facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Μύκονος: Λουκέτο σε «Nammos» και «Σκορπιό» – Φόβοι για πλήθος κρουσμάτων κορωνοϊού

Για τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους με σχεδιασμο της ομαδας της ΓΓΠΠ και με την προσωπικη επιμελεια του Νίκου Χαρδαλιά, μιλούσαν τα ρεπορταζ του προηγουμενου Σαββατοκύριακου. Και επιβεβαιωθηκαν μια και σε κλίμα μυστικότητας και με ειδική πτήση οπως επιβεβαιωνει το ρεπορταζ του Πρώτου Θέματος, μικτά κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας «επισκεφθηκαν» το προηγουμενο Σαββατο τα δύο πασίγνωστα bar-restaurant στη Μύκονο, και τέσταραν με μοριακο ελεγχο ολους τους εργαζομενους. Δύο 24ωρα αργοτερα και μετα τα αποτελεσματα φαινεται οτι ο κορωνοϊός «χτυπάει κόκκινο» παρά τις συνεχείς προσπάθειες των αρχών να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Με την απόφαση (ΑΔΑ ΡΩ1Χ46ΜΤΛΒ-Ζ4Ψ) που μολις αναρτηθηκε στην Διαυγεια με υπογραφη του Γενικου Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασιλη Παπαγεωργίου, τα εν λόγω bar-restaurant αναστέλλουν τη λειτουργία τους μέχρι τις 4 του μήνα, ενώ σύμφωνα με πηγές απο το Υπουργείο Υγείας οι προϋποθέσεις επαναλειτουργίας τους θα εξεταστούν από την ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό.
Στην ΓΓΠΠ επικρατεί μεν συναγερμός αλλα αρνούνται να ανακοινωσουν τον αριθμο των κρουσματων, που αναμενονται να ειναι διψηφιος, ενω ειναι σχεδον σιγουρο οτι εχει ηδη ξεκινησει η εξαντλητικη ιχνηλατηση τους.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μύκονος: Λουκέτο σε «Nammos» και «Σκορπιό» – Φόβοι για πλήθος κρουσμάτων κορωνοϊού"

Γαλλία: Σχεδόν 5.000 νέα κρούσματα του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο

Σχεδόν 5.000 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε απόψε στη δημοσιότητα η εθνική αρχή δημόσιας υγείας της Γαλλίας.

4.982 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε η εθνική υγειονομική υπηρεσία στον ημερήσιο απολογισμό που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της.

Ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος από τα 3.082 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την προηγουμένη (τα στοιχεία της Δευτέρας γενικά είναι σε πτώση λόγω του Σαββατοκύριακου, κυρίως με το κλείσιμο των εργαστηρίων) αλλά είναι σταθερός σε σχέση με το Σάββατο και την Κυριακή (5.400, έναντι περισσοτέρων από 7.000 την Παρασκευή).

Το ποσοστό θετικότητας των τεστ (η αναλογία του αριθμού των ατόμων που διαγνώστηκαν θετικά στον ιό σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των ατόμων που υποβλήθηκαν στο διαγνωστικό τεστ) συνεχίζει τη σταθερή άνοδό του: 4,3% τις τελευταίες επτά ημέρες, έναντι 4,2% τη Δευτέρα, 4,1%, την Κυριακή και 3,6% την περασμένη Τετάρτη.

Σε 24 ώρες, άλλοι 19 ασθενείς κατέληξαν από τη νόσο στη Γαλλία, αυξάνοντας σε 30.661 τον συνολικό αριθμό των θανάτων από την αρχή της επιδημίας.

Ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε κατά 15 ασθενείς, για να ανέλθει στους 424.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Σχεδόν 5.000 νέα κρούσματα του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο"

Βανδάλισαν τους τάφους του Παύλου και της Φρειδερίκης στο Τατόϊ

Βανδαλισμοί σημειώθηκαν σήμερα στους τάφους του τέως βασιλιά Παύλου και της Φρειδερίκης που βρίσκονται στο κτήμα Τατοΐου.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το γεγονός έγινε αντιληπτό κατά την απογευματινή περιπολία της Αστυνομίας στον χώρο. Πιο συγκεκριμένα ο σταυρός που βρισκόταν πάνω στους τάφους βρέθηκε σπασμένος σε τρία τμήματα.

Οι ζημιές πρόκειται να αποκατασταθούν άμεσα σύμφωνα με την πρόσφατα εγκεκριμένη μελέτη της Διεύθυνσης Συντήρησης και Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων ενώ σημειώνεται πως έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες καθαρισμού στον χώρο, ολοκληρώνοντας τη συντήρηση των ταφικών μνημείων του Μαυσωλείου.

Τατοι__ταφοι_2
Οι τάφοι του Παύλου και της Φρειδερίκης βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βανδάλισαν τους τάφους του Παύλου και της Φρειδερίκης στο Τατόϊ"

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας και Γαλλίας στη Μεσόγειο – Συμμετέχει και το Charles de Gaulle

Κοινές αεροναυτικές ασκήσεις πρόκειται να πραγματοποιήσουν τις επόμενες ημέρες ελληνικές και γαλλικές δυνάμεις, στις οποίες θα συμμετάσχει το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία οι επιδιώξεις της Τουρκίας ξεπερνούν τις προκλήσεις στην Μεσόγειο και τις απειλές εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, με το Παρίσι να δείχνει αποφασισμένο να αυξήσει περαιτέρω την παρουσία του στην περιοχή.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών, αύριο αναμένεται να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Γαλλίδα ομολόγου του, Φλορένς Παρλί. Χωρίς να έχει γίνει γνωστό το περιεχόμενο της ατζέντας της συνομιλίας των δύο υπουργών, τις τελευταίες ημέρες έχει ξαναζεσταθεί η συζήτηση για ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και για αγορά γαλλικών οπλικών συστημάτων.

