facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Κλίνες ΜΕΘ fast track σε ιδιωτικές κλινικές

Δυνατότητα αύξησης κατά 40% των ιδιωτικών κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας - με απλή διαδικασία - παρέχεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας.

Η ΚΥΑ, που παρατίθεται πιο κάτω, αποτελεί - κατά τα άλλα - μία επανάληψη απόφασης του περασμένου Μαρτίου, για τη δυνατότητα αξιοποίησης κλινών από ιδιωτικές κλινικές, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της επιδημίας κορωνοϊού.

Στο άρθρο 3, με τίτλο "Ειδικές ρυθμίσεις για αύξηση υφιστάμενων και διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ", αναφέρονται τα εξής:

"Κατ’ εξαίρεση των κείμενων διατάξεων η αύξηση έως 40% της δυναμικότητας των κλινών ΜΕΘ ανά ιδιωτική κλινική, με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό μηχανολογικό εξοπλισμό και με το υφιστάμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είναι δυνατή με απλή γνωστοποίηση της ιδιωτικής κλινικής στην αρμόδια Περιφέρεια, στην οποία υπάγονται και στην τεχνική υπηρεσία και τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων και Εποπτευόμενων Φορέων του υπουργείου Υγείας.

Οι κλίνες αυτές θα διατίθενται αποκλειστικά για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με τη λήξη της κρίσης, οι συγκεκριμένες κλίνες ΜΕΘ υποχρεούνται να υποστούν έλεγχο καταλληλότητας για να διατηρηθούν, άλλως θα καταργηθούν αυτοδικαίως".

Στην ίδια απόφαση, προβλέπεται - όπως και σε εκείνη του Μαρτίου - η χρήση κλινών από ιδιωτικές κλινικές και στρατιωτικά νοσοκομεία, στο πλαίσιο κάλυψης των εθνικών αναγκών.

iatronet

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλίνες ΜΕΘ fast track σε ιδιωτικές κλινικές "

Γαλλία: Νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού

Όλο και αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στη Γαλλία, με αποτέλεσμα την Πέμπτη (24/09) να καταγράφεται νέο αρνητικό ρεκόρ.

Οι Υγειονομικές Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν 16.096 νέα επιβεβαιωμένες μολύνσεις της νόσου Covid-19, με τον απολογισμό να εκτοξεύεται από το προηγούμενο ρεκόρ των 13.498, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο αριθμός των ανθρώπων στη Γαλλία που πέθαναν από επιπλοκές της νόσου αυξήθηκε κατά 52 και έφτασε στους 31.511 νεκρούς. Όσο για το αθροιστικό σύνολο των κρουσμάτων νέου κορονοϊού, αυτό ανέρχεται πλέον σε 497.237.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Νέο αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού"

Στο 17,5% - 18% το προβάδισμα της ΝΔ σε δύο νέες δημοσκοπήσεις

Διαφορά της τάξεως των 18 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη.

Στην δημοσκόπηση της MRB για το Star, που διεξήχθη το διάστημα 21-23 Σεπτεμβρίου, η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο κομμάτων φτάνει στις 18 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα, η εικόνα της πρόθεσης ψήφου έχει ως εξής: ΝΔ 39%, ΣΥΡΙΖΑ 21%, ΚΙΝΑΛ 5%, ΚΚΕ 4,7%, Ελληνική Λύση 4,1%, ΜέΡΑ25 2,9%.

 

 mrb-prothesi


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται συντριπτικά στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό με 44,9% έναντι 24,6% του Αλέξη Τσίπρα. Στο 24,9% βρίσκεται το «Κανένας από τους δύο».

Στην έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 16,5% (όλες οι απαντήσεις) με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 39,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει στο 23%.  Με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά διαμορφώνεται στις 17,5 μονάδες (ΝΔ 41,5% και ΣΥΡΙΖΑ 24%).  Το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί με 7%, το ΚΚΕ με 6%, Η Ελληνική Λύηση με 4% και το ΜέΡΑ25 με 2,5%.
 
 pulse-prothesiu_2

Καταλληλότερο για πρωθυπουργό κρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 46% του δείγματος, ενώ τον Αλέξη Τσίπρα το 24%. Το 26% απαντά «Κανένας από τους δυο».

