facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Ο Αλ Σίσι επικύρωσε τη συμφωνία ΑΟΖ με την Ελλάδα

Τη συμφωνία για μερική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Ελλάδα, για τη διενέργεια ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, επικύρωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αλ Σίσι, όπως μεταδίδουν αιγυπτιακά μέσα και το Associated Press.

Η διμερής συμφωνία ανάμεσα στο Κάιρο και την Αθήνα έχει γίνει αντιληπτή ως απάντηση στη συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη, η οποία οδήγησε σε κορύφωση των εντάσεων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Όπως μεταδίδει, μάλιστα, το αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ, η συμφωνία που υπεγράφη από το Σίσι έχει δημοσιευτεί στην αιγυπτιακή Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η σημερινή επικύρωση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας έρχεται δύο μήνες μετά τη συμφωνία που συνυπέγραψαν στο Κάιρο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

«Η συμφωνία είναι δίκαιη και νόμιμη που καταδεικνύει με τον πιο περιφανή τρόπο στη διεθνή κοινότητα ποσό παράνομο εξωπραγματικό έκτος διεθνούς δικαίου και δικαίου θάλασσας ήταν το τουρκολιβυκό μνημόνιο», είχε υπογραμμίσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την τελετή των υπογραφών στις 6 Αυγούστου.

Σημειώνεται πως η συμφωνία ανάμεσα για την ΑΟΖ κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή στις 27 Αυγούστου, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας, η οποία τη χαρακτηρίζει άκυρη και κενή περιεχομένου, καθώς -όπως υποστηρίζει- η περιοχή στην οποία αναφέρεται η συμφωνία βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Αλ Σίσι επικύρωσε τη συμφωνία ΑΟΖ με την Ελλάδα"

Συναγερμός κατοίκων στον Έβρο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο - Η κυβέρνηση καταργεί την 7η Ταξιαρχία Προβατώνα!

Μετά την συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής ενάντια στο κλείσιμο της Ταξιαρχίας Προβατώνα που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Οκτωβρίου, αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

    Να σταλεί επιστολή στον Πρωθυπουργό με κοινοποίηση σε όλους τους αρμόδιους. Η επιστολή εστάλη την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου.

    Να τοποθετηθούν μαύρες σημαίες στις επιχειρήσεις και στα σπίτια, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 11:30 στον Προβατώνα με συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής οδού για 10 λεπτά και διανομή φυλλαδίων στα διερχόμενα αυτοκίνητα. Προσυγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Τυχερού στις 10:30 και με πορεία οχημάτων θα ξεκινήσουμε για τον Προβατώνα στις 11:15.

Καλούμε όλους τους Εβρίτες να συμμετέχουν στην Συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Παραθέτουμε την επιστολή προς τον Πρωθυπουργό που εστάλη την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ 7ΗΣ Μ/Κ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ ΠΡΟΒΑΤΩΝΑ

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Προς: Γραφείο Πρωθυπουργού κου Κ. Μητσοτάκη

Κοινοποίηση: Υπουργό Άμυνας

Υφυπουργό Άμυνας

Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων

Αρχηγούς κομματ. αντιπολίτευσης

Τυχερό, 7/10/2020

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,

Αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει που αφορά στην κατάργηση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας που εδρεύει στον Προβατώνα του Δήμου Σουφλίου, όπως πολύ καλά γνωρίζετε για εμας τους ακρίτες το θέμα της ασφάλειας των συνόρων είναι το πιο σημαντικό ζήτημα το οποίο μέχρι τώρα με τις κινήσεις σας (στα γεγονότα του Μαρτίου), έχετε αποδείξει ότι και για εσάς αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Η συγκεκριμένη Ταξιαρχία λειτουργεί από το 1999, αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα στρατόπεδα της Ελλάδας και δραστηριοποιείται στον κεντρικό Νομό Έβρου σε ένα σημαντικό σημείο εθνικής σημασίας. Αποτελεί ένα σχηματισμό ο οποίος επιχειρεί στην πρώτη γραμμή των συνόρων της χώρας μας. Τους τελευταίους μήνες, μετά την απόφασή σας για την εμπλοκή του στρατού στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών, η Ταξιαρχία συμβάλλει σημαντικά στη μειωμένη είσοδο παράνομων μεταναστών στην περιοχή μας το τελευταίο διάστημα.

Το άκουσμα του σχεδιασμού για την κατάργηση της συγκεκριμένης Ταξιαρχίας, ξεσήκωσε την τοπική κοινωνία και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, απεργία καταστημάτων, αποχή των παιδιών από τα μαθήματά τους και συνάντηση με την πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής κα Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη και στην οποία διαμαρτυρήθηκε εντόνως για το συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Με την κατάργηση της Ταξιαρχίας θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των στελεχών που ένα ποσοστό εξ αυτών διαμένουν στην περιοχή μας, το οποίο θα επιφέρει αρνητικό αποτέλεσμα στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας, όπως:

    Μείωση των μαθητών στις σχολικές μονάδες με κίνδυνο το κλείσιμό τους

    Απομάκρυνση του μοναδικού τραπεζικού καταστήματος

    Κλείσιμο του ταχυδρομικού καταστήματος

    Δεκάδες διαμερίσματα θα παραμείνουν ανοίκιαστα

    Σημαντική μείωση στον κύκλο εργασιών των τοπικών επιχειρήσεων με αποτέλεσμα το σταδιακό κλείσιμο πολλών από αυτών

    Αύξηση εισόδου παράνομων μεταναστών από την περιοχή του Τυχερού που αποτελεί ένα σημαντικό σημείο-πέρασμα γι’ αυτούς

Αποτέλεσμα όλων των προαναφερθέντων είναι η μείωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων και ο οικονομικός μαρασμός της περιοχής, το οποίο συνεπάγεται μείωση πληθυσμού, καθώς πολλοί νέοι θα φύγουν προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

Ζητούμε την επανεξέταση του ζητήματος, καθώς θεωρούμε ότι μετά από όλα όσα περιγράψαμε, ότι η 7η Μ/Κ Ταξιαρχία που εδρεύει στον Προβατώνα του Δήμου Σουφλίου, θα πρέπει να αποτελέσει μια εξαίρεση στον όλο σχεδιασμό.

Περιμένουμε τις ενέργειες σας για τη θετική έκβαση του ζητήματος .

Με εκτίμηση

Η οργανωτική επιτροπή

 pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός κατοίκων στον Έβρο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο - Η κυβέρνηση καταργεί την 7η Ταξιαρχία Προβατώνα!"

Βρετανία: Πάνω από 15.000 τα ημερήσια κρούσματα

Η Βρετανία κατέγραψε σήμερα 15.166 νέα ημερήσια κρούσματα της Covid-19, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τα 13.864 κρούσματα που ανακοίνωσε μια μέρα νωρίτερα, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Άλλοι 81 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 28 ημέρες από τη στιγμή που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα τελευταία ημερήσια στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

ΑΜΠΕ, Reuters/ naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Πάνω από 15.000 τα ημερήσια κρούσματα"

Κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών από εταιρεία κέτερινγκ στις δομές φιλοξενίας Σάμου!

Εταιρεία κέτερινγκ στην Σάμο δεν αρκείται απλώς στην αποθησαύριση μέσω της πώλησης αμφιβόλου ποιότητας (υπάρχουν ντοκουμέντα για τα «αμφιβόλου») έτοιμων γευμάτων, αλλά... «ανέλαβε» και την παράνομη μεταφορά των παράνομων μεταναστών στην ενδοχώρα, όπως αποκαλύπτει έγγραφο της Κρατικής Ασφάλειας που περιγράφει την σύλληψή τους σε φορτηγό της εταιρείας μέσα στον θάλαμο ψύξης των τροφίμων!

Πρόκειται για μία από τις εταιρείες που έχουν θησαυρίσει εισπράττοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους για την διατροφή των παράνομων μεταναστών που κατά χιλιάδες έχουν κατακλύσει τα σύνορα από τον Έβρο μέχρι την Στρογγύλη.

Αλλά εκτός από την διατροφή τους, τελικά ανέλαβαν και την... μεταφορά τους, «εντελώς» παράνομη στην δεύτερη περίπτωση και εξελίχθηκαν σε κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών.

Συγκεκριμένα στην Σάμο φορτηγό αυτοκίνητο της συγκεκριμένης εταιρείας κατασχέθηκε, καθώς μετέφερε παράνομους μετανάστες, έχοντάς τους επιβιβάσει στο πλοίο της γραμμής, όπου και συνελήφθησαν σε αιφνιδιαστικό δειγματοληπτικό έλεγχο!

Ιδού και το σχετικό διαβιβαστικό της Ασφάλειας, όπου το φορτηγό της συγκεκριμένης εταιρείας είχε «φορτώσει» στον θάλαμο ψύξης, ένας Αφγανό και έναν Σύρο, τους οποίους μετέφεραν από την Σάμο στην Ελλάδα, με... Αλβανό οδηγό!

Έχοντας πρόσβαση σε όλες τις δομές φιλοξενίας λόγω της ανάληψης της τροφοδοσίας, στήθηκε το κύκλωμα, το οποίο μετέφερε άγνωστο αριθμό, μέχρι σήμερα, παράνομων μεταναστών από την Σάμο (ελέγχεται και η διακίνηση σε άλλα νησιά) μέσα στα φορτηγά τροφοδοσίας, όπου απενεργοποιούσαν το σύστημα ψύξης και τους έβαζαν μέσα στον θάλαμο του ψυγείου, έχοντας την τέλεια απόκρυψη.