Οι συζητήσεις αφορούν όχι μόνο τις φρεγάτες Belh@rra αλλά και την αγορά μαχητικών τύπου Rafale, καθώς και προμήθεια βλημάτων, τορπιλών, ανταλλακτικών, ελικοπτέρων και άλλων υλικών άμεσης προτεραιότητας.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να διαθέσει μέχρι και 10 δισ. ευρώ για αγορές νέων οπλικών συστημάτων, κάποια εκ των οποίων άμεσα, δηλαδή μέσα στους επόμενους μήνες, με στόχο την προμήθεια στρατιωτικού υλικού και ανταλλακτικών άμεσης προτεραιότητας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινές ασκήσεις Ελλάδας και Γαλλίας στη Μεσόγειο – Συμμετέχει και το Charles de Gaulle"

ΗΠΑ: Καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις - Αίρει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Την ιστορική απόφαση των ΗΠΑ να άρουν προσωρινά και μερικώς, το εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ITAR), ανακοίνωσε σήμερα προσωπικά προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Αυτό ανακοίνωσαν στη διάρκεια διάσκεψης τύπου, που παραχώρησαν τηλεφωνικώς στους Ελληνες ανταποκριτές οι βοηθοί Υφυπουργοί Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ για ευρωασιατικές υποθέσεις και Μάικ Μίλεργια στρατιωτικές. 

Η μερική άρση θα ισχύει για ένα χρόνο -με δυνατότητα ανανέωσης- και θα αφορά «μη φονικά» (non lethal) συστήματα. Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ θα είναι βήμα – βήμα, δεν συνδέεται με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε σηματοδοτεί αλλαγή στην πάγια αμερικανική θέση στο Κυπριακό.

Στην ουσία, ωστόσο, στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, σε μια περίοδο που εκείνη επιχειρεί να προκαλέσει ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενδεχομένως, η αμερικανική απόφαση αποτελεί έκπληξη, καθώς είναι γνωστές οι σχέσεις του Τραμπ με τον Ερντογάν.

Σε μια πρώτη αντίδραση, την άποψή του ότι η απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι λανθασμένη, γιατί κατά τον ίδιο δεν θα ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά να προχωρήσει προς την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ.

Ο Ακιντζί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γκάρμπερ, η οποία και τον ενημέρωσε για την απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο πώλησης αμυντικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από την 1η Οκτωβρίου 2020 ως την 30η Σεπτεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ψευδοκράτους, η συνομιλία έγινε ύστερα από πρωτοβουλία της πρέσβειρας των ΗΠΑ, η οποία ανέφερε στον κ. Ακιντζί ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη ενημερώσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την απόφαση αυτή και ότι η ίδια επιθυμούσε να ενημερώσει την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Οργισμένη αντίδραση από την Άγκυρα

Η απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς τους Ελληνοκύπριους, δηλητηριάζει τις ελπίδες για ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι ασύμβατη με το πνεύμα της συμμαχίας, ανέφερε αργά σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση: «Η σημερινή απόφαση των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης αγνοεί την ισότητα και την ισορροπία μεταξύ των δύο λαών στο νησί. Είναι βέβαιο ότι αυτή η απόφαση θα πλήξει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι σε μια περίοδο εν εξελίξει προσπαθειών για μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ΗΠΑ λαμβάνουν μια τέτοια απόφαση που είναι ασύμβατη με το πνεύμα της συμμαχίας.

«Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή τους και να υποστηρίξουν τις υπάρχουσες προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», συμπληρώνει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση: «Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα για την Κύπρο, θα λάβει αποφασιστικά τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων σύμφωνα με τη νομική και ιστορική ευθύνη της».

To αυστηρό μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία

Εν τω μεταξύ, σε νέα καταδίκη των τουρκικών ερευνών προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψουν όλα τα μέρη στο τραπέζι του διαλόγου και για αυτό ακριβώς τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα από την επίδειξη ισχύος.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις - Αίρει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο"

Σχοινάς: Κανένας δεν μπορεί να εκβιάσει την ΕΕ με απειλές ή κραυγές

Καθαρό μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκβιάζεται, έστειλε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha και αναφερόμενος στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας αλλά και τα μέτρα που μελετά η ΕΕ, σημείωσε. «Κανένας δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την ΕΕ με απειλές ή κραυγές. Ψάχνουμε έναν τρόπο να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία στην Τουρκία. Αν στις 25 βρεθούμε σε μια τέτοια κατάσταση είναι λογικό να επιβληθούν κυρώσεις. Αυτή τη στιγμή όλο το πλέγμα των κυρώσεων είναι πάνω στο τραπέζι», ανέφερε ο ίδιος.

