facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Κρήτη: Προβλήματα από την επέλαση του «Ιανού», πλημμύρισε το κέντρο του Ηρακλείου

Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί από αργά το απόγευμα σήμερα και στην Κρήτη ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός», μετά το καταστροφικό πέρασμά του από Ιόνια νησιά και Θεσσαλία. Οι έντονες βροχοπτώσεις ξεκίνησαν από τα Χανιά ενώ καταιγίδες και δεκάδες κεραυνοί έκαναν την εμφάνισή τους και στο νομό Ηρακλείου, κάνοντας τη νύχτα-μέρα.

Από την έντονη βροχόπτωση σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου η πλατεία των Λιονταριών μέσα σε λίγη ώρα μετατράπηκε σε λίμνη.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, το πλακόστρωτο μπροστά από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου έγινε αδιάβατο για τους ελάχιστους πεζούς που την ώρα της κορύφωσης του φαινομένου βρισκόταν στο κέντρο της πόλης, ενώ τα νερά εισέβαλαν και στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων της περιοχής.

Προβλήματα παρατηρήθηκαν στην κυκλοφορία των οχημάτων στις περιοχές του Γιόφυρου αλλά και την παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, ενώ στη Φοινικιά, και ιδιαίτερα στο ύψος του Βιολογικού, εκεί όπου με τις πρώτες βροχές ο δρόμος μετατρέπεται σε ποτάμι, τα νερά έφταναν ως τα καπό των αυτοκινήτων, με τους οδηγούς να προσπαθούν υπό καταρρακτώδη βροχή να γυρίσουν πίσω προκειμένου να μην ακινητοποιηθούν.

Προβλήματα σημειώθηκαν και στις πτήσεις, καθώς 7 συνολικά πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, αναγκάστηκαν να κατευθυνθούν σε άλλα αεροδρόμια, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν. Ειδικότερα, δύο πτήσεις προσγειώθηκαν στη Ρόδο, άλλες 2 στα Χανιά και τρεις στην Αθήνα. 

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση προκάλεσε η κακοκαιρία σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου και κυρίως στην ενδοχώρα του νομού, όπου έχουν σημειωθεί πολύωρες διακοπές ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Αρχανών - Αστερουσίων και Μινώα Πεδιάδας.

Διακοπές ρεύματος αλλά και συχνές πτώσεις της τάσης σημειώνονταν και στην πόλη του Ηρακλείου, με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η επέλαση της κακοκαιρίας ένα μπαλκόνι έπεσε από σπίτι που βρίσκεται στη Νέα Αλικαρνασσό, ευτυχώς όμως δεν σημειώθηκε τραυματισμός ωστόσο προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

 naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Προβλήματα από την επέλαση του «Ιανού», πλημμύρισε το κέντρο του Ηρακλείου"

Γαλλία-κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ με 13.498 νέα κρούσματα και 26 νεκρούς

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές κατέγραψαν 13.498 νέα κρούσματα κορωνοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο, αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ επιπλέον καθημερινών περιστατικών, επί συνόλου 442.194 κρουσμάτων.

Ο αριθμός των θανάτων του τελευταίου 24ώρου είναι 26, επί συνόλου 31.274.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία-κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ με 13.498 νέα κρούσματα και 26 νεκρούς"

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: 49.575 νέα κρούσματα, 983 νέοι θάνατοι

Από το κακό στο χειρότερο εξελίσσεται η διασπορά του κορωνοϊού στις ΗΠΑ εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσε 6.706.374 καταγεγραμμένα κρούσματα της Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες, που σημαίνει αύξηση κατά 49.575 νέα κρούσματα σε σχέση με τον απολογισμό της Παρασκευής.

Οι θάνατοι της επιδημίας αυξήθηκαν κατά 983 κατά το τελευταίο 24ωρο επί συνόλου 198.099.

Τα στοιχεία του CDC δεν περιλαμβάνουν αναγκαστικά περιστατικά που καταγράφονται από μεμονωμένες πολιτείες.
 
 ΑΠΕ-ΜΠΕ/skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - ΗΠΑ: 49.575 νέα κρούσματα, 983 νέοι θάνατοι "

Ιταλία – κορονοϊός: Μαύρο Σάββατο με τους περισσότερους νεκρούς σε μια μέρα!

Χωρίς έλεος “χτυπά” ο κορονοϊός στην Ιταλία. Οι αρχές ανακοίνωσαν 24 νέους θανάτους, που είναι κι ο υψηλότερος αριθμός από τις 7 Ιουλίου 2020.

Ειδικότερα, ο κορονοϊός αφαίρεσε 24 ζωές (!), ενώ καταγράφηκαν 1.638 κρούσματα, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του Σαββάτου (19.09.2020).

Μία ημέρα νωρίτερα, οι θάνατοι ήταν 10, με 1.907 κρούσματα. Όπως τονίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο αριθμός των νεκρών είναι ο υψηλότερος από τις 7 του περασμένου Ιουλίου.

Παράλληλα, 225 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ 40.566 είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό και βρίσκονται σε νοσοκομεία, 2.380 ασθενείς.

Τα περισσότερα νέα κρούσματα σημειώθηκαν στην Λομβαρδία (243), στην περιφέρεια της Ρώμης (197) και σε εκείνη με πρωτεύουσα την Νάπολη (186).

Από την αρχή της επιδημίας μέχρι σήμερα, στην χώρα έχασαν την ζωή τους 35.692 άνθρωποι και διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό 296.569.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία – κορονοϊός: Μαύρο Σάββατο με τους περισσότερους νεκρούς σε μια μέρα!"

Μοσιαλος: «Όταν δημόσια πρόσωπα δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων να μην έχουν την απαίτηση να το κάνουν οι πολίτες»

Με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Ηλίας Μόσιαλος «κάρφωσε» τον Γιώργο Κουμουτσάκο για την απόφασή του να κοινωνήσει την περασμένη Πέμπτη.

Συγκεκριμένα ο κ. Μόσιαλος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Όταν μετά από 9 μήνες πανδημίας δημόσια πρόσωπα δεν αντιλαμβάνονται ποιες συμπεριφορές είναι συμβατές με την προστασία της δημόσιας υγείας να μην έχουμε την απαίτηση να το κάνουν αυτό απλοί πολίτες. Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να είναι οριζόντια. Και αυτό αφορά και χώρους, και θεσμούς και πολίτες».

