facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Η αγορά των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Άρδην αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο με την απόκτηση από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία 18 υπερσύγχρονων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Dassault Rafale, κάτι που όπως είναι φυσικό έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία στο τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τα Rafale έχουν χαρακτηριστεί ως φονικές πτητικές μηχανές, τις οποίες δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης με τη χώρα μας. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιδρά σπασμωδικά στην αμυντική σύμπραξη μεταξύ Ελλάδα και Γαλλίας.

Κάποια από τα 18 μαχητικά που θα αγοράσουμε (μια ολόκληρη μοίρα δηλαδή) θα είναι καινούργια και κάποια μεταχειρισμένα, κάτι που σημαίνει ότι τα δεύτερα θα είναι λίγο φθηνότερα από τα καινούργια αλλά παράλληλα θα έχουν το ατού πως θα παραδοθούν άμεσα και θα τεθούν το συντομότερο δυνατό στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας μόλις εκπαιδευτούν οι πιλότοι μας στο χειρισμό τους.

«Τα Rafale θεωρούνται από τα ικανότερα αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου στον κόσμο και θα αλλάξουν την κατάσταση στο Αιγαίο. Επί της ουσίας η τουρκική Πολεμική Αεροπορία δεν θα αποτελεί παράγοντα, αλλά απλά… στόχο για τα ελληνικά μαχητικά» δηλώνει χαρακτηριστικά ο ιπτάμενος επισμηναγός ε.α. Στέφανος Καραβίδας που κατά το παρελθόν έχει αναμετρηθεί πολλές φορές με τουρκικά μαχητικά και μέχρι πριν από ένα χρόνο ήταν ιπτάμενος σε F – 16 Block52.

Καταρρίπτουν εχθρικά αεροσκάφη από απόσταση 120 χιλιομέτρων

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τα Rafale τόσο ικανά; Καταρχάς το γεγονός ότι έχουν τη δυνατότητα να αδειάσουν όλο τον οπλισμό του, να ρίξουν όσους πυραύλους έχουν φορτωμένους στα πτερύγιά τους, μένοντας επί της ουσίας μακριά από την ακτίνα εμβέλειας και ικανότητας του εχθρικού αεροπλάνου. Μπορούν για παράδειγμα να εκτοξεύσουν πυραύλους αέρος – αέρος Meteor που έχουν βεληνεκές από 500 μέτρα έως και… πάνω από 120 χιλιόμετρα (η μεγαλύτερη εμβέλεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο δυτικό οπλοστάσιο), εξουδετερώνοντας αντίπαλα αεροπλάνα που δεν τα βλέπει το μάτι και εντοπίζονται απλώς και μόνο από τα ραντάρ.

Τέλος οι κλειστές αερομαχίες στο Αιγαίο

Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καν να μπεις στη διαδικασία των κλειστών αερομαχιών όπως αυτές που καταγράφονται σχεδόν καθημερινά στο Αιγαίο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών! Με το Rafale φορτωμένο με πυραύλους Meteor, ο αντίπαλος δεν μπορεί να απαντήσει στη βολή σου. Εσύ τον βλέπεις μέσα από το ραντάρ κι ας είναι 120 χιλιόμετρα μακριά, τον καταρρίπτεις και εκείνος δεν μπορεί να κάνει τίποτα προκειμένου να αντιδράσει.

Φορτωμένο με 14 πυλώνες όπλων

Διαθέτει 14 πυλώνες όπλων που μπορούν να φέρουν ένα πολύ μεγάλο εύρος βλημάτων καθιστώντας το ένα ιπτάμενο οπλοστάσιο. Στο αριστερό πτερύγιο έχουν συνήθως πυραύλους Cruise με βεληνεκές επίσης εκατοντάδων χιλιομέτρων για την εξουδετέρωση στρατιωτικών στόχων ενώ στο δεξί πτερύγιο υπάρχουν βόμβες των 250 κιλών έκαστη, για την εξουδετέρωση τεθωρακισμένων, που καθοδηγούνται με λέιζερ. Φέρουν έναν συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που τους δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητά τους κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορούν δε να απογειωθούν από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων.

Εξουδετερώνει τα εισερχόμενα σήματα των άλλων ραντάρ;

 

Αν και χωρίς καθαρές βλέψεις να χαρακτηριστεί Stealth, αόρατο δηλαδή από τα ραντάρ, το Rafale έχει σχεδιαστεί από απόψεως σχήματος και υλικών κατασκευής ώστε να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος στις συσκευές εντοπισμού. Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελεί το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου Spectra της εταιρείας Thales. Η κατηγοριοποίηση της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται ως άκρως απόρρητη και η άρνηση της Thales να επιτρέψει τη χρήση του σε άλλα αεροσκάφη, έχει προκαλέσει την ανάπτυξη φημολογίας ότι το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνολογία ενεργής ακύρωσης για να εξουδετερώνει τα εισερχόμενα σήματα ραντάρ.

«Γυάλινο πιλοτήριο» με φωνητικές εντολές

Σε συνέχεια του ηλεκτρονικού του εξοπλισμού, το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Μπορεί ακόμη να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, εάν απαιτείται από την αποστολή, το Rafale έχει την ικανότητα να ιχνηλατήσει ένα στόχο και να εξαπολύσει πύραυλο αέρος-αέρος χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψει τη θέση του, χάρη στο σύστημα OSF της Thales. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο στο αεροσκάφος και λειτουργεί με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας. Μάλιστα για τη διαχείριση των συστημάτων του, το Rafale χρησιμοποιεί ένα πλήρως «γυάλινο πιλοτήριο», με τρεις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών, ολογραφικό HUD καθώς και πλευρικό χειριστήριο HOTAS, ενώ παρέχει τη δυνατότητα φωνητικών εντολών (Direct Voice Input).

Διανύουν 1.850 χλμ. χωρίς ανεφοδιασμό

Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα δικινητήρια γαλλικά μαχητικά έχουν μια τεράστια ακτίνα δράσης. Με γεμάτες τις τρεις δεξαμενές καυσίμων που διαθέτουν, μπορούν να διανύσουν χωρίς νέο ανεφοδιασμό έως και… 1.850 χιλιόμετρα, ενώ θεωρούνται σχετικά οικονομικά στην κατανάλωσή τους σε σχέση με άλλα μαχητικά.

Διαθέτουν επίσης υψηλή αντοχή σε περιβάλλον έντονων ηλεκτρονικών αντιμέτρων. «Το οπλικό φορτίο, η ακτίνα δράσης, η ικανότητα απεικόνισης του ραντάρ, η ανίχνευση εχθρικών στόχων και εμπλοκής με τα σύγχρονα όπλα, παρέχουν μια ζώνη άμυνας και ασφάλειας στον χειριστή, πριν μπορέσει το αντίπαλο μαχητικό να καταστεί απειλή» όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίδας.

