facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Μπάιντεν: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και να ανακαλέσει για την Αγ.Σοφιά

Με αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης, ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ζητά από την κυβέρνηση Τραμπ να πιέσει την Τουρκία ώστε η τελευταία να σταματήσει τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας και παράλληλα ζητά από τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν να αναιρέσει την πρόσφατη απόφασή του για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μπάιντεν στον «Ε.Κ.»:

Υποστηρίζω τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και των Ευρωπαίων συμμάχων μας, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών, για την εξάλειψη των εντάσεων στην Aνατολική Μεσόγειο και την αποφυγή συγκρούσεων στο ΝΑΤΟ. Οι διαφωνίες στην περιοχή πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνουν σεβαστά και να προστατευθούν.

Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης και η επανάληψη των διπλωματικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ευπρόσδεκτα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιδοκιμάζω επίσης τη δράση του Κογκρέσου για τον τερματισμό του αντιπαραγωγικού εμπάργκο στη μη θανατηφόρα βοήθεια για την Κύπρο, η οποία είναι στρατηγικός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να πιέσει την Τουρκία ώστε η τελευταία να αποφύγει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες στην περιοχή εναντίον της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων απειλών βίας, για να δημιουργήσει το χώρο για την επιτυχία της διπλωματίας.

Ζητώ επίσης από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να αναιρέσει την πρόσφατη απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και να επιστρέψει αυτόν τον θησαυρό στην προηγούμενη κατάστασή του, ως μουσείο, διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση για όλους, συμπεριλαμβανομένων των Ορθόδοξων πιστών.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπάιντεν: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και να ανακαλέσει για την Αγ.Σοφιά"

ΑΔΕΔΥ: 24ωη απεργία στο Δημόσιο στις 15 Οκτωβρίου

Την κήρυξη εικοσιτετράωρης απεργίας σε όλο το Δημόσιο για την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020, αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στη σημερινή συνεδρίασή του.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα αιτήματα είναι τα εξής:

«- Θωράκιση της δημόσιας Υγείας. Γενναία αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Δωρεάν τεστ σε όλους, όπου οι ανάγκες το απαιτούν. Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας. Προστασία των ευπαθών ομάδων. Χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, χωρίς αφαίρεση από την κανονική άδεια.

- Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών κενών. 15 μαθητές ανά τμήμα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.

- Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων. Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων.

- Επέκταση του θεσμού των βαρέων-ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας από κανέναν εργαζόμενο, που το λαμβάνει σήμερα.

- Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των ανώτατων συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.

- Προσλήψεις στο Δημόσιο, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά, με προτεραιότητα στην Υγεία (παιδεία, αυτοδιοίκηση, ασφαλιστικά Ταμεία, κοινωνικές υπηρεσίες, κτλ).

- Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

- Κατάργηση του νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις. Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία. Κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Παράταση της θητείας των υπηρεσιακών συμβουλίων στο Δημόσιο.

- Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον.

- Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΕΔΥ: 24ωη απεργία στο Δημόσιο στις 15 Οκτωβρίου"

ΥΠΕΞ για Αμμόχωστο: Κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

H Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Τουρκίας για επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Περαιτέρω υπογραμμίζει ότι η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Τρίτης, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Συζητήσαμε για τις νέες παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια», αναφέρει ο Νίκος Δένδιας, σε ανάρτησή του, σχετικά με την επικοινωνία που είχε με τον κ. Χριστοδουλίδη.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ για Αμμόχωστο: Κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ"

Ελεγκτικό Συνέδριο: Συνταγματικός ο «νόμος Κατρούγκαλου» για ΕΦΚΑ-συντάξεις Δημοσίου

Δεν προσκρούει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στις διατάξεις τους Συντάγματος ο «νόμος Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4670/2020) ως προς το κεφάλαιο τόσο της σύστασης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), όσο και της καταβολής των συντάξεων στους δημοσίους λειτουργούς και υπαλλήλους, αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την υπ' αριθμ. 2020/2020 απόφασή της. Παράλληλα, οι δικαστές της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου παρέπεμψαν στο 3ο Τμήμα του ίδιου δικαστηρίου να κρίνει για την ορθότητα ή μη της αναλογίας μεταξύ μισθού ενέργειας και σύνταξης.

Την Ολομέλεια του Ε.Σ. απασχόλησε το επίμαχο θέμα μετά από προδικαστικό ερώτημα που είχε σταλεί από το 3ο Τμήμα του ίδιου δικαστηρίου (απόφαση 277/2019) που είχε κρίνει με οριακή πλειοψηφία. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο τον Ιωάννη Σαρμά και εισηγήτρια τη σύμβουλο Ευαγγελία Σεραφή, αρχικά έκρινε ότι είναι συνταγματικώς ανεκτή η σύσταση νομικού προσώπου ως Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, στον οποίο το κράτος αναθέτει επιτροπικώς τη διαχείριση της υποχρέωσης του Δημοσίου να καταβάλει τις συντάξεις. Όμως, ως απαραίτητη προϋπόθεση έθεσε το Ε.Σ. ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να απεκδύεται της άμεσης υποχρέωσής του για καταβολή των συντάξεων, καθιστάμενο τρίτος.

Ακόμη, η Ολομέλεια του Ε.Σ. αποφάνθηκε και τα εξής:

1) Επί του ερωτήματος αν η ίδρυση Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και η ανάληψη από αυτόν σύμφωνα με τον ν. 4387/2016 (όπως ισχύει σήμερα με τις τροποποιήσεις που δέχθηκε από το ν. 4670/2020) της υποχρέωσης καταβολής των συντάξεων στους δημοσίους λειτουργούς και υπαλλήλους παραβιάζει το Σύνταγμα, η κρίση του Ε.Σ. είναι ότι δεν υφίσταται ζήτημα αντισυνταγματικότητας των σχετικών ρυθμίσεων.

2) Επί του ερωτήματος αν με τον τρόπο χρηματοδότησης, ορισμού και υπολογισμού των συντάξεων των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, όπως ορίσθηκαν στον ν. 4387/2016, παραβιάζεται το Σύνταγμα ή υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες (ΕΣΔΑ), η κρίση του Ε.Σ. είναι ότι, εφόσον η σύνταξη που προκύπτει ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εύλογης αναλογίας, δεν τίθεται ζήτημα αντίθεσης των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων στο Σύνταγμα ή σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες και

3) Η υπόθεση πρέπει να αναπεμφθεί στο 3ο Τμήμα, προκειμένου αυτό να κρίνει για το εύλογο της αναλογία μισθού ενέργειας και σύνταξης.

Η Ολομέλεια του Ε.Σ. θεώρησε δεδομένο ότι και στην ισχύουσα πλέον νομοθεσία αναγνωρίζεται η ύπαρξη ειδικού συνταξιοδοτικού καθεστώτος. Περαιτέρω, έκανε δεκτό ότι το καθεστώς αυτό εντάσσεται στον ΕΦΚΑ για λόγους βιωσιμότητας του συστήματος και λογιστικής διαχείρισης και, τέλος, έκρινε ότι η σύνταξη που καταβάλλεται στους δημοσίους λειτουργούς και υπαλλήλους είναι συνέχεια του μισθού τους και όχι αναπλήρωση των αποδοχών ενεργείας.

Ακόμη, το δικαστήριο διαπιστώνει ότι η σύνταξη των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, όπως προκύπτει από τον υπολογισμό της με βάση τα δύο τμήματά της, την εθνική και την ανταποδοτική, άλλως αναλογική, σύνταξη, δεν αποδίδει κατά διαφανή τρόπο την εύλογη αναλογία, σε αντίθεση με το προϊσχύσαν καθεστώς.