Ελληνοτουρκικά και κυβερνητικοί χειρισμοί

Θετικά αξιολογούν οι πολίτες τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο ερευνών.

Στο αντίστοιχο ερώτημα της Pulse σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες υποστηρίζουν την κυβερνητική στάση στα ελληνοτουρκικά, όμως μόλις ένας στους 10 δηλώνει ότι πιστεύει ότι η Άγκυρα έχει διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης. 

Αντίθετα, σχεδόν επτά στους δέκα ερωτηθέντες (58%) αξιολογούν αρνητικά τη γερμανική στάση στα ελληνοτουρκικά, ενώ αντίθετα το 76% επικροτούν τη γαλλική στάση.
 
 stasi

Στην έρευνα της MRB οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων υποστηρίζεται από το 53%.

Οι πολίτες, εξάλλου, επικροτούν σε ποσοστό τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα των υγειονομικών επιπτώσεων της πανδημίας (51,2%) και την αντιμετώπιση του «Ιανού» (46,7%), όμως το ποσοστό πέφτει σημαντικά στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας (39,7%) και στο μεταναστευτικό (29,4%).
 
 xeirismoi

«Ναι» στη μάσκα, «όχι» στο lockdown

Στο ερώτημα της MRB αν «θα πρέπει να επιβληθεί lockdown στην περιοχή σας;» το 70,5% απαντά μάλλον και σίγουρα «όχι». Μόνο το 26% απαντά σίγουρα και μάλλον «ναι».
 
 lockdown

Στην ερώτηση της Pulse αν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας, το 74% απαντά θετικά και το 19% αρνητικά.
 
 maska

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στο 17,5% - 18% το προβάδισμα της ΝΔ σε δύο νέες δημοσκοπήσεις"

Γιάφκα στο Κουκάκι: Δίωξη για κακούργημα στον έναν από τους συλληφθέντες

Κατηγορία για παράβαση του νόμου περί όπλων σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλε ο Εισαγγελέας σε βάρος του 42χρονου ενοικιαστή της αποθήκης στο Κουκάκι που η αντιτρομοκρατική εντόπισε εκρηκτικά.

Στους δύο συγκατηγορουμένους του 42χρονου, ένα άντρα και μία γυναίκα, ασκήθηκε δίωξη για πλημμεληματική παράβαση του νόμου περί όπλων.

Οι τρεις συλληφθέντες μετά τις επιχειρήσεις της αντιτρομοκρατικής οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα λίγο μετά τις 7 το απόγευμα κάτω από ισχυρή αστυνομική δύναμη. Και οι τρεις φορούσαν λευκά γιλέκα και χειροπέδες και συνοδεύονταν από ομάδα της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Οι κατηγορούμενοι λόγω συνάφειας της υπόθεσης αλλά και επειδή προβλέπεται η επιβολή περιοριστικών όρων και στο πλημμέλημα παραπέμφθηκαν στον ανακριτή από τον οποίο ζήτησαν και πήραν προθεσμία για τις απολογίες τους.

Τους τρεις κατηγορούμενους ανέμεναν στα δικαστήρια περίπου 40 άτομα που φώναζαν συνθήματα κατά την μεταγωγή τους στην Εισαγγελία . Οι συγκεντρωμένοι αποκλείστηκαν στην είσοδο των δικαστηρίων.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιάφκα στο Κουκάκι: Δίωξη για κακούργημα στον έναν από τους συλληφθέντες"

Καλογρίτσας κατά Παππά: Με ήθελαν για «μπροστινό», εκείνοι έβαζαν τα χρήματα και τη διοίκηση

Νέα στοιχεία - βόμβα για τον ρόλο του Νίκου Παππά και «ομάδας στελεχών» του  Μεγάρου Μαξίμου επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, παραθέτει στο υπόμνημα που κατέθεσε στον πταισματοδίκη ο «κόκκινος» επιχειρηματίας, Χρήστος Καλογρίτσας.

Ο κ. Καλογρίτσας αποκαλύπτει ότι ο τότε υπουργός και άλλα στελέχη του Μαξίμου, τον ήθελαν για « μπροστινό» και τον «πούλησαν» προκειμένου να προστατεύσουν τη σχέση τους με τον επιχειρηματικό κατασκευαστικό κολοσσό CCC της οικογένειας Χούρι. «Τους δάνεισα το όνομά μου μόνο για να πάρουν τηλεοπτική άδεια», αναφέρει ο «κόκκινος εργολάβος» στο υπόμνημά του στη Δικαιοσύνη.

