facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την Πέμπτη γύρω από το Εφετείο

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιηθούν και αύριο (Πέμπτη), σύμφωνα με την Αστυνομία, στην ευρύτερη περιοχή του Εφετείου Αθηνών.

Ειδικότερα, δεν θα επιτρέπεται η στάση - στάθμευση και σταδιακά από τις 6:00 η κυκλοφορία οχημάτων, στις εξής οδούς:
- Λουκάρεως, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
- Δέγλερη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.

Η Αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την Πέμπτη γύρω από το Εφετείο"

Βουλή: Με διαδικασίες-εξπρές ο διορισμός γιατρών στο ΕΣΥ

Εξπρές διαδικασίες με σύντμηση προθεσμιών για τον διορισμό ιατρων στο ΕΣΥ προβλέπει υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, με την προωθουμενη ρύθμιση προβλεπεται: προωθείται η σύντμηση σε δύο ημέρες.

- σε 2 ημερες απο 7 εργάσιμες που ισχυει για την υποβολή ένστασης κατά της μοριοδότησης και του πίνακα κατάταξης.

- σε 2 ημέρες από 5 που ισχύει για τη δήλωση της θέσης προτίμησης ή αποδοχής θέσης.

Η ρύθμιση αφορά τις ανάγκες της προκήρυξης θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ, που εγκρίθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου.

Στην ίδια τροπολογία, προβλέπεται επίσης η δυνατότητα γιατρών που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου, να συμμετάσχουν στις εξετάσεις απόκτησης τίτλου ειδικότητας στη χώρα μας με απλή υπεύθυνη δήλωση, ανεξαρτήτως από το αν τους έχει χορηγηθεί σχετική βεβαίωση την οποία θα υποχρεούνται να προσκομίσουν εάν τους απονεμηθεί ο τίτλος. Η ρύθμιση αφορά τόσο γιατρούς ελληνικής υπηκοότητας όσο και κοινοτικούς υπηκόους.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας, το οποίο ψηφίζεται αύριο.

Δείτε την τροπολογία εδώ

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Με διαδικασίες-εξπρές ο διορισμός γιατρών στο ΕΣΥ"

Χρυσή Αυγή: Την Πέμπτη οι αποφάσεις για τους κατηγορουμένους - Αυτά είναι τα ελαφρυντικά που ζητούν τα μέλη της

Αύριο, Πέμπτη, θα ανακοινωθούν οι ποινές για τα μέλη της Χρυσής Αυγής, την οποία το Τριμελές Εφετείο την έκρινε ως εγκληματική οργάνωση. 

Η πιθανότητα να οδηγηθούν στη φυλακή τα καταδικασθέντα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής είναι μεγάλη, καθώς η δικαστική απόφαση τους καθιστά υπεύθυνους για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Οι ποινές που θα επιβληθούν στους κατηγορουμένους εξαρτώνται από το αν θα τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά ή όχι. 

Αυτά είναι τα ελαφρυντικά που ζητούν τα μέλη της Χρυσής Αυγής

Με αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας τους και την παραβίαση της εύλογης διαρκείας μια δίκης ξεκίνησαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων να αιτούνται ελαφρυντικών στο δικαστήριο. Αρκετοί από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων αναφέρθηκαν στα «ταμπελάκια» που ανέγραφαν «δεν είναι αθώοι», που πλημμύρισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις προηγούμενες ημέρες, ενώ άλλοι έκαναν αναφορά στη διάρκεια της δίκης που έχει κρατήσει περισσότερο από πέντε χρόνια.

Ο Γιώργος Γερμενής επικαλέστηκε την καλή συμπεριφορά του

Τα ίδια ελαφρυντικά ζητούν οι συνήγοροι υπεράσπισης να αναγνωριστούν και στον Γιώργο Γερμενή, ο οποίος είναι ένας από τους επτά που καταδικάστηκαν για Διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης.

Ο Γιώργος Γερμενής γνωστός και ως Καιάδας, ζητά το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Όπως αναφέρθηκε, δεν είχε παραβατική πράξη μέχρι την απόδοσης των κατηγοριών που του αποδόθηκαν το 2012. «Όλα τα χρόνια της νεότητάς του πάλευε για ενα μεροκάματο ως διανομέας και είχε μία αγάπη, τη μουσική.

Η προφυλάκιση του σταμάτησε την πορεία της μουσικής του διαδρομής γιατί δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό. Σε καμιά περίπτωση δεν είχε σχέση με έκνομες πράξεις» ανέφερε η συνήγορος του και πρόσθεσε πως ο πρώην βουλευτής «αναλωνόταν νυχθημερόν στο κοινοβουλευτικό του έργο και είχε άριστη διαγωγή».

Ο Μιχαήλ Αρβανίτης, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος και ο Αντώνης Γρέγος

Η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αξιοσέβαστo άτομo που τήρησαν στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν.

Το ίδιο ελαφρυντικό αιτήθηκε και η υπεράσπιση του Παναγιώτη Ηλιόπουλου. Οι δικηγόροι του ζήτησαν επιπλέον το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς υπηρέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε άριστη συμπεριφορά, αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ο πρώην βουλευτής Αντώνης Γρέγος ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Σύμφωνα με την υπεράσπιση του, υπήρξε εθελοντής πυροσβέστης ενώ ακόμη και πριν την άσκηση ποινικών διώξεων προχωρούσε σε δωρεές σωματείων.

Ο Γιάννης Λαγός 

Ο Γιάννης Λαγός, ευρωβουλευτής αιτήθηκε κι αυτός τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ο συνήγορος του αναφέρθηκε στις δράσεις του Γιάννη Λαγού υποστηρίζοντας ότι «μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, νόμιμα με πολιτικά μέσα μέσω της Ευρωβουλής».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα φιλοζωικά αισθήματα του Γιάννη Λαγού και την πίστη του στην ορθόδοξη θρησκεία για να πείσει το δικαστήριο να του αναγνωρίσει ελαφρυντικά.

Τα ελαφρυντικά που ζητούν Ζαρούλια και Κασιδιάρης στην δίκη

Ο Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας δίκης.

«Ο κύριος Κασιδιάρης είναι ένα παρεξηγημένο πρόσωπο, αρνητικό προβεβλημένο. Υπήρξε ένας ορυμαγδός κυνηγητού σε βάρος του, ένα κυνήγι μαγισσών» υποστήριξε ο δικηγόρος του τονίζοντας ότι οι αθωωτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για άλλες υποθέσεις με κατηγορούμενο τον ίδιο, το αποδεικνύουν.

Η Ελένη Ζαρούλια αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

«Αν η κυρία Ζαρούλια δεν ήταν σύζυγος του Νικ. Μιχαλολιάκου και δεν είχε κάνει τη μια ομιλία από την οποία κρίθηκε ένοχη, δεν θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση» υποστήριξε ο συνήγορός της, καταλήγοντας ότι «είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Ο Έλληνας βουλευτής είναι ένας ξεχωριστός μεταξύ των πολιτών».

Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος

«Αρχηγός πολιτικού κόμματος που εξελέγη με συγκεκριμένη πολιτική τοποθέτηση και έργο ξαφνικά να βρίσκεται κατηγορούμενος και να προσπαθώ να εικάσω τι διηύθυνε… Έχει τηρήσει όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, έχει νόμιμο κόμμα και σήμα και ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για γεγονότα που σας δείξαμε ότι τα αγνοούσε. Προσπαθώ να αντιληφθώ πως διηύθυνε και τι διηύθυνε…» επεσήμανε ο εκ των συνηγόρων του και συνέχισε:

«Αν είναι να κάνουμε ιδεολογικό δικαστήριο και δεν το πήρα χαμπάρι, τότε φταίω εγώ. Αλλά επειδή ξέρω πού βρίσκομαι, δεν μπορείτε να μου λέτε ότι έχει διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επειδή ήταν γενικός γραμματέας ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος».

