facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Χαρδαλιάς : Ποιοι θα μετακινούνται μετά τις 00:30 (βίντεο)

Ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την απαγόρευση μετακινήσεων από τις 12.30 μέχρι τις 05.00 ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι για τις μετακινήσεις και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθεί όποιος θέλει να μετακινηθεί αυτές τις ώρες: «Τα μόνα έγγραφα που θα υπάρξουν θα είναι πιστοποιήσεις των εργοδοτών με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την ΕΡΓΑΝΗ, που εργάζεται και που τον απασχολεί η επιχείρηση και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας».

«Ουδείς άλλος θα κυκλοφορεί από τις 00:30 μέχρι τις 05:00» κατέληξε.

Όπως ανέφερε στη συνεχεία: «Κάνω έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα και επίσης, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και εν όψει των επόμενων ημερών που φαντάζει σαν ένα πενθήμερο το οποίο θα υπάρξει μετακίνηση, χρειάζεται προσοχή στις οποίες μετακινήσεις. Διότι το να μεταφερθεί το ιικό φορτίο στην ευρύτερη περιοχή – είτε αφορά τις όμορες περιοχές είτε οποιαδήποτε ταξίδια – νομίζω θα είναι ολέθριο. Άρα, οπωσδήποτε μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις», επανέλαβε.

Τόνισε δε ότι, θα είναι σε συνεχή επικοινωνία με αιρετούς και εμπλεκόμενους φορείς και επισήμανε ότι «Θα αποδείξουμε πως η προσπάθεια που έγινε από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δε θα πάει στράφι και θα σταματήσουμε τον ιό και σε αυτήν την περιοχή».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Θεσσαλονίκη είναι κοντά στον κόκκινο συναγερμό και στο επίπεδο 4, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι η πόλη απέχει από αυτό το επίπεδο καθώς, όπως είπε «μόλις μπήκε στο πορτοκάλι. Έχουμε μπροστά μας χρόνο να μπορέσουμε να κρατήσουμε σταθερά τα κρούσματα και σιγά σιγά, μέσα στο επόμενο επταήμερο, εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα να αρχίσουν τα κρούσματα να μειώνονται».

«Ο καιρός μπορεί να συνδράμει στο να δώσει τη δυνατότητα να μετακινήσουν από τη Θεσσαλονίκη αν όμως δεν τηρήσουν τα μέτρα μπορεί να είναι ολέθριο για τις όμορες περιοχές. Ως εκ τούτου, προσοχή, ισχυρότατη σύσταση για εφαρμογή των μέτρων σε όσους μετακινηθούν».

Έπειτα σημείωσε ότι τα τεστ για τον κορωνοϊό είναι σαρωτικά και πως έγιναν 24.000 τεστ. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε συγκεκριμένη στόχευση, συγκεκριμένη υποδομή και το βασικότερο συγκεκριμένα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούμε στο επιστημολογικό κομμάτι για να μπορούμε να βλέπουμε τι συμβαίνει σε κάθε περιοχή».

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς : Ποιοι θα μετακινούνται μετά τις 00:30 (βίντεο)"

Πανδημία: Ξεπέρασαν τους 1.200 οι θάνατοι σε μια ημέρα στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της Covid-19 που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο μετά από δύο μήνες, μια νέα ένδειξη ότι η πανδημία αποκτά νέα δυναμική σε ολόκληρη τη χώρα με την σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.

Οι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 σε εθνικό επίπεδο βρίσκονταν κατά μέσο όρο σε περίπου 700 την ημέρα κατά το μεγαλύτερο μέρος του Οκτωβρίου πριν αυξηθούν σε 1.237 χθες, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters. Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος μετά τις 19 Αυγούστου.

Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων άρχισε να αυξάνεται πριν από πέντε εβδομάδες και οι ειδικοί της υγείας προειδοποιούσαν για επερχόμενη αύξηση των θανάτων.

Στο Ουισκόνσιν, μια πολιτεία κρίσιμης σημασίας για το αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, ο κυβερνήτης Τόνι Έβερς απεύθυνε έκκληση στους κατοίκους να «παραμείνουν σπίτι» αφού η πολιτεία του, μαζί με πέντε άλλες, ανέφεραν ημερήσια αύξηση θανάτων που αποτελεί ρεκόρ.

Από την έναρξη της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα έχει χάσει περισσότερες από 222.000 ζωές, ο υψηλότερος αριθμός θυμάτων στον κόσμο, καθώς και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αναλογικά με τον πληθυσμό, ειδικά μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, η χώρα κατέγραψε πάνω από 60.000 νέες μολύνσεις, που αυξάνουν το σύνολο αυτών σε περισσότερα από 8,3 εκατομμύρια. Η άνοδος αντικατοπτρίζει εν μέρει τα εκτεταμένα τεστ σε πολλές πολιτείες, αν και ο υψηλότερος αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων δεν συνδέονται με τον αυξημένο αριθμό τεστ.

Σε ένα σημείο διεξαγωγής των τεστ σε χώρο στάθμευσης στο Μιλγουόκι, οι κάτοικοι περίμεναν να εξεταστούν σχηματίζοντας μια μεγάλη ουρά οχημάτων.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις ότι η εξάπλωση του ιού θα επιταχυνθεί περαιτέρω τους κρύους χειμερινούς μήνες έφεραν και πάλι στο επίκεντρο τη διαχείριση της πανδημίας από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε χθες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια εκτίμησε ότι μεταξύ 130.000 και 210.000 θανάτων της Covid-19 θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την ανταπόκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην πανδημία μια «τεράστια αποτυχία».

«Το βάρος αυτής της τεράστιας αποτυχίας πέφτει εν τέλει στην ηγεσία του Λευκού Οίκου – και σε ορισμένες πολιτειακές κυβερνήσεις – που υπονομεύουν συνεχώς τις προσπάθειες των κορυφαίων αξιωματούχων των CDC και του HHS», ανέφερε η έκθεση, αναφερόμενη στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ και στο Τμήμα Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών.

Τον περασμένο μήνα ο Τραμπ είπε στο Fox ότι θα βαθμολογούσε τον εαυτό του με «άριστα» για την απάντηση του στην πανδημία του νέου κορονοϊού.

Η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε αξιωματούχους σε ορισμένες πολιτείες να επαναφέρουν ορισμένους περιορισμούς στις επιχειρήσεις με στόχο τον περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.

Στο Ιλινόι, μία από τις εννέα πολιτείες που ανέφεραν τις υψηλότερες ημερήσιες αυξήσεις σε κρούσματα, μετά την έναρξη της πανδημίας, ορισμένοι κάτοικοι σχεδίαζαν να διαμαρτυρηθούν για μια νέα σειρά περιορισμών που ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ο κυβερνήτης Τζέι Ρόμπερτ Πρίτσκερ.

Μια συλλογή υπογραφών που αναρτήθηκε στο change.org από έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου στο Σέιντ Τσαρλς του Ιλινόι προέτρεψε τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοιχτές αύριο Παρασκευή, όταν πρόκειται να τεθούν σε ισχύ οι περιορισμοί του Πρίτσκερ σε ορισμένες κομητείες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων.

Εκτός τις υγειονομικές επιπτώσεις, η πανδημία έχει επιβαρύνει σημαντικά την οικονομική κατάσταση πολλών Αμερικανών, οι οποίοι λένε ότι μετά βίας τα βγάζουν πέρα, εν μέσω της διαμάχης στην Ουάσινγκτον για την έγκριση ενός νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέα αιτήματα για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά παρέμεινε πολύ υψηλός καθώς η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας συνεχίζει να είναι περιορισμένη καθώς η πανδημία μαίνεται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανδημία: Ξεπέρασαν τους 1.200 οι θάνατοι σε μια ημέρα στις ΗΠΑ, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο"

Ρεκόρ κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης – Υιοθετούν σκληρά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την πανδημία

Σε πλήρη καραντίνα η Ιρλανδία και η Ουαλία, τα δύο τρίτα των Γάλλων υπό αυστηρούς περιορισμούς και ρεκόρ κρουσμάτων στη Γερμανία: η κατάσταση είναι «σοβαρή» στην Ευρώπη, το νέο επίκεντρο της πανδημίας, όπως προειδοποιούν σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, η ήπειρος ξεπέρασε σήμερα τα 8 εκατομμύρια κρούσματα και τους 256.000 θανάτους από την Covid-19.

Η Γερμανία, η οποία αποτέλεσε υπόδειγμα για την καλή διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, την άνοιξη, κατέγραψε σχεδόν 11.300 κρούσματα μέσα σε 24 ώρες, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ. Οι θάνατοι πλησιάζουν τους 9.900.

«Η κατάσταση έχει γίνει παγκοσμίως πολύ σοβαρή», σχολίασε ο Λόταρ Βίλερ, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI). Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν προσβλήθηκε και αυτός από τον νέο κορονοϊό.

Οι γερμανικές αρχές απαγορεύουν τις συναθροίσεις, μια περιφέρεια στον νότο έχει τεθεί σχεδόν σε καραντίνα και η προστατευτική μάσκα είναι πλέον υποχρεωτική σε ορισμένους δρόμους του Βερολίνου.

Στην Ιρλανδία, με την ελπίδα ότι η χώρα «θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως πρέπει», τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα: όλοι οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, ωστόσο τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά.

Το Δουβλίνο σήμερα έμοιαζε με πόλη φάντασμα. «Είναι παράξενο και ανατριχιαστικό», είπε η Σουνίβα Ο’Φλιν, μια 57χρονη γυναίκα που κυκλοφορούσε σε έναν σχεδόν έρημο δρόμο. «Υπάρχει ξανά αυτή η αίσθηση θλίψης, αυτή η εντύπωση ότι η πόλη έχει εγκαταλειφθεί».