Δείτε αναλυτικά την ανάρτησή του:

«Όταν μετά από 9 μήνες πανδημίας δημόσια πρόσωπα δεν αντιλαμβάνονται ποιες συμπεριφορές είναι συμβατές με την προστασία της δημόσιας υγείας να μην έχουμε την απαίτηση να το κάνουν αυτό απλοί πολίτες. Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να είναι οριζόντια. Και αυτό αφορά και χώρους, και θεσμούς και πολίτες.

Ελπίζω να έχουμε καταλάβει πλέον όλοι ότι η σωστή εφαρμογή των μέτρων θα αποτρέψει τις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας. Ο άνεργος πολίτης δεν έχει δικαίωμα επιλογής. Είναι άνεργος και θα πρέπει να προστατευθεί από την πολιτεία.
Όσοι δεν είμαστε άνεργοι και έχουμε τη δυνατότητα επιλογής όσον αφορά στις συμπεριφορές μας ας προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες.
Οι άνεργοι συμπατριώτες μας ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Το ίδιο ισχύει και για τους άστεγους, τη μητέρα που μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της και καθαρίζει νοσοκομεία, τους φτωχότερους εργαζόμενους που δεν έχουν μόνιμες δουλειές και τρέμουν μήπως αρρωστήσουν και χάσουν πολύτιμα μεροκάματα. Να σκεφθούμε ότι πολλοί συμπατριώτες μας δεν θα αντιμετωπίσουν μόνο προβλήματα υγείας αν δεν ελεγχθεί η πανδημία. Θα αντιμετωπίσουν και σημαντικά προβλήματα οικονομικής επιβίωσης».

 

 

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσιαλος: «Όταν δημόσια πρόσωπα δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων να μην έχουν την απαίτηση να το κάνουν οι πολίτες»"

Ξάνθη: Αυξήθηκαν σε 9 τα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου

Ιός Δυτικού Νείλου:
Σε 9 ανέρχονται πλέον τα επισήμως καταγεγραμμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ξάνθη, με τον Δήμο Τοπείρου να καταγράφει αρνητική πρωτιά. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του XanthiNea.gr, στην περιοχή έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής φέτος 9 κρούσματα, τα περισσότερα εκ των οποίων στον Δήμο Τοπείρου, ο οποίος μετρά πλέον 6 ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Μάλιστα, οι 5 εξ’ αυτών παρουσίασαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά

Ακολουθεί ο Δήμος Αβδήρων με 2 κρούσματα και ο Δήμος Ξάνθης με 1 κρούσμα του ιού. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι από τα συνολικά 9 κρούσματα στην ΠΕ Ξάνθης, τα 8 αφορούν περιστατικά ασθενών με πιο σοβαρά συμπτώματα εκδήλωσης του ιού, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία. 

Σε 9 ανέρχονται και τα κρούσματα του ιού που καταγράφονται μέχρι στιγμής στη γειτονική Ροδόπη ενώ 2 κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί και στον Έβρο. Στην Καβάλα τα κρούσματα ανέρχονται σε 4 και αφορούν όλα τον Δήμο Νέστου ενώ στη Δράμα εντοπίστηκαν ακόμη 2 κρούσματα. Συνολικά, στην Περιφέρεια ΑΜΘ έχουν καταγραφεί 26 κρούσματα μέχρι στιγμής.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο

 Από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης:

• τον Δήμο Αβδήρων

• τον Δήμο Ξάνθης

• τον Δήμο Τοπείρου

Από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης:

• τον Δήμο Αρριανών

• τον Δήμο Ιάσμου

• τον Δήμο Κομοτηνής

• τον Δήμο Μαρωνείας - Σαπών

Από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας:

• τον Δήμο Νέστου

Από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας:

• τον Δήμο Δράμας

• τον Δήμο Προσοτσάνης

Από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου:

• τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

• τον Δήμο Διδυμοτείχου

xanthinea

Διαβάστε Περισσότερα » " Ξάνθη: Αυξήθηκαν σε 9 τα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου "

Ο Ερντογάν «έτοιμος» για… διάλογο: «Θα γίνουμε παγκόσμια δύναμη - Δίνουμε αγώνα από την Συρία έως την Λιβύη»

Τα νεοοθωμανικά του όνειρα ανέπτυξε και πάλι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Την Τουρκία θέλουμε να την κάνουμε περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη.

Κάθε μας βήμα είναι ο θεμέλιος λίθος αυτού του οράματος μας.

Έχει ζωτική σημασία για εμάς να πετύχει ο αγώνας που δίνουμε σε οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέα, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Tούρκος πρόεδρος.

«Κάποιοι θέλουν την Τουρκία να δίνει αγώνα με τα εσωτερικά της ζητήματα και θέλουν να εμποδίσουν την αιώνια αφύπνισή μας» πρόσθεσε.

 

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ερντογάν «έτοιμος» για… διάλογο: «Θα γίνουμε παγκόσμια δύναμη - Δίνουμε αγώνα από την Συρία έως την Λιβύη»"

Εικόνες αποκάλυψης στην Καρδίτσα: Πλημμύρισε σχεδόν όλη η πόλη (Δείτε βίντεο από drone)

Τη βιβλική καταστροφή που υπέστη η Καρδίτσα από την κακοκαιρία «Ιανός» αποτυπώνει βίντεο (και με λήψεις από αέρος) που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το βίντεο του Βασίλη Κωστούλα δείχνει εικόνες από τους πλημμυρισμένους δρόμους της Καρδίτσας το πρωί του Σαββάτου, με ανθρώπους να προσπαθούν να τους διασχίσουν, αλλά και εικόνες από drone, οι οποίες καταγράφουν το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Σχεδόν όλη η πόλη της Καρδίτσας είναι πλημμυρισμένη!

Δείτε το αποκαλυπτικό βίντεο:

 Ευθύμιος Λέκκας: Πλημμύρισαν 5.000 σπίτια στην περιοχή της Καρδίτσας

Τεράστιες είναι οι καταστροφές που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία στον νομό Καρδίτσας και την ευρύτερη περιοχή που χτυπήθηκε από την ισχυρή καταιγίδα. Όπως δήλωσε ο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας 5.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει ενώ υπάρχουν και ορισμένα παλαιά που έχουν υποστεί ζημιές στον φέροντα οργανισμό η έχουν καταρρεύσει.

