facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Άμεσα έρευνες με εντολή Χαρδαλιά, για τις συνεχόμενες φωτιές στον Έβρο

Με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποιήθηκε μεικτό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αν. Μακεδονίας & Θράκης, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στον Έβρο.

Η απόφαση πάρθηκε μετά από συνεννόηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη, λόγω της εκδήλωσης μεγάλου αριθμού ενάρξεων πυρκαγιών στην Π.Ε. Έβρου.

Αρχηγός Πυροσβεστικής: Πρωτόγνωρος αριθμός πυρκαγιών για τα κλιματικά δεδομένα

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος δήλωσε ότι, το τελευταίο 48ωρο εκδηλώθηκαν δεκαπέντε (15) δασικές πυρκαγιές στην Π.Ε. Έβρου, στους Δήμους: Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών ο αριθμός ενάρξεων είναι πρωτόγνωρος σε σχέση με τα κλιματικά δεδομένα της εποχής.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή και επαγρύπνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα, κάθε νέα εκδήλωση πυρκαγιάς, αλλά και να διερευνηθούν τα αίτια πρόκλησης τους.

evros-news
Διαβάστε Περισσότερα » "Άμεσα έρευνες με εντολή Χαρδαλιά, για τις συνεχόμενες φωτιές στον Έβρο"

Μεγάλη φωτιά στα Συχαινά της Πάτρας- ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 10:00 το βράδυ της Τετάρτης στην ευρύτερη περιοχή των Συχαινών-Βούντενης της Πάτρας.

Η φωτιά είναι πάνω από την Περιμετρική και κοντά στο ύψος του τούνελ.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 20 οχήματα και Αστυνομία.

Όπως μεταδίδει από το σημείο της φωτιάς ο ρεπόρτερ του thebest.gr, Γιάννης Πομώνης, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη να την κρατήσουν πάνω από την Περιμετρική.

Η Αστυνομία ρυθμίζει την κυκλοφορία και απαγορεύει την άνοδο των οχημάτων από την οδό Αρτέμιδος.

Συνδράμει ο κρατικός μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Κοντά σε σπίτι οι φλόγες της φωτιάς

Σε πολύ μικρή απόσταση από σπίτι βρίσκονται οι φλόγες της μεγάλης φωτιάς. Το σπίτι βρίσκεται κάτω από την Περιμετρική και στο σημείο έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να το σώσουν. Οι άνεμοι είναι δυνατοί και δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » " Μεγάλη φωτιά στα Συχαινά της Πάτρας- ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ"

Λιβύη: Παραιτείται ο Σάρατζ

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, Φαγιέζ αλ Σάρατζ. .

Ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει την εξουσία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση του Σάρατζ έγινε σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Η κυβέρνηση του Σάρατζ εδρεύει στην Τρίπολη ενώ η ανατολική Λιβύη και μεγάλο μέρος του νότου της χώρας ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Παραιτείται ο Σάρατζ"

Μητσοτάκης: Αν δεν τα βρούμε με την Τουρκία, θα πάμε στη Χάγη

«Αυτά που συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία ή την Κύπρο και την Τουρκία. Είναι ένα πρόβλημα που έχει καθαρά ευρωπαϊκή διάσταση. Και η Ευρώπη κατέστησε απολύτως σαφές ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του Economist ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε πει κάτι απολύτως ξεκάθαρο από την αρχή: Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με την Τουρκία, μέσω διερευνητικών συνομιλιών, για το ένα θέμα, που αφορά την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Διεξάγονταν συζητήσεις επί σειρά ετών. Σημειώθηκε πρόοδος, όμως ποτέ δεν φτάσαμε σε συμφωνία. Θα επαναλάβουμε αυτές τις συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος: ότι αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να φέρουμε το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και θα σεβαστούμε την απόφαση, η οποία θα βασίζεται σε συνυποσχετικό το οποίο θα υπογράψουμε με την Τουρκία».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Αν δεν τα βρούμε με την Τουρκία, θα πάμε στη Χάγη"

Σχεδόν 10.000 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο στην Γαλλία!

Η Γαλλία είχε 9.784 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, ο τρίτος υψηλότερος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων από τότε που άρχισε η διασπορά της νόσου στη χώρα στο τέλος του χειμώνα και αριθμός που είναι πολύ κοντά στο επίπεδο ρεκόρ που έχει καταγράψει μετά την έναρξη της διενέργειας των τεστ σε μεγάλη κλίμακα στη χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα οι γαλλικές υγειονομικές αρχές.

Επίσης, 46 ασθενείς με Covid πέθαναν στο νοσοκομείο τις τελευταίες 24 ώρες, έναντι 37 το προηγούμενο 24ωρο, διευκρινίζει η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Γαλλίας στην ιστοσελίδα της, ενώ το όριο των 31.000 θανάτων ξεπεράστηκε σήμερα, Τετάρτη (31.045).

Πιο αναλυτικά, 9.784 κρούσματα μόλυνσης επιβεβαιώθηκαν μεταξύ Τρίτης και Τετάρτης, έναντι 7.852 κρουσμάτων το προηγούμενο 24ωρο. Το ρεκόρ μολύνσεων καταγράφηκε το Σάββατο με περισσότερα από 10.000 κρούσματα σε ένα 24ωρο.

Κατά τις τελευταίες επτά ημέρες νοσηλεύτηκαν 2.976 ασθενείς με Covid, δηλαδή περισσότεροι από 250 συγκριτικά με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγουμένη.

Το τελευταίο 24ωρο, 649 νέοι ασθενείς νοσηλεύτηκαν, επιβεβαιώνοντας μια ανοδική καμπύλη (545 τη Δευτέρα, 642 την Τρίτη).

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονταν απόψε 508 ασθενείς (έναντι 479 χθες), εκ των οποίων 100 εισήχθησαν τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ υπήρχαν σχεδόν 50 νέες εισαγωγές στις ΜΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου

Αντίθετα, το ποσοστό θετικότητας των τεστ παρέμεινε σταθερό στο 5,4%.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχεδόν 10.000 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο στην Γαλλία!"

Κατηγορούμενος με τον αντιρατσιστικό νόμο δικάζεται ο κτηνοτρόφος για την συμπλοκή με τους Τούρκους!!!

-Βαριές σωματικές κακώσεις και ρήξη τένοντα χεριού του προκάλεσαν οι Τούρκοι που του επιτέθηκαν
-“Παράνομη σωματική βία με ρατσιστικά χαρακτηριστικά”, είναι η βαριά κατηγορία εναντίον του βάση του αντιρατσιστικού νόμου

Αν είναι δυνατόν. Κατηγορούμενο με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, πάνε να δικάσουν τον κτηνοτρόφο από τις Φέρες, για την άγρια συμπλοκή με τους Τούρκους που πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα, προχθές το απόγευμα σε αγροτική περιοχή κοντά στο Δέλτα του Έβρου!!!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, το οποίο ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ χθες ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ την συγκεκριμένη υπόθεση, ο νεαρός κτηνοτρόφος που οδηγήθηκε σήμερα, όπως και οι 5 ενήλικες Τούρκοι (υπήρχαν και 3 παιδιά) στα δικαστήρια της Αλεξανδρούπολης για να δικαστούν στο αυτόφωρο αλλά η δίκη αναβλήθηκε για την Παρασκευή, αντιμετωπίζει την κατηγορία της “παράνομης σωματικής βίας με ρατσιστικά χαρακτηριστικά”. Οι Τούρκοι που του επιτέθηκαν και συνεπλάκησαν μαζί του δημιουργώντας του σοβαρά τραύματα σε διάφορα σημεία του σώματος, κατηγορούνται για σωματική βλάβη και παράνομη είσοδο στην χώρα.

Η κατηγορία όμως με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, η οποία πολλαπλασιάζει οποιαδήποτε ποινή επί τον αριθμό των ατόμων που θα κριθεί ότι στράφηκε, μπορεί να επιφέρει βαριά ποινή στον κάτοικο των Φερών, ο οποίος όπως και όλοι οι συντοπίτες του προσπάθησε να βοηθήσει την αστυνομία στην σύλληψη των λαθρομεταναστών και βρήκε τον μπελά του, αφού μπορεί και να καταλήξει τελικά στην φυλακή.

Βαριές κακώσεις και ρήξη τένοντα ο κτηνοτρόφος

Τόσο ο κτηνοτρόφος όσο και οι Τούρκοι που συνεπλάκησαν μαζί του, εξετάστηκαν από ιατροδικαστή και ενώ η διάγνωση για αυτούς ήταν ελαφριές σωματικές κακώσεις, ο νεαρός κτηνοτρόφος φέρει βαριές σωματικές κακώσεις στο πρόσωπο και τα χέρια από την συμπλοκή, ενώ υπέστη και ρήξη τένοντα του χεριού και μάλλον θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Η ιατροδικαστική έκθεση είναι φυσικά στοιχείο της δικογραφίας, αλλά πρώτα θα πρέπει να… ξεμπλέξει με τα δικαστήρια, αφού θα καθίσει την Παρασκευή στο εδώλιο του κατηγορουμένου και με τον κίνδυνο να του επιβληθεί βαριά ποινή.

evros-news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατηγορούμενος με τον αντιρατσιστικό νόμο δικάζεται ο κτηνοτρόφος για την συμπλοκή με τους Τούρκους!!!"

Ένωση Γιατρών ΕΟΠΥΥ: Χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το νέο κύμα της επιδημίας

Απλήρωτοι και αποκλεισμένοι από το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των παραστατικών για αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ είναι οι οικογενειακοί γιατροί, παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι, που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥ). Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, σε δυσχερή θέση βρίσκονται και οι γιατροί των άλλων ειδικοτήτων, «που περιμένουν την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις της τρέχουσας περιόδου».

