facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Σαρλ Μισέλ προς ηγέτες ΕΕ: Στόχος ο διάλογος με την Τουρκία, αλλά όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι

Στόχος της ΕΕ είναι να υπάρξει χώρος για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επιστολή πρόσκλησης που απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ, υπογραμμίζει ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της».

Εκτός από την Ανατολική Μεσόγειο, στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν μεταξύ άλλων οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας, η υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, η Λευκορωσία, η κλιμάκωση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το Μπρέξιτ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει στην επιστολή του:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η ειδική μας συνάντηση την Πέμπτη και την Παρασκευή θα επικεντρωθεί κυρίως στη θέση της Ευρώπης στον κόσμο και στην ικανότητά μας να διαμορφώσουμε τη μοίρα μας.

Η συνάντησή μας θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις 15.00 με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσουμε την πρώτη μας συνεδρίαση για να συζητήσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας, μετά τη συνάντηση των ηγετών ΕΕ-Κίνας μέσω τηλεδιάσκεψης στις 14 Σεπτεμβρίου. Επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την Κίνα για την αντιμετώπιση μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η πανδημία COVID 19 και η κλιματική αλλαγή. Θέλουμε επίσης να επιμείνουμε σε μια πιο ισορροπημένη και αμοιβαία οικονομική σχέση, διασφαλίζοντας ίσους όρους ανταγωνισμού. Και θα συνεχίσουμε να προωθούμε τις αξίες και τα πρότυπα μας.

Στο τέλος της συνεδρίασης, θα συζητήσουμε τα τρέχοντα ζητήματα που απαιτούν την προσοχή μας, συγκεκριμένα την κατάσταση στη Λευκορωσία, τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι και την κλιμάκωση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το δείπνο θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε χώρο για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή και να διασφαλίσουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό θα είναι δυνατό μόνο εάν η Τουρκία δεσμευτεί εποικοδομητικά. Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της.

Η ΕΕ μπορεί να είναι ισχυρή στη διεθνή σκηνή μόνο εάν υπάρχει ανθεκτική και καινοτόμος οικονομική βάση.

Η COVID-19 αποκάλυψε αναμφίβολα ορισμένες από τις αδυναμίες της ΕΕ. Πιστεύω, ωστόσο, ότι πρέπει να την μετατρέψουμε σε ευκαιρία, αξιολογώντας κριτικά πώς να κάνουμε την ΕΕ πιο ανθεκτική. Βασικά, θα ήθελα να συζητήσουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε καλύτερα τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ παράλληλα με μια ανοιχτή και ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία της αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα κάνουμε μια εις βάθος συζήτηση την Παρασκευή το πρωί σχετικά με το ξεκλείδωμα του πλήρους δυναμικού της ενιαίας αγοράς, την ανάπτυξη μιας φιλόδοξης βιομηχανικής πολιτικής και την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρονται από τις τελευταίες ψηφιακές εξελίξεις.

Το έκτακτο πακέτο ανάκαμψης, που εγκρίθηκε τον Ιούλιο, θα βοηθήσει στη μεταμόρφωση των οικονομιών μας και, μαζί με τις Πράσινες και Ψηφιακές μεταβάσεις, θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε αυτές τις φιλοδοξίες.

Στο τέλος της συνάντησης, θα κάνουμε μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανυπομονώ να σας δω στις Βρυξέλλες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαρλ Μισέλ προς ηγέτες ΕΕ: Στόχος ο διάλογος με την Τουρκία, αλλά όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι"

Νετανιάχου: Η Χεζμπολάχ έχει όπλα κοντά σε αποθήκες καυσίμων στη Βηρυτό

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε σήμερα την Χεζμπολάχ του Λιβάνου ότι έχει μια "μυστική" αποθήκη όπλων κοντά σε "αποθήκες" καυσίμων στη Βηρυτό, κάτι που μπορεί να προκαλέσει "νέα τραγωδία" σε περίπτωση έκρηξης.

Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και δύο χρόνια τη Χεζμπολάχ, σύμμαχο του Ιράν, ότι μετατρέπει ρουκέτες σε πυραύλους ακριβείας σε διαφορετικές εγκαταστάσεις στον Λίβανο, κυρίως σε μια εγκατάσταση κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Σε ομιλία του από την Ιερουσαλήμ που μεταδόθηκε σήμερα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Νετανιάχου παρουσίασε έναν χάρτη που δείχνει σύμφωνα με τον ίδιο, μια "μυστική αποθήκη όπλων" στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της σιιτικής οργάνωσης, κοντά στο αεροδρόμιο. Πρόκειται, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, για πυραύλους ακριβείας.

Διευκρίνισε ότι "αυτή" η αποθήκη βρισκόταν σε απόσταση "ενός μέτρου" από μια "εταιρία φυσικού αερίου" και πενήντα μέτρα από ένα "πρατήριο βενζίνης".

Αναφερόμενος στη φονική έκρηξη που συγκλόνισε τη Βηρυτό στις αρχές Αυγούστου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που είναι σε ανοιχτό πόλεμο με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, προειδοποίησε για μια "άλλη τραγωδία" σε περίπτωση έκρηξης αυτής της φερόμενης αποθήκης όπλων.

"Λέω στους κατοίκους της συνοικίας Τζναχ (νοτίως της Βηρυτού), πρέπει να ενεργήσετε τώρα, πρέπει να αντιταχθείτε σε αυτό, γιατί εάν εκραγεί θα είναι μια ακόμη τραγωδία", δήλωσε ο Νετανιάχου μιλώντας στα αγγλικά.

"Λέω στον λαό του Λιβάνου: Το Ισραήλ δεν θέλει το κακό σας, αλλά το Ιράν το θέλει. Το Ιράν και η Χεζμπολάχ σας έχουν θέσει σκόπιμα, εσάς και τις οικογένειές σας σε σοβαρό κίνδυνο", πρόσθεσε.

Το Ισραήλ και ο Λίβανος βρίσκονται τεχνικά σε κατάσταση πολέμου, και τα κοινά σύνορά τους, που περιπολούνται στην πλευρά του Λιβάνου από τη δύναμη του ΟΗΕ, παραμένουν το θέατρο σποραδικών περιστατικών.

Πέρυσι, οι σφοδρές ανταλλαγές πυρών στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών έφεραν στη μνήμη, την ιστορία μιας ημέρας, το φάντασμα του πολέμου του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει πολλές αεροπορικές επιδρομές σε αυτήν τη χώρα, στοχεύοντας συγκεκριμένα μαχητές της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και ιρανικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Νετανιάχου: Η Χεζμπολάχ έχει όπλα κοντά σε αποθήκες καυσίμων στη Βηρυτό"

ΡΙΤΣΩΝΑ: Σοβαρά επεισόδια με τραυματίες στη Δομή Προσφύγων

Σοβαρά επεισόδια εκτυλίσσονται αυτή την ώρα (βράδυ της Τρίτης 29 Σεπτεμβρίου) στη Δομή Προσφύγων της Ριτσώνας, όπου γίνονται συμπλοκές μεταξύ προσφύγων, οι οποίες ξεκίνησαν για άγνωστο λόγο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του egnomi.gr, υπάρχουν τραυματίες με τους συμπλεκόμενους να έχουν βγάλει μαχαίρια κατά τη διάρκεια του καβγά. Αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, σπεύδουν στη Δομή.

Η Αστυνομία προκειμένου να επιληφθεί των συμβάντων και το ΕΚΑΒ για να διακομιστούν οι τραυματίες στο Νοσοκομείο για ιατρική περίθαλψη.

 egnomi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΡΙΤΣΩΝΑ: Σοβαρά επεισόδια με τραυματίες στη Δομή Προσφύγων"

Γαλλία: Δραματική αύξηση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων

Κατακόρυφη αύξηση κατέγραψε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στη Γαλλία το τελευταίο 24ωρο.

Ειδικότερα, οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν την Τρίτη 8.051 νέα κρούσματα Covid-19 για τις τελευταίες 24 ώρες, με τον απολογισμό να αυξάνεται δραματικά από τα 4.070 της χθεσινής ημέρας.

Παράλληλα, ο αριθμός των νεκρών από επιπλοκές της νόσου Covid-19 αυξήθηκε κατά 85, στους 31.893 έναντι 81 χθες Δευτέρα.

Το σύνολο των λοιμώξεων από νέο κορονοϊό ανέρχεται σε 550.690.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Δραματική αύξηση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων"

Η Ρωσία άρχισε μεταφορά αεροσκαφών MiG-29 στην Αρμενία

Ενώ αναμένεται κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, ιδιαίτερα μετά την υποστήριξη της Τουρκίας στο Μπακού, πληροφορίες ανέφεραν ότι η Ρωσία μετέφερε τουλάχιστον τρία μαχητικά αεροσκάφη M-29 στην Αρμενία.

Σύμφωνα με αναφορές, η μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών πραγματοποιήθηκε μέσω τον εναέριο χώρο του Ιράν, αφού το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία και η Τουρκία έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους στη Ρωσία.

«Τα ρωσικά αεροσκάφη MiG-29 παραδόθηκαν στην Αρμενία από το Ιράν. Μαχητικά, πιθανώς MiG-29, άγνωστης εθνικότητας, παρατηρήθηκαν στην περιοχή του Γερεβάν».

Πληροφορίες ανέφεραν ότι τα μαχητικά αεροσκάφη δεν παραβίασαν τον εναέριο χώρο του Αζερμπαϊτζάν.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν επίσημες δηλώσεις σχετικά με αυτό το γεγονός, ωστόσο, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή σε ένα σημαντικό γεγονός - μια ρωσική στρατιωτική αεροπορική βάση βρίσκεται στην επικράτεια της Αρμενίας και ως εκ τούτου η μεταφορά ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών στην Αρμενία δεν είναι κάτι που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, ειδικά επειδή το Ιράν δεν έκλεισε τον εναέριο χώρο του για τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

echedoros-a

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ρωσία άρχισε μεταφορά αεροσκαφών MiG-29 στην Αρμενία"

Προβληματίζουν οι τρεις «πηγές» κρουσμάτων - Εξετάζονται μέτρα για τα «εισαγόμενα»

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον ΕΟΔΥ για τις τρεις «πηγές» που «παράγουν» κρούσματα και συγκεκριμένα για τα «εισαγόμενα» στις πύλες εισόδου της χώρας, για όσα εντοπίζονται σε δομές προσφύγων και μεταναστών, αλλά και τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. 

Ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν περιοριστικά μέτρα για τις πτήσεις από το εξωτερικό και τον αυστηρότερο έλεγχο και τα κριτήρια στα συνορικά φυλάκια. 

Την ίδια στιγμή, στο... κόκκινο παραμένει η Αττική σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της επιδημίας Covid-19.  Ο αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκε μέσα σε ένα 24ωρο στο λεκανοπέδιο - 240 νέα κρούσματα έναντι 197 που επιβεβαιώθηκαν χθες- επιβεβαιώνει, δυστυχώς, την ανησυχία αλλά και την ετοιμότητα των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών για τη λήψη περαιτέρω μέτρων εφόσον χρειαστεί.

Τη δύσκολη κατάσταση, όπως εξελίσσεται, στην Αττική, επιβεβαιώνει και η αύξηση του δείκτη Rt για την επικράτεια της Αττικής σε 1 και άνω της μονάδας, όπως καταγράφει η 16η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον κορωνοϊό που αφορά το διάστημα 17 έως 23 Σεπτεμβρίου. Το Παρατηρητήριο κατέγραψε ανησυχητικά δεδομένα για το λεκανοπέδιο, με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων και του ημερήσιου αριθμού θανάτων.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 324 κρούσματα από 281 στην προηγούμενη έκθεση. Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική. Επισημαίνεται ότι για δεύτερη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων.

Παραμένει η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες, που απεικονίζεται στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη. Ωστόσο, αυτή η ηλικιακή ομάδα φαίνεται να ανταποκρίνεται σε μια μερικώς επιτυχή αντιμετώπιση της επιδημίας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται (τα οποία, όπως αναφέρεται και παρακάτω, ως ένα βαθμό οφείλονται και στον αυξημένο αριθμό των test που πραγματοποιούνται) αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση παρουσιάζει αυξητική τάση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Από την άλλη, η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρέμεινε σχεδόν σταθερή σε 36% (από 37% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ, η σταθερότητα αυτή αντανακλά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 60%.

«Συμπερασματικά, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί» τονίζεται.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 10.762 τελευταία εβδομάδα. Μεγάλο μέρος αυτών πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη την χώρα, ποσοστό 7% – 11% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, που εμφανίζει δυσανάλογο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της, με τάσεις επέκτασης του ήδη μεγάλου επιδημικού φορτίου. Συγκεκριμένα, ορισμένες ημέρες περισσότερα από τα μισά εγχώρια κρούσματα εντοπίζονται στο νομό Αττικής. Για τον λόγο αυτό στον νομό Αττικής εφαρμόζονται ήδη επιπλέον περιοριστικά μέτρα.

Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 73 (από 67 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά σε 5,9 (από 3,3) και έχει προσεγγίσει τον αντίστοιχο αριθμό του πρώτου κύματος. Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκ. κατοίκους (106η θέση / 33,7 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους) όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 126,7 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 32 από 30 ημέρες και των θανάτων σε 123 από 124 ημέρες.

Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ εκτιμά τον δείκτη Rt για την επικράτεια σε 1, αυξημένο σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση. Ειδικά στην περιοχή της Αττικής, για το υπό εξέταση διάστημα ο δείκτης υπολογίζεται άνω της μονάδας.

Στα 416 νέα κρούσματα την Τρίτη

Η προτελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου περιλαμβάνεται στις λίγες ημέρες αυτού του μήνα με υψηλό αριθμό, άνω των 400, κρουσμάτων. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για έναν δύσκολο μήνα, ο οποίος ολοκληρώνεται με "σκληρά" δεδομένα, όπως ονομάζουν οι επιςτήμονες τις λοιμώξεις, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Έτσι, σήμερα καταγράφηκαν 416 νέες διαγνώσεις κορωνοιού, 79 διασωληνωμένοι ασθενείς και πέντε θάνατοι. Το τελευταίο 24ωρο επίσης έχουν καταγραφεί 73 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοιό σε νοσοκομεία όλης της χώρας, με την πλειονότητα να εισάγεται στα νοσοκομεία της Αττικής, ιδίως στα νοςοκομεία Λαϊκό και Παμμακάριστος.

Αλλά και η συνολική εικόνα για τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα γεννά προβληματισμό. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας πως, από την αρχή της επιδημίας, έχουν εντοπιστεί 17.844 περιστατικά στην Ελλάδα. Από αυτά, 9.793 ανάρρωσαν κατ΄ οίκον και 1.893 έχουν πάρει εξιτήριο από νοσοκομεία. Ωστόσο, 5.379 είναι ενεργά, με μεγάλο αριθμό αυτών να εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο.

Με τα παραπάνω στοιχεία, η κυβέρνηση έχει προβληματιστεί έντονα και ως εκ τούτου εξετάζει λύσεις, ώστε να ανακόψει τη μετάδοση του νέου κορωνοϊου. Ένα από τα μέτρα που σκέφτονται οι αρμόδιοι, είναι οι περιορισμοί στις πτήσεις από το εξωτερικό.  Τα πιθανά μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν κυρίως τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, στις οποίες παρουσιάζεται νέα έξαρση της πανδημίας.

Στοχευμένες δράσεις για τις κόκκινες περιοχές της Αττικής

Όπως ανακοίνωσε σήμερα κατά την ενημέρωςη ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, συνεχίζονται οι στοχευμένες δράσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), του δήμου Αθηναίων και της Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές της Αθήνας με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι στην πλατεία Κουμουνδούρου έγιναν 574 τεστ, από τα οποία τα 23 είχαν θετικά αποτελέσματα στον κορωνοϊό.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν πραγματοποιήσει περισσότερους από 2.600 ελέγχους τις τελευταίες 5 ημέρες σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις πλατείες Βάθη, Κυψέλης, Αμερικής και Κουμουνδούρου. Πρόσβαση στην εξέταση είχαν όλοι οι πολίτες αδιακρίτως και η εξέταση ήταν δωρεάν.

Έχουν εντοπιστεί συνολικά 61 θετικοί πολίτες στον κορωνοιό, εκ των οποίων οι 34 είναι αλλοδαποί. Η δράση αυτή θα συνεχιστεί σε περιοχές της Αθήνας με μεγάλη κινητικότητα του ιού SARS-CoV-2.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19, περιλαμβάνει εντατικοποίηση των ελέγχων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία εκεί παρουσιάζεται σημαντικός επιπολασμός της νόσου.

Γιατί προβληματίζουν η Λακωνία και τα Ιωάννινα

Στη Λακωνία όπου υπενθυμίζεται πως έσπευσαν χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο γενικός γραμματέας δημόσιας υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι και σήμερα 39 θετικά κρούσματα κορωνοιού σε εργάτες γης, κατά κύριο λόγο αλλοδαπούς. Τα περισσότερα εντοπίστηκαν σε δύο συγκεκριμένες κοινότητες.

Η περιοχή βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών, και θα γίνουν συνολικά περισσότεροι από 1.400 έλεγχοι σε άτομα που θα εργάζονται εκεί. Πρόκειται για μία κατάσταση ουσιαστικά σε εξέλιξη καθώς οι αγροτικές εργασίες θα εντείνονται στο εξής, ιδίως με την ελαιοσυγκομιδή.

Σε δύσκολο σημείο όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα βρίσκεται και η περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων. Καθημερινά αποτυπώνεται αριθμός νέων κρουσμάτων που συνδέονται και με συρροές. Το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή είναι αυξημένο, όπως ήταν και στα Τρίκαλα όπου τέθηκαν περιοριστικά μέτρα πριν απο λίγες ημέρες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Προβληματίζουν οι τρεις «πηγές» κρουσμάτων - Εξετάζονται μέτρα για τα «εισαγόμενα»"

Ολλανδία: Νέο ρεκόρ με 3.011 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Οι ολλανδικές αρχές ανακοίνωσαν 3.011 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα, αριθμός που αποτελεί νέο ημερήσιο ρεκόρ, επιβάλλοντας νέα μέτρα για την καταπολέμηση ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM).

«Ο αριθμός των κρουσματων αυξήθηκε απότομα σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Υγείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολλανδία: Νέο ρεκόρ με 3.011 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο"

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός απορρίπτει την έναρξη συνομιλιών με τους Αζέρους

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, απέρριψε την πιθανότητα έναρξης συνομιλιών με το Αζερμπαϊτζάν, μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, ο Πασινιάν είπε ότι «το κλίμα δεν είναι το σωστό» για συνομιλίες, ενώ συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός είπε ότι υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματικοί βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν και διευθύνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, προειδοποιώντας ότι απειλείται η ίδια η ύπαρξη του αρμενικού λαού.

Νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι τουρκικό μαχητικό F-16 κατέρριψε ένα αρμενικό Su-25.

Η Άγκυρα, ωστόσο, διέψευσε αυτήν την πληροφορία.

Άμαχος σκοτώθηκε στην αρμενική πόλη Βάρντενις έπειτα από βομβαρδισμό του αζερικού πυροβολικού και αφού είχε στοχοθετηθεί σε επίθεση μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την πρώτη απώλεια σε αρμενικό έδαφος αφότου ξέσπασαν οι μάχες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορήθηκαν για εκτόξευση πυρών στο έδαφος η μία της άλλης, μακριά από τη ζώνη των συγκρούσεων στην αποσχισθείσα αζερική περιοχή που υποστηρίζεται από το Γερεβάν.