Όμως, κατά την κρίση της Ολομέλειας του Ε.Σ., η έλλειψη διαφάνειας δεν στοιχειοθετεί αφ' εαυτής παραβίαση του Συντάγματος. Τούτο, διότι, δεν είναι το διαφανές του ποσοστού αναλογίας που αποτελεί αυτό που συνθέτει την εύλογη αναλογία, αλλά το εύρος της απόστασης μεταξύ αποδοχών ενεργείας και συντάξεως, όπως αυτό μπορεί να προκύψει από την εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων.

Κατόπιν αυτών, έκρινε ότι επαφίεται στον κοινό νομοθέτη να δώσει συγκεκριμένη αριθμητική αποτύπωση στις συνταγματικές απαιτήσεις της εύλογης αναλογίας μεταξύ αποδοχών ενεργείας και σύνταξης. Η αναλογία δε αυτή για τους χαμηλούς μισθούς πρέπει να είναι «όσο το δυνατόν εγγύτερα», για τους μέσους «να μην απομακρύνεται αισθητά» και για τους υψηλούς μισθούς «να μη στοιχειοθετεί ανατροπή του επιπέδου ζωής». Επαφίεται δε στον νομοθέτη να διαρρυθμίσει περαιτέρω τις βάσεις υπολογισμού ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας, την κατηγορία, τον βαθμό, την ηλικία κ.λπ.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεγκτικό Συνέδριο: Συνταγματικός ο «νόμος Κατρούγκαλου» για ΕΦΚΑ-συντάξεις Δημοσίου"

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Προκατειλημμένη και μη εποικοδομητική η έκθεση της Κομισιόν

Η Τουρκία απέρριψε απόψε την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτηρίζοντάς την «προκατειλημμένη και ουδόλως εποικοδομητική», αναφέροντας ότι η Άγκυρα απορρίπτει την κριτική που ασκείται στην οικονομία, τη δημοκρατία και τα δικαστήριά της, αλλά παραμένει δεσμευμένη στην ενταξιακή διαδικασία.

Νωρίτερα, στην ετήσια έκθεση προόδου της, η Κομισιόν κατηγόρησε την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι υπονομεύει την οικονομία της χώρας, διαβρώνει τη δημοκρατία και καταστρέφει το ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, επισημαίνοντας ότι αυτά τα γεγονότα απομακρύνουν την Άγκυρα από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας λέει ότι ορισμένα τμήματα της έκθεσης σχετικά με τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο σπιλώνουν την αντικειμενικότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προσθέτει ότι η Άγκυρα ενεργούσε με βάση τους δημοκρατικούς κανόνες και το διεθνές δίκαιο.

«Ευχόμαστε ειλικρινά η ΕΕ να εξετάσει την υποψήφια χώρα Τουρκία όχι μέσα από τα στενά και εγωιστικά συμφέροντα ορισμένων κύκλων, αλλά μέσα από τα ευρύτερα και κοινά συμφέροντα, το κοινό όραμα της ηπείρου μας», αναφέρει η ανακοίνωση.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικό ΥΠΕΞ: Προκατειλημμένη και μη εποικοδομητική η έκθεση της Κομισιόν"

Βουλή: «Πέρασε» η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την καταστολή του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος», στο οποίο είχε ενταχθεί και η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου με τίτλο «Τροποποίηση του ν. 4557/2018 (Α΄ 139) για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας – Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/843 (L 156) και του άρθρου 3 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2177 (L 334)» τάχθηκαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, κατά το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, ενώ «παρών» δήλωσε το ΜέΡΑ25.

Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Καταβολή ποσών μειώσεων συντάξεων Δημοσίου, ν.π.δ.δ. και Ιδιωτικού τομέα» υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, ενώ καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ. Υπερψηφίστηκαν επίσης κατά πλειοψηφία, οι τροπολογίες του υφυπουργείου Αθλητισμού για την «Παράταση προθεσμίας προσκόμισης της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας Α.Α.Ε.», του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Παράταση προθεσμίας υποβολής αίτησης για τη χορήγηση συνεισφοράς του Δημοσίου στην αποπληρωμή δανείων (Πρόγραμμα «Γέφυρα»)» και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με τίτλο «Ρύθμιση για τη ναυπήγηση δύο ταχέων περιπολικών κατευθυνόμενων βλημάτων (ΤΠΚ) και ολοκλήρωση εργασιών σε υποβρύχια (Υ/Β) του Πολεμικού Ναυτικού».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: «Πέρασε» η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων"

Η λειτουργία του χάρτη προστασίας για τον κοροναϊό- Τι μέτρα περιλαμβάνει κάθε επίπεδο

Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για την νόσο Covid-19 πρόκειται να ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης σχετικά με την πορεία της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα.

Μάλιστα όπως είπε ο χάρτης και η εφαρμογή που τον συνοδεύει, που θα υπάρχει στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr θα παρουσιαστεί αυτή την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου.

«Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στη χώρα μας πλαίσιο που βασίζεται σε συγκεκριμένους δείκτες», τόνισε ενώ προσέθεσε ότι ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Επίπεδο 1 ετοιμότητας, επίπεδο 2 επιτήρησης, επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης και επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου. Ακόμη, όπως εξήγησε, ο καθορισμός επίπεδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους , των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας, πχ τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης όπως αποτυπώνονται και από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης και της συσχέτισης των κρουσμάτων με των επαφών τους. Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός περιφερειακής ενότητας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας. Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων θα μπορεί να υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα εφόσον προκύψουν.

Η επίσημη παρουσίαση του χάρτη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ενώ είναι ήδη αναρτημένος στο covid19.gov.gr.

Για να δούμε ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή μας επιλέγουμε αρχικά την Περιφερειακή Ενότητα και συμπληρώνουμε τον ταχυδρομικό κώδικα.


Στο παρακάτω παράδειγμα βλέπουμε τι θα εμφανιστεί στον χάρτη αν επιλέξουμε τον κεντρικό τομέα Αθηνών. Στη συγκεκριμένη περιοχή το επίπεδο είναι το 3 (υψηλό) και με ένα κλικ θα εμφανιστούν οι 26 κατηγορίες και τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ.


Τι θα ισχύει στα 4 επίπεδα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αποσαφήνισε πως το επίπεδο 1 θα είναι της ετοιμότητας, το επίπεδο 2 της επιτήρησης, το επίπεδο 3 της αυξημένης επιτήρησης και το επίπεδο 4 του αυξημένου κινδύνου.

Όπως βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην ιστοσελίδα που φιλοξενείται ο χάρτης τα 4 επίπεδα (χαμηλό, μέτριο, υψηλό, πολύ υψηλό), περιλαμβάνουν 26 κατηγορίες για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα.

Μεταξύ άλλων αφορούν τη χρήση μάσκας, το ωράριο των καταστημάτων, τα άτομα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία τις εκκλησίες κ.α.

Επίπεδο 1: Χαμηλό

Επίπεδο 2: Μέτριο

Επίπεδο 3: Υψηλό

Επίπεδο 4: Πολύ υψηλό

Η καταγραφή των προληπτικών μέτρων και κανόνων είναι δυναμική και τα μέτρα εξαρτώνται πάντα από την επιδημιολογική εικόνα σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, τα δεδομένα που σχετίζονται με κάθε κατηγορία μέτρων καθώς και την εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας.

Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της περιφερειακής ενότητας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Η λειτουργία του χάρτη προστασίας για τον κοροναϊό- Τι μέτρα περιλαμβάνει κάθε επίπεδο"

Καλαμάτα: «Ήμουν σε άμυνα και πυροβόλησα» λέει ο 64χρονος που σκότωσε τον 18χρονο Ρομά

«Μπήκαν στο σπίτι μου για να με ληστέψουν. Ήμουν σε άμυνα για αυτό πυροβόλησα. Δεν στόχευα και δεν είχα πρόθεση να σκοτώσω».

Αυτό δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ο κατηγορούμενος ηλικιωμένος για την ανθρωποκτονία του 18χρονου στην Καλαμάτα, δια του συνηγόρου του, Θεόδωρου Μαντά, προσθέτοντας ότι οι Ρομά εισέβαλαν στην κατοικία του, προκειμένου να αφαιρέσουν χρήματα και τιμαλφή. Στην προσπάθειά του να τους αποτρέψει, όπως ισχυρίζεται, ευρισκόμενος σε άμυνα, πυροβόλησε χωρίς να στοχεύσει και χωρίς να επιδιώξει το θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Τα προαναφερθέντα υποστήριξε και στους αστυνομικούς του τμήματος Μεσσήνης, οι οποίοι του πέρασαν χειροπέδες όταν τους εξιστόρησε όσα συνέβησαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του 64χρονου,  ο οποίος πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή.

Το χρονικό της ανθρωποκτονίας μετά την απόπειρα ληστείας

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές από την Καλαμάτα, το μεσημέρι της Δευτέρας ο 18χρονος μαζί με άλλα δύο άτομα, έκαναν βόλτες με ένα λευκό βαν στο χωριό Πιπερίτσα του Δήμου Μεσσήνης. Ξαφνικά, οι τρεις άνδρες εισέβαλαν στο σπίτι του ηλικιωμένου. Εκείνος αντιλήφθηκε την παρουσία τους και άρχισε να τους φωνάζει.


Όπως είπε στους αστυνομικούς αποφάσισε να «πάρει την καραμπίνα» για να αμυνθεί. Ο 64χρονος φέρεται να κυνήγησε τους τρεις άνδρες και άρχισε να πυροβολεί. Τρεις σφαίρες βρήκαν τον 18χρονο σε διαφορετικά σημεία. Τα δύο άτομα που ήταν μαζί του, όταν αντιλήφθηκαν τι συνέβη, τον έβαλαν μέσα στο λευκό βαν και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο ηλικιωμένος μετά το συμβάν πήγε στο Αστυνομικό τμήμα της Μεσσήνης για να καταγγείλει την απόπειρα κλοπής στο σπίτι του. Από το νοσοκομείο ενημέρωσαν άμεσα την Αστυνομία πως ο 18χρονος είχε αφήσει την τελευταία του πνοή από τους πυροβολισμούς. Άμεσα στις αρχές σήμανε συναγερμός. Συγγενείς και φίλοι του 18χρονου συγκεντρώθηκαν στο νοσοκομείο και είχαν για αρκετές ώρες αντεγκλήσεις με τους αστυνομικούς που είχαν φράξει την είσοδο του κτιρίου.

Λίγες ώρες αργότερα έστησαν οδοφράγματα σε κεντρικούς δρόμους, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και αυτοκινήτων, ενώ επιτέθηκαν με πέτρες και καδρόνια κατά των αστυνομικών που είχαν σχηματίσει φραγμό στον δρόμο, ο οποίος οδηγούσε στο χωριό Πιπερίτσα. «Είναι ανεπιθύμητοι όλοι αυτοί στην περιοχή μας. Και αυτός και η οικογένειά του», ανέφεραν προχθές οι συγγενείς του.

«Να σαπίσει στη φυλακή!»

Ο πατέρας του θύματος σε χθεσινές του δηλώσεις ζήτησε από τη Δικαιοσύνη να «καταλάβει» και να στείλει τον ηλικιωμένο πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. «Να σαπίσει εκεί», υποστήριξε ο πατέρας του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Καλαμάτας. «Αυτό που έχω να πω για τον γιο μου, είναι πως ήταν 18 χρονών. Ότι και να έκανε, πήγε να κόψει πορτοκάλια, λεμόνια... ότι και να έκανε δεν έπρεπε να τον σκοτώσει. Είναι μόλις 18 χρονών παιδάκι. Αν είχε κάνει κάτι, ας έπαιρνε την αστυνομία και εκείνη να κάνει το καθήκον της σύμφωνα με το νόμο», είπε ο πατέρας του Ρομά και συνέχισε: «Όχι να το σκοτώσει. Τον πυροβόλησε τρεις φορές. Η δικαιοσύνη πιστεύω να καταλάβει και να τον σαπίσει μέσα στη φυλακή». Συγγενείς του 18χρονου ζητούν δικαιοσύνη, λέγοντας πως η οικογένεια του ηλικιωμένου είναι «ανεπιθύμητη» πλέον στην περιοχή.

Σε όλη την περιοχή ελήφθησαν χθες «δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας και η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας βρισκόταν επί ποδός καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, κατέφθαναν συνεχώς στην περιοχή ενισχύσεις από τις γύρω περιοχές. Μάλιστα διακινήθηκαν πληροφορίες και για ενίσχυση των δυνάμενων με διμοιρίες των ΜΑΤ απ' την Αθήνα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Καλαμάτα: «Ήμουν σε άμυνα και πυροβόλησα» λέει ο 64χρονος που σκότωσε τον 18χρονο Ρομά"

Αρναούτογλου: Έρχεται αλλαγή και κακοκαιρία

Ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ αναλύει τα προγνωστικά δεδομένα για την εξέλιξη που θα είναι αρκετά πιο δροσερή έως και… ψυχρή προς τα τέλη της εβδομάδας.

«Το κοκτέιλ σκόνης, υγρασίας και θολούρας θα αρχίσει να εκτοπίζεται από το μεσημέρι της Τετάρτης» τονίζει ο Σάκης Αρναούτογλου, ενώ καταγράφει και το πέρασμα βαρομετρικού χαμηλού πάνω από τη χώρα μας από το βράδυ της Τετάρτης, το οποίο και θα αλλάξει τον καιρό. Μάλιστα, δεν αποκλείεται αργά το βράδυ της Τετάρτης προς τα ξημερώματα της Πέμπτης να προκύψουν και καταιγίδες, ενώ κατά τη διάρκεια της Πέμπτης τα φαινόμενα θα επεκταθούν και δεν αποκλείεται, τοπικά, να είναι και έντονα.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρναούτογλου: Έρχεται αλλαγή και κακοκαιρία"

Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων αύριο και την Πέμπτη – Αναλυτικά το πρόγραμμα

Αλλαγές αλλά και ακυρώσεις πτήσεων την Τετάρτη (07.10.2020) και την Πέμπτη (08.10.2020), ανακοίνωσαν αεροπορικές εταιρείες. Αιτία, η συμμετοχή των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, καθώς και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), σε τετράωρη στάση εργασίας από 08:00 το πρωί έως 12:00 το μεσημέρι το προσεχές διήμερο.

Ειδικότερα, οι εταιρείες AEGEAN και Olympic Air αναγκάζονται να τροποποιήσουν την ώρα αναχώρησης σε 39 σκέλη πτήσεων εξωτερικού και 80 σκέλη πτήσεων εσωτερικού, ενώ ακυρώνουν 8 σκέλη πτήσεων εσωτερικού και 6 εξωτερικού.

