facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Δάφνη Αμαλιάδας: Αγωνία για το χωριό – Οι φλόγες πλησίασαν τα σπίτια (PHOTOS – VIDEO)

Ώρες αγωνίας ζουν από το απόγευμα της Τετάρτης οι κάτοικοι της Δάφνης του δήμου Ήλιδας, για την μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή γύρω από το χωριό, καίγοντας αγροτοδασικές εκτάσεις, με την πύρινη λαίλαπα να φτάνει λίγα μέτρα από τα σπίτια τους! Μάλιστα, από το απόγευμα, οπότε η φωτιά άρχισε να πλησιάζει το χωριό δόθηκε εντολή εκκένωσής του από τους κατοίκους.

patrisnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Δάφνη Αμαλιάδας: Αγωνία για το χωριό – Οι φλόγες πλησίασαν τα σπίτια (PHOTOS – VIDEO)"

Μητσοτάκης: Ολοένα και πιο απομονωμένη η Τουρκία, αντιμέτωπη με κυρώσεις - Η Ελλάδα δεν επιδιώκει κλιμάκωση της έντασης

«Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος, ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της. Μπορεί να επιλέξει εάν η Ελλάδα θα αποτελέσει γέφυρα ή εμπόδιο για την εταιρική σχέση και την πρόοδο» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του στο οποίο αναλύει τις ελληνικές θέσεις στο διεθνές ακροατήριο και δημοσιεύεται ταυτόχρονα στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde.

«Εάν η Τουρκία επέλεγε τη γέφυρα, πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα εξακολουθούσε να έχει τη δυνατότητα να επιτύχει μια φιλόδοξη, μακρόπνοη συμφωνία με την ΕΕ, η οποία θα ήταν προς όφελος όλων. Οι διαφορές δεν επιλύονται με βία, τεχνάσματα ή χειραγώγηση, αλλά ειρηνικά και μέσω αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι η κατάσταση. Η λύση είναι απλή. Καθόμαστε. Συζητάμε τις διαφορές μας. Και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί. Τι έχει άλλωστε να φοβηθεί η Άγκυρα από το κράτος δικαίου;» επισημαίνει ο Πρωθυπουργός.

«Η ρητορική της Τουρκίας ανήκει σε περασμένη εποχή»

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται και στη συνάντηση στο Βερολίνο και στην υπαναχώρηση της Τουρκίας από όσα συμφωνήθηκαν. «Στη διάρκεια όλων αυτών έχω παραμείνει ανοικτός στον διάλογο. Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε ''έγγραφη συμφωνία''. Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις. Οι ελπίδες που συνεχίζω να τρέφω για την Τουρκία δεν μου αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού» τονίζει ο Πρωθυπουργός. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται και στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν και στην τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα σε αυτό τον ένα χρόνο. «Όταν συναντηθήκαμε το περασμένο φθινόπωρο, είπα στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι είμαστε προορισμένοι να είμαστε γείτονες λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, και ως τέτοιοι πρέπει να συνυπάρχουμε, να ζούμε ειρηνικά ο ένας δίπλα στον άλλο. Προσπάθησα επισταμένως να τείνω χείρα φιλίας και συνεργασίας. Μίλησα για ανοιχτό διάλογο, για επιθυμία προόδου και για τη βούλησή μου να ενεργήσω για το χτίσιμο γέφυρας της Τουρκίας με την Ευρώπη. Δυστυχώς, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Μετά την πρώτη εκείνη συνάντηση, η Τουρκία εμφανίζεται λιγότερο ως εταίρος και περισσότερο ως προβοκάτορας» επισημαίνει στο άρθρο του. 

«Η ρητορική της Τουρκίας ανήκει σε μια περασμένη εποχή. Μιλάει για εχθρούς, μάρτυρες, αγώνα και προθυμία να καταβάλει οποιοδήποτε τίμημα. Αυτή είναι η γλώσσα και η συμπεριφορά μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας, η οποία απειλεί όχι μόνο δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την ίδια την ΕΕ, γεγονός που προβληματίζει σοβαρά τα κράτη μέλη» προσθέτει.

Ακολουθεί ανεπίσημη μετάφραση του άρθρου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που δημοσιεύεται στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde:

Στην προσπάθειά τους να προβλέψουν το μέλλον, οι πολιτικοί επιστήμονες συχνά στρέφονται στο παρελθόν, στην κοινή ιστορία. Η σχέση μεταξύ της χώρας μου, της Ελλάδας, και της γειτονικής Τουρκίας δεν αποτελεί εξαίρεση. Η ιστορία μάς διδάσκει ότι υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας αλλά και τομείς βαθιάς ανησυχίας. Σήμερα το ερώτημα σχετικά με το τι επιφυλάσσει το μέλλον - σύγκρουση ή συνεργασία - αποκτά μεγαλύτερη σημασία από ποτέ.

