facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Στηρίζουμε άνευ όρων την πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ

Tην πρωτοβουλία του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έσπευσε να στηρίξει το τουρκικό ΥΠΕΞ, καλώντας την Ελλάδα να τη στηρίξει και αυτή.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέλαβε μια πρωτοβουλία για την μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποφυγή ατυχημάτων μεταξύ ναυτικών και αεροπορικών μονάδων.

Η πρωτοβουλία αυτή, του γγ η οποία υποστηρίζεται από τη χώρα μας αποσκοπεί στην έναρξη στρατιωτικών – τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Οι συνομιλίες αυτές που αποσκοπούν στην εκτόνωση δεν σχετίζονται με την επίλυση των διμερών θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά κατ’ ουσίαν με τις διευθετήσεις που έθεσαν προηγουμένως σε διμερές επίπεδο οι στρατιωτικές αρχές των δύο χωρών.

Αναμένουμε να στηρίξει την Ελλάδα αυτή την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, θέλουμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να προσέλθει σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις για την εξεύρεση δίκαιων και μόνιμων λύσεων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για τα προβλήματα με την Ελλάδα».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικό ΥΠΕΞ: Στηρίζουμε άνευ όρων την πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ"

Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει την επιτυχία της Σουηδίας στον κορωνοϊό - Αναβαθμίζει τον εμπνευστή της «ανοσίας της αγέλης»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προήγαγε έναν από τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την «ανοσία της αγέλης» της Σουηδίας για τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19, αναγνωρίζοντας έτσι πως αυτή ήταν ίσως η πιο πετυχημένη απάντηση στην πανδημία, καθώς οι επιπτώσεις στην οικονομία ήταν ελάχιστες, ενώ οι Σουηδοί δεν υποφέρουν από «δεύτερο κύμα» όπως όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ο Johan Giesecke έχει λάβει ανώτερη συμβουλευτική θέση ως αντιπρόεδρος της Στρατηγικής και Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδας για τους μολυσματικούς κινδύνους.

Ψηφίστηκε σε αυτήν τη θέση, η οποία στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από τον ΠΟΥ. Σε αυτόν τον ρόλο, ο Giesecke θα συμβουλεύει τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, σχετικά με την αντιμετώπιση πανδημιών.
Προς την έναρξη της πανδημίας, η οποία έχει πλήξει τώρα περισσότερα από 25 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, η Σουηδία έλαβε την ψύχραιμη απόφαση να αποφύγει το Lockdown

Ενώ πολλές άλλες χώρες έχουν θέσει εντολές για να παραμείνουν οι άνθρωποι στο σπίτι τους και να αποφύγουν την κοινωνική επαφή, η Σουηδία δεν επέβαλε τέτοια μέτρα.

Αντ 'αυτού, βασίστηκε σε εθελοντικούς περιορισμούς - για παράδειγμα, ζητώντας από τους ανθρώπους να εργαστούν από το σπίτι όπου είναι δυνατόν και να αποφύγουν τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Αυτά τα μέτρα είχαν σκοπό την επίτευξη «ανοσίας αγέλης».

Ο Giesecke ήταν κρατικός επιδημιολόγος της Σουηδίας μεταξύ 1995 και 2005. Θεωρείται μέντορας του Anders Tegnell, ο οποίος ανέλαβε το ρόλο το 2013.

Γράφοντας στο The Lancet τον Μάιο, ο Giesecke είπε ότι πιστεύει ότι «όλοι θα εκτεθούν» στον ιό κάποια στιγμή και ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι θα μολυνθούν» - αλλά πολλοί θα έχουν αδύναμα ή ήπια συμπτώματα.

«Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε αυτήν την εξάπλωση: ένα lockdown μπορεί να καθυστερήσει σοβαρές περιπτώσεις για λίγο, αλλά μόλις μειωθούν οι περιορισμοί, οι περιπτώσεις θα επανεμφανιστούν. Περιμένω ότι όταν μετράμε τον αριθμό των θανάτων από το COVID-19 σε κάθε χώρα σε ένα χρόνο από τώρα, τα στοιχεία θα είναι παρόμοια, ανεξάρτητα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί».