Γιατί κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μέσα στο ψυγείο του φορτηγού της εταιρείας, μεταφέρονταν παράνομοι μετανάστες! Τα κέρδη του κυκλώματος υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανά μήνα.

Και αντί να αποκλειστεί από όλους τους διαγωνισμούς η συγκεκριμένη εταιρεία, εξακολουθούν τα στελέχη της και μπαινοβγαίνουν στα στρατόπεδα των νησιών του Α.Αιγαίου, σαν να ήταν τα κεντρικά της!

Αυτά τα γνωρίζει το γραφείο του πρωθυπουργού; Ο υπουργός Μετανάστευσης Ν.Μηταράκης; Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Α.Στεφανής;

Και κέτερινγκ (ληγμένα και ακατάλληλα, όπως έχουμε αποκαλύψει σε άλλο ρεπορτάζ) και μεταφορά παράνομων μεταναστών στην ενδοχώρα από την ίδια εταιρεία; Και αντί να τους «αποκεφαλίσουν» με συνοπτικές διαδικασίες τους επιτρέπουν να κινούνται εντός των στρατοπέδων των ΑΔΤΕ του Α.Αιγαίου

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών από εταιρεία κέτερινγκ στις δομές φιλοξενίας Σάμου!"

Αζερμπαϊτζάν: Νέοι σφοδροί βομβαρδισμοί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ - Στα χαρτιά η εκεχειρία

H πόλη Στεπανακέρτ, η περιφερειακή πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ που τελεί υπό τον έλεγχο των Αρμενίων αυτονομιστών, ήταν απόψε στόχος βομβαρδισμών, παρά την εκεχειρία που θεωρητικά τηρείται από το πρωί.

Επτά βαριές εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 23.30 τοπική ώρα, σείοντας όλη την πόλη. Αμέσως μετά, οι σειρήνες ήχησαν για αρκετά λεπτά καλώντας τους κατοίκους να πάνε στα υπόγεια και στα καταφύγια.

Στη συνέχεια, η σιωπή επανήλθε στην πόλη που βυθίστηκε στο απόλυτο σκοτάδι.

Οι βομβαρδισμοί αυτοί έγιναν παρά την εκεχειρία μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, η οποία θεωρητικά τέθηκε σε ισχύ έπειτα από διαπραγματεύσεις και υπό την αιγίδα της Ρωσίας μετά δύο εβδομάδες σφοδρών μαχών για την αυτονομιστική περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι εμπόλεμες πλευρές αλληλοκατηγορούνταν σήμερα ότι παραβίασαν αυτήν την εκεχειρία στις γραμμές του μετώπου, αλλά η κατάσταση παρέμεινε ασυνήθιστα ήρεμη σήμερα στο Στεπανακέρτ που βομβαρδιζόταν τακτικά επί δύο εβδομάδες.

Αλληλοκατηγορίες Αρμενίων - Αζέρων 

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνταν σήμερα ότι παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ κατά τη διάρκεια της ημέρας, έπειτα από διαπραγμάτευση με τη Μόσχα, μετά σχεδόν δύο εβδομάδες σφοδρών μαχών για την αυτονομιστική περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε σήμερα τα ξημερώματα και τέθηκε σε ισχύ στις 12.00 το μεσημέρι τοπική ώρα (11.00 ώρα Ελλάδας) φαίνεται να τηρείται σχετικά, καθώς στην πρωτεύουσα της περιφέρειας του Στεπανακέρτ υπήρχε κατά τη διάρκεια της ημέρας περισσότερη ηρεμία έπειτα από ημέρες σφοδρών εχθροπραξιών.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή, οι βομβαρδισμοί --πάντα κατά τη διάρκεια της ημέρας-- σταμάτησαν και οι σειρήνες που προειδοποιούν για επικείμενες επιθέσεις σίγησαν αλλά οι δρόμοι παραμένουν έρημοι, εκτός από μερικούς κατοίκους που βγαίνουν προκειμένου να εφοδιαστούν με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν, με ρωσική διαμεσολάβηση, σε μια εκεχειρία έπειτα από διαπραγματεύσεις δέκα και πλέον ωρών που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Μόσχα.

Αυτή η ανθρωπιστική εκεχειρία αναμένεται να επιτρέψει την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και των σορών των θυμάτων.

Αμέσως μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας, το αρμενικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τις αζερικές δυνάμεις ότι "εξαπέλυσαν επίθεση στις 12.05".

"Η Αρμενία παραβιάζει κατάφωρα την εκεχειρία", απάντησε ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν επίσης για επιθέσεις αμέσως μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας.

 "Μας μισούν"

Το Στεπανάκερτ, που βομβαρδιζόταν συχνά τις τελευταίες ημέρες, βομβαρδίστηκε ξανά σήμερα το πρωί, αλλά το μεσημέρι η κατάσταση ήταν πιο ήρεμη, εκτός από μερικές εκρήξεις κάπου μακριά. Λίγοι, ωστόσο, πίστευαν στις πιθανότητες διατήρησης μιας ανακωχής.

"Γνωρίζουμε τους Αζέρους, δεν μπορούμε να τους εμπιστευθούμε. Αλλάζουν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αυτή η εκεχειρία δεν θα διαρκέσει. Είναι τέχνασμα για να κερδίσουν χρόνο", δήλωσε ο Λίβον, ένα από τους ελάχιστους ταξιτζήδες που κυκλοφορούν στην αυτονομιστική πρωτεύουσα. "Ωστόσο και οι δύο πλευρές χρειάζονται μια ανάπαυλα".

"Έζησα σχεδόν 20 χρόνια στο Αζερμπαϊτζάν, οι άνθρωποι αυτοί μας μισούν. Δεν πιστεύουμε σε μια εκεχειρία, θέλουν απλά να κερδίσουν χρόνο", δηλώνει ο 64χρονος Βλαντίμιρ Μπαρσεγκιάν, συνταξιούχος και εθελοντής που εργάζεται σε μια βιοτεχνία στολών.

Πολλοί στο Αζερμπαϊτζάν δηλώσουν ότι είναι αντίθετοι σε αυτή την εκεχειρία. Στο Μπακού, η 20χρονη φοιτήτρια Σιτάρα Μαμέντοβα είναι "απογοητευμένη": "Όχι στην εκεχειρία! Ο εχθρός πρέπει να φύγει από τα εδάφη μας ή να εξοντωθούν στα εδάφη μας".

Στη Μπάρντα, 40 χλμ. από το μέτωπο, ο Μουράτ Ασάντοφ συμφωνεί: "Πρέπει να συνεχίσουμε τον πόλεμο και να πάρουμε πίσω τη γη μας".

"Προσωρινή εκεχειρία"

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αζέρο αξιωματούχο, η ηρεμία δεν είναι παρά "προσωρινή": "είναι μια ανθρωπιστική εκεχειρία για την ανταλλαγή των σορών και των κρατουμένων, δεν είναι μια πραγματική εκεχειρία", δήλωσε αναφέροντας ότι το Μπακού "δεν έχει πρόθεση να κάνει πίσω" στις προσπάθειές του να ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής.

Την ώρα της ανακοίνωσης της εκεχειρίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ωστόσο ότι τα δύο στρατόπεδα δεσμεύτηκαν σε "ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν γρήγορα σε μια ειρηνική διευθέτηση" της σύγκρουσης με τη διαμεσολάβηση τριών συμπροέδρων (Γαλλίας, Ρωσίας, ΗΠΑ) της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα πρέπει να "επαναληφθούν χωρίς προϋποθέσεις", επέμεινε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ανιές φον ντερ Μιλ.

Σήμερα, ο Βλαντίμρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί για τις ρωσικές διαμεσολαβητικές προσπάθειες, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (CICR) χαιρέτισε επίσης την εκεχειρία και δήλωσε πρόθυμη να διευκολύνει τις ανταλλαγές κρατουμένων και των σορών των θυμάτων.

Η εκεχειρία είναι "ένα πρώτο σημαντικό βήμα αλλά δεν θα αντικαταστήσει μια μόνιμη λύση", δήλωσε από την πλευρά της η τουρκική διπλωματία, πρώτος υποστηρικτής του Μπακού. Σύμφωνα με την 'Αγκυρα, το Αζερμπαϊτζάν έδωσε "την τελευταία ευκαιρία στην Αρμενία να αποχωρήσει από τα εδάφη που έχει καταλάβει" και "'έδειξε στην Αρμενία και στον κόσμο ότι μπορεί να πάρει πίσω τη γη της".

Ο φόβος είναι να μην διεθνοποιηθεί αυτή η σύγκρουση σε μια περιοχή όπου οι Ρώσοι, οι Τούρκοι, οι Ιρανοί και οι Δυτικοί έχουν συμφέροντα. Ειδικά όσο η Άγκυρα ενθαρρύνει το Μπακού να συνεχίσει την επίθεση και η Μόσχα δεσμεύεται από στρατιωτική συνθήκη με το Γερεβάν.

Η Τουρκία κατηγορείται ότι μετέχει ενεργά στις εχθροπραξίες με το Αζερμπαϊτζάν, κάτι που η Άγκυρα αρνείται. Πολλές αναφορές κάνουν λόγο για φιλότουρκους μαχητές από τη Συρία που σταλθήκαν εκεί για να πολεμήσουν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Αζερμπαϊτζάν: Νέοι σφοδροί βομβαρδισμοί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ - Στα χαρτιά η εκεχειρία "

Ασταμάτητος ο κορονοϊός στην Ιταλία – 5.724 νέα κρούσματα και 29 νεκροί σε μια μέρα

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 5.724 κρούσματα κορονοϊού και 29 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 133.000 διαγνωστικά τεστ, αριθμός που αποτελεί απόλυτο ρεκόρ.