Ακυρώνονται οι παρακάτω πτήσεις εξωτερικού της AEGEAN στις 7 Οκτωβρίου 2020:

 

Ακυρώνονται οι παρακάτω πτήσεις εξωτερικού της AEGEAN και της Olympic Air στις 8 Οκτωβρίου 2020:
Ακυρώνονται οι παρακάτω πτήσεις εσωτερικού της Olympic Air στις 8 Οκτωβρίου 2020:

Τροποποιείται η ώρα αναχώρησης στις παρακάτω πτήσεις εξωτερικού της AEGEAN και της Olympic Air στις 7 Οκτωβρίου 2020:

Τροποποιείται η ώρα αναχώρησης στις παρακάτω πτήσεις εσωτερικού της Olympic Air στις 7 Οκτωβρίου 2020:

Τροποποιείται η ώρα αναχώρησης στις παρακάτω πτήσεις εξωτερικού της AEGEAN και της Olympic Air στις 8 Οκτωβρίου 2020:

Τροποποιείται η ώρα αναχώρησης στις παρακάτω πτήσεις εσωτερικού της Olympic Air στις 8 Οκτωβρίου 2020:

Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες μπορούν να επισκέπτονται το site της Aegean www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή να επικοινωνούν στα τηλέφωνα:

Για την Aegean:

801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)

Για την Olympic Air:

801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό)

Σε τροποποιήσεις και ακυρώσεις των πτήσεων προχωρά για αύριο, Τετάρτη (07.10.2020), και η Sky Express. Κατά συνέπεια, το πτητικό πρόγραμμα της εταιρείας τροποποιείται ως εξής:

Ακυρώνονται οι παρακάτω πτήσεις:

GQ 400/401 Αθήνα – Νάξος – Αθήνα

GQ 250/251 Αθήνα – Χανιά – Αθήνα

GQ 060/060/061/061 Ρόδος – Κάρπαθος – Ρόδος

GQ 541/540 Χίος – Θεσσαλονίκη – Χίος

Τροποποιούνται οι παρακάτω πτήσεις:

GQ 300 Αθήνα – Μυτιλήνη / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 5:30

GQ 301 Μυτιλήνη – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Μυτιλήνη 6:50

GQ 460 Αθήνα – Κάρπαθος / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 5:15

GQ 461 Κάρπαθος – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Κάρπαθο 6:45

GQ 274 Αθήνα – Κέρκυρα / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 12:00

GQ 531 Κέρκυρα – Θεσσαλονίκη / Νέα ώρα αναχώρησης από Κέρκυρα 13:30

GQ 530 Θεσσαλονίκη – Κέρκυρα / Νέα ώρα αναχώρησης από Θεσσαλονίκη 14:50

GQ 275 Κέρκυρα -Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Κέρκυρα 16:20

GQ 210 Αθήνα – Ηράκλειο / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 7:00

GQ 211 Ηράκλειο – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Ηράκλειο 12:00

GQ 230 Αθήνα – Μύκονος / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 12:00

GQ 231 Μύκονος – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Μύκονο 13:00

GQ 240 Αθήνα – Χίος / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 5:50

GQ 241 Χίος – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Χίο 7:00

GQ 410 Αθήνα – Μήλος / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 15:00

GQ 411 Μήλος – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Μήλο 16:00

GQ 470 Αθήνα – Πάρος / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 17:25

GQ 471 Πάρος – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Πάρο 18:30

GQ 050 Σάμος – Χίος / Νέα ώρα αναχώρησης από Σάμο 14:50

GQ 050 Χίος – Μυτιλήνη / Νέα ώρα αναχώρησης από Χίο 15:45

GQ 050 Μυτιλήνη – Λήμνος / Νέα ώρα αναχώρησης από Μυτιλήνη 16:40

GQ 321 Λήμνος – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Λήμνο 17:40

GQ 404 Αθήνα – Νάξος / Νέα ώρα αναχώρησης από Αθήνα 17:15

GQ 405 Νάξος – Αθήνα / Νέα ώρα αναχώρησης από Νάξο 18:20

Προστίθεται η παρακάτω νέα πτήση:

GQ 215 Ηράκλειο – Αθήνα / Ώρα αναχώρησης από Ηράκλειο 22:20

Η Sky Express έχει ήδη ενημερώσει προσωπικά τους ενδιαφερόμενους επιβάτες σχετικά με τις ακυρώσεις και τις τροποποιήσεις.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων αύριο και την Πέμπτη – Αναλυτικά το πρόγραμμα"

Κομισιόν: Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά «παγώσει» με ευθύνη του Ερντογάν

Σήμερα, η Κομισιόν εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ και τη δέσμη του 2020 για τη διεύρυνση: Οι ετήσιες εκθέσεις, στις οποίες αξιολογείται η εφαρμογή θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων στα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, παρουσιάζονται μαζί με σαφέστερες και ακριβέστερες συστάσεις και καθοδήγηση σχετικά με τα επόμενα βήματα για τους εν λόγω εταίρους, σύμφωνα με την ενισχυμένη μεθοδολογία διεύρυνσης.

Αναφορικά με την Τουρκία, η έκθεση αναφέρει ότι «τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία ενθάρρυνε ενεργά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να κάνουν τη χερσαία διαδρομή προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας», ενώ σημειώνει ότι υπήρξε αύξηση των εντάσεων της Ανατολικής Μεσογείου εξαιτίας των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας.

Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει: «Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019, η Τουρκία δεσμεύτηκε για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016 και έπαιξε βασικό ρόλο στη διασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών κατά μήκος της οδού της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία συνέχισε τις εξαιρετικές προσπάθειές της για παροχή άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικής βοήθειας και υποστήριξης σε περισσότερους από 3,6 εκατομμύρια εγγεγραμμένους πρόσφυγες από τη Συρία και περίπου 370.000 εγγεγραμμένους πρόσφυγες από άλλες χώρες, φιλοξενώντας έτσι τη μεγαλύτερη προσφυγική κοινότητα στον κόσμο. Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία ενθάρρυνε ενεργά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να κάνουν τη χερσαία διαδρομή προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία ενός άτυπου στρατοπέδου σε ένα από τα ελληνοτουρκικά συνοριακά σημεία διέλευσης στο Παζαρκουλέ, χώρο φιλοξενίας περίπου 60.000 μεταναστών και προσφύγων σε δύσκολες συνθήκες».

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο η έκθεση υπογραμμίζει: «Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας συγκρούστηκε όλο και περισσότερο με τις προτεραιότητες της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Οι εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αυξήθηκαν περαιτέρω κατά την περίοδο αναφοράς ως αποτέλεσμα των παράνομων ενεργειών και προκλητικών δηλώσεων της Τουρκίας που αμφισβητούν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται πόρους υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία ανέπτυξε δύο γεωτρήσεις και δύο σεισμικά σκάφη στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που έχουν αδειοδοτηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση σε ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και σε χωρικά ύδατα της Κύπρου».

Επισημαίνει δε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε επίσης ότι σε περίπτωση νέων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων σύμφωνα με το άρθρο 29 ΣΕΕ και το άρθρο 215 ΣΛΕΕ, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της».

Όσον αφορά στην υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου, η έκθεση αναφέρει ότι «η υπογραφή διμερούς μνημονίου συμφωνίας για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης τον Νοέμβριο του 2019 αύξησε τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς αγνόησε τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών της Ελλάδας στην εν λόγω περιοχή». Σημειώνει πως «υπήρξε μια απότομη αύξηση των προκλητικών ενεργειών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, ιδίως τις τουρκικές υπερπτήσεις ελληνικών κατοικημένων περιοχών» και επισημαίνει: «Από αυτή την άποψη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Δεκέμβριο του 2019, επιβεβαίωσε κατηγορηματικά την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με τις δράσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος. Τόνισε ότι το Μνημόνιο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

Η έκθεση της Κομισιόν κάνει παράλληλα λόγο για «οπισθοδρόμηση» του δικαστικού συστήματος της Τουρκίας, ενώ υπογραμμίζει ότι «η δυσανάλογη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων επηρεάζει αρνητικά την ελευθερία της έκφρασης».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά «παγώσει» με ευθύνη του Ερντογάν"

Ερντογάν και Τατάρ ανακοίνωσαν το άνοιγμα των Βαρωσίων

Το άνοιγμα των Βαρωσίων και μάλιστα την Πέμπτη, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον Τούρκο πρόεδρο, ο 'πρόεδρος' του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, μετά το πέρας της συνάντησής τους.