Ότι ακριβώς συμβαίνει δηλαδή σε όλες τις χώρες του κόσμου συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία εξαιτίας του lockdown παρουσίασε ύφεση 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Μιλώντας για τον νέο του ρόλο στην ΠΟΥ σε συνέντευξή του στο UnHerd, ο Giesecke είπε ότι η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την ανταπόκριση της Σουηδίας στην πανδημία έχει γίνει πιο ευνοϊκή από τις αρχές του έτους (μόνο στην Ελλάδα συνεχίζουν να αγνοούν τα στοιχεία) . «Τότε πίστευαν ότι ήμασταν τρελοί», ανέφερε.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει την επιτυχία της Σουηδίας στον κορωνοϊό - Αναβαθμίζει τον εμπνευστή της «ανοσίας της αγέλης»"

Κοροναϊός: 2.000 έλεγχοι στο ΚΥΤ Μόριας μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη δομή

Με στόχο την ανάσχεση της αυξητικής πορείας κρουσμάτων της νόσου του κοροναϊού στη Λέσβο, αλλά και των επιπτώσεων από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της νόσου στον καταυλισμό των 12.500 προσφύγων και μεταναστών στο ΚΥΤ της Μόριας, επισκέφθηκε σήμερα το νησί, κλιμάκιο υγειονομικών με επικεφαλής τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Αρκουμανέα, το Διοικητή του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και το Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου Χρήστο Ροϊλό.

Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης το μεσημέρι στο κτήριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, άμεσα με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το ερχόμενο Σαββάτο, θα πραγματοποιηθούν 2.000 έλεγχοι στον περίγυρο του σημείου διαμονής του ασθενούς πρόσφυγα στη Μόρια. Ενώ όπως είπε ο κ. Αρκουμενέας, με εντολή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια έχουν προκηρυχθεί θέσεις γιατρών για να στελεχωθεί τόσο το Νοσοκομείο Μυτιλήνης όσο και το ΚΥΤ της Μόριας. «Το ενδιαφέρον μας για το νησί είναι πολύ μεγάλο. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία στο νησί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και η κατάσταση στη Μυτιλήνη με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Εκεί σημειώθηκε η ανάγκη τήρησης των μέτρων που έχουν ληφθεί, «μέτρα τα οποία δεν είναι τιμωρητικά αλλά είναι αναγκαίο να τηρηθούν».

Ο Διοικητής του νοσοκομείου Μυτιλήνης Γιώργος Καμπούρης έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα ίδρυσης ιατρείου covid 19 για την αποσυμφόρηση του ΤΕΠ του νοσοκομείου και στην σημασία της συνεργασίας και τήρησης πλαισίου αρμοδιοτήτων με στόχο την ανάσχεση της αυξητικής πορείας κρουσμάτων.

Ας σημειωθεί εδώ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης στις δυο παθολογικές κλινικές που έχουν μετατραπεί σε κλινικές covid 19, και στη Μονάδα λοιμωδών, σήμερα νοσηλεύονται 22 άτομα εκ των οποίων τα δυο διασωληνωμένα. Από τις 12 Αυγούστου όταν και ξεκίνησε το κύμα της πανδημίας έχουν εντοπισθεί 110 κρούσματα από τα οποία τα πέντε απεβίωσαν.

Λόγω της εμφάνισης τριών κρουσμάτων σε υγειονομικούς στο Νοσοκομείο έχει ανασταλεί πλήρως η λειτουργία των Τακτικών Χειρουργείων μέχρι νεότερης επανεκτίμησης των δεδομένων της πανδημίας. Επίσης έχουν περιορισθεί τα ραντεβού των ασθενών στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία. Τέλος είναι υπό περιορισμό το επισκεπτήριο των ασθενών.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: 2.000 έλεγχοι στο ΚΥΤ Μόριας μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη δομή"

Σε καραντίνα μετά από δύο κρούσματα Covid-19 η δομή φιλοξενίας στα Οινόφυτα

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε αιτούμενος άσυλο 45 ετών, ο οποίος διέμενε στη δομή φιλοξενίας Οινοφύτων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο 45χρονος, με καταγωγή από το Ιράκ, είναι πατέρας μονογονεϊκής οικογένειας, ενώ η κόρη του δεν έχει νοσήσει. Το κρούσμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ήπια συμπτώματα, όπου και νοσηλεύεται. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ιχνηλάτηση των επαφών του και ελήφθη δειγματοληπτικό τεστ από 18 άτομα, εκ των οποίων μια γυναίκα 27 ετών από τη Συρία ανιχνεύθηκε θετική στον ιό. Η 27χρονη, επίσης αιτούσα ασύλου, θα παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό με την οικογένειά της. Η εκ νέου διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, τίθεται άμεσα, έως και τις 16/09/2020, σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα) η δομή φιλοξενίας στα Οινόφυτα, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε καραντίνα μετά από δύο κρούσματα Covid-19 η δομή φιλοξενίας στα Οινόφυτα"

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Σέιχ Σου, Κασσάνδρα και Σιθωνία, λόγω πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς

Σε επιφυλακή θα είναι αύριο οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς, μεταξύ των άλλων περιοχών, και σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι λόγω του υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σέιχ Σου, στη Θεσσαλονίκη, από τις 11 σήμερα το βράδυ, έως τις 6 το πρωί του Σαββάτου.

