facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Έκτακτο: Ανακούφιση στη Λαμία - Αρνητικά όλα τα τεστ των μαθητών

Ευχάριστα είναι τα νέα για τα αποτελέσματα των τεστ, που βγήκαν νωρίτερα από ότι αναμενόταν, για να δοθεί ένα τέλος στην αγωνία όλων.

Τέλος στην αγωνία δεκάδων μαθητών και των οικογενειών τους από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής (13/9) για τα τεστ κορωνοϊού στα οποία υπεβλήθησαν το πρωί της ίδιας μέρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport και τα 55 τεστ που έγιναν στο πέτρινο κτίριο του Νοσοκομείου Λαμίας, επέστρεψαν αρνητικά, σκορπίζοντας χαρά σε πολύ κόσμο που περίμενε με αγωνία για το αν υπήρξε διασπορά του ιού στην Κοινότητα.

Ανεξάρτητα βέβαια από την θετική αυτή εξέλιξη, η οδηγία είναι μία: Τήρηση των μέτρων και των κανόνων υγιεινής, καθώς ο ιός υπάρχει και δεν κάνει εξαιρέσεις σε ηλικίες και φύλο.

lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο: Ανακούφιση στη Λαμία - Αρνητικά όλα τα τεστ των μαθητών"

Μύκονος: Έφοδος της αστυνομίας σε πάρτι βάφτισης με 300 καλεσμένους

Το πάρτι της βάφτισης γνωστής οικογένειας του νησιού, έλαβε χώρα σε βίλα στην περιοχή Αλεόμανδρα χθες το βράδυ. Λίγο μετά τις 10, περίοικοι παραπονέθηκαν για την φασαρία με αποτέλεσμα να παρέμβει η Αστυνομία. Όταν οι άνδρες του Α.Τ Μυκόνου έφτασαν στη βίλα, το άτομο το οποίο εμφανίστηκε ως ενοικιαστής συνελήφθη με την κατηγορία της διατάραξης, χωρίς όμως να γίνει έλεγχος για τον αριθμό των ατόμων που υπερέβαινε τους 300 ενώ το όριο σε αντίστοιχες εκδηλώσεις και λόγω των περιοριστικών μέτρων, ειδικά στη Μύκονο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα 9 άτομα.

Μάλιστα εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι το πάρτι όχι μόνο δεν διεκόπη αλλά συνεχίστηκε μέχρι τις 04.00 το πρωί παρά τις έντονες αντιδράσεις των περίοικων . Ανάμεσα στους καλεσμένους βρίσκονταν σημαίνουσες προσωπικότητες, τοπικοί παράγοντες και συγγενείς πολιτικών προσώπων.
Όσον αφορά στον ενοικιαστή της βίλας, αφέθηκε ελεύθερος το επόμενο πρωί και αναμένεται να οριστεί ρητή δικάσιμος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μύκονος: Έφοδος της αστυνομίας σε πάρτι βάφτισης με 300 καλεσμένους"

Κορονοϊός: Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Πατρών 28χρονος χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Συναγερμό έχει προκαλέσει η περίπτωση ενός 28χρονου, ο οποίος εισήχθη στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών με κορονοϊό, χωρίς να έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα Πελοπόννησος ο 28χρονος δεν είναι διασωληνωμένος και οι γιατροί εκφράζουν την ελπίδα ότι θα έχει αίσια έκβαση η κατάσταση της υγείας του, ωστόσο δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους.

Το περιστατικό επιβεβαίωσε και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, λέγοντας μάλιστα ότι η εισαγωγή του άνδρα σε τόσο μικρή ηλικία στη ΜΕΘ ήταν μεγάλη έκπληξη, καθώς δεν έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Η περίπτωσή του πάντως παρακολουθείται με ιδιαίτερη προσοχή από τους γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται συνολικά 54 άτομα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Πατρών 28χρονος χωρίς υποκείμενα νοσήματα"

Τουρκικά πλοία επιστρέφουν στον Βόσπορο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Αιγαίο καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μέρος του τουρκικού στόλου επιστρέφει στον Βόσπορο.

Όπως εμφανίζεται το στίγμα του «Oruc Reis» στο σύστημα Marine Traffic, το πλοίο φαίνεται να είναι στο λιμάνι της Αττάλειας, καθώς χθες Σάββατο δεν ανανεώθηκε η τουρκική Navtex που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε το διάστημα 2 έως 12 Σεπτεμβρίου.

Την κίνηση της Τουρκίας να αποσύρει το Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο κλήθηκε να σχολιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για θετικό βήμα και όπως τόνισε «ελπίζουμε να συνεχιστεί και να είναι το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής, είμαστε έτοιμοι για άμεσες διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τη μία μείζονα διαφορά που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες».

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι για πρώτη φορά μετά από ενάμιση μήνα που έχει αρχίσει αυτό το παιχνίδι κυριαρχίας στο Αιγαίο με μοναδικό υπαίτιο τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος είτε με εμπρηστικές δηλώσεις είτε με παράνομες naftex φροντίζει να μην δίνει κανένα περιθώριο ουσιαστικής συνεννόησης με την Ελληνική κυβέρνηση για διάλογο, ίσως να φαίνονται κάποια σημάδια σταδιακής αποκλιμάκωσης.

Ανάλογες επιθετικές προς την Ελλάδα δηλώσεις έκαναν σε καθημερινή σχεδόν βάση και οι υπουργοί του Ερντογάν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ ενώ το τελευταίο δεκαήμερο μπήκε στον χορό και ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας Ντονμέζ, όλοι τους με συγκεκριμένο ρεπερτόριο δηλώσεων που παρέπεμπαν σε κίνδυνο θερμού επεισοδίου.

Όμως αυτή τη στιγμή που γράφουμε αυτές τις λέξεις και παρόλο που δεν έχουν επιστρέψει όλα τα πλοία που συνόδευαν το ερευνητικό σκάφος των Τούρκων, ο μεγάλος αριθμός που έχει πάρει τον δρόμο επιστροφής προς τον Βόσπορο κάτι δείχνει.

Βέβαια ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος με την γείτονα χώρα που έχει πλούσιο ιστορικό αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς αλλά το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις σημερινές δηλώσεις Χουλουσί Ακάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου οι οποίοι και οι δύο μίλησαν για ουσιαστικό διάλογο με την Ελλάδα και τη μη επανεργοποίηση της Naftex που πάλι θα δημιουργούσε στιγμές έντασης στο Αιγαίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι μπορεί να γίνει κάτι ουσιαστικό μεταξύ των δύο χωρών.

