facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Μπορέλ: Επιτακτική ανάγκη η Ρωσία να ξεκινήσει ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα σχετικά με τη δηλητηρίαση του. Ναβάλνι

Την καταδίκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αλεξέι Ναβάλνι εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ειδικότερα, ο κ. Μπορέλ αναφέρει ότι «τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από το νοσοκομείο Charité – Universitätsmedizin στο Βερολίνο δείχνουν ότι ο Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σιβηρία. Είμαστε ευγνώμονες στο προσωπικό του Charité – Universitätsmedizin για τη μεταχείριση του κ. Ναβάλνι και του ευχόμαστε γρήγορη και πλήρη ανάρρωση».

Επιπροσθέτως, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ υπογραμμίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει έντονα αυτό που φαίνεται να είναι απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του κυρίου Ναβάλνι. Είναι επιτακτική ανάγκη οι ρωσικές αρχές να ξεκινήσουν ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα σχετικά με τη δηλητηρίαση του κ. Ναβάλνι χωρίς καθυστέρηση. Ο ρωσικός λαός, καθώς και η διεθνής κοινότητα, ζητούν τα γεγονότα πίσω από τη δηλητηρίαση του κ. Ναβάλνι. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπορέλ: Επιτακτική ανάγκη η Ρωσία να ξεκινήσει ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα σχετικά με τη δηλητηρίαση του. Ναβάλνι"

Δένδιας: Σύντομα ανακοινώσεις για τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κλείνοντας την συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και απαντώντας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, αποσαφήνισε ότι «η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο αποτελεί την συνάντηση της βουλήσεως δύο ανεξάρτητων και κυριάρχων χωρών και όχι επί της βάσεως κάποιας συγκεκριμένης μεθοδολογίας». Διαβεβαίωσε δε, πως «όποιος θέλει περισσότερες διευκρινίσεις, παραμένει διαθέσιμος να τις παράσχει κατ’ ιδίαν».

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως «η χώρα μας έχει επαρκέστατη νομική κάλυψη για την συμφωνία με την Αίγυπτο» και όπως ξεκαθάρισε, «δεν τίθεται θέμα νομικού φροντιστηρίου, αλλά εθνικού συμφέροντος. Μετράω – είπε – το ‘και’ και το ‘κόμμα’ που λέγω». Η χώρα διατηρεί δικαίωμα μελλοντικής διαπραγμάτευσης και ανατολικά του 27,59 παράλληλου του μεσημβρινού: «Μην κατηγορείτε τη συμφωνία που σταμάτησε εκεί, αναζητήστε επί ποίας βάσης διαπραγματευόταν η δική σας κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Για την δυνατότητα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ο κ. Δένδιας προανήγγειλε πως σύντομα θα υπάρξουν κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε πως θα πρέπει να γίνει σαφές σε όλους, ότι «υπάρχει ενιαία εθνική θέση… και αναλόγως ενεργούμε όλοι». Αναγνώρισε πως το πνεύμα που επεκράτησε κατά τη συζήτηση στην επιτροπή, απηχεί την κοινή αντίληψη «της τεράστιας κρισιμότητας των στιγμών», προσθέτοντας με νόημα, ότι «αν δείτε τις δηλώσεις του εξ ανατολών γείτονα, θα καταλάβετε γιατί το λέω αυτό».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Σύντομα ανακοινώσεις για τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο"

Θεομηνία στην Εύβοια: Έκτακτο επίδομα 5.000 ευρώ στους πληγέντες - Αναλυτικά οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πλημμύρες στην Εύβοια που σημειώθηκαν αρχές του μήνα, περιλαμβάνουν έκτακτη εφάπαξ χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης ύψους 5.000 ευρώ ανά κατοικία και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις έως τις 30 Σεπτεμβρίου, όπως επισημαίνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Αναλυτικά, η απόφαση ορίζει ότι σε πληγέντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πλημμυρών που έπληξαν περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας στις 8 και 9 Αυγούστου 2020 χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος.
Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, των οποίων η επιχείρηση επλήγη, στο ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση δικαιούνται:

α) οι ένοικοι κατοικιών, είτε αυτοί είναι ιδιοκτήτες (με πλήρη ή ψιλή κυριότητα), είτε είναι επικαρπωτές, ή μισθωτές, εξαιρουμένων των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ή ένοικοι με δωρεάν παραχώρηση, των οποίων η κατοικία επλήγη από τις πλημμύρες της 8ης και 9ης Αυγούστου 2020,

β) οι επιχειρήσεις (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που στεγάζονται σε κτιριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες της 8ης και 9ης Αυγούστου 2020 με την προϋπόθεση ότι η κτιριακή εγκατάσταση ήταν σε χρήση την ημέρα του συμβάντος και η επιχείρηση που επλήγη ήταν σε λειτουργία.

Η αίτηση απευθύνεται στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε.) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και υποβάλλεται στον διαδικτυακό τόπο www.gov.gr με χρήση των κωδικών - διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Εναλλακτικά μπορεί να υποβάλλεται μέσω Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) από τον δικαιούχο ή τον νόμιμο ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του δικαιούχου ή της επιχείρησης, ανάλογα με τη νομική μορφή της.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες και τα ειδικότερα ζητήματα για την υποβολή της αίτησης και το περιεχόμενο αυτής. Σύμφωνα με την απόφαση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούνται εφάπαξ ενίσχυση τόσο για την κύρια όσο και για τις δευτερεύουσες κατοικίες που είτε ιδιοχρησιμοποιούνται είτε μισθώνονται σε τρίτους με βραχυχρόνιες περιοδικές μισθώσεις.

Το ποσό καταβάλλεται στον δικαιούχο, μετά από την έκδοση απόφασης της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε.), από τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με την έκδοση τακτικού χρηματικού εντάλματος σε τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος γνωστοποιείται στην Υπηρεσία, μέσω της αίτησης που υποβάλλει ο δικαιούχος.