Η Ουαλία θα τεθεί με τη σειρά της σε καραντίνα δύο εβδομάδων από αύριο Παρασκευή. Στη Βρετανία, τη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς (44.158) στην Ευρώπη, οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί αφορούν 28 εκατομμύρια ανθρώπους. Στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν κλείσει παμπ και εστιατόρια.

Στη Σλοβακία, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει μερική καραντίνα για μία εβδομάδα, αρχής γενομένης από το Σάββατο και να κλείσει όλα τα σχολεία (εκτός από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού) από την Δευτέρα μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου. Οι κάτοικοι θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους για να εργαστούν, να κάνουν ψώνια ή για μια βόλτα στο ύπαιθρο, αλλά σε κοντινές αποστάσεις.

Στη Γαλλία, όπου σήμερα ανακοινώθηκε αριθμός ρεκόρ 41.622 νέων κρουσμάτων μέσα σε ένα 24ωρο, η κυβέρνηση παρέτεινε για έξι εβδομάδες τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας (από τις 9 μέχρι τις 6 το πρωί) που από το Σάββατο θα αφορά τα δύο τρίτα των Γάλλων, δηλαδή περίπου 46 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη τη χώρα.

«Οι εβδομάδες που έρχονται θα είναι σκληρές και οι νοσοκομειακές υπηρεσίες μας θα δοκιμαστούν σκληρά», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, προβλέποντας ότι τον Νοέμβριο θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών. «Όλη η Ευρώπη φλέγεται», σχολίασε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Η Τσεχία, που καταγράφει μακράν το μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων και θανάτων ανά 100.000 κατοίκους, από σήμερα επέβαλε μερική καραντίνα μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου: περιορίζονται οι μετακινήσεις και οι επαφές, κλείνουν όλα τα μη απολύτως αναγκαία καταστήματα και υπηρεσίες.

Το Βέλγιο επέλεξε τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας ενώ κλείνει καφετέριες και εστιατόρια για έναν μήνα. Οι αρχές χαρακτηρίζουν την κατάσταση «χειρότερη» σε σύγκριση με την άνοιξη. Η υπουργός Εξωτερικών Σοφί Βιλμές, που προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό, νοσηλεύεται στην εντατική.

Στη βόρεια Ιταλία, η Λομβαρδία, ο οικονομικός πνεύμονας της περιοχής, επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα από σήμερα και για τρεις εβδομάδες. Αύριο θα την ακολουθήσει η Καλαβρία.

«Κουρασμένοι, μολυσμένοι, άρρωστοι»

Στη φτωχότερη χώρα της ΕΕ, τη Βουλγαρία, αποφασίστηκε σήμερα να καταστεί υποχρεωτική η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους όπου επικρατεί πολυκοσμία. Ο υπουργός Υγείας Κοσταντίν Ανγκέλοφ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ιατρικό προσωπικό: «είναι όλοι τους κουρασμένοι, πολλοί από αυτούς έχουν μολυνθεί, είναι άρρωστοι, ορισμένοι νοσηλεύονται. Χρειαζόμαστε βοήθεια».

Η κατάσταση επιδεινώνεται στην Ισπανία (34.366 νεκροί), που ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο κρούσματα. Οι αρχές επέβαλαν αμέσως νέους περιορισμούς, απέκλεισαν περίπου δέκα πόλεις και ορισμένες περιφέρειες.

Ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψαν σήμερα πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης: η Δανία (760 κρούσματα), η Κροατία (1.563), η Βοσνία (999).

«Η επιδημία διασπείρεται γρήγορα σε όλη την Ευρώπη που τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο», παρατήρησε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέριξεν.

Ρεκόρ κρουσμάτων και στην Πορτογαλία όπου τρεις πόλεις του βορρά (συνολικά 150.000 άνθρωποι) θα τεθούν από αύριο σε πλήρη καραντίνα. Σε όλη τη χώρα θα απαγορευτούν οι μετακινήσεις μεταξύ κοινοτήτων στο διάστημα 30 Οκτωβρίου-3 Νοεμβρίου, που συμπίπτει με τη γιορτή των Αγίων Πάντων.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου σε όλον τον κόσμο έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 1.133.136 άνθρωποι και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 41.304.000.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρεκόρ κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης – Υιοθετούν σκληρά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την πανδημία"

“Τρομοκράτης” κορονοϊός: 21.242 νέα κρούσματα και άλλοι 189 νεκροί στη Βρετανία

Ασταμάτητος ο κορονοϊός και στη Βρετανία. Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό 21.242 άνθρωποι νόησαν και 189 κατέληξαν εξαιτίας της ασθένειας.

Το ό,τι ο κορονοϊός καλπάζει και στο Ηνωμένο Βασίλειο το αποδεικνύουν οι “ψυχροί” αριθμοί που ανακοινώνουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτές, καταγράφηκαν άλλα 21.242 κρούσματα μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τις 26.688 μολύνσεις που ανακοινώθηκαν χθες, Τετάρτη (21.10.2020).

Άλλοι 189 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 28 ημέρες από τη στιγμή που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, σύμφωνα με τα τελευταία ημερήσια στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Το περασμένο 24ωρο είχαν ανακοινωθεί 191 νέοι θάνατοι.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "“Τρομοκράτης” κορονοϊός: 21.242 νέα κρούσματα και άλλοι 189 νεκροί στη Βρετανία"

Oruc Reis: Δύο μήνες ακόμη στη Μεσόγειο -«Ήρθε για να μείνει» λένε οι Τούρκοι

Hρθε για να μείνει… το Oruc Reis, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος υπολογίζει ότι για τουλάχιστον 2 μήνες ακόμη το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα ψάχνει σπιθαμή προς σπιθαμή νότια της Καστελόριζου για μία στάλα πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«Ειδικά το Oruc Reis, που είναι στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, συνεχίζει τις έρευνές του και πάλι εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας νοτίως του Κας της Αττάλειας. Εκεί υπάρχουν εργασίες δύο μηνών ακόμη. Δηλαδή είμαστε το μέσο του προγράμματός μας εκεί», δήλωσε, εξηγώντας παράλληλα ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται δισδιάστατες έρευνες, έπειτα θα περάσουν σε τρισδιάστατες και στη συνέχεια έρχεται η δεύτερη φάση, της μελέτης των δεδομένων που συλλέχθηκαν, και της γεώτρησης, αν διαπιστωθεί κάποια δυναμική.

«Έχουμε δηλώσει πολλές φορές και κυρίως ο πρόεδρός μας ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις ενέργειές μας στην ανατολική Μεσόγειο με σκοπό την προάσπιση των  εθνικών μας δικαιωμάτων και συμφερόντων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», ανέφερε, υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά την πρόταση Ερντογάν για πολυμερή διάσκεψη για τη Μεσόγειο, παρά την αρνητική –όπως είπε- στάση κάποιων χωρών.

«Ο πρόεδρός μας πρότεινε μια διάσκεψη να έρθουν όλες οι παράκτιες χώρες και να εξηγήσουν τις θέσεις τους. Εμείς δεν θα το αποφύγουμε, αλλά δυστυχώς κάποιες χώρες είναι προκατειλημμένες με την πρόταση, λένε όχι και έχουν αρνητική στάση».

Ο Φατίχ Ντονμέζ επανέλαβε ότι παρά τη στάση της Ελλάδας και της Ευρώπης, η Τουρκία θα συνεχίσει τις κινήσεις της στην ανατ. Μεσόγειο, είτε διπλωματικά, είτε με πράξεις. «Όσον αφορά τις θέσεις της Ελλάδας, υπάρχει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, προτιμά (η ΕΕ) να υποστηρίζει τις θέσεις της Ελλάδας, αν και τους είπαμε ότι κάνουν λάθος. Στην πραγματικότητα στις διμερείς επαφές μάς λένε ότι έχουμε δίκιο, αλλά μπροστά στη διεθνή κοινή γνώμη δεν το λένε. Είναι δύσκολο να πω τί θα φέρει το τέλος της ημέρας, αλλά θέλω πάντως να υπενθυμίσω για άλλη μια φορά ότι εμείς θα συνεχίσουμε τις ενέργειές μας και στο τραπέζι και στο πεδίο της μάχης».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Oruc Reis: Δύο μήνες ακόμη στη Μεσόγειο -«Ήρθε για να μείνει» λένε οι Τούρκοι"

Δημοσκόπηση Interview: Μπροστά η ΝΔ με 20,3 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Σταθερό παραμένει το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η INTERVIEW για τη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, το διάστημα 16 έως 21 Οκτωβρίου.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 20,3 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικά τα ποσοστά που συγκέντρωσαν τα κόμματα είναι τα εξής: ΝΔ 39.4%,  ΣΥΡΙΖΑ 19,1%, ΚΙΝΑΛ 7.3%, ΚΚΕ 5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.5%, 

ΜεΡΑ25 3.0%, ΑΛΛΟ 8,2%, ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 12,5%, ΑΚΥΡΟ/ΛΕΥΚΟ 1,0%.

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των πολιτικών προσώπων, ο υπουργός εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αξιολογείται πρώτος (6,8%) γεγονός που καταδεικνύει ότι ως πολιτικός προϊστάμενος των ενόπλων δυνάμεων έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών που εκτιμούν ότι διαχειρίζεται με επιτυχία την κρίση με την Τουρκία. Ακολουθούν ο Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης (6,7%), ο Τάκης Θεοδωρικάκος (6,3%), Βασίλης Κικίλιας και Κυριάκος Πιερρακάκης (6%), Μάκης Βορίδης (5,9%) και τελευταίος ο Νίκος Δένδιας με μόλις 5,8%.

