facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Με αντι-NAVTEX για το Καστελόριζο απαντά στην Ελλάδα η Τουρκία

Συνεχίζονται οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Την ώρα που το Oruc Reis πλέει στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Αγκυρα εξέδωσε αντι-NAVTEX ως απάντηση στην ελληνική αντίστοιχη οδηγία.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται συνέχεια στο «πόλεμο» των NAVTEX, που άρχισε με την τουρκική οδηγία για το Καστελόριζο, βάσει της οποίας το Oruc Reis «έλυσε» κάβους από το λιμάνι της Αττάλειας, βάζοντας πλώρη για την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στην τουρκική NAVTEX απάντησε η Ελλάδα με αντι-ΝAVTEX και αργά το βράδυ η Αγκυρα απάντησε με νέα NAVTEX για την ίδια περιοχή.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Με αντι-NAVTEX για το Καστελόριζο απαντά στην Ελλάδα η Τουρκία"

Ερντογάν: Η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση

Η τουρκική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία γίνεται λόγος για όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σαρλ Μισέλ, με επίκεντρο τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε στον Μισέλ ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι σχέσεις Άγκυρας - Βρυξελλών, να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016 για το μεταναστευτικό και να διασφαλιστεί πρόοδος στο θέμα της Τελωνειακής Ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας.

Ο Ερντογάν επίσης ανέφερε ότι «παρά την προσέγγιση καλής πρόθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «για να μπορεί να πραγματοποιηθεί το συνέδριο για την ανατολική Μεσόγειο που πρότεινε η Τουρκία, αναμένουν απτά βήματα από την Ευρώπη».

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση"

Εντοπισμός 31 μεταναστών και προσφύγων σε αλιευτικό ανοιχτά της Κεφαλλονιάς

Στον εντοπισμό 31 μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κεφαλλονιάς και προσπαθούσαν να εξέλθουν παράνομα από τη χώρα, προχώρησαν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, χθες, στελέχη της λιμενικής αρχής Κεφαλληνίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν και δύο αλλοδαποί διακινητές.

Οι μετανάστες και πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε περιπολικό σκάφος του λιμενικού και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Αγίας Πελαγίας στην Κεφαλλονιά.

Από τη Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το αλιευτικό σκάφος, ενώ διερευνάται η συμμετοχή περαιτέρω εμπλεκομένων μελών, καθώς διαφαίνεται ότι δρούσαν στο πλαίσιο ενός ευρύτερου οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών με σκοπό το παράνομο κέρδος.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Εντοπισμός 31 μεταναστών και προσφύγων σε αλιευτικό ανοιχτά της Κεφαλλονιάς"

Ξεκίνησε η κακοκαιρία στο Ιόνιο: Προβλήματα στο νησί της Κέρκυρας

Από τα νησιά του Ιονίου ξεκίνησε το πέρασμα της κακοκαιρίας, με το νησί της Κέρκυρας να αντιμετωπίζει περιορισμένα προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις καταιγίδες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ,  η πυροσβεστική υπηρεσία παρενέβη σε τρεις περιπτώσεις για την άντληση υδάτων σε Σαροκο, Σιδάρι και Πυργί αλλά και σε Δασιά και Μον Ρεπό για την κοπή δέντρων.

Πλημμυρικά φαινόμενα υπήρξαν σε δρόμους στη Σπηλιά, την παλιά πόλη και τη Γαρίτσα, όπου δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο ενώ πλημμύρισαν και επαρχιακοί δρόμοι. Επίσης υπάρχουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε αρκετά σημεία του νησιού.

Πηγή: corfutv

Η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει τις εξής περιοχές:

Από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης (13-10-2020), το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος.

Από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, η υπόλοιπη Πελοπόννησος και Μακεδονία, η Θράκη, η Θεσσαλία και οι Σποράδες, με εξασθένηση από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης και από τα δυτικά.

Από τη νύχτα της Δευτέρας και μέχρι το πρωί της Τρίτης, πρόσκαιρα η ανατολική Στερεά και η Εύβοια.

Από τις πρωινές και μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τρίτης, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκίνησε η κακοκαιρία στο Ιόνιο: Προβλήματα στο νησί της Κέρκυρας"

Σφυροκοπά την Ευρώπη ο κορονοϊός: 8.505 νέα κρούσματα στη Γαλλία σε 24 ώρες

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν πως ο αριθμός των ασθενών με νέο κορονοϊό που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας ξεπέρασε το όριο των 1.500 σήμερα, για πρώτη φορά από τις 27 Μαΐου, με τα στοιχεία αυτά να εντείνουν τους φόβους για την επιβολή τοπικών λοκντάουν στη χώρα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται με Covid-19 υπερέβη το όριο των 8.600 για πρώτη φορά από τις 29 Ιουνίου.

Επιπλέον, οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 8.505 νέα κρούσματα Covid-19 για τις τελευταίες 24 ώρες, ένας αριθμός πολύ μικρότερος του ρεκόρ του Σαββάτου με 26.896 κρούσματα και της Κυριακής με 16.101.

Ο αριθμός των ανθρώπων στη Γαλλία που πέθαναν από επιπλοκές της νόσου Covid-19 αυξήθηκε κατά 95 και ανέρχεται πλέον στους 32.825. Την Κυριακή είχαν καταγραφεί 46 θάνατοι.

Το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 743.479.

Το ισπανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε από την Παρασκευή σχεδόν 28.000 περιπτώσεις μολύνσεων από κορονοϊό, οι οποίες αυξάνουν σε 888.968 το αθροιστικό σύνολο.

Ο αριθμός των νεκρών από τον ιό αυξήθηκε κατά 195 από την Παρασκευή φτάνοντας σε 33.124.

Η Μαδρίτη δεν γνωστοποιεί δεδομένα της πανδημίας μέσα στα Σαββατοκύριακα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Σφυροκοπά την Ευρώπη ο κορονοϊός: 8.505 νέα κρούσματα στη Γαλλία σε 24 ώρες"

Δίκη Χρυσής Αυγής: Συνελήφθησαν οι 10 προσαχθέντες για τα επεισόδια έξω από το Εφετείο

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι δέκα προσαγωγές ατόμων, τα οποία συγκεντρώθηκαν, παρά την σχετική απαγόρευση της Ελληνικής Αστυνομίας, έξω από το Εφετείο Αθηνών προκειμένου να συμπαρασταθούν στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων από αστυνομικές πηγές, σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία με την κατηγορία της απείθειας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Χρυσής Αυγής: Συνελήφθησαν οι 10 προσαχθέντες για τα επεισόδια έξω από το Εφετείο"

Το 9μηνο: Η Ελλάδα εισήγαγε από Τουρκία αγαθά 1,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από την Τουρκική Συνέλευση Εξαγωγέων (TIM) και το Υπουργείο Εμπορίου, οι συνολικές πωλήσεις στο εξωτερικό, τους πρώτους 9 μήνες του τρέχοντος έτους ανήλθαν σε 118 δισεκατομμύρια 355 εκατομμύρια δολάρια. 

Την χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, οι τουρκικές εξαγωγές σε γειτονικές χώρες: Ιράν, Ελλάδα, Ιράκ, Γεωργία, Συρία και Βουλγαρία ανήλθαν σε 10 δισεκατομμύρια και 802 εκατομμύρια δολάρια. 

Περισσότερες εξαγωγές προς τους γείτονες για αυτήν την περίοδο των 9 μηνών πραγματοποιήθηκαν στο Ιράκ, 5 δισεκατομμύρια 15 εκατομμύρια 967 δολάρια. 

Ακολουθεί η Βουλγαρία με 1 δισεκατομμύριο 738 εκατομμύρια 643 χιλιάδες δολάρια και η Ελλάδα με 1 δισεκατομμύριο 241 εκατομμύρια 788 χιλιάδες δολάρια. 

Λιγότερες εξαγωγές πραγματοποιήθηκαν στη Συρία, 670 εκατομμύρια και 985 χιλιάδες δολάρια. 

 Πρώτη θέση έχουν οι εξαγωγές χημικών ουσιών και συναφή προϊόντων, ακολουθούν τα δημητριακά, όσπρια, ελαιούχοι σπόροι, έπιπλα, υφάσματα, κλπ.

echedoros-a

Διαβάστε Περισσότερα » "Το 9μηνο: Η Ελλάδα εισήγαγε από Τουρκία αγαθά 1,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων "

Εργαζόμενοι ΟΑΣΑ και ΟΣΥ: Δεν θα συμμετάσχουν στην απεργία της 15ης Οκτωβρίου

Δεν θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, τα σωματεία εργαζομένων σε ΟΑΣΑ και ΟΣΥ καθώς και η ´Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ.

