facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Reuters: Η Ελλάδα άντλησε σήμερα 2,5 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλό κόστος

Η Ελλάδα άντλησε σήμερα 2,5 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλό κόστος, με την επανέκδοση ενός 10ετούς ομολόγου που προσέλκυσε ισχυρή ζήτηση, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. Η τελική τιμολόγηση του ομολόγου οδήγησε σε μία απόδοση 1,21% -1,23%, που είναι η χαμηλότερη που έχει υπάρξει ποτέ για τη χώρα σε οποιαδήποτε έκδοση ομολόγου, αναφέρει το δημοσίευμα, παραπέμποντας σε δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, ενώ προσθέτει ότι η ζήτηση των επενδυτών υπερέβη τα 18 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα, προσθέτει το Reuters, εξέδωσε ένα 10ετές ομόλογο τον Ιούνιο, αντλώντας τότε 3 δισ. ευρώ με μία απόδοση 1,57%, εκμεταλλευόμενη τις ιστορικά χαμηλές αποδόσεις. «Ενισχύσαμε τη ρευστότητα του 10ετούς ομολόγου που εκδόθηκε τον Ιούνιο για να έχουμε έναν τίτλο μεγέθους αναφοράς με όρους Ευρωζώνης και για να είναι αυτός πιο ελκυστικός για τους επενδυτές», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, λόγω των αγορών τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σημειώνει, επίσης, ότι η Ελλάδα, που επέστρεψε στις διεθνείς αγορές ομολόγων το 2017, έχει ένα «μαξιλάρι» 34 δισ. ευρώ από πόρους του ESM που δεν έχει χρησιμοποιήσει και από τη ρευστότητα που πήρε από τις αγορές, έχοντας αντλήσει φέτος 7,5 δισ. ευρώ με εκδόσεις ομολόγων.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Η Ελλάδα άντλησε σήμερα 2,5 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλό κόστος"

Σε καραντίνα 10 ημερών το γηροκομείο στο Μαρούσι μετά τα 19 κρούσματα

Σε καθεστώς καραντίνας για τις επόμενες 10 ημέρες μπήκε το γηροκομείο Cantaurea στο Μαρούσι. Στο γηροκομείο εντοπίστηκαν 19 κρούσματα κορωνοϊού, σημαίνοντας συναγερμό στον ΕΟΔΥ.

Με βάση την σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής κανένας εργαζόμενος δεν έχει διαγνωστεί θετικός, ωστόσο αναμένονται και άλλα αποτελέσματα.

Από τους ηλικιωμένους που βρίσκονται στο γηροκομείο, ένας έχει εμφανίσει πυρετό ενώ οι υπόλοιποι που βρέθηκαν θετικοί είναι προς το παρόν ασυμπτωματικοί.

Οι οκτώ πρώτοι ασθενείς μεταφέρθηκαν στην κλινική Παμμακάριστος και οι υπόλοιποι αναμένεται να μεταφερθούν στον Ευαγγελισμό. Τα κρούσματα στη συγκεκριμένη μονάδα διαπιστώθηκαν ύστερα από τους ελέγχους που έκανε χθες ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Ιατρικό Σύλλογο Αττικής, παρουσία μάλιστα, του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε καραντίνα 10 ημερών το γηροκομείο στο Μαρούσι μετά τα 19 κρούσματα"

Τουρκική NAVTEX για ασκήσεις του ρωσικού Ναυτικού στην περιοχή που θα περιπολεί το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ!

Μια ιδιαίτερα περίεργη NAVTEX εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας της Τουρκίας. Σύμφωνα με αυτή δεσμεύονται περιοχές στις περιοχές ερευνών των ερευνητικών σκαφών Όρουτς Ρέις και Μπάρμπαρος για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, όχι του τουρκικού αλλά του ρωσικού Ναυτικού!

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον της υπόθεσης που αποκτά ευρύτερες γεωστρατηγικές προεκτάσεις, είναι ότι οι περιοχές που θα πραγματοποιήσει ασκήσεις το ρωσικό Ναυτικό συμπίπτουν με τις περιοχές που θα πραγματοποιήσει ασκήσεις το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκόλ στην ανατολική Μεσόγειο μαζί με το ΠΝ και την ΠΑ!

Σύμφωνα με τη NAVTEX της Αττάλειας μεταξύ 8 και 22 Σεπτεμβρίου όπως αναφέρεται στο τουρκικό διαδίκτυο (ή στις 8 και 22 Σεπτεμβρίου όπως λέει η NAVTEX) στην περιοχή που δραστηριοποιείται το Όρουτς Ρέις και η άλλη μεταξύ 17 και 25 Σεπτεμβρίου στην περιοχή που δραστηριοποιείται το άλλο τουρκικό σκάφος Μπάρμπαρος.
Η κίνηση του ρωσικού Ναυτικού να παρεμβληθεί στην ανάπτυξη του γαλλικού αεροπλανοφόρου και στις ασκήσεις που θα πραγματοποιήσει με τις ΕΔ είναι τουλάχιστον περίεργη.

TURNHOS N/W : 1103/20
MEDITERRANEAN SEA
1. RUSSIAN FIRING EXERCISE, ON 17 AND 25 SEP 20 FROM 0600Z TO 1500Z WILL TAKE PLACE IN AREA BOUNDED BY THE FOLLOWING COORDINATES:
35 40.00 N - 035 00.00 E
35 40.00 N - 035 20.00 E
34 40.00 N - 035 36.00 E
34 43.00 N - 034 40.00 E
2. CAUTION IS ADVISED FOR NOT INTERFERING WITH R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON SURVEY ACTIVITIES PROMULGATED WITH FA18-0999/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 251600Z SEP 20.

TURNHOS N/W : 1102/20

MEDITERRANEAN SEA

1. RUSSIAN FIRING EXERCISE, ON 08 AND 22 SEP 20 FROM 0600Z TO 1500Z WILL TAKE PLACE IN AREA BOUNDED BY THE FOLLOWING COORDINATES:

35 37.00 N - 030 00.00 E

35 37.00 N - 030 31.00 E

35 16.00 N - 030 31.00 E

35 16.00 N - 030 00.00 E

2. CAUTION IS ADVISED FOR NOT INTERFERING WITH R/V ORUÇ REIS, ATAMAN AND CENGIZHAN SURVEY ACTIVITIES PROMULGATED WITH FA58-1093/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 221600Z SEP 20.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκική NAVTEX για ασκήσεις του ρωσικού Ναυτικού στην περιοχή που θα περιπολεί το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ!"

Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη Γαλλία - Ξεπέρασαν τα 7.000 το τελευταίο 24ωρο

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 7.017 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα -- μια πολύ μεγάλη αύξηση από τα 4.982 που καταγράφηκαν χθες, Τρίτη και τρίτη φορά από τότε που άρχισε η επιδημία που ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων παραμένει πάνω από 7.000.

Ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που βρίσκεται στο νοσοκομείο, παρότι παραμένει αρκετά χαμηλότερος από την κορύφωσή του με 32.292 ασθενείς που κατέγραψε στις 14 Απριλίου, έχει αυξηθεί για πέμπτη συνεχή ημέρα σε 4.632.

Ο αριθμός των ανθρώπων στη Γαλλία που έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19 αυξήθηκε κατά 25 για να ανέλθει στις 30.686, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων πλέον ανέρχεται σε 293.024.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη Γαλλία - Ξεπέρασαν τα 7.000 το τελευταίο 24ωρο"

Η αδερφή της 13χρονης για τον άγριο ξυλοδαρμό στη Λαμία: «Μία κοπέλα έκατσε πάνω της και οι άλλες την κλοτσούσαν»

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξυλοδαρμός μίας 13χρονης κοπέλας στη Λαμία από τρεις 17χρονες, με την αδερφή του θύματος να περιγράφει το περιστατικό.

«Είχε αίματα στο πρόσωπο και δαγκωματιές. Πήγα στο πάρκο και είδα τα κορίτσια που την είχαν χτυπήσει και είπαν ότι δεν υπήρχε κάποιος σοβαρός λόγος», ανέφερε αρχικά στο MEGA η αδερφή της 13χρονης.

Στη συνέχεια περιέγραψε τους τραυματισμούς που έχει υποστεί η αδερφής της από την άγρια επίθεση: «Έχει δαγκωματιές στο πρόσωπο και μώλωπες. Πονάει στα πλευρά γιατί την κλοτσούσαν, ενώ η μία κοπέλα είχε κάτσει πάνω της για να την ακινητοποιήσει».

«Έχει υποστεί ψυχολογικό σοκ και δεν θέλει να βγει έξω», συμπλήρωσε η αδερφή της 13χρονης.

«Με το ένα κορίτσι είχε διαφωνία και την απειλούσε ότι θα την βρει και θα την χτυπήσει, όμως η αδερφή μου δεν έδινε σημασία. Η αδερφή μου ρώτησε "γιατί πας και λες τέτοια για μένα" και εκείνη άρχισε να την χτυπάει και μετά ακολούθησαν και οι άλλες δύο».



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Η αδερφή της 13χρονης για τον άγριο ξυλοδαρμό στη Λαμία: «Μία κοπέλα έκατσε πάνω της και οι άλλες την κλοτσούσαν»"

Οι Τούρκοι «εγκλώβισαν» ηλεκτρονικά φρεγάτα του ΠΝ - Το ESM ανίχνευσε συχνότητες βολής (βίντεο)

Οι Τούρκοι προκαλούν με κάθε τρόπο στο Αιγαίο, μετά το συμβάν με την φρεγάτα «Λήμνος», η οποία συγκρούστηκε με την «Κεμάλ Ρέις» ένα ακόμα περιστατικό έλαβε χώρα.

Αυτή τη φορά Τούρκοι «εγκλώβισαν» με τα ραντάρ τους ελληνική φρεγάτα, (εγκλωβισμό για βολή πυραύλου) περιστατικό ανάλογο με την επιθετική κίνηση που είχαν κάνει και στη γαλλική φρεγάτα ανοιχτά της Λιβύης.

Το συμβάν έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και είχαμε τις παρενοχλήσεις του ελληνικού Super Puma στη Χάλκη, αλλά και των ελληνικών μαχητικών που επέστρεφαν από την Κύπρο.
Πρόκειται για μια προκλητικότατη ενέργεια από πλευράς Άγκυρας, με τα ελληνικά πληρώματα να αντιδρούν ψύχραιμα και με βάση εντολών.

Το σίγουρο είναι οτι η Άγκυρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να κλιμακώσει την ένταση και να «προκαλέσει» ατύχημα.




pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Τούρκοι «εγκλώβισαν» ηλεκτρονικά φρεγάτα του ΠΝ - Το ESM ανίχνευσε συχνότητες βολής (βίντεο)"

Κοροναϊός: Αεροπορική οδηγία της ΥΠΑ για τους ταξιδιώτες από Ρωσία

Αεροπορική οδηγία (notam) που αφορά τους ταξιδιώτες από Ρωσία και θα ισχύει από την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου έως και την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 τα μεσάνυχτα εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ covid-19 από τα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και με ανώτατο όριο 500 επιβάτες την εβδομάδα. Ειδικότερα με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19 προβλέπεται ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Ρωσία θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί με τη μέθοδο PCR, (λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος), μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.

Οι επιβάτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν στις ελληνικές ελεγκτικές αρχές αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον Covid-19 από πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο στην αγγλική γλώσσα το οποίο θα περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο τους και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητάς τους.

Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν αν οι επιβάτες έχουν πιστοποιητικό με αρνητικό τεστ πριν την πτήση, καθώς η απουσία του υποχρεώνει την αεροπορική εταιρεία να μην επιβιβάσει τον επιβάτη.

Ταυτόχρονα παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ πριν την άφιξη στην Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι πριν από την αποδοχή των επιβατών για επιβίβαση, οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν αν ο επιβάτης διαθέτει έγκυρη φόρμα PLF, με κωδικό QR, καθώς θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο. Αεροπορικές εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με αυτές τις υποχρεώσεις ελέγχου, θα είναι υπεύθυνες για τον επαναπατρισμό των επιβατών με έξοδα της εταιρείας.

Οι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας που έρχονται στην Ελλάδα θα επανυποβάλλονται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό ιατρικό έλεγχο για covid-19. Έως την έκδοση των αποτελεσμάτων του εργαστηριακού ελέγχου οι επιβάτες θα παραμένουν σε περιορισμό στον τόπο προσωρινής διαμονής τους. Επίσης όλοι οι επιβάτες πρέπει να φέρουν αποδεικτικό κράτησης ξενοδοχείου ή άλλα κατάλληλα έγγραφα, από τα οποία προκύπτει ο τόπος προσωρινής διαμονής τους στη χώρα.

Παράλληλα, η αεροπορική οδηγία προβλέπει ανώτατο όριο εισόδου 500 ατόμων την εβδομάδα από την Ρωσία και μόνο στους αερολιμένες Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου. Από την notam εξαιρούνται τα προγράμματα επαναπατρισμού Ελλήνων. Στα πρόσωπα που παραβιάζουν το μέτρο της Ελεγχόμενης εισόδου μονίμων κατοίκων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και χωρίς να θίγονται οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Αεροπορική οδηγία της ΥΠΑ για τους ταξιδιώτες από Ρωσία"

Σέρρες: Χειροπέδες σε σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών Νιγρίτας μετά από μήνυση κρατούμενου για απειλή

Σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών Νιγρίτας Σερρών συνελήφθη, ύστερα από μήνυση κρατούμενου ότι τον απείλησε ενόψει κατάθεσης που επρόκειτο να δώσει στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας για την παράνομη εισαγωγή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού («ρούτερ») που εντοπίστηκε το προηγούμενο διάστημα στο εσωτερικού του καταστήματος κράτησης.