Όταν ανέλαβα πρωθυπουργός πέρυσι τον Ιούλιο, ήμουν συγκρατημένα αισιόδοξος. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να πιστεύω ότι η Ελλάδα και η Τουρκία δεν θα μπορούσαν να είναι φίλες χώρες. Εξάλλου, πολλοί από τους προκατόχους μου είχαν καταφέρει να υπερβούν φαινομενικά ανυπέρβλητα εμπόδια. Ηγέτες όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, θείος του πατέρα μου, ο οποίος υπέγραψε συμφωνία ειρήνης και φιλίας με τον Κεμάλ Ατατούρκ το 1930. Φυσικά, έκτοτε έχουν υπάρξει εντάσεις, όμως οι καλές μέρες ήταν πολύ περισσότερες από τις κακές.

Όταν συναντηθήκαμε το περασμένο φθινόπωρο, είπα στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι είμαστε προορισμένοι να είμαστε γείτονες λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, και ως τέτοιοι πρέπει να συνυπάρχουμε, να ζούμε ειρηνικά ο ένας δίπλα στον άλλο. Προσπάθησα επισταμένως να τείνω χείρα φιλίας και συνεργασίας. Μίλησα για ανοιχτό διάλογο, για επιθυμία προόδου και για τη βούλησή μου να ενεργήσω για το χτίσιμο γέφυρας της Τουρκίας με την Ευρώπη.

Δυστυχώς, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Μετά την πρώτη εκείνη συνάντηση Όταν συναντηθήκαμε το περασμένο φθινόπωρο, είπα στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι είμαστε προορισμένοι να είμαστε γείτονες λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, και ως τέτοιοι πρέπει να συνυπάρχουμε, να ζούμε ειρηνικά ο ένας δίπλα στον άλλο. Προσπάθησα επισταμένως να τείνω χείρα φιλίας και συνεργασίας. Μίλησα για ανοιχτό διάλογο, για επιθυμία προόδου και για τη βούλησή μου να ενεργήσω για το χτίσιμο γέφυρας της Τουρκίας με την Ευρώπη.

Δυστυχώς, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Μετά την πρώτη εκείνη συνάντηση, η Τουρκία εμφανίζεται λιγότερο ως εταίρος και περισσότερο ως προβοκάτορας.. Στα τέλη του προηγούμενου έτους, ο Πρόεδρος Ερντογάν υπέγραψε παράνομη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων με μια από τις πλευρές του αιματηρού εμφυλίου πολέμου της Λιβύης. Δεδομένου ότι η Τουρκία και η Λιβύη δεν έχουν αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές, η συμφωνία κηρύχθηκε άκυρη από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας και των νομικών εμπειρογνωμόνων και θεωρήθηκε ότι παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Τον Μάρτιο, η Τουρκία προέβη σε συντονισμένες κινήσεις προκειμένου να παροτρύνει και να διευκολύνει προσπάθειες απεγνωσμένων μεταναστών να διασχίσουν τα σύνορα της Ελλάδας. Υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας με την υποστήριξη των εταίρων μας στην ΕΕ. Το συλλογικό μας μήνυμα ήταν σαφές - τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της ΕΕ και θα τα προστατεύσουμε.

Και φέτος το καλοκαίρι, αντιδρώντας στην υπογραφή μιας μακροχρόνιας, νόμιμης και διεθνώς αναγνωρισμένης συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ο Πρόεδρος Ερντογάν έστειλε το πολεμικό ναυτικό του για να στηρίξει μια προσπάθεια εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα και η οποία δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, επρόκειτο για μονομερή πράξη κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Η Ελλάδα δεν έχει επιδιώξει ποτέ ούτε πρόκειται να επιδιώξει την κλιμάκωση αυτών των εντάσεων, ανεξαρτήτως των προκλήσεων. Αλλά η αρχικά δυσάρεστη πολιτική εντυπώσεων έχει εξελιχθεί αναμφισβήτητα σε απειλητική στάση τις τελευταίες εβδομάδες. Κάθε μέρα που περνάει, η τουρκική κυβέρνηση παρουσιάζει έναν νέο ψευδή ισχυρισμό ή διαδίδει ένα νέο ψέμα. Πολεμοχαρής γλώσσα, εθνικιστική προπαγάνδα, επιθετικός μιλιταρισμός, αγορά οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία που αποτελούν απειλή για το ΝΑΤΟ, μετατροπή μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς σε τζαμιά, παράνομη θαλάσσια δραστηριότητα και απειλές πολέμου.

Η ρητορική της Τουρκίας ανήκει σε μια περασμένη εποχή. Μιλάει για εχθρούς, μάρτυρες, αγώνα και προθυμία να καταβάλει οποιοδήποτε τίμημα. Αυτή είναι η γλώσσα και η συμπεριφορά μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας, η οποία απειλεί όχι μόνο δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την ίδια την ΕΕ, γεγονός που προβληματίζει σοβαρά τα κράτη μέλη.

Σε αυτό το νέο γεωπολιτικό τοπίο, η Τουρκία εμφανίζεται ολοένα και πιο απομονωμένη. Καθώς η Ελλάδα έχει σφυρηλατήσει ισχυρές εταιρικές σχέσεις με χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ, η Τουρκία ενεργεί μόνη της, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, παρεμβαίνοντας στη Συρία και τη Λιβύη και υποστηρίζοντας ανοιχτά τη Χαμάς. Η Γαλλία, η οποία έχει ζωτικά εθνικά συμφέροντα στη Μεσόγειο, στέκεται στο πλευρό μας και έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε απερίφραστα τη στάση της Τουρκίας ως μονομερή επιθετική στάση.

