facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Πάρτε τα, να θυμηθείτε τι λέγατε τον Μάιο για τον τουρισμό και μετά λέτε εμένα πολιτικό απατεώνα

Για δημιουργία εντυπώσεων με ψευδείς ισχυρισμούς και προσπάθεια να αμαυρωθεί η εικόνα όχι της κυβέρνησης, αλλά της χώρας, κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τη διαχείριση και τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στα πρακτικά ζητώντας να δοθεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ διάγραμμα που δείχνει την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες που αποτελούν βασικούς ανταγωνιστές στον τομέα του τουρισμού, σημειώνοντας ότι η χώρα μας έχει την καλύτερη επίδοση στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Και αναρωτήθηκε «τι μαθηματικά είναι αυτά» σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του κ. Τσίπρα ότι σήμερα τα κρούσματα είναι 100 φορές παραπάνω από ό,τι όταν τελείωσε το lock down.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στην κατηγορία του κ. Τσίπρα πως η κυβέρνηση βιάστηκε να ανοίξει τον τουρισμό, διαβάζοντας δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα Μαϊου, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκαλούσε την κυβέρνηση γιατί δεν είχαν ανοίξει ακόμη οι ξενοδοχειακές μονάδες.

«Και μετά λέτε εμένα πολιτικό απατεώνα» σχολίασε καυστικά καταθέτοντας και τις δηλώσεις αυτές στα πρακτικά και λέγοντας στον κ. Τσίπρα: «Πάρτε τα, να θυμηθείτε τι λέγατε. Εσείς λέγατε, ανοίξτε τον τουρισμό, καταστρέφονται οι άνθρωποι, τι θα γίνουν, έρχεται ανεργία».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση άνοιξε τον τουρισμό οργανωμένα και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Πείτε μου μία χώρα που να ζητούσε τεστ από όλους τους επισκέπτες της. Μία. Καμία δεν το έκανε».

Απέρριψε επίσης τις κατηγορίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κυβερνητική προπαγάνδα: «Σας ευχαριστώ, κ. Τσίπρα, που αναγνωρίζετε τη δυνατότητα της κυβέρνησης να επηρεάσει μία σειρά από ξένα μέσα που έγραψαν μία σειρά από κολακευτικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα.

Όταν μιλάτε για προπαγάνδα, όταν ισχυρίζεστε ότι αυτό που βιώνει η ελληνική κοινωνία είναι μία μαγική εικόνα, δεν προσβάλλετε την κυβέρνηση. Οι πολίτες παρά την αβεβαιότητα, την ανησυχία, το άγχος για τις δυσμενείς επιπτώσεις μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης για την οποία δεν φταίει η χώρα μας σε αντίθεση με μία προηγούμενη κρίση που εσείς και ο κ. Βαρουφάκης προκαλέσατε, παραμένουν προβληματισμένοι αλλά και συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Το να παρουσιάζουμε μία εικόνα, η οποία είναι αποκλειστικά και μόνο μαύρη, αδικεί τη χώρα. Ενδεχομένως να σας βολεύει να εισπράξετε ορισμένα χειροκροτήματα στο εσωκομματικό σας ακροατήριο. Είναι δικό σας ζήτημα το πώς χειρίζεστε τα εσωτερικά του κόμματος σας. Αλλά, αυτή τη στιγμή αδικείτε μία μεγάλη προσπάθεια που γίνεται όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από τη χώρα συνολικά. Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει».

Η απάντηση στο «ο κορονοϊός μετά τις 12 δεν κολλάει»

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στο ειρωνικό σχόλιο Τσίπρα ότι ο κορονοϊός μετά τις 12 δεν κολλάει. «Ο λόγος που επιβάλλουμε ωράριο είναι ότι όσο η διασκέδαση μπαίνει πιο βαθιά στη νύχτα, τόσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνεται και τόσο πιο ευνοϊκές είναι οι συνθήκες για τη μετάδοση του ιού», είπε και τόνισε πως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά καιρούς επέβαλαν χρονικούς περιορισμούς στη διασκέδαση.

Συγκρίνοντας τις ομιλίες του κ. Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά, ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι διέκρινε ομοιότητες ως προς την κριτική που άσκησαν στην κυβέρνηση, αλλά διαχώρισε τη στάση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η οποία όπως είπε είχε τη διάθεση να καταθέσει -μαξιμαλιστικές έστω- προτάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού,ενώ πρόσθεσε: «Από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν άκουσα σχεδόν καμία πρόταση».

Απάντησε όμως στην κ. Γεννηματά όσον αφορά τον αριθμό των τεστ, υποστηρίζοντας ότι δεν μειώθηκαν,αλλά αυξήθηκαν κατακόρυφα για αυτό και εντοπίζονται σήμερα περισσότερα κρούσματα. Ενώ απέρριψε την πρόταση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ για μείωση της χωρητικότητας στα αεροπλάνα.

«Και πώς θα γίνει αυτό; Πείτε μου μία αεροπορική εταιρεία, μία χώρα στον κόσμο που να έχει εφαρμόσει ένα τέτοιο μέτρο και τι θα συνέβαινε στον τουρισμό μας, εάν το είχαμε κάνει. Η Ελλάδα θα έβγαινε μονομιάς από την τουριστική αγορά», είπε. Δήλωσε επίσης ότι δεν υπήρξε κανένα κρούσμα στην ακτοπλοΐα, παρά την αύξηση της πληρότητας.

Συμφώνησε με την κ. Γεννηματά όμως για την ανάγκη να υπάρξει ενημέρωση, αφήνοντας ανοιχτό να γίνει και δεύτερη καμπάνια ενημέρωσης, αμιγώς τηλεοπτική, για τα σχολεία ή για τη χρήση μάσκας, κάτι το οποίο υποσχέθηκε να φέρει προς συζήτηση στη Βουλή.

Το «καρφί» στον Βελόπουλο

Κάρφωσε δε τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, λέγοντας ότι: «Ακούστηκαν δυστυχώς και σε αυτή την αίθουσα απόψεις και θεωρίες οι οποίες επιτρέψτε μου δεν απέχουν πολύ από διάφορες ακραίες απόψεις άσχετα εάν κ. Βελόπουλε τα είπατε ελαφρώς ωραιοποιημένα. Ο λόγος σας ήταν μία ευθεία αμφισβήτηση των επιστημονικών δεδομένων».

Ο κ.Μητσοτάκης απάντησε στη συνέχεια συγκεκριμένα στην αμφισβήτηση του Βελόπουλου για τη χρήση μάσκας από παιδιά κάτω των 12 ετών, λέγοντας πως αυτή ήταν η εισήγηση των ειδικών και επισημαίνοντας ότι η μάσκα σε αυτές τις ηλικίες έχει περισσότερο παιδαγωγικό χαρακτήρα.