Δηλώνοντας ότι τα Βαρώσια είναι "αναμφισβήτητα έδαφος του ψευδοκράτους", ο Ερσίν Τατάρ είπε: "Κάνουμε το πρώτο συγκεκριμένο βήμα σύμφωνα με τον οδικό μας χάρτη, ανοίγουμε την παράκτια ζώνη. Ο "λαός" θα επωφεληθεί από την ακτή". 

"Η παραλία στην εδώ και καιρό εγκαταλελειμμένη πόλη των Βαρωσίων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου θα ανοίξει την Πέμπτη", είπε ο Τατάρ, για την περιοχή που παραμένει κλειστή από το 1974 και την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, με την πρόφαση της "ειρηνευτικής επέμβασης".

Ο Ερντογάν πήρε τον λόγο και είπε: "Συγχαίρω όλους τους Τουρκοκύπριους για αυτήν την όμορφη εξέλιξη. Γνωρίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα ενοχλήσει πολλά μέρη. Ευχόμαστε να καταστεί ανοιχτό το σύνολο της Αμμοχώστου για χρήση. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε υποστήριξη στις αρχές της 'ΤΔΒΚ' ως προς αυτό."

Νωρίτερα, εξάλλου ο τ/κ Τύπος μετέδωσε πως υπάρχει ο ισχυρισμός, ότι το ψευδοκράτος και η Τουρκία, επρόκειτο να προβούν σε τέτοια ανακοίνωση, μετά το ταξίδι αστραπή του Τατάρ στην Άγκυρα.

Οργή Ακιντζί: "Ντροπή για τη δημοκρατία μας"

Οι σημερινές αποφάσεις αποτελούν ντροπή για τη "δημοκρατία" μας, αναφέρει στην τοποθέτηση του ο Μουσταφά Ακιντζί σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις Ερντογάν και Τατάρ για τον αγωγό μεταφοράς νερού και τα Βαρώσια.

Σε γραπτή του δήλωση ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, αναφέρει ότι οι τελετές για το νερό και το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων έγιναν μόνο για να δώσουν πλεονέκτημα στον Τατάρ και αποτελούν μια άλλη διάσταση της παρέμβασης που έγινε στις 'εκλογές', κάτι που είχε καταγγείλει πριν κάποιες εβδομάδες.

"Όσο αφορά τα όσα γίνονται στην περίκλειστη Αμμόχωστο, είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε ότι δεν έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, όπως δήλωσα και στο παρελθόν, να είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και να μην αποτελούν εμπόδιο για τη λύση, αλλά συμβάλουν στη λύση. Καθώς ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προετοιμάζεται για την άτυπη πενταμερή 5+1 μετά τις 'εκλογές'.

Αυτοί που προσπαθούν να κάνουν βήματα στα Βαρώσια πριν τις εκλογές, οδηγούν τους Τ/κ σε μια δύσκολη κατάσταση στο διεθνές περιβάλλον", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίτροπος ΕΕ για θέματα Διεύρυνσης: "Η ανακοίνωση δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή"

Το άνοιγμα των Βαρωσίων που ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν "δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση στην περιοχή" δήλωσε πριν από λίγο ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την παρουσίαση των εκθέσεων προόδου για τις υπό ένταξη χώρες. Ο κοινοτικός επίτροπος διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου ώστε να προβεί σε ολοκληρωμένη τοποθέτηση.

Καταδίκη από την κυπριακή κυβέρνηση

Με γραπτή του δήλωση, ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, εξέφρασε τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης για την κίνηση από πλευράς Ερντογάν-Τατάρ.

Αναλυτικά:

"Ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζουν με το πλέον έντονο τρόπο την απόφαση της κατοχικής Τουρκίας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ, να επεκτείνουν την άδεια εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων, σε μια προεκλογική φιέστα που έστησαν στην Άγκυρα, παραμονές της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Αυτή η προκλητική και παράνομη ενέργεια της Τουρκίας και των εγκαθέτων της στην Κύπρο θα καταγγελθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην ΕΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα ως μια πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και έρχεται σε αντίθεση με τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το θέμα θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο σήμερα για ανταλλαγή απόψεων και λήψη αποφάσεων".

capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν και Τατάρ ανακοίνωσαν το άνοιγμα των Βαρωσίων"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τετάρτη έξω από το Εφετείο

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εφετείο θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με την Αστυνομία, αύριο Τετάρτη, από τις 6:00, λόγω των συγκεντρώσεων που έχουν εξαγγελθεί.

Ειδικότερα, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία και η στάση-στάθμευση οχημάτων στα εξής σημεία:

- Λουκάρεως, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.

- Δέγλερη, στο τμήμα της, μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.

- Κάλβου, στο τμήμα της, μεταξύ των οδών Δέγλερη και Λουκάρεως.

- Τριχωνίδος και Κούζη, σε όλο το μήκος τους.

- Δ. Τσέλιου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κεδρηνού και Κάλβου.

- Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της (σταδιακά από τις 07:45).

Οι οδηγοί για την εξυπηρέτησή τους, αλλά και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, μπορούν να ακολουθούν τις ακόλουθες εναλλακτικές διαδρομές:

Λ. Αλεξάνδρας:

- Ρεύμα προς Κηφισίας (άνοδος): Μέσω της οδού Πατησίων.

- Ρεύμα προς Πατησίων (κάθοδος): Μέσω της Β. Σοφίας.

- Λουκάρεως, Δέγλερη, Κάλβου, Τριχωνίδος, Κούζη, Δ. Τσέλιου: Μέσω παράλληλων οδών, και σύμφωνα με την κατεύθυνση κυκλοφορίας τους.

Προς και από νοσοκομειακά ιδρύματα «ΕΛΠΙΣ» και «Άγιος Σάββας» (για ασθενείς και εργαζόμενους):

- Μέσω της διαδρομής: Πανόρμου-δεξιά Κεδρηνού-αριστερά Δημητσάνας (αντίθετα-διευκόλυνση από ρυθμιστή τροχονόμο)

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες. Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία-τρόλεϊ).

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τετάρτη έξω από το Εφετείο"

Κορωνοϊός: Στα 399 τα νέα κρούσματα, τα 213 στην Αττική - 87 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 399 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20541, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες. 3122 (15.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8385 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από τα 359 εγχώρια κρούσματα, τα 55 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 συνδέονται με δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ.

Αναλυτικότερα:

– 33 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 213 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 9 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ευβοίας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων το 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα από Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων το 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων τα 3 προέρχονται από ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με συρροή στη νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών στο Καρατεπέ
– 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 229 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 420 θανάτους συνολικά στη χώρα. 158 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης από τους κ.κ. Μαγιορκίνη και Χαρδαλιά έγινε γνωστός ο θάνατος δύο ακόμα ασθενών, ενός 87χρονου στον «Ευαγγελισμό» και μίας 42χρονης με υποκείμενο νόσημα στο Πανεπιστημιακό Πατρών.

Δείτε την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΟΕΔΥ εδώ


Μαγιορκίνης: Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας

Κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, αφού παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία σχετικά με το τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ότι «η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου».

