facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Κόντε: Άδεια στους δημάρχους να κλείνουν δρόμους και πλατείες μετά τις 9 το βράδυ

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε πριν λίγο τα νέα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων κορονοϊού. Σύμφωνα με το νέο κυβερνητικό διάταγμα, η τηλεργασία θα αυξηθεί μέχρι και το 75% του συνόλου των υπαλλήλων κάθε επιχείρησης.

Τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και σε κάθε τραπέζι δεν θα κάθονται πάνω από έξι πελάτες, ενώ οι Ιταλοί θα μπορούν να είναι όρθιοι μέχρι τις έξι το απόγευμα και καθιστοί μέχρι τα μεσάνυχτα.

Οι δήμαρχοι θα μπορούν να κλείνουν οδούς και πλατείες όπου υπάρχει συνωστισμός μετά τις 9 το βράδυ. Οι αίθουσες στοιχημάτων θα κλείνουν, επίσης, την ίδια ώρα.

Σε ότι αφορά τα σχολεία, συνεχίζεται η διδασκαλία με φυσική παρουσία των μαθητών. Στα λύκεια, οι μαθητές θα μπαίνουν στα σχολικά συγκροτήματα μια ώρα αργότερα: στις 9 το πρωί και όχι στις 8, όπως γινόταν έως τώρα. Παράλληλα, όπου είναι δυνατόν θα ξεκινήσουν και απογευματινά μαθήματα.

Απαγορεύονται φιλικοί αγώνες ποδοσφαίρου και όλων των ερασιτεχνικών αθλημάτων που οδηγούν σε μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Σε όλα τα γυμναστήρια της Ιταλίας θα ελεγχθεί, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, η τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

«Η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες που θα πληγούν οικονομικά από τα νέα μέτρα. Η στρατηγική μας δεν είναι ίδια με εκείνη της Άνοιξης. Τους περασμένους μήνες αυξήσαμε το νοσηλευτικό προσωπικό και διπλασιάσαμε τις θέσεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Κάθε μέρα παράγουμε, πλέον, είκοσι εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Πρέπει να αποφύγουμε νέο γενικό lockdown, διότι θα ήταν τεράστιο πλήγμα για την οικονομία», πρόσθεσε.

Ο Τζουζέπε Κόντε κάλεσε και πάλι τους Ιταλούς να φορούν μάσκα, να πλένουν τα χέρια τους συχνά και να προσέχουν όταν συναντούν φίλους και συγγενείς. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, η κυβέρνηση είναι παρούσα αλλά ο καθένας πρέπει να προσφέρει την συμβολή του», ολοκλήρωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Κόντε: Άδεια στους δημάρχους να κλείνουν δρόμους και πλατείες μετά τις 9 το βράδυ"

Ιταλία: Στα 11.705 τα κρούσματα κορονοϊού, με 69 νεκρούς

Τα κρούσματα κορονοϊού, το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία είναι 11.705 και 69 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Πραγματοποιήθηκαν, όμως, σχεδόν είκοσι χιλιάδες λιγότερα διαγνωστικά τεστ σε σύγκριση με χθες. Χθες, τα περιστατικά ήταν 10.925, με 47 νεκρούς.

Συνολικά, 7.131 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία και 750 στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία 36.543 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την Covid-19.

H περιφέρεια με τα περισσότερα κρούσματα, σήμερα είναι και πάλι η Λομβαρδία (2.975), ενώ ακολουθούν η Καμπανία, με κύρια πόλη την Νάπολη (1.376) και η περιφέρεια Λάτιο, με πρωτεύουσα την Ρώμη (1.198). Οι ειδικοί θεωρούν κρίσιμη την κατάσταση στο Μιλάνο.

Απόψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να ανακοινώσει, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, με στόχο τον περιορισμό των κρουσμάτων.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Στα 11.705 τα κρούσματα κορονοϊού, με 69 νεκρούς"

Βρετανία: 67 θάνατοι και σχεδόν 17.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι καταγράφηκαν άλλα 16.982 κρούσματα του νέου κορωνοϊού μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός ελαφρά αυξημένος σε σύγκριση με τις 16.717 μολύνσεις που ανακοινώθηκαν το Σάββατο.

Ο αριθμός των θανάτων ωστόσο είναι σημαντικά μειωμένος, στους 67, σε σύγκριση με τους 150 που έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο.

 naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: 67 θάνατοι και σχεδόν 17.000 κρούσματα σε 24 ώρες"

Αύξηση της στρατιωτικής θητείας σε 12 μήνες προανήγγειλε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Την αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς στους 12 μήνες προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας μάλιστα πως αυτή θα γίνει σύντομα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους από τη Θάσο, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην παρουσία του στρατιωτικού προσωπικού στον Έβρο και τόνισε πως θα ενισχυθεί τόσο με τις προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών και την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και με την έλευση περισσότερων στρατευσίμων στο πλαίσιο της αύξησης της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες «η οποία θα γίνει σύντομα».

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα πως κανείς στον Έβρο δεν θα πρέπει να φοβάται.

Στις δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος, αφού επεσήμανε ότι «η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές και διασφαλίζουν τις συνθήκες, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να προστατεύουν την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δημιουργώντας ισχυρή αποτροπή έναντι κάθε επιβουλής», πρόσθεσε:

«Με τον δεδομένο σχεδιασμό για προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, έλευση περισσότερων στρατευσίμων, από την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες που θα γίνει σύντομα και την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών που βγάζουν τους αξιωματικούς στο στρατό ξηράς, την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό, είναι δεδομένο ότι θα έρθουν περισσότεροι στον Έβρο να υπηρετήσουν».

Υπενθυμίζεται πως κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18, αμέσως μετά το λύκειο, και την πιθανότητα επέκτασής της από τους εννέα μήνες σήμερα, στους δώδεκα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αύξηση της στρατιωτικής θητείας σε 12 μήνες προανήγγειλε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος"

O εκλεκτός του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ, νέος πρόεδρος του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους

O Ερσίν Τατάρ εξελέγη νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων με ποσοστό 51,74% κατά το δεύτερο γύρο των λεγόμενων “προεδρικών” εκλογών που διεξήχθησαν στο ψευδοκράτος.

Ο Ερσίν Τατάρ – που αποτελεί προσωπική επιλογή του Τούρκου προέδρου Ερντογάν – έλαβε ποσοστό 51.74% έναντι 48.26% του Μουσταφά Ακιντζί. Η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν με το 100% των εκλογικών τμημάτων να έχουν καταμετρηθεί.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "O εκλεκτός του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ, νέος πρόεδρος του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους"

Ερντογάν: Έχουμε χαλάσει τα παιχνίδια των άλλων στην περιοχή - Θα κινηθούμε εκεί που θέλουμε εμείς

Μήνυμα εθνικής ομοψυχίας επιχείρησε να απευθύνει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο 7ο τακτικό επαρχιακό συνέδριο του κόμματός του στην επαρχία Σιρνάκ, κοντά στα σύνορα Ιράκ-Συρίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε εχθρό, όποιον προσπαθήσει να κινηθεί με λόγια ή πράξεις εναντίον της Τουρκίας. «Όποιος με λόγια, πράξεις και στάση προσπαθήσει να διχάσει το έθνος μας, να διαμελίσει τη χώρα μας και να καταλύσει το κράτος μας, να ξέρει ότι είναι όλων μας ο μεγαλύτερος εχθρός», δήλωσε.

Μάλιστα σημείωσε ότι έχει χαλάσει τα παιχνίδια όλων στην περιοχή και κινείται σύμφωνα με τους στόχους του κι όχι με την κατεύθυνση που θέλουν οι άλλες δυνάμεις να έχει η Τουρκία. «Ματαιώνουμε ένα-ένα αυτά τα σενάρια και τα παιχνίδια τους. Τα χαλάσαμε στο Ιράκ, στη Συρία, στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα, σε κάθε διεθνή πλατφόρμα. Τώρα αυτή η χώρα, μαζί με το έθνος της και το κράτος της, κινείται σύμφωνα με τους στόχους της κι όχι προς την κατεύθυνση που οι άλλοι την σπρώχνουν».


«Είμαστε όπου υπάρχει καταπίεση»

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι όσο και να λένε τι δουλειά έχει η Τουρκία σε κάθε χώρα, εκείνος θα είναι παρών όπου υπάρχει καταπίεση. Μάλιστα διαμαρτυρήθηκε ότι ως έθνος, αν και έχουν υποστεί τα μεγαλύτερα δεινά της ιστορίας, κερδίζουν άλλοι.

«Τι μας λένε; Τι δουλειά έχετε εσείς εκεί; Εμείς όπου υπάρχει καταπίεση, είμαστε εκεί. Όπου υπάρχει κατοχή, εμείς δεν θα σώσουμε τα αδέλφια μας εκεί από αυτήν την κατοχή; Ή εμείς δεν θα εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας; Γιατί κάποιοι ενοχλούνται; Να μας συμπαθάνε. Είμαστε εκεί και θα είμαστε. Είμαστε εκείνοι που έχουν πονέσει, είμαστε εκείνοι που έχουμε χύσει αίμα, είμαστε εκείνοι που έχουμε χάσει παιδιά, αλλά νικητές είναι άλλοι. Πώς μπορούμε να ανεχτούμε κάτι τόσο στρεβλό;», αναρωτήθηκε.

 Κατηγορεί την τριμερή του Μινσκ για εξοπλισμό της Αρμενίας

Για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε κατά τριών χωρών που απαρτίζουν την τριμερή του Μινσκ, λέγοντας ότι υποστηρίζουν και εξοπλίζουν ανοιχτά την Αρμενία.


«Ποιοι αποτελούν την τριμερή του Μινσκ; Η Αμερική, η Ρωσία, η Γαλλία ... Ποιους υποστηρίζουν; Πήραν θέση δίπλα στην Αρμενία. Και παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη σε όπλα στους Αρμένιους; Παρέχουν», δήλωσε, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «ενώ όλα αυτά γίνονται, οι Αζέροι αδελφοί μας βρίσκονται σε πολύ σοβαρό αγώνα ενάντια στους Αρμένιους. Γιατί δίνουν αυτόν τον αγώνα; Κάνουν αυτόν τον αγώνα για να σώσουν τα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν από τους Αρμένιους. Τι πιο φυσικό από αυτό;».

Σειρά έργων σε 81 νομούς

Ο Τούρκος πρόεδρος εξήγγειλε και πάλι μία σειρά από έργα, που θα εκτελεστούν και στους 81 νομούς της χώρας.

«Θα εγκαινιάσουμε επίσημα 591 έργα, τα οποία ξεπερνούν τα 3,5 δισεκατομμύρια λίρες. Θα παρουσιάσουμε επίσης μια συνοπτική λίστα των επενδύσεών μας. Εύχομαι τα έργα και οι υπηρεσίες να είναι ήδη ευεργετικά», ανέφερε, προαναγγέλλοντας επισκέψεις και στις 81 επαρχίες που θα διεξαχθούν τα επαρχιακά συνέδρια του ΑΚΠ.


«Προκαλούμε όλη την ανθρωπότητα με τη δύναμή μας»


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήρε το έθνος του, λέγοντας ότι τη δύναμή του για ό,τι κάνει την αντλεί από αυτό, ενώ παράλληλα δόξασε και τον Αλλάχ που τον έκανε ηγέτη ενός τέτοιου λαού.