«Αλλά να σας πω κάτι: έχω δει και πολύ συγκινητικές ιστορίες με παιδάκια τριών, τεσσάρων, πέντε ετών τα οποία πάσχουν από βαριές ασθένειες και τα οποία είναι υποχρεωμένα να φοράνε μάσκα για δύο και τρία χρόνια πολλές φορές. Γιατί αυτό τους υποδεικνύουν οι ειδικοί. Η μάσκα είναι μία μικρή παραχώρηση την οποία όλοι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναθεωρήσει τις απόψεις του για τη μάσκα, καθώς πλέον γνωρίζουμε ότι μόνο όφελος μπορεί να έχει καθώς οι επιστήμονες ξέρουν πια το μηχανισμό μετάδοσης του κορονοϊού μεσω σταγονιδίων που εκπέμπονται με την ανάσα ή ομιλία.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Πάρτε τα, να θυμηθείτε τι λέγατε τον Μάιο για τον τουρισμό και μετά λέτε εμένα πολιτικό απατεώνα"

Φωτογραφίες-ντοκουμέντο δείχνουν πώς οι Τούρκοι ενθαρρύνουν την είσοδο μεταναστών στον Έβρο

Φωτογραφίες - ντοκουμέντο δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο τουρκικό τεθωρακισμένο ενθαρρύνει μετανάστες να περάσουν τα ελληνικά σύνορα. Φαίνεται ξεκάθαρα  ότι Τούρκοι κάνουν τα «στραβά» μάτια κατά τη νείσοδο μεταναστών, τη στιγμή που καταγράφεται αύξηση της πίεσης στον Έβρο με δεκάδες μετανάστες να επιχειρούν να περάσουν στην ελληνική πλευρά.


metanstes
metanastes2

Τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρονται οι μετανάστες στα ελληνικά σύνορααπό την τουρκική πλευρά έφερε στο φως ρεπορτάζ του Σπύρου Λάμπρου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Στην πρώτη αποκλειστική φωτογραφία, που τραβήχτηκε πριν από λίγες μέρες, διακρίνονται μετανάστες να περνούν από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω τουποταμού, ενώ πάνω από τα κεφάλια τους βρίσκεται στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας που απλώς τους παρακολουθεί.

Οι πόρτες του φαίνεται να ειναι ανοιχτές και οι Τούρκοι στρατιώτες έχουν βγει έξω, όχι για να σταματήσουν τους μετανάστες, αλλά για να κάνουν περιπολία μήπως εντοπίσουν Έλληνες ή άντρες της Frontex. Σε περίπτωση που δουν κάτι, ενημερώνουν τους μετανάστες να κατευθυνθούν σε άλλο σημείο και να φτάσουν στην Ελλάδα.

Επίσης, φαίνονται οι ελληνικές δυνάμεις να έχουν εντοπίσει τους μετανάστες προτού επιβιβαστούν σε βάρκες, οπότε αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω, πριν φτάσουν στα ελληνικά εδάφη. Μάλιστα, φαίνεται να είναι σίγουρο ότι θα επιχειρήσουν ξανά με την ανάλογη τουρκική βοήθεια.

Πάνω από 500 μετανάστες επιχειρούν να περάσουν καθημερινά στην Ελλάδα

Αύξηση της πίεσης παρατηρείται στον Έβρο με δεκάδες μετανάστες να επιχειρούν να περάσουν στην Ελληνική πλευρά. Δυνάμεις της Frontex, αλλά και αστυνομικοί, έχουν δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας, με αποτέλεσμα να εντοπίζουν τους παράτυπους μετανάστες πρoτού μπουν σε ελληνικό έδαφος.

Τις τελευταίες ώρες άντρες του στρατού έχουν ακροβολιστεί σε νευραλγικά σημεία του Έβρου, ενώ οχήματα της αστυνομίας και κλούβες «σαρώνουν» την περιοχή. Παράτυποι μετανάστες επιχειρούν να εισβάλουν καθημερινά στα χωριά, λένε κάτοικοι.

Ομάδες μεταναστών βουτούν στον Έβρο για να φτάσουν στην Ελλάδα. Περισσότεροι από 500 μετανάστες κάθε μέρα προσπαθούν να μπουν στη χώρα από διάφορα σημεία και να προκαλέσουν σύγχυση, ακόμα και από περιοχές όπου Έλληνες και Τούρκοι βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο

Αυξημένες ροές μεταναστών παρατηρούνται όπου η στάθμη του ποταμού ειναι χαμηλή, όπως στο Πύθιο και το Χειμώνιο, ενώ αρκετοί επιχειρούν να μπουν και από το Τυχερό, όπου η φύλαξη της περιοχής ειναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο με τρεις ζώνες από το ποτάμι ως τα χωριά οδηγεί την συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών στα χεριά της αστυνομίας. Drones, θερμικές κάμερες, αλλά και οι 400 νέοι συνοριοφύλακες που προστέθηκαν στη δύναμη, αποτελούν ασπίδα για τα σύνορα του Έβρου.

Χαρακτηριστικό ειναι ότι το 80% αυτών που επιχειρούν να περάσουν δεν ειναι πρόσφυγες, αλλά μετανάστες από Μπαγκλαντές, Πακιστάν και Αφγανιστάν. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτογραφίες-ντοκουμέντο δείχνουν πώς οι Τούρκοι ενθαρρύνουν την είσοδο μεταναστών στον Έβρο"

«Σβήνεται» η διαγωγή από τους τίτλους σπουδών

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκρινε ότι η αναγραφή της «διαγωγής» των μαθητών στα απολυτήρια παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Έκρινε επίσης ότι η δήλωση των γονέων για την απαλλαγή από το μάθημα θρησκευτικών πρέπει να γίνεται με απλή επίκληση λόγων συνείδησης, κι όχι «θρησκευτικής» συνείδησης, όπως αναγράφει η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας.

Από την άλλη πλευρά το υπουργείο θα προχωρήσει στην οργάνωση τηλεκπαίδευσης το επόμενο σχολικό έτος καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντησή της σε ερώτηση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει θέση παρόμοια με τη θέση του ελληνικού υπουργείου Παιδείας.

Από το υπουργείο Παιδείας τονίστηκε ότι:

Με τη Γνωμοδότηση 4/2020 (7.9.2020), η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) έκρινε ότι η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως αυτή ψηφίστηκε στο άρ. 63 του νόμου 4686/2020, είναι απολύτως συμβατή µε τη βασική αποστολή του Κράτους για παροχή εκπαίδευσης και δεν αντίκειται στη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Έκρινε, επίσης, ότι είναι πρόσφορο μέτρο για τη διατήρηση της σχέσης εκπαιδευτικού-µαθητή και αναγκαίο εν µέσω υγειονομικής κρίσης, καθώς η χρήση ηπιότερων µέσων, όπως η ασύγχρονη τηλεκπαίδευση, δεν είναι δυνατόν εκ της φύσεώς της να έχει τα ίδια αποτελέσματα.

Ακόμη, λαμβάνοντας υπόψη ότι και η «ζωντανή μετάδοση» του μαθήματος γίνεται σε εξαιρετικές περιστάσεις, όπως αυτή της πανδημίας, µε τη λήψη προστατευτικών µέτρων και εγγυήσεων, τα συγκρουόμενα συνταγματικά αγαθά βρίσκονται σε αρμονία, ενώ η ορθότητα της κρίσης αυτής είναι προφανής στην περίπτωση της «κλασσικής» σύγχρονης τηλεκπαίδευσης σε καιρό πανδημίας, όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας της τάξης σε σχολική αίθουσα.
Επομένως, παρά τις αιτιάσεις των καταγγελλόντων περί του αντιθέτου, η Αρχή έκρινε ότι είναι νόμιμη η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και ότι επιτρέπεται στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 63 του ν. 4686/2020, όπως ισχύει µετά την τροποποίησή του µε την από 10/08/2020 ΠΝΠ.

