facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Ο ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε τον Σταύρο Κοντονή: «Απεμπόλησε το δικαίωμα του να είναι μέλος του κόμματος»

Τη διαγραφή του Σταύρου Κοντονή ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ξανά πως υιοθετεί την προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας και πως προσπαθεί να αμαυρώσει  « μια τεράστια λαϊκή νίκη ενάντια στην εγκληματική δράση των νεοναζί».

Η απόφαση της Κουμουνδούρου έρχεται μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία το θέμα των δηλώσεων του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης βρέθηκε όπως ήταν αναμενόμενο στο επίκεντρο. Μάλιστα, σχεδόν την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός εξαπέλυε νέα επίθεση κατά του κόμματος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, σε απάντηση της μεσημεριανής ανακοίνωσης της Κουμουνδούρου, η οποία τον είχε κατηγορήσει πως υιοθετεί την προπαγάνδα της Δεξιάς και πως πολεμά το κόμμα και την Αριστερά.

Ο κ. Κοντονής, ο οποίος παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ (διευκρινίζοντας πως η απόφασή του αυτή δεν έχει να κάνει με τις διαφωνίες του για τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ), έστρεψε τα πυρά του κατά της ηγεσίας του κόμματος του με αφορμή την συζήτηση για τις ποινές που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Κουμουνδούρου. Ο κ. Κοντονής εξήγησε πως ο νέος ποινικός κώδικας που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να «ρίξει στα μαλακά» τα στελέχη της Χρυσής Αυγής ενώ αποκάλυψε πως είχε ενημερώσει την ηγεσία του κόμματος για τη διαφωνία του πάνω σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

 Ολόκληρη η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Ο Σταύρος Κοντονής παραμένει απαρέγκλιτα, σύμφωνα με δήλωσή του, «κομμουνιστής στην ανανεωτική Αριστερά». Προφανώς κανένας δεν μπορεί να του αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα.

Το δικαίωμα όμως να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το απεμπόλησε ο ίδιος από τη στιγμή που αποφάσισε να στραφεί κατά του κόμματος του όχι μόνο με ανυπόστατες κατηγορίες για τον ποινικό κώδικα που εκ των πραγμάτων ευνοούν την προπαγάνδα και τα fake news της ΝΔ, αλλά και με απαράδεκτους, συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς για συντρόφους του. Επέλεξε με τη στάση του να προσπαθήσει να αμαυρώσει μια τεράστια λαϊκή νίκη ενάντια στην εγκληματική δράση των νεοναζί.

Ο καθείς και οι επιλογές του».

Τι είχε προηγηθεί

Αν και ουδείς μπορεί να πει πως η διαφωνία του Σταύρου Κοντονή με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έσκασε σαν «κεραυνός εν αιθρία», τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, και κυρίως η ένταση με την οποία εκδηλώθηκαν, δεν μπορούσε να τα φανταστεί κανείς. Και σίγουρα όχι η ηγεσία της Κουμουνδούρου, η οποία είχε ποντάρει στην επικοινωνιακή εκμετάλλευση της ολοκλήρωσης της Δίκης της Χρυσής Αυγής.

Μια μέρα μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης για την καταδίκη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, και ενώ συνεχίζονται οι διαδικασίες για τις τελικές ποινές, ο Σταύρος Κοντονής αποφάσισε να υποβάλει την παραίτησή του από την Κεντρικής Επιτροπή του κόμματος. Μια κίνηση που όπως διευκρίνισε δεν έχει να κάνει σε κάτι με την δίκη, αλλά όπως εξήγησε έγινε επειδή θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες της κοινωνίας.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 με τον Γιώργο Παπαδάκη, ωστόσο, η συζήτηση δεν μπορούσε να μην πάει στην ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και τη διαδικασία για τις ποινές. Άλλωστε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης είχε εκφράσει τις διαφωνίες του δημόσια για τον ποινικό κώδικα που έφερε ο διάδοχός του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Καλογήρου, προς ψήφιση στη Βουλή την άνοιξη του 2019, λίγο πριν τις εκλογές.

«Διαφωνούσα με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση. Εγώ είχα εκφράσει τη διαφωνία μου και είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση (σ.σ.: του ΣΥΡΙΖΑ), καθώς ορισμένες παράμετροί του έχουν να κάνουν και με αποφάσεις όπως η χθεσινή για τη Χρυσή Αυγή. Σήμερα μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας, νομίζω ότι δικαιώνομαι, πως ορισμένες από τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την απόφαση τη χθεσινή. Και για τις ποινές τις οποίες το δικαστήριο δεν θα επιβάλλει. Δεν θα επιβάλλει κάποιες ποινές το δικαστήριο λόγω διατάξεων του νέου ποινικού κώδικα. Αυτό όχι μόνο το είχα σκεφτεί εγώ, αλλά υπήρχε και σχετική αρθρογραφία» είπε ο κ. Κοντονής, ο οποίος εκείνη την περίοδο αντικαταστάθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Μιχάλη Καλογήρου.

Όπως κατέληξε, «η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με του μέλους και εγώ αυτό το θεωρώ προβληματικό. Με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και τη δίκη για τη Χρυσή Αυγή».

Οι επισημάνσεις του Σταύρου Κοντονή προκάλεσαν αίσθηση και έντονες αντιδράσεις. Τόσο από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ όσο κυρίως από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου με μια άκρως αιχμηρή ανακοίνωσε χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις,  ενώ πρόσθεσε ότι εξυπηρετούν «εχθρικά» πολιτικά συμφέροντα.

«Οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, που υιοθετούν την προπαγάνδα και τα fake news της Νέας Δημοκρατίας, είναι απαράδεκτες και αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», ανέφερε χαρακτηριστικά σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Σταύρος Κοντονής «σήκωσε το γάντι» που έριξε η Κουμουνδούρου και με νέα του δήλωση επιτέθηκε και αυτός με αιχμηρό τρόπο κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δήλωσή του ανέφερε:

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την παραίτησή μου από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, με υπαρκτές και σοβαρές ενστάσεις που είχα και διατηρώ, για τον τρόπο ψήφισης και το περιεχόμενο διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, αποτελεί ευθεία διαστρέβλωση των λεγομένων μου, κατά τη συνήθη πρακτική της ΝΔ.
Για πολλοστή φορά τονίζω, ότι η παραίτησή μου υποβλήθηκε στον Πρόεδρο του κόμματος προ τριημέρου και σχετίζεται αποκλειστικά με την καταστροφική εσωστρέφεια, τις ομαδοποιήσεις, τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών του κόμματος εν όψει του συνεδρίου και άλλων σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων τα οποία σε μόνιμη βάση συγκροτούν την πλέον αρνητική εικόνα για το κόμμα και την προοδευτική παράταξη.

Τη στιγμή μάλιστα που απέναντί μας υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει στη διαχείριση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων.

Επαναλαμβάνω όμως για μια ακόμη φορά, ότι απαράδεκτες διατάξεις στο νέο Ποινικό Κώδικα, όπως η κατάργηση της παρεπόμενης ποινής στερήσεως πολιτικών δικαιωμάτων και η μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα ήταν σοβαρά και ανεπίτρεπτα λάθη.

Χαίρομαι γιατί πληροφορήθηκα ότι με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα κατατεθεί τροπολογία επαναφοράς των καταργημένων διατάξεων και ελπίζω να τύχει της στήριξης όλων των δημοκρατικών κομμάτων.

Τέλος, επιστρέφω αυτούσια στους εκδότες της, την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ως μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού και απαξιώ να την σχολιάσω».

Στην διαφωνία του με την Κουμουνδούρου για τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ ο Σταύρος Κοντονής βρήκε συμπαραστάτη τον έτερο πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Τσίπρα, Νίκο Παρασκευόπουλο, ο οποίος είχε και αυτός διαφωνήσει με διάφορα σημεία του νομοθετήματος.  «Είναι σωστό αυτό που λέει ο Κοντονής ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην αλλαγή του Ποινικού κώδικα και ενώ ήταν έτοιμο το έργο να προωθηθεί αργότερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως θεώρησε ότι ένα έργο που τελείωσε κατά την διάρκεια της θητείας του δεν έπρεπε να περιμένει. Για να έχουμε στο σύνολο του έναν νέο κώδικα προτιμότερο στο σύνολο του από τον προηγούμενο , περιέχει 450 άρθρα, πέρασαν και κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις που είναι προβληματικές και δεν το αρνούμαι ότι είναι προβληματικές και κάποιες από αυτές και άστοχες» τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Μάλιστα ο κ. Κοντονής επανήλθε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, επιτιθέμενος με βαριές εκφράσεις κατά των στελεχών της Κουμουνδούρου για την ανακοίνωσή τους, ενώ  κάλεσε την ηγεσία του κόμματος να απαντήσει γιατί αγνόησαν τις προειδοποιήσεις του για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τις επιπτώσεις του στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

«Μετά από 41 χρόνια στην αριστερά λένε ότι γίνομαι 5η φάλαγγα της Δεξιάς. Είναι άθλιοι, συκοφάντες και ψεύτες», ανέφερε ο Σταύρος Κοντονής, επιβεβαιώνοντας ξανά πως είχε προειδοποιήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πως οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα «θα έριχναν στα μαλακά τη Χρυσή Αυγή». Όπως ανέφερες, «όταν ήμουν υπουργός Δικαιοσύνης είχα πει ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν πρέπει να πάμε στη Βουλή με αυτό το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα. Και αυτό διότι απαγορεύεται στον υπουργό Δικαιοσύνης να επέμβει στο έργο των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Τότε είχα πει ότι αν δεν αλλάξουν συγκεκριμένα άρθρα του Ποινικού Κώδικα δεν μπορεί η κυβέρνηση να πάρει την πολιτική ευθύνη για να ψηφιστούν από τη Βουλή τέτοια πράγματα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η τελευταία επίθεση ήταν αυτή που «ξεχείλισε το ποτήρι» για τον ΣΥΡΙΖΑ, επισπεύδοντας τις διαδικασίες για την αποπομπή του από το κόμμα, το οποίο προσπαθεί πλέον να γυρίσει σελίδα, έχοντας πάντως καταφέρει, λόγω των εσωτερικών του διαφορών,  να αποτύχει στην προσπάθειά του να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την υπόθεση της δίκης της Χρυσής Αυγής.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε τον Σταύρο Κοντονή: «Απεμπόλησε το δικαίωμα του να είναι μέλος του κόμματος»"

Γ.Στόλτενμπεργκ: «ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θα φύγουν από το Αφγανιστάν»

Την απόφαση του ΝΑΤΟ να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Αφγανιστάν επανέλαβε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

"Αποφασίσαμε μαζί να πάμε στο Αφγανιστάν. Θα κάνουμε μαζί τις προσαρμογές των δυνάμεων και θα φύγουμε μαζί από τη χώρα", δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου μαζί με τον επικεφαλής της κυβέρνησης των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Η αποστολή Resolute Support του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν αριθμεί 12.000 στρατιώτες από 38 χώρες, εκ των οποίων οι 8.600 είναι Αμερικανοί. Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει επίσης και άλλες δυνάμεις στη χώρα.