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε πως από την Βάρντενις ο αρμενικός στρατός είχε βομβαρδίσει την περιφέρεια Ντασκεσάν μέσα στο Αζερμπαϊτζάν. Η Αρμενία διέψευσε τις αναφορές αυτές.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Αρμένιος πρωθυπουργός απορρίπτει την έναρξη συνομιλιών με τους Αζέρους"

Έκλεισε ξανά η ανάκριση για την υπόθεση Ριχάρδου: Επιμένει η ΑΑΔΕ ότι δεν υπάρχει λαθρεμπορία χρυσού

Ο Ριχάρδος και οι συγκατηγορούμενοι του μπορεί να μην είχαν νόμιμα παραστατικά για το χρυσό, τους πολύτιμους λίθους, τα πολυτελή ρολόγια και τα πανάκριβα κοσμήματα που βρέθηκαν στην κατοχή τους, αυτό όμως δεν συνιστά λαθρεμπόριο χρυσού.

Αυτή είναι η κατηγορηματική θέση της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων της ΑΑΔΕ για την υπόθεση του γνωστού ιδιοκτήτη ενεχυροδανειστηρίων Ριχάρδου Μυλωνά και των 62 συγκατηγορουμένων του και εκφράστηκε μέσα σε ένα 3σελιδο κείμενο που ήταν η απάντηση στην εντολή της ανακρίτριας για τη διενέργεια πλήρους φορολογικού και εκτιμητικού ελέγχου στα κατασχεθέντα.

Έτσι, σχεδόν δύο χρόνια μετά τις συλλήψεις που διαφημίστηκαν ως εξάρθρωση ενός μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού προς την Τουρκία, ολοκληρώθηκε και η συμπληρωματική ανάκριση, που είχε διαταχθεί από το δικαστικό συμβούλιο, χωρίς καν να κληθούν σε συμπληρωματική απολογία οι κατηγορούμενοι. Η δικογραφία έχει ήδη χρεωθεί σε εισαγγελέα για τη νέα πρόταση του προς το δικαστικό συμβούλιο για την παραπομπή σε δίκη ή την απαλλαγή των κατηγορουμένων.

«Σε συνέχεια της συμπληρωματικής ανάκρισης, που διέταξε το Δικαστικό Συμβούλιο Αθηνών, η ΑΑΔΕ επανέλαβε, προς την κα Ανακρίτρια, αυτό ακριβώς που είχε από την αρχή επισημάνει: ότι η κατοχή χρυσού, εντός της Ελληνικής επικράτειας, όπως και η εξαγωγή αυτού, καθ΄οιονδήποτε τρόπο , δεν συνιστά «λαθρεμπορία», αναφέρει σε δήλωσή του ο δικηγόρος του Ριχάρδου Μυλωνά, Πέτρος Πανταζής. «Κατά συνέπεια, το Δημόσιο δεν είναι δυνατόν να απωλέσει δασμούς, τέλη και λοιπές τελωνειακές επιβαρύνσεις, όπως εσφαλμένα κατηγορήθηκε ο εντολέας μου. Με βάση και τα νεώτερα έγγραφα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, θεωρούμε ότι είναι , νομικά, μονόδρομος η απαλλακτική κρίση του Συμβουλίου».

Η πρώτη εισαγγελική πρόταση

Πριν από ένα χρόνο, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Πιέρρος είχε εισηγηθεί προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών την πλήρη απαλλαγή του Ριχάρδου Μυλωνά και όλων των κατηγορουμένων από το βασικό αδίκημα της λαθρεμπορίας χρυσού και κατ’ επέκταση, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, βάσει της τελωνειακής νομοθεσίας, δεν οφείλονταν δασμοί και φόροι για εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία, κάτι που και τότε, επιβεβαίωνε με έγγραφο της και η ΑΑΔΕ.

Η εντολή για περαιτέρω ανάκριση

Όμως, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών είχε αντίθετη άποψη από τον εισαγγελέα. Εκτίμησε ότι μπορεί να στοιχειοθετηθεί λαθρεμπόριο χρυσού και πολύτιμων λίθων και με βούλευμα του, δυο μήνες αργότερα (Δεκέμβριος 2019), έδωσε εντολή για τη διενέργεια συμπληρωματικής ανάκρισης προκειμένου να ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές η αξία των κατασχεθέντων και να εκτιμηθούν οι απωλεσθέντες φόροι για το Δημόσιο.

Κατά τους δικαστές, δεν εντοπίστηκαν παραστατικά για το χρυσό και τα πολύτιμα αντικείμενα, δεν τηρήθηκαν οι τυπικές νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας των ενεχυροδανειστηρίων, όπως η καταγραφή των πολύτιμων αντικειμένων σε βιβλίο και συνεπώς, τα κατασχεθέντα μπορούν να θεωρηθούν λαθρεμπορεύματα.

Ετσι, ζητήθηκε από την ανακρίτρια να υπολογιστεί ξεχωριστά για τον κάθε κατηγορούμενο η αξία των κατασχεθέντων, με τον αντίστοιχο φόρο κι εν συνεχεία να συντάξει νέα κατηγορητήρια, με τα ακριβή ποσά της λαθρεμπορίας και να καλέσει σε συμπληρωματική απολογία τους κατηγορουμένους.

Για λάθος ερμηνεία των νόμων έκαναν λόγο οι υπερασπιστές των εμπλεκομένων.

Ο συνήγορος υπεράσπισης βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση Μιχάλης Δημητρακόπουλος αναφέρει σε δήλωσή του:

«Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που διαπίστωσε λαθρεμπορία είναι προδήλως εσφαλμένο γιατί στηρίχθηκε σε μία απόφαση του Αρείου Πάγου, την 531/1992, που δεν έχει πλέον εφαρμογή διότι από το 2001 και μετά ισχύει ο ελληνικός τελωνειακός κώδικας και ο ενωσιακός τελωνειακός κώδικας που κατήργησαν τις διατάξεις που εφάρμοσε η απόφαση του Αρείου Πάγου».

Η νέα ανάκριση και η απάντηση της ΑΑΔΕ

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Σταυρούλα Μπελδέκα απέστειλε παραγγελία στη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ Δ/νση Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβιάσεων «προκειμένου να διενεργηθεί πλήρης φορολογικός έλεγχος, με τη συνέργεια όπου απαιτείται του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και της Τράπεζας της Ελλάδος, για το σύνολο των κατασχεθέντων πολύτιμων αντικειμένων» κι εν συνεχεία, να εκτιμηθούν επακριβώς οι φόροι που χάθηκαν για το ελληνικό Δημόσιο, όπως ο ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος πολυτελείας.

Στην απάντηση της η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της ΑΑΔΕ επανέλαβε ό,τι και προ διετίας. Ότι δηλαδή δεν υφίσταται το αδίκημα της λαθρεμπορίας και πως το μοναδικό αδίκημα που μπορεί να διερευνηθεί είναι οι φορολογικές παραβάσεις. Για αυτές ωστόσο δήλωσε αναρμόδια για έλεγχο.

Στην απάντηση της στην ανακρίτρια η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων αναφέρει:

«Η διακίνηση εμπορευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, χωρίς φορολογικά παραστατικά, δεν στοιχειοθετεί λαθρεμπορία όπως αυτή ορίζεται από τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα αλλά φορολογική παράβαση.

Για τον εντοπισμό πολύτιμων αντικειμένων, καταρχήν δεν οφείλονται δασμοί λόγω του τεκμηρίου του τελωνειακού χαρακτήρα τους ως ενωσιακών εμπορευμάτων. Συνεπώς ο κάτοχος των εν λόγω πολύτιμων αντικειμένων στη χώρα μας δεν υποχρεούται να αποδείξει ότι έχει εισαγάγει νόμιμα τον χρυσό στην Ελλάδα καθόσον τεκμαίρεται ότι πρόκειται για ενωσιακό εμπόρευμα.

Δασμοί οφείλονται κατά την εισαγωγή εμπορευμάτων τρίτων χωρών.

Εάν ο κάτοχος του χρυσού επιχειρήσει να εξαγάγει χρυσό από τη χώρα μας προς τρίτη χώρα χωρίς την τήρηση των τελωνειακών διατυπώσεων, στοιχειοθετείται η απλή τελωνειακή παράβαση, η οποία δεν συνεπάγεται ποινική ευθύνη, βάσει της τελωνειακής νομοθεσίας αλλά συνιστά μόνο διοικητική παράβαση. Αντίθετα, πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης φορολογικών παραβάσεων και ενδεχομένως συρρέουσες ποινικής ευθύνης βάσει της φορολογικής νομοθεσίας.

Η παράδοση αγαθών που εξάγονται εκτός της Κοινότητας απαλλάσσονται από το φόρο προστιθέμενης αξίας.

Δεδομένου λοιπόν ότι οι συγκεκριμένες κατασχέσεις δεν έχουν ως νομιμοποιητική βάση το αδίκημα της λαθρεμπορίας αλλά φορολογικές παραβάσεις θεωρούμε ότι δεν συντρέχει αρμοδιότητα των τελωνειακών αρχών προς αποτίμηση οφειλομένων αλλά αποτελούν αντικείμενο αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης της ΑΑΔΕ.»

Πριν από λίγες ημέρες οι κατηγορούμενοι κλήθηκαν να υπογράψουν το πέρας της συμπληρωματικής ανάκρισης και η δικογραφία πλέον έχει χρεωθεί σε εισαγγελέα για τη νέα πρόταση του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκλεισε ξανά η ανάκριση για την υπόθεση Ριχάρδου: Επιμένει η ΑΑΔΕ ότι δεν υπάρχει λαθρεμπορία χρυσού"

Έξαλλος ο Τσελίκ με την επίσκεψη Πομπέο – Nέες πολεμικές απειλές προς την Ελλάδα

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ δεν έκρυψε την οργή του για την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ δεν δίστασε να εκτοξεύσει νέες πολεμικές απειλές.