Αναφορικά με το σύννομο βίο, υποστήριξε πως ο Νικ. Μιχαλολιάκος δεν έχει έχει καμία καταδίκη. «Έχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός. Δημιούργησε ένα πολιτικό φορέα. Βοήθησε κόσμο. Παρείχε έργο κοινοβουλευτικό» αναφέρθηκε. Για τη μετέπειτα καλή συμπεριφορά, η υπεράσπιση, είπε: «Εν αγνοία του τελέστηκε ένα αδίκημα, λοιδορήθηκε και προφυλακίστηκε. Έκανε τα πάντα και είχε μια διαδρομή χωρίς να του αποδώσει κανείς τίποτα».

Επίσης, η πλευρά του Νικ. Μιχαλολιάκου τόνισε πως «δεν είναι συμπεριφορά κοινωνίας να φέρονται έτσι σε έναν κατηγορούμενο. Δεν είναι λογικό, παραμονή της απόφασης να κυκλοφορούν δηλώσεις που στόχευαν όχι το Μιχαλολιάκο αλλά αλλού. Δεν αποσκοπούσαν στους κατηγορουμένους. Δεν έκανε το παραμικρό ο κύριος Μιχαλολιάκος, δεν είχε δώσει δείγμα γραφής. Για ποιο λόγο γίνανε; Επειδή είπαν για τους ηττημένους του ‘45 για αυτές τις αστειότητες;».

Οι ποινές που αντιμετωπίζουν

Τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, Ν. Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Χρήστος Παππάς, που κρίθηκαν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ποινές για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από 5 – 15 έτη.

Ένοχος για ανθρωποκτονία κρίθηκε ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, εκτός και αν οι δικαστές αναγνωρίσουν ελαφρυντικά.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, άλλοι 11 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και θα αντιμετωπίσουν χαμηλότερες ποινές.

 pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσή Αυγή: Την Πέμπτη οι αποφάσεις για τους κατηγορουμένους - Αυτά είναι τα ελαφρυντικά που ζητούν τα μέλη της"

Γερμανία: Περιορισμούς στις μετακινήσεις και εντός της χώρας αποφασίζουν τα ομόσπονδα κρατίδια

Περιορισμούς στις μετακινήσεις ακόμη και εντός της Γερμανίας αποφασίζουν όλο και περισσότερα κρατίδια, λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν νωρίτερα απόψε και τα 16 ομόσπονδα κρατίδια, δεν επιτρέπεται στο εξής η διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο όποιου προέρχεται από «επικίνδυνη περιοχή», όπου έχουν διαπιστωθεί τουλάχιστον 50 νέα κρούσματα κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους εντός μίας εβδομάδας. Εξαίρεση θα μπορεί να γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας BILD, μόνο εφόσον ο ταξιδιώτης παρουσιάσει αρνητικό τεστ που έχει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες νωρίτερα. Η εφημερίδα αποκαλύπτει ωστόσο ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα η διενέργεια τεστ για τους ταξιδιώτες, αλλά για τους μαθητές, τους δασκάλους και το υγειονομικό προσωπικό. Τα τεστ θα πρέπει, επομένως, να γίνονται μόνο εάν υπάρχει η αντίστοιχη δυνατότητα.

Το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», υπεύθυνο για την επιστημονική διαχείριση της πανδημίας, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι στο «κόκκινο» βρίσκονται περιοχές της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, της Κάτω Σαξονίας, της Βάδης – Βυρτεμβέργης, της Βρέμης και τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα του Βερολίνου. Η κρατιδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου ζητά πάντως να αξιολογείται η πόλη στο σύνολό της και όχι τμηματικά.

Από την πλευρά πάντως του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ο αρμόδιος για τα θέματα Υγείας και καθηγητής Επιδημιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ αμφισβήτησε την χρησιμότητα μέτρων περιορισμού εντός της χώρας. «Πολύ σύντομα θα έχουμε τόσες «κόκκινες» περιοχές ώστε ο κανόνας να μην έχει εφαρμογή», δήλωσε, τονίζοντας ότι θα πρέπει οι Γερμανοί να έχουν την δυνατότητα για διακοπές στο εσωτερικό προκειμένου να αποφεύγουν τα ταξίδια σε χώρες του εξωτερικού.

Την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν στην Γερμανία οι σχολικές φθινοπωρινές διακοπές.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Περιορισμούς στις μετακινήσεις και εντός της χώρας αποφασίζουν τα ομόσπονδα κρατίδια"

Κοροναϊός: Κλειστά τα μπαρ και τα καφέ για ένα μήνα στις Βρυξέλλες

Για ένα μήνα θα παραμείνουν κλειστά τα μπαρ και τα καφέ στις Βρυξέλλες αποφάσισε πριν από λίγο το Συμβούλιο Ασφαλείας της βελγικής πρωτεύουσας σε μια προσπάθεια περιορισμού της αύξησης των κρουσμάτων του κοροναϊού. Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από αύριο, Πέμπτη, στις 7 το πρωί.

Η νέα απόφαση εξαιρεί τα εστιατόρια, τα οποία παραμένουν ανοιχτά.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Κλειστά τα μπαρ και τα καφέ για ένα μήνα στις Βρυξέλλες"

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τα ελαφρυντικά που ζητάει ο Λαγός – «Προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδας»

Ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού κατέθεσε αίτηση ελαφρυντικών, μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αναφέροντας πως ο Ευρωβουλευτής προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα η πλευρά του Λαγού αιτήθηκε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ο ευρωβουλευτής καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσής και ο συνήγορός του αναφέρθηκε στις δράσεις του υποστηρίζοντας πως: «μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, νόμιμα με πολιτικά μέσα μέσω της Ευρωβουλής».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Χρυσής Αυγής: Τα ελαφρυντικά που ζητάει ο Λαγός – «Προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδας»"

Στα νοσοκομεία 7.500 Γάλλοι με κορωνοϊό

Νέα ρεκόρ καταγράφει σε καθημερινή βάση η Γαλλία ως προς τα κρούσματα με κορωνοϊό.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι περισσότεροι από 7.500 ασθενείς νοσηλεύονται για την νόσο Covid-19, αριθμός που αποτελεί υψηλό τριμήνου, σε μια αύξηση άνω του 65% σε σύγκριση με το χαμηλότερο επίπεδο που είχε καταγραφεί στις 29 Αυγούστου με 4.530 νοσηλείες σε νοσοκομεία της χώρας.

Η κυβέρνηση έχει θέσει περιορισμούς σε ολόκληρη τη χώρα – όπως το κλείσιμο των μπαρ στις 22:00 στο Παρίσι – για να τιθασεύσει το δεύτερο κύμα της νόσου και να αποφύγει την επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα νοσοκομεία 7.500 Γάλλοι με κορωνοϊό"

Κορονοϊός: Υποχρεωτική παντού η μάσκα στην Ιταλία – Νέα αύξηση των κρουσμάτων

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 3.678 κρούσματα κορονοϊού, και 31 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Χθες τα περιστατικά ήταν 2.677, με 28 νεκρούς.

Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στην Καμπανία με πρωτεύουσα την Νάπολη (544) , στην Λομβαρδία (520) και στο Βένετο (375). Συνολικά, 3.782 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε νοσοκομειακές μονάδες της χώρας και 337 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, επιβεβαίωσε ότι οι μάσκες έγιναν, πλέον, υποχρεωτικές σε όλους τους εξωτερικούς χώρους «διότι καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε, επίσης, ότι «στο εξής, οι περιφέρειες θα μπορούν να υιοθετούν πιο αυστηρά μέτρα από εκείνα της κυβέρνησης της Ρώμης, ενώ θα υπάρχει περιορισμός σε περίπτωση που επιθυμούν να τα χαλαρώσουν και θα χρειάζεται η έγκριση του υπουργείου υγείας».