Στη διάρκεια όλων αυτών έχω παραμείνει ανοικτός στον διάλογο. Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις.

Οι ελπίδες που συνεχίζω να τρέφω για την Τουρκία δεν μου αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού. Η απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου αποτελεί επίσης απειλή για την ευημερία και την ασφάλεια όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Κινδυνεύει να υπονομεύσει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Και απειλεί το κράτος δικαίου διεθνώς. Η Ελλάδα έχει τη στρατιωτική δυνατότητα να αποκρούσει κάθε τουρκική επίθεση. Αλλά σίγουρα ένα στρατιωτικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών μας δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

Αργότερα αυτόν τον μήνα, οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν ειδική σύνοδο για να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα απαντήσουν. Εάν η Τουρκία αρνηθεί να λογικευτεί έως τότε, δεν βλέπω άλλη επιλογή παρά να επιβάλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ουσιαστικές κυρώσεις. Διότι δεν είναι πλέον μόνο ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είναι ζήτημα αναγνώρισης του γεγονότος ότι διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα – στρατηγικά ευρωπαϊκά συμφέροντα. Εάν η Ευρώπη θέλει να αποτελέσει πραγματική γεωπολιτική δύναμη, τότε δεν έχει την πολυτέλεια κατευνασμού μιας πολεμοχαρούς Τουρκίας.

Η Τουρκία εξακολουθεί να έχει χρόνο στη διάθεσή της για να αποφύγει τις κυρώσεις, να κάνει ένα βήμα πίσω και να χαράξει πορεία εξόδου από αυτήν την κρίση. Η Τουρκία πρέπει απλώς να απόσχει από τη ναυτική και ερευνητική της δραστηριότητα σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες και να συγκρατήσει την επιθετική ρητορική της. Θα πρέπει να αποσυρθεί, να επιστρέψει στο τραπέζι και να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε όταν αποχώρησε από τις διερευνητικές συνομιλίες το 2016. Και αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, τότε πρέπει να αναζητήσουμε λύση στη Χάγη

Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος, ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της. Μπορεί να επιλέξει εάν η Ελλάδα θα αποτελέσει γέφυρα ή εμπόδιο για την εταιρική σχέση και την πρόοδο.

Εάν η Τουρκία επέλεγε τη γέφυρα, πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα εξακολουθούσε να έχει τη δυνατότητα να επιτύχει μια φιλόδοξη, μακρόπνοη συμφωνία με την ΕΕ, η οποία θα ήταν προς όφελος όλων. Οι διαφορές δεν επιλύονται με βία, τεχνάσματα ή χειραγώγηση, αλλά ειρηνικά και μέσω αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι η κατάσταση. Η λύση είναι απλή. Καθόμαστε. Συζητάμε τις διαφορές μας. Και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί. Τι έχει άλλωστε να φοβηθεί η Άγκυρα από το κράτος δικαίου; 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Ολοένα και πιο απομονωμένη η Τουρκία, αντιμέτωπη με κυρώσεις - Η Ελλάδα δεν επιδιώκει κλιμάκωση της έντασης"

Σε εξέλιξη η φωτιά στην Ηλεία – Σε ύφεση στο Πουλίτσι Μεσσηνίας

Σε εξέλιξη είναι, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε σήμερα το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Κολοκυθάς, στον δήμο Ήλιδας, στην Ηλεία.

Στην περιοχή επιχειρούν περίπου 70 πυροσβέστες με 23 οχήματα και τρία πεζοπόρα τμήματα, που προσπαθούν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Στο μεταξύ, σε ύφεση βρίσκεται, σύμφωνα πάντα με την πυροσβεστική, η φωτιά που ξέσπασε τις απογευματινές ώρες στην περιοχή Πουλίτσι, στο δήμο Μεσσήνης, στην Μεσσηνία.

Στο σημείο επιχειρούν περίπου 50 πυροσβέστες με 15 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε εξέλιξη η φωτιά στην Ηλεία – Σε ύφεση στο Πουλίτσι Μεσσηνίας"

Στην Τουρκία 5 δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν διότι αποκάλυψαν την ταυτότητα πρακτόρων της MIT

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης πέντε δημοσιογράφους επειδή αποκάλυψαν την ταυτότητα δύο πρακτόρων οι οποίοι σκοτώθηκαν στη Λιβύη, όπου η Άγκυρα βοηθά την κυβέρνηση της Τρίπολης να αποκρούσει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Οι κατηγορίες αφορούσαν άρθρα και αναρτήσεις σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιοποιήθηκαν λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι «πολλοί μάρτυρες» σκοτώθηκαν στη Λιβύη.

Δύο δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών ετών και εννέα μηνών, ενώ άλλοι τρεις σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών, ανέφερε ο δικηγόρος Τζελάλ Ουλγκέν.