Ένα από τα νέα και άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία που αποκαλύπτει ο κ. Καλογρίτσας  στο υπόμνημά του, είναι ότι, εκτός του Νίκου Παππά, υπήρχαν και άλλα στελέχη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργικού γραφείου, με τα οποία συνομιλούσε.

Στο πολυσέλιδο υπόμνημά του αποκαλύπτει ότι η τότε κυβέρνηση είχε δημιουργήσει ομάδες εργασίες, έτοιμες να στελεχώσουν το κανάλι, στην επιχειρηματική κεφαλή του οποίου θα φαινόταν ότι βρίσκεται ο ίδιος ο Χρήστος Καλογρίτσας.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω κολοσσός είχε διαθέσει τα 3 εκατ. ευρώ που χρειάζονταν η εταιρεία συμφερόντων του Χρ. Καλογρίτσα ως εγγυητική επιστολή για να μπει στη διαδικασία της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών.

Τώρα, όμως και για πρώτη φορά ο επιχειρηματίας με το υπόμνημα του φέρεται να επιβεβαιώνει και τα όσα είχαν υποστηρίξει οι επιχειρηματίες Ευ. Μαρινάκης και Δημ. Κοντομηνάς. Δηλαδή, ότι τα τότε στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου ζήτησαν από τον Χρ. Καλογρίτσα να απευθυνθεί στους δυο παραπάνω επιχειρηματίες όταν είδαν ότι ο κολοσσός CCC έκανε πίσω από τη χρηματοδότηση του τηλεοπτικού εγχειρήματος. 

Σε ό,τι αφορά στη δικογραφία της υπόθεσης αυτή βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες στα χέρια του πταισματοδίκη και αναμένεται το επόμενο διάστημα να διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα αφού ολοκληρωθεί η εξέταση όλων των μαρτύρων.

Δείτε το υπόμνημα



ypomnima-1
ypomnima-2
ypomnima-3
ypomnima-4
ypomnima-5
ypomnima-6
ypomnima-7
ypomnima-8
ypomnima-9
ypomnima-10
ypomnima-11
ypomnima-12
ypomnima-13
ypomnima-14
ypomnima-15
ypomnima-16
ypomnima-17
ypomnima-18
ypomnima-19
ypomnima-20
ypomnima-21
ypomnima-22
ypomnima-23
ypomnima-24
ypomnima-25
ypomnima-26
ypomnima-27
ypomnima-28
ypomnima-29
ypomnima-30
ypomnima-31
ypomnima-32
ypomnima-33
ypomnima-34
ypomnima-35 
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Καλογρίτσας κατά Παππά: Με ήθελαν για «μπροστινό», εκείνοι έβαζαν τα χρήματα και τη διοίκηση"

Κορωνοϊός: Τους 100 νεκρούς σε 24 ημέρες έφτασε η Ελλάδα

Απογοητευτικά είναι καθημερινά τα νούμερα που καταγράφονται στη χώρα μας. Την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 342 νέα κρούσματα καθώς και 9 ακόμα απώλειες συνανθρώπων μας, που ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 366 γεγονός, που έχει θορυβήσει την κυβέρνηση, αφού μόνο μέσα σε 24 μέρες έχουμε καταγράψει 100 νεκρούς.

Μια μικρή αναδρομή στις απώλειες μας αποδεικνύει του λόγου του αληθές. Συγκεκριμένα το Μάρτιο οι θάνατοι είχαν φτάσει τους 49 συνολικά στη χώρα, τον Απρίλιο στους 140, το Μάϊο στους 175, τον Ιούνιο στους 206, τον Αύγουστο στους 266 και το Σεπτεμβρίου στους 366 και ο μήνας δεν έχει κλείσει ακόμα

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Τους 100 νεκρούς σε 24 ημέρες έφτασε η Ελλάδα"

Ν.Μηταράκης: «Θα προσφέρουμε προσωρινή διαμονή σε μετανάστες για την αποφυγή φαινόμενων όπως στην πλατεία Βικτωρίας

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης γνωστοποίησε ότι αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά η φιλοξενία μεταναστών που προέρχονται από τα νησιά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η δράση οργανώνεται «με σκοπό την αποφυγή συγκέντρωσης αναγνωρισμένων προσφύγων σε πλατείες της Αθήνας, όπως πχ στην πλατεία Βικτωρίας».