«Αν κάποιος ζει σε απομακρυσμένη περιοχή -στο βουνό ή στην ύπαιθρο- μπορεί να μην φορά μάσκα. Διαφορετικά, πρέπει όλοι να την παίρνουμε μαζί μας όταν βγαίνουμε, και να την φοράμε πάντα», υπογράμμισε ο Κόντε.

ΑΠΕ–ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Υποχρεωτική παντού η μάσκα στην Ιταλία – Νέα αύξηση των κρουσμάτων"

Βρετανία: 14.162 νέα κρούσματα της πανδημίας τις τελευταίες 24 ώρες

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν άλλα 14.162 κρούσματα του νέου κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, αριθμός λίγο μικρότερος σε σύγκριση με τα 14.542 που είχαν ανακοινωθεί χθες Τρίτη.

Αναφέρθηκαν επίσης 70 θάνατοι ανθρώπων που είχαν βρεθεί θετικοί στην Covid-19 κατά τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: 14.162 νέα κρούσματα της πανδημίας τις τελευταίες 24 ώρες"

Συμφωνία με φαρμακευτικές για 3,5 εκατ. εμβόλια: Τον Δεκέμβρη αναμένεται στην Ελλάδα η πρώτη δόση

Το υπουργείο Υγείας φέρεται να έχει παραγγείλει ήδη 3,5 εκατομμύρια εμβόλια για τον κορονοϊό και αν τα τεστ ολοκληρωθούν με επιτυχία, τότε τον Δεκέμβρη θα έρθουν οι πρώτες δόσεις.

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR ανέφερε ότι σύμφωνα με ανώτατη πηγή το υπουργείο Υγείας έχει συμφωνήσει για το εμβόλιο με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ έκανε λόγο για την παραγγελία 3,5 εκατομμυρίων εμβολίων.

Όσο για το χρονοδιάγραμμα, τον Δεκέμβριο αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια αρκεί όλες οι δοκιμές ολοκληρωθούν με επιτυχία.

Το STAR ανέφερε πως τον Δεκέμβρη θα έρθει στην Ελλάδα το εμβόλιο της Astra Zeneca, τον Φεβρουάριο της Pfizer και τον Απρίλιο της Johnson and Johnson.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία με φαρμακευτικές για 3,5 εκατ. εμβόλια: Τον Δεκέμβρη αναμένεται στην Ελλάδα η πρώτη δόση"

Χρυσή Αυγή: Άλλαξε το λήμμα στη Wikipedia

Ο Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή, συχνά αποκαλούμενος απλά ως Χρυσή Αυγή, είναι ελληνική εγκληματική οργάνωση η οποία παρουσιαζόταν ως ακροδεξιό νεοναζιστικό πολιτικό κόμμα, αναφέρει από σήμερα η Wikipedia.

Mετά την σημερινή ιστορική απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στον ορισμό της λέξης «Χρυσή Αυγή» προστέθηκε δίπλα η φράση «εγκληματική οργάνωση». Η Χρυσή Αυγή είναι το πρώτο κόμμα που χαρακτηρίζεται εγκληματική οργάνωση και η περίπτωσή των ηγετικών μελών της, που κατηγορήθηκαν για σύσταση αλλά και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι το μοναδικό ανάλογο παράδειγμα παγκοσμίως.

Όπως αναφέρει η Wikipedia, η Χρυσή Αυγή, έχει κατηγορηθεί για αντισυνταγματική και βίαιη δράση, άσκηση ρατσιστικής βίας, δολοφονικές παρεμβάσεις, όπως και τις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν από μέλη της. Από το 2003 ως το 2019 έχουν εκδοθεί περισσότερες από 25 καταδικαστικές αποφάσεις για εγκληματικές ενέργειες και επιθέσεις μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, μετά από μια σειρά βίαιων επιθέσεων μελών της, που κορυφώθηκαν με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, εισαγγελικές έρευνες στοιχειοθέτησαν την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και συνελήφθησαν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία ο αρχηγός της οργάνωσης, βουλευτές και στελέχη της. Συνολικά 69 πρόσωπα παραπέμφθηκαν σε δίκη, που ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015.

Στις 7 Οκτωβρίου 2020, η Χρυσή Αυγή κρίθηκε ομόφωνα ως εγκληματική οργάνωση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσή Αυγή: Άλλαξε το λήμμα στη Wikipedia"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το άνοιγμα των Βαρωσίων

Στην καταδίκη της απόφασης της Άγκυρας να επιτρέψει την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο προκειμένου να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στα κατεχόμενα, προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την απονομή του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, στη Θεσσαλονίκη.

«Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Τουρκία βρέθηκε στο στόχαστρο του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ομιλία του. «Τα σύνορα της Ευρώπης, το περίγραμμα όχι μόνο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας αλλά και του ίδιου του αξιακού της φορτίου αμφισβητείται όταν μια τρίτη χώρα, η Τουρκία, παραβιάζει δικαιώματα δύο μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου», επισήμανε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος, μάλιστα, στο μνημείο της Ροτόντας, τον χώρο που φιλοξενούσε την εκδήλωση, τόνισε πως συμβολίζει τη συνάντηση θρησκειών και πολιτισμών, κάτι που, όπως είπε δεν συμβαίνει με το μνημείο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, από τη μέρα που μετατράπηκε σε τζαμί.

Σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρατήρησε πως «κάποιες άστοχες επιλογές εντείνουν τις εσωτερικές ανισότητες, άλλοι δισταγμοί τραυματίζουν την εθνική αυτοπεποίθηση και ορισμένες αδράνειες αποθρασύνουν αυτόκλητους τρίτους που σπεύδουν να δράσουν σε περιοχές όπου η Ευρώπη έχει στρατηγικά συμφέροντα».

Αναφορικά με το νέο βραβείο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «η διάκριση «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» γεννήθηκε για να τιμά πρόσωπα θεσμούς και οργανισμούς που εμβαθύνουν την ευρωπαϊκή ιδέα και αποτελεί και μια γέφυρα που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Ευρώπη».

«Σήμερα έχουμε τη γιορτή της Ευρώπης και των αξιών της και είναι χαρά μου που το Βραβείο θα το παραλάβει η ίδια πρόεδρος της Κομισιόν, έστω και διαδικτυακά, είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να μεταφέρει στις Βρυξέλλες την τιμή που αποδίδει η Θεσσαλονίκη στην ίδια και το μέλλον της κοινής μας πατρίδας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «είναι ένα Βραβείο που φέρει το όνομα μιας ισχυρής γυναίκας του 10ου αιώνα στα χέρια μιας δυναμικής και ηγετικής φυσιογνωμίας του 21ου αιώνα».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ευρώπη προχωρεί όταν ακούει τα αιτήματα των λαών της και οι λαοί ευημερούν όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση απαντά στις προσδοκίες τους», και υπογράμμισε: Με την πανδημία του κορονοϊού να μαίνεται και την οικονομική κρίση να απειλεί την εργασία και τον πλούτο οι δυσκολίες μεγεθύνονται και είναι φυσικό τα βλέμματα των λαών να στρέφονται προς τις κυβερνήσεις τους, τις εθνικές, αλλά και την υπερεθνική την ευρωπαϊκή. Μεγεθύνονται συνεπώς και οι δικές μας ευθύνες».

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το άνοιγμα των Βαρωσίων"

Βορίδης: Στο 100% οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες του «Ιανού»

Στο 100% θα φτάσουν οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες του «Ιανού», όπως εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη.

Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθεί «γενναία» προκαταβολή, ενώ υπολογίζει ότι η καταβολή των αποζημιώσεων θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του Ιανουαρίου του 2021.