Σχετικά με τον κορονοϊό, φαίνεται η πλειοψηφία να εμπιστεύεται την επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων (65%), σημαντικό όμως ποσοστό (35%), δεν τους εμπιστεύεται πια. Ταυτόχρονα το 60% των ερωτηθέντων είναι διατεθειμένο να κάνει το εμβόλιο, όταν αυτό υπάρξει κι εφόσον υπάρχει εγγύηση ότι είναι ασφαλές, ενώ το 30% ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί. Σχετικά με τη χρήση μάσκας και παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η συντριπτική πλειοψηφία (68%) απαντά ότι κάνει ό,τι ακριβώς προβλέπεται, με ένα σημαντικό ποσοστό (25%) να κάνει χρήση μάσκας «τις περισσότερες φορές».

Δείτε εδώ όλη τη δημοσκόπηση

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Interview: Μπροστά η ΝΔ με 20,3 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ"

Θεσσαλονίκη: Ισόβια στον 47χρονο δολοφόνο του Δημήτρη Γραικού

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο 47χρονος κρεατέμπορας που κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος ότι σκότωσε και έθαψε τον 59χρονο κτηνοτρόφο Δημήτρη Γραικό, η σορός του οποίου εντοπίστηκε, πέρυσι τον Μάιο, δυόμισι χρόνια μετά την εξαφάνισή του.

Ύστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, οι δικαστές τον έκριναν ομόφωνα ένοχο για τη δολοφονία, χωρίς να του αναγνωρίσουν ελαφρυντικό. Η απόφαση έγινε δεκτή με επιδοκιμασίες από συγγενείς του θύματος, ενώ ο κατηγορούμενος επέστρεψε στις φυλακές για να εκτίσει την ποινή του.

Νωρίτερα, το πρωί, η εισαγγελέας της έδρας είχε εισηγηθεί την καταδίκη του για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, πρόταση που τελικώς έγινε δεκτή. Η ίδια τον χαρακτήρισε «αμετανόητο», απορρίπτοντας το σύνολο των ισχυρισμών του για τις συνθήκες θανάτου του 59χρονου. Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, ο κτηνοτρόφος ακολούθησε τον κατηγορούμενο, «καθ’ υπόδειξίν του», στην κτηνοτροφική μονάδα που διατηρούσε τότε στον Ανατολικό Θεσσαλονίκης για να εισπράξει χρήματα -περί τις 47.000 ευρώ- που του όφειλε ο 47χρονος από σφαγές ζώων.

Στην απολογία του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ο δράστης υποστήριξε ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει το θύμα κι ότι όλα συνέβησαν κατά την πάλη ύστερα από καβγά που ξέσπασε μεταξύ τους. «(…) χρησιμοποίησε απρεπείς λέξεις. Όταν είπα «σήκω φύγε», με έπιασε από την μπλούζα. Του έδωσα ένα δυνατό χτύπημα, όχι όμως για να τον σκοτώσω. Εκείνος έπεσε προς τα πίσω κι εγώ από πάνω του. Αφού σηκώθηκα βλέπω ότι παρέμεινε αναίσθητος» απολογήθηκε και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε να επαναφέρει τον 59χρονο, μέχρι που τελικά αποφάσισε να τον θάψει. «Έπιασα τον σφυγμό του, είδα ότι δεν υπάρχει ζωή. Εκεί αποφάσισα να κάνω ό,τι έκανα για να αποκρύψω το γεγονός. Έσκαψα μία τρύπα και με τη βοήθεια φορτωτή έριξα το πτώμα μέσα και το σκέπασα με μπάζα. Το ίδιο έκανα με το αυτοκίνητό του…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Ισόβια στον 47χρονο δολοφόνο του Δημήτρη Γραικού"

Αφαντος ο Παππάς, δεν θα εμφανιστεί λέει ο δικηγόρος του

Ψάχνουν τον Παππά

Στη διάθεση των αρχών βρίσκονται πλέον όλα τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, εκτός από τον υπαρχηγό Χρήστο Παππά, που παραμένει άφαντος μέχρι στιγμής και τον Γιάννη Λαγό που είναι ευρωβουλευτής.

Από την Αστυνομία έχουν ξεκινήσει έρευνες προκειμένου να εκτελεστεί η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Χρήστου Παππά, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί.

Στο πλαίσιο των αναζητήσεων κλιμάκια της Ασφάλειας έκαναν έρευνες σε τρία σπίτια του ναζιστή υπαρχηγού της οργάνωσης, ένα στο Ίλιον και δύο στου Παπάγου, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ αναμένεται έρευνα σε ένα ακόμα σπίτι ιδιοκτησίας του στα Γιάννενα.

O Χρήστος Παππάς, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, είχε την υποχρέωση, βάσει περιοριστικών όρων να δίνει το παρών κάθε 1η του μηνός, στο αστυνομικό τμήμα Παπάγου, κάτι που τηρούσε μέχρι και αυτό το μήνα απαράβατα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μέχρι το 2015 από το δικαστήριο του είχαν επιβληθεί οι όροι να παρουσιάζεται τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα, αλλά αυτό άλλαξε με βούλευμα και μεταβλήθηκε σε μία φορά το μήνα, κάτι που τηρούσε απολύτως τυπικά μέχρι και αυτό το μήνα. Τις τελευταίες μέρες όμως έχει εξαφανιστεί.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ θεωρούν πιθανό να εμφανιστεί τελευταίος, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν για να δημιουργήσει εντυπώσεις, αλλά αυτό δεν μειώνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και την σύλληψη του.

«Συνειδητή επιλογή» χαρακτηρίζει στο ethnos.gr ο Περικλής Σταυριανάκης, δικηγόρος του καταδικασθέντα Χρήστου Παππά, την απόφαση του τελευταίου να μην παραδοθεί στις Αρχές, ύστερα από την ανακοίνωση του δικαστηρίου για μη χορήγηση αναστολής στην εκτέλεση της ποινής του. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο Χρήστος Παππάς κρύβεται και θεωρείται καταζητούμενος.

«Ο πελάτης μου έχει τις απόψεις του. Θα σταθμίσει το γεγονός ότι μπορεί να εκτίσει μία ποινή, η οποία στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο μπορεί να μην επικυρωθεί. Σε αυτή την περίπτωση ποιος θα του δώσει πίσω τα χρόνια που έκανε φυλακή; Προς το παρόν είναι συνειδητή επιλογή του να μην εμφανιστεί ενώπιον των Αρχών. Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο ή μεθαύριο και τι θα αποφασίσει. Γι’ αυτό τονίζω ότι αυτό ισχύει προς το παρόν», δηλώνει ο κ. Σταυριανάκης.

Μέχρι αυτή την ώρα, μετά την εμφάνιση και των τελευταίων του «διευθυντηρίου» της οργάνωσης που προσήλθαν αυτοβούλως, στη ΓΑΔΑ κρατούνται συνολικά 22 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός Νίκος ΜΙχαλολιάκος, ενώ άλλοι 10, ανάμεσα τους και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος συνελήφθησαν στο Εφετείο, όπου ήταν παρόντες την ώρα της ανακοίνωσης της τελικής απόφασης και οδηγήθηκαν στο Τμήμα Μεταγωγών...

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αφαντος ο Παππάς, δεν θα εμφανιστεί λέει ο δικηγόρος του"

Λαγός: Καλώ την εισαγγελέα Οικονόμου ως μάρτυρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Θέμα χρόνου είναι να οδηγηθεί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής ο Γιάννης Λαγός, με την άρση ασυλίας του να βρίσκεται προ των πυλών.

Ωστόσο, συνεχίζει να προκαλεί και μετα την καταδίκη του για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, καθώς ανακοίνωσε πως εντός της ερχόμενης βδομάδας θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και μάλιστα καλεί την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου ως μάρτυρα.

Η ανακοίνωση του Γιάννη Λαγού: “Μετά το πέρας της “δίκης” δηλώνω ότι θα προασπίσω την τιμή και την υπόληψή μου δια παντός νομίμου τρόπου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Ανακοινώνω ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδος προσφεύγω στο ευρωπαϊκό δικαστήριο διότι παραβιάστηκε και το τεκμήριο αθωότητας μου αφού δεν υπάρχει αμετάκλητη απόφαση. Ήδη κατέθεσα αγωγές κατά τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων που προσέβαλαν αυτό το κεκτημένο δικαίωμα του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού και της ΕΣΔΑ. Στην διαδικασία ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου θα επικαλεστώ την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και την μαρτυρία της καθώς έχω δικαίωμα που ουδείς μπορεί να μου στερήσει”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγός: Καλώ την εισαγγελέα Οικονόμου ως μάρτυρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο"

Κύπρος: 188 νέα κρούσματα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

Νέα κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σημειώθηκε στην Κύπρο, καθώς το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 4.304 εργαστηριακών διαγνώσεων ανακοίνωσε 188 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται στα 3.154.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 22 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα τέσσερα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δύο ασθενείς, ενώ άλλα δύο άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 188 νέα κρούσματα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας"

Ιταλία: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 16.079 κρούσματα κορονοϊού – Άλλοι 136 θάνατοι

Στην Ιταλία καταγράφεται νέο αρνητικό ρεκόρ σε ό,τι αφορά τα θετικά περιστατικά Covid19. Είναι 16.079, ενώ 136 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία πραγματοποιήθηκαν 170.392 διαγνωστικά τεστ. Κάθε 100 τεστ, 9,4 προέκυψαν θετικά. Χθες, Τετάρτη (21.10.2020) οι θετικοί στον κορονοϊό ήταν 15.199, με 127 νεκρούς.

Συνολικά, 992 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας και 9.694 θεραπεύονται σε νοσοκομειακούς θαλάμους. Μέσα σε μια εβδομάδα, οι ασθενείς σε ΜΕΘ αυξήθηκαν κατά 69% και σε θαλάμους των νοσοκομείων κατά 67%.