«Μας δίνει την υπεροχή που δεν είχαμε»

Όπως τονίζει από την πλευρά του ο αντιπτέραρχος ε.α. Γιώργος Γερούλης που μίλησε για τα συγκεκριμένα μαχητικά στον τηλεοπτικό σταθμό Open, «η επιλογή των Rafale και όλων των υποστηρικτικών μέσων του είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να γίνει τη δεδομένη χρονική στιγμή, δίνοντας αεροπορική υπεροχή στην Ελλάδα τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε με επτά χρόνια. Η χώρα μας, με την απόσυρση των Α7 που είχαν αμιγώς βομβαρδιστικό ρόλο και με την αδυναμία να προμηθευτούμε τα αμερικανικά F- 35, είχε κάνει «κοιλιά». Η απόκτηση των γαλλικών μαχητικών αυτή τη στιγμή μας γίνει τη στρατηγική ικανότητα που δεν είχαμε. Πρόκειται για ένα αεροπλάνο που είναι ηγέτης στην περιοχή και συνεργάζεται κάλλιστα και με τα F16 και με τα Mirage».

«Θα μπορούσαμε να πλήξουμε την ενδοχώρα της Τουρκίας»

Σύμφωνα με τον ίδιο «ακόμη και με τρία – τέσσερα τέτοια μαχητικά μπορούμε να έχουμε απόλυτη κυριαρχία στο Αιγαίο 24 ώρες το 24ωρο και το σημαντικότερο είναι πως εάν αγοράσουμε και τα στρατηγικά όπλα που μπορεί να φέρει πάνω του, μπορούμε να επιφέρουμε πολύ μεγάλο πλήγμα στην Τουρκία και πολύ βαθιά στην ενδοχώρα, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει η αεροπορία των γειτόνων μας, τη στιγμή μάλιστα που δεν διαθέτει μια ικανοποιητική και οργανωμένη αεράμυνα».

Και καταλήγει: «Το Rafale έχει μια πολύ υψηλή τεχνολογία. Διαθέτει ένα πολύ ισχυρό σύστημα αυτοπροστασίας που τη δεδομένη στιγμή το κάνει μη αντιμετωπίσιμο από τα βλήματα, δηλαδή δεν εγκλωβίζεται εύκολα. Έχει μια ώριμη τεχνολογία που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα αντιμετωπίσιμη με τα κοινά αντιαεροπορικά».

Γιατί δεν τα είχαμε αγοράσει μέχρι σήμερα

Θα ρωτήσει κάποιος: Αφού τα συγκεκριμένα γαλλικά μαχητικά έχουν τόσες πολλές δυνατότητες, γιατί δεν τα αγοράζαμε τόσο καιρό; Η απάντηση είναι απλή: Γιατί είναι πανάκριβα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα DefenceReview, η Ινδία για 36 Rafale, πλήρωσε 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών (244,5 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος), η Αίγυπτος, για 24 Rafale, πλήρωσε 6 δισεκατομμύρια δολάρια (250 εκατομμύρια ανά αεροσκάφος), ενώ το Κατάρ πλήρωσε περίπου 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια για 24 Rafale.

Δείτε τα όσα λέει ο αντιπτέραρχος ε.α. Γιώργος Γερούλης για τα Rafale: 

Δείτε τα όσα υποστηρίζει ο ιπτάμενος επισμηναγός ε.α. Στέφανος Καραβίδας για τα Rafale:

Δείτε το Rafale σε δράση:

Δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μαχητικών Rafale, στην επίσημη ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η αγορά των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο"

Συζήτηση για τη Μόρια στη γερμανική βουλή

Στην ημερήσια διάταξη οι συνέπειες της φωτιάς στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας και η πολιτική ασύλου. Έντονοι διαξιφισμοί. Απορρίφθηκε αίτημα της Αριστεράς για υποδοχή όλων των προσφύγων της Λέσβου στη Γερμανία.