Οι ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις 22 Οκτωβρίου.

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν εκφράσει επανειλημμένα την ενόχλησή τους από τις ανακοινώσεις του προέδρου Τραμπ για το θέμα αυτό και το Πεντάγωνο διαβεβαίωνε κάθε φορά πως καμιά απόφαση δεν θα ληφθεί μονομερώς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, τη βούλησή του να αποσύρει όλους τους Αμερικανούς στρατιώτες από το Αφγανιστάν έως τα Χριστούγεννα, δηλαδή γρηγορότερα από την ημερομηνία που προβλέπει η συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν. Ωστόσο δεν διευκρίνισε αν η απόφαση αφορά τις αμερικανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στις τάξεις της αποστολής του ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επέμεινε στην ανάγκη να αποφευχθεί το Αφγανιστάν να ξαναγίνει "ένα άσυλο για τους τρομοκράτες".

"Πήγαμε στο Αφγανιστάν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, μετά την επίκληση του άρθρου 5. Η αποστολή του ΝΑΤΟ αριθμούσε στην αρχή περισσότερους από 100.0000 στρατιώτες που μετείχαν σε επιχειρήσεις μάχης. Σήμερα το ΝΑΤΟ έχει 12.000 στρατιώτες που έχουν αναλάβει να συμβουλεύουν και να εκπαιδεύουν τις αφγανικές δυνάμεις", υπενθύμισε.

"Από αυτά στρατεύματα, μεγάλο μέρος είναι ευρωπαϊκά και καναδικά", διευκρίνισε.

"Η λήψη των αποφάσεων θα βασίζεται σε συνάρτηση με τις συνθήκες επί του πεδίου", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. Θα ληφθούν "από κοινού" μεταξύ των συμμάχων, επέμεινε. "Το μήνυμα δεν έχει αλλάξει", κατέληξε.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είχε παρουσιάσει τη θέση της Συμμαχίας στην τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας στις 12 Φεβρουαρίου.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γ.Στόλτενμπεργκ: «ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θα φύγουν από το Αφγανιστάν»"

Αύξηση των κρουσμάτων στην Ιταλία – Στις 4.458 οι νέες μολύνσεις από κορονοϊό, με 22 νεκρούς

Παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, σήμερα, τα κρούσματα κορονοϊού στην Ιταλία. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο διαγνώσθηκαν 4.458 νέα περιστατικά και 22 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Χθες, τα κρούσματα ήταν 3.678, με 31 νεκρούς. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των εισαχθέντων στα νοσοκομεία, με βαριά συμπτώματα.

Τα περισσότερα κρούσματα συνεχίζουν να καταγράφονται στην Καμπανία, με πρωτεύουσα τη Νάπολη (757), στη Λομβαρδία (683), στο Βένετο (491) και στην περιφέρεια Λάτιο, με πρωτεύουσα τη Ρώμη (359).

Τα κρούσματα ξεπερνούν τα εκατό, σε δέκα περιφέρειες της χώρας. Συνολικά, 3.925 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία της Ιταλίας, 358 σε μονάδες εντατικής θεραπείας και 61.669 βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

«Οι αριθμοί αυτοί δεν αγγίζουν το επίπεδο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά τα περιστατικά αυξάνονται, πλέον, εδώ και εννέα εβδομάδες και η αύξηση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. «Τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί, με πλύσιμο χεριών, προστατευτική μάσκα και αποφυγή συνωστισμών, πρέπει να τηρηθούν με πολύ, πολύ, πολύ ευλαβικό τρόπο» πρόσθεσε -χαρακτηριστικά- ο Ιταλός αρμόδιος υπουργός.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αύξηση των κρουσμάτων στην Ιταλία – Στις 4.458 οι νέες μολύνσεις από κορονοϊό, με 22 νεκρούς"

Πορεία διαμαρτυρίας προς το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής

Έλληνες και Αρμένιοι μαζί θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής
Έλληνες και Αρμένιοι από Αλεξανδρούπολη Κομοτηνή και Ξάνθη θα πραγματοποιήσουν από κοινού πορεία διαμαρτυρίας προς το προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή.
Με σκοπό τη διαμαρτυρία για τα όσα συμβαίνουν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στις 6:00 το απόγευμα της 11ης Οκτωβρίου, Έλληνες και Αρμένιοι από Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη, θα συγκεντρωθούν στο μνημείο-σπαθί της πόλης που χτίστηκε κατά την περίοδο της χούντας και θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή. Την πορεία την οργανώνει ένας σύλλογος με έδρα την Ξάνθη.

birlikgazetesi/tourkikanea

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πορεία διαμαρτυρίας προς το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής"

Ηλεκτρικό πατίνι παρέσυρε και τραυμάτισε 62χρονη στον Βόλο

Τραυματισμένη στο Νοσοκομείο Βόλου νοσηλεύεται μια 62χρονη, που παρασύρθηκε από ηλεκτρικό πατίνι στην παραλία του Βόλου.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα e-thessalia.gr, επικαλούμενη το Λιμεναρχείο, το ατύχημα σημειώθηκε, όταν 31χρονος κινούμενος με ηλεκτρικό πατίνι παρέσυρε την 62χρονη, που κινούνταν πεζή, η οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου.

Από το Λιμεναρχείο επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο, ενώ ο οδηγός του ηλεκτρικού πατινιού συνελήφθη, διενεργήθηκε προανάκριση στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και κατόπιν προφορικής εντολής Εισαγγελέως Υπηρεσίας Πρωτοδικών Βόλου ο 31χρονος αφέθηκε ελεύθερος.

e-thessalia

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεκτρικό πατίνι παρέσυρε και τραυμάτισε 62χρονη στον Βόλο"

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Παρασκευή στο Εφετείο

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρχουν και την Παρασκευή (9/10) στους δρόμους περιμετρικά του Εφετείου Αθηνών.

Συγκεκριμένα από τις 06:00 δεν θα επιτρέπεται η στάση και στάθμευση οχημάτων ενώ σταδιακά θα απαγορευτεί η κυκλοφορία στις οδούς:

  • Λουκάρεως: στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
  • Δέγλερη: στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
Χρυσή Αυγή: Διέκοψε το δικαστήριο – Την Παρασκευή η απόφαση για τα ελαφρυντικά

Την κρίσιμη απόφαση για την αναγνώριση ή όχι ελαφρυντικών για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής θα κληθεί να λάβει, τελικά, την Παρασκευή (9/10) το Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων.

Το δικαστήριο διέκοψε για την Παρασκευή στις 11 το πρωί οπότε και θα συνεχίσουν τις δευτερολογίες τους επί των ελαφρυντικών οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Στη συνέχεια οι δικαστές θα αποσυρθούν και όταν επανέλθουν στην έδρα με την απόφαση τους για τα ελαφρυντικά θα καθορίσουν, ουσιαστικά, το πλαίσιο των ποινών που θα αντιμετωπίσουν οι καταδικασθέντες. Και αυτό γιατί η ενδεχόμενη αναγνώριση ελαφρυντικών αυτόματα οδηγεί σε μείωση ποινών.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Στην περίπτωση, όμως, που αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές μειώνονται σημαντικά και κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης.

Προηγήθηκε η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας η οποία αν και αρχικά εισηγήθηκε ελαφρυντικό για τρεις μόνο κατηγορούμενους, τους πρώην βουλευτές Ευστάθιο Μπούκουρα  Δημήτρη Κουκούτση  και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, προκαλώντας την αντίδραση της υπεράσπισης για τον τρόπο που έγινε η εισήγηση της,
στην συνέχεια άλλαξε γνώμη.

Έτσι, η εισαγγελική λειτουργός βελτίωσε την εισήγηση της και ζήτησε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό σε όλους τους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, που ωστόσο, δεν κρίθηκαν ένοχοι για άλλο κακούργημα.

Η πρόταση της, όπως διευκρίνισε , δεν αφορά τους επτά πρώην Χρυσαυγίτες βουλευτές που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παπά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Η εισαγγελική πρόταση άνοιξε έναν νέο κύκλο τοποθετήσεων των συνηγόρων υπεράσπισης οι οποίοι στις πολύωρες δευτερολογίες τους, που συνεχίζονται την Παρασκευή, επανέλαβαν τα αιτήματα τους για την αναγνώριση σειράς ελαφρυντικών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Χρυσής Αυγής: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Παρασκευή στο Εφετείο"

Ο Σάκης Ρουβάς έστειλε εξώδικο στον… Πολάκη -Τι ζητά

Ο Σάκης Ρουβάς αποφάσισε να στείλει εξώδικο στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη, ύστερα από δηλώσεις που τελευταίου που συσχέτισαν τον δημοφιλή τραγουδιστή με την Χρυσή Αυγή.

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Πολάκης είπε από το βήμα της Βουλής ότι ο Σάκης Ρουβάς μαζί με άλλους καλλιτέχνες συνέπλευσαν με την Χρυσή Αυγή.