Σε ό,τι αφορά τις διάφορες περιοχές της χώρας, τα περισσότερα κρούσματα συνεχίζουν να καταγράφονται στην Λομβαρδία (4.125), ενώ ακολουθούν το Πεδεμόντιο με πρωτεύουσα το Τορίνο (1.550), η Καμπανία με κύρια πόλη την Νάπολη (1.541), το Βένετο ( 1.325) και η περιφέρεια του Λατίου, με πρωτεύουσα την Ρώμη (1.251).

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 16.079 κρούσματα κορονοϊού – Άλλοι 136 θάνατοι"

Μέτσοβο: 5 “θετικούς” έβγαλαν τα μαζικά τεστ κορονοϊού στο Μέτσοβο

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έκαναν στις 21 και 22 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στο Μέτσοβο.

Συνολικά έγιναν 463 έλεγχοι, από τους οποίους βρέθηκαν 5 θετικά δείγματα, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΕΟΔΥ.

Σε συνέχεια των δειγματοληπτικών ελέγχων από τον ΕΟΔΥ σε απομακρυσμένες
ορεινές περιοχές με δυσκολία μετάβασης των κατοίκων τους και κυρίως
ηλικιωμένων στις πόλεις καθώς και τουριστικών προορισμών, σχεδιάζονται
παρόμοιες δράσεις, στην Κόνιτσα, το Ζαγόρι και τη Δωδώνη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτσοβο: 5 “θετικούς” έβγαλαν τα μαζικά τεστ κορονοϊού στο Μέτσοβο"

Μητσοτάκης: Μάσκα παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως το πρώτο μέτρο για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού. Παράλληλα, στις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα 3 και 4 απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 00.30 τη νύχτα έως τις 05.00 το πρωί. Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τις έξι το πρωί του Σαββάτου. Από την εφαρμογή εξαιρούνται όσοι εργάζονται τη νύχτα, αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν έκτακτες καταστάσεις. Το πώς θα αποδεικνύουν είτε ότι είναι εργαζόμενοι, είτε ότι έχουν έκτακτη ανάγκη μετακίνησης οι πολίτες που θα βρεθούν να κυκλοφορούν νύχτα στις περιοχές που απαγορεύεται είναι κάτι που θα διευκρινισθεί έως αύριο το βράδυ.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν είναι επιλογή του ένα γενικό lockdown και τόνισε ότι θα επεκταθεί η τηλεργασία. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε ειδικά στους νέους ζητώντας τους να τηρήσουν τα μέτρα, παρά την κόπωση που αναγνωρίζει. 

Δείτε το μήνυμα του πρωθυπουργού:
 




Ο πρωθυπουργός είπε: 

Συμπολίτες μου, Επικοινωνώ και πάλι μαζί σας, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε επιθετική έξαρση. Παντού στην Ευρώπη, αλλά πλέον και εδώ στην Ελλάδα.

Οφείλω να παρουσιάσω την κατάσταση με απόλυτη ειλικρίνεια. Να επισημάνω τους κινδύνους. Αλλά και να δείξω το δρόμο της άμυνας που πρέπει να ακολουθήσουμε. Με θεμέλιο τις συμβουλές της επιστήμης. Οδηγό, τα μέτρα της Πολιτείας. Και σταθερό μοχλό την πειθαρχία, γιατί η ατομική ευθύνη είναι η άλλη όψη της κοινωνικής αλληλεγγύης. Θα προσπαθήσω να μιλήσω όσο πιο απλά γίνεται για τη σημερινή πραγματικότητα και για το πώς θα την αντιμετωπίσουμε.

Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων. Σ’ ένα βαθμό αυτό οφείλεται και στην αύξηση του αριθμού των τεστ που διεξάγονται. Μόλις χθες, για παράδειγμα, έγιναν παραπάνω από 24.000 σε ολόκληρη την επικράτεια. Αλλά είναι σαφές πως σε αρκετές περιοχές ο ιός μεταδίδεται, ήδη, με μεγάλη ταχύτητα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι και στη νέα αυτή υγειονομική κρίση η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιστέκεται καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα, έχουμε πιο πολλές γνώσεις για τον τρόπο μετάδοσης του ιού. Διαθέτουμε καινοτόμα συστήματα εντοπισμού και ιχνηλάτησης κρουσμάτων. Διαθέτουμε μεγαλύτερο αριθμό κρεβατιών εντατικής θεραπείας. Και πολύ περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας. Τους ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, ακόμα μια φορά, για τον καθημερινό σας αγώνα.

Όμως όλα αυτά δεν αρκούν. Όπως είπα, το δεύτερο κύμα είναι σφοδρότερο. Επηρεάζει, πλέον, όλες τις ηλικίες, ιδιαίτερα όμως τους νέους. Και διαπερνά περιφέρειες, πόλεις, ακόμη και συνοικίες. Με όχημα, δυστυχώς, την ίδια την κοινωνική ζωή: Τις καθημερινές επαφές μεταξύ μας και τις απλές συνήθειες του ελεύθερου χρόνου και της διασκέδασης. Προσέξτε: Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι στις στιγμές της ανεμελιάς γινόμαστε πιο ευάλωτοι στον ιό. Αντίθετα, στα σχολεία, όπου τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα, οι κίνδυνοι αποδεικνύεται ότι είναι πολύ μικρότεροι.

Θέλω, λοιπόν, να είμαι σαφής: Οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι. Και καθώς δεν αποτελεί επιλογή μου ένα γενικό «lockdown», απαιτούνται άλλου είδους μέτρα. Πιο έξυπνα. Πιο στοχευμένα. Και, τελικά, πιο αποτελεσματικά. Στόχος μας, συνεπώς, παραμένει όχι η απόλυτη αναστολή των δραστηριοτήτων μας. Αλλά η τοπική περιστολή των κινδύνων που τις απειλούν. Να συνεχίσουμε, δηλαδή, τους ρυθμούς της ζωής μας αλλά με βάση τους κανόνες που υποδεικνύουν οι ειδικοί. Κάνοντας μικρές παραχωρήσεις για να προστατέψουμε το μεγάλο αγαθό της υγείας. Η Ελλάδα διαθέτει, πλέον, έναν χάρτη με τα επίπεδα εμφάνισης και μετάδοσης του κορονοϊού και με τα μέτρα που συνεπάγεται το καθένα. Αυτά έχουν περιορισμένο κόστος για την οικονομία.

Προσφέρουν, όμως, τεράστιο κέρδος στη συλλογική ευημερία. Γι’ αυτό και πρέπει να τηρούνται πιστά. Το σχέδιό μας, ωστόσο, είναι δυναμικό. Που σημαίνει ότι προσαρμόζεται ανάλογα με τις εξάρσεις της πανδημίας και τις τοπικές ιδιαιτερότητες που αυτή παρουσιάζει. Στη νέα επίθεση του κορονοϊού, λοιπόν, και ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών, απαντάμε με δύο νέα μέτρα:

Πρώτον, σε περιοχές με επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων, αυτές των επιπέδων 3 και 4, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί. Εξαιρούνται, βέβαια, όσοι εργάζονται τη νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης. Στόχος, να μειωθούν οι μετακινήσεις και οι βραδινές συναθροίσεις, που ευνοούν την μετάδοση του ιού. Με λιγότερη διασκέδαση, ίσως, για λίγο. Αλλά με περισσότερη υγεία για πολύ καιρό. Μια πρόβλεψη που ήδη ισχύει, άλλωστε, σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και περιφέρειες. Και ο πρώτος απολογισμός είναι ενθαρρυντικός.

Δεύτερον, η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού. Όχι μόνο σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους. Γιατί ο κορωνοϊός καραδοκεί παντού, χωρίς να περιμένει στην είσοδο ενός καταστήματος. «Δεν τρώει πόρτα», για να μιλήσω στη γλώσσα των νεότερων. Για να το πω με απλά λόγια, και στο καφέ ή στο εστιατόριο θα μπαίνουμε, στο εξής, με μάσκα. Την οποία θα αφαιρούμε μόνο όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Και βέβαια εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των ορθίων σε εσωτερικές αίθουσες. Θα το επαναλάβω: Η μάσκα είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο. Αν δύο πολίτες την φορούν σωστά και ο ένας είναι μολυσμένος, η πιθανότητα μετάδοσης όταν βρεθούν μαζί είναι απειροελάχιστη.


Οι δύο νέες ρυθμίσεις θα συνοδευτούν και από την ενίσχυση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων που ήδη ισχύουν. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που δεν τα τηρούν, όπως και οι εργοδότες που δεν προστατεύουν τους εργαζομένους τους, θα τιμωρούνται. Και, ασφαλώς, η τηλεργασία θα επεκταθεί κι άλλο, όπου είναι εφικτό. Η προσπάθεια είναι μεγάλη. Η όξυνση του προβλήματος, όμως, απαιτεί μεγαλύτερη ένταση. Ιδίως στην κατεύθυνση των επιχειρηματιών που παρανομούν στο χώρο της διασκέδασης. Εκεί, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα εξαντλήσουν κάθε αυστηρότητα. Γιατί η υγεία δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους κάποιων ασυνείδητων. Ούτε, βέβαια, είναι ώρα για κρυφά πάρτι, όταν ο ιός κάνει πάρτι κατά της ζωής μας. Η εφαρμογή των δύο νέων μέτρων ξεκινά από τις 6.00 το πρωί του Σαββάτου.