Επίσης όπως είπε ο κ Λέκκας, που βρίσκεται στην Καρδίτσα, είναι πολύ μεγάλες οι καταστροφές στις υποδομές και το οδικό δίκτυο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εικόνες αποκάλυψης στην Καρδίτσα: Πλημμύρισε σχεδόν όλη η πόλη (Δείτε βίντεο από drone)"

Ελλάδα και Γερμανία ζουν «σε διαφορετικούς κόσμους»

Ο γερμανόφωνος τύπος συνεχίζει να καλύπτει με ρεπορτάζ, αναλύσεις, συνεντεύξεις και σχόλια το δράμα της Μόριας εστιάζοντας στην από δω και πέρα στάση της ΕΕ. Αναφορές και στον κυκλώνα Iανό.

Η στάση της Ευρώπης απέναντι στο δράμα της Μόριας μετά την μεγάλη πυρκαγιά και η πολιτική διαχείριση του προσφυγικού στο παρελθόν και στο άμεσο μέλλον βρίσκεται στο επίκεντρο σχολίου της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), το οποίο αναφέρει: «Οι πρόσφυγες, οι οποίοι αγωνίζονται ενάντια πλέον στη μοίρα τους, βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δη σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ. Ήδη αυτό είναι εξαιρετικά άσχημο, οι συνθήκες που επικρατούν εκεί δεν έχουν σχέση με τα ανθρωπιστικά πρότυπα και τους ευρωπαϊκούς ισχυρισμούς. Η ευθύνη ανήκει πρωταρχικά στην Ελλάδα, αλλά και χωρίς την Ελλάδα τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η χώρα χρειάζεται περισσότερο βοήθεια, παρά έξωθεν ανάμειξη. Ναι, πρόκειται για ανθρώπους. Ωστόσο, ορισμένα γερμανικά ομοσπονδιακά κρατίδια κάνουν ωσάν να μπορούσαν να πάρουν τους πρόσφυγες που τους βολεύουν από τα ελληνικά νησιά μέσω κάποιου είδους ανθρωπιστικής επέμβασης. Αλλά εξακολουθούν να είναι κρατίδια σε μια ομοσπονδία, η οποία πάνω απ' όλα μπορεί να προσφέρει την υποστήριξή της, αλλά με δεδομένο ότι στην ομοσπονδία ανήκει η ευθύνη για τη χάραξη εξωτερικής πολιτικής. Και φυσικά αυτή η εξωτερική πολιτική στην Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στην αλληλεγγύη.

Αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό και από την Αυστρία. Ωστόσο η στάση της Βιέννης δεν είναι πολύ μακριά από τη θέση του Χορστ Ζεεχόφερ, στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης. Είναι σήμερα η κατάσταση εντελώς διαφορετική ή μήπως και η Αυστρία δεν οφείλει να καταλάβει; Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι απαραίτητη, αλλά δεν αποτελεί λύση. Η κυβέρνηση της Βιέννης δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της Βαρσοβίας ή της Βουδαπέστης. Η Αυστρία έχει κερδίσει σεβασμό στο παρελθόν λόγω των υπηρεσιών που έχει προσφέρει στους πρόσφυγες. Αυτό επίσης αποτελεί μια ευρωπαϊκή αξία».

Tα ανθρώπινα δικαιώματα αγνοήθηκαν επί χρόνια στη Μόρια

«Συλλογική ευρωπαϊκή αποτυχία της ΕΕ» για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
«Συλλογική ευρωπαϊκή αποτυχία της ΕΕ» για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σε σχόλιό της η αυστριακή Der Standard σχολιάζει την ευρωπαϊκή στάση μετά τα γεγονότα στη Μόρια και παρατηρεί: «Αυτό που συνέβη και συμβαίνει στη Μόρια δεν είναι ένα τοπικό δράμα και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως καθαρά ελληνική κακοδιαχείριση. Πρόκειται για μια συλλογική ευρωπαϊκή αποτυχία, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η ουσία και το πολυτιμότερο αγαθό της Ευρωπαϊκής Ένωσης: ο σεβασμός των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη Λέσβο αγνοήθηκαν επί χρόνια. Η Αθήνα, οι Βρυξέλλες, η Χάγη, το Παρίσι, το Βερολίνο γνώριζαν τα πάντα αλλά δεν τα παραδέχονταν. Ακόμη κι όταν ο κορωνοϊός απειλούσε δεν έγινε τίποτα για να μη μετατραπεί η Μόρια σε κόλαση (…) Μόνο όταν η φωτιά κατέστρεψε ολόκληρο το προσφυγικό κέντρο και άρχισαν να φτάνουν στα σαλόνια μας οι εικόνες από τη Μόρια, άρχισαν τα γραφειοκρατικά γρανάζια των Βρυξελλών να δουλεύουν πιο γρήγορα»

«Η Γερμανία και η Ελλάδα ζουν σε διαφορετικούς κόσμους»

Μια διαφορετική αποτίμηση της κατάστασης στη Λέσβο και στο πώς τη βλέπουν Έλληνες και Γερμανοί, με φόντο την Τουρκία, παρουσιάζει σχόλιο της Zeit, το οποίο σημειώνει τα εξής: «Όταν οι Γερμανοί κοιτάζουν τη Λέσβο, σκέφτονται τη δυστυχία των προσφύγων και τις τρομερές πυρκαγιές στο προσφυγικό κέντρο της Μόριας. Όταν η ελληνική κυβέρνηση κοιτάζει τη Λέσβο, αρχικά σκέφτεται την απειλούμενη ασφάλεια της Ελλάδας και στη συνέχεια των προσφύγων. Αυτή η σειρά πρόσληψης των γεγονότων φαίνεται σκληρή για πολλούς Γερμανούς. Αντιθέτως, πολλοί Έλληνες δεν καταλαβαίνουν γιατί οι Γερμανοί, που επέδειξαν τόσο ρεαλισμό και σκληρότητα στην ευρωκρίση, δεν θέλουν να κατανοήσουν τη σημερινή κατάσταση. Για άλλη μια φορά, οι Γερμανοί και οι Έλληνες ζουν σε δύο διαφορετικούς κόσμους.

Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί για τους πολίτες σε εμπόλεμη ζώνη, ένας τεράστιος κίνδυνος ασφάλειας στη μέση του ομορφότερου τόπου για διακοπές»
Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί για τους πολίτες σε εμπόλεμη ζώνη, ένας τεράστιος κίνδυνος ασφάλειας στη μέση του ομορφότερου τόπου για διακοπές»

Ωστόσο, όποιος θέλει πραγματικά να βοηθήσει στη Λέσβο θα πρέπει, εκτός από τη συνεχή προσφορά υποδοχής μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων στη Γερμανία, να κατανοήσει επίσης την επισφαλή κατάσταση που έχει αντιμετωπίσει η Ελλάδα στη Μεσόγειο. Για τους Έλληνες, το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι μόνο η θάλασσα, από την οποία έρχονται πρόσφυγες. Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί για τους πολίτες σε εμπόλεμη ζώνη, ένας τεράστιος κίνδυνος ασφάλειας στη μέση του ομορφότερου τόπου για διακοπές. Όποιος κοιτάξει τον χάρτη θα καταλάβει ότι η Ελλάδα, με τα χιλιάδες νησιά της, δύσκολα μπορεί να τα υπερασπιστεί ενάντια στην Τουρκία

(…) Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί Γερμανοί είναι ότι (…) η Άγκελα Μέρκελ μιλά στο τηλέφωνο πολλές φορές αυτές τις μέρες με τον Μητσοτάκη και τον Ερντογάν και διερευνά διακριτικά, εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα διαπραγματευτούν. Ο Ερντογάν πρόσφατα συμφώνησε να προβεί σε συνομιλίες μετά από μια βίαιη, πολεμική ρητορική, αποσύροντας ερευνητικό πλοίο. Όχι τυχαία. Η πίεση στην Τουρκία αυξάνεται: η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα πραγματοποίησαν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα αγοράζει νέα οπλικά συστήματα, κυρίως γαλλικής κατασκευής. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όλες οι πολιτικές ομάδες ζητούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Και την επόμενη εβδομάδα, οι ηγέτες του Συμβουλίου θα συναντηθούν για να τις συζητήσουν. Η ΕΕ χωρίζεται σε κακούς αστυνομικούς και καλούς. Η Μέρκελ παίζει τον τελευταίο ρόλο και προσπαθεί να επιφέρει ηρεμία στη μεσογειακή σύγκρουση μέσω μιας ελληνοτουρκικής συμφωνίας για μακροπρόθεσμες διαπραγματεύσεις».

Ελληνοτουρκικά: Γερμανικά υποβρύχια και για τις δύο πλευρές

FAZ: Και οι δύο πλευρές στο Αιγαίο βασίζονται σε γερμανική υποβρύχια εχνολογία
FAZ: Και οι δύο πλευρές στο Αιγαίο βασίζονται σε γερμανική υποβρύχια εχνολογία

Σε μια εκτενή σύγκριση του πολεμικού οπλοστασίου και της στρατιωτικής δυναμικής Ελλάδας και Τουρκίας προβαίνει στρατιωτική ανάλυση της FAZ και μεταξύ άλλων εστιάζει και στον κομβικής σημασίας τομέα των υποβρυχίων.«Οι Έλληνες υπερέχουν κάτω από τη θάλασσα» παρατηρεί η FAZ και σημειώνει: «Και οι δύο πλευρές στο πεδίο αυτό βασίζονται σε γερμανική ναυτική (σσ: υποβρύχια) τεχνολογία. Θα μπορούσε επομένως, στην περίπτωση ενός πολέμου υποβρυχίων, γερμανικά υποβρύχια να χρησιμοποιηθούν εναντίον γερμανικών σκαφών (…) Aναφορικά με τα υποβρύχια, η Ελλάδα διαθέτει σχετικό προβάδισμα. Και οι δύο πλευρές διαθέτουν αρκετά παλαιότερα μοντέλα υποβρυχίων. Τα εξαιρετικά αθόρυβα πετρελαιοκίνητα υποβρύχια τύπου 214, το καθένα με οκτώ σωλήνες τορπιλών, θεωρούνται ο πιο σύγχρονος τύπος υποβρυχίου. Η διαφορά των δύο χωρών έγκειται στο ότι η Ελλάδα διαθέτει συνολικά πέντε από αυτά τα υποβρύχια σε ενεργή υπηρεσία από το 2016, ενώ η Τουρκία απέκτησε το πρώτο στο πλαίσιο μεγαλύτερης παραγγελίας μόλις τον περασμένο χειμώνα. Η υποβρύχια συνεργασία αντιπροσωπεύει επί του παρόντος το μεγαλύτερο μέρος των γερμανικών εξαγωγών όπλων στην Τουρκία.»

Σε άλλο σημείο η ανάλυση συσχετίζει την πώληση γερμανικής ναυτικής τεχνολογίας με τη γερμανική διπλωματία στο πεδίο της ελληνοτουρκικής διένεξης: «Η σύγκριση δείχνει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος γερμανικής ναυτικής τεχνολογίας αναπτύσσεται σε κάθε πλευρά του Αιγαίου, γεγονός που καθιστά την  πολιτική κρίση ακόμη πιο ευαίσθητη για τη γερμανική διπλωματία από ό,τι θα ήταν ούτως ή άλλως».

Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα

«Οι γηραιότεροι διαβεβαιώνουν ότι τέτοιες καταιγίδες δεν είχαν ξανασυμβεί στο παρελθόν»
«Οι γηραιότεροι διαβεβαιώνουν ότι τέτοιες καταιγίδες δεν είχαν ξανασυμβεί στο παρελθόν»

Στο κυκλώνα Ιανό που πλήττει έντονα περιοχές της Ελλάδας αναφέρονται επίσης γερμανικά ΜΜΕ. Η Stuttgarter Zeitung παρατηρεί: «Ο "Ίανός" είναι μια καταιγίδα που μπορεί να πλήξει την περιοχή της Μεσογείου προς το τέλος του καλοκαιριού, όταν το νερό ακόμη εξατμίζεται λόγω των ακόμη υψηλών θερμοκρασιών. Όταν η καταιγίδα φτάσει στην ηπειρωτική Ελλάδα γίνεται λιγότερο βίαιη -  στην περίπτωση αυτή ο "Ίανος" κινήθηκε νότια κατά μήκος της δυτικής ακτής της Ελλάδας. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει πληγεί από καταιγίδες και ισχυρές βροντές, ενώ συχνά επέρχονται θάνατοι και τραυματισμοί. Οι γηραιότεροι στην Ελλάδα διαβεβαιώνουν ότι τέτοιες καταιγίδες δεν είχαν ξανασυμβεί στο παρελθόν.»

 dw

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελλάδα και Γερμανία ζουν «σε διαφορετικούς κόσμους»"

Δημοσκόπηση GPO: Στο 16,8% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη

Ισχυρό προβάδισμα στη ΝΔ και απόλυτη κυριαρχία στον Κυριάκο Μητσοτάκη δίνει η νέα δημοσκόπηση GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πολίτες τάσσονται υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, ενώ αναδεικνύουν ως καταλληλότερο πρωθυπουργό της χώρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με διαφορά 16,8%. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 39,6%, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 22,8%. Το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στο 6,9%, ενώ το ΚΚΕ στο 5,6%.