Με την Απόφαση 32/2020 (7.9.2020), η ΑΠΔΠΧ έκρινε ότι η αναγραφή του χαρακτηρισμού της διαγωγής στους τίτλους και στα πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι νόμιμη. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια αλλαγή στάσης της Αρχής, δεδομένου ότι στην Απόφαση 28/2019 της ίδιας Αρχής, την οποία έλαβε υπόψη του ο νομοθέτης και στο άρθρο 5 του πρόσφατου νόμου 4692/2020 για την αναγραφή της διαγωγής στους τίτλους σπουδών, αναφέρεται επί λέξει (παρ. 3, σελ. 16 του σκεπτικού): «το θρήσκευμα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την επίδοση του μαθητή, ούτε με την διαγωγή του, που και αυτή βεβαιώνεται στον τίτλο». Επομένως, σύμφωνα με την προηγούμενη αυτή απόφαση της Αρχής, τόσο η αναγραφή της επίδοσης όσο και της διαγωγής, μπορεί να διακριθεί από την αναγραφή του θρησκεύματος, για το οποίο είχε τεθεί θέμα νομιμότητας. Το Υπουργείο Παιδείας θα λάβει υπόψη του τη νέα θέση της Αρχής και θα τοποθετηθεί σχετικώς, με αφορμή και την αναμόρφωση του συνολικού πλαισίου για τα παιδαγωγικά μέτρα.

Με την Απόφαση 32/2020 (7.9.2020), η ΑΠΔΠΧ έκρινε επίσης ότι «για την απαλλαγή από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών αρκεί η δήλωση ότι λόγοι συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή του μαθητή στο μάθημα των Θρησκευτικών» (κρίση την οποία η ΑΠΔΠΧ είχε διατυπώσει και στην Απόφαση 28/2019). Επισημαίνεται σχετικώς ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη τροποποιήσει προηγούμενη σχετική εγκύκλιο (23.1.2015) και έχει εκδώσει νέα εγκύκλιο (10.8.2020), σύμφωνα με την οποία για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών αρκεί υπεύθυνη δήλωση ότι λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή του μαθητή στο εν λόγω μάθημα. Με την εγκύκλιο αυτή, το Υπουργείο Παιδείας συμμορφώθηκε πλήρως με την Απόφαση 1749/2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία και προσδιόρισε το περιεχόμενο της εν λόγω υπεύθυνης δήλωσης.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "«Σβήνεται» η διαγωγή από τους τίτλους σπουδών"

Νέες απειλές Ερντογάν: Δεν θα μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας - Ελπίζω να μην πληρώσουν βαρύ τίμημα

«Στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αυτό δεν μπορεί να συμβεί»  δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «φωτογραφίζοντας» το Καστελόριζο, ενώ εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας.

Μιλώντας έπειτα από 4ωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για προσπάθεια κάποιων να δημιουργήσουν τετελεσμένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και εξέφρασε την ελπίδα «να μην πληρώσουν βαρύ τίμημα».



«Όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα στην Μεσόγειο και το Αιγαίο χωρίς να μάθουν τα μαθήματά τους από την ιστορία, θα πρέπει να αποδεχτούν την αλήθεια αργά ή γρήγορα. Ελπίζω ότι δεν θα πληρώσουν πολύ βαρύ τίμημα» δήλωσε.


Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι «για να υποστηρίξουμε την ανεξαρτησία μας έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε και τη διπλωματία και την στρατιωτική μας ισχύ. Γι’ αυτό και μας λαμβάνουν υπόψη».

«Αντί να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αντί να κάνουν τους νταήδες με τις μισοτελειωμένες στρατιωτικές δυνάμεις τους -ας αφήσω εκτός την ιστορία- τους λέω να εξετάσουν καλά τις διπλωματικές αλλά και τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις τα τελευταία 4 χρόνια», συμπλήρωσε οΤούρκος πρόεδρος.

«Κάθε πολιτικό, διπλωματικό, στρατιωτικό λάθος, ή ασεβής πράξη κατά της χώρας μας, αντί να μας εκτρέπει από το δρόμο μας, ενισχύει την αποφασιστικότητά μας» 
είπε.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες απειλές Ερντογάν: Δεν θα μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας - Ελπίζω να μην πληρώσουν βαρύ τίμημα"

Συνεχίζονται οι τουρκικές αεροπορικές αποστολές στη Λιβύη

Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της έντασης, η Τουρκία έστειλε μια αποστολή όπλων στη Λιβύη μέσω ενός αεροπλάνου «Airbus M400» που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μιστράτα, σημειώνει η λιβυκή 218TV.

Επιπρόσθετα, ο ιστότοπος Itamilradar που ειδικεύεται στην παρακολούθηση των πτήσεων των αεροσκαφών, ανέφερε σήμερα ότι αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS) της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας Boeing E-7T απογειώθηκε από την αεροπορική βάση του Ικονίου έκανε πτήσεις μεταξύ Τρίπολης και Μισράτα.

Αυτές οι παραβιάσεις έρχονται στο φως της παγκόσμιας καταδίκης για τη συνεχιζόμενη παραβίαση του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη και τροφοδοτώντας τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη χώρα, ενώ η Τουρκία χρησιμοποιεί τη συμφωνία της με την Al-Wefaq για να περάσει αυτά τα όπλα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, τόνισε την άρνηση της Ουάσιγκτον να προμηθεύσει όπλα στα αντιμαχόμενα μέρη στη Λιβύη, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στη Λιβύη, λέγοντας ότι αυτό θα τροφοδοτήσει τη συνεχιζόμενη σύγκρουση.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζονται οι τουρκικές αεροπορικές αποστολές στη Λιβύη"

Κορωνοϊός: Τι μπορεί να συμβεί όταν η μάσκα δεν καλύπτει τη μύτη

Νέα ευρήματα εξηγούν γιατί είναι το μεγαλύτερο λάθος να καλύπτουμε με τη μάσκα το στόμα, αλλά όχι τη μύτη μας. Το κλειδί είναι ο τρόπος με τον οποίο μολύνει ο κορωνοϊός το σώμα.
Αν συνηθίζετε να φοράτε τη μάσκα σας κάτω από τη μύτη, προσέξτε. Είναι σαν να μην τη φοράτε καθόλου. Και αυτό διότι ο κορωνοϊός Covid-19 εισβάλλει στον οργανισμό πιο εύκολα από τη μύτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
«Είναι σαν να φοράτε μόνο το ένα μπατζάκι από το παντελόνι», σχολίασε ο Dr. Frederick Davis, υποδιευθυντής Επείγουσας Ιατρικής στο Ιουδαϊκό Νοσοκομείο Northwell Health/Long Island στη Νέα Υόρκη. «Ούτε καν το "μισή μάσκα, μισή προστασία" δεν ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση. Η προστασία είναι ακόμα μικρότερη».
Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (UNC) και δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Cell. Όπως έδειξε, ο νέος κορωνοϊός μολύνει τη μύτη περισσότερο απ' οποιοδήποτε άλλο τμήμα της αναπνευστικής οδού.
Ύστερα, καθώς «ταξιδεύει» προς τον λαιμό και τους πνεύμονες, η διήθησή του σταδιακά μειώνεται. Έτσι φτάνει ως τους πνεύμονες σε μερικές μόνο περιπτώσεις, όπου μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία.
Η νέα μελέτη επιβεβαίωσε επίσης ότι για να εξασφαλίσει την είσοδό του στο σώμα, ο κορωνοϊός επιτίθεται στους υποδοχείς (πρωτεΐνες) ACE2. Οι υποδοχείς αυτοί υπάρχουν σε αφθονία στον ιστό (βλεννογόνο) που επιστρώνει εσωτερικά τη μύτη. Είναι όμως λιγότεροι στα επόμενα τμήματα του αναπνευστικού.
Όλ' αυτά τα δεδομένα μαζί υποδηλώνουν ότι η μύτη είναι το πιο ευάλωτο τμήμα του αναπνευστικού στη μόλυνση από τον κορωνοϊό. Επομένως το να μένει ακάλυπτη από τη μάσκα, είναι σαν να προσκαλεί το άτομο τον ιό να τον μολύνει.