Ας μην ξεχνάμε ότι πλέον η Τουρκία έχει άλλο μέτωπο να κλείσει μετά και την χθεσινή επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μαικ Πομπέο στην Κύπρο και τις δηλώσεις του για έκνομες ενέργειες της Άγκυρας σε Κυπριακή ΑΟΖ, και το δημοσίευμα αμερικανικού περιοδικού ότι οι Αμερικανοί σκέφτονται να μεταφέρουν την βάση τους από το Ιντσιρλικ στην Σούδα.

Όμως ακόμη κι αν όλα τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας δείξουν εικόνα επιστροφής στις ναυτικές τους βάσεις τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται με τις εντάσεις που υπάρχουν στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου έχουν κατευθύνει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ν’ αναθεωρήσει τις θέσεις επιφυλακής των πολεμικών πλοίων και να βρίσκονται σε προωθημένες θέσεις ώστε πάντοτε η απάντηση να είναι εν τη γενέσει οποιουδήποτε σκηνικού.

Κατά συνέπεια, ακόμη κι αν ο Ελληνικός στόλος λάβει την εντολή απεμπλοκής μετά από έναν ενάμιση μήνα διαρκούς έντασης, κάποιοι θα παραμείνουν στο Αν. Αιγαίο κι αυτοί δεν είναι μόνο τα πληρώματα των πλοίων επιτήρησης.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικά πλοία επιστρέφουν στον Βόσπορο"

65 πυρκαγιές στο 24ωρο

Στο 24ωρο εκδηλώθηκαν στην επικράτεια 65 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν 522 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 251 οχήματα, 8 Α/Φ και 4 Ε/Π. Συνδρομή από τον Ελληνικό Στρατό, μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "65 πυρκαγιές στο 24ωρο"

Γερμανία: «Σπρώχνει» φρεγάτες προς την Ελλάδα μετά την παραγγελία-«μαμούθ» από τη Γαλλία

«Παρούσα» δηλώνει η Γερμανία στο «σπριντ» εξοπλισμών της χώρας μας, μετά την ανακοίνωση για εξοπλιστική συμφωνία-«μαμούθ» με τη Γαλλία για τα 18 Rafale.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του OPEN TV στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, η χώρα επιδιώκει κομμάτι από την «πίτα» των αμυντικών εξοπλισμών, με τις φρεγάτες.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διαθέτει ήδη τέσσερις γερμανικές φρεγάτες, ωστόσο ο στόχος είναι η ανανέωσή τους με φρεγάτες «πολλαπλών λειτουργιών», δηλαδή από τα πιο σύγχρονα όπλα στο Ναυτικό. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι σε αναζήτηση και τορπιλών για τα υποβρύχια τύπου «Παπανικολής», τα οποία και δεν διαθέτουν οι Τούρκοι.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: «Σπρώχνει» φρεγάτες προς την Ελλάδα μετά την παραγγελία-«μαμούθ» από τη Γαλλία"

Κορονοϊός: Μείωση μετά το ρεκόρ στη Γαλλία – 7.183 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Οι υγειονομικές αρχές στη Γαλλία ανακοίνωσαν σήμερα 7.183 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, αριθμός χαμηλότερος από το ρεκόρ των 10.561 νέων λοιμώξεων που καταγράφηκε χθες, Σάββατο.

Οι αριθμοί της Κυριακής είναι γενικά σε πιο χαμηλά επίπεδα λόγω του Σαββατοκύριακου.

Το ποσοστό θετικότητας των τεστ παραμένει σταθερό στο 5,4% και έξι άνθρωποι πέθαναν στο νοσοκομείο το τελευταίο 24ωρο.

Ο αριθμός των ασθενών που εισήχθησαν στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε, με 427 νέους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν τις τελευταίες 7 ημέρες, 10 περισσότεροι σε 24 ώρες.

Οι νέες εστίες μόλυνσης που ανιχνεύθηκαν ανέρχονται σε 66, αριθμός που καταγράφει μείωση σε μια ημέρα (από 86 που ήταν χθες, Σάββατο).

Από την έναρξη της επιδημίας στη Γαλλίας πριν από έξι μήνες, 30.916 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την Covid-19.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Μείωση μετά το ρεκόρ στη Γαλλία – 7.183 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο"

Απαγόρευση των ρωσικών πολεμικών πλοίων στα κυπριακά λιμάνια, ζητούν οι ΗΠΑ

Η Κύπρος δίνει την άδεια στα ρωσικά πολεμικά πλοία να επισκέπτονται τα λιμάνια της, βάσει αιτημάτων ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αυτό αναφέρει η gazeta.ru, παρουσιάζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών του νησιωτικού κράτους, Νίκο Χριστοδουλίδη, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Κατά την επίσκεψή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, εξέφρασε την έκπληξή του για τις τακτικές επισκέψεις ρωσικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια του νησιού.

Ο Χριστοδουλίδης σχολιάζοντας τα λόγια του Πομπέο, δήλωσε ότι η Κύπρος προσφέρει ανθρωπιστικές διευκολύνσεις σε χώρες και διεθνείς οργανισμούς που ζητούν παρόμοια βοήθεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν την απαγόρευση της παρουσίας ρωσικών πολεμικών πλοίων στα κυπριακά λιμάνια, ως μία από τις προϋποθέσεις για την πλήρη άρση του εμπάργκο σχετικά με την προμήθεια αμερικανικών όπλων στην Κύπρο.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση των ρωσικών πολεμικών πλοίων στα κυπριακά λιμάνια, ζητούν οι ΗΠΑ"

Πατείς με πατώ σε στο Κατράκειο – Δείτε τι έγινε στη συναυλία της Θεοδωρίδου (ΦΩΤΟ)

Εν μέσω δεύτερου κύματος κορωνοϊού και ενώ τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί κοντά στα 300 ημερησίως – με τα μισά σχεδόν να εντοπίζονται στην Αττική – οι εικόνες από τη συναυλία της Νατάσας Θεοδωρίδου στο Κατράκειο προκαλούν αν μη τι άλλο πανικό!
Πρόκειται για εικόνες που απεικονίζουν την ανευθυνότητα σε όλο της το μεγαλείο, ενώ είναι απορίας άξιο πώς επετράπη από τις αρμόδιες τοπικές αρχές η έναρξη της συναυλίας υπό αυτές τις συνθήκες.

