facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Συγκλονίζει 25χρονος που διασωληνώθηκε με κορωνοϊό -Περιγράφει όλα όσα του συνέβησαν

Παρά το νεαρό της ηλικίας του βρέθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη διασωληνωμένος στην Εντατική του Ασκληπιείου Βούλας.

Συγκλονίζει η ιστορία του 25χρου Πέτρου, ο οποίος ξαφνικά βρέθηκε από την Τήνο στη ΜΕΘ του Ασκληπιείου Βούλας, παρόλο που δεν είχε υποκείμενο νόσημα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο νεαρός άντρας στέλνει το δικό του μήνυμα σε όσους αμφισβητούν την απειλή της νόσου Covid-19.

Ο Πέτρος βγήκε νικητής λίγες ημέρες πριν από τα 25α γενέθλιά του.

«Είχα 40 πυρετό και δεν έπεφτε»
Ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει πως από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκε να δίνει μάχη για τη ζωή του στην Εντατική έχοντας νοσήσει από κορωνοϊό.

«Εγώ πραγματικά δεν είχα κανένα νόσημα, γενικά είμαι πολύ αθλητικός, δεν αρρωσταίνω σχεδόν ποτέ, δεν κάνω χρήση φαρμάκων, γενικά η ζωή μου είναι πολύ υγιεινή και αθλητική. Κανείς δεν το περίμενε ότι θα καταλήξω κάπως έτσι» περιγράφει.

Για τέσσερις ημέρες είχε 40 πυρετό που δεν έπεφτε,το τρίτο τεστ ήταν θετικό και τότε στήθηκε μία γέφυρα ζωής από την Τήνο στην Αθήνα.

«Αποφασίστηκε και ήρθε ελικόπτερο και με πήρε μέσα σε κάψουλα γιατί είχα τον ιό εν τέλει. Με βάλανε σε κώμα στη Σύρο από εκεί και πέρα δεν καταλάβαινα τίποτα, διασωληνώθηκα, με φέρανε στην Αθήνα στο Ασκληπιείο της Βούλας και μπήκα στη ΜΕΘ μέσα σε καταστολή. Έτσι ξεκίνησε η διαδικασία της εντατικής», προσθέτει.

«Σοκαρίστηκα, δεν ήξερα πού βρίσκομαι»
Ο οργανισμός του αντέδρασε και τότε ήρθε η σοκαριστική εμπειρία της εντατικής.

«Έπαθα ένα σοκ γιατί δεν ήξερα που βρίσκομαι και τι κάνω, οι γιατροί ήρθαν κατευθείαν μου λένε είσαι καλά, τι κάνεις;»…Ο Πέτρος θυμάται να τον ρωτούν αν καταλαβαίνει τι γίνεται και πού βρίσκεται.

Όπως αναφέρει καταλάβαινε τι του συμβαίνει κι η εμπειρία στην εντατική ήταν δύσκολη.

«Είσαι μόνος σου, δεν έχεις επικοινωνία με τους δικούς σου. Δεν ήξερα εάν γνωρίζουν για εμένα, εν τέλει μου είπαν οι γιατροί ότι τους ενημερώνουν καθημερινά.  Δεν έχεις κινητό, δεν έχεις επικοινωνία με κανέναν άνθρωπό σου. Το μόνο που γίνεται είναι να μαθαίνουν οι δικοί σου μέσω των γιατρών την κατάστασή σου» προσθέτει.

«Το σώμα έχει πάθει ζημιά»

Πλέον νοσηλεύεται σε απλό θάλαμο, ο οργανισμός του όμως είναι αρκετά ταλαιπωρημένος. Με δυσκολία στέκεται όρθιος, δυσκολεύεται ακόμη και να μιλήσει.

«Το μήνυμα που θέλω να δώσω στους νέους της ηλικίας μου, καταλαβαίνω, παρακολουθώ το τι γίνεται στην ηλικία μου μέσω των social media, είναι ότι δεν προσέχουν όσο θα έπρεπε να προσέχουν , θέλει ιδιαίτερη προσοχή, εύχομαι σε κανέναν να μην περάσει την εμπειρία που πέρασα εγώ» αναφέρει.

«Είναι κάτι πολύ δύσκολο, είναι κάτι χρονοβόρο. Καταλαβαίνετε ότι ακόμα και τώρα αναρρώνω και ακόμα και όταν βγω σε λίγες ημέρες από εδώ, θα συνεχίσω να πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός, να κάνω φυσικοθεραπείες. Το σώμα έχει πάθει ζημιά. Πρέπει δηλαδή για να επανέλθω να δουλέψω πάρα πολύ σκληρά. Έχουν ατονήσει πάρα πολύ οι μύες» προσθέτει, περιγράφοντας πως πλέον περπατά και το σώμα του είναι τόσο καταβεβλημένο που δεν μπορεί να κρατήσει το σώμα του όρθιο, δεν μπορεί να κάνει βήματα άνετα.

«Δηλαδή κουράζομαι να πάω από εδώ μέχρι το μπάνιο να σας το πω έτσι απλά», εξηγεί.

«Δεν γνωρίζω από που κόλλησα. Στο οικείο μου περιβάλλον δεν έχει κανένας τον ιό. Δεν έχω καμία ιδέα από που κόλλησα τον ιό, αλλά με βρήκε. Είναι κάτι που μπορεί να σε βρει παντού. Μπορεί να ακουμπήσεις κάτι που είχε ακουμπήσει κάποιος που ήταν μολυσμένος με τον ιό και δεν το γνώριζε και να το πάρει ο οργανισμός σου» δηλώνει και τονίζει πως δεν βρίσκει λόγια να ευχαριστήσει γιατρούς και νοσηλευτές που έδωσαν μαζί του αυτό τον αγώνα.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκλονίζει 25χρονος που διασωληνώθηκε με κορωνοϊό -Περιγράφει όλα όσα του συνέβησαν"

Καναδάς: Σταματούν οι εξαγωγές όπλων προς Τουρκία, εξετάζει αν στάλθηκε καναδικό στρατιωτικό υλικό στο Αζερμπαϊτζάν

Ο Καναδάς ανακοίνωσε απόψε ότι διακόπτει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία και θα εξετάσει αν η χώρα αυτή παραδίδει καναδικό στρατιωτικό υλικό στο Αζερμπαϊτζάν.

«Με βάση το αυστηρό καθεστώς ελέγχου των εξαγωγών του Καναδά και υπό το φως των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, ανέστειλα τις σχετικές άδειες εξαγωγής προς την Τουρκία, ώστε να δοθεί χρόνος για να εξεταστεί καλύτερα η κατάσταση», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπανί σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι έχει διατάξει έρευνα μετά τις καταγγελίες ότι καναδική τεχνολογία χρησιμοποιείται στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με καναδικά μέσα ενημέρωσης, η Οτάβα έδωσε τον Μάιο άδεια στην καναδική εταιρεία L3Harris Wescam να εξάγει συστήματα απεικόνισης και στόχευσης σε μια τουρκική εταιρεία κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατασκευασμένα από την τουρκική εταιρεία Baykar, στις συγκρούσεις που συνεχίζονται εδώ και πάνω από μία εβδομάδα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Καναδάς είχε διακόψει πριν από έναν χρόνο τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στη βόρεια Συρία, με στόχο τους Κούρδους αντάρτες. Τον Μάιο όμως οι εξαγωγές ξανάρχισαν.

«Ζητάμε να ληφθούν αμέσως μέτρα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και επαναλαμβάνουμε ότι τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καναδάς: Σταματούν οι εξαγωγές όπλων προς Τουρκία, εξετάζει αν στάλθηκε καναδικό στρατιωτικό υλικό στο Αζερμπαϊτζάν"

Στόλτενμπεργκ: Με τον Ερντογάν συζητήσαμε για τον στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής στην Ανατολική Μεσόγειο

Συνάντηση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε στην Άγκυρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Γενς Στόλτενμπεργκ, συζήτησαν «για τον στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής που αναπτύχθηκε από το ΝΑΤΟ για την Ανατολική Μεσόγειο».

Ειδικότερα, ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής συμμαχίας έγραψε στο twitter: «Καλή συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στην 'Άγκυρα για σειρά θεμάτων ασφαλείας. Συζητήσαμε για τον στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής που αναπτύχθηκε από το ΝΑΤΟ για την Ανατολική Μεσόγειο. Σταθερή μου ελπίδα είναι ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές προσπάθειες».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Στόλτενμπεργκ: Με τον Ερντογάν συζητήσαμε για τον στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής στην Ανατολική Μεσόγειο"

Δημοσίευμα βόμβα από Spiegel: Ο Ερντογάν στέλνει τζιχαντιστές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Απίστευτο δημοσίευμα από το Spiegel το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει πως ο Ταγίπ Ερντογάν στέλνει τζιχαντιστές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έναντι αμοιβής 1.000 ευρώ το μήνα!

Παράλληλα σύμφωνα με το Open οι Σύριοι ισλαμιστές μιλούν ονομαστικά και αναφέρουν πως στρατολογούνται στη Βόρεια Συρία, μεταφέρονται στην πόλη Γκαζιαντέπ και στην συνέχεια στην Άγκυρα, όπου λαμβάνουν τις σχετικές οδηγίες για να πάνε για να πολεμήσουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αυτή τη στιγμή στο Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται 1.000 Σύριοι, ενώ σύμφωνα με τον διοικητή έχουν χαθεί 60 άτομα.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσίευμα βόμβα από Spiegel: Ο Ερντογάν στέλνει τζιχαντιστές στο Ναγκόρνο Καραμπάχ"

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν παραδέχεται ότι με τουρκικά drone επιτίθεται στην Αρμενία…

Το Αζερμπαϊτζάν αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι χρησιμοποιεί τουρκικά  εξοπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για να επιτεθεί στην Αρμενία.