Όλοι τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες, λέγοντας ότι απλώς έκαναν τη δουλειά τους ως δημοσιογράφοι.

«Θα προσφύγουμε στο εφετείο (…) πρόκειται για πολιτική απόφαση», είπε ο Ουλγκέν.

Δύο από τους κατηγορούμενους απαλλάχθηκαν των κατηγοριών, ενώ για τον όγδοο η δίκη αναβλήθηκε.

Οι πέντε δημοσιογράφοι που καταδικάστηκαν καθώς και ο έκτος συνάδελφός τους που απαλλάχθηκε εργάζονταν για τον ιστότοπο OdaTV και κατηγορούνταν για «αποκάλυψη κρατικών μυστικών» και «αποκάλυψη της ταυτότητας ενός πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών».

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε όταν το OdaTV δημοσίευσε, στις αρχές Μαρτίου, ένα άρθρο που αφορούσε την κηδεία ενός πράκτορα της ΜΙΤ ο οποίος σκοτώθηκε στη Λιβύη. Στο άρθρο αυτό αναφερόταν μόνο το μικρό όνομα και το αρχικό γράμμα του επωνύμου του πράκτορα.

Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Αρκετές δεκάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο το πρωί, πριν από την έναρξη της δίκης και φώναζαν συνθήματα υπέρ της ελευθεροτυπίας.

Η Τουρκία κατηγορείται συχνά από μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι πλήττει την ελευθερία του Τύπου επειδή συλλαμβάνει δημοσιογράφους και κλείνει μέσα ενημέρωσης. Στη λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα που αφορά την ελευθεροτυπία η Τουρκία βρίσκεται στην 154η θέση μεταξύ 180 χωρών.

hellasjournal
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Τουρκία 5 δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν διότι αποκάλυψαν την ταυτότητα πρακτόρων της MIT"

Ανάβυσσος: Σε ξενοδοχεία όσοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας της φωτιάς

Η μεγάλη φωτιά στην Ανάβυσσο ανάγκασε πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και υπάρχει ειδική μέριμνα για τα άτομα της ευρύτερης περιοχής των Καλυβίων.

Παρ’ όλο που το μέτωπο έχει κάπως περιοριστεί, ωστόσο οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθιστούν την κατάσταση επικίνδυνη. Λόγω της πυρκαγιάς εκκενώθηκαν αρκετοί οικισμοί και η φωτιά άγγιξε και την Ανάβυσσο.

Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο Σαρωνικού, το Κέντρο Υγείας Καλυβίων είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ τα ΚΑΠΗ Αναβύσσου, Σαρωνίδας και Παλαιάς Φώκαιας παραμένουν ανοιχτά για όσους έχουν ανάγκη.

Ακόμη έχουν κινητοποιηθεί δύο ξενοδοχειακές μονάδες (Alexander Beach Hotel επί της Αθηνών-Σουνίου & Saron επί της Σουνίου-Λαυρίου), οι οποίες βρίσκονται σε ασφαλές σημείο και θα φιλοξενήσουν όσους κατοίκους έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού έφτασε το βράδυ στη δημοτική κοινότητα Αναβύσσου, προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στους δοκιμαζόμενους από τη μεγάλη φωτιά κατοίκους του Σαρωνικού. Αφού ενημερώθηκε από τον αντιδήμαρχο Ηλία Πατσιαούρα, εγκατέστησε κιόσκι απέναντι από τον ‘Αγιο Παντελεήμονα, για να παρέχει πρώτης κλίμακας βοήθεια σε πολίτες που έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή μικροεγκαύματα. Παράλληλα θα ενισχύσει την Πολιτική Προστασία του δήμου που ελέγχει την περιοχή για αναζωπυρώσεις.

«Ευχαριστούμε θερμά τον Ερυθρό Σταυρό για την προσφορά του προς τους δημότες μας. Ευχαριστώ θερμά το πυροσβεστικό σώμα, την Περιφέρεια, τους όμορους δήμους, τους εθελοντές για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν προκειμένου να ελεγχθεί η σημερινή πολύ δύσκολη φωτιά», δήλωσε ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και πρόσθεσε: «Θα είμαστε σε επαγρύπνηση όλο το υπόλοιπο της βραδιάς».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάβυσσος: Σε ξενοδοχεία όσοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας της φωτιάς"

Έπρεπε να φτάσουμε λίγο πριν τον πόλεμο με Τουρκία για να εγκρίνει η Βουλή την ενεργοποίηση των βλημάτων cruise SCALP-EG

Έπρεπε να φτάσουμε «ένα βήμα» πριν τον πόλεμο ώστε η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει να προχωρήσει στη συντήρηση των στρατηγικών βλημάτων SCALP EG των Mirage, τα οποία έχουν λήξει όλα και πλέον δεν υπάρχει ούτε ένα λειτουργικό στο ελληνικό οπλοστάσιο!

Η ενεργοποίηση, μέσω προγράμματος συντήρησης, των ελληνικών υποστρατηγικών βλημάτων Scalp EG εγκρίθηκε από την ελληνική Βουλή με καθυστέρηση πέντε ετών.