Επίσης, απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει από τις 7.30 το πρωί της Παρασκευής έως τις 7.30 το πρωί του Σαββάτου, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στις περιοχές Μεσονήσι και Κορυφογραμμή, από Κασσανδρινό έως Αγ. Παρασκευή και στη Σιθωνία, στο όρος Δραγουντέλι.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Σέιχ Σου, Κασσάνδρα και Σιθωνία, λόγω πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς"

Μεταναστευτικό - Στήριξη Κουρτς στην Ελλάδα: Εάν υποχωρήσουμε απέναντι στις πιέσεις του Ερντογάν, τότε καληνύχτα Ευρώπη

Τη στήριξη της Ελλάδας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ώστε να μην υποχωρήσει η Ευρώπη στις πιέσεις της Τουρκίας με αιχμή το μεταναστευτικό, ζήτησε για μια ακόμη φορά ο Αυστριακός καγκελάριος. Εστιάζοντας στην προκλητική στάση της Άγκυρας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς διεμήνυσε τα εξής: «Εάν υποχωρήσουμε απέναντι στις πιέσεις του Ερντογάν και της Τουρκίας, τότε καληνύχτα Ευρώπη».

Έφερε για μια ακόμη φορά το παράδειγμα της έντασης που έστησε η Αγκυρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Για να μην επαναληφθεί το 2015, πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα κατά τον καλύτερο τρόπο στην προστασία των εξωτερικών συνόρων», σημείωσε ο Αυστριακός καγκελάριος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό της Kronen Zeitung, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επεσήμανε πως η απόφαση του ανοίγματος των συνόρων στις προσφυγικές ροές τότε ήταν λανθασμένη και τόνισε πως με ικανοποίηση βλέπει μια αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη αναφορικά με το θέμα, εξηγώντας πως το βάρος μετατοπίζεται πλέον στην παρακολούθηση των συνόρων και τη θέσπιση κανόνων για τις ΜΚΟ.

Από την κριτική του Αυστριακού καγκελάριου, ωστόσο, δεν ξέφυγε για μια ακόμη φορά ο Τούρκος πρόεδρος.

«Οι εικόνες που φθάνουν σε εμάς από τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι τρομακτικές και δύσκολα μπορούμε να τις αντικρίσουμε», έλεγε με αφορμή τα γεγονότα στον Εβρο τον Φεβρουάριο ο καγκελάριος της Αυστρίας, που εκτιμούσε πως «η τρέχουσα κατάσταση δεν αποτελεί σύμπτωση, αλλά πρόκειται για μία συνειδητή, οργανωμένη επίθεση από την τουρκική πλευρά».

«Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως όπλο»

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επαναλαμβάνει πως κανείς δεν πρέπει να επιτρέψει στον Τούρκο πρόεδρο να τον εκβιάζει και συνέχισε για τον Ερντογάν λέγοντας πως εκμεταλλεύεται όσους βρίσκονται σε φυγή, χρησιμοποιώντας τους ως όπλο.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας εκβιάζει», ανέφερε και σε παλαιότερες δηλώσεις του για την Τουρκία ο Σεμπάστιαν Κουρτς, στις αρχές του καλοκαιριού, και κάλεσε την Ευρώπη να αντιμετωπίσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό απέναντι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταναστευτικό - Στήριξη Κουρτς στην Ελλάδα: Εάν υποχωρήσουμε απέναντι στις πιέσεις του Ερντογάν, τότε καληνύχτα Ευρώπη"

Αν. Μεσόγειος: Η απάντηση της Ρωσίας για τις Navtex της Τουρκίας

Σε απόρριψη των ισχυρισμών ότι η Ρωσία στηρίζει την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, προχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

«Δεν αναζητούμε να επωφεληθούμε από διασυνοριακές διαφωνίες. Η προσέγγιση αυτή ισχύει και στην Ανατολική Μεσόγειο, μία εκρηκτική περιοχή. Η Ρωσία υπερασπίζεται την επίλυση των διαφωνιών μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου», σημείωσε.

Η κ. Ζαχάροβα, χαρακτήρισε επίσης προκλητικούς τους ισχυρισμούς ότι οι «επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οφείλονται στη στήριξη της Μόσχας.

Στο ίδιο κλίμα κινείται η ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα.

