facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Άγκυρα: Σε τρία επίπεδα οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας

Φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, επισήμανε πως οι συνομιλίες πρόκειται να διεξαχθούν σε τρία επίπεδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από το OPEN, εκτός από τις διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, ο Καλίν είπε πως παράλληλα θα διεξάγονται άλλες δύο σημαντικές συνομιλίες και συγκεκριμένα έκανε λόγο για πολιτικές και στρατιωτικές διαβουλεύσεις.

Το ίδιο ρεπορτάζ του καναλιού ανέφερε πως ο Καλίν εξήγησε ότι στις πολιτικές διαβουλεύσεις θα συζητούνται θέματα που αφορούν τις δύο χώρες, από την οικονομία μέχρι τον τουρισμό και από την ασφάλεια των συνόρων έως το ζήτημα των μειονοτήτων.

Όσο για τις στρατιωτικές διαβουλεύσεις ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ανέφερε ότι θα είναι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των στρατιωτικών Ελλάδας και Τουρκίας. Θα υπάρξει ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει σε Έλληνες και Τούρκους στρατιωτικούς να συνεργάζονται σε θάλασσα, ξηρά και αέρα, όπως και στα σύνορα κάτι που θα θυμίζει τις διαδικασίες που υπάρχουν μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η ημερομηνία πραγματοποίησης των διερευνητικών συνομιλιών.

Είναι πολύ σημαντικό για τον Τούρκο Πρόεδρο να δώσει χώρο στην διπλωματία, παρέχοντας μια δεύτερη ευκαιρία για διαπραγματεύσεις, δήλωσε.

Για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε πως αναμένουν επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, την επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, και την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

news
Διαβάστε Περισσότερα » " Άγκυρα: Σε τρία επίπεδα οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας"

Δεκατρία επιπλέον γραφεία διαβατηρίων για την εξυπηρέτηση των προσφύγων

Δεκατρία επιπλέον Γραφεία Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό την ευκολότερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων διεθνούς και επικουρικής προστασίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου οι δικαιούχοι απευθύνονται στα κατά τόπους γραφεία ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους, για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Η παραλαβή των ταξιδιωτικών εγγράφων γίνεται αποκλειστικά από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θεσσαλονίκης και το Αυτοτελές Κλιμάκιο Ασύλου Νίκαιας.

Επίσης με οκτώ επιπλέον αστυνομικούς υπαλλήλους λειτουργεί το Γραφείο Διαβατηρίων που βρίσκεται εντός του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Θεσσαλονίκης. Σκοπός είναι η ταχύτερη έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων των αναγνωρισμένων προσφύγων που διαμένουν στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, με τα νέα δεδομένα, ο αριθμός αναγνωρισμένων προσφύγων που εξυπηρετείται ημερησίως, αγγίζει τα 70 περίπου άτομα, ενώ ο χρόνος έκδοσης των ταξιδιωτικών εγγράφων έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 30 ημέρες.

Τέλος, αναρτήθηκε, σήμερα, η προκήρυξη για την εγγραφή 33 δικηγόρων από την Λέσβο, 20 από τη Χίο και 15 από τη Σάμο στο Μητρώο Βοηθών Εισηγητών, καθώς και η προκήρυξη για τη στελέχωση με 95 δικηγόρους του Μητρώου Δικηγόρων. Οι προκηρύξεις εντάσσονται στο πλαίσιο ενεργειών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, αλλά και παροχής νομικής συνδρομής στους αιτούντες διεθνή προστασία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους μέχρι και τις 5 Οκτωβρίου στην Κεντρική Υπηρεσία Ασύλου.

ΑΠΕ/euro2day

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεκατρία επιπλέον γραφεία διαβατηρίων για την εξυπηρέτηση των προσφύγων"

Πάνω από 700 τεστ κορονοϊού στις πλατείες Αμερικής, Βάθυς και Κυψέλης

“Οργώνουν” τις γειτονιές της Αθήνας οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, έχοντας πραγματοποιήσει από το πρωί της Παρασκευής (25.09.2020) περισσότερα από 700 τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνων του κορονοϊού στις πλατείες Αμερικής, Βαθύς και Κυψέλης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, εντοπιστήκαν επτά θετικά δείγματα, δηλαδή ένα στα 100, με το τελευταίο να εντοπίζεται στην πλατεία Κυψέλης. Όλοι οι νοσούντες έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ τα δείγματα δόθηκαν και για μοριακό έλεγχο για επιβεβαίωση.Κάτοικοι της περιοχής με επιβαρυμένο ιικό φορτίο έρχονται για να κάνουν το rapid test, καθώς κρατά μόνο 10 λεπτά για να βγει το αποτέλεσμα. Η κινητή μονάδα θα είναι στην Κυψέλη τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, ώστε όλοι και περισσότεροι πολίτες, και κυρίως οι πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να προσέρθουν για να κάνουν το τεστ.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 700 τεστ κορονοϊού στις πλατείες Αμερικής, Βάθυς και Κυψέλης"

Η Λιβύη ζητά καθορισμό θαλάσσιων ζωνών με την Ελλάδα;

Μια ενδιαφέρουσα είδηση έρχεται από την Τρίπολη τη στιγμή που κορυφώνονται οι διπλωματικές κινήσεις στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με το Al Jazeera και το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, o υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Σαράτζ στη Λιβύη ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει συζητήσεις με την Ελλάδα και τη Μάλτα για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν είναι ικανοποιημένη με την ελληνοϊταλική και ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία και ετοιμάζεται να ξεκινήσει συζητήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη έχει ήδη υπογράψει παράνομες συμφωνίες με την Τουρκία που έχουν προκαλέσει μεγάλη ένταση στην ευρύτερη περιοχή.

Πάντως, η είδηση αυτή έρχεται σε μία δύσκολη περίοδο για την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας, καθώς ο επικεφαλής Φαγέζ Αλ-Σαράτζ έχει ήδη ανακοινώσει ότι προτίθεται να παραδώσει την εξουσία τον Οκτώβριο.

efsyn

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Λιβύη ζητά καθορισμό θαλάσσιων ζωνών με την Ελλάδα; "

Γαλλία: Πάνω από 500.000 τα κρούσματα κορονοϊού – 15.797 νέες μολύνσεις σε μια μέρα

Βυθίζεται στον… κορονοϊό η Γαλλία με τα συνολικά κρούσματα πλέον να ξεπερνούν τις 500.000 και την ανησυχία να είναι διάχυτη, καθώς ανεβαίνει επικίνδυνα και ο αριθμός των νεκρών.

Το τελευταίο 24ωρο οι αρχές στη Γαλλία κατέγραψαν 15.797 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ χθες, είχε καταγραφεί αριθμός ρεκόρ με 16.096 νέες μολύνσεις μέσα σε μία ημέρα.

Συνολικά, τα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας ανέρχονται σε 513.034.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν αυξήθηκε σήμερα κατά 150 και έφτασε τους 31.661. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των νεκρών είναι τριπλάσιος απ’ όσους καταγράφονταν την περασμένη εβδομάδα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Πάνω από 500.000 τα κρούσματα κορονοϊού – 15.797 νέες μολύνσεις σε μια μέρα"

Πρόεδρος Σερβίας στη συνάντηση με Ερντογάν: Οι Έλληνες είναι φίλοι μας, αλλά εμείς έχουμε τα δικά μας συμφέροντα

«Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς επεσήμανε ότι είχε μια εξαιρετική συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι τον θεωρεί φίλο της Σερβίας, για όλα τα σημαντικά θέματα. Δήλωσε ότι μίλησαν επίσης για τη συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Ουάσινγκτον για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, καθώς και ότι ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε μεγάλο σεβασμό για τη χώρα μας», γράφει στην ηλεκτρονική σελίδα της, η Σερβική Ραδιοτηλεόραση.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, επεσήμανε ότι μίλησε με τον Ερντογάν για πολιτική συνεργασία,  για έργα υποδομής,  για τη βιομηχανική ζώνη που θα είναι μία από τα δύο ή τρεις καλύτερες στον κόσμο και η οποία πρέπει να δημιουργηθεί στο έδαφος της Βοϊβοντίνα.

«Αυτό θα ήταν ένα κίνητρο για την ανάπτυξη της οικονομίας μας. Μιλήσαμε επίσης για τις περιφερειακές σχέσεις, πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, καθώς και για τη συνεργασία μας σε διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς», έγραψε ο Βούτσιτς.

 

Οι Έλληνες είναι φίλοι μας, αλλά η Σερβία έχει τη δική της πορεία

 

Ζητήθηκε να σχολιάσει αυτό που ειπώθηκε νωρίτερα ότι «η Τουρκία δεν θα ήθελε κάποιες άλλες χώρες (προφανώς, η Ελλάδα) να πάρουν τη Σερβία ως ασπίδα στον αγώνα κατά της Τουρκίας», ο Βούτσιτς δήλωσε ότι «δεν θέλουμε συγκρούσεις με την Τουρκία».

«Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις (με την Τουρκία) και αυτό είναι όλο.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε τους Έλληνες φίλους μας, που αυτό είναι αυτονόητο.

Η Σερβία έχει τη δική της πορεία ειρήνης, οικονομικής προόδου και αυτά είναι τα συμφέροντά μας. Σεβόμαστε τους ανθρώπους που δείχνουν σεβασμό για τη χώρα μας και πάντα θα συμπεριφερόμαστε έτσι, θα είμαστε οι φύλακες όλων των άλλων ... Πληρώσαμε ένα υψηλό τίμημα τον 14ο αιώνα και πολλούς αιώνες αργότερα», είπε ο Βούτσιτς.