Η δράση συμφωνήθηκε σε συνάντηση που είχαν σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Τζιανλούκα Ρόκο.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι «ξεκινάμε πιλοτικά να προσφέρουμε προσωρινή διαμονή σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες που προέρχονται από τα νησιά. Στόχος μας είναι να προλάβουν να ενταχθούν σε συνθήκες ομαλότητας στο πρόγραμμα Helios, να βρουν στέγη και εργασία. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται κυρίως στην Αθήνα και αποφεύγουμε φαινόμενα συγκέντρωσης προσφύγων σε πλατείες».

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ν.Μηταράκης: «Θα προσφέρουμε προσωρινή διαμονή σε μετανάστες για την αποφυγή φαινόμενων όπως στην πλατεία Βικτωρίας"

Πότε ξεκινά η συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων

Στις 28 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των αντιγριπικών εμβολίων το οποίο συστήνεται για άνω των 60 ετών και για όσους ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Με εγκύκλιο του το υπουργείο Υγείας και για λόγους ορθού προγραμματισμού και προάσπισης της Δημόσιας Υγείας γνωστοποιεί τα εξής:

Κάθε ιατρική συνταγή, που περιέχει αντιγριπικό εμβόλιο, εκδίδεται αυστηρά βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική.

Χειρόγραφη συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων θα γίνεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:

  1. Ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
  2. Πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκές Ένωσης καθώς και οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας)
  3. Μετανάστες, που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ)

Σε κάθε περίπτωση, η χειρόγραφη συνταγή, θα καταχωρείται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από το φαρμακείο στο οποίο εκτελείται, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ και θα πληροί τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων

Συστάσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας του SARS-CoV-2

Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα εξασφαλίσουν τον απρόσκοπτο και ασφαλή αντιγριπικό εμβολιασμό του κοινού κατά τη διάρκεια της πανδημίας του SARS-CoV-2, ζητάει από τους φαρμακοποιούς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Εμβολιασμός ατόμων με υποψία νόσου COVID-19

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να αναβάλλεται σε άτομα που υπάρχει πιθανότητα να νοσούν από COVID-19, ανεξάρτητα από την ένταση των συμπτωμάτων, έως την πλήρη αποθεραπεία τους (αρνητικοποίηση του τεστ PCR).

«Μολονότι η οποιαδήποτε ήπια ασθένεια δεν αποτελεί αντένδειξη στον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο εμβολιασμός των πασχόντων θα πρέπει να αναβάλλεται για να αποφευχθεί η έκθεση του προσωπικού του φαρμακείου, αλλά και άλλων ασθενών/επισκεπτών στον ιό. Πριν τον εμβολιασμό, θα πρέπει υποχρεωτικά να διερευνάται διεξοδικά εάν οι εμβολιαζόμενοι παρουσιάζουν συμπτώματα της ασθένειας COVID-19».

Ορθή πρακτική για τον ασφαλή αντιγριπικό εμβολιασμό

Η αυστηρή λήψη μέτρων αυτοπροστασίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου κρίνεται απαραίτητη , καθώς η πιθανότητα ασυμπτωματικής νόσησης από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 είναι ιδιαίτερα συχνή, αναφέρει ο ΠΦΣ. Μέτρα όπως η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση κατάλληλης μάσκας, η αντισηψία των χεριών καθώς και η τακτική απολύμανση των επιφανειών, καθίστανται απαραίτητα.

Επιπλέον αυτών συστήνεται:

  • Η ενδελεχής διερεύνηση της πιθανότητας νόσησης με συμπτώματα της νόσου COVID- 19 των εμβολιαζόμενων. Εάν σε περίπτωση παρατηρηθούν τέτοια συμπτώματα ο ασθενής οφείλει να απομονώνεται ταχύτατα προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν μετάδοση σε άλλα άτομα επισκέπτες ή προσωπικό του φαρμακείου.
  • Τήρηση των αποστάσεων και των ανώτατων ορίων σε επισκέπτες του φαρμακείου
  • Χρήση μάσκας προστασίας από όλους τους επισκέπτες των φαρμακείων ηλικίας άνω των 2 ετών, καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής τους εντός του φαρμακείου.
  • Τοποθέτηση αντισηπτικού χεριών πλησίον του σημείου στο οποίο διενεργείται ο εμβολιασμός.