Στα όρια της εισόδου στη Βουλή βρίσκεται η Ελληνική Λύση με 3,3%, ενώ εκτός κοινοβουλίου βρίσκεται το ΜέΡΑ25 με 2,6%.

Συγκεκριμένα τα κόμματα λαμβάνουν:

ΝΔ 39,6%
ΣΥΡΙΖΑ 22,8%
ΚΙΝΑΛ 6,9%
ΚΚΕ 5,6%
ΕΛ. ΛΥΣΗ 3,3%
ΜΕΡΑ25 2,6%

Σύμφωνα με τη γνώμη των πολιτών, καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 52,8%, με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί με 26,4%.

Επιπλέον οι πολίτες τάσσονται υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία:

Ναι/ Μάλλον ναι 62,7%
Όχι/ Μάλλον όχι 35,7%

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, το 63,4% το θεωρεί λίγο έως καθόλου πιθανό, ενώ το 36,3% αρκετά έως πολύ πιθανό.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, οι πολίτες αξιολογούν τους κυβερνητικούς χειρισμούς ως εξής:

Θετικά/ Μάλλον θετικά 39,1%
Αρνητικά / Μάλλον αρνητικά 57,4%

Όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, το 55,4% κρίνει θετικά τους χειρισμούς του κυβερνόντος κόμματος, ενώ το το 74,4% λέει «ΝΑΙ» στη χρήση της μάσκας από τους μαθητές στα σχολεία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημοσκόπηση GPO: Στο 16,8% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Απόλυτη κυριαρχία Μητσοτάκη"

Τσίπρας – ΔΕΘ: Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει μια συγγνώμη από κάθε Ελληνα που εξαπάτησε (live)

Με συλλυπητήρια στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν από τον Ιανό ξεκίνησε την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  – Προοδευτική Συμμαχία καλωσόρισε τη μετατόπιση του κυρίου Μητσοτάκη γιατί εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. «Οφείλει όμως μια συγγνώμη, όχι από εμάς αλλά από κάθε Μακεδόνα, από κάθε Ελληνα που εξαπάτησε. Μια συγγνώμη που έβαλε το κόμμα πάνω από την πατρίδα», είπε.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον φαύλο κύκλο μιας σειρά από κρίσεις που έχουν βυθίσει στην ανασφάλεια τις Ελληνίδες και τους Ελληνες» και αναφέρθηκε σε κρίση οικονομική, κρίση υγειονομική και κρίση ήθικη και κρίση Δημοκρατίας: «Κρίση υγειονομική που γίνεται κάθε μέρα χειρότερη γιατί η κυβέρνηση σπατάλησε το χρόνο που χάρισε η κοινωνία – γιατί αντί για κρεβάτια ΜΕΘ, προσωπικό ο κ.Μητσοτάκης επέλεξε να μοιράζει κρατικό χρήμα σε μέσα ενημέρωσης για να τον υμνούν», «Κρίση οικονομική – Επί μήνες η κυβέρνηση έχει αφήσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στο έλεός τους», «Εχουμε κρίση Δημοκρατίας. Αν κάποιος ανοίξει την τηλεόρασή του θα νομίζει ότι ζει όχι απλά σε άλλη χώρα αλλά σε άλλο πλανήτη» και «Κρίση ηθική – Δικαστές διώκονται γιατί τόλμησαν να εξετάσουν τα σκάνδαλα στελεχών του κυβερνώντος κόμματος – Υπουργοί απολογούνται σε εκδότες λες κι είναι τα αφεντικά τους».

Στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας – ΔΕΘ: Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει μια συγγνώμη από κάθε Ελληνα που εξαπάτησε (live)"

Κακοκαιρία Ιανός στην Υδρα: Δείτε βίντεο

Δυνατή βροχή και μεγάλα κύματα «σφυροκοπούν» την Υδρα, καθώς η κακοκαιρία κάνει το πέρασμά της από το νησί.

Οι έντονες βροχοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες μετέτρεψαν τα σοκάκια και το λιμάνι σε λίμνη. Κάτοικοι καταγράφουν τις εικόνες με τα κινητά τους τηλέφωνα και δεν μπορούν να κρύψουν την έκπληξη τους από την σφοδρότητα της κακοκαιρίας.

Στα βίντεο που δημοσιεύει το protothema.gr, το νερό από την έντονη βροχόπτωση διασχίζει σαν ρυάκι τα σοκάκια του νησιού, καταλήγοντας στη θάλασσα με τους καταστηματάρχες να σπεύδουν να προφυλάξουν τις περιουσίες τους, μαζεύοντας άρον, άρον τα τραπεζοκαθίσματα. Ο όγκος της βροχής και η σφοδρότητα των ανέμων τρόμαξαν τους ντόπιους καθώς, όπως θα δείτε, ξεριζώθηκαν μέχρι και πέργκολες!

Δείτε βίντεο:

 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία Ιανός στην Υδρα: Δείτε βίντεο"

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Μακρακώμης Φθιώτιδας

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, ο Δήμος Μακρακώμης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η εν λόγω κήρυξη γίνεται για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στις 18-09-2020 στις παραπάνω περιοχές, με αποτέλεσμα την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και κατολισθήσεων.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για τέσσερις (4) μήνες, μέχρι την 18 Ιανουαρίου 2021.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Μακρακώμης Φθιώτιδας"

Κορωνοϊός: Στα 240 τα νέα κρούσματα, τα 99 στην Αττική - 4 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 240 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα.