Τόνισε ότι «είναι καθήκον μας να δούμε πώς θα αναπτυχθούμε και ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη τώρα».

Υπενθύμισε ότι το 2012, η ​​ανεργία στη χώρα ήταν 25,9 τοις εκατό, και τώρα μόνο 7,3 τοις εκατό, και ότι ο μέσος μισθός ήταν 329 ευρώ, και σήμερα 511 ευρώ, που είναι μια αύξηση εισοδήματος άνω του 60 τοις εκατό.

Επεσήμανε ότι η Σερβία έχει δρομολογήσει ένα σοβαρό αναπτυξιακό πρόγραμμα, το "Σερβία 2025",  με το οποίο θα αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

echedoros-a

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος Σερβίας στη συνάντηση με Ερντογάν: Οι Έλληνες είναι φίλοι μας, αλλά εμείς έχουμε τα δικά μας συμφέροντα"

Καταγγελία -Π. Αττικής: Έχει παιδί με κορωνοϊό & τον υποχρεώνουν να πάει στη δουλειά!

Μια σοβαρή καταγγελία ήρθε στο «φως» τις τελευταίες ώρες και αφορά στην Περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έλαβε η aftodioikisi.gr ενώ το παιδί εργαζομένου είναι στο σπίτι, σε καραντίνο, τον ίδιο τον υποχρεώνουν να εργαστεί.

Συγκεκριμένα, η καταγγελία αναφέρει:

«…Υπάρχει συνάδελφος στην Π.Αττικής που έχει το παιδί του σε καραντίνα σπίτι, και του ίδιου του είπαν να πάει κανονικά για δουλειά!»

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία -Π. Αττικής: Έχει παιδί με κορωνοϊό & τον υποχρεώνουν να πάει στη δουλειά!"

Η οικογένεια Αντετοκούνμπο προσφέρει βοήθεια στην πληγείσα Καρδίτσα

Είδη πρώτης ανάγκης θα προσφέρει η οικογένεια Αντετοκούνμπο στην πληγείσα από την κακοκαιρία «Ιανός» Καρδίτσα.

Την είδηση έκανε γνωστή η ομάδα μπάσκετ της Καρδίτσας η οποία ευχαρίστησε δημόσια την οικογένεια Αντετοκούνμπο γι’ αυτήν την πρωτοβουλία, μέσα από ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στο Facebook.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η οικογένεια Αντετοκούνμπο δίπλα στην Καρδίτσα !!!

Η οικογένεια Αντετοκούνμπο από τη πρώτη στιγμή έδειξε το ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη της για την Καρδίτσα στις δύσκολες ημέρες που περνά.

Προσωπικά ο Θανάσης Αντετοκουμπο Μέλος της οικογένειας των διακεκριμένων αθλητών, επικοινώνησε με τον Α.Σ.Καρδίτσας εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους και τη διάθεσή τους να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των τεράστιων αναγκών.

Ήδη δρομολογείται η αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία η οικογένεια θα αποστείλει στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Καρδίτσας, ώστε αυτά να διατεθούν στους πληγέντες συνανθρώπους μας.

Ευχαριστούμε από καρδιάς την οικογένεια Αντετοκούνμπο που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά, την ευαισθησία και την αλληλεγγύη της προς όλους όσοι έχουν ανάγκη.»

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η οικογένεια Αντετοκούνμπο προσφέρει βοήθεια στην πληγείσα Καρδίτσα"

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Έτεινα χείρα φιλίας στον Ερντογάν και απάντησε με προκλήσεις και επιθετικότητα

Για τις προκλήσεις που όπως είπε «απαιτούν δράση σήμερα, όχι συζήτηση αύριο» αλλά και για το ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία «είμαστε όλο και πιο ενωμένοι, συνδεδεμένοι με τη δύναμη της καινοτομίας, ενωμένοι με μια πρωτόγνωρη αποφασιστικότητα να συνεργαστούμε για τη βελτίωση της παγκόσμιας οικογένειας των εθνών μας», απηύθυνε μαγνητοσκοπημένα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία, στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αναλύοντας όλες τις μεγάλες προκλήσεις ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ξεχωριστά την ανάγκη «να κάνουμε περισσότερα από κοινού, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα γενεσιουργά αίτια της μετανάστευσης, δηλαδή τη φτώχεια, τη στέρηση, την οικονομική αβεβαιότητα, την εκμετάλλευση, τη βία και τον πόλεμο».
 

Εκφράζοντας τη λύπη του για το ότι οι περιστάσεις δεν επιτρέπουν τον διά ζώσης εορτασμό της 75ης επετείου από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών, ο πρωθυπουργός τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του: «Από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, ο κόσμος μας έχει αλλάξει δραματικά. Η πανδημία Covid-19 έχει εγείρει ερωτήματα αναφορικά με την παγκοσμιοποίηση, τα οποία έως τώρα αποτελούσαν μόνο αντικείμενο μελετών διαχείρισης κινδύνου. Ερωτήματα τα οποία δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα χρειαζόταν να αντιμετωπίσουμε, πόσο μάλλον να απαντήσουμε. Πώς ζούμε. Πώς εργαζόμαστε. Πώς αλληλεπιδρούμε ο ένας με τον άλλον.




Το κόστος κινείται σε πρωτόγνωρα επίπεδα στη σύγχρονη εποχή. Ζωές χάθηκαν λόγω της ασθένειας. Ζωές καταστράφηκαν λόγω των οικονομικών συνεπειών. Ζωές ανατράπηκαν από τον αντίκτυπο των αλλαγών στην κοινωνία.

Η πανδημία έχει μάλιστα οδηγήσει σε μια νέα κανονικότητα, όπου πλέον δεν αγκαλιαζόμαστε και δεν κάνουμε χειραψίες. Όπου ο χαιρετισμός με τον αγκώνα αποτελεί το όριο της σωματικής μας επαφής. Τα πρόσωπά μας μπορεί να είναι κρυμμένα, η ανθρωπιά μας όμως παραμένει ανέπαφη».

Ωστόσο όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης «αρνούμαι, να πιστέψω ότι αυτή η νέα κανονικότητα θα ορίσει έναν νέο κόσμο. Προτιμώ να κοιτάζω με σεβασμό και δέος τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι επιστήμονες και οι ειδικοί αντέδρασαν στην κατάσταση, καθώς θεωρώ ότι οι πράξεις τους δείχνουν ότι κανένα πρόβλημα δεν είναι άλυτο, όσο πολύπλοκο κι αν είναι.

Μπορεί να μας κρατά σε απόσταση μια νέα αόρατη απειλή για την υγεία, την ευημερία και την ελευθερία μας, αλλά, όπως αποδεικνύει αυτή η ψηφιακή μετάδοση, εξακολουθούμε να είμαστε πολύ συνδεδεμένοι. Και είμαστε, πιστεύω, όλο και πιο ενωμένοι. Συνδεδεμένοι με τη δύναμη της καινοτομίας. Ενωμένοι, με μια πρωτόγνωρη αποφασιστικότητα να συνεργαστούμε για τη βελτίωση της παγκόσμιας οικογένειας των εθνών μας.

Εάν, όπως πλέον φαίνεται εφικτό, μπορούμε να αναπτύξουμε σύνθετα εμβόλια σε μόλις ένα έτος, ή ίσως σε δεκαοκτώ μήνες, γιατί να μην μπορούμε να συνεργαστούμε για να επιλύσουμε μερικές από τις άλλες μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας;

Ο Αριστοτέλης έγραψε ότι «Η φύση δεν κάνει ποτέ τίποτα άσκοπα». Με άλλα λόγια, η φύση μας αναγκάζει να καινοτομούμε. Δεν έχουμε επιλογή. Ο Αριστοτέλης έζησε σε μια εποχή όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν είχε την ικανότητα να επηρεάσει έντονα το φυσικό μας περιβάλλον. Τα λόγια του όμως παραμένουν προφητικά.

Διότι αν η Covid μάς έχει διδάξει κάτι, είναι ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την επόμενη κρίση για να αναλάβουμε προληπτική δράση».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η ανάληψη προληπτικής δράσης είναι αναγκαία «για την κλιματική αλλαγή. Για τη βιοποικιλότητα. Για την παγκόσμια υγεία. Για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης. Για την ανάπτυξη. Σε τελική ανάλυση, για τη βιωσιμότητα της ανθρωπότητας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αξίες και οι αρχές στην καρδιά των Ηνωμένων Εθνών έχουν τόσο μεγάλη σημασία σήμερα, όσο και όταν η Ελλάδα υπέγραψε τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών το 1945. Αυτές οι αξίες - της ειρήνης και της ασφάλειας, της ισότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης - και αυτές οι αρχές - της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου - βρίσκονται στη καρδιά αυτού που σημαίνει να είσαι Έλληνας».

Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «φέτος δεν είναι μόνο η 75η επέτειος από την ίδρυση του ΟΗΕ, αλλά και η 2500ή επέτειος από τη νίκη της Ελλάδας στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Μια νίκη που βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για την ίδρυση της Κλασικής Ελλάδας και τη γέννηση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Και σήμερα, οι αξίες και οι αρχές που βρίσκονται στον πυρήνα των Ηνωμένων Εθνών στηρίζονται ακριβώς στη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου».

Και ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε το 2020 μπορεί να είναι διαφορετικές από εκείνες των μεταπολεμικών ετών, αλλά από πολλές απόψεις είναι εξίσου σημαντικές, εξίσου μνημειώδεις.

Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου και πραγματικά παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας - την πρώτη της σύγχρονης εποχής. Οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συρρικνώνονται. Η ζωτικής σημασίας βιοποικιλότητα του πλανήτη δείχνει να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με ένα εκατομμύριο είδη να βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης.