Οι διοικήσεις των σωματείων, σε κοινή ανακοίνωσή τους ξεκαθαρίζουν, πως δεν υπάρχει απόφαση για προκήρυξη απεργίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ και καταγγέλλουν παράλληλα την ΟΣΜΕ για την προκήρυξη, κάνοντας λόγο για «ύποπτο ρόλο του προέδρου της», ο οποίος «εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιωτών που εκπροσωπεί (ΚΤΕΛ) και όχι των εργαζόμενων».

«Ο πρόεδρος της Ο.Σ.Μ.Ε που ‘όψιμα’ ασχολήθηκε με τα προβλήματα των Δημόσιων Αστικών Συγκοινωνιών, δεν μπήκε καν στο κόπο να ρωτήσει τους καθ’ ύλην αρμόδιους θεσμικούς φορείς, δηλαδή τους ίδιους τους εργαζόμενους της Ο.ΣΥ και τα σωματεία τους, προτού προκηρύξει την απεργία αυτή. Καταγγέλλουμε τον ‘ύποπτο’ ρόλο του προέδρου της Ο.Σ.Μ.Ε., ο οποίος ουσιαστικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιωτών που εκπροσωπεί (ΚΤΕΛ) και όχι των εργαζομένων» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους και προσθέτουν πως «οι διοικήσεις των σωματείων των εργαζομένων στην επιχείρηση Ο.ΣΥ Α.Ε., με έκπληξη πληροφορηθήκαμε για την ’24ωρη απεργία’ που αποφάσισε η διοίκηση της Ο.Σ.Μ.Ε στις 15 Οκτωβρίου 2020 και αφορά κυρίως στους εργαζομένους της Ο.ΣΥ.».

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχει το ενδεχόμενο, μεμονωμένοι εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε απεργία.

Η ΟΣΜΕ (μέλη της είναι κυρίως σωματεία εργαζομένων σε ΚΤΕΛ καθώς και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ) η οποία και ανακοίνωσε την 24ωρη απεργία, διαμαρτύρεται για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας συγκοινωνίας και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στα ΚΤΕΛ, μετά την υπογραφή σύμβασης του ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εργαζόμενοι ΟΑΣΑ και ΟΣΥ: Δεν θα συμμετάσχουν στην απεργία της 15ης Οκτωβρίου"

Βέμπερ: Η Τουρκία εκ νέου υπονομεύει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης

Παρέμβαση μέσω της «Κ» για το θέμα της νέας τουρκικής εκστρατείας αποσταθεροποίησης κάνει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Βέμπερ, που επανειλημμένως στο παρελθόν έχει ζητήσει από την Ε.Ε. να τηρήσει μία πιο σθεναρή στάση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, δηλώνει: «Στέλνοντας ξανά στη θάλασσα το Ορούτς Ρέις, η Τουρκία εκ νέου υπονομεύει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντιμέτωπη με τις μόνιμες προκλήσεις και επιθέσεις των οποίων έχουμε γίνει μάρτυρες το τελευταίο δίμηνο, η ελληνική κυβέρνηση έχει υπάρξει ιδιαίτερα εποικοδομητική και λογική στην προσέγγισή της. Είναι πλέον προφανές ότι ο Ερντογάν έκανε μία κίνηση αποκλιμάκωσης μόνο για να αποφύγει τις κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Για το λόγο αυτό, είναι επείγον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος της εβδομάδας να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: καλέστε το Ορούτς Ρέις πίσω στο λιμάνι και αρχίστε τις συνομιλίες ή θα υποστείτε κυρώσεις».

kathimerini

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Βέμπερ: Η Τουρκία εκ νέου υπονομεύει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης"

Ιταλία: 4.619 νέα κρούσματα, νέα μέτρα ετοιμάζεται να ανακοινώσει μέσα στη μέρα η κυβέρνηση Κόντε

Χαμηλότερος σε σχέση με την Κυριακή ήταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσαν οι Αρχές στην Ιταλία τη Δευτέρα, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 4.619 νέα κρούσματα. Παράλληλα ακόμα 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Την Κυριακή είχαν ανακοινωθεί 5.456 νέα κρούσματα, ενώ είχαν καταγραφεί 26 νεκρούς.

Τα περισσότερα περιστατικά το τελευταίο 24ωρο διαγνώσθηκαν στην Λομβαρδία (696), στην Καμπανία με πρωτεύουσα την Νάπολη (662), στην Τοσκάνη (466) και στην περιφέρεια της Ρώμης, Λάτιο (395).Από την αρχή της επιδημίας, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 36.205 άνθρωποι.

Η κυβέρνηση Κόντε αναμένεται μέσα στην ημέρα να εγκρίνει νέα, αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό των μεταδόσεων. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις και πληροφορίες, η κυβέρνηση της Ρώμης αναμένεται να απαγορεύσει τα πάρτι σε σπίτια και σε δημόσιους χώρους, ενώ είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί σε κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις να αυξήσουν την τηλεργασία, εντάσσοντας σε αυτή μέχρι το 70% των εργαζομένων τους.

Επίσης, σε ότι αφορά την εστίαση, αναμένεται να αποφασιστεί ότι τα μεσάνυχτα θα πρέπει να κλείνουν όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις του τομέα, και μετά τις εννέα το βράδυ να μην χορηγείται αλκόολ σε πελάτες που δεν το καταναλώνουν καθήμενοι σε τραπέζια.

Σε ότι αφορά την άθληση, η κυβέρνηση Κόντε προσανατολίζεται προς την απαγόρευση των αθλημάτων εκείνων στα οποία δεν μπορεί να τύχει σεβασμού η ελάχιστη απόσταση ασφαλείας του ενός μέτρου, όπως είναι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Προς το παρόν, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο αναμένεται να συνεχιστεί, παρά τα πολυάριθμα κρούσματα. Η προστατευτική μάσκα θα είναι υποχρεωτική, τέλος, για όσους επιλέγουν να κάνουν μια βόλτα στα πάρκα των ιταλικών πόλεων, αλλά όχι για τους πολίτες που προτιμούν το τρέξιμο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 4.619 νέα κρούσματα, νέα μέτρα ετοιμάζεται να ανακοινώσει μέσα στη μέρα η κυβέρνηση Κόντε"

Νέα υπηρεσία για τις πορείες δημιουργεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Μια νέα υπηρεσία που θα ασχολείται αποκλειστικά με την εφαρμογή των νέων διατάξεων για τις πορείες δημιουργεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μια νέα υπηρεσία που θα ασχολείται αποκλειστικά με την εφαρμογή των νέων διατάξεων για τος πορείες δημιουργεί ο υπουργός προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η νέα υπηρεσία θα ονομάζεται «Ο.Δ.Ο.Σ» δηλαδή ομάδα διαχείρισης οργάνωσης συγκεντρώσεων και θα αποτελείται συνολικά από 60 αστυνομικούς.

Συγκεκριμένα 35 γυναίκες και 25 άνδρες της ελληνικής αστυνομίας θα αναλάβουν να διευθετούν στο δρόμο πόσες λωρίδες κυκλοφορίας θα μπορούν να καταλάβουν οι διαδηλωτές αλλά και θα είναι αυτοί που θα έρχονται σε επαφή με τους υπεύθυνους της κάθε διαδήλωσης.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα έχει διαφορετική στολή θα φέρει διαφορετικά διακριτικά ενώ δεν θα έχουν μαζί τους όπλα.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί πράγματι καινοτόμα διαδικασία καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε τέτοια υπηρεσία, ενώ πολλές φορές αναλάμβαναν το ρόλο αυτό αστυνομικοί από υπηρεσίες που έχουν άλλο σκοπό με αποτέλεσμα να οξύνονται το πνεύματα και να μην γίνεται η συζήτηση για τη διεξαγωγή της πορείας σε ένα κλίμα ηρεμίας.

Η εντολη που έχει δοθεί από το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι να τελειώσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες όσο γίνεται πιο γρήγορα και αφού περάσουν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί από ειδικά σεμινάρια στα οποία θα μάθουν καλά το νόμο για τις συγκεντρώσεις, να αναλάβουν υπηρεσία το ταχύτερο δυνατόν.

cnn

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα υπηρεσία για τις πορείες δημιουργεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης"

Η Τουρκία είπε στη Ρωσία ότι η Αρμενία πρέπει να εγκαταλείψει τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν τη Δευτέρα οι δύο υπουργοί, ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Αρμενίας πρέπει να αποχωρήσουν αμέσως από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν που έχουν καταλάβει και να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν θα περιμένει άλλα 30 χρόνια για μια λύση της διένεξης και πως η Τουρκία υποστήριξε την επίθεση που ξεκίνησε το Αζερμπαϊτζάν «για την ανάκτηση των κατεχομένων εδαφών».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «κατά την διάρκεια των συνομιλιών έγινε ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, όπως και για την επίθεση της Αρμενίας στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς και και για την κατάσταση στο Ιντλίμπ και την Λιβύη».