«Δεν βοηθούν την περιφερειακή ειρήνη η επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία και μετά η επίσκεψη και στην Ελλάδα και οι δηλώσεις υποστήριξης. Αυτό επισκιάζει την πολιτική της ουδετερότητας. Πιστεύουμε πως οι ΗΠΑ πρέπει να επιστρέψουν στην ισορροπημένη πολιτική» δήλωσε ο Τσελίκ.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η επίσκεψη στην ελληνοκυπριακή πλευρά μονομερώς, όπως είπε, «σημαίνει υποστήριξη της πολιτικής αδιεξόδου της ελληνοκυπριακής πλευράς», ενώ για τις δηλώσεις υποστήριξης προς την Ελλάδα «ουσιαστικά δείχνουν πως τους κατευθύνουν σε λάθος πορεία».

O Tσελίκ πρόσθεσε πως «η Τουρκία είναι μια χώρα διαβουλεύσεων. Αν θέλουν να επιλύσουν τα ζητήματα στο τραπέζι θα το λύσουμε εκεί. Αν όμως θέλουν να επιλύσουν τα θέματα στο μέτωπο θα το κάνουμε στο μέτωπο».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έξαλλος ο Τσελίκ με την επίσκεψη Πομπέο – Nέες πολεμικές απειλές προς την Ελλάδα"

Τα σχολεία αποκτούν Σύμβουλο Σχολικής Ζωής

Στα σχολεία όλης της χώρας θεσμοθετείται ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής όπως προβλέπει υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης

Πρόκειται για εκπαιδευτικό της σχολικής μονάδας ευθύνης του, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα παροχής συμβουλών και παιδαγωγικής υποστήριξης προς τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς/κηδεμόνες

Ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής συμβουλεύει, καθοδηγεί και ενημερώνει μαθητές, γονείς και κηδεμόνες σε θέματα παιδαγωγικής αντιμετώπισης ζητημάτων σε τομείς που απασχολούν τη σχολική μονάδα, όπως ενδεικτικά, η διαχείριση κρίσεων και πρόληψη ακραίων συμπεριφορών, μαθησιακές δυσκολίες, συμπερίληψη και ενσωμάτωση, μαθητές με ιδιαίτερες δυνατότητες, κλίσεις και ταλέντα, μετάβαση σε άλλες βαθμίδες, σχολική κινητικότητα, συμβουλευτική και ομάδες γονέων και παράλληλα συμβάλλει στην καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής ασκεί τα καθήκοντά του και λειτουργεί συμπληρωματικά και ενισχυτικά προς τους υφιστάμενους θεσμούς υποστήριξης των σχολικών μονάδων, χωρίς να υποκαθιστά τις αρμοδιότητες του συλλόγου διδασκόντων, του Διευθυντή και του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας ή τις αρμοδιότητες υποστηρικτικών δομών της εκπαίδευσης. Ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής βρίσκεται σε άμεση και διαρκή επικοινωνία με τους μαθητές ευθύνης του, τον σύλλογο διδασκόντων και λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως επίσης τους γονείς και κηδεμόνες. Ενεργεί όποτε αυτό του ζητηθεί, αλλά και με δική του πρωτοβουλία, εφόσον υποπέσει στην αντίληψή του κατάσταση, η οποία χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Στο πλαίσιο επιτέλεσης του έργου του, συνεργάζεται με τις υποστηρικτικές δομές και δύναται να ζητήσει τη συνδρομή τους για την αντιμετώπιση μεμονωμένων περιστατικών ή ειδικών περιπτώσεων, όπως και να παραπέμψει τον χειρισμό τους αρμοδίως σε αυτές ή στον σύλλογο διδασκόντων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής αντιμετωπίζει τα ζητήματα που απασχολούν τη σχολική μονάδα και τη σχολική κοινότητα που εκτείνονται και στην κοινωνία, μέσα από οργανωμένες κοινωνικές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις, επιδιώκει να στηρίξει και να βελτιώσει τους εκπαιδευτικούς και τους κοινωνικούς μηχανισμούς, αναλαμβάνοντας ένα έργο προληπτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση πολλών κοινωνικών και παιδαγωγικών προβλημάτων, που ανακύπτουν στη σχολική τάξη, στη ζωή της σχολικής και ευρύτερης κοινότητας και επηρεάζουν τη ζωή των μαθητών

Κύριες αρμοδιότητες και καθήκοντα του Συμβούλου Σχολικής Ζωής είναι:

- Η συμβουλευτική καθοδήγηση, η ενημέρωση και η υποστήριξη μαθητών, γονέων και κηδεμόνων σε θέματα παιδαγωγικής, αντιμετώπισης ζητημάτων σε τομείς που απασχολούν τη σχολική μονάδα, όπως ενδεικτικά, η διευθέτηση κρίσεων, η πρόληψη ακραίων συμπεριφορών, και η διαχείριση μαθησιακών δυσκολιών.

- Η ενθάρρυνση και η ενίσχυση της επικοινωνίας του σχολείου με την οικογένεια και την ευρύτερη κοινότητα.

- Η υποστήριξη μέσα από κοινωνικοπαιδαγωγικά προγράμματα, μεθόδους και πρακτικές για τη δημιουργική σύνδεση σχολείου, οικογένειας και κοινότητας και την συνεργασία τους, με στόχο τη διαχείριση κρίσεων, δηλαδή την πρόληψη κάθε τύπου αντικοινωνικών συμπεριφορών, την ενίσχυση μαθητών με ιδιαίτερες μαθησιακές ή συναισθηματικές δυσκολίες, την υποστήριξη αυτών και των οικογενειών τους κ.ά. - Η κοινωνική ένταξη, η συμπερίληψη και ενσωμάτωση μαθητών με ιδιαίτερες ικανότητες, κλίσεις και ταλέντα και η αξιοποίηση αυτών στον χώρο της σχολικής κοινότητας.

- Η υποστήριξη των μαθητών μέσα από προληπτικές αλλά και συμβουλευτικές κοινωνικοπαιδαγωγικές δράσεις, προκειμένου οι μαθητές να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και αυτοεκτίμηση ώστε να συμμετέχουν ενεργά και αποτελεσματικά στην σχολική ζωή. - Η συνεργασία και η υποστήριξη των οικογενειών των μαθητών θα πραγματοποιηθεί συμπεριλαμβάνοντας και αξιοποιώντας τις κοινωνικοπαιδαγωγικές δράσεις, τη συμβουλευτική γονέων και τη δημιουργία ομάδων γονέων με κοινά ενδιαφέροντα και ανάγκες. - H δημιουργία και η καλλιέργεια θετικών σχέσεων αλληλεπίδρασης και συνεργασίας μεταξύ των μελών της σχολικής μονάδας και της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση επιμορφωτικών δράσεων, σε συνεργασία με τα ΚΕΣΥ προς όφελος των μελών της σχολικής κοινότητας.

- Η άσκηση των καθηκόντων του λαμβάνει χώρα συμπληρωματικά και ενισχυτικά προς τους υφιστάμενους θεσμούς υποστήριξης των σχολικών μονάδων, χωρίς να υποκαθιστά τις αρμοδιότητες του συλλόγου διδασκόντων, του Διευθυντή και του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας ή τις αρμοδιότητες υποστηρικτικών δομών της εκπαίδευσης.

η Επιλογή Συμβούλων Σχολικής Ζωής γίνεται με απόφαση του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου, ο οποίος έχει την παιδαγωγική ευθύνη της σχολικής μονάδας, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας και πρόταση του συλλόγου διδασκόντων, καθορίζεται στην αρχή κάθε σχολικού έτους ο αριθμός των Συμβούλων Σχολικής Ζωής σε κάθε σχολική μονάδα και ορίζονται ονομαστικά ένας (1) Σύμβουλος Σχολικής Ζωής, όταν ο αριθμός των μαθητών είναι έως 150 και δύο (2) Σύμβουλοι Σχολικής Ζωής όταν ο αριθμός των μαθητών ξεπερνά τους 150, σε κάθε σχολική μονάδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με απόφαση του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας, ο αριθμός των Συμβούλων Σχολικής Ζωής μπορεί να αυξομειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών και το μαθητικό δυναμικό της σχολικής μονάδας. Οι εκπαιδευτικοί που ορίζονται, αναλαμβάνουν υπό την ευθύνη τους συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων και τάξεων μαθητών, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο παρόν. 2. Ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής συνεπικουρείται στο έργο του από τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου, ο οποίος έχει την παιδαγωγική ευθύνη της σχολικής μονάδας, τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας, τα μέλη του συλλόγου διδασκόντων, τον Διευθυντή Εκπαίδευσης, και το Κ.Ε.Σ.Υ.

Ο Σύμβουλος Σχολικής ζωής θα συνεργάζεται με τους Συμβούλους Σχολικής Ζωής όμορων σχολικών μονάδων ευθύνης του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου και κατόπιν ενημέρωσής του μπορεί να παίρνει την πρωτοβουλία να συγκαλεί συσκέψεις με τους παραπάνω, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ζητημάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του.

Ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής βρίσκεται σε άμεση και διαρκή επικοινωνία με τους μαθητές ευθύνης του, τον σύλλογο διδασκόντων και λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως επίσης τους γονείς και κηδεμόνες. Ενεργεί όποτε αυτό του ζητηθεί, αλλά και με δική του πρωτοβουλία, εφόσον υποπέσει στην αντίληψή του κατάσταση, η οποία χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Στο πλαίσιο των καθηκόντων του, συνεργάζεται με τις υποστηρικτικές δομές και με ειδικούς επιστήμονες, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, ανάλογα με τη φύση του προβλήματος και δύναται να ζητήσει τη συνδρομή τους για την αντιμετώπιση μεμονωμένων περιστατικών ή ειδικών περιπτώσεων, όπως και να παραπέμψει τον χειρισμό τους αρμοδίως σε αυτές ή στον σύλλογο διδασκόντων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν καθήκοντα Συμβούλου Σχολικής Ζωής, επιμορφώνονται σε περιοδική βάση. Η επιμόρφωση γίνεται σε συνεργασία με το Ι.Ε.Π. και τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου. 6. Κατά το σχολικό έτος 2020-2021, ο θεσμός του Συμβούλου Σχολικής Ζωής εφαρμόζεται σε όλες τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε όλες τις σχολικές μονάδες. Η πρώτη εφαρμογή του θεσμού αφορά τουλάχιστον σε έναν (1) εκπαιδευτικό που θα λάβει μέρος στην υλοποίησή του στα σχολεία.