Νικά τους αμυντικούς μηχανισμούς

«Δυστυχώς, ο κορωνοϊός έχει μάθει να αποφεύγει τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς της μύτης. Χρησιμοποιεί επίσης τον υποδοχέα ACE2 για να μολύνει αποτελεσματικά τα κύτταρά της», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Richard Boucher,καθηγητής Ιατρικής στο UNC. «Το σοβαρότερο είναι ότι τα ρινικά κύτταρα διαθέτουν την ικανότητα να παράγουν, όταν μολύνονται, εκατομμύρια κόπιες του ιού».
Οι παραγόμενοι ιοί μπορούν να διασπαρούν:
  • Στην «οροφή» της μύτης. Η συνέπεια είναι η απώλεια της όσφρησης
  • Στο στόμα. Μπορεί να μολύνουν τους σιελογόνους αδένες, προκαλώντας ξηροστομία.
  • Στους πνεύμονες. Σε αυτούς θα προκαλέσουν δύσπνοια και πνευμονία.
Για όλους αυτούς τους λόγους «αν θέλει κάποιος στ' αλήθεια να μην τον μολύνει ο κορωνοϊός, πρέπει να καλύπτει και τη μύτη με τη μάσκα», τονίζει ο Dr. Boucher. «Ειδάλλως κοροϊδεύει τον εαυτό του».
iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Τι μπορεί να συμβεί όταν η μάσκα δεν καλύπτει τη μύτη"

Σε υποχρεωτική καραντίνα βάζει η Βρετανία όσους επιστρέφουν από αυτά τα ελληνικά νησιά

Η Βρετανία ανακοίνωσε πως θα μπαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα όσοι επιστρέφουν στη χώρα από 7 ελληνικά νησιά. Από την Τετάρτη τα ξημερώματα ξεκινάει το μέτρο.

Όπως αναφέρει η Daily Mail πρόκειται για τη Λέσβο, την Τήνο, τη Σέριφο, τη Μύκονο, την Κρήτη, τη Σαντορίνη και τη Ζάκυνθο, με την εφαρμογή του σχετικού μέτρου να ξεκινάει την προσεχή Τετάρτη (9/9) στις 4 τα ξημερώματα.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, είπε ότι η κυβέρνηση αναγνώρισε την πίεση που ασκεί στον ταξιδιωτικό κλάδο η 14ήμερη καραντίνα.

Παράλληλα ανέφερε ότι μόνο ένα τεστ κορονοϊού στο αεροδρόμιο «δεν λειτουργεί», καθώς χάθηκαν πάρα πολλές ασυμπτωματικές περιπτώσεις.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε υποχρεωτική καραντίνα βάζει η Βρετανία όσους επιστρέφουν από αυτά τα ελληνικά νησιά"

Κοροναϊός: Απαγορεύεται η λειτουργία του delivery μετά τα μεσάνυχτα σε Χανιά και Ηράκλειο

Απίστευτο αλλά ισχύει, αν και ίσως πρόκειται για λάθος με τεράστιες όμως επιπτώσεις.  Στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για επιβολή έκτακτων περιοριστικών μέτρων σε διάφορες πόλεις μεταξύ των οποίων σε Χανιά και Ηράκλειο, ενώ ορίζεται η απαγόρευση λειτουργίας καταστημάτων εστίασης από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί, δεν υπάρχει η εξαίρεση για delivery  και take away, όπως ίσχυε αρχικά.
Να σημειωθεί πως με την ΚΥΑ στις 11 Αυγούστου με την οποία  οριζόταν το κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί και με ισχύ έως τις 23 Αυγούστου, οριζόταν πως :
«Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού  ενδιαφέροντος απαγορεύεται από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 7.00 π.μ. της επόμενης ημέρας. ………Οι δραστηριότητες του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπονται κατά το εκεί προσδιοριζόμενο χρονικό διάστημα μόνο κατά το σκέλος που αφορά σε διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), τηρουμένης της απόστασης ενάμιση (1,5) μέτρου μεταξύ των πελατών και εξαιρουμένης πάντως της παροχής αλκοολούχων ποτών από το σύνολο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.»
Όμως στην ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 24 Αυγούστου για την επιβολή έκτακτων περιοριστικών μέτρων στα Χανιά δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά στο σκέλος των delivery – take away και απλά όριζε πως: 
« Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης απαγορεύεται από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 7.00 π.μ.»
Επίσης και στην τελευταία ΚΥΑ που εκδόθηκε την 1η Σεπτεμβρίου και η οποία αντικαθιστά τις προηγούμενες και πάλι ορίζει πως απαγορεύεται η λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 μέχρι τις 7 το πρωί, χωρίς να υπάρχει η αναφορά για εξαίρεση των delivery – take away.
"Άρθρο 1
Πεδίο εφαρμογής
Η παρούσα εφαρμόζεται εντός των ορίων: α) των Περιφερειακών Ενοτήτων Χαλκιδικής, Χανιών, Λέσβου, Ζακύνθου και Ηρακλείου και β) των Δήμων Μυκόνου, Πάρου και Αντιπάρου.
Άρθρο 2
Αναστολή και όροι λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων
1. Η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται εντός των ορίων των περιοχών του άρθρου 1, απαγορεύεται από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 7.00 π.μ.. Η απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης/ΚΑΔ 56.10, παροχής ποτών/ΚΑΔ 56.30, τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ΚΑΔ 56.21, συμπεριλαμβανομένων και των οκταψήφιων αριθμών αυτών, εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων
(γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.19.01." 