Ο 41χρονος υπάλληλος κρατείται προκειμένου να οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σερρών, ενώ η εις βάρος του δικογραφία αφορά τα αδικήματα της απειλής, της παράβασης καθήκοντος και της παράνομης βίας.

Ο αιγυπτιακής καταγωγής κρατούμενος, καταδικασθείς σε πολυετή κάθειρξη για παράνομη διακίνηση, κατήγγειλε ότι δέχθηκε απειλή κατά της ζωής του, όπως επίσης ότι θα μεταφερθεί σε άλλη φυλακή εάν δεν καταθέσει ευνοϊκά για τον υπάλληλο ενόψει της έρευνας που ξεκίνησε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σέρρες: Χειροπέδες σε σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών Νιγρίτας μετά από μήνυση κρατούμενου για απειλή"

Συναγερμός σε οίκο ευγηρίας στο Μαρούσι: Εντοπίστηκαν 18 κρούσματα – Σπεύδει ο Χαρδαλιάς

Δεκαοχτώ κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν σε οίκο ευγηρίας στο Μαρούσι, σύμφωνα με τον Ant1. Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού, αμέσως ειδοποιήθηκαν οι συγγενείς ενώ οι 8 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Παμμακάριστος και οι 10 στον Ευαγγελισμό.

Οι συγγενείς των τροφίμων έχουν ενημερωθεί ενώ έχει ξεκινήσει και η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους. Στον ΕΟΔΥ σήμανε αμέσως συναγερμός ενώ στο σημείο σπεύδει ο Νίκος Χαρδαλιάς, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Ο οίκος ευγηρίας στο Μαρούσι τέθηκε σε καραντίνα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, τα κρούσματα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο του προγράμματος για τις δομές που είναι σε εξέλιξη.

Επτά κρούσματα στο γηροκομείο στο Μαρούσι βρέθηκαν προχθές και ακολούθησαν τεστ σε όλους τους φιλοξενούμενους και τους εργαζομένους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Τα αποτελέσματα βγήκαν πριν από λίγο και διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των θετικών είναι 18, όλοι ηλικιωμένοι, κάτι που έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αρμόδιες αρχές και τους συγγενείς τους.

233 κρούσματα σήμερα 2/9

Στα 233 είναι τα κρούσματα σήμερα 2/9, όπως ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ. Από αυτά τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί δύο νέοι θάνατοι από τον κορονοϊό.

Συνολικά, οι νεκροί στην Ελλάδα είναι 273. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10.757.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός σε οίκο ευγηρίας στο Μαρούσι: Εντοπίστηκαν 18 κρούσματα – Σπεύδει ο Χαρδαλιάς"

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα δύο «συγκάτοικοι» του Σομαλού στη Μόρια

Συνολικά πέντε μέρες με συμπτώματα κορωνοϊού παρέμεινε σε σκηνή έξω από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών στη Μόρια, ο 40χρονος Σομαλός, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό. 

Ήδη γίνεται σαφάρι ελέγχων και ιχνηλατήσεων στο σημείο, τόσο από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, όπως επίσης και από αστυνομικούς για να διαπιστώσουν τις επαφές του Σομαλού, αλλά και των δύο ατόμων που ήταν μαζί του και έχουν μπει από την πρώτη στιγμή σε καραντίνα.

Από τη Λέσβο στην Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 40χρονος έλαβε άσυλο και στις 17 Ιουλίου αποφάσισε να ταξιδέψει στην Αθήνα προκειμένου να βρει δουλειά. Στα μέσα Αυγούστου πήγε στον Άλιμο να ζητήσει στέγη από κάποια δομή μεταναστών, αλλά δεν βρήκε άκρη. 

Ο πρόσφυγας γύρισε - άτυπα - πίσω στο νησί, λαμβάνοντας την απόφαση να μείνει σε σκηνή έξω από τη Δομή Φιλοξενίας. Κοντά του ήταν ακόμη δύο άτομα, τα οποία συνάντησε στις 21 Αυγούστου. Στις 28 ανέβασε πυρετό και χθες μετέβη άμεσα στο ιατρείο που διαθέτει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Από εκεί κρίθηκε απαραίτητο να διακομισθεί άμεσα στο Βοστάνειο νοσοκομείο του νησιού.

«Ήρθε στο νοσοκομείο και νοσηλεύεται στην κλινική Covid που έχουμε. Το νοσοκομείο έχει σχέδιο και ανταποκρίνεται μέχρι στιγμής. Είχε τα συμπτώματα και του έγινε το τεστ», δήλωσε στο protothema.gr, ο Στρατής Κλεάνθης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείο. Όπως μας εξήγησε ο κ. Κλεάνθης ήδη έχουν μπει σε καραντίνα τα δύο άτομα τα οποία ήταν μαζί του.

«Χθες αισθάνθηκε αδιαθεσία έχοντας κάποια συμπτώματα. Επισκέφθηκε το ιατρείο εκεί δίπλα στο ΚΥΤ και από εκεί διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης», είπε από τη μεριά του ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης και συνέχισε: «Λαμβάνονται δείγματα από μεγάλο πληθυσμό διαμενόντων στο ΚΥΤ και δίπλα από το ΚΥΤ. Ιχνηλατούνται στη συνέχεια τα άτομα τα οποία ήταν πλησίον της σκηνής αυτής».

Ήδη το νησί μετράει πάνω από 100 κρούσματα κορωνοϊού. Συνολικά 17 άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ενώ άλλοι έξι ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Σε καραντίνα δύο «συγκάτοικοι» του Σομαλού στη Μόρια"

Διαψεύδει την Die Welt ο Ασκόι: Το δημοσίευμα είναι προϊόν φαντασίας

Το δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt το οποίο είχε κάνει λόγο για διαταγή του Ταγίπ Ερντογάν προς του στρατηγούς του προκειμένου να βυθίσουν κάποιο ελληνικό πολεμικό πλοίο ή να καταρρίψουν ελληνικό μαχητικό, διέψευσε πριν από λίγη ώρα με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ασκόι.

O εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, διέψευσε το δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt και ισχυρίστηκε πως η είδηση είναι δημιούργημα φαντασίας».

Στη συνέχεια της δήλωσής του στρέφει τα βέλη του προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα λέγοντας ότι «οι κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον της χώρας μας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας βασιζόμενος σε αυτό το δημοσίευμα, δείχνει πως η χώρα αυτή βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα της Ανατολικής Μεσόγειο και είναι αποτέλεσμα της προβοκατόρικης πολιτικής της που δεν αρμόζει στη διεθνή πρακτική και το δίκαιο».