Θα μπορούσαμε να περιμένουμε; Ίσως, καθώς η κατάσταση εδώ παραμένει συγκριτικά καλύτερη από άλλες χώρες. Όμως εξαρχής αποφασίσαμε να κινούμαστε προληπτικά. Κι αυτό αποκτά πρόσθετη σημασία τώρα, ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων. Τα σημερινά δεδομένα είναι σαφή: Η εξάπλωση του ιού εντοπίζεται κυρίως μεταξύ των νέων. Και εστιάζεται στις ώρες και στους τόπους όπου συγκεντρώνονται. Από εκεί, όμως, μεταφέρεται στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον, απειλώντας δυσανάλογα τους μεγαλύτερους. Γι’ αυτό και παρακαλώ τους νεότερους να προσέχουν. Και να κρατούν αποστάσεις από τους γονείς και τους παππούδες τους, ανεξάρτητα αν οι ίδιοι έχουν συμπτώματα. Μία εύκολη περιπέτεια γι’ αυτούς ίσως είναι μοιραία για εκείνους που αγαπούν. Αυτό δεν αποτελεί μία αόριστη αίσθηση ή μια τυφλή καταγγελία, αλλά τεκμηριωμένη διαπίστωση. Και την απευθύνω με την ίδια ειλικρίνεια με την οποία μιλώ και στα παιδιά μου. Γιατί, πράγματι, είναι η ώρα να μιλήσει και να δράσει η νεολαία μας.

Ξέρω ότι όλοι οι προηγούμενοι μήνες έχουν κουράσει τα Ελληνόπουλα. Κατανοώ τους πρωτοετείς φοιτητές που πέρασαν έναν δύσκολο χειμώνα και θέλουν να γλεντήσουν. Όπως γνωρίζω ότι και το αίμα των μαθητών βράζει. Και έτσι πρέπει να είναι. Στη συγκεκριμένη συγκυρία, ωστόσο, εσείς οι νέοι θα ήταν καλό να μετατρέψετε την ορμή σας σε ευθύνη. Να φανείτε πρωτοπόροι στα δύσκολα. Κάνοντας τρόπο ζωής τη συνέπεια. Και να γίνετε τελικά εσείς παραδείγματα πειθαρχίας για τους μεγαλύτερους. Αυτό, άλλωστε, σημαίνει και η νεανική αμφισβήτηση του συντηρητικού ατομισμού. Γνήσια πρόοδος και αληθινός ριζοσπαστισμός. Σας ζητώ, με άλλα λόγια, να γίνετε εσείς οι πραγματικοί πρωταγωνιστές των ημερών μας. Συμπολίτες μου, Η κυβέρνηση θα συνεχίσει, ασφαλώς, να στηρίζει επιχειρήσεις και εργαζόμενους που δοκιμάζονται από την υγειονομική κρίση. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή παρέχει αναγκαία ρευστότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται. Και ένα νέο πρόγραμμα τις επιδοτεί πλήρως για 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Ενώ η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης έρχεται και αυτή να ανακουφίσει ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα.

Όμως, το οπλοστάσιό μας δεν είναι ανεξάντλητο. Και η εθνική οικονομία πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί για να τροφοδοτεί την κοινωνία, αλλά και την Υγεία. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τρίμηνο. Θα κλείσω, ωστόσο, με ένα αισιόδοξο μήνυμα. Γιατί για πρώτη φορά από την αρχή αυτής της περιπέτειας φαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική να διαθέτουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Και η κυβέρνηση έχει φροντίσει να το προμηθευτούμε εγκαίρως και να το διαθέσουμε σε όλους, με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Ταυτόχρονα, προχωρά σύμφωνα με τον σχεδιασμό και ο εμβολιασμός κατά της γρίπης. Στις αρχές του 2021, συνεπώς, μαζί με το νέο χρόνο, μπορεί να ανατείλει και μία νέα μέρα στον πόλεμο εναντίον του κορονοϊού. Μέχρι τη νίκη της επιστήμης όμως, εμείς οφείλουμε να κρατήσουμε την ασπίδα της ευθύνης.


Δεν σας ζητώ να κάνετε τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από αυτό που κάναμε την άνοιξη, όταν η Ελλάδα έγινε παράδειγμα προς μίμηση. Και τώρα, όπως και τότε, είμαστε δίπλα-δίπλα. Μία ενωμένη ομάδα 10 εκατομμυρίων. Αλλά, ακριβώς όπως γίνεται σε κάθε ομάδα, ο καθένας -Πολιτεία και πολίτες- έχει τον ρόλο του. Ένας- ένας και όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε ξανά.

Ποιες είναι οι περιοχές «στο κόκκινο» και στο «πορτοκαλί»

Δύο περιοχές, η Κοζάνη και η Καστοριά βρίσκονται στο επίπεδο 4 και συνολικά 17 στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) Πρόκειται για τις εξής περιοχές: Θεσσαλονίκη,  Βοιωτία,  Λάρισα, Σέρρες, Αττική,  Αχαΐα, Ζάκυνθος,  Ηράκλειο,  Θήρα,  Ιωάννινα,  Καρδίτσα,  Κέα-Κύθνος,  Λέσβος,  Μύκονος, Πέλλα,  Σάμος και  Τρίκαλα.

Map-covid

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Μάσκα παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές"

Σπάρτη: Άγρια επίθεση Ρομά σε αντιδημάρχους-Τους χτύπησαν με καδρόνια

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του FLY, το περιστατικό συνέβη στην ε.ο. Σπάρτης – Γυθείου κοντά στις Αμύκλες. Συγκεκριμένα, Ομάδα Ρομά (περίπου 6 -7 άτομα) σταμάτησε το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο κ.Καπονικολός για να του αναφέρουν, με έντονο ύφος, θέματα που αφορούν στην Λαϊκή αγορά Σπάρτης. Ο Αντιδήμαρχος ψύχραιμα τους είπε ότι υπεύθυνος για την Λαϊκή αγορά είναι ο κ.Καρλαύτης.

Αφού τον ειδοποίησε, μετά από λίγα λεπτά έφτασε στο σημείο και ο δεύτερος Αντιδήμαρχος και πριν προλάβει καν να συνομιλήσει μαζί τους, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι Ρομά του επιτέθηκαν , χτυπώντας τον με γροθιές αλλά και καδρόνια. Ο Δ.Καπονικολός, στην προσπάθειά του να βοηθήσει, ενεπλάκη στο καβγά δεχόμενος και αυτός άγρια επίθεση από τους Ρομά.

Για καλή τους τύχη, περαστικοί οδηγοί βλέποντας τι συμβαίνει, έσπευσαν να βοηθήσουν τους δύο άντρες και τελικά ύστερα από λίγα λεπτά κατάφεραν να απωθήσουν τους εξαγριωμένους Ρομά. Από την βάναυση επίθεση τραυματίστηκαν οι δύο Αντιδήμαρχοι, έχοντας υποστεί εκδορές και κοψίματα στο πρόσωπο και σε άλλα μέρη του σώματός τους. Μάλιστα ο κ.Καρλαύτης κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί στο Γ.Ν. Σπάρτης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του FLY αναμένεται εξέταση από ιατροδικαστή, ενώ οι Αστυνομικές δυνάμεις έχουν σπεύσει στην περιοχή για τη σύλληψη των δραστών.

flynews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σπάρτη: Άγρια επίθεση Ρομά σε αντιδημάρχους-Τους χτύπησαν με καδρόνια"

Παναγιώταρος: Εύχομαι κάποιοι άλλοι να κάνουν καλύτερα τη δουλειά από ό,τι εμείς

Άκρως προκλητικός εμφανίστηκε ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος φτάνει στην Αθήνα από τη Βυτίνα προκειμένου να παραδοθεί μετά την ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης και την καταδίκη του για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

«Εύχομαι κάποιοι άλλοι να κάνουν καλύτερα τη δουλειά, από ό,τι την κάναμε εμείς», δήλωσε, όπως ακούγεται σε βίντεο, ο καταδικασμένος πρώην βουλευτής

Ο Ηλίας Παναγιώταρος χαρακτήρισε, μάλιστα, την απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής τη «μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Όλα όσα συνέβησαν σε αυτό το δικαστήριο είχαν να κάνουν με τις ψήφους, όχι με πράξεις βίας, ούτε για ζητήματα ιδεολογίας», προσέθεσε.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Παναγιώταρος: Εύχομαι κάποιοι άλλοι να κάνουν καλύτερα τη δουλειά από ό,τι εμείς"

Νέος πτωχευτικός κώδικας: Τι σημαίνει η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Χρήστου Σταϊκούρα

Πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα κατέθεσε πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη;

Καταρχάς πρόταση μομφής ή πρόταση δυσπιστίας ονομάζεται στον χώρο της πολιτικής η διαδικασία που απαιτείται για την καθαίρεση ενός ατόμου (ή μιας κυβέρνησης γενικότερα) από θέση ευθύνης όταν θεωρηθεί ότι αυτό είναι ανεπαρκές, δεν εκπληρώνει ορθά τις υποχρεώσεις του ή είναι επιζήμιο για τη χώρα. Το καθεστώς που διέπει στο ελληνικό πολιτικό σύστημα τον τρόπο κατάθεσης μιας τέτοιας πρότασης, προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Ειδικότερα, το άρθρο 84 του Συντάγματος, αναφέρει στην δεύτερη παράγραφο:

«H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της. […] H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών (σ.σ. 50 εν προκειμένω) και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση».

Ακολούθως αναφέρεται ότι «η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της». Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι «η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση» αλλά μπορεί και να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, τουτέστιν 120 βουλευτές. Kατά την ψηφοφορία για της πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι Yπουργοί και Yφυπουργοί που είναι μέλη της Bουλής.

Όπως αναφέρει ο Κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 142, η πρόταση δυσπιστίας υποβάλλεται στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής. Η σχετική συζήτηση αρχίζει με την ομιλία δύο βουλευτών από εκείνους που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας (εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ υπάρχουν και δύο σημαντικές λεπτομέρειες.

Πρώτον, ότι η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να μετατρέψει την πρόταση μομφής κατά του υπουργού της σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση συνολικά (όπως συμβαίνει για κάθε κυβέρνηση μόλις κερδίσει τις εθνικές εκλογές και συγκληθεί η νέα Βουλή).