«Το έθνος μας ήταν μαζί μας, αντισταθήκαμε στην κηδεμονία. Το έθνος μας ήταν μαζί μας καθώς επιτεθήκαμε σε τρομοκρατικές οργανώσεις και τους υποστηρικτές τους. Το έθνος μας ήταν μαζί μας την ώρα που οι συνωμότες που οργάνωσαν το πραξικόπημα κινήθηκαν εναντίον μας. Το έθνος μας ήταν μαζί μας όταν υπερασπιστήκαμε τα δικαιώματα, τους νόμους και τα συμφέροντά μας με θάρρος. Δεν διστάσαμε να προκαλέσουμε ολόκληρη την ανθρωπότητα με τη δύναμη που αντλούμε από το έθνος μας», ανέφερε προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει αυτοπεποίθηση που οφείλεται στην ευφυΐα και την υπομονή του έθνους της.

«Δεν θα δώσουμε στην Ευρώπη και την Αμερική το φυσικό αέριο»

Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα, επισημαίνοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί για την ευημερία της χώρας κι όχι για το εξωτερικό.

«Το φυσικό αέριο 405 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στο τεμάχιο του Σαγγάριου είναι αρκετά μεγάλη ποσότητα για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας μας για χρόνια. Το πλοίο μας, το Φατίχ, θα ξεκινήσει γεωτρήσεις σε ένα νέο οικόπεδο. Τί θα κάνει η Τουρκία με αυτόν τον πλούτο; Δεν πρόκειται να τον δώσουμε στην Ευρώπη και την Αμερική, όπως κάποιες χώρες στην περιοχή μας. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον πλούτο για την ευημερία και το μέλλον των 83 εκατομμυρίων μας», είπε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Έχουμε χαλάσει τα παιχνίδια των άλλων στην περιοχή - Θα κινηθούμε εκεί που θέλουμε εμείς"

Ακσόι: Οι περιοχές έρευνας και διάσωσης δεν είναι κυριαρχία, μόνο η Τουρκία έχει επιχειρησιακές δυνατότητες να σώζει ζωές

Τους απίθανους ισχυρισμούς της συνεχίζει η Άγκυρα προκειμένου να δικαιολογήσει τη νέα προκλητική της κίνηση, για τις περιοχές ευθύνης έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, ισχυρίζεται ότι οι περιοχές έρευνας και διάσωσης δεν είναι κυριαρχία, αλλά περιοχές εξυπηρέτησης και πως η Τουρκία είναι η μόνη που έχει δυνατότητες να προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες στην περιοχή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει τα εξής:

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας έκανε μια αβάσιμη δήλωση σήμερα (18 Οκτωβρίου) σχετικά με την επέκταση της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι περιοχές έρευνας και διάσωσης δεν είναι κυριαρχία, αλλά περιοχές εξυπηρέτησης.

Από αυτή την άποψη, αυτός ο ισχυρισμός της Ελλάδας, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα χωρικά της ύδατα και θεωρεί αυτήν την περιοχή για τη διάσωση και την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως παραβίαση της κυριαρχίας της, απέχει πολύ από νομικούς και ανθρωπιστικούς λόγους. Η αυθαιρεσία που αναφέρεται αφορά την επικαιροποίηση των περιοχών έρευνας και διάσωσης στις σημερινές συνθήκες, όπου παρέχει η χώρα μας τις υπηρεσίες αυτές. η περιοχή έρευνας και διάσωσης της χώρας μας έχει επεκταθεί για να διασφαλίσει και την ασφάλεια των επιχειρήσεων μας στην υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική μεσόγειο. Η Τουρκία, με επιτυχημένες δραστηριότητες θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης, σε αντίθεση με την Ελλάδα που λειτουργεί με πολιτικά κίνητρα, ενεργεί με ανθρωπιστικά κίνητρα.

Από την άλλη μεριά, η Ελλάδα συνεχίζει να αφήνει αναπάντητα αιτήματα για συνεργασία και συντονισμό με τη χώρα μας σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης του Αμβούργου του 1979 σχετικά με τις επικαλυπτόμενες περιοχές ευθύνης έρευνας και διάσωσης των δύο παράκτιων χωρών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, ισχυριζόμενη ότι οι εν λόγω περιοχές είναι περιοχή κυριαρχίας, η Ελλάδα δεν δίστασε να αφήσει την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη δεύτερη μοίρα και έδειξε αυτή τη στάση την με την απάνθρωπη μεταχείριση παράτυπων μεταναστών στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η μόνη χώρα με επιχειρησιακές δυνατότητες να παρέμβει σε οποιοδήποτε περιστατικό που μπορεί να ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή στην περιοχή, είναι η Τουρκία. σε αυτό το πλαίσιο, η επέκταση της περιοχής έρευνας και διάσωσης της χώρας μας είναι ένα σημαντικό βήμα που έγινε για να γίνουν το αιγαίο και η ανατολική μεσόγειος ασφαλέστερες περιοχές , καθώς είναι από τις περιοχές με την υψηλότερη θαλάσσια και εναέρια κυκλοφορία στον κόσμο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακσόι: Οι περιοχές έρευνας και διάσωσης δεν είναι κυριαρχία, μόνο η Τουρκία έχει επιχειρησιακές δυνατότητες να σώζει ζωές"

Κορωνοϊός: Στα 438 τα νέα κρούσματα, τα 164 στην Αττική - 9 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 438 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 32 συνδέονται με γνωστές συρροές και 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 25370, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες. 3508 (13.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10153 (40.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από τα 406 εγχώρια κρούσματα, τα 32 συνδέονται με γνωστές συρροές. Αναλυτικά:

- 28 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 164 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 53 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Άρτας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε Εύβοιας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Καβάλας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας Κύθνου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 33 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιονίων Νήσων
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 1 κρούσμα στην Π.Ε Φθιώτιδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
- 25 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

84 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 24 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 256 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 509 θανάτους συνολικά στη χώρα. 193 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1542156 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 35568 δείγματα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στα 438 τα νέα κρούσματα, τα 164 στην Αττική - 9 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο "

Πανδημία: Ιρλανδία και Ελβετία αυστηροποιούν τα περιοριστικά μέτρα, μετά την έκρηξη των κρουσμάτων

Η Ιρλανδία θα επιβάλει αύριο «αποφασιστικά» περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού σε εθνικό επίπεδο, αλλά δεν θα επαναφέρει το καθολικό lockdown που είχε επιβληθεί νωρίτερα μέσα στον χρόνο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης Σάιμον Χάρις.

Η κυβέρνηση απέρριψε μια σύσταση επικεφαλής του τομέα υγείας πριν από δύο εβδομάδες για μετάβαση στο Επίπεδο 5, το υψηλότερο επίπεδο περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού, και επέλεξε αντίθετα να αυστηροποιήσει τους περιορισμούς με μια περιφερειακή προσέγγιση, η οποία όμως, σύμφωνα με τον Χάρις, δεν είναι πλέον επαρκής.

Χθες η Ιρλανδία κατέρριψε το ρεκόρ της στον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφονται μέσα σε μια ημέρα, για τέταρτη φορά μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε 232, το 12ο υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα σε 31 χώρες που παρακολουθούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών.

«Η κυβέρνηση θα ενεργήσει αύριο, η ενέργεια θα είναι αποφασιστική και θα είναι μια ενέργεια σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε στο εθνικό δίκτυο RTE ο Χάρις, ο οποίος ήταν υπουργός Υγείας στη διάρκεια του lockdown που διήρκεσε από το τέλος Μαρτίου ως τα μέσα Μαΐου και ήταν ένα από τα αυστηρότερα στην Ευρώπη.

«Αύριο θα πρέπει να επιβάλουμε περισσότερους περιορισμούς. Το Επίπεδο 3 δεν λειτούργησε…δεν θέλω να είμαι τυπολάτρης και να χρησιμοποιήσω την φράση lockdown, αλλά δεν νομίζω ότι προς εκεί οδεύουμε, όμως σίγουρα θα υπάρξουν περισσότεροι περιορισμοί», είπε ο ίδιος.

Το Επίπεδο 4 προβλέπει ότι παραμένουν ανοιχτά μόνα τα απαραίτητα καταστήματα λιανικού εμπορίου παρότι η κυβέρνηση έχει διευρύνει αυτή την κατηγορία μετά τον Μάρτιο. Στο Επίπεδο 5 οι πολίτες καλούνται να παραμένουν στα σπίτια τους και επιτρέπεται μόνο η σωματική άσκηση σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων, ενώ όσον αφορά τα εστιατόρια επιτρέπεται η λειτουργία παράδοσης και πακέτου για το σπίτι.

Αλλά και η  Ελβετία, ανακοίνωσε την Κυριακή την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, περιλαμβανομένης της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε εθνικό επίπεδο και της απαγόρευσης μεγάλων δημόσιων συγκεντρώσεων.

Οι συγκεντρώσεις περισσότερων από 15 άτομα σε δημόσιους χώρους απαγορεύονται από αύριο και οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση έπειτα από ένα έκτακτο συμβούλιο.

Η εντολή για χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς επεκτάθηκε και αφορά και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τα αεροδρόμια, τις στάσεις λεωφορείων και τραμ, είπε η κυβέρνηση.

Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική και για τα καταστήματα, τα σχολεία, τις εκκλησίες και τους κινηματογράφους.

Η Ελβετία, μια χώρα 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων, κατέγραψε την Παρασκευή τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων από την εμφάνιση της πανδημίας με 3.105 περιστατικά μόλυνσης.

Μέχρι στιγμής 74.422 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και 1.823 έχουν πεθάνει

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανδημία: Ιρλανδία και Ελβετία αυστηροποιούν τα περιοριστικά μέτρα, μετά την έκρηξη των κρουσμάτων"

Θεσσαλονίκη: Θετικοί στον κορωνοϊό 14 μαθητές-αθλητές στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

«Έκκληση και παράκληση προς όλους τους δημότες και πολίτες να τηρούν κατά γράμμα τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και προστασίας της δημόσιας υγείας», απευθύνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, μετά τα κρούσματα του ιού στον δήμο, εστιάζοντας ταυτόχρονα και στην τήρηση των κανόνων καθαριότητας σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Την ίδια ώρα, τα διαδοχικά κρούσματα που εμφανίστηκαν στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, και τα οποία κυρίως αντιστοιχούν σε μαθητές-αθλητές που βγήκαν θετικοί στο τεστ Covid-19, βρήκαν την Πολιτική Προστασία του δήμου σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση, συντονίζοντας όλες τις απαιτούμενες και προβλεπόμενες από το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ δράσεις και παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο διήμερο 14 μαθητές σχολείων αποδείχθηκε ότι είναι θετικοί στον κορωνοϊό, μεταξύ των οποίων το ένα περιστατικό αφορά την οικογένεια εργαζόμενου στο Τμήμα Εσόδων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκαν δυο κρούσματα σε εργαζόμενους του τομέα Καθαριότητας, μετά από τα προληπτικά τεστ που διενεργεί ο δήμος με δημοτικούς πόρους, ένα στο 1ο Λύκειο Πεύκων (μαθητής της Β΄ Τάξης) και ένα σε τμήματα των ΚΔΑΠ (θεατρολόγος που διδάσκει στο Πολιτιστικό Κέντρο Συκεών και στο Τμήμα ΚΔΑΠ Πεύκων στο 2ο Δημ. Σχολείο Πεύκων).