Και καταλήγει λέγοντας ότι «Αντί οι ελληνικές αρχές να ασχολούνται με αυτά τα ψέματα, ας σταματήσουν τις κινήσεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει την Die Welt ο Ασκόι: Το δημοσίευμα είναι προϊόν φαντασίας"

Υπουργείο Εργασίας: Υπερωρία μίας ώρας την ημέρα για την αναπλήρωση της καραντίνας

Το Υπουργείο Εργασίας τροποποίησε υπέρ των εργαζόμενων τη διάταξη (η οποία θα περιλαμβάνεται στην υπό έκδοση ΠΝΠ) που προέβλεπε την αναπλήρωση των ημερών της καραντίνας εντός τετραμήνου, μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και εργατολόγων.

Συγκεκριμένα η διάταξη ανέφερε αρχικά πως ο εργαζόμενος που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για επτά ή 14 ημέρες, όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο λόγω του κορωνοϊού, θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές του από τον εργοδότη, αλλά όταν επιστρέφει θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας, εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας.

Η τροποποιημένη διάταξη θα προβλέπει πως οι μισές ημέρες της καραντίνας θα επιβαρύνουν τον εργοδότη (πληρώνει έτσι κι αλλιώς μισθό και εισφορές) και οι άλλες μισές τον εργαζόμενο που υποχρεώνεται να αναπληρώσει με υπερωρίες την καραντίνα, οι οποίες όμως δε θα υπερβαίνουν τη μία ώρα ημερησίως.

Η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου το πρωί, σχολιάζοντας την αρχική διάταξη έκανε λόγο για «σκόπιμη αντεργατική εμμονή» της κυβέρνησης που σχεδιάζει «οι εργαζόμενοι, οι οποίοι λόγω καραντίνας μένουν στο σπίτι, όταν γυρνάνε στη δουλειά τους θα δουλεύουν τρεις ώρες παραπάνω την ημέρα απλήρωτοι. Δηλαδή, την καραντίνα θα την πληρώσουν με απλήρωτες υπερωρίες οι εργαζόμενοι. Θα δουλεύουν 11ωρο για να καλύψουν τις ημέρες που υποχρεωτικά ο ΕΟΔΥ τους έθεσε σε καραντίνα»

Για καταστρατήγηση του 11ωρου ανάπαυσης επέκρινε το υπουργείο και ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, συμπληρώνοντας ότι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ η προληπτική καραντίνα λογίζεται ως άδεια ασθενείας.

Συγκερκριμένα ο κ. Καρούζος επεσήμανε τα εξής:

1) Για πρώτη φορά στη χώρα μας, προβλέπεται μια τέτοια άδεια, ομολογουμένως με καθυστέρηση στην έκτακτη συγκυρία του Covid-19. Μέχρι σήμερα, η πρακτική ήταν ο περιστασιακός χειρισμός εκ μέρους του ΕΟΔΥ στην αντιμετώπιση του θέματος. Από περιστατικά που μου αναφέρθηκαν, προέκυψε η εκ μέρους του ΕΟΔΥ χορήγηση άδειας ασθενείας. Αυτό με καθυστέρηση.

Ξαφνικά, η περιστασιακή αυτή πρακτική του ΕΟΔΥ καταργείται. Αντίθετα με ότι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες όπως π.χ. Ιταλία κλπ., όπου η άδεια αυτή χορηγείται ως άδεια ασθενείας και επιδοτείται από τον κρατικό ασφαλιστικό φορέα, στη χώρα μας υιοθετείται άλλη πρακτική.

2) Το σχέδιο της διάταξης δημιουργεί σοβαρά ζητήματα τεχνικής φύσεως αλλά και ουσιαστικού εργατικού δικαίου. Έτσι, πέραν από την τεχνική λογιστική γραφειοκρατία που θα προκύψει, ως προς το ουσιαστικό εργατικό δίκαιο, καταστρατηγείται ο θεσμός και η αμοιβή της υπερεργασιακής και υπερωριακής απασχόλησης. Ήδη ο Ν. 3986/2011, οριοθέτησε το σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, με την υποχρέωση να τηρούνται οι 40 ώρες εβδομαδιαίως κατά μέσο όρο απασχόλησης.

Επίσης, η οποιαδήποτε υπέρβαση του νομίμου εβδομαδιαίου ωραρίου στη χώρα μας προβλέπει διατυπώσεις και αυστηρές κυρώσεις, ενώ απαιτείται συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για την έγκριση σε ετήσια βάση του αριθμού υπερωριών πέραν από το όριο του νόμου. Εν προκειμένω, με τη διάταξη δεν τίθεται κανένα απολύτως όριο στον εργοδότη, αφού αυτός μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο πέραν των 40 ωρών, 3 ώρες, με βάση τη διάταξη, αλλά και επιπλέον αυτού, υπερεργασιακά και υπερωριακά, δηλαδή για απίστευτα εξοντωτικό ωράριο.

Αμφιβάλλω δε, αν μια επιχείρηση θα μπορεί να μείνει ανοιχτή σε λειτουργία στη διάρκεια μιας ημέρας, ώστε ο εργαζόμενος να παρέχει την εργασία που οφείλει.

Τέλος, είναι σίγουρο ότι θα καταστρατηγηθεί η υποχρέωση από το ευρωπαϊκό και ελληνικό εργατικό δίκαιο του 11ωρου ανάπαυσης του εργαζομένου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Εργασίας: Υπερωρία μίας ώρας την ημέρα για την αναπλήρωση της καραντίνας"

Καραμανλής-Τζιτζικώστας: Στο επίκεντρο τα μεγάλα έργα στην Κεντρική Μακεδονία

Τα μεγάλα έργα της Περιφέρειας, το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και ο συγκοινωνιακός χάρτης της Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης.

O κ. Καραμανλής αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε:

«Νομίζω πρέπει να ξεκινήσω από μία παραδοχή: Στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα χρωστάμε όλοι. Και δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για δικαιολογίες και για μεγάλα λόγια. Έχουμε δρομολογήσει μια σειρά έργων. Για μένα το πιο σημαντικό από όλα έχει να κάνει με το Flyover, το οποίο είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί πολύ σύντομα και θα ακούσετε τις ανακοινώσεις από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες. Αλλά συζητήσαμε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τον φίλο μου Απόστολο, και ζητήματα τα οποία ταλαιπωρούν την πόλη της Θεσσαλονίκης και ξεκινάω από τα δύσκολα εδώ και πολύ καιρό. Και αυτό έχει να κάνει με το Μετρό και με τον ΟΑΣΘ.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση του ΟΑΣΘ δεν είναι ικανοποιητική. Θα έλεγα ότι είναι πολύ δύσκολη. Όμως πρέπει να σας θυμίσω ότι παραλάβαμε έναν Οργανισμό υπό διάλυση, με 212 λεωφορεία. Τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα: Έχουμε φέρει 180 νέα λεωφορεία με τη σύμβαση που κάναμε με τα ΚΤΕΛ. Και σήμερα με το Δήμαρχο, τον κ. Ζέρβα, παραλάβαμε τα νέα λεωφορεία που σιγά σιγά έρχονται με μία καινούρια μεταρρύθμιση, αυτή των leasing. Η εικόνα λοιπόν, θα αλλάξει πολύ σύντομα. Αυτό είναι η μεσοπρόθεσμη λύση. Η μακροπρόθεσμη λύση έχει να κάνει με το μεγάλο διαγωνισμό που θα γίνει για τα νέα λεωφορεία, ο οποίος όμως θα πάρει τουλάχιστον 18 μήνες, γιατί μιλάμε για ένα μεγάλο διεθνή διαγωνισμό.