Την ίδια ώρα που άλλοι κλάδοι αργοπεθαίνουν λόγω των αυστηρών μέτρων – που ορθώς έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας – κάποιοι φαίνεται ότι βρίσκουν «παραθυράκια» εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Αλήθεια, εάν αύριο ξεσπάσει ένα τοπικό κύμα κορωνοϊού στην ευρύτερη τοπική κοινωνία του Πειραιά (Νίκαια, Κορυδαλλός κλπ), ποιος θα έχει την ευθύνη;
Τα λόγια είναι περιττά, καθώς οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.
Με τη βεβαιότητα ότι οι αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του Κατράκειου, σας παραθέτουμε σχετικές εικόνες από τη χθεσινή συναυλία της Νατάσας Θεοδωρίδου.


piraeuspress
Διαβάστε Περισσότερα » "Πατείς με πατώ σε στο Κατράκειο – Δείτε τι έγινε στη συναυλία της Θεοδωρίδου (ΦΩΤΟ)"

Στην έκδοση F3-O4T με ραντάρ AESA θα ανήκουν τα 12 μεταχειρισμένα Rafale που θα πάρει η Ελλάδα

Λεπτομέρειες για τα Rafale που πρόκειται να προμηθευτεί η Ελλάδα, δίνουν γαλλικά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με αυτά αρχικά το Παρίσι ήταν υπέρ της πώλησης 8 νέων Rafale στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχύσει την κατασκευάστρια Dassault, αλλά η Ελλάδα πίεσε αυτά να είναι 6 τελικά, προκειμένου να συμπιέσει το κόστος.

Έστω και έτσι, τονίζει το γαλλικό δημοσίευμα, τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη που θα παραλάβει η Ελλάδα, θα προέρχονται από τα πλέον νέα που έχει παραλάβει η γαλλική Αεροπορία.

Αυτά σύμφωνα με πληροφορίες είναι κατασκευής 2012-2018 και ανήκουν στην υποέκδοση F3-O4T κάτι που σημαίνει ότι φέρουν ραντάρ AESA RBE-2 και φυσικά βλήματα SCALP-EG, μεταξύ άλλων.

Έτσι σε συνδυασμό με τα 6 νέα της έκδοσης F3R δημιουργείται μια δύναμη από 18 μαχητικά της έκδοσης F3 η οποία η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, θα εξασφαλίσει αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα έναντι της τουρκικής.

Ποια είναι η υποέδκοση F3-O4T και τι περιλαμβάνει

Τα Rafale της συγκεκριμένης έκδοσης διαθέτουν:

Ραντάρ AESA RBE-2

Σύστημα προειδοποίησης επερχομένου βλήματος DDM-NG

Αισθητήρα IRST (στο υπέρυθρο φάσμα) OSF-IT, βελτιωμένης έκδοσης του αρχικού OSF.

Δυνατότητα μεταφοράς του βελτιωμένου ατρακτίδιου Damocles-XF με επιπλέον κάμερα ημέρας υψηλής ευκρίνειας περάν της υπάρχουσας IIR

Κινητήρες M88-2-E4 με λιγότερη κατανάλωση καυσίμου από 2 έως 4%.

Αυτό που είναι άγνωστο είναι εάν τα 6 νέα Rafale της ΠΑ θα διαθέτουν μια βελτιωμένη έκδοση των κινητήρων M88, που προορίζεται για εξαγωγές (είχε προταθεί στα ΗΑΕ) αλλά απαιτεί μεγαλύτερο αεραγωγό κατά 1,5 εκατ. και εφαρμογή υλικών RAM για την βελτίωση του Η/Μ ίχνους του αεροσκάφους.


pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην έκδοση F3-O4T με ραντάρ AESA θα ανήκουν τα 12 μεταχειρισμένα Rafale που θα πάρει η Ελλάδα"

Πάνε πίσω τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι ακριτικών και μικρών ελληνικών νησιών δεν θα ξαναπληρώσουν ΕΝΦΙΑ, αρχής γενομένης από φέτος. Τα μεγαλύτερα από τα 26 νησιά , οι κάτοικοι των οποίων απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ είναι: Φούρνοι, Άγιος Ευστράτιος, Οινούσσες, Ψαρά, Αγαθονήσι, Λειψοί, Κάσος, Καστελόριζο, Τήλος, Χάλκη, Νίσυρος, Γαύδος, Ερεικούσα, Οθωνοί και Μαθαράκι.

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτός από τις ελαφρύνσεις για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους φέρνει και μια ανατροπή στην ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι θα κληθούν και φέτος να εξοφλήσουν φόρο στο ύψος του περυσινού.

Εξαιτίας των εξαιρέσεων που θα πρέπει να τρέξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα εκκαθαριστικά τα οποία σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό επρόκειτο να αναρτηθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσουν την πόρτα των φορολογούμενων λίγες μέρες αργότερα, στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Η προθεσμία εξόφλησης των δόσεων παραμένει αμετάβλητη και η πρώτη από αυτές θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι επόμενες, στο τέλος κάθε μήνα έως και τον Φεβρουάριο.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται η παραμικρή έκπτωση αλλά υπολογίζεται πως – όπως έγινε και πέρυσι- περίπου 1 εκατομμύριο (από τα συνολικά 7 εκατομμύρια) ιδιοκτήτες θα «κερδίσουν» και φέτος έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή στη βάση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Στο βαθμό όπου δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση των ιδιοκτητών, ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι με τις προσδοκίες νέων μειώσεων να μετατίθενται -λόγω πανδημίας- υπό προϋποθέσεις για το 2021.

Το επόμενο έτος παραμένει ο σχεδιασμός προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών αλλά και η ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού , μια «άσκηση» η οποία μένει να φανεί στην πράξη εάν θα συνοδεύεται και από νέες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνε πίσω τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ"

Δημοσκοπηση: Προβάδισμα με… double score για την κυβέρνηση – Τι λένε για ελληνοτουρκική – κορωνοϊό οι πολίτες – Το κρας τεστ Μητσοτάκη – Τσίπρα

Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση. Τι θέση παίρνουν για ελληνοτουρκικά και κορωνοϊό οι πολίτες. Πόσοι θα έκαναν το εμβόλιο μόλις είναι διαθέσιμο. 
Η κυβέρνηση, παρά τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, εξακολουθεί και παραμένει αλώβητη. Οι πολίτες, στην πλειοψηφία τους, την αξιολογούν θετικά, ιδίως στο πως αντιμετωπίζει κρίσιμα ζητήματα όπως η πανδημία, η οικονομική κρίση που προκύπτει από αυτήν και η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MARC που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Πρώτου Θέματος στην πρόθεση ψήφου, η έρευνα δίνει ποσοστό 40,1%, έναντι 19,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6,4%, το ΚΚΕ με 5,1%, η Ελληνική Λύση με 3% και το ΜέΡΑ25 με 1,5%.
Με βάση τη δημοσκόπηση της Marc, η δύναμη των κομμάτων σήμερα διαμορφώνεται ως εξής:
·         Νέα Δημοκρατία 40,1%
·         ΣΥΡΙΖΑ 19,8%
·         ΚΙΝΑΛ 6,4%
·         ΚΚΕ 5,1%
·         Ελληνική Λύση 3%
·         Μέρα25 1,5%
·         Έλληνες 1,3%
·         Άλλο Κόμμα 3,2%
·         Άκυρο/Λευκό 1,8%
·         Αδιευκρίνιστη Ψήφος 17,8%

Πόσοι θέλουν ακόμα και σύγκρουση με την Τουρκία

Θετικοί από το 59,6% κρίνονται οι χειρισμοί της κυβέρνησης για το ελληνοτουρκικά, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc, ενώ 35% εξέφρασε αρνητική άποψη.
Κι ενώ το 59,3% ζητά επιμονή στον διάλογο για να αποκλιμακωθεί η ένταση, πιο σκληρή στάση ακόμα και αν αυτό σημαίνει στρατιωτική εμπλοκή ζητά το 38,1%.  Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως το 43,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 74,3% εκείνων του ΚΙΝΑΛ στέκονται θετικά απέναντι στην κυβέρνηση στο θέμα ενώ στην εκλογική βάση της ΝΔ οι θετικές απόψεις είναι 82,6%.