Το μέγεθος της καταστροφής αποτιμάται στα περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, σε ό,τι αφορά τα χρήματα που θα χρειαστούν για την αποζημίωση του φυτικού και του ζωικού κεφαλαίου που επλήγη. Ο υπουργός τόνισε μάλιστα, ότι εξαιτίας του μεγέθους της καταστροφής και προκειμένου να μπορέσει ο ΕΛΓΑ να ανταπεξέλθει στον όγκο εργασίας που απαιτείται, πέραν του μόνιμου γεωτεχνικού προσωπικού που εργάζεται αυτή τη στιγμή, ο οργανισμός έχει στελεχωθεί με ακόμα 70 γεωτεχνικούς, προαναγγέλοντας ταυτόχρονα και τη στελέχωσή του στη Θεσσαλία (όπου υπάρχουν μεγαλύτερες ζημιές) με 50 εποχικούς γεωτεχνικούς.

Σε άλλη επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολου Πάνα, σχετικά με την ενίσχυση της επιτραπέζιας ελιάς, ο Μ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι έχει κατατεθεί ήδη σχετικό αίτημα προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αναμένει να ολοκληρωθεί και ο σχετικός έλεγχος πριν ανακοινώσει το ακριβές ποσό και εν συνεχεία αποστείλει το σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθησή του ότι με το πέρας αυτής της δύσκολης και περίεργης χρονιάς, το προϊόν θα ανακτήσει την εξαιρετική του δυναμική. Μάλιστα, με αφορμή σχετική αναφορά του κ. Πάνα, ο κ. Βορίδης εξήρε ιδιαιτέρως τη σημασία του αιτήματος που έχει υποβάλει το υπουργείο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση του ελαιολάδου και της ελιάς διπλής κατεύθυνσης, με το ποσό των 126 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας ότι εφόσον εγκριθεί, θα είναι η πρώτη φορά που οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας λαμβάνουν ενίσχυση.

Σε ό,τι αφορά τις καταστροφές που υπέστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, θέμα που έθεσε στον υπουργό η βουλευτής Πέλλας, Θεοδώρα Τζάκρη ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι ετοιμάζεται ήδη αποζημίωση για τους παραγωγούς που έχουν πληγεί, η οποία θα ανακοινωθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα και θα είναι σύμφωνη με τους κοινοτικούς κανονισμούς και τους κοινοτικούς όρους, κάνοντας χρήση των σχετικών αποζημιωτικών εργαλείων που διαθέτει το υπουργείο. Στην πρόταση της κας Τζάκρη να ενταχθούν στις καλυπτόμενες ζημίες του ΕΛΓΑ, οι ζημιές των αγροτικών προϊόντων από αίτια που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, ο υπουργός τόνισε ότι «δυστυχώς όταν σχεδιάστηκε το προηγούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, υπήρχε πράγματι ειδικό μέτρο και πρόβλεψη - αυτό είχε σχεδιαστεί επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας από τους τότε υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης - για ποσά που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση λόγω κλιματικής αλλαγής, για ζημιές λόγω κλιματικής αλλαγής ή λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Η επιλογή που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν, ότι δεν άφησε ποσά μέσα στο συγκεκριμένο μέτρο. Αφαιρέθηκαν τα ποσά από το συγκεκριμένο μέτρο και επομένως, το μέτρο αυτό δεν ενεργοποιήθηκε τότε. Τώρα εκείνο το οποίο πρόκειται να κάνουμε για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την ανασφάλεια - που ούτως ή άλλως υπάρχει στη διαδικασία της αγροτικής παραγωγής λόγω καιρικών φαινομένων και πράγματι εντείνεται λόγω διαφόρων ακραίων καιρικών φαινομένων που αντιμετωπίζουμε και δημιουργούν πιέσεις και στον ασφαλιστικό οργανισμό, αλλά βεβαίως εν συνέχεια και στον προϋπολογισμό - είναι ότι στο καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο μελετάμε τώρα και το οποίο θα παρουσιάσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα επαναφέρουμε ένα μέτρο το οποίο θα έχει ειδικές προβλέψεις για το ζήτημα της αντιμετώπισης των ζημιών από τέτοιου είδους φαινόμενα».

Σε ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, σχετικά με την πρόοδο στα μέτρα και τις δράσεις για την αναμόρφωση και επαναλειτουργία του Κρατικού Ιδρύματος Βυτίνας το οποίο είχε επισκεφθεί ο υπουργός στις 19 Ιουνίου του 2020, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η προμελέτη η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη έως τις 15 Νοεμβρίου και πρόσθεσε ότι στη συνέχεια θα υπάρξει αίτημα για μεταφορά πιστώσεων από το υπουργείο Οικονομικών, η μελέτη της τελικής υλοποίησης και η προκήρυξη διαγωνισμού για το έργο. «Υπολογίζουμε ότι θα μας πάρει τέσσερις έως έξι μήνες προκειμένου να υλοποιηθεί η εργασία αυτή. Επομένως έχουμε έναν προγραμματισμό συγκεκριμένο, σύμφωνα με αυτά που έχουμε πει, τον οποίο τον 'τρέχουμε'. Έχει ξεκινήσει και 'τρέχει'». Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι θα υπάρξει και μεταφορά πιστώσεων ύψους 60 χιλιάδων ευρώ για την εκτέλεση σειράς άμεσων εργασιών στον περιβάλλοντα χώρο, γνωστοποιώντας ότι τα μελισσοκομικά σεμινάρια έχουν ήδη ανατεθεί στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών που λειτουργεί παρόμοια προγράμματα.

Απαντώντας στον βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση σχετικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοπράτησης για την αξιοποίηση και ολοκλήρωση του Φιλιατρινού Φράγματος, ο κ. Βορίδης σημείωσε με νόημα ότι η ένταξη του έργου πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου του 2019, κατά την προεκλογική περίοδο, έπειτα από μία αδράνεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 4,5 ετών επισημαίνοντας ότι για να προχωρήσει το έργο περιλαμβάνει ένα σημαντικό κομμάτι απαλλοτριώσεων και για την ολοκλήρωση του απαιτείται να συμπληρωθούν οι κτηματολογικοί πίνακες και τα διαγράμματα για το σύνολο της προς απαλλοτρίωση έκτασης. Τόνισε μάλιστα, ότι το υπουργείο έχει ήδη κτηματογραφήσει τα 342 στρέμματα τα οποία είναι πλήρη, με εγκεκριμένα κτηματολογικά διαγράμματα και πίνακες. «Υπολείπονται 228 στρέμματα για να ολοκληρωθούν τα απαιτούμενα για την προς απαλλοτρίωση περιοχή. Εμείς γρήγορα, δηλαδή στις 29-4-2020, λάβαμε απόφαση στο υπουργικό συμβούλιο. Λάβαμε απόφαση με την Πράξη 12, με την οποία έγινε η υπαγωγή του συγκεκριμένου έργου στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων και δόθηκε με αυτό εξουσιοδότηση στα αρμόδια όργανα για την κήρυξη απαλλοτριώσεων για το εν λόγω έργο. Σημαίνει ότι έχουμε βάλει το έργο αυτό στην ταχεία διαδικασία» σημείωσε ο κ. Βορίδης και τοποθέτησε χρονικά τη δημοπράτηση του υποέργου στο πρώτο τετράμηνο του 2021. «Άρα, συμπερασματικά, το παρακολουθούμε, το προχωρούμε, έχει απασχολήσει το υπουργικό συμβούλιο, έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις επιτάχυνσης και σας έχω δώσει και το χρονοδιάγραμμα του έργου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο υπουργός, αναφερόμενος στην ενίσχυση του μελισσοκομικού τομέα με αφορμή σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, τόνισε ότι εξετάζεται το ύψος της διαταραχής που υπέστη εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας και προανήγγειλε την ενίσχυσή τους. Ο κ. Βορίδης, αναφερόμενος μάλιστα και στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών, τόσο του κρητικού, όσο και συνολικά του ελληνικού μελιού, παρότρυνε τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε ευρύτερες συνεργασίες. «Τα ΠΟΠ προϊόντα αποκτούν ένα νόημα όταν έχουν ένα ορισμένο μέγεθος, μια ορισμένη ποσότητα. Το να κάνουμε ΠΟΠ με εντελώς τοπικά χαρακτηριστικά, έχει μεν μια προστιθέμενη αξία, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι ταυτόχρονα δημιουργεί και έναν εμπορικό περιορισμό. 'Αρα, θέλει μια ευρύτερη συνεννόηση, προκειμένου να έχουμε και κρίσιμες ποσότητες, ώστε το ΠΟΠ αυτό προϊόν να αποκτά ανταγωνιστικά και εξαγωγικά χαρακτηριστικά» τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο και μια πορεία που θα διαφανεί ο εξαγωγικός και ανταγωνιστικός χαρακτήρας της ελληνικής γεωργίας».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Βορίδης: Στο 100% οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες του «Ιανού»"