Στην ερώτηση ποια θα είναι η κύρωση που θα «πονέσει» περισσότερο ο κ. Σχοινάς απάντησε: «Οι κυρώσεις που πονάνε πιο πολύ είναι οι κυρώσεις που δεν προαναγγέλλονται, είναι οι κυρώσεις που αποφασίζονται και εφαρμόζονται».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχοινάς: Κανένας δεν μπορεί να εκβιάσει την ΕΕ με απειλές ή κραυγές"

Νέο καμπανάκι από την Ε.Ε. στην Τουρκία πριν από τις κυρώσεις

Νέο μήνυμα στην Άγκυρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μεσόγειο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της επιβολής κυρώσεων για την παράνομη συμπεριφορά της έστειλε χθες η Ε.Ε. Στοιχεία για τους λόγους που οδήγησαν σε ναυάγιο τον ελληνοτουρκικό διάλογο μέσα στο καλοκαίρι φέρνει στο φως ο γερμανικός Τύπος.

Σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις η Κομισιόν διεμήνυσε χθες για μία ακόμη φορά στην Τουρκία ότι θα πρέπει να πάψει τις μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο εάν θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. «Η Ε.Ε. αναμένει από την Τουρκία να βρει μια ειρηνική λύση στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι ενέργειες της Άγκυρας προκαλούν ανησυχία σε ολόκληρη την Ε.Ε.» ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο αποκάλυψε σε δημοσιογράφους ότι ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ είχε προχθές τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το θέμα. «Ο βασικός λόγος της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν να ενημερώσει για το αποτέλεσμα και τις συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., για τις σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο κ. Στάνο και εξήγησε ότι «η τουρκική πλευρά ενημερώθηκε τόσο δημόσια, μέσα από τα μηνύματα από το Γκίμνιχ και εν συνεχεία απευθείας και προσωπικά από τον ύπατο εκπρόσωπο, για τις προσδοκίες της Ε.Ε. από την Τουρκία για να βρεθεί λύση, ειρηνική και ήρεμη στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε πολύ πιο αυστηρό τόνο κατά της Τουρκίας ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» την παραβίαση του θαλάσσιου χώρου ευρωπαϊκής χώρας από την Τουρκία. «Θα ήταν σοβαρό σφάλμα να αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων» πρόσθεσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Απτόητη η Άγκυρα

Ωστόσο η Τουρκία δεν φαίνεται να θορυβείται ιδιαίτερα από τον κατάλογο των κυρώσεων που συντάσσει η Ε.Ε. Χθες εξέδωσε νέα NAVTEX με ισχύ έως τις 12 Σεπτεμβρίου, για έρευνες εντός τις ελληνικής υφαλοκρηπίδας, από το «Oruc Reis». Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του συμπολιτευόμενου κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ προχώρησε σε νέες απειλές κατά της Ελλάδας με αφορμή τη δημοσίευση φωτογραφιών του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που απεικονίζουν Έλληνες στρατιώτες να αποβιβάζονται στο Καστελόριζο. Με ανάρτησή του στο twitter ο Τσελίκ χαρακτήρισε «βλακώδη» και «πειρατική» τη μετακίνηση στρατιωτών.

Η ανατροπή

Εν τω μεταξύ η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung (SZ) προχώρησε σε αποκαλύψεις για τους λόγους που οδήγησαν σε αδιέξοδο τις παρασκηνιακές συνομιλίες ΑθήναςΆγκυρας τον Ιούλιο υπό τη διαμεσολάβηση του Βερολίνου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι στιςαρχές Ιουλίου οι διπλωματικοί σύμβουλοι του Τούρκου προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού (Ιμπραΐμ Καλίν και Ελένη Σουρανή) ενεπλάκησαν στις διαπραγματεύσεις του Βερολίνου, η πορεία των οποίων ήταν «πολλά υποσχόμενη». Σημειώνει δε ότι είχε συμφωνηθεί στις 7 Αυγούστου να πραγματοποιηθεί «μια δημόσια και παρεμφερής δήλωση» των αντιμαχόμενων πλευρών που είχε λάβει την έγκριση των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν. Η δήλωση θα ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συμφωνούσαν σε συνομιλίες και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ενώ προφορικά είχε συμφωνηθεί και το μορατόριουμ. Ωστόσο, όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα, 22 ώρες πριν από την προγραμματισμένη δημοσιοποίηση του ελληνοτουρκικού εγγράφου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Κάιρο και υπέγραψε «ακόμη πιο αιφνιδιαστικά» μια ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για τα θαλάσσια δικαιώματα μεταξύ των δυο χωρών. «Η αντίδραση δεν άργησε να έρθει. Η Άγκυρα έβραζε, τα τουρκικά μίντια άφρισαν, η κυβέρνηση έκανε λόγο για προδοσία» ανέφερε η εφημερίδα και σημείωσε ταυτόχρονα ότι η Γαλλία «υποστηρίζει άνευ όρων την Αθήνα» αναγκάζοντας πολλές χώρες της Ε.Ε. να πάρουν θέση.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο καμπανάκι από την Ε.Ε. στην Τουρκία πριν από τις κυρώσεις"

Επαναλειτουργούν οι λαϊκές αγορές στις περιοχές που ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα

Επαναλειτουργούν από την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις, οι λαϊκές αγορές στις περιοχές όπου ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Ειδικότερα, στις περιοχές Ηράκλειο, Χανιά, Χαλκιδική, Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, Ζάκυνθο και Λέσβο, οι λαϊκές θα λειτουργήσουν με τη συμμετοχή του 50% των πωλητών ανά κατηγορία προϊόντος, η απόσταση ανάμεσα στους πάγκους πώλησης θα είναι 5 μέτρα, ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας.