Από το Σεπτέμβριο η χώρα μας καταγράφει καθημερινά 200-400 διαγνώσεις με ήπιες αυξητικές τάσεις. Σημαντικός είναι επίσης ο κρίσιμος αριθμός των διασωληνωμένων, που διαμορφώνεται πλέον πάνω από 80, μαρτυρώντας πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας.

Το μεγάλο βάρος του επιδημικού φορτίου παραμένει στην Αττική με περισσότερες από 50% των νέων εγχώριων διαγνώσεων σε καθημερινή βάση.

Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι είναι πλέον προφανές ότι «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» και με την έλευση του χειμώνα η μεταδοτικότητα του ιού αναμένεται να αυξηθεί.

Για το λόγο αυτό «χρειάζεται περισσότερη προσοχή από όλους μας τις ημέρες που έρχονται», όπως είπε, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχει κόπωση στον πληθυσμό, όχι μόνο στην  Ελλάδα αλλά και αλλού.

Ερωτηθείς για τη στάση που τηρεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι το θέμα δεν άπτεται της επιστήμης αλλά της πολιτικής.

Αναφερόμενος στα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ακολουθούνται στους ασθενείς που νοσηλεύονται στα ελληνικά νοσοκομεία, με αφορμή και την θεραπεία που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι υπάρχουν δύο μεγάλες γραμμές θεραπείας με δεξαμεθαζόνη και ρεμντενσιβίρη, «τις οποίες ξέρουν οι γιατροί πότε, σε ποια χρονική στιγμή θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν». Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έλαβε και μονοκλωνικά αντισώματα «που είναι κάτι ανάλογο με τον ορό πλάσματος από άτομα που έχουν ανάρρωσει και μπορεί να χορηγηθεί ως θεραπευτική αγωγή σε ασθενείς».

Όσον αφορά την ρεμντενσιβίρη και πότε χορηγείται στην Ελλάδα, ο καθηγητής εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση του φαρμάκου σε διεθνές επίπεδο και τόνισε πως «στη χώρα μας χορηγείται όταν επιδεινώνονται τα αέρια αίματος ενός ασθενούς και είναι ορατός ο κίνδυνος να μπει σε μονάδα εντατικής θεραπείας». Ιδανικά το φάρμακα αυτό θα μπορεί στο μέλλον και εφόσον υπάρχει σε επάρκεια, να δίνεται στην αρχή της νόσησης από κορονοϊό όπως π.χ. χορηγούνται σήμερα τα αντιικά φάρμακα κατά της γρίπης από την αρχή έναρξης των συμπτωμάτων, συμπλήρωσε.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στα 399 τα νέα κρούσματα, τα 213 στην Αττική - 87 οι διασωληνωμένοι"

Αποσύρει αντισηπτικό gel χεριών ο ΕΟΦ

Την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του προϊόντος «Sanergel-Αντισηπτικό gel χεριών», αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Το προϊόν διατίθεται ως βιοκτόνο, χωρίς να έχει την προβλεπόμενη άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ.

Η απόφαση εκδόθηκε στο πλαίσιο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας και η εταιρεία ThraCo IKE οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του προϊόντος και να το αποσύρει από την αγορά.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποσύρει αντισηπτικό gel χεριών ο ΕΟΦ"

Ηράκλειο: "Είχε πεθάνει" και δεν το ήξερε - Πολίτης στα γρανάζια της γραφειοκρατίας

Ένα απίστευτο κι όμως ελληνικό περιστατικό βίωσε σήμερα κάτοικος των Αρχανών, αφού σε επίσκεψη του στα ΚΕΠ, όπου κλήθηκε για να βεβαιώσει το γνήσιο της υπογραφής του, ενημερώθηκε από την υπάλληλο ότι το ηλεκτρονικό σύστημα του δημοτολογίου τον έχει καταχωρήσει ως νεκρό!

Συγκεκριμένα, η υπάλληλος η οποία ευτυχώς για τον 54χρονο έτυχε να τον γνωρίζει προσωπικά, τον ενημέρωσε για το μπέρδεμα και του εξήγησε ότι η ταυτότητα του δεν ισχύει εφόσον εμφανίζεται ως πεθαμένος! 

Όπως εξήγησε στο Ράδιο Κρήτη  και στον Μανώλη Αργυράκη, ο 54χρονος Αρχανιώτης, δεν υπάρχει περίπτωση να έχει γίνει αυτό το τραγελαφικό λάθος λόγω συνωνυμίας, αφού στην περιοχή των Αρχανών δεν υπάρχει αντίστοιχο όνομα.

Ο ίδιος φοβάται μην πέσει θύμα της γραφειοκρατίας, προκειμένου να αποδείξει ότι είναι ζωντανός!

Τελικά όπως αποδείχθηκε, το πρόβλημα προέκυψε από το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ταυτοποίησης της υπηρεσίας, το οποίο χειρίζεται η αστυνομία και μάλλον η όλη αναστάτωση οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.

Συγκεκριμένα, στο σύστημα αυτό μπαίνουν τα προσωπικά στοιχεία του πολίτη, γίνεται ταυτοποίηση και βγαίνει αναλυτική εικόνα κατάστασης, η οποία είναι καταχωρημένη από την αστυνομία.

Όπως όμως είπε ο Δήμαρχος Αρχανών κος Μανώλης Κοκοσάλης στο Ράδιο Κρήτη, για να καταχωρηθεί ένας πολίτης  από την αστυνομία νεκρός θα πρέπει πρώτα να έχει εκδοθεί ληξιαρχική πράξη θανάτου, αλλά και να έχει παραδοθεί η ταυτότητα του θανόντος.

Ο κος Κοκοσάλης δεσμεύτηκε να διερευνηθεί το περιστατικό, προκειμένου στο μέλλον να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος και να μη γίνουν αντίστοιχα λάθη.

ekriti

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: "Είχε πεθάνει" και δεν το ήξερε - Πολίτης στα γρανάζια της γραφειοκρατίας"

Κ. Σακελλαροπούλου σε Γ. Στόλτενμπεργκ: Το μήνυμα στην Άγκυρα να είναι απολύτως σαφές

«Υψίστης σημασίας το μήνυμα που θα λάβει η Άγκυρα να είναι απολύτως σαφές. Ευανάγνωστο και όχι διφορούμενο» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη συνάντησή της με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η κ. Σακελλαροπούλου επεσήμανε ότι «η μόνη αποδεκτή οδός είναι αυτή της διεθνούς νομιμότητας και της συνεργασίας με όλες τις γειτονικές της χώρες, στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των αρχών της καλής γειτονίας». Παράλληλα, υπενθύμισε, ότι την αμέσως προηγούμενη περίοδο η περιοχή μας γνώρισε μια ιδιαίτερης έντασης κλιμάκωση, λόγω των τουρκικών παραβατικών και εχθρικών ενεργειών, όπως είπε.

Μάλιστα, υπογράμμισε: «Η ψύχραιμη και αποφασιστική στάση της Ελλάδας οδήγησε και την Τουρκία σε ένα πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης και έτσι έχει ανοίξει τώρα ο δρόμος για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών χωρίς τη χρήση βίας. Συνέβαλε επίσης και στην ολοκλήρωση της δικής σας πρωτοβουλίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για το μηχανισμό πρόληψης ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο ίδιο πλαίσιο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει τονίσει επανειλημμένως ότι επιδιώκει το διάλογο με όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της περιοχής μας. Η συνέχεια όμως θα εξαρτηθεί από το βαθμό ειλικρίνειας και από τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς».