Αναδεικνύει δε η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ το μείζον θέμα της λήξης των συμβάσεων σε δύο εβδομάδες, στις 30 Σεπτεμβρίου, που έχουν υπογράψει με τον ΕΟΠΥΥ 800 οικογενειακοί γιατροί και για το οποίο δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας. Με δεδομένο ότι το νέο κύμα της επιδημίας κορωνοϊού που θα συμπέσει με εκείνο της εποχικής γρίπης, και το φορτίο των ιών και των λοιμώξεων που θα υπάρχει στη χώρα, αντιλαμβάνεται κάποιος τη σημασία των δομών και των γιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

«Παρόλο που η πανδημία εξελίσσεται, αναμένεται ακόμη η προκήρυξη των 800 θέσεων των λοιπών ειδικοτήτων που θα ενίσχυαν περαιτέρω την Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας των πολιτών, δέσμευση που ανακοινώθηκε προ έτους από τον Υπουργό Υγείας και τον Πρωθυπουργό της χώρας» αναφέρει το προεδρείο της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ.

Ζητούν επίσης την διόρθωση των αμοιβών τους, εξηγώντας πως «ο διαφορετικός τρόπος αποζημίωσης (πάγια αντιμισθία, per capita, κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή) των ιατρών του ΕΟΠΥΥ δημιουργεί ανισότητα, η δε μορφή αμοιβής με πάγια αντιμισθία, ασχέτως καταγραφής αριθμού επισκέψεων, δημιουργεί αντιπαραγωγικό πρότυπο».

Αναφερόμενοι στο χρόνιο πια πρόβλημα των εκπτώσεων ογκου και αυτοπαραπομπής (rebate) στην αποζημίωση και των περικοπών αποζημίωσης του εργαστηριακού τομέα της ΠΦΥ μέσω του μηχανισμού του clawback τονίζουν πως «δημιουργεί συνθήκες στραγγαλισμού της διάγνωσης, η οποία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Τέλος, και με την επιδημία σε πλήρη εξέλιξη υπογραμμίζουν την οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται για τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς και τα ιδιωτικά εργαστήρια η προμήθεια μέτρων ατομικών προστασίας και η τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Ένωση Γιατρών ΕΟΠΥΥ: Χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το νέο κύμα της επιδημίας"

Αλεξανδρούπολη: Συνεχίζει να καίει η φωτιά μεταξύ Λουτρών και Νίψας – Δεύτερη πολύ δύσκολη νύχτα

Δεύτερη πολύ δύσκολη νύχτα για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, αφού η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από 25 ώρες στην περιοχή μεταξύ Μελίας-Λουτριών και Νίψας, όχι απλά επιμένει αλλά η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Παρά την μεγάλη κινητοποίηση όλη την ημέρα, με τις απανωτές ρίψεις τόνων νερού από δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα “Καναντέρ” και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα, τα δυο μεγάλα Erickson και ένα που εδρεύει στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, αλλά και τις ηρωικές προσπάθειες των πεζοπόρων τμημάτων, οι δυνατοί άνεμοι, το δύσβατο της περιοχής και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις, δεν επέτρεψαν να υπάρξει έλεγχος της φωτιάς.



evros-news
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξανδρούπολη: Συνεχίζει να καίει η φωτιά μεταξύ Λουτρών και Νίψας – Δεύτερη πολύ δύσκολη νύχτα"

Τσαβούσογλου: Το Oruc Reis θα επιστρέψει στην Ανατολική Μεσόγειο – Αποστρατικοποίηση νησιών και “νέα” Συνθήκη Σεβρών

Για την επιστροφή του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο διαβεβαίωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη του στο CNN Turk, θέτοντας εκ νέου το ζήτημα αποστρατικοποίησης νησιών, αλλά και τη “νέα” Συνθήκη των Σεβρών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη ότι ο ελλιμενισμός του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis για εργασίες συντήρησης, δεν σημαίνει ότι έχουν τελειώσει οι επιχειρήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως είπε, επικαλούμενος το υπουργείο Ενέργειας, η συντήρηση του πλοίου μπορεί να διαρκέσει “μερικές εβδομάδες”. “Αφού ολοκληρωθεί η συντήρηση, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας με αποφασιστικότητα”, πρόσθεσε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να διαπραγματευθεί υπό προϋποθέσεις, διότι πρώτα η Ελλάδα θέτει τους δικούς της όρους. “Με όλες αυτές τις δηλώσεις που κάνει, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της συμπεριφορά. Εμείς αυτό που λέμε είναι πως διαπραγματευόμαστε με όλους. Όταν η Ελλάδα ξεκινά να θέτει προϋποθέσεις, τότε έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις. Έχουμε θέσεις και θέλουμε να τις βγάλουμε μπροστά. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι αδύναμες, δεν θέλουν να βρεθεί λύση σε σημαντικά ζητήματα. Πρέπει να συζητήσουμε για το συνολικό πακέτο, όχι για κάθε ένα ξεχωριστά. Έχουμε κάνει ειλικρινείς προσφορές για να λύσουμε τα ζητήματά μας με την Ελλάδα. Δείξαμε καλές προθέσεις, αλλά η Ελλάδα δεν τις δέχεται”.

Παίρνοντας τη… σκυτάλη από τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο Τσαβούσογλου έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών. “Η Αθήνα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, που μιλούσαν για αποστρατικοποιημένα νησιά. Η Χίος είναι ένα από αυτά τα νησιά και η Ελλάδα ανακοίνωσε με Navtex πως θα κάνει άσκηση εκεί. Εμείς βγάλαμε άλλη Navtex, αναφέροντας πως παραβιάζουν τη Λωζάννη. Τους προειδοποιήσαμε γι’ αυτό, υπάρχουν δεσμεύσεις γι’ αυτά τα νησιά κι εμείς παραμείναμε σιωπηλοί. Η Ελλάδα ξεκίνησε να εξοπλίζει τα νησιά από το 1960, το παραδέχτηκε το 1974. Παραδέχεται πως το κάνει για λόγους που δεν είναι νόμιμους. Η Ελλάδα προσπάθησε να εμπλέξει και το ΝΑΤΟ στο παρελθόν, αλλά εμείς ήμασταν πάντα αντίθετοι. Η Ελλάδα μιλά για διεθνείς κανόνες και για δικαστήρια, αλλά αυτή είναι που δεν τους αναγνωρίζει. Θα διατηρήσουμε αυτό το θέμα στην ατζέντα μας και θα το επισημαίνουμε στη διεθνή κοινότητα. Θέλουμε μέσα από τον διάλογο να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Δεν λένε την αλήθεια, πρέπει να είναι ειλικρινείς για να λυθούν τα προβλήματα. Πρέπει να εγκαταλείψουν τον χάρτη της Σεβίλλης. Όταν φέρνουμε το θέμα αυτό στη συζήτηση, μας απαντούν πως δεν θέλουν να το διαπραγματευτούν μαζί μας και πως είναι εσωτερική τους υπόθεση. Οπλίζουν τα νησιά από το 1974, όμως καμία τουρκική επίθεση δεν έχει γίνει σε αυτά. Υπάρχει βαρύς οπλισμός στα νησιά αυτά, οπλισμός που δεν συμβαδίζει με τις συμφωνίες. Έτσι κι εμείς μερικές φορές παίρνουμε μέτρα με αεροπλάνα και πλοία για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή”.

Για την πιθανή επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ, είπε: “Η Ελλάδα έχει μείνει μόνη με τη Γαλλία, βλέπουμε πως οι υπόλοιπες χώρες δεν θέλουν να μας επιβάλουν κυρώσεις, ειδικά η Γερμανία. Τελικά, όμως, διαλέγουν την Ελλάδα και την Κύπρο για λόγους αλληλεγγύης. “Αν δεν υποστηρίξετε τις θέσεις μας, θα θέσουμε βέτο στις κυρώσεις στη Λευκορωσία” είπαν Ελλάδα και Κύπρος στην ΕΕ. Κρατούν όμηρο την ΕΕ. Εμείς πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο, ωστόσο δεν περιμένω επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία”.

cnnturk/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Το Oruc Reis θα επιστρέψει στην Ανατολική Μεσόγειο – Αποστρατικοποίηση νησιών και “νέα” Συνθήκη Σεβρών"

Κομισιόν: Η παράταση της τουρκικής Navtex θα πυροδοτήσει νέες εντάσεις

«Η απόφαση της Τουρκίας για παράταση της NAVTEX για το Γιαβούζ, θα πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πήτερ Στάνο.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Στάνο αναφέρει ότι «η πρόσφατη απόσυρση του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις, είναι ένα σημαντικό βήμα που ανοίγει το δρόμο για έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Παράλληλα επισημαίνει ότι «η Ε.Ε. ζητεί επίσης παρόμοιες αποφάσεις με την Κύπρο.

Η ανακοίνωση της Τουρκίας την Τρίτη σχετικά με την επέκταση του Navtex για το Γιαβούζ, θα πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια στιγμή που υπάρχει η ευκαιρία να συνεχίσει την άμεση αποκλιμάκωση και να συνεχίσει τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες είναι η μόνη πορεία προς μόνιμες λύσεις».

news
Διαβάστε Περισσότερα » " Κομισιόν: Η παράταση της τουρκικής Navtex θα πυροδοτήσει νέες εντάσεις"

Die Welt: Σε υψηλό επίπεδο οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Γερμανία προς την Τουρκία

Οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία παραμένουν σε υψηλό επίπεδο παρά τις τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο και τις απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. «Είναι σκανδαλώδες το γεγονός αυτό», τονίζει βουλευτής της Αριστεράς στην συντηρητική «Welt».

