facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Μ.Πομπέο: «Προκλητικό το άνοιγμα των Βαρωσίων»

Ως προκλητικό χαρακτήρισε σήμερα το άνοιγμα των Βαρωσίων ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. 

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την κίνηση αυτή του ψευδοκράτους, σημειώνοντας πως αυτή είναι ασύμβατη με τις προσπάθειες διεξαγωγής συνομιλιών για διευθέτηση, τόνισε σήμερα σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο και ο υπουργός Εξωτερικών (Νίκος) Χριστοδουλίδης συζήτησαν τις ενέργειες της ''Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου'' για να ανοίξει εκ νέου ένα μέρος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων», υπογράμμισε η Ορτέιγκους.

«Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε βαθιά ανησυχία και σημείωσε ότι μια τέτοια κίνηση είναι προκλητική και ασύμφωνη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν ευνοεί την επιστροφή στις συνομιλίες για διευθέτηση», συνέχισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μ.Πομπέο: «Προκλητικό το άνοιγμα των Βαρωσίων»"

Twitter: Κάναμε λάθος που μπλοκάραμε το άρθρο για τον γιο του Μπάιντεν

Ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, ανέφερε ότι η εταιρεία του έκανε λάθος μπλοκάροντας ένα άρθρο της New York Post που αναφερόταν στον γιο του προεδρικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν.

«Στόχος μας είναι να προσπαθούμε να προσθέτουμε το γενικότερο πλαίσιο και τώρα έχουμε δυνατότητες να το κάνουμε αυτό», ανέφερε ο Ντόρσεϊ σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα.

Η εταιρεία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κυρίως από το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, επειδή μπλόκαρε χθες προσωρινά τον λογαριασμό της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ καθώς ανήρτησε ένα βίντεο για τον Χάντερ Μπάιντεν, τον γιο του Τζο Μπάιντεν, που όπως το twitter υποστήριξε ότι παραβίαζε τους κανόνες χρήσης της πλατφόρμας.

Το βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό @TeamTrump αναφερόταν στο δημοσίευμα της New York Post που περιείχε λεπτομέρειες για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Χάντερ Μπάιντεν στην Ουκρανία και υποστήριζε ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε συναντηθεί με έναν σύμβουλο της ουκρανικής εταιρείας ενέργειας Burisma.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων Λίντσεϊ Γκράχαμ και οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τεντ Κρουζ και Τζος Χόουλι ανέφεραν χθες ότι η Επιτροπή θα ψηφίσει για την κλήτευση στις 20 Οκτωβρίου και σχεδιάζει να καλέσει για ακρόαση τον Ντόρσεϊ την επόμενη Παρασκευή.

Μετά από τις αντιδράσεις, η επικεφαλής στρατηγικής του Twitter, Βιτζάια Γκάντε, δήλωσε αργά χθες ότι η εταιρεία αποφάσισε να κάνει αλλαγές στην πολιτική της περί «χακαρισμένου υλικού» - που εφάρμοσε στην προκείμενη περίπτωση.

Η πολιτική αυτή που εισήγαγε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης απαγορεύει αναρτήσεις περιεχομένου που αποκτήθηκε μέσω δικτυοπαραβίασης και περιέχει ιδιωτικές πληροφορίες ή εμπορικά μυστικά ή θέτει ανθρώπους σε κίνδυνο.

Το twitter συμπλήρωσε πως, παρά τη νέα πολιτική, η πρόσβαση στο άρθρο της New York Post θα συνεχίσει να μπλοκάρεται στην πλατφόρμα. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι τα δημοσιεύματα θα εξακολουθούν να αποκλείονται επειδή «παραβιάζουν τους κανόνες περί ιδιωτικών πληροφοριών».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Twitter: Κάναμε λάθος που μπλοκάραμε το άρθρο για τον γιο του Μπάιντεν"

Πυρκαγιά Μάτι: Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους η Ρένα Δούρου

Ελεύθερη χωρίς κανέναν περιοριστικό  όρο αφέθηκε μετά την μαραθώνια απολογία της η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου για την τραγωδία στο Μάτι, τον Ιούλιο του 2018, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 102 άνθρωποι

Η Ρένα Δούρου έδωσε εξηγήσεις για περίπου 12 ώρες ενώπιον του ανακριτή για τους χειρισμούς της τη βραδιά της τραγωδίας αλλά και τα λάθη και τις παραλείψεις της Περιφέρειας Αττικής που έχει εντοπίσει η έρευνα της Δικαιοσύνης.

Ήδη, για την υπόθεση έχει απολογηθεί και αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 20.000 ευρώ ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης ενώ στον δήμαρχο Ραφήνας- Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση είναι στελέχη της Αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής που αντιμετωπίζουν κατηγορίες, κατά περίπτωση, για εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιά Μάτι: Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους η Ρένα Δούρου"

Βέλγιο: Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα, κλειστά μπαρ και εστιατόρια για έναν μήνα

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέχρι και τις 5 τα ξημερώματα, αλλά και κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων για ένα μήνα αποφάσισε η συμβουλετική επιτροπή του Βελγίου για τον κορωνοϊό σε μια προσπάθεια να ελέγξει την πανδημία, η οποία μετρά κατά μέσο όρο σχεδόν 6.000 κρούσματα ημερησίως σύμφωνα με το ινστιτούτο Σιενσάνο.

Ειδικότερα, συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα η Συμβουλευτική Επιτροπή για τον κορονοιό για να εξετάσει την πορεία της πανδημίας στην χώρα.

Ύστερα από μια δραματική συνεδρίαση η οποία χαρακτηρίστηκε, σύμφωνα με τις ενημερωτικές ιστοσελίδες, από εντάσεις, διαφωνίες και διακοπές, η Επιτροπή αποφάσισε την λήψη νέων μέτρων, το σημαντικότερο των οποίων είναι το κλείσιμο των εστιατορίων και των καφετεριών για ένα μήνα.

Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, μετά την ολοκληρωση της συνεδρίασης τόνισε ότι παρά τα μέτρα που ελήθφθησαν την περασμένη εβδομάδα, η εξάπλωση του ιού επιταχύνεται με τους αριθμούς να διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα.

"Σήμερα, σχεδόν 2.000 άτομα νοσηλεύονται. Χθες 35 άνθρωποι πέθαναν από τον κορονοιό. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά και είναι υψηλότερα από αυτά του Μαρτίου και του Απριλίου. Και οι επόμενες ημέρες δεν θα είναι θετικές ημέρες, οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται" επεσήμανε ο Ντε Κρο ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα που θα λάβει η βελγική κυβέρνηση και τα οποία θα ξεκινήσουν να εφραμόζονται την Δευτέρα:

  • Περιορίζονται στο 1 άτομο με το οποίο κάποιος μπορεί να έχει στενή επαφή.
  • Οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις στο σπίτι περιορίζονται σε 4 άτομα (πάντα τα ίδια άτομα) για δύο εβδομάδες
  • Οι συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους περιορίζονται σε έως 4 άτομα
  • Οι χριστουγεννιάτικες αγορές ακυρώνονται
  • Οι υπόλοιπες υπαίθριες αγορές θα συνεχίσουν να λειτουργούν
  • Η τηλεργασία γίνεται ο κανόνας
  • Οι καφετέριες και τα εστιατόρια θα κλείσουν για ένα μήνα
  • Η πώληση αλκοόλ απαγορεύεται από τις 8 μ.μ. για ένα μήνα
  • Απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ.

"Συνειδητοποιούμε ότι αυτά τα μέτρα είναι πολύ σκληρά" παραδέχτηκε ο Βέλγος Πρωθυπουργός. "Αλλά είναι απαραίτητα. Αυτός ο ιός πλήττει όλους πολύ σκληρά. Θα αντιμετωπίσουμε μερικές πολύ δύσκολες εβδομάδες. Αλλά τώρα είναι η ώρα να δράσουμε για να αποφύγουμε το χειρότερο."

ΑΜΠΕ/  naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Βέλγιο: Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα, κλειστά μπαρ και εστιατόρια για έναν μήνα"

Ενοχλημένη η Τουρκία με τη Σύνοδο Κορυφής: Η ΕΕ δεν πρέπει να παραδίδεται στις παράλογες απαιτήσεις Ελλάδας και Κύπρου

Μετά την Σύνοδο Κορυφής, όπου δόθηκε διορία στην Άγκυρα μέχρι τον Δεκέμβρη να αλλάξει τη στάση της, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, προκαλεί.

«Δε μας προκαλεί εντύπωση πως η Ε.Ε που είναι προκατειλημμένη και αγνοεί τις θέσεις της χώρας μας, χαρακτηρίζει πρόκληση την αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας και αυτά των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει αρχικά ο Ακσόι σύμφωνα με τη Yeni Safak.