Τα 92 βλήματα είχαν αρχίσει να λήγουν από τον Σεπτέμβριο του 2018 και οι πέντε παρτίδες (ανάλογα με την χρονολογία παραλαβής) έληξαν πρόσφατα.
Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι τα στερεά καύσιμα που βρίσκονται ουσιαστικά «ενσωματωμένα» μέσα στον κινητήρα γίνονται ασταθή μετά από μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Οι κινητήρες αυτοί, όπως έγινε στους πυραύλους anti-ship ΑΜ-39 Exocet της ΠΑ, αφαιρούνται και καίγονται όταν δεν αντικαθίστανται γιατί διαφορετικά είναι επικίνδυνοι.

Μεταφέρονται και εκτοξεύονται από τα Mirage 2000-5 Mk2 και αποτελούν το μοναδικό, μέχρι στιγμής, αεροπορικό όπλο στο οποίο υπερέχει η ΠΑ σε αποστολές κατά χερσαίων στόχων, λόγω ακτίνας δράσης (άνω των 500 χλμ, έναντι των 270 χλμ. των τουρκικών AGM-84K SLAM).

Πρόκειται για το πρόγραμμα με τίτλο: Γνωμοδότηση για την ενεργοποίηση του υποπρογράμματος «Επέκταση Ημερολογιακών Ορίων Ζωής των Επιχειρησιακών Πυραύλων SCALP EG της Πολεμικής Αεροπορίας».

Σημειώνεται ότι αυτά τα σημαντικά υποπρογράμματα αφορούν στην αναβάθμιση της δύναμης πυρός, καθώς και τη διατήρηση της ικανότητας αυτοπροστασίας μονάδων κρούσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Είναι εξωφρενικό πως το ελληνικό πολιτικό σύστημα άφησε τόσα χρόνια «γυμνή» την άμυνα της Έλλαδας μη συντηρώντας ούτε τα βασικά όπλα της, κάτι που δεν μπορεί παρά δημιουργήσει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο αυτό ήταν τυχαίο η ηθελημένο.

Αυτή την εγκατάλειψη των Ενόπλων Δυνάμεων την πληρώνουμε τώρα που η Τουρκία σουλατσάρει ανενόχλητη και κάνει έρευνες σχεδόν ένα μήνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Δυστυχώς όλα τα εξοπλιστικά που ακούγονται τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου και της συντήρησης των SCALP δεν πρόκειται να είναι έτοιμα όσο διαρκεί η παρούσα κρίση με τους Τούρκους, κάτι που σημαίνει πως θα πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για άλλη μία φορά, «γυμνοί».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Έπρεπε να φτάσουμε λίγο πριν τον πόλεμο με Τουρκία για να εγκρίνει η Βουλή την ενεργοποίηση των βλημάτων cruise SCALP-EG"

Φωτιά στην Ανάβυσσο: Υπό έλεγχο τα μέτωπα – Ερευνα για εμπρησμό

Μετά το απόλυτο θρίλερ, σε ύφεση βρίσκεται από αργά το απόγευμα της Τετάρτης η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε στα Καλύβια και επεκτάθηκε στον δήμο Σαρωνικού έως την Ανάβυσσο.
Η πυρκαγιά οδήγησε στην εκκένωση περιοχών και στην κήρυξη του δήμου Σαρωνικού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η βελτιωμένη εικόνα στα Καλύβια παρουσιάστηκε ύστερα από τη μείωση της έντασης των ανέμων, που ήταν αναμενόμενη κατά τις βραδινές ώρες.
Κατά τις απογευματινές ώρες αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου. Το έργο κατάσβεσης της φωτιάς συνεχίζεται, με τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής να βρίσκονται επί ποδός για ολονύχτια μάχη με τις φλόγες.
Παράλληλα, ερευνάται το ενδεχόμενο εμπρησμού, καθώς στην περιοχή του δήμου Σαρωνικού, με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, μετέβη κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού.

Σπίτια έγιναν στάχτη, εκκενώθηκαν οικισμοί

Η φωτιά άφησε πίσω της καμένα σπίτια και σημαντικές ζημιές στον δήμο Σαρωνικού. Οι πολύ δυνατοί άνεμοι κατέστησαν εξαιρετικά δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης με τις φλόγες να αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση. Η ορατότητα ήταν μειωμένη εξαιτίας των καπνών.
Νωρίτερα, εκκενώθηκαν η Ανάβυσσος, η Παλαιά Φώκαια, η ΑΤΕ, η Δροσιά, το Αγιασμόθι και οι ευρύτερες περιοχές τους, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε και νέο προειδοποιητικό μήνυμα σε όσους βρίσκονταν στην περιοχή μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 προκειμένου να εκκενωθεί «τώρα» η Ανάβυσσος.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι νωρίτερα ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου κήρυξε τον Δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται το Κέντρο Υγείας Καλυβίων και σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του Δήμου, τα ΚΑΠΗ Αναβύσσου, Σαρωνίδας και Παλαιάς Φώκαιας είναι ανοιχτά για όσους συμπολίτες μας έχουν ανάγκη.
Τις μεσημεριανές ώρες οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του οικισμού «Ολυμπος» εκεί όπου μέχρι και τώρα καίγονται σπίτια ενώ νωρίτερα οι Αρχές είχαν εκκενώσει τον οικισμό Φέριζα και παράλληλα, εκκενώθηκε οικοτροφείο με 30 παιδιά στην ίδια περιοχή.
Συνολικά, στην περιοχή επιχείρησαν 117 πυροσβέστες με 35 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρου τμήματος, πέντε αεροσκάφη και οχτώ ελικόπτερα με τη συνδρομή εθελοντών και υδροφόρων ΟΤΑ.