Ο κ. Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν διενεργηθεί 406.857 στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας και εντοπίστηκαν 853 κρούσματα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έως σήμερα έχει κινηθεί αποτελεσματικά στη μάχη κατά του κορονοϊού και επισήμανε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά με γνώμονα τη δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται σε καθημερινή βάση.

«Με υπομονή, επιμονή και υπευθυνότητα έχουμε πετύχει πολλά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες «για να συνεχίσουμε να βγαίνουμε νικητές από κάθε μάχη για να κερδίσουμε στο τέλος τον πόλεμο».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Επαναλειτουργούν οι λαϊκές αγορές στις περιοχές που ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα"

Νέες προκλήσεις από Τσελίκ: «Πειρατές στην Ανατολική Μεσόγειο οι Έλληνες»

Η μία προκλητική δήλωση μετά την άλλη σε καθημερινή βάση από την Τουρκία, σε μια περίοδο που, θεωρητικά, επιδιώκει να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με την Ελλάδα. 

Τελευταίο «χτύπημα» από τον εκπρόσωπο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, έπειτα από την ολοκλήρωση συνεδρίασης. Στο επίκεντρο βρέθηκε, για άλλη μια φορά, η Ελλάδα. «Η Ελλάδα είναι ένα πειρατικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα και προσπαθεί να δουλέψει πέρα από το μπόι της. Διεξάγουμε τις μελέτες μας σε θαλάσσιο χώρο που βρίσκεται στη δικαιοδοσία μας, εντός της υφαλοκρηπίδας μας και δεν υπάρχει τίποτα που να αφορά την Ελλάδα. Η Τουρκία έχει 100% δίκιο κι αυτό φαίνεται στις διεθνείς συμφωνίες. Η Ευρώπη υποστηρίζει την Ελλάδα, όσα κάνει, είναι για να εξυπηρετήσει την κακομαθημένη Ελλάδα», δήλωσε ο Τσελίκ για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Για το Καστελόριζο, είπε: «Το Καστελόριζο δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Απέχουμε δυο χιλιόμετρα από αυτό και η Ελλάδα απέχει 540 χιλιόμετρα. με βάση τη συμφωνία στο Παρίσι, το Καστελόριζο αφοπλίστηκε, ωστόσο σημαντικές δυνάμεις βρίσκονται εκεί. Δεν υπάρχει χώρα που να μην έχει επισκεφτεί ο Έλληνας πρωθυπουργός για να παρακαλέσει».  

Και συνέχισε, αναφερόμενος και στον Εμανουέλ Μακρόν: «Αν ο Μακρόν κηρύξει κόκκινη γραμμή μέσα σε δικό μας πεδίο, στη δική μας Γαλάζια Πατρίδα, τότε θα επιστρέψουμε αυτή την κόκκινη γραμμή σε αυτόν. Δεν αστειεύομαστε σχετικά με τη Γαλάζια Πατρίδα και δεν θα δεχτούμε καμία συγνώμη για οποιαδήποτε πράξη για την οποια θα μετανιώσουν αργότερα. Οι Γάλλοι δεν πετυχαίνουν τίποτα, φέρνοντας τα αεροπλάνα Rafale για εκπαιδευτικούς σκοπούς στη Νότια Κύπρο. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, θα είναι η μεγάλη ήττα της ελληνικής κυβέρνησης».



Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες προκλήσεις από Τσελίκ: «Πειρατές στην Ανατολική Μεσόγειο οι Έλληνες»"

Λιβύη:Τουρκικά αεροσκάφη μεταφέρουν εξοπλισμό στη βάση αλ Ουατίγια

Ο ιστότοπος "ItamilRadar", ο οποίος ειδικεύεται στις μετακινήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών στη Μεσόγειο, ανέφερε σήμερα, Τρίτη, ότι έχουν εντοπιστεί στρατιωτικές αποστολές από την Τουρκία που έφτασαν στη βάση της Λιβύης αλ Ουατίγια.

Ο ιστότοπος που παρακολουθεί τις πτήσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατέγραψε τουλάχιστον ένα C-130 και ένα Airbus A400M μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Επεσήμανε ότι ένα άλλο αεροπλάνο Lockheed C-130E που προερχόταν από την Κωνσταντινούπολη σταμάτησε στη Μισράτα και στη συνέχεια συνέχισε την πτήση του προς τη βάση αλ Ουατίγια, όπως σημειώνει το αιγυπτιακό δημοσίευμα.



echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » " Λιβύη:Τουρκικά αεροσκάφη μεταφέρουν εξοπλισμό στη βάση αλ Ουατίγια"

Νέo χαστούκι στον Ερντογάν – Η Fitch υποβάθμισε 18 τουρκικές τράπεζες την ώρα που γκρεμίζεται η λίρα

Νέο ράπισμα δέχεται ο Ερντογάν, αυτή την φορά από την Fitch Ratings που αναθεωρεί σε αρνητικό το outlook των κρατικών τουρκικών αναπτυξιακών τραπεζών Turkiye Kalkinma ve Yatirim Bankasi A.S. (TKYB) και Turkiye Ihracat Kredi Bankasi A.S. (Turk Eximbank), στην μακροπρόθεσμη πιστοληπτική τους αξιολόγηση σε ξένο και εγχώριο νόμισμα. Η Fitch Ratings αναθεώρησε παράλληλα το outlook σε άλλες 18 τουρκικές τράπεζες και στις θυγατρικές τους στην αξιολόγηση τους σε εγχώριο νόμισμα σε «αρνητικό» από «σταθερό».