Στη συνέχεια ο Τούρκος εκπρόσωπος προσθέτει: «Η Ε.Ε. αντί να προωθεί τον διάλογο, τη συμφιλίωση και μια άνευ όρων θετική ατζέντα, συνεχίζει την ρητορική των κυρώσεων κι αυτό δείχνει πόσο μακριά βρίσκεται από την ειλικρίνεια και την εποικοδομητική στάση».

Τέλος ο Ακσόι σημείωσε ότι η Ε.Ε θα πρέπει να σταματήσει να παραδίδεται δίχως όρους «στις παράλογες απαιτήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενοχλημένη η Τουρκία με τη Σύνοδο Κορυφής: Η ΕΕ δεν πρέπει να παραδίδεται στις παράλογες απαιτήσεις Ελλάδας και Κύπρου"

Κύπρος – κορονοϊός: 94 νέα κρούσματα, 2.379 συνολικά

Ρεκόρ “σπάει” ο κορονοϊός και στην Κύπρο με 94 νέα κρούσματα της νόσου από σύνολο 3.084 εργαστηριακών διαγνώσεων. Αυτό ανακοίνωσε το κυπριακό υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Παρασκευής (16.10.2020).

Συνεπώς ο κορονοϊός – βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων –  έχει μολύνει συνολικά 2.379 ανθρώπους στην επικράτεια της χώρας. Τα 94 νέα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση και όπως έγινε γνωστό, περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτά θα δοθούν όταν ολοκληρωθεί η ιχνηλάτησή τους.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 10 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2. Επιπλέον, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας παραμένουν διασωληνωμένοι δύο ασθενείς.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος – κορονοϊός: 94 νέα κρούσματα, 2.379 συνολικά"

Μάλτα: Υποχρεωτική στους δημόσιους χώρους η μάσκα, κλειστοί οι χώροι ψυχαγωγίας από τις 11 το βράδυ

Υποχρεωτική θα είναι στο εξής η χρήση της μάσκας σε δημόσιους χώρους στη Μάλτα, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείνουν τα κλαμπ, τα μπαρ και οι χώροι ψυχαγωγίας στις 11 το βράδυ, για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα.

«Η υγεία ήταν και παραμένει προτεραιότητα, αλλά η ζωή πρέπει να συνεχιστεί», είπε ο πρωθυπουργός.

Σήμερα η Μάλτα, μια χώρα 500.000 κατοίκων, έσπασε ρεκόρ κρουσμάτων, με 122 σε 24 ώρες.

«Είναι μια κρίσιμη στιγμή για να καταπολεμήσουμε την Covid-19 και να προστατεύσουμε την οικονομία και τις θέσεις εργασίας», πρόσθεσε. Την Δευτέρα θα ανακοινωθούν μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ταυτόχρονα με την παρουσίαση του προϋπολογισμού.

Ο Αμπέλα είπε ότι διατηρείται το όριο των 10 προσώπων όσον αφορά τις συναθροίσεις, όμως πλέον όλοι θα πρέπει να φορούν μάσκα, εκτός και αν βρίσκονται στο σπίτι τους ή μέσα σε αυτοκίνητο. Μπορούν επίσης να βγάζουν τη μάσκα όταν κάθονται σε εστιατόρια για να γευματίσουν.

Η απόφαση για το νέο ωράριο των μπαρ και των κλαμπ θα τεθεί σε ισχύ την Δευτέρα.

Νωρίτερα σήμερα, οι αρχές της Μάλτας απαγόρευσαν την αποβίβαση των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου MSC Grandiosa, στο οποίο εντοπίστηκε ένα ύποπτο κρούσμα της Covid-19.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Μάλτα: Υποχρεωτική στους δημόσιους χώρους η μάσκα, κλειστοί οι χώροι ψυχαγωγίας από τις 11 το βράδυ"

Σέρρες: Αποκαλύφθηκε παράνομο γηροκομείο! Στο νοσοκομείο 11 υπερήλικες!

Στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών μεταφέρθηκαν 11 υπερήλικες οι οποίοι έμεναν τον τελευταίο καιρό σε οίκημα που σύμφωνα με πληροφορίες, λειτουργούσε σαν οίκος ευγηρίας και η νομιμότητά του εξετάζεται από τις τοπικές διωκτικές αρχές.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στον Λιθότοπο του δήμου Ηράκλειας Σερρών, όταν το πρωί εντοπίστηκε ηλικιωμένη να περιπλανιέται στους δρόμους του χωριού. Αμέσως ενημερώθηκε η τοπική αστυνομική Αρχή που έφτασε στο οίκημα όπου σύμφωνα με πληροφορίες έμενε η γυναίκα. Στο ίδιο σημείο εντοπίστηκαν άλλα εννέα υπέργηρα άτομα (οκτώ άνδρες και μία ακόμη γυναίκα), ενώ αμέσως ειδοποιήθηκαν οι αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής και η εισαγγελία πρωτοδικών Σερρών.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσής τους και το καθεστώς λειτουργίας του παραπάνω χώρου, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας εντοπίστηκε και συνελήφθη ο υπεύθυνος λειτουργίας του. Όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, πρόκειται για 49χρονο εις βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Οι υπερήλικοι υποβάλλονται σε εξετάσεις στο νοσοκομείο των Σερρών και αναζητούνται οι συγγενείς τους προκειμένου να ενημερωθούν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σέρρες: Αποκαλύφθηκε παράνομο γηροκομείο! Στο νοσοκομείο 11 υπερήλικες!"

Γαλλία: 25.086 νέα κρούσματα και 122 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντοπίστηκαν 25.086 νέες μολύνσεις από την Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός μειωμένος σε σύγκριση με τα 30.621 κρούσματα της προηγούμενης μέρας.

Επίσης τις τελευταίες 24 ώρες 122 άνθρωποι υπέκυψαν στην νόσο κατά τη νοσηλεία τους σε νοσοκομεία σε σύγκριση με 88 χθες Πέμπτη.

Μαζί με τους θανάτους που καταγράφηκαν σε γηροκομεία (οι αριθμοί θανάτων σε οίκους ευγηρίας συχνά ανακοινώνονται σωρευτικά από μέρες) – ο απολογισμός των νεκρών από την Covid-19, έφτασε σήμερα τους 178.

Από την αρχή της πανδημίας τα κρούσματα αθροιστικά ανέρχονται σε 834.770, ενώ οι θάνατοι σε 33.303.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: 25.086 νέα κρούσματα και 122 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο"

Λαγός: Θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το δίκιο μου

Με μια γραπτή δήλωση που κατέθεσε διά του συνηγόρου του την Παρασκευή, ο ευρωβουλευτής και πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, κατηγορεί το δικαστήριο ότι τον καταδίκασε, επειδή οι δικαστές ακολουθούσαν εντολές.

«Το δικαστήριο ενήργησε μεροληπτικά εις βάρος μου. Με καταδίκασε βάσει εντολών. Θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια προκειμένου να αποδείξω το τι έλαβε χώρα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του o Γιάννης Λαγός.

Ο ίδιος είναι ο μόνος από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που δεν ζήτησε αναστολή, άρα όταν αρθεί η ασυλία του στην ευρωβουλή, θα πρέπει να οδηγηθεί στην φυλακή, για να εκτίσει την πρωτόδικη καταδίκη του.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαγός: Θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το δίκιο μου"

Δημοσκόπηση Marc: Αρνητές… κορονοϊού, lockdown, «σύγκρουση» Μητσοτάκη – Τσίπρα! video

Καταλληλότερος εμφανίζεται για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι του Αλέξη Τσίπρα με βάση τα όσα προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της MARC, το δεύτερο μέρος της οποίας μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha το βράδυ της Παρασκευής, 16.10.2020.

Θετικά αξιολογούν οι πολίτες στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση τα μέτρα στήριξης για τον κορονοϊό, ενώ την ίδια στιγμή, διχασμός επικρατεί σχετικά με το εάν πρέπει να επιβληθεί ή όχι νέο lockdown.Το 53% θεωρεί ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το 23,3% επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα.

Το 56,7% απαντά πως τα πράγματα θα πήγαιναν χειρότερα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση, το 15,1% πως θα πήγαιναν καλύτερα και το 17,5% θα ήταν περίπου ίδια.

δημοσκόπηση

Το 40,3% κρίνει θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και το 29,2% μάλλον θετικά. Από την άλλη αρνητικά κρίνουν τους χειρισμούς της το 19,5% των ερωτηθέντων και μάλλον αρνητικά το 9,7%.

Δημοφιλέστερος υπουργός της κυβέρνησης είναι ο Νίκος Δένδιας με 61,7% θετικές γνώμες και ακολουθούν ο Βασίλης Κικίλιας με 58,9% και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με 58,8%.