Αμετανόητος ο Γιάννης Λαγός της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή: «Συνεχίζω πιο αποφασισμένος»

Ο Γιάννης Λαγός εμφανίζεται αμετανόητος για τις εγκληματικές πράξεις που σήμερα το δικαστήριο απέδωσε στη Χρυσή Αυγή. Μπορεί, οι δικαστές να τον έκριναν ένοχο για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», όμως φαίνεται πως ο Γιάννης Λαγός είναι αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο του.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Γιάννης Λαγός επιτέθηκε στην ελληνική Δικαιοσύνη για την ιστορική απόφασή της. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Γιάννης Λαγός έγραψε: «Αυτή είναι η ελληνική Δικαιοσύνη.

Τσιράκι και δουλικό σκυλάκι του συστήματος. Χαίρομαι που σας πολεμώ. Ούτε θα κάνω πίσω σε τίποτα. ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ. Συνεχίζω πιο αποφασισμένος».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμετανόητος ο Γιάννης Λαγός της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή: «Συνεχίζω πιο αποφασισμένος»"

Δ.Αθηναίων: Σφράγισε τα δημοτικά γραφεία του Κασιδιάρη (φωτο)

Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή, ο Δήμος Αθηναίων σφράγισε τα γραφεία της «Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα», της Δημοτικής Παράταξης με επικεφαλής τον Ηλία Κασιδιάρη.

Τα γραφεία βρίσκονται στον δεύτερο όροφο κτιρίου επί της συμβολής των οδών Βεραντζέρου και Κοτοπούλη και είχαν διατεθεί από τις προηγούμενες τετραετίες στη συγκεκριμένη δημοτική παράταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το νομικό τμήμα του Δήμου Αθηναίων εστάλη εξώδικο προς όλα τα μέλη της «Ελληνικής Αυγής» να αδειάσουν το γραφείο, ενώ ανακλήθηκαν οι υπάλληλοι που είχαν διατεθεί στην παράταξη.

Παράλληλα, από τον Δήμο Αθηναίων εστάλη ερώτημα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση με θέμα τη διερεύνηση του ενδεχόμενου περαιτέρω νομικών ενεργειών.

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Δ.Αθηναίων: Σφράγισε τα δημοτικά γραφεία του Κασιδιάρη (φωτο)"

Κύρτσος προς Κομισιόν: Θα υπάρξει εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων και σχετικής τεχνολογίας στην Τουρκία;

Μέσω σχετικής ερώτησης που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, ρωτά εάν «θα υπάρξει κάποια πρωτοβουλία» από πλευράς Κομισιόν «για την επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων και σχετικής τεχνολογίας στην Τουρκία».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Κύρτσος κατέθεσε την ερώτηση με αφορμή «την πρόσφατη επιβολή εμπάργκο πώλησης οπλικών συστημάτων στην Τουρκία από τον Καναδά», προκειμένου να πάρει απάντηση από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέπ Μπορέλ, στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο - όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση- έθεσε ο ίδιος ο ευρωβουλευτής στη σημερινή ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κύρτσος, στην ερώτησή του αναφέρει ότι «η κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έδειξε ότι τα τουρκικά οπλικά συστήματα, στη συγκεκριμένη περίπτωση drones, χρησιμοποιούνται με επιθετικό τρόπο για την κλιμάκωση της έντασης σε περιοχές στρατηγικής σημασίας» και σημειώνει ότι «ήδη, ο Καναδάς επέβαλλε, έστω με καθυστέρηση, εμπάργκο στην πώληση σχετικής τεχνολογίας στην Τουρκία, γιατί τα τουρκικά drones στηρίζονται και στην τεχνολογία που πούλησαν καναδικές εταιρείες στην Τουρκία».

«Γιατί δεν ακολουθεί το παράδειγμα του Καναδά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφόσον μάλιστα ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων για όσα κάνει η Τουρκία σε Λιβύη, Συρία, Ανατολική Μεσόγειο και Νότιο Καύκασο, δεν στρέφεται κατά του τουρκικού λαού, αλλά κατά του αντιδημοκρατικού, ισλαμο-εθνικιστικού και διεθνώς επιθετικού καθεστώτος Ερντογάν;», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εάν «σκέφτεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων και σχετικής τεχνολογίας στην Τουρκία».

Ασημακοπούλου: Ας βρούμε επιτέλους το θάρρος και τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε τον Ερντογάν

«Ας βρούμε επιτέλους το θάρρος και τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε τον Ερντογάν προτού να είναι αργά», τόνισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, κατά τη σημερινή της ομιλία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφερόμενη στην αναζωπύρωση των εχθροπραξιών μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Επισήμανε, επίσης, ότι ενώ «σύσσωμη η διεθνής κοινότητα ζητά κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μόνο ο Ερντογάν δηλώνει ότι θα στηρίξει τους Αζέρους κατά των Αρμενίων "με κάθε δυνατό τρόπο"» και, απευθυνόμενη στον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, προσέθεσε: «Και ρωτάω κ. Μπορέλ, τι θα πει "με κάθε δυνατό τρόπο" όταν το λέει ο πρόεδρος μιας χώρας που δεν αναγνωρίζει καν τη θηριωδία και το φρικαλέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που λέγεται Γενοκτονία των Αρμενίων; Ας μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Ας βρούμε επιτέλους το θάρρος και τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε τον Ερντογάν προτού να είναι αργά».

«Η Ευρώπη στο παρελθόν άργησε να βρει το θάρρος και τον τρόπο να αντιμετωπίσει τον Χίτλερ και το αποτέλεσμα ήταν το ολοκαύτωμα των Εβραίων», υπογράμμισε σε άλλο σημείο της παρέμβασής της.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύρτσος προς Κομισιόν: Θα υπάρξει εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων και σχετικής τεχνολογίας στην Τουρκία;"

Αυστηρό διάβημα της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν: Ανάκληση Έλληνα πρέσβη στην Αθήνα

Διάβημα διαμαρτυρίας επέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν ενώ εκλήθη στην Αθήνα για διαβουλεύσεις ο Έλληνας πρέσβης στη χώρα, Ν. Πιπερίγκος. Αιτία οι ανυπόστατοι και προσβλητικοί ισχυρισμοί της κυβέρνηυσης του Αζερμπαϊτζάν περί δήθεν ανοχής του Ελληνικού Κράτους σε προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών, σε προσπάθειες στρατολόγησης τρομοκρατών μαχητών και κυβερνοεπιθέσεις από την ελληνική επικράτεια κατά του Αζερμπαϊτζάν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Σε συνέχεια των απολύτως ανυπόστατων και προσβλητικών ισχυρισμών της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν περί δήθεν ανοχής του Ελληνικού Κράτους σε προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών, σε προσπάθειες στρατολόγησης τρομοκρατών μαχητών και κυβερνοεπιθέσεις από την ελληνική επικράτεια κατά του Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έγινε χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν.