Και δεύτερον, ότι δεν μπορεί να υποβληθεί από την αντιπολίτευση νέα πρόταση δυσπιστίας εάν δεν περάσει ένα εξάμηνο από την απόρριψη της προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός εάν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος πτωχευτικός κώδικας: Τι σημαίνει η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του Χρήστου Σταϊκούρα"

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Κέρκυρας: «Απαράδεκτο να καταδικάζεται υπάλληλος γιατί κάνει τη δουλειά του»

Την έντονη δυσαρέσκειά του σχετικά με την εκδίκαση της υπόθεσης που αφορούσε την παραβίαση των υγειονομικών κανόνων εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας την Κυριακή των Βαΐων, η οποία καταδικάζει τον δημοτικό υπάλληλο, Φώτη Σκούρτη, σε 4 μήνες φυλάκισης με αναστολή, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α Κέρκυρας.

Οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι παρόλο που σέβονται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, θεωρούν απαράδεκτη την ενέργεια να διώκεται και να καταδικάζεται ένας δημοτικός υπάλληλος, επειδή εκτελούσε χρέη εντεταλμένης υπηρεσίας.

Διευκρινίζουν, δε, ότι ο υπάλληλος δεν βρέθηκε στην εκδήλωση από επιλογή του, αλλά στα πλαίσια των καθηκόντων του, υπογραμμίζοντας καταληκτικά ότι είναι παράλογο να καταδικάζεται και να διασύρεται κανείς, ενώ απλά κάνει τη δουλειά που του έχουν αναθέσει.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Κέρκυρας: «Απαράδεκτο να καταδικάζεται υπάλληλος γιατί κάνει τη δουλειά του»"

Κορωνοϊός - Γαλλία: Επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ δήλωσε σήμερα πως, εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, η κυβέρνηση θα επεκτείνει την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 06.00 σε 38 επιπλέον διαμερίσματα και σε 54 συνολικά, αρχής γενομένης από αύριο τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το εν λόγω μέτρο θα αφορά πλέον συνολικά 46 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή 2 στους 3 Γάλλους, και θα περιλαμβάνει και ορισμένα υπερπόντια εδάφη. Η Γαλλία έχει πληθυσμό περίπου 67 εκατομμυρίων κατοίκων.

"Οι εβδομάδες που θα έλθουν θα είναι δύσκολες", προειδοποίησε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

Την περασμένη εβδομάδα η Γαλλία επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι και σε άλλες 8 μεγάλες πόλεις.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Γαλλία: Επεκτείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας"

Κορονοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων στην Ολλανδία

Η Ολλανδία ανακοίνωσε σήμερα αριθμό ρεκόρ 9.271 νέων κρουσμάτων κορονοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο.

Τα νούμερα αυτά έρχονται μια εβδομάδα αφού η Ολλανδία επέβαλε μέτρα μερικού lockdown, στα οποία περιλαμβάνεται το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας ετοιμάζεται να ζητήσει από το κοινοβούλιο την παράταση του καθεστώτος των εκτάκτων εξουσιών που λήγει στις 3 Νομεβρίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ρομάν Πριμούλα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες το κλείσιμο των περισσότερων καταστημάτων και την εισαγωγή περαιτέρω μέτρων για τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανάσχεση της επιδημίας που εξαπλώθηκε με ταχείς ρυθμούς την τελευταία εβδομάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων στην Ολλανδία"

Κορωνοϊός: Νέα μεγάλη άνοδος με 882 νέα κρούσματα - 290 στην Αττική και 188 στη Θεσσαλονίκη

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 882 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 99 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Aναλυτικότερα:

- 52 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 4 εισαγόμενα κρούσματα

- 290 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 33 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 188 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 19 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άνδρου

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου-

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

- 10 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς , εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 40 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνία, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

- - 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας. Εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 28.216, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

3728 (13.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11032 (39.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

90 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 32 (35.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 15 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 549 θανάτους συνολικά στη χώρα. 205 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Νέα μεγάλη άνοδος με 882 νέα κρούσματα - 290 στην Αττική και 188 στη Θεσσαλονίκη"

Στη ΓΑΔΑ οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής και άλλα έξι ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής

 Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται πλέον ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής , Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος πέρασε την πύλη της ΓΑΔΑ λίγο μετά τις 16.30.

Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με την απόφαση της Δικαιοσύνης,  βγήκε από το σπίτι του στην Πεύκη, συνοδευόμενος από την κόρη του Ουρανία και υποστηρικτές του, οι οποίοι,  μάλιστα, σχημάτισαν κλοιό γύρω του, βρίζοντας σκαιότατα τα τηλεοπτικά συνεργία και επιχειρώντας να εμποδίσουν την καταγραφή.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος μπήκε σε ένα αυτοκίνητο το οποίο κατευθύνθηκε προς τη ΓΑΔΑ.

Εκεί έχουν ήδη οδηγηθεί ακόμα οκτώ από τους καταδικασθέντες, από τα αστυνομικά τμήματα της περιοχής τους όπου παρουσιάστηκαν, ενώ και άλλοι δύο έχουν εμφανιστεί αυτοβούλως μέχρι στιγμής.

Στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής οδηγήθηκαν τα ηγετικά στελέχη  Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, οι οποίοι παρουσιάστηκαν αυτοβούλως νωρίτερα στο αστυνομικό τμήμα Ραφήνας.

Επίσης στην ΓΑΔΑ μεταφέρθηκαν με οχήματα της Ασφάλειας και οι Γιώργος Πατέλης και Γιάννης Καζαντζόγλου, οι οποίοι είχαν παρουσιαστεί στο Α.Τ. Νίκαιας, ο Αναστάσιος Πανταζής και ο Μάρκος Ευγενικός από το Πέραμα, ο Γ. Τσακανίκας από την Ασφάλεια Νοτιοανατολικής Αττικής, ενώ στην Δραπετσώνα έχει παρουσιαστεί και ο Μάριος Αναδιώτης.

Ένας ακόμα από τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, ο Ιωάννης- Βασίλειος Κομιανός, παρουσιάστηκε αυτοβούλως στην Κέρκυρα.

Όλοι οι καταδικασθέντες που παρουσιάζονται ή θα συλληφθούν από τις ομάδες της Ασφάλειας, οδηγούνται στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία μέχρι την μεταγωγή τους στις φυλακές.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με απόφαση της Δικαιοσύνης, στη φυλακή θα οδηγηθούν οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παππάς, όλη η καταδικασθείσα ως ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης και συνολικά 13 από τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής το 2013.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη ΓΑΔΑ οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής και άλλα έξι ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής"

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ολόκληρη η ιστορική απόφαση για την εγκληματική οργάνωση - Ποιοι οδηγούνται στη φυλακή και ποιοι μένουν εκτός

Σε διάφορα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας αρχίζουν πλέον να οδηγούνται ένας - ένας οι 39 καταδικασθέντες για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, στους οποίους το δικαστήριο δεν χορήγησε αναστολή στην εκτέλεση των ποινών τους.

Συγκεκριμένα, με την ιστορική απόφαση που εξέδωσε σήμερα λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι το δικαστήριο, υπό την πρόεδρό του Μαρία Λεπενιώτη, κρίθηκε ότι πρέπει να οδηγηθούν στις φυλακές συνολικά οι 39 από τους 57 αρχικά κατηγορούμενους που έχουν ένοχοι για σειρά αδικημάτων, όπως ανθρωποκτονία, απόπειρες εγκληματιών, διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική ενέργεια, κ.ά.

Μάλιστα, κάποιοι από τους καταδικασθέντες που βρίσκονταν στην αίθουσα και στους οποίους το δικαστήριο δεν χορήγησε αναστολή στην εκτέλεση των ποινών τους, οι αστυνομικοί «φόρεσαν» τις χειροπέδες αμέσως και αφού η πρόεδρος είχε πει το «λύεται η συνεδρίασης». Ανάμεσά τους και ο μόνος πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο οποίος βρίσκονταν (και) σήμερα στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Τότε ήταν που ακούστηκαν μέσα στη δικαστική αίθουσα τα συνθήματα, «φασίστες να σαπίσετε στη φυλακή» και «ο Παύλος ζει». Μάλιστα στο άκουσμα της ιστορικής απόφασης λίγο νωρίτερα κάποιοι εκ του ακροατηρίου ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Έξω από τη δικαστική αίθουσα η μητέρα του αδικοχαμένου μουσικού Μάγδα Φύσσα κατέρρεε ξεσπώντας σε λυγμούς. Η ιστορική δικαστική απόφαση προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση στην πλευρά της πολιτικής αγωγής ενώ από την υπεράσπιση χαρακτηρίστηκε εξοντωτική. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι σε κανένα σημείο της η απόφαση των τριών τακτικών δικαστών δεν ταυτίστηκε με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου.

Η σημερινή απόφαση που έριξε την αυλαία της ιστορικής δίκης ήρθε μετά από 465 συνολικά συνεδριάσεις του δικαστηρίου επί 5,5 πλέον έτη. Μνα σημειωθεί πως μόνο για την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου (απόφαση ενοχής, ελαφρυντικά και αναστολες) χρειάστηκαν 12 συνεδριάσεις.

Η απόφαση

Με την ιστορική απόφαση 13 συνολικά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής οδηγούνται στη φυλακή καταδικασμένοι σε καθείρξεις για τα αδικήματα, κατά περίπτωση, της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Αναλυτικά στις φυλακές οδηγούνται με την απόφαση του δικαστηρίου οδηγούνται οι: Νίκος Μιχαλολιάκος γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής και οι πρώην βουλευτές του Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Χρήστος Παππάς. Όλοι έχουν κριθεί ένοχοι από το δικαστήριο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και τους έχει επιβληθεί κάθειρξη 13 ετών και ποινή φυλάκισης από 6 μέχρι 8 μήνες. Εξαίρεση αποτελεί ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος στον οποίο το δικαστήριο επέβαλλε κάθειρξη δέκα ετών.