δημοσκόπηση

Τι… βγάζει η δημοσκόπηση για τον κορονοϊό

Το 78,3% απαντά πως υπάρχει κορονοϊός και αν δεν πάρουμε μέτρα είναι επικίνδυνος. Από την άλλη προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι το 20,8% απαντά πως δεν υπάρχει ο ιός ή υπάρχει αλλά δεν είναι τόσο επικίνδυνος.

Το 35,8% όσων υποτιμούν τον κορονοϊό είναι ηλικίας 17 έως 34 ετών, το 22,6% είναι ηλικίας 35 έως 64 ετών και το 10,3% είναι 65 ετών και άνω.

δημοσκόπηση

Την ίδια στιγμή, το 36,9% συμφωνεί απόλυτα με το ενδεχόμενο νέου lockdown, το 10,2% μάλλον συμφωνεί. Στον αντίποδα, το 44,3% διαφωνεί με το lockdown ενώ το 5,1% μάλλον διαφωνεί.

 
Πώς αξιολογούν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Θετικά αξιολογεί τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για τον κορονοϊό το 26,9% και μάλλον θετικά το 28,5%. Αρνητικά τα αξιολογούν το 24,6% και μάλλον αρνητικά το 12,1%.

δημοσκόπηση

Από την άλλη το 48,4% απαντά πως δεν είναι ρεαλιστικά τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, ενώ το 30,1% απαντά πως δεν τα γνωρίζει. Το 19,4% απαντά πως τα μέτρα που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ρεαλιστικά.

Τι λένε για μάσκες και μέτρα

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ανησυχεί για τον κορονοϊό. Και αυτό γιατί το 35,6% των ερωτηθέντων ζητεί πιο αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού, ενώ το 39,2% εκτιμά τα μέτρα είναι αυτά που αρμόζουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το 19% απαντά πως είναι πολύ αυστηρά τα μέτρα που αποφασίστηκαν.

Το 67,2% συμφωνεί απόλυτα με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ το 7,7% μάλλον συμφωνεί. Το 19,8% διαφωνεί, ενώ το 3,8% μάλλον διαφωνεί.

δημοσκόπηση

Το 32% σίγουρα θα κάνει το εμβόλιο εάν βγει, το 17,7% μάλλον θα το κάνει. Στον αντίποδα, το 30,2% απαντά πως δεν θα κάνει το εμβόλιο, ενώ το 10,8% απαντά πως μάλλον δεν θα κάνει εμβόλιο.

Για τις καταλήψεις

Σχολιάζοντας τις καταλήψεις σχολείων, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 70,2% απαντούν πως αυτές πρέπει να σταματήσουν, ενώ ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, το 23% για την ακρίβεια, απαντά πως στηρίζει την κατάληψη ως μέσο διεκδίκησης.

Alpha
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Marc: Αρνητές… κορονοϊού, lockdown, «σύγκρουση» Μητσοτάκη – Τσίπρα! video"

Ιταλία: Απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ εξετάζει και η κυβέρνηση Κόντε

Αύξηση παρουσιάζουν και σήμερα τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 10.010 νέα περιστατικά, και 55 θάνατοι. Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 150.000 διαγνωστικά τεστ.

Χθες τα κρούσματα ήταν 8.804 και 83 ασθενείς έχασαν την ζωή τους.

Συνολικά, 638 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (52 περισσότεροι από χθες) και 6.178 βρίσκονται στους θαλάμους των ιταλικών νοσοκομείων. Σε κατ΄οίκον περιορισμό έχουν τεθεί 100. 496 ασθενείς.

Σήμερα τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στη Λομβαρδία (2.419), την Καμπανία με πρωτεύουσα την Νάπολη (1.261) και την περιφέρεια Πεδεμόντιο, με μεγαλύτερη πόλη το Τορίνο (821).

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι πιθανό να αποφασιστούν από την κυβέρνηση της Ρώμης νέα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Θεωρείται αναγκαίος, επίσης, ένας στενότερος συντονισμός ανάμεσα στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε και στις διάφορες περιφέρειες της χώρας.

Πληροφορίες που διαρρέουν αναφέρουν ότι ένα από τα περιοριστικά μέτρα που εξετάζεται τις ώρες αυτές είναι και η απαγόρευση κυκλοφορίας και της λειτουργίας των καταστημάτων μετά τις 10 το βράδυ. Σύμβουλοι του Ιταλού υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, τέλος, υπογραμμίζουν ότι πρέπει να ενισχυθούν άμεσα οι συνθήκες ασφαλείας για τους πολίτες που χρησιμοποιούν, καθημερινά, τα μέσα μαζικής μεταφοράς της χώρας

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ εξετάζει και η κυβέρνηση Κόντε "

Παρίσι: Ένοπλος αποκεφάλισε καθηγητή ιστορίας που είχε δείξει στους μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ (upd)

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Παρασκευής στο Παρίσι, καθώς ένας ένοπλος αποκεφάλισε έναν άντρα, λίγο πριν τραυματιστεί και αυτός θανάσιμα από τα πυρά των αστυνομικών.

Το αιματηρό περιστατικό έλαβε χώρα στην περιοχή Ερανί-σιρ-Ουάζ, ενώ ο ένοπλος συνελήφθη τελικά από τις Αρχές.

Ενώ η αστυνομία έσπευσε αρχικά να διαψεύσει πως το θύμα είχε αποκεφαλιστεί, υποστηρίζοντας πως ο δράστης μαχαίρωσε απλά το θύμα στον λαιμό, μια δικαστική πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο δράστης όντως έκοψε το κεφάλι του θύματός του.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας, ο δράστης σκοτώθηκε επίσης, αφού τον πυροβόλησαν αστυνομικοί σε μικρή απόσταση από το σημείο της επίθεσης.

Την υπόθεση ανέλαβε η αντιτρομοκρατική εισαγγελία (Pnat) η οποία στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «ανθρωποκτονία που σχετίζεται με τρομοκρατική επιχείρηση» και «σύσταση εγκληματικής, τρομοκρατικής συμμορίας». Μάρτυρες, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, είπαν ότι άκουσαν τον ένοπλο να φωνάζει «Αλλάχ Ακμπάρ» πριν επιτεθεί στο θύμα του.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο actu.fr, δημοτικοί αστυνομικοί εντόπισαν το θύμα γύρω στις 17.30 το απόγευμα, στην πλατεία Ρενέ Πικάρ, κοντά σε ένα σχολείο. Ο δράστης ήταν ακόμη παρών στο σημείο και τον κάλεσαν να παραδοθεί, όμως εκείνος τους απείλησε με το όπλο που κρατούσε και διέφυγε.

Αστυνομικοί που τον καταδίωξαν τον πυροβόλησαν και τον εξουδετέρωσαν όταν έφτασε στο Ερανί-σιρ-Ουάζ και αφού αρνήθηκε και πάλι να παραδοθεί.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα μαχαίρι και ένα όπλο, πιθανότατα μια επαναληπτική καραμπίνα.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανακοίνωσε στη συνέχεια πως ο δράστης σκοτώθηκε επίσης, από τα πυρά των αστυνομικών.

Το θύμα ήταν καθηγητής ιστορίας σε ένα κολέγιο του Κονφλάν-Σεντ-Ονορέ. Ο καθηγητής είχε δείξει στους μαθητές, στην τάξη του, σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, ανέφερε μια αστυνομική πηγή.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρίσι: Ένοπλος αποκεφάλισε καθηγητή ιστορίας που είχε δείξει στους μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ (upd)"

Καιρός: Μεγάλα ύψη βροχής στην Ήπειρο σήμερα Παρασκευή - Δείτε πίνακα

Μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν στη Δυτική Ελλάδα την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020 σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Τα 8 μεγαλύτερα ύψη που παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα, καταγράφηκαν στην Ήπειρο όπου σε πολλές περιοχές το ημερήσιο ύψος βροχής ξεπέρασε τα 40 mm. Είναι χαρακτηριστικό, πως στη Δωδώνη η βροχή έφτασε στα 74 χιλιοστά, κι ακολούθησε η Τύρια Ιωαννίνων με 69 χιλιοστά. Στην Ηγουμενίτσα, το ύψος έφτασε στα 52 χιλιοαστά.

Βροχοπτώσεις μικρότερης έντασης καταγράφηκαν και στα Επτάνησα, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική και Βόρεια Θεσσαλία και στην Μακεδονία. 

Δείτε τον πίνακα

vroxes11 


Η πρόγνωση για το Σάββατο

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες, τοπικές βροχές και καταιγίδες στα βορειοανατολικά και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μέτριοι και στο Αιγαίο τοπικά ισχυροί άνεμοι, αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στα ανατολικά και νότια, θερμοκρασία σε μικρή πτώση.