Το γεγονός της μη αναγραφής της εξαίρεσης των delivery – take away, όπως υπήρχε στην απόφαση της 11ης Αυγούστου, σημαίνει στην πράξη ότι απαγορεύεται η διανομή μετά τα μεσάνυχτα, οπότε και όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να κατεβάζουν ρολά.
Σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται πιθανόν να πρόκειται για παράλειψη, η οποία βέβαια δεν είναι γνωστό αν μπορεί να διορθωθεί άμεσα, καθώς την ερχόμενη Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου λήγουν τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα.
Εκτός και αν – ο μη γένοιτο – υπάρξει παράταση, οπότε θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα καθώς επιφέρει ένα ακόμη καίριο πλήγμα στις επιχειρήσεις.
flashnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Απαγορεύεται η λειτουργία του delivery μετά τα μεσάνυχτα σε Χανιά και Ηράκλειο"

Η επίσημη ανακοίνωση του ΣΚΑΪ μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στο «Big Brother»

Οι εξελίξεις γύρω από το reality του ΣΚΑΪ, «Big Brother» είναι καταιγιστικές. Ένα σχόλιο του Αντώνη Αλεξανδρίδη το οποίο προβλήθηκε σε live streaming και έκανε λόγο για βιασμό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Ο παίκτης απομακρύνθηκε από το reality ενώ οι χορηγοί αποσύρουν τις χορηγίες τους ο ένας μετά τον άλλον. Η κατακραυγή που δέχθηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα έκανε τους ιθύνοντες του ΣΚΑΪ να βγάλουν ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα μέσω της οποίας ανακοινώνουν πως διακόπτεται προσωρινά η διαδικτυακή μετάδοση του Big Brother ενώ κάνει λόγο και για «ανθρώπινο λάθος εργαζομένου».

Η ανακοίνωση του Ομίλου ΣΚΑΪ αναφορικά με τη διαδικτυακή μετάδοση της παραγωγής Big Brother

Ο Όμιλος ΣΚΑΪ με την επιτυχημένη πορεία του τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει αποδείξει ότι δεν υιοθετεί, δεν ασπάζεται και δεν δέχεται λογικές, στάσεις ή συμπεριφορές που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα ατομικά δικαιώματα και την ισότητα των φύλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, διευκρινίζεται ότι όσα έλαβαν χώρα στη διαδικτυακή ζωντανή μετάδοση (live streaming) του Big Brother, και όχι την ώρα της τηλεοπτικής μετάδοσης καθημερινού επεισοδίου, αφορούν σε σχόλιο ενός παίκτη, ο οποίος άμεσα απομακρύνθηκε από την παραγωγή, καθώς με τα λεγόμενά του, όχι μόνο παραβίασε κατάφωρα τους όρους και τους κανόνες του παιχνιδιού, αλλά προκάλεσε την αποστροφή και την καταδίκη σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν ανεχόμαστε, καθώς αντιτίθεται σε όλα όσα πρεσβεύει ο Όμιλός μας.

Η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου σχολίου στο πλαίσιο της διαδικτυακής μετάδοσης οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος εργαζομένου, ένα σφάλμα δίχως πρόθεση, το οποίο, παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί, δεν μπόρεσε να αποφευχθεί.

Ως εκ τούτου, λάβαμε την απόφαση να προβούμε στην προσωρινή διακοπή της διαδικτυακής μετάδοσης του παιχνιδιού, ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω τους κανόνες και τις διαδικασίες ασφάλειας, που τη διέπουν.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι κανόνες της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας, την τήρηση των οποίων εποπτεύει και ελέγχει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και οι οποίοι αφορούν στην τηλεοπτική μετάδοση των επεισοδίων του παιχνιδιού, γίνονται απόλυτα σεβαστοί και θα συνεχίσουν να τηρούνται με αυστηρότητα από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Το σύνολο του προσωπικού του Ομίλου μας, η διοίκηση και η κοινωνική του δράση σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα, επιβεβαιώνουν και θα συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν έμπρακτα την απαρασάλευτη υπεράσπιση αξιών, όπως η ελευθερία, η ισότητα των φύλων και η ανθρωπιά. Στον Όμιλό μας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η θέση της γυναίκας σε μία σύγχρονη και ευνομούμενη κοινωνία είναι μακριά και πέρα από σεξιστικά στερεότυπα, προκαταλήψεις και πατριαρχικές αντιλήψεις. Το αποδεικνύουμε άλλωστε έμπρακτα, απασχολώντας πλήθος γυναικών σε θέσεις κλειδιά.

Οι χυδαιότητες περί βιασμού, η αποβολή από το ριάλιτι και η ηχηρή παρέμβαση Πέτσα

O Big Brother κατάφερε από την αρχή της προβολής του να στρέψει πάνω του τα βλέμματα της κοινής γνώμης, αυτή τη φορά όχι λόγω τηλεθέασης, αλλά εξαιτίας των κατάπτυστων δηλώσεων ενός από τους παίκτες του.

Ο 31χρονος Αντώνης Αλεξανδρίδης θέλοντας να δώσει συμβουλές στους νεαρούς 20χρονους διδύμους περί σχέσεων και γυναικών τους είπε πως: «Με τις γκόμενες… από κάθε μέρα σε μια, να αδειάσει το πακέτο αλλιώς έχει βίασμα».

«Αντώνη, σε αυτά τα θέματα δεν χωρά πλάκα» είπε, μεταξύ άλλων, ο Μεγάλος Αδελφός με τον 31χρονο Αντώνη να τονίζει: «Δεν έχω μεγαλώσει ούτε σε στάβλο, ούτε έχω μεγαλώσει σε οικογένεια με βία. Ούτε έχω προκαλέσει κάτι. Αισθάνομαι ντροπή ως προς αυτό το θέμα. Φυσικά πρέπει να σκέφτεσαι πριν να μιλάς. Δεν έχω κατέβει από κανένα βουνό ούτε είμαι 15 χρονών να μην ελέγχω τι λέω».



Αμέσως προκλήθηκε σάλος στα κοινωνικά δίκτυα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε ηχηρή παρέμβαση, αναφέροντας μέσω δήλωσής του πως επικοινώνησε τόσο με το ΕΣΡ όσο και με τον ΣΚΑΪ για το ζήτημα και ο παίκτης είδε την πόρτα της εξόδου με συνοπτικές διαδικασίες.

«Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με διάλογο σε τηλεοπτικό ριάλιτι, με περιεχόμενο χυδαία σεξιστικό που παραπέμπει ακόμα και σε εγκληματική πράξη, έχω ζητήσει την άμεση διερεύνηση από το ΕΣΡ. Επικοινώνησα επίσης με τον τηλεοπτικό σταθμό και θεωρώ αυτονόητη την άμεση αντίδρασή του» ανέφερε ο κ. Πέτσας.


Ο Μεγάλος Αδερφός ανακοινώνει την αποχώρηση του παίκτη

Οι δηλώσεις προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση της παραγωγής που έδειξε στον παίκτη την πόρτα της εξόδου.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση:



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Η επίσημη ανακοίνωση του ΣΚΑΪ μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στο «Big Brother»"

Εκτός ορίων πάλι ο Μπαχτσελί: «Γλώσσα πολέμου οι επιδιώξεις της Ελλάδας στις ακτές μας»

Η Ελλάδα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο δήλωσης του αρχηγού του τουρκικού ακροδεξιού κόμματος MHP (το οποίο συνεργάζεται με το ισλαμοσυντηρητικό AKP του Ταγίπ Ερντογάν), Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Χρησιμοποιώντας την ίδια πολεμική γλώσσα με προηγούμενες φορές, ο Μπαχτσελί δεν δίστασε να πει πως «η στάση της Ελλάδας στα παράλιά μας, αποτελεί γλώσσα πολέμου». «Η Ελλάδα συμπεριφέρεται σαν ληστής, κρύβεται πίσω από άλλα κράτη και επιμένει να ξεφεύγει από συμφωνίες, από τον διάλογο και τους συμβιβασμούς. Βαδίζει στη σκιά της αδικίας και της παρανομίας, ψάχνοντας, έτσι, ευημερία για το μέλλον. Τα φρένα της Ελλάδας έχουν σπάσει με τις υποδείξεις και τις προκλήσεις της Γαλλίας, των ΗΑΕ, της Ελληνοκυπριακής Δημοκρατίας, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή. Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ πως επετεύχθη συμφωνία για τεχνικές συζητήσεις, διαψεύστηκε από την Ελλάδα και φάνηκε, έτσι, ποια χώρα δεν επιθυμεί την ειρήνη και τον διάλογο» είπε ο Μπαχτσελί.