Μήνυμα-έκκληση του δημάρχου

«Η αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας αποτελεί μονόδρομο. Απευθύνουμε έκκληση και θερμή παράκληση προς όλους τους δημότες και συμπολίτες μας να σεβαστούμε τους κανόνες υγιεινής ώστε να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς και υγιείς», τονίζει σε μήνυμά του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, και προσθέτει: «Η πανδημία του κορωνοϊού όχι μόνο χτύπησε την πόρτα του δήμου μας αλλά, με αλλεπάλληλα κρούσματα που εμφανίστηκαν, έχει περάσει το κατώφλι και συνιστά έναν σοβαρό κίνδυνο που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε ούτε στο ελάχιστο. Ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες των συνανθρώπων μας που πρέπει και οι ίδιοι να επιδείξουν στάση ευθύνης αλλά και όλοι οι υπόλοιποι για να προστατεύσουμε και τους εαυτούς μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Τα κρούσματα που εμφανίστηκαν στον δήμο μας στη συντριπτική τους πλειοψηφία αντιστοιχούν σε νέους και παιδιά, γεγονός που υποχρεώνει τους πάντες να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κορωνοϊός Covid-19 δεν κάνει διακρίσεις και εξαιρέσεις».

Οι μαθητές που αποτελούν τα τελευταία επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, που διασκορπίζονται σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι αθλητές συλλόγων ποδοσφαίρου,  ΤΑΕ KWO DO και Judo, οι οποίοι προπονούνται σε δημοτικό χώρο-Γυμναστήριο που τους παραχώρησε ο δήμος. Συγκεκριμένα, αφορούν σε τμήματα του 2ου Γυμνασίου Νεάπολης, του 1ου ΓΕΛ Συκεών, του 1ου Γυμνασίου Συκεών και του 10ου Δημ. Σχολείου Νεάπολης, τα οποία τμήματα έχουν κλείσει άμεσα ενώ στα σχολικά συγκροτήματα έχει γίνει γενική απολύμανση σε όλους τους χώρους των σχολικών συγκροτημάτων, όπως επίσης και στο Γυμναστήριο της Νεάπολης.

Η εμφάνιση των κρουσμάτων σήμανε αμέσως συναγερμό, με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη να δίνει εντολές για άμεση και ευρείας κλίμακας κινητοποίηση, με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Τάσο Τσακιρίδη να συντονίζει τις απαιτούμενες δράσεις παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις. Σε πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή και του αντιδημάρχου Οικονομικών Δημήτρη Ζιγκερίδη, αποφασίστηκε η άμεση επαναληπτική απολύμανση των κτιριακών συγκροτημάτων, του Γυμναστηρίου, αλλά και του κτιρίου του δημαρχείου στις Συκιές, ενώ ταυτόχρονα, διευρύνεται η διενέργεια των προληπτικών τεστ διάγνωσης.

Απολυμάνσεις από τα χαράματα

Ήδη, από πολύ νωρίς σήμερα το πρωί, Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, συνεργεία απολύμανσης «σάρωσαν» όλα τα επίμαχα σχολικά κτίρια, με τους προέδρους των Δημοτικών Σχολικών Επιτροπών Τριαντάφυλλο Κουσαγιαννίδη (Δευτεροβάθμιας) και Αλεξάνδρας Τερζίδου (Πρωτοβάθμιας) να συντονίζουν και να παρακολουθούν την υλοποίηση του προγράμματος.

Αύριο, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, από πολύ νωρίς το πρωί, πριν την έναρξη του ωραρίου εργασίας, πλήρης απολύμανση θα γίνει στο δημαρχείο στις Συκιές, ενώ παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα προληπτικά τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού Covid-19. Με την ολοκλήρωση των τεστ στον τομέα Καθαριότητας, σε προληπτικό έλεγχο θα υποβληθούν αύριο (Δευτέρα 19.10.2020) οι εργαζόμενοι στους τομείς των Μικροέργων, Πρασίνου και οι ηλεκτρολόγοι, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη 20 Οκτωβρίου, όλοι οι εργαζόμενοι στο δημαρχείο και στο ΚΕΠ, για να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια και Υπηρεσίες.

«Οι εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια αδράνειας και όλοι οφείλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές στον αγώνα προστασίας της ατομικής υγιεινής και της δημόσιας υγείας. Στην κατεύθυνση αυτή ο δήμος παραμένει ενεργά και δυναμικά παρών κάνοντας ό,τι επιβάλλεται από το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ αλλά και ακόμη περισσότερα», αναφέρουν σε κοινό μήνυμά τους οι αντιδήμαρχοι Τάσος Τσακιρίδης και Δημήτρης Ζιγκερίδης.

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του δήμου αναμένει το αποτέλεσμα προληπτικού τεστ στο οποίο υποβλήθηκε εργαζόμενος στο Τμήμα Εσόδων, ο οποίος είναι πατέρας παιδιού που βγήκε θετικό στον κορωνοϊό. Πέρα από τη θέση του εργαζομένου σε 14ήμερο περιορισμό, από το αποτέλεσμα του ελέγχου θα εξαρτηθεί η απόφαση της δημοτικής Αρχής για το εάν θα «κλείσει» για τους πολίτες η επίμαχη Υπηρεσία, κάτι που αναμένεται να αποσαφηνιστεί αύριο Δευτέρα, ανακοινώνοντας και τα σχετικά τηλέφωνα για τον προγραμματισμό της επίσκεψης των πολιτών κατόπιν ραντεβού.

Διαχείριση απορριμμάτων

Σχετικά με την ενίσχυση του γενικού περιβάλλοντος της δημόσιας υγείας, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης εστιάζει και στο θέμα της διαχείρισης και αποκομιδής των απορριμμάτων, καλώντας τους πολίτες να τηρήσουν βασικούς κανόνες καθαριότητας.

«Η εμφάνιση κρουσμάτων σε εργαζόμενους στον τομέα καθαριότητας του δήμου μας είναι επόμενο να αποδυναμώσει σχετικά την επιχειρησιακή δυνατότητα της Υπηρεσίας, και σε συνδυασμό με την εξάπλωση της πανδημίας, επαναφέρει στην πρώτη γραμμή την ευθύνη όλων μας για την προστασία της δημόσιας υγείας. Έτσι, απευθύνω έκκληση και θερμή παράκληση να σεβαστούμε και να τηρήσουμε όλοι κάποιους βασικούς κανόνες στην ασφαλή διαχείριση των απορριμμάτων, διευκολύνοντας ταυτόχρονα και το έργο των εργαζομένων στον ευαίσθητο αυτόν τομέα για μεγαλύτερη και καλύτερη αποτελεσματικότητα στην επιτυχία του στόχου μας», υπογραμμίζει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης. Όπως αναφέρει, για «όσο ακόμη χρειαστεί, καλούμε τους πάντες» να:

1.            Κλείνουμε καλά τις σακούλες απορριμμάτων και να τις οδηγούμε στους κάδους τις βραδινές ώρες, ώστε με τη νυχτερινή αποκομιδή τους από τα συνεργεία καθαριότητας οι κάδοι να παραμένουν καθαροί χωρίς διασταλάζοντα υγρά και οσμές,

2.            Τοποθετούμε τις σακούλες απορριμμάτων μέσα στους κάδους, και ποτέ έξω από αυτούς. Στην περίπτωση που είναι γεμάτοι, αναζητούμε άλλον διπλανό ή γειτονικό κάδο, ή κρατούμε τη σακούλα στο σπίτι μας για μια μέρα, έτσι ώστε να αποφύγουμε τα οικιακά απορρίμματα να αποτελέσουν «πειρασμό» για αδέσποτα ζώα, και να μετατραπεί ο χώρος πέριξ του κάδου σε εστία μικροβίων,

3.            Τα υλικά που χρησιμοποιούμε για την ατομική μας υγιεινή (γάντια, μάσκες, κ.λπ.) μετά τη χρήση τους τα οδηγούμε στη σακούλα απορριμμάτων και όχι στην ανακύκλωση,

4.            Για την ασφάλειά μας, χρησιμοποιούμε γάντια για το κλείσιμο της σακούλας απορριμμάτων, όπως, επίσης, με γάντια τις μεταφέρουμε στον κάδο χρησιμοποιώντας το πεντάλ, τα οποία, επιστρέφοντας στην κατοικία μας, τα πετάμε στη σακούλα απορριμμάτων,

5.            Να μη βγάζουμε ογκώδη και μπάζα στους κάδους,

6.            Να μην βγάζουμε κλαδιά στους δρόμους και μπροστά στις κατοικίες μας, παρά μόνο σε έκτακτη ανάγκη, κι εφόσον έχει προηγηθεί επικοινωνία με την αρμόδια Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου μας  (Τηλ.: 2310.625500) για τον προγραμματισμό της παραλαβής τους, ή και για προβλήματα στους κάδους.

«Υιοθετώντας και υλοποιώντας τις απλές αυτές συμπεριφορές, συμβάλλουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά στην προστασία της δημόσιας υγείας, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους στους τομείς της καθαριότητας» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Αντώνης Σαουλίδης.

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Θετικοί στον κορωνοϊό 14 μαθητές-αθλητές στον δήμο Νεάπολης-Συκεών"

Κοροναϊός: 15.099 νέα κρούσματα, 185 θάνατοι στη Ρωσία

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα 15.099 νέα κρούσματα κοροναϊού, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την χώρα ανήλθε σε 1.399.334, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι 185 άνθρωποι πέθαναν από covid-19 το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό επίσημο απολογισμό των νεκρών σε 24.187, ενώ 1.070.576 έχουν ιαθεί.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: 15.099 νέα κρούσματα, 185 θάνατοι στη Ρωσία"

ΜΚΟ: Μπίζνες εκατομμυρίων από ύποπτες ΜΚΟ

Τρεις ακόμα ΜΚΟ με ύποπτο υπόβαθρο και σκοτεινές συναλλαγές στη Λέσβο βρίσκονται στο στόχαστρο της ΕΥΠ και της Αστυνομίας, καθώς κινούνται στα μονοπάτια των τεσσάρων γερμανικών ΜΚΟ, σε 33 μέλη των οποίων ασκήθηκαν δίωξεις από την Εισαγγελέα για κακουργηματική εγκληματική οργάνωση, κατασκοπεία και διευκόλυνση μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ξεσκονίζει δειγματοληπτικά κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από τις συνολικά 313 που δραστηριοποιούνται επί του Μεταναστευτικού, απορροφώντας κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και χορηγίες χωρίς να δίνουν πουθενά λογαριασμό, τόσο για τις δράσεις όσο και για τον τρόπο λειτουργίας τους.

Μάλιστα, μέχρι στιγμής η έρευνα έχει βγάλει και λαβράκια, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση ΜΚΟ στη Λέσβο, η οποία όχι μόνο έχει καταπατήσει έκταση του Δημοσίου, μέρος της οποίας είναι και δασική, αλλά δεν διαθέτει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας παροχής οργανωμένων κοινωνικών υπηρεσιών, δεν τηρούνται οι κανόνες προστασίας και διασφάλισης της δημόσιας υγείας, ενώ προβλήματα προέκυψαν και σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή της διασποράς του COVID-19.