Έτσι, με το εξώδικο ο γνωστός τραγουδιστής ζητάει από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλέσει.

Ακολουθεί το εξώδικο του Σάκη Ρουβά προς τον Παύλο Πολάκη:

Πραγματικά έκπληκτος πληροφορήθηκα χθες, 7.10.2020, τις δηλώσεις σας, που έλαβαν χώρα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων, στις 6.10.2020, σχετικά με την πολύκροτη και πολυαναμενόμενη δικαστική απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, κατά τη διάρκεια των οποίων αναφερθήκατε ονομαστικά σε σειρά καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και σε εμένα, ισχυριζόμενος ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δήθεν παρείχα «ξέπλυμα» στη Χρυσή Αυγή και συνέβαλα προκειμένου η Χρυσή Αυγή να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του κόσμου. Μάλιστα, προς επίρρωση των ισχυρισμών σας, επικαλεστήκατε δηλώσεις μου στην εκπομπή ΟΛΑ του Θέμου Αναστασιάδη, το έτος 2012, και με το γνωστό σας ύφος αναρωτηθήκατε, σε ποια τρύπα ψάχνω τώρα να κρυφτώ ενόψει της έκδοσης της απόφασης.

Αρκεί μία απλή ανάγνωση των δηλώσεών μου, τις οποίες επικαλεστήκατε, προκειμένου να αντιληφθεί οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος ότι ουδεμία στήριξη παρείχα στην Χρυσή Αυγή, αφού είναι γνωστά τόσο τα δημοκρατικά μου φρονήματα και η απόλυτη προσήλωσή μου στους δημοκρατικούς θεσμούς της Πολιτείας μας, αλλά και η απερίφραστη και κατηγορηματική μου αντίθεση σε κάθε είδους βία και τους θιασώτες της, από όπου κι αν προέρχονται.

Ήταν δε απολύτως προφανές από τις δηλώσεις μου ότι η Χρυσή Αυγή δεν με τρόμαξε και δεν με τρομάζει, όχι βεβαίως επειδή την υποστηρίζω, αλλά γιατί, κατά την γνώμη μου, οφείλουμε να μην στεκόμαστε με φόβο απέναντι σε τέτοιου είδους μορφώματα αφού μόνον έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Όπως είπα δε και τότε στην εκπομπή του Θέμου Αναστασιάδη, η άνοδος της Χρυσής Αυγής ήταν απόρροια της οικονομικής κρίσης που βίωνε η χώρα μας τότε και η ιστορία θα δείξει, όπως και έδειξε, την πορεία της. Μετά την μη εκλογή της στο Ελληνικό κοινοβούλιο το 2019, εύχομαι ειλικρινά η δικαστική απόφαση που μόλις χθες εκδόθηκε να σημάνει και το τέλος της οργάνωσης αυτής.

Παρά το γεγονός ότι το ύφος και το νόημα των λεγομένων μου ήταν απολύτως σαφές, εσείς, λαϊκίζοντας και υποκινούμενος από εμπάθεια και προφανή εκδικητικότητα προς το πρόσωπό μου, που εικάζω ότι οφείλεται στη δημόσια τοποθέτηση μου υπέρ του Ναι στο δημοψήφισμα του 2015, αλλά και προκειμένου να αποκομίσετε, μέσω της δικής μου αναγνωρισιμότητας και της προσοχής που προσελκύει κάθε αναφορά στο όνομά μου, δημοσιότητα προς όφελος της πολιτικής σας περσόνας και κρυπτόμενος πίσω από την ασυλία την οποία σας παρέχει το αξίωμά σας ως βουλευτής, με «τσουβαλιάσατε», με αήθη τρόπο, συλλήβδην με άλλους καλλιτέχνες και τις δικές τους -τελείως διαφορετικού ύφους και περιεχομένου σε σχέση με τις δικές μου- τοποθετήσεις, διαστρεβλώσατε χυδαία και με προφανή διάθεση λαϊκισμού τα λεγόμενά μου προκειμένου να δημιουργήσετε το δικό σας αφήγημα για το πρόσωπό μου και την πορεία μου και εν τέλει με συνδέσατε με το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, πλήττοντας την προσωπικότητα και το όνομά μου, όχι μόνο ως καλλιτέχνη, αλλά κυρίως ως άνθρωπο και πολίτη με βαθιά δημοκρατικές πεποιθήσεις. Με τις δηλώσεις σας ξεπεράσατε πραγματικά κάθε θεμιτό όριο.

Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι οι ίδιες οι ενέργειές σας -και όχι οι δικές μου τοποθετήσεις- δοκιμάζουν τις δημοκρατικές αρχές της χώρας μας. Ήδη με την παρούσα επιστολή μου διαμαρτύρομαι έντονα για την ως άνω περιγραφείσα παράνομη, κακόβουλη, αήθη και προσβλητική συμπεριφορά σας, για τις ως άνω ψευδείς και συκοφαντικές δηλώσεις σας, οι οποίες μάλιστα αναπαρήχθησαν από πλήθος μέσων, για την προσπάθειά σας να με ταυτίσετε με το ναζιστικών αντιλήψεων μόρφωμα της Χρυσής Αυγής αλλά και με καλλιτέχνες που πιθανόν να ενστερνίζονται τα ιδεώδη της και σας δηλώνω ότι οι ενέργειές σας μου έχουν προκαλέσει τεράστια ηθική βλάβη.

Ως εκ τούτου, ΣΑΣ ΚΑΛΩ διά της παρούσας, να αποκαταστήσετε την εις βάρος μου προσβολή και να ανακαλέσετε άμεσα τα όσα προσβλητικά, ψευδή και συκοφαντικά αναφέρατε για το πρόσωπό μου. Περιττό να λεχθεί ότι σε κάθε άλλη περίπτωση θα προβώ στην άσκηση κάθε δικαιώματός μου για την προάσπιση της τιμής και της υπόληψής μου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Σάκης Ρουβάς έστειλε εξώδικο στον… Πολάκη -Τι ζητά"

Τσιάρας: Θα επαναφέρουμε τη διάταξη για τα πολιτικά δικαιώματα, αλλά δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ

Την επαναφορά της διάταξης του Ποινικού Κώδικα που κατήργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η οποία  προβλέπει αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων για καταδικασθέντες ως ηγετικά στελέχη εγκληματικής οργάνωσης  προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στην Βουλή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης με παρέμβασή του στην Ολομέλεια αποκάλυψε πως τα μέλη της επιτροπής για την παρακολούθηση των Ποινικών Κωδίκων του εισηγήθηκαν την επιστροφή της επίμαχης ρύθμισης που αφαίρεσε η προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές του 2019 με αποτέλεσμα σήμερα τα στελέχη της Χρυσής Αυγής να διατηρούν πολιτικά δικαιώματα και να μπορούν να μετέχουν σε εκλογικές αμναμετρήσεις.

Ωστόσο, ο κ. Τσιάρας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία και για το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσαν οι αλλαγές της προηγούμενης κυβέρνησης εξηγώντας ότι με βάση το Σύνταγμα και το ποινικό δίκαιο για τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις ισχύει πάντα ο ευμενέστερος νόμος. Στην πράξη είπε ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής θα δικαστούν σύμφωνα με τον ηπιότερο Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και αν η παρούσα κυβέρνηση θεσμοθετήσει αυστηρότερες ποινές εως ότου υπάρξει τελεσίδικη καταδίκη.

«Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκπληκτική. Υποκλίνομαι στην δυνατότητα να αλλάζετε τον εαυτό σας με τόση ταχύτητα. Ζητάτε τώρα όσα εσείς καταργήσατε» σχολίασε αρχικά ο κ. Τσιάρας για να προσθέσει «όσοι προτείνουν αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας με εισαγωγή κωλυμάτων οφείλουν να γνωρίζουν ότι το Σύνταγμα απαιτεί τελεσίδικη απόφαση για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τον νέο Ποινικό Κώδικα τόσο η ΝΔ όσο και ο νομικός κόσμος υπογράμμιζε ότι οι επιπτώσεις για την δίκη της Χρυσής Αυγής θα είναι καταλυτικές καθώς όποιες αλλαγές και αν έρχονταν στην πορεία δεν θα είχαν αντίκρισμα καθώς ισχύει ο ευμενέστερος νόμος. « Από εκεί και πέρα συστήσαμε επιτροπή παρακολούθησης ποινικού κώδικα τα μέλη της οποίας μας πρότειναν να επανέλθουν οι παρεπόμενες ποινές στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων.  Θα έρθει ολοκληρωμένη άρτια ρύθμιση από την επιτροπή παρακολούθηση ποινικού κώδικα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Δευτερολογόντας μάλιστα επανέλαβε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν γνωρίζετε ότι ακόμα και αν το αλλάξουμε εμείς θα ισχύει ο ευμενέστερος νόμος; Τι λέτε λοιπόν; Αν δεν γίνουμε σοβαροί για να υποστηρίζουμε την πραγματικότητα και κοροϊδεύουμε εαυτό μας για να δείξουμε ευαίσθητοι δεν υπηρετούμε τους πολίτες. Για να τελειώνουμε εσείς είστε αυτοί που με την αλλαγή  ποινικού κώδικα δώσατε το παράθυρο. Δεν ακούσατε τις προειδοποιήσεις και έρχεστε υποκριτικά να προτείνετε κάτι που δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί ισχύει ο ευμενέστερος νόμος.  Τα κωλύματα που μπαίνουν στον εκλογικό  νόμο είναι συναπτόμενα με τις ποινικές διατάξεις. Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι πάμε να κάνουμε παρέμβαση στην εκλογική νομοθεσία αυτή η παρέμβαση συμπαρασύρει και άρθρα του Ποινικού Κώδικα. Δεν είναι τόσο απλό. Γι αυτό και πρέπει να δείξουμε για μια ακόμα φορά σοβαρότητα και ευθύνη».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιάρας: Θα επαναφέρουμε τη διάταξη για τα πολιτικά δικαιώματα, αλλά δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ "

Έρχεται σφοδρή κακοκαιρία -Η προειδοποίηση του Σάκη Αρναούτογλου

Ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ παρουσιάζει αρχικά τα δεδομένα για τη βελτίωση του καιρού την Παρασκευή και τις πολύ καλές συνθήκες του Σαββατοκύριακου. Ομως… από τη Δευτέρα αναμένεται επιδείνωση από τα βορειοδυτικά με το ισχυρό βαρομετρικό από την κεντρική Μεσόγειο να πλησιάζει τη χώρα μας και να αφήνει έντονα -τοπικά- φαινόμενα στα δυτικά. Η Τρίτη θα είναι ημέρα γενικευμένης κακοκαιρίας για τις περισσότερες περιοχές της χώρας με έντονες βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται σφοδρή κακοκαιρία -Η προειδοποίηση του Σάκη Αρναούτογλου"

Λευκωσία: «Στην ΕΕ πρέπει να καταλάβουν ότι ο Ερντογάν δεν συνετίζεται μόνο με παρακλήσεις»

«Οι εταίροι μας στην Ε.Ε., θα πρέπει να αντιληφθούν ότι ο κ. Ερντογάν δεν συνετίζεται μόνο με παρακλήσεις», δήλωσε το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος.