Οι στρατιωτικές δυνάμεις των Αζέρων και των Αρμενίων κατηγόρησαν η μια την άλλη για έναρξη νέων επιθέσεων εντός και πέριξ του Ναγκόρνο Καραμπάχ, λίγες ημέρες μετά την επίτευξη εκεχειρίας και τον τερματισμό των εχθροπραξιών στον θύλακο του Καραμπάχ που ήταν οι σφοδρότερες των τελευταίων 25 ετών.

ΑΜΠΕ, Reuters, TASS/ naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία είπε στη Ρωσία ότι η Αρμενία πρέπει να εγκαταλείψει τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν"

DW: Ο X.Μάας επισκέπτεται Αθήνα και Λευκωσία, αλλά όχι Άγκυρα

Το Βερολίνο δεν βλέπει κανένα νόημα σε μια επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία. Η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες για έναρξη διαλόγου της Τουρκίας με Ελλάδα και Κύπρο.

Την Τρίτη ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα επισκεφτεί την Κύπρο και την Ελλάδα. Στη Λευκωσία θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Αργά το απόγευμα θα φτάσει στην Αθήνα όπου το βράδυ θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η κατάσταση στην Α. Μεσόγειο. Αυτό το θέμα θα βρισκόταν και στην ατζέντα των συναντήσεων που σκόπευε να έχει ο κ. Μάας στην Αγκύρα. Το ταξίδι αυτό τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί. 

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Άντεμπαρ ανακοίνωσε ότι ο Χάικο Μάας θα επισκεφτεί μόνο τη Λευκωσία και την Αθήνα
Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Άντεμπαρ ανακοίνωσε ότι ο Χάικο Μάας θα επισκεφτεί μόνο τη Λευκωσία και την Αθήνα

Ερωτηθείς από την Deutsche Welle στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης για τους λόγους της ακύρωσης του ταξιδιού στην Τουρκία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ, περιορίστηκε στη δήλωση ότι ο κ. Μάας αποφάσισε να ταξιδέψει μόνο στη Λευκωσία και την Αθήνα. Πηγές στο Βερολίνο επισημαίνουν όμως ότι με τη στάση της Άγκυρας τις τελευταίες ημέρες, μια επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών δεν θα είχε «κανένα νόημα». 

Σιγή σε ό,τι αφορά κυρώσεις

Δυσφορία στο Βερολίνο για τη νέα έξοδο του «Oruc Reis» στα ανοιχτά του Καστελόριζου
Δυσφορία στο Βερολίνο για τη νέα έξοδο του «Oruc Reis» στα ανοιχτά του Καστελόριζου

Η δυσφορία, αλλά και η απογοήτευση της γερμανικής κυβέρνησης για την τουρκική συμπεριφορά αυξάνεται. Μετά από την αποδοκιμασία του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων για επισκέπτες την περασμένη εβδομάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επέκρινε σήμερα τη νέα επιχείρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Η πραγματοποίηση ερευνητικών ενεργειών «σε αυτή την αμφιλεγόμενη θαλάσσια περιοχή, θα ήταν ένα λυπηρό και από τη δική μας σκοπιά μια μη συνετό βήμα», δήλωσε. «Θα πήγαινε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο και οπωσδήποτε δεν θα ήταν ωφέλιμη για την ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκία όπως τις εξέτασε την προπερασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.» Ο κ. Ζάιμπερτ έκανε έκκληση «όλοι οι εμπλεκόμενοι» να καταβάλουν προσπάθειες, προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση και να λύσουν τα ζητήματα διένεξης, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που σχετίζονται με το Δίκαιο της Θάλασσας, «όσο πιο γρήγορα γίνεται, με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.» Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να είναι πρόθυμο να στηρίξει κάθε προσπάθεια που υπηρετεί αυτόν τον σκοπό. Αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας, που επίσης είχαν συζητηθεί στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν θέλει να κάνει εικασίες.

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Ο X.Μάας επισκέπτεται Αθήνα και Λευκωσία, αλλά όχι Άγκυρα"

Κεραμέως: Αδιανόητη η συμμετοχή καταληψιών στο πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης

Κατηγορηματικά αντίθετη εμφανίστηκε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στη σκέψη να συμμετέχουν οι μαθητές που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις των σχολείων τους στο πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «παράλογη» και «αδιανόητη» την σκέψη.

Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜεΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, δεν είναι δυνατόν μια ισχνή μειοψηφία να στερεί από την πλειοψηφία το συνταγματικά προστατευόμενο αγαθό της εκπαίδευσης.

«Είναι περισσότερα τα σχολεία σε κατάληψη παρά τα κλειστά σχολεία λόγω κορονοϊού. Αλίμονο αν στην τηλεκπαίδευση έχουν δικαίωμα συμμετοχής αυτοί που από μόνοι τους αποκλείουν τον εαυτό τους από την εκπαίδευση. Εσείς τι ακριβώς προτείνετε; Ότι είναι φυσιολογικό να κλείνεις ένα σχολείο, αλλά κατά τα λοιπά να πηγαίνεις λίγο παραδίπλα για να εκμεταλλευτείς το ίδιο αγαθό; Αγγίζει τη σφαίρα του παρανοϊκού αυτό που λέτε. Σε εμάς όλα φαίνονται αδιανόητα, έκνομα και παράλογα. Τα χειρότερα σχολεία είναι τα κλειστά σχολεία» ανέφερε η υπουργός.

«Σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία υπάρχουν δικαιώματα και κανόνες. Οι κανόνες εδώ παραβαίνονται όταν κλείνουν σχολεία» είπε η Υπουργός, ενώ πρόσθεσε πως «είναι θλιβερό οι παρατάξεις να καπηλεύονται τις αγωνίες των μαθητών». Μάλιστα, κατηγόρησε το ΜέΡΑ25 πως στηρίζει «έκνομες ενέργειες που οδηγούν στο να στερούνται τα παιδιά το πολύτιμο αγαθό της εκπαίδευσης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η κα Κεραμέως, από τα 80.000 τμήματα στη χώρα μόλις τα 186 είναι κλειστά λόγω κορονοϊού. Η Υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε πως δεν θα διστάσει να επικαιροποιήσει μέτρα είτε προς ηπιότερη είτε προς αυστηρότερη κατεύθυνση αν έτσι κρίνουν οι επιστήμονες.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 υποστήριξε τις καταλήψεις ως «μέθοδο για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο σχολείο οι μαθητές», συγκρίνοντας τις καταλήψεις στην Ελλάδα με την δράση της Γκρέτα Τούνμπεργκ για την κλιματική αλλαγή.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κεραμέως: Αδιανόητη η συμμετοχή καταληψιών στο πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης"

Ο Ερντογάν «ξέχασε» να μετρήσει 350.000 κρούσματα, καταγγέλλει ο ιατρικός σύλλογος!

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κόκα, αναγνώρισε ότι μόνο εκείνοι που παρουσιάζουν συμπτώματα καταγράφονται ως θετικοί και όχι οι ασυμπτωματικοί

Περισσότερα από 350.000 κρούσματα κορωνοϊού δεν συμπεριέλαβε ο υπουργείο Υγείας της Τουρκίας στα στατιστικά του στοιχεία από την αρχή της επιδημίας, όπως υποστηρίζει η κορυφαία ιατρική ένωση της χώρας σε έκθεση αξιολόγησης της πανδημίας, που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα.

Είναι προφανές ότι περισσότερες από 350.000 περιπτώσεις κορωνοϊού δεν έχουν αναφερθεί στο κοινό και τα πραγματικά στατιστικά στοιχεία κατατάσσουν την Τουρκία μεταξύ των χωρών με τον υψηλότερο κατά κεφαλή αριθμό κρουσμάτων, αναφέρει η TTB στην επτάμηνη έκθεσή της για την πανδημία.

Η αντιπολίτευση και οι γιατροί έχουν από καιρό απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις για περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τα δεδομένα από τις εστίες της Άγκυρας, λέγοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ υψηλότερος από τα επίσημα στοιχεία.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Κυριακή 335.533 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας στη χώρα στις 11 Μαρτίου, ενώ συνολικά 8.837 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτσά, αναγνώρισε ότι μόνο εκείνοι που παρουσιάζουν συμπτώματα καταγράφονται ως θετικοί και όχι οι ασυμπτωματικοί, μια πρακτική που είπε θα αλλάξει από τα μέσα Οκτωβρίου.

