facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Ολονύχτιο θρίλερ στις Βρυξέλλες! Αυτά περιλαμβάνει το νέο προσχέδιο του Μισέλ

Σβήνουν – γράφουν στις Βρυξέλλες για να βρουν την “χρυσή τομή” μετά την απόρριψη του προσχεδίου Μισέλ από την ελληνική πλευρά. Γιατί το απέρριψε η Ελλάδα και τι ζητά για να ανάψει “πράσινο φως”. Η λέξη – κλειδί που… λείπει και όλες οι τελευταίες εξελίξεις σε μια βραδιά σκληρού διπλωματικού μπρα ντε φερ.

Το νέο κείμενο σύμφωνα με τις πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων βασίζεται στα δύο προηγούμενα και προσθέτει την έντονη καταδίκη της ΕΕ για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Επίσης, σημειώνει ότι η ΕΕ “είναι πλήρως δεσμευμένη στην επίλυση του κυπριακού”, διατηρεί τη φράση για “χρήση όλων των μέσων” σε περίπτωση μονομερών ενεργειών της Τουρκίας, δεσμεύει το Συμβούλιο για αποφάσεις ως το Δεκέμβρη και περιλαμβάνει την ελληνική φράση για “οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών“.

Η λέξη – κλειδί που… δεν υπάρχει ρητά

Η νέα διατύπωση σημειώνει πως «σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 ΣΛΕΕ, προκειμένου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της. Τα αναφερόμενα άρθρα της Συνθήκης αφορούν κυρώσεις, αλλά δεν αναφέρει ρητώς τη λέξη.

Το νέο προσχέδιο καταργεί επίσης μια προηγούμενη αναφορά ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων στην Κύπρο. Ένα από τα βασικά αιτήματα της Άγκυρας είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να λάβουν δίκαιο μερίδιο από τυχόν ευρήματα γύρω από το διχοτομημένο νησί.

Το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων συζητείται ήδη, καθώς ολοκληρώθηκε και το επίσημο δείπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου εξαντλήθηκαν τα υπόλοιπα θέματα. Πιο συγκεκριμένα, η συζήτηση στο δείπνο άνοιξε με την πολεμική σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και με τη δηλητηρίαση του Ρώσου πολιτικού αντιπάλου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι.

Πάντως, περίπου στη 01:00 το πρωί της Παρασκευής, 02.10.2020, υπήρξε ένα νέο διάλειμμα στις συζητήσεις.

Πώς φτάσαμε στο… ολονύχτιο θρίλερ

Η συνεδρίαση στην Σύνοδο Κορυφής διακόπηκε για 45 λεπτά, ένα διάστημα που… αξιοποιήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων έλεγαν στο newsit.gr πως το κείμενο του Σαρλ Μισέλ δεν μπορεί να γίνει δεκτό, καθώς δεν είναι καθόλου ισορροπημένο και χρειάζεται πολλή δουλειά.

«Πολύ καρότο, όχι αρκετό μαστίγιο», είπε στο Politico Έλληνας αξιωματούχος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η ελληνική συμβιβαστική πρόταση περιέχει τα εξής διαφορετικά στοιχεία:
  • αναφέρει ότι “η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και κοινά επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία
  • τονίζει ότι “οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να τερματιστούν αμέσως”
  • ζητά “όπως η Τουρκία δεσμευθεί στον διάλογο με καλή πίστη και απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών – κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση”
  • προσθέτει τη φράση: “η ΕΕ καλωσορίζει τα βήματα οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία και την ανακοίνωση της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων και προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο.
  • αναφέρει ακόμη ότι: “η ΕΕ επαναλαμβάνει πως μονομερείς ανακοινώσεις θαλάσσιων δικαιοδοσιών όπως στο χάρτη ‘mavi vatan’ δεν συνάδουν με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες”.
Το… κόκκινο της Ελλάδας στο προσχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο δεν είχε καμιά αναφορά για κυρώσεις στην Τουρκία παρά ανέφερε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διάθεση της προκειμένου να διασφαλίσει το σεβασμό και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου. Η ελληνική πλευρά κάτι τέτοιο δεν το έκανε αποδεκτό, ενώ δεν το δέχεται ούτε και η Κύπρος.

Παράλληλα στο προσχέδιο επίσης προβλέπεται και πολυμερής Σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά υπάρχει και μια παράγραφο για την Κύπρο όπου καλείται η Άγκυρα να σταματήσει όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες στην περιοχή.

Ωστόσο, αναφέρει: «Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους »και« συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016». Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας.

Επίσης το προσχέδιο ζητά επίσης «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Πέτσας: Το κείμενο δεν ήταν ισορροπημένο

Μετά την διακοπή που διαδέχθηκε το “άκυρο” της Ελλάδας στο πρώτο προσχέδιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και κατηγόρησε την Τουρκία πως “ολισθαίνει μακριά από την Δύση”.

«Είναι μία σημαντική σύνοδος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και όχι μόνο, για όλες τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ», τόνισε συγκεκριμένα για τις ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά στο προσχέδιο θέσεων της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

«Ειδικά για το θέμα αυτό της ημερήσιας διάταξης που είναι ξανά η συζήτηση για το ποιον δρόμο ακολουθεί η Τουρκία που φαίνεται να ολισθαίνει μακριά από τη Δύση, το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν ήταν ισορροπημένο.

Ακολούθως, έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις – πυλώνες για να δώσει η χώρα μας το πράσινο φως.

Πιο συγκεκριμένα σημείωσε:

– “Ο πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

– Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

– Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό. Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια»”.

ΚΥΠΕ, ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολονύχτιο θρίλερ στις Βρυξέλλες! Αυτά περιλαμβάνει το νέο προσχέδιο του Μισέλ"

ΟΛΜΕ σε Κεραμέως: «Δεν θα γίνουμε καταδότες μαθητών»

Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε η ΟΛΜΕ κατά της Νίκης Κεραμέως.

«Η ηγεσία του Υπουργείου προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, μνημείο αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς», τονίζουν οι εκπαιδευτικοί και ανακοίνωσαν τρίωρες στάσεις εργασίας στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη, ώστε να μην εφαρμοστεί το μέτρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ αναφέρει:

Δε θα περάσει η άθλια κυβερνητική επιχείρηση επιβολής «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» σε υπό κατάληψη σχολεία

Δε θα γίνουμε ο βούρδουλας και το μακρύ χέρι της κυβέρνησης ενάντια στους αγωνιζόμενους μαθητές!

Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, μνημείο αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς. Απέναντι στις κινητοποιήσεις των μαθητών που διεκδικούν τα δίκαια αιτήματα για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων εξαπολύει ένα νέο κύμα τρομοκράτησης, εκβιασμού και καταστολής. Κι αν τις προηγούμενες φορές ενεργοποίησε τις αστυνομικές δυνάμεις, τους εισαγγελείς και “αγανακτισμένους γονείς” για να εκφοβίσουν τους μαθητές, τώρα επιχειρεί να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς και τους Συλλόγους Διδασκόντων σε ένα ιδιότυπο μηχανισμό “lock-out”, σε όργανα καταστολής των μαθητών.

Οι χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας κα Κεραμέως ότι «…από αύριο, στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη ξεκινά υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση…», απειλώντας μάλιστα με απουσίες όσους μαθητές δε συμμετέχουν, μόνο ντροπή και θυμό προκαλούν.

Στην ΥΑ 131451/ΓΔ4 αναφέρεται ότι θα παίρνουν απουσίες όσοι μαθητές δε συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση. Αδιαφορεί για άλλη μία φορά το ΥΠΑΙΘ για τα παιδιά που δε διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό (30% βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) και όχι μόνο δεν τους τον παρείχε παρά τις ψευδείς εξαγγελίες αλλά τους τιμωρεί για τη φτώχεια τους με απουσίες.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται, όλως παρανόμως, ο αποκλεισμός από την τηλεκπαίδευση και άρα υποχρεωτική απουσία όσων μαθητών συνεχίσουν να αγωνίζονται. Προσπαθεί να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε καταδότες των μαθητών τους. Είναι αυτονόητο ότι κανείς/καμία εκπαιδευτικός δεν πρόκειται να παίξει ένα τέτοιο ρόλο.