Το πόρισμα που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ» διαβιβάστηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες, στην Εισαγγελία, στην περιφέρεια και τον δήμο, ενώ πλήθος ερωτημάτων εγείρει το γεγονός ότι η δασική έκταση που καταπατήθηκε πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκε.

Παράλληλα, στον πρώτο κύκλο των ελέγχων εντοπίστηκαν ΜΚΟ με έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, εκατοντάδες υπαλλήλους και λογιστήρια που θα ζήλευαν ακόμη και ανώνυμες εταιρείες. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι έλεγχοι των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο Μεταναστευτικό έκαναν πολλούς να αναρωτηθούν αν το «άβατο» και η ομερτά τους έσπασαν. Το υλικό που έχει βρεθεί και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον μεταφέρθηκε στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο θα χρειαστούν εβδομάδες για να βγει το τελικό πόρισμα. 


organwseis
Το πλοίο με το οποίο οι γερμανικές ΜΚΟ συντόνιζε τις εισροές μεταναστών από την Τουρκία στη Λέσβο

Μαζικοί έλεγχοι

Τους τελευταίους μήνες ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό της ανεξάρτητης αρχής ξεκίνησε να τρέχει ένα project ελέγχου των ΜΚΟ. Αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες των πολιτών για το έργο των συγκεκριμένων οργανώσεων και τα εκατομμύρια που απορροφούν, η Αρχή κατηγοριοποίησε τις ΜΚΟ ανάλογα με το αντικείμενο στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Διαπιστώθηκε ότι στον τομέα του Μεταναστευτικού στη χώρα μας υπάρχουν 313 οργανώσεις ενεργές, για τον έλεγχο των οποίων απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα. Ετσι, αποφασίστηκε να μπουν κριτήρια καθώς είχαν στη διάθεσή τους πολλά data τόσο από τα συστήματα «Εργάνη» και «Ελεγξις», όπου είναι καταγεγραμμένες οι επιχειρήσεις και ουσιαστικά οι κινήσεις τους.

Στόχος να έχει ελεγχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου το 10% των ΜΚΟ που ασχολούνται με το Μεταναστευτικό σε μια προσπάθεια να μπει τάξη στο άναρχο αυτό τοπίο που επικρατούσε για χρόνια. Ωστόσο, ο πρώτος έλεγχος έδειξε ότι υπάρχουν δύο γενικές κατηγορίες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο. Από τη μία η συντριπτική πλειονότητα, που προσφέρουν έργο, διαθέτουν ΑΦΜ κ.λ.π. Και από την άλλη κάποιες περίεργες και θολές περιπτώσεις, όπως οι τέσσερις γερμανικές που σε αγαστή συνεργασία με Τούρκους δουλεμπόρους διακινούσαν μετανάστες υπονομεύοντας την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας και εισπράττοντας κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ.

Σε αυτές τις τέσσερις τα νέα στοιχεία λένε ότι προστέθηκαν ακόμη τρεις, ο έλεγχος των οποίων έφυγε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με τους φακέλους να περνούν στην ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ. Η πρώτη ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι συγκεκριμένες τρεις δεν διαθέτουν ΑΦΜ και τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα, με τον ρόλο τους να κρίνεται τουλάχιστον ύποπτος. Ετσι, όλη η δραστηριότητά τους έχει μπει στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών και σύντομα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις.


thema1
Το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» για τις γερμανικές ΜΚΟ που ελέγχει η Δικαιοσύνη


Σε αρχαιολογικό χώρο

Μια πρώτη ανάγνωση των στοιχείων έδειξε πρόσωπα και πράγματα: ΜΚΟ που το 2013 είχε 50 εργαζόμενους, το 2019 έφτασε τους 1.050 (!) με ενδιάμεσες περίεργες αυξομειώσεις. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που πριν από μια πενταετία είχαν μηδενικά έσοδα και μέσα σε μια πενταετία έφτασαν τα έσοδά τους να ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ. Για την ακρίβεια είναι 23 εκατ.!

Παράλληλα, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συνέταξε πόρισμα, που αποκαλύπει το «ΘΕΜΑ», για μια ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στη Λέσβο, σύμφωνα με το οποίο «ο φορέας με την επωνυμία Α.Λ. Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία συστάθηκε με το από 18 Μαρτίου 16 καταστατικό. Στη Μυτιλήνη δραστηριοποιείται σε δύο κτίρια στο κέντρο της πόλης και σε υπαίθρια έκταση στην περιοχή Νεάπολη Μυτιλήνης, στον χώρο της παιδικής εξοχής του πρώην ΠΙΚΠΑ, όπου λειτουργεί δομή φιλοξενίας ενηλίκων προσφύγων και μεταναστών και δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων κοριτσιών».

Λίγο παρακάτω αναφέρει για τον συγκεκριμένο χώρο ότι «η έκταση περιλαμβάνεται εντός ευρύτερης περιοχής που με απόφαση υπουργού Πολιτισμού έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος». Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, «τον Ιούνιο του 2018 η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Δημόσιας Διοίκησης Λέσβου, με απόφασή της απαγόρευσε τη λειτουργία της, καθώς ο χώρος θεωρήθηκε ακατάλληλος για τη διαβίωση των μεταναστών και προσφύγων και επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Παρά το γεγονός ότι η εν λόγω απόφαση δεν ακυρώθηκε από τα διοικητικά δικαστήρια και δεν ελήφθη απόφαση αναστολής εκτέλεσής της, τα αρμόδια όργανα δεν προχώρησαν στην εκτέλεσή της, ο χώρος ουδέποτε εκκενώθηκε και η ΜΚΟ εξακολουθεί να δραστηριοποιείται χωρίς άδεια και να καταλαμβάνει τη δημόσια έκταση». Βέβαια τα όσα διαπίστωσαν και κατέγραψαν στο πόρισμά τους οι ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις καταπατήσεις αλλά και με τις συνθήκες διαβίωσης των ανηλίκων στη δομή.

Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι «στον κοινόχρηστο χώρο πλύσης των σκευών διαπιστώθηκε ότι οι εγκαταστάσεις ήταν πεπαλαιωμένες και ασυντήρητες, ενώ στο δάπεδό του υπήρχαν λύματα. Η διαχείριση των απορριμμάτων δεν πραγματοποιούνταν με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Στους εξωτερικούς χώρους των εγκαταστάσεων είχαν τοποθετηθεί σε αρκετά σημεία ανοικτοί στρογγυλοί απορριμματοδέκτες στους οποίους είχαν απορριφθεί υπολείμματα τροφών κ.α. χωρίς αυτά να έχουν σκεπαστεί και καθώς ήταν εκτεθειμένα είχαν προσελκύσει πλήθος μυγών. Ως προς τους κοινόχρηστους χώρους υγιεινής, κατά τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το οίκημα που στέγαζε τα WC, τα ντους και τους νιπτήρες της δομής ήταν σε κακή κατάσταση».

Και οι επόμενες γραμμές τις έκθεσης κυλούν στο ίδιο μήκος κύματος: «αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης και διασποράς του κορωνοϊού, δεν διαπιστώθηκε να υπάρχει επαγρύπνηση και ανησυχία από το προσωπικό και τους φιλοξενούμενους. Δεν υπήρχαν μάσκες, δεν τηρούνταν αποστάσεις και οι διαμορφώσεις των επίπλων και των καθισμάτων δεν ήταν προσαρμοσμένες στις ανάγκες. Δεν διαπιστώθηκε η εφαρμογή καθημερινού σχολαστικού καθαρισμού και απολύμανσης των επιφανειών και των αντικειμένων.

Παρά τις προαναφερόμενες παραλείψεις φιλοξενούμενοι ανήλικοι και ενήλικοι οι οποίοι εξέρχονταν και εισέρχονταν ελεύθερα από τη δομή φιλοξενίας, χωρίς την τήρηση βιβλίων εισερχομένων - εξερχομένων, κυκλοφορούν ελεύθερα και συγχρωτίζονται με τους κατοίκους της Μυτιλήνης, δυνάμενοι να επηρεάσουν ποικιλοτρόπως το ντόπιο επιδημιολογικό προφίλ και να θέσουν σε κίνδυνο τη συλλογική κοινωνική και πολιτειακή προσπάθεια για τον έλεγχο και τον περιορισμό της διάδοσης της νόσου». Τέλος σε ό,τι έχει να κάνει με τα Εργασιακά, όπως αναφέρεται σε αναλυτικότατο κεφάλαιο, ενώ φαίνεται να έχουν δηλωθεί 41 υπάλληλοι, εντοπίστηκαν μόνο οι 16!

Ερευνήθηκαν 17 από τις 313

Σύμφωνα με το project για τον έλεγχο των ΜΚΟ, οι ελεγκτές προχώρησαν στη σύνταξη εκθέσεων επιτόπιου ελέγχου, στην εξέταση στελεχών και συνεργατών των ελεγχόμενων φορέων, στη συλλογή και κατάσχεση έγγραφων και ψηφιακών πειστηρίων, όπως οικονομικά και λογιστικά αρχεία (εκτύπωση των στοιχείων λογιστικής μερίδας για κάθε έργο, αντίγραφο της κίνησης του τραπεζικού λογαριασμού που τηρείται για κάθε δράση, από την οποία προκύπτουν οι πληρωμές του δικαιούχου και πρωτότυπα τιμολόγια μετά των τραπεζικών παραστατικών - επιταγών).

Επίσης, προχώρησαν σε συγκέντρωση στοιχείων τεκμηρίωσης της υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου των υλοποιούμενων προγραμμάτων, καθώς και στη συλλογή τεκμηρίων για την εν γένει ορθή λειτουργία και καταλληλότητα των εγκαταστάσεων σύμφωνα με τον σχετικό Οδηγό Εφαρμογής & Λειτουργίας Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Ενδεικτικά αναφέρονται: βιβλία συμβάντων στις δομές, συμβάσεις προσωπικού, καταγραφή προσωπικού και παρόντων ωφελούμενων-ανηλίκων, καταστάσεις δαπανών - μισθοδοτικές καταστάσεις, εβδομαδιαία προγράμματα σίτισης, στοιχεία για δυναμικότητα δομής και στοιχεία για τη μεταφορά ωφελούμενων μετά την αποχώρηση από τη δομή.

Παράλληλα με τον έλεγχο των στοιχείων, τα κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ξεκίνησαν ελέγχους σε ΜΚΟ, αυτή τη φορά στην περιφέρεια. Οι συγκεκριμένες επελέγησαν με τα ειδικά κριτήρια, καθώς παρουσιάζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που κίνησαν το ενδιαφέρον των ελεγκτών. Αν και είναι βάσει εσόδων μικρότερης εμβέλειας, εντούτοις μια σειρά δεδομένων τις έχει βάλει στο στόχαστρο, καθώς δημιουργεί ερωτήματα για τη δραστηριότητά τους που πρέπει σε κάθε περίπτωση να μην μείνουν αναπάντητα.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει έλεγχοι σε ΜΚΟ στην Κοζάνη, στο Κιλκίς, στην Ηγουμενίτσα και τη Λάρισα ενώ ελέγχους πραγματοποιεί και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Στόχος της Αρχής είναι στο τέλος του χρόνου να έχει πλήρη εικόνα των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο Μεταναστευτικό για να περάσει στην επόμενη φάση που αφορά όσες κινούνται σε άλλα πεδία.

