facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Μητσοτάκης με Ράμα: Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, η ελληνική μειονότητα και τα 12 ναυτικά μίλια

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, Edi Rama, επ’ ευκαιρία της έλευσής του στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο του Economist.

Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την πορεία των διμερών σχέσεων, καθώς και για την ευρωπαΐκή προοπτική της Αλβανίας, την οποία η Ελλάδα έχει στηρίξει διαχρονικά, πάντα με σεβασμό στην σχετική αιρεσιμότητα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει θέσει. Εξέφρασαν δε την ικανοποίησή τους για την συνεργασία τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην παρουσία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία που πρέπει να αποτελεί γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών ενώ έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Εξέφρασαν δε την ικανοποίησή τους για την απολύτως ομαλή ενσωμάτωση των Αλβανών πολιτών που διαμένουν στη χώρα μας.

Τέλος, συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού, έτσι ώστε σύντομα οι δύο χώρες να διευθετήσουν τα ζητήματα που εκκρεμούν από το παρελθόν στο διμερές πλαίσιο και να απελευθερώσουν τη μεγάλη δυναμικη που μπορεί να δημιουργήσει η στρατηγική σχέση των δύο χωρών.

Η Αθήνα επιδιώκει μετά τη συμφωνία με Ιταλία για την ΑΟΖ και την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, να οριοθετήσει και με την Αλβανία, την οποία επιχειρεί να προσεγγίσει η Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα το 2009, επί κυβέρνησης Καραμανλή, είχε επιτύχει συμφωνία οριοθέτησης με την Αλβανία. Μετά την υπογραφή της όμως η συμφωνία προσεβληθη ενώπιον του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου (ρόλο σε αυτό είχε παίξει και ο σημερινός πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα) και απερρίφθη με επιχειρηματολογία σαφώς εκπορευόμενη από την Τουρκία. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος με την Αλβανία.

Η συμφωνία με την Αλβανία του 2009 ήταν αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004 για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με Αλβανία, Αιγυπτο, Λιβύη (με την Κύπρο φυσικά δεν είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις αφού Αθήνα και Λευκωσία συμφωνούν απόλυτα), με τον κωδικό «Ελλάς επί τέσσερα».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης με Ράμα: Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, η ελληνική μειονότητα και τα 12 ναυτικά μίλια"

Σάμος: Έξι προσαγωγές για την φωτιά κοντά στο κέντρο μεταναστών

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 20.30 το βράδυ της Τρίτης σε δασική έκταση σε μικρή απόσταση από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, η πυρκαγιά πιθανότατα οφείλεται σε εμπρησμό, ενώ πριν από λίγη ώρα προσήχθησαν από την Αστυνομία έξι νεαροί αλλοδαποί, που φιλοξενούνται στο ΚΥΤ και εξετάζονται για τυχόν εμπλοκή τους στην υπόθεση. 
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε λόφο κοντά στο ΚΥΤ στη Σάμο και καίει πουρνάρια και άλλη χαμηλή βλάστηση.
Ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική παρουσιάζει πολύ καλύτερη εικόνα, καθώς δεν φυσάει στην περιοχή, γεγονός που διευκολύνει το έργο των πυροσβεστών και δεν απειλείται το ΚΥΤ.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 40 πυροσβέστες με εννέα οχήματα. 
ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σάμος: Έξι προσαγωγές για την φωτιά κοντά στο κέντρο μεταναστών"

Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά σε οικισμούς του δήμου Αλεξανδρούπολης

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 18.30 σε δασική έκταση στην περιοχή του οικισμού της Μελίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία στην επιχείρηση συμμετέχουν 34 πυροσβέστες με 11 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ με την έναρξη της φωτιάς πραγματοποίησε ρίψεις νερού το πυροσβεστικό ελικόπτερο που εδρεύει στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης.

«Αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο μέτωπο πυρκαγιάς σε δύσβατη περιοχή, συνολικής έκτασης περίπου πέντε χιλιομέτρων, που λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Υπάρχει πλήρης ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και στο έργο της πυροσβεστικής συνδράμουν από την πρώτη στιγμή μηχανήματα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή του στρατού. Οι δυνάμεις θα ενισχύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου και πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας του Νομού, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, γίνεται η προσπάθεια δημιουργίας ζώνης πυρασφάλειας προκειμένου να αναχαιτιστεί η πορεία της φωτιάς, η οποία κατευθύνεται προς τον οικισμό της Νίψας. «Αν οι φλόγες περάσουν τον υδροταμιευτήρα υπάρχει κίνδυνος να απειληθεί ο οικισμός και είμαστε σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο εκκένωσής του», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προβληματίζουν οι 11 φωτιές στον Έβρο στο 10ήμερο

Τέλος ο κ. Πέτροβιτς σημειώνει πως «προκαλεί πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι στο τελευταίο δεκαήμερο έχουμε στον Έβρο έντεκα φωτιές, οι πέντε εκ των οποίων στο νότιο τμήμα του Νομού και μάλιστα μεγάλες, όπως η φωτιά της Αισύμης, για την κατάσβεση της οποίας χρειάστηκε μεγάλη εναέρια υποστήριξη. Η φωτιά που ξέσπασε σήμερα με δείκτη επικινδυνότητας 4, αλλά και το ότι εντοπίσαμε, σε προηγούμενες φωτιές ότι εκδηλώθηκαν σε σημεία-περάσματα μεταναστών όπου βρέθηκαν και ίχνη μικρής κατασκήνωσης, είναι τα στοιχεία που μας προβληματίζουν, γιατί είναι πρωτοφανές όλα αυτά τα χρόνια να έχουμε έντεκα φωτιές σε διάστημα δέκα ημερών», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΟΠ και αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

Από την πλευρά του ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, δηλώνει από το σημείο της πυρκαγιάς, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η φωτιά κινείται νοτιοδυτικά και σε δύο μέτωπα, με το κυρίως μέτωπο προς το φράγμα του Διποτάμου, στην περιοχή του Δρυμού. Οι δυνάμεις, χωματουργικά και πυροσβεστικά μηχανήματα βρίσκονται στο δρόμο προς το φράγμα του Διποτάμου προκειμένου ν’ αναχαιτίσουν εκεί τις φλόγες. Παράλληλα, χωματουργικό μηχάνημα επιχειρεί και στο δεύτερο μέτωπο της φωτιάς, στο ρέμα του «Καβουρατζή». Σε ότι αφορά τη βλάστηση, σημειώνει ότι στην περιοχή υπάρχει ποικιλομορφία, δρυοδάσος, φυτείες ακακίας και αγροτικές καλλιέργειες».

ΑΜΠΕ/aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά σε οικισμούς του δήμου Αλεξανδρούπολης"

Σάμος: Φωτιά κοντά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων

Σε εξέλιξη είναι αύτη την ώρα φωτιά σε περιοχή κοντά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου, χωρίς ωστόσο να απειλεί το ΚΥΤ συμφώνα με την πυροσβεστική και την Δημοτική Αρχή, όπως μεταδίδει το skai.gr.

Το σημείο είναι δύσβατο και υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα η ΕΡΤ, θετικοί στον κορωνοϊό διαγνώστηκαν δύο μετανάστες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου, όπου από νωρίς το πρωί έχουν κλείσει οι δύο πύλες εισόδου στο ΚΥΤ, το οποίο και τέθηκε σε υγειονομικό αποκλεισμό μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.

Από νωρίς το πρωί και στις δύο πύλες εισόδου του ΚΥΤ βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα σύσκεψη με τον Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, Γιώργο Στάντζο, τους επικεφαλής του νοσοκομείου, και της διοίκησης του ΚΥΤ για την διαχείριση της κατάστασης.
Διαβάστε Περισσότερα » "Σάμος: Φωτιά κοντά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων"

Καιρός αύριο: Πώς θα είναι την Τετάρτη (16/09)