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, η τελευταία δράση ακολουθεί την αναθεώρηση του outlook στην μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας σε «αρνητικό» από «σταθερό».

Ποιες είναι οι 18 τουρκικές τράπεζες

Turkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasi A.S. (Ziraat)

Turkiye Vakiflar Bankasi T.A.O. (Vakifbank)

Vakif Katilim Bankasi A.S. (Vakif Katilim)

Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi A.S. (TSKB)

Emlak Katilim Bankasi A.S. (Emlak Katilim)

Akbank T.A.S. (Akbank)

Turkiye Is Bankasi A.S. (Isbank)

Yapi ve Kredi Bankasi A.S. (YKB)

Turkiye Garanti Bankasi A.S. (Garanti BBVA)

Turk Ekonomi Bankasi

QNB Finansbank A.S.

ING Bank A.S.

Kuveyt Turk Katilim Bankasi

Alternatifbank A.S.

Turkiye Finans Katilim Bankasi

Burgan Bank A.S.

ICBC Turkey Bank A.S.

Denizbank A.S.

Η αναθεώρηση του outlook των τουρκικών τραπεζών προστίθεται στα… δεινά της κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η τουρκική οικονομία κατέγραψε τη μεγαλύτερη υποχώρησή της από το 1998 το δεύτερο τρίμηνο του 2020, δηλαδή στην κορύφωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Το ΑΕΠ της Τουρκίας υποχώρησε κατά 11% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, όταν είχε καταγραφεί μια υποχώρηση 0,1%. Σε ετήσια βάση η υποχώρηση του ΑΕΠ είναι 9,9%.

Οι κλάδοι που δέχτηκαν τα πιο ισχυρά πλήγματα ήταν η μεταποίηση με υποχώρηση της δραστηριότητας στο 18%, οι υπηρεσίες, όπου η υποχώρηση ήταν 25%, ενώ κατά 35% υποχώρησαν οι εξαγωγές.

Καθίζηση και στον τουρισμό όπου τουςς πρώτους έξι μήνες του 2020 η υποχώρηση των αφίξεων ήταν 75%, ενώ μόνο τον Ιούνιο η υποχώρηση έφτασε το 96%.

Αποτέλεσμα της συνολικότερης αρνητικής οικονομικής κατάστασης και η επιδείνωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2020 αυτό άγγιξε τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια και η Barcleys έχει κάνει την πρόβλεψη ότι σε ετήσια βάση θα αγγίξει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια και περίπου 4% του ΑΕΠ.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέo χαστούκι στον Ερντογάν – Η Fitch υποβάθμισε 18 τουρκικές τράπεζες την ώρα που γκρεμίζεται η λίρα"

Καιρός αύριο: Συνεχίζεται ο καύσωνας – Ποιες περιοχές θα… ψηθούν

Καλοκαιρινός θα διατηρηθεί ο καιρός αύριο, Τετάρτη (02.09.2020) με πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Μακεδονίας τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Η ένταση των ανέμων, στο Ιόνιο έως 6 και στο Αιγαίο μέχρι 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Αρχικά βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και από τις μεσημβρινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη Μακεδονία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ, και κατά τόπους και κατά διαστήματα βορείων διευθύνσεων 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 35 στη Μακεδονία και μέχρι 37 βαθμούς Κελσίου στη Θράκη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στην Ήπειρο και το βόρειο Ιόνιο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και τοπικά στο βόρειο Ιόνιο μέχρι το μεσημέρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 35 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Aίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στη νότια Πελοπόννησο και στη θάλασσα Κυθήρων δυτικοί 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 37 και κατά τόπους 38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Στις Κυκλάδες μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στην Κρήτη, δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 και στην Κρήτη τοπικά έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Συνεχίζεται ο καύσωνας – Ποιες περιοχές θα… ψηθούν"

Κριτική από Μενδώνη στον δήμο Άργους-Μυκηνών - «Τα μνημεία δεν υπέστησαν καταστροφές», επαναλαβάνει

Ευθύνες στον Δημο Άργους Μυκηνών επέρριψε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για την προσφατη πυρκαγιά λεγοντας πως δεν εχει προχωρήσει την σύνδεση του αρχαιολογικού χωρου των Μυκηνών με το δίκτυο ύδρευσης

Με παρέμβασή της στην αρμοδια κοινοβουλευτική επιτροπή ενημερωσε τους βουλευτές πως παρα τις σχετικες οχλήσεις της νυν αλλα και των προηγουμενων πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Πολιτισμού η δημοτική αρχή αρνείτο την υλοποιηση του έργου επικαλούμενη το οικονομικό κόστος.