Τι προβλέπεται για τις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας και για κενά κτίρια

Σε περίπτωση περισσοτέρων του ενός δικαιούχων (συνιδιοκτητών που διαμένουν στην πληγείσα κατοικία), η αίτηση υποβάλλεται από τον καθένα χωριστά και του χορηγείται το ποσό της ενίσχυσης, που αντιστοιχεί στο ποσοστό ιδιοκτησίας ή χρήσης, που δηλώνει στην αίτηση.

Σε περίπτωση που σε τμήμα της πληγείσας κατοικίας φέρεται να στεγάζεται επαγγελματική δραστηριότητα, την αίτηση υποβάλλει ο κύριος της κατοικίας, εκτός αν η κατοικία έχει συνολικά μισθωθεί η παραχωρηθεί, οπότε εφαρμόζονται οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων.

Επισημαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες κενών, εγκαταλελειμμένων ή ημιτελών κατοικιών ή επαγγελματικών χώρων, δεν δικαιούνται έκτακτης ενίσχυσης.

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος ορίζεται η 30η Σεπτεμβρίου 2020. Ωστόσο με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών η προθεσμία μπορεί να παραταθεί έως και τις 30 Νοεμβρίου 2020.

Να σημειωθεί ότι όπως ορίζεται στην απόφαση, η οικονομική ενίσχυση που καταβάλλεται στα πληγέντα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πλημμυρών που έπληξαν περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας στις 8 και 9 Αυγούστου 2020, ορίζεται ως αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεομηνία στην Εύβοια: Έκτακτο επίδομα 5.000 ευρώ στους πληγέντες - Αναλυτικά οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες"

Κινητοποίηση δασκάλων και καθηγητών για τα μέτρα στα σχολεία

Κινητοποίηση με φόντο τους όρους έναρξης των μαθημάτων στα σχολεία θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τρίτη 25 Αυγούστου, στα Προπύλαια δάσκαλοι και καθηγητές.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, έχουν καλέσει τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή αύριο το πρωί στις 11:00, ώρα κατά την οποία θα γίνει η έναρξη της συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής με θέμα το άνοιγμα των σχολικών μονάδων.

Οι ομοσπονδίες ζητούν, μεταξύ άλλων, τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές και εύρεση χώρων για να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες, καθώς επίσης και αυξημένο αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις δομές σε μια φάση.

Επιπλέον, ζητούν αύξηση χρηματοδότησης προκειμένου να καλυφθούν όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας και καθαριότητας από το κράτος (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας πχ μάσκες, αντισηπτικά, κ.λπ.).

Παράλληλα, ζητούν τη διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού, καθώς επίσης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία.

Τέλος, ζητούν την κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων και την οργανωμένη επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μαθητών σε ζητήματα ορθής τήρησης των μέτρων προστασίας.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητοποίηση δασκάλων και καθηγητών για τα μέτρα στα σχολεία"

Πάνω από 20 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 21 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Ειδικότερα στις πυρκαγιές επιχείρησαν 397 πυροσβέστες με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 102 οχήματα, 10 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη. Συνδρομή παρείχαν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι περισσότερες πυρκαγιές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Όσον αφορά την δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, στις 22 Αυγούστου, στην περιοχή Λαγκαδά του δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας είναι οριοθετημένη και επιχειρούν 239 πυροσβέστες με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 67 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 20 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο"

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: «Η Ελλάδα υπεύθυνη για τις ζημιές που θα πάθει» – Απειλεί με χάος στη Μεσόγειο και επικαλείται το διεθνές δίκαιο!

Νέες αιχμές κατά της Ελλάδας άφησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με νέες παραληρηματικές δηλώσεις, επιμένοντας στην γραμμή της έντασης παρά την δυσαρέσκεια που προκαλεί ακόμα και στο «φιλικά ουδέτερο» Βερολίνο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του κόμματός του, ο «σουλτάνος» επανήλθε στην προκλητική ρητορική μιλώντας στους δημοσιογράφους, με νέες απειλές κατά της Ελλάδας. «Η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκδώσει NAVTEX για την περιοχή που το έχουμε κάνει εμείς», ανέφερε, μιλώντας για την άσκηση που ανακοίνωσε η Ελλάδα και η οποία φαίνεται πως ενόχλησε έντονα την Άγκυρα. «Θεωρώ πως θα ήταν ωφέλιμο για τους Έλληνες γείτονές μας να κατανοήσουν πως αυτοί που έσυραν την Ελλάδα μπροστά από το τουρκικό ναυτικό, δεν θα ξαναεμφανιστούν σε πιθανό πρόβλημα που θα προκύψει στο μέλλον. Η σημερινή δήλωση της Ελλάδας θέτει σε κίνδυνο την παράκτια και ναυτική ασφάλεια όλων των πλοίων της περιοχής» ανέφερε ο Ερντογάν.

«Από εδώ και στο εξής, η Ελλάδα θα είναι η μοναδική υπαιτία για ότι αρνητικό προκύψει στην περιοχή και για τις ζημιές που η ίδια θα προκαλέσει στον εαυτό της. Με αυτή τη στάση ενάντια στο διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα έχει πέσει σε ένα χάος που δεν μπορεί να ξεφύγει», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν εξέφρασε την ένοχλησή του και για τη στάση της ΕΕ. «Η ΕΕ δεν ήταν ποτέ έντιμη μαζί μας. Υποστηρίζουν τρομοκράτες ενάντια στην πατρίδα μας, οι οποίοι έρχονται σε εμάς από την Ελλάδα και τον PKK. Το θεωρείτε φιλία αυτό; Δεν στέκονται στο πλευρό μιας χώρας που θυσιάζει τον εαυτό της για την ανεξαρτησία και το μέλλον της. Έχει υποκριτική συμπεριφορά απέναντί μας, δεν υπάρχει καμία ενότητα σαν αξία», ανέφερε.

Παράλληλα, ο Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθησή του πως οι παράνομες γεωτρήσεις που επιχειρεί στη Μεσόγειο θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τη Μαύρη Θάλασσα, παρά την έντονη αμφισβήτηση των ειδικών πάνω στις ανακοινώσεις του για «κοίτασμα» στην περιοχή.