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Αίθριος θα είναι ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Στη δυτική Ελλάδα θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Μικρή εξασθένηση των βορείων ανέμων που θα πνέουν στο Αιγαίο με ένταση έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός: Αναλυτική πρόογνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από αργά το απόγευμα θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο νοτιοανατολικοί τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις στην Εύβοια μέχρι το μεσημέρι. Από αργά το απόγευμα στα νότια θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στις Κυκλάδες 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 και στη νότια Κρήτη έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

emy
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πώς θα είναι την Τετάρτη (16/09)"

“Καίγεται” πευκόδασος στο Τρίκορφο Ναυπακτίας

Στη μάχη την πυρόσβεσης συμμετέχουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς και πεζοπόρο τμήμα. Μηχανήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα και του Δήμου Ναυπακτίας βρίσκονται στο σημείο καθώς και ο δήμαρχος Ναυπακτίας κ. ΓΚίζας με τους αντιδημάρχους κ. Κοτρωνιά και κ. Τραχύλη.
Οι ζημιές είναι μεγάλες , πολλά ελαιόδεντρα έχουν καεί στο Παραδείσι καθώς και μελίσσια στο Τρίκορφο Ναυπακτίας.
To έργο της κατάσβεσης συνδράμουν 3 αεροπλάνα CANADAIR που έχουν φτάσει στο σημείο . Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.
Η πυρκαγιά έχει φτάσει μέχρι τυ Παραδείσι
Μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν λίγο στο Τρίκορφο Ναυπακτίας.
Η φωτία για άγνωστο λόγο,εκδηλώθηκε στο πευκόδασος της περιοχής .Στο σημείο επιχειρουν δύναμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας,ενώ αναμένεται και εναέριο μέσο πυρόσβεσης


nafpaktianews
Διαβάστε Περισσότερα » " “Καίγεται” πευκόδασος στο Τρίκορφο Ναυπακτίας"

Μόρια: Έτσι έβαλαν τη φωτιά στον καταυλισμό προσφύγων – Video ντοκουμέντο

Η φωτιά ξέσπασε το βράδυ της περασμένης Τρίτης και κατέστρεψε ολοσχερώς το κέντρο υποδοχής. Συνελήφθη σήμερα το απόγευμα και ο έκτος δράστης του εμπρησμού.

Ένα από τα αποκαλυπτικά βίντεο που περιήλθαν στα χέρια της Αστυνομίας και -σε συνδυασμό με καταθέσεις- “έδειξαν” τους δράστες που έβαλαν τη φωτιά στον καταυλισμό, στη Μόρια της Λέσβου, έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Η φωτιά ξέσπασε το βράδυ της περασμένης Τρίτης και κατέστρεψε ολοσχερώς το κέντρο υποδοχής προσφύγων.

Η Αστυνομία προχώρησε συνολικά σε έξι συλλήψεις για τον εμπρησμό. Όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα της Τρίτης (15.09.2020), οι ελληνικές διωκτικές αρχές συνέλαβαν έναν νεαρό Αφγανό για συμμετοχή στην υπόθεση εμπρησμού του ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στη Μόρια. Ο συγκεκριμένος είχε ταυτοποιηθεί και αναζητείτο για τους εμπρησμούς και άλλα αδικήματα.

Νωρίτερα, συνελήφθησαν πέντε άτομα, επίσης Αφγανοί, οι δύο ασυνόδευτοι ανήλικοι 17 ετών, ή τουλάχιστον έτσι έχουν δηλώσει στην καταγραφή όσον αφορά στην ηλικία τους, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τον ίδιο τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο



Με οδηγό τις πληροφορίες που είχαν από την αρχή για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού του ΚΥΤ της Μόριας από ομάδες νεαρών, οι οποίοι με μπουκάλια στα χέρια με εύφλεκτο υγρό, πυρπόλησαν τον καταυλισμό όπως είχε αποκαλύψει από την πρώτη στιγμή το newsit.gr οι αστυνομικοί προχώρησαν στις συλλήψεις αλλοδαπών, τους οποίους κατηγορούν για τον εμπρησμό της δομής.