Η γερμανική βουλή συζήτησε σήμερα μετά από αίτημα του κόμματος Η Αριστερά τις συνέπειες που προκύπτουν από την καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια. Η Αριστερά ζήτησε την υποδοχή όλων των 13.000 προσφύγων της Λέσβου στη Γερμανία, σε περίπτωση που τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν είναι πρόθυμα να δεχτούν και αυτοί πρόσφυγες. «Στη Μόρια τυλίχτηκαν οι αξίες της ΕΕ στις φλόγες», δήλωσε ο συνπρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος Ντίτμαρ Μπαρτς σε συζήτηση μιας ώρας, η οποία διακόπηκε από πολλές παρεμβάσεις. 
«Η συμπεριφορά σας δεν είναι χριστιανική»
Ο Ντίντμαρ Μπαρτς κατηγορεί τον υπουργό Εσωτερικών Ζεεχόφερ για απάνθρωπη συμπεριφορά
Ο Ντίντμαρ Μπαρτς κατηγορεί τον υπουργό Εσωτερικών Ζεεχόφερ για απάνθρωπη συμπεριφορά
Στην παρέμβαση του ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ επεσήμανε ότι η Γερμανία, σε στενό συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση, ήδη βοηθά στην περίθαλψη των άστεγων προσφύγων. Δέκα ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, είναι έτοιμες να δεχτούν 400 προσφυγόπουλα. Ο κ. Ζεεχόφερ επεσήμανε επίσης ότι από το 2015 η Γερμανία έχει δεχθεί περίπου 1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες. Καθημερινώς γίνονται δεκτοί 300 έως 400 πρόσφυγες αιτούντες ασύλου. «Πλησιάζουμε ξανά τους υψηλούς αριθμούς του παρελθόντος», δήλωσε.
Ταυτόχρονα, επεσήμανε την αναγκαιότητα ευρωπαϊκής λύσης στο ζήτημα των προσφύγων. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει «ολιστικές προτάσεις» στις 30 Σεπτεμβρίου, είπε. Προς το παρόν, οι γρήγορες λύσεις στο προσφυγικό επιτυγχάνονται στην ΕΕ «με εκείνους που είναι έτοιμοι να δείξουν αλληλεγγύη». Ένα παγκόσμιο πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί εθνικά αλλά μόνο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, τόνισε. Προηγουμένως στην ομιλία του ο κ. Μπάρτς είχε χαρακτηρίσει «σκάνδαλο» την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και μέλους της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης να απαγορεύσει σε γερμανικούς δήμους να δεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα. «Η συμπεριφορά σας δεν είναι χριστιανική, η συμπεριφορά σας είναι απάνθρωπη», δήλωσε ο Ντίντμαρ Μπαρτς.
Πράσινοι: Η Γερμανία πρέπει να πρωτοστατήσει
Λ. Άμτσμπεργκ: Το ζητούμενο σήμερα είναι η άμεση βοήθεια
Λ. Άμτσμπεργκ: Το ζητούμενο σήμερα είναι η άμεση βοήθεια
Ως «αναμενόμενη καταστροφή» χαρακτήρισε την πυρκαγιά στη Μόρια η εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Πρασίνων για προσφυγικά θέματα, Λουίζε Άμτσμπεργκ. Ενώ κατήγγειλε ότι το σημερινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου είναι «βαθιά μη αλληλέγγυο», κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση πως απέτυχε στο ρόλο της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ επειδή, όπως υποστήριξε, δεν έδωσε προτεραιότητα στο προσφυγικό ζήτημα. «Τώρα ψάχνουμε τη μεγάλη λύση αντί να βοηθήσουμε», δήλωσε. «Είμαστε πεπεισμένοι», πρόσθεσε, «ότι η Γερμανία πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία ώστε να ακολουθήσουν και άλλοι».
Με έντονο τρόπο το εθνικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αντιτάχθηκε στην υποδοχή προσφύγων από τη Λέσβο. «Γιατί πρέπει η Γερμανία να ανταμείψει με κοινωνικές παροχές οικονομικούς πρόσφυγες και εκβιαστές», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. για θέματα Εσωτερικής Πολιτικής Γκόντφριντ Κούριο; «Η Γερμανία δεν είναι ένας διεθνής οργανισμός βοήθειας. Το καθήκον της κυβέρνησης είναι να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του γερμανικού λαού», είπε.
Το SPD κατηγορεί την Κομισιόν ΕΕ για καθυστέρηση
Ποτέ ξανά καταυλισμός σαν τη Μόρια σε ευρωπαίκό έδαφος, επισημαίνουν οι Σοσιαλδημοκράτες
Ποτέ ξανά καταυλισμός σαν τη Μόρια σε ευρωπαίκό έδαφος, επισημαίνουν οι Σοσιαλδημοκράτες
Γρήγορες λύσεις για τους παθόντες της φωτιάς στη Μόρια και επί τόπου βοήθεια ζήτησαν οι ομιλητές των Σοσιαλδημοκρατών. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη», επεσήμανε στα ελληνικά από το βήμα του κοινοβουλίου ο βουλευτής του SPD Χέλγκε Λιντ. Η δε εκπρόσωπος για θέματα Εσωτερικής Πολιτικής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Ούτε Φογκτ τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να γίνει ξανά ανεκτό σε ευρωπαϊκό έδαφος να υπάρχει ένας καταυλισμός όπως η Μοριά». Οι 13.000 πρόσφυγες θα πρέπει γρήγορα να κατανεμηθούν σε χώρες της ΕΕ. Η κ. Φογκτ κατηγόρησε την Κομισιόν για «πολιτική ολιγωρία». «Αυτό είναι επαίσχυντο», δήλωσε. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έπρεπε να είχε δείξει περισσότερη ενεργητικότητα στην πολιτική ασύλου. Άλλοι Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές όπως ο Φρανκ Σβάμπε επέκριναν όμως και την ελληνική κυβέρνηση επειδή δεν τηρούσε τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ειδικά αναφορικά με παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων (pushback). 
Μιλώντας ως εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου των γερμανικών κρατιδίων, ο υπουργός Ενταξιακής Πολιτικής της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Γιοάχιμ Στραμπ, χαρακτήρισε την καταστροφή του καταυλισμού στα Μόρια «αποτυχία της ΕΕ». Η κατάσταση που επικρατούσε ήταν «απαράδεκτη». Σύμφωνα με τον πολιτικό των Φιλελευθέρων που πρόσφατα είχε επισκεφτεί τη Μόρια, στον καταυλισμό διέμεναν και 2.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Ο κ. Σταμπ προειδοποίησε, τέλος, ότι η Γερμανία δεν θα πρέπει να ακολουθήσει ξεχωριστή πορεία στην πολιτική ασύλου, αλλά να αναζητήσει στην ΕΕ συμμάχους. 
Απόρριψη του αιτήματος
Με της ψήφους των Χριστιανικών Kομμάτων CDU/CSU, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και του AfD απορρίφθηκε το αίτημα της Αριστεράς, το οποίο υποστήριξαν και οι Πράσινοι για άμεση υποδοχή των προσφύγων από τη Λέσβο. Η πρόταση παραπέμφθηκε προς συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Συζήτηση για τη Μόρια στη γερμανική βουλή"

Τουλάχιστον 24 νεκροί από τις φωτιές στις ΗΠΑ: Εντολή εκκένωσης για μισό εκατομμύριο κατοίκους στο Όρεγκον

Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι στο Όρεγκον έλαβαν εντολή να εκκενώσουν τις εστίες τους ενώ και οι κάτοικοι της μεγαλύτερης πόλης, του Πόρτλαντ, διατάχθηκαν να είναι έτοιμοι να φύγουν ανά πάσα στιγμή, καθώς οι τεράστιες πυρκαγιές, ωθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους, κατακαίνε τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Σχεδόν 100 πυρκαγιές έχουν κάψει μια έκταση 20.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις Δυτικές Πολιτείες, με το Όρεγκον να έχει πληγεί περισσότερο απ’ όλες.

Η Μολάλα, μια κοινότητα που απέχει 40 χιλιόμετρα νότια του Πόρτλαντ μετατράπηκε σε πόλη φάντασμα, καλυμμένη με ένα στρώμα στάχτης. Πάνω από 9.000 κάτοικοι έφυγαν για να γλιτώσουν και μόνο 30 αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία.

Περίπου το 10% των κατοίκων της Πολιτείας έλαβαν εντολή να φύγουν αμέσως από τα σπίτια τους. Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι προειδοποιήθηκαν να «είναι έτοιμοι» να το κάνουν ανά πάσα στιγμή και οι υπόλοιποι να «προετοιμαστούν».

Οι πόλεις στα νοτιοανατολικά του Πόρτλαντ βρίσκονταν στο έλεος των ανέμων, αφού οι δύο από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στα όρη Κασκέιντ ενώθηκαν σε μία. Σήμερα, καθώς κόπασαν κάπως οι άνεμοι και ανέβηκε το επίπεδο υγρασίας, οι πυροσβέστες πέταξαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το νέφος του κίτρινου καπνού για να δουν πόσο κοντά βρίσκονται οι φλόγες.

«Δεν ξέρουμε πού είναι η πυρκαγιά» είπε χαρακτηριστικά ο Μάικ Πενουνούρι, της πυροσβεστικής της Μολάλα, κοιτάζοντας τον πυκνό καπνό στην πόλη που περιορίζει την ορατότητα στο ένα τετράγωνο.

Στο νότιο Όρεγκον, ένα δυστοπικό τοπίο με καμένες κατοικίες και πάρκα τροχόσπιτων εκτείνεται για πολλά χιλιόμετρα κατά μήκος του Αυτοκινητόδρομου 99, στα νότια του Μέντφορντ, περνώντας από το Φοίνιξ και το Τάλεντ.