Χθες τα κρούσματα ήταν 5.372 και οι νεκροί 28. Σήμερα τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην Λομβαρδία (1.140), στην Καμπανία με πρωτεύουσα την Νάπολη (664) και στην κεντρική περιοχή της Τοσκάνης (554).

Συνολικά, 4.336 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία, 390 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ 70.103 πολίτες έχουν τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα συγκάλεσε για αύριο συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής — που συμβουλεύει την κυβέρνηση σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας — για να συζητηθούν λεπτομερώς οι συνέπειες της αύξησης των κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες.

«Θεωρώ πιθανό να κερδίσουμε την μάχη αυτή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Αυτό σημαίνει όμως, ότι έχουμε μπροστά μας μια φάση αντίστασης και συνύπαρξης με τον ιό», τόνισε ο Σπεράντσα.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ασταμάτητος ο κορονοϊός στην Ιταλία – 5.724 νέα κρούσματα και 29 νεκροί σε μια μέρα"

Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Οι λύσεις που εξετάζονται για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση καθώς η επιδιωκόμενη λύση θα συνδυάζει τροποποιήσεις στην ποινική και την εκλογική νομοθεσία.

Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας προανήγγειλε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή την επαναφορά στον Ποινικό Κώδικα της διάταξης που προβλέπει στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων σε κατάδικους για εγκληματική οργάνωση. Επίσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος τόνισε ότι αναζητούνται αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία ώστε να εισαχθούν κωλύματα-ασυμβίβαστα για υποψηφίους σε εθνικές εκλογές, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μπούγας υπογράμμισε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η νομοθετική αντιμετώπιση του θέματος.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο «Πρώτο Θέμα» ότι η νέα ρύθμιση δεν πρέπει να παρασυρθεί από το κλίμα της συγκυρίας καθώς απαιτεί προσεκτική μελέτη προσδιορίζοντας τη νομοθέτησή της σε επόμενο χρόνο.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι η εξίσωση περιλαμβάνει δύο βασικά προβλήματα: το ζήτημα της αναδρομικότητας και της αμετάκλητης δικαστικής απόφασης. Η νέα ρύθμιση για την αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων θα πρέπει να καταλαμβάνει και το διάστημα από τον Ιούνιο του 2019, όταν και ψηφίστηκαν οι Ποινικοί Κώδικες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να έχει εφαρμογή και για τα στελέχη της Χ.Α. Ωστόσο, σύμφωνα με το Ποινικό Δίκαιο, υπερισχύει πάντα ο ευμενέστερος νόμος (δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ). Ο συγκεκριμένος σκόπελος ίσως ξεπεραστεί με νομοθετικό bypass μέσω του Προεδρικού Διατάγματος για την εκλογική νομοθεσία.

Επιπροσθέτως, η συνταγματική επιταγή του άρθρου 51 ορίζει ότι ο περιορισμός του εκλογικού δικαιώματος μπορεί να επιβληθεί μόνο μετά από αμετάκλητη ποινική καταδίκη. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα κι αν ξεπεραστεί το ζήτημα της αναδρομικότητας, η αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων στα ηγετικά στελέχη της Χ.Α. θα επιβληθεί μετά την οριστική εκδίκαση και των πιθανών εφέσεων. Η διέξοδος σε αυτή την περίπτωση ίσως περνά μέσα από την προσεκτική και στοχευμένη εισαγωγή κωλυμάτων που θα αφορούν κόμματα και όχι -τουλάχιστον άμεσα- φυσικά πρόσωπα.

Υπό αυτό το περιοριστικό πλαίσιο που θέτουν τα συγκεκριμένα προβλήματα, ένα από τα πιθανά σενάρια λύσης προβλέπει την εισαγωγή διευκρινιστικών οδηγιών και καθαρών κωλυμάτων που θα επιτρέψουν στον Αρειο Πάγο κατά τον προληπτικό έλεγχο που διεξάγει να απορρίπτει κομματικούς συνδυασμούς όταν συνδέονται με συγκεκριμένους ποινικούς.

Σε αυτή την περίπτωση, θα αποτραπεί η συμμετοχή των Χρυσαυγιτών σε εκλογές και υπό άλλον πολιτικό μανδύα. Επίσης, μία από τις σκέψεις που έχουν πέσει στο τραπέζι αλλά με λιγότερες πιθανότητες υιοθέτησης είναι η εισαγωγή ρύθμισης που θα λειτουργεί αποτρεπτικά για την άσκηση συγκεκριμένων πολιτικών δικαιωμάτων σε έγκλειστους για συγκεκριμένα βαριά αδικήματα.

Πάντως, την ίδια ώρα τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών ετοιμάζουν και μόνιμες ρυθμίσεις οι οποίες, ακόμα κι αν δεν συμπεριλάβει τα συγκεκριμένα στελέχη της Χρυσής Αυγής, να ισχύουν για τους μελλοντικούς μιμητές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσιάρας έχει ήδη λάβει εισηγήσεις από τα μέλη της επιτροπής που συνέστησε για την παρακολούθηση του Ποινικού Κώδικα για την επαναφορά της διάταξης την οποία κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία προέβλεπε αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για όσους συμμετέχουν και διευθύνουν εγκληματική οργάνωση. Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών μελετά αλλαγή στην εκλογική νομοθεσία ώστε να εισαχθούν σειρά αδικημάτων ως κωλυμάτων άσκησης του εκλογικού δικαιώματος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Οι λύσεις που εξετάζονται για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων"

Πόσο ζει στο δέρμα ο κορονοϊός: Σοκ από μεγάλη έρευνα

Αν και πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 (νέος κορονοϊός) συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό μέσω αερολυμάτων και σταγονιδίων, οι συγγραφείς μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Infectious Diseases υπογραμμίζουν την σημασία της σωστής υγιεινή των χεριών για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου COVID-19.

 Ψάχνοντας τρόπους για να αποφευχθεί πιθανή μόλυνση υγιών εθελοντών, οι ερευνητές πραγματοποίησαν εργαστηριακά πειράματα χρησιμοποιώντας δέρμα πτώματος, που διαφορετικά θα είχε χρησιμοποιηθεί για μοσχεύματα δέρματος.

Τι διαπίστωσαν; Ο ιός SARS-CoV-2 (νέος κορονοϊός) που προκάλεσε την πανδημία COVID-19, μπορεί να επιβιώσει έως και εννέα ώρες στο ανθρώπινο δέρμα.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά: “Η σωστή υγιεινή των χεριών είναι σημαντική για την αποτροπή της εξάπλωσης (...) Η σταθερότητα του ιού στο ανθρώπινο δέρμα ήταν άγνωστη, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους της ιογενούς έκθεσης στον άνθρωπο. Δημιουργήσαμε ένα μοντέλο που επιτρέπει την ασφαλή αναπαραγωγή κλινικών μελετών σχετικά με την εφαρμογή παθογόνων στο ανθρώπινο δέρμα και διευκρινίζει τη σταθερότητα του ιού SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο δέρμα”.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη σταθερότητα του ιού SARS-CoV-2 και του ιού της γρίπης Α (IAV). Αν και ο ιός της γρίπης Α επέζησε λιγότερο από δύο ώρες στο ανθρώπινο δέρμα, ο νέος κορονοϊός επέζησε για περισσότερες από εννέα ώρες. Και οι δύο απενεργοποιήθηκαν εντελώς εντός 15 δευτερολέπτων με απολυμαντικό χεριών που περιείχε 80% αλκοόλ.

Η 9ωρη επιβίωση του ιού SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο δέρμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης μέσω επαφής σε σύγκριση με τον ιό της γρίπης Α, επιταχύνοντας έτσι την πανδημία.

Η σωστή υγιεινή των χεριών είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της εξάπλωσης λοιμώξεων από κορονοϊούς, αναφέρει η μελέτη.

Οι ειδικοί συνιστούν τρίψιμο των χεριών με διάλυμα με 60% έως 95% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, ή να πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

 https://www.financialexpress.com, https://www.indiatoday.in

 iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόσο ζει στο δέρμα ο κορονοϊός: Σοκ από μεγάλη έρευνα"

Οι δάσκαλοι συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της 15ης Οκτωβρίου

Στην εικοσιτετράωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την προσεχή Πέμπτη 15 Οκτωβρίου θα συμμετέχει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος.

Την ημέρα εκείνη, συμπληρώνεται ένας μήνας από το χτύπημα του «πρώτου κουδουνιού» της σχολικής χρονιάς και, σύμφωνα με τη ΔΟΕ, η κατάσταση παραμένει «εκρηκτική».

«Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε τα σχολεία να είναι ανοιχτά με όλους τους αναγκαίους όρους προστασίας της υγείας των μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά με θράσος μετακυλύει στις πλάτες των εκπαιδευτικών την επίλυση κάθε προβλήματος της σχολικής καθημερινότητας», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΔΟΕ.

Επίσης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την απουσία μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ, για τις «ασαφείς», όπως χαρακτηρίζει, οδηγίες σε περίπτωση κρούσματος, αλλά και για τη νέα λίστα για το ποιες κατηγορίες παθήσεων εντάσσουν τους εκπαιδευτικούς στις ευπαθείς ομάδες.