«Τα τουρκικά οπλισμένα drones που ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν μειώνουν τα θύματά μας. Αυτά τα drones δείχνουν τη δύναμη της Τουρκίας. Μας ενδυναμώνουν επίσης», δήλωσε ο  Ιλχάμ Αλίγιεφ, πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν.

Σχετική ανάρτηση έγινε στο Twitter από τον Σεμπάστιεν Ρόμπλιν, πολιτικού αναλυτή – δημοσιογράφου του «The National Interest», που αναδημοσιεύει post  του Ragip Soylu.

 

 echedoros-a

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν παραδέχεται ότι με τουρκικά drone επιτίθεται στην Αρμενία…"

Προκλητικός Ερντογάν: Κράτη εγκληματίες Κύπρος, Ισραήλ, Σύρια

Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου. 

«Κράτη – πειρατές» χαρακτήρισε την Κύπρο, το Ισραήλ και τη Συρία, ενώ σημείωσε πως «όσοι μιλούσαν εναντίον μας τώρα κάθονται να συνομιλήσουν μαζί μας», εννοώντας την Ελλάδα.

Το νέα εμπρηστικό παραλήρημα του Τούρκου προέδρου, έλαβε μέρος μετά το τέλος της συνεδρίασης του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου την Δευτέρα, το οποίο ασχολήθηκε κυρίως με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Ο κόσμος αν δεν απαλλαγεί από τα κράτη πειρατές και τους πειρατές κυβερνώντες τους, η ανθρωπότητα δεν θα καταφέρει να πετύχει την ειρήνη και την ηρεμία. Δυστυχώς, ειδικά στη δική μας περιοχή ο αριθμός των κρατών-πειρατών είναι πολύ μεγάλος. Αυτά τα κράτη-πειρατές από το Ισραήλ μέχρι την Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου και το καθεστώς της Συρίας, καταπιέζουν και τους δικούς τους πολίτες, αλλά καταλύουν και την παγκόσμια σταθερότητα» δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας πως:

«Η εποχή που αυτά τα κράτη χρησιμοποιούσαν αυτές τις μεθόδους, με το να κρύβονται κάτω από τη φούστα των διεθνών δυνάμεων, προκαλώντας μπελάδες στην ανθρωπότητα, πλησιάζει πλέον στο τέλος της. Ο κόσμος δεν μπορεί να σηκώσει άλλο αυτή την τυραννία. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε δύναμη και κάθε δυνατότητα που διαθέτει για να καταστρέψει αυτό το άδικο, παράνομο, άσχημο και αιμοσταγές παιχνίδι».

Ο Τούρκος πρόεδρος άφησε αιχμές και κατά της Ελλάδας, υποστηρίζοντας προκλητικά πως δεν ήθελε διάλογο για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τελικά αποδέχτηκε διαπραγματεύσεις επί ίσοις όροις. Ο ίδιος ευχήθηκε τέλος, να έρθουν «καλά νέα» και για εύρεση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τη Μαύρη Θάλασσα.

«Το φυσικό αέριο που ανακαλύψαμε στην Μαύρη Θάλασσα ήταν τα πρώτα καλά νέα. Με τη βοήθεια του Αλλάχ, περιμένουμε να έχουμε καλά νέα και στην ανατολική Μεσόγειο σύντομα» δήλωσε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητικός Ερντογάν: Κράτη εγκληματίες Κύπρος, Ισραήλ, Σύρια"

ΔΕΗ: Νέο «πρόσωπο» με δωρεάν πάγιο για όλους και εκπτώσεις!

Είδες η… νέα ΔΕΗ; Εκπτώσεις σε οικιακούς πελάτες, επιχειρήσεις, ευάλωτους πελάτες, δωρεάν τηλεφωνική εξυπηρέτηση, διεύρυνση ωραρίου, ακόμα και διπλασιασμό έκπτωσης για συγκεκριμένους λογαριασμούς ανακοίνωσε η εταιρεία. Το νέο logo, οι ομιλίες Μητσοτάκη – Χατζηδάκη και όλα όσα αλλάζουν στη νέα εποχή.

Για «νέο πακέτο μέτρων ανακούφισης για τους πελάτες της επιχείρησης που βλέπουν τα εισοδήματά τους να πιέζονται λόγω της πανδημίας» μίλησε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, στην παρουσίαση της νέας εταιρικής της ταυτότητας.

Πιο αναλυτικά, ένα πακέτο με εκπτώσεις για οικιακούς πελάτες, επιχειρήσεις αλλά και ευάλωτους καταναλωτές καθώς και νέες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πελατών ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας, 05.10.2020, στην εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της ΔΕΗ.

Μια εκδήλωση στην οποία απηύθυνε ομιλία ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ παρουσιάστηκε και το νέο λογότυπο της εταιρείας.

ΔΕΗ

«Μετά τα πολύ ενθαρρυντικά οικονομικά μας αποτελέσματα, μπορούμε σήμερα να ανακοινώσουμε ακόμα ένα νέο πακέτο μέτρων ανακούφισης για τους πελάτες μας, που βλέπουν τα εισοδήματά τους να πιέζονται λόγω της πανδημίας», ανέφερε ο κ. Στάσσης.

Συγκεκριμένα, από την 1η Οκτωβρίου και έως τις 31 Δεκεμβρίου ισχύουν τα εξής για τους πελάτες της ΔΕΗ:

– Δωρεάν πάγιο για όλους,

– Επιπλέον Έκπτωση 8% στους ευάλωτους πελάτες,

– Έκπτωση 8% σε οικιακούς πελάτες και επιχειρήσεις με καταναλώσεις πάνω από 2.000 KWh,

– Διπλασιασμός της έκπτωσης στους πελάτες e-bill, που λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό, από 5 σε 10 ευρώ.

Ο κ. Στάσσης ανακοίνωσε επίσης ότι πλέον η τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πελατών μας θα γίνεται δωρεάν σε ένα νέο νούμερο το 800-900-1000.

Επιπλέον, 24 καταστήματα της ΔΕΗ σε όλη τη χώρα λειτουργούν από σήμερα με διευρυμένο ωράριο έως τις 8 το βράδυ, ενώ συνολικά σε 74 καταστήματα, η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει με ραντεβού, χωρίς αναμονή.

«Αν πριν ένα χρόνο έλεγε κάποιος ότι σήμερα μια σειρά από συναλλαγές θα γίνονταν από το τηλεφωνικό κέντρο ή μέσω τσατ, οι περισσότεροι θα δυσπιστούσαν. Το ίδιο θα δυσπιστούσαν αν τους λέγαμε ότι πολλά καταστήματα θα λειτουργούν και απόγευμα και πολλές συναλλαγές θα γίνονταν με ραντεβού. Κι όμως, τα κάναμε πράξη», ανέφερε ο επικεφαλής της επιχείρησης.

Αναφερόμενος στο επιχειρηματικό πλάνο, τόνισε ότι στόχος, είναι το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, από 2% σήμερα να φτάσει κοντά στο 20% το 2024

«Για το λόγο αυτό προχωρούμε σε μεγάλες διεθνείς επενδυτικές συμφωνίες και συνεργασίες, ούτως ώστε από ουραγός στις ΑΠΕ να γίνουμε κινητήρια δύναμη της πράσινης ενέργειας στη χώρα μας. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε κατά πολύ την ισχύ του 1GW μέχρι το 2023 μέσα από μία δεξαμενή έργων συνολικής ισχύος περίπου 6GW. Ενδεικτικά, έχουμε ήδη ξεκινήσει την κατασκευή φωτοβολταικών πάρκων στην Πτολεμαΐδα ισχύος 30MW, είμαστε κοντά στην επιλογή του αναδόχου για την κατασκευή και του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των 200MW στην ίδια περιοχή, ενώ και στην Μεγαλόπολη είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου για την κατασκευή 50MW φωτοβολταϊκών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στάσσης.

Στους στόχους περιλαμβάνονται ακόμη η εγκατάσταση άμεσα στην 1.000 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την Ελλάδα και περίπου 10.000 μεσοπρόθεσμα αλλά και η ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής, με την εισαγωγή έξυπνων μετρητών, συστημάτων αυτοματοποίησης και κεντρικής διαχείρισης, συστημάτων GIS / Scada, θέτοντας έτσι τις βάσεις για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν στο μέλλον.

Χατζηδάκης: “Η ΔΕΗ είναι σήμερα παράδειγμα επιτυχίας, από συστημικός κίνδυνος στις αρχές του 2019”

Κανένας τομέας ίσως δεν αποτυπώνει τόσο ξεκάθαρα την αλλαγή που γίνεται κάθε μέρα πράξη όσο η ΔΕΗ, επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του απόψε στην εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της επιχείρησης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, η ΔΕΗ που το 2019 έφτασε ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία, σήμερα έχει εξυγιανθεί, είναι και πάλι κερδοφόρα και αποτελεί παράδειγμα επιτυχίας για την οικονομία και τη χώρα. Επιπλέον, η επιχείρηση που συνειδητά είχε οδηγηθεί με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, στη μείωση του μεριδίου της στην αγορά, προς όφελος των ανταγωνιστών της, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα, σήμερα, χωρίς ΝΟΜΕ, είναι και πάλι ανταγωνιστική, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των καταναλωτών. Και ακόμη, ήταν κολλημένη στο λιγνίτη, με ελάχιστη συμμετοχή στις ΑΠΕ, και ολόκληρες περιοχές της χώρας βρίσκονταν βυθισμένες στη μόλυνση, ενώ σήμερα εισέρχεται σε μια νέα εποχή πράσινης ενέργειας και οι περιοχές αυτές, στην τροχιά της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

«Οι συγκρίσεις είναι καταλυτικές και αντανακλούν τη μεγάλη διαφορά που γίνεται τώρα στον τόπο», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι το καλοκαίρι του 2019 η ΔΕΗ ήταν ίσως το πιο επείγον οικονομικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε η χώρα την περίοδο εκείνη, ενώ ο ορκωτός ελεγκτής είχε επισήμως μιλήσει από την άνοιξη για το πρόβλημα βιωσιμότητας που την απειλούσε. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στην απολιγνιτοποίηση και το σχέδιο δίκαιης μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, αλλά και στον εκσυγχρονισμό της αγοράς ενέργειας με την εφαρμογή του νέου κοινοτικού πλαισίου του target model.