Για το Μετρό, η κατάσταση γνωρίζουμε ότι είναι φοβερά ασφυκτική. Πρέπει πολύ σύντομα να προχωρήσουμε. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει μία προσφυγή και ασφαλιστικά μέτρα στις αρχές Σεπτεμβρίου. Εδώ θα μου επιτρέψετε να πω ότι ευθύνη έχουνε και αυτοί που κάνουν τις προσφυγές και σταματούν τα έργα. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη.

Δεν σταματάμε εκεί όμως. Έχουμε προχωρήσει όλο το σχεδιασμό για την επέκταση του Μετρό στα βορειοδυτικά. Ήδη θα ξεκινήσουν σύντομα οι λεγόμενες πρόδρομες εργασίες, όπως και ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί όλες οι γεωτεχνικές μελέτες για την επέκταση του Μετρό στο Αεροδρόμιο.

Κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ σε μία πολύ μεγάλη ευκαιρία που έχει όλη η Ελλάδα, που έχει όμως κυρίως και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Και πρόκειται για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτά συζητήσαμε σήμερα με πολύ μεγάλη προσοχή, έτσι ώστε πολύ σύντομα, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, να έχουμε παρουσιάσει ένα πολύ συγκεκριμένο οδικό χάρτη για σημαντικά μεγάλα έργα, που θα αλλάξουν την όψη της Κεντρικής Μακεδονίας. Για άλλη μία φορά ευχαριστώ τον κ. Τζιτζικώστα για το χρόνο του, η συνεργασία μαζί του είναι εξαιρετική και θέλω να πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα δούμε τις ανακοινώσεις να παίρνουν σάρκα και οστά».

Ο κ. Τζιτζικώστας από την πλευρά του δήλωσε:

«Υποδέχτηκα με μεγάλη χαρά σήμερα έναν καλό φίλο, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, τον Κώστα Καραμανλή και το Γενικό Γραμματέα Υποδομών, τον κ. Καραγιάννη, με τους οποίους συζητήσαμε για μία σειρά από σημαντικά έργα που δρομολογούμε στην περιοχή μας.

Πρώτα απ’ όλα, θέλω να πω και οφείλω να το πω δημόσια, θέλω να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ. Γιατί ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών προχώρησαν άμεσα με τρεις βασικές εκκρεμότητες, που έμεναν για πολλά χρόνια στα συρτάρια του Υπουργείου Υποδομών.

Και αναφέρομαι στα τρία έργα ευθύνης της Εγνατίας Οδού, που είναι το ‘ορφανό’ χιλιόμετρο στην Ποτίδαια της Χαλκιδικής, η σύνδεση του λιμανιού Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ και ο δρόμος Θέρμης- Γαλάτιστας.

Πρέπει να πω ότι πλέον έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, έχουν δρομολογηθεί τα έργα και έτσι σύντομα η περιοχή μας θα βρει λύση σε αυτά τα τρία έργα που ταλαιπωρούσαν ιδιαίτερα και τους πολίτες και τους επισκέπτες, αλλά και την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια της περιοχής μας.

Επίσης να πω ότι σε πολύ καλό επίπεδο βρίσκεται η διαδικασία του Flyover. Είμαστε κοντά στη δημοπράτηση, κάτι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας, θα αναβαθμιστούν οι μεταφορές όλης της Βόρειας Ελλάδας και ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη θα υπάρξει σημαντική αποσυμφόρηση.

Μία άλλη σειρά έργων που τρέχουμε με το Υπουργείο Υποδομών και βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο είναι τα ΣΔΙΤ για τα 40 νέα σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία. Προχωράνε ταχύτατα, θα είμαστε πάρα πολύ σύντομα μπροστά σε έναρξη των εργασιών και νομίζω πραγματικά ότι αυτά τα έργα θα αναβαθμίσουν την ποιότητα των υπηρεσιών εκπαίδευσης προς τους μαθητές και ταυτόχρονα θα επιτύχουν τη βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης σε όλη την Περιφέρεια μας.

Συζητήσαμε για το Ταμείο Ανάκαμψης, τη μεγάλη ευκαιρία που έχει η χώρα μας τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια. Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο Υποδομών τις προτάσεις μας για ένταξη σημαντικών έργων, που είναι όμως έργα ρεαλιστικά, όχι φαραωνικά έργα ιδιαίτερης σημασίας για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οδικά και κτιριακά και πολλά άλλα. Και αυτά τα έργα, αφού τα αξιολογήσει το Υπουργείο Υποδομών στη συνέχεια, το επόμενο διάστημα, θα προχωρήσουμε σε επίσημες ανακοινώσεις.

Επίσης συζητήσαμε για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και συντήρησης του οδικού δικτύου όλης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πρέπει να πω ότι το Υπουργείο Υποδομών είναι δίπλα μας από την πρώτη στιγμή και στηρίζει ουσιαστικά για να μπορούμε να θωρακίσουμε αντιπλημμυρικά την περιοχή μας και να συντηρήσουμε τους δρόμους μας, πέρα από τα χρήματα που αντλούμε από ευρωπαϊκούς πόρους.

Συζητήσαμε το ζήτημα του Μετρό και ενημερώθηκα για την πορεία των εργασιών στη βασική γραμμή του Μετρό. Υπογράμμισα την ανάγκη άμεσα να προχωρήσουμε στην επέκταση του Μετρό βορειοδυτικά και ανατολικά, κάτι που γίνεται και προχωρά, με αρκετά ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ κάναμε και μία συζήτηση για τον ΟΑΣΘ και το μέλλον του Οργανισμού.

Η πραγματικότητα είναι ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και η πραγματικότητα είναι ότι οι συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται. Υπάρχει βελτίωση. Πριν από ένα χρόνο η κατάσταση που παρέλαβε η σημερινή διοίκηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών ήταν ακόμη χειρότερη. Σήμερα φαίνεται ένα φως στο τούνελ. Όμως ξέρουμε καλά ότι οι λύσεις έχουν δρομολογηθεί, ότι η εικόνα θα πάρει χρόνο για να αλλάξει, αλλά σε κάθε περίπτωση ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε εδώ, σε συνεργασία και με τους άλλους τοπικούς φορείς, αλλά και με το Υπουργείο, να επιταχύνουμε τη λύση για τον ΟΑΣΘ. Η ταλαιπωρία του κόσμου θα τελειώσει και θα τελειώσει σύντομα».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Καραμανλής-Τζιτζικώστας: Στο επίκεντρο τα μεγάλα έργα στην Κεντρική Μακεδονία"

Κορωνοϊός: Στα 233 τα νέα κρούσματα - 87 στην Αττική, 26 «εισαγόμενα»

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 233 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα. 