Σε συνέχεια του διαβήματος, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν, κ. Ν. Πιπερίγκος, εκλήθη στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια".


skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστηρό διάβημα της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν: Ανάκληση Έλληνα πρέσβη στην Αθήνα "

Κορωνοϊός: Στα 407 τα νέα κρούσματα, τα 194 στην Αττική - 88 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 407 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές. 

Αναλυτικότερα τα κρούσματα εντοπίστηκαν:

- 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 194 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 18 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης , εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

- 29 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20947, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες.

3150 (15.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8559 (40.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

88 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 232 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 424 θανάτους συνολικά στη χώρα. 158 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στα 407 τα νέα κρούσματα, τα 194 στην Αττική - 88 διασωληνωμένοι"

Νέο μέτωπο της Γαλλίας με την Τουρκία: Εμπλέκεται στρατιωτικά στις μάχες του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η Γαλλία κατηγόρησε σήμερα την Τουρκία ότι εμπλέκεται «στρατιωτικά» στη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, επαναλαμβάνοντας ότι ανησυχεί για τη «διεθνοποίηση» αυτής της σύγκρουσης.

«Το νεότερο στοιχείο είναι ότι υπάρχει μια στρατιωτική ανάμιξη της Τουρκίας η οποία υπάρχει κίνδυνος να υποκινήσει τη διεθνοποίηση της σύγκρουσης», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του γαλλικού κοινοβουλίου.

Πρόσφατα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την ανάπτυξη «Σύρων μαχητών, μελών τζιχαντιστικών ομάδων» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίοι, σύμφωνα με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, έφτασαν στην περιοχή μέσω Τουρκίας. Η Άγκυρα δεν αντέδρασε δημοσίως σε αυτήν την κατηγορία.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για τον «σημαντικό αριθμό» των αμάχων που έχουν σκοτωθεί «για μηδαμινά εδαφικά κέρδη εκ μέρους του Αζερμπαϊτζάν, αφού το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε τη σύγκρουση». Ζήτησε για άλλη μια φορά να σταματήσουν αμέσως οι μάχες και να επιστρέψουν οι πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς όρους, υπό την αιγίδα της μεσολαβητικής Ομάδας του Μινσκ, στην οποία συμπροεδρεύουν η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο μέτωπο της Γαλλίας με την Τουρκία: Εμπλέκεται στρατιωτικά στις μάχες του Ναγκόρνο Καραμπάχ"

Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βόρεια Μακεδονία

Η Βόρεια Μακεδονία κατέγραψε σήμερα 317 νέα κρούσματα κορωνοϊού, την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων στην χώρα από τότε που ξεκίνησε η επιδημία.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τις υγειονομικές αρχές της χώρας, κατά τις περασμένες 24 ώρες καταγράφηκαν 317 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ διενεργήθηκαν 1990 τεστ. Τα περισσότερα από τα 317 νέα κρούσματα καταγράφονται στην πρωτεύουσα της χώρας, Σκόπια (182 κρούσματα).

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη βαλκανική αυτή χώρα των μόλις δύο εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται πλέον στα 19.413

Επίσης, τέσσερις άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τη νόσο κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας στους 772 τον αριθμό των θυμάτων στη χώρα από επιπλοκές του κορωνοϊού.

Μόλις χθες, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορα της χώρας για τους πολίτες της Σερβίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης χωρίς την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ PCR στις συνοριακές διελεύσεις της χώρας. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.

Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ ανέφερε: «Σε συντονισμό με τα υπουργεία Υγείας των χωρών της περιοχής η κυβέρνηση αποφάσισε να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη είσοδο ξένων υπηκόων από τη Δημοκρατία της Σερβίας, τη Δημοκρατία του Κοσόβου, τη Δημοκρατία του Μαυροβουνίου και τη Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης χωρίς την υποχρέωση να παρουσιάζουν αρνητικά PCR τεστ».

Επίσης, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θα μπορούν να εισέρχονται σε αυτές τις χώρες χωρίς να χρειάζεται να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ, βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βόρεια Μακεδονία"

Ο Συριακός Στρατός «δίνει» τον Ερντογάν: 1.500 μισθοφόροι στο πλευρό των Αζέρων – «Απαγορευμένα όπλα» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, «περισσότεροι από 1.500 Σύροι μισθοφόροι βρίσκονται στο πλευρό των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ». Ερντογάν και Αλίεφ αρνούνται κάθε τουρκική ανάμιξη.

Μετά τη Συρία και τη Λιβύη η Τουρκία αποφάσισε να μισθώσει στρατό για λογαριασμό του Αζερμπαϊτζάν στις μάχες του Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Επέστρεψαν στη Συρία από τη Λιβύη για να εκπαιδευτούν στις νέες συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν και μεταφέρονται στο Αζερμπαϊτζάν», σύμφωνα με πηγές του Συριακού στρατού (SNA).

Οι κατηγορίες του Συριακού Στρατού έρχονται να επιβεβαιώσουν όσα μετέδωσε το Reuters μέρες πριν, επικαλούμενος δύο Σύρους αντάρτες.

«Απαγορευμένα» όπλα

Βόμβες διασποράς, οι οποίες είναι απαγορευμένες από το 2010 με διεθνή σύμβαση, χρησιμοποιήθηκαν στο Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα των αρμένιων αυτονομιστών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που βομβαρδίζεται σφοδρά τις τελευταίες ημέρες από τους Αζέρους, κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία.

Η μκο «επαλήθευσε» πληροφορίες για τη χρήση αυτών των όπλων, η οποία καταγγελλόταν με βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από αρμενικές πηγές στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμνηστίας που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Δευτέρα.

Οι ειδικοί της Διεθνούς Αμνηστίας «μπόρεσαν να εντοπίσουν τις κατοικημένες ζώνες του Στεπανακέρτ όπου γυρίσθηκαν αυτές οι εικόνες και να ταυτοποιήσουν βόμβες διασποράς M095 DPICM ισραηλινής κατασκευής, που φαίνεται να ρίχτηκαν από τις αζερινές δυνάμεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Το Ισραήλ είναι ένας από τους μεγάλους προμηθευτές όπλων του Αζερμπαϊτζάν.


«Η χρήση βομβών διασποράς απαγορεύεται σε όλες τις περιπτώσεις από τον διεθνή ανθρωπιστικό νόμο», υπενθυμίζει ο Ντένις Κριβόσεεφ, διευθυντής της Αμνηστίας για την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία. «Η ανάπτυξη αυτών των όπλων, που πλήττουν αδιακρίτως σε κατοικημένες ζώνες, είναι τρομακτική και απαράδεκτη», πρόσθεσε.

Η Διεθνής Αμνηστία «καλεί όλα τα μέρη στη σύγκρουση να σεβασθούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύουν τους αμάχους», καταλήγει η μκο.

onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Συριακός Στρατός «δίνει» τον Ερντογάν: 1.500 μισθοφόροι στο πλευρό των Αζέρων – «Απαγορευμένα όπλα» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ"

Κορωνοϊός: Πέντε κρούσματα από βάφτιση στα Γιάννενα

Πέντε κρούσματα κορωνοϊού φαίνεται ότι προέρχονται από βάπτιση που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στα Γιάννενα, στον ναό του Αγίου Γεωργίου. 

Η βάπτιση σχετίζεται με στενό συγγενικό πρόσωπο του Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο οποίος έως σήμερα εγκαλούσε τον ΕΟΔΥ για τον τρόπο που λειτουργούσε στην περιοχή της Ηπείρου.  