«Η ΔΕΗ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά πορεία της. Με τρόπο όχι μόνο συμβολικό, αλλάζοντας το σήμα της, αλλά κυρίως με τρόπο ουσιαστικό: με την εξυγίανση της, με τον εκσυγχρονισμό της, με τη μετατροπή της σε μία εταιρεία που κοιτάζει μπροστά, στηρίζοντας τη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια που κάνει σήμερα η Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Δείτε όλα όσα ειπώθηκαν στην παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της ΔΕΗ

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΗ: Νέο «πρόσωπο» με δωρεάν πάγιο για όλους και εκπτώσεις!"

Βρετανία: Ανακοίνωσε 12.594 κρούσματα σε ένα 24ωρο

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 12.594 νέες μολύνσεις Covid-19, αριθμός αισθητά μειωμένος από τα 22.961 ημερήσια κρούσματα που καταγράφηκαν μια μέρα νωρίτερα, όταν οι αρχές ανέφεραν ότι η μεγάλη άνοδος των ημερήσιων κρουσμάτων οφειλόταν εν μέρει σε ένα τεχνικό πρόβλημα.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε σήμερα ότι ένα τεχνικό πρόβλημα που δεν άφησε ορισμένα θετικά αποτελέσματα τεστ κορονοϊού να ενταχθούν στο σύστημα ιχνηλάτησης επαφών συνεχίζει να υφίσταται, χωρίς όμως αυτό να εμποδίζει την εικόνα που έχει η κυβέρνηση για την υγειονομική κρίση.

«Αυτό είναι ένα περιστατικό σε εξέλιξη», δήλωσε ο Χάνκοκ για το θέμα που εντοπίστηκε την Παρασκευή το απόγευμα και είχε ως αποτέλεσμα 15.841 θετικά αποτελέσματα να μην συμπεριληφθούν στην καθημερινή αναφορά κρουσμάτων και να μην ενταχθούν στο σύστημα ιχνηλάτησης επαφών.

«Ο επικεφαλής ιατρικός αξιωματούχος ανέλυσε ότι η αξιολόγησή μας για την ασθένεια και για τον αντίκτυπό της δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά ως αποτέλεσμα αυτών των δεδομένων», πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Ανακοίνωσε 12.594 κρούσματα σε ένα 24ωρο"

Ιστορική απόφαση του ΣτΕ για τους Μουφτήδες της Θράκης

Με τη «σφραγίδα» της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκαν νόμιμες οι διατάξεις του προεδρικού διατάγματος σχετικά με τη δικαιοδοσία των Μουφτήδων στη Θράκη που εκδόθηκε το 2019.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή κατοίκου της Ξάνθης, μουσουλμάνου, κατά σειράς διατάξεων του επίδικου Προεδρικού Διατάγματος.

Όπως κρίθηκε από το ΣτΕ δεν προσκρούουν οι αρμοδιότητες και οι δικαιοδοσίες που έχουν οι Μουφτήδες της Θράκης στο Προεδρικό Διάταγμα του περασμένου έτους (52/2019) με το οποίο καθορίζονται οι δικονομικοί κανόνες επί των υποθέσεων δικαιοδοσίας τους.

Η Ολομέλειά του με την υπ΄ αριθμ. 1822/2020 απόφασή της (πρόεδρος ο Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Δημήτριος Μακρής)

απέρριψε, ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του μουσουλμάνου ότι «η διάταξη του άρθρου 2 παρ. 1 του προσβαλλόμενου Π.Δ. κατά το σκέλος που  προβλέπει ότι ο Μουφτής ασκεί δικαιοδοσία και επί ισλαμικών διαθηκών και επί της εξ αδιαθέτου διαδοχής, εφόσον οι σχέσεις αυτές διέπονται από τον Ιερό Μουσουλμανικό Νόμο, έχει εκδοθεί καθ’ υπέρβαση της εξουσιοδοτικής διάταξης του άρθρου 1 του ν. 4511/2018 και είναι ακυρωτέα λόγω κατάχρησης εξουσίας».

Παράλληλα, μεταξύ των άλλων, απερρίφθησαν από Ολομέλεια του ΣτΕ, οι ισχυρισμοί του προσφεύγοντα ότι με το προσβαλλόμενο Π.Δ.:

– Θίγεται ο θρησκευτικός θεσμός της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και ότι παραβιάζεται το άρθρο 10 του Χάρτη Θεμελιωδών Ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

-Παραβιάζουν τα άρθρα 14 της Συνθήκης των Σεβρών και τα άρθρα 42, 43 και 45 της Συνθήκης της Λωζάνης, οι διατάξεις του Π.Δ., που αφορούν τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Διεύθυνσης Υποθέσεων Δικαιοδοσίας Μουφτή στις Μουφτείες της Θράκης,

-Παραβιάζονται οι διεθνείς συνθήκες με τις διατάξεις του Π.Δ. με τις οποίες οργανώνονται οι Μουφτείες ως αυτοτελείς αποκεντρωμένες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, με αποτέλεσμα,   να ελέγχονται ευθέως από την εκτελεστική εξουσία και να καταργείται η αυτόνομη οργάνωση και λειτουργία του πολιτιστικού, εθιμικού και θρησκευτικού αυτού θεσμού,

– Παραβιάζονται τα άρθρα 8, 26 παρ. 3, 87 και 88 του Συντάγματος καθώς δεν εξασφαλίζεται με τις διατάξεις του προσβαλλόμενου Π.Δ., που θεωρεί τον Μουφτή ως δικαστή και τη Μουφτεία ως δικαστήριο, η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία του Μουφτή, ούτε οργανώνεται η Μουφτεία σύμφωνα με το πρότυπο του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών με την απευθείας υπαγωγή της στον Μουφτή,

-Κατά παράβαση του Συντάγματος και των σχετικών Συνθηκών αποκλείονται από τη δικαιοδοσία του Μουφτή τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, που δεν διαμένουν στη Θράκη   (με μειοψηφία μίας ψήφου)

– Κατά παράβαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης επιβάλλεται από το προσβαλλόμενο Π.Δ. να εκδίδονται οι αποφάσεις του Μουφτή σε μη κατανοητή από αυτά γλώσσα, δηλαδή στα Ελληνικά και στα Οθωμανικά.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιστορική απόφαση του ΣτΕ για τους Μουφτήδες της Θράκης"

Μεγάλη απεργία στις 8 Οκτωβρίου για κούριερ, ντελιβεράδες και υπαλλήλους εξωτερικών εργασιών

Σε μεγάλη 24ώρη απεργία καλεί η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο των μεταφορών με δίκυκλο ή στις ταχυμεταφορές (ταχυδιανομείς/ντελιβεράδες – ταχυμεταφορείς/κούριερ – υπάλληλοι εξωτερικών εργασιών).

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 στο Πεδίο του Άρεως, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020 και στη συνέχεια θα γίνει μεγάλη μοτοπορεία στην Αττική

Όπως αναφέρουν και οι διοργανωτές μεταξύ άλλων:

«Συνάδελφοι ταχυδιανομείς/ντελιβεράδες – ταχυμεταφορείς/κούριερ – υπάλληλοι εξωτερικών εργασιών, στις 8 Οκτώβρη 2020 θα απεργήσουμε ως ένα ακόμη «στοπ» στο «δρομολόγιο» του αγώνα για το δίκιο μας.

Σχεδόν πριν ένα χρόνο, τον Απρίλη του 2019, συναντηθήκαμε συνάδελφοι, ντόπιοι και μετανάστες, σε μία απεργιακή μοτοπορεία που ως χείμαρρος κατέκλυσε το κέντρο της πόλης διεκδικώντας και φωνάζοντας για ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΔΙΚΥΚΛΟ- ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ- ΕΝΙΑΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ – ΕΝΣΗΜΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ κερδίσαμε την ψήφιση του νόμου 4611/2019.

Αρκετοί συνάδελφοι «είδαν» εταιρικά μηχανάκια, κράνη, πληρωμένες βενζίνες, περισσότερα ένσημα και τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά 100 ευρώ τον μήνα. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, με τις πράξεις μας δείξαμε πως αν αγωνίζεσαι με συνέπεια και πείσμα, συλλογικά και οργανωμένα τότε παίρνεις νίκες, αλλά τίποτα δεν μας σταματά μέχρι κάθε συνάδελφος και συναδέλφισσα να παίρνει αυτά που δικαιούται, μέχρι να μην ξαναβαφτεί η άσφαλτος με αίμα συναδέλφου.

Συνάδελφοι, γνωρίζετε πολύ καλά πως το σωματείο δεν παίρνει απόφαση για απεργία «για να ρίξει μια ντουφεκιά και μετά τέλος στην επαναστατική γυμναστική». Η απεργία για εμάς είναι μια μακρόχρονη διαδικασία.

Αντί να δίνουμε συνεντεύξεις, οργώνουμε τις πιάτσες και τα καταστήματα των ταχυμεταφορικών, μιλάμε, γνωριζόμαστε, ενημερώνουμε, ακούμε. Θέλουμε να μοιράζουμε την εφημερίδα στους χώρους εργασίας.