Τι λέει ο διοικητής της Αρχής

Ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αγγελος Μπίνης μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» επισημαίνει πως «Ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα οριζόντιων ελέγχων σε ΜΚΟ, παίρνοντας αντιπροσωπευτικό δείγμα από ένα σύνολο 313 ΜΚΟ, προκειμένου να σχηματίσουμε ξεκάθαρη εικόνα για τις οργανωτικές, επιχειρησιακές και οικονομικές συνθήκες λειτουργίας των εν λόγω οντοτήτων. Οι έλεγχοι έδειξαν ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες οργανώσεων. Αυτές που παρουσιάζουν έργο και διαθέτουν ΑΦΜ ενώ είναι καταγεγραμμένες στην “Εργάνη” και στο ΓΕΜΗ και ουσιαστικά έχουν μια κανονική λειτουργία η οποία ελέγχεται ως προς την αξιοπιστία και τη νομιμότητά της. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες άλλες ΜΚΟ, όπως αυτές που παρουσιάστηκαν στις πρόσφατες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ, οι οποίες δεν παρουσιάζουν στοιχεία νόμιμης λειτουργίας στις αντίστοιχες πλατφόρμες της χώρας και ελέγχονται από την Αστυνομία και την ΕΥΠ».

 

Διαβάστε Περισσότερα » " ΜΚΟ: Μπίζνες εκατομμυρίων από ύποπτες ΜΚΟ"

Μητροπολίτης Κοζάνης: Ελάτε να κοινωνήσετε από την ίδια λαβίδα

Την ώρα που η Κοζάνη αποτελεί τη μοναδική μέχρι στιγμής Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και προβλέπονται μια σειρά αυστηρών περιοριστικών μέτρων, ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης, Παύλος, καλεί τους πιστούς να κοινωνήσουν από την ίδια λαβίδα «γιατί εκεί είναι το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου».

Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης στο κυριακάτικό κήρυγμά του στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Κοζάνης, είπε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Να κοινωνήσετε από την ίδια λαβίδα, γιατί το πιστεύετε, γιατί εκεί είναι το σώμα και το αίμα του Κυρίου». Προέτρεψε δε, αυτούς «που αμφισβητούν το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου το βλασθημούν, να μην έρχονται, να μην πλησιάζουν. Δεν πρόκειται να δουν Βασιλεία Θεού. Το είπε ο Κύριος δεν το λέω εγώ», είπε σύμφωνα με το kozan.gr και την  ΕΡΤ.

Υπεραμύνθηκε της λοιμωξιολόγου Ελένης Γιαμαρέλου, που όπως είπε «βγήκε την Εβδομάδα της Διακαινησίμου κι έτρεξαν να την πνίξουν γιατί, γιατί έλεγε την αλήθεια. Η χώρα μας έχει κατακλυστεί από το ψέμα. Κι άλλα ο Θεός θα επιτρέψει δεινά» τόνισε.

Σε άλλη αποστροφή του κηρύγματός του ο Μητροπολίτης είπε ότι ότι η Ελλάδα έχει λιγότερους νεκρούς από άλλες χώρες γιατί κάποιοι επιμένουν στην εκκλησία. «Το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ελβετία, είναι χώρες με ίδιο πληθυσμό με εμάς. Εκεί, είναι χιλιάδες οι νεκροί. Εκατοντάδες οι προσβεβλημένοι από την πανδημία. Κι εδώ (στην Ελλάδα), ακόμη, με τη χάρη του Θεού, γιατί κάποιοι άνθρωποι υψώνουν χείρας ικέτιδας. Γιατί επιμένουν σε εκκλησία έστω και με κλειστές πόρτες, έρχεται και δέεται στο Θεό, να σκεπάζει τη χώρα μας» είπε.

kozan
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητροπολίτης Κοζάνης: Ελάτε να κοινωνήσετε από την ίδια λαβίδα"

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται σήμερα για την παραβίαση της νέας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μερικές ώρες μετά την σύναψή της για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η κατάπαυση του πυρός συμφωνήθηκε χθες και τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα μετά την αποτυχία της συμφωνίας για εκεχειρία που είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση της Ρωσίας πριν από μια εβδομάδα και είχε στόχο να σταματήσουν οι χειρότερες εχθροπραξίες που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή αυτή από τη δεκαετία του 1990.

Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας κατηγόρησε τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν ότι άνοιξε πυρ δύο φορές στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε και ότι έκανε χρήση πυροβολικού.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε παράλληλα ότι "ο εχθρός άνοιξε πυρ κοντά στην πόλη Τζαμπράιλ, όπως και τα χωριά αυτής της περιοχής (...) χρησιμοποιώντας οβίδες και πυροβολικό" και πρόσθεσε ότι ο στρατός των Αζέρων "έλαβε επαρκή μέτρα αντιποίνων".

Αξιωματούχοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσαν ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν επίθεση σε στρατιωτικές θέσεις του θύλακα και ότι υπάρχουν απώλειες και τραυματισμοί και στις δύο πλευρές.

Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε στόχο να επιτραπεί στις δύο πλευρές η ανταλλαγή αιχμαλώτων και των σορών αυτών που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, αλλά είχε μικρό αντίκτυπο στις μάχες γύρω από τον θύλακα.

Η νέα κατάπαυση του πυρός ανακοινώθηκε χθες Σάββατο μετά τις συνομιλίες που είχε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Αρμένιο και τον Αζέρο ομόλογό του, κατά τις οποίες τους ζήτησε να τηρήσουν την συμφωνία για εκεχειρία που επετεύχθη πριν από μια εβδομάδα με τη δική του μεσολάβηση.

Η Ρωσία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ ανήκουν στην Ομάδα του Μινσκ, η οποία καταβάλλει προσπάθειες για την διευθέτηση της σύγκρουσης υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Το Μπακού ανακοίνωσε χθες ότι 60 Αζέροι άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 270 τραυματιστεί από τις 27 Σεπτεμβρίου που ξέσπασαν οι μάχες, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με τις απώλειές του στις τάξεις του στρατού.

Το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε άλλες 40 απώλειες, με τις οποίες ανέρχονται συνολικά σε 673 τα μέλη των δυνάμεών του που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 27 Σεπτεμβρίου.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι από τότε που ξέσπασαν οι μάχες 36 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στον θύλακα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός"

Άρειος Πάγος: Χειροπέδες στους βασανιστές των ζώων

Τη σύλληψη όσων διαπιστώνεται ότι κακοποιούν ζώα ζητά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, δίνοντας παραγγελία για εντατικοποίηση των ελέγχων και επείγουσα διερεύνηση από την αστυνομία κάθε καταγγελίας κακοποίησης και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου.

Η παραγγελία της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ολγας Σμυρλή προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας, έρχεται μετά τα πρόσφατα περιστατικά ωμής βίας κατά ζώων συντροφιάς, με αποκορύφωμα τον νταή καθηγητή στη Νίκαια που μαχαίρωσε τον σκύλο.

Η κα Σμυρλή ζητά από τους εισαγγελείς συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου και αυστηρή τήρηση του νόμου σε περιπτώσεις κακοποίησης και σκληρής συμπεριφοράς σε βάρος των ζώων.

Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου παραγγέλλει στους εισαγγελείς να κινητοποιούν τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες οφείλουν επειγόντως να ερευνούν κάθε καταγγελία για οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος ζώου.

Επισημαίνει μάλιστα στους εισαγγελείς ότι πρέπει να μεριμνούν ώστε άμεσα το κακοποιημένο ζώο να απομακρύνεται από τον ιδιοκτήτη και αν διαπιστωθεί βασανισμός να του απαγορεύεται να αποκτήσει άλλο ζώο.

Ήδη, ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης έχει εξαγγείλει αυστηροποίηση της νομοθεσίας με μετατροπή του αδικήματος για την κακοποίηση των ζώων από πλημμέλημα σε κακούργημα, με ποινές κάθειρξης από 5 έως 10 χρόνια και χρηματικές ποινές χιλιάδων ευρώ.

Η εγκύκλιος

Αναλυτικά η εγκύκλιος της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου:

«Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων μου, ως αρμόδιας για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των υπεύθυνων Εισαγγελέων, σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, προστασίας δημοσίων κτημάτων, ασφαλείας και υγιεινής των εργαζομένων και προστασίας ζώων, αλλά και με αφορμή του ότι σημειώνονται κατά καιρούς και πρόσφατα, πράξεις κακοποίησης και βασανισμού ζώων, σας υπενθυμίζω την τήρηση προηγούμενων σχετικών εγκυκλίων μας με αριθμ. 8/2013, 4/2014 και 2/2020 και σας επισημαίνω τα ακόλουθα :

Να επιμελείσθε για την τήρηση των διατάξεων του Ν. 4039/2012, όπως ισχύει, δίνοντας σχετικές παραγγελίες στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα, να εντείνουν τις ενέργειες τους και την προσοχή τους, για την διαπίστωση συμπεριφορών εκ μέρους των πολιτών, που εμπίπτουν στις διατάξεις του ως άνω νόμου, να επιλαμβάνονται άμεσα και να ενεργούν επειγόντως, όταν περιέρχονται σε αυτούς αναφορές, μηνύσεις, πληροφορίες .αναρτήσεις στο διαδίκτυο , καταγγελίες κ.λ.π., για παραβάσεις των διατάξεων του ως άνω νόμου και ιδιαιτέρως για περιπτώσεις βασανισμού και κακοποίησης ζώων και για περιπτώσεις μη τήρησης των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, που ορίζονται στο άρθρο 5 του ως άνω νόμου, και ειδικά που αφορούν την μη τήρηση των κανόνων ευζωίας του ζώου, όπως περιγράφονται στην περίπτωση β’ του άρθρου 1 του ως άνω νόμου.

Επίσης να παραγγείλετε στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα να σας ενημερώνουν, για τις διαπιστώσεις και τις ενέργειές τους και να ζητούν σε περίπτωση ανάγκης την συνδρομή σας.

Οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών θα πρέπει να ακολουθούν την αυτόφωρη διαδικασία (άρθρ.417 επ. Κ.Π.Δ.), εφόσον συντρέχουν οι όροι, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις, που προβλέπονται στο άρθρο 16 του ως άνω νόμου, ειδικά περιπτώσεις βασανισμού, κακοποίησης, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, ιδίως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμός, κάψιμο, σύνθλιψη και ακρωτηριασμός.

Να επιστήσετε την προσοχή, στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων της περιφέρειάς σας, για την τήρηση των υποχρεώσεών τους, για την περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπως αυτές ειδικότερα ορίζονται στο άρθρο 9 του ως άνω νόμου.