Μάλιστα ο ένας από τους ανήλικους την επόμενη ημέρα του εμπρησμού είχε μεταφερθεί μαζί με άλλους ασυνόδευτους ανήλικους σε δομή φιλοξενίας στην Πιερία, όπου εντοπίστηκε και συνελήφθη από τους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, Αντιτρομοκρατική, ΕΥΠ, αλλά και ειδικό κλιμάκιο της Ασφάλειας Αττικής που έφτασαν στο νησί σχεδόν την ίδια ημέρα του εμπρησμού του ΚΥΤ, πραγματοποίησαν σαρωτικές έρευνες καταγράφοντας με ειδικά μηχανήματα ακόμα και τις κινήσεις συγκεκριμένων ατόμων, μέσω του στίγματος που έδινε την επίμαχη ημέρα το κινητό τους τηλέφωνο. Όταν πια συγκεντρώθηκαν ικανά στοιχεία, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας προχώρησαν σε συλλήψεις, σχηματίζοντας παράλληλα δικογραφία σε βάρος των νεαρών Αφγανών. Ωστόσο, η έρευνα δεν σταματά εκεί, καθώς υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις για υποκίνηση του εμπρησμού, ακόμα και από μέλη ΜΚΟ που δεν έχουν καν παρουσία στο νησί, όπως διαπιστώθηκε από τους Αστυνομικούς έπειτα από διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησαν σε 4 κλειστές ομάδες στο Facebook, όπου ανακάλυψαν μηνύματα για την καταστροφή του ΚΥΤ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόρια: Έτσι έβαλαν τη φωτιά στον καταυλισμό προσφύγων – Video ντοκουμέντο"

ΕΦΚΑ σε Κουτεντάκη: Ήταν λάθος τα στοιχεία που παίρνατε για τις συντάξεις

Ανασκευάζει τελικά την επικριτική ανακοίνωσή του για τον ΕΦΚΑ το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή. Στην Έκθεση β΄ τριμήνου την οποία δημοσιοποίησε σήμερα, το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή κατηγορούσε την διοίκηση του Ταμείου πως για πρώτη φορά αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για τις εκκρεμείς συντάξεις, χωρίς να δώσει καν απάντηση για τους λόγους. 

Ωστόσο, μόλις μία ώρα αργότερα, το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή (ΓΠΒ) εξέδωσε και νέα ανακοίνωση, με την οποία αναφέρει ότι:

1. «μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, λάβαμε απαντητική επιστολή από τον ΕΦΚΑ»

2. ο ΕΦΚΑ «επικαλείται τεχνικά προβλήματα στην παροχή των στοιχείων και δεσμεύεται για την αποκατάσταση της ροής τους»

3. «Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας που είχε μέχρι πρότινος με τον ΕΦΚΑ».

Τι αναφέρει η επιστολή του ΕΦΚΑ προς το Γραφείο Προϋπολογισμού

Ποιοι ήταν όμως οι λόγοι της εμπλοκής; Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή που έφτασε στο Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή επικαλείτο τρεις λόγους:

Προβλήματα και ελλείψεις προσωπικού ΕΦΚΑ λόγω Covid

Διπλοεγγραφές αιτήσεων (ηλεκτρονικές μέσω ΑΤΛΑΣ αλλά και χειρόγραφες μέσω ΕΛΤΑ από τους ίδιους δικαιούχους)

- Ότι στον ΕΦΚΑ ακόμα μετράνε αιτήσεις που έμεναν «θαμμένες» σε τσουβάλια από την εποχή Κατρούγκαλου και Αχτσιόγλου στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων!

Στη βάση αυτή, τα σωστά στοιχεία για τις νέες αιτήσεις θα ανακοινωθούν στα τέλη του Σεπτεμβρίου (αφού αφαιρεθούν οι διπλοεγγραφές του κορωνοϊού), και αργότερα στα τέλη του έτους ενδεχομένως όταν καταμετρηθούν και οι «κρυφές» αιτήσεις από το 2015.