Από το οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου Αμμοχωστιανοί προέβησαν σε διαμαρτυρία για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι «οι Αμμοχωστιανοί, αλλά και ολόκληρος ο κυπριακός λαός, παρακολουθούμε με θλίψη, αλλά συνάμα και με αγανάκτηση, τις ενέργειες της Τουρκίας και των εγκάθετών της στην Κύπρο.

Παρακολουθούμε με αγωνία τον σχεδιασμό της Τουρκίας και αγωνιούμε για το μέλλον αυτού του τόπου, διότι πρόθεση μας είναι η επανένωση του νησιού μας μέσα από διαπραγματεύσεις, μέσα από δημιουργικές συνομιλίες στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνημένων γραμμών λύσης, αλλά και κύρια, βάσει των αρχών και αξιών της Ε.Ε..

Όπως ομόφωνα το Εθνικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει, είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά όχι κάτω από τετελεσμένα και απειλές.

Η κυβέρνηση δεν έχει παραμείνει ανενεργή. Αντίθετα. Από την πρώτη στιγμή έχουμε δραστηριοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα και συνεχίζουμε τη δραστηριοποίηση μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει το θέμα των νέων ενεργειών της Τουρκίας προς του Ευρωπαίους εταίρους μας και θα συζητήσει το θέμα στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η απαίτηση μας θα είναι η άρση της παρανομίας και η επάνοδος στις συνομιλίες».

Ερωτηθείς ποιο μήνυμα στέλνει στους Αμμοχωστιανούς ο ίδιος, τόσο ως Αμμοχωστιανός, όσο και ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Κούσιος απάντησε: «Ομοψυχία, καρτερικότητα και μαχητικότητα. Διεκδικητικότητα για αυτά που ανήκουν σε εμάς, στους πατεράδες μας και στα παιδιά μας. Δεν πρέπει να διαγράφονται πατρίδες, θα πρέπει να αγωνιστούμε, αλλά είναι βασικό: ενωμένοι όλοι μαζί».

Ερωτηθείς τι αναμένουμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο εκπρόσωπος είπε ότι «το θέμα θα συζητηθεί στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους εταίρους μας και θα θέσει ωμά ερωτήματα. Η περίοδος χάριτος και για άσκηση διπλωματίας που έχει ζητηθεί, πώς επενέργησε; Η Τουρκία μπορεί να τιθασευτεί με λόγια μόνο; Η Τουρκία έχει ακούσει τις εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της προεδρεύουσας χώρας; Πρέπει λοιπόν οι εταίροι μας να αντιληφθούν, ότι ο κ. Ερντογάν δεν συνετίζεται μόνο με παρακλήσεις» δήλωσε ο κ. Κούσιος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Λευκωσία: «Στην ΕΕ πρέπει να καταλάβουν ότι ο Ερντογάν δεν συνετίζεται μόνο με παρακλήσεις» "

«Αποκάλυψη» Κικίλια: Πιθανό μέτρο η γενικευμένη χρήση μάσκας

Έκκληση για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, «πριν φτάσουμε στο σημείο να επιβάλλουμε νέα», έκανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας .

Ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στο δελτίο του ΑΝΤ1, επισήμανε πως τα κρούσματα στην Αττική δείχνουν να σταθεροποιούνται κι αυτό δείχνει ότι τα μέτρα φέρουν αποτελέσματα, αλλά αντίθετα υπάρχει έξαρση σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να επιβληθεί γενικευμένη χρήση μάσκας είπε ότι αποτελεί ένα πιθανό μέτρο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και τα πάντα θα κριθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών.

aftodioikisi

 

Διαβάστε Περισσότερα » "«Αποκάλυψη» Κικίλια: Πιθανό μέτρο η γενικευμένη χρήση μάσκας"

Γερμανία Covid-19: «Επικίνδυνη περιοχή» πλέον ολόκληρο το Βερολίνο

«Επικίνδυνη περιοχή» χαρακτηρίζεται πλέον ολόκληρο το Βερολίνο, καθώς ξεπεράστηκε το όριο των 50 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους κατά την διάρκεια μίας εβδομάδας, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Ο δείκτης έφθασε την Πέμπτη στο 52,8 για ολόκληρη την πόλη. Τις προηγούμενες ημέρες το όριο είχαν υπερβεί τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα (Νοϊκέλν 114,3, Κέντρο 78,3, Τέμπελχοφ-Σένεμπεργκ 72,4 και Φρίντριχσχάιν-Κροϊτσμπεργκ 68,9), στα οποία ζουν περίπου 1,8 εκατομμύρια κάτοικοι.

Ήδη τα κρατίδια του Σλέσβιχ-Χολστάιν και της Ρηνανίας - Παλατινάτου είχαν ανακοινώσει περιορισμούς για τους προερχόμενους από αυτές τις περιοχές, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες της κυβέρνησης του Βερολίνου, η οποία ζητούσε η πόλη να λαμβάνεται υπόψιν ως σύνολο.

Την Τετάρτη πάντως η Γερουσία του Βερολίνου αποφάσισε την απαγόρευση από το ερχόμενο Σάββατο της λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων όπου πωλείται αλκοόλ από τις 23:00 έως τις 06:00, τον περιορισμό σε 10 - από 25 - των συμμετεχόντων σε ιδιωτικές εκδηλώσεις και σε πέντε των ατόμων που μπορούν να κυκλοφορούν σε ανοιχτό χώρο από τις 23:00 έως τις 06:00.

Με ανάρτησή της στο Twitter, η υπουργός Υγείας του Βερολίνου Ντιλέκ Καλαϊτσί ζήτησε από τους κατοίκους της γερμανικής πρωτεύουσας να τηρήσουν τους κανόνες και να περιορίσουν τις ιδιωτικές γιορτές και τις κοινωνικές επαφές τους. «Εάν δεν πειθαρχήσουμε, δεν θα έχουμε μόνο περισσότερους ασθενείς και νεκρούς, αλλά διακινδυνεύουμε ένα Shutdown», προειδοποίησε.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία Covid-19: «Επικίνδυνη περιοχή» πλέον ολόκληρο το Βερολίνο "

Καλαμάτα: Ελεύθεροι οι δυο Ρομά που μπήκαν με τον 18χρονο στο σπίτι του 63χρονου

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή Καλαμάτας, νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι, οι δύο ανήλικοι Ρομά που μπήκαν μαζί με τον 18χρονο στο σπίτι του 63χρονου στην Πιπερίτσα με σκοπό να ληστέψουν.

Οι δύο ανήλικοι υποστήριξαν, σύμφωνα με τον δικηγόρο τους, ότι μόλις είδαν πως ο 63χρονος τους αντιλήφθηκε, το έβαλαν στα πόδια πηδώντας απο το μπαλκόνι του σπιτιού σε παρακείμενη χαμηλότερη στέγη και από εκεί στον κήπο και διέφυγαν.

Ο 18χρονος έμεινε πίσω, αφού πρώτα έσπρωξε τον 63χρονο προκειμένου να κρατήσει κάποια κοσμήματα μικρής αξίας που είχε βρει, και αμέσως πήδηξε και αυτός από το μπαλκόνι στη διπλανή σκεπή και από εκεί στην αυλή, όπου και τον βρήκε η σφαίρα από το όπλο του 63χρονου, που είχε βγει στο μπαλκόνι του και πυροβολούσε.



Να σημειωθεί ότι οι δυο ανήλικοι μετά το συμβάν είχαν προσέλθει μόνοι τους στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας όπου και συνελήφθησαν, και οι κατηγορίες που τους βαραίνουν, αφορούν σε «διακεκριμένη κλοπή τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση από δύο ή περισσότερα άτομα που είχαν ενωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών και για συνέργεια από κοινού σε ληστρική κλοπή».

Τους ανήλικους πλέον, λόγω ηλικίας (16 και 17 ετών), αναλαμβάνει η Υπηρεσία Ανηλίκων Καλαμάτας.

Nα υπενθυμίσουμε ότι αύριο αναμένεται να απολογηθεί και ο 63χρονος, μετά και την 48ωρη προθεσμία που έλαβε. Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι ανθρωποκτονία με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συρροή και παράνομη οπλοχρησία.

Messinialive, TharrosNews
Διαβάστε Περισσότερα » "Καλαμάτα: Ελεύθεροι οι δυο Ρομά που μπήκαν με τον 18χρονο στο σπίτι του 63χρονου"

Παρασκευόπουλος: Διαστρεβλώθηκαν όσα είπα για Κοντονή

Διευκρινιστική δήλωση έκανε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος για τα όσα είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό realFm Θεσσαλονίκης όσον αφορά στα όσα είπε ο Σταύρος Κοντονής για τον Ποινικό Κώδικα και την αλλαγή του που ρίχνει στα μαλακά την Χρυσή Αυγή. 