Οι εκπαιδευτικοί το προηγούμενο διάστημα στάθηκαν δίπλα στους μαθητές τους  κάνοντας εξ αποστάσεως εκπαίδευση με αποκλειστικά δικά τους μέσα, αφού το ΥΠΑΙΘ δεν παρείχε κανένα εξοπλισμό. Κανείς/καμία εκπαιδευτικός δεν είναι υποχρεωμένος ούτε να διαθέτει τέτοιο εξοπλισμό, ούτε να χρησιμοποιεί δικά του μέσα.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας αντί να λύσουν τα πραγματικά προβλήματα των σχολείων, αντί να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών επιλέγουν τον απαράδεκτο δρόμο των απειλών, των εκφοβισμών και της τρομοκρατίας.

Η άθλια επιχείρηση επιβολής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε σχολεία που τελούν υπό κατάληψη δε θα περάσει. Κανένα συνάδελφος να μην υλοποιήσει τις αντιδημοκρατικές εντολές του Υπουργείου Παιδείας.

Είναι απαράδεκτος ο εκβιασμός σε συναδέλφους να κάνουν μαθήματα σε κλειστά σχολεία. Να αποκλείονται και να τιμωρούνται μαθητές επειδή αγωνίζονται.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας απέχει χιλιόμετρα από την εκπαιδευτική πραγματικότητα αν νομίζει ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι το «φάρμακο για κάθε ασθένεια».

Για όλες τις παραπάνω ανήκουστες και αντιδημοκρατικές ενέργειες του ΥΠΑΙΘ το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να:

  • Προκηρύξει, για τους συναδέλφους που τα σχολεία τους τελούν υπό κατάληψη, 3ωρη στάση εργασίας 8-11πμ για την Παρασκευή και τη Δευτέρα και να καλέσει τις ΕΛΜΕ να προκηρύξουν άμεσα συμπληρωματικές στάσεις 11-2μμ για τις ίδιες μέρες για τα ημερήσια σχολεία και αντίστοιχα στάσεις εργασίας για την πρώτη βάρδια των εσπερινών σχολείων, με τις ΕΛΜΕ να καλύπτουν τη δεύτερη βάρδια.

και

  • Να ζητήσει από την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει άμεσα απεργία-αποχή από την ΥΑ 131451/ΓΔ4 και κάθε διαδικασία τηλεκπαίδευσης στα υπό κατάληψη σχολεία.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πάρουν θέση

δίπλα στους αγωνιζόμενους μαθητές μας!

Εδώ και τώρα το Υπουργείο Παιδείας ν’ αφήσει τις αντιδημοκρατικές πρακτικές, που θυμίζουν άλλες εποχές και να ικανοποιήσει τα αιτήματα μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών.

Καμία εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε σχολεία υπό κατάληψη!

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΛΜΕ σε Κεραμέως: «Δεν θα γίνουμε καταδότες μαθητών»"

Πρωτοκολλήθηκε το τουρκολιβυκό μνημόνιο στον ΟΗΕ - «Η συμφωνία είναι άκυρη» επαναλαμβάνει η Αθήνα

«Τυπική και τεχνική διαδικασία» χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα τις ενέργειες της γραμματείας του ΟΗΕ η οποία μετά από 10 μήνες από την κατάθεσή του, πρωτοκόλλησε απόψε το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης.

«H πρωτοκόλληση και δημοσίευση των πάσης φύσεως συμφωνιών που κατατίθενται από τα κράτη στη Γραμματεία του ΟΗΕ αποτελεί τυπική και τεχνική διαδικασία. Η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη» αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: 

«Η εν λόγω “συμφωνία” είναι παράνομη και άκυρη, συνήφθη με παράτυπο τρόπο και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως φάνηκε και από την επιστολή του Προέδρου της τελευταίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Επίσης, η “συμφωνία” αυτή συνήφθη κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ο παράνομος χαρακτήρας της έχει άλλωστε τονιστεί και καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα».

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είχαν καταδικάσει και οι «27» ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Δεκεμβρίου 2019.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ είχαν καταδικάσει τη «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, θεωρώντας ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη», τονιζόταν στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Να σημειωθεί επίσης ότι στις 15 Ιουλίου, με κοινή ρηματική διακοίνωση που επέδωσαν στο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, οι μόνιμες αντιπροσωπείες του Μπαχρέιν, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, παρέθεσαν λεπτομερώς τους λόγους - σύμφωνα με το άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών - για τους οποίους δεν θα πρέπει να εγγραφεί στον κατάλογο με τις διεθνείς συνθήκες, το Μνημόνιο Συναντίληψης  που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη, στις 27 Νοεμβρίου 2019, η κυβέρνηση της Τουρκίας και η «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης» (GNA) της Λιβύης, για την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτοκολλήθηκε το τουρκολιβυκό μνημόνιο στον ΟΗΕ - «Η συμφωνία είναι άκυρη» επαναλαμβάνει η Αθήνα "

Στο δάσος της Δαδιάς έφτασε η πυρκαγιά που καίει από το πρωί στη Λευκίμμη

Στις παρυφές του προστατευόμενου δάσους της Δαδιάς, έφτασε το βράδυ της Πέμπτης η φωτιά που εκδηλώθηκε περίπου στις 11.30 το πρωί στην περιοχή της Λευκίμμης του Δήμου Σουφλίου.

Οι επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης ενισχύονται συνεχώς και σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία ήδη επιχειρούν 129 πυροσβέστες με 34 οχήματα, οκτώ ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, με τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων έργου.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς οι δυνάμεις των πυροσβεστών θα ενισχύονται και κατά τη διάρκεια της νύχτας , δασεργάτες, με την συνδρομή μηχανημάτων του Δήμου και του Στρατού, δημιουργούν νέες αντιπυρικές ζώνες για τον περιορισμό της διάδοσης της πυρκαγιάς, ενώ τα δύο ελικόπτερα παραμένουν στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να επιχειρήσουν εκ νέου με το πρώτο φως της ημέρας.

Σημειώνεται πως τον γενικό συντονισμό της επιχείρησης κατάσβεσης έχει ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, συντονιστής Πυροσβεστικής Βορείου Ελλάδος, Σπύρος Βαρσάμης.

ΑΜΠΕ/naftemporiki


Διαβάστε Περισσότερα » "Στο δάσος της Δαδιάς έφτασε η πυρκαγιά που καίει από το πρωί στη Λευκίμμη"

Καταγγελία για το γηροκομείο: Ζήτησαν υπογραφές ότι δεν φέρουν ευθύνη για κρούσματα κορονοϊού

Σε μία απίστευτη καταγγελία προχώρησε μία γυναίκα, η οποία όπως υποστήριξε είχε τη μητέρα της στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα όπου εντοπίστηκαν τουλάχιστον 40 κρούσματα. Η γυναίκα, η οποία μίλησε στην εκπομπή Live News, στο Mega ανέφερε ότι της ζητήθηκε μέσω Viber να υπογράψει ότι το γηροκομείο δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος κορονοϊού.

Η γυναίκα, όπως εξήγησε, η μητέρας της δεν βρίσκεται μεταξύ των όσων έχουν κολλήσει τον ιό, ενώ ουδέποτε ενημερώθηκε για το τι έχει συμβεί.

«Η μητέρα μου ζει στο γηροκομείο. Είναι αρνητική από το τεστ που έγινε. Κάθε μέρα επικοινωνούσα με την προϊσταμένη, κάθε μεσημέρι, να ρωτήσω για την μητέρα μου. Πήρα και εχθές. Ρώτησα αν είναι όλα καλά και μου είπαν ότι όλα ήταν καλά. Το βράδυ δεν είχαμε ειδήσεις. Το πρωί δεν είχα ρεύμα, δεν είχα μάθει τίποτα. Σήμερα στις 12 και μισή επικοινώνησε η κόρη μου με το γηροκομείο για άσχετο θέμα, και έτσι ενημερωθήκαμε», εξήγησε η γυναίκα.

Στη συνέχεια μάλιστα, πρόσθεσε πως το Σάββατο τους εστάλη χαρτί μέσω Viber για να υπογράψουν, ότι σε περίπτωση κορονοϊού, αν προκύψει κρούσμα ή γρίπης ή οτιδήποτε άλλο δεν φέρει το γηροκομείο καμία ευθύνη.