Αναλυτικά τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν: 

34 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

99 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

5 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

• 1 κρούσμα στην Π.Ε Ευρυτανίας

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

• 1 κρούσμα στην Π.Ε Θήρας

• 12 κρούσματα από Π.Ε Ιωαννίνων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή

• 1 κρούσμα στην Π.Ε Καβάλας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε Καστοριάς

• 1 κρούσμα στην Π.Ε Κέρκυρας

• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

• 3 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

• 22 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 21 συνδεόμενα με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Μόριας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε Μεσσηνίας

• 4 κρούσματα στην Π.Ε Πέλλας

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε Ρεθύμνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξόδι στο εσωτερικό της χώρας

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

• 2 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων

• 1 κρούσμα στην Π.Ε Χίου

• 1 κρούσμα στην Π.Ε Αγίου Όρους

17 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14978, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

2576 (17.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6297 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

exelixi19

65 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 21 (32.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 177 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

 xartis19

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 331 θανάτους συνολικά στη χώρα. 122 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 240 τα νέα κρούσματα, τα 99 στην Αττική - 4 θάνατοι"

Κακοκαιρία Ιανός: Δείτε LIVE την πορεία του

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Ιανός: Δείτε LIVE την πορεία του"

Λίβανος: 1,3 τόνοι πυροτεχνημάτων εντοπίστηκαν από το στρατό στο λιμάνι της Βηρυτού

Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι εντόπισε 1,3 τόνους πυροτεχνημάτων στην διάρκεια μιας έρευνας στο λιμάνι της Βηρυτού, το οποίο καταστράφηκε τον προηγούμενο μήνα, από μία τεράστια έκρηξη, η οποία προκλήθηκε από μία μεγάλη ποσότητα χημικών, η οποία δεν είχε αποθηκευτεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας.

Η χθεσινή ανακοίνωση του στρατού στην ηλεκτρονική του σελίδα, ανέφερε ότι 1.320 κιλά πυροτεχνημάτων εντοπίστηκαν σε 120 κουτιά μέσα σε μία αποθήκη και στη διάρκεια μιας έρευνας στο λιμάνι. Ο εντοπισμός των πυροτεχνημάτων έγινε από μηχανικούς του στρατού.

Τόσο το λιμάνι, αλλά και ένα τμήμα της κεντρικής Βηρυτού ισοπεδώθηκαν από την τεράστια έκρηξη που έγινε στις 4 Αυγούστου, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 190 ανθρώπους.

Η τεράστια έκρηξη αποδόθηκε στους 2.750 τόνους νιτρικής αμμωνίας, που παρέμειναν σε συνθήκες ακατάλληλης αποθήκευσης, για χρόνια.

ΑΜΠΕ, Reuters/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Λίβανος: 1,3 τόνοι πυροτεχνημάτων εντοπίστηκαν από το στρατό στο λιμάνι της Βηρυτού"

Παυλόπουλος: Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να θωρακίζει αμυντικά τα νησία του Αιγαίου

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, μίλησε στην εκδήλωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στο Καστελλόριζο, με θέμα: «Η αμυντική θωράκιση των Ελληνικών Νησιών του Αιγαίου κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».  

Στο πλαίσιο αυτό, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:  

«Σε μια από τις πιο πρόσφατες προκλήσεις της η Τουρκία άρχισε, πάντα στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής της να προσθέτει ανύπαρκτα ζητήματα προς διαπραγμάτευση με την Ελλάδα -και, συνακόλουθα, ν’ αμφισβητεί την αδιαπραγμάτευτη Εθνική μας Θέση, ότι μεταξύ μας υφίσταται μια, και μόνη, διαφορά, εκείνη της οριοθέτησης της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών- να εγείρει εκ νέου και ζήτημα ως προς το αν η Ελλάδα έχει δικαίωμα να θωρακίζει αμυντικώς όλα, ανεξαιρέτως, τα Νησιά της στο Αιγαίο, και μάλιστα ανεξαρτήτως του ποια είναι η έκτασή τους και αν κατοικούνται ή όχι.  

Α. Αδιαπραγμάτευτη Εθνική μας Θέση είναι ότι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υφίσταται μια, και μόνη, διαφορά, εκείνη της οριοθέτησης της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών.  Ουδένα δε ζήτημα υφίσταται ως προς την αμυντική θωράκιση των Ελληνικών Νησιών του Αιγαίου.

1. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα -αλλά και την υποχρέωση, αφού τούτο αφορά την προστασία της Ελληνικής Επικράτειας- τόσο για δικό της λογαριασμό όσο και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πλήρες Κράτος-Μέλος της, να θωρακίζει αμυντικώς όλα, ανεξαιρέτως, τα Νησιά της στο Αιγαίο, ανεξαρτήτως της έκτασης του εδάφους τους και του αν κατοικούνται ή όχι. Το δικαίωμα αυτό στηρίζεται στις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, οι οποίες κατοχυρώνουν το δικαίωμα Κράτους-Μέλους του ΟΗΕ περί «νόμιμης άμυνας» όχι μόνο σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον του, αλλά και σε περίπτωση «απειλής χρήσης βίας» ή ακόμη και «επικείμενης απειλής», όπως προκύπτει από την πρακτική αυτού τούτου του ΟΗΕ.  Και είναι δεδομένο ότι η Τουρκία, ιδίως μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974, το εντελώς αυθαίρετο «casus belli» ως προς την επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης και τον σχηματισμό της «Στρατιάς το Αιγαίου», απειλεί διαχρονικώς και ευθέως την Ελλάδα, και με την χρήση βίας -όπως αποδεικνύει, επιπροσθέτως, η πρόσφατη στάση της, μετά την «σύναψη» του λεγόμενου «τουρκολιβυκού μνημονίου»- παραβιάζοντας ευθέως το Διεθνές Δίκαιο και, κατ’ εξοχήν, το Δίκαιο της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982.  Συνθήκη, η οποία δεσμεύει και την Τουρκία, μέσω γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

2. Πέραν τούτων, η Τουρκία ουδόλως και καθ’ οιονδήποτε τρόπο μπορεί να επικαλείται την Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων του 1947, δια της οποίας παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα.  Και αυτό επειδή η Τουρκία δεν υπήρξε συμβαλλόμενο μέρος στην ως άνω Συνθήκη, η οποία έχει συναφθεί μεταξύ των Συμμάχων νικητών του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και της Ιταλίας.  A fortiori, η Τουρκία οφείλει να σέβεται, στο ακέραιο, την Συνθήκη Ειρήνης, η οποία συνιστά, έναντι αυτής, «res inter alios acta».