«Έχουμε δείξει σε εκείνους που προσπαθούν να μας εμποδίσουν στην Ανατολική Μεσόγοειο, πως έχουμε τη δύναμη να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Σαν η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, προστατεύουμε τα δικαίωματά μας. Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ούτε ένα βήμα από τη δράση του Oruc Reis, ούτε από την δράση του ναυτικού μας που το συνοδεύει. Αυτοί που πρέπει να το σκεφτούν το τι θα συμβεί και θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες είναι αυτοί που θα βγουν μπροστά μας στις περιοχές τις οποίες έχουμε κηρύξει NAVTEX.Μετά την ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα, πιστεύω πως σύντομα θα έχουμε καλά νέα και από τη Μεσόγειο», ανέφερε ο Ερντογάν.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο παραλήρημα Ερντογάν: «Η Ελλάδα υπεύθυνη για τις ζημιές που θα πάθει» – Απειλεί με χάος στη Μεσόγειο και επικαλείται το διεθνές δίκαιο!"

Ισπανία: Στα 2.060 τα νέα κρούσματα - Ξεπέρασαν τις 400.000 από την έναρξη της πανδημίας

Στην Ισπανία διαγνώστηκαν 2.060 κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, αριθμός χαμηλότερος σε σχέση με τα επίπεδα που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος ωστόσο αυξάνει σε 405.436 τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων.

Τρεις άνθρωποι πέθαναν από τον ιό το τελευταίο 24ωρο, ενώ ο επταήμερος απολογισμός των νεκρών ανέρχεται στους 97, σύμφωνα με το υπουργείο, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να ανέρχεται σε 28.872.

Οι μολύνσεις αυξήθηκαν απότομα από τότε που η Ισπανία ήρε την τρίμηνη αυστηρή καραντίνα της στα τέλη Ιουνίου, αλλά οι θάνατοι είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με αυτούς που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας στα τέλη Μαρτίου.

Τα τελευταία αυτά στοιχεία μπορεί να τροποποιηθούν μελλοντικά καθώς τα επίσημα στατιστικά στοιχεία επικαιροποιούνται αναδρομικά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Στα 2.060 τα νέα κρούσματα - Ξεπέρασαν τις 400.000 από την έναρξη της πανδημίας"

Νεκρός εντοπίστηκε 81χρονος σε ύποπτη φωτιά στο Πέραμα

Ως εγκληματική ενέργεια αντιμετωπίζεται από τις διωκτικές αρχές ο θάνατος ενός ηλικιώμενου, έπειτα από πυρκαγιά, τη Δευτέρα το απόγευμα στο Πέραμα.

Συγκεκριμένα λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ενημερώθηκε για πυρκαγιά σε μονοκατοικία, στην οδό Κολοκοτρώνη.

Άμεσα στο περιστατικο μετέβησαν οκτώ πυροσβέστες με τρία οχήματα, οι οποίοι κατάφεραν να σβήσουν γρήγορα την μικρής έκτασης φωτιά, στο υπνοδωμάτιο της οικίας.
Εκεί όμως εντόπισαν νεκρό έναν ηλικωμένο άνδρα.

Όπως διαπιστώθηκε ήταν ο ιδιοκτήτης του σπιθιού, 81 ετών, ο οποίος είχε καταλήξει από ασφυξία
Παρόλα αυτά την προανάκριση για την υπόθεση έχει αναλάβει το Τμήμα Ασφαλείας Περάματος, αφού σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ενδείξεις ότι ο θάνατος του άτυχου ηλικιωμένου οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν νεώτερα στοιχεία σχετικά με την πορεία των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεκρός εντοπίστηκε 81χρονος σε ύποπτη φωτιά στο Πέραμα"

Συμφωνία ΑΟΖ με Αίγυπτο: «Παρών» ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «Υπέρ» από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

«Παρών» στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου και «υπέρ» στη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας θα ψηφίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως ανακοινώθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του προεδρείου της ΚΟ η οποία έλαβε χώρα με διευρυμένη σύνθεση, ενώ, από τις με΄χρι τώρα εισηγήσεις στη Βουλή, Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής θα ψηφίσουν «ΝΑΙ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για παντελή απουσία εθνικής στρατηγικής και απουσία σχεδίου για τη θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στα πρότυπα των αποτρεπτικών ενεργειών στις οποίες προέβη η Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2018.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσουν θετικά ωστόσο ασκούν κριτική στη κυβέρνηση καθώς για ακόμη μια φορά απέφυγε να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το ΚΚΕ, έχει εκφράσει τις αντιθέσεις του για την Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, λέγοντας πως η συμφωνία αυτή εξυπηρετεί τα γενικότερα συμφέροντα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή και ανοίγει το δρόμο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, με την Τουρκία, με ή χωρίς το δικαστήριο της Χάγης.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξηγεί γιατί ψηφίζει παρών στην Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τον καθορισμό ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Τονίσθηκε ότι η Τουρκία – αξιοποιώντας τη στήριξη των ΗΠΑ στον ρόλο της στη Λιβύη και τις αδυναμίες της ΕΕ- έχει αναβαθμίσει σαφώς την επιθετικότητά της τους τελευταίους 10 μήνες, με στόχο να καταστεί τόσο μεσογειακή ναυτική δύναμη, όσο και ηγέτιδα δύναμη του παγκόσμιου ισλαμιστικού κινήματος. Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, η Κυβέρνηση όφειλε να προωθεί μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική που να προασπίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και να εργάζεται για την επανεκκίνηση των διερευνητικών για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, με προσφυγή στη Χάγη, εάν αποτύχουν. Η παντελής απουσία εθνικής στρατηγικής της Κυβέρνησης απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις και η άρνησή της για οποιοδήποτε ουσιαστικό διάλογο με σκοπό την επαναφορά μιας τέτοιας εθνικής στρατηγικής, παρά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θέτει τη χώρα σε ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο.

Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ ως πατριωτική δύναμη ευθύνης, επιδιώκει σταθερά την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, στη βάση του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης πολιτικής, με εμβληματικό παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η σύναψη της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, από τη μία «διεμβολίζει» και αντιρροπεί την παράνομη Συμφωνία Τουρκίας-Σαράζ, από την άλλη, όμως, δεδομένου του κενού στρατηγικής της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, οδηγεί σε σοβαρές εξελίξεις σε βάρος της χώρας και μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά προηγούμενα σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Συγκεκριμένα, ενώ ήταν σαφές ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ δυτικά του 28ου παράλληλου θα εκλαμβανόταν από την Τουρκία ως ευκαιρία για να προβεί σε κατάφωρες παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε αυτή την περιοχή, η κυβέρνηση δεν είχε κανένα σχέδιο θωράκισης τους, στα πρότυπα των αποτρεπτικών ενεργειών στις οποίες προέβη η Ελλάδα τον Οκτώβριο 2018.

Περαιτέρω, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία προέβη σε πρωτοφανή για την τελευταία 20ετία πολυήμερη και συνεχή παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η Κυβέρνηση απέτυχε να εξασφαλίσει έστω κοινή Δήλωση ΕΕ για καταδίκη των παράνομων τουρκικών ενεργειών με απειλή κυρώσεων. Αντί μέσω δυναμικών διπλωματικών πρωτοβουλιών, οι εταίροι μας να πιεστούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, έθεσαν για πολλοστή φορά – στο πιο υψηλό επίπεδο – το ζήτημα των κυρώσεων στις ελληνικές καλένδες – ορισμένοι δε κρατώντας ίσες αποστάσεις. Εάν η Κυβέρνηση δεν αργούσε οκτώ μήνες να θέσει τις κυρώσεις στην ΕΕ και πρωταγωνιστούσε στον ευρωτουρκικό διάλογο, που άρχισε τον Μάρτιο, αντί να είναι παντελώς απούσα, δεν θα είχαμε οδηγηθεί σε αυτές τις εξελίξεις.

Τέλος, η Συμφωνία, αν δεν ενταχθεί σε μια συνεκτική εθνική στρατηγική που μέχρι στιγμής λείπει, μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά προηγούμενα τόσο σε σχέση με τη μειωμένη επήρεια μεγάλων νησιών μας, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, όσο και λόγω της μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ βάσει μόνο ενός τμήματος της Ρόδου. Παράλληλα, η Κυβέρνηση επιμένει να αποφεύγει να διευκρινίσει την μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την οριοθέτηση και εάν συνδύασε τον κανόνα της μέσης γραμμής με την αρχή της αναλογικότητας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια ώστε η Συμφωνία να μην χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία – με τον γνωστό διαστρεβλωτικό της τρόπο- ως υπέρ της προηγούμενο, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ.

Για τους παραπάνω λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα ψηφίσει παρών στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. Θα ψηφίσει υπέρ της ελληνοιταλικής συμφωνίας που αποτελεί -παρά τους σημαντικούς συμβιβασμούς στους οποίους βασίζεται- θετικό βήμα για την χώρα, καλώντας την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο με την προοπτική επέκτασης χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης ανάλογα με τις εξελίξεις».θετικό βήμα για την χώρα, καλώντας την Κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο με την προοπτική επέκτασης χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης ανάλογα με τις εξελίξεις»

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία ΑΟΖ με Αίγυπτο: «Παρών» ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «Υπέρ» από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ"

Κεραμέως: Οι τάξεις δεν «σπάνε» λόγω κόστους – Δεν επαρκούν οι εκπαιδευτικοί

Βροχή ερωτήσεων δέχθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά τη συνέντευξη τύπου για το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω του δεύτερου κύματος κορονοϊού, ιδίως για τον αριθμό μαθητών ανά τάξη, αλλά και για την εφαρμογή των μέτρων όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Η κ. Κεραμέως εστίασε στο πρακτικό και ιδίως στο οικονομικό κομμάτι, παραδεχόμενη ουσιαστικά ότι οι τάξεις δεν «έσπασαν» κυρίως λόγω κόστους αλλά και γιατί θα έπρεπε να επανέλθει το καθεστώς των αδειών ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς κάτι που δεν μπορεί να συμβεί χωρίς γενικό lock down, ενώ παρέπεμψε πολλάκις στον ΕΟΔΥ για την τήρηση των μέτρων στην πράξη, αλλά και στους επιτροπή ειδικών για την επιστημονική τεκμηρίωση των αποφάσεων που ελήφθησαν.

Δεν δόθηκαν συνεπώς απαντήσεις για το ποιος θα ελέγχει τη χρήση της μάσκας και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για μαθητές ή ακόμη και εκπαιδευτικούς, που θα αρνηθούν να τη φορέσουν, καθώς και πως θα προστατευθούν οι δάσκαλοι και καθηγητές από γονείς που απειλούν με μηνύσεις, καθώς η κ.Κεραμέως παρέπεμψε στις οδηγίες του ΕΟΔΥ για την εφαρμογή των μέτρων στα σχολεία.



Όσον αφορά στην επαναλειτουργία των σχολείων σε κανονική σύνθεση, η υπουργός Παιδείας επικαλέστηκε ότι ο μέσος όρος των μαθητών ανά αιθουσα είναι 17 και πως η χρήση μάσκας και τα υπολοιπα αυστηρά μέτρα διασφαλίζουν τον περιορισμό της διασποράς του ιού και απάντησε στο ερώτημα γιατί να μη “σπάσουν” τα σχολικά τμήματα και να λειτουργούν τα σχολεία με βάρδιες.