Αναλυτικά τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν:

20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

87 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 12 κρούσματα συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 16 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

17 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας


- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

15 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 9 συνδέονται με συρροή

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 1 αναφέρει επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 7 προέκυψαν από προληπτικό έλεγχο

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 στο ΚΥΤ Λέσβου και 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με συρροή

6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10.757, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

2141 (19.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4779 (44.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

exelixi02


38 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 10 (26.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 154 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

hartis02


Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 273 θανάτους συνολικά στη χώρα. 99 (36.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στα 233 τα νέα κρούσματα - 87 στην Αττική, 26 «εισαγόμενα»"

Εμφραγμα με τα τεστ κορωνοϊού στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

«Λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουργήθηκε αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8 Σεπτεμβρίου".
Τα παραπάνω δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε μέλη του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για το θέμα της μη αποστολής δειγμάτων για test κορονοϊού, στο ΕΚΕΑ.
Ο κ. Κοντοζαμάνης προσθέτει ότι «προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, αποφασίστηκε η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ και η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου».
Σημειώνει επίσης, ότι στο ΕΚΕΑ εξετάζονται περίπου 1.000 από τα 13.000 τεστ μοριακού ελέγχου που πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο καθημερινά στη χώρα, όπως επίσης ότι το ΕΚΕΑ ολοκληρώνει τον εργαστηριακό έλεγχο όλων των δειγμάτων που του αποστέλλονται εντός 24 ωρών και δεν παρατηρείται ουδεμία καθυστέρηση στη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων».

Καταγγελία μελών του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ

Όπως αναφέρουν ο Γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, και τα μέλη του ΔΣ Μαίρη Αγρογιάννηκαι Γιώργος Σιδέρης, η διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας εξέδωσε εντολή προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες (1/9) να μην στέλνουν προς το ΕΚΕΑ δείγματα για test κορονοϊού, γιατί το κέντρο «δεν δύναται να πραγματοποιεί μοριακό έλεγχο για τις δομές των Υγειονομικών Περιφερειών, διότι λόγω αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ».
Την ίδια στιγμή αναφέρουν οι τρεις γιατροί "στα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αλλά και πανελλαδικά, εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων test! Τα δείγματα παραμένουν στα Νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά στα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς εκκρεμεί η απάντηση στον Ευαγγελισμό 160 δειγμάτων, στο δε Σωτηρία 100 δειγμάτων. Είναι δείγματα που λήφθηκαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο".
Σύμφωνα με τα τρία μέλη του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ η δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη και τα εργαστήρια των νοσοκομείων στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού. Ζητούν ανάπτυξη της Π.Φ.Υ., ενίσχυση του ΕΚΕΑ και των νοσοκομείων, δωρεάν test για όλους τους υγειονομικούς και τον πληθυσμό.

Ανδρέας Ξάνθος: Ανικανότητα που βλάπτει τη δημόσια υγεία

Την ώρα που η πανδημία είναι σε έξαρση και αυξάνονται καθημερινά οι ανάγκες διαγνωστικών τεστ στη χώρα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το μεγαλύτερο δημόσιο εργαστήριο που διενεργεί αξιόπιστα και με χαμηλό κόστος μοριακές εξετάσεις για covid-19, δηλώνει επισήμως την αδυναμία του να ανταποκριθεί στο ρόλο του, σχολιάζει ο πρώην υπουργός. «Και μάλιστα με την εξωφρενική αιτιολόγηση ότι υπήρξε «αλόγιστη χρήση εξετάσεων»! Δηλαδή, μας λέει ο Πρόεδρος του ΕΚΕΑ που έχει ορίσει η κυβέρνηση, ότι τα δείγματα που αποστέλλονται από τα δημόσια νοσοκομεία και τα συνεργεία του ΕΟΔΥ είναι περιττά και γίνονται χωρίς λόγο!
Είναι προφανές ότι δεν μπορούν, η Διοίκηση του ΕΚΕΑ και το Υπουργείο Υγείας, να διασφαλίσουν την προμήθεια αντιδραστηρίων στην αιχμή της πανδημίας στη χώρα και ότι αδυνατούν να καλύψουν τις απαιτήσεις της ενισχυμένης επιδημιολογικής επιτήρησης μέσω διευρυμένου testing για τον έλεγχο της διασποράς του ιού στην κοινότητα . Αυτή η ανικανότητα όμως… βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια Υγεία».
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εμφραγμα με τα τεστ κορωνοϊού στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας"

Τουρκικά ΜΜΕ : «Προκλητική η επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο»

H ανακοίνωση της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο, την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου
 για τον εορτασμό της 77ης επετείου απελευθέρωσης του νησιού, προβάλλεται έντονα τις τελευταίες ώρες στα τουρκικά ΜΜΕ, που κάνουν λόγο για μία ακόμη «προκλητική ενέργεια» της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Ελλάδα προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες. Αντί ν’ ακούσει τις εκκλήσεις της Άγκυρας για διάλογο, συνεχίζει τις προκλήσεις στην περιοχή» σχολιάζει το haber7.com, παρουσιάζοντας την είδηση της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελόριζο.

Την ίδια ώρα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τουρκικό τύπο, συνεχίζουν την προπαγάνδα περί «στρατικοποίησης» του Καστελόριζου, που -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους- αντιβαίνει στις Διεθνείς Συνθήκες. 

Σημερινό ρεπορτάζ του TRT World κατέγραψε μάλιστα δραστηριότητες της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Καστελόριζο, με ειδική κάμερα από τις απέναντι τουρκικές ακτές στο Κας. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του TRT World, τα πλάνα που προβλήθηκαν, δείχνουν Έλληνες στρατιώτες να περιπολούν το νησί. 
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικά ΜΜΕ : «Προκλητική η επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο»"

Καφετέριες: Η μεγάλη αλλαγή που έρχεται στην Ελλάδα - Τι δεν θα μπορούν να σου αρνηθούν

Αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου του 2022, ο τρόπος χρέωσης στο delivery και στο take away από καφετέριες, και όχι μόνο, στην Ελλάδα.

Σε δημόσια διαβούλευση είναι αυτές τις ημέρες, το σχέδιο νόμου για την μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών στο περιβάλλον το οποίο θα φέρει αλλαγές αντίστοιχες με αυτές που είχαμε με την πλαστική σακούλα στα σούπερ μάρκετ στον χώρο των καφέ και των καφετεριών.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο από 1η Ιανουαρίου του 2022 θα επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος στα πλαστικά (η στα "χάρτινα" πλαστικοποιημένα) ποτήρια και στα καπάκια τους. Το τέλος έχει ύψος 0,05 ευρώ (σ.σ. είναι αντίστοιχο με το τέλος της πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ, την πρώτη χρονιά του μέτρου) και θα επιβάλλεται χωριστά για το ποτήρι ή τον περίεκτη και το καπάκι του.