Δύο έκτακτα μηνύματα από το 112

Δύο προειδοποιητικά μηνύματα σε όσους βρίσκονται στην περιοχή μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 έστειλε Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Το τελευταίο έλαβαν στα κινητά τους οι πολίτες στις 16:45 ώστε να εκκενωθεί η Ανάβυσσος.
Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στην Ανάβυσσο εκκενώστε τώρα για προληπτικούς λόγους οδικώς προς Σαρωνίδα, από λεωφόρο Αναβύσσου – Καραμανλή – Σουνίου.
Νωρίτερα στις 14:30 η ειδοποίηση έλεγε να εκκενώσουν τους οικισμούς «Άγιος Παντελεήμονας» και «Άρης Σαρωνίδας» για προληπτικούς λόγους και να κατευθυνθούν προς την παραλία της Παλαιάς Φώκαιας.

Έκτακτη Σύσκεψη συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής

Έκτακτη σύσκεψη του συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, λόγω της πολύ δύσκολης και κρίσιμης κατάστασης στο μέτωπο της πυρκαγιάς, που έχει ξεσπάσει στην ευρύτερη περιοχή των Καλυβίων.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κατάστημα Αναβύσσου και πέρα από τα αρμόδια όργανα της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας, μετείχαν ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, αλλά και ο δήμαρχος Λευρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, καθώς με τη σφοδρότητα των ανέμων η πυρκαγιά μπορούσε να απειλήσει περιοχές και του δικού του δήμου.
tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Ανάβυσσο: Υπό έλεγχο τα μέτωπα – Ερευνα για εμπρησμό"

Folli Follie: Στη φυλακή οδηγούνται οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

Στην φυλακή οδηγούνται ο Δημήτρης και ο γιος του Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ιδρυτής και επί σειρά ετών επικεφαλής της Folli Follie αντίστοιχα, μετά την πολύωρη διαδικασία των απολογιών τους στην 35η Τακτική Ανακρίτρια για την υπόθεση των παραποιημένων στοιχείων που εμφάνιζε επί σειρά ετών ο Όμιλος προκειμένου να εμφανίζει εύρωστη οικονομική εικόνα.

Πατέρας και γιος ξεκίνησαν να απολογούνται από νωρίς το πρωί για συνολικά πέντε κακουργήματα, ενώ απολογία έδωσε και η σύζυγος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου η οποία αφέθηκε ελεύθερη με όρους μετά την απολογία της για τρεις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος που κρίθηκαν προφυλακιστέοι με απόφαση ανακρίτριας και Εισαγγελέα βαρύνονται με κατηγορίες που αφορούν απάτη εις βάρος του επενδυτικού κοινού, νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων, χειραγώγηση αγοράς, πλαστογραφία και εγκληματική οργάνωση την οποία ,κατά το κατηγορητήριο, δημιούργησαν οι ίδιοι προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους για αυξημένη κερδοφορία μέσω παραποιημένων στοιχείων, πλασματικών τραπεζικών statement και κυκλωτικών κινήσεων κεφαλαίων. Η Καίτη Κουτσολιούτσου βαρύνεται με τις κατηγορίες της απάτης, νομιμοποίησης παράνομου χρήματος και χειραγώγησης μετοχών.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Folli Follie: Στη φυλακή οδηγούνται οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος"

Πυρπόλησαν για δεύτερη φορά τη Μόρια - Καίγεται ό,τι είχε απομείνει από χθες - Δείτε βίντεο

Μικρής έκτασης πυρκαγιά σε σκηνές που δεν είχαν καταστραφεί στο ΚΥΤ της Μόριας ξέσπασε λίγο μετά τις 7:00 το απόγευμα της Τετάρτης, προκαλώντας νέες σκηνές πανικού.

Tο OPEN TV μετέδωσε εικόνες από σκηνές να καίγονται και οικογένειες να τρέχουν με τα μωρά στην αγκαλιά τους να σωθούν από τις φλόγες. Μάλιστα ακούστηκαν και εκρήξεις από φιάλες υγραερίου.





Στο σημείο βρίσκονταν στημένες τουλάχιστον 200 σκηνές όπου διέμεναν πρόσφυγες και μετανάστες, έξω από την περίφραξη του κανονικού καταυλισμού. 

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις. Μηχανήματα του στρατού καταβάλλουν προσπάθειες για να ανοίξουν δρόμους ώστε να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις εστίες.  


Προς το παρόν παραμένει άγνωστη η αιτία της πυρκαγιάς.