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας περίπου 22,85 εκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία για φέτος. Αυτό προκύπτει από την απάντηση σε γραπτή ερώτηση της αναπληρώτριας επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke ) Σέβιμ Ντάγκντελεν, γράφει η «Welt». Η προσωρινή αυτή αξία των εξαγωγών σχετίζεται με μεμονωμένες άδειες που είχαν εκδοθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση έως τις 31 Αυγούστου 2020.


Σύμφωνα με πληροφορίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, οι εξαγωγές αυτές δεν περιλάμβαναν πολεμικά όπλα. Για ολόκληρο το έτος 2019, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε υπολογίσει ότι οι μεμονωμένες άδειες τέτοιων εξαγωγών προς την Τουρκία ανέρχονταν στα 26,13 εκατομμύρια ευρώ. Αναγωγικά, ο όγκος των εγκεκριμένων εξαγωγών για φέτος θα μπορούσε να υπερβεί το προηγούμενο έτος. Σημαντική αύξηση υπήρξε ήδη το 2019 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (που ήταν 12,9 εκατομμύρια ευρώ).

«Είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να εξοπλίζει την Τουρκία αν λάβει κανείς υπόψη τις στρατιωτικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με ανοιχτές απειλές πολέμου εναντίον των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδας και Κύπρου. Επίσης, και λόγω της μόνιμης παραβίασης του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ εναντίον της Λιβύης, η Τουρκία δεν θα πρέπει πλέον να ανταμείβεται με στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Γερμανία. Οι εξαγωγές πρέπει να μειωθούν στο μηδέν», δήλωσε η Ντάγκντελεν.

Die Welt, ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Die Welt: Σε υψηλό επίπεδο οι εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Γερμανία προς την Τουρκία"

Μεταμεσονύκτια διαμαρτυρία από καταστηματάρχες το Σάββατο

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου τα καταστήματα εστίασης κλείνουν στις 00.00 και μετά προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του συντονιστικού του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης, από την κυβέρνηση ζητείται:
  1. Κατάργηση του οριζόντιου μέτρου του ωραρίου, με παράλληλη διάκριση των περιορισμών του ωραρίου με κριτήρια ΚΑΔ, τ.μ. και συνδυασμών εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Η αρχή της αναλογικότητας καταστρατηγείται δραματικά με αυτό το μέτρο και αναγκάζει τον κόσμο που είναι προστατευμένος στα μαγαζιά μας, που τηρούνται όλοι οι υγειονομικοί κανόνες και οι αποστάσεις, να συνωστίζεται στις πλατείες μετά τις 00.00.
  2. Νομοθετική ρύθμιση μείωσης των ενοικίων και απαγόρευση εξώσεων με παράλληλες ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες.
  3. Πλήρης επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και επιδότηση του μισθολογικού κόστους κατά 50%, σύμφωνα με τα πρότυπα Ιταλίας και Γερμανίας.
  4. Φ.Π.Α. 6% για όλη την εστίαση έως τον Μάη του 2021.
  5. Επιχορήγηση 10% επί του τζίρου του 2019 στις μικρές επιχειρήσεις.
  6. Μείωση σε όλα τα δημοτικά τέλη κατά 50%.
  7. Νέα ρύθμιση 120 δόσεων με μηδενικά επιτόκια.
  8. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.
  9. Σε περίπτωση ανάγκης επιβολής σκληρών περιοριστικών μέτρων (τοπικά lock down) παράλληλη επιδότηση ιδιοκτητών και εργαζομένων.
  10. Μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ με περισσότερες δόσεις στις ρυθμίσεις.
  11. Προστασία 1ης κατοικίας.
  12. Θέσπιση Δικαιοστασίου σε όλη τη ελληνική επικράτεια.
Τα παραπάνω αιτήματα προτείνεται να έχουν ισχύ έως τον Μάη του 2021.

 euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταμεσονύκτια διαμαρτυρία από καταστηματάρχες το Σάββατο"

Ερντογάν σε Μέρκελ: «Θα συνεχίσουμε την ενεργητική μας πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο»

Επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε το απόγευμα της Τετάρτης, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ηγέτες Γερμανίας και Τουρκίας συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν είπε πως αν υπάρξει μια εποικοδομητική και με ίσους όρους προσέγγιση στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, τότε οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μέσω διαπραγμάτευσης και συμβιβασμών.

Ακόμη, ανέφερε πως τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να κρατήσουν ενιαία στάση, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα της Τουρκίας, ξεκαθαρίζοντας πως η χώρα του θα συνεχίσει να εφαρμόζει ενεργητική πολιτική σε αυτό το κομμάτι.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, επίσης, από την πλευρά της Τουρκίας οι Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Ερντογάν σε Μέρκελ: «Θα συνεχίσουμε την ενεργητική μας πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο»"

Μόνο με αρνητικό τεστ στην Ελλάδα οι ταξιδιώτες από Ουγγαρία

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημέρωσε το επιβατικό κοινό για τις αεροπορικές οδηγίες (notams) που θα ισχύoυν έως και την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020 και έχουν ως στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία Covid-19:

* Ανακοινώνεται ότι με νέα αεροπορική οδηγία που θα ισχύει από την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου με διάρκεια έως 30 Σεπτεμβρίου, όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Ουγγαρία θα εισέρχονται στη χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.

* Παρατείνεται η αεροπορική οδηγία (notam) που αφορά την αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έως τις 30/9/2020 τα μεσάνυχτα.

* Επεκτείνεται η αεροπορική οδηγία έως τις 30/9/2020 και ώρα 23:59, η οποία προβλέπει ότι όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στο Δ.Α.Α «Ελευθέριος Βενιζέλος», αποκλείοντας τα δρομολόγια στα υπόλοιπα αεροδρόμια.

* Επίσης παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου η notam που προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάλτα, Βέλγιο, Ισπανία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα εισέρχονται στη χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Από τη συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία σε σχέση με την προϋπάρχουσα βγαίνει από τη λίστα άφιξης μόνο με αρνητικό τεστ 72 ωρών η Σουηδία αλλά παραμένει το μέτρο υποβολής σε δειγματοληπτικά τεστ για Covid-19 σε επιβάτες από τη σκανδιναβική χώρα.

* Παράλληλα επεκτείνεται η αεροπορική οδηγία έως τις 30/9/2020 που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από τη συγκεκριμένη nοtam εξαιρούνται οι πολίτες των ακόλουθων 11 χωρών: Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

* Όσον αφορά την αεροπορική οδηγία (notam) που αφορά τους ταξιδιώτες από Ισραήλ παρατείνεται επίσης έως τις 30 Σεπτεμβρίου και προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Ισραήλ θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί με τη μέθοδο PCR (λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος), μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Επίσης οι μόνιμοι κάτοικοι Ισραήλ που έρχονται στην Ελλάδα θα επανυποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ για Covid-19 ενώ ορίζεται ανώτατο όριο εισόδου 5.000 ταξιδιωτών την εβδομάδα από 1.200 άτομα και αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της ελληνικής επικράτειας αντί του περιορισμού αφίξεων μόνο στα α/δ Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Κέρκυρας και Κω που προέβλεπε η προηγούμενη notam.

* Παρατείνεται έως τις 30/9/2020 η προσωρινή αναστολή όλων των επιβατικών πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και της περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία.

* Η ΥΠΑ ενημερώνει και για την παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου της υποχρεωτικής συμπλήρωσης της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα. Η συμπλήρωση μπορεί να γίνεται όχι αργότερα από την προηγούμενη ημέρα άφιξης.

Επισημαίνεται ότι πριν από την αποδοχή των επιβατών για επιβίβαση, οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν: α) την επιβεβαίωση για υποβολή PLF τουλάχιστον την προηγούμενη ημέρα πριν από την πτήση, το οποίο είναι υποχρεωτικό ταξιδιωτικό έγγραφο, β) την αλληλογραφία με τον κωδικό QR και το PLF. Αεροπορικές εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με αυτή την υποχρέωση ελέγχου θα είναι υπεύθυνες για τον επαναπατρισμό των επιβατών με έξοδα της εταιρείας.

* Υπενθυμίζεται ότι έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2020 ισχύει και η αεροπορική οδηγία (notam) για Ρωσία, η οποία προβλέπει είσοδο μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου, καθώς και ανώτατο όριο 500 επιβατών την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, οι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας που έρχονται στην Ελλάδα θα επανυποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ για Covid-19.

Για τις notams (παρατάσεις, αντικαταστάσεις, νέες και τροποποιήσεις), ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες αεροπορικές οδηγίες. Επίσης εξαιρούνται τα προγράμματα επαναπατρισμού Ελλήνων.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόνο με αρνητικό τεστ στην Ελλάδα οι ταξιδιώτες από Ουγγαρία"

Ξυλοδαρμός καθηγητή στα Χανιά: «Ο πατέρας του μαθητή με κουτούλησε, με κλώτσησε και μετά άρχισε να με βρίζει»

«Πρώτα με χτύπησε, με κουτούλησε, με κλώτσησε και μετά άρχισε να με βρίζει», τα λόγια του καθηγητή που συγκλονίζουν ύστερα από τη βίαιη επίθεση που δέχτηκε από τον πατέρα μαθητή, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 14 μηνών


Ο 54χρονος καθηγητής Πληροφορικής του Γυμνασίου Χανίων, Γιάννης Φραγκάκης, ο οποίος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από γονέα μαθητή επειδή ζήτησε από το παιδί να φορέσει μάσκα, μιλά στο protothema.gr  για την εφιαλτική εμπειρία του. 



kathigitis2



kathigitis3




«Τα έχω καταθεσει όλα κατα την διαδικασία της δίκης, τα πράγματα ήταν απλά. Αυτός άρχισε να με βρίζει αλλά πρώτα με χτύπησε. Εγώ ήμουν στραμμένος προς το παιδί του και του μιλούσα, παρόλο που απαγορεύεται η είσοδος στο σχολείο, εκείνος μπήκε μέσα με γύρισε προς το μέρος του και με χτύπησε, με κουτούλησε και με κλώτσησε και μετά άρχισε να βρίζει. Στον χώρο του σχολείου δεν υπήρχαν άλλοι γονείς για να τον σταματήσουν. Εγώ δεν έκαναν τίποτα παραπάνω ή λιγότερο από το καθήκον μου. Τον μαθητή δεν τον γνώριζα, όχι αυτόν μόνο, κανέναν μαθητή δεν ξέρω γιατί είναι η τέταρτη προς πέμπτη χρονιά που έλειπα από το σχολείο δεν γινόταν να γνώριζα κάποιον μαθητή» είπε ο καθηγητής πληροφορικής.


Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ.Φραγκάκης, ο πατέρας του μαθητή κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες και καταδικάστηκε σε 14 μήνες φυλάκισης με αναστολή εφόσον πληρώσει πρώτα ως αποζημίωση 400 ευρώ στο σχολείο του γιού του.



«Η απόφαση του δικαστηρίου για αυτόν τον κύριο ήταν δεκατέσσερις μήνες συνολικά, ήταν οκτώ και τρεις συν τρεις μήνες κατα συγχώνευση με τριετή αναστολή εφόσον καταβάλει 400 ευρώ σαν αποζημίωση στο σχολείο διαφορετικά η αναστολή δεν ισχύει. Κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες» είπε, μεταξύ άλλων, ο 54χρονος άνδρας.



Μάλιστα ο καθηγητής του Γυμνασίου των Χανιων υπογράμμισε πως δεν είχε κάποιο προηγούμενο με τον πατέρα αλλά ούτε και γνώριζε το παιδί του ενώ σοκάρει η περιγραφή του, στο πως του επιτέθηκε ο εξοργισμένος πατέρας.


 protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Ξυλοδαρμός καθηγητή στα Χανιά: «Ο πατέρας του μαθητή με κουτούλησε, με κλώτσησε και μετά άρχισε να με βρίζει»"

Μίχαλος σε Ζάεφ: Να αλλάξουν όνομα τα επιμελητήρια της Β. Μακεδονίας

Τη δυσαρέσκεια της επιμελητηριακής και γενικότερα της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας μετέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ για τη στάση που τηρεί το επιμελητήριο της χώρας του.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μίχαλος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας στο περιθώριο του Economist και του έθεσε αναλυτικά όλα τα αιτήματα των ελληνικών επιμελητηρίων, απαιτώντας την προσωπική του παρέμβαση για να λυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με τα επιμελητήρια της χώρας του, που όχι μόνο πεισματικά αρνούνται να αλλάξουν ονομασία αφαιρώντας τον όρο «Μακεδονικό», αλλά και γιατί αποφεύγουν συστηματικά τον διάλογο.

Ο κ. Μίχαλος ανέφερε στον κ. Ζάεφ ότι πολλάκις, πριν και μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, έχει καλέσει τον πρόεδρο του επιμελητηρίου της Βόρειας Μακεδονίας Branko Azeski σε συνάντηση και σε έναν ειλικρινή, δομημένο και με καλή πίστη διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου θα υπήρχαν αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις στα θέματα που πηγάζουν από τις εμπορικές ονομασίες, τα εμπορικά σήματα, τις επωνυμίες και όλα τα άλλα εμπορικά σχήματα.

Μέχρι τώρα, υπαιτιότητα του Επιμελητηρίου της Βόρειας Μακεδονίας, μια τέτοια συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε, τόνισε ο κ. Μίχαλος και ζήτησε από τον κ. Ζάεφ την προσωπική του παρέμβαση.

Τα ελληνικά επιμελητήρια παραμένουν προσηλωμένα στην προσπάθειά τους για την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στην άλλη πλευρά προκειμένου να επέλθει μία αμοιβαία αποδεκτή λύση και μάλιστα πριν από το 2022, όπως καθορίζει η συμφωνία, είπε ο κ. Μίχαλος στον κ. Ζάεφ.

Ο κ. Ζάεφ από την πλευρά του παραδέχθηκε το ζήτημα που υπάρχει με την ονομασία του επιμελητηρίου της χώρας του και διαβεβαίωσε τον κ. Μίχαλο ότι πολύ σύντομα η ονομασία του θα αλλάξει, καθώς όλοι οι επιχειρηματίες της χώρας του επιθυμούν στενούς δεσμούς με τους Ελληνες επιχειρηματίες. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι επιχειρηματίες είναι πιο έξυπνοι από τους πολιτικούς και ελπίζω ότι θα βρουν σύντομα λύση. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε».

Στη συνέχεια προσκάλεσε τον κ. Μίχαλο, ως πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, μαζί με άλλους προέδρους Επιμελητηρίων της Ελλάδας, ιδιαίτερα από τη Μακεδονία, να επισκεφθούν τα Σκόπια προκειμένου να αρχίσουν και επισήμως συνομιλίες για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος αλλά και για να υπάρξουν οριστικές συμφωνίες για τις εμπορικές ονομασίες, σήματα και επωνυμίες μέσα στο άμεσο μέλλον.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μίχαλος σε Ζάεφ: Να αλλάξουν όνομα τα επιμελητήρια της Β. Μακεδονίας"

Κορωνοϊός: Στα 312 τα νέα κρούσματα - Τα 174 στην Αττική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 312 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές και 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14041, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. 2462 (17.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5972 (42.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

krousmata

Αναλυτικότερα:

- 22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 174 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 13 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 5 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς , συνδεόμενο με γνωστή συρροή
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λάρισας
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα σχετιζόμενα με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Μόριας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

xartis

67 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 20 (29.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 176 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

ilikia

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 316 θανάτους συνολικά στη χώρα. 118 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έγινε γνωστός ο θάνατος τριών ακόμα ασθενών, ενός άνδρα 75 ετών στο «Σωτηρία», μίας γυναίκας 86 ετών στον «Ευαγγελισμό», ενός άνδρα 88 ετών στον Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και αργότερα μίας 99χρονης από τη δομή του Ασβεστοχωρίου, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θανάτων να ανέρχεται πλέον στους 320.

thanatoi

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 1157897 κλινικά δείγματα.
deigmata

Εδώ η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 312 τα νέα κρούσματα - Τα 174 στην Αττική"

Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Μας «έκλεψαν» 88 δισ. και επιστρέφουν 1,4 δισ. ευρώ

Από το 2014 το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) είχε επισημάνει ότι οι συνταξιούχοι πρέπει να διεκδικήσουν τα αναδρομικά που μας έκλεψαν από το 2010 και μετά, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο.

Οι περικοπές ανέρχονται σε 88 δισ. ευρώ και επιστρέφουν 1,4 δισ. ευρώ. Τόσο η αρμόδια υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο αρμόδιος υπουργός της ΝΔ συνιστούσαν στους συνταξιούχους να μην καταθέτουν αγωγές, διότι θα σεβόντουσαν τις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ. Με αυτό τον τρόπο προσπάθησαν να φρενάρουν τους συνταξιούχους, ώστε να μη διεκδικήσουν τα χρήματα τα οποία τους έκλεψαν-υπεξαίρεσαν οι κυβερνήσεις από το 2012 μέχρι σήμερα.

Όπως σημειώνει, «το ΕΝΔΙΣΥ διαφωνεί "με το μαγείρεμα" της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ, που δίνει "ψίχουλα" ως αναδρομικά ποσά, μόνο για τους 11 μήνες, λες και οι νόμοι 4093 και 4051 ήταν τμηματικά και κατά περιόδους, αντισυνταγματικοί (2013-2015, Ιούνιος '15 - Μάιος '16 και όχι μέχρι τέλος του '18 όπως θα ήταν σωστό και δίκαιο, αφού από 1/1/2019 έγινε πλέον ο επανυπολογισμός). Μάλιστα, αυτά τα ποσά (11 μήνες) δίνονται μόνο σε ένα μέρος από το σύνολο των συνταξιούχων.

Παραμένει σταθερή η θέση μας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ του 2015, οι οποίες δεν έχουν εφαρμοστεί στο σύνολο από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ανατροπή της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ του Ιουλίου του 2020. Εμείς επιμέναμε από τότε ότι όλοι οι συνταξιούχοι έπρεπε να έχουν καταθέσει τις αγωγές. Υπενθυμίζουμε και την άμεση αντίδρασή μας στις φήμες που υπήρξαν περί δεύτερης πιλοτικής δίκης, για το θέμα των δώρων και τις μειώσεις στην επικουρική. Ήδη φαίνεται να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις περί μη προσφυγής σε νέα πιλοτική και ελπίζουμε να δικαιωθεί η θέση μας αυτή…»

Όπως αναφέρει το Δίκτυο, «ο πρωθυπουργός, από τη Θεσσαλονίκη, τοποθετήθηκε στην ομιλία του επί του θέματος των αναδρομικών. Μας γνωστοποίησε λοιπόν ο πρωθυπουργός ότι τον Οκτώβριο θα δοθούν αναδρομικά για περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους. Άρα, εμμέσως πλην σαφώς, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι στα τέλη Ιουλίου, από το βήμα της Βουλής, είχε πει ψέματα! Θυμίζουμε ότι τότε είχε ισχυριστεί ότι αναδρομικά θα έπαιρναν όλοι οι συνταξιούχοι. Θυμίζουμε ότι οι συνταξιούχοι είναι συνολικά 2,5 εκατ. Άρα, όπως αποδεικνύεται από τα λεγόμενα του ίδιου του πρωθυπουργού της χώρας, σχεδόν 1,5 εκατ. συνταξιούχοι δεν θα λάβουν ούτε ευρώ… Το ΕΝΔΙΣΥ τα έλεγε αυτά από την πρώτη μέρα.