Έτσι, η ΔΟΕ συμμετέχει στην απεργία της Πέμπτης, ζητώντας μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα με μέγιστο τους 15, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, δωρεάν από το κράτος, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αύξηση του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία και μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι δάσκαλοι συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της 15ης Οκτωβρίου "

Κορωνοϊός: Στα 306 τα νέα κρούσματα, τα 165 στην Αττική - 100 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 306 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 57 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν:

30 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

165 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 37 συνδέονται με γνωστές συρροές

11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

1 κρούσμα στην Π.Ε Ζακύνθου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

1 κρούσμα στην Π.Ε Ηρακλείου

27 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς

• 1 κρούσμα στην Π.Ε Κέας-Κύθνου

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 1 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

• 2 κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης

• 4 κρούσματα από Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε Φλώρινας

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

4 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 22078, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

3245 (14.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9002 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

100 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 29 (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 238 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 436 θανάτους συνολικά στη χώρα. 161 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στα 306 τα νέα κρούσματα, τα 165 στην Αττική - 100 διασωληνωμένοι"

Ροτβάιλερ επιτέθηκε σε 4χρονο κοριτσάκι στο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου

Στην παιδική χαρά του Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου ένα δεσποζόμενο σκυλί, ροτβάιλερ σύμφωνα με τις περιγραφές ανθρώπων που ήταν παρόντες, που εκείνη την ώρα ήταν λυμένο, επιτέθηκε σε 4χρονο κοριτσάκι.

Ευτυχώς, η γιαγιά του παιδιού και γονείς άλλων παιδιών επενέβησαν, ωστόσο, το σκυλί επέμενε στο να ορμά στο παιδάκι και μόνο σ’ αυτό.

Όταν, εν τέλει, κατάφεραν να απομακρύνουν το κοριτσάκι και να το προστατεύσουν, σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες στο «Agrinio365» Media Group (AgrinioTimes.gr – Antenna-Star.gr), εμφανίστηκε ο ιδιοκτήτης του σκύλου, ο οποίος και το μάζεψε, τον έβαλε στο αυτοκίνητο και έφυγε …χωρίς να πει κουβέντα.

Οι οικείοι του κοριτσιού όμως κατέγραψαν την πινακίδα και ενημέρωσαν την αστυνομία.

agriniotimes

Διαβάστε Περισσότερα » "Ροτβάιλερ επιτέθηκε σε 4χρονο κοριτσάκι στο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου"

Κορονοϊός: Έλεγχοι του ΕΟΔΥ στον Πειραιά – Από 2.003 τεστ, τα 19 βρέθηκαν θετικά

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες για κορονοϊό, μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά σήμερα Σάββατο.

Έγιναν 638 τεστ, από τα οποία βρέθηκαν έξι θετικά, εκ των οποίων τα πέντε αφορούν σε Έλληνες (3 άνδρες, 2 γυναίκες) και ένα σε αλλοδαπό (γυναίκα), με διάμεση ηλικία τα 47 έτη.

Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, από την Πέμπτη 8 έως και το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, είναι 2.003, από τα οποία βρέθηκαν 19 θετικά, τα οποία αφορούν σε εννέα άνδρες και σε 10 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 46 έτη.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Έλεγχοι του ΕΟΔΥ στον Πειραιά – Από 2.003 τεστ, τα 19 βρέθηκαν θετικά"

Σουηδία: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ καλεί τους Αμερικανούς να ψηφίσουν Μπάιντεν

Η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, κεντρική προσωπικότητα του διεθνούς κινήματος των νέων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κάλεσε σήμερα τους Αμερικανούς να εκλέξουν πρόεδρο τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν, σε μια σπάνια παρέμβασή της σε κομματικά ζητήματα.

«Δεν εμπλέκομαι ποτέ στην πολιτική των κομμάτων. Όμως οι επόμενες αμερικανικές εκλογές είναι πάνω και πέρα απ’ όλ’ αυτά» ανέφερε στο Twitter η 17χρονη.

«Από κλιματικής άποψης, δεν είναι επαρκές και πολλοί από εσάς ήδη στηρίζετε άλλους υποψήφιους. Όμως σε τελική ανάλυση… ξέρετε… να πάρει η ευχή! Εννοώ, οργανωθείτε και φροντίστε όλος ο κόσμος να ψηφίσει τον Μπάιντεν», έγραψε η νεαρή ακτιβίστρια.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει πολλές φορές σκεπτικισμό για την υπερθέρμανση του πλανήτη. «Στο τέλος, θα ψυχράνει ο καιρός» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν η Καλιφόρνια φλεγόταν από πυρκαγιές που εν μέρει αποδίδονταν στην κλιματική αλλαγή. Ο Μπάιντεν τον είχε χαρακτηρίσει τότε «πυρομανή του κλίματος».

Ο Τραμπ έχει επίσης εκφραστεί υποτιμητικά πολλές φορές για την Γκρέτα Τούνμπεργκ. Τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν το αμερικανικό περιοδικό Time την είχε ανακηρύξει «πρόσωπο της χρονιάς», εκείνος έγραψε στο Twitter ότι η έφηβη πρέπει «να ελέγξει τον θυμό της», «να χαλαρώσει» και «να πάει να δει καμιά καλή ταινία» στον κινηματογράφο. Μετά την ομιλία της στα Ηνωμένα Έθνη, τον Σεπτέμβριο του 2019 και την περίφημη ερώτησή της «Πώς τολμάτε;» προς τους ηγέτες, ο Τραμπ ειρωνεύτηκε «αυτό το πολύ χαρούμενο κορίτσι» και το «λαμπρό και σπουδαίο» όραμά της για το μέλλον, το οποίο «χαίρεσαι να το βλέπεις».

Ο Μπάιντεν από την άλλη, έχει πλέξει το εγκώμιο της Γκρέτας. Τον Απρίλιο χαιρέτισε τη δράση της, διαβεβαιώνοντας ότι ακούει την αγωνία των νέων για το κλίμα.

Η Τούνμπεργκ υπενθύμισε στις αναρτήσεις της ότι η αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση Scientific American κάλεσε επίσης τους Αμερικανούς να ψηφίσουν τον Μπάιντεν στις εκλογές, παίρνοντας για πρώτη φορά θέση στο πολιτικό γίγνεσθαι των ΗΠΑ εδώ και σχεδόν δύο αιώνες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ καλεί τους Αμερικανούς να ψηφίσουν Μπάιντεν"

Ερχεται «ξεσκόνισμα» τραπεζικών λογαριασμών σε βάθος 10ετίας – Τι ισχύει για τις θυρίδες

«Σκανάρισμα» σε όλες τις κινήσεις των τραπεζικών καταθετικών λογαριασμών, των πιστωτικών καρτών και των λογαριασμών εξυπηρέτησης δανείων, τις οποίες πραγματοποίησαν σε βάθος δεκαετίας οι φορολογούμενοι, θα μπορούν πλέον να κάνουν οι φορολογικές αρχές, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, οι δικαστικές αρχές και οι λοιπές υπηρεσίες δίωξης οικονομικών και άλλων εγκλημάτων.

Ετσι θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν εύκολα και γρήγορα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν διαπράξει οικονομικά εγκλήματα και άλλα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα, συνδεόμενα άμεσα ή έμμεσα με ξέπλυμα μαύρου ή βρόμικου χρήματος.

Η δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης σε όλα τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας για τις κινήσεις των τραπεζικών καταθέσεων, των δανείων και των πιστωτικών καρτών των πολιτών παρέχεται στις ελεγκτικές, διωκτικές και δικαστικές αρχές και υπηρεσίες με μια νέα νομοθετική ρύθμιση που συμπεριέλαβε το υπουργείο Οικονομικών στο νόμο 4734/2020, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, δημοσιεύθηκε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και περιλαμβάνει σημαντικές τροποποιήσεις στις ισχύουσες διατάξεις του ν. 4557/2018 για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Τι προβλέπει

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τη διάταξη του άρθρου 18 του ν. 4734/2020, με την οποία προβλέπεται ότι:

1 Το σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών (ΣΜΤΛ και Λ.Π.) -το οποίο δημιουργήθηκε από το 2013 με το ν. 4170 με σκοπό τη διευκόλυνση της άρσης του τραπεζικού απορρήτου ενώπιον των αρμόδιων ελεγκτικών, διωκτικών και δικαστικών αρχών καθώς και για την άμεση συλλογή στοιχείων σχετικών με την οικονομική κατάσταση και τις οικονομικές συναλλαγές προσώπων ύποπτων για οικονομικά εγκλήματα- θα αποτελεί στο εξής τον «κεντρικό αυτοματοποιημένο μηχανισμό ηλεκτρονικής ανάκτησης δεδομένων» για την έγκαιρη εξακρίβωση:

* οποιωνδήποτε προσώπων κατέχουν ή ελέγχουν λογαριασμούς πληρωμής, τραπεζικούς λογαριασμούς και τραπεζικές θυρίδες

* κάθε πληροφορίας για φυσικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που τηρείται από πιστωτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος λειτουργούντα στην Ελλάδα.

2 Η ηλεκτρονική ανάκτηση των δεδομένων θα γίνεται με σκοπό τη διευκόλυνση της διαβίβασης και εξυπηρέτησης των αιτημάτων παροχής πληροφοριών που υποβάλλονται από το σύνολο των ελεγκτικών υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΔΟΥ, Ελεγκτικά Κέντρα, Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, Τελωνεία κ.λπ.), το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών, την Οικονομική Αστυνομία, το σύνολο των υπηρεσιών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών του ΕΦΚΑ, τον οικονομικό εισαγγελέα, τον εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, την Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, τις δικαστικές και λοιπές διωκτικές αρχές.

3 Τα αιτήματα παροχής πληροφοριών αφορούν σε κάθε στοιχείο και πληροφορία που προκύπτει, για κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο, από την άρση του τραπεζικού και επαγγελματικού απορρήτου.