Στη γειτονική Πολιτεία Ουάσινγκτον, βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από την περιοχή Τακόμα δείχνουν τη φωτιά να κατακαίει σπίτια και τους κατοίκους να τρέχουν από το ένα στο άλλο για να ειδοποιήσουν τους γείτονες. «Όλοι έξω, όλοι έξω!» ουρλιάζει ένας άνδρας, την ώρα που οι πυροσβέστες προσπαθούν να ρίξουν νερό στις φλόγες.

Στην Καλιφόρνια, πάνω από 68.000 άνθρωποι έχουν λάβει εντολή εκκένωσης. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στη ιστορία της Πολιτείας αυτής έχει κάψει μέχρι τώρα σχεδόν 3 εκατομμύρια στρέμματα στον Εθνικό Δρυμό του Μεντοσίνο, στα βορειοδυτικά του Σακραμέντο.

«Είχαμε στη διάθεσή μας τέσσερις ώρες για να μαζέψουμε τα ζώα μας και κάποια φάρμακα και τέτοια πράγματα», είπε ο συνταξιούχος Τζον Μέιλον, ο οποίος αναγκάστηκε να αφήσει πίσω του τρεις από τις 30 γάτες του, καθώς το σπίτι του απειλήθηκε από την τεράστια Πυρκαγιά Κρικ.

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για εμπρησμό στο Όρεγκον. Ωστόσο, τουλάχιστον τέσσερα αστυνομικά τμήματα της Πολιτείας αυτής προειδοποίησαν τους πολίτες να μην πιστεύουν τα «ψευδή» μηνύματα που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, για παράδειγμα στο Facebook και το Twitter, από λογαριασμούς που υποτίθεται ότι ανήκουν στην αστυνομία, και κατηγορούν το αριστερό, αντιφασιστικό κίνημα Antifa ή τους ακροδεξιούς της ομάδας Proud Boy για τις πυρκαγιές.

«Οι φήμες εξαπλώθηκαν ακριβώς σαν την πυρκαγιά και τώρα το 911 (ο τηλεφωνικός αριθμός των επειγόντων) και οι επαγγελματίες μας κατακλύζονται με αιτήματα για πληροφορίες και ερωτήσεις για την αναληθή φήμη ότι 6 μέλη των Antifa συνελήφθησαν επειδή έβαζαν φωτιές στην κομητεία Ντάγκλας του Όρεγκον. Δεν είναι αλήθεια!», ανέφερε μια ανάρτηση του σερίφη της κομητείας Ντάγκλας.

Στα μέσα της εβδομάδας, η αστυνομία του Μέντφορντ είχε διαψεύσει μια «είδηση» ότι συνελήφθησαν για εμπρησμό πέντε μέλη των Proud Boy. Πρόκειται για μια ακροδεξιά οργάνωση, με μέλη αποκλειστικά άνδρες, που αυτοχαρακτηρίζεται «αδελφότητα των Δυτικών σοβινιστών».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουλάχιστον 24 νεκροί από τις φωτιές στις ΗΠΑ: Εντολή εκκένωσης για μισό εκατομμύριο κατοίκους στο Όρεγκον"

Μεγάλη κινητοποίηση της ΕΛΑΣ στην Καστοριά: Εντοπίστηκαν ρουκέτες, όπλα και εκρηκτικά σε αγροτική περιοχή

Σημαντική ποσότητα όπλων και πυρομαχικών εντόπισαν αργά σήμερα το απόγευμα άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς να είναι επιμελώς θαμμένα σε αγροτική περιοχή κοντά στο Δισπηλιό Καστοριάς.

Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας πρόκειται για 5 αυτόματα τυφέκια εκ των οποίων τα τρία είναι τύπου καλάσνικοφ ένας εκτοξευτήρας με αντιαρματικές ρουκέτες, χειροβομβίδες και κουτιά με σφαίρες.

Η επιχείρηση της Αστυνομίας είναι ακόμη σε εξέλιξη, ενώ αστυνομική πηγή σημειώνει ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα που μπορεί να συνδέουν την ύπαρξη του εξοπλισμού με παλιές ανεξακρίβωτες υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος που έλαβαν χώρα στην περιοχή της Καστοριάς.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, τα όπλα εντοπίστηκαν κοντά στη διασταύρωση Μαυροχωρίου προς Αμπελόκηπους (περιοχή Γκιόλε), λίγο έξω από την πόλη της Καστοριάς.

Η επιχείρηση , σύμφωνα πάντα με την ΕΡΤ, οργανώθηκε μετά από αξιοποίηση πληροφοριών της αστυνομίας για την ύπαρξη όπλων θαμμένων στο έδαφος στην συγκεκριμένη περιοχή. Η ύπαρξη και εκρηκτικού υλικού προκάλεσε την κινητοποίηση του στρατού, ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα με ασφάλεια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης, τα ευρήματα σχετίζονται με την υπόθεση (από το 2016) σύλληψης αξιωματικού της Αστυνομίας, για όπλα και ναρκωτικά.

ΑΠΕ ΜΠΕ - ΕΡΤ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη κινητοποίηση της ΕΛΑΣ στην Καστοριά: Εντοπίστηκαν ρουκέτες, όπλα και εκρηκτικά σε αγροτική περιοχή"

Κύπρος: Παράνομη η νέα τουρκική Navtex

Απάντηση στην παράνομη, όπως χαρακτηρίζεται, νέα τουρκική Navtex, που δεσμεύει περιοχές δυτικά της Κερύνειας και μέχρι τον κόλπο της Μόρφου για ναυτικές ασκήσεις με βολές πυροβόλων από αύριο μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου, εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Κύπρου, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην Navtex που εκδόθηκε νωρίτερα την Παρασκευή, η τουρκική ειδοποίηση προς ναυτιλωμένους χαρακτηρίζεται ως παράνομη και ότι παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Παράνομη η νέα τουρκική Navtex"

Ισπανία: Ρεκόρ κρουσμάτων με περισσότερα από 12.000 σε ένα 24ωρο

Περισσότερα από 12.000 νέα κρούσματα της Covid-19 κοινοποιήθηκαν σήμερα στην Ισπανία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας — αριθμός ρεκόρ στη χώρα από την αρχή της πανδημίας.

Η Ισπανία ήταν αυτή την εβδομάδα η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που ξεπέρασε το όριο του μισού εκατομμυρίου κρουσμάτων.

Συνολικά 566.326 κρούσματα καταγράφονταν επίσημα σήμερα, 12.183 περισσότερα σε σχέση με τον απολογισμό της Πέμπτης, και είναι «ο μεγαλύτερος αριθμός θετικών κρουσμάτων που έχουν ανιχνευθεί από την έναρξη της πανδημίας», σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais.