Πρόταση του ΕΝΔΙΣΥ είναι ότι όλοι οι συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν τίποτα από τα "κουτσουρεμένα" αναδρομικά του κυρίου Μητσοτάκη, δηλαδή όσοι είχαν συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. πρέπει εδώ και τώρα να κάνουν αγωγές. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι θιγόμενοι συνταξιούχοι ότι οι αγωγές πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος, μετά την καταβολή των αναδρομικών, να μην μπορούν να γίνουν αγωγές. Εν αναμονή της απαραίτητης υπουργικής απόφασης, οι συνταξιούχοι πρέπει να κινηθούν με ταχύτητα.

Όσοι δεν λαμβάνουν τίποτα από τα αναδρομικά, είναι κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι. Άρα πρόκειται για όλους τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, αλλά και όλους εκείνους που λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη, π.χ. χαμηλοσυνταξιούχοι που λάμβαναν ΕΚΑΣ, συντάξεις αναπηρίας, χηρείας, καθώς και για τους κληρονόμους που ο θάνατος υπήρξε μετά το 2016 και δεν έχουν αποποιηθεί του κληρονομικού δικαιώματος. Όλοι αυτοί έχουν περιθώριο αγωγής μέχρι το τέλος του έτους».

Επικουρική σύνταξη

«Πρόκειται για το νέο μοντέλο επικούρησης που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση. Το κεφαλαιοποιητικό μοντέλο με τη δημιουργία "ασφαλιστικού κουμπαρά" μπορεί να δελεάζει τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, αλλά δημιουργεί τεράστια "μαύρη τρύπα" στην επικούρηση για τους ήδη συνταξιούχους! Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις. Δεν τον πιστεύουμε! Είναι ο ίδιος που δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν όλα τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους και τελικά θα πληρωθεί μόλις το 1/3 αυτών και μάλιστα θα λάβουν πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα. Υπάρχουν μελέτες στην επικούρηση που προσδιορίζουν το κόστος μετάβασης από το αναδιανεμητικό στο κεφαλαιοπητικό το οποίο θα ανέρχεται σε 56 δισ! Μάλιστα, για να καλυφθεί το ποσό, το υπουργείο Εργασίας προγραμματίζει "να σπάσει τον κουμπαρά", δηλαδή το ΑΚΑΓΕ, που έχει συγκεντρώσει ένα ποσό περίπου 11 δισ. ευρώ! Το ΕΝΔΙΣΥ καταγγέλλει αυτή τη μεθόδευση. Το ΑΚΑΓΕ αποτελείται από εισφορές των συνταξιούχων και δεν πρέπει να "φαγωθεί" στον βωμό μιας μεταρρύθμισης, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιριών ασφάλισης…».
Εισφορά αλληλεγγύης

«Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021 μόνο για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους αγρότες και αυτοαπασχολούμενους. Από την απόφαση αυτή αδικούνται κατάφωρα οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, οι οποίοι θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με την εισφορά αλληλεγγύης για άλλο ένα έτος!».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Μας «έκλεψαν» 88 δισ. και επιστρέφουν 1,4 δισ. ευρώ"

Εκρηκτικό κοκτέιλ σε σχολείο των Αχαρνών: Αρνητές μάσκας σε κατάληψη

Ημέρα μεγάλης έντασης για τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό γυμνασίου των Αχαρνών. Το σχολείο παρέμεινε κλειστό.

Ημέρα πολύ μεγάλης έντασης, σχεδόν παράνοιας θα μπορούσε να πει κανείς, βιώνουν οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του 11ου γυμνασίου Αχαρνών.

Το σχολείο παρέμεινε κλειστό επειδή μία μικρή μερίδα μαθητών προχώρησε σε κατάληψη του χώρου για να διαμαρτυρηθεί για την υποχρεωτικότητα της μάσκας.

Το πολύ πιο λυπηρό είναι όμως ότι υπήρξαν και γονείς-αρνητές της μάσκας-οι οποίοι συμφώνησαν και στήριξαν την εν λόγω επιλογή και παρά το γεγονός ότι ο σύλλογος γονέων δεν έχει πάρει θέση.

Ο διευθυντής του σχολείου επιχειρεί να ισορροπήσει μέσα σ' ένα τοξικό και πολύ δύσκολο περιβάλλον. Από τη μία παιδιά που δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να φορέσουν μάσκα και τα οποία, σύμφωνα με πηγές μέσα από το σχολείο, έχουν επηρεαστεί από συγκεκριμένες παραθρησκευτικές θεωρίες που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην περιοχή.

Βοήθεια όμως στο εκπαιδευτικό προσωπικό δεν υπάρχει. Η αστυνομία ενημερώθηκε αλλά δεν εμφανίστηκε καν στο χώρο, η διεύθυνση της δευτεροβάθμιας δεν ήταν σε θέση να δώσει σχετικές οδηγίες και ο διευθυντής αφήνεται να παλέυει με τα κύματα!

Το χειρότερο όλων; Οι καταληψίες μαθητές συνωστίζονται στους χώρους του σχολείου χωρίς να φορούν μασκά γεγονός που όπως γίνεται αντιληπτό, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.

Οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να πείσουν γονείς και μαθητές αλλά αυτό μόνο εύκολο δεν είναι. Και στις μεταξύ τους συζητήσεις λένε ότι προφανώς το υπουργείο θα έπρεπε να έχει προβλέψει σε ανάλογες περιπτώσεις να επεξηγείται αναλυτικά η κατάσταση από ειδικό που θα φτάνει στο σχολείο γι' αυτόν ακριβώς το λόγο.

Η κατάσταση πάντως παραμένει έκρυθμη με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια μαθητών και προσωπικού.

 news247
Διαβάστε Περισσότερα » " Εκρηκτικό κοκτέιλ σε σχολείο των Αχαρνών: Αρνητές μάσκας σε κατάληψη"

Χανιά: Έλυσε τη σιωπή της η μητέρα που κατηγορείται ότι υποκίνησε κατάληψη σε σχολείο για τις μάσκες (Βίντεο)

Της έγινε μήνυση από τη Διεύθυνση του σχολείου - Η ίδια αρνείται την κατηγορία ότι υποκίνησε την κατάληψη ωστόσο αντιτίθεται στην "επιβολή" όπως λέει χρήσης μάσκας

Το κατώφλι του εισαγγελέα Χανίων πέρασε το πρωί η μητέρα που κατηγορείται ότι βρισκόταν ως υποκινήτρια πίσω από την κατάληψη χθες του Γυμνασίου - Λυκείου Βουκολιών, του δήμου Πλατανιά Χανίων.

Η Διευθύντρια του Λυκείου και ο Διευθυντής του Γυμνασίου προχώρησαν σε μήνυση σε βάρος της γυναίκας και για υποκίνηση της κατάληψης, αποτροπή μαθητών για χρήση μάσκας αλλά και για εξύβριση εκπαιδευτικών.

Ο εισαγγελέας την παρέπεμψε σε δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ωστόσο η δίκη της αναβλήθηκε για την Παρασκευή.

Θυμίζουμε ότι σήμερα το Γυμνάσιο - Λύκειο Βουκολιών λειτούργησε κανονικά και οι μαθητές πήγαν στις τάξεις τους.

Η μητέρα σε δηλώσεις της, αρνείται ότι υποκίνησε εκείνη την κατάληψη των μαθητών παρόλο που δηλώνει αντίθετη με την επιβολή όπως λέει της χρήσης μάσκας στα σχολεία




Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Έλυσε τη σιωπή της η μητέρα που κατηγορείται ότι υποκίνησε κατάληψη σε σχολείο για τις μάσκες (Βίντεο)"

Κορωνοϊός: Στην Κρήτη το πρώτο σχολείο που κλείνει μετά από κρούσμα

Δύο μόλις μέρες μετά τον αγιασμό για την νέα σχολική χρονιά και ήδη έχουμε το πρώτο σχολείο που κλείνει λόγω κρούσματος κορωνοϊού.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το neakriti.gr, με ανακοίνωσή του το 2ο Δημοτικό σχολείο Βουτών στο Ηράκλειο της Κρήτης ενημερώνει τους γονείς πως το σχολείο θα παραμείνει κλειστό καθώς βρέθηκε θετικός εκπαιδευτικός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση το σχολείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Αγαπητοί γονείς,

Σας ενημερώνουμε ότι μετά από επικοινωνία της υπεύθυνης COVID-19 του Σχολείου μας με τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας κ.Μανώλη Λουμπούνη για το περιστατικό του κρούσματος εκπ/κού που παρουσιάστηκε στο Σχολείο μας, εκδόθηκε σχετική απόφαση με την οποία συστήνεται το προσωπικό του Σχολείου, για καθαρά προληπτικούς λόγους, να απέχει από την εργασία του στο Σχολείο.

Κατόπιν της εισήγησης αυτής o Διευθυντής Εκπ/σης Ηρακλείου κ.Εμμανουήλ Μπελαδάκης ενημέρωσε το Υ.ΠΑΙ.Θ. το οποίο αναστέλλει την λειτουργία του Σχολείου μας μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2020, λόγω της απουσίας του προσωπικού του.

Καλείστε λοιπόν να μην στέλνετε τα παιδιά στο Σχολείο από αύριο και θα ενημερωθείτε με νεότερο μήνυμα για τις εξελίξεις επί του θέματος».