«Για πολλοστή φορά από μια τοποθέτησή μου απομονώνεται μια φράση και αναπαράγεται με τίτλους που διαστρεβλώνουν το μήνυμα, ώστε  να πλήττονται  ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ομιλών. Η επόμενη ακριβώς φράση της επίμαχης δήλωσής μου σε ραδιοφωνικό σταθμό, δικαιολογεί την προώθηση του Ποινικού Κώδικα. Προσθέτω ρητά ότι και σήμερα, αντίθετα με τον Σταύρο Κοντονή,  θα συμφωνούσα με την ανάγκη ψήφισης του νέου Κώδικα.

Φυσικά, διαφωνώ και με την επιλογή του Σταύρου Κοντονή να θέσει το ζήτημα τη στιγμή, που θα έπρεπε να συζητάμε για την ιστορική σημασία του χαρακτηρισμού της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης», τονίζει στη νέα του δήλωση ο κ. Παρασκευόπουλος.

Νωρίτερα είχε πει: 

«Είναι σωστό αυτό που λέει ο Κοντονής ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην αλλαγή του Ποινικού κώδικα και ενώ ήταν έτοιμο το έργο να προωθηθεί αργότερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως θεώρησε ότι ένα έργο που τελείωσε κατά την διάρκεια της θητείας του δεν έπρεπε να περιμένει. Για να έχουμε στο σύνολο του έναν νέο κώδικα προτιμότερο στο σύνολο του από τον προηγούμενο, περιέχει 450 άρθρα, πέρασαν και κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις που είναι προβληματικές και δεν το αρνούμαι ότι είναι προβληματικές και κάποιες από αυτές και άστοχες».

Και πρόσθεσε: «Η ιδιομορφία είναι ότι όταν ψηφίζεται ένας κώδικας ψηφίζεται ως ένα άρθρο στο σύνολο του και δεν μπορεί να γίνει διόρθωση σε επιμέρους ρυθμίσεις. Αυτές οι διορθώσεις μπορούν να γίνουν αργότερα άλλα η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε τον πολιτικό χρόνο για να της κάνει… τον ψήφισε και έφυγε. Εκ του αποτελέσματος θα σας έλεγα ότι η γνώμη μου σήμερα θα ήταν διαφορετική σε επιμέρους άρθρα, όχι στο σύνολο του».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρασκευόπουλος: Διαστρεβλώθηκαν όσα είπα για Κοντονή"

ΟΑΣΑ: Εξήντα λεωφορειακές γραμμές στην Περιφέρεια της Αθήνας αναλαμβάνουν τα ΚΤΕΛ Αττικής

Τη σταδιακή ανάθεση εκτέλεσης συγκοινωνιακού έργου 60 λεωφορειακών γραμμών εντός της Περιφέρειας Αττικής, έως τα τέλη Νοεμβρίου προβλέπει η συνεργασία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών με την ΚΤΕΛ Ν. Αττικής ΑΕ.

Η συνεργασία ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ Αττικής, η οποία και θα έχει διάρκεια δυο ετών με βάση τη σύμβαση, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την άμεση ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και τη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού, που περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια 300 λεωφορείων ηλικίας έως 10 ετών μέσω Leasing καθώς και προσλήψεις οδηγών, μηχανοδηγών και τεχνιτών σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ.

«Η προσωρινή εκχώρηση συγκοινωνιακού έργου εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID – 19.

Τα έκτακτα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ για τα ΜΜΜ σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορoνοϊού COVID-19 και πρωτίστως ο αποτελεσματικός περιορισμός της πληρότητας των λεωφορείων και τρόλεϊ σε ποσοστό 65%, επιβάλλουν τη βελτίωση των χρονοαποστάσεων των γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ, για την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού» σημειώνεται στο ενημερωτικό σημείωμα του ΟΑΣΑ.

Για την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου θα ενταχθούν στο στόλο του ΟΑΣΑ 200 αστικά λεωφορεία εκ των οποίων 164 κανονικά (12 μέτρων), 30 αρθρωτά (18 μέτρων) και 6 μικρολεωφορεία (8 μέτρων).

Το ετήσιο κόστος ανάθεσης συγκοινωνιακού έργου στην ΚΤΕΛ Ν. Αττικής Α.Ε. το οποίο θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται σε 24.131.018 ευρώ. Το κόστος αυτό έχει υπολογιστεί με προσφερόμενη τιμή 1,41 ευρώ ανά οχηματοχιλιόμετρο.

Οι γραμμές που θα ανατεθούν σταδιακά μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2020 στα ΚΤΕΛ Ν. Αττικής είναι :

Γραμμές περιοχής Βόρειας Αττικής: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν γραμμές που συνδέουν την περιοχή της Κηφισιάς με περιοχές όπως η Ροδόπολη, το Κρυονέρι, ο ‘Αγιος Στέφανος, ο Διόνυσος, οι Θρακομακεδόνες.

Γραμμές περιοχής Δυτικής Αττικής: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν γραμμές οι οποίες συνδέουν την περιοχή της Ελευσίνας με περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος, η Μάνδρα, η Μαγούλα.

Γραμμές περιοχής Ανατολικής Αττικής: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν γραμμές που συνδέουν τους σταθμούς μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας και Νομισματοκοπείο με περιοχές όπως η Ανθούσα, η Αρτέμιδα, το Κορωπί, η Παλλήνη, η Ραφήνα.

Γραμμές περιοχής Νότιας Αττικής: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι γραμμές οι οποίες συνδέουν το σταθμό του μετρό «Ελληνικό» με περιοχές όπως η Σαρωνίδα, η Βάρκιζα, η Γλυφάδα.

Η παροχή των υπηρεσιών διαιρείται σε δύο περιόδους χειμερινή και θερινή για τις οποίες ο ΟΑΣΑ έχει καταρτίσει πρόγραμμα σε ημερήσια βάση.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του ΟΑΣΑ, με την ανάθεση των περιφερειακών γραμμών:

– 200 οχήματα και 550 επιπλέον οδηγοί εντάσσονται σε ημερήσια βάση στο σύστημα των αστικών συγκοινωνιών αρμοδιότητας ΟΑΣΑ

– Επιτυγχάνεται το 100% της εκτέλεσης των δρομολογίων με βελτιωμένες χρονοαποστάσεις.

– Μειώνονται οι χρόνοι αναμονής στις στάσεις σε όλο το δίκτυο του ΟΑΣΑ.

Με την εξοικονόμηση πόρων (οχήματα και οδηγοί) θα βελτιωθούν σημαντικά τα λειτουργικά χαρακτηριστικά των λεωφορειακών γραμμών στον αστικό ιστό της Αθήνας οι οποίες εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό επιβατών και περιλαμβάνουν πολλαπλές μετεπιβιβάσεις (γραμμές κορμού, κεντρικές, διακεντρικές γραμμές και τροφοδοτικές γραμμές).

Η προσωρινή ανάθεση της εκτέλεσης των περιφερειακών γραμμών εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση εσόδων στις συγκεκριμένες γραμμές, αφενός λόγω περιορισμού της εισιτηριοδιαφυγής και αφετέρου χάρη στα νέα σημεία πώλησης εισιτηρίων του ΟΑΣΑ που θα λειτουργούν από την ΚΤΕΛ Ν. Αττικής Α.Ε.

Τιμές εισιτηρίων

Οι τιμές των εισιτηρίων στις λεωφορειακές γραμμές που θα εξυπηρετούνται από την ΚΤΕΛ Ν. Αττικής Α.Ε., παραμένουν ίδιες με τις ισχύουσες στο συγκοινωνιακό δίκτυο του ΟΑΣΑ. Οι εισπράξεις απ’ τα κόμιστρα του συγκεκριμένου συγκοινωνιακού έργου αποτελούν έσοδα του ΟΑΣΑ. Στην αρμοδιότητα του Οργανισμού εμπίπτει εξάλλου και ο έλεγχος για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων με στόχο την αξιόπιστη και ποιοτική εκτέλεση του καθοριζόμενου συγκοινωνιακού έργου. Το συγκοινωνιακό έργο που ανατίθεται αντιστοιχεί ετησίως σε 17,1 εκατ. οχηματοχιλιόμετρα, ήτοι στο 19,97% του οδικού συγκοινωνιακού έργου.

Τηλεματική & Ηλεκτρονικό Εισιτήριο

Στο πλαίσιο της επιτακτικής ανάγκης αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού, τα οχήματα των ΚΤΕΛ εντάσσονται άμεσα στο σύστημα των αστικών συγκοινωνιών, ενώ ο εξοπλισμός τηλεματικής και ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα οχήματα αυτά θα εγκατασταθεί σταδιακά.

Στην τελική φάση, τα ΚΤΕΛ θα εγκαταστήσουν:

• σύστημα για τη λειτουργία ηλεκτρονικού εισιτηρίου, συμβατό με το Αυτόνομο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ) που έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί ο ΟΑΣΑ.

• κατάλληλο σύστημα τηλεματικής

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΣΑ: Εξήντα λεωφορειακές γραμμές στην Περιφέρεια της Αθήνας αναλαμβάνουν τα ΚΤΕΛ Αττικής"

Δένδιας: Δεν είχαμε την αλληλεγγύη που θέλαμε απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

“Η χώρα μου έχει αισθανθεί πολλές φορές μόνη της, για παράδειγμα στην πρόσφατη κρίση με την Tουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν αισθανθήκαμε ότι έχουμε όλη την αλληλεγγύη που θέλαμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Φόρουμ Globsec 2020 με τους υπουργούς Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ρουμανίας και Σλοβακίας στην Μπρατισλάβα με τίτλο “Η ΕΕ ως παγκόσμιος ηγέτης στην μετά κορονοϊό εποχή”.

Και πρόσθεσε: “Οι προκλήσεις δεν περιμένουν. Μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα, προσπαθούμε και απαιτείται πολλή προσπάθεια”.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως παρότι υπήρχε σαφής παράνομη ενέργεια και άλλες τεράστιες προκλήσεις εναντίον ενός κράτους – μέλους της ΕΕ, “για άλλη μια φορά η Ένωση ήταν εξαιρετικά απρόθυμη να επιβάλει κυρώσεις”.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Δένδιας τόνισε πως: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο να έχει μια κοινή εξωτερική πολιτική, μια κοινή πολιτική ασφάλειας και την κατανόηση ότι πρέπει να υπερασπιστεί τις αξίες της όχι μόνο με τον ήπιο αλλά και με το σκληρό τρόπο, αν χρειαστεί”.