Επιπλέον, από την ανακοίνωση του ΓΠΒ αφαιρέθηκε η απειλή «με κάθε νόμιμο μέσο» από τη φράση «το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή θα υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο μέσο τη διασφάλιση του θεσμικού του ρόλου».
Ολόκληρη η επιστολή του ΕΦΚΑ αναφέρει τα εξής:

Θέμα: «Απαντητική Επιστολή σχετικά με αίτημα παροχής στοιχείων» 
Σχετ.: Έγγραφο Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, με Αρ. Πρωτ.:10302/Αρ.Διεκπ.:7038/ Ημ.Πρωτ.:09-09-2020 

Σε απάντηση του αιτήματός σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στο φορέα μας δράση, ακριβούς καθορισμού του πλήθους των εκκρεμών αιτημάτων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τον Απρίλιο 2020 έως τον Ιούνιο 2020, η οποία έχει καταστεί αναγκαία λόγω των ακόλουθων παραγόντων:

1. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 λόγω του κορωνοϊού, υπήρξε περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων, με αποτέλεσμα ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων να έχει αποστείλει τα αιτήματα συνταξιοδότησης ταχυδρομικά αντί να τα υποβάλλει ο ίδιος στα υποκαταστήματα του φορέα και να γίνει ταυτόχρονα η καταχώρηση της αίτησης του στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο. 

2. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» και η ταυτόχρονη αποκλειστική ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ωστόσο, κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής, πολλοί συνταξιούχοι απέστειλαν και ταχυδρομικά για δεύτερη φορά την αίτηση τους, παρόλο που ρητά αναφερόταν ότι κάτι τέτοιο δεν ζητείτο.

3. Έχοντας ολοκληρώσει την καταχώρηση του ασυνήθιστα μεγάλου όγκου των ταχυδρομικά απεσταλμένων αιτήσεων, είναι σε εξέλιξη η διασταύρωση για τον εντοπισμό των διπλά (ταχυδρομικά και ηλεκτρονικά) υποβληθέντων αιτήσεων. Τα ανωτέρω καθιστούν δυνατή σήμερα μόνο την προσωρινή εκτίμηση του ορθού πλήθους των εκκρεμοτήτων στις 30/6/2020. 

Η οριστικοποίηση του πλήθους αναμένεται στο τέλος του μήνα, οπότε και θα ανακοινωθεί. 
Επιπλέον σημειώστε ότι επειδή αφενός εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις που στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019 έκλεισαν στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης συντάξεων μαζικά και εσφαλμένα με το χαρακτηρισμό «χωρίς απόφαση», με αποτέλεσμα τεχνικά να μειωθεί το πλήθος των εκκρεμοτήτων και αφετέρου περί τις 17.000 εντοπίστηκαν στα τέλη του 2019 να παραμένουν ακαταχώρητες σε σάκους, ο φορέας μας θα προχωρήσει σε ανακοίνωση του πραγματικού πλήθους των εκκρεμοτήτων αναδρομικά, τουλάχιστον από 1/12/2018 με κριτήριο καταμέτρησης τους την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ώστε να υπάρχουν ορθά και συγκρίσιμα δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά θα σας διαβιβασθούν επίσης με την οριστικοποίησή τους. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία. 

O ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ e-ΕΦΚΑ
Δρ. Χρήστος Χάλαρης


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΚΑ σε Κουτεντάκη: Ήταν λάθος τα στοιχεία που παίρνατε για τις συντάξεις"

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ για προσφυγικό και τις εξελίξεις με Τουρκία

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκειά της, συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα καθώς και εκείνες που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει της προσεχούς Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις πιθανές κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ για προσφυγικό και τις εξελίξεις με Τουρκία"

Μάζεψαν το Oruc Reis, έβγαλαν το Yavuz – Νέες τουρκικές NAVTEX (pics)