«Αν θέλουμε να προσθέσουμε τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο Αύγουστο και τώρα τον Οκτώβριο, βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων από αυτούς που αναφέρει το υπουργείο», δήλωσε στην εφημερίδα Birgün, ο γιατρός Καγιχάν Παλά, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της TTB.

«Αυτό ανοίγει την πόρτα για μια συζήτηση σχετικά με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων θανάτων (που συνδέονται με τον ιό)», πρόσθεσε.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ερντογάν «ξέχασε» να μετρήσει 350.000 κρούσματα, καταγγέλλει ο ιατρικός σύλλογος!"

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η προώθηση της πολιτικής της «Μεγάλης Αλβανίας» απειλεί την ασφάλεια στα Βαλκάνια

Οι προσπάθειες της Πρίστινα και των Τιράνων να προωθήσουν την πολιτική της «μεγάλης Αλβανίας» απειλούν την ασφάλεια στην Βαλκανική χερσόνησο, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την κοινή συνεδρίαση ης κυβέρνησης της Αλβανίας και της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Κοσόβου.

«Δημιουργείται μια διφορούμενη εντύπωση, που λέει ότι παρά τον αμφίβολο και ριψοκίνδυνο χαρακτήρα της «προσέγγισης» τους, οι κυβερνήσεις των Τιράνων και της Πρίστινας εξακολουθούν να προωθούν την πολιτική της Μεγάλης Αλβανίας, όσο και αν προσπαθούν να εξωραΐσουν τα δικά τους σχέδια» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία επισημαίνεται παράλληλα ότι «παρόμοιες ενέργειες συνιστούν πραγματική απειλή για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η θέση περί αναγκαιότητας της «εξάλειψης των συνόρων» μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου δεν μπορεί να μην προκαλεί ανησυχία. « Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το Κόσοβο (και αυτό το επιβεβαιώνει η απόφαση 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ) είναι τμήμα της Δημοκρατίας της Σερβίας και η αυθαίρετη επίκληση της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας αναφορικά μ’ ένα κυρίαρχο κράτος, δεν μπορεί να αξιολογηθεί διαφορετικά παρά ως ωμή επέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ελπίζει ότι θα υπάρξει «σαφής αντίδραση» σε αυτή την δραστηριοποίηση εκ μέρους τη διεθνούς κοινότητας και πρωτίστως από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει αναθέσει την αποστολή του διαμεσολαβητή στον διάλογο Βελιγραδίου -Πρίστινας.

Επίσης τονίζεται ότι οι προθέσεις αυτού του είδους, βλάπτουν την διαδικασία της διευθέτησης του ζητήματος του Κοσόβου, εκμηδενίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται και προσβλέπουν στην αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτής λύσης του προβλήματος στον πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η προώθηση της πολιτικής της «Μεγάλης Αλβανίας» απειλεί την ασφάλεια στα Βαλκάνια"

Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκε το αίτημα του Γ. Λαγού για εξαίρεση της έδρας

Απορρίφθηκε από τη νέα σύνθεση του δικαστηρίου το αίτημα του Γιάννη Λαγού για εξαίρεση της έδρας καθώς «δεν προέκυψαν ενέργειες ή παραλείψεις του δικαστηρίου για να δικαιολογήσουν υπόνοιες αμεροληψίας». 

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, είχε προτείνει να κηρυχθεί αόριστη και απαράδεκτη η αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλε ο Γιάννης Λαγός.

«Δεν προβλήθηκαν πραγματικά γεγονότα, αλλά στηρίζεται σε βάση υπονοιών. Να κριθεί αόριστη και απαράδεκτη, γιατί ασκείται καταχρηστικά» εξήγησε η εισαγγελέας. 

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκε το αίτημα του Γ. Λαγού για εξαίρεση της έδρας"

Βρετανία: Σχεδόν 14.000 νέα κρούσματα και 50 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Αυξημένος σε σχέση με την Κυριακή ήταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της Covid-19 που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Βρετανία, η οποία κατέγραψε 13.972 νέα ημερήσια κρούσματα.

Την Κυριακή οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας είχαν ανακοινώσει 12.872 κρούσματα.

Παράλληλα, άλλοι 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα τελευταία ημερήσια στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Συνολικά 42.875 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Σχεδόν 14.000 νέα κρούσματα και 50 νεκροί το τελευταίο 24ωρο"

Η Ρωσία απέρριψε την πρόταση του Αζερμπαϊτζάν για ένταξη της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις

Βέτο έβαλε η Ρωσία στην πρόταση του Αζερμπαϊτζάν που πρότεινε στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ένταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ να ενταχθεί και η Τουρκία.


Το θέμα αυτό ήρθε στην επικαιρότητα, της συνάντησης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας Ζοχράμπ Μνατσακανιάν και αναφέρθηκε πώς ο Λαβρόφ απέρριψε την πρόταση να βρίσκεται στο τραπέζι και η Τουρκία. ….. Ο Λαβρόφ απέρριψε την πρόταση του Αζερμπαϊτζάν με τη δικαιολογία πως η λύση πρέπει να αναζητηθεί υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ και των χωρών Ρωσίας, ΗΠΑ και Γαλλίας.

tourkikanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία απέρριψε την πρόταση του Αζερμπαϊτζάν για ένταξη της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις"

Στάση εργασίας την Πέμπτη σε ηλεκτρικό, τραμ και μετρό

Σε τρίωρη στάση εργασίας από τις 14:00 έως τις 17:00, προχωρούν την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι της ΣΤΑ.ΣΥ. Τονίζουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την προστασία της υγείας των ίδιων, των οικογενειών τους αλλά και των επιβατών, με τους οποίους έρχονται καθημερινά σε επαφή.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:

«Η διασφάλιση της υγείας επιβατών και εργαζομένων αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας του Covid- 19 βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των Σωματείων εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ.

Ωστόσο, η συσσώρευση τις ώρες αιχμής μεγάλου αριθμού επιβατών σε συρμούς και σταθμούς αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, που δημιουργείται από: α) την έλλειψη τροχαίου υλικού και β) τις μεγάλες ελλείψεις της Εταιρείας σε ανθρώπινο δυναμικό, δεδομένου ότι δεν έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμου και τακτικού προσωπικού από το 2009!

Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι, με προσωπικό κόστος και θυσίες, προσπαθούν και παρέχουν ασφαλείς μεταφορές. Ωστόσο, πρέπει, επιτέλους, να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την προστασία της υγείας των ίδιων, των οικογενειών τους αλλά και των επιβατών, με τους οποίους έρχονται καθημερινά σε επαφή.

Για αυτό πραγματοποιούμε την Πέμπτη 15/10/2020 τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας από 14:00 έως 17:00

Διεκδικούμε:

1. Να αγοραστούν ανταλλακτικά, υλικά και αναλώσιμα προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, με πυκνότερα δρομολόγια στο άμεσο μέλλον, που θα αποτρέπουν τον συνωστισμό στις αποβάθρες.

2. Να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση των προσλήψεων, που έχουν εξαγγελθεί, και να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την κάλυψη του συνόλου των υπαρχόντων κενών αποκλειστικά με μόνιμο και τακτικό προσωπικό.

3. Να γίνονται, με μέριμνα της Εταιρείας, τεστ για τον COVID- 19 σε όλους τους εργαζόμενους, όπου και όταν υπάρχει ανάγκη.

Διαπιστώνουμε ότι:

Τα θέματα στην Υγεία, στην Παιδεία και στις Αστικές Μεταφορές, καθώς και σε ολόκληρο το κοινωνικό κράτος, μαζί με τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται τα εργασιακά δικαιώματα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοινωνικό περιβάλλον.