Ο πρόεδρος της κοινότητας της Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 για τη νέα φωτιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ υποστήριξε ότι οι μετανάστες-πρόσφυγες έβαλαν φωτιά σε σκηνές και κοντέινερ που είχαν απομείνει για να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να τους πάρει όλους από εκεί.




Χθες το βράδυ εκδηλώθηκαν πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς στον καταυλισμό της Μόριας. Όπως δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης τα γεγονότα ξεκίνησαν από αιτούντες άσυλο λόγω της καραντίνας που επιβλήθηκε από την εμφάνιση 35 κρουσμάτων Covid-19 μετά την διενέργεια 2.000 τεστ. Tα 8 από τα 35 κρούσματα έχουν ήδη εντοπισθεί και μεταφερθεί στο δεύτερο χώρο υγειονομικής απομόνωσης της Δομής.

Από τη χθεσινοβραδινή πυρκαγιά καταστράφηκαν οι χώροι διοίκησης, οι χώροι της Υπηρεσίας Ασύλου και άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις. Επίσης, κάηκε ο χώρος εντατικής θεραπείας της νέας υγειονομικής μονάδας της δομής, ενώ στους χώρους φιλοξενίας έχουν συμβεί τεράστιες καταστροφές.


Προσωρινή λύση με πλοία και σκηνές

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα είχαν κάνει ανακοινώσεις για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μόρια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά.

Όπως ανακοινώθηκε, ένα επιβατηγό πλοίο και δυο αρματαγωγά θα φιλοξενήσουν περί τους 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έμειναν άστεγοι.

Συγκεκριμένα, οι πλέον ευάλωτοι, περίπου 1.000 άτομα, θα διανυκτερεύσουν από σήμερα σε πλοίο, που αναμένεται να καταπλεύσει στο Λιμάνι της Μυτιλήνης αργά σήμερα το βράδυ και το οποίο παραχωρεί η εταιρεία Blue Star.

Επίσης, αύριο αναμένεται να καταπλεύσουν δυο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, που θα χρησιμοποιηθούν για προσωρινή φιλοξενία αιτούντων άσυλο.

Για τους υπόλοιπους, μεταφέρονται ήδη στη Λέσβο σκηνές που θα εγκατασταθούν στη Μόρια ώστε να διαμείνουν σε χώρους στο ΚΥΤ που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Φεύγουν άμεσα τα ασυνόδευτα παιδιάΜε τρεις πτήσεις τσάρτερ αναχωρούν σήμερα και αύριο από τη Λέσβο τα 400 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονταν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης.

Το βράδυ αναχωρούν από τη Λέσβο με πτήση 165 παιδιά, ενώ γύρω στις 10 το βράδυ θα απογειωθεί άλλο ένα αεροσκάφος με 160 παιδιά. Επίσης, αύριο το πρωί πτήση θα μεταφέρει το τρίτο γκρουπ 75 ασυνόδευτων παιδιών.

Όλες οι πτήσεις θα έχουν κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια τα παιδιά θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας.

Στα παιδιά διενεργούνται τεστ κορωνοϊού πριν αναχωρήσουν, ωστόσο για προληπτικούς λόγους οι δομές στις οποίες θα εγκατασταθούν, θα τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες.

Την οργάνωση των πτήσεων ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, προσωπικό του οποίου θα συνοδεύσει και τα παιδιά. Η χρηματοδότηση είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο συντονισμός της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης.

Εντατικοί έλεγχοι για κορωνοϊό

Ο υπουργός Μετανάστευσης ο Ν. Μηταράκης έκανε γνωστό ότι εντοπίστηκαν ήδη τα 8 από τα 35 θετικούς στον κορωνοϊό μετανάστες και απομονώθηκαν σε ειδική εγκατάσταση. Επίσης έχει βρεθεί και ένας σημαντικός αριθμός των στενών επαφών τους. 

Από αύριο ξεκινούν εκτεταμένες εξετάσεις και στους κατοίκους της Μυτιλήνης και των γύρω χωριών, ενώ ενισχύεται και η παρουσία του ΕΚΑΒ και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα ενισχυθεί σημαντικά ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών με σκοπό τη ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρπόλησαν για δεύτερη φορά τη Μόρια - Καίγεται ό,τι είχε απομείνει από χθες - Δείτε βίντεο"

Νέο τεστ σιέλου για τον κορονοϊό δίνει διάγνωση σε 3 λεπτά

Ένα από τα πιο σημαντικά «εργαλεία» για την αποτροπή στην εξάπλωση του κορονοϊού είναι τα τεστ. Η αποτελεσματικότητά τους και η ταχύτητα με την οποία εξάγουν τα αποτελέσματα, είναι κομβικής σημασίας.

Μια νέα διάγνωση μέσω σιέλου με γρήγορα αποτελέσματα -μέσα σε 3 λεπτά- θα αρχίσει να παράγεται στην Ιταλία.