Γενς Στόλτενμπεργκ: Είμαι σίγουρος ότι οι διαφορές αυτές θα μπορέσουν να λυθούν ειρηνικά

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή, επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι πολύτιμος εταίρος και ευχαρίστησε για τη σημαντική συμμετοχή και συνεισφορά της χώρας μας, η οποία-όπως σημείωσε- «εκτιμάται από όλους μας».

«Συμμετέχετε σε διάφορες αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, από το Αφγανιστάν μέχρι το Κοσσυφοπέδιο. Τα αεροσκάφη σας διατηρούν την ασφάλεια πάνω από το Μαυροβούνιο μέσω της αποστολής εκεί και βεβαίως η συμμετοχή του ναυτικού είναι σημαντικό κομμάτι της θαλάσσιας ναυτικής διάταξης του ΝΑΤΟ.

Και βεβαίως είναι πολύ ευχάριστο για εμάς το γεγονός ότι η Ελλάδα επί πολλά χρόνια έχει τηρήσει τον στόχο της δαπάνης πάνω από το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες. Με τις επενδύσεις στον τομέα των ενόπλων δυνάμεων, έχετε ανακοινώσει ότι πρόκειται να προχωρήσετε σε εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, τόσο της Αεροπορίας, όσο και του Ναυτικού. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται και η Ελλάδα και το ΝΑΤΟ» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ακολούθως, υποστήριξε ότι γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εξέφρασε τη χαρά του για τη δημιουργία ενός διμερούς μηχανισμού για την αποφυγή αυτών των κρίσεων. «Με τον μηχανισμό αυτό θα μειωθούν οι κίνδυνοι πρόκλησης ατυχημάτων ή επεισοδίων, και αν αυτά συμβούν, θα μπορέσουν να περιορισθούν οι συνέπειές τους» πρόσθεσε.

Τέλος, δήλωσε πεπεισμένος ότι αυτός ο μηχανισμός θα βοηθήσει και στις συνομιλίες, οι οποίες θα είναι σε διπλωματικό επίπεδο για την επίλυση του θέματος που υποβόσκει. «Και είμαι σίγουρος ότι οι διαφορές αυτές θα μπορέσουν να λυθούν ειρηνικά στη βάση των διαπραγματεύσεων που θα στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ» κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Σακελλαροπούλου σε Γ. Στόλτενμπεργκ: Το μήνυμα στην Άγκυρα να είναι απολύτως σαφές"

Κέρκυρα: Καρέ-καρέ η σύλληψη άνδρα που δεν φορούσε μάσκα - Αστυνομική βία κατήγγειλε ο 40χρονος

Στη σύλληψη πολίτη που δεν φορούσε μάσκα προχώρησαν αστυνομικοί στην Κέρκυρα. Όλα ξεκίνησανόταν ζήτησαν από πολίτη που δε φορούσε μάσκα σε εξωτερικό χώρο τα στοιχεία του για να του δώσουν το πρόστιμο.

Ωστόσο φαίνεται πως ο διαπληκτισμός που είχαν οδήγησε στο να κληθούν οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ οι οποίοι νομίζοντας ότι ο πολίτης το σκάει τον έριξαν στο οδόστρωμα ενώ ο ίδιος έλεγε ότι είναι καρδιοπαθής.



Τι είπε αυτόπτης μάρτυρας στο MEGA

Αυτόπτης μάρτυρα ανέφερει στο MEGA ότι ο 40χρονος ήταν συνεργάσιμος και ζητούσε ο ίδιος να πάει στο Τμήμα με τους αστυνομικού για να καταθέσει σε βάρος τους μήνυση.

«Τους φώναζε πάμε τώρα στο Τμήμα να σας κάνω μήνυση, γιατί είναι λάθος αυτό που κάνετε και την ώρα που κάνει την κίνηση να μπει στο αμάξι τον αρπάζουν τέσσερα άτομα. Τον σπρώχνουν κάτω τον πατάνε ενώ αυτός συνεργαζόταν ήθελε να πάει στο Τμήμα» περιγράφει ο αυτόπτης μάρτυρας.

«Ο άνθρωπος με το που τον τράβηξαν από το αμάξι φώναζε συνεργάζομαι είμαι καρδιοπαθής. Συνεργάζομαι είμαι καρδιοπαθής» προσθέτει ο αυτόπτης μάρτυρας.

Σε βάρος του 40χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για βία κατά των αστυνομικών και απειλή ενώ του επιβλήθηκε και το πρόστιμο των 150 ευρώ για μη χρήση μάσκας.

Από την πλευρά του ο συλληφθείς κατέθεσε μήνυση σε βάρος ενός αστυνομικού για εξύβριση και απλή σωματική βλάβη με αποτέλεσμα ο ένστολος να συλληφθεί.

H ανακοίνωση της αστυνομίας 

Χθες το απόγευμα, στην Κέρκυρα, αστυνομικοί που διενεργούσαν ελέγχους για την τήρηση των μέτρων αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού, διαπίστωσαν ότι άνδρας δεν έφερε προστατευτική μάσκα εντός καταστήματος.

Τον κάλεσαν να βγει έξω από το κατάστημα και όταν τον ενημέρωσαν ότι θα του βεβαιωθεί το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο, άρχισε να φωνάζει και να απειλεί τους αστυνομικούς.

Πριν ολοκληρωθεί ο αστυνομικός έλεγχος έφυγε από το σημείο τρέχοντας και εισήλθε στο αυτοκίνητό του, ενώ στη συνέχεια αντιστάθηκε στην προσπάθεια των αστυνομικών να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν.

Τελικά συνελήφθη με τη συνδρομή της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Κέρκυρας, όπου σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για απειλή και άσκησης βίας κατά Υπαλλήλων, ενώ παράλληλα του επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο.

Ο συλληφθείς υπέβαλε έγκληση σε βάρος αστυνομικού για απλή σωματική βλάβη και εξύβριση.

Οι σχετικές δικογραφίες υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρκυρα: Καρέ-καρέ η σύλληψη άνδρα που δεν φορούσε μάσκα - Αστυνομική βία κατήγγειλε ο 40χρονος"

Οι S-400 στους δρόμους της Τουρκίας: Ενεργοποίηση και δοκιμές! (vid)

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία ξεκίνησε τη διαδικασία ενεργοποίησης και δοκιμής του ρωσικού συστήματος άμυνας S-400 που αγοράστηκε από τη Ρωσία σε ένα κέντρο εκπαίδευσης κοντά στη βόρεια πόλη Σινώπη.

Κατά την προετοιμασία για την πρώτη δοκιμή, 10 αεροπορικοί στόχοι του Banshee θα χρησιμοποιηθούν για τις δοκιμές των S-400, οι οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν από τις 5 έως τις 16 Οκτωβρίου, ανέφερε το Turkish Minute, επικαλούμενο επίσημη αλληλογραφία της κυβέρνησης.

«Οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του συστήματος αεράμυνας S-400 θα πραγματοποιηθούν στο εύρος πυραύλων της Σινώπης από τις 5 έως τις 16 Οκτωβρίου 2020 για να δοκιμαστεί η ετοιμότητά τους. Η δοκιμή θα ελέγξει την ικανότητα του συστήματος να ανιχνεύει και να παρακολουθεί τους στόχους, τη λειτουργικότητα των ραντάρ, τις δυνατότητες του συστήματος επικοινωνίας, καθώς και τον έλεγχο δοκιμών-πυρκαγιάς και τον έλεγχο των εντολών», αναφέρει το ίδιο το έγγραφο.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ενέκρινε την προκαταρκτική ενεργοποίηση του συστήματος S-400 για να δοκιμάσει τις δυνατότητες των ραντάρ στη Στρατιωτική Βάση της Άγκυρας Güvercinlik από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2019.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εμφανίστηκαν αναφορές ότι το ραντάρ του αντιαεροπορικού συστήματος παρακολούθησε τουρκικά F-16 και αμερικανικά F-35, καθώς πετούσαν κοντά στην Κασπία Θάλασσα.

onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι S-400 στους δρόμους της Τουρκίας: Ενεργοποίηση και δοκιμές! (vid)"

Έκθεση «χάδι» της Κομισιόν για την Τουρκία: Καμία αναφορά στην παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας

Την έκθεση προόδου της Τουρκίας παρουσιάζει σήμερα η Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Welt, η οποία παρουσιάζει αποσπάσματά της.