«Προφανώς το αξιολογήσαμε. Όμως ο μέσος όρος μαθητών ανά αίθουσα είναι 17. Δευτερον τίθεται το ερώτημα τι θα γινόταν με τους εργαζόμενους γονείς όταν τα παιδιά θα πήγαιναν απόγευμα στο σχολείο. Τρίτον, σε ορισμένες κατηγορίες εκπαιδευτικών δε θα αρκούσε το προσωπικό στους πίνακες για να καλυφθούν οι ανάγκες. Το κόστος τέτοιας ενέργειας θα ανερχόταν στα 10 εκ ευρώ ημερησίως» ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Επέμεινε εξάλλου στην πειθώ για τη χρήση της μάσκας, την οποία χαρακτήρισε το πιο πολύτιμο και ασφαλές εργαλείο, που έχει αυτή τη στιγμή η κοινωνία, επικαλούμενη και τις παιδιατρικές ενώσεις και τόνισε πως: «Η μάσκα είναι μια ασπίδα, είναι σαν να συζητάμε αν θα βάλουμε ζώνη στα παιδιά μας στο αυτοκίνητο ή αν θα τα εμβολιάσουμε».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κεραμέως: Οι τάξεις δεν «σπάνε» λόγω κόστους – Δεν επαρκούν οι εκπαιδευτικοί"

Κορωνοϊός: 170 νέα κρούσματα - Τα 51 στην Αττική

Συνολικά 170 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8819, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες. Τα 1886 (21.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4009 (45.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από τα 134 εγχώρια κρούσματα, τα 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 14 με επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα. 
krousmata



Αναλυτικότερα:

  • 27 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • 9 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 51 κρούσματα από την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
  • 18 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης , εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 1 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου 
  • 1 στην  Π.Ε. Έβρου
  • 1 στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 1 στην Π.Ε Ηλείας
  • 1 στην Π.Ε Ημαθίας
  • 4 στην Π.Ε Ηρακλείου
  • 1 στην Π.Ε Ιωαννίνων
  • 2 στην  Π.Ε Καβάλας
  • 2 στην Π.Ε Καρδίτσας
  • 2 στην  Π.Ε Καστοριάς
  • 15 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης, εκ των οποίων 14 συνδέονται με επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα 
  • 5  στην Π.Ε Κυκλάδων 
  • 1 στην Π.Ε Λασιθίου
  • 3 στην Π.Ε Λέσβου
  • 1 στην Π.Ε Μαγνησίας
  • 2 στην  Π.Ε Μεσσηνίας
  • 4 στην Π.Ε Πέλλας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
  • 3 στην  Π.Ε Πιερίας
  • 1 στην Π.Ε Πρέβεζας
  • 1 στην Π.Ε Ροδόπης
  • 1 στην Π.Ε Σερρών
  • 2 στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 1 στην Π.Ε. Φλώρινας
  • 3 στην Π.Ε Χανίων 
  • 1 στην Π.Ε Χίος
  • 5 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση


xartis



31 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 9 (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 38.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

ilikia


Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 242 θανάτους συνολικά στη χώρα. 84 (34.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

thanatoi


Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 858138 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 9453(1.1%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε)

deigmata

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 170 νέα κρούσματα - Τα 51 στην Αττική"

Νέα NAVTEX από την Άγκυρα! Στέλνει πολεμικά πλοία νοτίως της Κρήτης

Οι υδατογραφικοί σταθμοί της Τουρκίας έχουν πάρει φωτιά με καθημερινές εξαγγελίες παράτυπων NAVTEX, παρά τις αντιδράσεις της Αθήνας, με την τελευταία να βγαίνει πριν από λίγα λεπτά.
Συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες οι Άγκυρα, στέλνοντας τον τουρκικό στόλο για ασκήσεις νοτίως της Κρήτης.
Η ΝΑVTEX με αριθμό 1069/20 έχει ισχύ από τις 5 τα ξημερώματα της 25ης Αυγούστου έως τις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας:
Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση στις θαλάσσιες ασκήσεις θα συμμετάσχουν και «συμμαχικές μονάδες».
Η νέα τουρκική παραβατική ενέργεια έρχεται λίγο μετά την απάντηση της Αθήνας και την αναγγελία αεροναυτικής άσκησης, η οποία περιλαμβάνει και έκταση στην οποία δραστηριοποιείται το «Ορούτς Ρέις».
Όσον αφορά στην αναφορά σε «συμμαχικές μονάδες», πρόκειται για συνήθη ρητορική του τουρκικού πολεμικού ναυτικού προκειμένου να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Αγκυρα δεν είναι απομονωμένη σε αυτές τις ενέργειές της.
Η περιοχή για την οποία εκδόθηκε η νέα NAVTEX περιλαμβάνει τμήμα της «οριοθέτησης» που προβλέπει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, κίνηση που προδίδει ότι η Αγκυρα σκοπεύει να προκαλέσει ξανά την έντονη όχληση της Αθήνας.
onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα NAVTEX από την Άγκυρα! Στέλνει πολεμικά πλοία νοτίως της Κρήτης"

Προκαλεί ο Ακάρ: Η ελληνική αντι-NAVTEX παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας

ελληνική αντι-Navtex και άσκηση στην ίδια θαλάσσια περιοχή που προκαλεί το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που με σημερινές του δηλώσεις υπεραμύνθηκε των τουρκικών ενεργειών, λέγοντας τα εξής: «Θα προστατευτούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας» σε Αιγαίο Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο.

akar


«Οι Ναυτικές μας Δυνάμεις συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στις περιοχές του Αιγαίου, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, είμαστε αποφασισμένοι και έχουν εντολή να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και του ευγενούς έθνους μας. Θα εκπληρώσουν την αποστολή τους και τα καθήκοντά τους με κάθε τρόπο! Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας» δήλωσε συγκεκριμένα ο Ακάρ, χαρακτηρίζοντας «προκλητική ενέργεια» την ελληνική αντι-navtex στην περιοχή, που «δεν συνάδει με την καλή γειτονία και παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας» όπως αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Γενί Σαφάκ.

Κομισιόν για την τουρκική NAVTEX: «Υπάρχει ανησυχία - Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο»


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν την ανησυχία τους για τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζουν την ανάγκη αποκλιμάκωσης, τονίζοντας παράλληλα την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Αυτό δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ναμπίλα Μασράλι, κληθείσα να σχολιάσει την ανανέωση της τουρκικής NAVTEX.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η ίδια εκπρόσωπος παρέπεμψε στα συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου, όπου όπως επεσήμανε το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας ετέθη από ορισμένα κράτη μέλη. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλεί ο Ακάρ: Η ελληνική αντι-NAVTEX παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας"

Έκτακτα περιοριστικά μέτρα και στα Χανιά με εντολή Χαρδαλιά

Έκτακτα περιοριστικά μέτρα και στα Χανιά αποφάσισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στα Χανιά, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με δεδομένη τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα, με εφαρμογή σε ολόκληρη την Π.Ε. Χανίων:

-Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
-Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
-Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι ισχύει η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτα περιοριστικά μέτρα και στα Χανιά με εντολή Χαρδαλιά"

Τούρκος καθηγητής: Το δίκαιο είναι με την Ελλάδα για τα νησιά και την Ανατολική Μεσόγειο

Υπάρχουν και διαφορετικές φωνές στην Τουρκία, που κατακρίνουν ευθέως τη νέο-οθωμανική «Γαλάζια Πατρίδα» του Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο.

Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Μεχμέτ Εφέ Τσαμάν, πολιτικού επιστήμονα και καθηγητή του πανεπιστημίου της Νέας Γης (Newfoundland) στον Καναδά, όπου ζει αυτοεξόριστος τα τελευταία χρόνια, διωκόμενος από την κυβέρνηση Ερντογάν για υποτιθέμενες σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν. Παλαιότερα ο Τσαμάν δίδασκε και στις ακαδημίες πολέμου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας και έχει άμεση γνώση των εσωτερικών ισορροπιών στη χώρα.

Σε τελευταίο του άρθρο, που δημοσιεύτηκε στην ανεξάρτητη ενημερωτική πύλη www.tr724.com με τίτλο: «Ποια είναι η λύση στην Ανατολική Μεσόγειο ;», ο Τσαμάν επισημαίνει πως οι διεκδικήσεις της Άγκυρας στις ελληνικές θάλασσες, δεν έχουν κανένα απολύτως νομικό έρεισμα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες όπως της Λωζάνης και των Παρισίων. Ο ίδιος απαντάει στις ενστάσεις των συμπατριωτών του, για τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών μετά το 1974, λέγοντάς τους πως ήταν η ελληνική αντίδραση στην εισβολή στην Κύπρο και στην ίδρυση της Στρατιάς Αιγαίου στα Μικρασιατικά Παράλια.

Ολόκληρο το ενδιαφέρον άρθρο του τούρκου καθηγητή (μετάφραση από tourkikanea.gr), που αποτελεί «κόκκινο» πανί, για την κυβέρνηση Ερντογάν:

Σε παλιότερα άρθρα έχω αναλύσει την προσέγγιση της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο και τη θάλασσα του Αιγαίου. Έστω κι αν δέχτηκα πολλές αντιδράσεις, κατά τη γνώμη μου είναι πιστεύω σημαντικό να τα γράψω αυτά. Τη νοοτροπία πού έχουν για την εξωτερική πολιτική, τα ευρασιατικά στοιχεία βαθέος κράτους πού έφτασαν στην κυβέρνηση, μπορούμε να την κατανοήσουμε από τις σημερινές σκληρές και επιθετικές θέσεις της Τουρκίας. Όπως έχω αναφέρει η Τουρκία φαίνεται να έχει επιδιώξεις κατά παράβαση της συνθήκης της Λωζάννης. Σε σημερινό βίντεο που διέρρευσε στα social media, ο Ντογού Περιντσέκ, μιλώντας σε εκπομπή του Αχμέτ Χακάν, αναφέρει πως τα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να λυθούν με το δίκαιο και με διαπραγματεύσεις, αλλά με τη στρατιωτική ισχύ και μάλιστα με πόλεμο. Ο Περιντσέκ δεν είναι ένας από τους ηλίθιους του ισλαμιστικού πληρώματος. Άλλωστε αν ήταν εξ αυτών δεν θα απαντούσα.

Αλλά όπως είναι γνωστό, τα βαθύτερα τμήματα του καθεστώτος και ιδιαίτερα ο στρατιωτικός κλάδος του ναυτικού έχουν επιβάλει στον Ερντογάν και στον περίγυρό του, την επεκτατική θέση της λεγόμενης “Γαλάζιας Πατρίδας”, πού υπονομεύει τη συνθήκη της Λωζάννης. Όσο κι αν ο Ερντογάν προσπαθεί να ενθαρρυνθεί με το σόου που έκανε γύρω από το φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα, “οι θεοί θέλουν κουρμπάνια”. Αν προσέξουμε τους ήχους που φτάνουν από βαθιά, αντιλαμβανόμαστε τους ρυθμούς των τυμπάνων του πολέμου.

Ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται πως η εκλογική βάση του, σε ένα τέτοιο περιβάλλον οικονομικών προβλημάτων, οικονομικών δυσκολιών και παρακμής, δεν θα τα σκεφτεί αυτά αλλά θα βουτήξει στα νεοθωμανικά όνειρα. Μάλιστα ακόμα και τα καθεστωτικά κόμματα της λεγόμενης αντιπολίτευσης, υπερασπίζονται ένθερμα αυτή την επεκτατική ρητορική περί Γαλάζιας Πατρίδας.

Όπως ανέφερα, εγώ στα γραπτά μου έγραψα τις αλήθειες, καθώς σύμφωνα με τα κείμενα του διεθνούς δικαίου -με πρώτο τη συνθήκη της Λωζάνης- η ρητορική και οι θέσεις της Τουρκίας αποτελούν απόκλιση από το status quo και βρίσκονται πολύ μακριά από την γραμμή της λογικής. Αυτοί οι οποίοι προσπάθησαν να μου απαντήσουν μέσω των social media, οι περισσότεροι είναι άτομα που προσπαθούν να προστατεύσουν την Τουρκία και στηρίζουν την σημερινή της επεκτατική τάση. Ένα από τα κοινά τους επιχειρήματα είναι πως η Ελλάδα κατά παράβαση της συνθήκης της Λωζάνης εξόπλισε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αν και αυτά τα ζητήματα είναι πολύ τεχνικά, πρέπει να συνοψιστούν για να ενημερώσουν τους ανθρώπους.