«Η Ρωσία πραγματοποιεί τακτικά τις στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Σε περίπτωση ναυτικών ασκήσεων ειδοποιείται η Παγκόσμια Υπηρεσία Προειδοποίησης Πλοήγησης (WWNWS), ενώ για αεροπορικές ασκήσεις ακολουθείται η διμερής διαδικασία.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αν. Μεσόγειος: Η απάντηση της Ρωσίας για τις Navtex της Τουρκίας"

Βρήκαν «κόλπο» για να μη φοράνε μάσκες & να μην μπορούν να τους πουν τίποτα

Ψευδή πιστοποιητικά ζητούν από ιατρούς του Κιλκίς πολίτες, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι για να μην φορέσουν μάσκα για τον κορωνοϊό ή για να αποφύγουν το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος.

«Πρόσφατα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι συμπολίτες μας να απευθύνονται σε ιδιώτες-κυρίως- ιατρούς και να ζητούν από αυτούς την έκδοση ιατρικών πιστοποιητικών, που να βεβαιώνουν ότι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, ώστε να μην τηρήσουν την εφαρμογή του μέτρου της χρήσης μάσκας για την προφύλαξη από την COVID-19 ή να αποφύγουν την πληρωμή προστίμου όταν έχουν προβεί σε παράβαση» επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης και ο γενικός γραμματέας, Αναστάσιος Βαμβακάς.

Ο Ιατρικός Σύλλογος σημειώνει ότι ότι ελάχιστοι, ευτυχώς ιατροί, «υποκύπτουν στις πιέσεις των πολιτών και προχωρούν στην αδικαιολόγητη έκδοση τέτοιων βεβαιώσεων».

«Αυτού του είδους οι τακτικές προσβάλλουν τον ιατρικό κόσμο, συντηρούν και επαυξάνουν θεωρίες συνωμοσίας και κάνουν τους πολίτες καχύποπτους απέναντι σε κάθε ιατρό», προσθέτει ο Σύλλογος και συστήνει στα μέλη του «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στην έκδοση βεβαιώσεων και να τις εκδίδουν μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο, τηρώντας τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρήκαν «κόλπο» για να μη φοράνε μάσκες & να μην μπορούν να τους πουν τίποτα"

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα 14 ημερών οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Ουαλία από έξι ελληνικά νησιά

Ακόμα πέντε ελληνικά νησιά τοποθετήθηκαν από την τοπική κυβέρνηση της Ουαλίας στη λίστα των περιοχών από τις οποίες οι αφίξεις θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών.

Μετά από τη Ζάκυνθο, το μέτρο του αυτοπεριορισμού θα ισχύει από τα ξημερώματα της Παρασκευής για όσους ταξιδεύουν από τη Μύκονο, τη Λέσβο, την Πάρο, την Αντίπαρο και την Κρήτη.

Μέχρι αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση της Ουαλίας ακολουθούσε τις αποφάσεις της κεντρικής Kυβέρνησης του Λονδίνου στο θέμα της καραντίνας. Ωστόσο, ο Ουαλός Υπουργός Υγείας Βον Γκέθινγκ δήλωσε ότι η απόφαση για τα ελληνικά νησιά λήφθηκε λόγω του μεγάλου αριθμού εισαγόμενων κρουσμάτων στην Ουαλία από τουρίστες που επιστρέφουν από τα συγκεκριμένα νησιά.

Την ίδια στιγμή πάντως, αναλλοίωτη θα παραμείνει αυτή την εβδομάδα η λίστα της βρετανικής Κυβέρνησης με τις χώρες από τις οποίες οι αφίξεις στην Αγγλία θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών λόγω αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Αυτό σημαίνει ότι παρά τις πιέσεις προς την κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου από τις τοπικές κυβερνήσεις της Ουαλίας και της Σκωτίας, η Ελλάδα παραμένει στην «πράσινη» λίστα.

Σημειώνεται πως η Σκωτία επιβάλλει από σήμερα καραντίνα δύο εβδομάδων στις αφίξεις από Ελλάδα.

ΚΥΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Σε καραντίνα 14 ημερών οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Ουαλία από έξι ελληνικά νησιά"

Στόλτενμπεργκ (ΝΑΤΟ): Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε διάλογο – Διαψεύδει η Αθήνα

Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να προχωρήσουν σε διάλογο αναφορικά με την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ , με την Αθήνα όμως να διαψεύδει τις δηλώσεις αυτές.
«Μετά τις συζητήσεις μου με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποσυμπίεσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο η Αθήνα διαψεύδει τον Στόλτενμέργκ. Διπλωματικές πηγές της Αθήνας, αναφέρουν ότι «οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.
Και σημειώνουν: «Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Στη δήλωσή του ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ακόμη: «Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους συμμάχους για να βρω μια λύση στις εντάσεις στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ».
Και σημειώνουν: «Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γγ του ΝΑΤΟ, μετά από συζήτηση που είχε με τις δύο πλευρές, τους έδωσε ένα έγγραφο με όλες τις προτάσεις του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση στην περιοχή. Ωστόσο το έγγραφο αυτό δεν ικανοποιούσε την ελληνική πλευρά σχετικά με την αποχώρηση του τουρκικού σεισμογραφικού «Oruc Reis» από την θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επικοινωνία Ερντογάν – Μέρκελ