Η Τουρκία μπορεί να μην ανανέωσε τις παράνομες έρευνες του Oruc Reis, αλλά από ότι φαίνεται δεν έχουμε τελειώσει με τις NAVTEX.
Η Τουρκία άφησε να ολοκληρωθεί η τελευταία, μιας σειράς NAVTEX που είχε εκδώσει για παράνομες έρευνες σε περιοχή μη οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας και απλώς φρόντισε, υπό την πίεση του διεθνούς παράγοντα αλλά και προφανώς ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 -25 Σεπτεμβρίου, να μην ανανεώσει και επεκτείνει χρονικά και γεωγραφικά τις έρευνες του Oruc Reis. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει με το Yavuz.
Ο υδατογραφικός σταθμός της Αττάλειας δημοσίευσε δύο NAVTEX σήμερα, 15/09/2020. Η πρώτη αφορά ασκήσεις με πυρά κοντά στα τουρκικά παράλια, απέναντι από τη Ρόδο, ενώ η δεύτερη έρευνες εντός κυπριακής ΑΟΖ για το Yavuz.
Αναλυτικά οι NATEX:

Αναλυτικά οι χάρτες των τουρκικών NAVTEX:

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάζεψαν το Oruc Reis, έβγαλαν το Yavuz – Νέες τουρκικές NAVTEX (pics)"

Παραίτηση Σάρατζ: Οι τουρκικές επιδιώξεις, το παρασκήνιο και ο κίνδυνος πραξικοπήματος

Η παραίτηση του Σαράτζ μπορεί να αιφνιδίασε κάποιους, αλλά για όσους παρακολουθούν το παρασκήνιο της κρίσης στη Λιβύη δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ουσιαστικά εντάσσεται στην προσπάθεια να βρεθεί μία ειρηνική λύση στο πρόβλημα, αλλά δεν ήταν μόνο οι έξωθεν πιέσεις που υποχρέωσαν τον επικεφαλής της κυβέρνησης στην Τρίπολη και ηγέτη της μίας από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να παραιτηθεί.

Λίγο καιρό νωρίτερα είχε λάβει χώρα μία μαζική διαδήλωση στην Τρίπολη με αίτημα ακριβώς την παραίτηση του Σαράτζ. Τότε, οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν επιτεθεί εναντίον των διαδηλωτών, πυροβολώντας στο ψαχνό, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετοί τραυματίες. Τότε, κλιμάκιο των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη είχε εκφράσει την ανησυχία του, αναφερόμενο σε δολοφονίες, τραυματισμους και συλλήψεις.

Ο Σάρατζ είχε εκμεταλλευτεί τις κοινωνικές αντιδράσεις για να απομακρύνει τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησής του, δηλώνοντας πως ο χειρισμός του στην αντιμετώπιση των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας και ειδικότερα η βίαιη καταστολή θα ερευνηθεί. Εκείνη η αποπομπή, όμως, συνδέεται και με την ομηρεία την οποία έχει επιβάλει ο Ερντογάν στην κυβέρνηση της Τρίπολης. Υπενθυμίζουμε ότι ο Σαράτζ είχε απομακρύνει κι άλλα στελέχη του καθεστώτος του, τα οποία είναι γνωστά για τις πολύ στενές σχέσεις τους με την Άγκυρα.

Τελικά μετά από ισχυρή τουρκική παρέμβαση, ο Σαράτζ υποχρεώθηκε να επαναφέρει τον υπουργό του και τώρα, είναι ο ίδιος που υποχρεώνεται να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία. Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζει το Bloomberg. «Αναγγέλλοντας την παραίτησή του, ανακουφίζεται από ένα δυσβάσταχτο βάρος» αναφέρουν οι πηγές «και ίσως, κατά κάποιο τρόπο, να διευκολύνει τις συνομιλίες στη Γενεύη. Οι αντίπαλες πλευρές θα κληθούν να συμφωνήσουν σε μια νέα δομή Προεδρικού Συμβουλίου που θα ενοποιεί τη διαιρεμένη χώρα και θα οργανώσει εκλογές», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό ρόλο στην παραίτηση του Λίβυου πρωθυπουργού έπαιξε το κύμα αμφισβήτησης, το οποίο εκδηλωνόταν και στις πόλεις της δυτικής Λιβύης. Τις τελευταίες εβδομάδες κάποιοι προειδοποιούσαν πως επέρχεται κοινωνική έκρηξη, αν και ο ίδιος ο Σάρατζ έδειχνε να ανησυχεί περισσότερο για την εκδήλωση πραξικοπήματος εναντίον του από στελέχη της κυβέρνησής του.