Πιο αναλυτικά:

Για το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020 προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα νότια και τις πρωινές ώρες στα υπόλοιπα τμήματα, με τοπικές βροχές και καταιγίδες στη Θράκη, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και στη συνέχεια στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ενδέχεται να είναι τοπικά περιορισμένη. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης στα ανατολικά και νότια τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 25 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 6 έως 19 βαθμούς), 17 έως 26 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 13 έως 22 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο έως 25 βαθμούς), 20 έως 26 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη (τοπικά στην Κρήτη έως τους 29 βαθμούς), 18 έως 26 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο γενικά από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, στο υπόλοιπο Αιγαίο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο τις πρωινές ώρες ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις, αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες και αυξημένα ποσοστά υγρασίας με αποτέλεσμα την κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες περιμένουμε το Σάββατο στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και μετά το απόγευμα στο Σαρωνικό μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες περιμένουμε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Μεγάλα ύψη βροχής στην Ήπειρο σήμερα Παρασκευή - Δείτε πίνακα"

Ιταλία: Αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα – Πάνω από 10.000 τα νέα περιστατικά

Αύξηση παρουσιάζουν και σήμερα τα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 10.010 νέα περιστατικά, και 55 θάνατοι. Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 150.000 διαγνωστικά τεστ.

Χθες τα κρούσματα ήταν 8.804 και 83 ασθενείς έχασαν την ζωή τους.

Συνολικά, 638 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (52 περισσότεροι από χθες) και 6.178 βρίσκονται στους θαλάμους των ιταλικών νοσοκομείων. Σε κατ΄οίκον περιορισμό έχουν τεθεί 100. 496 ασθενείς.

Σήμερα τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην Λομβαρδία (2.419), την Καμπανία με πρωτεύουσα την Νάπολη (1.261) και την περιφέρεια Πεδεμόντιο, με μεγαλύτερη πόλη το Τορίνο (821).

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι πιθανό να αποφασιστούν από την κυβέρνηση της Ρώμης νέα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Θεωρείται αναγκαίος, επίσης, ένας στενότερος συντονισμός ανάμεσα στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε και στις διάφορες περιφέρειες της χώρας.

Πληροφορίες που διαρρέουν αναφέρουν ότι ένα από τα περιοριστικά μέτρα που εξετάζεται τις ώρες αυτές είναι και η απαγόρευση κυκλοφορίας και της λειτουργίας των καταστημάτων μετά τις 10 το βράδυ. Σύμβουλοι του Ιταλού υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, τέλος, υπογραμμίζουν ότι πρέπει να ενισχυθούν άμεσα οι συνθήκες ασφαλείας για τους πολίτες που χρησιμοποιούν, καθημερινά, τα μέσα μαζικής μεταφοράς της χώρας.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα – Πάνω από 10.000 τα νέα περιστατικά"

«Η Ελλάδα τοποθετεί στα σύνορα συσκευές που μπορούν να κουφάνουν ανθρώπους»- τούρκικο δημοσίευμα

Η Ελλάδα για να αποτρέψει το πέρασμα των μεταναστών στα σύνορα έχει εγκαταστήσει δύο ηλεκτρονικές συσκευές που μπορούν να επιφέρουν κώφωση σε άτομα, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει, για να αποτρέψει τις προσπάθειες των μεταναστών να περνούν μέσα από συρματοπλέγματα που έχουν τοποθετεί κατά μήκος του ποταμού Έβρου, στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, η Ελλάδα έχει τοποθετήσει ηλεκτρονικές συσκευές που θα μπορούν να προκαλέσουν βλάβη κώφωσης στους μετανάστες από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις αναφορές των ελληνικών μέσων ενημέρωσης- γράφει το δημοσίευμα-, αναφέρθηκε ότι το σύστημα 2 Long Range Active Acoustic Stimulant (LRAD), το οποίο παράγει βόμβες ήχου, έχει τη δύναμη να κάνει τους ανθρώπους κωφούς, έχει παραδοθεί στην ελληνική αστυνομική δύναμη στα τουρκο-ελληνικά σύνορα.

Αναφέρθηκε ότι οι συσκευές που τοποθετήθηκαν για να αποτρέψουν τη μετάβαση των μεταναστών στην ελληνική παραμεθόρια περιοχή, όταν χρησιμοποιούνται, προκαλούν αποπροσανατολισμό, κώφωση και αφόρητο πόνο.

Έχει αναφερθεί ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει στρατεύματα και έχει εγκαταστήσει νέες θερμικές κάμερες στην περιοχή των συνόρων εκτός από τις συσκευές, όπως σημειώνεται.

echedoros-a

Διαβάστε Περισσότερα » "«Η Ελλάδα τοποθετεί στα σύνορα συσκευές που μπορούν να κουφάνουν ανθρώπους»- τούρκικο δημοσίευμα "

Σεμπάστιαν Κουρτς για Σύνοδο Κορυφής: Διαπιστώθηκε πως πρέπει να υπάρξει αντίδραση με κυρώσεις στην Τουρκία

Την ικανοποίησή του δήλωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς για τη Σύνοδο Κορυφής όσον αφορά το ζήτημα της Τουρκίας, δηλώνοντας μάλιστα «χαρούμενος» για το γεγονός πως χώρες που «παραδοσιακά δείχνουν πολύ κατανόηση» στην Άγκυρα αναγνώρισαν σαφώς πως «η Τουρκία αφήνει τη μία πρόκληση να ακολουθήσει την άλλη».

Ο Αυστριακός Καγκελάριος τόνισε πως η Σύνοδος Κορυφής προχώρησε στη διαπίστωση πως απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας θα «πρέπει να υπάρξει αντίδραση με κυρώσεις».

Την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της, ο Κουρτς είχε καταδικάσει τόσο τη νέα αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και το άνοιγμα από την Τουρκία της παραλίας στα Βαρώσια, τονίζοντας πως σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο θα υπάρξουν κυρώσεις. «Η Τουρκία απομακρύνεται εδώ και χρόνια ολοένα και περισσότερο από τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως σαφώς διαπιστώνει και η πρόσφατη έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είχε δηλώσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεμπάστιαν Κουρτς για Σύνοδο Κορυφής: Διαπιστώθηκε πως πρέπει να υπάρξει αντίδραση με κυρώσεις στην Τουρκία"

Κορωνοϊός - Βρετανία: 136 θάνατοι και πάνω από 15.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Η Βρετανία κατέγραψε τις τελευταίες 24 ώρες 15.650 νέα ημερήσια κρούσματα της COVID-19, λιγότερα από τα κρούσματα που ανακοίνωσαν οι βρετανικές αρχές μια μέρα νωρίτερα (18.980).

Άλλοι 136 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 28 ημέρες από τη στιγμή που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα τελευταία ημερήσια στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Βρετανία: 136 θάνατοι και πάνω από 15.000 κρούσματα σε 24 ώρες"

ΗΠΑ: Οργή για τους S-400 του Ερντογάν! Προειδοποιεί «με σοβαρές συνέπειες»

Η Ουάσινγκτον δήλωσε σε ανώτερα επίπεδα της τουρκικής κυβέρνησης ότι είναι απαράδεκτη η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων, όπως οι S-400.

Οι ΗΠΑ όμως δεν έμειναν εκεί: Αντιθέτως, προειδοποίησαν για «ενδεχόμενες σοβαρές συνέπειες» για τη σχέση ασφαλείας των ΗΠΑ με την Τουρκία αν ενεργοποιηθεί το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Αν επιβεβαιωθεί, θα καταδικάσουμε με τον ισχυρότερο τρόπο τη δοκιμή εκτόξευσης πυραύλων S-400 ως ασύμβατη με τις ευθύνες της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Γνωρίζουμε αυτές τις αναφορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χουν εκφράσει στην κυβέρνηση της Τουρκίας, σε ανώτατο επίπεδο, ότι η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων όπως οι S-400 είναι μη αποδεκτή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες στις προσδοκίες μας ότι οι S-400 δεν θα πρέπει να ενεργοποιηθούν. Ήμασταν επίσης ξεκάθαροι για τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για τη σχέση ασφαλείας μας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα.

Εάν επιβεβαιωθεί, θα καταδικάσουμε με τον αυστηρότερο τρόπο την πυραυλική δομική με S-400 ως ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Οργή για τους S-400 του Ερντογάν! Προειδοποιεί «με σοβαρές συνέπειες»"

ΚΙΝΑΛ για Σύνοδο Κορυφής: Συνεχίζει ανενόχλητος ο Ερντογάν

Την αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής προκάλεσαν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του κόμματος επισημαίνονται τα εξής:

«Μια από τα ίδια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μόνο φραστική καταδίκη της Τουρκίας. Δεν αποδέχθηκαν ούτε την πρόταση για εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία.

O κ. Ερντογάν θα συνεχίσει ανενόχλητος ως τον Δεκέμβριο, την προσπάθεια του να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

Ο κ Μητσοτάκης αντί μετά από κάθε αποτυχία να δηλώνει ικανοποιημένος, οφείλει να καταλάβει ότι μόνο η αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία, θα φέρει αποτελέσματα .Η υποχωρητικότητα ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας και δεν θέτει τους εταίρους μας προ των ευθυνών τους».