Θέλουμε η απεργία να συζητιέται στις «πιάτσες», να «ζυμώνεται», να βάζει ο καθένας το λιθαράκι του, να διαδίδεται και να εμπλουτίζεται ο απεργιακός λόγος, να γνωρίζει όλη η κοινωνία πως οι κούριερ, οι διανομείς και οι υπάλληλοι εξωτερικών εργασιών απεργούν και διεκδικούν τα αυτονόητα.

Αυτό το χρονικό διάστημα κρίναμε πως είναι σωστό να προκηρύξουμε 24ωρη απεργία. Παραθέτουμε τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, ενώ στην υπόλοιπη ύλη της εφημερίδας θα διαβάσετε αναλυτικά για τις διεκδικήσεις και τις σκέψεις μας για την κατάσταση του επαγγέλματος».

Ολόκληρη την ανακοίνωση μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη απεργία στις 8 Οκτωβρίου για κούριερ, ντελιβεράδες και υπαλλήλους εξωτερικών εργασιών"

Στη δημοσιότητα η συνομιλία Πούτιν – Κλίντον για τη βύθιση του υποβρυχίου «Κουρσκ» το 2000

Περίπου είκοσι χρόνια μετά τη βύθιση του σοβιετικού πυρηνικού υποβρυχίου «Κουρσκ», κατά την οποία βρήκαν το θάνατο τα 118 μέλη του πληρώματος του, είδαν το φως της δημοσιότητας τα στενογραφημένα πρακτικά των τηλεφωνικών και προσωπικών συνομιλιών του τότε Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον και αξιωματούχων της κυβέρνησης του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, για το τραγικό αυτό συμβάν.

Στα στενογραφημένα πρακτικά, τα οποία αξίζει να σημειωθεί δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της ψηφιακής βιβλιοθήκης Μπιλ Κλίντον στις 29 Αυγούστου του 2019, με ημερομηνίες 1999-2001 και τα περισσότερα εκ των οποίων είχαν την επισήμανση «άκρως απόρρητο», αναφέρονται σήμερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, όπως ο ιστότοπος Meduza, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Novaya Gazeta, αλλά και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Ένα από τα πρώην διαβαθμισμένα έγγραφα ξεκινάει με τη συνομιλία Κλίντον – Πούτιν για τις συνέπειες της τραγωδίας με το υποβρύχιο «Κούρσκ», η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη συνάντηση τους στις 6 Σεπτεμβρίου του 2000, στην προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου Waldorf Astoria στην Νέα Υόρκη. Στην αρχή της συζήτησης ο Κλίντον εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την τραγωδία με το υποβρύχιο «Κουρσκ», ενώ ο Πούτιν παραδέχθηκε ότι δεν είχε καλύτερη επιλογή με την κατάσταση που διαμορφώθηκε.

«Βρέθηκα να επιλέξω μεταξύ του κακού και του χειρότερου. Μερικοί μου έλεγαν, ότι αν έστελνα αμέσως ένα μικρό υποβρύχιο και αν προσπαθούσα έστω να σώσω τους δικούς μας ανθρώπους, το ποσοστό της δημοτικότητας μου θα ανέβαινε. Τέτοια πράγματα δεν πρέπει να συνδέονται με την προπαγάνδα. Η προτεραιότητα πρέπει να δίνεται για την πραγματική σωτηρία των ανθρώπων», είχε απαντήσει τότε ο Πούτιν στο Κλίντον και προσέθεσε «όσο και αν φαίνεται παράξενο, οι επόμενες δημοσκοπήσεις έδειξαν, ότι αυτό το συμβάν δεν επηρέασε τη δημοτικότητα μου. Αλλά πολύ φοβάμαι, ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να επαναληφθεί».

Ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με τα εν λόγω διαβαθμισμένα έγγραφα, είπε στον Κλίντον ότι στον κορμό του υποβρυχίου υπήρξε μια οπή «περίπου δύο μέτρων, εξαιτίας της οποίας πλημμύρισαν οι πρώτες τρεις δεξαμενές». «Δεν ξέρω πως θα μπορέσουμε να βάλουμε τις σορούς» . Σύμφωνα με το έγγραφο της συνομιλίας Κλίντον -Πούτιν, ο Πούτιν είχε μάθει κάποια στιγμή ότι τα μέλη του πληρώματος είχαν πεθάνει, αλλά δεν είχε αποκαλύψει την πληροφορίας αυτή. «Προσπαθούσαμε να φρενάρουμε όλο αυτόν το θόρυβο (που είχε δημιουργηθεί-σ.σ), αλλά μερικοί περίεργα άτομα συνέχισαν απλώς να τον υποκινούν», παραδέχθηκε η Πούτιν.

Την ημέρα που το υποβρύχιο βυθίσθηκε, στις 12 Αυγούστου του 2000 (ο Πούτιν διάνυε την 97η ημέρα της προεδρικής του θητείας) ο Ρώσος πρόεδρος αναχώρησε για διακοπές στο Σότσι. Για το τραγικό συμβάν της βύθισης τον ενημέρωσαν μόνο την επόμενη ημέρα και την κοινή γνώμη στις 14 Αυγούστου. Ο Πούτιν διέκοψε τις διακοπές του και αναχώρησε από το Σότσι για την Μόσχα μετά από πέντε μέρες. Για τον λόγο αυτό του είχε ασκηθεί κριτική από τον ρωσικό τύπο. Στις 22 Αυγούστου οι ρωσικές αρχές παραδέχθηκαν επίσημα τον θάνατο των 118 μελών του πληρώματος.

Το πυρηνικό υποβρύχιο «Κουρσκ» βυθίσθηκε στην Θάλασσα Μπάρεντς σε απόσταση 175 χιλιομέτρων από την πόλη Σεβεραμόσκ σε βάθος 108 μέτρων. Η βύθιση του Κούρσκ υπήρξε η πρώτη μεγάλη καταστροφή επί προεδρίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη δημοσιότητα η συνομιλία Πούτιν – Κλίντον για τη βύθιση του υποβρυχίου «Κουρσκ» το 2000"

Τουρκία: «Το Γιαβούζ επέστρεψε για συντήρηση και ανεφοδιασμό»

Το γεωτρύπανο Γιαβούζ αναχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ, λόγω της τακτικής συντήρησης. Με μία ανακοίνωση, παρόμοια με εκείνη που ακολούθησε της αποχώρησης και του ερευνητικού Ορούτς Ρέις από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε πως το γεωτρύπανο Γιαβούζ, επέστρεψε στα τουρκικά παράλια για εργασίες συντήρησης, ανεφοδιασμού και προετοιμασίας της επόμενης αποστολής του.

«Ολοκληρώνοντας τις εργασίες που ξεκίνησε στο τεμάχιο Σελτσούκος-1 στις 24 Απριλίου, το γεωτρύπανο Γιαβούζ επέστρεψε στο λιμάνι Τασουτζού για προετοιμασία της επόμενης αποστολής του και για εργασίες συντήρησης και ανεφοδιασμού. Μετά τις προετοιμασίες στο λιμάνι, το Γιαβούζ θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις του σε νέα τοποθεσία», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας, που αναρτήθηκε στο Twitter.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: «Το Γιαβούζ επέστρεψε για συντήρηση και ανεφοδιασμό»"

Μαθητές προς Κεραμέως: Είμαστε χιλιάδες, ερχόμαστε από εκεί Παρασκευή

Επιμένουν οι μαθητές στις καταλήψεις και ήδη καλούν σε νέο συλλαλητήριο στο υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου. Βασικά αιτήματα είναι η συγκρότηση ολιγομελών τμημάτων, καθώς και προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προσπαθεί να εκτονώσει την κατάσταση ανακοινώνοντας νέες προσλήψεις αναπληρωτών. Συγκεκριμένα σήμερα Δευτέρα πρόκειται να προσληφθούν περίπου 2.200 αναπληρωτές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για την κάλυψη λειτουργικών κενών. Από αυτούς, περίπου 600 θα είναι για παράλληλη στήριξη, 200 για τμήματα ένταξης, 220 για προσχολική εκπαίδευση και οι υπόλοιποι για τη γενική εκπαίδευση. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται και η πρόσληψη αναπληρωτών τρίμηνης διάρκειας για κάλυψη εκπαιδευτικών, που απουσιάζουν λόγω κορονοϊού.

Ταυτόχρονα την ερχόμενη Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου, οι καθηγητές (Δ.Σ της ΟΛΜΕ) θα συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να θέσουν όλα τα αιτήματά τους. Ενώ τρίωρη στάση εργασίας για αύριο, Τρίτη 6 Οκτωβρίου, από τις 8 έως τις 11 το πρωί κήρυξε η ΟΛΜΕ, για τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη. Η ΟΛΜΕ εναντιώνεται στην εφαρμογή της υποχρεωτικής σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη. «Καμία εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε σχολεία υπό κατάληψη», τονίζει στη σχετική ανακοίνωση.

Οι μαθητές σε ανακοίνωσή του ς τονίζουν πως «είμαστε νικητές γιατί αναγκάσαμε το υπουργείο και την κυβέρνηση να μας ακούσουν», ενώ κατηγορούν για υποκρισία την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καθώς η τηλεκπαίδευση επιστρατεύτηκε για την αντιμετώπιση των καταλήψεων

Αναλυτικά η ανακοίνωση των μαθητών:

Στις 3 Οκτωβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μία ακόμα ανοιχτή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας. Σε αυτή:

- Πήραμε μέρος μαθητές από πάνω από 180 σχολεία, πρόεδροι και άλλοι εκλεγμένοι σε 15μελή και 5μελή μαθητικά συμβούλια, εκπρόσωποι των τοπικών Συντονιστικών Επιτροπών Μαθητών από πολλούς Δήμους της Αττικής, άλλοι πρωτοπόροι αγωνιστές μαθητές.