COVID-19: Πόσοι θα κάνουν το εμβόλιο;

Στο πλαίσιο της έρευνας οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν αν προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο που τους επόμενους μήνες θα είναι διαθέσιμο. Από τους ερωτηθέντες το 44,6% απαντά «ΝΑΙ», το 28,5 «ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ/ΕΧΕΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ» ενώ το 26,9% απαντά πως δεν θα εμβολιαστεί. Παράλληλα, στην ερώτηση «υπάρχει κορωνοϊός» το 1,2% ισχυρίζεται πως όχι, το 23,9 απαντά πως υπάρχει μεν αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνος από μία απλή γρίπη και το 74,3% απαντά πως υπάρχει και αν δεν παίρνουμε μέτρα είναι επικίνδυνος.
Σε σχέση με τη χρήση μάσκας στα σχολεία θετικά εκφράζεται (συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί με την απόφαση) το 66,1% ενώ αρνητικά (διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί) το 28,5%.
Τέλος, σε σχέση με τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας το 43% εκτιμά πως είναι μάλλον αυτά που πρέπει, το 17,1% εκτιμά πως πρέπει να γίνουν αυστηρότερα ενώ το 33,9% εκτιμά πως είναι υπερβολικά αυστηρά.

Το κρας τεστ κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ και Μητσοτάκη – Τσίπρα

Σε σχέση με την κυβέρνηση, 14 μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, το 62,5% εκφράζεται θετικά ή μάλλον θετικά έναντι του 36,1% που εκφράζεται αρνητικά ή μάλλον αρνητικά. Σε σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση,το 77,1% έχει αρνητική η μάλλον αρνητική γνώμη και το 20% θετική ή μάλλον θετική.
Σε επίπεδο δημοτικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 63,6% θετική ή μάλλον θετική γνώμη και 34,4% αρνητική ή μάλλον αρνητική. Σε ό,τι αφορά στον Αλέξη Τσίπρα το 66,3% έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη και το 31,1% θετική ή μάλλον θετική.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκοπηση: Προβάδισμα με… double score για την κυβέρνηση – Τι λένε για ελληνοτουρκική – κορωνοϊό οι πολίτες – Το κρας τεστ Μητσοτάκη – Τσίπρα"

Καιρός αύριο: Αλλάζει το σκηνικό – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Χαλάει ο καιρός αύριο Δευτέρα (14.09.2020) καθώς παρά τη ζέστη θα έχουμε βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας. Δεν θα λείψουν οι βοριάδες στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα ο καιρός στη Μακεδονία, τη Θράκη, το βόρειο Αιγαίο, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο θα δώσει νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα σποραδικών βροχών.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα ηπειρωτικά, ενώ στην Κρήτη θα υπάρχουν παροδικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές στα βόρεια μέχρι το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για αύριο Δευτέρα (14.09.2020) από την ΕΜΥ

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα βόρεια και ανατολικά τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα σποραδικών βροχών και σταδιακή βελτίωση από το βράδυ.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και το βράδυ πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα σποραδικών βροχών κυρίως στη Μακεδονία και σταδιακή βελτίωση από το βράδυ.
Άνεμοι: Στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα βόρεια αρχικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στην Ήπειρο είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές.Στα νότια γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα.
Ανέμου: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν σποραδικές βροχές στη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Στα νότια γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη με ασθενείς βροχές μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 28 και στη νότια Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα βόρεια μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο ανατολικό Αιγαίο βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια έως 30 βαθμούς.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Αλλάζει το σκηνικό – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει"

Κορωνοϊός: 207 νέα κρούσματα - Τα 120 στην Αττική

Σήμερα ανακοινώνονται 207 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13240, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

2394 (18.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5710 (43.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

54 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 12 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 171 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε τρεις ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 305 θανάτους συνολικά στη χώρα. 112 (36.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Η γεωγραφική κατανομή

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού κατανέμονται ως εξής:

29 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

- 120 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 17 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 3 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας

• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 κρούσμα συνδέεται με γνωστή συρροή

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λαρίσης

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

• 1 κρούσμα από Π.Ε. Ξάνθης

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 αναφέρει ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 σχετίζεται με γνωστή συρροή

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα βρίσκεται υπό διερεύνηση.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 207 νέα κρούσματα - Τα 120 στην Αττική"

Σέριφος: Εμφανίσθηκαν λεοντόψαρα στα δίχτυα ψαρά – Έγκαιρη ενημέρωση από το Λιμεναρχείο για το επικίνδυνο ψάρι

Από το Λιμεναρχείο Σερίφου εκδόθηκε ανακοίνωση προκειμένου να ενημερωθούν οι αλιείς, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού για την εμφάνιση του επικίνδυνου λεοντόψαρου στη θαλάσσια περιοχή Καλό Αμπέλι.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Με αφορμή πρόσφατο περιστατικό αλίευσης από επαγγελματία αλιέα , ατόμων του ψαριού «ΛΕΟΝΤΟΨΑΡΟ», στην θαλάσσια περιοχή του Όρμου ΚΑΛΟ ΑΜΠΕΛΙ Ν. Σερίφου, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους αλιείς (ερασιτέχνες και επαγγελματίες) ότι το ανωτέρω είδος ψαριού είναι ιδιαίτερα «επικίνδυνο» όταν τρυπηθούμε από τα αγκάθια του, τα οποία προξενούν αφόρητο πόνο, ενώ σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου μπορούν να οδηγήσουν και σε θάνατο.

cyclades24
Διαβάστε Περισσότερα » "Σέριφος: Εμφανίσθηκαν λεοντόψαρα στα δίχτυα ψαρά – Έγκαιρη ενημέρωση από το Λιμεναρχείο για το επικίνδυνο ψάρι"

Μόρια: Αποκαλυπτικά τα ευρήματα ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατικής για τη φωτιά στο κέντρο υποδοχής προσφύγων

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τα περιστατικά στην Μόρια.