Τα νέα αυτά κρούσματα δεν ανιχνεύτηκαν όλα το τελευταίο 24ωρο καθώς στις περιφέρειες, οι αρμόδιοι οργανισμοί υγείας χρειάζονται μερικές φορές αρκετές ημέρες για να προωθήσουν τις πληροφορίες στην κεντρική κυβέρνηση.

Η θνησιμότητα παραμένει, αντίθετα, πολύ πιο χαμηλή σε σχέση με την περίοδο κορύφωσης της πανδημίας, όπου έως 950 θάνατοι είχαν καταγραφεί σε 24 ώρες στις αρχές Απριλίου. Τις τελευταίες επτά ημέρες καταγράφηκαν 241 θάνατοι.

Η Ισπανία, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλέον πληγείσες χώρες της Ευρώπης με σχεδόν 30.000 νεκρούς, γνωρίζει από τον Ιούλιο αναζωπύρωση της πανδημίας, το επίκεντρο της οποίας είναι η περιφέρεια της Μαδρίτη.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Ρεκόρ κρουσμάτων με περισσότερα από 12.000 σε ένα 24ωρο"

Προβοκάτσια Τσαβούσογλου μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο – Εμφάνισε την σημαία της ΕΕ ως ημισέληνο!

Εκτός ορίων αλλά και λογικής κινείται πλέον η Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας χθες ενώπιον ευρωβουλευτών, δεν περιορίστηκε στις εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον Ελλάδας, Γαλλίας και Κύπρου, αλλά εμφανίστηκε προκλητικός ακόμα και με την έναρξη της τηλεδιάσκεψης.

Συγκεκριμένα, με την έναρξη της σύνδεσης με το γραφείο του, στα μόνιτορ εμφανίστηκε η εικόνα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών αλλά και ένα γράφημα που έδειχνε στα αριστερά την τουρκική σημαία και δεξιά τη σημαία της ΕΕ ως ημισέληνο...


23122436

Την προβοκάτσια εντόπισε Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων και αντέδρασε έντονα. «Τι είναι αυτό, είναι δυνατόν; Πρόκειται για προβοκάτσια!»είπε προς τον προεδρεύοντα Μακάλιστερ.

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως «αυτή είναι η σημαία μας για τις ευρωτουρκικές σχέσεις» κάτι το οποίο δεν έπεισε τους συμμετέχοντες στη συζήτηση. Τελικώς, μετά τις αντιδράσεις η εικόνα αποσύρθηκε.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προβοκάτσια Τσαβούσογλου μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο – Εμφάνισε την σημαία της ΕΕ ως ημισέληνο!"

Δήμαρχος Μυτιλήνης: Όχι σε νέα δομή προσφύγων

Αντιδρά ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, στη δημιουργία της νέας δομής προσφύγων στο νησί, γιατί “οι προτάσεις του δήμου για την αποσυμφόρηση και την απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών από κατοικημένες περιοχές και από το νησί, που είχαν και τη σύμφωνη γνώμη του τοπικού βουλευτή και β’ αντιπροέδρου της Βουλής κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, δεν εισακούστηκαν”.

Σύμφωνα με τον κ. Κύτελη, η επιλογή της δημιουργίας της νέας δομής στον συγκεκριμένο χώρο “αντιστρατεύεται ευθέως την εθνική άμυνα της Πατρίδας μας, αλλά και τη δημόσια υγεία της πρωτεύουσας του νησιού μας”. Καταλήγει δε, προαναγγέλλοντας αντιδράσεις: “Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την ακύρωσή της”.

Στο χώρο όπου δημιουργείται ο νέος καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών για να στεγάσει προσωρινά 3.000 από τους πυρόπληκτους πρόσφυγες και μετανάστες της Μόριας, επιτράπηκε αργά το απόγευμα η είσοδος σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία.

Ο νέος καταυλισμός βρίσκεται πολύ κοντά στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, σε έκταση που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο και χρησιμοποιείται για δράσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Από το πρωί εργάζονται εκεί ακατάπαυστα, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και εργαζόμενοι στο πρώην ΚΥΤ, ενώ όπως έγινε γνωστό, η δομή θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, θα αφορά δε 3.000 από αυτούς που έμεναν στον καμένο καταυλισμό της. Για τη δημιουργία του καταυλισμού συνέβαλαν εκτός του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Οι πυρόπληκτοι πρόσφυγες και μετανάστες, αυτοί θα μείνουν και απόψε, για τέταρτη συνεχόμενη βραδιά, στον δρόμο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος Μυτιλήνης: Όχι σε νέα δομή προσφύγων"

Κορωνοϊός: Αλλοδαποί από το κέντρο της Αθήνας τα μισά κρούσματα σε Ευαγγελισμό και Σωτηρία

Ακρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τις εισαγωγές που πραγματοποιήθηκαν χθες σε δύο νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό στην Αθήνα, αυτά του «Ευαγγελισμού» και του «Σωτηρία».
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 50% των εισαγωγών που πραγματοποίηθηκαν την Πέμπτη και στα δύο νοσοκομεία, έχουν να κάνουν με αλλοδαπούς (Πακιστανούς, Αφγανούς κτλ) που διαμένουν πολλοί μαζί σε διαμερίσματα ή δωμάτια ξενοδοχείων σε συγκεκριμένες περιοχές της πρωτεύουσας. 

Το γεγονός αυτό δημιουργεί έντονη ανησυχία στις Αρχές, καθώς ο τρόπος που διαβιούν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δημιουργεί από μόνος του μικρές εστίες έξαρσης του ιού, ενώ στη συνέχεια ως φορείς μπορούν να τον διασπείρουν στις γειτονιές που ζουν και συχνάζουν. 

Επιπλέον, ένα άλλο αρνητικό στοιχείο είναι ότι στην περίπτωση των συγκεκριμένων ανθρώπων, η ιχνηλάτηση των επαφών τους είναι πολύ πιο δύσκολη και με πολλά «κενά», κάτι που σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να έχει διασπαρεί, χωρίς ούτε οι ίδιοι να μπορούν να βεβαιότητα να πουν με ποιους έχουν έρθει σε επαφή. 

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα που συγκεντρώνει σταθερά από τα μέσα περίπου του Αυγούστου μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, αποκτά τώρα, με τα νέα αυτά στοιχεία, ένα επιπλέον πρόβλημα. 

Στο «κόκκινο» Πέλλα, Πιερία και Λέσβος

Πέλλα, Πιερία και Λέσβος είναι οι περιοχές της χώρας που δέχθηκαν το μεγαλύτερο ιικό φορτίο και συνεπώς τη μεγαλύτερη επιδημιολογική επίπτωση τις τελευταίες δέκα ημέρες, όπως αυτό αποτυπώνεται στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στις τρεις συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες καταγράφηκαν από την αρχή του μήνα περισσότερα από 50 θετικά κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, γεγονός που τους δίνει τις τρεις θέσεις του... αρνητικού βάθρου στην παρούσα φάση της επιδημίας.