4 Οι πληροφορίες που είναι προσβάσιμες και μπορεί να αναζητηθούν μέσω του «κεντρικού αυτοματοποιημένου μηχανισμού ηλεκτρονικής ανάκτησης δεδομένων» είναι οι ακόλουθες:

* για κάθε κάτοχο λογαριασμού: το ονοματεπώνυμο

* για τον πραγματικό δικαιούχο του κατόχου λογαριασμού: το ονοματεπώνυμο

* για τον τραπεζικό λογαριασμό ή το λογαριασμό πληρωμών: ο αριθμός ΙΒΑΝ ή ο μοναδικός αριθμός λογαριασμού, η ημερομηνία ανοίγματος και κλεισίματος του λογαριασμού και το προοδευτικό υπόλοιπο, καθώς και η κίνηση του λογαριασμού για τη χρονική περίοδο των τελευταίων -από το αίτημα- δέκα (10) ετών

* για την ενεργή θυρίδα ασφαλείας: το ονοματεπώνυμο του μισθωτή, συμπληρωμένο:

– είτε με τα άλλα στοιχεία αναγνώρισης που απαιτούνται για την εξακρίβωση της ταυτότητας του πραγματικού δικαιούχου, την επικαιροποίηση των στοιχείων και τη λήψη εύλογων μέτρων, όπως αυτά εξειδικεύονται με αποφάσεις της Τραπέζης της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς,

– είτε με έναν ενιαίο αριθμό αναγνώρισης και τη διάρκεια της περιόδου μίσθωσης

* για το λογαριασμό χορηγήσεων: η ημερομηνία ανοίγματος και κλεισίματος του λογαριασμού, καθώς και η κίνηση αυτού για τη χρονική περίοδο των τελευταίων  -από το αίτημα- δέκα (10) ετών,

* για τις πιστωτικές κάρτες: η ημερομηνία ανοίγματος και κλεισίματος της κάρτας, καθώς και η κίνηση αυτής για τη χρονική περίοδο των τελευταίων -από το αίτημα- δέκα (10) ετών.

Fast track

Ουσιαστικά, με τη νέα αυτή διάταξη καθίσταται πιο εύκολος και πιο γρήγορος ο εντοπισμός φυσικών προσώπων που έχουν διαπράξει οικονομικά και άλλα εγκλήματα συνδεόμενα με ενέργειες ξεπλύματος μαύρου ή βρόμικου χρήματος, καθώς οι πάσης φύσεως συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει τα πρόσωπα αυτά σε βάθος δεκαετίας θα τίθενται άμεσα στη διάθεση των αρμόδιων διωκτικών και εισαγγελικών αρχών και η τεκμηρίωση των αδικημάτων μέσω των προβλεπόμενων διασταυρωτικών φορολογικών και άλλων ελέγχων θα είναι άμεση. Δεδομένου δε ότι το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου ή βρόμικου χρήματος συνιστά κακούργημα με δεκαετή περίοδο παραγραφής, οι έλεγχοι στις κινήσεις των πιστωτικών καρτών, των λογαριασμών καταθέσεων και των λογαριασμών εξυπηρέτησης δανείων θα διενεργούνται σε βάθος δεκαετίας.

Στο… στόχαστρο

Oρισμένα από τα βασικά αδικήματα τα οποία θεωρούνται ότι συνδέονται άμεσα ή έμμεσα και με ενέργειες νομιμοποίησης μαύρου ή βρόμικου χρήματος είναι:

* Η σύσταση και δράση εγκληματικής οργάνωσης.

* Οι τρομοκρατικές πράξεις, η σύσταση και δράση τρομοκρατικής οργάνωσης, η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τα τρομοκρατικά εγκλήματα.

* Η δωροληψία και η δωροδοκία υπαλλήλου.

* Η εμπορία επιρροής (η παράνομη παροχή έναντι αμοιβής εμπιστευτικών πληροφοριών και άλλων υπηρεσιών από «μεσάζοντες») και η δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα.

* Η δωροληψία και δωροδοκία πολιτικών προσώπων και δικαστικών λειτουργών.

* Η εμπορία ανθρώπων.

* Η απάτη με υπολογιστή.

* Η σωματεμπορία.

* Τα χρηματιστηριακά αδικήματα.

* Τα ποινικά διωκόμενα αδικήματα της φοροδιαφυγής (αποφυγή πληρωμής φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ ή άλλου φόρου άνω των 100.000 ευρώ σε ένα έτος, μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 50.000 ευρώ στο Δημόσιο σε μία φορολογική περίοδο ή σε ένα έτος, έκδοση ή λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων αξίας άνω των 100.000 ευρώ σε ένα έτος κ.λπ.), τα ποινικά διωκόμενα αδικήματα της λαθρεμπορίας και το αδίκημα της καθυστέρησης καταβολής χρεών άνω των 100.000 ευρώ προς το Δημόσιο για χρονικό διάστημα πέραν των 4 μηνών

* κάθε άλλο αδίκημα από το οποίο προκύπτει περιουσιακό όφελος και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης.

eleftherostypos

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχεται «ξεσκόνισμα» τραπεζικών λογαριασμών σε βάθος 10ετίας – Τι ισχύει για τις θυρίδες"

Πολωνία: Ρεκόρ μολύνσεων με 5.300 κρούσματα σε 24 ώρες

Η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε σήμερα μια σειρά νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αφού νωρίτερα έγινε γνωστό ότι καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.

Οι αρχές δεν σκοπεύουν πάντως να προχωρήσουν προς το παρόν στο κλείσιμο των σχολείων και την υποχρεωτική τηλεκπαίδευση.

Μεταξύ άλλων θεσπίζεται ξανά ειδικό ωράριο για να κάνουν τα ψώνια τους οι ηλικιωμένοι, κάθε πρωί μεταξύ 10-12. Τα ιδρύματα φροντίδας ευπαθών ομάδων θα λάβουν επιπλέον κρατική χρηματοδότηση ύψους 38 εκατομμυρίων ζλότι, όπως είπε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, καλώντας τους ηλικιωμένους πολίτες να προστατεύουν την υγεία τους και να μένουν στο σπίτι τους.

Ο Μοραβιέτσκι σημείωσε ωστόσο ότι δεν είναι αναγκαίο να κλείσουν τα σχολεία, αν και είχε αφήσει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο στα μέσα της εβδομάδας. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάζει κάθε εβδομάδα την κατάσταση για να αποφασίσει αν θα χρειαστεί να ληφθούν και νέα μέτρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 28.300 τεστ για νέο κορωνοϊό και εντοπίστηκαν 5.300 κρούσματα. Μέχρι στιγμής, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Πολωνία είναι 121.638 και από αυτούς τους ανθρώπους οι 2.972 πέθαναν.

Και άλλες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων, όπως η Τσεχία όπου σήμερα τα κρούσματα έφτασαν στον αριθμό ρεκόρ των 8.618 μέσα σε ένα 24ωρο.

Από σήμερα στην Πολωνία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Τα νέα μέτρα για τους ηλικιωμένους θα τεθούν σε ισχύ από τις 15 Οκτωβρίου.

Ο Μοραβιέτσκι δεν είχε αποκλείσει την πιθανότητα να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης αν αυξηθούν τα κρούσματα. Σήμερα ωστόσο είπε ότι η κυβέρνησή του θέλει να προστατεύσει την οικονομία και να αποφύγει μια νέα καραντίνα.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολωνία: Ρεκόρ μολύνσεων με 5.300 κρούσματα σε 24 ώρες"

Θεσσαλονίκη: Επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ! “Θρασύδειλοι της Χρυσής Αυγής ήθελαν να μας φοβίζουν” (Φωτό)

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που επισυνάπτει εικόνες από τα γραφεία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη…

“Τρεις μόλις μέρες μετά την ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία η Χρυσή Αυγή κρίθηκε ως εγκληματική οργάνωση, μέλη της συμμορίας επιτέθηκαν στα γραφεία της Ο.Μ. Νεάπολης-Συκεών του ΣΥΡΙΖΑ.

Καλυπτόμενοι από το σκοτάδι της νύχτας, όπως αρμόζει στους θρασύδειλους, σχεδίασαν το σήμα της οργάνωσής τους βρομίζοντας την τζαμαρία στην είσοδο των γραφείων. Για μια ακόμη φορά η απάντησή μας είναι πως δεν πρόκειται να μας φοβίσουν. Αντίθετα έτσι, δυναμώνουν τα δημοκρατικά και αντιφασιστικά μας αισθήματα, ώστε να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρις ότου και τα τελευταία ίχνη της συμμορίας αλλά και της εγκληματικής ιδεολογίας της, εξαφανιστούν από την ελληνική κοινωνία.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συνεχίζουμε να κρατάμε ψηλά τη σημαία της δημοκρατίας και δεν ξεχνάμε πως αγώνας εναντίον του φασισμού και του ναζισμού συνεχίζεται!”

 

  

 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ! “Θρασύδειλοι της Χρυσής Αυγής ήθελαν να μας φοβίζουν” (Φωτό)"

Κορωνοϊός - Γερμανία: Κλείνουν στις 11 από σήμερα τα μπαρ και τα εστιατόρια στο Βερολίνο

Μπαρ και εστιατόρια θα κλείνουν από σήμερα στις 23.00 στην πόλη του Βερολίνου, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η ανησυχητική αύξηση των μολύνσεων από την Covid-19 στη Γερμανία.