- Συζητήσαμε συλλογικά για τον αγώνα που δίνουμε αυτές τις εβδομάδες στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα. Ανταλλάξαμε γνώμες, σκέψεις, εμπειρίες.

- Αποφασίσαμε και ψηφίσαμε για τα επόμενα βήματα του αγώνα μας. Φτιάξαμε την παρακάτω ανακοίνωση προς όλους τους μαθητές, γονείς, καθηγητές, όλο το λαό.

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΑΛΙ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ

ΟΣΟ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΝΤΟΥΝ!

Χαιρετίζουμε τους δεκάδες χιλιάδες αγωνιζόμενους μαθητές της Αθήνας και όλης της Ελλάδας, την πλειοψηφία των γονιών και των καθηγητών που μας συμπαραστέκονται, την πλειοψηφία του λαού που στηρίζει τα δίκαια αιτήματά μας.

Είμαστε ήδη νικητές!

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαθητές προς Κεραμέως: Είμαστε χιλιάδες, ερχόμαστε από εκεί Παρασκευή"

Κορωνοϊός: Στα 303 τα νέα κρούσματα, τα 167 στην Αττική - 83 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 303 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 59 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα εντοπίστηκαν:

- 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 9 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 167 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 34 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευβοίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 21 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 με ιχνηλατήσεις στενών επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 3 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην .Ε. Μαγνησίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 18 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα είναι 20142, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες.

3082 (15.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8232 (40.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

83 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 25 (30.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 227 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 417 θανάτους συνολικά στη χώρα. 156 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στα 303 τα νέα κρούσματα, τα 167 στην Αττική - 83 διασωληνωμένοι "

Δυνατότητα στα ΑΕΙ για εξ αποστάσεως διεξαγωγή των μεταπτυχιακών

Τη δυνατότητα να διενεργούνται εξ αποστάσεως τα μεταπτυχιακά μαθήματα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το χειμερινό εξάμηνο 2020-21, ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ αναμένεται άμεσα και η δημοσίευση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται στα πανεπιστήμια -στα οποία θα ανήκει και η τελική επιλογή της δια ζώσης ή εξ αποστάσεως διενέργειάς τους- και αφορά ακόμη και μεταπτυχιακά μαθήματα που συγκεντρώνουν λιγότερους από 50 εγγεγραμμένους φοιτητές. Σε όσα μεταπτυχιακά προγράμματα απαιτούνται εργαστήρια και κλινικές ασκήσεις, προβλέπεται να γίνονται αποκλειστικά δια ζώσης.

 Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης «η στόχευση είναι σαφής: επιθυμούμε να διευρύνουμε περαιτέρω τη δυνατότητα να επεκταθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στα προπτυχιακά μαθήματα και ιδιαίτερα στα πρώτα έτη (1ο, 2ο), καθώς είναι σημαντικό οι νέοι φοιτητές να προσαρμοστούν στο νέο γι’ αυτούς ακαδημαϊκό περιβάλλον».

Σημειώνεται ότι, εκτός από τους πρωτοετείς φοιτητές, και οι δευτεροετείς έχουν μείνει ένα εξάμηνο μακριά από τις Σχολές τους, γεγονός που εξηγεί την ανάγκη να επεκταθεί η φυσική παρουσία τους στα πανεπιστήμια.

Ο κ. Διγαλάκης υπογράμμισε ότι οι υγειονομικές συνθήκες επιβάλλουν διαρκή ευελιξία και προσαρμογή στις επιλογές και τις αποφάσεις που λαμβάνονται, γι’ αυτό, όπως δήλωσε, «αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και τους προβληματισμούς των πανεπιστημίων και δίνουμε άμεσα τις βέλτιστες δυνατές λύσεις σε κάθε στάδιο διαχείρισης της πανδημικής κρίσης».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Δυνατότητα στα ΑΕΙ για εξ αποστάσεως διεξαγωγή των μεταπτυχιακών"

Νεκρός από πυροβολισμό νεαρός ΡΟΜΑ – Χαμός, απειλές και σκηνικό τραγωδίας στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας (pics-video)

Τραγικά τα γεγονότα που εξελίσσονται αυτή την ώρα στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπου μεταφέρθηκε νεκρός νεαρός ΡΟΜΑ. Ο 17χρονος έφερε θανάσιμα τραύματα στην κοιλιά και τον θώρακα από πυροβολισμό καραμπίνας. To περιστατικό έχει προκύψει σε χωριό του δήμου Μεσσήνης όταν – σύμφωνα με τις πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες – φέρεται να μπήκε σε ιδιοκτησία, εκεί όπου εντοπίστηκε από τον 64χρονο που ήταν εντός και συνέβη το μοιραίο με πυροβολισμό που δέχθηκε με κυνηγετικό όπλο.

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν στο ρεπορτάζ της Γεωργίας Αναγνωστοπούλου άκρως χαρακτηριστικές με εκατοντάδες ΡΟΜΑ να έχουν συγκεντρωθεί στον χώρο έξω από τα Επείγοντα και την Αστυνομία να προσπαθεί να τους κρατήσει εκτός Νοσοκομείου.

Δείτε το video

best-tv
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεκρός από πυροβολισμό νεαρός ΡΟΜΑ – Χαμός, απειλές και σκηνικό τραγωδίας στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας (pics-video)"

Έρευνα της ΕΛΑΣ για την βεβήλωση του Εβραϊκού Νεκροταφείου Αθηνών από νεοναζί (pics)

Έρευνα διέταξε η ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό των δραστών της βεβήλωσης του Εβραϊκού Νεκροταφείου Αθηνών λίγες ημέρες πριν την έκδοση της απόφασης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Οι άγνωστοι δράστες έγραψαν με σπρέι ναζιστικά συνθήματα αλλά και το σύμβολο της Χρυσής Αυγής στους τοίχους του νεκροταφείου. Η φράση «Εβραίοι δρόμο» στα γερμανικά και τα αρχικά των SS στον τοίχο του νεκροταφείου, δίπλα από την κεντρική είσοδο προκαλούν ανατριχίλα.

Συνεργείο του Δήμου Αθηναίων έσπευσε άμεσα  και  καθάρισε τους τοίχους του Εβραικου Νεκροταφείου Αθηνων.

 

 

«Ο βανδαλισμός του Εβραϊκού νεκροταφείου στην Αθήνα με ναζιστικά συνθήματα προκαλεί τον αποτροπιασμό κάθε δημοκρατικού πολίτη. Ο ναζισμός, ο αντισημιτισμός και οι οπαδοί τους δεν έχουν θέση στην Ελλάδα και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανοχή απέναντί τους. Η Πολιτεία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη των δραστών και για την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

«Θλίψη και αποτροπιασμό προκαλεί ο βανδαλισμός του εβραϊκού νεκροταφείου στην Αθήνα. Ο ναζισμός και οπαδοί του δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και σε καμία κοινωνία» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα της ΕΛΑΣ για την βεβήλωση του Εβραϊκού Νεκροταφείου Αθηνών από νεοναζί (pics)"

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εκεχειρία ζητά ο Στόλτενμπεργκ και η Τουρκία θέλει αποχώρηση των Αρμενίων

Κάλεσμα για εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ απηύθυνε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, την ώρα που ο απολογισμός των νεκρών από τις συγκρούσεις αυξάνεται συνεχώς. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα ζήτησε από το ΝΑΤΟ να απευθύνει έκκληση για την αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων από την περιοχή, η οποία ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά οι κάτοικοι και οι ηγέτες της είναι Αρμένιοι.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται στην ένατη ημέρα των μαχών. Εκατέρωθεν αντήλλαξαν κατηγορίες για επιθέσεις σε περιοχές αμάχων, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις πιο σφοδρές συγκρούσεις στην περιοχή τα τελευταία 25 και πλέον χρόνια.

Το ΝΑΤΟ ζητά ειρηνική λύση

Μιλώντας δίπλα στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως δεν υπάρχει στρατιωτική επίλυση της σύγκρουσης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαβιβάσουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα σε όλα τα μέρη ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις μάχες, ότι πρέπει να υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση έπειτα από διαπραγματεύσεις», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν

Η Τουρκία έχει καταδικάσει την αρμενική κατοχή, όπως την αποκαλεί, του Ναγκόρνο Καραμπάχ και έχει διακηρύξει την πλήρη αλληλεγγύη της με το Αζερμπαϊτζάν. Ο Τσαβούσογλου είπε πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να καλέσει για την αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων από την περιοχή.

«Το Αζερμπαϊτζάν πολεμά στα δικά του εδάφη, προσπαθεί να ανακτήσει τα εδάφη του από τρομοκράτες και κατακτητές. Νομικά και ηθικά, ο καθένας πρέπει να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν, με αυτή την έννοια», είπε ο Τσαβούσογλου.

«Όλοι, ειδικότερα το ΝΑΤΟ, πρέπει να καλέσει για την επίλυση του προβλήματος αυτού βάσει των διεθνών νόμων, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν, με την άμεση αποχώρηση της Αρμενίας από την περιοχή αυτή».

Οι μάχες ξεκίνησαν στις 27 Σεπτεμβρίου και έφθασαν στο χειρότερο επίπεδο από τα χρόνια του 1990 όταν περίπου 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Σε μήνυμα που απηύθυνε μέσω βίντεο προς στρατιωτικούς διοικητές, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε πως η Αρμενία θέτει στο στόχαστρο αμάχους, και πως «πρέπει αμέσως να αποσυρθεί από τα εδάφη που κατέχει χωρίς να διαπράξει περαιτέρω εγκλήματα ανθρωπιστικού δικαίου».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εκεχειρία ζητά ο Στόλτενμπεργκ και η Τουρκία θέλει αποχώρηση των Αρμενίων "

Μάσκες παντού σε Αχαΐα και Ιωάννινα – Νέα μέτρα

Μίνι lockdown σε Αχαΐα και Ιωάννινα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας. Τα μέτρα προβλέπουν απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων και αναστολή λειτουργίας όλων των καταστημάτων από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης. Διαβάστε αναλυτικά.

Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων η Αχαΐα και τα Ιωάννινα λόγω έξαρσης του κορονοϊού μετά από έκτακτη σύσκεψη του Κέντρου Επιχειρήσεων  Πολιτικής Προστασίας.

Στην έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας εξετάστηκαν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην Αχαΐα καθώς και στο Δήμο Ιωαννιτών, Π.Ε Ιωαννίνων. 

Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη αποφασίστηκαν τα εξής:

-Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.

-Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.

-Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.

-Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

-Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τέλος, να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από αύριο, Τρίτη (06.10.2020) έως και τη Δευτέρα (12.10.2020).

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μάσκες παντού σε Αχαΐα και Ιωάννινα – Νέα μέτρα"

Kορωνοϊός - ΠΟΥ: Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους μπορεί να έχει μολυνθεί

Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους ίσως έχει προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, αφήνοντας τη μεγάλη πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού ευάλωτη στην COVID-19, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής ειδικός του ΠΟΥ για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, είπε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού ότι εντείνονται οι εξάρσεις σε τμήματα της νοτιοανατολικής Ασίας και ότι οι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων βρίσκονται σε άνοδο σε τμήματα της Ευρώπης και της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.

«Σύμφωνα με τις σημερινές καλύτερες εκτιμήσεις μας, περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ίσως έχει μολυνθεί από αυτό τον ιό. Διαφέρει ανάλογα τη χώρα, διαφέρει από αστική σε αγροτική περιοχή, διαφέρει ανάλογα τις ομάδες. Αλλά αυτό που πράγματι σημαίνει είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα του κόσμου παραμένει σε κίνδυνο», δήλωσε ο Ράιαν. «Οδηγούμαστε προς μια δύσκολη περίοδο. Η ασθένεια συνεχίζει να εξαπλώνεται».

Ο ΠΟΥ έχει καταρτίσει έναν κατάλογο ειδικών που θα λάβουν μέρος στη διεθνή αποστολή στην Κίνα προκειμένου να ερευνήσουν την προέλευση του κορωνοϊού και τον έχει υποβάλει προς εξέταση στις κινεζικές αρχές, δήλωσε ο ίδιος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Kορωνοϊός - ΠΟΥ: Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους μπορεί να έχει μολυνθεί"

Μπάχαλο με την έκδοση αδειών κυκλοφορίας αυτοκινήτων – Πάνω από 3.000 ΙΧ στην ουρά για να ταξινομηθούν

Απίστευτη ταλαιπωρία και αρρυθμίες στην αγορά αυτοκινήτου προκαλεί το γεγονός ότι το υπουργείο Μεταφορών δεν είναι σε θέση να εκδώσει άδειες κυκλοφορίας και ταξινόμησης για χιλιάδες αυτοκίνητα. Τα τελευταία 24ωρα δεν έχει γίνει ούτε μια ταξινόμηση ή μεταβίβαση!

Σε “πονοκέφαλο” για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αλλά και για χιλιάδες πολίτες και εμπόρους έχει εξελιχθεί η κάθε λίγο και λιγάκι πτώση του κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος, με τα προβλήματα στην έκδοση νέων αδειών κυκλοφορίας και πινακίδων να είναι κάτι παραπάνω από τεράστια, αφού μόνο τις τελευταίες ημέρες πάνω από 3 με 4.000 αυτοκίνητα αναμένουν στην σειρά άλλα να ταξινομηθούν και άλλα να μεταβιβαστούν στους νέους ιδιοκτήτες τους.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο Δήμητρης Πάτσιος γενικός διευθυντής ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων) το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από τα μέσα Αυγούστου όπου το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου παρουσίασε πολλά προβλήματα, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία σημαντική βελτίωση με αποτέλεσμα μόνο στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας να μην γίνει καμία έκδοση άδειας.

«Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι τεράστιο διότι από τα μέσα Αυγούστου και μετά υπάρχουν συχνές διακοπές του ηλεκτρονικού συστήματος του υπουργείου Μεταφορών. Να σας πω μόνο ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες δεν έχει γίνει καμία μεταβίβαση, καμία ταξινόμηση καινούργιου αυτοκινήτου, ενώ τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και με τα διπλώματα».

Δεν γνωρίζουν πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη

«Έχουν κάποια προβλήματα με τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο και τον εξοπλισμό τους. Δεν γνωρίζω περισσότερα γιατί δεν μας έχουν πει και περισσότερα. Το χειρότερο δεν είναι πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη στο σύστημα, αλλά το γεγονός πως μάλλον θα αναγκαστούμε να ζούμε με τέτοιου είδους διακοπές».

Πάνω από 3 με 4.000 περιπτώσεις 

«Συνολικά μιλάμε για πάνω από 3 με 4.000 περιπτώσεις αυτοκινήτων καινούργια, εισαγωγής μεταχειρισμένα, εγχώριες μεταβιβάσεις, όλα. Η κατάσταση είναι άσχημη που έχει δημιουργηθεί. Σας επιβεβαιώνω πως η εκτίμηση των αυτοκινήτων που τελούν προς μεταβίβαση ή ταξινόμηση είναι περισσότερα από 3 με 4.000 αυτοκίνητα. Tο σύστημα έχει πέσει από τις 30 Αυγούστου και πως από τα μέσα του ίδιου μήνα μέχρι σήμερα οι διακοπές είναι συχνές. Μέχρι ώρας το υπουργείο δεν μας έχει δώσει κάποια τεχνική εξήγηση. Τα προβλήματα είναι πολλά και για όλους ο έμπορος δεν μπορεί να πάρει τα χρήματα από τον πελάτη. Κάποιος που θέλει να πάρει ένα αυτοκίνητο δεν μπορεί. Κάποιος που θέλει να ταξιδέψει επίσης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπάχαλο με την έκδοση αδειών κυκλοφορίας αυτοκινήτων – Πάνω από 3.000 ΙΧ στην ουρά για να ταξινομηθούν"

Γαλλία: Το Παρίσι βάζει «λουκέτο» στα μπαρ για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό

Εντολή για «λουκέτο» στα μπαρ του Παρισιού έδωσαν οι αρχές, μετά τις ανακοινώσεις των αρχών περί μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στην ηλικιακή ομάδα 20-30 ετών.

Τα εστιατόρια της γαλλικής πρωτεύουσας μπορούν να μείνουν ανοιχτά, υπό την προϋπόθεση ότι θα υιοθετήσουν νέους, αυστηρότερους υγειονομικούς κανόνες. Πέραν των έξι ατόμων ανά τραπέζι και της τοποθέτησης αντισηπτικού σε κάθε τραπέζι, οι ιδιοκτήτες καλούνται να κρατούν το όνομα και τον τηλεφωνικό αριθμό των πελατών.

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα θέατρα, τα μουσεία και οι κινηματογράφοι, ωστόσο κλειστά παραμένουν τα γυμναστήρια και οι αθλητικοί χώροι. Οι πισίνες και τα αθλητικά κέντρα θα κλείσουν μόνον για τους ενήλικες.

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο και για 15 ημέρες

«Σήμερα μπαίνουμε σε μια νέα φάση» είπε ο αστυνομικός διευθυντής της περιφέρειας, λέγοντας ότι στόχος είναι να επιβραδυνθεί η πορεία της επιδημίας, της οποίας η διασπορά είναι μεγάλη. Τα μέτρα, υποστήριξε, συνδυάζουν την προστασία της υγείας και τη συνέχεια της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Ανάμεσα στα νέα μέτρα, που θα τεθούν σε ισχύ για 15 ημέρες από αύριο, απαγορεύονται οι εκδηλώσεις με πάνω από 1.000 άτομα, χωρίς να περιλαμβάνεται το προσωπικό και η ασφάλεια. Απαγορεύονται επίσης οι συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους, όπως και η πώληση και κατανάλωση αλκοόλ μετά τις 10 το βράδυ, ενώ την ίδια ώρα θα σταματά και η μουσική σε δημόσιους χώρους.

Απαγορεύονται επίσης τα πάρτι και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους, ενώ τα πανεπιστήμια, τα θέατρα και οι βιβλιοθήκες θα μειώσουν τον αριθμό των σπουδαστών κατά 50%.

Τέλος μπαίνει επίσης σε επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας και νοσοκομεία χωρίς ραντεβού, με μέγιστο αριθμό ατόμων τα δύο άτομα. Στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, σε κάθε πελάτη θα αντιστοιχούν 4 τετραγωνικά μέτρα.