Η έκθεση προόδου αναφέρει ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική «συγκρούεται όλο και περισσότερο με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας». Η Κομισιόν επιρρίπτει μάλιστα συγκεκριμένα στην Τουρκία «παράνομες δράσεις και προκλητικές δηλώσεις» έναντι της Κύπρου.

Για την Ελλάδα δεν αναφέρει τίποτα!

«Η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την ΕΕ και καταγράφει σοβαρή οπισθοδρόμηση όσον αφορά τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ατομικά δικαιώματα και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Οι συνεχιζόμενες συλλήψεις ηγετών της αντιπολίτευσης, ακτιβιστών, δημοσιογράφων και μελών της κοινωνίας των πολιτών και ακαδημαϊκών στο πλαίσιο της ευρύτερης αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας είναι βαθύτατα ανησυχητικές».

Η Κομισιόν διαπιστώνει ότι «η Άγκυρα δεν έχει σημειώσει πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς», εξακολουθεί να μην υπάρχει αποτελεσματική διάκριση των εξουσιών ενώ «συνεχίζουν να υφίστανται σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τη λειτουργικότητα της οικονομίας».

Όσον αφορά την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι «στην Τουρκία συνεχίζεται αδιάλειπτα η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ εκείνοι που επιχειρούν να τα προστατεύσουν, συχνά συλλαμβάνονται». Όσον αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης η Κομισιόν συμπεραίνει ότι «συνεχίζεται η σοβαρή οπισθοδρόμηση που παρατηρείται από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016».

Οι πολιτικές πιέσεις και οι μεταθέσεις μεγάλου αριθμού δικαστών και εισαγγελέων παρά τη θέλησή τους συνεχίζονται, υπονομεύοντας έτσι την ανεξαρτησία της τουρκικής δικαιοσύνης, αναφέρει η έκθεση προόδου.

«Η Τουρκία πρέπει να αναθεωρήσει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία. Την ώρα που η Τουρκία εξακολουθεί να φέρεται αντιμέτωπη με την απειλή τρομοκρατικών ομάδων, η μάχη κατά της τρομοκρατίας έχει οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας. Η Τουρκία συνέχισε τον αγώνα της κατά τρομοκρατικών πυρήνων του εσωτερικού και του εξωτερικού». Η έκθεση επικροτεί μάλιστα τη συνεργασία των τουρκικών αρχών με την ΕΕ στον πεδίο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Πρόοδο διαπιστώνει η Κομισιόν στην μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου. «Το 2019 η Τουρκία κατέβαλε προσπάθειες ώστε να υλοποιήσει τη συμφωνία με την ΕΕ από τον Μάρτιο του 2016. (Η Τουρκία) παίζει ρόλο κλειδί στην αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών κατά μήκος της ανατολικής μεσογειακής οδού.

Οι Βρυξέλλες επιδοκιμάζουν ειδικώς τις «εξαιρετικές προσπάθειες» της Τουρκίας για την περίθαλψη σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία. Την ίδια ώρα ωστόσο η Κομισιόν στηλιτεύει εκ νέου την τουρκική κυβέρνηση επειδή τον Μάρτιο του 2020 «ενθάρρυνε ενεργά πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν τα ελληνικά σύνορα στο δρόμο προς την Ευρώπη».

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκθεση «χάδι» της Κομισιόν για την Τουρκία: Καμία αναφορά στην παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας"

Αναδρομικά συνταξιούχων: Θα καταβληθούν τον Οκτώβριο μαζί με τις συντάξεις

Εντός Οκτωβρίου μαζί με τις  συντάξεις θα ξεκινήσει η καταβολή των αναδρομικών στους δικαιούχους συνταξιούχους σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Ο υπουργός παρουσιάζοντας και την σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια ανέφερε ότι τα αναδρομικά είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα, δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές και δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου ή εισφοράς αλληλεγγύης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το σύνολο των αναδρομικών ανέρχεται σε 1,4 δισ ευρώ και αναλύεται σε 892 εκατ. ευρώ προς συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και 496 εκατ. ευρώ σε συνταξιούχους του Δημοσίου.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα ανέφερε «για λόγους αποφυγής συνωστισμού η καταβολή αναδρομικών θα γίνει κανονικά τον Οκτώβριο με την καταβολή κανονικών συντάξεων σε διακριτό κωδικό ώστε κάθε συνταξιούχος να ξέρει τι θα πάρει».

Πάντως από την πλευρά της αντιπολίτευσης τόσο ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος από το Κίνημα Αλλαγής κατήγγειλαν την διάταξη που προβλέπει ότι οι συνταξιούχοι με την είσπραξη των αναδρομικών παραιτούνται κάθε άλλης αξίωσης (σ.σ. αναδρομικά για επικουρικές συντάξεις).

«Στα χέρια μου κρατώ την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που συνεδρίασε 10.6.2015 και αποφάσισε το 2018. Ελεγε αυτή η απόφαση προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει για την επιστροφή των ποσών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα. Εμείς καταβάλουμε τα αναδρομικά» απάντησε ο κ. Βρούτσης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αναδρομικά συνταξιούχων: Θα καταβληθούν τον Οκτώβριο μαζί με τις συντάξεις"

Ρ.Τ.Ερντογάν σε Α.Μέρκελ: «Η Ε.Ε. υπέκυψε στους εκβιασμούς Ελλάδας και Κύπρου»

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνομιλία του που πραγματοποίησε νωρίτερα με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στον απόηχο και των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέκυψε στους εκβιασμούς της Ελλάδας και της Κύπρου.

Όπως αναφέρει ακόμη η Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο πως οι αποφάσεις της Συνόδου δεν είναι επαρκείς για να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.  

Ο Ερντογάν συντηρεί την επιθετική ρητορική, μετά και τη χθεσινή τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο, μεταξύ άλλων, είχε χαρακτηρίσει την Κύπρο, το Ισραήλ, αλλά και τη Συρία «κράτη – εγκληματίες», προσθέτοντας πως «όσοι μιλούσαν εναντίον μας τώρα κάθονται να συνομιλήσουν μαζί μας».

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι νωρίτερα σήμερα, η νέα ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ανέφερε πως η Τουρκία κινείται «ολοένα και πιο μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σύμφωνα με αποσπάσματα της έκθεσης που διέρρευσαν στη γερμανική εφημερίδα Welt, η γειτονική μας χώρα «αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια όσον αφορά τη δημοκρατία, το κράτος Δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος.

​Οι συνεχιζόμενες συλλήψεις ηγετών της αντιπολίτευσης, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημοσιογράφων, μελών της κοινωνίας των πολιτών και ακαδημαϊκών στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας είναι βαθιά ανησυχητικές».

 pronews

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρ.Τ.Ερντογάν σε Α.Μέρκελ: «Η Ε.Ε. υπέκυψε στους εκβιασμούς Ελλάδας και Κύπρου»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news