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΙΝΑΛ για Σύνοδο Κορυφής: Συνεχίζει ανενόχλητος ο Ερντογάν"

Politico: «Όχι» στην Ελλάδα για τελεσίγραφο & εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Αναφορά σε πιθανό εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας περιελάβανε το draft του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, αυτό όμως αφαιρέθηκε στο τελικό κείμενο, ενώ «μαλάκωσε» και η γλώσσα απέναντι στην Άγκυρα.

Όπως μεταδίδει το Politico σε ένα πρώτο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρονταν ότι «η Κομισιόν επαναλαμβάνει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών της ΕΕ για ισχυρές εθνικές θέσεις αναφορικά με τις πολιτικές εξαγωγής όπλων στην Τουρκία». Αυτό το τμήμα όμως, δεν υπάρχει στο τελικό κείμενο.

Σύμφωνα μάλιστα με δυο διπλωμάτες, η γλώσσα που τελικά μπήκε στο κείμενο συμπερασμάτων «μαλάκωσε» σε σχέση με το draft στο οποίο δίνονταν στην Τουρκία τελεσίγραφο μιας εβδομάδας να αποσύρει το Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο θέμα του εμπάργκο όπλων αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σύνοδο κορυφής θυμίζοντας ότι υπήρξαν αποφάσεις στο παρελθόν που σχετίζονται με εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.

«Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης απέναντι σε δύο κράτη-μέλη θα ήταν μια πρωτοβουλία της Ευρώπης ή κρατών-μελών της ΕΕ, ώστε να μην επιτρέπονται πωλήσεις όπλων στην Τουρκία», είπε. «Έθεσα το θέμα, νομίζω ότι η θέση μου έγινε απόλυτα κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, αποφάσισαν να μην πουλήσουν F-35 στην Άγκυρα, λόγω της αγοράς των S-400».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Politico: «Όχι» στην Ελλάδα για τελεσίγραφο & εμπάργκο όπλων στην Τουρκία"

Χαρδαλιάς: Σε εξαιρετικά επικίνδυνη φάση της πανδημίας και τα Ιωάννινα

Εκτενή αναφορά στους λόγους για τους οποίους ελήφθησαν τα μέτρα στην Κοζάνη έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι και στα Γιάννενα η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα μεταβεί στην Κοζάνη, όπου θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς, όσο και στα Γιάννενα.

 

Όπως εξήγησε, για την κατάταξη μία περιοχής στο «κόκκινο» (επίπεδο 4) υπάρχει ένα όριο που έχει θέσει η ΕΕ και είναι στο «150» βάσει αλγορίθμου. Η Κοζάνη έφτασε το 159,7 ενώ τα Ιωάννινα απέχει από το 150 αλλά όχι σημαντικά. Η Αττική υπολείπεται ακόμα του ορίου αυτού, σημείωσε ο Ν. Χαρδαλιάς, ενώ αποκάλυψε ότι ο κεντρικός τομέας της Αθήνας, που είναι και ο πιο επιβαρυμένος στην Αττική, βρίσκεται στο 128.

Όπως τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, η τοποθέτηση της Κοζάνης σε επίπεδο συναγερμού 4 «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για για όλους» και οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι.

Ο κ. Χαρδαλιάς περιέγραψε την κατάσταση της πανδημίας στην Ευρώπη, όπου παρατηρείται νέα έξαρση και πολλές χώρες προχωρούν η μία μετά την άλλη σε λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Η Ελλάδα, όπως πρόσθεσε, είναι σε πιο σταθερή κατάσταση, όμως η πίεση είναι μεγάλη και η επιδημιολογική κατάσταση εύθραυστη.

«Όσα συμβαίνουν δείχνουν ότι δεν πρέπει με κανένα λόγο να εφησυχάσουμε» τόνισε.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Κοζάνη τέθηκε σε επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας 4, μεταξύ άλλων λόγω των υψηλών επιπέδων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, την εκτεταμένη διασπορά και τα πολλά πολλά clusters.

Λόγω της κατάστασης αυτής έγιναν από την 1η Οκτωβρίου 2.698 έλεγχοι και το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που προέκυψε είχε ως αποτέλεσα την ενεργοποίηση του επιπέδου 4.

Απηύθυνε ισχυρότατη σύσταση στους κατοίκους της ΠΕ Κοζάνης για αποφυγή όλων των περιττών μετακινήσεων και κατά γράμμα τήρηση των μέτρων.

Ο υφυπουργός επανέλαβε τα μέτρα που ενεργοποιήθηκαν, διευκρίνισε ποια καταστήματα παραμένουν ανοιχτά (εκείνα που παρέμειναν ανοιχτά και στην πρώτη φάση της πανδημίας: φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, εμπορίας ξυλείας, οπτικών, καταστήματα κινητών, e-shop, καθαριστήρια, pet shops) και σημείωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα εκ περιτροπής λειτουργίας των σχολείων γιατί δεν υπάρχουν συρροές εντός των σχολείων.

Στην Κοζάνη από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν εντοπιστεί συνολικά 20 κρούσματα στη σχολική κοινότητα, από τα οποία 4 είναι εκπαιδευτικοί, 15 μαθητές και ένα αφορά σε λοιπό σχολικό προσωπικό και σε καμία περίπτωση δεν έχει υπάρξει συρροή εντός σχολικής μονάδας και δεν υπάρχει κανένας λόγος για εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων στην Κοζάνη.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αύριο θα μεταβεί με τους γενικούς γραμματείς Πολιτικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας στην περιοχή της Κοζάνης, όπου θα συμμετέχουν σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον αντιπεριφερειάρχη της περιοχής και τους 4 δημάρχους.

Στη συνέχεια θα μεταβούν στα Γιάννενα, όπου θα συναντηθούν με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και του συνεργάτες του. Τόνισε πως και στα Γιάννενα η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους και της περιοχής της Ηπείρου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Σε εξαιρετικά επικίνδυνη φάση της πανδημίας και τα Ιωάννινα "

Τα όπλα που πουλάει η Γερμανία στην Τουρκία -Εμπάργκο ζήτησε ο Μητσοτάκης

Eμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Κορυφής. «Είναι η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή». Αυτό δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ουσιαστικά, με αυτή του την αναφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έδειξε» Γερμανία και την πώληση των υποβρυχίων στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας τι έγινε με τα πολεμικά αεροσκάφη F-35. «Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το αν η κόκκινη γραμμή της χώρας μας στην επιχειρησιακή δράση του Oruc Reis είναι τα 6 ή τα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει όποτε και όπως το κρίνει, τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια προσθέτοντας ότι «γνωρίζουν όλοι γιατί στο Αιγαίο δεν έχει γίνει ακόμη». Και κατέληξε: «Είναι μια πολύ σύνθετη συζήτηση για να απλοποιείται με αυτό τον τρόπο»

Σε ερώτηση για το εάν έως ο Δεκέμβριος είναι εύλογο διάστημα για να ληφθεί απόφαση για την Τουρκία, ή μήπως είναι αργά, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα το δούμε αυτό. Το χρονοδιάγραμμα ήταν πολύ σαφές. Το αν θέλαμε κάτι νωρίτερα μπορεί να είναι μια θεωρητική συζήτηση, αλλά για να φτάσουμε σε συμπεράσματα απαιτείται ομοφωνία, ούτε καν πλειοψηφία».

ΤΑ ΟΠΛΑ

Η Γερμανία πουλάει όπλα στην Τουρκία, την στιγμή που εκφράζει ανησυχίες πως χρησιμοποιούνται στη Συρία και στην τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη.

Μάλιστα, η γείτονα χώρα αποτελεί σημαντικό εταίρο στην απορρόφηση της αγοράς των γερμανικών όπλων, καθώς η Γερμανία λόγω των συνθηκών του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου μπορεί να παράγει συγκεκριμένο πολεμικό εξοπλισμό και δεν μπορεί να προμηθεύει τις μεγάλες δυνάμεις.

Επίσης, έχει ξεσπάσει σφοδρή κόντρα στο Ράιχσταγκ με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δε της αριστεράς να ζητάνε λεπτομέρειες για το εμπόριο όπλων στην Τουρκία.

Το Βερολίνο μέχρι στιγμής τονίζει πως τους πρώτους επτά μήνες του φετινού έτους οι εξαγωγές όπλων στη γείτονα χώρα έφτασαν τα 22,8 εκ. ευρώ, το 2019 τα 31,6 εκ. ευρώ και το 2018 μόνο 12,9 εκ. ευρώ. Παρόλα αυτά, δεν διευκρινίζει στην απάντησή της το είδος των οπλικών συστημάτων.