Αγωνιζόμαστε για:

Φθηνά, γρήγορα, αξιόπιστα και ασφαλή Δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Λέμε ΟΧΙ στο κομμάτιασμα και την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας την Πέμπτη σε ηλεκτρικό, τραμ και μετρό"

Πύρρος Δήμας: Eίμαι Έλληνας, δεν είμαι αλβανικής καταγωγής, κυρία Ακρίτα

«Είμαι Έλληνας που γεννήθηκε στην Αλβανία» απάντησε στην Έλενα Ακρίτα ο Πύρρος Δήμας, για όσα έγραψε η δημοσιογράφος σε τελευταίο της άρθρο, μ’ αφορμή τη στάση του κορυφαίου Ολυμπιονίκη μας απέναντι στη Χρυσή Αυγή, την περίοδο που ήταν βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Σε άρθρο της στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» η Έλενα Ακρίτα αναφέρθηκε με θετική διάθεση, σ’ ένα περιστατικό που είχε γίνει μεταξύ του Πύρρου Δήμα και βουλευτών της Χρυσής Αυγής, πριν από 5,5 σχεδόν χρόνια. Έγραψε συγκεκριμένα:

«Τιμητική μνεία στον Πύρρο Δήμα. Το 2014, όταν ο βουλευτής Νίκος Μίχος σηκώνεται να πλακώσει τον Πέτρο Τατσόπουλο, ο Δήμας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τότε, ορμάει και του κόβει τον δρόμο, λέγοντάς του να μην τολμήσει να προχωρήσει ούτε βήμα. Ο Μίχος λουφάζει κι ο Κασιδιάρης τον τραβάει κακήν κακώς πίσω στα έδρανα. Ο αλβανικής καταγωγής πρωταθλητής μας -ναι, έχει σημασία- με τη στάση του δίνει ένα μάθημα δημοκρατίας σε όλο το ελληνικό Κοινοβούλιο. Τιμητική μνεία στον Πέτρο Τατσόπουλο».

Η αναφορά ωστόσο σε «αλβανική καταγωγή» του Ολυμπιονίκη και πρώην βουλευτή, προκάλεσε την αντίδραση του Πύρρου Δήμα ο οποίος -όπως αποκάλυψε η ενημερωτική πύλη himara.gr- απέστειλε μήνυμα στην Έλενα Ακρίτα, στο οποίο της αναφέρει: «Γεια σας κυρία Ακρίτα. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την αναφορά σας στο πρόσωπο μου στο άρθρο σας στα «Νέα».  Επιτρέψτε μου μόνο μία διόρθωση. Δεν είμαι αλβανικής καταγωγής. Είμαι Έλληνας που γεννήθηκε στην Αλβανία, παιδί́ της μειονότητας. Ασφαλώς θα έγινε εκ παραδρομής, απλώς ήθελα να το επισημάνω. Να είστε καλά και σας ευχαριστώ πολύ».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Πύρρος Δήμας: Eίμαι Έλληνας, δεν είμαι αλβανικής καταγωγής, κυρία Ακρίτα "

Γαλλία: Αυστηρή προειδοποίηση σε Τουρκία για τις νέες προκλήσεις – «Να τηρήσει τις δεσμεύσεις της»

Η Τουρκία με τη νέα παράνομη Navtex έχει προκαλέσει αντιδράσεις όχι μόνο στην ελληνική πλευρά, αλλά και στην Ευρώπη.

Κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει κάθε περαιτέρω προκλητική ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο απηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αποστολή από την Άγκυρα του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις στην περιοχή, σε μια ζώνη που βρίσκεται στην καρδιά εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους Ορούτς Ρέις στα ανοιχτά του Καστελλόριζου και της Ρόδου» ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Ανιές φον ντερ Μιλ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου, η ΕΕ απηύθυνε σαφές κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ένωσης. «Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη», προσέθεσε.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Αυστηρή προειδοποίηση σε Τουρκία για τις νέες προκλήσεις – «Να τηρήσει τις δεσμεύσεις της»"

Μπορέλ: Οι ενέργειες της Τουρκίας δεν οδηγούν στην αποκλιμάκωση

«Λυπηρή» χαρακτήρισε την ανακοίνωση για νέα τουρκική NAVTEX «που επηρεάζει την Ελλάδα», ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τονίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες «οδηγούν σε κλιμάκωση».

«Ακούσαμε από τον Έλληνα και τον Κύπριο συνάδελφο για τα τελευταία γεγονότα» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ και υπογράμμισε ότι «το άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει την κοινή εμπιστοσύνη».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να έχει αρνητική συμπεριφορά» η οποία δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπορέλ: Οι ενέργειες της Τουρκίας δεν οδηγούν στην αποκλιμάκωση"

Κορωνοϊός: Στα 295 τα νέα κρούσματα, τα 145 στην Αττική - 7 θάνατοι και 91 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα  295 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 48 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

- 40 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 145 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 4 με αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 17 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 22652, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

3315 (14.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9218 (40.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

91 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 25 (27.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 240 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 456 θανάτους συνολικά στη χώρα. 174 (38.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στα 295 τα νέα κρούσματα, τα 145 στην Αττική - 7 θάνατοι και 91 διασωληνωμένοι"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αύριο έξω από το Εφετείο Αθηνών

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έξω από το Εφετείο Αθηνών θα πραγματοποιηθούν και αύριο (Τρίτη 13 Οκτωβρίου), σύμφωνα με την Αστυνομία.

Ειδικότερα, δεν θα επιτρέπεται η στάση - στάθμευση και σταδιακά από τις 5:00 το πρωί η κυκλοφορία οχημάτων, στις εξής οδούς:

- Λουκάρεως, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.

- Δέγλερη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.

Η Αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αύριο έξω από το Εφετείο Αθηνών"

Απεργία ΑΔΕΔΥ: «Μέσα» και η ΟΛΜΕ

Στην εικοσιτετράωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την προσεχή Πέμπτη 10 Οκτωβρίου θα συμμετέχει και η ΟΛΜΕ.

Την ημέρα εκείνη συμπληρώνεται ένας μήνας από το χτύπημα του «πρώτου κουδουνιού» της σχολικής χρονιάς, όπως αναφέρει η ΟΛΜΕ και η κυβέρνηση ότι «όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά με όλους τους αναγκαίους όρους προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά με θράσος, μετακυλύει στις πλάτες των εκπαιδευτικών την επίλυση κάθε προβλήματος της σχολικής καθημερινότητας».

Μεταξύ των αιτημάτων της ΟΛΜΕ, η μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα με μέγιστο τους 15, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, δωρεάν από το κράτος, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αύξηση του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία και μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία ΑΔΕΔΥ: «Μέσα» και η ΟΛΜΕ"

Πολιτική Προστασία: Έκτακτη ανακοίνωση για την επικείμενη κακοκαιρία – Αναλυτικές οδηγίες

Έκτακτη ανακοίνωση με αναλυτικές οδηγίες ενόψει των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονται να κάνουν από το απόγευμα την εμφάνισή τους σε μεγάλο μέρος της χώρες, εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας  Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας:

Ενόψει επικίνδυνων καιρικών φαινομένων με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους και θα πλήξουν πολλές περιοχές της χώρας μας από το απόγευμα της Δευτέρας (12-10-2020) και μέχρι το απόγευμα της Τρίτης (13-10-2020), καλούμε τους πολίτες σε ΑττικήΜακεδονία και Θράκη, νησιά ΙονίουΉπειροδυτική και ανατολική Στερεάδυτική και ανατολική ΠελοπόννησοΕύβοια, ΘεσσαλίαΚυκλάδεςΚρήτη, νησιά ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες.

  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

     Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.hnms.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.grτου Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολιτική Προστασία: Έκτακτη ανακοίνωση για την επικείμενη κακοκαιρία – Αναλυτικές οδηγίες"

Επιμένει προκλητικά η Άγκυρα: «Να αποσύρει η Ελλάδα τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς» λέει το ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση το μεσημέρι της Δευτέρας, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις αντιδράσεις της Αθήνας για τη νέα τουρκική Navtex και το «ταξίδι» που ξεκίνησε το Oruc Reis.

«Οι μαξιμαλιστικοί ισχυρισμοί της Ελλάδας δεν συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο» επισημαίνει, μεταξύ άλλων.

Η ανακοίνωση αναφέρει: 

«Το πλοίο μας Oruç Reis ξεκίνησε τις σεισμικές ερευνητικές του δραστηριότητες από εκεί που σταμάτησε μετά από ένα μήνα εργασίες συντήρησης και επισκευής. Αυτές οι δραστηριότητες, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020 βρίσκονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο πεδίο της Τουρκίας και η ηπειρωτική Ελλάδα είναι 425 χιλιόμετρα μακριά.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τις αντιρρήσεις του επί του θέματος σήμερα, προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς, ασυμβίβαστους με το διεθνές δίκαιο. Είναι απαράδεκτο να αντιτάσσεστε στη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτή της Ανατολικής Μεσογείου και να ζητάτε να ενεργεί μόνο στα 15 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα

Αυτή η αντίρρηση της Ελλάδας βασίζεται στους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς για τη θαλάσσια δικαιοδοσία της, που ενσωματώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης. Ωστόσο, έχει ανακοινωθεί από κοινού, τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης είναι νομικά άκυρος

Αυτό που ισχυρίζεται η Ελλάδα, ότι το Καστελόριζο δημιουργεί 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής, δεν συμβιβάζεται ούτε με το διεθνές δίκαιο ούτε με τις διεθνείς δικαστικές αποφάσεις. Στην πραγματικότητα, η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι μαξιμαλιστικές. Η προσδοκία μας από την Ελλάδα είναι ότι θα αποσύρει αυτούς τους ισχυρισμούς, που είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο, θα βάλει τέρμα στις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και θα μπει σε ειλικρινή διάλογο μαζί μας, ειδικότερα σε διερευνητικές συνομιλίες».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένει προκλητικά η Άγκυρα: «Να αποσύρει η Ελλάδα τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς» λέει το ΥΠΕΞ"

Δένδιας : Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, με το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο, σχετικά με τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελορίζου.