“Εάν περάσετε με το αυτοκίνητο από τις Βρυξέλλες στο Άμστερνταμ ή από τις Βρυξέλλες στο Παρίσι περνάτε από τα πεδία μάχης του περασμένου αιώνα όπου εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Και όμως αυτές οι χώρες έχουν επιλέξει να ζήσουν μαζί και έχουν καταφέρει κάτι που, ας πουμε το 1930, θα ήταν απολύτως αδύνατο, ακόμη και να φανταστούμε ότι θα μπορούσε ποτέ να συμβεί. Έτσι, για αυτό το ιστορικά σύντομο χρονικό διάστημα, η ΕΕ έχει δημιουργήσει το πιο περήφανο επίτευγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας”.

“Η ΕΕ, αν και οικονομικά είναι ένας γίγαντας, στρατιωτικά δεν ενεργεί ως ένωση”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και ανέφερε το παράδειγμα της Λιβύης όπου χρειάστηκαν μήνες διαπραγματεύσεων για να δραστηριοποιηθεί η ΕΕ στο πλαίσιο της επιβολής του εμπάργκο όπλων που αποφάσισε ο ΟΗΕ.

“Επιτρέψαμε στην Τουρκία να μεταφέρει χιλιάδες τζιχαντιστές από τη Συρία στη Λιβύη. Δεν έχουμε αντιδράσει σωστά”, επεσήμανε και πρόσθεσε πως η ΕΕ είναι ένα project υπό κατασκευή που μπορεί να πάρει χρόνο αλλά θα φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά τέλος στις ΗΠΑ, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως πρόκειται για ένα σύμμαχο της ΕΕ που αντιπροσωπεύει κοινές αξίες με την Ευρώπη. “Μερικές φορές υπάρχουν παρεξηγήσεις, διαφορετικά συμφέροντα, αλλά η συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι η μόνη επιλογή για την Ευρώπη”.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, επεσήμανε την ανάγκη των Ευρωπαίων πολιτών να κάνει ακόμη περισσότερα η ΕΕ, όμως τόνισε ότι έχει ήδη τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, που ακόμη είναι ζητούμενο για πολλούς μη Ευρωπαίους πολίτες.

Αναφερόμενος στη Ρωσία, επεσήμανε ότι η Ευρώπη την χρειάζεται, καθώς είναι μέρος της γειτονιάς της. “Μπορούμε να είμαστε σκληροί, αλλά δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε τη διακοπή του διαλόγου”, τόνισε.

Σχετικά με τις αμερικανικές εκλογές ανέφερε χαρακτηριστικά πως ελπίζει την επόμενη ημέρα να μην υπάρξουν εκπλήξεις, να ξέρουμε ποιος θα είναι ο πρόεδρος και όλοι να δεχτούν το αποτέλεσμα. “Δεν έχω ψευδαισθήσεις ότι, ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί, η Αμερική θα συνεχίσει την πορεία της απόσυρσης από τον διεθνή της ρόλο. Η Ευρώπη έχει μεγαλύτερη ευθύνη όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Δεν είχαμε την αλληλεγγύη που θέλαμε απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις"

Κορωνοϊός: Στα 436 τα νέα κρούσματα, τα 219 στην Αττική - 91 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 436 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 65 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα εντοπίστηκαν: 

17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

219 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

33 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 6 κρούσματα από Π.Ε. Βοιωτίας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 20 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

– 18 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 8 κρούσματα από Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 4 κρούσματα από Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

– 21 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 21381, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

3170 (14.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8727 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

91 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 25 (27.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 236 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 430 θανάτους συνολικά στη χώρα. 160 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στα 436 τα νέα κρούσματα, τα 219 στην Αττική - 91 διασωληνωμένοι"

Σόου Τσαβούσογλου με χάρτες: Αδιανόητο το Καστελλόριζο να δίνει τέτοια ΑΟΖ στην Ελλάδα

Σε τροχιά προκλήσεων επανήλθε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συμμετοχής του στο φόρουμ GlobSec 2020 στην Μπρατισλάβα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε το Καστελλόριζο «μικροσκοπικό νησί» επαναλαμβάνοντας τα πάγια όσο και προκλητικά επιχειρήματα της Αγκυρας, ότι δεν είναι δυνατόν ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων να δίνει στην Ελλάδα υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη συνολικής έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Μάλιστα προς επίρρωση των «επιχειρημάτων» του ο κ. Τσαβούσογλου είχε μαζί του και χάρτες με τις δύο χώρες.

Η τοποθέτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγινε λίγο πριν την συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκο Δένδια.

 

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόου Τσαβούσογλου με χάρτες: Αδιανόητο το Καστελλόριζο να δίνει τέτοια ΑΟΖ στην Ελλάδα"

Ντόναλντ Τραμπ: «Επανήλθα διότι είμαι ένα τέλειο δείγμα ανθρώπου»!

«Πιστεύω ότι δεν είμαι καθόλου μεταδοτικός», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος νοσηλεύθηκε για τρεις ημέρες σε ιατρικό κέντρο με συμπτώματα Covid-19 και πλέον έχει επιστρέψει στον Λευκό Οίκο όπου βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθησηw.

Πέραν της βεβαιότητας ότι δεν είναι μεταδοτικός, ο Τραμπ θεωρεί ότι αισθάνεται αρκετά καλά για να επαναλάβει τις προεκλογικές συγκεντρώσεις.

«Επανήλθα διότι είμαι ένα τέλειο δείγμα ανθρώπου», δήλωσε ο Τραμπ στο Fox Business Network στην πρώτη του συνέντευξη από όταν αποκαλύφθηκε ότι έχει προσβληθεί από την Covid-19.

«Αισθάνομαι καλά, πολύ καλά», διαβεβαίωσε στην συνέντευξη που ήταν τηλεφωνική και πρόσθεσε ότι έχει πλέον «σταματήσει τα περισσότερα φάρμακα» για τον κορονοϊό, αλλά συνεχίζει τα στεροειδή.

Μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να υποβαθμίζει τους κινδύνους της Covid-19 και έχει λογοκριθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παραπληροφόρηση.

«Πιστεύω ότι ήταν ευλογία Θεού που το κόλλησα. Ηταν κρυφή ευλογία» , δηλώνει σε video που ανήρτησε στο Twitter προσθέτοντας ότι η χρήση του πειραματικού σκευάσματος της Regeneron Pharmaceuticals Inc του επέτρεψε να διαπιστώσει από πρώτο χέρι πόσο αποτελεσματικό είναι.

Τόσο που υποσχέθηκε να το διαθέσει δωρεάν στις ΗΠΑ. Αλλά δεν διευκρίνισε πώς θα το κάνει αυτό και ποιος θα πληρώσει το κόστος.

Ο ημερήσιος απολογισμός των νέων κρουσμά της Covid-19 στις ΗΠΑ βρίσκεται στα 44.000.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ντόναλντ Τραμπ: «Επανήλθα διότι είμαι ένα τέλειο δείγμα ανθρώπου»!"

Παπαδάκης για αλλαγή Ποινικού Κώδικα: Δώρο στην Χρυσή Αυγή η κατάργηση έκπτωσης των πολιτικών δικαιωμάτων

Σε δηλώσεις του έξω από το Εφετείο ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης διαπίστωσε ότι «ο νέος ποινικός κώδικας έχει πράγματι καταργήσει την παρεπόμενη ποινή της στερήσεως των πολιτικών δικαιωμάτων» αλλά, όπως τόνισε ο ίδιος, δεν υφίσταται «αδιέξοδο» και «δεν είναι αδύνατη η αντιμετώπιση» με την προσθήκη του ασυμβίβαστου μέσω της αλλαγής της εκλογικής νομοθεσίας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης «η αντιμετώπιση του αποκλεισμού δεν είναι θέμα αποκλειστικά του Ποινικού Κώδικα και μπορεί να λυθεί άμεσα, χωρίς να υπάρχει αναδρομικότητα», μάλιστα «έστω και χωρίς η καταδίκη να είναι αμετάκλητη».

Ο κ. Παπαδάκης εξήγησε ότι δεν πρέπει να συγχέεται η διαδικασία της κατάθεσης καταστατικού στον Άρειο Πάγο με τον αποκλεισμό από την εκλογική διαδικασία. «Ο Άρειος Πάγος θα αντιμετωπίσει μια νέα πραγματικότητα και θα αναλάβει τις ευθύνες του και είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει δικαιοσύνη» υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης.

Για «δώρο στην Χρυσή Αυγή» έκανε λόγο χαρακτηριστικά ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής αναφερόμενος στην κατάργηση της έκπτωσης των πολιτικών δικαιωμάτων «μαζί με άλλα πολλά» όπως η μείωση των ποινών και το ελαφρυντικό της μη εύλογης διαρκείας της δίκης, αλλά όπως υπογράμμισε ξανά «δεν υπάρχουν αδιέξοδα ως προς τη μη συμμετοχή σε εκλογές».

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαδάκης για αλλαγή Ποινικού Κώδικα: Δώρο στην Χρυσή Αυγή η κατάργηση έκπτωσης των πολιτικών δικαιωμάτων"

Θύελλα στον ΣΥΡΙΖΑ - Παρασκευόπουλος: Έχει δίκιο ο Κοντονής - Κοντονής: Είστε σταλινικοί

Σοβαρούς τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ με απρόβλεπτες διαστάσεις προκαλεί η ρήξη με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ο οποίος παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή καταγγέλοντας ότι είχε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα ευνοούν τη Χρυσή Αυγή. Ο κ.Κοντονής επανήλθε το απόγευμα καταλογίζοντας σταλινισμό στην Κουμουνδούρου, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην ανακοίνωση του κόμματος που τον εγκαλούσε ότι  εξυπηρετεί τη ΝΔ. Το θέμα παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις για την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς αφενός στη γραμμή Κοντονή συντάχθηκε ο προκάτοχός του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, αφετέρου, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2019 είχε επισημάνει ότι συγκεκριμένες διατάξεις του νέου Κώδικα  ευνοούν τη Χρυσή Αυγή. 