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έκανε βήμα πίσω στην επιθετική πολιτική του.
Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν επιτέθηκε για άλλη μια φορά κατά της Ελλάδας, λέγοντας πως «είναι απαράδεκτο η εγωιστική και άδικη στάση της Ελλάδας να υποστηρίζεται από ορισμένες χώρες».
Άλλωστε η επιθετική ρητορική όλο αυτό το διάστημα δεν έχει τελειωμό και αυτό αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις υπουργών του κόμματός του.
Με δηλώσεις του σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ τόνισε ότι «υπάρχουν νταήδες που δύσκολα μπορείς να συνεννοηθείς. Για παράδειγμα η Γαλλία. Δεν είσαι εγγυήτρια δύναμη, δεν έχεις συμφωνίες, ούτε είσαι ο εκπρόσωπος της ΕΕ, με ποιο δικαίωμα έρχεσαι εδώ; Αν νομίζει ότι θα βγεις μόνος σου και θα πεις “θα κάνω τον ήρωα”, πάει, αυτή η εποχή πέρασε. Εμείς δεν επιδιώκουμε ένταση ή νταηλίκι. Εμείς με ειλικρινή και ξεκάθαρο τρόπο, με πίστη, γνώση, λογική και δίκαιο διεκδικούμε τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα μας. Κανείς δεν μπορεί να το εμποδίσει αυτό».
Συνεχίζοντας είπε «θα έρθουν και θα φύγουν όπως ήρθαν. Εσείς εάν προσπαθείτε να αλλάξετε τις ισορροπίες στη “νότια Κύπρο”, αυτό δεν θα φέρει την ειρήνη αλλά τη σύγκρουση, δεν θα φέρει τη λύση αλλά τη μη επίλυση του ζητήματος».
Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφερόταν στην απόφαση των ΗΠΑ να άρει μερικώς το αμερικανικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί το 1987 στην Κύπρο για τους μη φονικούς εξοπλισμούς.
Την απόφαση ανακοίνωσε ο ίδιος υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο. Με χαρά ανακοινώνω ότι εμβαθύνουμε την συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός υπουργός.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στόλτενμπεργκ (ΝΑΤΟ): Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε διάλογο – Διαψεύδει η Αθήνα"

Κορωνοϊός: Στα 241 τα νέα κρούσματα - Τα μισά στην Αττική - 5 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 241 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα

Αναλυτικότερα τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν:

31 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

118 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 23 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 5 συνδέονται με συρροές

12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή, ενώ 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με συρροές

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κυκλάδων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

12 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10998, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

2174 (19.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4843 (44.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

exelixi3_9



39 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 10 (25.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 154 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

xartis3_9



Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 278 θανάτους συνολικά στη χώρα. 102 (36.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στα 241 τα νέα κρούσματα - Τα μισά στην Αττική - 5 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο"

Στάση εργασίας των εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο στις 8 Σεπτεμβρίου

Στάση εργασίας θα κάνουν στις 8 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο νοσοκομείο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, ενώ θα έχουν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, ζητούν να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα και να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Επίσης, να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και καταγραφή ως επαγγελματικής ασθένειας κάθε κρούσματος σε εργαζόμενους και να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και νοσηλευομένων. Να προσληφθούν μόνιμοι Ιατροί Εργασίας και Τεχνικοί Ασφαλείας στις μονάδες υγείας και πρόνοιας.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Στάση εργασίας των εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο στις 8 Σεπτεμβρίου"

Τι απαντά η Ελλάδα στο «καζάν – καζάν»: Διάλογος με όρους και χωρίς σημαδεμένη τράπουλα

Σαφές πλαίσιο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα θέτει η κυβέρνηση, διαμηνύοντας πως είναι στο χέρι της Άγκυρας να επιλέξει αποκλιμάκωση ή κυρώσεις από την ΕΕ και τονίζοντας ότι η Αθήνα είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά με όρους και χωρίς απειλές.

Ήταν χαρακτηριστική δε η απάντηση της κυβέρνησης δια του εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στο «καζάν - καζάν» του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εμφανίζεται τώρα να ζητά διάλογο για μία λύση από την οποία θα βγουν κερδισμένες και οι δύο χώρες.

«Υπάρχει τεράστιο περιθώριο για να υπάρχουν αμοιβαία επωφελείς λύσεις χωρίς να υπάρχει σημαδεμένη τράπουλα», είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει συμφωνία για την ΑΟΖ και με την Τουρκία, «διάλογος όμως με απειλές δε γίνεται. Η Ελλάδα δε σύρεται δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται».