Τα στελέχη των δύο Υπηρεσιών έχουν ήδη εντοπίσει κλειστές ομάδες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από μετανάστες στην Μόρια, οι οποίοι μέρες πριν από τα επεισόδια και την πυρπόληση του καταυλισμού, είχαν ανοίξει συζητήσεις ακόμα και με ΜΚΟ και προέτρεπαν σε μαζική κινητοποίηση, με κίνητρο την καραντίνα λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.

Μάλιστα, σε αυτές τις συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να συμμετείχαν άτομα από τέσσερις ΜΚΟ, οι οποίες δεν έχουν παρουσία στο νησί. Αντιθέτως, οι τρεις έχουν ως έδρες πόλεις του εξωτερικού, ενώ η μια αναγράφει ως έδρα και γραφεία στο κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα, στο “μικροσκόπιο” των δύο Υπηρεσιών έχουν μπει συζητήσεις που είχαν μετανάστες στη Μόρια, με συμπατριώτες τους σε χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι επίσης τους προτρέπουν να καταστρέψουν το Κέντρο Υποδοχής, ώστε να αναγκάσουν την κυβέρνηση να τους οδηγήσει στα ενδότερα της χώρας και στην συνέχεια να τους αφήσουν, με τρόπο νόμιμο να ταξιδέψουν σε κράτη – μέλη της Ε.Ε.
Η ενεργοποίηση των δυο Υπηρεσιών έγινε έπειτα από συγκεκριμένα δεδομένα που έφτασαν στα χέρια των Αρχών, όσον αφορά στην πλήρη καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας και την προσπάθεια ορισμένων εκ των μεταναστών να κάψουν το κοντέινερ, στο οποίο ήταν αποθηκευμένα όλα τα χαρτιά των φιλοξενούμενων αλλοδαπών και κυρίως τα αρνητικά πορίσματα για τις αιτήσεις χορήγησης πολιτικού ασύλου, από συγκεκριμένες ομάδες μεταναστών.

Παρά το γεγονός πως πράγματι το κοντέινερ τυλίχτηκε στις φλόγες, οι υπεύθυνοι κατάφεραν να σώσουν σχεδόν το 85% των φακέλων, ώστε στο μέλλον να υπάρχει η καταγραφή των ατόμων που δεν δικαιούνται χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Το χρονικό και ο συναγερμός στην ΕΥΠ

Η αλληλουχία των γεγονότων αλλά και συγκεκριμένες κινήσεις, από ομάδες ατόμων που φέρονται να έδρασαν οργανωμένα το βράδυ της Τετάρτης προς ξημέρωμα Πέμπτης, ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα να εμπλακούν από την πρώτη στιγμή στις έρευνες η ΕΥΠ, αλλά και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδείξεις για οργανωμένο σχέδιο καταστροφής του συνόλου της υποδομής στο ΚΥΤ της Μόριας, φάνηκαν από την πρώτη στιγμή και συγκεκριμένα όταν πια είχαν μπει στον καταυλισμό τα πρώτα πληρώματα των πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς οι πυροσβέστες έντρομοι διαβίβαζαν μέσω ασυρμάτου στην Υπηρεσία τους, αυτό που έβλεπαν μπροστά τους: “…κέντρο βλέπω νεαρούς με μπουκάλια στα χέρια να βάζουν φωτιές σε καταλύματα και σκηνές”, ήταν οι πρώτες αναφορές των Πυροσβεστών.

Ωστόσο, η θρυαλλίδα φαίνεται πως είχε σπάσει νωρίτερα, έπειτα από συμπλοκή μεταξύ Αφγανών και μεταναστών από χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και προσφύγων από την Συρία που δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν με τις οικογένειες το ΚΥΤ, όπως ήθελε η μεγάλη ομάδα των Αφγανών.

Αμέσως μετά την συμπλοκή και ενώ όλοι γνώριζαν πως σύντομα θα κάνουν την εμφάνιση τους αστυνομικές δυνάμεις, μια μεγάλη ομάδα ατόμων, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, έστησαν οδοφράγματα στο δρόμο πριν την είσοδο του ΚΥΤ, προκειμένου να παρεμποδίσουν την επέμβαση της Αστυνομίας.

Κατά την εμφάνιση των αστυνομικών δυνάμεων, η συγκεκριμένη ομάδα μεταναστών ανέβηκε στο λόφο πάνω από την Μόρια και μέσα σε λίγα λεπτά άρχισαν να ξεπηδούν περιφερειακά του ΚΥΤ εστίες φωτιάς σε ελαιόδεντρα. Αξίζει να αναφερθεί πως και στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχαν αυτοσχέδιες σκηνές, που έχουν στήσει μετανάστες κυρίως Αφγανοί και Πακιστανοί.

Σαν να δόθηκε κάποιο σύνθημα μ’ αυτές τις φωτιές, και αμέσως άρχισαν να ξεπηδούν εστίες πυρκαγιάς και στο εσωτερικό του ΚΥΤ, με αποτέλεσμα η περιοχή να μετατραπεί σε κόλαση, καθώς ολόκληρες οικογένειες με παιδιά στα χέρια έτρεχαν να προφυλαχθούν και να βρουν καταφύγιο από τις αδηφάγες φλόγες.

Σε αυτό το σημείο έγινε προσπάθεια να επέμβουν πληρώματα πυροσβεστικών οχημάτων, προκειμένου να σβήσουν τις φωτιές, με αποτέλεσμα να δεχτούν επίθεση στο εσωτερικό του ΚΥΤ από ομάδες νεαρών μεταναστών. Αυτή την χρονική στιγμή άρχισαν οι πυροσβέστες να διαβιβάζουν στο κέντρο τους για την εικόνα που έβλεπαν μπροστά τους. Δηλαδή νεαρούς με μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό, να παραδίδουν στις φλόγες ολόκληρη την εγκατάσταση της Μόριας.

Την ίδια στιγμή, σχεδόν 80χλμ μακριά από την Μόρια και συγκεκριμένα στην περιοχή Βατούσα, ξεσπούσε φωτιά σε αυτοσχέδιο καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων, δημιουργώντας έτσι ένα δεύτερο μέτωπο πύρινης αντιπαράθεσης.