«Μας είπαν ότι είναι συνέχεια της σύμβασης που έχουμε υπογράψει, και ότι τους το σύστησε να το κάνουν ο ΕΟΔΥ. Μου είπαν ακόμα ότι ο νοσηλευτής που βρέθηκε θετικός δούλευε βράδυ, και δούλευε με τέσσερις μάσκες και τρία γάντια», πρόσθεσε η ίδια.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία για το γηροκομείο: Ζήτησαν υπογραφές ότι δεν φέρουν ευθύνη για κρούσματα κορονοϊού"

Σύνοδος Κορυφής: Ποιες χώρες στηρίζουν Ελλάδα-Κύπρο και ποιες Τουρκία

Το θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής αφορά τις θέσεις των κρατών-μελών και το ποιες στηρίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο και ποιες αντιμετωπίζουν πιο «φιλικά» την Τουρκία. Σύμφωνα με τις διαρροές που υπήρξαν από τις διάφορες αντιπροσωπείες, αλλά και από τις δηλώσεις των ηγετών προσερχόμενοι στη Σύνοδο, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εκτός από τις δηλώσεις στήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο, έκανε μια αναφορά που προκάλεσε αίσθηση σημειώνοντας ότι τζιχαντιστές από τη Συρία πέρασαν μέσα από την Τουρκία για να πάνε στο Αζερμπαϊτζάν και ότι αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο θα συζητηθεί. Η νέα αυτή κρίση, στην οποία εμπλέκεται και πάλι η Τουρκία, ήταν άλλωστε και ο λόγος που οδήγησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ να αλλάξει την ατζέντα και να φέρει πιο νωρίς τη συζήτηση για την Τουρκία. 

Επίσης, ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ήταν πολύ σκληρός απέναντι στην Άγκυρα και μίλησε ξανά για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τονίζοντας ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσειςσε βάρος της Τουρκίας για να λάβει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ένωσης.

Από την άλλη, η Γερμανία, αλλά και η Μάλτα τάσσονται υπέρ της αποφυγής των κυρώσεων και του εποικοδομητικού διαλόγου, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Ισπανία με δηλώσεις που αποδόθηκαν στον πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μισέλ. Ο Ισπανός φέρεται να είπε ότι εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά η προτάσσουμε τον διάλογο με την Τουρκία ως τρόπο επαναφοράς στην κανονικότητα.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνοδος Κορυφής: Ποιες χώρες στηρίζουν Ελλάδα-Κύπρο και ποιες Τουρκία"

Δημοσκόπηση Mega: Στις 17,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Νέα δημοσκόπηση από το Mega και την Metron Analysis η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στις 17,5 μονάδες.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, σε δείγμα 1.200 πολιτών.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 37,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 20%. Το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει 5,4%, το ΚΚΕ 4,6%, η Ελληνική Λύση 4,5%, το ΜέΡΑ 25 2,7%.

Στην αξιολόγηση της κυβέρνησης θετική γνώμη έχει το 52%, το 28% αρνητική και το 8% ούτε θετική ούτε αρνητική.

Όσο για την αξιολόγηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το 58% τον αξιολογεί θετικά και το 34% αρνητικά.

Στο ερώτημα αν η χώρα πηγαίνει προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση, το 46% απάντησε σε σωστή και το 41% σε λάθος.

Στο ποιο είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα στη χώρα το 33% απάντησε την ιατρική περίθαλψη και τον κορονοϊό το 28% την οικονομία, το 11% την εξωτερική πολιτική και το 9% την ανεργία.

 

 

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Mega: Στις 17,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ"

Κορωνοϊός: Αρνητικά 250 δείγματα - Χαλαρώνουν τα μέτρα σε Θήβα και Χαλκίδα

Σε οικισμούς του Δήμου Θηβαίων Βοιωτίας και του Δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας, όπου προέκυψε μέχρι στιγμής από τα 250 τεστ ένα θετικό αποτέλεσμα ελέγχου, το οποίο ιχνηλατείται ως προς τις επαφές του, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, παραμένει σε ισχύ η σύσταση προς τους κατοίκους των οικισμών Μουρίκι, Πλατανάκια, Ύπατο και Λουτούφι του Δήμου Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και Λουκίσσια του Δήμου Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.

Η σύσταση αφορά στην τήρηση των συγκεκριμένων μέτρων αυτοπροστασίας:

- Παραμονή εντός των οικιών και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.
- Χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Στο μεταξύ, αίρεται η σύσταση μη προσέλευσης των μαθητών στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, καθώς και η σύσταση μη μετακίνησης των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από τους οικισμούς αυτούς προς την εργασία τους, οι οποίοι καλούνται να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από Covid-19 (χρήση μάσκας, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών).

Η παραπάνω σύσταση ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου στις προαναφερόμενες περιοχές, οπότε και θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση.

Οι έλεγχοι από τις τέσσερις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται στους εν λόγω οικισμούς, στα κατά τόπους Δημοτικά Καταστήματα (Μουρίκι-Πλατανάκια, Ύπατο, Λουτούφι και Λουκίσσια), για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Αρνητικά 250 δείγματα - Χαλαρώνουν τα μέτρα σε Θήβα και Χαλκίδα"

Θρίλερ στις Βρυξέλλες: Γιατί η Ελλάδα αρνήθηκε το προσχέδιο! Συνάντηση Μητσοτάκη, Αναστασιάδη, Μέρκελ και Μακρόν

Το συγκεκριμένο προσχέδιο δεν είχε αναφορά για κυρώσεις στην Τουρκία. Τι αναφέρουν στο newsit.gr αξιωματούχοι με γνώση των  διαπραγματεύσεων. Διακοπή 45 λεπτών στη Σύνοδο.

Ένα διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, έχει πέσει στο τραπέζι ένα προσχέδιο το οποίο δεν γίνεται αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Σύμφωνα πάντα με όσα έχουν διαρρεύσει πρόκειται για  ένα πρώτο κείμενο το οποίο η Ελληνική κυβέρνηση δεν το αποδέχεται. Οι πληροφορίες τονίζουν πως η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές προκειμένου η Αθήνα να το κάνει αποδεκτό και να περάσει στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Η τελευταία εξέλιξη, πάντως, είναι πως αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Αναστασιάδη, της Άνγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν. Το παρών δίνουν και οι Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ξεκάθαρος ο Πέτσας για το προσχέδιο

Μετά την διακοπή που διαδέχθηκε το “άκυρο” της Ελλάδας στο πρώτο προσχέδιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και κατηγόρησε την Τουρκία πως “ολισθαίνει μακριά από την Δύση”.

«Είναι μία σημαντική σύνοδος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και όχι μόνο, για όλες τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ», τόνισε συγκεκριμένα για τις ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά στο προσχέδιο θέσεων της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

«Ειδικά για το θέμα αυτό της ημερήσιας διάταξης που είναι ξανά η συζήτηση για το ποιον δρόμο ακολουθεί η Τουρκία που φαίνεται να ολισθαίνει μακριά από τη Δύση, το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν ήταν ισορροπημένο.

Ακολούθως, έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις – πυλώνες για να δώσει η χώρα μας το πράσινο φως.

Πιο συγκεκριμένα σημείωσε:

– “Ο πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

– Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

– Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό. Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια»”.

Το… κόκκινο της Ελλάδας στο προσχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο δεν είχε καμιά αναφορά για κυρώσεις στην Τουρκία παρά ανέφερε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διάθεση της προκειμένου να διασφαλίσει το σεβασμό και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου. Η ελληνική πλευρά κάτι τέτοιο δεν το έκανε αποδεκτό, ενώ δεν το δέχεται ούτε και η Κύπρος. 

Παράλληλα στο προσχέδιο επίσης προβλέπεται και πολυμερής Σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά υπάρχει και μια παράγραφο για την Κύπρο όπου καλείται η Άγκυρα να σταματήσει όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες στην περιοχή.

Ωστόσο, αναφέρει: «Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους »και« συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016». Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας.

Επίσης το προσχέδιο ζητά επίσης «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Κυβερνητικές πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων έλεγαν στο newsit.gr πως το κείμενο αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό καθώς δεν είναι καθόλου ισορροπημένο και χρειάζεται πολλή δουλειά.

«Πολύ καρότο, όχι αρκετό μαστίγιο», είπε στο Politico Έλληνας αξιωματούχος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. 

Οι εξελίξεις αυτές έφεραν και ένα διάλειμμα 45 λεπτών στη Σύνοδο Κορυφής. 