Σχολιάζοντας ειδικότερα το άρθρο της Μιλέτ, που εμφανίζει τον Ερντογάν να ζητά πλέον διάλογο με την Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι είναι προς το συμφέρον και της ίδιας της Τουρκίας και όλων των λαών της περιοχής, η ειρηνική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων.

«Ελπίζουμε το κλίμα να οδηγήσει την τουρκική ηγεσία να ξανασκεφτεί και να καταλάβει ποιο είναι το δικό της συμφέρον και α προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου που είναι συγκεκριμένο και αφορά τις διερευνητικές που σταμάτησαν το Μάρτιο του 2016» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, εκτιμώντας ότι εταίροι και σύμμαχοι διαπιστώνουν ότι η Άγκυρα απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή ενώ η Ελλάδα την ενισχύει, ενώ χαρακτήρισε σε αυτή την κατεύθυνση θετικό το σταμάτημα προκλητικής ρητορείας, εφόσον φυσικά μεταφραστεί και σε πράξεις.

Στο ερώτημα εάν ανησυχεί η κυβέρνηση πως η Άγκυρα θα τραβήξει και άλλο το σκοινί, δεδομένου ότι στις 13 Σεπτεμβρίου οπότε λήγει η τουρκική Navtex ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δίνει συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακκελαροπούλου θα βρίσκεται στο Καστελόριζο, ο κ. Πέτσας απάντησε με νόημα: «Θα θέλαμε να δούμε την Τουρκία να κινείται σε έμπρακτη αποκλιμάκωση, ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποδόμησε εξάλλου την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος με την προειδοποίηση της τουρκικής προεδρίας να μην αγγίξει κανείς τους Τούρκους δημοσιογράφους στο Καστελόριζο.

Τόνισε πως όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται εντός ελληνικής επικράτειας είναι ασφαλείς και πως η ελευθερία του Τύπου προστατεύεται απόλυτα στην Ελλάδα.

«Επομένως δεν μπορεί να γίνουν υποδείξεις αυτής της μορφής στην Ελλάδα» διαμήνυσε με νόημα στην Άγκυρα, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει να έχει τεθεί ζήτημα ασφάλειας των Τούρκων δημοσιογράφων στο Καστελόριζο.

Στο ερώτημα εάν ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών του Νότου στις 10 Σεπτεμβρίου, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι σχεδιάζεται αυτό το ραντεβού.

Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τη Γαλλία για τα εξοπλιστικά, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα συζητά και με άλλες χώρες. Ενώ λακωνικά σχολίασε την παρουσία κι της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως το ζήτημα το παρακολουθούν χώρες όλες της περιοχής.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι απαντά η Ελλάδα στο «καζάν – καζάν»: Διάλογος με όρους και χωρίς σημαδεμένη τράπουλα"

Χαμός με δηλώσεις συμβούλου του Μπορέλ - «Ελλάδα και Τουρκία να βάλουν στην άκρη τις "μάτσο" πολιτικές»

Δεν απηχούν τις επίσημες θέσεις της ΕΕ για Ελλάδα και Τουρκία οι προσωπικές απόψεις της ειδικής συμβούλου του Ζοζέπ Μπορέλ Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Νάταλι Τότσι, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ειδικότερα, o Πίτερ Στάνο υπογράμμισε ότι «οι απόψεις και οι θέσεις που μεταφέρονται από τον Ύπατο Εκπρόσωπο σχηματίζονται στις συζητήσεις με τα κράτη-μέλη. 

Η κυρία Τότσι δεν χαράζει πολιτική για την ΕΕ, είναι ειδική σύμβουλος, μεταξύ άλλων ευθυνών που έχει, και οι παρατηρήσεις της είναι προσωπικές και δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις της ΕΕ, δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις και τις θέσεις του Ύπατου Εκπροσώπου».

Η Νάταλι Τότσι σε ανάρτησή της και στο twitter ανέφερε: «Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι παλιά διαμάχη για την κυριαρχία και την ασφάλεια μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου. Μπορεί να επιλυθεί μόνο εάν η Ελλάδα και η Τουρκία κάνουν στην άκρη τις μάτσο πολιτικές και ανακαλύψουν ξανά το πνεύμα της διπλωματίας του σεισμού του '99».
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαμός με δηλώσεις συμβούλου του Μπορέλ - «Ελλάδα και Τουρκία να βάλουν στην άκρη τις "μάτσο" πολιτικές»"

Χωρίς παράβολα αντικαθιστούν τις άδειες οδήγησης που καταστράφηκαν στις πλημμύρες της Εύβοιας

Χωρίς να πληρώσουν παράβολα, θα μπορούν οι πληγέντες της Εύβοιας να αντικαταστήσουν τις άδειες οδήγησης που χάθηκαν ή καταστράφηκαν κατά τις πλημμύρες στις 8 και 9 Αυγούστου 2020, με εγκύκλιο που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Συνεπώς, οι πολίτες θα πρέπει να καταθέσουν όλα τα δικαιολογητικά που προβλέπονται για την έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης, εκτός από εκείνα που αφορούν στα παράβολα.