Προσόντα ορισμού

Ως Σύμβουλος Σχολικής Ζωής ορίζεται για ένα σχολικό έτος μόνιμος εκπαιδευτικός που θα πρέπει να ανήκει στο σύλλογο διδασκόντων της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας, κατά την έναρξη του σχολικού έτους. Σε περίπτωση που η σχολική μονάδα δεν διαθέτει μόνιμο εκπαιδευτικό, ορίζεται αναπληρωτής. Για την πλήρωση των θέσεων του Συμβούλου Σχολικής Ζωής λαμβάνεται υπόψη η παιδαγωγική γνώση και επάρκεια του εκπαιδευτικού η οποία πιστοποιείται από πτυχίο Παιδαγωγικού Τμήματος ή Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης ή από Μεταπτυχιακό δίπλωμα με αντικείμενο την Παιδαγωγική ή την Κοινωνική Παιδαγωγική ή τις Επιστήμες Εκπαίδευσης ή τις Επιστήμες της Αγωγής ή από διδακτορικό τίτλο σπουδών με αντικείμενο την Παιδαγωγική ή την Κοινωνική Παιδαγωγική ή τις Επιστήμες Εκπαίδευσης ή τις Επιστήμες της Αγωγής. Εναλλακτικά και στην περίπτωση απουσίας των προαναφερόμενων προσόντων, συνυπολογίζεται η πιστοποιημένη συμμετοχή σε επιμορφωτικά σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα τουλάχιστον 300 ωρών σε αντίστοιχα αντικείμενα με τα προαναφερόμενα. Συνεκτιμώμενα προσόντα αποτελούν η αποδεδειγμένη συμμετοχή σε προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί σε διάφορους τομείς κοινωνικοπαιδαγωγικής δράσης και σχετίζονται με τις επιμέρους αρμοδιότητες του Συμβούλου Σχολικής Ζωής.

Εάν για οποιονδήποτε λόγο αποχωρήσει ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής από τη σχολική μονάδα ή παραιτηθεί, πριν την ολοκλήρωση της θητείας του, αντικαθίσταται με άλλον εκπαιδευτικό της σχολικής μονάδας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Οι Σύμβουλοι Σχολικής Ζωής απαλλάσσονται από εφημερίες καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

dikaiologitika

Διαβάστε Περισσότερα » " Τα σχολεία αποκτούν Σύμβουλο Σχολικής Ζωής "

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Αρμενία ενεργοποιεί συνθήκη που «βάζει» τη Ρωσία στον πόλεμο

Τη Συνθήκη της Τασκένδης, σύμφωνα με την οποία η επίθεση σε συμμαχικό κράτος εκλαμβάνεται ως επιθετική ενέργεια όλων των κρατών που έχουν συνυπογράψει, φέρεται να επικαλείται η κυβέρνηση της Αρμενίας, απευθυνόμενη στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη που υπεγράφη το 1992 μεταξύ Ρωσίας, Αρμενίας, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν, οποιαδήποτε από τις προαναφερόμενες χώρες δεχθεί στρατιωτική επίθεση, θα ισοδυναμεί με επίθεση προς όλες τις συμμαχικές χώρες.

Η κατάρριψη του αρμενικού SU-25 από το τουρκικό F-16, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, φέρεται να περιπλέκει την κατάσταση, καθώς η Μόσχα, με βάση τη Συνθήκη της Τασκένδης, είναι υποχρεωμένη να συνδράμει στρατιωτικά την Αρμενία, στην πολεμική σύρραξη που έχει ξεσπάσει με το Αζερμπαϊτζάν, στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι Ρώσοι διαθέτουν ρωσική βάση στην Αρμενία και έχουν ζητήσει αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές. Ο πιλότος του αρμενικού μαχητικού αναφέρεται ως νεκρός.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει την Άγκυρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μην ρίχνει «λάδι στη φωτιά», ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην περιοχή.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Αρμενία ενεργοποιεί συνθήκη που «βάζει» τη Ρωσία στον πόλεμο"

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγε η Τουλουπάκη κατά Γεωργιάδη και Ζαχαρή

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας προσέφυγε η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, στρεφόμενη κατά του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελου Ζαχαρή.

Η κυρία Τουλουπάκη υποστηρίζει ότι ο πρώτος με δηλώσεις εναντίον της και ο δεύτερος με την παραγγελία άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον της η οποία ερχόταν σε αντίθεση με τη διάταξη αρχειοθέτησης του επίσης αντεισαγγελέα ΑΠ, Λάμπρου Σοφουλάκη, παραβίασαν το τεκμήριο αθωότητάς της και το δικαίωμα για δίκαιη δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελ. Τουλουπάκη διώκεται για δικονομικές παρατυπίες κατά την έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς για το σκάνδαλο Novartis.

Ο δικηγόρος της εισαγγελικής λειτουργού, Βασίλης Χειρδάρης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση.

«…Ως πληρεξούσιος δικηγόρος της κας Ελένης Τουλουπάκη οφείλω να ενημερώσω ότι η εντολέας μου στο πλαίσιο υπεράσπισης του θεσμικού ρόλου της ως Εισαγγελέας Διαφθοράς, της αξιοπρέπειας της προσωπικότητάς της και του κύρους του φορέα που εκπροσωπεί, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με δύο προσφυγές, παραπονούμενη για σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η πρώτη αφορούσε την ευθεία παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητάς της από υψηλόβαθμους κρατικούς λειτουργούς και η δεύτερη την σοβαρή παραβίαση της δίκαιης δίκης και του τεκμηρίου αθωότητάς της μέσω του τρόπου άσκησης σε βάρος της ποινικής δίωξης, παρά την αρχειοθέτηση της υπόθεσής της από εμπεριστατωμένο πόρισμα Αντεισαγγελέα του ΑΠ, διαμαρτυρόμενη για την μη τήρηση της νομιμότητας.

Οι προσφυγές της, εκτός της ουσίας της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, διαθέτουν έντονα συμβολικό χαρακτήρα για την υπεράσπιση του εισαγγελικού θεσμού, της ανεξαρτησίας και αυτονομίας της δικαιοσύνης στη χώρα μας και την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών.

Μετά τις πρόσφατες έγγραφες απαντήσεις του Δικαστηρίου του Στρασβούργου και τις επίσημες καταχωρήσεις των προσφυγών, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα ξεκινήσει τη διαδικασία εξέτασης των σοβαρών καταγγελιών της.

Η προσφεύγουσα έχει τη βεβαιότητα ότι το Στρασβούργο θα εξετάσει σε βάθος τις προσφυγές, όπως κάνει πάντα, αλλά και τη βάσιμη ελπίδα ότι οι αναμενόμενες αποφάσεις του θα θωρακίσουν για μια ακόμη φορά τη δίκαιη δίκη, τη δικαιοσύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την προστασία και ανεξαρτησία των δικαστικών και εισαγγελικών θεσμών και θα αποκαταστήσουν τις αδικίες!»

directnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγε η Τουλουπάκη κατά Γεωργιάδη και Ζαχαρή"

Κορωνοϊός: «Έκρηξη» με 416 νέα κρούσματα - 79 διασωληνωμένοι - 5 θάνατοι

Έκρηξη νέων κρουσμάτων καταγράφεται το τελευταίο εικοσιτετράωρο: Ανακοινώθηκαν 416 νέες μολύνσεις της Covid-19,  εκ των οποίων οι 240 στην Αττική. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση τα περισσότερα νέα κρούσματα εντοπίσθηκαν σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας με μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών. Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ προχώρησαν στη διενέργεια εκατοντάδων τεστ σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας.

Όπως ενδεικτικά ανέφερε στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, στα 574 τεστ που έγιναν χθες στην πλατεία Κουμουνδούρου, εντοπίσθηκαν 23 κρούσματα, εκ των οποίων τα 17 ήταν αλλοδαποί και τα υπόλοιπα έξι Ελληνες.

Την ίδια ώρα έντονο προβληματισμό προκαλεί και η αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και ανέρχονται στους 79 το τελευταίο 24ωρο, ενώ πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ίδιο διάστημα.

Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι παρακολουθούνται επισταμένως τρεις «πηγές» κρουσμάτων: Τα «εισαγόμενα», στις πύλες εισόδου της χώρας, όσα εντοπίζονται σε δομές προσφύγων και μεταναστών, αλλά και οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. 



Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 416 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18.123, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες. 2898 (16.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7479 (41.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

79 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 19 (24.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 207 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 388 θανάτους συνολικά στη χώρα. 143 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων αναλυτικά

Τα 416 σημερινά κρούσματα κατανέμονται ως εξής στη χώρα: 

– 61 εισαγόμενα κρούσματα, εκ των οποίων 59 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 240 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 19 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης , εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε.
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
• 5 κρούσματα στην Π.Ε Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
• 18 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ παρακολουθούνται στενά τρεις πηγές κρουσμάτων:
Α) εισαγόμενα (πάνω από 60 σήμερα)
Β) Δομές φιλοξενίας προσφύγων μεταναστών
Γ) Περιοχές αυξημένης επιδημιολογικής επιβάρυνσης ανά την επικράτεια.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.296.795 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 10719 δείγματα.