Επίσης να θέτετε σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις των παραγράφων 1, 2 του άρθρου 19 του ως άνω νόμου, σχετικά με την αρμοδιότητά σας, εφ’ όσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, δηλαδή κατόπιν εντολής σας, να αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά το ζώο συντροφιάς ή ζώο άλλης κατηγορίας, από την κατοχή του παραβάτη των διατάξεων του άρθρου 5 παράγραφ. 1 περιπτώσεις α’, β’ και γ’ και του άρθρου 16 του ίδιου νόμου και το ζώο να παραδίνεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου Δήμου ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο. Αν δε η μεταχείριση του ζώου είναι ιδιαίτερα σκληρή και βάναυση και προκάλεσε ιδιαίτερο πόνο ή φόβο στο ζώο, την οριστική αφαίρεση και με διάταξή σας, να απαγορεύετε την απόκτηση άλλου ζώου από τον παραβάτη. Εφόσον δε κρίνετε σκόπιμο, όταν επιλαμβάνεσθε δημοσιεύματος ή καταγγελίας, με επιτόπια αυτοψία, να διαπιστώνετε τις συνθήκες, που επικρατούν σε οποιοδήποτε καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς ή εκτροφείο και αν αυτές δεν είναι σύμφωνες με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 του ως άνω νόμου και στις ειδικές διατάξεις, που διέπουν τη λειτουργία τους, με προσωρινή διάταξή σας, να καθορίζετε τα μέτρα που πρέπει να λάβει ο ιδιοκτήτης του καταφυγίου ή εκτροφείου και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να συμμορφωθεί.

Επισημαίνεται δε η σημασία και η σοβαρότητα των ως άνω θεμάτων που αφορούν στην προστασία των ζώων και η ιδιαίτερη επιμέλεια των αρμοδίων αρχών, για την αποτροπή περιπτώσεων κακοποίησης και βασανισμού ζώων, δεδομένου ότι συνδέεται η εκδήλωση αυτών των φαινομένων άμεσα και με την γενικότερη εκδήλωση εγκληματικότητας, αφού η σχέση κακοποίησης ζώων ειδικά με την παιδική κακοποίηση και όχι μόνο, είναι γνωστή και τεκμηριωμένη, από αρκετά χρόνια. Ειδικά στις ΗΠΑ τα εγκλήματα κατά των ζώων διερευνούνται με μεγάλη προσοχή και χρησιμοποιούνται ως εργαλείο ανίχνευσης κακοποίησης παιδιών και άλλων ευάλωτων ατόμων. Εξάλλου τα σχετικά θέματα αναφέρθηκαν σε επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Κύκλος βίας – Παιδική κακοποίηση» που οργάνωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από κοινού με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία στις 26 – 28 Σεπτεμβρίου 2017, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν ανώτατοι Εισαγγελικοί Λειτουργοί και Αξιωματικοί της Αστυνομίας Πολιτειών των ΗΠΑ.

Τέλος να μας ενημερώνετε για παραβάσεις του ως άνω νόμου κατά τα παραπάνω αναφερόμενα και ιδιαίτερα για πράξεις κακοποίησης και βασανισμού ζώων στην περιφέρεια αρμοδιότητας σας και για τις ενέργειές σας.»

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άρειος Πάγος: Χειροπέδες στους βασανιστές των ζώων"

“Παιχνίδι νεύρων” της Τουρκίας με το “Oruc Reis

Περίπου στα 20 ν.μ από το Καστελόριζο πλέει τις τελευταίες ώρες το Oruc Reis, έχοντας πορεία βορειανατολική.

Το τουρκικό ερευνητικό, που βρίσκεται για 7η συνεχόμενη ημέρα ανοιχτά του ελληνικού ακριτικού νησιού, κινείται μια ΒΑ και μια ΝΔ του Καστελόριζου. Όπως επισημαίνουν επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, όταν το πλοίο έχει πορεία ΒΑ πλέει πιο κοντά στις ελληνικές ακτές ενώ όταν πλέει ΝΑ απομακρύνεται. Μέχρι στιγμής, το τουρκικό ερευνητικό δε φαίνεται να έχει αλλάξει τακτική και να χαράξει πορεία ακόμη πιο κοντά στο ελληνικό νησί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιτελών του ΥΠΕΘΑ οι τελευταίες τέσσερις ημέρες ισχύος τη παράνομης τουρκικής NAVTEX θεωρούνται κρίσιμες για το αν το Oruc Reis κινηθεί προκλητικά σε ακόμη πιο κοντινή απόσταση από το Καστελόριζο.

 onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "“Παιχνίδι νεύρων” της Τουρκίας με το “Oruc Reis"

Φθορές σε πέντε τράπεζες της Αττικής

Μπαράζ επιθέσεων σε πέντε τράπεζες της Αττικής πραγματοποίησαν άγνωστοι τα ξημερώματα της Κυριακής.

Οι δράστες, από τις 02.30 έως τις 02.50, με βαριοπούλες και άλλα αντικείμενα προξένησαν ραγίσματα στους υαλοπίνακες και στα ΑΤΜ, σε

  • υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Παγκράτι
  • δύο υποκαταστήματα της EUROBANK στην Μιχαλακοπούλου και στον Βύρωνα
  • υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στου Ζωγράφου

Παράλληλα, στις 04.10, ομάδα αγνώστων προξένησε φθορές και σε υποκατάστημα της EUROBANK στο Κερατσίνι.

Οι δράστες αναζητούνται από την Αστυνομία.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Φθορές σε πέντε τράπεζες της Αττικής"

ΠΟΜΙΔΑ: Ζητά λύση για τις προαιρετικές μειώσεις ενοικίων και ΚΥΑ για τις αναγκαστικές

Η ΠΟΜΙΔΑ, με ανακοίνωση που εξέδωσε,  διαπιστώνει ότι η κατάρτιση συμφωνιών προαιρετικών μειώσεων μισθωμάτων, παρά την ορθή νομοθέτησή της προ 45 ημερών, δεν φαίνεται να έχει μέχρι στιγμής στην πράξη την αναμενόμενη ανταπόκριση, με ευθύνη της Πολιτείας, για τους εξής δύο σημαντικούς λόγους:

Πρώτον την αποσπασματικότητα (κυριολεκτικά «μαρτύριο της σταγόνας», μήνα-μήνα για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) των μέχρι τώρα υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν για ποιες κατηγορίες μισθώσεων θα ισχύσουν οι συμψηφιστικές επιστροφές φόρου, αντί να αφορούν ολόκληρο το νομοθετημένο τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, και χωρίς έως τώρα καμιά δήλωση ή ένδειξη του τι θα ισχύσει το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Δεύτερον τη μη ολοκλήρωση της ανάρτησης των επιστροφών φόρου COVID ακόμη και του πρώτου τετραμήνου Μαρτίου-Ιουνίου, παρότι έχει ήδη ανοίξει η εφαρμογή για τη δήλωση των μειώσεων του Οκτωβρίου.

Τα προβλήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από τους αρμόδιους του Υπουργείου Οικονομικών, δεδομένου ότι έχουν δημιουργήσει δικαιολογημένη σύγχυση και δυσπιστία στους ιδιοκτήτες ακινήτων στο να προβούν σε συμφωνίες μείωσης μισθωμάτων, παρότι θα το επιθυμούσαν, και εύλογες διαμαρτυρίες των ενοικιαστών τους, ιδιαίτερα του εμπορικού τομέα που θα έπρεπε εξ αρχής να είχε καθοριστεί ότι θα αφορούσαν ολόκληρο το νομοθετημένο τετράμηνο.

Εξάλλου με ΚΥΑ αναδρομικής ισχύος των συναρμόδιων υπουργών (Α.1228), που εκδόθηκε με πολύμηνη καθυστέρηση και μετά από συνεχή διαβήματα της ΠΟΜΙΔΑ, ρυθμίζεται σειρά σοβαρών θεμάτων που είχε προκύψει από τις αναγκαστικές μειώσεις μισθωμάτων κατά 40% σε ευρείες κατηγορίες μισθώσεων, επαγγελματικών και κατοικιών. Σύμφωνα με την ΚΥΑ αυτή:

1. Στις περιπτώσεις υπεκμίσθωσης ακινήτου, δικαιούχος της μείωσης ενοικίου είναι μόνον ο υπομισθωτής-τελικός χρήστης του ακινήτου έναντι του υπεκμισθωτή, και όχι περαιτέρω ο υπεκμισθωτής έναντι του ιδιοκτήτη - εκμισθωτή του ακινήτου, όπως πολλοί έσπευσαν αυθαίρετα να πράξουν. Συνεπώς μειώνεται μόνον το μίσθωμα το οποίο εισπράττει ο υπεκμισθωτής από τον πληττόμενο υπομισθωτή του, δεν μειώνεται όμως το μίσθωμα που οφείλει στον ιδιοκτήτη-εκμισθωτή ο υπεκμισθωτής, γιατί ο τελευταίος δεν ασκεί κάποια πληττόμενη δραστηριότητα στο μίσθιο ακίνητο.

2. Στις περιπτώσεις προκαταβολής μισθωμάτων, το 40% του μισθώματος για το οποίο ο μισθωτής απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής συμψηφίζεται στις επόμενες καταβολές μισθωμάτων. Στην περίπτωση μη ύπαρξης επόμενων καταβολών μισθωμάτων λόγω λήξης της μισθωτικής σχέσης, τα χρηματικά ποσά της απαλλαγής αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

3. Στις περιπτώσεις όπου στη μισθωτική σχέση μετέχουν περισσότεροι μισθωτές και οι προϋποθέσεις μερικής καταβολής μισθώματος δεν συντρέχουν για το σύνολο των μισθωτών, (με την επιφύλαξη των οριζομένων για την περίπτωση συζύγου ή έτερου μέρος συμφώνου συμβίωσης όπου εκεί ειδικά το μίσθωμα μειώνεται ακόμη και αν η αναστολή εργασίας συντρέχει στο πρόσωπου του άλλου συζύγου), η μερική καταβολή μισθώματος υπολογίζεται αναλογικά σύμφωνα με το μερίδιο συμμετοχής του δικαιούχου μισθωτή στο μίσθωμα.

4. Στις περιπτώσεις όπου το μίσθωμα καταβάλλεται κατά τη λήξη της μίσθωσης ή σε μικρότερα διαστήματα και πάντως μεγαλύτερα του μηνός, η απαλλαγή του 40% του συνολικού μισθώματος για τους προβλεπόμενους μήνες υπολογίζεται αναλογικά.

5. Οι μειώσεις των μισθωμάτων των εργαζομένων ισχύουν για ολόκληρο τον μήνα για τον οποίο προβλέπεται μερική καταβολή μισθωμάτων, κατά περίπτωση, ανεξαρτήτως των ημερών ανά μήνα κατά τις οποίες έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους.

6. Οι παραπάνω υπέρ των ενοικιαστών ρυθμίσεις εφαρμόζονται και όταν εκμισθωτές είναι το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και οι δημόσιες επιχειρήσεις. Αντίθετα, από την εφαρμογή των παραπάνω ρυθμίσεων εξαιρούνται, στην περίπτωση κατά την οποία είναι ενοικιαστές, το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και οι δημόσιες επιχειρήσεις.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΜΙΔΑ: Ζητά λύση για τις προαιρετικές μειώσεις ενοικίων και ΚΥΑ για τις αναγκαστικές"

Θεσσαλονίκη: Κορωνοϊό-πάρτι στο ΑΠΘ με 1.500 άτομα! (VIDEO)

Προβληματισμό προκαλούν εικόνες από το χθεσινό πάρτι σε προαύλιο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς παρά τον κίνδυνο που προκαλείται για τη διασπορά του κορωνοϊού από τη συγκέντρωση πολλών ατόμων στον ίδιο χώρο, δεν έλειψαν οι εικόνες συνωστισμού μέχρι τις πρωινές ώρες με τη συμμετοχή 1.500 ατόμων.