Εξήγησα επίσης το προφανές: ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή: Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία.

Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.  

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας : Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή"

Αναδρομικά συνταξιούχων: Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις των κληρονόμων

Δημοσιευθήκαν οι δύο υπουργικές αποφάσεις, μία για τον ιδιωτικό και μία για τον δημόσιο τομέα που αφορούν στην εφάπαξ καταβολή των επιστρεπτέων από τον e-ΕΦΚΑ αναδρομικών ποσών στους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, το μικτό ποσό που προκύπτει μετά τον υπολογισμό των επιστρεπτέων ποσών, υπόκειται σε κράτηση για υγειονομική περίθαλψη σε ποσοστό τέσσερα τοις εκατό (4%) για το διάστημα από 11.6.2015 έως 31.06.2015 και σε ποσοστό έξι τοις εκατό (6%) από 01.07.2015 έως 12.5.2016.

Τα ανωτέρω ποσά θα καταβληθούν άτοκα στους δικαιούχους από τις 22 έως τις 29 Οκτωβρίου 2020 μαζί με τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις.

Με υποβολή αίτησης και των απαραίτητων δικαιολογητικών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ θα μπορούν να διεκδικήσουν οι νόμιμοι κληρονόμοι κατά το ποσοστό του κληρονομικού τους δικαιώματος ,τα αναδρομικά μετά το θάνατο του συνταξιούχου.

Οι έλεγχοι θα γίνουν απολογιστικά και δειγματοληπτικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες Εκκαθάρισης και Πληρωμής Συντάξεων του e-Ε.Φ.Κ.Α.

Οι αιτούντες που επιλέγονται στο δείγμα ενημερώνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους και υποχρεούνται εντός δεκαπέντε (15) ημερών να προσέλθουν στο αρμόδιο υποκατάστημα προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης από υπαιτιότητά τους, αναζητούνται τα καταβαλλόμενα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Ποιοι είναι δικαιούχοι σύμφωνα με τις αποφάσεις

Δικαιούχοι Δημοσίου

Δικαιούχοι επιστροφής αναδρομικών ποσών είναι οι, κατά το χρονικό διάστημα που ορίζεται στο άρθρο 1 της παρούσας, συνταξιούχοι του Δημοσίου, και οι συνταξιούχοι υπάλληλοι των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς, είτε οι συντάξεις του βαρύνουν το Δημόσιο, είτε τους οικείους φορείς, καθώς και οι συνταξιούχοι υπάλληλοι του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος και των ασφαλιστικών Ταμείων του προσωπικού Σιδηροδρομικών Δικτύων, που διέπονται από το καθεστώς του ν.δ. 3395/1955 (Α’ 276), και οι οποίοι εντάχθηκαν στον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), καθώς και οι συνταξιούχοι της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του ν.4387/2016.

Η καταβολή των επιστρεπτέων από τον e-ΕΦΚΑ ποσών γίνεται με εφάπαξ καταβολή μέχρι την 31η.12.2020.

Το μικτό ποσό που προκύπτει μετά τον υπολογισμό των επιστρεπτέων ποσών, υπόκειται σε κράτηση για υγειονομική περίθαλψη σε ποσοστό τέσσερα τοις εκατό (4%) για το διάστημα από 11.6.2015 έως 31.06.2015 και σε ποσοστό έξι τοις εκατό (6%) από 01.07.2015 έως 12.5.2016.

Η αποπληρωμή των αναδρομικών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με την απόφαση.

Δικαιούχοι ιδιωτικού τομέα

Δικαιούχοι επιστροφής αναδρομικών ποσών είναι οι, κατά το χρονικό διάστημα που ορίζεται στο άρθρο 1 της παρούσας:

(α.) συνταξιούχοι όλων των φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών κύριας ασφάλισης που εντάχθηκαν στον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), καθώς και οι συνταξιούχοι της Τράπεζας της Ελλάδος, εξαιρουμένων των συνταξιούχων του Δημοσίου, και των συνταξιούχων υπαλλήλων των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς, είτε οι συντάξεις τους βάρυναν το Δημόσιο, είτε βάρυναν τους οικείους φορείς, καθώς και των συνταξιούχων υπαλλήλων του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος και των Ασφαλιστικών Ταμείων του προσωπικού των Σιδηροδρομικών Δικτύων, που διέπονται από το καθεστώς του ν.δ. 3395/1955 (Α΄ 276), για το χρονικό διάστημα του άρθρου 1 της παρούσας.

(β.) συνταξιούχοι προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος που χορηγείτο από το τέως Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και το τέως Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ). Τα αναδρομικά ποσά που επιστρέφονται στους συνταξιούχους του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος, αντιστοιχούν στις μειώσεις που εφαρμόστηκαν στο 50% του συνολικού ποσού της προσυνταξιοδοτικής παροχής, το οποίο αντιστοιχεί σε κύρια σύνταξη, κατ’ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 (Α’ 40) και τις διατάξεις της περ. 1 της υποπαρ. ΙΑ.5 της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α’ 222) για το χρονικό διάστημα του άρθρου 1 της παρούσας.

(γ.) συνταξιούχοι του πρώην Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), αναφορικά με τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στις κύριες συντάξεις τους με βάση την υπ’ αριθμ. 476/28-02-2012 (Β’ 499) απόφαση των Υπουργών Οικονομικών Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για το χρονικό διάστημα του άρθρου 1 της παρούσας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομικά συνταξιούχων: Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις των κληρονόμων "

Αυξήσεις σε κύριες συντάξεις για 1 εκατ. δικαιούχους – Τι θα συμβεί με τους απόστρατους [πίνακες και παραδείγματα]

Αυξήσεις κύριων συντάξεων για 1 εκατ. συνταξιούχους φέρνει ο επανυπολογισμός των αποδοχών τους σε υψηλότερα ποσά που θα τα δουν με την πρώτη σύνταξη του 2021, που πληρώνεται τον Δεκέμβριο.

Για 600.000 παλαιούς, πριν από το 2016 συνταξιούχους οι αυξήσεις θα φανούν στην τσέπη και για πολλούς θα είναι διπλές!

Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πάρουν την 3η δόση της αύξησης που λόγω υψηλών εισφορών και πολλών ετών ασφάλισης κέρδισαν από τον πρώτο επανυπολογισμό συντάξεων με το νόμο 4387 (νόμος Κατρούγκαλου) και επιπλέον όσοι εξ αυτών έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης θα πάρουν έξτρα αύξηση από τα νέα ποσοστά επανυπολογισμού συντάξεων του νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση).

Για παράδειγμα:

* Συνταξιούχος από Ταμείο ΔΕΚΟ με 35 έτη πήρε αύξηση 200 ευρώ με τον επανυπολογισμό σύνταξης που είχε το 2019 βάσει του νόμου 4387. Η αύξηση δόθηκε επειδή ο νόμος λέει ότι όσοι πλήρωσαν εισφορές σύνταξης υψηλότερες από αυτές που έχει το ΙΚΑ (δηλαδή υψηλότερες του 20%) θα έχουν ετήσια προσαύξηση 0,075% για κάθε μία μονάδα εισφοράς τους πάνω από 20%. Η αύξηση των 200 ευρώ θα δοθεί σε πέντε χρόνια και οι συνταξιούχος θα παίρνει 40 ευρώ κατ’ έτος. Το πρώτο 40άρι το πήρε το 2019, το δεύτερο 40άρι της αύξησης το πήρε το 2020 και με τη σύνταξη Ιανουαρίου του 2021 θα πάρει την 3η δόση με άλλα 40 ευρώ αύξησης. Συνολικά με την 3η δόση θα έχει πάρει τα 120 ευρώ από την αύξηση των 200 ευρώ. Το 2022 και το 2023 θα πάρει τις δύο τελευταίες δόσεις (40+40 ευρώ) και θα έχει κλείσει η καταβολή των 200 ευρώ. Αν η σύνταξη που έπαιρνε πριν τον επανυπολογισμό του 2019 ήταν 1.100 ευρώ, το 2021 με τις τρεις δόσεις της αύξησης θα διαμορφωθεί στα 1.220 ευρώ και το 2023 στα 1.300 ευρώ. Επειδή όμως ο συνταξιούχος έχει 35 έτη, θα έχει νέο επανυπολογισμό με τα νέα ποσοστά συντάξεων που θεσπίστηκαν στο νόμο 4670/2020 (κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας). Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης δίνουν υψηλότερες συντάξεις σε ασφαλισμένους που λαμβάνουν δική τους σύνταξη ή σύνταξη θανόντος με χρόνο ασφάλισης από 30 έτη και άνω. Ο συνταξιούχος του παραδείγματος θα έχει νέα αύξηση και θα την πάρει σε 5 δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2020 με αναδρομικά 14 μηνών, καθώς ο νόμος ισχύει από τον Οκτώβριο του 2019. Αν η νέα αύξηση είναι 200 ευρώ, θα πάρει τα 40 ευρώ της πρώτης δόσης και 280 ευρώ αναδρομικά. Ως το 2023 θα παίρνει δύο 40άρια αύξησης κάθε χρόνο, ένα από τον πρώτο επανυπολογισμό και ένα από τον δεύτερο. Ως το 2023 θα έχει λοιπόν διπλή ετήσια αύξηση κατά 80 ευρώ (40+40) και για τα έτη 2024 και 2025 θα έχει τις αυξήσεις από τον δεύτερο επανυπολογισμό. Αν η σύνταξή του σήμερα είναι στα 1.180 ευρώ, τον Δεκέμβριο με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2021 θα αυξηθεί κατά 40 ευρώ από τον πρώτο επανυπολογσμό και κατά 40 ευρώ από τον νέο επανυπολογισμό. Επομένως θα πάει στα 1.220 ευρώ με το πρώτο 40άρι και στα 1.260 ευρώ με το δεύτερο 40άρι της αύξησης. Από Ιανουάριο 2022 η σύνταξη θα ανεβεί στα 1.340 ευρώ και το 2023 στα 1.420 ευρώ. Στο 2023 τελειώνουν οι 5 δόσεις από την πρώτη αύξηση των 200 ευρώ και απομένουν άλλες δύο δόσεις των 40 ευρώ από την αύξηση που θα πάρει φέτος. Επομένως, το 2024 η σύναξη θα αυξηθεί στα 1.460 ευρώ και το 2025 στα 1.500 ευρώ.

Οι διπλές αυξήσεις παλαιών συνταξιούχων με χρόνο ασφάλισης πάνω από 30 έτη [Δείτε ΕΔΩ τους πίνακες]

Νέο μπόνους για απόστρατους

Απόστρατοι που παίρνουν σύνταξη με διπλά έτη θα έχουν νέα αύξηση στον εποανυπολογισμό του Δεκεμβρίου.

Η νέα αύξηση θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που πήραν το 2019 με τον επανυπολογισμό του νόμου 4387.

Ιδού η αλήθεια για τις αυξήσεις με ένα πραγματικό εκκαθαριστικό σύνταξης:

  • Απόστρατος με 41,6 «διπλά έτη», έπαιρνε μέχρι το 2018 σύνταξη 1.556 ευρώ πριν το φόρο. Με τον επανυπολογισμό του νόμου 4387, η σύνταξη αυξήθηκε στα 1.589,79 ευρώ πριν το φόρο, δηλαδή κέρδισε 33,79 ευρώ. Με τον νέο νόμο 4670 ο απόστρατος θα έχει νέο επανυπολογισμό και η σύνταξη αναπροσαρμόζεται στα 1.725,21 ευρώ γιατί ενισχύεται το ποσοστό αναπλήρωσης σε 50,76% (αντί 45,80%). Σε σύγκριση με τη σύνταξη του 2018 (1.556 ευρώ) ο απόστρατος θα έχει νέα καθαρή αύξηση κατά 169,21 ευρώ, αλλά επειδή ένα μέρος της αύξησης το παίρνει ήδη με τα 33,79 ευρώ, η καθαρή αύξηση που θα πάρει από τον νέο νόμο είναι 135,42 ευρώ. Η νέα αύξηση θα δοθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις με 27 ευρώ το μήνα για τα έτη 2021-2025, ενώ ως και το 2023 θα έχει πάρει και τις 5 δόσεις από την αύξηση των 33,79 ευρώ.

Παράδειγμα αυξήσεων σε σύνταξη απόστρατου

 Στοιχεία επανυπολογισμού Επανυπολογισμός σύνταξης με νόμο 4387/2016 Επανυπολογισμός σύνταξης με νόμο 4670/2020
χρόνος ασφάλισης 41 έτη και 6 μήνες 41 έτη και 6 μήνες
ποσοστό αναπλήρωσης 45,80% 50,76%
συντάξιμες αποδοχές 3.090,00 3.090,00
ανταποδοτική σύνταξη 1.415,22 1.568,48
εθνική σύνταξη 384 384
σύνολο (μικτά) 1.799,22 1.952,48
κράτηση ΕΑΣ (6%)  -107,95 -117,15
κράτηση ασθένειας (6%) -101,47 -110,12
σύνολο κρατήσεων -209,43 -227,27
σύνταξη μείον κρατήσεις, προ φόρου (1) 1.589,79 (1) 1.725,21 (1)
παλιά σύνταξη προ φόρου 31/12/2018 (2) 1.556,00 (2) 1.556,00 (2)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ 33,79€ ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ 169,21€

Διπλά κερδισμένοι συνταξιούχοι ΤΣΑ και ΤΑΕ

Συνταξιούχοι Ταμείων ελεύθερων επαγγελματιών που έδιναν πολύ χαμηλές συντάξεις στο παρελθόν, όπως το ΤΣΑ και το ΤΑΕ, είναι διπλά κερδισμένοι καθώς είχαν αύξηση στον πρώτο επανυπολογισμό και τώρα θα πάρουν νέα αύξηση με τον επανυπολογισμό του νόμου 4670 εφόσον έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Στο ΤΣΑ για παράδειγμα, που ήταν ένα από τα πιο ακριβά Ταμεία από πλευράς εισφορών και το φτωχότερο από πλευράς συντάξεων, οι συνταξιούχοι που είχαν πληρώσει εισφορές επί 40ετία κατέληγαν με σύνταξη γήρατος 500 ευρώ και χηρείας 350 ευρώ! Η εικόνα βελτιώθηκε από το 2007 για τους νέους συνταξιούχους αλλά και πάλι οι συντάξεις τους παρέμειναν χαμηλές για τα χρόνια και τις εισφορές που πλήρωναν. Οι συνταξιούχοι του ΤΣΑ είναι μια από τις κατηγορίες που ευνοούνται με νέα αύξηση που θα τη δουν στην τσέπη ακόμη και οι πολύ χαμηλές συντάξεις! Ιδού ένα πραγματικό παράδειγμα:

  • Συνταξιούχος χηρείας ΤΣΑ που έπαιρνε 340 ευρώ από τη σύνταξη του θανόντος συζύγου, ο οποίος είχε 39 χρόνια ασφάλισης, κέρδισε με τον επανυπολογισμό του 2019 συνολική αύξηση 350 ευρώ, που θα την πάρει σε 5 δόσεις των 70 ευρώ κατ’ έτος. Το 2019 και το 2020 πήρε τις δυο δόσεις της αύξησης και η σύνταξη ανέβηκε στα 480 ευρώ, ενώ σε δύο μήνες, τον Δεκέμβριο του 2020, θα πιστωθεί άλλο ένα 70άρι και η σύνταξη θα αυξηθεί στα 550 ευρώ. Ο ίδιος συνταξιούχος θα κερδίσει κι άλλη αύξηση με τον νέο επανυπολογισμό και είναι πολύ πιθανό η συνολική -διπλή- αύξηση που θα πιστωθεί τον Δεκέμβριο να φτάνει στα 150 ευρώ, με τη σύνταξη στα 630 ευρώ! Μικρότερες θα είναι οι αυξήσεις για τους συνταξιούχους από το πρώην ΤΑΕ καθώς είχαν ελαφρώς υψηλότερες συντάξεις από εκείνες του ΤΣΑ. Χωρίς αυξήσεις στην τσέπη θα είναι οι περισσότεροι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ γιατί με τον πρώτο επανυπολογισμό φάνηκε ότι έπρεπε να παίρνουν λιγότερα και ένα μέρος της σύνταξης κόπηκε και δόθηκε ως προσωπική διαφορά. Με τον νέο επανυπολογισμό η σύνταξη θα αυξηθεί μεν, αλλά όχι τόσο όσο να σβήσει και την προσωπική διαφορά. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος ΤΕΒΕ με 38 χρόνια ασφάλισης που έχει προσωπική διαφορά 240 ευρώ από τον επανυπολογισμό του 2019, θα πάρει αύξηση περίπου κατά 90 ευρώ από τον επανυπολογισμό του Δεκεμβρίου του 2020, η οποία όμως θα μειώσει την προσωπική διαφορά στα 150 ευρώ. Το κέρδος για αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι η αύξηση του νέου νόμου περνάει στη σύνταξη και μειώνει κατά το ίδιο ποσό την προσωπική διαφορά.

 eleftherostypos

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξήσεις σε κύριες συντάξεις για 1 εκατ. δικαιούχους – Τι θα συμβεί με τους απόστρατους [πίνακες και παραδείγματα]"

Λαμία: Αθώοι οι κατηγορούμενοι για τον πλάτανο που σκότωσε το 9χρονο παιδί στις Κομποτάδες - ΒΙΝΤΕΟ

Ήταν ένα τυχαίο και απρόβλεπτο περιστατικό η πτώση του πλάτανου στις Κομποτάδες, που στοίχισε τη ζωή σε ένα 9χρονο παιδάκι, το οποίο έπαιζε με το αδελφάκι του στην πλατεία την ώρα που έπεσε το τεράστιο δέντρο.