Σήμερα το ξενοδοχείο, ιδιοκτησίας του γαμπρού του Περιφερειάρχη στο Μέτσοβο έκλεισε για προληπτικούς λόγους και τα μέλη της οικογένειας τέθηκαν σε καραντίνα. Κλειστός είναι και φούρνος δίπλα από το ξενοδοχείο κι’ αυτό διότι ο ιδιοκτήτης του είναι συγγενής του γαμπρού του Περιφερειάρχη, όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Μετσόβου, Κώστας Τζαφέας.

Σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση 

Ο δήμαρχος Μετσόβου, όπως ανέφερε στο protothema.gr, ενημερώθηκε από τις αρχές του ΕΟΔΥ για 4-5 κρούσματα που σχετίζονται με την βάφτιση, προσθέτοντας ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης μιλώντας στο protothema.gr έκανε λόγο για 4 τουλάχιστον κρούσματα που σχετίζονται με τον βάφτιση στενού συγγενικού του προσώπου. Ανέφερε δε ότι ζευγάρι που ταξίδεψε πρόσφατα στην Αθήνα, έχοντας επισκεφτεί και το Ωνάσειο Καρδιολογικό Κέντρο για εξετάσεις, επέστρεψε στα Γιάννενα με τα συμπτώματα του ιού και ήρθε σε επαφή με άτομα που ήταν καλεσμένοι στα βαπτίσια. «Ρώτησαν τους γιατρούς και τους είπαν ότι ενδεχομένως τους γυροφέρνει κάποια γρίπη, οπότε δεν έδωσαν σημασία και επέστεψαν στα Γιάννενα, όπου και ήρθαν σε επαφή με καλεσμένους από τα βαπτίσια», πρόσθετε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος τόνισε ότι η διαδικασία της ιχνηλάτησης ξεκίνησε άμεσα και ήδη έχουν απομονωθεί όσοι έχουν έρθει σε επαφή με τα κρούσματα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Πέντε κρούσματα από βάφτιση στα Γιάννενα"

Ελληνικό: Προσφορά ρεκόρ για το καζίνο, από την κοινοπραξία Mohegan Gaming και ΓΕΚ Τέρνα

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσφορά που κατέθεσε η Ιnspire Athens για την κατασκευή του καζίνο στο Ελληνικό.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα η Επιτροπή Παιγνίων άνοιξε την προσφορά που κατέθεσε η κοινοπραξία των εταιρειών Mohegan Entertainment και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ, όταν το ελάχιστο ποσό που απαιτούνταν για να δοθεί η έγκριση ήταν τα 30 εκατ. ευρώ.

Μετά και απ’ αυτή την εξέλιξη, η διαδικασία για την κατασκευή του καζίνο που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η εμβληματική επένδυση του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό, προχωράει προς τα εμπρός.   

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η ελληνοαμερικανική κοινοπραξία θα ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος του έργου κι αφού οι συμβάσεις κυρωθούν από τη Βουλή, θα κηρυχθεί στη συνέχεια οριστικός ανάδοχος του διαγωνισμού.  Εκτιμάται ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί αρχές του 2021, ενώ πρόθεση αποτελεί η έναρξη των εργασιών να ξεκινήσει αμέσως μετά, το συντομότερο δυνατό.  Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν έως και τρία χρόνια, για την ολοκλήρωση του έργου.

Το project του 1 δισ. ευρώ

Με τη δημιουργία του καζίνο θα δημιουργηθούν περίπου 7.000 νέες θέσεις εργασίας, όπως είχε δηλώσει και ο διευθύνων σύμβουλος της Mohegan κ. Μάριο Κοντομέρκος, όταν προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός.  Η επένδυση που εγκρίθηκε σήμερα, εκτός από το καζίνο περιλαμβάνει επίσης ένα πολυτελές ξενοδοχείο. 

Το κτήριο που θα κατασκευαστεί είναι εμπνευσμένο από τα αγάλματα των Καρυάτιδων και έχει σχεδιαστεί από τον διεθνούς φήμης αρχοτέκτονα, Πολ Στίλμαν.  

Όπως μάλιστα είχε δηλώσει ο ίδιος, το κτήριο που θα κατασκευαστεί θα αποτελέσει το μεγαλύτερο κτηριακό έργο που θα γίνει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη και η αξία του ίσως ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.    

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου, από την πλευρά της η ΓΕΚ – Τέρνα έχει «ζεστάνει» το ταμείο της με μετρητά που συγκέντρωσε από την πρόσφατη έκδοση του ομολόγου, ενώ για την ολοκλήρωση του έργου θα χρειαστεί και τραπεζικός δανεισμός, τον οποίο πηγές της αγοράς λένε ότι η κοινοπραξία έχει εξασφαλίσει.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικό: Προσφορά ρεκόρ για το καζίνο, από την κοινοπραξία Mohegan Gaming και ΓΕΚ Τέρνα"

Ρωσία: «Απαράδεκτη η απόφαση της Τουρκίας» για τα Βαρώσια λέει το ΥΠΕΞ

Η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει το παραλιακό μέτωπο της περιοχής των Βαρωσίων που βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη της Κύπρου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Σοβαρή ανησυχία προκαλούν οι δηλώσεις περί ανοίγματος τμήματος των Βαρωσίων της περίκλειστης περιοχής της πόλης Αμμοχώστου (Κυπριακή Δημοκρατία). Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση για το άνοιγμα της έκτασης των Βαρωσίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ επισημαίνεται ότι οι μονομερείς ενέργειες, που παραβιάζουν τις ληφθείσες κατά το παρελθόν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ζήτημα. «Η Ρωσική Ομοσπονδία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει συνεπής στους τρόπους διευθέτησης που ορίζονται από τις εν λόγω αποφάσεις και είναι έτοιμη να συνδράμει στην εφαρμογή τους», αναφέρεται την ανακοίνωση.

Επίσης στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι η ταχύτερη επανέναρξη των συνομιλιών για την τελική επίλυση του Κυπριακού ζητήματος θα επέτρεπε να δημιουργηθεί μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα, η οποία θα συνέβαλε στην εύρεση συμβιβασμών, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των Βαρωσίων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: «Απαράδεκτη η απόφαση της Τουρκίας» για τα Βαρώσια λέει το ΥΠΕΞ "

Κ. Μητσοτάκης: Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία

«Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε. Είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά» τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή για την απόφαση της Δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή, σημειώνοντας πως «ως πρωθυπουργός απέχω συνειδητά από τον σχολιασμό δικαστικών κρίσεων. Ως Έλληνας πολίτης, όμως, συμμετέχω στην καθολική ικανοποίηση για την αναγνώριση του εγκληματικού της χαρακτήρα. Και είμαι υπερήφανος για την αταλάντευτη στάση της παράταξής μας που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής».

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

 «Με τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δράση της Χρυσής Αυγής κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας. Η πολιτική του διάσταση έχει, ευτυχώς, κριθεί με τη νίκη της Δημοκρατίας, που εξόρισε απ' τη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα. Τώρα, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δίνει και αυτή την δική της απάντηση.

Ως πρωθυπουργός απέχω συνειδητά από τον σχολιασμό δικαστικών κρίσεων. Ως Έλληνας πολίτης, όμως, συμμετέχω στην καθολική ικανοποίηση για την αναγνώριση του εγκληματικού της χαρακτήρα. Και είμαι υπερήφανος για την αταλάντευτη στάση της παράταξής μας που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής.

Γιατί η Νέα Δημοκρατία πολέμησε ανέκαθεν, σταθερά και παντού τον φασισμό. Κατήγγειλε τον λαϊκισμό που τον ανέθρεψε στις πλατείες του τυφλού μίσους και της βίας. Ούτε στιγμή δεν συνέπλευσε με εκπροσώπους του, είτε σε πολιτικές επιλογές είτε σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Με διάταξη που εκείνη ψήφισε, τους απέκλεισε από την κρατική χρηματοδότηση. Αρνήθηκε, μάλιστα, να νομιμοποιήσει την παρουσία τους ακόμη και σε απλές, εθιμοτυπικές εκδηλώσεις.