Οι αγορές παραμένουν ανοιχτές, ενώ επιτρέπονται διαμαρτυρίες, κηδείες και γάμοι στα δημαρχεία και στις εκκλησίες, ενώ οι δημόσιες συγκοινωνίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν με βάση τα νυν ισχύοντα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Το Παρίσι βάζει «λουκέτο» στα μπαρ για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό"

Ελληνικός Χρυσός: Εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η τεχνική μελέτη για τη διερεύνηση, με τη διεξαγωγή γεωτρήσεων, του μεταλλευτικού δυναμικού σε περιοχή νότια-νοτιοδυτικά του κοιτάσματος των Μαύρων Πετρών των Μεταλλείων Κασσάνδρας, της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, με την απόφαση αυτή στηρίζει έμπρακτα τη βιώσιμη εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή της Χαλκιδικής, με σεβασμό στο περιβάλλον και επιδιώκοντας την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας με την προοπτική της διατήρησης των θέσεων εργασίας στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Υπενθυμίζει δε, ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της «Ελληνικός Χρυσός» για την επικαιροποίηση της σύμβασης μεταβίβασης για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, με βάση το αναθεωρημένο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει τονιστεί ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της επένδυσης, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Τη δημιουργία αισθητά περισσότερων θέσεων εργασίας σε σχέση με τις υφιστάμενες, τη διασφάλιση ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επένδυσης είναι σύμφωνο με τις προβλέψεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, την αύξηση των εισπράξεων του Δημοσίου και την ύπαρξη ουσιωδών αντισταθμιστικών οφελών για την τοπική κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά την έγκριση της τεχνικής μελέτης, το έργο αφορά στη διενέργεια 59 ερευνητικών βαθιών γεωτρήσεων για την περαιτέρω διερεύνηση του κοιτάσματος των Μαύρων Πετρών, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε λειτουργία με συνεχώς μειούμενα αποθέματα.

Στόχος είναι η επέκταση του χρόνου ζωής των μεταλλείων κατά τουλάχιστον 8 έτη, με τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Σημαντικό είναι και το ότι το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε περιοχές εκτός του οικισμού της Στρατονίκης (Δήμος Αριστοτέλη), σηματοδοτώντας την σταδιακή απομάκρυνση της υπόγειας μεταλλευτικής δραστηριότητας από το χωριό.

Η έγκριση του ΥΠΕΝ χορηγήθηκε υπό συγκεκριμένους όρους, η παράβαση των οποίων συνεπάγεται την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων που προβλέπονται από τον νόμο ή/και την ανάκληση της εγκριτικής απόφασης.

Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών θα πρέπει να λαμβάνεται κάθε μέτρο για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνικός Χρυσός: Εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας"

Στην Αθήνα πτήση «τσάρτερ» Ολλανδών ακτιβιστών που πήγαιναν στη... Λέσβο για να μεταφέρουν μετανάστες

Στο αεροδρόμιο Ελεύθεριος Βενιζέλος αναμένεται να προσγειωθεί ένα αεροπλάνο πτήσης τσάρτερ από «κίνηση πολιτών» από την Ολλανδία με προορισμό στη Λέσβο. Το συγκεκριμένο αεροπλάνο δεν έλαβε άδεια προσγείωσης για «λόγους ασφαλείας» και πλέον κατευθύνεται στον διεθνή αερολιμένα της πρωτεύουσας.

Τι έχει συμβεί; Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Μετανάστες και Ασύλου, που μίλησαν στο «ΘΕΜΑ», το αεροπλάνο ήταν γεμάτο με Ολλανδούς, μιας και κάποιοι δήμοι της χώρας τους ήταν διατεθειμένοι να φιλοεξνήσουν πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο γεγονός και η... επιθυμία των πολιτών έρχεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε αντίθεση με την επίσημη πολιτική της ολανδικής κυβέρνησης, η οποία- τουλάχιστον έως τώρα- δεν έχει δηλώσει «διαθέσιμη» για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν δόθηκε άδεια να προσγειωθεί στο νησί το αεροπλάνο χωρητικότητας 189 ατόμων.

Από το υπουργείο τονίζουν πως «η συνεργασία για τη μετεγκατάσταση μεταναστών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται επίσημα μέσω των κρατών και όχι με πρωτοβουλίες πολιτών». Όπως αναφέρουν τα στοιχεία που έχει αποστείλει στα ελληνικά κόμματα η Κινηση πολιτών από την Ολλανδία, η πτήση Flight ED3040 έφυγε από το Ρότερνταμ σήμερα το πρωί με προορισμό τη Μυτιλήνη όπου σχεδιαζόταν να μείνει δύο 24ωρα. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πριν από λίγο πως η συγκεκριμένη πτήση είχε γίνει… γνωστή μεταξύ των όσων διαμένουν στο Καρά Τεπέ και πολλοί ήταν αυτοί που από το πρωί σχεδίαζαν να μετακινηθούν με ταξί στο αεροδρόμιο για να φύγουν στην Ολλανδία. «Αυτό σίγουρα θα μας δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα και για αυτόν τον λόγο δεν επετράπη να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο», σχολίασαν στο «ΘΕΜΑ» οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Αθήνα πτήση «τσάρτερ» Ολλανδών ακτιβιστών που πήγαιναν στη... Λέσβο για να μεταφέρουν μετανάστες"

Κομισιόν: «Ευπρόσδεκτο βήμα η αποχώρηση του ''Γιαβούζ'' από την Αν. Μεσόγειο αλλά περιμένουμε να δούμε τη συνέχεια»

H Κομισιόν χαρακτήρισε την αποχώρηση του «Γιαβούζ» ως «ευπρόσδεκτο βήμα»  τονίζοντας όμως ότι περιμένει να δει τη συνέχεια.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων σημείωσε ότι «η αποχώρηση του "Γιαβούζ" αποτελεί ακόμη ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και ελπίζουμε να δούμε όμοια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση όπως υπογράμμισαν οι ηγέτες (κατά τη Σύνοδο Κορυφής)».

Νωρίτερα, την ίδια άποψη είχε εκφράσει και η Λευκωσία, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: «Ευπρόσδεκτο βήμα η αποχώρηση του ''Γιαβούζ'' από την Αν. Μεσόγειο αλλά περιμένουμε να δούμε τη συνέχεια»"

WSJ: Ο Τραμπ γνώριζε ότι ήταν θετικός στον κοροναϊό και το απέκρυψε

«Ο Τραμπ δεν αποκάλυψε το πρώτο θετικό τεστ για τον κοροναϊό, περιμένοντας το δεύτερο τεστ την Πέμπτη» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Wall Street Journal για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο ανθρώπους με γνώση του θέματος, δεν αποκάλυψε αμέσως τα αποτελέσματα, καθώς περίμενε εκείνα μιας πιο λεπτομερούς εξέτασης.

«Ο Τραμπ έλαβε ένα θετικό αποτέλεσμα την Πέμπτη το βράδυ, προτού κάνει την εμφάνισή του στο Fox News, όπου δεν αποκάλυψε το αποτέλεσμα αυτό. Αντιθέτως, επιβεβαίωσε προηγούμενες αναφορές, ότι μια από τις στενές του συνεργάτιδες ήταν θετική στον κοροναϊό και αναφέρθηκε στο δεύτερο τεστ που είχε κάνει, για το οποίο περίμενε τα αποτελέσματα», γράφει το δημοσίευμα.

«Θα πάρω το αποτέλεσμα του τεστ είτε απόψε είτε αύριο το πρωί» είπε ο Τραμπ στη διάρκεια της συνέντευξης. Τα ξημερώματα της Παρασκευής στη 01:00 το πρωί ώρα Αμερικής, ο πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι είχε βρεθεί θετικός στον ιό.

Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Λευκού Οίκου, το πιο αξιόπιστο τεστ, που εξετάζει ένα δείγμα ρινικού επιχρίσματος, διενεργείται μόνο έπειτα από ένα rapid τεστ που βγαίνει θετικό. Πάντως, στην περίπτωση του Τραμπ, ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο όπως αναφέρει η πηγή.

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από έναν σύμβουλό του να μην αποκαλύψει το αποτέλεσμα του τεστ, που βρέθηκε θετικό. «Μην το πεις σε κανέναν» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με το άτομο του στενού του περιβάλλοντος.

Η... βόλτα από το νοσοκομείο

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ βγήκε για λίγη ώρα χθες Κυριακή από την πτέρυγα του στρατιωτικού νοσοκομείου Ουόλτερ Ριντ όπου νοσηλεύεται από την Παρασκευή προκειμένου να κάνει μια μικρή βόλτα με SUV που κινείτο αργά και να χαιρετίσει πλήθος οπαδών του έξω από το νοσοκομείο, την παραμονή της ενδεχόμενης επιστροφής του στον Λευκό Οίκο.

Προς γενική έκπληξη, μια οχηματοπομπή αποτελούμενη από μαύρα SUV εμφανίστηκε μπροστά στις πύλες του νοσοκομείου Ουόλτερ Ριντ νωρίς το βράδυ, κι ο Ντόναλντ Τραμπ, με μάσκα, χαιρέτισε μέσα από το κλειστό παράθυρο του αυτοκινήτου της προεδρίας πολυάριθμους υποστηρικτές του, που είχαν εγκατασταθεί στον χώρο έξω από το νοσοκομείο το Σαββατοκύριακο.

Η κίνηση προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις, από γιατρούς κι όχι μόνο, ιδίως επειδή έθεσε σε κίνδυνο τους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας που συνόδευσαν τον ένοικο του Λευκού Οίκου στη βόλτα.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » "WSJ: Ο Τραμπ γνώριζε ότι ήταν θετικός στον κοροναϊό και το απέκρυψε"

Πέτσας για Τουρκία: Έτοιμοι για τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου, δεν έχει ακόμα «κλειδώσει»

«Δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πριν από λίγο, ενώ για την ενδεχόμενη συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου γνωστοποίησε ότι η ελληνική πλευρά είναι προετοιμασμένη και έτοιμη σε ανώτερο επίπεδο, ωστόσο αυτή δεν έχει ακόμα «κλειδώσει».

Ο κ. Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Άγκυρα, ενώ αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού, υπογράμμισε ότι εστάλη ένα σαφέστατο μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας προς την γείτονα.

Ο κ. Πέτσας κατέληξε λέγοντας: «Οι ηγέτες της Ε.Ε. υιοθετούν απέναντι στην Τουρκία πολιτική καρότου και μαστιγίου. Χαράσσουν ξεκάθαρα δύο δρόμους και δίνουν στην Τουρκία περιθώριο δύο μηνών - το αργότερο ως τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου - να επιλέξει: Αποκλιμάκωση, με συνέπεια και συνέχεια, ή κυρώσεις».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτσας για Τουρκία: Έτοιμοι για τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου, δεν έχει ακόμα «κλειδώσει»"

Επίθεση από αγνώστους στην εισαγγελέα της δίκης Τοπαλούδη!