«Το δίκτυο φτάνει μέχρι το τελευταίο σπίτι του οικισμού ο οποίος όμως απέχει ένα χιλιόμετρο από τον αρχαιολογικό χώρο. Ο δήμος δεν κατασκεύασε το δίκτυο μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο για καθαρά οικονομικούς λόγους. Αυτό το θέμα το συζητήσαμε χθες σε διευρυμένη σύσκεψη στην οποία προήδρευσα. Ο νυν δήμος ανέλαβε εντός πολύ μικρού διαστήματος να εκπονήσει τη μελέτη σύνδεσης και το Υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του έργου» είπε η κ. Μενδώνη.

Περαν αυτου, η κ. Μενδωνη επέμεινε αναφορικά με τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς λεγοντας πως τα μνημεία δεν υπέστησαν καταστροφές και πως τα κατάλοιπα της φωτιάς είναι διαχειρισιμα.

«Τίποτα δεν κάηκε»

Επικαλούμενη σημερινές δηλώσεις υπηρεσιακών παραγόντων οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο επεσήμανε την πρόνοια των υπαλλήλων της εφορίας αρχαιοτήτων να κάνουν συνεχείς αποψιλώσεις με αποτέλεσμα η φωτιά να διέλθει με μεγάλη ταχύτητα χωρίς να κάψει τίποτα. 

«Εντοπίζεται χρωματική αλλοίωση στον φυσικό βράχο. Η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου είναι πολύ καλή. Δεν υπάρχει ύβρις από την πλευρά του Υπουργείου. Ύβρις είναι η δική σας ψευδής προσέγγιση. Σήμερα τις Μυκήνες επισκέφθηκαν 240 επισκέπτες. Όλοι διαπίστωσαν με ικανοποίηση ότι ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανέγγιχτος. Η βλάβη είναι η χρωματική αλλοίωση, το μαύρο του καπνού. Τίποτα δεν κάηκε. Στην πύλη των λεόντων, ο γκρίζος λίθος με τον οποίον έχει δομηθεί το μνημείο έχει αποκτήσει μύκητες. Δημιουργούν ένα γκρίζο μαύρο, χρώμα .Η πύλη των λεόντων όπως και ο θησαυρός του Ατρέα δεν είχε την παράμικρή σχέση με τη φωτιά» είπε η κ. Μενδώνη.

Όσον αφορά στον χώρο έκτασης τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων στον οποίον εντοπίζεται πρόβλημα σε τοίχο κτηρίου και όχι στο τείχος, η υπουργός υποστήριξε πως το μόνο που κάηκε ήταν το υλικό που είχε χρησιμοποιηθεί σε αναστήλωση προς 15ετίας και η ζημιά μπορεί εύκολα να αποκατασταθεί.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κριτική από Μενδώνη στον δήμο Άργους-Μυκηνών - «Τα μνημεία δεν υπέστησαν καταστροφές», επαναλαβάνει"

Κορονοϊός: Αναποτελεσματικές οι μάσκες με βαλβίδα και οι πλαστικές διαφανείς προσωπίδες

Ο κορονοϊός βρίσκεται σε πλήρη έξαρση, ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες μάσκες που δεν προσφέρουν την κατάλληλη προστασία.

Οι χειρουργικές και οι υφασμάτινες μάσκες είναι πιο αποτελεσματικές από ό,τι οι πλαστικές διαφανείς προσωπίδες και οι μάσκες με βαλβίδα, όσον αφορά την αποτροπή της εξάπλωσης στον αέρα του κορονοϊού και της νόσου Covid-19 που αυτός προκαλεί, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη στις ΗΠΑ.

Καθώς ολοένα περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν μια νέα έξαρση κρουσμάτων της πανδημίας, οι μάσκες θεωρούνται πλέον αναγκαίες ως «φρένο» κατά της εξάπλωσης του ιού, σε συνδυασμό με την τήρηση αποστάσεων και το πλύσιμο των χεριών. Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που, για λόγους μεγαλύτερης άνεσης, επιλέγουν είτε προσωπίδες προστασίας είτε μάσκες με βαλβίδα εκπνοής.

Όμως οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Σιντάρτα Βέρμα του Κολλεγίου Μηχανικής του Πανεπιστημίου Ατλάντικ της Φλόριντα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό φυσικής
«Physics of Fluids», μελέτησαν τη διασπορά σωματιδίων και πώς αυτή διαφέρει ανάλογα με το είδος της μάσκας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι προσωπίδες και οι μάσκες με βαλβίδα μπορεί μεν να είναι πιο βολικές για πολύωρη χρήση, όμως είναι λιγότερο αποτελεσματικές στην αποτροπή εξάπλωσης των λοιμώξεων στον πληθυσμό.

Οι προσωπίδες διασπείρουν στον αέρα σταγονίδια

Στην περίπτωση των προσωπίδων επιβεβαιώθηκε ότι ενώ αρχικά αυτές μπλοκάρουν τα σταγονίδια που εκχέονται από κάποιον, στη συνέχεια αυτά με σχετική ευκολία ξεφεύγουν και διασπείρονται στον αέρα, εξαπλούμενα σε μια μεγάλη περιοχή, ανάλογα και με τις συνθήκες του περιβάλλοντος (πχ αν φυσάει). Από την άλλη, ένας μεγάλος αριθμός σταγονιδίων -πιθανώς μολυσμένων με τον ιό- διαπερνούν αφιλτράριστα τη βαλβίδα της μάσκας, με αποτέλεσμα αυτός που τη φοράει, αν είναι φορέας του κορονοϊού, να τον εξαπλώνει.