Εως αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν στο protothema.gr σχετικά με το ενδεχόμενο διαγραφής πως ο κ. Κοντονής.  «Έχει παραιτηθεί από την Κεντρική Επιτροπή, άρα δεν έχει πια καμία θέση ευθύνης και εκφράζει αυτή τη στιγμή τον εαυτό του».

Η «βόμβα» Παρασκευόπουλου

«Είναι σωστό αυτό που λέει ο Κοντονής»
δήλωσε ο Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, μιλώντας στον Realfm 107.1.

«Είναι σωστό αυτό που λέει ο Κοντονής ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην αλλαγή του Ποινικού κώδικα και ενώ ήταν έτοιμο το έργο να προωθηθεί αργότερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως θεώρησε ότι ένα έργο που τελείωσε κατά την διάρκεια της θητείας του δεν έπρεπε να περιμένει. Για να έχουμε στο σύνολο του έναν νέο κώδικα προτιμότερο στο σύνολο του από τον προηγούμενο , περιέχει 450 άρθρα, πέρασαν και κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις που είναι προβληματικές και δεν το αρνούμαι ότι είναι προβληματικές και κάποιες από αυτές και άστοχες» τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Η ιδιομορφία είναι ότι όταν ψηφίζεται ένας κώδικας ψηφίζεται ως ένα άρθρο στο σύνολο του και δεν μπορεί να γίνει διόρθωση σε επιμέρους ρυθμίσεις. Αυτές οι διορθώσεις μπορούν να γίνουν αργότερα άλλα η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε τον πολιτικό χρόνο για να της κάνει... τον ψήφισε και έφυγε. Εκ του αποτελέσματος θα σας έλεγα ότι η γνώμη μου σήμερα θα ήταν διαφορετική σε επιμέρους άρθρα, όχι στο σύνολο του» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή.

Ακούστε το ηχητικό:



Στο μεταξύ ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής κ. Σταύρος Κοντονής προέβη στην κάτωθι δήλωση:

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την παραίτησή μου από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, με υπαρκτές και σοβαρές ενστάσεις που είχα και διατηρώ, για τον τρόπο ψήφισης και το περιεχόμενο διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, αποτελεί ευθεία διαστρέβλωση των λεγομένων μου, κατά τη συνήθη πρακτική της ΝΔ.

Για πολλοστή φορά τονίζω, ότι η παραίτησή μου υποβλήθηκε στον Πρόεδρο του κόμματος προ τριημέρου και σχετίζεται αποκλειστικά με την καταστροφική εσωστρέφεια, τις ομαδοποιήσεις, τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών του κόμματος εν όψει του συνεδρίου και άλλων σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων τα οποία σε μόνιμη βάση συγκροτούν την πλέον αρνητική εικόνα για το κόμμα και την προοδευτική παράταξη.

Τη στιγμή μάλιστα που απέναντί μας υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει στη διαχείριση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων.

Επαναλαμβάνω όμως για μια ακόμη φορά, ότι απαράδεκτες διατάξεις στο νέο Ποινικό Κώδικα, όπως η κατάργηση της παρεπόμενης ποινής στερήσεως πολιτικών δικαιωμάτων και η μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα ήταν σοβαρά και ανεπίτρεπτα λάθη.

Χαίρομαι γιατί πληροφορήθηκα ότι με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα κατατεθεί τροπολογία επαναφοράς των καταργημένων διατάξεων και ελπίζω να τύχει της στήριξης όλων των δημοκρατικών κομμάτων.

Τέλος, επιστρέφω αυτούσια στους εκδότες της, την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ως μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού και απαξιώ να την σχολιάσω».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Θύελλα στον ΣΥΡΙΖΑ - Παρασκευόπουλος: Έχει δίκιο ο Κοντονής - Κοντονής: Είστε σταλινικοί"

«Χώμα που περπάτησα γη που νοσταλγώ» - Διαμαρτυρία στο οδόφραγμα για Βαρώσια

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για την έκνομη ενέργεια της Τουρκίας να προχωρήσει σε επέκταση χρήσης μέρους του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, προχώρησαν πολίτες το απόγευμα της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αμμοχώστου, η φιέστα του Ταγίπ Ερντογάν και του Ερσίν Τατάρ προκαλεί το αίσθημα των Αμμοχωστιανών και ολόκληρου του κυπριακού λαού. «Ο Δήμος Αμμοχώστου, απερίφραστα καταδικάζει αυτή την ενέργεια. Με όλη τη δύναμη της ψυχής μας φωνάζουμε ότι η Αμμόχωστος ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της και όχι στους εγκάθετους της Άγκυρας», προστίθεται.

Το SigmaLive επικοινώνησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης με τον δήμαρχο της Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου ο οποίος κάλεσε τους Αμμοχωστιανούς να στηρίξουν την Αμμόχωστο.

Η εκδήλωση έληξε γύρω στις 18.00 το απόγευμα ενώ εκατοντάδες πολίτες έδωσαν το παρών τους. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος καθώς και μέλη της Πολιτικής και Πολιτειακής ηγεσίας του τόπου. 

sigmalive

Διαβάστε Περισσότερα » "«Χώμα που περπάτησα γη που νοσταλγώ» - Διαμαρτυρία στο οδόφραγμα για Βαρώσια"

Δίκη Χρυσής Αυγής: Άλλαξε πρόταση η εισαγγελέας – «Να αναγνωριστεί ελαφρυντικό και σε άλλους πλην των 3 βουλευτών»

Δίκη Χρυσής Αυγής: Να αναγνωριστεί ελαφρυντικό σε όλους τους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, που δεν κρίθηκαν ένοχοι για άλλο κακούργημα, πρότεινε η εισαγγελέας.

Η πρόταση της δεν αφορά τους 7 πρώην χρυσαυγίτες βουλευτές που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας είχε προτείνει την αναγνώριση ελαφρυντικού σε 3 πρώην βουλευτές, τους Μπούκουρα, Κουκούτση και Αλεξόπουλο.

Όπως είπε εφόσον δεν έχουν διαπράξει άλλη αξιόποινη πράξη μπορεί να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό που προβλέπεται στο άρθρο 187 παρ.6 του παλιού Ποινικού Κώδικα.

Μετά την πρώτη πρόταση της οι δικηγόροι των υπολοίπων κατηγορουμένων επανήλθαν ζητώντας να αναγνωριστεί και στους δικούς τους εντολείς αυτό το ελαφρυντικό.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Χρυσής Αυγής: Άλλαξε πρόταση η εισαγγελέας – «Να αναγνωριστεί ελαφρυντικό και σε άλλους πλην των 3 βουλευτών»"

Κορωνοϊός: Σε προληπτική καραντίνα οι κάτοικοι του χωριού Κεντρική στην ορεινή Ναυπακτία

Σε προληπτική καραντίνα μπήκαν κάτοικοι χωριού της ορεινής Ναυπακτίας, που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, που επισκέφθηκε το χωριό για ένα μνημόσυνο.

Η γυναίκα ήρθε από την Αθήνα και την Δευτέρα που επέστρεψε έκανε τεστ, όπου διαπιστώθηκε ότι είναι θετική.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, από την πλευρά του Δήμου Ναυπακτίας έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και υπάρχει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του χωριού, την Κυριακή στο μνημόσυνο βρέθηκαν περίπου 40 άτομα και τηρούσαν τα μέτρα ασφαλείας.

Το τεστ που έγινε στον σύζυγό της ήταν αρνητικό, ενώ οι 30 κάτοικοι της Κεντρικής αποφάσισαν να μπουν σε καραντίνα και να παραμείνουν στα σπίτια τους, περιμένοντας οδηγίες από τον ΕΟΔΥ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Σε προληπτική καραντίνα οι κάτοικοι του χωριού Κεντρική στην ορεινή Ναυπακτία"

Μητσοτάκης σε φον ντερ Λάιεν: Να ξανατεθεί θέμα Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής

Αντί να συναντηθούν στην Αθήνα, όπως ήταν προγραμματισμένο, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τ α είπαν μέσω… τηλεδιάσκεψης. Συζήτησαν για τη νέα πρόκληση της Τουρκίας στα Βαρώσια, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο «Δουβλίνο».

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συζήτησαν, μεταξύ των άλλων, και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως των νεότερων ανησυχητικών εξελίξεων που αφορούν στην Κύπρο. Ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα, λέγοντας στην πρόεδρο της Κομισιόν πως η νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας με την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων έρχεται λίγες μέρες μετά τα σχετικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και ότι το ζήτημα θα πρέπει να ξανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβαν ότι ο πλήρης σεβασμός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει απαραίτητος και, όπως αναφέρεται στην κοινή τους δήλωση, εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να δράσουν βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία οφείλει να προβεί στα απαραίτητα βήματα ώστε να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή, και να προχωρήσει σε εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ.

«Αμφότεροι προσβλέπουν στις προσεχείς συζητήσεις στο επίπεδο των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», σημειώνεται στην κοινή δήλωση.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση στον σχεδιασμό για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απολιγνιτοποίηση και την πράσινη ανάπτυξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει φιλόδοξες μεταρρυθμιστικές ιδέες και ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον πλήρη μετασχηματισμό της χώρας, την οποία η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να σπαταλήσει. Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ιδιωτικές επενδύσεις που προσελκύει η Ελλάδα και στην πρόσφατη ανακοίνωση της μεγάλης επένδυσης της Microsoft.

Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Κομισιόν μίλησαν επίσης για το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Συμφώνησαν ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα προβλέψιμο, δίκαιο και ανθεκτικό σύστημα για τη διαχείριση της μετανάστευσης, που θα εμπεριέχει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στον επιμερισμό των ευθυνών και την αλληλεγγύη και την πλήρη προστασία των ευρωπαϊκών αξιών και θεμελιωδών δικαιωμάτων, περιλαμβανομένου του δικαιώματος στο άσυλο. Δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν σε αυτή την κατεύθυνση, με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής, ενώ η ελληνική πλευρά τόνισε την ανάγκη το Νέο Σύμφωνο να μεριμνά επαρκώς για τις πιέσεις που υφίστανται οι χώρες της πρώτης γραμμής.