B. To ίδιο δικαίωμα -άρα και την ίδια υποχρέωση- αντλεί η Ελλάδα και με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, σύμφωνα με τις ακόλουθες διευκρινίσεις και υπό τα δεδομένα της διαρκώς εντεινόμενης προκλητικής και επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας απέναντί της η οποία, κατά τα συμπεράσματα της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης της 10ης Σεπτεμβρίου 2020 στο Αιάκειο της Κορσικής, παραβιάζει ευθέως την Κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
 
1. Οι διατάξεις του άρθρου 42 παρ. 7 εδ. α΄ της ΣΕΕ, οι οποίες κατοχυρώνουν τις θεσμικές εγγυήσεις ενεργοποίησης της ρήτρας «Αμοιβαίας Άμυνας», όταν απειλείται Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραπέμπουν ευθέως, ως προς τις προϋποθέσεις ενεργοποίησης της ρήτρας αυτής, στις προμνημονευόμενες διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.  Κατά τούτο, οι ως άνω διατάξεις αποτελούν μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, οπότε η Ελλάδα έχει το δικαίωμα αμυντικής θωράκισης των Νησιών του Αιγαίου εναντίον της τουρκικής απειλής και με βάση το θεσμικό πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικαίου και του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

2. Επιπλέον, και ενόψει της κατάφωρης τουρκικής προκλητικότητας και ευθείας απειλής εναντίον της, η Ελλάδα δικαιούται, ανά πάσα στιγμή, να ζητήσει, ως Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ενεργοποίηση της ρήτρας «Αμοιβαίας Άμυνας», κατά τις διατάξεις του άρθρου 42 παρ. 7 της ΣΕΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα μπορεί να επικαλεσθεί την πρακτική, η οποία έχει έως τώρα ακολουθηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ενεργοποίηση της ως άνω ρήτρας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παυλόπουλος: Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να θωρακίζει αμυντικά τα νησία του Αιγαίου"

Συγκλονιστικό βίντεο από τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Ιανός στο Μουζάκι

Καταστροφικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας Ιανός από το Μουζάκι.

Σε βίντεο της ιστοσελίδας mouzakinews.gr, η επόμενη ημέρα χαρακτηρίζεται από τεράστιες ποσότητες νερού και μεγάλες ζημιές, όπως στο κέντρο υγείας και τη νέα γέφυρα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκλονιστικό βίντεο από τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Ιανός στο Μουζάκι"

Συλλυπητήρια του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα θύματα της κακοκαιρίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter πριν από λίγο έγραψε: «Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για τους συμπολίτες μας που χάθηκαν από το χτύπημα του Ιανού και να καλέσω τους πολίτες να παραμείνουν σε εγρήγορση όσο διαρκεί το φαινόμενο. Αυτό που προέχει τώρα είναι η προστασία της ζωής. Όλες οι πληγείσες περιοχές θα έχουν άμεση στήριξη».

Διαβάστε Περισσότερα » " Συλλυπητήρια του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα θύματα της κακοκαιρίας"

Πόσα αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι ανά ταμείο

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία που θα ανοίξει τον δρόμο για την καταβολή των αναδρομικών των κύριων συντάξεων στους συνταξιούχους του Δημοσίου για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

Το συνολικό ποσό των αναδρομικών φτάνει το 1,4 δισ. ευρώ σε 1 εκατ. συνταξιούχους. Από το ποσό αυτό τα 892 εκατ. ευρώ αφορούν τα αναδρομικά που θα δοθούν στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα για τις κύριες συντάξεις τους και τα 496 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου.

Όπως αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τα πρώτα αναδρομικά σε μια δόση σε ένα εκατ. συνταξιούχους το β’ δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, ενώ μέσα στον Δεκέμβριο θα δοθούν οι νέες συντάξεις και όλα τα αναδρομικά.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, όπως μεταδίδει το skai.gr, τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι ανά ταμείο διαμορφώνονται ως εξής:

-Από 700-4.560 ευρώ αναμένεται να διαμορφωθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ΙΚΑ
-Από 1.340-5.100 ευρώ θα είναι πάρουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου
-Από 4.500-9.000 ευρώ θα λάβουν οι δικαστικοί
-Από 1.450-3.400 ευρώ θα είναι τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ΕΤΑΑ
-Από 1.360-9.200 ευρώ αναμένεται να είναι τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους ΔΕΚΟ και τραπεζών
-Από 2.500-6.000 ευρώ θα πάρουν οι απόστρατοι
-Από 450-3.718 ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι ναυτικοί
-Από 1.000-3.730 ευρώ θα είναι τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους των υπόλοιπων ταμείων.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόσα αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι ανά ταμείο"

Σε απολογία στρατιωτικοί γιατί «δεν έπιασε» με την «πρώτη» το κινητό τους ενώ ήταν σε κανονική άδεια - Έλεος κύριοι...

Ντροπή να καλούνται σε απολογία στρατιωτικοί επειδή δεν “ήταν δυνατή η επικοινωνία” μαζί τους τις πρώτες ώρες της επιφυλακής στις 10 Αυγούστου. 

Εγκαλούν στρατιωτικό γιατί “το κινητό του δεν έπιανε”,με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί στη μονάδα του με καθυστέρηση ενώ ο άνθρωπος ήταν σε κανονική άδεια.

Να πούμε δύο πράγματα στους «αδέκαστους» που ζητούν την απολογία:

Αν δεν ξέρουν ότι βρισκόμαστε σε μια χώρα στην οποία υπάρχουν «νεκρά» σημεία στα οποία δεν πιάνουν και οι ΤΡΕΙΣ εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, τότε σίγουρα δεν ζουν σε αυτή την χώρα αλλά προφανώς στην... Ελβετία.

Επίσης να γίνει κατανοητό ότι και οι στρατιωτικοί είναι κανονικοί άνθρωποι με σάρκα και αίμα, με οικογένειες, με κοινωνικό περίγυρο και συνεπώς παίρνουν και άδειες καλοκαιρινές όπως και οι υπόλοιποι σε αυτή την χώρα.

Είναι φυσιολογικό λοιπόν να τύχουν διάφορα και να μην έχουν ανταπόκριση στρατιωτικού σε ετοιμότητα για επίθεση με το «πρώτο φως» της ημέρας.