Και συνέχισε: «Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αμυντική συνεργασία που θα υπογράψουν Μητσοτάκης και Μακρόν, αποτελούν αποδείξεις και τεκμήρια για νέες επιδιώξεις στην περιοχή. Πρέπει να γίνει γνωστό πως οι επιδιώξεις της Ελλάδας στια ακτές μας, αποτελούν προφανή γλώσσα πολέμου. Όσοι παραβιάζουν, αρνούνται ή καταλαμβάνουν την υφαλοκρηπίδα μας, τα ύδατα μας ή κάθε χαρακτηριστικό της κυριαρχίας μας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πληρώσουν ένα πολύ βαρύ τίμημα για τα ιστορικά τους λάθη».

Μάλιστα, ο Μπαχτσελί δεν δίστασε να κάνει αναφορά και στα γεγονότα της δεκαετίας του 1920: «Το έχει η μοίρα, η Ελλάδα και η Γαλλία να γνωρίσουν ξανά τη συντριπτική δύναμη του τουρκικού ηρωισμού, τον οποίο προφανώς είχαν ξεχάσει, αν εφασρμόσουν αιματηρές πολιτικές, εμπνευσμένες δειαετία του 1920. Είναι απαραίτητο για άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, να εμποδίσουν και να διορθώσουν τις επιθετικές πολιτικές της Γαλλίας. Η ΕΕ είναι χωρισμένη και δεν μπορεί να εφαρμόσει μια κοινή πολιτική. Επιπλέον, Γαλλία και Ελλάδα έχουν στραφεί εναντίον μας, υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Με αυτό τον τρόπο, δεν μπορεί να έχει συνέχεια ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε και η εγκαθίδρυση ενός περιβάλλοντος ειρήνης. Το τουρκικό έθνος μάχεται για την ανεξαρτησία της Γαλάζιας Πατρίδας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός ορίων πάλι ο Μπαχτσελί: «Γλώσσα πολέμου οι επιδιώξεις της Ελλάδας στις ακτές μας»"

Μητσοτάκης: «Τίποτα δεν με πόνεσε όπως το Ασβεστοχώρι – Παράνοια η άρνηση της μάσκας»