Τα διακρατικά προβλήματα απειλούν την ατομική, περιφερειακή και συλλογική μας ασφάλεια. Και οι κακόβουλοι παράγοντες αποτελούν μια ύπουλη και αυξανόμενη απειλή για τον τρόπο ζωής μας, την πολυμερή συνεργασία και την ορθή λειτουργία του Διεθνούς Δικαίου.

Και όμως, στους δώδεκα μήνες από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκαν σε αυτές τις προκλήσεις συνιστά για μένα απόδειξη ότι υπάρχει τρόπος να ξεπεραστεί αυτή η αβεβαιότητα».

Αναλυτικά ανέφερε: «Επιτρέψτε μου να είμαι απολύτως σαφής. Χρόνια λιτότητας είχαν αφήσει την Ελλάδα ευάλωτη σε μια πανδημία. Ο κορωνοϊός απείλησε να εξαντλήσει τις δυνατότητες του συστήματος υγείας της χώρας μας. Και όμως, αποδείξαμε ότι η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα και η νέα τεχνολογία μπορούν να ενδυναμώσουν τους ανθρώπους και να επιτύχουν αποτελέσματα που κάποτε φαίνονταν αδύνατα.

Δώσαμε προτεραιότητα στην γνώση, στους ειδικούς, αξιοποιώντας γεγονότα και δεδομένα αντί να βασιζόμαστε στην ιδεολογία, εκμεταλλευόμενοι ό,τι καλύτερο είχε να προσφέρει η καινοτομία και η τεχνολογία, και θέτοντας αξιόπιστους εμπειρογνώμονες στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων και της επικοινωνίας μας. Και δούλεψε. Ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, η Ελλάδα ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Ωστόσο, το δεύτερο κύμα της επιδημίας Covid είναι πλέον προ των πυλών. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, έως ότου αποκτήσουμε τα επιστημονικά εργαλεία για να τον εξαλείψουμε. Για την επιτυχία απαιτείται επιμονή, ευέλικτες πολιτικές που προστατεύουν τους πιο ευάλωτους, συνεχής εμπιστοσύνη στους ειδικούς και ατομική ευθύνη. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Η άλλη μεγάλη γεωπολιτική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε έχει να κάνει με την Τουρκία. Στη Γενική Συνέλευση πέρυσι, είχα επισημάνει την πρόθεσή μου να τείνω χείρα φιλίας και συνεργασίας στον Πρόεδρο Ερντογάν . Μίλησα ακόμη και για την προθυμία μου να ενεργήσει η Ελλάδα ως γέφυρα που θα βοηθήσει την Τουρκία να προσεγγίσει την Ευρώπη. Δυστυχώς, παρά το ότι η Ελλάδα έθεσε την εμπιστοσύνη, τον διάλογο και την κατανόηση στο επίκεντρο μιας εξωτερικής πολιτικής βασισμένης σε αξίες, η Τουρκία απάντησε με κλιμάκωση, προκλήσεις, παραπληροφόρηση και επιθετικότητα. Ενώ η Ελλάδα επέλεξε τον δρόμο του διαλόγου με καλή πίστη, η Τουρκία επέλεξε τον δρόμο της αδιαλλαξίας.

Χωρίς αμφιβολία οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το Διεθνές Δίκαιο και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν θα μένουν αναπάντητες, όταν απειλούν κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία του επισημαίνοντας πως: «Όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή η συνεχής κλιμάκωση της έντασης δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και αρνούμαι να πιστέψω ότι η συνεργασία μεταξύ κοντινών γειτόνων δεν είναι εφικτή. Δείτε την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΑΕ. Και οι δύο χώρες είναι φίλοι της Ελλάδας, τώρα είναι φίλοι και μεταξύ τους. Χρόνια καχυποψίας και έχθρας έχουν αντικατασταθεί από ένα πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης.

Ας συναντηθούμε λοιπόν, ας μιλήσουμε και ας αναζητήσουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Εάν, τελικά, εξακολουθούμε να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε, τότε θα πρέπει να εμπιστευτούμε τη σοφία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Η έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών μας, η οποία ανακοινώθηκε πριν από δύο ημέρες, αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει πραγματικά ότι τα Ηνωμένα Έθνη αποτελούν φάρο ελπίδας και προπύργιο παγκόσμιας συνεργασίας, τότε θα τον παρότρυνα να ενεργήσει σύμφωνα με τις αξίες τους».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανέλυσε τη μεγάλη εικόνα των προκλήσεων επισημαίνοντας: «Θα ήθελα να αναφερθώ στις προκλήσεις που επεσήμανα στην αρχή του μηνύματός μου. Προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η βιοποικιλότητα, η βιώσιμη ανάπτυξη και η μετανάστευση. Προκλήσεις που απαιτούν δράση σήμερα, όχι συζήτηση αύριο.

Δράση που ήδη έχει στρέψει την Ελλάδα προς τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σταδιακά καταργούμε τη χρήση λιγνίτη στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας. Έως το 2028 ο λιγνίτης θα αποτελεί παρελθόν. Έως την επόμενη Γενική Συνέλευση, του χρόνου στη Νέα Υόρκη, πολλά από τα πλαστικά μίας χρήσης θα έχουν απαγορευτεί στην Ελλάδα.

Η τρομερή πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ανέδειξε την τεράστια πρόκληση που δημιουργεί η μαζική μετανάστευση, ιδίως στα νότια σύνορα της Ευρώπης.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της αυτό το ζήτημα. Λάβαμε ανεκτίμητη υποστήριξη από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Ενώ οι αριθμοί των μεταναστών στη χώρα μας μειώνονται, το Λιμενικό Σώμα μας εξακολουθεί να σώζει χιλιάδες απελπισμένους άνδρες, γυναίκες και παιδιά στα νερά της Μεσογείου κάθε χρόνο.

Πρόκειται για μια συλλογική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας και πρέπει όλοι να αναλάβουμε από κοινού την ευθύνη για την αποτυχία αυτή. Γι' αυτό πρέπει να κάνουμε περισσότερα από κοινού, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα γενεσιουργά αίτια της μετανάστευσης, δηλαδή τη φτώχεια, τη στέρηση, την οικονομική αβεβαιότητα, την εκμετάλλευση, τη βία και τον πόλεμο. Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανισότητες, το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί ποτέ πλήρως».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός τόνισε πως «αυτό που απέδειξε ο τελευταίος χρόνος, κατά την άποψή μου, είναι ότι η επιστημονική γνώση και οι αξίες πρέπει υποχρεωτικά να αξιοποιούνται από κοινού. Η επιτυχία δεν μετριέται όταν επιδεικνύονται οι πρώτες σε βάρος των δεύτερων, αλλά όταν αξιοποιούνται και οι δύο: Επιστημονική γνώση και όλα όσα συνοδεύουν την αξιόπιστη επίτευξη αποτελεσμάτων, αλλά και αξίες, δηλαδή το πλαίσιο στο οποίο ενεργούμε μεταξύ μας, επιδεικνύοντας ανοχή και συμπόνια.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, διαπιστώσαμε ότι αναδύθηκε ένα νέο πνεύμα εθνικής αυτοπεποίθησης και μια ανανεωμένη αίσθηση υπερηφάνειας στην Ελλάδα. Δεν μας βλέπουν πλέον υπό το πρίσμα των προγραμμάτων διάσωσης και της λιτότητας. Οι Έλληνες απέρριψαν τις κενές υποσχέσεις, την εκμετάλλευση και τον διχασμό που προωθεί ο λαϊκισμός.

Σε άλλα 75 χρόνια, όταν τα παιδιά των παιδιών μας θα μιλούν εδώ στα Ηνωμένα Έθνη, πιστεύω ότι θα περιγράφουν έναν καλύτερο κόσμο. Έναν κόσμο όπου η κβαντική τεχνολογία θα έχει φέρει επανάσταση στη φροντίδα της υγείας και στην ανθρώπινη βιολογία. Έναν κόσμο όπου τα ορυκτά καύσιμα θα αποτελούν απλώς ανάμνηση του παρελθόντος. Έναν κόσμο όπου η ισότητα, οι ευκαιρίες και η ηθική καθοδηγούν τους ηγέτες μας.

Έχουμε την πρώτη ύλη στη διάθεσή μας σήμερα. Αξιοποιούμε περισσότερη συλλογική νοημοσύνη και γνώση από οποτεδήποτε άλλοτε στην ανθρώπινη ιστορία. Πρέπει όμως να αναδείξουμε τις αξίες και τις ικανότητες που θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε σωστά αυτόν τον πλούτο, για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο. Εξάλλου, έχουμε μόνο έναν! Έχω την πεποίθηση ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Έτεινα χείρα φιλίας στον Ερντογάν και απάντησε με προκλήσεις και επιθετικότητα"

Παρέμβαση Κεραμέως για τις καταλήψεις: Δεν νοείται κάποιος να εμποδίζει άλλον στην πρόσβαση στην εκπαίδευση

Σχολεία της Κορινθίας και της Αρκαδίας επισκέφτηκε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Σε ερώτηση για τις καταλήψεις στα σχολεία, η κυρία Κεραμέως δήλωσε: «Δεν είναι απάντηση οι καταλήψεις. Θεμιτή κάθε θέση και άποψη, αλλά ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία, δεν νοείται να διακόπτεται η εκπαιδευτική διαδικασία».