Όπως και στην πλαστική σακούλα του σούπερ μάρκετ και εδώ τα επιπλέον 0,10 λεπτά (σ.σ. ποτήρι και καπάκι) δεν θα καταλήγουν στο ταμείο της καφετέριας αλλά θα κατευθύνεται σε ειδικό λογαριασμό στο Πράσινο Ταμείο και θα χρησιμοποιείται για δράσεις προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Με το ποτήρι σου και το τάπερ σου

Για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν το συγκεκριμένο τέλος ή δεν θέλουν να χρησιμοποιούν τα πλαστικά μία χρήσης, από την ίδια ημερομηνία, ο νόμος υποχρεώνει τα καταστήματα καφέ και φαγητού να εξυπηρετούν τον πελάτη στα επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη που φέρει ο ίδιος. Όπως και στα σούπερ μάρκετ έτσι και εδώ αναμένεται το επόμενο διάστημα να αυξηθεί η πώληση από τις αλυσίδες επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών όπως θερμός, τάπερ και μπολ σαλάτας. Στις περιπτώσεις αυτές ο πελάτης δεν θα χρεώνεται το τέλος, περίπτωση αντίστοιχη με αυτή της επαναχρησιμοποιούμενης σακούλας στα σούπερ μάρκετ.

Στο ίδιο νόμο προβλέπεται η κατάργηση πώλησης πλαστικών μίας χρήσης από τα καταστήματα σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα ( 3 Ιουλίου του 2021). Ανάμεσα στα προϊόντα που καταργούνται είναι τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα μίας χρήσης, τα πιάτα, τα καλαμάκια, τα τάπερ μίας χρήσης, το πλαστικό στις μπατονέτες, ακόμη και τα πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών.

Τέλος από τις αρχές του 2023 οι εταιρείες που πωλούν νερό ή αναψυκτικά μέσω καταστημάτων λιανικής θα πρέπει να δημιουργήσουν σύστημα επιστροφής των συσκευασιών όπου ο πελάτης είτε θα λαμβάνει χρήματα για τις συσκευασίες που επιστρέφει είτε κάποια έκπτωση για τις επόμενες αγορές του. Πρόκειται για μία πολιτική που είχε εφαρμοστεί στις γυάλινες συσκευασίες και στην χώρα μας έως και την δεκαετία του '80 και που σήμερα βρίσκει εφαρμογή σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές.

news247
Διαβάστε Περισσότερα » "Καφετέριες: Η μεγάλη αλλαγή που έρχεται στην Ελλάδα - Τι δεν θα μπορούν να σου αρνηθούν"

Ομολογία ερασιτεχνισμού από την Κομισιόν: «Το σχέδιο μας για τα ελληνοτουρκικά είναι να μην έχουμε σχέδιο»

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων σε μία δήλωση που παραπέμπει σε ταινία μαύρης κωμωδίας δήλωσε πως το σχέδιο της Κομισιόν για τα ελληνοτουρκικά είναι να μην έχει σχέδιο!

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει σχέδιο Β, σε περίπτωση «ατυχήματος» στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Στάνο ανέφερε ότι «η πολιτική της ΕΕ στις εξωτερικές υποθέσεις πάντα ήταν ότι πρέπει να ακολουθούμε το σχέδιο Α. Το σχέδιο Β είναι επί της ουσίας να αποφεύγουμε να έχουμε σχέδιο Β ή να αποφεύγουμε την κατάσταση στην οποία χρειάζεται σχέδιο Β».

«Εστιάζουμε λοιπόν – πρόσθεσε – στο να κάνουμε ό,τι μπορούμε, εστιάζουμε όλη μας την ενέργεια και την προσοχή, στο να επιτύχουμε μία λύση και να αποφύγουμε να κλιμακωθεί μία κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε κάτι που κανείς δε θέλει να δει», ανέφερε.

Μάλιστα, σημείωσε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να δει μια ακόμη πιο δραματική κλιμάκωση και ένα ατυχές γεγονός. Γι’ αυτό όλες οι προσπάθειες εστιάζουν στην αποκλιμάκωση και το διάλογο και αυτό συμβαίνει τώρα».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομολογία ερασιτεχνισμού από την Κομισιόν: «Το σχέδιο μας για τα ελληνοτουρκικά είναι να μην έχουμε σχέδιο»"

Οργισμένη αντίδραση της Ελλάδας για την καραντίνα 14 ημερών σε όσους επιστρέφουν στην Σκωτία

Από την μια η TUI ακύρωσε όλα τα πακέτα διακοπών από τον Λαγανά της Ζακύνθου και από την άλλη η Σκωτία επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών σε όσους επιστρέφουν στην χώρα από την Ελλάδα.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο BBC και απαντώντας στο ερώτημα αν μπορεί να καταλάβει την ανάγκη για πιο αυστηρούς περιορισμούς δεδομένης της ανησυχίας που υπάρχει στην Βρετανία για τα κρούσματα στην Ελλάδα είπε:

«Ναι, φυσικά, κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να λάβει τα μέτρα που θεωρεί ότι είναι απαραίτητα για την προστασία της υγείας του πληθυσμού. Αυτό είναι κατανοητό, αν και πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει ό,τι περνά από το χέρι μας, για να ενισχύσουμε [την αντιμετώπιση] της κατάστασης, για να διασφαλίσουμε ότι τόσο οι πολίτες όσο και οι επισκέπτες είναι ασφαλείς».

Είπε ακόμα: «Η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Είμαστε επίσης πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το προβλεπόμενο όριο του Ηνωμένου Βασιλείου – το όριο των 20 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους στις τελευταίες επτά ημέρες. Λαμβάνουμε στοχευμένα μέτρα στη Ζάκυνθο και σε άλλα μέρη και βλέπουμε ότι τα στοχευμένα μέτρα που λαμβάνουμε – περιορισμός των πάρτι, του αριθμού των ατόμων σε μπαρ κλπ. – είναι αποτελεσματικά. Μάλιστα αφαιρέσαμε τους περιορισμούς σε κάποιες περιοχές όπου εφαρμόστηκαν αυτά τα μέτρα, διότι έφεραν αποτέλεσμα. Και τις τελευταίες ημέρες έχει μειωθεί το ποσοστό του κινδύνου, των κρουσμάτων που εντοπίζονται με τα τεστ».