Η Άγκυρα όμως αγόρασε το 2018 εξοπλισμούς για 243 εκ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό των γερμανικών εξαγωγών όπλων ανήλθε στα 771 εκ. ευρώ. Ακόμη, το 2019 η Γερμανία εξήγαγε όπλα αξίας 832 εκ. ευρώ, από αυτά τα 345 εκ. ευρώ αφορούσαν εξαγωγές στην Τουρκία.

Σύμφωνα όμως με τις δηλώσεις που έκανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας την περασμένη εβδομάδα, προκύπτει ότι οι νεότερες παραγγελίες σχετίζονται με παλαιότερη παραγγελία της Τουρκίας.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Τουρκία δεν αγοράζει πλέον όπλα από τη Γερμανία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στη Συρία, ενώ οι εξαγωγές περιορίζονται σε «ναυτιλιακά είδη», για παράδειγμα υποβρύχια.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έθεσε στον Γερμανό ομόλογο του, το ζήτημα των υποβρυχίων.

Τα υποβρύχια της Τουρκίας

Η Τουρκία έχει αγοράσει από την Γερμανία ήδη από το 2009 έξι υποβρύχια της σειράς 214 της εταιρείας Thysenkrupp Maritime Systems.

Όλα τα υποβρύχια συναρμολογούνται στην Τουρκία, ενώ το πρώτο αναμένεται να καθελκυσθεί φέτος. Επιπλέον, ανησυχητικό είναι το γεγονός σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, ότι τέσσερα τουρκικά υποβρύχια είναι παρόμοια με τα ελληνικά, που είναι γνωστά ως η «κλάση Παπανικολής».

Έτσι, οι στρατιωτικοί αναλυτές σημειώνουν πως τα υποβρύχια τής επιτρέπουν προς το παρόν να διατηρεί μια υπεροχή στο Αιγαίο που βέβαια δεν θα υφίσταται άλλο από τη στιγμή που η Τουρκία θα διαθέτει όλα τα «214».

Επίσης και μέρος του μηχανολογικού-τεχνολογικού εξοπλισμού για το υπό ναυπήγηση τουρκικό αεροπλανοφόρο Anadolu ανήκουν στην Γερμανία. 

Αντιδράσεις στη Γερμανία

Η αντιπρόεδρος της ΚΟ του κόμματος της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν εκτιμά πως και οι νεότερες παραγγελίες της Τουρκίας αφορούν οπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμεύσει στον τουρκικό στρατό στη Συρία.

Η ίδια σε δήλωση προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) επισημαίνει πως «η γερμανική κυβέρνηση παραπλανά την κοινή γνώμη, όταν υποστηρίζει ότι δεν επιτρέπει την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία». Ταυτόχρονα, η αριστερή πολιτικός με κουρδικές ρίζες ζητά την «πλήρη» απαγόρευση εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία.

Ο ρόλος των Leopard

Σημειώστε επίσης ότι αν η Γερμανία σταματούσε την προμήθεια αρμάτων μάχης Leopard και των ανταλλακτικών και πολεμοφοδίων τους στην Τουρκία, οι επιχειρήσεις που διεξάγει η δεύτερη στη Συρία σε βάρος των Κούρδων θα ήταν πολύ πιο δύσκολες και ριψοκίνδυνες. Με εξαίρεση τη γερμανική Αριστερά και τους Πράσινους, τα άλλα κόμματα δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις συνέπειες που μπορεί να έχει η πώληση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα όπλα που πουλάει η Γερμανία στην Τουρκία -Εμπάργκο ζήτησε ο Μητσοτάκης"

Κορωνοϊός: Αρνητικό ρεκόρ με 508 νέα κρούσματα, τα 227 στην Αττική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 508 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:
- (12) κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- (6) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως.


 

Τα 490 εγχώρια κρούσματα προέρχονται:
• 227 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
• 63 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Αργολίδας
• 7 κρούσματα από Π.Ε. Αχαΐας
• 5 κρούσματα από Π.Ε. Έβρου
• 2 κρούσματα από Π.Ε. Εύβοιας
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Ηλείας
• 3 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας
• 5 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Θεσπρωτίας
• 31 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων
• 5 κρούσματα από Π.Ε. Καβάλας
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Καλύμνου
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Καρδίτσας
• 20 κρούσματα από Π.Ε. Καστοριάς
• 5 κρούσματα από Π.Ε. Κέρκυρας
• 24 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Κορινθίας
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Κω
• 14 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας
• 2 κρούσματα από Π.Ε. Λέσβου
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Λήμνου
• 8 κρούσματα από Π.Ε. Μαγνησίας
• 3 κρούσματα από Π.Ε. Μεσσηνίας
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Μήλου
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Μυκόνου
• 3 κρούσματα από Π.Ε. Νάξου
• 4 κρούσματα από Π.Ε. Πέλλας
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Πρεβέζης
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Ρεθύμνου
• 2 κρούσματα από Π.Ε. Ροδόπης
• 9 κρούσματα από Π.Ε. Ρόδου
• 8 κρούσματα από Π.Ε. Σερρών
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Σποράδων
• 5 κρούσματα από Π.Ε. Τρικάλων
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Φλώρινας
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Φωκίδας
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Χαλκιδικής
• 1 κρούσμα από Π.Ε. Χανίων
• 3 κρούσματα από Π.Ε. Χίου
15 κρούσματα υπό διερεύνηση

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 24450, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

3454 (14.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9893 (40.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

81 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (29.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 255 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 490 θανάτους συνολικά στη χώρα. 184 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
 

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε ότι 227 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική και 63 στη Θεσσαλονίκη. Χαρακτήρισε «ευαίσθητη» την τάση σταθεροποίησης που παρουσιάστηκε στην Αττική την προηγούμενη εβδομάδα και τόνισε ότι η πορεία της πανδημίας στην χώρα μας είναι σε κρίσιμη καμπή ενόψει και της αναμενόμενης πτώσης της θερμοκρασίας που ενισχύει την μεταδοτικότητα της νόσου. 

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ έκανε λόγο επίσης και για σταθερό στρες στο σύστημα υγείας αναφερόμενος στον αριθμό των θανάτων. 

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των θανούντων πλέον ανέρχεται σε επτά κάθε ημέρα, συνέχισε ο λοιμωξιολόγος και εκτίμησε πως η επιδημία έχει κέντρο βάρους την Αττική. Επίσης καταγράφεται αύξηση και στις υπόλοιπες περιφέρειες. Κατέληξε λέγοντας ότι τα βασικά όπλα παραμένουν: «Η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις και η ατομική υγιεινή».

«Η εκτίμηση του ΡΤ (δείκτη μεταδοτικότητας) είναι κοντά στο 1, δηλαδή στη φάση της ανακύκλωσης και δεν έχει αλλάξει» σημείωσε επίσης και ανέφερε ότι η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα υπολογίζονται περίπου στα 20.000.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση ο κ. Μαγιορκίνης είπε για την Αττική ότι έχουμε κάποιες ταλαντώσεις και κάποια θετικά σημάδια. «Είπα ότι η κατάσταση είναι ευαίσθητη και μπορεί να αλλάξει από μέρα σε μέρα. Δεν έχουμε όμως επιθετική αύξηση» σημείωσε.


Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη  του ΕΟΔΥ

Κοντοζαμάνης: Δημόσιο αγαθό ο διαγνωστικός έλεγχος του κορωνοϊού

Εφόσον κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις να κάνει το τεστ για covid-19 μπορεί να το κάνει δωρεάν, επανέλαβε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Για λογαριασμό του κράτους γίνονται τεστ και στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με τιμή πέντε φορές κάτω από την αρχική τιμή, στο πλαίσιο αύξησης της παραγωγικής δυνατότητας της χώρας σε τεστ, είπε ο υφυπουργός.

«Όποιο τεστ γίνεται στον ιδιωτικό τομέα δεν σημαίνει ότι το πληρώνει ο ιδιώτης από την τσέπη του» είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι κάθε πολίτης που πρέπει να κάνει το τεστ εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις διεξαγωγής του δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ.

Ανέφερε μάλιστα ότι έχουν αυξηθεί και τα σημεία που μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στο δημόσιο τομέα, τονίζοντας με έμφαση ότι ο πολίτης προσέρχεται, αξιολογείται και εφόσον πληροί τα κριτήρια το τεστ γίνεται.

Δεν υπάρχει λόγος είπε να συνταγογραφηθεί το τεστ όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις διαγνωστικών ελέγχων. «Ο διαγνωστικός έλεγχος του κορονοϊού είναι ένα δημόσιο αγαθό, η πολιτεία το προσφέρει δωρεάν και όποιος πρέπει να το κάνει θα το κάνει».