Το τραγικό συμβάν έγινε τον Ιούλιο του 2014 όταν το ανέμελο παιχνίδι των παιδιών στην πλατεία του χωριού κατέληξε σε τραγωδία, με ένα παιδάκι καταπλακωμένο από τον πλάτανο, που έσπασε ξαφνικά.

Έξι ολόκληρα χρόνια μετά το δικαστήριο αποφάσισε δεν ήταν δυνατόν να είχε προβλεφθεί κάτι τέτοιο, αφού η εικόνα του συγκεκριμένου δέντρου δεν έδειχνε ότι ήταν "άρρωστο" και ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια τραγική εξέλιξη.

Το ίδιο υποστήριξε και η Επιστημονική Κοινότητα μέσα από τις πραγματογνωμοσύνες της, που παρουσιάστηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας, ενώ από την άλλη πλευρά οι γονείς του αδικοχαμένου παιδιού ζητούσαν να μάθουν την αλήθεια και μόνο την αλήθεια για το τραγικό δυστύχημα.«Μετά από αυτό ήρθε το τέλος της ζωής μας...», είπαν χαρακτηριστικά στο δικαστήριο.

Αθωωτική ήταν και η πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας η οποία έκανε λόγο για ένα τυχαίο και απρόβλεπτο γεγονός.

Τη λύπη τους για το τραγικό συμβάν και τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του παιδιού εξέφρασαν και οι κατηγορούμενοι, ενώ το απρόβλεπτο της υπόθεσης υποστήριξαν και οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Δείτε τι είπαν στην κάμερα του LamiaReport αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου οι συνήγοροι υπεράσπισης: Αφροδίτη Καραΐσκου, Χρήστος Διαμάντης και Νίκος Τσακτάνης.

 

 

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαμία: Αθώοι οι κατηγορούμενοι για τον πλάτανο που σκότωσε το 9χρονο παιδί στις Κομποτάδες - ΒΙΝΤΕΟ "

Χ.Ακάρ: «Έχουμε δικαιώματα σε Αιγαίο και Αν.Μεσόγειο - Οι κινήσεις μας δεν αποτελούν απειλή για κανέναν»

Ο Χουλουσί Ακάρ, προχώρησε πριν από λίγο σε αρκετά προκλητικές δηλώσεις.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «Έχουμε δικαιώματα σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. Οι κινήσεις μας δεν αποτελούν απειλή για κανέναν. Πρέπει να προστατεύσουμε και να συνοδεύσουμε τις επιστημονικές και τεχνικές μελέτες μας.'' 

''Το Oruç Reis συνεχίζει τις προγραμματισμένες του δραστηριότητές, με τις Ναυτικές Δυνάμεις να παρέχουν προστασία και υποστήριξη σε περίπτωση ανάγκης.''

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χ.Ακάρ: «Έχουμε δικαιώματα σε Αιγαίο και Αν.Μεσόγειο - Οι κινήσεις μας δεν αποτελούν απειλή για κανέναν»"

Σχηματίστηκε δικογραφία για το e-shop που έπαιρνε τα λεφτά χωρίς να παραδίδει προϊόντα

Γνωστή σελίδα πώλησης συσκευών κινητής τηλεφωνίας (GF Electronics) με έδρα το Αιγάλεω εισέπραττε χρήματα από διαδικτυακούς πελάτες για την αγορά που όμως δεν τα παρέδιδε ποτέ, ούτε επέστρεφε τα χρήματα.

Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξιχνιάστηκαν 84 υποθέσεις απατηλής πώλησης συσκευών κινητής τηλεφωνίας, μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας - διαδικτυακού καταστήματος, σε ιδιαίτερα δελεαστικές τιμές, με το παράνομο περιουσιακό όφελος, από την μέχρι σήμερα έρευνα, να υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

Μάλιστα πριν από 12 μέρες επεβλήθη πρόστιμο 250.000 ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης για υιοθέτηση αθέμιτων εμπορικών τακτικών κατά την ηλεκτρονική πώληση συσκευών. Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες, που περιήλθαν στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες, σχετικά με την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών αγορών από ιστοσελίδα - διαδικτυακό κατάστημα, για τις οποίες ουδέποτε παραδόθηκαν οι αγορασθείσες συσκευές.

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi):

• αρχικά οι υποψήφιοι αγοραστές, ύστερα από αναζήτηση συσκευών κινητών τηλεφώνων σε ιστοσελίδα διαμεσολάβησης, παραπέμπονταν στο συνεργαζόμενο ηλεκτρονικό κατάστημα, όπου εντόπιζαν αυτές σε δελεαστικές τιμές πώλησης,
• στη συνέχεια προέβαιναν σε παραγγελίες, προπληρώνοντας το σχετικό αντίτιμο, είτε με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, είτε με μεταφορά του ποσού στο τραπεζικό λογαριασμό του καταστήματος, καθ’ υπόδειξη των υπαλλήλων αυτού,
• μετά το πέρας της προθεσμίας για την παραλαβή των προϊόντων και αφού δεν είχε πραγματοποιηθεί η αποστολή τους, προέβαιναν σε επικοινωνία με το κατάστημα, υπάλληλοι του οποίου δήλωναν αδυναμία αποστολής, ενώ τους γνωστοποιούσαν την επιστροφή των χρηματικών ποσών, γεγονός το οποίο ουδέποτε ελάμβανε χώρα.

Ακολούθησε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα, των ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων, προς διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης, αξιοποίηση των στοιχείων του συγκεντρωθέντος προανακριτικού υλικού, καθώς και περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, από την οποία τεκμηριώθηκε η συμμετοχή των προαναφερόμενων.

Για τις υποθέσεις σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος ημεδαπού και αλλοδαπού για απάτες τετελεσμένες κατά εξακολούθηση, συρροή και συναυτουργία, σύσταση συμμορίας και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, η οποία υπεβλήθη στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Συμβουλές από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου για τους κινδύνους και τι πρέπει να προσέχουν σε συναλλαγές που πραγματοποιούν μέσω διαδικτυακών ιστοσελίδων:

• Πριν πραγματοποιήσουμε οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω μιας ιστοσελίδας, θα πρέπει να επικοινωνούμε με το ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) ή την εταιρεία, προκειμένου να επιβεβαιώσουμε εάν θα λάβουμε απάντηση και αν υφίσταται – λειτουργεί η επιχείρηση και έχει φυσική έδρα.
• Να αναζητούμε πληροφορίες και σχετικές αναρτήσεις, για την αξιοπιστία του ηλεκτρονικού καταστήματος και πώς το διαδικτυακό κατάστημα διαχειρίζεται τυχόν παράπονα πελατών του.
• Να ζητάμε την αυθεντική απόδειξη ή γραπτή απόδειξη αγοράς.
• Να προσέχουμε ιδιαιτέρως όταν η προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή και το άλλο μέρος ασκεί συνεχώς πίεση για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας.
• Θα πρέπει να πραγματοποιούμε πάντα τις συναλλαγές μας πληκτρολογώντας οι ίδιοι τη διεύθυνση της αντίστοιχης ιστοσελίδας. Να μην κάνουμε «κλικ» πάνω σε συνδέσμους (links) από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς υπάρχει περίπτωση να είναι απατηλά.
• Να πραγματοποιούμε τις πληρωμές-συναλλαγές μας μόνο μέσω ιστοσελίδων που έχουν το εικονίδιο ασφαλείας (μία κλειδαριά πάνω αριστερά στον browser).

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Σχηματίστηκε δικογραφία για το e-shop που έπαιρνε τα λεφτά χωρίς να παραδίδει προϊόντα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news