Η Ιστορία έγραψε ότι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε ο δρόμος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Επί των ημερών της, επίσης, διευκολύνθηκε και επιταχύνθηκε μια διαδικασία που βάλτωνε επί τεσσεράμισι χρόνια. Ώστε να φτάσουμε σήμερα η Δικαιοσύνη να πάρει τις αποφάσεις της.

Το ναζιστικό μόρφωμα, μετά τις κάλπες, καταδικάστηκε και στο δικαστήριο. Είναι μία απόδειξη της δύναμης που εκπέμπει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και η διάκριση των εξουσιών. Η ενότητα, η αλήθεια και η ομαλότητα. Ωστόσο, η δίκη του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της βίας μέσα στην κοινωνία παραμένει διαρκής.

  Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε. Είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά.»

 naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Μητσοτάκης: Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία"

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Αναστασιάδη για τις τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια

Η τουρκική προκλητικότητα στα Βαρώσια βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που αφορούν την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις σχετικές ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Επικοινωνία Μητσοτάκη-Αναστασιάδη για τις τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια"

Δ. Κουτσούμπας: Η καταδίκη πρέπει να συνοδευτεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων

Την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων ζητά σε δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. 

 «Το δικαστήριο, με οδηγό την αλήθεια, όπως προέκυψε από πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, καταδίκασε σήμερα ποινικά τους ΧΑυγίτες δολοφόνους. Η καταδίκη αυτή πρέπει να συνοδευτεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, που είναι η επιβολή ανώτατων ποινών και φυσικά να οδηγηθούν στη φυλακή. Στη δίκη, βέβαια, προέκυψαν και τα πλοκάμια και οι διασυνδέσεις των ναζιστών, που τους κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνους. Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Το κυριότερο είναι ο λαός να αντιμετωπίσει το κακό στη ρίζα του, με την ανατροπή του συστήματος, που επωάζει αυτό το αυγό του φιδιού, το ναζισμό, το φασισμό. Γι’ αυτό είναι πολύ επίκαιρα τα λόγια του ποιητή : “Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον”», δήλωσε.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Δ. Κουτσούμπας: Η καταδίκη πρέπει να συνοδευτεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων"

Η αντίδραση της Μάγδας Φύσσα στο άκουσμα της απόφασης: Γιέ μου τα καταφέραμε [video]

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Μάγδα Φύσσα δήλωσε: «Ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου».

Και το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Λίγο αργότερα, οι γονείς του Παύλου Φύσσα βγήκαν από το Εφετείο για να χαιρετίσουν τους συγκεντρωμένους επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, οι οποίοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και συνθήματα φωνάζοντας μεταξύ άλλων στην Μάγδα Φύσσα «Δύναμη».

  • «Νίκησε ο Παύλος, νίκησε η ελευθερία, αυτό που πραγματικά ήταν ο Παύλος», είπε η Μάγδα Φύσσα σφίγγοντας στην αγκαλιά της ανθρώπους που περίμεναν ακόμα έξω από το δικαστικό μέγαρο.

«Μας ανοίγεται ένας δρόμος καλός αλλά δεν κερδίζεται έτσι ο φασισμός. Χρειάζεται αγώνας. Κερδίσαμε μια μάχη αλλά στο χέρι σας είναι από εδώ και πέρα. Μας άνοιξε τον δρόμο ο Παύλος. Δεν έχει τελειώσει όμως τίποτα ακόμα. Κερδίσαμε ένα κομμάτι και αυτό το χρωστάμε σε όλους σας» είπε η Μάγδα Φύσσα και ο πατέρας του Παύλου συμπλήρωσε: «Σας ευχαριστούμε όλους. Ήσασταν άψογοι. Συνεχίστε έτσι.».

 

hellasjournal
Διαβάστε Περισσότερα » "Η αντίδραση της Μάγδας Φύσσα στο άκουσμα της απόφασης: Γιέ μου τα καταφέραμε [video]"

Πέταξαν νερά και καφέδες στον Αλέξη Τσίπρα – Δείτε φωτογραφίες

Ένταση υπήρξε κατά την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στο Εφετείο, όπου έπεσε η αυλαία στη δίκη της Χρυσής Αυγής με την ενοχή της ως εγκληματική οργάνωση.

Έξω από το κτίριο νεαροί πέταξαν νερά και καφέδες στον κ. Τσίπρα, τον οποίο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να προστατεύσουν ανοίγοντας μία ομπρέλα.

Δείτε φωτογραφίες:

 

 

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέταξαν νερά και καφέδες στον Αλέξη Τσίπρα – Δείτε φωτογραφίες"

Μπορέλ για Αμμόχωστο: Ο Ερντογάν να σταματήσει τα όσα σχεδιάζει – Ανακοίνωση της Ε.Ε

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ για την ανακοίνωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αμμόχωστο.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε πως η στήριξη αυτή «θα αυξήσει τις εντάσεις και θα κάνει πιο δύσκολο το να υπάρξει συμφωνία σε μια δύσκολη κατάσταση για όλους μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως ανέφερε ο κ. Μπορέλ θα υπάρξει νέα ανακοίνωση με την οποία η ΕΕ θα ζητεί από την Τουρκία «να σταματήσει αυτή την ενέργεια».

Γκουτέρες: Να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες

Την ανησυχία του εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι η θέση του ΟΗΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει αμετάβλητη και ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «τονίζει την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις στη νήσο και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών» για την επίλυση του Κυπριακού.

Επιπλέον, ο Αντόνιο Γκουτέρες «παροτρύνει όλα τα μέρη» να διεξαγάγουν «διάλογο προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές τους» και επαναβεβαιώνει την ετοιμότητά του να συμβάλλει στο να καθίσουν τα μέρη στο ίδιο τραπέζι.

ΑΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπορέλ για Αμμόχωστο: Ο Ερντογάν να σταματήσει τα όσα σχεδιάζει – Ανακοίνωση της Ε.Ε"

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ομόφωνα εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή – Αυτή είναι η απόφαση του δικαστηρίου

Ομόφωνα ένοχος ο Γιώργος Ρουπακιάς

Ομόφωνα η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης. Η απόφαση του δικαστηρίου δίνει πολλά μηνύματα, τόσο αποδεχόμενη τη ναζιστική φύση της οργάνωσης όσο και για τα ιδεολογικά κίνητρα με τα οποία κινήθηκαν τα μέλη της.

Συνολικά η απόφαση του δικαστηρίου είναι η ακόλουθη:

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η οποία έχει πολλαπλό αντίκτυπο στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της χώρας, επτά πρώην βουλευτείς της ΧΑ κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Νωρίτερα, οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ' ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη. Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο παθόντα τα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφής.

Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Μιχαλολιάκο, Γερμενή, Κασιδιάρη, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Τέλος, το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους οκτώ κατηγορούμενους για παράνομη οπλοκατοχή.

Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για την αναγνώριση ελαφρυντικών. Μέχρι στιγμής αιτούνται γενικά σύννομο βίο (ο παλιός πρότερος έντιμος βίος), μεταγενέστερα καλή συμπεριφορά κ.α. όπς αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Νωρίτερα, με την ολοκλήρωση της απόφασης επικράτησε πανζουρλισμός, χειροκροτήματα μέσα και έξω από την αίθουσα, ενώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα τρέχοντας βγήκε από το ακροατήριο, φωνάζοντας εν μέσω χιλιάδων ζητωκραυγών «Γιέ μου... τα κατάφερες» και ξέσπασε σε κλάματα στην αγκαλιά της κόρης της.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Χρυσής Αυγής: Ομόφωνα εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή – Αυτή είναι η απόφαση του δικαστηρίου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news