Για τον άλλο μεγάλο «πυλώνα» της δίκης αυτόν που αφορά στην δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα, στη φυλακή οδηγούνται με την απόφαση του δικαστηρίου οι εξής: Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι δολοφόνησε τον μουσικό και έχει καταδικασθεί σε ισόβια για την ανθρωποκτονία του μουσικού και σε κάθειρξη 14 ετών για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ακόμη, στη φυλακή για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας Φύσσα οδηγούνται οι: Ιωάννης Άγγος, Α. Αναδιώτης, Ελπιδοφόρος Καλαρύτης, Ιωάννης Κομιάνος, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Σταμπέλος, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Γεώργιος Πατέλης, Λέων Τσαλίκης και Ιωάννης Καζαντζόγλου.

Για την επίθεση εις βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων αναστολή δεν δόθηκε στους Δ. Αγριογιάννη και Μάρκο Ευγενικό καταδικασμένοι και οι δυο σε επταετή κάθειρξη. Αμφότεροι οδηγούνται στη φυλακή όπως και ο Αναστάσιος Πανταζής πρώην πυρηνάρχης Περάματος, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε 10ετή κάθειρξη και ποινή φυλάκισης 24 μηνών.

Οι καταδικασθέντες που οδηγούνται στη φυλακή για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση είναι οι: Νικόλαος Αποστόλου (κάθειρξη 7 ετών), Αντώνης Γρέγος (κάθειρξη 6 ετών), Πολύβιος Ζησιμόπουλος (6 έτη), Παναγιώτης Ηλιόπουλος (κάθειρξη 7 ετών), Νικόλαος Κούζηλος (7 έτη), Διονύσιος Λιακόπουλος (έξι έτη κάθειρξη), Νικόλαος Μίχος (έξι έτη, του είχε αναγνωριστεί ελαφρυντικό), Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης (έξι έτη κάθειρξη), Θωμάς Μπαρέκας (έξι έτη και 2 μήνες), Νίκος Παπαβασιλείου (έξι έτη), Βενετία Πόπορη (7 έτη κάθειρξη), Βασίλειος Σιατούνης (έξι έτη), Χρήστος Στεργιόπουλος (έξι έτη) και Αθανάσιος Στράτος (έξι χρόνια) Γ. Τσακανίκας. Υπενθυμίζεται πως οι Στεργιόπουλος και Λιακόπουλος έχουν καταδικασθεί με απόφαση άλλου δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για τη δολοφονία του Πακιστανού μετανάστη Λουκμαν Σαχζάτ. Ήδη όμως είχαν εκτίσει τα 3/5 της ποινής τους και βρίσκονταν εκτός φυλακής. Τώρα επιστρέφουν σε αυτή για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, όπως αποφάσισε σήμερα το δικαστήριο.

Ποιοι δεν οδηγούνται στις φυλακές

Πέντε πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές – ανάμεσά τους και η Ελένη Ζαρούλια σύζυγος του Ν. Μιχαλολιάκου γλίτωσαν τη φυλακή. Τους χορηγήθηκε αναστολή με όρους. Συγκεκριμένα από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής εκτός φυλακής με όρους (20.000 απαγόρευση εξόδου και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους κάθε 1 και 15 του μήνα) είναι οι: Μιχάλης Αρβανίτης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτρης Κουκούτσης.

Τέλος, εκτός φυλακής σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου είναι οι: Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γεώργιος Δήμου, Θωμάς Μαρίας, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Αναστάσιος Χίλιος, Μαργαρίτα Μικελάτου, Χρήστος- Αντώνιος Χατζηδάκης, Θεόδωρος Στέφας και Θεώνη Σκαρπέλη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Χρυσής Αυγής: Ολόκληρη η ιστορική απόφαση για την εγκληματική οργάνωση - Ποιοι οδηγούνται στη φυλακή και ποιοι μένουν εκτός"

Θεσσαλονίκη: Εντείνονται τα μέτρα για τον κορονοϊό στον κεντρικό δήμο

Εντείνονται τα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού στις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, μετά την κατάταξη της πόλης στο επίπεδο 3. Το πρωί έγινε σύσκεψη παρουσία του δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα, ώστε να παρουσιαστούν αναλυτικά στους διευθυντές και στους προϊσταμένους των υπηρεσιών τα μέτρα και τα πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται με αυστηρότητα.

«Η υγεία των δημοτικών υπαλλήλων και των πολιτών είναι το πρώτιστο μέλημά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας, Ευθύμης Φωτόπουλος και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Χάρης Αηδονόπουλος, που ορίστηκε συντονιστής διαχείρισης covid-19 στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού, το κοινό εξυπηρετείται με προτεραιότητα σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού. Κατά την είσοδο στο δημαρχείο γίνεται θερμομέτρηση και καταγράφονται τα στοιχεία όσων επισκέπτονται τις δημοτικές υπηρεσίες. Η μάσκα είναι υποχρεωτική από υπαλλήλους και κοινό, τηρούνται οι αποστάσεις, διενεργούνται απολυμάνσεις, ενώ η εφαρμογή της τηλεργασίας επεκτάθηκε από το 20% στο 40% του προσωπικού.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Εντείνονται τα μέτρα για τον κορονοϊό στον κεντρικό δήμο"

Ακάρ: Θέλουμε τον διάλογο, αλλά δεν δεχόμαστε τετελεσμένα

Νέες δηλώσεις έκανε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας από τη μια πως η χώρα του επιθυμεί τον διάλογο με την Ελλάδα, ωστόσο από την άλλη δεν δεν έδειξε διάθεση για υποχωρήσεις.

«Θέλουμε να συζητήσουμε για τα ζητήματα που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και να βρούμε λύσεις σε αυτά τα προβλήματα με τους γείτονες, στο πλαίσιο των κανόνων», δήλωσε ο Άκαρ, προσθέτοντας, ωστόσο ότι «είναι μάταιο για τρίτους να προσπαθήσουν να θεσπίσουν ορισμένους κανόνες και να περιμένουν αυτοί να γίνουν αποδεκτοί από την Τουρκία».



«Είμαστε υπέρ του διαλόγου και της πολιτικής για την επίλυση των προβλημάτων, ωστόσο δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας, δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Θέλουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Για το Κυπριακό, είπε πως «το ζήτημα της Κύπρου αποτελεί εθνική μας υπόθεση. Αν η άλλη πλευρά θέλει να λύσει το θέμα με πολιτικά μέσα, τότε πρέπει να δεχτεί την ύπαρξη των Τουρκοκύπρων αδερφών μας, ακολουθώντας την κοινή λογική και όχι τους δικούς της σχεδιασμούς για τα δικαιώματα στη θάλασσα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακάρ: Θέλουμε τον διάλογο, αλλά δεν δεχόμαστε τετελεσμένα"

Σουηδία: Με τα κρούσματα κορονοϊού να αυξάνονται, τελειώνει η καραντίνα για τους ηλικιωμένους

Στη Σουηδία η κυβέρνηση λέει στους ηλικιωμένους να σταματήσουν την απομόνωση, ακόμη κι αν τα νέα περιστατικά περιστατικά μόλυνσης κορονοϊού αυξάνονται.

Ειδικότερα, η Σουηδία ανακοίνωσε ότι οι  μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να απομονώνονται, υποδεικνύοντας τον χαμηλότερο ρυθμό μολύνσεων από Covid19 σε σχέση με την άνοιξη και έναν αυξανόμενο απολογισμό προβλημάτων ψυχικής υγείας στους ηλικιωμένους της ως τις αιτίες που βρίσκονται πίσω από τις νέες συστάσεις.

Η κίνηση για τη χαλάρωση των περιορισμών που επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους έρχεται καθώς πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη επαναφέρουν περιορισμούς προκειμένου να αναχαιτίσουν την αύξηση των μολύνσεων, όμως η Υπηρεσία Υγείας έχει πει ότι δεν βλέπει ενδείξεις ενός νέου κύματος στη Σουηδία.

Η Σουηδία έχει ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στην καταπολέμηση της πανδημίας, δίνοντας το βάρος σε εθελοντικά μέτρα για την προώθηση της κοινωνικής απόστασης, αν και απομόνωσε τους οίκους ευγηρίας έπειτα από τα υψηλά επίπεδα θανάτων που καταγράφηκαν μεταξύ των ενοίκων τους.

Ο αριθμός των νέων περιστατικών μόλυνσης στη σκανδιναβική χώρα αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες, αν και παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα αναλογικά με τον πληθυσμό σε σχέση με πολλές χώρες στην Ευρώπη, όπου καθημερινά καταγράφονται νέα ρεκόρ.

Σουηδία: Σχεδόν 6.000 νεκροί συνολικά 

Στη Σουηδία έχουν καταγραφεί συνολικά περίπου 107.000 περιστατικά μόλυνσης, εκ των οποίων περίπου 5.900 θάνατοι. Κατέγραψε 975 νέες μολύνσεις χθες, Τετάρτη, και επτά επιπλέον θανάτους, πολύ πιο κάτω απ’ ό,τι την περίοδο της κορύφωσης την άνοιξη, αλλά και αρκετά πιο πάνω απ΄ό,τι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας αποφάσισε πως οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ομάδες ειδικού κινδύνου θα υπόκεινται στις ίδιες συστάσεις όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν.

Συνολικά, οι θάνατοι από κορονοϊό είναι πολλαπλάσιοι από αυτούς που καταγράφονται στις γειτονικές της χώρες, αλλά λιγότεροι σε σχέση με ορισμένες χώρες που υιοθέτησαν αυστηρότερους περιορισμούς, όπως η Ισπανία και η Βρετανία.