Ένα παρόμοιο μέτρο ισχύει από το βράδυ της Παρασκευής και στη Φρανκφούρτη, όπου μπαρ και εστιατόρια θα παραμένουν κλειστά από τις 22.00 μέχρι τις 6 το πρωί της επομένης.

Στο Βερολίνο το μέτρο θα εφαρμοστεί στα περισσότερα καταστήματα εκτός από τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα και θα ισχύει τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Μετά τις 23.00 θα απαγορεύεται επίσης η πώληση αλκοόλ στα βενζινάδικα ή τα παντοπωλεία.

«Δεν είναι τώρα η ώρα να γιορτάζουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά στις 6 Οκτωβρίου ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της πρωτεύουσας, Μίχαελ Μίλερ, δικαιολογώντας το μέτρο. «Μπορούμε και θέλουμε να αποφύγουμε μια νέα καραντίνα» πρόσθεσε, απευθυνόμενος κυρίως στους νέους.

Ο δήμος αποφάσισε επίσης να περιορίσει δραστικά τις συναθροίσεις. Έτσι, από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, δεν επιτρέπεται να συγκεντρώνονται σε εξωτερικούς χώρους περισσότεροι από πέντε άνθρωποι. Την ημέρα, το όριο αυτό παραμένει στους 50. Σε εσωτερικούς χώρους επιτρέπεται η συνάθροιση μέχρι 10 ανθρώπων, το πολύ, αντί για 25 που ήταν μέχρι τώρα.

Τα μέτρα αυτά στοχεύουν κυρίως τις οικογενειακές συγκεντρώσεις και τα παράνομα πάρτι, τα οποία από τις αρχές θεωρούνται ότι αποτελούν εστίες διάδοσης του νέου κορονοϊού.

Η συλλογικότητα «Μπαρ του Βερολίνου» χαρακτήρισε «καταστροφικό» το μέτρο του κλεισίματος και σκοπεύει να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Statista, το 2018 στο Βερολίνο λειτουργούσαν περίπου 9.800 καταστήματα εστίασης, εκ των οποίων τα 1.700 ήταν μπαρ ή παμπ. Η νυχτερινή ζωή στη γερμανική πρωτεύουσα είναι ουσιαστική συνιστώσα της οικονομίας της πόλης. Μόνο τα κλαμπ απέφεραν πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ το 2018.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Γερμανία: Κλείνουν στις 11 από σήμερα τα μπαρ και τα εστιατόρια στο Βερολίνο"

Στο έλεος του κορονοϊού η Πορτογαλία – Ρεκόρ κρουσμάτων με 1.646 νέες μολύνσεις

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε σήμερα 1.646 νέα κρούσματα κορονοϊού, τον υψηλότερο απολογισμό σε μια ημέρα από τότε που έκανε την εμφάνισή της η πανδημία στη χώρα.

Η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει συνολικά 85.574 κρούσματα και 2.067 θανάτους. Την Πέμπτη, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 1.000 σε ημερήσια βάση.

Αρχικά η Πορτογαλία είχε επαινεθεί για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία όμως, όπως και οι περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είδε τον αριθμό των μολύνσεων να αυξάνονται μετά το καλοκαίρι, ιδίως στην περιοχή της Λισαβόνας και στα βόρεια.

Μέχρι τις 14 Οκτωβρίου ισχύουν τα μέτρα της απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 10 προσώπων και του μειωμένου ωραρίου των καταστημάτων.

Η πανδημία εκτιμάται ότι θα αφήσει βαθιά σημάδια στην οικονομία της Πορτογαλίας, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 8,1% φέτος.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο έλεος του κορονοϊού η Πορτογαλία – Ρεκόρ κρουσμάτων με 1.646 νέες μολύνσεις"

DW:Υπαρξιακό το δίλημμα των εκλογών για τους Τουρκοκύπριους

Υπό την πίεση που προκαλούν οι απροκάλυπτες πλέον παρεμβάσεις  της Άγκυρας, οι Τουρκοκύπριοι οδηγούνται την Κυριακή στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου ηγέτη τους μετά από τρία χρόνα στασιμότητας στο Κυπριακό.

Οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις της Άγκυρας είναι για τον Κύπριο ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζιλγιουρέκ αυτό που χαρακτηρίζει εντονότερα την εκλογική διαδικασία της Κυριακής, αφού όπως δήλωσε στην DW, είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η τουρκοκυπριακή κοινότητα βρίσκεται ενώπιον μιας τόσο ανοιχτής παρέμβασης υπέρ ενός υποψηφίου και εναντίον κάποιου άλλου. Πρόκειται για τους Ερσίν Τατάρ και Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι δημοσκοπικά εμφανίζονται ως τα φαβορί για να είναι οι δύο υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών.  

Παρεμβάσεις με αποκορύφωμα το Βαρώσι 

Η παραλία των Βαρωσίων
Η παραλία των Βαρωσίων

Η κορυφαία στιγμή των τουρκικών παρεμβάσεων στον τουρκοκυπριακό προεκλογικό αγώνα καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα όταν ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Ερσίν Τατάρ στο πλευρό του ανακοίνωσε το άνοιγμα της παραλίας της περιφραγμένης και νεκρής από το 1974 πόλης των Βαρωσιών. Η τελετή διάνοιξης της παραλίας την περασμένη Πέμπτη, πέραν της αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς παράγοντα, επέφερε και την έντονη αντίδραση τουρκοκυπριακών πολιτικών δυνάμεων που θεώρησαν την ενέργεια ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της Άγκυρας προς τον υποψήφιο της Δεξιάς.

Ο νυν ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί χαρακτήρισε το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων “ντροπή για τη δημοκρατία” και τον κ. Τατάρ “κομπάρσο σε ένα σενάριο που έστησε ξένη δύναμη”. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Ακιντζί στάθηκε έντονα επικριτικός για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας με πιο χαρακτηριστική τη δήλωσή του τον Οκτώβρη του 2019 περί αίματος που τρέχει στην Πηγή Ειρήνης, την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, δήλωση που εξόργισε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Ως φεντεραλιστής, ο κ. Ακιντζί φαίνεται να διαφωνεί όμως με την Τουρκία και στο πλαίσιο για την επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό. Από την άλλη ο Ερσίν Τατάρ εμφανίστηκε σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία όχι μόνο ως θιασώτης της λύσης δύο κρατών, αλλά και ως εκφραστής της τάσης σε μερίδα της τουρκοκυπριακής κοινότητας να θεωρείται η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί ως αναγκαία συνθήκη για την επιβίωσή της. 

Χειραφέτηση έναντι υποταγής  

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζιλγιουρέκ
Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζιλγιουρέκ

Σύμφωνα με τον Τ/κ ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, τα χαρακτηριστικά των δύο κύριων υποψηφίων προσδίδουν στις εκλογές της Κυριακής ένα χαρακτήρα δημοψηφίσματος με υπαρξιακό διακύβευμα. Αυτό που θα απαντήσουν οι τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι, δηλώνει στην DW, είναι το κατά πόσον «οι Τουρκοκύπριοι θα γίνουν κομμάτι της Τουρκίας ή θα μείνουν κομμάτι της Κύπρου. Οι Τουρκοκύπριοι σημειώνει ο κ. Κιζιλγιουρέκ, στην ουσία καλούνται να αποφασίσουν αν «ο ηγέτης τους θα υποκύπτει στην Άγκυρα όπως ο κ. Τατάρ ή θα αντιστέκεται όπως ο κ. Ακιντζί». Η αναφορά του κ. Κιζιλγιουρέκ σχετίζεται με το πρόταγμα της πολιτικής Ακιντζί περί ανάγκης διατήρησης της τουρκοκυπριακής ταυτότητας και του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους σε αντίθετη με τον Ερσίν Τατάρ που ταυτιζόμενος με τις θέσεις της Άγκυρας φαίνεται να μην ενοχλείται από την προσπάθεια επιβολής του πολιτικού ισλάμ στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί

Οι σχέσεις Ακιντζί- Ερντογάν από την αρχή της θητείας του Τ/Κ ηγέτη το 2015 είχαν πάντως από νωρίς διασαλευτεί, όταν ο Ακιντζί είχε προτάξει την απεξάρτηση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία, προκαλώντας τη δημόσια αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον είχε καλέσει να επιδείξει σεβασμό στους δεσμούς Τουρκίας και Κύπρου. Από την άλλη ο κ. Τατάρ από την ανάληψη των καθηκόντων ως «πρωθυπουργός» των Τουρκοκυπρίων  επιχείρησε να δέσει την πορεία της κοινότητας στο τουρκικό άρμα. Η πλήρης ταύτιση του κ. Τατάρ με την Άγκυρα έχει προκαλέσει τριγμούς ακόμα και εντός του κόμματός του, με βουλευτές να σχολιάζουν αρνητικά την κίνηση για την Αμμόχωστο.  