«Ο κορονοϊός είναι μια επικίνδυνη αρρώστια και δεν μπορεί κάποιος να την πάρει αψήφιστα. Είναι θανατηφόρα», είπε ο πρωθυπουργός.
Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών γίνεται σήμερα στη Βουλή. Αν και το θέμα επισήμως είναι η πανδημία του κορονοϊού και οι συνέπειές της, με τη συζήτηση να γίνεται ύστερα από αίτημα της Φώφης Γεννηματά, ο πρωθυπουργός και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να τοποθετηθούν επί όλων των θεμάτων της επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς και των ελληνοτουρκικών.
«Προσέρχομαι με μια παράκληση προς την αντιπολίτευση. Να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας αυτή τη συζήτηση για μια τόσο σοβαρή υπόθεση να τη μετατρέψουμε σε μια άγονη κομματική διαμάχη. Να μην εγκλωβιστούμε σε διαξιφισμούς που μπορεί να θολώσουν τη συνολική εικόνα και να μας απομακρύνουν όλους από αυτό που θεωρώ ότι πρέπει να είναι ο κοινός μας στόχος. Δηλαδή από τη μία η προστασία της υγείας, της ζωής των Ελλήνων πολιτών και από την άλλη η διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
«Ο κορονοϊός δεν προσφέρεται για εύκολες ρητορικές κορώνες» τόνισε και προσέθεσε:
«Υπάρχουν πεδία στα οποία μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τις πολιτικές μας διαφωνίες. Σήμερα όμως προέχει η αλήθεια και η κοινή δράση. Σήμερα πρέπει όλοι σε αυτή την αίθουσα παρά τις επιμέρους διαφωνίες , επιφυλάξεις, κριτικές -οι οποίες είναι καλοδεχούμενες όσο στηρίζονται σε επιστημονικά και τεκμηριωμένα δεδομένα-, πρέπει όλοι να ορθώσουμε πάνω από όλα ένα μέτωπο λογικής, διότι ο κορονοϊός μπορεί να ακολουθεί τη δική του εξέλιξη, αποκτά νέους τρόπους διασποράς, αποκτά διαφορετικά χαρακτηριστικά, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, οι πολιτικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να συμφωνήσουν σε μια ελάχιστη κοινή βάση. Ό,τι αποφάσεις οι οποίες παίρνονται, παίρνονται με γνώμονα τα πορίσματα της επιστήμης αλλά και με την παραδοχή ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες, δυναμικές και γι’ αυτό και απαιτούν σύνθετα και δυναμικά μοντέλα τα οποία θα ανταποκρίνονται στην κάθε στιγμή»
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως διαπιστώνει «ότι πάρα το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συντάσσεται με τις επιταγές των ειδικών, υπάρχουν μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού που συχνά αγγίζει τα όρια της παράνοιας» και προσέθεσε:
«Έχουμε υποχρέωση απέναντι σε αυτές τις εστίες ανορθολογισμού να σταθούμε όλοι με υπευθυνότητα και αν μη τι άλλο να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε βασικές πολιτικές επιλογές που μας επιτάσσουν οι ειδικοί. Όπως για παράδειγμα η υποχρεωτική χρήση της μάσκας που στο παρόν στάδιο της πανδημίας είναι το πιο σίγουρο μέσο για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τους αγαπημένους μας χωρίς να υποστούμε τις αρνητικές συνέπειες από ένα περαιτέρω περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας».
Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια απάντησε σε βασικά ερωτήματα των πολιτών ξεκινώντας από το «πόσο επιτυχημένη υπήρξε η διαχείριση της πανδημίας».
«Η απάντηση αποτιμάται από ένα και μόνο μέτρο την πραγματική προστασία των πολιτών. Τα κρούσματα, τον αριθμό των ζωών που δυστυχώς χάθηκαν και από την διασπορά του ιού στην επικράτεια. Η Ελλάδα έξι μήνες μετά την εκδήλωση της νόσου μετρά 286 θανάτους με μέση ηλικία τα 78 χρόνια. Όσους δηλαδή θρηνούσαν καθημερινά σε ένα εξάωρο χώρες που χτυπήθηκαν πολύ σκληρότερα στην πρώτη φάση της πανδημίας. Έχουμε 11.542 κρούσματα, είμαστε στην 111 θέση σε θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πολίτες. Τέσσερις φορές κάτω από το μέσο όρο απωλειών στον κόσμο. Έχουμε καταφέρει με την βοήθεια όλων να αποφύγουμε τις εκατόμβες που στοιχειώνουν άλλα κράτη. Βάλαμε ισχυρά φρένα στα φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάδοσης του ιού» είπε.
«Η αλήθεια είναι -το είχαμε πει επανειλημμένως- ότι περιμέναμε μία λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων από τη στιγμή που η οικονομία μας θα ξανάνοιγε. Όχι μόνο στον τουρισμό αλλά σε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα. Το είχα πει πολλές φορές, το προεξοφλούσαν όλοι ότι θα συνέβαινε σε όλες τις χώρες του κόσμου» σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:
«Προφανώς και δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε σε αιώνιο lockdown και προφανώς και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα επέτρεπε τη μεγαλύτερη διάδοση του ιού. Η πρόκληση ήταν και παραμένει αυτά τα κρούσματα να εντοπισθούν και να ελεγχθούν. Και αυτό γίνεται και το αποδεικνύουν όλα τα στοιχεία. Η Ελλάδα και τα κατάφερε στο πρώτο κύμα και εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα».
«Δεν είναι αιτία εφησυχασμού η πτώση των κρουσμάτων. Αν χαλαρώσουμε θα βρεθούμε σε ένα νέο κύμα και θα αναγκαστούμε να πάρουμε πιο σκληρά μέτρα», είπε ο πρωθυπουργός.
«Ο κορονοϊός είναι μια επικίνδυνη αρρώστια και δεν μπορεί κάποιος να την πάρει αψήφιστα. Είναι θανατηφόρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν αφήνουμε κανένα κρούσμα ορφανό», είπε ακόμα.
Η κανονική ζωή έτσι όπως την ξέραμε δεν θα επανέλθει όχι άμεσα, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είναι δυσάρεστο για τους εργαζόμενους να αναγκάζονται να φορούν 8 ώρες μάσκα αλλά είναι απαραίτητο, τόνισε.
Για τα εμβόλια είπε ότι θα προχωρήσουμε άμεσα σε μαζικό εμβολιασμό ειδικά στις ευπαθείς ομάδες και πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει παραγγείλει 4 εκατομμύρια εμβόλια. 
Η τελευταία αύξηση κρουσμάτων οφείλεται περισσότερο στην εσωτερική κινητικότητα και όχι στους τουρίστες, είπε ο κ. Μητσοτάκης. 
Για τον τουρισμό είπε ακόμα: «Σκοπός μας ήταν να σώσουμε ότι μπορούμε από την τουριστική χρονιά, και αυτό παραμένει ο στόχος μας. Υπολογίζεται ότι θα έχουμε 4 εκατομμύρια επισκέπτες. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να στερήσει αυτά τα χρήματα από τα δημόσια ταμεία».
Θύμισε επίσης ότι ο τουρισμός «κατανάλωσε» τον μεγαλύτερο αριθμό τεστ που γίνονται στην χώρα και φτάσαμε στο σημείο να έχουμε σε 26 και σε 30 ώρες τα αποτελέσματα ενώ σε άλλες χώρες έκαναν ημέρες ολόκληρες.
«Ο κρατικός μηχανισμός δεν πρέπει να είναι ογκώδης αλλά μυώδης και αποτελεσματικός», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι η ύφεση είναι πολύ μεγάλη όπως και σε όλο τον κόσμο και πρόσθεσε ότι θα είναι άδικο να εστιάσει κανείς μόνο στους ελληνικούς αριθμούς. «Η ύφεση του εξαμήνου είναι της τάξης του 7,9% και η ύφεση της ευρωζώνης είναι πάνω από 9%. Η Ελλάδα έχει μικρότερη ύφεση από το σύνολο της ευρωζώνης», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 
Για όσους λένε ότι πρέπει να πάμε σε ολιγομελή τμήματα στα σχολεία, είπε ότι συμφωνεί αλλά το θέμα δεν είναι αν είναι επιθυμητά, αλλά αν είναι εφικτά, είπε ο πρωθυπουργός. «Είναι κρίμα που η αντιπολίτευση ταυτίζεται με μια μειοψηφία συνδικαλιστών που ζητεί να μείνουν κλειστά τα σχολεία», είπε ακόμα.
Απηύθυνε έκκληση σε όλα τα κόμματα να στηρίξουν τις υποδείξεις των ειδικών. Το 80% των Ελλήνων είναι υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και είναι δουλειά μας να πείσουμε το 20%, είπε ο πρωθυπουργός. «Στα ζητήματα που αφορούν την δημόσια υγεία η υποχρεωτικότητα των μέτρων είναι επιτακτική», είπε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο κορονοϊός δεν γνωρίζει ηλικίες. «Υπάρχουν μόνο ανεύθυνοι πολίτες που ευτυχώς είναι μειοψηφία», είπε χαρακτηριστικά. «Τίποτα δεν με πόνεσε όσο το περιστατικό στο Ασβεστοχώρι», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον οίκο ευγηρίας που από έναν άνθρωπο πέθαναν πάνω από 20 ηλικιωμένοι.
Δείτε όλη την ομιλία του πρωθυπουργού

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: «Τίποτα δεν με πόνεσε όπως το Ασβεστοχώρι – Παράνοια η άρνηση της μάσκας»"

Κορωνοϊός: 156 νέα κρούσματα - Τα 101 στην Αττική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 156 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.663, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

Τα 2258 (19.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5065 (43.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από τα 142 εγχώρια κρούσματα, τα 19 συνδέονται με συρροές, ενώ 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Αναλυτικότερα 13 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ 1 εισαγόμενο κρούσμα προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο. 101 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Π.Ε Αττικής, εκ των οποίων 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 3 κρούσματα συνδέονται με συρροή, 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 2 κρούσματα στην Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας, 7 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, όλα συνδεόμενα με συρροή, 1 κρούσμα στην Π. Ε. Γρεβενών, συνδεόμενο με συρροή, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας, 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή, 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, τα οποία συνδέονται με συρροή, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου, 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών, 3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων και 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας. 

Στο μεταξύ, 42 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Οι 10 (23.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 160 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

xartis_7


Τέλος, καταγράφηκαν 5 ακόμα θάνατοι, ανεβάζοντας το σύνολο στους 289. Οι 107 (37.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.  

krousmata1

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξηης από το νέο κορωνοϊό


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 156 νέα κρούσματα - Τα 101 στην Αττική"

Στους δρόμους της Αθήνας αύριο το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο – Από που θα περάσει

Το δοκιμαστικό δρομολόγιο, το οποίο και θα αναχωρήσει στις 10 το πρωί από το Μετρό “Άγιος Ιωάννης” και θα τερματίσει στην Άνω Κυψέλη, με ενδιάμεσες 26 στάσεις, πραγματοποιεί αύριο το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο. Είναι ένα ηλεκτροκίνητο όχημα της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας BYD.

Το όχημα βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και έχει δρομολογηθεί πιλοτικά από την ΟΣΥ ΑΕ, εκτελώντας γραμμές σχετικά μικρού μήκους εντός του κέντρου της Αθήνας.

Η αυτοκινητοβιομηχανία BYD, ανταποκρίθηκε στην ανοιχτή πρόσκληση του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για διάθεση δοκιμαστικής λειτουργίας ηλεκτρικών οχημάτων στο δίκτυο των Αστικών Συγκοινωνιών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΣΥ ΑΕ.