Η αλληλουχία των γεγονότων, αλλά και τα ευρήματα στο διαδίκτυο, με τις κλειστές ομάδες στο Facebook, τις συζητήσεις και τις προτροπές με άτομα από… ΜΚΟ που δεν έχουν παρουσία στο νησί, αλλά και τα περίεργα μηνύματα με μετανάστες σε άλλες χώρες της Ευρώπης, προκάλεσαν την ενεργοποίηση της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, προκειμένου να διερευνηθεί και να στοιχειοθετηθεί με αποδείξεις η υποκίνηση, καθώς υπάρχει η υποψία ακόμα και για εξωγενείς παράγοντες που αυτή την περίοδο θα έβλεπαν με πολύ καλό μάτι μια γενικευμένη αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας, σε σχέση με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόρια: Αποκαλυπτικά τα ευρήματα ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατικής για τη φωτιά στο κέντρο υποδοχής προσφύγων"

Τσαβούσογλου: Ανοιχτοί σε διάλογο με την Ελλάδα, αλλά χωρίς προϋποθέσεις

Tη θέση της Τουρκίας ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο χωρίς όμως καμία προϋπόθεση επανέλαβε η Άγκυρα, μετά τη δημιουργία ενδεχόμενου μηχανισμού αποκλιμάκωσης που πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου διεμήνησε, ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου, τα εξής: «Αν κάποιοι θέτουν προϋποθέσεις στην Τουρκία, έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις και αυτές οι προϋποθέσεις θα πρέπει να εκπληρωθούν».

Ο Τσαβούσογλου δεν έδωσε καμία διευκρίνιση, επαναλαμβάνοντας μόνο ότι, στην ιδανική περίπτωση, οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς προϋποθέσεις.

Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επισκέπτεται την περιφέρεια Κας της Αττάλειας, είπε ότι η Τουρκία τάσσεται πάντα υπέρ του διαλόγου και μιας πολιτικής λύσης.

Ακάρ: «Η Ελλάδα πρέπει να αποστρατικοποιήσει το Καστελόριζο»

Νέες δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος βρίσκεται στο Κας (Αντίφιλος), που είναι απέναντι από το Καστελόριζο το οποίο επισκέπτεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Ακάρ επανέλαβε για άλλη μια φορά το θέμα των «18 στρατιωτικοποιημένων ελληνικών νησιών σε αντίθεση με όσα ορίζουν διεθνείς συμφωνίες και αυξάνει τις εντάσεις», ζήτησε «αποστρατιωτικοποίηση του Καστελόριζου» και τόνισε πως η Γαλλία παρακινεί την Ελλάδα σε προκλητικές ενέργειες.

«Μια περιοχή 40.000 χιλιομέτρων παραχωρείται στην Ελλάδα για το Καστελόριζο και αυτό δεν είναι αποδεκτό από εμάς. Καλούμε άπαντες να λογικευτούν. Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα» είπε για το Καστελόριζο, ενώ με αφορμή την παρουσία της Σακελλαροπούλου εκεί, τόνισε ότι η Τουρκία είναι ενοχλημένη... «λες και δεν υπήρχε άλλο (νησί) για εορτασμούς». 

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έδειξε ενόχληση και για την αμυντική συνεργασία στην οποία προχωρούν Ελλάδα και Γαλλία, τονίζοντας πως «ο αγώνας των εξοπλιστικών έχει ξεκινήσει. Με αυτό τον τρόπο, η Γαλλία παρακινεί την Ελλάδα σε προκλητικές ενέργειες. Η ένταση δεν βοηθάει κανέναν και ειδικά την Ελλάδα. Υπάρχει προκλητική προσέγγιση, ειδικά υπό την ηγεσία και καθοδήγηση του Μακρόν, ο οποίος ενθαρρύνει τον εξοπλισμό. Η Ελλάδα βλάπει την ειρήνη, κάθε φορά που κάνει ασκήσεις με άλλες χώρες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τα ζητήματά μας».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Ανοιχτοί σε διάλογο με την Ελλάδα, αλλά χωρίς προϋποθέσεις"

Φωτιά σε δασική έκταση στο Ζευγολατιό Κορινθίας (video)

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής σε δασική έκταση στο Ζευγολατιό Κορινθίας.Στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούν 6 πυροσβέστες με 3 οχήματα,Η φωτιά καίει δάσος κι ελιές.



korinthostv
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά σε δασική έκταση στο Ζευγολατιό Κορινθίας (video)"

Ακάρ: Η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες στρατιωτικοποιώντας 18 νησιά

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε σήμερα ότι η επιστροφή του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στα νότια παράλια της χώρας δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα εγκαταλείπει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ο Ακάρ είπε ότι η επιστροφή του πλοίου έγινε στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εργασιών του.

Ο Τούρκος υπουργός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για την επίσκεψη που πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο για την 77η επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού, «λες και δεν υπήρχε κανένα άλλο νησί για τον εορτασμό», όπως είπε. «Ασφαλώς μας ενοχλεί αυτό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ακάρ κάλεσε επίσης την Ελλάδα να σταματήσει την «προκλητική συμπεριφορά» της που αυξάνει την ένταση στην περιοχή και είπε ότι οι Έλληνες δεν πρέπει να «ξελογιάζονται» από τις πρωτοβουλίες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ταυτόχρονα όμως, ζήτησε να ξεκινήσει διάλογος για την Ανατολική Μεσόγειο «το συντομότερο δυνατόν», λέγοντας ότι η Άγκυρα θέλει την επίτευξη πολιτικών λύσεων μέσω ειρηνικών μεθόδων.

Υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, στρατιωτικοποιώντας 18 νησιά, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να κλιμακώνεται η ένταση και να σαμποτάρεται ο διάλογος.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακάρ: Η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες στρατιωτικοποιώντας 18 νησιά"

Covid-19: Ποια σχολεία δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα

Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των σχολείων από τις 14 έως και τις 16 Σεπτεμβρίου αποφάσισαν, κατόπιν των τελευταίων αποτελεσμάτων ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορωνοϊού και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες, τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η απόφαση, που πάρθηκε μετά από σχετική εισήγηση από την «Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19», αφορά όλες τις σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και όλες τις σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.
Επιπλέον, αποφασίστηκε, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, η προσωρινή αναστολή λειτουργίας από 14 έως και 18 Σεπτεμβρίου των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών των εξής σχολείων:
- Δημοτικό Σχολείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου)
- Νηπιαγωγείο Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου (Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου)
- 7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας Ημαθίας (Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας)
Υπενθυμίζεται ότι έχει δημιουργηθεί μια ομάδα διαχείρισης (Task Force) με την σύμπραξη των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους Διευθυντές Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία.
Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου μετά τις 9 π.μ. είτε μέσω τηλεφώνου (2131510984, 2131510985 και 2131510986), είτε μέσω email (schools@civilprotection.gr).
Από το υπουργείο τονίζεται για μία ακόμη φορά ότι «πρόκειται για μία διαδικασία δυναμική» και ότι εφόσον χρειαστεί, τα μέτρα θα προσαρμόζονται και επικαιροποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. «Επιστρέφουμε στα θρανία με αυξημένα μέτρα προστασίας και πρόληψης, #ΜαθαίνουμεΑσφαλείς», αναφέρεται σε σχετικό μήνυμα του υπουργείου.