Το μενού, πάντως, της Συνόδου ήταν υψηλής γαστρονομίας. Περιελάμβανε ορτύκια ψητά με μια πράσινη σαλάτα φασολιών, φιλέτο χοιρινό με φακές και σαλάτα μήλου με σορμπέ βατόμουρου.

Μητσοτάκης σε ΕΕ: Αποφασίστε τι σχέση θέλετε να έχετε με την Τουρκία

Λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά και τους ηγέτες της ΕΕ. 

Συγκεκριμένα, κάλεσε την Τουρκία να επιλέξει το δρόμο του διαλόγου και της διπλωματίας και να αποφύγει την κλιμακούμενη ένταση που αναπόφευκτα, όπως είπε, θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων. “Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή”, τόνισε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Αναλυτικά ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε: “Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο. Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Κι αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο. Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας, ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου της διπλωματίας, ένας διάλογος ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση, η οποία αναπόφευκτα αργά η γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα”.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ στις Βρυξέλλες: Γιατί η Ελλάδα αρνήθηκε το προσχέδιο! Συνάντηση Μητσοτάκη, Αναστασιάδη, Μέρκελ και Μακρόν"

Δύο αλλοδαποί συνελήφθησαν στα επεισόδια κατά την πορεία των μαθητών

Στη σύλληψη δύο νεαρών αλλοδαπών για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στο περιθώριο της πορείας των μαθητών στο κέντρο της Αθήνας, προχώρησε η αστυνομία.

Πρόκειται για έναν 17χρονο και έναν 20χρονο. Ο πρώτος αναγνωρίστηκε να εκτοξεύει βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση της Αστυνομίας:

«Συνελήφθησαν τα (2) άτομα που προσήχθησαν νωρίτερα στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, μετά το πέρας σημερινής συγκέντρωσης – πορείας στο κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για δύο αλλοδαπούς ηλικίας (17) και (20) ετών.

Όπως διακριβώθηκε οι συλληφθέντες συμμετείχαν σε ομάδα ατόμων, τα οποία μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων με μολότοφ, φωτοβολίδες, πέτρες, μάρμαρα και άλλα αντικείμενα.

Επιπλέον, ο δεκαεφτάχρονος αναγνωρίστηκε ως άτομο που έριξε βόμβα μολότοφ.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για κακουργηματικές και πλημμεληματικές πράξεις.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Δύο αλλοδαποί συνελήφθησαν στα επεισόδια κατά την πορεία των μαθητών"

Σε μίνι lockdown από αύριο η Κύθνος

Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων τίθεται η Κύθνος από αύριο στις 5 τα ξημερώματα (Παρασκευή 2 Οκτωβρίου) μέχρι και τις 16 Οκτωβρίου στις 5πμ ώστε να περιοριστεί η διασπορά των επιπτώσεων της νόσου Covid-19.

Συγκεκριμένα μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στο δήμο Κύθνου της Π.Ε Κέας-Κύθνου, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα, με εφαρμογή σε ολόκληρο το Δήμο Κύθνου.

– Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.

– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

– Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε μίνι lockdown από αύριο η Κύθνος"

Κορονοϊός: 7.000 νέα κρούσματα στη Βρετανία – Άλλοι 59 νεκροί

Επιθετικός παραμένει ο κορονοϊός και στη Βρετανία. Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν 6.914 νέες μολύνσεις της νόσου το τελευταίο 24ωρο.

Ο κορονοϊός συνεχίζει το “έργο” του – έστω και με μικρότερη ορμή σε σχέση με την Τετάρτη (30.09.2020). Ειδικότερα, οι βρετανικές υπηρεσίες υγείας ανακοίνωσαν την Πέμπτη (01.10.2020) ότι κατέγραψαν 6.914 κρούσματα του Covid19, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες ημέρες, όταν τα κρούσματα ξεπερνούσαν τα 7.000.

Αναφέρθηκαν, επίσης, 59 θάνατοι ασθενών που είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κορονοϊό τις τελευταίες 28 ημέρες. Την Τρίτη (29.09.2020) και την Τετάρτη (30.09.2020) οι νεκροί από την νόσο ανέρχονταν σε 71.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: 7.000 νέα κρούσματα στη Βρετανία – Άλλοι 59 νεκροί"

Κορωνοϊός - Ιταλία: Για πρώτη φορά από τον Απρίλιο πάνω από 2.000 νέα κρούσματα

Ανησυχία ξανά στην Ιταλία, οι αρχές της οποίας κατέγρααψαν 2.548 νέες μολύνσεις από κορωνοϊό τις τελευταίες 24 ώρες, στην πρώτη φορά που η χώρα ξεπέρασε τις 2.000 περιπτώσεις σε μία μέρα από τα τέλη Απριλίου.

Υπήρξαν επίσης 24 θάνατοι που σχετίζονται με τη λοίμωξη έναντι 19 την προηγούμενη ημέρα.

Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χτυπήθηκε από την Covid-19 και είχε για μεγάλο διάστημα τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην ήπειρο. Συνολικά, οι θάνατοι έχουν φτάσει σήμερα στους 35.918 από το ξέσπασμα του Φεβρουαρίου. Η χώρα έχει, επίσης, καταγράψει 317.409 κρούσματα.

Η τελευταία φορά που η Ιταλία κατέγραψε περισσότερα από 2.000 καθημερινά κρούσματα ήταν στις 29 Απριλίου, με 2.086 μολύνσεις, λίγες εβδομάδες πριν η κυβέρνηση επιτρέψει να ανοίξουν ξανά εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Ιταλία: Για πρώτη φορά από τον Απρίλιο πάνω από 2.000 νέα κρούσματα"

Παρατείνεται η τηλεργασία στην Αττική μέχρι τις 31 Οκτωβρίου

Την παράταση της δυνατότητας τηλεργασίας και κλιμακωτού ωραρίου στον ιδιωτικό τομέα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για την περιοχή της Περιφέρειας Αττικής αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης,  «παρατείνεται, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοιού COVID-19, η ισχύς των έκτακτων και προσωρινών μέτρων του άρθρου 235 του ν. 4272/2020 για την Περιφέρεια Αττικής ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας για την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και του τόπου εργασίας.

Μεταξύ αυτών, παίρνει παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και η υποχρέωση εφαρμογής του 40% τηλεργασίας στους εργασιακούς χώρους στον ιδιωτικό τομέα καθώς και της εφαρμογής κλιμακωτού ωραρίου έναρξης και λήξης της εργασίας για κάθε εργαζόμενο για λόγους αποφυγής συνωστισμού στους εργασιακούς χώρους.

Υπενθυμίζουμε ότι τα παραπάνω προσωρινά, έκτακτα αλλά απολύτως αναγκαία μέτρα αφορούν αποκλειστικά την Περιφέρεια Αττικής».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρατείνεται η τηλεργασία στην Αττική μέχρι τις 31 Οκτωβρίου"

Κορωνοϊός: «Μαύρο» ρεκόρ στην Αττική με 272 από τα 411 νέα κρούσματα - 89 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 411 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 68 συνδέονται με γνωστές συρροές και 33 είναι εισαγόμενα. 

Από τα 378 εγχώρια κρούσματα,τα 68 συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 40 κρούσματα αφορούν ΜΦΗ στην Αττική), ενώ 7 συνδέονται με τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας. Αναλυτικότερα:

- 26 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- 7 κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 272 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 59 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με
γνωστή συρροή

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18886, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες.

2961 (15.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7755 (41.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.


89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 28 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 214 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 393 θανάτους συνολικά στη χώρα. 144 (36.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: «Μαύρο» ρεκόρ στην Αττική με 272 από τα 411 νέα κρούσματα - 89 διασωληνωμένοι"

Πέντε κρούσματα κορωνοϊού σε υγειονομικούς στο «Σωτηρία»

Έκλεισε η θωρακοχειρουργική του «Σωτηρία» για απολύμανση, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η θωρακοχειρουργική δεν είχε σήμερα τακτικά χειρουργεία αλλά χρειάζεται να απολυμανθεί ώστε να είναι έτοιμη για την εφημερία του Σαββάτου.

Με τα παρόντα στοιχεία εκτιμάται η ετοιμότητα λειτουργίας της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Η Σωτηρία», που εφημερεύει το προσεχές Σάββατο 3 Οκτωβρίου, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Υγείας, με αφορμή τα κρούσματα covid-19 που εντοπίστηκαν στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και δημοσιεύματα περί παύσης λειτουργίας της Κλινικής.