Σε άλλο σημείο είπε ότι «…Στη Ζάκυνθο, κατά τις τελευταίες ημέρες διεξάγουμε ειδικά τεστ, για να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο και παρακολούθηση. Στοχεύουμε λοιπόν στις περιοχές όπου υπάρχει ιδιαίτερη συγκέντρωση περιστατικών και λαμβάνουμε μέτρα. Θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι κάνουμε ό,τι είναι στο χέρι μας και αυτό είναι αποτελεσματικό. Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα δεν έχει αυξηθεί σε ποσοστό που βλέπουμε σε άλλες χώρες, ακόμα και σε χώρες που δεν άνοιξαν στον τουρισμό».

Στο ερώτημα τι θα έλεγε στην βρετανική κυβέρνηση που συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει αν θα κάνει το ίδιο με την Σκωτία απάντησε: «Όπως είπα πριν, είμαστε πολύ χαμηλότερα από το όριο που θέτουν – τα 20 κρούσματα [ανά 100.000 κατοίκους]. Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση, σημειώνεται μείωση του μέσου ποσοστού [μόλυνσης] και λαμβάνουμε συγκεκριμένα, στοχευμένα μέτρα όπου βλέπουμε ιδιαίτερη συγκέντρωση περιπτώσεων, μέτρα που υπήρξαν επιτυχή και έφεραν αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες. Πιστεύω, λοιπόν, ότι κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, για να διασφαλίσουμε πως κάθε άνθρωπος που έρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ασφαλής στην Ελλάδα. Φυσικά ο καθένας πρέπει να επιδεικνύει μια αυτοσυγκράτηση, να καταλαβαίνει ότι είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι, δεν είναι ακριβώς το ίδιο όπως σε παλαιότερα χρόνια. Θα πρέπει λοιπόν όλοι μας να διατηρούμε τον έλεγχο της κατάστασης, να φοράμε μάσκες όπου απαιτείται, να τηρούμε τους κανόνες κλπ., ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα είναι ασφαλείς».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργισμένη αντίδραση της Ελλάδας για την καραντίνα 14 ημερών σε όσους επιστρέφουν στην Σκωτία"

Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί – Συγκέντρωση αύριο έξω από το υπουργείο Παιδείας

Νέα συγκέντρωση πραγματοποιούν την Πέμπτη 3/9 στις 13:30 έξω από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων οι εκπαιδευτικοί ζητώντας τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη και μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών.

Κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων απευθύνει η ΔΟΕ.

Αναλυτικότερα, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί διεκδικούν τη μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές και εύρεση χώρων για να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες. Επίσης, ζητούν μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, ζητούν τη διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.

Τέλος, επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης (τροπολογία, Π.Ν.Π., κλπ) που επιτρέπει κάμερες στα σχολεία και on - line μετάδοση των μαθημάτων.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί – Συγκέντρωση αύριο έξω από το υπουργείο Παιδείας"

Πρέσβειρα ΗΠΑ στην Κύπρο: Η άρση του εμπάργκο δεν αφορά τη Τουρκία

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ δήλωσε σήμερα πως η απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο που επιβλήθηκε στην Κύπρο καθόσον αφορά τους μη φονικούς εξοπλισμούς δεν αφορά την Τουρκία αλλά τη μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την αντιμετώπιση παραγόντων με κακή δράση στην περιοχή.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές αντιδράσεις είπε πως «οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Τουρκία για την απόφασή τους χθες βράδυ», παροτρύνοντας όπως μη υπάρξει μια υπερβολική αντίδραση για αυτήν.

«Η απόφαση αυτή δεν αφορά την Τουρκία. Αυτή η απόφαση αφορά μια μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την αντιμετώπιση παραγόντων με κακή δράση στην περιοχή», ανέφερε. Πρόσθεσε πως «η Τουρκία είναι ένας πολύ πολύτιμος σύμμαχος των ΗΠΑ. Είναι σύμμαχος και εταίρος στο ΝΑΤΟ. Εκτιμούμε τη σχέση μας με την Τουρκία. Είναι περίπλοκη. Αλλά δεν έχουμε σχέσεις συναλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε.

Η κ. Γκάρμπερ είπε πως η απόφαση των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο θα έχει ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2020 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Υπογράμμισε πως αυτή η απόφαση δεν αντικατοπτρίζει μια αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ για διευθέτηση του Κυπριακού. «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε μια συνολική διευθέτηση για επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που θα ωφελήσει όλους τους Κυπρίους καθώς και την ευρύτερη περιοχή», επεσήμανε.

Σημειώνοντας πως κάποιοι θα ρωτήσουν αν οι ΗΠΑ κάνουν αυτό το βήμα ως απάντηση στις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα υπογράμμισε πως «η απάντηση είναι όχι».

Η κ. Γκάρμπερ υπενθύμισε πως η νομοθεσία που κατέστησε δυνατή τη λήψη της απόφασης που ανακοινώθηκε καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει τις προσπάθειές της για εφαρμογή ισχυρών κανονισμών κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και για χρηματοπιστωτική ρυθμιστική εποπτεία, και να κάνει τα απαραίτητα βήματα για άρνηση πρόσβασης σταρωσικά πολεμικά πλοία στα λιμάνια της για ανεφοδιασμό και υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας πως «οι ΗΠΑ προτρέπουν την Κυπριακή Δημοκρατία να κάνει αυτά τα βήματα».

«Πιστεύουμε ότι η Ρωσία παίζει έναν πολύ αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή, ειδικότερα στη Συρία, και μπορείτε να δείτε τον αντίκτυπο που έχει αυτό στο νησί με τη ροή των μεταναστών που έρχονται από τη Συρία για παράδειγμα», ανέφερε. Σημείωσε πως αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο θα συνεχίσουν να συζητούν με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως το πράττουν εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα.

Η κ. Γκάρμπερ είπε πως η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Ο Κύπρος είναι ένας σημαντικός εταίρος, και ένα παράγοντας κλειδί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Είπε πως η αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ εδώ και μήνες στο θέμα αυτό είναι συνέπεια του αυξανόμενου συνεταιρισμού της χώρας με την Κυπριακή Δημοκρατία στα θέματα ασφάλειας και του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ αξιολογούν την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή αυξανόμενης στρατηγικής σημασίας σε μια εποχή μεγάλου ανταγωνισμού ισχύος.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο μελλοντικής παρουσίας αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η κ. Γκάρμπερ είπε πως στο πλαίσιο της αυξανόμενης διμερούς σχέσης τους στον τομέα της ασφάλειας με την Κυπριακή Δημοκρατίας, οι ΗΠΑ διεξήγαγαν τον τελευταίο καιρό ορισμένες ασκήσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά αυτές δεν είχαν άμεση σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή.

Σημείωσε, περαιτέρω, πως υπήρξε αυξημένος αριθμός επισκέψεων αμερικανικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια πέρσι και πως προσβλέπουν και σε άλλες τέτοιες επισκέψεις στο μέλλον.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρέσβειρα ΗΠΑ στην Κύπρο: Η άρση του εμπάργκο δεν αφορά τη Τουρκία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news