Ο φαρμακοποιός και το προσωπικό του φαρμακείου υποχρεωτικά φέρουν μάσκα προστασίας, λευκή ποδιά εργασίας η οποία αλλάζει εφόσον υπάρχει η υπόνοια ότι μπορεί να έχει επιμολυνθεί. Ο φαρμακοποιός που διενεργεί τον εμβολιασμό φέρει μάσκα υψηλής προστασίας και κάλυμμα ματιών (γυαλιά προστασίας ή προσωπίδα) Μετά τον εμβολιασμό απολυμαίνεται η περιοχή στην οποία κάθισε ή ήρθε σε επαφή ο ασθενής. Η διαχείριση των εμβολιαζόμενων με τον προγραμματισμό ραντεβού ή την αναμονή εκτός του χώρου του φαρμακείου αποτελεί ένα επιπλέον μέτρο αποφυγής του συνωστισμού.

«Η τήρηση μέτρων ασφαλείας κατά την επερχόμενη περίοδο είναι ουσιώδης και εναπόκειται στην επιστημονική κρίση και την επαγγελματική ευθύνη του καθενός μας. Σε κάθε περίπτωση, εάν ο φαρμακοποιός κρίνει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ασφαλείας σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή στο φαρμακείο του θα πρέπει να αναβάλλει τον εμβολιασμό», τονίζει ο ΠΦΣ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πότε ξεκινά η συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων"

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σε Πομπέο: Η αποκλιμάκωση απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός διαλόγου

Την ανησυχία της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας για την επιθετική και στρατιωτική συμπεριφορά της Τουρκίας, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι οι ενέργειες της Άγκυρας θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στη περιοχή.

«Οι ανησυχίες μας αυτή τη φορά όπως είναι φυσικό επικεντρώθηκαν στην επιθετική και στρατιωτική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία συμπεριφορά θέτει σε κίνδυνο την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και των κρατών, τα οποία πλήρωσαν στο εγγύς παρελθόν βαρύ φόρο αίματος για να εξασφαλίσουν και να φτάσουν στο σημερινό status quo και στη διαμόρφωση των ισορροπιών και των συνόρων στη περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εκτίμησε ότι οι αμερικανικές πιέσεις για την απόσυρση του τουρκικού στόλου από την ελληνική υφαλοκρηπίδα απέδωσαν, λέγοντας ότι ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γι’ αυτή την εξέλιξη. Στο σημείο αυτό, ο κ. Ελπιδοφόρος ζήτησε από τον Μάικ Πομπέο να συνεχιστεί το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη συνέχιση της αποκλιμάκωσης, η οποία αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός επιτυχημένου διαλόγου.

«Παρακάλεσα να συνεχιστεί το αμερικανικό ενδιαφέρον ως προς αυτό το σημείο, ώστε οι προκαταρκτικές συνομιλίες που ξεκινούν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας να έχουν και ένα μέλλον. Διότι αν συνεχιστεί η στρατιωτική και επιθετική ρητορική τακτική της Τουρκίας, ασφαλώς και δεν θα μπορέσουν οι δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να φτάσουν στο επίπεδο ενός επισήμου διαλόγου για τα προβλήματα που απασχολούν τις δύο χώρες», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Από την πλευρά του, ο κ. Πομπέο διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι η αμερικανική παρουσία θα παραμείνει ισχυρή στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Σχετικά με τη στάση που τηρεί ο αμερικανικός παράγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος σχολίασε ότι «ως ένδειξη αυτού του αμερικανικού ενδιαφέροντος (ο Μάικ Πομπέο) μού ανέφερε το παράδειγμα της επικείμενης επίσκεψης του στην Ελλάδα, η οποία νομίζω ότι αποτελεί μια ένδειξη για το πού κινείται η Αμερική σ’ αυτά τα θέματα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σε Πομπέο: Η αποκλιμάκωση απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός διαλόγου"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news