Όπως θα δείτε στα βίντεο που δημοσιεύει σήμερα το Thesstoday.gr στο πάρτι συμμετείχαν εκατοντάδες νεαροί, οι οποίοι δεν τήρησαν κανένα μέτρο προφύλαξης και προστασίας από το νέο κύμα του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι νεαροί διασκέδασαν ο ένας δίπλα στον άλλον από νωρίς το βράδυ του Σαββάτου μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

Σημειώνεται ότι η αστυνομία στο πλαίσιο των αυξανόμενων ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού προχώρησε πρόσφατα στην αναστολή λειτουργίας λόγω υπεράριθμων πελατών σε κατάστημα στη Θεσσαλονίκη και πρόστιμο και τριήμερο λουκέτο σε δεύτερο κατάστημα που λειτούργησε μετά τις 12.00 τα μεσάνυχτα.

Ταυτόχρονα, μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα νούμερα του ιού στην Ελλάδα, καθώς το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 482 νέα κρούσματα με τα 78 να είναι στη Θεσσαλονίκη, με τις χθεσινές εικόνες από το πάρτι στο ΑΠΘ να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Δείτε τα βίντεο του ThessToday.gr από το πάρτι στους προαύλιους χώρους του ΑΠΘ και τον μεγάλο συνωστισμό που επικράτησε.

 

 

 thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Κορωνοϊό-πάρτι στο ΑΠΘ με 1.500 άτομα! (VIDEO)"

Συνθήματα στο κτίριο του υπ. Παιδείας από τον «Ρουβίκωνα» (βίντεο) – Η αντίδραση του υπουργείου

«Πρόκειται για άλλη μία θρασύδειλη, καταδικαστέα πράξη κατ’ επίφαση πολιτικού ακτιβισμού που πλήττει τον δημοκρατικό διάλογο και τη δημόσια περιουσία», ήταν το σχόλιο από το υπουργείο Παιδείας για τα συνθήματα που έγραψε ο «Ρουβίκωνας» για τις μαθητικές καταλήψεις, στην πρόσοψη του κτιρίου, τα ξημερώματα.

«Η κυβέρνηση δεν εκφοβίζεται. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, προς όφελος ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας», αναφέρει στο σχόλιο του υπουργείου Παιδείας.

Ο  «Ρουβίκωνας» ανέβασε βίντεο με την παρέμβαση αυτή και δημοσιοποίησε ανακοίνωση. Δείτε τα:

 

 

Η ανακοίνωση του «Ρουβίκωνα»:Η κατάσταση στο χώρο της Παιδείας είναι τραγική. Η υγειονομική κρίση, μετά τη διασπορά του νέου κορονοϊού, η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ολοένα και βαθύτερης φτωχοποίησής μας και της καταστολής που την προωθεί και διασφαλίζει, δε θα μπορούσε να μη συμπαρασύρει και ένα κάρο εχθρικές ρυθμίσεις, διατάξεις και νομοσχέδια.

Εχθρικές προς εμάς που με τα χίλια ζόρια πασχίζουμε να τελειώσουμε μια σχολή, δουλεύοντας παράλληλα και βλέποντας το μέλλον να διαγράφεται δυσοίωνο, με την αγορά εργασίας να ρυθμίζει πλέον σχεδόν «με τη βούλα» την εργασιακή μας θέση, ορίζοντας ακόμα και τον εκάστοτε κλάδο μας. Η υπουργός Νίκη Κεραμέως, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, έδωσε «στον αέρα» την εικόνα απ’ το κοντινό μέλλον. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα τμήματά τους πρόκειται να ορίζουν τα ίδια τη βάση εισαγωγής σε αυτά. Σύμφωνα, λέει, με τις ανάγκες της «χώρας». Προφανώς και βλέπουμε ότι εντός του καπιταλιστικού πλαισίου αυτό μεταφράζεται: σύμφωνα με τις ανάγκες του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου, που παρασιτούν στο σώμα της κοινωνίας. Εχθρικές προς εμάς που ζούμε σε φοιτητικές εστίες, στις οποίες επικρατούν συνθήκες τρώγλης, εκεί όπου στο τελευταίο lockdown, το κράτος επιχείρησε να εκδιώξει τους εστιακούς φοιτητές αδιαφορώντας για το που θα μείνουν εν μέσω πανδημίας. Προς εμάς που εξεταζόμαστε στις περισσότερες σχολές εξ αποστάσεως, ανεξαρτήτως αν έχουμε τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό ή τα λεφτά για να τον αγοράσουμε, που βιώνουμε την καθηγητική αυθαιρεσία φερέφωνων συντηρητικών, νεοφιλελεύθερων, ακόμα και φασιστικών, αντιλήψεων.

Την ίδια στιγμή που οι σχολές μας είναι κλειστές «για το καλό της δημόσιας ασφάλειας», οι τουρίστες συνεχίζουν να συρρέουν στην Ελλάδα αφού «πληρώνουν καλά». Η τηλεκπαίδευση και η τηλε-εξεταστική ανοίγει ένα νέο πεδίο για το κράτος. Ανοίγει το δρόμο προς την απονέκρωση των συλλογικών ταξικών αντιστάσεων των φοιτητών/τριών. Αχρηστεύονται με την αποδοχή τέτοιων μέσων οι Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, οι αντιδράσεις και οι καταλήψεις σχολών, αφού θα επαναφέρεται όποτε τους χρειαστεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για μαθηματα ή εξετάσεις. Μπάτσοι και ασφαλίτες εισβάλλουν οπλισμένοι στις σχολές μας, αφού το πανεπιστημιακό άσυλο αποτελεί ανάμνηση… Και οι διαγραφές φοιτητών/τριών έρχονται όπως και η συνεχής υποτίμηση του δημοσίου Πανεπιστημίου και η ενδυνάμωση των ιδιωτικών κολλεγίων.

Εχθρικές είναι οι ρυθμίσεις του κράτους και του υπουργείου Παιδείας απέναντι στους μαθητές/τριες, που συνωστίζονται σε σχολικές αίθουσες, πολλοί/ές απ’ τους/τις οποίους/ες επιλέγουν να αγωνιστούν καταλαμβάνοντας τα σχολεία τους, με αίτημα «μέχρι 15 μαθητές ανά τάξη». Το υπουργείο Παιδείας αποσύρει το μάθημα των καλλιτεχνικών αφού έτσι κι αλλιώς είπαμε, το ζήτημα είναι οι ανάγκες της οικονομίας αποκλειστικά κι όχι η επιθυμία κάθε ανθρώπου να επιλέξει τη δουλειά που θέλει… Επαναφέρει την τράπεζα θεμάτων για τις εξετάσεις, με άλλα λόγια μια ρουλέτα που επιλέγει τυχαία θέματα αναβαθμισμένης δυσκολίας. Οι μαθητές/τριες αντιδρούν σε όλα αυτά. Ζητάνε τα αυτονόητα. Τακτικές απολυμάνσεις στα σχολεία και επαρκή αριθμό καθηγητών/-τριών για να καλυφθούν οι ανάγκες τους. Μέχρι στιγμής το υπουργείο τους έχει δώσει μόνο μάσκες (προερχόμενες από αμφιβόλου αξιοκρατικής διαδικασίας διαγωνισμό) και παγούρια… Και απειλές για καταστολή μετά το φακέλωμα καταληψιών που επιχείρησαν πρόσφατα μπάτσοι στο Ηράκλειο Κρήτης! Αυτά μέχρι πρότινος. Πλέον το γκλομπ της καταστολής απέναντι σε ανήλικους/ες μαθητές/τριες έχει σκληρύνει ακόμα περισσότερο όσο ο αγώνας τους μαζικοποιείται και δυναμώνει.

Ξύλο και χημικά έξω απ’ τη Βουλή και στο υπουργείο Παιδείας, συλλήψεις, κυνηγητό σε καταληψίες στα Εξάρχεια κι όχι μόνο. Οι πολιτικές επιλογές αντιμετώπισης των καταληψιών από το κράτος, στρώνουν το χαλί στους επικίνδυνους τραμπούκους γονείς, καθηγητές και διευθυντές που επιτίθενται στις εκατοντάδες καταλήψεις σχολείων ανά την Ελλάδα. Ο αγώνας που δίνουν οι μαθητές/τριες παραμένει μεγαλειώδης, όσο και να συκοφαντείται από συντηρητικους κύκλους. Η Κεραμέως, ως βασικός εκφραστής των πολιτικών της κυβέρνησης συνεχίζει να προκαλεί με την απόφαση περί αποκλεισμού από την τηλεκπαίδευση μαθητών/τριών που συμμετείχαν σε καταλήψεις. Εικόνες από άλλη εποχή… Και φυσικά δεν έλειψαν οι σοφές ρήσεις… Όπως ότι «ακόμα και 5 άτομα να βρίσκονταν στη σχολική τάξη πάλι θα υπήρχε συνωστισμός». Ένα κομμάτι των μαθητών/τριών μπορεί να λύγισε μπροστά στην τεράστια πίεση που του ασκήθηκε, αλλά παραμένουν ακόμα ζωντανές πολλές καταλήψεις, με παιδιά αποφασισμένα να το πάνε μέχρι τέλους.

Εχθρικά εν τέλει είναι τα μέτρα «έκτακτης ανάγκης» του κράτους και οι ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας και απέναντι στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είτε εκτίθενται σε κίνδυνο στις πολυπληθείς σχολικές τάξεις, είτε καλούνται να προσαρμοστούν στην νέα οργουελική πραγματικότητα της τηλεκπαίδευσης κι εξέτασης χωρίς να έχουν απαραίτητα τα γνωστικά εφόδια και εντατικοποιώντας τη δουλειά τους.

Γι’ αυτό και στον αγώνα ενάντια στους ταξικούς φραγμούς στην Παιδεία θέλουμε στο πλάι μας τους/τις αντιστεκόμενους μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς, στη βάση των ταξικών συμφερόντων που μας ενώνουν κι απέναντι στις προκλητικές μεθοδεύσεις του υπουργείου Παιδείας και τη στρατηγική εξόντωσής μας απ’ το κράτος για χάρη των αφεντικών.

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ

ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ

Φοιτητική ομάδα Ρουβίκωνα

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνθήματα στο κτίριο του υπ. Παιδείας από τον «Ρουβίκωνα» (βίντεο) – Η αντίδραση του υπουργείου"

Ακυρώνονται και τροποποιούνται πτήσεις της Sky Express – Όλες οι αλλαγές

Τροποποιούνται και ακυρώνονται πτήσεις της SKY Express σήμερα Κυριακή 18 Οκτωβρίου και αύριο Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, λόγω της στάσης εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας και της Ομοσπονδίας Συλλόγου Πολιτικής Αεροπορίας ΟΣΥΠΑ σε συνδυασμό με τη απεργία του Πανελληνίου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων της ΥΠΑ.