Πώς θα λειτουργήσουν αυτά που θα ανοίξουν

Μάσκες, σχολαστικός καθαρισμός χεριών και εξοπλισμού και συχνός αερισμός αιθουσών είναι τα βασικά κομμάτια που συνθέτουν την εικόνα της νέας σχολικής χρονιάς, που αρχίζει από τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μία ακόμη ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς, που έχει τη «σφραγίδα» του κορωνοϊού και της προφύλαξης από αυτόν.
Το μέτρο που έχει βρεθεί στο επίκεντρο είναι αυτό της χρήσης μάσκας από παιδιά και εργαζόμενους στον χώρο του σχολείου, με τους επιστήμονες και τους αρμόδιους υπουργούς να επαναλαμβάνουν την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητά του. Η χρήση μάσκας, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης, προκρίθηκε από τους ειδικούς ως «όπλο» ενάντια στη διασπορά του ιού, δεδομένου ότι ήταν πολύ σημαντική η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων.Από το υπουργείο Παιδείας έχει τονιστεί ότι ένα ικανό χρονικό διάστημα θα αφιερωθεί (ανάλογα και τις ηλικίες των μαθητών) στην εκπαίδευση για τη σωστή χρήση της μάσκας και γενικότερα στην τήρηση των μέτρων πρόληψης της διάδοσης του ιού.
Επίσης, κατά την πρώτη ημέρα στο σχολείο, αναμένεται να διανεμηθούν, όπου έχουν ήδη φτάσει, οι μάσκες που προορίζονται για τους μαθητές και τις μαθήτριες. Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή.
Ως προς τη διανομή των μασκών, αυτή έχει γίνει στα μικρά νησιά και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ χθες έγινε η αποστολή σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη και Πελοπόννησο. Από το Σάββατο ξεκίνησε η διανομή μασκών στην Αττική.

Το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τα σχολεία

Τα βήματα που προβλέπει το πρωτόκολλο για τα σχολεία ανέπτυξε την Παρασκευή, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου:
- Σε κάθε σχολείο θα πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων, ο οποίος επιφορτίζεται με το έργο της καταγραφής και των εκτιμήσεων κινδύνου ανάλογα με την περίπτωση.
- Η ομάδα κρούσης, που συστήνεται από τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας, θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Περιφερειακούς Διευθυντές και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.
- Ο υπεύθυνος για τη διαχείριση κρουσμάτων θα πρέπει να κρατάει αρχείο καταγραφής απουσιών που συνδέονται με τον Covid-19 και θα ορίσει και τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο θα μετακινούνται οι μαθητές ή οι εκπαιδευτικοί που παρουσιάζουν συμπτώματα.
- Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής ή εκπαιδευτικός εμφανίσει συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό, θα μεταφέρεται άμεσα σε καλά αεριζόμενο χώρο και θα φοράει μάσκα. Μετά την απομάκρυνσή του, ο χώρος θα καθαρίζεται.
- Ανάλογα με την περίπτωση, την ένταση των συμπτωμάτων και την κρίση του θεράποντα ιατρού, το άτομο που θεωρείται ύποπτο κρούσμα θα κριθεί αν θα υποβληθεί σε τεστ. Εφόσον υποβληθεί και είναι αρνητικό, θα επιστρέψει στη σχολική κοινότητα μετά από 24 ώρες από την υποχώρηση του πυρετού. Εάν το τεστ βγει θετικό και εφόσον τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, θα επιστρέψει μετά από 10 μέρες.
- Ο υπεύθυνος για τον κορονοϊό είναι επιφορτισμένος επιπλέον με την καταγραφή και αναγνώριση των στενών επαφών (όσοι ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα το τελευταίο 48ωρο). Στην περίπτωση του Δημοτικού, που συνήθως ο ίδιος δάσκαλος κάνει μάθημα στα ίδια παιδιά, όλο το τμήμα θεωρείται ως στενές επαφές. Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, που υπάρχουν ειδικότητες εκπαιδευτικών και κάνουν μάθημα ταυτόχρονα σε πολλά τμήματα, θα γίνει εκτίμηση κινδύνου ανάλογα με τις ώρες διδασκαλίας, τον τρόπο χρήσης μάσκας αλλά και τη διάρκεια της επαφής.
-Στην περίπτωση που στην ίδια σχολική μονάδα έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα, ενημερώνεται η σχολική κοινότητα και εξετάζεται το εύρος της διασποράς. Ενισχύονται όλα τα μέτρα υγιεινής και γίνεται εκτίμηση για τυχόν διενέργεια τεστ ή για κλείσιμο ενός τμήματος.
-Στην περίπτωση που σε ένα σχολείο καταγραφούν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα, εάν δεν υπάρχει σχέση μεταξύ των παιδιών (δηλαδή δεν είναι αδέρφια ή δεν έχουν επαφές εκτός σχολείου) και τα κρούσματα έχουν καταγραφεί εντός 14 ημερών, τότε θα εκτιμηθεί αν υπάρχει λόγος να κλείσει η σχολική μονάδα.

Απουσία για τους μαθητές χωρίς μάσκα, επιείκεια για τις μικρές ηλικίες

Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες, που αποτυπώθηκαν σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία. Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Παιδείας, πάντως, στις μικρές ηλικίες (4-10 χρονών) θα υπάρχει κάποια ευελιξία και επιείκεια στις περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας. Όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί από την ηγεσία του υπουργείου, στους μαθητές του νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας.
Σημειώνεται ότι η ΚΥΑ έχει ισχύ έως τις 30 Οκτωβρίου 2020.

Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική στις εξής περιπτώσεις:
α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων,
β) στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, καθώς και στην περίπτωση συνωστισμού σε κυλικεία εξωτερικού χώρου,
γ) στα μέσα μεταφοράς μαθητών,
δ) κατά την περίοδο προσαρμογής στο νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).
Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/άθλησης.
Κατά τη διαδικασία υποστήριξης από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) ή Σχολικό Νοσηλευτή, καθώς και στις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και στα Κέντρα Εκπαίδευσης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ), προκρίνεται η διαφανής ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα ή ειδική υφασμάτινη μάσκα με διαφανές πρόσθιο τμήμα στο μέρος του στόματος για τους μαθητές ή το προσωπικό, για τις περιπτώσεις όπου η χειλεοανάγνωση αποτελεί μέσο επικοινωνίας.
Οι συνοδοί μαθητών στα ΚΕΣΥ θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μη ιατρική μάσκα.
Ωστόσο, στις περιπτώσεις παιδιών με υποκείμενα νοσήματα, η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της απλής υφασμάτινης μπορεί να προκριθεί από τους κηδεμόνες κατ' επιλογήν τους ή από τον θεράποντα ιατρό.

