και ευρύτερα την περιοχή- είναι εξαιρετικής σημασίας για το Κάιρο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποίηση Αλ Σίσι σε Ελλάδα και Κύπρο για τα «παιχνίδια» του Ερντογάν με τους τζιχαντιστές"

Βόλος: Κλείδωσε την πόρτα του καφενείο για να αποφύγει τον έλεγχο

Στη σύλληψη 35χρονου ιδιοκτήτη καφενείου στον Βόλο για απείθεια προχώρησαν σήμερα τα ξημερώματα αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου.

Ο 35χρονος φέρεται ότι σήμερα στις 1.45 τα ξημερώματα λειτουργούσε το καφενείο του, πέραν του επιτρεπόμενου ωραρίου, και όταν αστυνομικοί πήγαν να κάνουν έλεγχο, κλείδωσε την πόρτα, αποτρέποντας την είσοδό τους στο κατάστημα.

Μετά από περίπου μία ώρα οι αστυνομικοί τον έπεισαν τον 35χρονο να τους ανοίξει την πόρτα.
Ο ιδιοκτήτης του καφενείου συνελήφθη, ενώ σε βάρος του επιβλήθηκε και πρόστιμο 10.000 ευρώ και το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό για τρεις ημέρες.

taxydromos

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: Κλείδωσε την πόρτα του καφενείο για να αποφύγει τον έλεγχο"

Νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και για τη Τσεχία – Πάνω από 15.000 το τελευταίο 24ωρο

Η Τσεχία ανακοίνωσε 15.252 νέα κρούσματα κορονοϊού το προηγούμενο 24ωρο, τον μεγαλύτερο ημερήσιο απολογισμό από τότε ξεκίνησε η πανδημία, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με τη γρηγορότερη εξάπλωση της covid-19 στην Ευρώπη.

Συνολικά στην Τσεχία -μια χώρα 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων- έχουν καταγραφεί 238.323 κρούσματα κορονοϊού, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σήμερα σε 1.971, με τους 126 εξ αυτών να καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και για τη Τσεχία – Πάνω από 15.000 το τελευταίο 24ωρο"

ΤτΕ: Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα της μεταφοράς κεφαλαίων μέσω ΔΙΑΣ

Το τεχνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε χθες Παρασκευή στην πανευρωπαϊκή πλατφόρμα πληρωμών, γνωστή ως TARGET2, δεν υφίσταται πλέον, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ως εκ τούτου, αποκαταστάθηκε και το πρόβλημα της διατραπεζικής μεταφοράς κεφαλαίων που πραγματοποιούνται μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΤτΕ: Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα της μεταφοράς κεφαλαίων μέσω ΔΙΑΣ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news