Αυτός ήταν άλλωστε και ο αληθινός λόγος που είχε εκδιώξει τον φιλότουρκο υπουργό Εσωτερικών Μπασάγκα. Φοβόταν μήπως κινηθεί εναντίον του, δεδομένου ότι είχε την στήριξη των πολιτοφυλακών. Το προηγούμενο διάστημα, μάλιστα, είχε συναντηθεί με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς για να διασφαλίσει την υποστήριξη τους στο πρόσωπό του.

Αμέσως μετά είχε διοχετεύσει στα Μίντια ότι η άμεση κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη θα συνοδευθεί από την διενέργεια εκλογών για την εκλογή προέδρου, κυβέρνησης και Κοινοβουλίου τον Μάρτιο του 2021. Γεγονός πάντως παραμένει ότι αν ισχύει η είδηση της παραίτησης, που όλα δείχνουν πως ισχύει, οι τουρκικές επιδιώξεις για κατάληψη της Σύρτης και των πετρελαιοπηγών της, οι οποίες είχαν παγώσει, εάν όχι ακυρωθεί μετά τον βομβαρδισμό της βάσης Αλ Ουατίγια, τώρα πλέον ενταφιάζονται.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραίτηση Σάρατζ: Οι τουρκικές επιδιώξεις, το παρασκήνιο και ο κίνδυνος πραξικοπήματος"

Ξεκίνησε η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων σε Θεσσαλονίκη-Ηλεία

Στις 15 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Ηλείας.

Όπως υπογραμμίζει το Κτηματολόγιο, η διαδικασία της ανάρτησης έχει διάρκεια δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό και πραγματοποιείται, για πρώτη φορά, πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία Κτηματογράφησης.

Οι ιδιοκτήτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να δουν και να ελέγξουν:

* Την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (Κτηματολογικός Πίνακας)

* Τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα)

Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια.

Εάν δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης (μέχρι την αντίστοιχη ημερομηνία λήξης), ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.

Σε περίπτωση που δεν έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία τους, έχουν ακόμα περιθώριο να το κάνουν ψηφιακά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.

Γραφείο Κτηματογράφησης
Τηλ. 26220-27838 & 26210-27468 - Εmail: ktimatologio@anartisi-amaliadas.gr

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκίνησε η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων σε Θεσσαλονίκη-Ηλεία"

Έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό με εντολή Χαρδαλιά στα Τρίκαλα

Με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό στην περιφέρεια Τρικάλων.

Έτσι, λοιπόν, τα μπαρ και εστιατόρια θα κλείνουν τα μεσάνυχτα, ενώ θα υπάρχει ανώτατο όριο 50 ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας: «Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στην Π.Ε. Τρικάλων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κατόπιν εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, ολόκληρη η Π.Ε. Τρικάλων τίθεται σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:
  • Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
  • Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
  • Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες από Τετάρτη 16-09-2020 και ώρα 06:00 έως την Τετάρτη 30-09-2020 και ώρα 06:00.

Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι εξής περιοχές:
  • Οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και Αττικής,
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Πάρου (και Αντίπαρος)
  • Οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου και Κω.
Τέλος, σημειώνεται ότι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων παραμένουν: Χανιά, Ηράκλειο, Χαλκιδική, Ζάκυνθος, Λέσβος, Πέλλα, Πιερία, Ημαθία και Κιλκίς, καθώς και η Μύκονος».
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό με εντολή Χαρδαλιά στα Τρίκαλα"

ΣτΕ: Απέρριψε προσφυγή καταστηματαρχών για την απαγόρευση του καπνίσματος

Απορρίφθηκε ως αβάσιμη από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση βάσει της οποίας απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στην προσφυγή, το Σωματείο υποστήριζε ότι το μέτρο της απόλυτης απαγόρευσης του καπνίσματος συνιστά σημαντικό περιορισμό στην ελευθερία των καπνιστών.