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας

Δύο κατηγορίες μαθητών εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας:
α) μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς,
β) μαθητές με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.
Οι μαθητές θα μπορούν να προσέρχονται κανονικά στο σχολείο τους, αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά.

Τι ισχύει για τα Ειδικά Σχολεία

Για τους μαθητές σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και στους μαθητές που προσέρχονται στα ΚΕΣΥ, συστήνεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό και συμβατό με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας/ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.

Εκπαιδευτικές εκδρομές, μετακινήσεις μαθητών, σχολικές βιβλιοθήκες, μαθητικοί διαγωνισμοί, σχολικές εκδηλώσεις και τελετές

Όπως ήταν ήδη γνωστό, και όπως προβλέπεται και από την ΚΥΑ, δεν θα πραγματοποιούνται εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, μαθητικά συνέδρια, σχολικά πρωταθλήματα και προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών. Διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι θα μπορούν να διεξάγονται ανά τμήμα με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας.
Σχετικά με τις σχολικές βιβλιοθήκες, αυτές θα λειτουργούν με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους εισερχόμενους σε αυτές (μαθητές, καθηγητές, λοιπό προσωπικό) και τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου μεταξύ αυτών, λόγω της ανάμειξης διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων. 
Οι μαθητικοί διαγωνισμοί τελούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και την τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.
Σύμφωνα πάντα με την ΚΥΑ, οι σχολικοί εορτασμοί θα πραγματοποιούνται εντός του κάθε τμήματος, ενώ εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα, οι τελετές αποφοίτησης θα μπορούν να πραγματοποιηθούν με την παρουσία μόνο μαθητών και εκπαιδευτικών, ενδεχομένως κατά τμήματα ή με μέρος των τμημάτων, αναλόγως του διαθέσιμου χώρου, ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες κοινωνικές αποστάσεις.

Ολοήμερο Πρόγραμμα

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, το Ολοήμερο Πρόγραμμα θα λειτουργήσει, με το προσωπικό και τους μαθητές που έχουν εγγραφεί σε αυτό να έχουν την υποχρέωση χρήσης μάσκας. Πριν και μετά τη χρήση των αιθουσών διδασκαλίας του Ολοήμερου Προγράμματος, η ΚΥΑ προβλέπει τον αερισμό των αιθουσών και σχολαστικό καθαρισμό των επιφανειών και του εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τα τμήματα πρωινής ζώνης, όπου αυτά λειτουργούν.

Λειτουργία κυλικείων

Το προσωπικό των κυλικείων θα πρέπει να εφαρμόζει σχολαστικά τους γενικούς κανόνες καθαριότητας, απολύμανσης χώρων και ατομικής υγιεινής. Η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών κατά τη διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο (προετοιμασία ή διανομή προϊόντων) είναι υποχρεωτική.
Τα κυλικεία των σχολείων θα πρέπει να διαθέτουν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από το κυλικείο πριν από την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό.
Οι μαθητές πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον ενάμισι μέτρου κατά την αναμονή για εξυπηρέτηση από το κυλικείο (προτείνεται σήμανση στο έδαφος με τις προβλεπόμενες αποστάσεις).
Στις ειδικές περιπτώσεις που η τήρηση αποστάσεων σε κυλικεία εξωτερικών χώρων μεταξύ των μαθητών κατά την αναμονή δεν είναι δυνατή, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι απαραίτητη. Στα κυλικεία εσωτερικού χώρου πρέπει κατά την αναμονή να γίνεται πάντα χρήση μάσκας.
Γενικότερα, συνιστάται στους μαθητές να χρησιμοποιούν αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα χεριών μετά τη συναλλαγή με το κυλικείο και πριν από τη λήψη του γεύματος. Η ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος χεριών δίπλα στο ταμείο του κυλικείου, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι μαθητές, είναι υποχρεωτική.

Γενικά μέτρα προστασίας

- Συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών).
- Καλός αερισμός των αιθουσών, καθαριότητα χώρων και τακτική εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες.
- Αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων μαθητών και επίσκεψης στο σχολείο άλλων ατόμων όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο.
- Προσπάθεια για τήρηση αποστάσεων μεταξύ μαθητών και μαθητών-εκπαιδευτικών, όσο είναι εφικτό, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του σχολείου σε σταθερές ομάδες παιδιών οι οποίες συστηματικά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.
- Αποχή από το σχολείο όσων εκδηλώνουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με COVID-19.
- Δεν θα πραγματοποιείται συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο των σχολείων πριν από την έναρξη των μαθημάτων και η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται εντός των αιθουσών. Σε περίπτωση που λόγω έκτακτων αναγκών κριθεί απαραίτητη η συγκέντρωση μαθητών στο προαύλιο, η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική.
- Προβλέπονται διαφορετικά διαλείμματα σε σταθερές ομάδες μαθητών, προκειμένου να αποφευχθούν ο συγχρωτισμός και η ανάμειξη διαφορετικών ομάδων.
- Τα παιχνίδια με μπάλες και λοιπά όργανα γυμναστικής/αθλοπαιδιών επιτρέπονται, εφόσον πραγματοποιούνται ανά τμήμα, έπειτα από σχολαστική εφαρμογή των γενικών κανόνων καθαριότητας στα όργανα γυμναστικής και με την προϋπόθεση ότι κάθε τμήμα χρησιμοποιεί κατά αποκλειστικότητα συγκεκριμένες μπάλες. Προβλέπεται καθαρισμός των παιχνιδιών μετά από κάθε χρήση, ενώ δεν επιτρέπεται οι μαθητές να φέρνουν στο σχολείο παιχνίδια από το σπίτι.
- Το μάθημα της Πληροφορικής θα πραγματοποιείται κανονικά, με καθαρισμό του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση. Σε περιπτώσεις χρήσης μουσικών οργάνων είναι υποχρεωτικός ο καθαρισμός μετά από κάθε χρήση.
- Συστήνεται οι αίθουσες διδασκαλίας να χρησιμοποιούνται όσο είναι δυνατόν, αποκλειστικά από συγκεκριμένο τμήμα μαθητών, ώστε να είναι μειωμένες οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μεταξύ των τμημάτων. Σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να αποφευχθεί η χρήση αίθουσας από περισσότερα τμήματα, όπως η αίθουσα Πληροφορικής ή τα εργαστήρια, συστήνεται η μεσολάβηση αερισμού για 15 λεπτά και σχολαστικός καθαρισμός του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού/επιφανειών μετά από κάθε χρήση, πριν εισέλθουν οι μαθητές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Covid-19: Ποια σχολεία δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news