Ειδικότερα, εντοπίστηκαν χθες 5 θετικά κρούσματα SARS-CoV-2 (3 ιατρικού προσωπικού και 2 νοσηλευτικού προσωπικού της Κλινικής). Στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου, όλοι οι υπηρετούντες στην Κλινική, συνολικά 38 άτομα, υποβάλλονται σε τεστ Covid. Πραγματοποιήθηκε απολύμανση στη Θωρακοχειρουργική Κλινική και οι 4 νοσηλευόμενοι ασθενείς της παραμένουν σε νοσηλεία μη μετακινούμενοι.

Γίνονται τεστ κορωνοϊού στο προσωπικό, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί και άλλοι εργαζόμενοι, σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, τόνισε ότι ο χειρουργός κόλλησε κορωνοϊό πιθανότατα σε κηδεία, ενώ είχε συμπτώματα ήταν στο νοσοκομείο και στα πρακτικά ιατρία. «Έτσι 30 γιατροί και νοσηλευτές τέθηκαν σε επταήμερη καραντίνα» σχολίασε ο κ. Γιαννακός.

«Yπάρχει και κρούσμα ο διευθυντής του κέντρου υγείας Χαλανδρίτσας στην Αχαΐα, θετικός κι αυτός. Την Παρασκευη δεν αισθανόταν καλά, αλλά δούλευε, το Σάββατο έκανε το τεστ, και συνέχισε να δουλεύει και την Κυριακή βγήκε θετικός» όπως λέει ο κ. Γιαννάκος ως τότε καμιά ιχνηλάτηση και τεστ στο προσωπικό.

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέντε κρούσματα κορωνοϊού σε υγειονομικούς στο «Σωτηρία»"

ΝΑΤΟ: Συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης

Το ΝΑΤΟ ανάρτησε στο site του ότι επετεύχθη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει, η επίτευξη της συμφωνίας είναι αποτέλεσμα σειράς τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσώπων Ελλάδας και Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία της Συμμαχίας.

Ο μηχανισμός τέθηκε σε λειτουργία σήμερα 1η Οκτωβρίου. Έχει στόχο να μειώσει τον κίνδυνο συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία «κόκκινου τηλεφώνου» μεταξύ των δυο χωρών για να διευκολυνθεί η αποκλιμάκωση σε θάλασσα ή αέρα.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «καλωσορίζω την εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού στρατιωτικής αποκλιμάκωσης η οποία επιτεύχθηκε μέσω εποικοδομητικής ενασχόλησης της Ελλάδας και της Τουρκίας, δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφαλείας μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί ο χώρος για διπλωματικές προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη διαφορά και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή με τους δυο συμμάχους».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΝΑΤΟ για το θέμα, ανέφερε ότι «μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ιδρύθηκε την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020) ένας διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποκλιμάκωσης. Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης στη θάλασσα ή στον αέρα.

Οι τεχνικές συνομιλίες αποκλιμάκωσης ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά από υψηλού επιπέδου επαφές με την Ελλάδα και την Τουρκία. Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε πως αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία χώρου για διπλωματικές προσπάθειες αντιμετώπισης της υποκείμενης διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους.

Η στρατιωτική αποκλιμάκωση μεταξύ των Συμμάχων είναι ένας ρόλος που έπαιξε το ΝΑΤΟ και στο παρελθόν. Στη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία παρόμοιου μηχανισμού στην περιοχή, ο οποίος ήταν αποτελεσματικός στη μείωση των εντάσεων και στην παροχή ευρύτερων διπλωματικών συνομιλιών».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΑΤΟ: Συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης"

Τετράωρες στάσεις εργασίας στις 7 και 8 Οκτωβρίου ανακοίνωσαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Τετράωρες στάσεις εργασίας εξήγγειλαν για την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, 7 και 8 Οκτωβρίου, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και οι ηλεκτρονικοί μηχανικοί ασφαλείας.

Η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΕΚΕ) ανακοίνωσε την προκήρυξη τετράωρων στάσεων εργασίας τις παραπάνω ημέρες από τις 8.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι και η Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΝΗΜΑΕΚ) από τις 12:00 έως και τις 16:00. Οι δυο ενώσεις αντιδρούν στη μη καταβολή δεδουλευμένων αμοιβών και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ).

Η αποχή των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας από τα καθήκοντά τους δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση καμίας πτήσης κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, ενώ και η αποκατάσταση μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης θα έχει σημαντικές δυσκολίες δεδομένης της διαδοχικής στάσης εργασίας από τους ηλεκτρονικούς.

Σημειώνεται, πως τις άνωθεν ημέρες στάσεις εργασίας έχουν εξαγγείλει και εργαζόμενοι της ΥΠΑ (ΟΣΥΠΑ) από τις 11.00 έως τις 15:00.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τετράωρες στάσεις εργασίας στις 7 και 8 Οκτωβρίου ανακοίνωσαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας"

ΟΑΣΘ: Σαράντα επτά νέα αστικά λεωφορεία στους δρόμους σε λίγες ημέρες

Σαράντα επτά νέα αστικά λεωφορεία, αριθμός προερχόμενος από τη μίσθωση 180 μεταχειρισμένων οχημάτων μέσω leasing και την αγορά άλλων 50 από τη Γερμανία εκ μέρους του δήμου Θεσσαλονίκης, θα κυκλοφορούν τις επόμενες ημέρες στους δρόμους της πόλης και θα ενταχθούν με προτεραιότητα στις γραμμές με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), Γιώργο Σκόδρα.

Ο κ. Σκόδρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», με αφορμή τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του ΟΑΣΘ και της αναδόχου εταιρείας για τη μίσθωση των 180 μεταχειρισμένων λεωφορείων, εξήγησε τα επόμενα βήματα προκειμένου τα οχήματα να βγουν στους δρόμους. «Από τα συνολικά 180 λεωφορεία, τα πρώτα 22 μας έχουν ήδη παραδοθεί. Βρίσκονται στα αμαξοστάσια του Οργανισμού, θα ταξινομηθούν για να πάρουν πινακίδες και θα τεθούν σε κυκλοφορία. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την επόμενη εβδομάδα παραδίδονται ακόμη είκοσι και έτσι θα φτάσουμε στα 42, ενώ σε αυτά θα προστεθούν και τα πέντε πρώτα λεωφορεία που έφτασαν από τη Λειψία της Γερμανίας», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Σκόδρα, τα νέα οχήματα θα ενταχθούν με προτεραιότητα σε γραμμές που «σηκώνουν» το μεγαλύτερο φορτίο στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης. «Υπάρχει πρόβλημα σε όλες τις γραμμές. Μεγαλύτερο, όμως, έχουν οι λεγόμενες γραμμές κορμού που διασχίζουν την πόλη από τη μια άκρη στην άλλη, όπως και στη δυτική Θεσσαλονίκη», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα της παλαιότητας των οχημάτων που σήμερα κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη, εξήγησε πως με τις νέες προσθήκες, τα οχήματα με ρύπους θα μειωθούν δραματικά. «Το 70% του στόλου θα είναι με οχήματα Euro 5, γεγονός που θα βελτιώσει και τις περιβαλλοντικές συνθήκες στην πόλη», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας πως στα τέλη του Δεκεμβρίου ο στόλος των οχημάτων του ΟΑΣΘ θα ξεπερνά τα 550 λεωφορεία.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΑΣΘ: Σαράντα επτά νέα αστικά λεωφορεία στους δρόμους σε λίγες ημέρες"

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι θα έρχονται με αεροπλάνο στην Ελλάδα – Οι οδηγίες ανά χώρα

Τις αεροπορικές οδηγίες που θα ισχύουν έως τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020 και που έχουν ως στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19 εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Αναλυτικά:

  • Μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 θα εισέρχονται στην Ελλάδα, από το Σάββατο 3 Οκτωβρίου έως 12 Οκτωβρίου, όσοι επιβάτες ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Πολωνία. Το τεστ Covid-19 θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξή τους.
  • Παρατείνονται, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, οι αεροπορικές οδηγίες που αφορούν την αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μεταξύ Ελλάδας και της περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία έως τις 12/10/2020 τα μεσάνυχτα.
  • Επεκτείνεται η αεροπορική οδηγία, έως τις 12/10/20, που προβλέπει ότι όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στο ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος».
  • Επίσης, παρατείνεται έως τις 12 Οκτωβρίου, η notam που προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάλτα, Βέλγιο, Ισπανία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα εισέρχονται στη χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξή τους, ενώ θα υποβάλλονται και σε δειγματοληπτικά τεστ.
  • Επεκτείνεται η αεροπορική οδηγία, έως τις 12/10/2020, που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από την συγκεκριμένη nοtam εξαιρούνται οι πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 11 χωρών: Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίοι θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.
  • Παρατείνεται επίσης έως τις 12 Οκτωβρίου η αεροπορική οδηγία για τους μόνιμους κατοίκους από Ισραήλ που προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί με τη μέθοδο PCR, (λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος), μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξή τους. Επίσης οι μόνιμοι κάτοικοι Ισραήλ που έρχονται στην Ελλάδα θα επανυποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ για Covid-19 ενώ παραμένει και το ανώτατο όριο εισόδου 5.000 ταξιδιωτών από Ισραήλ σε όλα τα αεροδρόμια της ελληνικής επικράτειας.
  • Παρατείνεται έως τις 12 Οκτωβρίου η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα. Η συμπλήρωση μπορεί να γίνεται όχι αργότερα από την προηγούμενη ημέρα άφιξης. Επισημαίνεται ότι πριν από την αποδοχή των επιβατών για επιβίβαση, οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν: α) την επιβεβαίωση για υποβολή PLF τουλάχιστον την προηγούμενη ημέρα πριν από την πτήση, το οποίο είναι υποχρεωτικό ταξιδιωτικό έγγραφο, β) την αλληλογραφία με το κωδικό QR και το PLF. Αεροπορικές εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με αυτήν την υποχρέωση ελέγχου, θα είναι υπεύθυνες για τον επαναπατρισμό των επιβατών με έξοδα της εταιρείας.

Τέλος, έως τις 5 Οκτωβρίου 2020 ισχύει και η notam για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι), η οποία προβλέπει είσοδο μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, καθώς και ανώτατο όριο 500 επιβατών την εβδομάδα.  Σε κάθε περίπτωση οι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας που έρχονται στην Ελλάδα θα επανυποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ για κορονοϊό.

Για τις αεροπορικές οδηγίες, (παρατάσεις, αντικαταστάσεις, νέες και τροποποιήσεις), ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες αεροπορικές οδηγίες. Επίσης εξαιρούνται τα προγράμματα επαναπατρισμού Ελλήνων.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι θα έρχονται με αεροπλάνο στην Ελλάδα – Οι οδηγίες ανά χώρα"

Ακάρ: Την αποστρατικοποίηση του Καστελόριζου ζητάει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

Την αποστρατικοποίηση του Καστελόριζου ζήτησε εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, μιλώντας την Πέμπτη -μέσω τηλεδιάσκεψης- σε ημερίδα που πραγματοποίησε το Κέντρο Τουρκο-Βρετανικής Κατανόησης (CBT), με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή και Περιφερειακή Ασφάλεια στην Τουρκία».

Αναφερόμενος στην πολεμική σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έστρεψε τα πυρά του κατά Ελλάδας και Κύπρου, κατηγορώντας τες για «μονόπλευρες διεκδικήσεις» στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει μία ομάδα από ανεπίλυτων διαφόρων και πρόσθεσε ότι αυτές πηγάζουν από τους μονόπλευρες διεκδικήσεις της Ελλάδας και του ελληνοκυπριακού τομέα που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. H Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς συνθήκες που προβλέπουν την αποστρατικοποίηση των νησιών, όπως στο νησί Καστελόριζο που ενώ βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 km από την Τουρκία απέστειλε στρατιώτες εκεί» δήλωσε ο Ακάρ, επαναλαμβάνοντας το τουρκικό αφήγημα περί απόστασης του Καστελόριζου από την ηπειρωτική Ελλάδα «Γίνεται μια προσπάθεια να περιοριστεί η Τουρκία μόνο στις ακτές της Μεσογείου με τον ισχυρισμός της Ελλάδας πως το Καστελόριζο, που έχει έκταση μόνο 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχει δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτό είναι κάτι που δεν είναι ούτε ρεαλιστικό, ούτε δίκαιο» δήλωσε.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τάχθηκε υπέρ μια ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ευρωπαϊκή ασφάλεια με τη συμμετοχή της Τουρκίας, σημειώνοντας πως η Κύπρος δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή ως μέλος της Ε.Ε. «Μία ολοκληρωμένη προσέγγιση της ευρωπαϊκής ασφαλείας δεν είναι δυνατή χωρίς την Τουρκία ή την Αγγλία. Ωστόσο στην ΕΕ υπάρχει έλλειψη στρατηγικού οράματος. Η συσχέτιση κάθε πτυχής των σχέσεων μας με το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο, επιτρέπει σε ορισμένα μέλη να καταλαμβάνουν την ατζέντα μας. Μεταξύ αυτών υπάρχουν κάποια που δεν θα έπρεπε να τους έχει επιτραπεί να εισέλθουν στην ΕΕ. Με αυτή μου την φράση εννοώ τον ελληνοκυπριακό τομέα» δήλωσε προκλητικά.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακάρ: Την αποστρατικοποίηση του Καστελόριζου ζητάει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας"

Μεγάλη φωτιά στην Λευκίμμη Σουφλίου – Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει πριν λίγη ώρα στο χωριό Λευκίμμη Σουφλίου, πάνω από το Πεδίο βολής

Επιτόπου σπεύδουν πυροσβεστικέςδυνάμεις από Σουφλί, Αλεξανδρούπολη, Φέρες ώστε να μην φτάσει προς το Εθνικό Πάρκο Λευκίμμης-Δαδιάς και γίνει ανεξέλεγκτη

Τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο έχουν ριχτεί στην μάχη για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στο χωριό Λευκίμμη Σουφλίου.
 

 

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής είναι τεράστια και γίνεται προσπάθεια η φωτιά να μην ξεφύγει προς το κυρίως δάσος, οπότε η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη.

Στις προσπάθειες βοηθούν μηχανήματα του δήμου Σουφλίου ενώ επιτόπου βρίσκονται ο δήμαρχος Παναγιώτης Καλακίκος και ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Δαρούσης μαζί με τον Διοικητή της 7ης Ταξιαρχίας

 

evros-news

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη φωτιά στην Λευκίμμη Σουφλίου – Συναγερμός στην Πυροσβεστική"

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα: Ένταση με μολότοφ και κρότου λάμψης

Μολότοφ, κρότου λάμψης και δακρυγόνα στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Δείτε εικόνες και video.

Επεισοδιακό το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, με μαθητές και φοιτητές όταν έφτασε στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή. Μικρό μπλοκ βγήκε από την πορεία, πέταξε μολότοφ σε διμοιρία ΜΑΤ που βρισκόταν στον Άγνωστο και οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών. 

Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ξεκίνησε από τα Προπύλαια και οι πορείες μέσω της οδού Σταδίου έφτασαν έως το Σύνταγμα. Εκεί, όμως, δημιουργήθηκε ένταση, όταν μικρή ομάδα βγήκε από την κεντρική πορεία, πέταξε βόμβες μολότοφ στα ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί πάνω στην πλατεία, μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. 

Τα ΜΑΤ δεν έμειναν με… σταυρωμένα χέρια και έκαναν χρήση κρότου λάμψης και δακρυγόνων για να διαλύσουν τους νεαρούς με τις μάσκες full face που πετούσαν τις μολότοφ. Το επεισόδιο διήρκεσε λίγη ώρα. 

Έχουν κλείσει Σταδίου, Πανεπιστημίου, Αμαλίας και Φιλελλήνων.

Βασικό αίτημα φοιτητών και μαθητών είναι η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή λειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού.

Κεντρικό σύνθημα του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου είναι το «αγώνας μαζικός, πανεκπαιδευτικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος».

Οι περισσότεροι από τους μαθητές και τους φοιτητές που βρέθηκαν στην πορεία φορούσαν μάσκες προστασίας. 

Οι συγκεντρωμένοι διεκδικούν, μεταξύ άλλων, μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη (έως και 15 μαθητές ανά τμήμα), προσλήψεις καθηγητών ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά, καθώς και επαρκές προσωπικό καθαριότητας.