Ανέφερε επίσης ότι εκτός από τις κινητές μονάδες υπάρχουν και επιπλέον μηχανήματα, αυξάνοντας την παραγωγική δυνατότητα για περισσότερα τεστ εάν χρειαστεί. Ακόμη υπάρχουν και τα ταχέα τεστ, πιστοποιημένα από τον ΠΟΥ, τα οποία η Ελλάδα προμηθεύτηκε από τις πρώτες χώρες και όλα αυτά, όπως είπε, «μας δίνουν την δυνατότητα να έχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου, εντός 24 ωρών, όταν σε άλλες χώρες με προηγμένα συστήματα υγείας το αποτέλεσμα του τεστ μπορεί να κάνει τρεις και τέσσερις ημέρες».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Αρνητικό ρεκόρ με 508 νέα κρούσματα, τα 227 στην Αττική"

Μπάιντεν: Αν εκλεγώ θα αναγνωρίσω την γενοκτονία των Αρμενίων

Σαφή θέση υπέρ της Αρμενίας στη διαμάχη για το Ναγκόρνο Καραμπάχ εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, ο οποίος προηγείται με μεγάλη διαφορά του πολιτικού του αντιπάλου, Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε ότι όταν αναλάβει την προεδρία και καθίσει στο οβάλ γραφείο, προτεραιότητά του θα είναι να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων και να φροντίσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να μην γραφτεί ξανά στην ιστορία τέτοια τραγωδία.

«Στόχος μου θα είναι να πιέσω για μία διαρκή ειρήνη και να αποτρέψω την παρέμβαση τρίτων δυνάμεων», όπως λόγου χάρη η Τουρκία.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπάιντεν: Αν εκλεγώ θα αναγνωρίσω την γενοκτονία των Αρμενίων"

Άγρια επίθεση σκύλων σε κοριτσάκι στην Κορινθία: Έκκληση της μάνας να βρεθεί ο ιδιοκτήτης τους

Aπίστευτο περιστατικό συνέβη πριν περίπου 1,5μήνα και παρολίγο να εκτυλιχθεί σε τραγωδία, σε χωριό της Κορινθίας, όταν δύο δεσποζόμενα σκυλιά επιτέθηκαν σε μικρό κοριτσάκι στην πλατεία του χωριού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ίδια η μητέρα το κοριτσάκι έτρωγε το παγωτό του όταν ξαφνικά δέχθηκε την επίθεση των δύο σκύλων.

Ισως τα σκυλιά να ήθελαν να παίξουν με το παιδί, ίσως να ήθελαν το παγωτό της μικρής, αναίτια έπεσαν πάνω στο ξαφνιασμένο παιδί και του κατάφεραν πολλαπλά χτυπήματα και δαγκωματιές στο κεφάλι!

Όλα αυτά συνέβησαν μπροστά στα έντρομα μάτια της μητέρας του μικρού κοριτσιού, η οποία ευτυχώς δεν έχασε την ψυχραιμία της και κυριολεκτικά με τα χέρια της έπεσε πάνω στα σκυλιά και τα απομάκρυνε από το παιδί της, ενώ όπως καταγγέλει η ίδια σε ανοιχτή επιστολή της, ο ιδιοκτήτης των σκυλιών στεκόταν παράμερα και απλώς τα καλούσε να έρθουν κοντά του.

Το παιδί σε κατάσταση σοκ διεκομίσθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο Παίδων, όπου νοσηλεύτηκε στη Νευροχειρουργική Κλινική. Ευτυχώς οι εξετάσεις έδειξαν ότι δεν υπήρξε κάταγμα κρανίου και έγινε επίδεση και περιποίηση των τραυμάτων του.

Τραγικό παραμένει το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης των σκύλων εξαφανίστηκε!

Αφού η περιπέτεια για την οικογένεια πέρασε, η μικρή επέστρεψε υγιής στο σπίτι της, η μητέρα της αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το γεγονός σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ενημερώσει την κοινωνία για το περιστατικό και τις αιτίες του αλλά και να εντοπίσει τον ιδιοκτήτη των σκύλων ώστε να του αποδοθούν οι ευθύνες του.

Διαβάστε την επιστολή της μητέρας

«Πριν από 1,5 μήνα το παιδί μου δέχθηκε επίθεση από δύο 30κιλα δεσποζόμενα (σκυλιά) σε παιδική χαρά σε ένα χωριό της Κορινθίας.

Εμφανίστηκαν από το πουθενά ήρθαν από πίσω μας το ένα έπεσε πάνω στο παιδί μου, έτρεχαν κ πήδηξαν προφανώς κάτι κυνηγούσαν, κ καθώς το παιδί μου βρέθηκε εμπόδιο την άρπαξαν. Πρώτα το ένα από τα μαλλιά κ μετά το άλλο από το πρόσωπο προσπαθώντας να της πατει το παγωτό. Την τίναξαν την έσυραν στο έδαφος, σε δευτερόλεπτα.

Ο ιδιοκτήτης στα 10 μέτρα τα φώναξε κ έκανε στροφή κ έφυγε, κατάφερα να απομακρύνω από το παιδί μου τα σκυλιά με κλωτσιές κ πνιγμό από το κολάρο το ένα, κ τον ακολουθήσαν αφού συνέχιζε να τα φωνάζει.

Δεσποζόμενα ελεύθερα χωρίς λουρί.

Αυτό που είδα κυρίως στο αρσενικό είναι ότι ήταν κουτάβια ακόμη, δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα γινόταν αν ήταν ενήλικα.

Όχι δεν ήθελαν να παίξουν. Δεν έχει σημασία η ράτσα, το ένα ημίαιμο ήταν, όχι δεν ήταν Πιτ, ήταν δύο σκυλιά από παράνομη γέννα σε ακατάλληλα χέρια μποντιμπιλνταρα.

Ήταν δύο σκυλιά όπου πριν χρονίσουν ήδη έμαθαν να κάνουν ζημιά, να παλεύουν κ μεγαλώνοντας να σκοτώνουν. Ήταν δύο άτυχα δεσποζόμενα σε ακατάλληλα χέρια, χέρια δολοφονικά.

Πολλοί τον είχαν δει να βολτάρει με τα σκυλιά ελεύθερα δύο τρεις φορές κάνεις όμως δεν έκανε το σωστό, να διαμαρτυρηθεί.

Δύο τρεις είδαν το περιστατικό κάνεις δεν βοήθησε κάνεις δεν μίλησε.

Η αστυνομία κλήθηκε αμέσως, με το ένα χέρι οδηγούσα κ το άλλο μίλαγα με το 100. Χτένισαν την περιοχή επί 3 μέρες πόρτα-πόρτα, είδαν αλλά δεν γνωρίζουν. Έκαναν τους πάντες κ τα πάντα άνω κάτω. Πήγαν στον δήμο για να δούνε τις καταχωρήσεις των τσιπ όλων των δεσποζόμενων, δεν υπήρχε βάση ούτε καταχωρήσεις στον δήμο.

Δεν μπορώ να πω πιο πολλά γιατί το έχει αναλάβει η αστυνομία κ οφείλω να πω ένα μεγάλο μπράβο κ ευχαριστώ στους αστυνομικούς του ΑΤ Κορίνθου κ ιδιαίτερα στο τιμ που ανέλαβε την υπόθεση, στο πλήρωμα του περιπολικού κ την ομάδα Δίας που δεν άφησαν πέτρα ασήκωτη.

Τις πρώτες μέρες είχε κλειδώσει ο εγκέφαλος κ δεν άκουγα τίποτα. Με παρακάλεσαν όμως ο αρχιφύλακας κ ο ΑΞΥΠ που ανέλαβαν να μην κάνω κάτι μόνη μου, να μην εμπλακώ κ τους άκουσα. Τους έχω εμπιστοσύνη κ δεν θα μπλεχτώ στα πόδια τους.

Ο λόγος που το ανεβάζω τώρα είναι για να καταλάβετε ότι δεν κινδυνεύετε από τα αδέσποτα αλλά από τα δεσποζόμενα, τα σκυλιά από παράνομη εκτροφή που πάνε σε ακατάλληλα χέρια, να μιλάτε όταν βλέπετε μάγκες με το σκυλί θηρίο κ τούμπανο κ άγριο όπως λένε ελεύθερο χωρίς λουρί, να μιλάτε όταν γίνεται αυτό γιατί το κακό δεν αργεί να φτάσει στην πόρτα όλων μας.

Σταματήστε να στοχοποιείτε τα αδέσποτα για τα πάντα κ βάλτε μυαλό. Μιλήστε καταγγείλετε τον γείτονα φίλο γνωστό που τα αφήνουν ελεύθερα, που κάνουν γέννες της πίσω αυλής.

Γίνετε άνθρωποι επιτέλους κ σταματήστε να καλύπτετε κ να αγοράζετε από παράνομους. Τα αποτελέσματα τα είδατε.

Κ επιτέλους ασχοληθείτε με τα κατοικίδια σας κοινωνικοποιήστε τα.

Όποιος έχει πληροφορίες για τον ιδιοκτήτη των σκυλιών να απευθυνθεί στο ΑΤ Κορίνθου».