Η πειραματική φάση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και σύμφωνα με την ανταπόκριση του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων, το νέο τεστ είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ιδιωτικής εταιρίας της πόλης Λέκο με το πανεπιστήμιο του Σάνιο, στην Κάτω Ιταλία.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο τεστ σιέλου για τον κορονοϊό δίνει διάγνωση σε 3 λεπτά"

Καιρός αύριο: Επιμένει το καλοκαίρι με 36αρια και ισχυρούς βοριάδες

Ο καιρός παραμένει καλοκαιρινός και αύριο Πέμπτη (10.09.2020) με την θερμοκρασία να παραμένει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός. Θα πνέουν βόρειοι άνεμοι, η ένταση τους στο Αιγαίο θα φτάσει έως 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για αύριο Πέμπτη (10.09.2020) από την ΕΜΥ

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις στην Ήπειρο τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια και στο εσωτερικό της Ηπείρου η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά και τα νότια μέχρι τις μεσημβρινές ώρες 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος και στην Κρήτη λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 και στη νότια Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα βόρεια μέχρι τις απογευματινές ώρες 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια έως 30 βαθμούς.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Επιμένει το καλοκαίρι με 36αρια και ισχυρούς βοριάδες"

Αθήνα στο ΝΑΤΟ: Αποχώρηση Oruc Reis και διάλογος χωρίς απειλές και εκβιασμούς

Συζήτηση για την την τουρκική προκλητικότητα έγινε απόψε στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, η οποία διεξήχθη κατόπιν ελληνικού αιτήματος.

Ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος, πρέσβης Σπύρος Λαμπρίδης, ανέδειξε με συγκεκριμένα επιχειρήματα το γεγονός ότι η Τουρκία υπονομεύει τη συμμαχία και προκαλεί αστάθεια ευρύτερα στην περιοχή.

Η συζήτηση αποτέλεσε μια ιδιαίτερα χρήσιμη ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες ενός μέλους της Συμμαχίας σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  η ελληνική πλευρά προέβη σε μια εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.

Επίσης, τονίστηκε, τόσο από την Ελλάδα όσο και από ορισμένους άλλους Συμμάχους, η δέσμευση στο Αρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ που αναφέρεται στο Χάρτη των ΗΕ και ειδικότερα σε ειρηνική επίλυση διαφορών και υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας.

Η χώρα μας τόνισε επιπλέον την ανάγκη άμεσης απόσυρσης του συνόλου τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του Oruc Reis, από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα τόνισε ότι παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών.

Ως προς τις προτάσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει αύριο, στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αθήνα στο ΝΑΤΟ: Αποχώρηση Oruc Reis και διάλογος χωρίς απειλές και εκβιασμούς"

Μάχη να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε Ανάβυσσο και Κερατέα- Πού βρίσκονται τα μέτωπα

Σκληρή είναι η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με την πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Κερατέα και η οποία εξαπλώθηκε γρήγορα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Οι φλόγες έφτασαν δίπλα σε σπίτια της Αναβύσσου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, υπάρχουν αναφορές ότι έχουν καεί σπίτια στους οικισμούς που εκκενώθηκαν τις προηγούμενες ώρες.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, από το απόγευμα η ένταση της φωτιάς έχει πέσει, δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα που να προβληματίζουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Η φωτιά έχει περάσει από την πλευρά του Αγίου Παντελεήμονα προς το όρος Σκόδρι, όπου αντιμετωπίζεται από τα εναέρια μέσα.
Το άλλο μέτωπο που κινούνταν προς την Παλαιά Φώκαια αντιμετωπίστηκε από τις επίγειες κι εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές.
Αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία των λεωφόρων Αθηνών - Σουνίου και Καραμανλή, που είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς.
Ειδικότερα, κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αθηνών - Σουνίου από το ύψος της λεωφόρου Καλυβίων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σούνιο και από το ύψος του οικισμού Παλαιάς Φώκαιας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, καθώς και από το ύψος της οδού Αγίας Φωτεινής, επίσης προς Αθήνα.
Παράλληλα, άνοιξε ο δρόμος στη λ.Καραμανλή, από το ύψος του Grand Resort, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Αθήνα προς Σούνιο.
Δείτε φωτογραφίες  και βίντεο του news.gr
Bίντεο-Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος

Εκκενώθηκε η περιοχή με εντολή της Πολιτικής Προστασίας

Στο μήνυμα που εστάλη από το 112 στις 16:45, όσοι βρίσκονται στην Ανάβυσσο καλούνται να εκκενώσουν την περιοχή αμέσως για προληπτικούς λόγους οδικώς προς Σαρωνίδα από Λ. Αναβύσσου-Καραμανλή-Σουνίου.
Έχουν ήδη εκκενωθεί η Παλαιά Φώκαια, οι οικισμοί Φέριζα, Όλυμπος, της Αγροτικής Τράπεζας (Οικισμός ΑΤΕ) και Αγιασμόθι, καθώς και το Οικοτροφείο Αργώ όπου βρίσκονταν 27 παιδιά. Όλοι μετέβησαν στο γήπεδο της Παλαιάς Φώκαιας.
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάχη να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε Ανάβυσσο και Κερατέα- Πού βρίσκονται τα μέτωπα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news