Την κινητοποίηση στηρίζουν και συμμετέχουν εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, μαθητές, φοιτητές καθώς και ομοσπονδίες και ενώσεις γονέων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα: Ένταση με μολότοφ και κρότου λάμψης"

Κεραμέως: Όσοι συμμετέχουν στις καταλήψεις δεν θα εντάσσονται στην τηλεκπαίδευση

Από σήμερα, Πέμπτη υποχρεωτική για όλους είναι η σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σημείωσε ότι κατανοεί τους προβληματισμούς των μαθητών και είναι ανοιχτή σε συζητήσεις, ωστόσο αυτές θα πρέπει να γίνουν με ανοιχτά τα σχολεία.

«Κατανοώ τους προβληματισμούς αλλά ο διάλογος δεν μπορεί παρά να γίνεται με ανοιχτά σχολεία».

Αναφερόμενη στις καταλήψεις, η υπουργός τόνισε ότι δε νοείται μια μειοψηφία να κλείνει τα σχολεία και να σταματά την εκπαιδευτική διαδικασία.

«Κανείς, και πόσο μάλλον μια μειοψηφία, δεν μπορεί να παρεμποδίσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τους άλλους. Δεν νοείται κανείς να διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία».

Η τηλεκπαίδευση

Από σήμερα Πέμπτη, υποχρεωτική είναι η εξ’ αποστάσεως σύγχρονη τηλεκπαίδευση για τους μαθητές των οποίων τα σχολεία τελούν υπό κατάληψη.

Η τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική και οι μαθητές θα παίρνουν απουσίες σε περίπτωση που δε δίνουν το διαδικτυακό παρών.

Όσον αφορά τους μαθητές που συμμετέχουν στην κατάληψη, αυτοί «δεν μπορούν να μπουν στην τηλεκπαίδευση».

Σχετικά με τις χαμένες διδακτικές ώρες, η υπουργός διευκρίνισε πως όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιών, Σαββάτων, σχολικών περιπάτων.

Ο διευθυντής, σύμφωνα με την οδηγία του υπουργείου Παιδείας, καταρτίζει πλήρες ωρολόγιο, εξ’ αποστάσεως πρόγραμμα, στο οποία γράφει όλους τους μαθητές στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Η κ. Κεραμέως σημείωσε πως υπάρχουν προβλήματα στην εκπαίδευση, ωστόσο η ίδια είναι ανοιχτή στον διάλογο με τους μαθητές, ενώ δεν αποτελεί λύση το κλείσιμο σχολικών μονάδων.

Τα κρούσματα σε σχολεία

Αναφερόμενη στα κρούσματα στα σχολεία, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι αυτά κινούνται στο 0,01%.

Η χρήση της μάσκας είναι «ένα από τα 16 μέτρα που έχουμε λάβει, αλλά εξαιρετικά σημαντικό».

Σημείωσε πως η σωστή πληροφόρηση είναι όπλο απέναντι στον κορωνοϊό και κάλεσε σε συστράτευση για τις «πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε».

Σχετικά με ένα από τα αιτήματα των μαθητών, για νέες αίθουσες και μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι οι τάξεις άνω των 25 μαθητών είναι το 3% των τμημάτων της χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στην έλλειψη αιθουσών λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ελεύθερες αίθουσες προκειμένου να μεταφερθούν τμήματα.

Όσον αφορά τα κενά που παρατηρούνται σε εκπαιδευτικό προσωπικό, η κ. Κεραμέως σημείωσε πως οι προσλήψεις αναπληρωτών και εκπαιδευτικού προσωπικού έγιναν φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Για τα κενά που παρατηρούνται, υπογράμμισε πως αυτά αφορούν εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ενώ αναμένεται να αναπληρωθούν σε σύντομα χρονικό διάστημα.

Σχετικά με τους υπαλλήλους καθαριότητας, η υπουργός σημείωσε ότι έχουν δοθεί λεφτά στους δήμους προκειμένου να προσληφθούν νέοι υπάλληλοι και «να καλύπτονται οι ενισχυμένες ανάγκες καθαρισμού».

Εντάσεις στο μαθητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κεραμέως: Όσοι συμμετέχουν στις καταλήψεις δεν θα εντάσσονται στην τηλεκπαίδευση"

Πως «τρύπωσε» ο κορονοϊός στο Γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα – Πάνω από 45 τα κρούσματα

Τον ασθενή μηδέν που έσπειρε τον κορονοϊό στο Γηροκομείο ψάχνουν οι ειδικοί στον Άγιο Παντελεήμονα. Ποιοι άλλοι εκτός από τους εργαζόμενους έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών.

Όσο η μεταφορά στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο, Αττικόν και Ασκληπιείο των θετικών κρουσμάτων με κορονοϊό στο κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων “Αττική”, στον Άγιο Παντελεήμονα, συνεχίζεται, πονοκέφαλο δημιουργεί στις υγειονομικές αρχές το πως ο κορονοϊός κατάφερε να εισχωρήσει στους χώρους του γηροκομείου.

Ποιος ήταν με άλλα λόγια ο ασθενής μηδέν, που χωρίς να το αντιληφθεί έσπειρε τον ιό στους χώρους του κέντρου φιλοξενίας με αποτέλεσμα αυτή την ώρα να εκφράζονται φόβοι πως τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 45.

Στο μικροσκόπιο των αρχών σε πρώτη φάση έχουν μπει όλοι οι εργαζόμενοι του κέντρου, οι οποίοι εκτός από τα τεστ του κορονοϊού καλούνται να απαντήσουν και σε βασικά ερωτήματα που σχετίζονται με το κατά πόσο τα υγειονομικά πρωτόκολλα ακολουθούνταν στην κλειστή δομή, τις επαφές τους εκτός γηροκομείου καθώς και πόσοι από αυτούς γύρισαν προσφάτως από διακοπές και ποιες περιοχές είχαν επισκεφτεί.

Όσο η διαδικασία αυτή συνεχίζεται κάτοικοι της Μιχαήλ Βόδα και Πιπίνου, όπου βρίσκεται στο κέντρο φιλοξενίας “Αττική” θεωρούν πως το πρόβλημα πρέπει να εστιαστεί καθαρά και μόνο στα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς όπως καταγγέλλουν έχουν δει πολλές φορές αλλοδαπούς να μεταφέρουν προϊόντα τροφοδοσίας εντός και εκτός κτιρίου.

«Από την πλευρά της Μιχαήλ Βόδα υπάρχουν κάποια σκαλάκια. Από εκεί γίνεται κάθε λίγο και λιγάκι η τροφοδοσία. Έχουμε δει πολλές φορές αλλοδαπούς να μπαίνουν μέσα εκεί με καφάσια γεμάτα πορτοκάλια κι άλλα πράγματα που έχουν παραγγείλει από το γηροκομείο. Ποιος μου λέει πως κάποιους από αυτούς δεν ήταν ασυμπτωματικός και κόλλησε έναν από τους υπαλλήλους. Εμείς δεν είναι η πρώτη φορά που φωνάζουμε για την κατάσταση που επικρατεί. Άλλωστε το ζήσαμε και τον Αύγουστο όταν σε καραντίνα μπήκαν εξαιτίας ενός Σομαλού που είχαν συλλάβει στην περιοχή θετικού κρούσματος στον κορονοϊό 12 αστυνομικοί από το Α.Τ Αγίου Παντελεήμονα. Όλα μια αλυσίδα είναι το αστυνομικό τμήμα βρίσκεται Μιχαήλ Βόδα 85 και το γηροκομείο λίγα στενά πιο κει».

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πως «τρύπωσε» ο κορονοϊός στο Γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα – Πάνω από 45 τα κρούσματα"

Ποιοι κερδίζουν σιωπηρή παράταση για τα αυθαίρετα

Χθες 30 Σεπτεμβρίου 2020 έληξε η τελευταία παράταση -η 2η που έδωσε η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας- για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις του νόμου 4495/2017.

Αυτό σημαίνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία τακτοποίησης για τα αυθαίρετα της Κατηγορίας 5 (κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, χωρίς οικοδομική άδεια κ.ά.). Συνεχίζεται όμως η διαδικασία τακτοποίησης για τα αυθαίρετα των Κατηγοριών 1-4 μέχρι την 31 Μαρτίου 2026, με προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης.