Προϋπόθεση για να υπάρξει απαλλαγή από την καταβολή των παραβόλων είναι να καταθέσει ο πολίτης στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών μια «Δήλωση απώλειας ή καταστροφής εντύπου άδειας οδήγησης» σε Αστυνομικό Τμήμα. Η συγκεκριμένη Δήλωση πρέπει να έχει υποβληθεί στο Αστυνομικό Τμήμα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Οι αιτήσεις για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων ή απωλεσθέντων εντύπων αδειών οδήγησης μπορούν να υποβληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς παράβολα αντικαθιστούν τις άδειες οδήγησης που καταστράφηκαν στις πλημμύρες της Εύβοιας"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή σε πολλές περιοχές της χώρας

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για αύριο Παρασκευή 04 Σεπτεμβρίου 2020, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε:
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κέρκυρας, ΠΕ Κεφαλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Μεσσηνίας)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Σποράδων)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναιιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή σε πολλές περιοχές της χώρας"

Υπουργείο Οικονομικών: Εκτός λειτουργίας έως την Δευτέρα λόγω κορωνοϊού

Την ερχόμενη Δευτέρα θα επιστρέψουν στα γραφεία τους οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών λόγω του επενδυτή με κορωνοϊό που επισκέφθηκε χθες το υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη και Νίκο Παπαθανάση.

Με εντολή της υπηρεσιακής γραμματέως οι υπάλληλοι του υπουργείου αποχώρησαν και στο κτίριο του υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης πρόκειται να γίνει απολύμανση στους χώρους

Η εκκένωση του κτιρίου γίνεται βάση του πρωτοκόλλου που πρέπει να ακολουθηθεί σε τέτοιες περιπτώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι λίγα λεπτά πριν αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη και ενώ, όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν είχαν συναντήσει ακόμη τον πρωθυπουργό, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Νίκος Παπαθανάσης ενημερώθηκαν, ότι σε υπηρεσιακή συνάντηση που είχαν χθες (02.09.2020) στο υπουργείο με επενδυτές από το εξωτερικό, ο ένας εξ αυτών διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό.

Έτσι, ακολουθώντας κατά γράμμα το υγειονομικό πρωτόκολλο, Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Παπαθανάσης, αντί να φύγουν για Θεσσαλονίκη, έφυγαν για τα σπίτια τους όπου θα «μπουν» σε… καραντίνα.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Οικονομικών: Εκτός λειτουργίας έως την Δευτέρα λόγω κορωνοϊού"

Κυπριακή αντι-Navtex απάντηση στην τουρκική για την άσκηση του ρωσικού στόλου με πραγματικά πυρά

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε σήμερα αντι-NAVTEX, στην οποία αναφέρεται πως η τουρκική NAVTEX σε σχέση με τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εκδόθηκε σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Προστίθεται πως ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή αρμοδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα.

Επίσης, σε NAVTEX που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρεται πως οι ρωσικές ναυτικές ασκήσεις θα διεξαχθούν από τις 17 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου σε περιοχή που δεσμεύτηκε με βάση τις ακόλουθες συντεταγμένες:

35-40.00N 035-00.00E
35-40.00N 035-20.00E
34-40.00N 035-36.00E
34-43.00N 034-40.00E

Η περιοχή χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη για τη ναυσιπλοΐα και γίνεται έντονη σύσταση σε όλα τα σκάφη να μην εισέρχονται στην περιοχή.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυπριακή αντι-Navtex απάντηση στην τουρκική για την άσκηση του ρωσικού στόλου με πραγματικά πυρά"

Εικόνες από τη συγκέντρωση εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας: «15 μαθητές στο τμήμα τώρα»

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης (3/9) εκπαιδευτικοί ζητώντας τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη και μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών.

Το κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση απηύθυνε η ΔΟΕ.

Οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί διεκδικούν τη μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές και εύρεση χώρων για να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες. Ενδεικτικό είναι και το σύνθημα «15 μαθητές στο τμήμα τώρα» που ήταν γραμμένο σε χαρτόνια.