Μητσοτάκης και φον ντερ Λάιεν επισήμαναν ότι η κατάσταση στη Λέσβο εξακολουθεί να είναι επείγουσα μετά τις πυρκαγιές στον καταυλισμό της Μόριας. Εξήραν την γρήγορη ανταπόκριση των ελληνικών συνεργείων άμεσης βοήθειας και αναγνώρισαν τον κομβικό ρόλο της άμεσης ευρωπαϊκής βοήθειας.

Σημείωσαν τις σημαντικές κοινές προσπάθειες που έχουν γίνει κατά τους τελευταίους εννέα μήνες για την αντιμετώπιση του υπέρμετρου αριθμού φιλοξενούμενων και τη βελτίωση των συνθηκών στα νησιά, περιλαμβανομένου του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών. Αναγνώρισαν παράλληλα ότι περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει από κοινού ώστε να διασφαλιστεί η προστασία αυτών που βρίσκονται στα νησιά και να υπάρξει μέριμνα για τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες έχουν δεχτεί αξιοσημείωτη πίεση κατά τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύτηκαν να στηρίξουν το έργο της Ομάδας Δράσης (Task Force) που έχει συστήσει η Επιτροπή και να θέσουν σε λειτουργία μία κοινή διαδικασία για τη διαχείριση της μετανάστευσης και των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, στην οποία περιλαμβάνεται η δημιουργία κατάλληλων νέων εγκαταστάσεων στη Λέσβο. Αυτό αντανακλά τις προτάσεις του Νέου Συμφώνου και υπενθυμίζει τόσο την ανάγκη για συνεχιζόμενη ενίσχυση του ελληνικού συστήματος μετανάστευσης και ασύλου με γνώμονα τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε επίσης στη στρατηγική μέσω της οποίας θα διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσουν να αναδυθούν ισχυρότερες, οικονομικά και κοινωνικά, από την πανδημία. Όπως και άλλα κράτη μέλη, η Ελλάδα θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από το NextGenerationEU, περιλαμβανομένου του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο αποσκοπεί στην στήριξη των κοινών προτεραιοτήτων της ΕΕ ταυτόχρονα με τις συγκεκριμένες ανάγκες των κρατών μελών. Χαιρέτισαν τη συνεχιζόμενη στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Επιτροπή και ανέφεραν ότι προσβλέπουν στην παρουσίαση του προσχεδίου των προτάσεων για το σχέδιο ανάκαμψης  της Ελλάδας τις προσεχείς εβδομάδες. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι το σχέδιο θα αντικατοπτρίζει μία φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων προς μία πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο συμπεριληπτική ανάπτυξη, για το καλό του ελληνικού λαού, ειδικά της νέας γενιάς.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης σε φον ντερ Λάιεν: Να ξανατεθεί θέμα Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής"

Λεβέντης: «Τρέλες του Τσίπρα» η μη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών

Σε «τρέλες του Τσίπρα» απέδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης τη διατήρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των καταδικασθέντων μελών της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

«Δεν αφαιρείται το δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά. Μπορούν να είναι υποψήφιοι οι άνθρωποι αυτοί ακόμα κι από τη φυλακή. Αυτά τα πράγματα είναι οι τρέλες του Τσίπρα», είπε ο κ. Λεβέντης στο Radio North 98, σημειώνοντας ότι οι καταδικασθέντες: «πάντα ήταν χουντικοί, χουντόσποροι, φασίστες».

Ο κ. Λεβέντης έκανε λόγο για «τσουβάλιασμα» των αδικημάτων, που τώρα «καρπώνεται» ο Μιχαλολιάκος. «Στον βωμό του κάποιου εκδημοκρατισμού και κάποιας προοδευτικότητας επιτρέπουν στα ρινίσματα της χούντας και του φασισμού να ανακατεύονται στα κοινά. Έχει μεγάλη ευθύνη ο Τσίπρας πάνω στο θέμα αυτό. Έπρεπε να διαχωριστεί το θέμα του φασισμού από τα υπόλοιπα αδικήματα. Δεν τα διαχώρισαν τα έβαλαν σ ένα τσουβάλι και τώρα ωφελείται ο Μιχαλολιάκος».



Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων καταλόγισε ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τους διαχρονικούς χειρισμούς έναντι της Χ.Α. με απώτερο στόχο το πολιτικό όφελος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχουν φασιστικές αντιλήψεις μέσα τους προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους και να κυριαρχήσουν. Πάνω σε ψήφους φασιστικούς δεν μπορείς να περάσεις νόμους του ελληνικού κράτους. Καλύτερα να μην περάσεις έναν νόμο, παρά να τον περνάς με τον Μιχαλολιάκο και τον Παππά. Και αυτό το έκαναν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Λεβέντης: «Τρέλες του Τσίπρα» η μη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών"

Στη μάχη κατά του κορονοϊού 161 κέντρα υγείας και 42 περιφερειακά ιατρεία – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

Νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας που αφορούν την επέκταση της λειτουργίας των κέντρων υγείας, ώστε να διαχειρίζονται περιστατικά πολιτών με συμπτώματα κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετά την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

Σε πρώτη φάση, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ξεκινούν 161 κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, 103 από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, άλλα 58 από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου και 42 περιφερειακά ιατρεία. Η ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναμένεται να αποσυμφορήσει σε μεγάλο βαθμό τα νοσοκομεία, ιδιαίτερα τα νοσοκομεία αναφοράς, όπως εκτιμά το υπουργείο Υγείας.

Κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου, ο υπουργός συνοδευόταν από τον γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστο Ροϊλό και τον δήμαρχο Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη.

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα νοσοκομεία μας και τα κέντρα υγείας είναι φτιαγμένα κυρίως για τους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν, για τους ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν, για τους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Αυτούς πρέπει να στηρίξουμε πρώτα από όλους και μετά, βεβαίως, όλους τους άλλους. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σήμερα ότι επεκτείνουμε περαιτέρω τη λειτουργία των κέντρων υγείας σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε να μπορούν να χειριστούν και περιστατικά περιπατητικών ασθενών με συμπτωματολογία Covid. Αυτό είναι σημαντικό γιατί καταλαβαίνετε ότι θα στηρίξει και θα δώσει ανάσες και στα νοσοκομεία μας, κυρίως τα νοσοκομεία αναφοράς, που έχουν πάρει το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας μέχρι τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τον κορονοϊό», ανέφερε, σε δηλώσεις του, ο κ. Κικίλιας.

«Ευχαριστώ για ακόμη μία φορά γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό για τη μάχη απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού. Ιδιαίτερα στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, όπου ο διοικητής, Χρήστος Ροϊλός φρόντισε και τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας στα νησιά μας, ανταποκρίθηκαν σε πολύ υψηλό επίπεδο κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Και, φυσικά, ευχαριστώ τον δήμαρχο Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη, που μας φιλοξενεί σήμερα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος ενημέρωσε ότι τα 103 κέντρα υγείας θα ξεκινήσουν τη λειτουργία από την ερχόμενη Δευτέρα -ήδη κάποια έχουν ξεκινήσει- και άλλα 58 κέντρα υγείας θα ξεκινήσουν στις 15 Οκτωβρίου. «Θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, είτε σε δύο βάρδιες, δηλαδή από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Θα σας δοθεί αναλυτικός πίνακας», σημείωσε.

«Για να το πετύχουμε αυτό εξασφαλίσαμε κάποιες προϋποθέσεις: Να έχει εκπαιδευτεί το προσωπικό, να έχουμε μέσα ατομικής προστασίας για όλο το προσωπικό και, κυρίως, να κάνουμε τις χωροταξικές αλλαγές, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν θέσει οι επιστήμονές μας. Αυτό ήταν και το πιο δύσκολο κομμάτι. Η διαδικασία αυτή είναι δυναμική και θα προστίθενται συνεχώς καινούργια κέντρα υγείας, έτσι ώστε να φτάσουμε στην πλειοψηφία τους και σχεδόν όλα όσα μπορούν να μπουν, αν πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές στη μάχη κατά του κορονοϊού», τόνισε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Ειδικά για την Αττική, από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν 14 κέντρα υγείας, 8 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια και 6 στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Εδώ καλούμε τους πολίτες να προσέρχονται κατόπιν ραντεβού. Όσοι πολίτες έχουν συμπτωματολογία συμβατή με λοίμωξη από κορονοϊό, θα πρέπει να απευθύνονται στα κέντρα υγείας μόνο κατόπιν ραντεβού. Είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ραντεβού, όπου υπάρχει πλέον ένδειξη για ιατρείο Covid, είτε με τους 5ψήφιους αριθμούς όπως ισχύει μέχρι σήμερα είτε επικοινωνώντας απευθείας με το κέντρο υγείας», συμπλήρωσε.

«Αυτήν τη στιγμή, ο ημερήσιος μέσος όρος τεστ που γίνεται στα νοσοκομεία της Αττικής είναι περίπου 1.000. Εμείς αυξάνουμε τη δυναμικότητα κατά 500, μπορεί κάποιος να αναλογιστεί τη βοήθεια που θα δώσουμε στα νοσοκομεία και ειδικά στα νοσοκομεία αναφοράς. Και όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερα κέντρα υγείας και δομές της ΠΦΥ -γιατί είναι και τα περιφερειακά ιατρεία που μπαίνουν στη μάχη -θα προστίθενται σε αυτό. Θα ήθελα κι εγώ να ευχαριστήσω πολύ το προσωπικό, τους γιατρούς, νοσηλευτές, τους επαγγελματίες υγείας των κέντρων υγείας που συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν τη μάχη», κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη μάχη κατά του κορονοϊού 161 κέντρα υγείας και 42 περιφερειακά ιατρεία – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news