Όσο βαθύτερα πηγαίνουμε, τόσο περισσότερες πληροφορίες χρειάζονται. Μια προσέγγιση από τον άξονα του δικαίου και της αδικίας του τύπου “Μα το Αιγαίο είναι μία μεγάλη θάλασσα ! Ας την διαιρέσουμε σε δύο ίσα τμήματα” είναι πραγματικά αποκομμένη από την πραγματικότητα ! Και από τη δικαιοσύνη επίσης.Τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα των κρατών είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα των διεθνών σχέσεων και του διεθνούς δικαίου. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου είναι αναμφισβήτητα. Αυτό που η Τουρκία αντιλαμβάνεται ως πρόβλημα είναι η εγγύτητα κάποιων ελληνικών νησιών προς την ακτή της Ανατολίας. Αυτό όμως δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Εκτός από την Ίμβρο την Τένεδο τα Πριγκηπονήσια και όλα τα νησιά, νησάκια και βραχονησίδες που βρίσκονται σε απόσταση τριών μιλίων από την Ανατολία, όλα τα άλλα νησιά, νησάκια και βραχονησίδες ανήκουν στην Ελλάδα. Σε αυτό δεν είναι δυνατόν να λάβουμε υπόψιν κουβέντες καφενείου του τύπου “Μα αυτό είναι υπερβολικό!”.

Έδαφος χωρίς ιδιοκτήτη, είτε πρόκειται για ξηρά είτε για νησί, δεν διαφέρει, δεν σας ανήκουν. Τελεία ! Η παράδοση αυτών των νησιών στην Ελλάδα έγινε με διεθνείς συνθήκες. Ούτε είναι κάποιο περιστατικό που συνέβη χτες. Η συνθήκη της Λωζάννης υπογράφηκε το 1923 και τα νησιά έμειναν στην Ελλάδα. Τα Δωδεκάνησα ήταν της Ιταλίας και όταν η Ιταλία έχασε τον πόλεμο μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην συνθήκη των Παρισίων αυτά τα νησιά πέρασαν στην Ελλάδα. Η Τουρκία δεν πρόβαλε κάποια αντίρρηση σε αυτό, ούτε υπήρχε άλλωστε κάποιο νομικό έδαφος για κάτι τέτοιο. Για αυτό και η Τουρκία δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να στείλει καν αντιπροσωπεία στο Παρίσι.

Ας διαπιστώσουμε τώρα το εξής. Τα νησιά όπως και η ηπειρωτική χώρα έχουν δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα και ΑΟΖ. Αυτό η Τουρκία δεν το δέχεται. Εντάξει αλλά αυτό δεν έχει κάποια σημασία. Διότι υπάρχει ο κανόνας του διεθνούς δικαίου. Αυτό αναγράφεται στη σύμβαση για το θαλάσσιο δίκαιο του 1983. Ναι η Τουρκία δεν το υπέγραψε και για αυτό δεν την δεσμεύει.

Αλλά αυτός είναι επίσης ένας προφορικός κανόνας του διεθνούς δικαίου. Επιπλέον, η μη αναγνώριση αυτής της κατάστασης των νησιών, ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα. Αυτό είναι το status quo. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί ποτέ την αλλαγή του status quo. Η κατάσταση είναι παρόμοια με αυτήν μετά το 1945, όταν οι Σοβιετικοί ζητούσαν βάσεις στα Στενά, ενώ ζητούσαν επίσης το Καρς και το Αρνταχάν. Γιατί δεν δέχτηκε η Τουρκία εκείνα τα αιτήματα; Μα διότι είχε δίκιο ! Έτσι λοιπόν και σήμερα η Ελλάδα στο θέμα του στάτους κβο και των δικαιωμάτων των νησιών του Αιγαίου έχει δίκιο.

Ας έρθουμε στο θέμα του εξοπλισμού των νησιών του Αιγαίου. Πότε το έπραξε αυτό η Ελλάδα; Μετά από την σύσταση της στρατιάς του Αιγαίου από την Τουρκία ! Ποιος είναι ο λόγος που η Τουρκία εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, ίδρυσε τη στρατιά του Αιγαίου; Πρόκειται για μία στρατιά που στρέφεται κατά της Ελλάδας. Αυτό είναι το πρώτο.

Και ο δεύτερος λόγος για τον οποίον η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά του Αιγαίου, είναι ότι μετά την απόβαση του 1974 στην Κύπρο, όπως είχε συμβεί και με την Κύπρο ξαφνικά σαν να έπεσε από τον ουρανό άρχισε να τίθενται στην επικαιρότητα θέματα του Αιγαίου. Κι όμως τα λεγόμενα θέματα του Αιγαίου πριν από το 1950 δεν υπήρχαν.

Μετά από το 1950 το Δημοκρατικό κόμμα, άρχισε να ακολουθεί μία πιο ενεργητική εξωτερική πολιτική. Για αυτό το λόγο και η Κύπρος έγινε ένα από τα πιο βασικά πεδία αγώνων.

Όταν μετά το 1974 Τουρκία δεν απέσυρε την στρατιωτική της παρουσία από την Κύπρο και δεν αποκατέστησε εκ νέου, αυτά που επέβαλαν το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ελλάδα ανησύχησε. Και ακόμα περισσότερο όταν στην κατεύθυνση των πραξικοπηματιών στρατηγών στις αρχές της δεκαετίας του 80 συστάθηκε η KKTC, η Τουρκία πλέον από πλευράς διεθνούς δικαίου κατέστη εξολοκλήρου εισβολέας. Σήμερα καταγγέλλουμε την ρωσική εισβολή και ενσωμάτωση της Κριμαίας από τη Ρωσία, έτσι δεν είναι ; Μα αυτή ακριβώς είναι η θέση της Τουρκίας στην Κύπρο.

Η Τουρκία που από το 1974 έκανε την επέμβαση της με την ιδιότητά της ως κράτος εγγυητής, σύμφωνα με τις συνθήκες Λονδίνο και Ζυρίχης που της απέδωσαν αυτή την ιδιότητα, δεν έπραξε αυτά που έπρεπε. Κι όμως ο επίσημος σκοπός της επέμβασης ήταν η εξουδετέρωση του πραξικοπήματος που είχε κάνει ο Νίκος Σαμψών μαζί με τα μέλη της ΕΟΚΑ. Αυτή ήταν η δικαιολογία. Το να επαναφέρουν δηλαδή το Σύνταγμα της Κύπρου! Να διασφαλίσουν τη συνταγματική τάξη στο νησί ! Διότι εκείνες οι συνθήκες δεν έδιναν τη δυνατότητα στην Τουρκία να καταλάβει και να διαιρέσει την Κύπρο.