Κυριακή 18 Οκτωβρίου

Ακυρώνονται οι κάτωθι πτήσεις:

 GQ 450/451 Αθήνα – Ικαρία – Αθήνα 

ADVERTISING

GQ 001  Κοζάνη – Καστοριά

Τροποποιούνται οι κάτωθι πτήσεις:

GQ 400 Αθήνα – Νάξος / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 10:30

GQ 401 Νάξος – Αθήνα/ Νέα ώρα αναχώρησης από Νάξο  11:10

GQ 422 Αθήνα – Ζάκυνθος/ Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 18:30

GQ 041 Ζάκυνθος – Κεφαλονιά/ Νέα ώρα αναχώρησης από Ζάκυνθο 19:50

GQ 041 Κεφαλονιά – Πρέβεζα/ Νέα ώρα αναχώρησης από Κεφαλονιά 20:30

GQ 041 Πρέβεζα- Κέρκυρα/ Νέα ώρα αναχώρησης από Πρέβεζα 21:10

GQ 275 Κέρκυρα – Αθήνα/ Νέα ώρα αναχώρησης από Κέρκυρα 22:00

GQ 410 Αθήνα – Μήλος/ Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 09:30

GQ 411 Μήλος – Αθήνα/ Νέα ώρα αναχώρησης από Μήλο 10:35

GQ 020 Αθήνα – Σύρος/ Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 11:40

GQ 021 Σύρος – Αθήνα/ Νέα ώρα αναχώρησης από Σύρο 12:35

GQ 252 Αθήνα – Χανιά/ Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 18:30

GQ 253 Χανιά – Αθήνα/ Νέα ώρα αναχώρησης από Χανιά 20:00

GQ 346 Αθήνα – Σαντορίνη/ Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 11:10

GQ 347 Σαντορίνη – Αθήνα/ Νέα ώρα αναχώρησης από Σαντορίνη 12:20

GQ 304 Αθήνα – Μυτιλήνη/ Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 08:00

GQ 501 Μυτιλήνη – Θεσσαλονίκη/ Νέα ώρα αναχώρησης από Μυτιλήνη 09:25

GQ 500 Θεσσαλονίκη – Μυτιλήνη / Νέα ώρα αναχώρησης από Θεσσαλονίκη 10:45

GQ 305 Μυτιλήνη – Αθήνα/ Νέα ώρα αναχώρησης από Μυτιλήνη 12:10

GQ 274 Αθήνα – Κέρκυρα/ Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 08:20

GQ 040 Κέρκυρα – Πρέβεζα/ Νέα ώρα αναχώρησης από Κέρκυρα 10:00

GQ 040 Πρέβεζα- Κεφαλονιά/ Νέα ώρα αναχώρησης από Πρέβεζα 10:55

GQ 040 Κεφαλονιά – Ζάκυνθος/ Νέα ώρα αναχώρησης από Κεφαλονιά 11:40

GQ 423 Ζάκυνθος – Αθήνα/ Νέα ώρα αναχώρησης από Ζάκυνθο 12:30

GQ 212 Αθήνα – Ηράκλειο/ Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 18:30

GQ 213 Ηράκλειο – Αθήνα/ Νέα ώρα αναχώρησης από Ηράκλειο 20:00

GQ 472 Αθήνα – Πάρος/ Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 11:20

GQ 473 Πάρος – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Πάρο 12:30

GQ 230 Αθήνα – Μύκονος / Νέα ώρα αναχώρησης Μύκονο 11:20

GQ 231 Μύκονος – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Μύκονο 12:35

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου

Ακυρώνονται οι κάτωθι πτήσεις:

GQ 250/251 Αθήνα – Χανιά – Αθήνα

GQ 290/291 Αθήνα – Αλεξανδρούπολη – Αθήνα

GQ 060 Ρόδος – Κάρπαθος

GQ 060 Κάρπαθος – Κάσος

GQ 061 Κάσος – Κάρπαθος

GQ 061 Κάρπαθος – Ρόδος

Τροποποιούνται οι κάτωθι πτήσεις:

GQ 100 Ηράκλειο – Ρόδος / Νέα ώρα αναχώρησης από Ηράκλειο 6:20

GQ 050 Ρόδος – Σάμος / Νέα ώρα αναχώρησης από Ρόδο 12:30

GQ 311 Σάμος – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Σάμο 13:30

GQ 400 Αθήνα – Νάξος / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 15:30

GQ 401 Νάξος – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Νάξο 16:30

GQ 440 Αθήνα – Κύθηρα / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 17:30

GQ 441 Κύθηρα – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Κύθηρα 18:40

GQ 300 Αθήνα – Μυτιλήνη / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 19:00

GQ 301 Μυτηλίνη – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Μυτιλήνη 20:20

GQ 230 Αθήνα – Μύκονος / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 12:30

GQ 231 Μύκονος – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Μύκονο 13:40

GQ 410 Αθήνα – Μήλος / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 14:55

GQ 411 Μήλος – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Μήλο 16:00

GQ 030 Αθήνα – Κάλυμνος / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 17:10

GQ 031 Κάλυμνος – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Κάλυμνο 18:30

GQ 460 Αθήνα – Κάρπαθος / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 19:00

GQ 461 Κάρπαθος – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Κάρπαθο 20:30

GQ 210 Αθήνα – Ηράκλειο / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 6:20

GQ 211 Ηράκλειο – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Ηράκλειο 12:30

GQ 310 Αθήνα – Σάμος / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 13:50

GQ 050 Σάμος – Χίος / Νέα ώρα αναχώρησης από Σάμο 15:00

GQ 050 Χίος – Μυτιλήνη / Νέα ώρα αναχώρησης από Χίο 15:55

GQ 050 Μυτιλήνη – Λήμνος / Νέα ώρα αναχώρησης από Μυτιλήνη 16:55

GQ 321 Λήμνος – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Λήμνο 18:00

GQ 292 Αθήνα – Αλεξανδρούπολη / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 19:30

GQ 293 Αλεξανδρούπολη – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Αλεξανδρούπολη 21:00

GQ 220 Αθήνα – Κως / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 12:30

GQ 221 Κως – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Κω 13:45

GQ 240 Αθήνα – Χίος / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 15:00

GQ 541 Χίος – Θεσσαλονίκη / Νέα ώρα αναχώρησης από Χίο 16:10

GQ 540 Θεσσαλονίκη – Χίος / Νέα ώρα αναχώρησης από Θεσσαλονίκη 17:40

GQ 241 Χίος – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Χίο 19:10

GQ 430 Αθήνα – Σκιάθος / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 12:30

GQ 431 Σκιάθος – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Σκιάθο 13:30

GQ 470 Αθήνα – Πάρος / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 14:50

GQ 471 Πάρος – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Πάρο 15:50

GQ 252 Αθήνα – Χανιά / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 17:10

GQ 253 Χανιά – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Χανιά 18:30

 Η SΚΥ Express έχει ήδη ενημερώσει προσωπικά τους ενδιαφερόμενους επιβάτες σχετικά με τις τροποποιήσεις.

ΑΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακυρώνονται και τροποποιούνται πτήσεις της Sky Express – Όλες οι αλλαγές"

Απίστευτη πρόκληση: Η Τουρκία με νέο χάρτη διεκδικεί το μισό Αιγαίο – Σκληρή απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Mε νέο χάρτη προκαλεί η Άγκυρα, στον οποίο φαίνεται να έχει «μαρκάρει» το μισό Αιγαίο και όλη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο.

Τον χάρτη, σύμφωνα με το skai.gr,  ανήρτησε ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου με το παρακάτω μήνυμα:

«Χαιρετίσματα στο Φατίχ, στο Γιαβούζ και στο Κανουνί. Στη Γαλάζια Πατρίδα μας, την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία. Καλορίζικο το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης!»

ΥΠΕΞ: Τουρκικές αυθαιρεσίες που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ, η Τουρκία με αυτήν της την ενέργεια δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Προσθέτει ότι η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέλος η ελληνική πλευρά καλεί την Άγκυρα, επιτέλους, να συμφιλιωθεί με τη διεθνή νομιμότητα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει:

H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

Η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του ’50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual). Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint Rescue Coordination Center – JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου. Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Απίστευτη πρόκληση: Η Τουρκία με νέο χάρτη διεκδικεί το μισό Αιγαίο – Σκληρή απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ"

Γιατί η ΕΦΣΥΝ επικρίνει τον Δ. Παπαδημούλη

Εκανε, λέει η Εφημερίδα των Συντακτών, χορηγούμενη καταχώριση στο προφίλ του στο Facebook, για να αναδείξει ότι το όνομά του είναι στη λίστα των δέκα ευρωβουλευτών με τη μεγαλύτερη επιρροή.
 
Και διαφημίζει ότι είναι ο μόνος Ελληνας και ο μόνος Αριστερός στη συγκεκριμένη λίστα. Η εφημερίδα το βρήκε άκομψο και του θύμισε ότι ανάλογη διάκριση πήρε και η Εύα Καϊλή.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί η ΕΦΣΥΝ επικρίνει τον Δ. Παπαδημούλη "

“Ντου” του Ρουβίκωνα στα γραφεία της Ελένης Γιαμαρέλλου – Κικίλιας: Οι θρασύδειλοι δεν μας τρομοκρατούν

Σε καταδικαστική δήλωση για τη χθεσινοβραδυνή παρέμβαση της αντιεξουσιαστικής ομάδας του "Ρουβίκωνα" στα γραφεία της λοιμωξιολόγου και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Ελένης Γιαμαρέλλου, προχώρησε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας: "Οι θρασύδειλοι δεν μας τρομοκρατούν", ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Σχετικά με την εισβολή της ομάδας των αντιεξουσιαστικού χώρου του "Ρουβίκωνα" το βράδυ του Σαββάτου στα γραφεία της Καθηγήτριας Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένης Γιαμαρέλλου, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε σε γραπτή του δήλωση:
"Η εισβολή στο γραφείο της κ. Ελένης Γιαμαρέλλου Καθηγήτριας Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλους της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας δεν είναι απλώς καταδικαστέα, αλλά συνιστά μια άθλια πράξη εκφοβισμού, μια φασίζουσα συμπεριφορά.

Η κ. Γιαμαρέλλου είναι μια κορυφαία επιστήμονας, η οποία μαζί με όλα τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, εργάζεται καθημερινά και από την πρώτη ημέρα που ξέσπασε η πανδημία, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου και την στήριξή μου στους επιστήμονες της χώρας, στους ιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας.

Οι θρασύδειλοι δε μας τρομοκρατούν".

Ρουβίκωνας: Κατηγορεί την καθηγήτρια για "ανεύθυνες δηλώσεις"

Μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» εισέβαλλαν το βράδυ του Σαββάτου 17/10 στο γραφείο της καθηγήτριας Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένης Γιαμαρέλλου, στο Κολωνάκι. Τα μέλη της οργάνωσης συνάντησαν την Καθηγήτρια στο γραφείο της και την εγκάλεσαν για τις δηλώσεις της σχετικά με τον κορονοϊό στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με ανάρτηση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, τα μέλη του "Ρουβίκωνα" υποστηρίζουν πως η κα. Γιαμαρέλλου "έχει επιδείξει σθεναρά την ανευθυνότητά της απέναντι στο κοινωνικό σύνολο με τις δηλώσεις της".

Να σημειωθεί ότι η κα. Γιαμαρέλλου απασχόλησε την επικαιρότητα αρχικά υποστηρίζοντας ότι ο κορονοϊός δεν κολλάει με τη Θεία Κοινωνία και στη συνέχεια όταν κάλεσε τους πολίτες να μετακινούνται, εφ' όσον μπορούν, με τα πόδια όταν έχει αρκετό κόσμο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

 iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "“Ντου” του Ρουβίκωνα στα γραφεία της Ελένης Γιαμαρέλλου – Κικίλιας: Οι θρασύδειλοι δεν μας τρομοκρατούν"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news