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Βουτών: «Έστω και καθυστερημένα το αίτημα έγινε δεκτό»

Σε ανακοίνωση προέβη ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μετά την απόφαση αναστολής λειτουργίας του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βουτών μέχρι τις 27/9. Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει τα εξής:

«Έστω και με καθυστέρηση μιας ημέρας, το αίτημά μας για αναστολή της λειτουργίας του 2ου Δημοτικού σχολείου Βουτών, εξαιτίας του επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού, έγινε δεκτό, καθώς κρίθηκε αναγκαία η ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ αποχή του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου, μετά από εισήγηση της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεννόηση με τη Δ/νση Α’ θμιας Εκπαίδευσης και το Υπουργείο Παιδείας.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τα όχι και τόσο γρήγορα αντανακλαστικά της Πολιτείας, δεν θα έχουν καμία επίπτωση στην υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών, τις επόμενες μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σύλλογός μας αισθάνεται δικαιωμένος που με τις ενέργειές του μέσα σε ένα 24ωρο, μπόρεσε να κινητοποιήσει τόσους φορείς.

Το αίτημά μας για διενέργεια μαζικού τεστ σε όλο το προσωπικό εξακολουθεί να ισχύει και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να ικανοποιηθεί, προκειμένου να επιστρέψουν όλοι με ασφάλεια στο σχολείο.

Ευχόμαστε ότι θα πάνε όλα καλά, λυπούμαστε για την αναστάτωση που θα επιφέρει η αναστολή της λειτουργίας στην καθημερινότητα πολλών οικογενειών, αλλά προέχει η διασφάλιση της υγείας όλων μας, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Θα σας κρατάμε ενήμερους για οποιαδήποτε εξέλιξη».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στην Κρήτη το πρώτο σχολείο που κλείνει μετά από κρούσμα"

Κοροναϊός: Αναστέλλεται για 14 ημέρες η λειτουργία του 2ου Λυκείου Καισαριανής

Στην αναστολή της λειτουργίας του προχώρησε με απόφαση της διεύθυνσης του σχολείου το 2ο Λύκειο Καισαριανής σήμερα Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε η διεύθυνσή του.

Όπως μετάδωσε η ΕΡΤ, η απόφαση ελήφθη σήμερα, χωρίς να δοθούν από το σχολείο διευκρινίσεις σχετικά με το πόσα κρούσματα κοροναϊού διαπιστώθηκαν και αν αφορούν σε εκπαιδευτικούς ή μαθητές.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, ένα σχολείο κλείνει μόνο μετά την επιβεβαίωση τριών κρουσμάτων και πάνω, σε διαφορετικά τμήματα του σχολείου και με τους φορείς να μην έχουν κάποια συγγενική ή άλλη σχέση μεταξύ τους.

Σε περίπτωση ενός ή δύο κρουσμάτων, κλείνει μόνο το τμήμα του σχολείου, όπου διαπιστώθηκε το κρούσμα. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αυτή λαμβάνεται με απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής.

Την ίδια ώρα, έκλεισε τμήμα Γυμνασίου στον Πύργο, μετά την διαπίστωση κρούσματος σε 13χρονο μαθητή χθες.

news
Διαβάστε Περισσότερα » " Κοροναϊός: Αναστέλλεται για 14 ημέρες η λειτουργία του 2ου Λυκείου Καισαριανής"

Ζάεφ: Μόνο θετικά έχει κάνει ο Μητσοτάκης για τη Βόρεια Μακεδονία

Όσα έχει κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός από όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση, «είναι μόνο θετικά για τη Βόρεια Μακεδονία», είπε στο euronews ο Ζόραν Ζάεφ.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist και λίγο πριν γίνει επισήμως δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν αφήνουν περιθώρια… παρερμηνείας της πραγματικής στάσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς τον βόρειο γείτονα της Ελλάδας και το νέο του όνομα, παρά τα όσα ακραία προηγήθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο του 2019 και μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μιλώντας στο euronews ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μέχρι τώρα στάση του Έλληνα πρωθυπουργού απέναντι στην χώρα του και απηύθυνε κάλεσμα για στενότερη συνεργασία, κυρίως στον οικονομικό τομέα. «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη την ευκαιρία να δείξει τη στάση του απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία. Έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τελειώσει. Τελείωσε. Τώρα ας συνεργαστούμε, ας κάνουμε δουλειές, ας βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών μας. Και είμαι πολύ χαρούμενος που ο πρωθυπουργός του νότιου γείτονά μας έδωσε μάχη για τον ευρωπαϊκό δρόμο της Β. Μακεδονίας. Όσα έχει κάνει από όταν έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι μόνο θετικά για τη Β. Μακεδονία.»

Μάλιστα, αποκάλυψε όι η Ελλάδα προσέφερε χείρα βοηθείας στην Βόρεια Μακεδονία σε μία περίοδο που ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δεν ήταν ιδιαίτερα «ζεστός» για την προσέγγισή της με την ΕΕ. «Έχουμε επικοινωνήσει μερικές φορές για να ανταλλάξουμε απόψεις, κυρίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν η εποχή που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητούσε για τη Βόρεια Μακεδονία και ο πρόεδρος Μακρόν δεν ήταν πολύ θετικός», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάεφ: Μόνο θετικά έχει κάνει ο Μητσοτάκης για τη Βόρεια Μακεδονία"

Καιρός: Ο “Ιανός” θα χτυπήσει δυνατά την Αττική – Άνεμοι 10 μποφόρ

Καιρός για… σπίτι, όχι μόνο λόγω κορονοϊού αλλά και εξαιτίας επιδείνωσης που έρχεται τις επόμενες ώρες. Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν, τι προβλέπει ο Γιάννης Καλλιάνος. Τρεις μέρες αναμένεται να μας ταλαιπωρήσει ο “Ιανός”, όπως ονομάστηκε η πρώτη κακοκαιρία του φθινοπώρου.

Ο καιρός χαλάει απότομα και όχι μόνο έρχονται βροχές αλλά και θυελλώδεις άνεμοι, που θα φτάσουν ακόμη και τα 10 μποφόρ. Δύσκολο, καιρικά, το Σαββατοκύριακο που έρχεται…

Η ΕΜΥ προβλέπει πως όλο το 24ωρο την Παρασκευή (18.09.2020) οι άνεμοι θα είναι τόσο ισχυροί που θα φτάσουν ακόμη και τα 10 μποφόρ. Ο καιρός θα χαλάσει από αύριο και μέχρι την Κυριακή.

Το βαρομετρικό χαμηλό που θα περάσει από τη χώρα μας θα δημιουργήσει απότομες αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων.

Καιρός: Θα “χτυπηθεί” δυνατά η Αττική

Η επιδείνωση του καιρού θα είναι ιδιαίτερα έντονη στην Αττική όπως εκτίμησε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Η κακοκαρία που έρχεται και έχει ονομαστεί “Ιανός” θα διαρκέσει τρεις μέρες, αφού θα ξεκινήσει από το απόγευμα της Πέμπτης και από το Ιόνιο και θα “φτάσει” την Κυριακή στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

“Η Αττική θα βρεθεί στο επίκεντρο των καταιγίδων από το ξημέρωμα της Παρασκευής μέχρι κατά διαστήματα και τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου”, προέβλεψε ο Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Fecebook.

Έκρινε δε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο και για τοπικές χαλαζοπτώσεις.

“Πέρα από την Αττική, θα επηρεαστούν με πολύ δυνατά φαινόμενα το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η υπόλοιπη Στερεά, η Εύβοια, οι Κυκλάδες και προς το τελείωμα της κακοκαιρίας (την Κυριακή) η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Προσοχή στους σφοδρούς ανέμους που θα προκαλέσουν προβλήματα στο Ιόνιο και τα δυτικά παράκτια ηπειρωτικά τμήματα”, σημειώνει ο Γιάννης Καλλιάνος.



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Ο “Ιανός” θα χτυπήσει δυνατά την Αττική – Άνεμοι 10 μποφόρ"

Συνελήφθη ιερέας που παρότρυνε στη μη χρήση μάσκας στα σχολεία

Συνελήφθη στο Ρέθυμνο ο ιερέας που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με το κήρυγμά του κατά της χρήσης μάσκας την ώρα του αγιασμού στο 5ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο ιερέας συνελήφθη στα όρια του αυτοφώρου με την κατηγορία της διέγερσης σε απείθεια και πλέον αναμένεται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

Ο Ιερατικός Σύνδεσμος της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου έβγαλε ανακοίνωση αναφορικά με το συμβάν, στην οποία τονίζει σε καμία περίπτωση οι απόψεις του ιερέα, δεν εκφράζουν τα μέλη του Συνδέσμου, ενώ τέλος αναφέρουν, πώς ελπίζουν ο ιερέας να καταλάβει το λάθος του.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη ιερέας που παρότρυνε στη μη χρήση μάσκας στα σχολεία"

Αλεξανδρούπολη: Σε εξέλιξη για δεύτερη μέρα η μεγάλη φωτιά μεταξύ των οικισμών Μελίας και Νίψας (Βίντεο)

Σε εξέλιξη η μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα…

Με τη συνδρομή από αέρος τεσσάρων πυροσβεστικών αεροσκαφών και δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων, που με το πρώτο φως της ημέρας πραγματοποιούν ρίψεις νερού, συνεχίζεται, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που παραμένει σε εξέλιξη σε δασική έκταση μεταξύ των οικισμών Μελίας και Νίψας.

Ως προς τις επίγειες δυνάμεις, στην περιοχή επιχειρούν 61 πυροσβέστες με 24 οχήματα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και ικανός αριθμός χωματουργικών μηχανημάτων.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα, περίπου στις 18.30, εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή, δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.



Ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα όσα συνέβησαν χθες βράδυ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Στη διάρκεια της νύχτας κατεβλήθη μία μεγάλη προσπάθεια για ν’ αναχαιτιστεί η φωτιά που είχε κατεύθυνση προς τον οικισμό της Νίψας.

Οι ισχυροί άνεμοι, η διεύθυνση των οποίων μεταβαλλόταν συνεχώς και η αδυναμία συνδρομής από αέρος λόγω της ώρας, δυσκόλευαν το έργο της οριοθέτησης και κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Με τη διεύρυνση του υφιστάμενου οδικού δικτύου με τις απαιτούμενες επεμβάσεις, ούτως ώστε να λειτουργήσει σαν αντιπυρική ζώνη, στην περιοχή του υδροταμιευτήρα στοn Δρυμό, η πυρκαγιά δεν προσέγγισε τον οικισμό της Νίψας, για τον οποίο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν τίθεται θέμα κινδύνου».


newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξανδρούπολη: Σε εξέλιξη για δεύτερη μέρα η μεγάλη φωτιά μεταξύ των οικισμών Μελίας και Νίψας (Βίντεο)"

Κορωνοϊός - Πάτρα: «Δεν είμαι κατά της μάσκας», απαντά η μάνα που βρέθηκε θετική στον ιό

«Δεν είμαι κατά της μάσκας, όπως λανθασμένα γράφτηκε αρχικά, αλλά ίσα ίσα δεν την αποχωρίζομαι», παραδέχεται η μητέρα μαθητή που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό στην Πάτρα.

Η μητέρα, όπως εξήγησε στο OPEN, στηρίζει την κατάληξη του σχολείου του γιου της, στην οποία ο μαθητής συμμετείχε, αλλά όπως διευκρίνισε, οι μαθητές που κάνουν κατάληψη στο 2ο Λύκειο Πάτρας δεν είναι κατά της χρήσης μάσκας, αλλά κατά της χρήσης μάσκας ως μοναδικού μέτρου πρόληψης. Ζητούν δηλαδή και μάσκα να φορούν αλλά και οι τάξεις να μην έχουν πάνω από 15 μαθητές και να υπάρχουν οι κατάλληλες αίθουσες.

Όπως είπε, πήγε πριν πάει να κάνει το τεστ κορωνοϊού να αφήσει χρήματα στο παιδί της στα κάγκελα του σχολείου.

Στην συνέχεια έκανε το τεστ το οποίο βγήκε θετικό.

Στο μεταξύ, οι μαθητές στο 2ο Λύκειο της Πάτρας, συνεχίζουν την κατάληψη, ενώ περιμένουν οδηγίες, για το πως θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Τώρα οι μαθητές μαζί με τα αιτήματά τους καταγγέλλουν πως, οι καθηγητές δεν έκαναν καμία ενέργεια αφού έμαθαν πως η μητέρα που πήγε από το σχολείο έχει κορονοϊό.

«Δεν έμειναν σπίτι, ούτε έκαναν τεστ» λέει στο thebest,gr μαθητής του σχολείου, ο οποίος ζητά οι καθηγητές να μείνουν σπίτι τους μέχρι να κάνουν τεστ και να βγουν αρνητικά.

Να σημειώσουμε ότι το πρωί στο χώρο του σχολείου υπήρξε ένταση. Ο διευθυντής ζήτησε από τους καταληψίες να ανοίξουν τις πόρτες και να μπουν τα παιδιά μέσα.

Οι μαθητές ζητούν αίτημα την απολύμανση του χώρου ενώ φορούν μάσκες.

Σύμφωνα πληροφορίες όταν πήρε το παιδί της από το σχολείο μετέφερε με το αυτοκίνητό της και συμμαθητές του παιδιού για να τα πάει στα σπίτια τους. Τα παιδιά συνέχισαν τις επαφές και τις δραστηριότητές τους, μερικά από τα οποία είχαν και αθλητικές δραστηριότητες.

Από χθες οι μαθητές βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ κατά πληροφορίες, μερικοί έχουν κάνει το τεστ για τον κορωνοϊό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Πάτρα: «Δεν είμαι κατά της μάσκας», απαντά η μάνα που βρέθηκε θετική στον ιό"

Σάμος: Έσβησε η φωτιά στο ΚΥΤ! 13 προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό (Βίντεο)

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε τη νύχτα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, η πυρκαγιά κοντά στο ΚΥΤ της Σάμου. Ωστόσο παραμένουν κάποια οχήματα στην περιοχή για τυχόν αναζωπύρωση, καθώς έχουν αρχίσει άνεμοι.

Όσον αφορά τα αίτια, εξετάζεται η εκδοχή του εμπρησμού, γι’ αυτό προσήχθησαν από την αστυνομία συνολικά 13 νεαροί αλλοδαποί, εκ των οποίων οι 10 αφέθηκαν ήδη ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους.

Δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση των άλλων τριών, αλλά εκτιμάται ότι και αυτοί θα αφεθούν ελεύθεροι.



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σάμος: Έσβησε η φωτιά στο ΚΥΤ! 13 προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό (Βίντεο)"

Αυτόματα η ενημέρωση της Εφορίας για ληξιαρχικές πράξεις θανάτου

H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προσανατολισμένη στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των φορολογούμενων πολιτών, ανακοινώνει ότι το Φορολογικό Μητρώο ενημερώνεται πλέον αυτόματα για τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου από το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών, μέσω διασύνδεσης με το Κέντρο Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ειδικότερα, με την άντληση των στοιχείων των ληξιαρχικών πράξεων θανάτου από το Μητρώο Πολιτών, καταχωρείται η απώλεια ζωής στα προσωπικά στοιχεία του φορολογούμενου στο Φορολογικό Μητρώο, χωρίς να χρειάζεται πλέον η υποβολή σχετικής δήλωσης μεταβολής στοιχείων στη ΔΟΥ.

Επιπλέον, με βάση την ημερομηνία απώλειας ζωής, διακόπτονται αυτόματα και οι σχέσεις του θανόντος με άλλα πρόσωπα, που εμφανίζονται στο Φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ και ειδικότερα η τυχόν οικογενειακή σχέση γάμου ή συμφώνου συμβίωσης, καθώς και οι σχέσεις εκπροσώπησης άλλου φορολογουμένου (φυσικού προσώπου, νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας) και συμμετοχής σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.

Τα παραπάνω πρόσωπα λαμβάνουν σχετικό μήνυμα στη θυρίδα τους στο myTAXISnet για τη διακοπή της συσχέτισής τους με τον ΑΦΜ του αποβιώσαντος στο Φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ, καθώς και κατευθύνσεις σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες χρειάζεται να προβούν, κατά περίπτωση.

Οι παραπάνω αυτόματες ενημερώσεις του Φορολογικού Μητρώου πραγματοποιούνται και τα σχετικά μηνύματα, μέσω του myTAXISnet, αποστέλλονται την επόμενη Τρίτη της εβδομάδας που δηλώνεται στο Ληξιαρχείο η απώλεια ζωής. Για παράδειγμα, για απώλεια ζωής που θα καταχωρηθεί στο Ληξιαρχείο την εβδομάδα 19.09-25.09, η αυτόματη ενημέρωση του Φορολογικού Μητρώου θα γίνει την Τρίτη 29.09.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2020, η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε μαζική ενημέρωση του Φορολογικού Μητρώου με στοιχεία ληξιαρχικών πράξεων απώλειας ζωής από το 2013 έως και τις 11 Σεπτεμβρίου 2020, που έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ από το Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών και για οποιονδήποτε λόγο δεν είχαν δηλωθεί ποτέ σε ΔΟΥ. Για τον σκοπό αυτό απεστάλησαν 150.292 μηνύματα στη θυρίδα στο myTAXISnet πολιτών και επιχειρήσεων, που έχουν σχέση με τους θανόντες αυτούς.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτόματα η ενημέρωση της Εφορίας για ληξιαρχικές πράξεις θανάτου"

Δερμιτζάκης: Πρώτα έπρεπε να απαγορευτεί η θεία κοινωνία και μετά να κλείσουν μαγαζιά

Δεν μάσησε τα λόγια του, άλλωστε δεν το συνηθίζει, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης όσον αφορά στα μέτρα για τον κορονοϊό. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Δερμιτζάκης είπε μεταξύ άλλων: «Πριν σταματήσουν οικονομικές δραστηριότητες, και κλείσουν επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσει η θεία κοινωνία».

Ο καθηγητής, είπε ακόμα ότι δεν γίνεται να κλείνουν επιχειρηματίες και παράλληλα στις εκκλησίες να συνεχίζεται η θεία μετάληψη με αυτόν τον τρόπο.

«Έπρεπε να έχει σταματήσει ήδη πριν συζητήσουμε για να κλείσουμε εστιατόρια, οικονομικές δραστηριότητες, διότι πρέπει να αποφασίσουμε, είναι δυνατόν να κλείσουμε ένα σωρό επιχειρηματίες, να έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα στο ΑΕΠ και να μην υπάρχει ευελιξία από πλευρά της Εκκλησίας ας πούμε στην περίπτωση να βάλουν πλαστικό κουταλάκι για την Θεία Μετάληψη; Το θεωρώ απαράδεκτο» – ανέφερε ο καθηγητής.

Αντιπρότεινε να γίνεται η Θεία Κοινωνία με πλαστικό κουτάλι μιας χρήσης ή με το μεταλλικό κουταλάκι του κάθε πιστού, κάτι που όπως είπε έχει γίνει και σε εκκλησίες άλλων χωρών.