Από τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ προκύπτει ότι μόνο τον Σεπτέμβριο υποβλήθηκαν σχεδόν 200.000 αιτήσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Εξέλιξη η οποία υπογραμμίζει ότι η σταθερή θέση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση για τα αυθαίρετα οδήγησε τελικά σε αθρόες δηλώσεις και κλείσιμο πολλών σημαντικών εκκρεμοτήτων.

Οι πολίτες λοιπόν ανταποκρίθηκαν. Και για το ρεκόρ δηλώσεων που πραγματοποιήθηκε ήταν τεράστια η συμβολή του ΤΕΕ και των μηχανικών που εργάστηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες και πολλές φορές χρειάστηκε να ξενυχτήσουν.

Σήμερα το υπουργείο επαναλαμβάνει ότι δεν δίνεται νέα παράταση. Είναι ζήτημα θεσμικής τάξης και αξιοπιστίας να τερματιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος. Αλλά και ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι σ’ όλους αυτούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της πολιτείας. Ωστόσο, όπως σημειώνει, «δεν παραγνωρίζουμε προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία αυτή και επισημάνθηκαν από πολίτες και μηχανικούς.

Γι’ αυτό ανακοινώνουμε τα ακόλουθα:

1. Για όσους προσπάθησαν να υποβάλουν αίτηση τακτοποίησης τις προηγούμενες μέρες αλλά δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, λόγω της αυξημένης κίνησης που υπήρχε στην πλατφόρμα του ΤΕΕ, θα τους δοθεί η δυνατότητα να το πράξουν τις επόμενες μέρες. Κανένας από όσους προσπάθησαν δεν θα μείνει εκτός ρύθμισης. Στην πλατφόρμα του ΤΕΕ έχουν καταγραφεί τα ίχνη αυτών των χρηστών του συστήματος και θα τους δοθεί η σχετική άδεια να ολοκληρώσουν την υπαγωγή.

2. Θα δοθεί ειδική παράταση για τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες.

3. Το Υπουργείο συζητά την πρόταση του ΤΕΕ, ώστε κάποιες περιπτώσεις πραγματικά μικρών αυθαιρεσιών που έχουν υπαχθεί στην Κατηγορία 5 να μεταφερθούν στην Κατηγορία 4.

Για όλα τα σχετικά θέματα μελετούμε τα στοιχεία και τις επόμενες μέρες θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις και θα ακολουθήσει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Με τη λήξη της χθεσινής προθεσμίας, κλείνει μόνο μία από τις πολλές εκκρεμότητες που σχετίζονται με το θέμα των αυθαιρέτων.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι κερδίζουν σιωπηρή παράταση για τα αυθαίρετα"

Εκκένωση κατάληψης στα Εξάρχεια από την ΕΛΑΣ

Ολοκληρώθηκε η αστυνομική επιχείρηση, που ξεκίνησε νωρίς το πρωί, σε κτίριο στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Κάνιγγος, στην περιοχή των Εξαρχείων, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη από το 2018.

 Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων από αστυνομικές πηγές, στο κτίριο εντοπίστηκαν επτά άτομα, τα οποία προσήχθησαν, ενώ βρέθηκε και μικροποσότητα ναρκωτικών. Στην επιχείρηση συμμετείχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

euro2day 

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκκένωση κατάληψης στα Εξάρχεια από την ΕΛΑΣ"

Τέλος η… αγροτική ζωή για τον Δημ. Κουφοντίνα- Οι νέες ρυθμίσεις τον στέλνουν πίσω στον Κορυδαλλό

Φρένο στις ευνοϊκές συνθήκες κράτησης σε αγροτικές φυλακές, αλλά και στη χορήγηση αδειών βάζει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας. Η αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου έρχεται να επηρεάσει όχι μόνον τις μεταγωγές κρατουμένων σε αγροτικές φυλακές, αλλά και όσους έχουν μεταφερθεί σε αυτές, όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις ο πολυϊσοβίτης αρχιεκτελεστής της 17Ν, θα πρέπει να αποχωρήσει από την αγροτική ζωή στις φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου, να χάσει τα προνόμια που παρέχονται σε αυτές και να μεταχθεί σε άλλη φυλακή, πιθανότατα και να σταλεί πίσω στον Κορυδαλλό.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το νομοσχέδιο αν κάποιος βαρύνεται με δίωξη για πλημμέλημα ή κακούργημα τότε θα πρέπει να επαναμεταχθεί στη φυλακή από την οποία έφυγε. Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί και ο Δημήτρης Κουφοντίνας, όπου βρίσκεται στις αγροτικές φυλακές του Βόλου αλλά του έχει ασκηθεί στο παρελθόν για υποκίνηση στάσης στις φυλακές.

Το νομοσχέδιο έρχεται να τροποποιήσει διάταξη του 2015 που επέτρεπε τη μεταγωγή βαρυποινιτών ακόμη και τρομοκρατών σε αγροτικές φυλακές, όπου επικρατούν συνθήκες πιο «ανοιχτής» διαβίωσης με σαφώς καλύτερους όρους.

Υπό το ειδικό αυτό καθεστώς κατάδικοι διαμένουν σε μη φυλασσόμενα οικήματα στην περιοχή των αγροτικών φυλακών, οι οποίοι δίνουν το «παρών» σε προσκλητήριο κρατουμένων κάθε απόγευμα και τον λόγο της τιμής τους πως δεν θα αποδράσουν.

Η διάταξη

Το άρθρο 3 για «Μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές» αναφέρει:

Η παρ. 1 του άρθρου 41 του ν. 4356/2015 (Α΄181), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Στα αγροτικά καταστήματα κράτησης και την Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (Κ.Α.Υ.Φ.) δύνανται να μετάγονται κατάδικοι κρατούμενοι, ικανοί για εργασία, ανεξαρτήτως αδικήματος, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, μετά από πρόταση του Συμβουλίου Φυλακής, εφόσον τους έχει χορηγηθεί τακτική άδεια τουλάχιστον μια (1) φορά, έχουν τηρήσει τους όρους της άδειας και α) έχουν ποινή ή συνολικές ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε (5) έτη και έχουν εκτίσει πραγματικά το 1/10 της ποινής τους ή β) έχουν ποινή κάθειρξης ή συνολικές ποινές φυλάκισης μέχρι (10) έτη και έχουν εκτίσει πραγματικά το 1/5 της ποινής τους ή γ) έχουν ποινές άνω των δέκα (10) ετών συνολικά και έχουν εκτίσει πραγματικά τα 2/5 της ποινής τους ή δ) έχουν ποινή ισόβιας κάθειρξης και έχουν εκτίσει πραγματικά δώδεκα (12) έτη. Απαγορεύεται η μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές και στην Κ.Α.Υ.Φ. σε κρατούμενους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή έχει εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή εάν εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα. Κρατούμενος ο οποίος από τον χρόνο μετάβασής του σε αγροτικές φυλακές ή στην Κ.Α.Υ.Φ. απωλέσει τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα, επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη».

Το «απόστημα» των αδειών- Έμφαση στην επανένταξη

Με τις νέες διατάξεις, όπως είχε αναφέρει το dikastiko.gr εισάγονται αυστηρότερες προϋποθέσεις και για τη χορήγηση αδειών κρατουμένων, καθώς έχουν παρατηρηθεί αυξανόμενα περιστατικά παραβίασης των όρων της άδειας. Ενδεικτικό είναι πως από το 2015 έως το 2019 μόνο από τις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας 63 κρατούμενοι δεν επέστρεψαν από την τακτική άδεια, ενώ το ίδιο διάστημα από τις αγροτικές φυλακές Αγιάς Χανίων 13 παραβίασαν τους όρους κράτησής τους.

Ωστόσο, οι συχνές αποδράσεις κρατουμένων και οι παραβιάσεις αδειών είχαν οδηγήσει από το περασμένο καλοκαίρι την κυβέρνηση να εξετάσει ένα νέο, αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο. «Βάζουμε φρένο στην κατάχρηση του συστήματος αδειών και πατάμε γκάζι στην κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισθέντων» είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά την πρώτη παρουσίαση του νομοσχεδίου.

dikastiko

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος η… αγροτική ζωή για τον Δημ. Κουφοντίνα- Οι νέες ρυθμίσεις τον στέλνουν πίσω στον Κορυδαλλό"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news