Το κοριτσάκι μετά την επίθεση


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

loutrakiblog

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγρια επίθεση σκύλων σε κοριτσάκι στην Κορινθία: Έκκληση της μάνας να βρεθεί ο ιδιοκτήτης τους "

Προκλήσεων συνέχεια! Δυνάμεις του τουρκικού στόλου σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο για ασκήσεις με πυρά

Τραβάει το σκοινί η Άγκυρα με τρεις νέες NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία για δύο ασκήσεις στο Αιγαίο και μία άσκηση στη Μεσόγειο.

Την ώρα που οι ηγέτες της Ε.Ε. καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις η Άγκυρα επιμένει στα «όπλα» και στέλνει μεγάλος μέρος του στόλου, αν συνυπολογίσει κανείς και τα πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis, για ασκήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για άσκηση στις 22-23 Οκτωβρίου στη Μεσόγειο, άσκηση στις 19-21 Οκτωβρίου στο Αιγαίο και άσκηση στις 19-20 Οκτωβρίου, επίσης στο Αιγαίο. Ανακοινώνονται και οι συντεταγμένες από το τουρκικό Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας.

Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω ασκήσεις πραγματοποιούνται μακριά από το Oruc Reis και αφορούν κυρίως παράκτιες περιοχές.

Ακολουθούν οι συντεταγμένες των ασκήσεων:

TURNHOS N/W : 1293/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 16-10-2020 15:09)
TURNHOS N/W : 1293/20
AEGEAN SEA
1. GUNNERY EXERCISE, BETWEEN 19-21 OCT 20 FROM 0300Z TO 1900Z IN AREA BOUNDED BY;
40 22.07 N -026 20.03 E
40 35.00 N -026 51.00 E
40 38.98 N -026 48.98 E
40 36.07 N -026 24.48 E
40 35.82 N- 026 20.03 E
CAUTION ADVISED.

TURNHOS N/W : 1292/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 16-10-2020 15:08)
TURNHOS N/W : 1292/20
AEGEAN SEA
1. GUNNERY EXERCISE, BETWEEN 19-21 OCT 20 FROM 0300Z TO 1900Z IN AREA BOUNDED BY;
40 19.07 N – 026 13.08 E
40 19.07 N – 025 57.97 E
40 36.93 N – 025 57.97 E
40 36.93 N – 026 04.95 E
40 35.75 N – 026 20.00 E
40 22.00 N – 026 20.00 E
CAUTION ADVISED.

TURNHOS N/W : 1283/20 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 14-10-2020 11:04)
TURNHOS N/W : 1283/20
AEGEAN SEA
GUNNERY EXERCISE, BETWEEN 16-23 AND 26-30 OCT 20 FROM 0600Z TO 1800Z IN AREA BOUNDED BY:
38 06.00 N – 026 51.00 E
38 06.39 N – 026 50.87 E
38 06.07 N – 026 51.15 E
CAUTION ADVISED.

onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλήσεων συνέχεια! Δυνάμεις του τουρκικού στόλου σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο για ασκήσεις με πυρά"

Μακρόν: Δεν θα υποχωρήσουμε στο ελάχιστο μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις

Ξεκάθαρη θέση στήριξης των ελληνικών θέσεων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα πήρε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Ειδικότερα, ο κ.Μακρόν είπε: 

Επανήλθαμε στο θέμα της Τουρκίας μετά τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου και κυρίως στον απόηχο της επανέναρξης των μονομερών ενεργειών και των προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας, ώστε να επαναβεβαιώσουμε πολύ ξεκάθαρα την πρόθεσή μας για διάλογο.

Αλλά συμπέρασμά μας είναι ότι μετά τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου (η Τουρκία_ αποφάσισε να συνεχίσει με τις ίδιες μεθόδους και συνεπώς εκφράσαμε ξανά την στήριξή μας στην Κύπρο και την Ελλάδα, τη βούλησή μας να μην υποχωρήσουμε ούτε στο ελάχιστο ενώπιον αυτών των προκλήσεων ή σε μία επιδείνωση της κατάστασης.

Επί αυτού του θέματος θα επανέλθουμε με αποφάσεις τους προσεχείς μήνες, σε συνάρτηση με την εξέλιξη της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Ο Μακρόν πρόσθεσε επίσης σήμερα πως η ΕΕ εξακολουθεί να επιδιώκει μια κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν στις συγκρούσεις ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση της Τουρκίας να στείλει ένα ερευνητικό πλοίο σε διαφιλονικούμενα ύδατα στη Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ θα εξετάσει τις επιλογές της τον Δεκέμβριο.

Μέρκελ: Λυπηρές και αχρείαστες οι πρόσφατες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας

«Λυπηρές» και «αχρείαστες» χαρακτήρισε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τις «πρόσφατες μονομερείς ενέργειες» της Τουρκίας, οι οποίες, όπως είπε, προκαλούν και «αυξάνουν και πάλι την ένταση, αντί να την μειώνουν». 

Παρέπεμψε στα Συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε ότι η ανάπτυξη της σχέσης ΕΕ - Τουρκίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

«Παραπέμψαμε για άλλη μία φορά στα Συμπεράσματα πριν από 14 μέρες. Αλλά ήμασταν σύμφωνοι ότι τα πρόσφατα μονομερή μέτρα της Τουρκίας, τα οποία βεβαίως και προκαλούν, αυξάνουν και πάλι την ένταση αντί να την μειώνουν- και το βρίσκω αυτό πολύ λυπηρό, αλλά και αχρείαστο», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι «πρέπει να εργαστούμε επί των θετικών πτυχών της ατζέντας μας». 

«Μας είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί με την Τουρκία τον δρόμο που έχουμε σχεδιάσει, γιατί η περαιτέρω ανάπτυξη της σχέσης ΕΕ- Τουρκίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών -και της ΕΕ, και θέλω αυτό να το υπογραμμίσω, αλλά και της Τουρκίας», κατέληξε η κ. Μέρκελ.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » "Μακρόν: Δεν θα υποχωρήσουμε στο ελάχιστο μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις"

Σηκώνει το γάντι ο Μπόρις Τζόνσον: «Πάμε για Brexit χωρίς συμφωνία»

Για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς εμπορική συμφωνία θα πρέπει να ετοιμάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον σήμερα, καθώς λήγει το τελεσίγραφο που έθεσε η ευρωπαϊκή πλευρά στις συνομιλίες για το Brexit. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει την ιδέα συμφωνίας αντίστοιχης με την συμφωνία ΕΕ-Καναδά. «Αν δεν υπάρξει αποφασιστική αλλαγή προσέγγισης, πάμε για έξοδο χωρίς συμφωνία» πρόσθεσε.

Η ΕΕ αρνήθηκε να διαπραγματευτεί σοβαρά και, έτσι, αν οι δεν αλλάξουν πορεία, δεν θα υπάρξει συμφωνία, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Έφτασα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μία 1η Ιανουαρίου με ρυθμίσεις που παραπέμπουν περισσότερο στις εμπορικές σχέσεις με την Αυστραλία, οι οποίες βασίζονται στους κανόνες του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου», είπε ο Μπόρις Τζόνσον. «Αν δεν υπάρξει αποφασιστική αλλαγή προσέγγισης, πάμε για την λύση τύπου Αυστραλίας. Και πρέπει να το κάνουμε με μεγάλη πεποίθηση».

«Γίνεται σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να κάνει συμφωνία τύπου Καναδά, όπως αρχικά είχαμε ζητήσει. Φαίνεται περίεργο που έπειτα από 45 χρόνια συμμετοχής μας (στην ΕΕ) μπορούν να προσφέρουν στον Καναδά όρους που δεν προσφέρουν σε εμάς», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Σηκώνει το γάντι ο Μπόρις Τζόνσον: «Πάμε για Brexit χωρίς συμφωνία»"

Νέα Notam: Αεροπορική οδηγία για το αεροδρόμιο Κοζάνης

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει νέα Νotam που αφορά περιορισμούς επιβατικών πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Κοζάνης «Φίλιππος», η οποία εντάσσεται στα μέτρα πρόληψης κατά της Covid-19 και ισχύει από σήμερα Παρασκευή 16 Οκτωβρίου έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου 2020.

Ειδικότερα:

Η αεροπορική οδηγία προβλέπει ότι επιτρέπονται μόνο οι αναχωρήσεις για πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους με το πλήρωμά του (ferry flights).

Από τους περιορισμούς πτήσεων στο αεροδρόμιο Κοζάνης ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις:

  • Πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit)
  • Πληρώματα και επιβάτες των εξής πτήσεων: οι κρατικές (state flights), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary flights), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian flights), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency flights) και οι στρατιωτικές πτήσεις (Military flights).

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Notam: Αεροπορική οδηγία για το αεροδρόμιο Κοζάνης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news