Το εν λόγω demo bus, κινεζικής τεχνολογίας, στις πιλοτικές του διαδρομές δεν μεταφέρει επιβάτες, έχει μήκος 12 μέτρα, 3 διπλές πόρτες χωρίς σκαλοπάτια εισόδου και η χωρητικότητά του σε επιβάτες είναι 24 καθήμενοι, 51 όρθιοι, 1 ΑμΕΑ, έχει ράμπα για ΑμΕΑ και η μπαταρία του είναι 348 kw. Έχει επίσης 2 Ηλεκτρομοτέρ 2x150kw που αντιστοιχούν σε ισχύ 402 hp και WIFI συνδεσιμότητα για τους επιβάτες και USB φορτιστές για τα κινητά επιβατών.
Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η δοκιμαστική κυκλοφορία δύο ακόμη τύπων ηλεκτρικών λεωφορείων, ενός ευρωπαϊκής τεχνολογίας και ακόμη ενός κινεζικής τεχνολογίας, τα οποία κατά τη δοκιμαστική τους περίοδο θα μεταφέρουν και επιβάτες.

Η είσοδος της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την ποιότητα ζωής στα αστικά κέντρα, γεγονός στο οποίο οι Αστικές Συγκοινωνίες διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Επισημαίνεται ότι η πιλοτική κυκλοφορία σε μήκος κατάλληλων διαδρομών είναι αναγκαία προκειμένου να υπάρξει η σωστή προετοιμασία από άποψης υποδομών και οι κατάλληλες λειτουργικές επιλογές οχημάτων-φόρτισης.

Το λεωφορείο συγκεκριμένα αύριο θα πραγματοποιήσει το εξής δρομολόγιο:

Αναχώρηση : Άγιος Ιωάννης ΜΕΤΡΟ 10.00 π.μ.

Στάση 1 : Μενεκράτους

Στάση 2 : Λαϊκή

Στάση 3 : Άγιος Αρτέμιος

Στάση 4 : Νεάρχου

Στάση 5 : Αρρύβου

Στάση 6 : Υμηττού

Στάση 7 : Προφήτης Ηλίας

Στάση 8 : Πλατεία Πλαστήρα

Στάση 9 : Άγιος Σπυρίδων

Στάση 10 : Στάδιο

Στάση 11 : Μετς

Στάση 12 : Άγαλμα Βύρωνος

Στάση 13 : Σύνταγμα

Στάση 14 : Ακαδημία

Στάση 15 : Ρεξ

Στάση 16 : Πολυτεχνείο

Στάση 17 : Αιγύπτου

Στάση 18 : Πανελλήνιος

Στάση 19 : Επτανήσου

Στάση 20 : Ιθάκης

Στάση 21 : Ζακύνθου

Στάση 22 : Σκύρου

Στάση 23 : Πλατεία Κυψέλης

Στάση 24 : Αίγλης

Στάση 25 : Άγιος Αθανάσιος

Στάση 26 : Κατσή

Τερματισμός Στάση 27 : Άνω Κυψέλη 11.00 π.μ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους δρόμους της Αθήνας αύριο το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο – Από που θα περάσει"

Θεσσαλονίκη: Επίθεση από αγέλη σκύλων δέχτηκε 17χρονη - Τη δάγκωσαν 58 φορές

Επίθεση από αγέλη σκύλων, οι οποίοι τη δάγκωσαν 58 φορές, δέχτηκε προ ημερών μια 17χρονη στη Θεσσαλονίκη, με τη μητέρα της άτυχης κοπέλας να περιγράφει το περιστατικό στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

«Ήταν ένα βράδυ γύρω στις 21:30, το παιδί βγήκε έξω. Η κόρη μου, φυσικά, τα λατρεύει τα ζώα, δεν είχε ποτέ πρόβλημα, ούτε να τα προκαλέσει, τίποτα», σημείωσε αρχικά η μητέρα της 17χρονης και συνέχισε: «Μιλούσε στο τηλέφωνο και ξαφνικά γύρισε πίσω και είδε 15 σκύλους να πηγαίνουν κατά πάνω της. Κοίταξε να βρει κάποιον κάδο να ανέβει επάνω ή κάποιο αυτοκίνητο, αλλά δεν υπήρχε. Να τρέξει, φοβήθηκε, οπότε άρχισε να δέχεται τις δαγκωματιές της αγέλης, έχοντας τα χέρια της ψηλά, προσπαθώντας να μην πέσει και τη δαγκώσουν στο κεφάλι και τον λαιμό. Προσπαθούσε να πάει σε έναν κύριο που είχε δει λίγο πιο κάτω, σε ένα αυτοκίνητο, με σκοπό να τη δει και να τη βοηθήσει».

«Δεν έβγαινε φωνή, δεν μπορούσε να φωνάξει 'βοήθεια', είχε σοκαριστεί. Να είναι καλά αυτός ο άνθρωπος, όποιος και εάν είναι, πήγε, τη βοήθησε και πήγε την κόρη μου στο νοσοκομείο» είπε η μητέρα της κοπέλας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Επίθεση από αγέλη σκύλων δέχτηκε 17χρονη - Τη δάγκωσαν 58 φορές"

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση εισαγγελέα για τη διαδήλωση κατά της χρήσης μάσκας στα σχολεία

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η διαδήλωση -ύστερα από διαδικτυακό κάλεσμα- που διοργανώθηκε, χθες το απόγευμα, στη Θεσσαλονίκη για τη μη χρήση μάσκας στα σχολεία. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκαντζιάς, έδωσε εντολή στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Η έρευνα, την οποία καλείται να φέρει εις πέρας η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ. στρέφεται κατά των διοργανωτών της κινητοποίησης. Ανάμεσα στα αδικήματα που θα ερευνηθούν είναι αυτό της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων.

ΑΜΠΕ/thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση εισαγγελέα για τη διαδήλωση κατά της χρήσης μάσκας στα σχολεία"

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στα Κατεχόμενα - Σε εξέλιξη η άσκηση Κύπρου-Βρετανίας

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται, σήμερα, η άσκηση «Καταιγίδα Μεσογείου», η οποία διεξάγεται στην Κατεχόμενη Κύπρο με τη συμμετοχή της Τουρκίας μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου

Το τουρκικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε ότι η άσκηση έρευνας και διάσωσης του «μάρτυρα Τζενγκίζ Τοπέλ» εκτελείται όπως είχε προγραμματιστεί κάθε χρόνο σε θάλασσα, αέρα και ξηρά και σήμερα πραγματοποιείται το σκέλος που αφορά την θάλασσα

Η Τουρκία, αναφέρεται, συνεχίζει με επιτυχία την άσκηση όπως είχε προγραμματισθεί χρησιμοποιώντας τα πυρομαχικά και τα οπλικά συστήματα που έχει αναπτύξει τοπικά και εθνικά.

Σε δηλώσεις του, χθες, μετά την έναρξη της άσκησης, ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» και υποψήφιος «πρόεδρος» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ χαιρέτισε την έναρξη της κοινής άσκησης με την Τουρκία, αναφέροντας ότι παρά το ότι τάσσονται υπέρ της ειρήνης της συμφιλίωσης και της φιλίας, είναι αποφασισμένοι, όπως είπε να συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματά και συμφέροντα τους.

Την ίδια ώρα διεξάγεται στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου άσκηση έρευνας και διάσωσης των κυπριακών και των βρετανικών δυνάμεων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στα Κατεχόμενα - Σε εξέλιξη η άσκηση Κύπρου-Βρετανίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news