Μαγιορκίνης: Αρνητικά τα δείγματα από το κρουαζιερόπλοιο

Όπως δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η Αττική εξακολουθεί να αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας, με ιδιαίτερα μεγάλο φορτίο στο κέντρο της Αθήνας. Ο Δήμος, η Περιφέρεια και ο ΕΟΔΥ λαμβάνουν δράσεις για την περιχαράκωση της επιδημίας.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στο περιστατικό με κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff και αφού περιέγραψε τα δεδομένα με τα 12 ψευδώς θετικά κρούσματα ανακοίνωσε ότι και στον τελικό έλεγχο, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, και τα 12 δείγματα βρέθηκαν οριστικά αρνητικά. Επίσης, έγινε έλεγχος σε επιφάνειες του πλοίου, από τον οποίο δεν προέκυψε τίποτα ανησυχητικό.

Τέλος, σχετικά με τα εμβόλια, εκείνο της Pfizer, που βρίσκεται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, μπορεί να έχει δεδομένα αποτελεσματικότητας ακόμα και μέσα στον στον Οκτώβριο.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: «Έκρηξη» με 416 νέα κρούσματα - 79 διασωληνωμένοι - 5 θάνατοι"

Κορονοϊός: 9 στους 10 ιαθέντες εμφανίζουν ψυχολογικές διαταραχές, απώλεια γεύσης και όσφρησης

Μια νέα έρευνα από τη Νότια Κορέα υποστηρίζει ότι ακόμη κι αν κάποιος καταφέρει να κερδίσει τη μάχη με τον κορονοϊό, θα αντιμετωπίσουν σημαντικές παρενέργειες. Εννέα στους δέκα που κατάφεραν να αναρρώσουν υποφέρουν  από παρενέργειες, με την εξάντληση να είναι η πιο κοινή.

Ανάμεσα στις παρενέργειες που ανέφεραν οι ασθενείς που ανάρρωσαν από τον κορονοϊό είναι οι ψυχολογικές και νευρολογικές διαταραχές, η απώλεια γεύσης και όσφρησης. Αυτό δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας στη Νότια Κορέα.

Η έρευνα δημοσιεύεται καθώς ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως ξεπέρασε χθες το 1 εκατομμύριο, θλιβερό ορόσημο μίας πανδημίας που έπληξε την παγκόσμια οικονομία, έθεσε σε δοκιμασία τα συστήματα υγείας και άλλαξε τον τρόπο ζωής των ανθρώπων.

Στην online έρευνα επί 965 ιαθέντων ασθενών της Covid-19, 879 άνθρωποι, δηλαδή το 91,1% απάντησαν ότι υποφέρουν τουλάχιστον από μία παρενέργεια της ασθένειας, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νότιας Κορέας, Κουόν Τζουν-γουκ.

Η εξάντληση είναι η πιο κοινή παρενέργεια με 26,2% και ακολουθεί η αδυναμία συγκέντρωσης με 24,6%. Ακολουθούν ψυχολογικές και νοητικές διαταραχές και απώλεια όσφρησης και οσμής.

Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από τις online απαντήσεις του 16,7% των 5.762 ιαθέντων ασθενών στην Νότια Κορέα, εξ ου και ο προκαταρκτικός χαρακτήρας της έρευνας υπό τον Κιμ Σιν-γου, καθηγητή στο Kyungpook National University School of Medicine του Νταεγκού, ο οποίος θα δώσει προσεχώς στην δημοσιότητα λεπτομερή ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Η Νότια Κορέα πραγματοποιεί άλλη μελέτη με την συμμετοχή 16 ιατρικών οργανισμών για πιθανές επιπλοκές της Covid-19 μέσω λεπτομερούς ανάλυσης των αξονικών τομογραφιών σε ασθενείς που ανάρρωσαν.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit



Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: 9 στους 10 ιαθέντες εμφανίζουν ψυχολογικές διαταραχές, απώλεια γεύσης και όσφρησης"

Νομοσχέδιο: Πανελλαδικές γραπτές εξετάσεις για τους αλλοδαπούς που θέλουν να πολιτογραφηθούν Έλληνες

Επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, πολιτεύματος κ.ά., που θα διαπιστώνεται με πανελλαδικές γραπτές εξετάσεις, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που τροποποιεί τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας για τους αλλοδαπούς που επιθυμούν να πολιτογραφηθούν Έλληνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο και για την συμμετοχή στον γραπτό διαγωνισμό θα απαιτείται εξέταστρο 250 ευρώ.

Για την πιστοποίηση ο αλλοδαπός οφείλει να ανταποκριθεί επιτυχώς σε εξετάσεις ελληνικής γλώσσας επιπέδου Β1 στην κατανόηση και παραγωγή του προφορικού και γραπτού λόγου, καθώς και σε εξέταση γνώσεων στοιχείων ελληνικής ιστορίας και γεωγραφίας, ελληνικού πολιτισμού και θεσμών του πολιτεύματος της χώρας.

Οι συγκεκριμένες θεματικές ενότητες εξετάζονται μέσω τυχαίας επιλογής από τράπεζα θεμάτων. Η συμμετοχή στις εξετάσεις θεωρείται επιτυχής όταν ο υποψήφιος συγκεντρώσει το 80% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας τόσο κατά την εξέταση της γλώσσας όσο και κατά την εξέταση των λοιπόν ενοτήτων. Οι επιτυχόντες λαμβάνουν από την Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας πιστοποιητικό επάρκειας γνώσεων για πολιτογράφηση που θα τους επιτρέψει να υποβάλουν αίτημα πολιτογράφησης.

Από τις εξετάσεις απαλλάσσονται όσοι έχουν φοιτήσει επιτυχώς σε λύκειο της χώρας που ακολουθεί το υποχρεωτικό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης ή έχουν αποφοιτήσει από ελληνικό ΑΕΙ ή έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών από ελληνικό ΑΕΙ.

Για κατάθεση αιτήματος πολιτογράφησης απαιτείται παράβολο 550 ευρώ ενώ για την έγκρισή του ο αλλοδαπός θα περνά από συνέντευξη η οποία θα πραγματοποιείται από δύο υπαλλήλους κατηγορίας Π.Ε. της γενικής γραμματείας Ιθαγένειας με τουλάχιστον πενταετή εμπειρία ως εισηγητές. Ο αλλοδαπός, εφόσον το αίτημά του απορριφθεί, έχει δικαίωμα προσφυγής στο αρμόδιο διοικητικό εφετείο. Το λευκό ποινικό μητρώο αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την πολιτογράφηση.

Παράλληλα, ο αιτών αλλοδαπός θα πρέπει να διαθέτει ελάχιστο δηλωθέν εισόδημα, το ύψος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του γενικού γραμματέα Ιθαγένειας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από το ετήσιο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Νομοσχέδιο: Πανελλαδικές γραπτές εξετάσεις για τους αλλοδαπούς που θέλουν να πολιτογραφηθούν Έλληνες "

Αρμενικό υπουργείο Αμύνης: ¨Υποχρεωθήκαμε να χρησιμοποιήσουμε στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα μεγάλης διαμέτρου

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης της Αρμενίας Σούζαν Στεπανιάν, δήλωσε πως λόγω της χρήσης από το Αζερμπαϊτζάν όπλων μεγάλης διαμέτρου, αναγκάστηκε και ο αρμενικός στρατός να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλης διαμέτρου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Στο λογαριασμό της στο FACEBOOK η Στεπανιάν δήλωσε πως ο αρμενικός στρατός υποχρεώθηκε να χρησιμοποιήσει στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα μεγάλης διαμέτρου για να καταστρέψει στρατιωτικό προσωπικό, κινητά και ακίνητα στοιχεία και στρατιωτικό εξοπλισμό σε μεγάλες περιοχές. Υπογράμμισε πως αυτή η ανάγκη γεννήθηκε μετά από την εκ μέρους του στρατού Αζερμπαϊτζάν, χρήση βαρέων όπλων όπως τα πυροβόλα τύπου Σμερχ. Η Αρμενία αξιωματούχος δήλωσε πως “Αυτό είναι κάτι που αλλάζει τη λογική και το πεδίο των στρατιωτικών δραστηριοτήτων και οδηγεί στις συγκρούσεις σε νέο επίπεδο”.

tourkikanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρμενικό υπουργείο Αμύνης: ¨Υποχρεωθήκαμε να χρησιμοποιήσουμε στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα μεγάλης διαμέτρου"

Kορωνοϊός - Νέα μελέτη: Βίντεο δείχνει πόσο εύκολα μεταδίδεται ο ιός όταν συνομιλούμε

Καταλυτικής σημασίας πληροφορίες για τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού προκύπτουν από πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Πρίνστον.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μεταξύ δύο ατόμων δημιουργείται μια κωνικού τύπου ροή του αέρα που συμβάλλει στην ταχεία μεταφορά των μικροσταγονιδίων από το στόμα του ενός ατόμου προς τους γύρω τους.

Δείτε το βίντεο:
 

Σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύουν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, ερευνητές από τη Σχολή Μηχανολογίας και Αεροδιαστημικής Μηχανικής του αμερικανικού πανεπιστημίου, υποστηρίζουν ότι εσωτερικές δραστηριότητες, όπως μια συνομιλία, μπορούν να διασπείρουν το ιικό φορτίο τουλάχιστον, αν όχι πέραν του ενός μέτρου.

Να σημειωθεί ότι, η μέτρηση της διασποράς των μικροσταγονιδίων έγινε σε εσωτερικό χώρο χωρίς καλό εξαερισμό.

Η διαπίστωση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών φορέων για τήρηση αποστάσεων τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ δύο ατόμων.