Οι Σύμβουλοι του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 1727/2020 απόφασή τους έκριναν ότι το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν είναι αντίθετο στα άρθρα 5 παράγραφος 1 (ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και προσωπική ελευθερία) και 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος (το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και λαμβάνει ειδικά μέτρα), ενώ παράλληλα συνιστά θεμιτό περιορισμό της ελευθερίας (ατομικής και επαγγελματικής).

Παράλληλα, στην απόφασή τους τονίζουν ότι η πρόβλεψη για την επιβολή προστίμων στους παραβάτες δεν αντίκεινται στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αλλά ούτε στο δικαίωμα της δίκαιης δίκης που κατοχυρώνει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Απέρριψε προσφυγή καταστηματαρχών για την απαγόρευση του καπνίσματος"

Κορωνοϊός: Στα 310 τα νέα κρούσματα - Έφτασαν τους 67 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 310 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. 

Αναλυτικά η κατανομή των νέων κρουσμάτων:

Από τα 296 εγχώρια κρούσματα, τα 30 συνδέονται με γνωστές συρροές (15 συνδέονται με ιχνηλάτηση από ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στο ΚΥΤ Μόριας). Ενώ 27 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας Αναλυτικότερα: - 12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

197 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 24 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 3 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λάρισας

- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Μόριας)

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13730, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες.


2433 (18%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5901 (43.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

67 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 17 (25.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 175 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
exelixi15



Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 313 θανάτους συνολικά στη χώρα. 116 (37%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

xartis15





Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ



Μαγιορκίνης: Η επιδημία δείχνει ανησυχητική αντοχή στα περιοριστικά μέτρα

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε ότι με βάση και τα πρόσφατα δεδομένα, η επιδημία δείχνει ανησυχητική αντοχή στα περιοριστικά μέτρα.

Όπως τόνισε, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων, ο οποίος παρουσιάζει διαρκείς αυξητικές τάσεις, χωρίς ίχνη κάμψης, γεγονός που ενδέχεται να σημα΄νει πιέσεις στο σύστημα υγείας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαγιορκίνης στην Αττική, όπου κάποιες ημέρες παρατηρούνται τα περισσότερα από τα μισά κρούσματα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι συχνά οι αναπνευστικοί ιοί δείχνουν «προτίμηση» στα αστικά κέντρα για τη διάδοσή τους.

Τα αστικά κέντρα «είναι η αχίλλειος πτέρνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας» υπογράμμισε.

Από αυτήν την άποψη τα αστικά κέντρα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον περιορισμό της πανδημίας και την ελάττωση της υπερμετάδοσης μεταξύ αγνώστων. Το τελευταίο, μάλιστα, θα επιφέρει και αύξηση της αποτελεσματικότητας της ιχνηλάτησης.

Αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Οξφόρδης, λέγοντας πως συνεχίζονται οι δοκιμές, καθώς οι παρενέργειες που εμφάνισε ένας των συμμετεχόντων δεν σχετίζονται με το εμβόλιο.

Αναφέρθηκε τέλος στην εμπιστοσύνη του κόσμου στα εμβόλια και παραδέχτηκε ότι, σύμφωνα και με μελέτες, υπάρχει τάση υποχώρησης. Για το λόγο αυτό υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει συζήτηση στο άμεσο μέλλον για το ζήτημα αυτό.

Ερωτηθείς για το μέτρο της χρήσης μάσκας, ο κ. Μαγιορκίνης παραδέχτηκε ότι έχει αποδώσει σε ένα ποσοστό, μικρότερο αυτό που προέβλεπαν τα μοντέλα. «Θέλουμε μεγαλύτερη επιδημική συρρίκνωση από αυτή που βλέπουμε» συμπλήρωσε και πρότεινε οι πολίτες να περιορίσουν, στο μέτρο του δυνατού, τις επαφές τους σε ένα στενό κύκλο (κοινωνικές «φούσκες»).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στα 310 τα νέα κρούσματα - Έφτασαν τους 67 οι διασωληνωμένοι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news