«Καθώς οι μαθητές και οι φοιτητές επιστρέφουν πλέον στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, μερικοί αναρωτιούνται κατά πόσο θα είναι καλύτερα να χρησιμοποιούν προσωπίδες, επειδή είναι πιο άνετες και εύχρηστες για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Όμως τι γίνεται αν δεν είναι τόσο αποτελεσματικές; Στην πράξη, μέσα σε ένα κλειστό χώρο, τα σταγονίδια θα συσσωρεύονται με το πέρασμα του χρόνου, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις», ανέφερε ο Βέρμα.

Τα εργαστηριακά πειράματα των ερευνητών εστίασαν στα μικρότερου μεγέθους σταγονίδια, τα οποία μπορούν να αιωρούνται για περισσότερο χρόνο και να περιέχουν αρκετά σωματίδια του κορονοϊού για να μεταδώσουν την Covid-19. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 στην κοινότητα, είναι προτιμότερο οι άνθρωποι να φοράνε υφασμάτινες ή χειρουργικές μάσκες.

«Οι προσωπίδες έχουν μεγάλα κενά στο κάτω μέρος και στα πλαϊνά, ενώ οι μάσκες με βαλβίδα περιορίζουν την εισροή του αέρα κατά την εισπνοή, επιτρέπουν όμως ελεύθερα την εκροή του αέρα κατά την εκπνοή. Ο εισπνεόμενος αέρας φιλτράρεται, αλλά ο εκπνεόμενος διαπερνά τη μάσκα αφιλτράριστος», τόνισε ο Βέρμα.

Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, «ακόμη και οι καλύτερες μάσκες έχουν διαρροές σωματιδίων σε κάποιο βαθμό. Συνεπώς παραμένει σημαντικό να τηρεί κανείς τις σωματικές αποστάσεις, ενόσω φοράει τη μάσκα».

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Αναποτελεσματικές οι μάσκες με βαλβίδα και οι πλαστικές διαφανείς προσωπίδες"

Χαρδαλιάς: Επιβλήθηκαν σχεδόν 10.000 πρόστιμα για μη τήρηση των περιοριστικών μέτρων

Επαναλειτουργούν από την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις, οι λαϊκές αγορές στις περιοχές όπου ισχύουν ειδικά περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Ειδικότερα, στις περιοχές Ηράκλειο, Χανιά, Χαλκιδική, Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, Ζάκυνθο και Λέσβο, οι λαϊκές θα λειτουργήσουν με τη συμμετοχή του 50% των πωλητών ανά κατηγορία προϊόντος, η απόσταση ανάμεσα στους πάγκους πώλησης θα είναι 5 μέτρα, ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας.

Ο κ. Χαρδαλιάς, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν διενεργηθεί 406.857 στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας και εντοπίστηκαν 853 κρούσματα.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν επιβληθεί πάνω από 9.651 πρόστιμα για μη τήρηση μέτρων σε 199.034 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από 1η Ιουλίου μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Καταγράφηκαν συνολικά 8.862 παραβάσεις. 



Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έως σήμερα έχει κινηθεί αποτελεσματικά στη μάχη κατά του κορονοϊού και επισήμανε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά με γνώμονα τη δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται σε καθημερινή βάση.

«Με υπομονή, επιμονή και υπευθυνότητα έχουμε πετύχει πολλά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες «για να συνεχίσουμε να βγαίνουμε νικητές από κάθε μάχη για να κερδίσουμε στο τέλος τον πόλεμο».


enimerosi-SEP1-1
enimerosi-SEP1-2
enimerosi-SEP1-3
enimerosi-SEP1-4
enimerosi-SEP1-5
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Επιβλήθηκαν σχεδόν 10.000 πρόστιμα για μη τήρηση των περιοριστικών μέτρων"

Le Monde: «Η ελληνοτουρκική ένταση είναι από τις σοβαρότερες κρίσεις στην ιστορία του ΝΑΤΟ»

«Οι τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο φέρνουν ένα αδύναμο ΝΑΤΟ σε δύσκολη θέση», αναφέρει ο τίτλος του σημερινού δημοσιεύματος της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», σχολιάζοντας την κρίση που είναι σε εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.
Στο εν λόγω δημοσίευμα τονίζεται πως η στάση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι προκλήσεις της Άγκυρας ανησυχούν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Σύμφωνα, μάλιστα, με διπλωματική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα «η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση συνιστά μια από τις σοβαρότερες κρίσεις στην ιστορία του ΝΑΤΟ». Παρ’ όλα αυτά, στο άρθρο τονίζεται πως «η έδρα του ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ενημερώνει επισήμως ότι η μεγάλη ένταση μεταξύ των δύο χωρών στη Μεσόγειο μπορεί ακόμη να ξεπεραστεί».
Στο πλαίσιο αυτό, η εφημερίδα ασκεί κριτική στην τακτική του ΝΑΤΟ και επικρίνει «τον εφησυχασμό του έναντι μιας Τουρκίας που, αν και δεν έχει εναλλακτική από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, ουσιαστικά παίζει το παιχνίδι της Ρωσίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση του δυτικού στρατοπέδου», όπως σημειώνει.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Le Monde: «Η ελληνοτουρκική ένταση είναι από τις σοβαρότερες κρίσεις στην ιστορία του ΝΑΤΟ»"

Κορωνοϊός: 207 νέα κρούσματα - 97 στην Αττική

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, 207 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10.524, εκ των οποίων το 55,5% άνδρες.