Επίσης, ζητούν μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, ζητούν τη διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.

Τέλος, επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης (τροπολογία, Π.Ν.Π., κλπ) που επιτρέπει κάμερες στα σχολεία και on - line μετάδοση των μαθημάτων.



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Εικόνες από τη συγκέντρωση εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας: «15 μαθητές στο τμήμα τώρα»"

Σε καραντίνα προληπτικά και ο Πλακιωτάκης μετά τους Γεωργιάδη – Παπαθανάση

Άλλος για… καραντίνα; Μέσα σε λίγες ώρες τρεις υπουργοί της κυβέρνησης τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό γιατί συνάντησαν επενδυτή που είναι θετικός στον κορονοϊό! Μετά τους Γεωργιάδη και Παπαθανάση στον… πάγκο και ο Πλακιωτάκης. Τι λέει στο newsit.gr ο υπουργός Ναυτιλίας.
Μια συνάντηση “αποδεκατίζει” την κυβέρνηση. Μετά την ενημέρωση πως οΆδωνις Γεωργιάδης και ο Νίκος Παπαθανάσης τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό έως ότου να βγουν τα αποτελέσματα από το τεστ για κορονοϊό, σε καραντίνα μπαίνει και ο Γιάννης Πλακιωτάκης
Όπως και οι Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Παπαθανάσης, έτσι και ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ενημερώθηκε σήμερα (03.09.2020) ότι σε υπηρεσιακή συνάντηση που είχε χθες στο υπουργείο με επενδυτές από το εξωτερικό, ένας εξ αυτών διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό.
Όπως έκαναν ο υπουργός και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, έτσι και ο υπουργός Ναυτιλίας ακολούθησε το υγειονομικό πρωτόκολλο και μπήκε σε… προληπτική καραντίνα έως ότου σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ διαγνωστεί αρνητικός.
Πλακιωτάκης στο newsit.gr: Το Σάββατο το τεστ
Εισαγόμενο και μάλιστα από το Ισραήλ είναι το κρούσμα που διαγνώστηκε θετικό στο κορονοϊό και το οποίο ήρθε σε επαφή, στα πλαίσια υπηρεσιακής συνάντησης με τους τρεις υπουργούς της κυβέρνησης.
Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης μέχρι αυτή την ώρα είναι ασυμπτωματικός ενώ το Σάββατο θα γίνουν τα τεστ. “Για προληπτικούς λόγους έχουμε μπει σε καραντίνα. Απομονωμένος για όσο χρειαστεί εδώ στο σπίτι. Το τεστ θα γίνει το Σάββατο γιατί πρέπει να περάσουν κάποιες συγκεκριμένες ημέρες, μήπως και εμφανίσουμε κάποια συμπτώματα. Αυτή την στιγμή είμαστε ασυμπτωματικοί. Έτσι το Σάββατο θα κάνουμε το τεστ και θα περιμένουμε τα αποτελέσματα. Χθες ήρθαμε σε επαφή με το κρούσμα, το οποίο μας ήρθε από το εξωτερικό και συγκεκριμένα το Ισραήλ. Βέβαια κατά την συνάντηση τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, είχαμε και μάσκες και αποστάσεις ασφαλείας, αλλά εντάξει ποτέ δεν ξέρεις”. 
Αποχαιρέτα τη Θεσσαλονίκη που χάνεις… 
Ο Γιάννης Πλακιωτάκης είναι ο τρίτος υπουργός της κυβέρνησης που μπαίνει σε κατ’ οίκον περιορισμό προληπτικά και περιμένει να μάθει τα αποτελέσματα του τεστ για κορονοϊό εξαιτίας συνάντηση με επενδυτή που βρέθηκε θετικός. 
Νωρίτερα και λίγο πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο για να ταξιδέψουν με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη.
Λίγα λεπτά πριν αναχωρήσουν για τη Θεσσαλονίκη και ενώ, όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν είχαν συναντήσει ακόμη τον πρωθυπουργό, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Νίκος Παπαθανάσης ενημερώθηκαν, ότι σε υπηρεσιακή συνάντηση που είχαν χθες (02.09.2020) στο υπουργείο με επενδυτές από το εξωτερικό, ο ένας εξ αυτών διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό.
Έτσι, ακολουθώντας κατά γράμμα το υγειονομικό πρωτόκολλο, Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Παπαθανάσης, αντί να φύγουν για Θεσσαλονίκη, έφυγαν για τα σπίτια τους όπου θα «μπουν» σε… καραντίνα και θα μείνουν σε απομόνωση στο έως ότου σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ διαγνωστούν αρνητικοί.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε καραντίνα προληπτικά και ο Πλακιωτάκης μετά τους Γεωργιάδη – Παπαθανάση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news