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους και μάλιστα σε απόσταση κάποιων μέτρων. Δεν είναι μόνο ο βήχας και το φτέρνισμα που έχουν επιπτώσεις στην διασπορά των αναπνευστικών ιών. Αλλά και μια απλή συνομιλία συμβάλλει στη μετάδοσή του», εξηγεί ο Χάουαρντ Στόουν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Το πείραμα

Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας μια κάμερα υψηλής ταχύτητας, μαγνητοσκόπησαν την κίνηση ενός νέφους μικροσκοπικών σταγονιδίων, που φωτίστηκε από μια δέσμη λέιζερ, καθώς ένα άτομο μιλούσε μπροστά σε ένα φύλλο χαρτί. Οι φράσεις κυμαίνονταν από σύντομες δηλώσεις όπως «θα νικήσουμε τον κορωνοϊό» έως τους σύντομους γλωσσοδέτες που μαθαίνουν τα παιδιά. Οι ερευνητές επέλεξαν τις φράσεις για να συμπεριλάβουν διαφορετικούς ήχους που επηρεάζουν τη ροή του αέρα κατά την εκπνοή του από το στόμα του ομιλούντα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ήχοι όπως αυτοί που παράγονται κατά την εκφορά του γράμματος, δημιουργούσαν μια δέσμη νέφους κι αυτή με τη σειρά της μια μικρή δίνη αέρα και τελικά μια ροή σε κωνικό σχήμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η ροή αέρα θα μπορούσε εύκολα και πολύ γρήγορα να μεταφέρει μικροσκοπικά σωματίδια μακριά από το στόμα του ομιλούντα και προς το περιβάλλον γύρω του.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και μια μικρή φάση μπορεί να συμβάλλει στη διασπορά μικροσωματιδίων σε απόσταση πέραν του ενός μέτρου, ενώ η διάρκεια της συζήτησης μεταξύ δύο ατόμων μπορεί να επηρεάσει το εύρος διασποράς των σωματιδίων.

«Αν κάποιος μιλάει δυνατά για 30 δευτερόλεπτα τότε το αερόλυμα που παράγεται μπορεί να κινηθεί περάν του 1,5 μέτρου μακριά», εξηγεί ο Δρ. Στόουν.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του πειράματος διαπιστώθηκε ότι το παραγόμενο αερόλυμα από την ομιλία του ενός ατόμου έφτανε σε απόσταση 2 μέτρων μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Επίσης, όσο μεγαλύτερης διάρκειας οι συνομιλίες τόσο μεγαλύτερη η διάδοση του παραγόμενου αερολύματος, άρα και η διασπορά του ιού σε μεγαλύτερη απόσταση.

Σε κάθε περίπτωση η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία του καλού εξαερισμού στους κλειστούς χώρους και της χρήσης της μάσκας συμπληρωματικά της τήρησης των αποστάσεων μεταξύ των ανθρώπων. Επίσης, οι επιστήμονες ελπίζουν οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν τους φορείς δημόσιας υγείας να λάβουν τις σωστές αποφάσεις για την εφαρμογή απαραίτητων προληπτικών μέτρων διασποράς του κορωνοϊού.

protothema  

Διαβάστε Περισσότερα » "Kορωνοϊός - Νέα μελέτη: Βίντεο δείχνει πόσο εύκολα μεταδίδεται ο ιός όταν συνομιλούμε "

Μητσοτάκης: Έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας με την Τουρκία – Πομπέο: Είστε πυλώνας σταθερότητας

Την ετοιμότητα της Ελλάδας για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο μετά την διευρυμένη συνάντηση που είχαν με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

«Προσδοκούμε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας».

Επανέλαβε ότι η ελληνική απάντηση σε όλες τις προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων και επισήμανε ότι ο κ. Πομπέο «κατανοεί ότι η ένταση μετακύ κρατών-μελών του ΝΑΤΟ τελικά δεν συμφέρει κανέναν και ότι βρίσκεται απέναντι σε κάθε αυθαίρετη ενέργεια που apriori τορπιλίζει κάθε καλόπιστο διάλογο. Και ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να παραμείνει η σταθερή πυξίδα για όλους».

«Άλλωστε γνωρίζει κι ο ίδιος την ετοιμότητά μας τόσο για διερευνητικές επαφές που προσδοκούμε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα όσο και για την τεχνική διαδικασία, η οποία εξελίσσεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ» τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται σε αναταραχή εξαιτίας των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας: «Με προκλητικές ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου, με μια αχρείαστα ακραία ρητορική η οποία φορτίζει το κλίμα, αλλά και με τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν συχνά την ειλικρίνεια των προθέσεών της. Με ενέργειες δηλαδή που είναι αντίθετες στις αξίες του δυτικού κόσμου, τις οποίες δυστυχώς η Άγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου όπως διαπιστώσατε και εσείς κ. υπουργέ όταν βρεθήκατε στη Λευκωσία».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχουν τέσσερις βασικές λέξεις: «Όχι σε μονομερείς ενέργειες». Συμπλήρωσε ότι η απάντηση στις προκλήσεις είναι υπεράσπιση των εθνικών δικαιωμάτων, με πρωτοβουλίες καλής γειτονίας, όπως οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές προσθέτοντας ότι είναι σχέσεις που εκτείνονται σε όλα τα επίπεδα.

«Προσυπογράφω τη δήλωση του κ. Πομπέο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι σήμερα. Είναι σχέσεις που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα. Χαίρομαι επίσης που ο φίλος υπουργός θα φιλοξενηθεί στον τόπο μου στα Χανιά. Στο νησί αυτό δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδος χτυπάει και η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Χτυπάει όμως και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα μιλάμε από την 115 πτέρυγα μάχης στην πολεμικής μας αεροπορίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Σούδα αναδεικνύεται έτσι ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας μαζί μας όμως με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην αναβαθμισμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ είπε ότι «απλώνει τη δράση της και στον χώρο της κοινής αμυντικής βιομηχανίας μας, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 αλλά και με κοινά προγράμματα και πολύ σημαντικές κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία».

Πρόσθεσε ότι «διευρύνεται και σε άλλα πεδία και σε άλλες περιοχές. Όπως στην Αλεξανδρούπολη η οποία ήδη εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την ηπειρωτική Ευρώπη, ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Εκεί κατασκευάζεται πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου και ταυτόχρονα δρομολογείται και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Το ίδιο και το λιμάνι της Καβάλας».

«Υπογράφηκε επίσης μια σημαντική νέα διμερής συμφωνία για συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο πεδίο της καινοτομίας. Είναι και αυτό μια απόδειξη του ηγετικού ρόλου που η Ελλάδα παίζει στα Bαλκάνια, στα οποία επιστρέφει δυναμικά μετά από μια σχεδόν δεκαετή απουσία» είπε συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός. «Η χερσόνησός μας είναι ένα γεωγραφικό σημείο που συγκεντρώνει πολλά κοινά ενδιαφέροντα Ελλάδας και ΗΠΑ. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί και θα αποτελεί πάντα το δυναμικό τους ορμητήριο» συμπλήρωσε.

Πομπέο: Σας βλέπουμε ως πυλώνα σταθερότητας

«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο, εκφράζοντας και την στήριξή του στην χώρα και την κυβέρνηση.

Ο κ. Πομπέο -ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε το πρωθυπουργικό ζεύγος για τη φιλοξενία του- είπε ότι είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έρχεται στην Ελλάδα δυο φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση» Ελλάδος-ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας αλλά και ότι είμαστε πολύ περήφανοι που στηρίζουμε την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης και την στρατιωτική ηγεσία.

Ο κ. Πομπέο είπε ακόμη ότι συζητήσανε με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και «δουλεύουμε για να προωθήσουμε τα πράγματα που συζητήσαμε πριν από ένα χρόνο σχετικά με την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που έγινε πέρυσι».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι είναι στρατηγικής σημασίας επιλογή ο μόνιμος ελλιμενισμός του ελικοπτεροφόρου πλοίου «USS Hershel «Woody» Williams» στη βάση, «γιατί είναι στρατηγική θέση και συμβολίζει την στρατηγική συνεργασία που υπάρχει και θα συνεχίσει να αυξάνεται».

Αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας ο κ. Πομπέο είπε ότι «πιστεύουμε στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, και στηρίζουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες για την ευημερία στην περιοχή».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ανέφερε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ «όπως μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος», πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτεμπεργκ «σχετικά με την πρόοδο που γίνεται στο ΝΑΤΟ» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτές οι συζητήσεις μπορούν να συνεχιστούν με σοβαρό τρόπο».

Ο κ. Πομπέο έκλεισε τις δηλώσεις του κάνοντας αναφορά στην επέτειο των 200 ετών από τη έναρξη της ελληνικής επανάστασης και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό άλλη μια φορά για τη φιλοξενία.

Η επίσκεψη στην Σούδα

Στην κοινή επίσκεψη στη στρατιωτική βάση της Σούδας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Μάικ Πομπέο ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στην ελληνική Φρεγάτα ΜΕΚΟ «Σαλαμίς» και στα αμερικανικά ταχύπλοα σκάφη CCM (Combat Craft Medium) που βρίσκονται στη ναυτική βάση στο Μαράθι.

Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση στην 115 Πτέρυγας Μάχης.

Τους κ. Μητσοτάκη και Πομπέο υποδέχθηκαν στις 10 το πρωί εκπρόσωποι από την στρατιωτική ηγεσία των δύο βάσεων και έγινε ενημέρωση στην πίστα της αμερικανικής βάσης (NSA), παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του Υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή. Παρόντες από την αμερικανική πλευρά ήταν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt και ανώτεροι αξιωματικοί των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, οι κ. Μητσοτάκης και Pompeo επισκέφθηκαν τη Ναυτική Βάση στο Μαράθι όπου ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες που έχουν τα ταχύπλοα CCM (Combat Craft Medium), τα οποία βρίσκονται σε προβλήτα που έχει παραχωρηθεί στις αμερικανικές δυνάμεις. Λίγα λεπτά αργότερα, σε κοντινό σημείο της Βάσης, ανέβηκαν στο ελικοδρόμιο της ελληνικής Φρεγάτας ΜΕΚΟ «Σαλαμίς». Η άφιξή τους αναγγέλθηκε από τα μεγάφωνα της φρεγάτας (και στα Αγγλικά) ενώ τους ανέμενε επί του πλοίου άγημα απόδοσης τιμών.