Είπε χαρακτηριστικά: «Έχουν κλείσει όλες οι Εκκλησίες στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Γερμανία. Επομένως είμαστε μία τρομερή εξαίρεση. Εάν η Εκκλησία αποφασίσει, όπως έχουν κάνει σε άλλες Εκκλησίες στον κόσμο να αλλάξει προσωρινά τον τρόπο της Θείας Μετάληψης, με πλαστικό κουταλάκι, με μεταλλικό κουταλάκι, να φέρει κάποιος από το σπίτι του, δεν ξέρω ποια θα ειναι η ευελιξία που θα δείξει. Η Εκκλησία έχει δείξει πολύ μεγάλη ευελιξία σε παλιότερες εποχές» – πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Δερμιτζάκης: Πρώτα έπρεπε να απαγορευτεί η θεία κοινωνία και μετά να κλείσουν μαγαζιά"

Συμπλοκή στον Έβρο: Τούρκοι που μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα επιτέθηκαν σε κτηνοτρόφο

Ένα πρωτοφανές γεγονός σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα στον Έβρο, όταν οκτώ Τούρκοι που μπήκαν στη χώρα μας παράνομα επιτέθηκαν σε έναν Ελληνα κτηνοτρόφο.
Το περισταστικό, σύμφωνα με πληροφορίες του evros-news συνέβη κοντά στο Δέλτα του Έβρου, όταν κτηνοτρόφος που βρισκόταν στον Κάμπο των Φερών αντιλήφθηκε ότι ομάδα Τούρκων εισήλθε παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

Ο κτηνοτρόφος ζήτησε από τους Τούρκους να σταματήσουν και να περιμένουν την Αστυνομία, ωσπού ξαφνικά δέχθηκε άγρια επίθεση.

Ο κτηνοτρόφος είχε στην κατοχή του καραμπίνα, την οποία φέρεται να χρησιμοποίησε για να σταματήσει τους Τούρκους, έως ότου φτάσει στο σημείο η Αστυνομία.

Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, οι Τούρκοι κατάφεραν να αρπάξουν από τον κτηνοτρόφο το όπλο. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου η καραμπίνα εκπυρσοκρότησε δύο φορές στον αέρα. Σημειώνεται δε ότι από τύχη δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί. Όταν έφτασαν τελικά αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο της συμπλοκής εντοπίστηκαν σε κοντινή απόσταση οι οχτώ Τούρκοι και συνελήφθησαν. Στην ίδια περιοχή βρέθηκε η καραμπίνα του κτηνοτρόφου, ο οποίος διαθέτει νόμιμη άδεια για την κατοχή της.
Ο κτηνοτρόφος υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι οι Τούρκοι τον χτύπησαν. Από την πλευρά τους οι Τούρκοι υποστήριξαν ότι τους απείλησε με όπλο. Τελικά σχηματίστηκε δικογραφία από την ΕΛ.ΑΣ. τόσο για τους Τούρκους όσο και για τον κτηνοτρόφο για τα αδικήματα της απλής σωματικής βλάβης, της απειλής και του νόμου περί όπλων. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον Εισαγγελέα με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Συμπλοκή στον Έβρο: Τούρκοι που μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα επιτέθηκαν σε κτηνοτρόφο"

Γενί Σαφάκ: ¨Η Ελλάδα πρέπει να εκκενώσει αυτά τα 9 νησιά και να τα παραδώσει στην Τουρκία¨…

Τα νησιά πρέπει να παραδοθούν στην Τουρκία : τα χωρικά ύδατα της Χίου ανήκουν στην Τουρκία

Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αμύνης Ουμίτ Γιαλίμ, δήλωσε πως η κυριαρχία και ιδιοκτησία της περιοχής όπου δήλωσε η Ελλάδα πώς θα κάνει άσκηση, τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα και η περιοχή ΑΟΖ, ανήκουν στην Τουρκία. Ο Γιαλίμ δήλωσε τα εξής: ¨Το νομικό καθεστώς των νησιών που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του Αιγαίου πελάγους καθορίστηκε με την απόφαση του 1914 των έξι Μεγάλων Κρατών και τη συνθήκη της Λωζάνης του 1923.
Σύμφωνα με αυτά, στην Ελλάδα δόθηκε μόνο το δικαίωμα χρήσης ( δηλαδή το δικαίωμα κατοχής) των νησιών του Βορείου Αιγαίου και όχι το δικαίωμα κυριαρχίας. Οι περιοχές κυριαρχίας και θαλάσσιας δικαιοδοσίας όπως και ο εναέριος χώρος των νησιών Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Ψαρά και Άγιος Ευστράτιος παρέμειναν στην Τουρκία. Επίσης με το άρθρο 13 της συνθήκης της Λωζάννης αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιήσει τα νησιά για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η Ελλάδα άρχισε να οπλίζει τα νησιά στο ανατολικό Αιγαίο στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Η Τουρκία πρώτη φορά διαμαρτυρήθηκε για την στρατιωτικοποίηση των νησιών στις 29 Ιουνίου 1964. Στην παρούσα κατάσταση Η Ελλάδα έχει εξοπλίσει και τα 9:30 για που της δόθηκαν προς χρήση. Στη Χίο έχει τοποθετηθεί μία ελληνική μηχανοκίνητη ταξιαρχία. Τα χωρικά ύδατα της Χίου στα οποία η Ελλάδα κάνει στρατιωτικές ασκήσεις ανήκουν στην Τουρκία. η Ελλάδα κάνοντας στρατιωτικές ασκήσεις στα τουρκικά χωρικά ύδατα παραβιάζει ξεκάθαρα τις συμφωνίες. Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά. Η Ελλάδα έχοντας τοποθετήσει στρατό στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, έχει χάσει το δικαίωμα χρήσης τους. Η Ελλάδα πρέπει να εκκενώσει τα 9 νησιά από τους πολίτες της και το στρατό της προς την ενδοχώρα και να τα παραδώσει στην Τουρκία”.

tourkikanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Γενί Σαφάκ: ¨Η Ελλάδα πρέπει να εκκενώσει αυτά τα 9 νησιά και να τα παραδώσει στην Τουρκία¨…"

Αυξάνονται οι καταλήψεις στα σχολεία για τις μάσκες! Λουκέτα σε Πάτρα, Κρήτη, Καρδίτσα και Αγρίνιο (Φωτό)

Υπό κατάληψη βρισκονται πλέον πέντε σχολεία της Πάτρας. Ενώ χθες έκαναν κατάληψη τρία Λύκεια ( 2ο, 12ο, Γυμνάσιο και Λύκειο Φαρών), σήμερα τα σχολεία αυξήθηκαν.


Μαθητές από το 2ο, 5ο, 7ο, 12ο ΓΕΛ και το 8ο Γυμνάσιο ζητούν καλύτερα και ευνοϊκότερα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, αποστάσεις ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αρνούνται τη χρήση μάσκας μέσα στις σχολικές αίθουσες.


Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές των σχολείων αποφάσισαν να κάνουν κατάληψη καθώς αρνούνται να φορέσουν μάσκες μέσα στις τάξεις, όπως προβλέπουν οι διατάξεις των Υπουργείων για την προστασία από τον κορονοϊό, ενώ ζητούν και την τήρηση αποστάσεων με τη δημιουργία ολιγομελών τμημάτων.


‘Οπως αναφέρει μαθητής του 2ου Λυκείου της Πάτρας: “Θεωρούμε ότι η μάσκα δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα αν δεν υπάρχουν κατάλληλες δομές και μέτρα “.
Νέα κατάληψη σε σχολείο στα Χανιά

Λουκέτο στο Γυμνάσιο Πλατανιά αντίκρυσαν σήμερα το πρωί μαθητές, καθηγητές καθώς και ο διευθυντής που αιφνιδιάστηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, μαθητές έσπευσαν από τα ξημερώματα στο σχολείο προκειμένου να κάνουν την κατάληψη. Πρόκειται για την δεύτερη κατάληψη ενάντια στην χρήση μάσκας στα σχολεία, μέσα σε μόλις δύο ημέρες.


Το αρχικό πλήθος που φαίνεται έξω από το σχολείο δείχνει μαθητές που έφτασαν στο σχολείο και αντίκρισαν την κατάληψη. Πολλοί από αυτούς τους μαθητές στην πορεία έφυγαν καθώς διαφωνούν με την κατάληψη. Η κατάληψη στηρίζεται μόνο από έναν πολύ μικρό αριθμό μαθητών, ανάμεσα τους και κάποια που έμειναν πέρσι από απουσίες.




Καταλήψεις σε Καρδίτσα και Αγρίνιο

Πολλαπλασιάστηκαν τα σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που βρίσκονται σε καθεστώς κινητοποιήσεων, στην πόλη της Καρδίτσας, καθώς τα περιφερειακά, λειτούργησαν κανονικά.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωκράτης Παππάς από τα πέντε ΓΕΛ της πόλης τα τέσσερα βρίσκονται υπό κατάληψη και συγκεκριμένα το 1ο, το 3ο, το 4ο και το 5ο. Λειτουργεί, δηλαδή, μόνο το 2ο ΓΕΛ, όπως και το Μουσικό Σχολείο. Υπό κατάληψη είναι επίσης τα δύο ΕΠΑΛ που υφίστανται στην Καρδίτσα.


Σε ότι αφορά τώρα στα Γυμνάσια, υπό κατάληψη είναι το 1ο Γυμνάσιο, ενώ αποχή αποφάσισαν οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου. Στα υπόλοιπα γίνεται μάθημα κανονικά.

Κατάληψη γίνεται και στο 6ο Γυμνάσιο του Αγρινίου.


thebest.gr, zarpanews.gr, karditsalive.net
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξάνονται οι καταλήψεις στα σχολεία για τις μάσκες! Λουκέτα σε Πάτρα, Κρήτη, Καρδίτσα και Αγρίνιο (Φωτό)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news