Στις μεν περιοχές της Μακεδονίας, η ξέφρενη πορεία μετάδοσης του κορωνοϊού ξεκίνησε από το εργοστάσιο επεξεργασίας φρούτων στα Γιαννιτσά Πέλλας, καθώς οι εκατοντάδες εργαζόμενοι φέρεται να προέρχονται και από όμορους στην Πέλλα νομούς. Στη δε Λέσβο, η κατάσταση ξέφυγε λόγω των κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν στον κατεστραμμένο πλέον καταυλισμό για πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια.

Δυναμική καταγράφεται όμως η κυκλοφορία του κορωνοϊού και σε άλλες 14 περιφερειακές ενότητες της χώρας, όπου καταγράφονται σταθερά το τελευταίο 10ήμερο 10-49 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, αναλογία που τις κατατάσσει στη δεύτερη θέση επιδημιολογικής επιβάρυνσης. Πρόκειται για τις εξής περιφερειακές ενότητες: Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Γρεβενά, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Αττική, Κυκλάδες, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ζάκυνθος.

Ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας σε κάποιες από αυτές τις περιοχές είναι έντονος, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να είναι θέμα λίγων ημερών για να βρεθούν από τη μία θέση κατάταξης στην άλλη. Για παράδειγμα, η Αττική, η Κοζάνη, τα Ιωάννινα, βρίσκονται κοντά στο να αλλάξουν επιδημιολογικά κατηγορία, και να μπουν στις περιοχές του χάρτη που είναι στο κόκκινο επιδημιολογικά.

Με μικρότερη ταχύτητα και συνεπώς με μικρότερη επίπτωση στον πληθυσμό κυκλοφορεί ο κορωνοϊός σε 12 περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, στις περιφερειακές ενότητες Σερρών, Δράμας, Χαλκιδικής, Λάρισας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Χανίων και Ρόδου, καταγράφονται 5-9 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού.

Τέλος, υπάρχουν 18 περιοχές όπου ο κορωνοϊός δεν έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την εμφάνισή του. Σε αυτές καταγράφονται λιγότερα από τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού.

Οι «ελεύθερες κορωνοϊού» περιοχές εντοπίζονται στη Θράκη (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη), στην Καβάλα, στις επτά περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου, στην Ήπειρο (Θεσπρωτία, Άρτα, Πρέβεζα), στη Φλώρινα, στη Μαγνησία, στη Φωκίδα και στο Λασίθι Κρήτης.

Συνολικά, σήμερα ανακοινώθηκαν 287 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 43 συνδέονται με γνωστές συρροές και τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 12.734, εκ των οποίων το 55,4% άνδρες. Τα 2.340 περιστατικά (18.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 5.601 (44.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Μεγάλη είναι η επίπτωση σε ό,τι αφορά τις σοβαρές νοσηλείες και τελικά τις διασωληνώσεις ασθενών λόγω της λοίμωξης Covid-19.

Μέσα σε ένα 48ωρο η λίστα με τους διασωληνωμένους αυξήθηκε κατά 6 άτομα. Σήμερα 52 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Από αυτούς οι 11 (21.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Αλλοδαποί από το κέντρο της Αθήνας τα μισά κρούσματα σε Ευαγγελισμό και Σωτηρία"

DW:Απάνθρωπες συνέπειες μιας απάνθρωπης πολιτικής

Η καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια και οι ευθύνες της ΕΕ εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο των σχολίων του γερμανικού Τύπου. Το κύριο βάρος σήμερα στην υποδοχή ασυνόδευτων ανηλίκων από χώρες της ΕΕ.