Οι στρατιωτικοί στο σύνολο τους ανταποκρίθηκαν άψογα στην κατάσταση επιφυλακής η οποία προέκυψε σε μία περίοδο όπου οι περισσότεροι βρίσκονταν σε κανονική άδεια και ήταν διακοπές. Πάρα πολλοί επέστρεψαν ενώ βρίσκονταν στη πρώτη ημέρα διακοπών τους και επιβαρύνθηκαν οικονομικά αφού έχασαν όλα όσα είχαν ήδη πληρώσει. 

Δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς καθώς ξέρουν ότι «τα έχει αυτά η δουλειά»...

Λίγο κατανόηση λοιπόν από κάποιους για τα αυτονόητα...

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε απολογία στρατιωτικοί γιατί «δεν έπιασε» με την «πρώτη» το κινητό τους ενώ ήταν σε κανονική άδεια - Έλεος κύριοι..."

Μακρόν προς Τουρκία: Το μήνυμα της Κορσικής και του Ευρωκοινοβουλίου είναι ξεκάθαρο!

Νέο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter -γραμμένη μάλιστα και στα τουρκικά- ο Μακρόν επισημαίνει: «Από το Ajaccio (σσ το σημείο της Κορσικής όπου έγινε η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος MED7) στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία: Ας ξανανοίξουμε έναν υπεύθυνο διάλογο, καλή τη πίστει, χωρίς αφέλεια. Το ίδιο μήνυμα έστειλε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μοιάζει να έγινε ακουστό. Ας προχωρήσουμε μπροστά».

Υπενθυμίζεται πως στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου στην Κορσική και στην παράγραφο 6 που αφορά την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου και ιδίως τα όσα είπε μετά την ολοκλήρωσή της ο Εμανουέλ Μακρόν είναι προκαλέσει την οργή του τουρκικού Τύπου, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν είχε επιτεθεί προσωπικά κατά του Γάλλου Προέδρου.

Όσον αφορά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου -στο οποία επίσης έκανε αναφορά ο Εμανουέλ Μακρόν- με συντριπτική πλειοψηφία καλούσε την Τουρκία «να τερματίσει αμέσως κάθε περαιτέρω παράνομη έρευνα και γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, να απέχει από παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων και να σταματήσει την εθνικιστική πολεμοκάπηλη ρητορική».

Το ψήφισμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που έκανε λόγο για ανεδαφική, απαράδεκτη, εγωιστική απόφαση.

onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Μακρόν προς Τουρκία: Το μήνυμα της Κορσικής και του Ευρωκοινοβουλίου είναι ξεκάθαρο!"

Σουφλί: Έκλεψαν, έσφαξαν και έφαγαν κατσίκια στο Μεγάλο Δέρειο 29 λαθρομετανάστες, που τελικά συνελήφθησαν

Την στιγμή που το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης καταδίκαζε σε φυλάκιση 26 μηνών με αναστολή τον Εβρίτη κτηνοτρόφο γιατί προσπάθησε να βοηθήσει την αστυνομία στη σύλληψη 8 Τούρκων που μπήκαν παράνομα στην χώρα και ακολούθησε συμπλοκή ανάμεσα τους, 29 λαθρομετανάστες δρούσαν ασύδοτοι και ανεξέλεγκτοι μερικές δεκάδες χιλιόμετρα πιο μακριά, στο χωριό της περιοχής Σουφλίου. Όλοι τους κατάφεραν να περάσουν ανενόχλητοι και χωρίς να εντοπιστούν από τις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις μέσω του ποταμού Έβρου (αν και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μπαίνουν τελικά μέσω… Βουλγαρίας” στην συγκεκριμένη περιοχή) και έφτασαν στον ορεινό όγκο. Εκεί που συχνά εμφανίζονται και κυκλοφορούν σχεδόν με την άνεση τους… όλες οι φυλές του κόσμου.

Σύμφωνα με όσα μας κατήγγειλαν οι κάτοικοι του Μεγάλου Δερείου, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι οποίοι μας έστειλαν και τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, νεαρός κτηνοτρόφος διαπίστωσε ότι του έκλεψαν δύο κατσίκες και πήγε στο χωριό να ενημερώσει τον πατέρα του. Αυτοί, μαζί με νεαρούς συγχωριανούς τους έψαξαν μέσα στο δάσος και εντόπισαν τους 29 λαθρομετανάστες, νεαρούς στην πλειοψηφία τους, να έχουν ήδη μαγειρέψει και φάει τα δυο ζώα που έκλεψαν. Δίπλα τους άλλωστε υπήρχαν και τα σύνεργα αλλά και τα σκεύη της υπαίθριας κουζίνας που χρησιμοποίησαν. Εξάλλου και σε πολλά ακόμα σημεία του ορεινού όγκου στα Πομακοχώρια, υπάρχουν παρόμοιες υπαίθριες κουζίνες μέσα στο δάσος. Κι ύστερα αναρωτιούνται κάποιοι πως ξεσπούν τόσες πυρκαγιές και καίγονται τα δάση του Έβρου.

Οι κάτοικοι του Μεγάλου Δερείου, που ήταν πολλοί μαζί γιατί ο αριθμός των λαθρομεταναστών ήταν μεγάλος και φοβήθηκαν μην αντιδράσουν και τους επιτεθούν, ειδοποίησαν την αστυνομία η οποία έφτασε έστω και με καθυστέρηση και τους συνέλαβε. Δίπλα τους υπήρχε μάλιστα και ένα αυτοκίνητο που θα το χρησιμοποιούσαν οι διακινητές για την μεταφορά τους προς το εσωτερικό της χώρας, μέσω του δρόμου που υπάρχει παράλληλα με τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί και συνέλαβαν τους 29 λαθρομετανάστες αποχώρησαν. Άλλωστε δεν θέλει και πολύ να… μπλέξουν και αυτοί όπως ο Φεριώτης κτηνοτρόφος και να βρεθούν κατηγορούμενοι, με κάμποσους μήνες φυλάκιση στις πλάτες τους, έστω και με αναστολή.

 evros-news

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουφλί: Έκλεψαν, έσφαξαν και έφαγαν κατσίκια στο Μεγάλο Δέρειο 29 λαθρομετανάστες, που τελικά συνελήφθησαν"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news