Η κυρία Κεραμέως πρόσθεσε με νόημα: «Είμαστε σε στενή συνεργασία με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και τους Περιφερειακούς Διευθυντές. Δεν γίνεται οποιοσδήποτε να εμποδίζει άλλον στην πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ανοιχτά σχολεία, εμπιστοσύνη στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Η Υπουργός Παιδεία, κατά την επίσκεψή της, συνομίλησε με εκπαιδευτικούς και μαθητές για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης από τον Covid19 και την έως τώρα λειτουργία των σχολείων.

Αναφερόμενη στην τηλεκπαίδευση, τόνισε πως είναι πολύ χρήσιμη και το Υπουργείο έχει παράσχει τα εργαλεία ώστε να εφαρμοστεί εάν, και εφόσον αυτό χρειαστεί, αλλά ασφαλώς τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση. Η Υπουργός συζήτησε με μαθητές και εκπαιδευτικούς και για ευρύτερα εκπαιδευτικά ζητήματα, αλλά και για τα εργαστήρια δεξιοτήτων, τα οποία εφαρμόζονται πιλοτικά σε σχολείο που επισκέφθηκε.

Σε συνομιλία της με τους εκπαιδευτικούς, αναφέρθηκε στους μόνιμους διορισμούς που έγιναν για πρώτη φορά φέτος στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και επεσήμανε τη δράση του Υπουργείου από κοινού με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφορικά με την αναβάθμιση των σχολικών δικτύων (internet).

Μετά το τέλος της επίσκεψης, η Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Επισκεφθήκαμε σήμερα σχολεία σε Κορινθία και Αρκαδία, όπου με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώσαμε την υποδειγματική τήρηση των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης από τον κορονοϊό. Σε αυτό έχουν συμβάλει όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπαιδευτικοί, στελέχη εκπαίδευσης, μαθητές, γονείς».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση Κεραμέως για τις καταλήψεις: Δεν νοείται κάποιος να εμποδίζει άλλον στην πρόσβαση στην εκπαίδευση"

Επεισόδια με συμπλοκές και χημικά μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη έξω από το Κοινοβούλιο μεταξύ των ΜΑΤ και ομάδας διαδηλωτών.

Οι συγκεντρωμένοι θέλησαν να διαδηλώσουν προς την τουρκική πρεσβεία με αποτέλεσμα να υπάρξουν σοβαρές συμπλοκές με τους άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών.

Για τη συγκέντρωση είχε γίνει κάλεσμα από το ΚΚΕ (μ-λ) ως αλληλεγγύη προς τους απεργούς πείνας στην Τουρκία.

Δείτε βίντεο και εικόνες του news.gr από το σημείο:

news
Διαβάστε Περισσότερα » " Επεισόδια με συμπλοκές και χημικά μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη"

Χαρδαλιάς: Νέα περιοριστικά μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων

Τα νέα μέτρα τα οποία τίθενται σε ισχύ ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς το απόγευμα της Παρασκευής.

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων τίθεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η απόφαση πάρθηκε για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες από το Σάββατο 26-09-2020 και ώρα 06.00  έως Σάββατο 10-10-2020 και ώρα 06.00.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Νέα περιοριστικά μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων"

Συνελήφθη καρδιοχειρουργός νοσοκομείου της Αθήνας για «φακελάκι» 2.000 ευρώ

Στα χέρια των Αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ έπεσε 63χρονος διευθυντής καρδιοχειρουργικής κλινικής νοσοκομείου της Αθήνας για «φακελάκι».

Οι αξιωματικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, ύστερα απο καταγγελίες και πληροφορίες που έφθασαν πριν από αρκετό καιρό στα γραφεία της υπηρεσιας,  κατάφεραν να βάλουν στο χέρι τον διευθυντη και με μια αιφνιδιαστική επιχείρηση, χθες, να του περάσουν χειροπέδες.

Η έφοδος έγινε χθες το μεσημέρι και ενώ στο γραφείο του ειχαν αφήσει «φακελακι» με 2.000 ευρω.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει περισσότερα στοιχεία γνωστά και οι πληροφορίες λένε ότι η έρευνα των Αδιάφθορων είναι σε εξέλιξη.

Όπως λένε «πηγές» στο protothema.gr, η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή και θα ψαχτεί σε βάθος ενω οι ίδιες πληροφοριες λένε οτι οι αστυνομικοι έχουν φροντίσει να δέσουν καλα την υποθεση. 

Την ίδια στιγμή, διενεργείται έρευνα και για γιατρό που λάμβανε «φακελάκι» στην περιοχή Ιωαννίνων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη καρδιοχειρουργός νοσοκομείου της Αθήνας για «φακελάκι» 2.000 ευρώ"

Ένταση και βίαια επεισόδια μεταξύ γονέων και μαθητών έξω από το 2o και 5ο Γυμνάσιο Αλίμου

Ένταση προκλήθηκε σήμερα το πρωί έξω από το 2ο και 5ο Γυμνάσιο Αλίμου.

Γονείς επιχείρησαν να «σπάσουν» την κατάληψη, προσπαθώντας να απομακρύνουν τα εμπόδια από την κεντρική πόρτα του σχολείου.

Μαθητής καταγράφει με το κινητό του τις απίστευτες εικόνες που κάνουν τον γύρο των κοινωνικών δικτύων, ενώ μαθητές αναφέρουν πως υπήρξαν γονείς που έσπρωχναν και χτυπούσαν τα παιδιά.

Υπάρχουν μαρτυρίες για έντονα περιστατικά βίας από γονείς σε μαθητές και μαθήτριες που εκπροσωπούσαν το σχολείο τους.

Σήμερα το απόγευμα εκπρόσωποι απο τις σχολικές μονάδες που είναι υπό κατάληψη θα συναντηθούν με τον Δήμαρχο Αλίμου ώστε να βρεθεί μία λύση και να ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία τους.

Σε ρεπορτάζ που κάναμε την Τρίτη σε Λύκειο του Αλίμου, οι μαθητές μας ανέφεραν πως απλά ζητούν καλύτερες συνθήκες μαθημάτων εν μέσω πανδημίας και η κατάληψη είναι ο μόνος τρόπος να το καταφέρουν.

 

 alimosonline

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση και βίαια επεισόδια μεταξύ γονέων και μαθητών έξω από το 2o και 5ο Γυμνάσιο Αλίμου "

Κλειστά από αύριο τα μεσάνυχτα περίπτερα, κάβες και μίνι μάρκετ

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού και η πίεση στο σύστημα Υγείας, υποχρέωσε την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα, προκειμένου να εφαρμοστούν τα ήδη υπάρχοντα και ταυτόχρονα να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού, τα οποία παρατηρούνται κυρίως από νεαρής ηλικίας άτομα, μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, σε χώρους γύρω από περίπτερα και άλλα μαγαζιά που παρέχουν αλκοόλ.

 

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, εξαρτάται απ' όλους. Η Πολιτεία παρακολουθεί στενά. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε, η κυβέρνηση αποφάσισε τον περιορισμό λειτουργίας καταστημάτων όπως περίπτερα και μίνι μάρκετ από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί στην Αττική. Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα. Τα μέτρα θα ισχύσουν από αύριο (σ.σ. Σάββατο) στις 5 το πρωί και έως τις 4 Οκτωβρίου».

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι τα επιπλέον μέτρα που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν από αύριο Σάββατο, στις 5 το πρωί, αφορούν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, δηλαδή την Αττική, τη Μύκονο, την Ημαθία, το Κιλκίς, την Πέλλα, τη Ζάκυνθο και τη Λέσβο. 

Πρόσθεσε, δε, πως «αν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, δεν θα χρειαστούν άλλα», εννοώντας προφανώς ένα πιθανό lockdown, ιδιαίτερα στην Αττική, όπου φαίνεται πως έχει συσσωρευθεί ο μεγαλύτερος αριθμός των κρουσμάτων και των ασθενών.

Καταλήγοντας, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι «το δίλημμα του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρο. Παίρνουμε μέτρα για να μην χρειαστεί να πάρουμε άλλα. Αυτή τη στιγμή, σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση που βρισκόμαστε ειδικά στην Αττική, το ζήτημα είναι να εφαρμόσουμε τα μέτρα, να αυτοπεριοριστούμε. Εφόσον τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν θα δούμε όλα τα υπόλοιπα μέτρα, αν φτάσουμε σε ένα σημείο που δεν μπορεί να αποδώσει κανένα μέτρο προφανώς θα πάμε στην ύστατη λύση που είναι το θέμα της καραντίνας».

Στις περιοχές ειδικών περιοριστικών μέτρων και τις περιοχές που βρίσκονται σε επιδημιολογική επιτήρηση επιτρέπεται το take away, drive through και delivery για εστιατόρια με εξαίρεση την πώληση αλκοόλ.

Επιπλέον ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από το Σάββατο θα λειτουργούν από τις 5 τα ξημερώματα.

«Πρεμιέρα» της ειδικής πλατφόρμας με τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Στην τελική ευθεία βρίσκεται, εν τω μεταξύ, από τους αρμόδιους της Πολιτικής Προστασίας η διαδικασία για την ανάρτηση της ειδικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα μέτρα που θα ισχύουν σε κάθε περιοχή για τον κορωνοϊό.

Όπως είχε ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας την περασμένη Τρίτη, σήμερα αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr η ειδική πλατφόρμα για τα μέτρα που θα ισχύουν σε κάθε περιοχή για τον κορωνοϊό καθώς και την επιδημιολογική της εικόνα.

Συγκεκριμένα οι πολίτες θα βλέπουν έναν χάρτη της Ελλάδας με δύο βαθμίδες: ανά δήμο και ανά περιφερειακή ενότητα. Στον διαδραστικό χάρτη οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τον βαθμό επικινδυνότητας ο οποίος ισχύει εκείνη τη χρονική περίοδο για την περιοχή που τους ενδιαφέρει.