Στη διευρυμένη συνάντηση που άρχισε στις 11.20 στην 115 Πτέρυγα μάχης, πέραν των κ. Μητσοτάκη και Pompeo, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς οι κ. Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, Φλώρος και Σουρανή. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, o Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, Philip T. Reeker, ο Στρατιωτικός σύμβουλος του κ. Pompeo, Ricky Waddell και η σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mary Elizabeth Kissel.

 

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας με την Τουρκία – Πομπέο: Είστε πυλώνας σταθερότητας"

Αυτό είναι το όραμα του Ερντογάν: Οθωμανική «λίμνη» ολόκληρη η Μεσόγειος!

Τις πραγματικές του προθέσεις αποκάλυψε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν, αναφέρει σε ανάρτησή του ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, που ζει αυτοεξόριστος στη Σουηδία.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μποζκούρτ, ο Ερντογάν διεκδικεί και πάλι την Οθωμανική κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής χαλιφάτου και της επικυριαρχίας του Τουρκικού νόμου σε ολόκληρη την Μεσόγειο.

Ο Μποζκούρτ παραθέτει το απόσπασμα ομιλίας του Ερντογάν το βράδυ της Δευτέρας, στο οποίο αναφέρει:

«Είναι απαραίτητο να υπογραμμίσουμε ένα γεγονός. Το να θεωρείται ότι το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την περιοχή της Μεσογείου περιορίζεται μόνο στους ενεργειακούς πόρους είναι μια ρηχή εκτίμηση. Η ναυτική νίκη στην Πρέβεζα, της οποίας την 482η επέτειο γιορτάσαμε χθες, είναι ένα από τα πιό υπέροχα σύμβολα για τις βαθιές ρίζες της παρουσίας μας στην Μεσόγειο. Με αυτή τη λαμπρή νίκη υπό τις διαταγές του Μπαρμπαρός Πασά το 1538, η τουρκική κυριαρχία στη Μεσόγειο εδραιώθηκε».

«Με αυτή την ευκαιρία -συνέχισε ο Ερντογάν- ανακαλώ τη μνήμη του Οθωμανού Σουλτάνου Γιαβούζ Σελίμ Χαν, του πρωτοπόρου της Οθωμανικής κυριαρχίας στις θάλασσες… Τιμούμε την μνήμη του Γιαβούζ που διασφάλισε τα ανατολικά σύνορα της χώρας του κατά την θητεία του και που κατέλαβε την Αίγυπτο και μετέτρεψε το χαλιφάτο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, όχι με κούφια λόγια, αλλά διεκδικώντας της κληρονομιά του».

«Δυστυχώς τους επόμενους αιώνες η Οθωμανική ειρήνη που επιβλήθηκε στη Μεσόγειο υπέφερε από την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι οι αποικιοκρατικές δραστηριότητες εκμεταλλεύτηκαν την συγκυρία. Καθώς η προστατευτική σκιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εξαφανίστηκε, δόθηκε η ευκαιρία για την κατανόηση των σχεδίων των ιμπεριαλιστών. Έτσι ένα μέρος της γεωγραφίας, κυρίως η βόρεια Αφρική και η περιοχή της Σαχάρας περιήλθαν στην κατοχή των αποικιοκρατικών δυνάμεων της εποχής. Κατά την άποψή τους ένα ανθρώπινο όν δεν έχει αξία. Αυτή η νοοτροπία που αποθεώνει τους Δυτικούς και θεωρεί ασήμαντες τις υπόλοιπες κοινωνίες, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του πολιτισμού μας. Και όσοι που κλιμάκωσαν την ένταση στη Μεσόγειο πρόσφατα, είναι εκπρόσωποι της ίδιας νοοτροπίας

 

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτό είναι το όραμα του Ερντογάν: Οθωμανική «λίμνη» ολόκληρη η Μεσόγειος!"

Μπογδάνος: Ζητά νομοθετική κατάργηση μπούρκας και νικάμπ

Νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της μπούρκας και της νικάμπ ζητά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μπογδάνος από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αποκατάσταση του νομικού πολιτισμού της χώρας και την προστασία των γυναικών της μουσουλμανικής κοινότητας.

Ο κ. Μπογδάνος, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, σημειώνει ότι «η όλο και συνηθέστερη στην Ελλάδα -και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας- εικόνα γυναικών που φορούν μουσουλμανικές ενδυμασίες, μπούρκα και νικάμπ, οι οποίες σκεπάζουν το σύνολο του ανθρώπινου σώματος, της κεφαλής και του προσώπου, αφήνοντας κατά περίπτωση ελεύθερα τα μάτια, γεννά προβληματισμό».

Ο ίδιος εξηγεί πως, «παρόλο που η μπούρκα και η νικάμπ φέρονται κατά ισλαμική επιταγή, το ζήτημα δεν αφορά την πολιτεία από θρησκευτικής άποψης. Εντούτοις, η μπούρκα και η νικάμπ συνιστούν ταυτόχρονα πρόβλημα ασφαλείας, καθώς μπορούν να καταστήσουν τον οποιονδήποτε αόρατο στους πολίτες και τις αρχές, όσο και παραβίασης των δικαιωμάτων των γυναικών, όταν αυτές τις φορούν καταναγκαστικά, δεχόμενες εκφοβισμό και καταπίεση -κάτι απαράδεκτο για την κυρίαρχη κουλτούρα της χώρας μας, όσο και για τον νομικό της πολιτισμό. Σημειώνεται, ότι αρκετές φιλελεύθερες ευρωπαϊκές δημοκρατίες έχουν κατά την τελευταία δεκαετία προχωρήσει σε νομικές ρυθμίσεις προς έλεγχο του φαινομένου».

Ο βουλευτής της Α’ Αθηνών επισημαίνει ότι «η Ελλάδα είναι και οφείλει να παραμείνει χώρα ασφαλής, όπου οι γυναίκες είναι απόλυτα ισότιμοι και ελεύθεροι πολίτες» και ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: «Οι μουσουλμανικές γυναικείες ενδυμασίες μπούρκα και νικάμπ, που κρύβουν από τη δημόσια θέα όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, συνιστούν ζήτημα για δημόσια και κοινοβουλευτική διαβούλευση, προς νομοθετική επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούν; Εφόσον ναι, ποιες ενέργειες κρίνονται σκόπιμες προς την παραπάνω κατεύθυνση;».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπογδάνος: Ζητά νομοθετική κατάργηση μπούρκας και νικάμπ"

Λήξη συναγερμού με το κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 6» στον Πειραιά

Αρνητικά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, είναι και τα επαναληπτικά μοριακά τεστ του ΕΟΔΥ που έγιναν στα 12 μέλη του πληρώματος στο κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 6».

Τα πρώτα τεστ βρέθηκαν λανθασμένα οριακά θετικά στον έλεγχο που είχε προηγηθεί από ιδιωτικό εργαστήριο, συμβεβλημένο με την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Τη Δευτέρα η εταιρεία ενημέρωσε ότι τα πρώτα έξι τεστ βγήκαν αρνητικά στον επαναληπτικό έλεγχο και την Τρίτη βγήκαν αρνητικά και τα άλλα έξι.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έφτασε στον Πειραιά όπου είχε δέσει το πλοίο και προχώρησαν στον τρίτο γύρο των τεστ. 

Ακριβώς επειδή έγινε λάθος στα τεστ για τον κορωνοϊό, στο σημείο δεν αναμένεται να φτάσoυν ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Το «Mein Schiff 6» κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά στις 4:58 τα ξημερώματα της Τρίτης.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Λήξη συναγερμού με το κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 6» στον Πειραιά"

Καρδίτσα: Αποκλεισμένοι 13 μέρες μετά το πέρασμα του Ιανού - «Μας ξέχασαν χωρίς γιατρούς και τρόφιμα» karditsa

Δεκατρείς ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» από την Καρδίτσα έχουν περάσει κι ακόμη οι κάτοικοι κάτοικοι της Αργιθέας παραμένουν εγκλωβισμένοι στην περιοχή με το μαρτύριο τους να μην έχει τελειωμό.

Έκκληση για βοήθεια στους αρμόδιους έκανε ο Δημήτρης Γρίβας, εγκλωβισμένος κάτοικος του Λεοντίτου Αργιθέας στην Καρδίτσα καθώς, όπως είπε, ο ίδιος και οι συντοπίτες του είναι αποκλεισμένοι επί 13 ημέρες, από τη στιγμή που τους χτύπησε η κακοκαιρία «Ιανός».

karditsa23

«Ούτε τρόφιμα, ούτε γιατρό έχουμε», είπε νωρίς σήμερα το πρωί ο ο Δημήτρης Γρίβας, κάτοικος της περιοχής, κάνοντας στους αρμόδιους έκκληση για βοήθεια.

karditsa89


Ο κ. Γρίβας μιλώντας στο Οpen σημείωσε πως το ρεύμα επανήλθε μετά από επτά ημέρες και αράλληλα, τόνισε πως δεν υπάρχει συγκοινωνία και πρόσβαση στην κεντρική αρτηρία που είναι το Μουζάκι, ενώ ζήτησε και την παρέμβαση εισαγγελέα για την κατάσταση που βιώνουν οι άνθρωποι.

Καρύτσα, Λίμνη Πλαστήρα


«Μας λένε ότι δουλεύουν τα μηχανήματα αλλά η κατάσταση είναι απαράδεκτη 13 μέρες μετά την κακοκαιρία. Δεν είχαμε ρεύμα για 7 μέρες, ούτε τηλέφωνα για να επικοινωνήσουμε με κανέναν. Έπρεπε να πετάξουμε όλα τα προϊόντα που καταστράφηκαν» τόνισε μεταξύ άλλων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Καρδίτσα: Αποκλεισμένοι 13 μέρες μετά το πέρασμα του Ιανού - «Μας ξέχασαν χωρίς γιατρούς και τρόφιμα» karditsa"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news