2.112 (20,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4710 (44,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Δέκα (26,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 


To 94,7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 153 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. 


Τέλος, έχουμε πέντε ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 271 θανάτους συνολικά στη χώρα. 97 (35,8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 95,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ενημέρωση Τσιόδρα
Όπως είπε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τα 97 εξ των 207 κρουσμάτων εντοπίστηκαν στην Αττική. Παράλληλα, εξήγησε ότι οι υγειονομικές αρχές εξακολουθούν να προβληματίζονται από τα κρούσματα σε κλειστές δομές. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, σημείωσε, αναφερόμενος στη διασπορά.


Παράλληλα, τόνισε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται πλέον ως θεραπεία, ενώ εξετάζεται και ο ρόλος τους στην παραγωγή εμβολίου.

Όπως είπε, αποτελέσματα από μελέτες για το εμβόλιο αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο. «Δεν θα ήθελα να δω το εμβόλιο ως αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης» υπογράμμισε ακόμη, τονίζοντας ότι ήδη κυκλοφορούν πολλά σχετικά fake news ανά τον κόσμο.

«Μαχαίρι με δύο όψεις η μάσκα»

Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη χρήση μάσκας, εξηγώντας ότι τα μικροσταγονίδια που φεύγουν από το στόμα μας όταν μιλάμε, μπορεί να φτάσουν σε απόσταση οκτώ μέτρων, εάν δεν φοράμε μάσκα. Χαρακτήρισε ωστόσο την μάσκα ως αναγκαίο κακό και «μαχαίρι με δύο όψεις» και είπε ότι λειτουργεί πάντα υποστηρικτικά στα υπόλοιπα μέτρα που λαμβάνονται, ενώ τάχθηκε υπέρ της χρήσης της, χαρακτηρίζοντας ως ένα «ατομικό, προσωπικό lockdown», με το οποίο προστατεύουμε τον εαυτό μας. 


Ακόμη, ο κ. Τσιόδρας αποκάλυψε ότι υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των μελών της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων αναφορικά με την χρήση μάσκας, ενώ δεν έκρυψε την θλίψη του για την περίπτωση ασθενούς, ο οποίος, στα πρόθυρα της διασωλήνωσης, αμφισβητούσε την ύπαρξη του κορωνοϊού.

Ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό υπεραμύνθηκε των εισηγήσεων της Επιτροπής, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας.

Ειδικά για τα νήπια και τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, μπορεί η μάσκα να έχει προβλήματα και γι’ αυτό μπορεί να γίνεται και διάλειμμα μάσκας, συνέστησε ο καθηγητής. Το παράδειγμα στα παιδιά το δίνουμε εμείς οι μεγάλοι, είπε ακόμα. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν τον σκοπό της και να την αντιμετωπίσουν σαν μια ευχάριστη δραστηριότητα. Στα μικρά παιδιά θα χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι και στα μεγαλύτερα με την πληροφόρηση. 

Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμα ότι μπορούμε να επιβραβεύουμε τα παιδιά για την χρήση μάσκας, αντί να τα τιμωρούμε. Να απαντάμε στα παιδιά με ειλικρίνεια. Αν φερθούμε σωστά, είπε, θα έρθει το εμβόλιο και θα ξεπεράσουμε τον φόβο και θα επανέλθει η αγκαλιά.

«Μην ακούτε τους ψευδοεπιστήμονες»

Και συνέχισε με μια ευχή: «Με ένα ασφαλές εμβόλιο να τελειώσουν όλοι αυτοί οι περιορισμοί στην καθημερινότητά μας και να δούμε ο ένας τον άλλον με καθαρή ματιά. Έχω κρατήσει απόσταση από δημόσιες εμφανίσεις, γιατί έχω επικεντρωθεί στην μελέτη με τους συναδέλφους μας ειδικούς για να μάθουμε περισσότερα για τον ιό. Η επιτροπή μας επεξεργάζεται όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε συνεργασία με την εθνική επιτροπή εμβολίων εξετάζουμε τα εμβόλια που είναι σε κλινικές δοκιμές. Για τον λόγο αυτό και άλλοι συνάδελφοι έχουν αναλάβει κατά καιρούς την ενημέρωσή σας». 

«Η Ελλάδα και όλος ο κόσμος θα μάθει να ζει με την πανδημία και όλοι πρέπει να παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Να ακούμε τους ειδικούς και όχι τους ψευδοεπιστήμονες» είπε κλείνοντας. 

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων 

Από τα 207 επιπλέον κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 186 είναι εγχώρια. Από τα εγχώρια, 27 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, 4 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και 3 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:

20 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

97 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, 3 συνδέονται με συρροή και 21 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

29 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,εκ των οποίων τα 5 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

• 5 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 2 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κυκλάδων

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λάρισας

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 207 νέα κρούσματα - 97 στην Αττική"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news