Η ΤΑΖ του Βερολίνου έχει πρωτοσέλιδο θέμα τη Μόρια, το οποίο συνοδεύει από μια μεγάλη φωτογραφία παιδιών που μεταφέρθηκαν και είναι ασφαλή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ο τίτλος είναι «Συνασπισμός των ευτελών» και αναφέρεται στον εξαιρετικά χαμηλό αριθμό προσφύγων που θα δεχθούν άμεσα χώρες της ΕΕ. Μόλις 400 ασυνόδευτα παιδιά από τους 12.000 άστεγους της Μόριας που έχουν ανάγκη. Στη συνέχεια σε σχόλιό της χαρακτηρίζει τον αριθμό «γελοίο» και εξηγεί γιατί παρόλα αυτά η πολιτική Μέρκελ – Μακρόν είναι ορθή: «Εάν ο αριθμός όσων θέλουν να δεχθούν τα κράτη – μέλη της ΕΕ παραμείνει στους 400 τότε δεν θα πρόκειται για τον  «συνασπισμό των προθύμων», αλλά στην καλύτερη περίπτωση για τον «συνασπισμό των ευτελών». Όμως η προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο που ακολουθούν οι Μέρκελ και Μακρόν είναι κατά βάση ορθή: η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών και το από κοινού καλό παράδειγμα είναι μακροπρόθεσμα πιο ελπιδοφόρο από μια μεμονωμένη εθνική πολιτική - ακόμη και εάν ευτυχώς υπάρχουν πολλοί πολιτικοί και πολίτες στη Γερμανία που ζητούν να έρθουν άμεσα όλοι, και οι 12.000 από τη Μόρια κατευθείαν στη Γερμανία».
Ακούγονται όλα γνωστά...
Griechenland Lesbos | Brand in Flüchtlingslager Moria | Asylsuchende (picture-alliance/dpa/S. Baltagiannis)
Καταστροφή παντού
Διαφορετική η άποψη της SüddeutscheZeitungη οποία αναφερόμενη στην κατανομή ασυνόδευτων ανηλίκων μετά την καταστροφή στη Μόρια σημειώνει: «Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να πάρουν ασυνόδευτους ανηλίκους που χρειάζονται ένα νέο καταφύγιο μετά την πυρκαγιά στη Μόρια. Άλλες χώρες της ΕΕ πρέπει ακόμη να πεισθούν ώστε να συμμετάσχουν. Θα κατανεμηθούν συνολικά 400 παιδιά και νέοι. Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους ανθρώπους, θα δούμε. 400 ασυνόδευτοι ανήλικοι; Συμμετοχή άλλων χωρών της ΕΕ; Ακούγονται γνωστά όλα αυτά. Υπάρχει μια παρόμοια πρωτοβουλία για άρρωστα παιδιά και νέους από ελληνικούς καταυλισμούς προσφύγων από την άνοιξη… Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η γαλλογερμανική πρωτοβουλία είναι ένας ανόητος συμβιβασμός μεταξύ του να μην κάνεις τίποτα και ανθρωπιάς. Στο Βερολίνο είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ των υψηλών, μερικές φορές φθηνών προσδοκιών του SPD και αντίστασης από την Χριστιανή Ένωση. Δεν πρέπει να ξεγελιέται κανείς: τα αιτήματα από την CDU και την CSU για την υποδοχή προσφύγων δεν είναι παρά μεμονωμένες φωνές που υπογραμμίζουν μόνο ότι η γνώμη της πλειοψηφίας είναι εντελώς διαφορετική».
Απάνθρωπη πολιτική 
Griechenland Lesbos | Brand in Flüchtlingslager Moria | Asylsuchende (picture-alliance/dpa/K. Ntantamis)
Πρόσφυγες κατά μήκος του δρόμου
H Kölner Stadt Anzeiger επισημαίνει για το ίδιο θέμα: «Η προσφορά της Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν να επιτρέψει την είσοδο 400 ασυνόδευτων ανηλίκων στην ΕΕ μπορεί να είναι μόνο ένα πρώτο βήμα. Πιο κοντά στις δυνατότητες της Γερμανίας είναι ο αριθμός που ανέφεραν 16 βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης: 5000 πρόσφυγες. Θα τα καταφέρουμε. Πράγματι. Φυσικά ολόκληρη η ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες που καθρεφτίζεται στη Μόρια θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί ριζικά. Ο πυρήνας της μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι προκαθορισμένες ποσοστώσεις αιτούντων άσυλο και για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Αλλά αυτό είναι μια ψευδαίσθηση. Προς το παρόν πρέπει τουλάχιστον να μετριαστούν οι απάνθρωπες συνέπειες μιας απάνθρωπης πολιτικής».
Διαφορετικά κράτη και απόψεις 
Griechenland Lesbos | Lager Moria neue Brände (picture-alliance/AP/P. Balaskas)
Καπνοί από τον καταυλισμό στη Μόρια
H Frankfurter Allgemeine Zeitung επιγράφει το σχόλιό της «Αυτή είναι η Ευρώπη» και γράφει: «Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, η μεγάλη πυρκαγιά στη Μόρια δεν παίζει ρόλο στη δημόσια συζήτηση. Είναι αυτές οι χώρες στο ανατολικό τμήμα της ΕΕ που δυσκολεύονται με μια «πολιτική καλωσορίσματος» και που δεν κατακλύζονται από αιτήσεις ασύλου. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για μια προφανή απάνθρωπη στάση. Ωστόσο δείχνει την ποικιλομορφία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ακριβώς και τη στάση τους απέναντι στο ζήτημα των προσφύγων. Σε κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, είναι πολύ διαφορετική. Ωστόσο, οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη πρέπει να βοηθηθούν. Από αυτήν την άποψη, είναι σωστό να δεχόμαστε πρώτα τους «ασυνόδευτους ανηλίκους», δηλαδή να βοηθήσουμε τα παιδιά και εκείνους που έχουν περισσότερο ανάγκη. Καμία διαμάχη δεν μπορεί να διεξάγεται στην πλάτη τους».
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Απάνθρωπες συνέπειες μιας απάνθρωπης πολιτικής"

Σχολεία: Τι θα γίνει εάν εμφανιστεί ύποπτο κρούσμα - Αναλυτικά οι διαδικασίες που προβλέπονται

Μια ανάσα προτού χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, δόθηκε απάντηση, κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού, στο καίριο θέμα της διαχείρισης της κατάστασης σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος σε σχολείο

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, εάν ένας μαθητής που είναι στο σχολείο εμφανίσει συμπτώματα κορωνοϊού θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια. Στη συνέχεια, το παιδί θα απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από τα παιδιά και με μάσκα. 

Το προσωπικό θα πρέπει να κάνει χρήση πιο εξειδικευμένου εξοπλισμού. 

Εν αναμονή του αποτελέσματος από το τεστ, το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του. 

Αν μέλος του προσωπικού εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του. Θα επισκεφθεί τον γιατρό. Το σχολείο και πάλι θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του μέχρι να βγει το τεστ. 

Στο σχολείο θα μπορεί να επιστρέψει αν βγει θετικό το τεστ είτε είναι μαθητής είτε ενήλικος μετά την πάροδο 10 ημερών
Εάν υπάρχουν τουλάχιστον τρία περιστατικά εντός διαστήματος 14 ημερών σε σχολείο τότε υπάρχει συρροή κρουσμάτων και κάθε φορά θα αποφασίζεται αν θα κλείνει το σχολείο και αν θα γίνονται διαγνωστικά τεστ.

Οι στενές επαφές

Όσον αφορά στις στενές επαφές, στην περίπτωση εκπαιδευτικού αφορούν σε όλη την τάξη. Αν διδάσκει σε Γυμνάσιο ή Λύκειο, τότε οι στενές επαφές θα αφορούν περισσότερους μαθητές αφού διδάσκουν σε πολλά τμήματα. 

Όλοι αυτοί θα πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο και θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο ύστερα από 14 ημέρες. 

Αν καταγραφούν δυο κρούσματα στο ίδιο σχολείο, τότε ο υπεύθυνος θα πρέπει να ενημερώσει όλο το σχολείο. Θα πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα και ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα αποφασισθεί αν θα πρέπει να γίνουν τεστ και σε άλλα άτομα. 

Το μήνυμα πως επιστρέφουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, ακούγοντας τους καθηγητές, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, έστειλε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στην Ελλάδα.

Ανακοίνωσε ότι προωθείται νέα νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τις αρμοδιότητες για την αναστολή λειτουργίας τμήματος ή σχολικής μονάδας. 

Όπως ενημέρωσε η κ. Κεραμέως, η απόφαση θα λαμβάνεται από τον αρμόδιο διευθυντή Εκπαίδευσης μετά από εισήγηση του διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας περιφερειακής ενότητας, πάντοτε σε εφαρμογή του ισχύοντος πρωτοκόλλου.

Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία για θέσπιση ομάδα κρούσης μεταξύ υπουργείου Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, τόνισε ότι κρίνεται αναγκαία ώστε να υπάρξει κεντρική διαχείριση και καθοδήγηση κατά την πρώτη αυτή περίοδο που θα είναι πιο απαιτητική.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Παιδείας η ιστοσελίδα «Μαθαίνουμε ασφαλείς».

Προσδιόρισε πως οι προτεραιότητες είναι δύο, αφενός να δημιουργήσουμε όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται την εκπαιδευτική διαδικασία, αφετέρου να προστατεύσουμε την πολύτιμη υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των οικογενειών.

Τονίζοντας πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αναγνώρισε πως ασφαλώς και θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα, να κλείσουν ενδεχομένως σχολεία.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα - Το πρόγραμμα

Στις 8:15, το πρωί, καλούνται να προσέλθουν στα σχολεία τους οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, προκειμένου να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο, οι μαθητές θα παραμείνουν στο σχολείο μέχρι την τέλεση του αγιασμού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου.