Κάθε δήμος ή αντιστοίχως κάθε περιφερειακή ενότητα θα είναι χρωματισμένη με έναν από τους 4 βαθμούς: πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο.

Οι πολίτες θα μπορούν να βάζουν σε ειδικό πεδίο τον ταχυδρομικό τους κώδικα και να ενημερώνονται τι ισχύει ανά περιοχή και ανά τομέα δραστηριότητας.

Τέλος, εκτός από τον χάρτη θα υπάρχει και ένας πίνακας στην σελίδα στον οποίο θα αναρτώνται και θα αναλύονται τα μέτρα τα οποία ισχύουν ανά χρωματική κατηγορία (πράσινο, κίτρινο κοκ.) και ανά δραστηριότητα (για παράδειγμα σχολεία, εστίαση, ΜΜΜ, άθληση κ.λπ.).

protothema

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Κλειστά από αύριο τα μεσάνυχτα περίπτερα, κάβες και μίνι μάρκετ"

Ιός του Δυτικού Νείλου 24-09-2020. 19 θάνατοι. Οι περιοχές με κρούσματα

Εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους, Ελλάδα, 24 Σεπτεμβρίου 2020

Η εβδομαδιαία αυτή αναφορά σκοπό έχει τη συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης σχετικά με την καταγραφή κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται εργαστηριακά με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ) κάθε εβδομάδα, για την περίοδο μετάδοσης 2020.

Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) για τα περιστατικά, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση του ιού του ΔΝ (i. Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ii. Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, iii. Διαγνωστικό Τμήμα, Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur, iv. Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας, Ιατρικής Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης-ΠΑΓΝΗ).

Το Τμήμα Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του Ε.Ο.Δ.Υ. πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, εντός 24 ωρών από τη δήλωσή τους, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθεί ο πιθανός τόπος έκθεσης, τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.

εκατόν είκοσι πέντε (125) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Από την αρχή της περιόδου 2020, μέχρι τις 24/09/2020 (ώρα 14.00), έχουν διαγνωστεί και δηλωθεί εκατόν είκοσι πέντε (125) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα εκατόν ένα (101) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και είκοσι τέσσερα (24) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ

 

δεκαεννέα (19)

Έχουν καταγραφεί δεκαεννέα (19) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 62 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 82 έτη)

 

Περιοχές με κρούσματα

Ξάνθη δήμος Τοπείρου 6

Ξάνθη δήμος Ξάνθης 1

Ξάνθη δήμος Αβδήρων 2

 

Ροδόπη δήμος Αρριανών 2

Ροδόπη δήμος Ιάσμου 2

Ροδόπη δήμος Κομοτηνής 4

Ροδόπη δήμος Μαρωνείας – Σαπών 1

 

Έβρος δήμος Αλεξανδρούπολης 1

Έβρος δήμος Διδυμοτείχου 1

 

Καβάλα δήμος Νέστου 4

 

Δράμα δήμος Προσοτσάνης 1

Δράμα δήμος Δράμας 1

Δράμα δήμος Δοξάτου 1

 

Καρδίτσα δήμος Καρδίτσας 5

Καρδίτσα δήμος Μουζακίου 1

 

Λάρισα δήμος Τεμπών 1

Λάρισα δήμος Λαρισαίων 1

 

Σέρρες δήμος Ηράκλειας 12

Σέρρες δήμος Σιντίκης 15

Σέρρες δήμος Βισαλτίας 7

Σέρρες δήμος Σερρών 11

Σέρρες δήμος Εμμανουήλ Παππά 3

Σέρρες δήμος Αμφίπολης 3

Σέρρες δήμος Νέας Ζίχνης 1

 

Πιερία δήμος Κατερίνης 4

Πιερία δήμος Δίου-Ολύμπου 1

 

Ημαθία δήμος Αλεξάνδρειας 2

Ημαθία δήμος Βέροιας 1

 

Κιλκίς δήμος Κιλκίς 2

Κιλκίς δήμος Παιονίας 1

 

Πέλλα δήμος Πέλλας 4


Θεσσαλονίκη δήμος Βόλβης 2

Θεσσαλονίκη δήμος Κορδελιού – Ευόσμου 1

Θεσσαλονίκη δήμος Παύλου Μελά 1

Θεσσαλονίκη δήμος Χαλκηδόνος  1


Χαλκιδική δήμος Αριστοτέλη 2

Χαλκιδική δήμος Νέας Προποντίδας 1

 

Ανατολική Αττική δήμος Μαραθώνα 2

 Πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και την προφύλαξη από τα κουνούπι

Τι είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου;

Είναι ένας ιός που μεταδίδεται κυρίως με τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού και μπορεί να προκαλέσει νόσο στον άνθρωπο και σε ορισμένα ζώα (π.χ. άλογα). Ονομάσθηκε έτσι γιατί αναγνωρίσθηκε πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα, το 1937.

Πώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου στον άνθρωπο;

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Τα μολυσμένα κουνούπια μεταδίδουν στη συνέχεια τον ιό σε ανθρώπους και σε άλλα ζώα, με το τσίμπημά τους. Οι άνθρωποι -όπως και άλλα θηλαστικά (π.χ. άλογα)- που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια (δεν μολύνουν κουνούπια). Επίσης, έχουν αναφερθεί λίγες περιπτώσεις που ο ιός μεταδόθηκε μέσω μετάγγισης αίματος ή μεταμόσχευσης οργάνων, και σπανιότατες περιπτώσεις μετάδοσης από τη μητέρα στο έμβρυο ή με το μητρικό γάλα. Ο ιός δεν μεταδίδεται άμεσα από έναν μολυσμένο άνθρωπο σε έναν άλλο μέσω της συνήθους κοινωνικής επαφής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), ούτε μέσω σεξουαλικής ή άλλης επαφής. Δεν μεταδίδεται επίσης από την απλή επαφή με ζώα ή πουλιά.

Πώς έρχεται ο ιός σε μία περιοχή;

Ο ιός έρχεται σε μία περιοχή με μολυσμένα άγρια μεταναστευτικά πτηνά. Στη συνέχεια μεταδίδεται στα κουνούπια της περιοχής και σε τοπικούς πληθυσμούς -κυρίως άγριων- πτηνών.

Ποια κουνούπια μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Αν και μπορεί να μολυνθούν από τον ιό πολλά είδη κουνουπιών, τα «κοινά» κουνούπια (γένους Culex) φαίνεται να είναι τα πιο σημαντικά για τη μετάδοση του ιού σε ανθρώπους. Τα κουνούπια αυτά υπάρχουν παντού, μέσα στο σπίτι μας και έξω, σε αστικό και αγροτικό περιβάλλον και τσιμπούν κυρίως βραδινές ώρες (από αργά το απόγευμα έως το πρωί).

Κινδυνεύω να κολλήσω ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα;

Κρούσματα της λοίμωξης εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και στη νότια, κεντρική, ανατολική και δυτική Ευρώπη, σε ετήσια βάση. Από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο στην Ελλάδα, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Ως εκ τούτου, θεωρείται ότι ο ιός έχει «εγκατασταθεί» στη χώρα μας και αναμένεται η κυκλοφορία του και η εμφάνιση περιστατικών σε κάθε περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Ποια είναι τα συμπτώματα όσων μολύνονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

• Τα περισσότερα άτομα (το 80%) δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα.

• Το 20% των ατόμων παρουσιάζουν (σχετικά) ήπια νόσο, με πυρετό, γενικευμένη αδυναμία, πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα, ή και εξάνθημα, ναυτία, εμετούς, διάρροιες, έντονη ανορεξία, κοιλιακό πόνο, λεμφαδενοπάθεια. Η νόσος αυτή συνήθως διαρκεί λιγότερο από μία εβδομάδα, αν και ορισμένες φορές παραμένουν κάποια συμπτώματα (π.χ. αίσθημα αδυναμίας) για εβδομάδες ή μήνες.

• Πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση), με πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, διαταραχές επιπέδου συνείδησης (λήθαργο, νοητική σύγχυση, αποπροσανατολισμό, κώμα), παραλύσεις, σπασμοί, τρέμουλο, προβλήματα στην όραση. Στη σοβαρή νόσο, η ανάρρωση μπορεί να πάρει αρκετές εβδομάδες ή μήνες, ενώ μπορεί να υπάρχουν μόνιμες νευρολογικές βλάβες ή και -σε μικρό ποσοστό- θανατηφόρος κατάληξη. Οι τοπικές δερματικές αντιδράσεις στο σημείο τσιμπήματος του κουνουπιού δεν σημαίνουν ότι το κουνούπι ήταν μολυσμένο από τον ιό.

Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα;

Μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2 έως 14 ημέρες μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά;

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Υπάρχει θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Τα πιο σοβαρά περιστατικά χρειάζεται να νοσηλευθούν και να λάβουν υποστηρικτική θεραπεία (π.χ. χορήγηση υγρών), ενώ τα πολύ σοβαρά περιστατικά μπορεί να χρειασθούν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Πώς μπορώ να ενημερώνομαι για τις περιοχές όπου εμφανίσθηκαν κρούσματα;

Καθόλη την περίοδο μετάδοσης, κάθε εβδομάδα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας έκθεση με τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα (με τον αριθμό των κρουσμάτων σε επίπεδο Δήμου). Επίσης, δημοσιεύονται οι «επηρεαζόμενες» περιοχές όπου εμφανίσθηκαν κρούσματα και στις οποίες λαμβάνονται μέτρα για την ασφάλεια του αίματος από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Προφύλαξη από τα κουνούπια

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από τα κουνούπια;

Μπορείτε να προστατεύεστε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, κυρίως από το σούρουπο έως το πρωί και να περιορίζετε τα σημεία που αφήνουν τα αυγά τους, στους ιδιόκτητους χώρους σας:

• Φοράτε μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.

• Χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά σώματος (εγκεκριμένα στη χώρα*), στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, με μία από τις παρακάτω δραστικές ουσίες: – DEET (N,N – διεθυλοτολουαμίδη), ή – Iκαριδίνη (icaridin), ή – IR3535, ή – Citriodiol Eucalyptus citriodora oil, hydrated, cyclized (ec oil (h/c)). Ακολουθείτε αυστηρά τις οδηγίες χρήσης.

• Kάνετε συχνά λουτρά καθαριότητας.

• Τοποθετείστε και χρησιμοποιείτε σήτες σε παράθυρα, πόρτες, μπαλκονόπορτες.

• Χρησιμοποιείτε κουνουπιέρα (και σε κούνιες και καρότσια βρεφών).

• Χρησιμοποιείτε εντομοκτόνα/ εντομοαπωθητικά χώρου (εγκεκριμένα στη χώρα*), π.χ. ταμπλέτες ή υγρά (στην πρίζα), «φιδάκια», αεροζόλ κλπ. Ακολουθείτε πάντα αυστηρά τις οδηγίες χρήσης.

• Χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά.

• Ποτίζετε -κατά προτίμηση- τις πρωινές ώρες.

• Κουρεύετε τακτικά το γρασίδι, τους θάμνους και τις φυλλωσιές.

• Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το σπίτι σας, στα μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι σας. Τα κουνούπια αφήνουν τα αυγά τους σε στάσιμα νερά (ακόμα και σε μικρές συλλογές νερού):

– Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα αδειάζετε/ ανανεώνετε το νερό ή αναποδογυρίστε ή καλύψτε όλα τα αντικείμενα που μαζεύουν νερό, πχ: βαρέλια, κουβάδες, κάδους, λεκάνες, βάζα, πιατάκια γλαστρών, ελαστικά αυτοκινήτων, καρότσια, βάρκες, στέρνες, ποτίστρες ζώων, διακοσμητικές λιμνούλες, πηγάδια, δεξαμενές.

– Απομακρύνετε τα στάσιμα νερά από εγκαταλελειμμένες πισίνες και σιντριβάνια, δεξαμενές, υπόγεια, θεμέλια οικοδομών.

– Καθαρίστε τις υδρορροές, τα φρεάτια και τα λούκια από φύλλα και σκουπίδια.

– Καλύψτε με σήτα τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων. Καθώς οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.

odigostoupoliti

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιός του Δυτικού Νείλου 24-09-2020. 19 θάνατοι. Οι περιοχές με κρούσματα"

Κορωνοϊός: Στα 286 τα νέα κρούσματα, τα 163 στην Αττική - 63 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 286 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές και 37 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16913, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.2763 (16.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7028 (41.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.


 

Από τα 249 εγχώρια κρούσματα, τα 31 συνδέονται με γνωστές συρροές. Αναλυτικότερα:

- 37 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 163 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 9 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 8 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 11 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

63 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 15 (23.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 197 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 369 θανάτους συνολικά στη χώρα. 138 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 1256436 κλινικά δείγματα.

Μαγιορκίνης: Η Αττική στο επίκεντρο

Κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι η Αττική παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα. Οι παρεμβάσεις στην πρωτεύουσα θα είναι συνεχείς. Σήμερα έγιναν περίπου 600 rapid test από τα οποία προέκυψαν έξι διαγνώσεις: 4 Έλληνες και 2 αλλοδαποί.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί διεθνώς, λέγοντας ότι κοινός τόπος είναι η αποφυγή του lockdown και το κλείσιμο των σχολείων που αποτελεί το προτελευταίο μέτρο.

Στη χώρα μας ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι στο επίπεδο των 60 ή και περισσότερων, και των νεκρών περίπου στους 5 ανά ημέρα, στη συντριπτική πλειοψηφία τους άτομα με υποκείμα νοσήματα.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι διεθνώς το ποσοστό των θανάτων ως ποσοστό των νέων κρουσμάτων είναι μικρότερο από ό,τι στο πρώτο κύμα. Όπως ανέλυσε, αυτό οφείλεται πιθανότατα στο μεγαλύτερο αριθμό των τεστ και όχι σε μία ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού σε λιγότερο επιθετική μορφή.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στα 286 τα νέα κρούσματα, τα 163 στην Αττική - 63 οι διασωληνωμένοι "

Καμένα Βούρλα: Νέο “μπλόκο” στην Ε.Ο και διαμαρτυρίες – “Μας διαβεβαίωσε ο Υπουργός ότι δεν θα έρθουν άλλοι” (Ρεπορτάζ, Φωτό, Βίντεο)

Για μια ακόμη φορά το μεσημέρι της Παρασκευής οι κάτοικοι των Καμένων Βούρλων έκλεισαν την Εθνική Οδό αυτή την φορά στα διόδια της Αγίας Τριάδας στο Μώλο. Μετά από ένα «ανήσυχο» βράδυ με ένταση εντός και φωνές διαμαρτυρίας εκτός του ξενοδοχείου όπου φιλοξενούνται 39 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα,, οι κάτοικοι των Καμένων Βούρλων κλιμάκωσαν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους με κλείσιμο των διοδίων της Αγίας Τριάδας στο Μώλο και εν συνεχεία με διαμαρτυρία έξω από το ξενοδοχείο.

Μετά από περίπου 30 λεπτά η κίνηση των οχημάτων αποκαταστάθηκε με όσους βρέθηκαν στο σημείο να οδηγούνται εν συνεχεία έξω από το ξενοδοχείο που διαμένουν τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ώστε να διαμαρτυρηθούν για την αιφνίδια εγκατάσταση τους στο σημείο.

“Δεν είμαστε αφιλόξενοι, φιλόξενοι είμαστε. Μην ξεχνάμε ότι και πριν 2 χρόνια είχαμε φιλοξενήσει στο πρώην ξενοδοχείο Λεβέντη 250 πρόσφυγες έξω από τον αστικό ιστό. Είχαν μείνει για περίπου 6 μήνες και τότε βέβαια δεν είχαμε ενημέρωση”, σημείωσε ο δήμαρχος Καμένων Βούρλων Γιάννης Συκιώτης και συνέχισε: “Είμαστε σε καλό δρόμο να διευθετηθεί το θέμα για να φύγουν ή να μείνουν μέχρι να γίνουν τα χαρτιά τους για Γερμανία στα 39 αυτά προσφυγόπουλα. Μας διαβεβαίωσε ο Υπουργός ότι δεν θα έρθουν άλλοι πρόσφυγες στον τόπο μας και είμαστε σε διαβούλευση”.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ με πλάνα και δηλώσεις από το σημείο 

 

Η διαμαρτυρία έξω από το ξενοδοχείο των προσφυγόπουλων

Η τηλεοπτική παράκληση σήμερα το πρωί του Υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη να μην κλείσει η Ε.Ο δεν έγινε αποδεκτή από την τοπική κοινωνία ενώ η δήλωση του για έλλειψη ανθρωπισμού, έγινε κόκκινο πανί για τους κατοίκους των Καμένων Βούρλων που έκλεισαν σήμερα το μεσημέρι την κυκλοφορία στα διόδια της Αγίας Τριάδας.

    

  

  

  

 

  

  

  

 

lamianow

Διαβάστε Περισσότερα » "Καμένα Βούρλα: Νέο “μπλόκο” στην Ε.Ο και διαμαρτυρίες – “Μας διαβεβαίωσε ο Υπουργός ότι δεν θα έρθουν άλλοι” (Ρεπορτάζ, Φωτό, Βίντεο)"

Αίρεται η ανάκληση αδειών που επιβλήθηκε στις αρχές Αυγούστου για τα στελέχη των ΕΔ

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) «απελευθέρωσε» τις άδειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά την αναστολή τους που επιβλήθηκε στις 10 Αυγούστου.

Η απόφαση αφορά τόσο το στρατιωτικό όσο και το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και είναι άλλη μία ένδειξη της αποκλιμάκωσης που παρατηρείται στα «καυτά» μέτωπα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται πως στις 10 Αυγούστου είχε συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Ήταν η μέρα που η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για το ερευνητικό πλοίο ORUC REIS, για περίπου ίδια περιοχή που περιγραφόταν σε προηγούμενη ΝΑVΤΕΧ που είχε εκδώσει προ 20ημέρου, για το ίδιο πλοίο, το οποίο, ωστόσο, τότε δεν έπλευσε προς τη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι πληροφορίες ανέφεραν τότε πως το ORUC REIS είχε αποπλεύσει συνοδευόμενο από τα βοηθητικά πλοία και αριθμό μονάδων του τουρκικού Στόλου που παρακολουθούνταν από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες είχαν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας.

Στο πλαίσιο αυτό είχε δοθεί εντολή να ανακληθούν οι άδειες των στελεχών επιλεγμένων μονάδων και των τριών όπλων.

onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Αίρεται η ανάκληση αδειών που επιβλήθηκε στις αρχές Αυγούστου για τα στελέχη των ΕΔ"

Έξαλλος ο Τσαβούσογλου με την Πελόζι: Θα μάθεις να σέβεσαι

Έξαλλο έκαναν τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου οι «αντιτουρκικές» δηλώσεις της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

«Η άνοδος της Νάνσι Πελόζι στη θέση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι το πραγματικά ανησυχητικό για την αμερικανική δημοκρατία, δεδομένης της κατάφωρης άγνοιάς της. Θα μάθετε να σέβεστε τη θέληση του τουρκικού λαού» έγραψε ο κ. Τσεβούσογλου στο Twitter.

Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε αν θα υπάρξει ειρηνική μετάβαση εξουσίας εάν χάσει τις εκλογές του 2020. «Λοιπόν, θα πρέπει να δούμε τι θα συμβεί», είπε ο Τραμπ.

Σχετικά με τα σχόλια του Τραμπ, η Πελόζι ανέφερε: «Ξέρουμε ποιον θαυμάζει. Θαυμάζει τον [Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ] Πούτιν, θαυμάζει τον Κιμ Γιονγκ Ουν, θαυμάζει τον [Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν στην Τουρκία.

Αλλά του υπενθυμίζω, δεν είστε στη Βόρεια Κορέα, δεν είστε στην Τουρκία, δεν είστε στη Ρωσία, κύριε Πρόεδρε - και παρεμπιπτόντως, δεν είστε στη Σαουδική Αραβία. Είστε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είναι μια δημοκρατία, οπότε γιατί δεν προσπαθείτε απλά να τιμήσετε τον όρκο της θητείας σας προς το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών;».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Έξαλλος ο Τσαβούσογλου με την Πελόζι: Θα μάθεις να σέβεσαι"

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ-Τι να προσέξετε

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης  Καιρού έχει εκδώσει η ΕΜΥ/ΕΜΚ, στο οποίο κάνει λόγο για ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους από την Παρασκευή 25-9-2020 που θα συνεχιστούν και το Σάββατο 26-9-2020, ενώ από τη Δευτέρα 28-9-2020 έρχεται νέα ατμοσφαιρική διαταραχή με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:

ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ- ΒΡΟΧΕΣ

– Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

– Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ-Τι να προσέξετε"

Τεστ κορονοϊού στην Κυψέλη παρουσία Κικίλια – Τσιόδρα

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν από το πρωί τεστ κορονοϊού στην Κυψέλη παρουσία Κικίλια - Τσιόδρα προκειμένου να ελέγξουν την διασπορά του ιού.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας τα τεστ γίνονται καθώς το κέντρο της Αθήνας είναι σύμφωνα με τα στοιχεία από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές.

«Η επιδημία είναι τοπική και πρέπει να εντείνονται οι έλεγχοι που γίνονται είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα κατά του κορονοϊού απάντησε: «Αυτό το μέτρο είναι από τα πιο σημαντικά».

Δείτε τις φωτογραφίες του newsbeast.gr

 

  

  

  

  

  newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τεστ κορονοϊού στην Κυψέλη παρουσία Κικίλια – Τσιόδρα"

Πέθανε ο 11χρονος που τραυματίστηκε σε τροχαίο με ηλεκτρικό πατίνι

Τη μάχη με τη ζωή έχασε το 11χρονο αγοράκι που τραυματίστηκε την ώρα που έκανε ηλεκτρικό πατίνι στη Χερσόνησο του Ηρακλείου Κρήτης.

Το τροχαίο συνέβη τη Δευτέρα στην παλιά εθνική οδό, στη Χερσόνησο, όταν το παιδί επιχείρησε να διασχίσει με το ηλεκτρικό πατίνι το δρόμο και χτυπήθηκε από διερχόμενο ΙΧ φορτηγό αυτοκίνητο.

Ο 11χρονος μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Ηρακλείου με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και θλάση στον πνεύμονα.

Μπήκε στην Εντατική χειρουργήθηκε, στη συνέχεια διασωληνώθηκε, όμως χθες το βράδυ άφησε την τελευταία του πνοή.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο 11χρονος που τραυματίστηκε σε τροχαίο με ηλεκτρικό πατίνι"

Προσοχή! Δεν απαιτείται τεστ κορονοϊού πριν το αντιγριπικό εμβόλιο

«Δεν απαιτείται έλεγχος για κορονοϊό πριν από τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων», ξεκαθαρίζει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Αφορμή δηλώσεις που έγιναν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τη διενέργεια του τεστ κατά του κορονοϊού Sars-CoV-2.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των αντιγριπικών εμβολίων, το οποίο συστήνεται για άνω των 60 ετών και για όσους ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσοχή! Δεν απαιτείται τεστ κορονοϊού πριν το αντιγριπικό εμβόλιο"

Επιχείρηση εκκένωσης κτιρίου υπό κατάληψη στο Παγκράτι

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου που τελούσε υπό κατάληψη από το 2016 στην οδό Φιλολάου στο Παγκράτι, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Στην περιοχή βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή άτομα που, καλούν την αστυνομία να μην επέμβει και αναφέρονται σε ιστορικό αρχείο- βιβλιοθήκη που βρίσκεται μέσα στο κτήριο και ζητούν την προστασία του, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο κτίριο δεν υπήρχαν άτομα. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί κοντάρια, κράνη, μάσκες, σημειώσεις και λάπτοπ, ενώ ήταν υπό κατάληψη για έξι χρόνια.


euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιχείρηση εκκένωσης κτιρίου υπό κατάληψη στο Παγκράτι"

Τα μυστικά deal των φαρμακοβιομηχανιών στις αποζημιώσεις για παρενέργειες των εμβολίων

Σκληρό παζάρι και προστασία από τυχόν οικονομικές αξιώσεις που θα προκύψουν από πιθανές παρενέργειες από το εμβόλιο για τον COVID 19 μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και της ΕΕ - Ποιες εταιρείες έχουν καταλήξει σε συμφωνία-Τι προβλέπεται σε ΗΠΑ και Ρωσία

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πληρώσουν τυχόν οικονομικές αξιώσεις που θα προκύψουν από πιθανές παρενέργειες από το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό και οι οποίες θα ξεπερνούν το ποσό που έχουν συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την φαρμακευτική εταιρεία, όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Η συμφωνία αυτή υπόκειται σε διαφορετικούς όρους, με την αντίστοιχη που έχει συνάψει η Ε.Ε. με την Sanofi.

Οι συμφωνίες αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές στρατηγικές που ακολουθεί η Ευρώπη, με 2 από τις κορυφαίες φαρμακευτικές στον κόσμο για την προστασία τους, καθώς το παζάρι σχετικά με τις υποχρεώσεις τους για τα εμβόλια με στόχο τον τερματισμό της πανδημίας είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Η AstraZeneca εξασφάλισε την υποστήριξη της Ε.Ε. με μία εμπιστευτική συμφωνία για χαμηλότερη τιμή διάθεσης, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος. «Εάν μια εταιρεία ζητήσει υψηλότερη τιμή, δεν θα συμφωνήσουμε με τους ίδιους όρους», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες.

Οι συμφωνίες αντικατοπτρίζουν διαφορετικές στρατηγικές από δύο από τις κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες στον κόσμο για την προστασία τους καθώς η συζήτηση σχετικά με τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά τα εμβόλια της πανδημίας είναι σε εξέλιξη.

Οι άγνωστες παρενέργειες μετά την έγκριση ενός φαρμάκου είναι σπάνιες, αλλά η ταχύτητα με την οποία θα κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο COVID-19 αυξάνει τους κινδύνους απρόβλεπτων καταστάσεων. Η συμφωνία με την AstraZeneca, η οποία μετατοπίζει μερικούς από τους κινδύνους που συνεπάγεται η διάθεση εμβολίου στους φορολογούμενους, επιτεύχθηκε τον Αύγουστο και δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως ρήτρες ευθύνης.

Η συμφωνία με την AstraZeneca, η οποία μετατοπίζει το οικονομικό κόστος στους Ευρωπαίους φορολογούμενους στην περίπτωση που προκύψουν προβλήματα από τη διάθεση του εμβολίου, επιτεύχθηκε τον Αύγουστο.

Βάσει της συμφωνίας, η AstraZeneca θα πληρώσει μόνο τα νομικά έξοδα κι αυτό έως ένα ορισμένο όριο, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος, αρνούμενος να εξηγήσει πώς θα μοιρασθεί το κόστος μεμονωμένα με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η οικονομική αυτή προστασία, θα καλύπτει τόσο το νομικό κόστος όσο και πιθανές αποζημιώσεις, οι οποίες είναι πιο σπάνιες αλλά ενδεχομένως κοστίζουν πολύ περισσότερο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Σε αντάλλαγμα για την υψηλότερη τιμή του εμβολίου της, η γαλλική φαρμακευτική Sanofi, η οποία συνεργάζεται με τη GlaxoSmithKline, δεν παραιτείται από τις ευθύνες της.

Η AstraZeneca έχει συμφωνήσει με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταβάλουν 2,5 ευρώ ανά δόση, ενώ η Sanofi διαπραγματεύτηκε μια τιμή περίπου στα 10 ευρώ, όπως δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ως μέρος των συμφωνιών, των δύο μόνο που έχουν κλείσει μέχρι στιγμής οι Βρυξέλλες, η ΕΕ έχει δώσει ήδη μια μη επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 336 εκατομμυρίων ευρώ στην AstraZeneca για να εξασφαλίσει 400 εκατομμύρια δόσεις, λιγότερα από τα 324 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε στη Sanofi για να εξασφαλίσει 300 εκατομμύρια δόσεις.

Η συμφωνία με την AstraZeneca αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων πριν σταματήσει τις δοκιμές αυτό τον μήνα μετά από προβλήματα που εκδήλωσε ένας Βρετανός εθελοντής. Οι κλινικές δοκιές έχουν ξαναρχίσει στη Βρετανία αλλά όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι προβλέπει το deal με την ΕΕ

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα μοιράζονται το κόστος αποζημίωσης μόνο εάν εμφανιστούν άγνωστες παρενέργειες μετά την έγκριση του εμβολίου AstraZeneca.