Μέχρι τώρα, οι πολίτες άνω των 70 ετών καλούνταν να αποφεύγουν τη σωματική επαφή και τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να μην πλησιάζουν καταστήματα και άλλους δημόσιους χώρους, μέτρα τα οποία σύμφωνα με τους αξιωματούχους μείωσαν τα ποσοστά μόλυνσης αλλά είχαν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία πολλών ηλικιωμένων.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι με χαμηλότερους ρυθμούς μόλυνσης, καλύτερη γνώση για τη διαχείριση της ασθένειας και ένα σύστημα υγείας που δεν βρίσκεται πλέον υπό την πίεση την οποία αντιμετώπιζε την άνοιξη, οι ηλικιωμένοι θα μπορούν τώρα να ακολουθήσουν τις γενικές οδηγίες που ισχύουν για όλους τους Σουηδούς.

Αυτές περιλαμβάνουν την αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων, την παραμονή στο σπίτι με τις πρώτες ενδείξεις ασθένειας και τη διατήρηση κοινωνικής απόστασης.

Όμως η Χάλενγκρεν προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει μια επιστροφή στην ομαλότητα.

«Η καθημερινότητα δεν μπορεί να είναι όπως ήταν πριν από την πανδημία», είπε. «Αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να ζούμε, που δεν είναι απλώς να επιβιώνουμε».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Με τα κρούσματα κορονοϊού να αυξάνονται, τελειώνει η καραντίνα για τους ηλικιωμένους"

Απαράδεκτη δήλωση Βελόπουλου: Θα έπρεπε να αυτοκτονήσουν γραμματείς και υπουργοί που χρεοκόπησαν την χώρα

Αίσθηση προκάλεσε στην Ολομέλεια της Βουλής η τοποθέτηση του κ. Κυριάκου Βελόπουλου καθώς επιχειρώντας να συλλυπηθεί τους συγγενείς του Δημήτρη Καμπανάρου, ιδιοκτήτη γηροκομείου που αυτοκτόνησε λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού στην δομή, είπε ότι θα έπρεπε να έχουν αυτοκτονήσει και όσοι ευθύνονται για την χρεοκοπία της χώρας.

«Με την ευκαιρία της τοποθέτησής μου να συλλυπηθώ τους συγγενείς του Δημήτρη Καμπανάρου. Δεν ξέρω πόσοι τον ξέρετε. Είναι ο ιδιοκτήτης του οίκου ευγηρίας που αυτοκτόνησε καθώς ένιωσε υπεύθυνος για τα κρούσματα κορωνοϊού στο γηροκομείο» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης για να προσθέσει «Βέβαια θα έπρεπε να αυτοκτονήσουν και κάποιοι γραμματείς και υπουργοί που χρεοκόπησαν την χώρα. Αλλά κανείς δεν αυτοκτονεί στην χώρα αυτή».

Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επανέλαβε τις αιρετικές του απόψεις για την πανδημία και τα εμβόλια ενώ έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί «επιστημονικές μελέτες κορυφαίων επιστημόνων» που δείχνουν -όπως υποστήριξε- ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται από την Θεία Κοινωνία.

Απευθυνόμενος δε προς την κυβέρνηση είπε «μου βάζετε τον κάθε ανίδεο λοιμωξιολόγο και λέει την άποψή του αντί να ακούτε τους κανονικούς επιστήμονες».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαράδεκτη δήλωση Βελόπουλου: Θα έπρεπε να αυτοκτονήσουν γραμματείς και υπουργοί που χρεοκόπησαν την χώρα"

Δίκη Χρυσής Αυγής: Παραδόθηκαν τέσσερις από τους καταδικασθέντες

Τέσσερις από τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Πρόκειται για τον Ηλία Κασιδιάρη που παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα Ραφήνας, τον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργο Πατέλη που παραδόθηκε στη Νίκαια, τον Γιώργο Τσακανίκα στον Πειραιά και τον Γιώργο Γερμενή που παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα Ραφήνας. 

Σύμφωνα με τη διαδικασία είτε παρουσιαστούν από μόνοι τους είτε συλληφθούν θα οδηγηθούν στη ΓΑΔΑ και από εκεί παραπέμπονται στον εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών.

Με νεώτερη ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ, έγινε γνωστό πως ήδη έχουν παραδοθεί ή συλληφθεί συνολικά 19 από τους καταδικασθέντες που δεν έλαβαν αναστολή.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Χρυσής Αυγής: Παραδόθηκαν τέσσερις από τους καταδικασθέντες"

Καιρός: Καταιγίδες από εβδομάδα - Η τάση του καιρού για την 28η Οκτωβρίου

Διαδοχικά «κύματα» κακοκαιρίας καταγράφουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για την περίοδο από τις 25 έως και τα τέλη του μήνα Οκτώβρη.

Συγκεκριμένα, από την Κυριακή αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού από τα δυτικά με βροχές και καταιγίδες, ενώ ακόμη πιο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας επηρεάζει τη χώρα στο διήμερο 27-28 Οκτωβρίου με γενικευμένες βροχές και καταιγίδες και αρκετά μεγάλα ύψη βροχής.

Μπορείτε να δείτε καρέ - καρέ τι δείχνει το ευρωπαϊκό προγνωστικό καιρικό μοντέλο ECMWF για την εξέλιξη του καιρού στη χώρα μας ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου,  και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων και των φαινομένων (βροχές - καταιγίδες) στον ακόλουθο χάρτη.

kakokairia_28i_oktovriou 

Δείτε βίντεο με την πρόγνωση του καιρού μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας

 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Καταιγίδες από εβδομάδα - Η τάση του καιρού για την 28η Οκτωβρίου"

Σόου Μιχαλολιάκου έξω από το σπίτι του: Με πηγαίνουν φυλακή για τις ιδέες μου (video)

«Με πηγαίνουν φυλακή για τις ιδέες μου», δήλωσε ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, βγαίνοντας από το σπίτι του, λίγα λεπτά μετά την απόφαση του δικαστηρίου να οδηγηθεί στην φυλακή.

«Με πηγαίνουν φυλακή για τις ιδέες μου. Θα δικαιωθούμε και από την ιστορία και από τον ελληνικό λαό. Ευχαριστώ τους εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων που ήταν στο πλευρό της Χρυσής Αυγής ενάντια σε μια βρώμικη χούντα που υπάρχει στα ΜΜΕ, στην πολιτική ζωή της χώρας και στη δικαιοσύνη», είπε ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

 

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σόου Μιχαλολιάκου έξω από το σπίτι του: Με πηγαίνουν φυλακή για τις ιδέες μου (video)"

Επίδομα θέρμανσης: Το καθορίζει η θερμοκρασία – Θα δίνεται για φυσικό αέριο, υγραέριο, ξύλα, πέλλετ

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης από εφέτος και θα κυμαίνεται από 80 ευρώ και θα μπορεί να φτάνει και τα 600 ευρώ. Κύριο χαρακτηριστικό του νέου τρόπου υπολογισμού θα είναι η θερμοκρασία της κάθε περιοχής.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει διαφοροποίηση στο επίδομα θέρμανσης ακόμη και μέσα στο ίδιο νομό ή και οικισμό. Για να λειτουργήσει το νέο σύστημα μεγάλη βοήθεια θα προσφέρει η Μετεωρολογική Υπηρεσία. 

Σύμφωνα με το νέο σύστημα που υιοθετεί το υπουργείο Οικονομικών, όσο πιο χαμηλή η θερμοκρασία της περιοχής τόσο πιο μεγαλύτερο θα είναι το επίδομα που θα λάβουν τα νοικοκυριά για θέρμανση. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε το επίδομα να χορηγηθεί και σε όσους πολίτες χρησιμοποιούν εκτός από πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο ή υγραέριο. Επίσης σε ορεινούς οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους θα επιδοτηθούν τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν για θέρμανση καυσόξυλα και πέλλετ.

Το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί προκαταβολικά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ενώ οι δαπάνες θέρμανσης που θα πραγματοποιήσουν τα νοικοκυριά θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιας αξίας του επιδόματος που δικαιούνται ανάλογα με την περιοχή.  Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια. Εξετάζεται τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου θέρμανσης ή καυσόξυλων καθώς και οι λογαριασμοί για το φυσικό αέριο να κατατεθούν μέχρι τη λήξη της χειμερινής περιόδου δηλαδή έως τον Απρίλιο του 2021. Η σχετική απόφαση όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός θα εκδοθεί στα τέλη Νοεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος  Σκυλακάκης πριν την πανδημία συνάντησε τα στελέχη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ζητώντας μια μελέτη για το πόσο κρύο βιώνουν οι πολίτες σε κάθε περιοχή. Η ΕΜΥ ανέλαβε λοιπόν να διαπιστώσει σε περισσότερα από 200.000 σημεία πόσο κρύο κάνει μετρώντας τις βαθμοημέρες, σύστημα που χρησιμοποιούν οι μετεωρολόγοι. Για παράδειγμα στην Κάρπαθο βρέθηκε οικισμός με 1.220 βαθμοημέρες (λιγότερο κρύο) και οικισμός με 3.873 βαθμοημέρες (περισσότερο κρύο). Όπως εξήγησε ο καθηγητής Εμ. Αναδρανιστάκης για κάθε ένα βαθμό κάτω από τους 15,5 είναι μια βαθμοημέρα.

Για τον υπολογισμό του κρύου σε κάθε περιοχή χρησιμοποιήθηκαν γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, ομογενοποιημένα κλιματικά δεδομένα 30 ετών, γεωγραφικά δεδομένα, και ψηφιακά μοντέλα εδάφους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίδομα θέρμανσης: Το καθορίζει η θερμοκρασία – Θα δίνεται για φυσικό αέριο, υγραέριο, ξύλα, πέλλετ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news