Επιπλέον, το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας λειτουργίας θα περιλαμβάνει:

- Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ.

- Επεξήγηση και εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί στα σχολεία.

- Διανομή μάσκας ανά μαθητή.

- Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

- Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.

- Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς (εκτός από τα νηπιαγωγεία).

Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχολεία: Τι θα γίνει εάν εμφανιστεί ύποπτο κρούσμα - Αναλυτικά οι διαδικασίες που προβλέπονται"

Καιρός αύριο: Πού θα βρέχει το Σάββατο (12/09)

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός και μόνο στις Σποράδες, την Εύβοια και τη βόρεια Κρήτη υπαρχει πιθανότητα ασθενών βροχών. Διατηρούνται οι βόρειοι άνεμοι, που κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πνέουν στο Αιγαίο με ένταση έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και τα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία στο Ιόνιο βορειοδυτικοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες στις Σποράδες και την Εύβοια.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Κατά τόπους στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη με πιθανότητα ασθενών βροχών μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 και στη νότια Κρήτη έως 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα βόρεια βορειοανατολικοί τοπικά 7 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια έως 29 βαθμούς.

emy
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πού θα βρέχει το Σάββατο (12/09)"

«Μπέρδεμα» με το 8:15 στα σχολεία -Ξεκαθαρίζει τη θέση του το υπουργείο Παιδείας

Σύγχυση επικρατεί μεταξύ μαθητών και γονέων σχετικά με την ώρα προσέλευσης στα σχολεία τη Δευτέρα, ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, με τον αγιασμό.

Το υπ. Παιδείας επιμένει ότι η ώρα προσέλευσης πρέπει να είναι στις 08:15 προκειμένου να τηρηθεί και να ακολουθηθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί: Να γίνει ενημέρωση των παιδιών για τα μέτρα υγιεινής κατά του κορωνοϊού, τις μάσκες κλπ.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας λειτουργίας θα περιλαμβάνει:

Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Επεξήγηση και εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί στα σχολεία.

Διανομή μάσκας ανά μαθητή.
Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.

Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς (εκτός από τα νηπιαγωγεία).

Ωστόσο, κάθε σχολείο έχει ενημερώσει για διαφορετική ώρα προσέλευσης των μαθητών: Σχολείο στην Αθήνα έχει ενημερώσει π.χ. μαθητές στις τάξεις του Δημοτικού να βρίσκονται στις 10:30 εκεί, ενώ Γυμνάσιο στον Πειραιά κάλεσε τους μαθητές να προσέλθουν στις 11:45.

Παρά ταύτα σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές θα πρέπει να προσέλθουν στις 8:15 και να παραμείνουν στο σχολείο μέχρι την τέλεση του αγιασμού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου.

Σημειώνεται ότι οι μαθητές θα πρέπει υποχρεωτικά να προσέρχονται με προστατευτικές μάσκες, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Επίσης πρέπει να έχουν μαζί τους και τις σχολικές τσάντες τους για να τους διανεμηθούν τα βιβλία.

Τέλος οι γονείς δεν θα μπουν στα σχολεία, αλλά θα αφήνουν στην είσοδο τα παιδιά τους, τα οποία θα παραλάβουν σε καθορισμένη ώρα, για την οποία έχουν ενημερωθεί μέσω ανακοινώσεων από τους διευθυντές των σχολείων.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μπέρδεμα» με το 8:15 στα σχολεία -Ξεκαθαρίζει τη θέση του το υπουργείο Παιδείας"

Ράμα: Κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια

«Απολύτως συνεπή» με το Διεθνές Δίκαιο χαρακτήρισε την επέκταση, από την πλευρά της Ελλάδας, των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις.

«Αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα αναγνωρισμένο από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας η επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια σε κάθε χώρα με πρόσβαση στη θάλασσα όταν η επέκταση αυτή δεν παραβιάζει τα συμφέροντα μιας άλλη χώρας» είπε τονίζοντας πως «η επέκταση αυτή, δεν έχει καμιά σχέση με μας», για να προσθέσει ότι «το Ιόνιο δεν λήγει στην Κονίσπολη» (νότιο όριο της Αλβανίας με την Ελλάδα).

Ο κ. Ράμα ανέφερε επίσης ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης δεν αφορά σε καμιά περίπτωση τις διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών στα στενά της Κέρκυρας και κατηγόρησε «εκείνους που υπέγραψαν τη συμφωνία του 2009 για την ΑΟΖ και απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο» ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν σύγχυση στους «πολίτες» εξάπτοντας τις εθνικές τους ευαισθησίες. Επιτέθηκε ταυτόχρονα στα ΜΜΕ της χώρας του λέγοντας ότι «για μια κουβέντα του Έλληνα πρωθυπουργού ξεσηκώσατε στην Αλβανία κουρνιαχτό».

Συνεχίζοντας επ’ αυτού, ο Αλβανός πρωθυπουργός τάχτηκε υπέρ της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει συμφωνία στο θέμα αυτό μεταξύ των δύο χωρών διευκρινίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία διακόπηκαν με την άνοδο στην εξουσία της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ως εμπόδιο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων αποτέλεσαν, κατά τον ίδιο, «τεχνικά προβλήματα», όπως η ανάγκη ανασυγκρότησης της αλβανικής ομάδας εμπειρογνωμόνων.
Εξέφρασε, ωστόσο την αισιοδοξία του ότι η νέα συμφωνία θα είναι περισσότερο επωφελής για την Αλβανία σε σχέση με εκείνη του 2009, την οποία χαρακτήρισε παράλογη.

Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι σε κάθε περίπτωση η Αλβανία έχει στο θέμα αυτό συμβούλους από τρίτες χώρες, τις οποίες δεν κατονόμασε.

Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος προσωπικά έχει προτείνει σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, από εκείνη του πρωθυπουργού Σαμαρά μέχρι τη σημερινή, ότι στην περίπτωση που οι δύο πλευρές έχουν τις δικές τους αμετάβλητες διεκδικήσεις που δυσκολεύουν τις διαπραγματεύσεις, τότε να αποταθούν σε μια τρίτη πλευρά φιλικά προσκείμενη προς τις δύο χώρες, η οποία να αναλάβει ρόλο διαιτησίας για ένα αποδεχτό αποτέλεσμα, ή να υπάρξει, σε συνεννόηση, προσφυγή στο αρμόδιο διεθνές δικαστήριο.

Επισήμανε δε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση αυτή.

Αναφερόμενος γενικότερα στις διμερείς σχέσεις επισήμανε την ετοιμότητα του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, ο κ. Ράμα θα βρεθεί τις επόμενες μέρες στην Αθήνα με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ράμα: Κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news