Οι άλλοι υποψήφιοι  

Προεκλογικές αφίσες στο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας
Προεκλογικές αφίσες στο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας

Ενόψει του πρώτου γύρου των τ/κ εκλογών, η σύγκρουση Τατάρ-Ακιντζί αποφορτίζεται λόγω της συμμετοχής άλλων εννέα υποψηφίων, οι οποίοι εκφράζουν όλες τις τάσεις των Τουρκοκυπρίων έναντι της Τουρκίας αλλά και έναντι των Ελληνοκυπρίων, τη θεωρούμενη έτερη απειλή δηλαδή για την ταυτότητά τους. Ισχυρότερος δημοσκοπικά (με 15%) εμφανίζεται ο υποψήφιος του σοσιαλιστικού ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν ο οποίος σε σχέση με το Κυπριακό δεν διαφοροποιείται από τη γραμμή Ακιντζί υπέρ λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ωστόσο στο επίμαχο θέμα της σχέσης Τουρκοκυπρίων-Τουρκίας, ο κ. Ερχιουρμάν αποφεύγει να στηρίξει τον κ. Ακιντζί, καταλογίζοντάς του συγκρουσιακή στάση. Σημειώνεται ότι κατά το ενδεχόμενο πρόκρισης του κ. Ερχιουρμάν στο δεύτερο γύρο των εκλογών (εις βάρος του κ. Τατάρ, αφού η πρόκριση Ακιντζί προβλέπεται σε όλες τις έρευνες), ο υποψήφιος του PTK αποκτά σαφές πλεονέκτημα εκλογής στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, αφού αναμένεται να συγκεντρώσει τις ψήφους της Δεξιάς.

Το Μπουγιούκ Χαν στο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας
Το Μπουγιούκ Χαν στο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας

Μικρότερης εκλογικής επιρροής, αλλά με σημασία για την κρίση στο δεύτερο γύρο των εκλογών είναι οι υποψηφιότητες του μέχρι πρότινος «υπουργού Εξωτερικών» και προέδρου του Κόμματος του Λαού Κουντρέτ Οζερσάι, του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, και του προέδρου του κόμματος Αναγέννησης (που απαρτίζουν κυρίως Τούρκοι εκ Τουρκίας) Ερχάν Αρικλί. Σημειώνεται ότι ο Κουντρέτ Οζερσάι ήταν μέχρι και την περασμένη Τετάρτη “υπουργός” της “κυβέρνησης” Τατάρ. Παραιτήθηκε όταν ανακοινώθηκε το άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου, παρά το γεγονός ότι στηρίζει την επαναλειτουργία των Βαρωσίων, όπως και τη συνέχιση του status quo στο Κυπριακό. Ο κ. Οζερσάι δεν είχε ενημερωθεί για το άνοιγμα των Βαρωσίων, γεγονός που δείχνει τη βούληση της Άγκυρας να στηρίξει ανεπιφύλακτα τον κ. Τατάρ.

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Υπαρξιακό το δίλημμα των εκλογών για τους Τουρκοκύπριους"

Ποιες κυρώσεις; Η Τουρκία σχεδιάζει το εγχώριο μαχητικό της TF-X με ευρωπαϊκή βοήθεια!

Το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Τουρκίας για ένα εγχώριο μαχητικό πέμπτης γενιάς, το πρότζεκτ TF-X συνεχίζει να εξελίσσεται και μάλιστα και με ευρωπαική βοήθεια! Έτσι όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, υπογράφηκε ακόμα μια συμφωνία μεταξύ της ΤΑΙ που αναπτύσσει ως κύριος υπεργολάβος το μαχητικό και της ισπανικής Artificial Intelligence Structures SA  ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την σχεδίαση και παράδοση 8 συστημάτων ελέγχου επιφανειών που θα χρησιμοποιηθούν στο μαχητικό με την ολοκλήρωση του οποίου θα ακολουθήσει η υπογραφή συμβολαίου για ακόμα 200 μονάδες.

Και μετά ελπίζουν στην κυβέρνηση αλλά και στην Κύπρο κυρώσεις έναντι της Τουρκίας ή απορούν γιατί η Ισπανία ήταν στο μπλοκ των χωρών που δεν ήθελαν να τεθούν κυρώσεις. Όσο για τα χρήματα φαίνεται ότι το Κατάρ είναι ο χρηματοδότης της Άγκυρας για πολλά προγράμματα και στρατιωτικές επιχειρήσεις ή τουλάχιστον η Τουρκία ελπίζει στο Εμιράτο για να χρηματοδοτεί το πολεμικό
της πρόγραμμα τόσο παραγωγής όσο και για τις εν το εξωτερικό πολεμικές επιχειρήσεις.

«Άρα εδώ θα βρει απέναντί του, όχι την Κύπρο, όχι την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που ακόμα μιλάει για τα 18 σημεία της ΕΕ που θα επιβλέπουν την Τουρκία!

Ο Τούρκος πρόεδρος το καλοκαίρι είχε αναφέρει: «Το μαχητικό αεροσκάφος μας, το οποίο θα παράγεται, σε κάθε στάδιο, στην Τουρκία θα πετάξει το 2023», αν και σε πρώτη φάση θα φέρει κινητήρες General Electric F110.

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε για πρώτη φορά το πρόγραμμα TF-X, γνωστό και ως National Combat Aircraft, το οποίο συντόμευσε το MMU στα τουρκικά, το 2010. Η TAI κέρδισε το συμβόλαιο για την ανάπτυξη του αεροσκάφους το 2015.

Η τουρκική αεροπορία σχεδιάζουν να αντικαταστήσουν τελικά το μεγαλύτερο μέρος των αεριωθούμενων αεριωθούμενων αεροσκαφών Lockheed Martin F-16C / D της Αμερικής με αυτόν τον αυτόχθονα σχεδιασμό και ελπίζοντας να έχουν τα πρώτα παραδείγματα να λειτουργήσουν ήδη από το 2028.

 pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιες κυρώσεις; Η Τουρκία σχεδιάζει το εγχώριο μαχητικό της TF-X με ευρωπαϊκή βοήθεια!"

Με το ίδιο e-pass σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους από 4 Νοεμβρίου

Από την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου τίθεται σε πλήρη λειτουργία η διαλειτουργικότητα των ηλεκτρονικών διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης

Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιεί έναν και μοναδικό πομποδέκτη κατά τη διέλευσή του από όλους τους αυτοκινητοδρόμους: Αττική Οδό, Νέα Οδό, Κεντρική Οδό, Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, Εγνατία Οδό, Γέφυρα, Ολυμπία Οδό και Μορέα».

Ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού γίνονται τεχνικές δοκιμές και έχουν ξεπεραστεί όλες οι μικρές τεχνικές δυσκολίες.

«Η διαλειτουργικότητα των αυτοκινητοδρόμων, δηλαδή η δυνατότητα που δίνεται στους πολίτες να διέρχονται σε όλους τούς αυτοκινητοδρόμους της χώρας με ένα ενιαίο πομποδέκτη, το ενιαίο e-pass, ήταν κάτι που από την πρώτη στιγμή το βάλαμε στις προτεραιότητές μας, αφού έπρεπε να επιτέλους να γίνει και στην Ελλάδα, αυτό που σε άλλες χώρες θεωρείται αυτονόητο, να μη χρειάζεται, δηλαδή ο οδηγός να αλλάζει 3-4 πομποδέκτες για την ίδια διαδρομή» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών και πρόσθεσε: «Έτσι, ένα χρόνιο αίτημα των πολιτών που κινούνται στους αυτοκινητοδρόμους και αφορούσε στη διευκόλυνσή τους και τη μείωση καθυστερήσεων, αντιμετωπίζεται οριστικά από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Με το ίδιο e-pass σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους από 4 Νοεμβρίου"

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Το ελληνικό ΥΠΕΞ χαιρετίζει τη συμφωνία Αρμενίας-ΑζερμπαΪτζάν για κατάπαυση του πυρός

Θετικά βλέπει η Ελλάδα τη συμφωνία της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Η Ελλάδα καλωσορίζει τη συμφωνία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για κατάπαυση του πυρός. Οι διαπραγματεύσεις των συμπροέδρων της ομάδας Μινσκ στον ΟΑΣΕ πρέπει να επανεκκινήσουν άμεσα για την ειρηνική επίλυση της διαφοράς», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ναγκόρνο Καραμπάχ: Το ελληνικό ΥΠΕΞ χαιρετίζει τη συμφωνία Αρμενίας-ΑζερμπαΪτζάν για κατάπαυση του πυρός"

Μητσοτάκης για Καρδίτσα: Οσο το δυνατό ταχύτερα να ολοκληρωθεί η καταβολή των αποζημιώσεων

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αντικείμενο την πορεία αποκατάστασης των ζημιών και της καταβολής των αποζημιώσεων στην περιοχή της Καρδίτσας που επλήγη από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Στη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε ότι έχουν αντιμετωπιστεί γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του παρελθόντος και ότι έχουν αρχίσει ήδη να καταβάλλονται οι πρώτες  αποζημιώσεις των 5.000 και 8.000 ευρώ με βάση την πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί. Επίσης γίνονται όλες οι ενέργειες για γρήγορη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, των αγροτών  που έχουν υποστεί ζημιές με προτεραιότητα στην αποκατάσταση του ζωϊκού κεφαλαίου ενώ θα συνεχιστεί η παροχή στεγαστικού επιδόματος στους αστέγους.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα καταβολής αποζημιώσεων που έχει καταρτιστεί ενώ σημείωσε ότι «η καταστροφή υποδομών από τη θεομηνία είναι μια ευκαιρία για συνολικό εκσυγχρονισμό των υποδομών στην περιοχή ώστε να συμβάλουν ακόμη περισσότερο στην οικονομική της ανάπτυξη».

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Καρδίτσας Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Ακης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης για Καρδίτσα: Οσο το δυνατό ταχύτερα να ολοκληρωθεί η καταβολή των αποζημιώσεων "

Κυπριακό: Έξαλλη η Τουρκία με τον ΟΗΕ για τα Βαρώσια – “Προπαγάνδα των Ελληνοκυπρίων”

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε χθες, Παρασκευή, την ανησυχία του για το σχέδιο της Τουρκίας να ανοίξει την παραλία των Βαρωσίων και ζήτησε την ακύρωση της απόφασης αυτής, ενώ κάλεσε επίσης τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε μονομερή δράση που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις στο νησί.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέλαβε τη δέσμευσή του σε μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνη με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Επαναβεβαίωσε επίσης το στάτους των Βαρωσίων, όπως αυτό αναφέρεται σε προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου -περιλαμβανομένων των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992)- και επανέλαβε ότι δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες σχετικά με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα κείμενα αυτά.

Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των αποφάσεών του και κάλεσε αμφότερες τις πλευρές στην Κύπρο, καθώς και τις εγγυήτριες δυνάμεις, να αρχίσουν επειγόντως εποικοδομητικό διάλογο μετά τις εκλογές που διεξάγονται αύριο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Οργισμένη απάντηση της Άγκυρας

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι “το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαρωσίων κατά τη Σύνοδο του στις 9 Οκτωβρίου 2020 και σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο δημοσίευσε δήλωση της Προεδρίας.

Η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως την δήλωση της ΤΔΒΚ σχετικά με το ζήτημα. Η απόφαση των τ/κ αρχών σχετικά με την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων η οποία είναι έδαφος της ΤΔΒΚ δεν ανοίγει τον δρόμο για να υπάρξει θυματοποίηση. Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή του καθεστώτος στην περιοχή.

Επομένως ο ισχυρισμός ότι αυτό το ψήφισμα είναι αντίθετο με τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη τα γεγονότα στο νησί και όχι την προπαγάνδα της ε/κ διοίκησης και να αξιολογήσει τις εξελίξεις χωρίς προκατάληψη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Καταλήγει λέγοντας ότι “η υπεράσπιση τoυ στάτους κβο δεν θα ωφελήσει ούτε τις δυο κοινότητες που είναι συνιδιοκτήτριες του νησιού της Κύπρου ούτε και θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυπριακό: Έξαλλη η Τουρκία με τον ΟΗΕ για τα Βαρώσια – “Προπαγάνδα των Ελληνοκυπρίων”"

Nέο δεκανίκι από το Κατάρ στον Ερντογάν: Κρυφή χρηματοδότηση για στρατιωτικές επεμβάσεις

Την αποκάλυψη έκανε η ισπανική εφημερίδα Atalayar, που περιγράφει το δεύτερο ταξίδι του «Σουλτάνου» στη Ντόχα μέσα σε τρεις μήνες, συνοδεία του γαμπρού του και υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και του υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ

Το να πολεμάς σε μια μάχη χωρίς υποστηρικτές είναι από μόνο του περίπλοκο, αν όμως έχεις και πολλά ανοιχτά μέτωπα και η χώρα σου είναι σε μια συνεχή ύφεση την ώρα μάλιστα που υπάρχει και η δαμόκλειος σπάθη των πιθανών κυρώσεων από την ΕΕ, η ανάγκη για συμμαχίες αποτελεί μονόδρομο αν θέλεις να επιβιώσεις.

Κάπως έτσι περιγράφει η ισπανική εφημερίδα Atalayar, τη θέση στην οποία βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το γιατί έσπευσε να επισκεφθεί τη Ντόχα του Κατάρ για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες.
Εγινε δεκτός από μια αντιπροσωπεία υψηλών προσώπων με επικεφαλής τον Καταριανό υπουργό Αμυνας Χαλίντ μπιν Μοχάμεντ αλ Αττιγιάχ, ενώ τον «Σουλτάνο» συνόδευαν ο γαμπρός του και υπουργός Οικονομικών της Τουρκάις, Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Οι δεσμοί μεταξύ Ντόχας και Άγκυρας είναι πού ισχυροί, κυρίως μετά την κρίση στον Κόλπο τον Ιούνιο του 2017, όταν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος επέβαλαν μπλόκο στο Κατάρ και διέκοψαν τις μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις. Το μποϊκοτάζ κατά του Κατάρ έγινε με την κατηγορία ότι διατάραζε τη σταθερότητα της περιοχής υποστηρίζοντας τρομοκρατικές ομάδες. Στη συνέχεια κτά του Κατάρ τάχθηκαν και Υεμένη, Λιβύη και Μαλδίβες.

Τότε ο Ερντογάν έτεινε χείρα βοηθείας στέλνοντας στο Κατάρ βασικά αγαθά με εμπορικά αεροσκάφη.
Σε αντάλλαγμα ο Σεΐχης Ταμίμ ήταν ο πρώτος ηγέτης που δήλωσε στον Ερντογάν τη στήριξή του όταν έγινε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Στα στρατιωτικά θέματα και οι δύο χώρες ενίσχυσαν τις σχέσεις τους με την Τουρκία να διατηρεί στρατιωτική βάση στο Καρτάρ από το 2015 ενώ οι στρατοί των δυο χωρών έχουν κάνει πολλές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ τους εξάλλου, έχουν υπογραφεί πάνω από περισσότερες από 50 συμφωνίες, με το Κατάρ, όπως και το Αζερμπαιτζάν, να αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες του Ερντογάν τα τελευταία χρόνια.

Η Άγκυρα αναμείχθηκε πλήρως στη σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στέλνοντας μισθοφόρους από τη βόρεια Συρία στη χώρα των Αζέρων. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή της στο Μπακού στο πλαίσιο της διαμάχης για την περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ (για το οποίο έχει συμφωνηθεί να ισχύσει από σήμερα το μεσημέρι κατάπαυση πυρός) , καταδικάζοντας την «επίθεση των Αρμενίων». Η Ντόχα υποστηρίζει επίσης την παρέμβαση της Άγκυρας στη Λιβύη, όπου βοήθησε την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (NAG) στις συγκρούσεις της με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και υποστηριζόμενη, μεταξύ άλλων, από την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ.

Αυτά τα ανοιχτά μέτωπα, μαζί με τη Συρία, έχουν οδηγήσει στη ραγδαία πτώση της τουρκικής λίρας τις τελευταίες ημέρες, που υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου και του ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg. Η έλλειψη αποθεματικών σε δολάρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, που προστίθεται στην πολιτική αστάθεια και η επιθετική εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, μειώνουν την αξία του τουρκικού νομίσματος καθημερινά.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει η Atalayar, ο Ερντογάν έχει την αδήριτη ανάγκη να ζητήσει χρηματοδότηση από την πλούσια χώρα του Κόλπου, αλλά, λόγω της επιθυμίας της Ντόχα να μην φαίνεται ανοιχτά ως χρηματοδότης πολεμικών συγκρούσεων, η χρηματοδότηση θα πραγματοποιηθεί μέσω συμφωνιών και επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών ως κάλυψη για τα κεφάλαια που χρειάζεται ο Ερντογάν.

Το 2014 η Ανώτατη Στρατηγική Επιτροπή ιδρύθηκε ως διμερής μηχανισμός για να αποτελέσει τη βάση για υψηλού επιπέδου συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ, με συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.

Έκτοτε, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις συναντήσεις μεταξύ Ντόχα, Τραπεζούντας και Κωνσταντινούπολης, όπου η συνεργασία σε διάφορους τομείς αντικατοπτρίστηκε στον όγκο του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος αυξήθηκε κατά 57%. Σήμερα, περισσότερες από 180 τουρκικές εταιρείες λειτουργούν στο Κατάρ και η χώρα του Κόλπου κατατάσσεται πρώτη ως προς τον αριθμό των έργων που ανέλαβαν οι Τούρκοι εργολάβοι στην περιοχή.

 newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Nέο δεκανίκι από το Κατάρ στον Ερντογάν: Κρυφή χρηματοδότηση για στρατιωτικές επεμβάσεις"

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Κατέβασαν τα όπλα Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

Η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν τέθηκε σε ισχύ το μεσημέρι του Σαββάτου στο πολύπαθο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η ηρεμία επέστρεψε ξαφνικά στο Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα του αυτονομιστικού θυλάκου του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου οι σειρήνες ηχούσαν μέχρι και λίγο πριν τεθεί σε ισχύ αυτή η συμφωνία εκεχειρίας.

Κάτοικοι του Στεπανακέρτ βγαίνουν στο κατώφλι των σπιτιών τους για να κοιτάξουν τον ουρανό έπειτα από μέρες που είχαν μείνει κλεισμένοι μέσα σ’ αυτά για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς, είπε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί.

Πάντως μέχρι και λίγο πριν την μεσημεριανή εκεχειρία συνεχίζονταν οι βομβαρδισμοί στην περιοχή. Πύραυλοι του Αζερμπαϊτζάν έπληξαν σήμερα το πρωί το Στεπανακέρτ, πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε αξιωματούχος αυτού του αυτονομιστικού θύλακα.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν υποστήριξε επίσης σήμερα το πρωί πως η Αρμενία «βομβαρδίζει εντατικά» κατοικημένες περιοχές, λίγο πριν από την έναρξη μιας κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.

«Πριν από μερικά λεπτά, το Αζερμπαϊτζάν έπληξε και πάλι ζώνες αμάχων του Στεπανακέρτ με πυραύλους», δήλωσε μέσω του Twitter ο Αρτάκ Μπελγκαριάν, ο μεσολαβητής αυτής της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για τα θύματα.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί άκουσε το πρωί δύο εκρήξεις, αφού η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν σε μια κατάπαυση του πυρός από σήμερα στις 11:00 (ώρα Ελλάδας).

Από την πλευρά του, το υπουργείο άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως «οι αρμενικές δυνάμεις βομβαρδίζουν εντατικά κατοικημένες περιοχές (…) Το Αζερμπαϊτζάν παίρνει αντίστοιχα μέτρα».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ναγκόρνο Καραμπάχ: Κατέβασαν τα όπλα Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news