Θύμα επίθεσης από αγνώστους έπεσε η εισαγγελέας Αριστοτελεία Δόγκα την ώρα που έμπαινε στο αυτοκίνητό της.

Όλα έγιναν το βράδυ της Κυριακής 4 Οκτωβρίου όταν η Εισαγγελέας της δίκης της Ελένης Τοπαλούδη, Αριστοτελεία Δόγκα, στην περιοχή της Κυψέλης δέχθηκε την επίθεση.Στο παρελθόν η Εισαγγελέας είχε δεχτεί απειλές για την ζωή της.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση από αγνώστους στην εισαγγελέα της δίκης Τοπαλούδη!"

Πέλλα: Εγιναν 1.479 rapid tests, εντοπίστηκαν 20 κρούσματα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι δεκαοκτώ κλιμακίων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στην ευρύτερη περιοχή της Πέλλας. Από την Παρασκευή 2/10 έως και την Κυριακή 4/10, στους δήμους Έδεσσας, Αλμωπίας, Σκύδρας και Πέλλας έχουν πραγματοποιηθεί 1.479 rapid tests, εκ των οποίων τα 20 έχουν βρεθεί θετικά στην Covid-19.

Πραγματοποιήθηκαν στον δήμο Έδεσσας 189 (τεστ), τον δήμο Αλμωπίας 554, τον δήμο Σκύδρας 569 και τον δήμο Πέλλας 167.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέλλα: Εγιναν 1.479 rapid tests, εντοπίστηκαν 20 κρούσματα"

Ακυρώνονται οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου λόγω κοροναϊού

Η πανδημία του κοροναϊού έφερε τη ματαίωση των παρελάσεων για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα γίνουν μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σε ερώτηση αναφορικά για τα πιθανά επόμενα μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως δεν σχεδιάζεται κάποιο πρόσθετο μέτρο και πως δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

«Η εικόνα που έχουμε είναι εικόνα σταθεροποίησης και όχι εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων. Τα στοιχεία του Σαββατοκύριακου ήταν ενθαρρυντικά, περιμένουμε να δούμε τα στοιχεία και από τα τεστ που έκαναν οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ. Αναμένουμε να ακούσουμε από τους ειδικούς την προβολή τους για τις επόμενες ημέρες. Εάν συνεχίσουμε έτσι δεν χρειάζεται λήψη νέων μέτρων» είπε. «Εφαρμογή των μέτρων και όλα θα πάνε καλά».

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακυρώνονται οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου λόγω κοροναϊού"

Microsoft: Ανακοίνωσε την επένδυση του 1 δισ. στην Ελλάδα

Στα «αποκαλυπτήρια» της σημαντικής σε μέγεθος, αλλά και σημασίας επένδυση στην οποία θα προβεί ο τεχνολογικός κολοσσός της Microsoft στη χώρα μας προχώρησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ αλλά και ο επικεφαλής της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Θεοδόση Μιχαλόπουλο.

«Η μεγαλύτερη επένδυση στα 28 χρόνια της Microsoft στην Ελλάδα»

Όπως είπε ο κ. Σμιθ αυτή είναι «η μεγαλύτερη επένδυση στα 28 χρόνια της Microsoft στην Ελλάδα» προσθέτοντας ότι «δείχνει εμπιστοσύνη στον λαό, την οικονομία και την κυβέρνηση».

«Δεν είναι κάτι που κάνουμε σε πολλές χώρες ούτε ελαφρά τη καρδία. Και το γεγονός ότι το κάνουμε το 2020 θεωρώ ότι μιλά εύγλωττα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Microsoft.

Όπως εξήγησε «το cloud δεν είναι μόνο μια υποδομή αλλά και ένα φρούριο γιατί είναι σημαντικό να προστατεύουμε τα δεδομένα που παράγουμε. Πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό οχυρό» συμπληρώνοντας ότι «δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την άοκνη προσπάθεια της κυβέρνησης».

Όπως είπε ο κ. Σμιθ το cloud είναι «το ηλεκτρικό ρεύμα του 21ου αιώνα και το φέρνουμε στην Ελλάδα. Μιλάμε για ταχύτητα πρόσβασης στο υπολογιστικό κομμάτι. Θα είναι σαν να έχουμε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή στη διπλανή πόρτα. Θα βασιζόμαστε σε υπηρεσίες υπολογισμού με μια τρομακτική ταχύτητα σαν την ταχύτητα του φωτός».

Αναφερόμενος στο τι προηγήθηκε ο κ. Σμιθ υπενθύμισε την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Νταβός όταν, όπως είπε, ο πρωθυπουργός του ζήτησε να προχωρήσει η Microsoft σε περαιτέρω επενδύσεις και ώρες-ώρες είναι πολύ πειστικός ο πρωθυπουργός.

Δείτε την εκδήλωση από στο μουσείο της Ακρόπολης:



«Τα data center θα απασχολήσουν τις επικεφαλίδες αλλά νομίζω ότι θα σημαίνει πολλά ότι θα έχουμε προγράμματα κατάρτησης σε χιλιάδες ανθρώπους τα επόμενα 5 έτη» συμπλήρωσε ο κ. Σμιθ.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμος κόμβος της κεντρικής ψηφιακής αποθήκευσης

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «μέσα σε μόλις 9 μήνες φτάσαμε εδώ, στη γέννηση μιας σημαντικής καινοτόμας επένδυσης με πολυεπίπεδη σημασίας».

«Η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμος κόμβος της κεντρικής ψηφιακής αποθήκευσης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων. Είναι κάτι που ταξιδεύει τη χώρα μας στον 21ο αιώνα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν είναι μόνο ένα τεχνολογικό και οικονομικό άλμα, είναι ένα βήμα εκδημοκρατισμού», τόνισε. 

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός «οι αναλυτές θα μιλήσουν για ένα συνολικό οικονομικό όφελος μπορεί να ξεπεράσει το €1 δισ. σε βάθος χρόνου. Το συνολικό όφελος εκτινάσσεται αν αποτιμηθεί η αξία του μετασχηματισμού στο σύνολο της οικονομίας».

Tρεις γιγαντιαίες εγκαταστάσεις για αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, μάλιστα, θα υπάρξουν τρεις γιγαντιαίες εγκαταστάσεις για αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων και οι εκτάσεις βρέθηκαν στην Αττική.

Oι πρώτοι κερδισμένοι, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, «θα βοηθήσει στην ανακοπή, αν όχι στην αντίστροφη του brain drain. Η Microsoft εξήγγειλε την επιμόρφωση 100.000 πολιτών στην χρήση ψηφιακών δεδομένων στο cloud».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «το φιλόδοξο σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή. Το cloud αποτελεί τον πυρήνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Η επένδυση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Ευαίσθητα δεδομένα από χώρες της περιοχής θα αποθηκεύονται στην Ελλάδα. Ως χρήστης περιμένω μεγαλύτερη ταχύτητα και μικρότερο κόστος στη χρήση δεδομένων».

Επισήμανε, μάλιστα, την προσφορά της Microsoft στην Αρχαία Ολυμπία λέγοντας ότι «από το 2021 ο επισκέπτης του αρχαιλογικού χώρου με μια απλή εφαρμογή θα βλέπει την τρισδιάστατη απεικόνιση των μνημείων όπως ήταν πριν από 2,5 χιλιετίες και κάθε κάτοικος της Γης θα μπορέσει να ζήσει εικονικά στην περιοχή μέσω ειδικής ιστοσελίδας που θα δωρίσει η Microsoft στο υπουργείο Πολιτισμού.

Την εκδήλωση άνοιξε ο επικεφαλής της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος ο οποίος τόνισε ότι «στην 4η βιομηχανική επανάσταση θέλουμε να είμαστε από τους πρωτοπόρους» τονίζοντας ότι το 1ο data center της Microsoft στην Ελλάδα θα είναι το πρώτο στην ευρύτερη περιοχή και ένα από τα πρώτα στην περιοχή» ανακοινώνοντας και το πλάνο υψηλής εξειδίκευσης 100.000 συμπολιτών μας στην χρήση ψηφιακών δεδομένων στο cloud.

Παρουσίασε, δε, και ένα βίντεο με μότο «η ανάπτυξη ξεκινά εδώ, τώρα. Η Ελλάδα σε νέους ψηφιακούς δρόμους».

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα είναι ο πρώτος επαγγελματικός προορισμός του κ. Σμιθ μετά το ξέσπασμα της πανδημίας ενώ η χώρα μας ήταν και ο τελευταίος του προορισμός πριν να εκδηλωθεί η περιπέτεια του κορωνοϊού.



H επένδυση αφορά τη δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου δεδομένων (data center) για την υποστήριξη υπηρεσιών cloud που απευθύνονται στους πελάτες της πλατφόρμας Microsoft Azure. Το συγκεκριμένο data center που θα δημιουργηθεί στην Αττική αναμένεται να έχει κάλυψη στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Η επένδυση υπολογίζεται ότι θα είναι 400 εκατ. ευρώ αν και η προστιθέμενη αξία της υπολογίζεται ότι θα φθάσει το 1 δισ ευρώ.

Η πρώτη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Σμιθ έγινε στις 23 Ιανουαρίου στο Νταβός και ακολούθησε ένα ακόμη ραντεβού στην Αθήνα στις 27 Ιανουαρίου.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Microsoft: Ανακοίνωσε την επένδυση του 1 δισ. στην Ελλάδα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news