Η ευθύνη υπήρξε βασικό εμπόδιο στις συνομιλίες με άλλους κατασκευαστές εμβολίων COVID-19, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ, καθώς οι εταιρείες φοβούνται ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα δυσβάσταχτο, ακόμη και γι αυτές κόστος αν κράτι δεν πάει καλά.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι συμφωνίες προαγοράς «προβλέπουν στα κράτη μέλη την αποζημίωση του κατασκευαστή για ορισμένες υποχρεώσεις που προκύπτουν υπό συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις», αλλά «η ευθύνη παραμένει στις εταιρείες».

Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ να δημιουργήσουν ένα πανευρωπαϊκό σύστημα αποζημίωσης, ενώ οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ασθενών ζητούν ένα πανευρωπαϊκό ταμείο χρηματοδοτούμενο από φαρμακευτικές εταιρείες που θα αντισταθμίζουν τις απροσδόκητες παρενέργειες.

Το νομικό καθεστώς της ΕΕ είναι από τα λιγότερο ευνοϊκό για τις φαρμακοβιομηχανίες σχετικά με αξιώσεις αποζημίωσης, αν και οι ενάγοντες σπάνια κατάφεραν να κερδίσουν, καθώς ο νόμος απαιτεί από αυτούς να αποδείξουν τη σχέση μεταξύ μιας ασθένειας και ενός εμβολίου που μπορεί να το προκάλεσε. Αντιθέτως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χορηγήσει ασυλία από την ευθύνη για εμβόλια COVID-19 που λαμβάνουν έγκριση. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα φέρει μέρος της νομικής ευθύνης σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα μυστικά deal των φαρμακοβιομηχανιών στις αποζημιώσεις για παρενέργειες των εμβολίων"

Ερχεται τσουνάμι προσφυγών για τα αναδρομικά συνταξιούχων

Αναπόφευκτη φαντάζει η προσφυγή χιλιάδων συνταξιούχων στη δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση των αναδρομικών ποσών που αφορούν τις περικοπές σε δώρα και επιδόματα, αλλά και σε επικουρικές συντάξεις που επιβλήθηκαν το 2012 (και κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το καλοκαίρι του 2015) καθώς ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας πιλοτικής δίκης στο ανώτατο ακυρωτικό Δικαστήριο.

Μιλώντας πρόσφατα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις και ξεκαθάρισε ότι τα αναδρομικά θα δοθούν εντός των επόμενων 30 ημερών, κατά το δεύτερο 10ήμερο του Οκτωβρίου. Θα καταβληθούν σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους όχι μόνο του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα και θα αφορούν το επίμαχο 11μηνο Ιούλιος 2015 - Μάιος 2016.

Το θέμα απασχόλησε και την έκθεση της Κομισιόν, στην οποία μάλιστα διαπιστώνεται δημοσιονομικός κίνδυνος ύψους 2 δισ. ευρώ από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην καταβολή των αναδρομικών μόνο για τις κύριες συντάξεις, αφήνοντας εκτός τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές των επικουρικών συντάξεων αλλά και στις περικοπές των δώρων και επιδομάτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, εκτίμησε πως με το νόμο 4714/2020 που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι, προχώρησε στον αποκλεισμό των επικουρικών και των δώρων από τις αναδρομικές επιστροφές, κάτι που «συνεπάγεται δημοσιονομικούς κινδύνους» καθώς «δεν έχει γίνει σαφές εάν η υποχρέωση της κυβέρνησης για αναδρομική αποζημίωση περιορίζεται στις κύριες συντάξεις».

Και επισημαίνει πως ενώ το 0,8% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί στο 1,4 δισ. ευρώ που θα επιστραφεί (1,3 δισ. καθαρά) ως μια εφάπαξ αποζημίωση δεν έχει αντίκτυπο στην τρέχουσα λειτουργία του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος ούτε στις μελλοντικές συνταξιοδοτικές δαπάνες, σε περίπτωση που η δαπάνη συμπεριλάβει τις επικουρικές και τα δώρα, θα αύξανε την επιβάρυνση κατά 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η επιλογή της κυβέρνησης, σύμφωνα με την Ε.Ε., θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω δικαστικές αξιώσεις από συνταξιούχους.

Από το βήμα της βουλής ο κ. Βρούτσης είχε δηλώσει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί προς ψήφιση και η σχετική διάταξη νόμου που αφορά τους πρώην δημόσιους υπαλλήλους, με τα ποσά που αντιστοιχούν στα αναδρομικά για το δημόσιο να έχουν εκτιμηθεί σε 496 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίμαχη τροπολογία θα κινηθεί στη λογική της αντίστοιχης πρότασης που αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Θα ορίζει δηλαδή την επιστροφή των αναδρομικών ποσών για τις περικοπές των κύριων συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, για το επίμαχο 11μηνο Ιούλιος 2015 - Μάιος 2016. Επίσης, θα περιλαμβάνει και τη ρήτρα «απόσβεσης» όλων των πιθανών μελλοντικών διεκδικήσεων.

Η αντίστοιχη διάταξη για την πληρωμή 892 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα έχει ψηφιστεί εδώ και εβδομάδες, και μένει να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος που θα καθορίζει σημαντικές λεπτομέρειες για τους δικαιούχους.

Πρόκειται για την εγκύκλιο που θα ρίχνει φως σε αρκετά θολά σημεία της νομοθετικής διάταξης, όπως είναι εάν θα φορολογηθούν τα ποσά, εάν θα είναι ή όχι έντοκη η καταβολή των αναδρομικών σε όσους συνταξιούχους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη (εκτιμώνται σε συνολικά 400.000 άτομα), αλλά και τι θα γίνει με τα δικαιώματα των κληρονόμων ή των συνταξιούχων χηρείας, καθώς δεν είναι λίγοι οι δικαιούχοι που έχουν αποβιώσει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών αλλά και τα πρώτα στοιχεία από την επεξεργασία των δεδομένων που έχει ήδη προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας και ο e-ΕΦΚΑ, τα ποσά των επιστροφών του Οκτωβρίου από τις αντισυνταγματικές μειώσεις των κύριων συντάξεων υπολογίζεται πως θα κυμανθούν από 550 έως 7.200 ευρώ. Βάσει των υπολογισμών, το μεσοσταθμικό ποσό κυμαίνεται, σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, σε 1.300 με 1.500 ευρώ.

Αναλυτικά, όσοι είχαν το 2012 άθροισμα συντάξεων μεταξύ 1.000 και 1.100 ευρώ αναμένεται να λάβουν κατά το δεύτερο 10ήμερο του Οκτωβρίου αναδρομικά συνολικού ύψους περίπου 550 ευρώ. Αντίστοιχα, όσοι είχαν άθροισμα 1.100 με 1.500 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 800 ευρώ, τα οποία θα αυξηθούν πέριξ των 2.600 ευρώ στις περιπτώσεις που το άθροισμα συντάξεων κυμαινόταν το 2012 μεταξύ 1.500 και 2.000. Περίπου 5.500 ευρώ αναδρομικά θα λάβουν σε 20 με 30 ημέρες όσοι είχαν υψηλές συντάξεις, μεταξύ 2.000 και 3.000 ευρώ. Τέλος, ποσά που αγγίζουν ή και ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ θα λάβουν συνταξιούχοι (που εισπράττουν δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις, υψηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ-Τραπεζών αλλά και του δημοσίου) που το 2012 είχαν άθροισμα συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ.

Όσο για τη φορολόγηση ή όχι, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και οι περισσότερες προτάσεις αφορούν την παρακράτηση για φέτος μόνο της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ 6%, δεν έχει ληφθεί η οριστική απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών. Προσοχή, βέβαια. Στην πρόταση, η φορολόγηση των αναδρομικών θα γίνει τον επόμενο χρόνο είτε σε δύο φάσεις, με βάση τα ποσά του αντιστοιχούν στο 2015 και 2016.

Η εγκύκλιος από το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να φωτίσει και ορισμένα θολά σημεία της νομοθετικής διάταξης, εκτός βέβαια από το προφανές, ότι τα χρήματα που θα επιστραφούν, δεν αφορούν τις παράνομες περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των δώρων.

Θα διευκρινιστεί για παράδειγμα το εάν τα ποσά που θα επιστραφούν θα δοθούν με τόκο 6% για όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι καθώς ο νόμος δεν ορίζει κάτι τέτοιο, η εγκύκλιος επίσης δεν θα προβλέπει την έντοκη επιστροφή των χρημάτων.

Παράλληλα, θα ξεκαθαριστεί πώς θα γίνουν οι πληρωμές στους συνταξιούχους λόγω θανάτου. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δικαιούνται αναδρομικά για το επίμαχο διάστημα των 11 μηνών εφόσον: α) στο διάστημα αυτό ο θανών είχε κύρια σύνταξη στην οποία επιβλήθηκαν όλες ή μία εκ των περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές και β) στο 11μηνο καταβαλλόταν ήδη σύνταξη θανάτου σε σύζυγο ή/και τέκνα, οπότε τα αναδρομικά που παίρνουν σήμερα είναι αυτά που αναλογούν στις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις χηρείας κατά το επίμαχο 11μηνο.

Τέλος, θα αποσαφηνιστεί τι θα ισχύσει για τις περιπτώσεις που η σύνταξη δεν έχει μεταβιβαστεί σε σύζυγο ή τέκνα του θανόντος.

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερχεται τσουνάμι προσφυγών για τα αναδρομικά συνταξιούχων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news