Σε αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα φοβήθηκε πως η Τουρκία θα ακολουθούσε μία παρόμοια συμπεριφορά και στο Αιγαίο. Και εξόπλισε τα νησιά, για να διασφαλίσει την ελάχιστη τους άμυνα. Τι θα πει εξόπλισε ; Ο ελληνικός στρατός βρίσκεται εκεί για να προστατέψει τα δικά του νησιά. Βλέποντας την σημερινή στάση του επεκτατικού καθεστώτος στην Άγκυρα μπορείτε να πείτε πως αυτή η κίνηση της Ελλάδας ήταν αχρείαστη ; Η Τουρκία σήμερα δημόσια δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει το πεδίο κυριαρχίας της γειτονικής χώρας. Αν υπό αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα δεν μπορούσε να υπερασπιστεί τα νησιά της, αυτό κατά την γνώμη σας δεν θα αποτελούσε μία απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα;

Δείτε η διεθνής πολιτική προχωρά με δράσεις και αντιδράσεις. Η Τουρκία έκανε μία δράση και τώρα η αντίδραση σε αυτό είναι αναπόφευκτη. Η Τουρκία μετά το 1974, μη αποσύροντας τον στρατό της από την Κύπρο, έκανε αλλαγή στο status quo. Αυτή είναι η δράση. Ενώ η Ελλάδα ως αντίδραση εξόπλισε τα νησιά της στο Αιγαίο. Η Τουρκία από το 1974 και μετά κατέχει στρατιωτικά το 40% των εδαφών μιας άλλης χώρας. Μήπως υπάρχει ενόχληση που το λέω; Λυπάμαι αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Και μάλιστα αυτό με το σχέδιο Ανάν (απόσυρση στρατιωτών από το νησί και επανένωση της Κύπρου) το είχαν αποδεχθεί σιωπηλά και οι σημερινοί διαχειριστές της εξουσίας στην Άγκυρα.

Τώρα ο Περιντσέκ καθαρά εξέφρασε τις επιθυμίες της ομάδας της οποίας είναι εκπρόσωπος. Τι δηλώνει; Δηλώνει πως αυτή η ιστορία λύνεται με πόλεμο! Συμφωνείτε με αυτό; Αν η απάντησή σας είναι ναι, τότε σας έχω ένα κακό νέο. Αυτό δεν είναι πατριωτισμός. Αυτό λέγεται επεκτατισμός.

Το θεμέλιο του θέματος είναι η λεπτή γραμμή ανάμεσα στο καλό και το κακό. Η Τουρκία σήμερα δυναμιτίζει τα θεμέλια της τάξης που έστησε η Λωζάνη. Αυτό αν το έκανε η Ελλάδα η Άγκυρα θα έπρεπε να υπερασπιστεί με όλη της την δύναμη τη συνθήκη της Λωζάνης. Για ποιο λόγο; Διότι Λωζάνη είναι που κατέστησε άκυρη την συνθήκη των Σεβρών, για αυτό ! Αν δεν υπάρχει η Λωζάννη τότε ισχύει η συνθήκη των Σεβρών. Η Τουρκία μοιάζει στριμωγμένη στο κείμενο της Λωζάννης που αποτελεί όμως την εγγύηση για την ύπαρξη της. Δεν σκέφτεται όμως καθόλου το ποια είναι η εναλλακτική αυτού του κειμένου. Συγχωρέστε με αλλά αυτή είναι μία θέση όχι και πολύ έξυπνη. Και επιπλέον είναι μία θέση νομικά και ηθικά αδύναμη. Και το σημαντικότερο είναι μία επικίνδυνη θέση. Γιατί;

Για την εδαφική ακεραιότητα για την οποία τόση αξία λέει πως δίνει η Τουρκία.

Ελπίζω ότι οι ταραχοποιοί στην Άγκυρα και μερικοί τυχοδιώκτες δευτεροκλασάτοι αξιωματικοί με προφίλ σαν τον Ενβέρ Πάσα, να μην ρίξουν τη χώρα στην φωτιά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκος καθηγητής: Το δίκαιο είναι με την Ελλάδα για τα νησιά και την Ανατολική Μεσόγειο"

Νεκρός ο 30χρονος εγκαυματίας από την έκρηξη στο πλοίο Blue Horizon

Την τελευταία του πνοή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο Ηρακλείου άφησε πριν από λίγο ο 30χρονος εγκαυματίας μετά το ατύχημα στο πλοίο Blue Horizon.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Creta24 ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ Γιώργος Χαλκιαδάκης, ο 30χρονος λίγο μετά τις 16.00 το μεσημέρι υπέκυψε στα εγκαύματά του.

Από την πρώτη στιγμή ο 30χρονος ήταν σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση και νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ. Ωστόσο λίγες ώρες μετά κατέληξε. Στην εντατική νοσηλεύεται ένας ακόμη εγκαυματίας, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύει η ζωή του.


creta24
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεκρός ο 30χρονος εγκαυματίας από την έκρηξη στο πλοίο Blue Horizon"

Χαλκίδα: Λουκέτα 15 ημερών σε δύο club για... όρθιους πελάτες (Βίντεο)

Στη Χαλκίδα βρέθηκε την Παρασκευή (21/08) και το Σάββατο (22/08/2020) το κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης όπου πραγματοποίησε επιχείρηση ελέγχων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού...

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του EviaZoom.gr, κατά την διάρκεια των συγκεκριμένων ελέγχων, επιβλήθηκε λουκέτο 15 ημερών και συνολικό πρόστιμο περίπου 30.000 ευρώ στα νυχτερινά club - κέντρα διασκέδασης, «GAZ Summer Style Club» που βρίσκεται στη Γλύφα Χαλκίδας και «MOSTAR Alterna Cafe» που δεσπόζει στη Παλαιά Γέφυρα της Χαλκίδας.



Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και το χαρτί που κόλλησαν οι ελεγκτές βρέθηκαν πελάτες που ήταν όρθιοι όσον αφορά το «MOSTAR», ενώ το ίδιο παρατηρήθηκε και στο «GAZ».

Έλεγχοι έγιναν και σε άλλα καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης όπως το «MIST» και το «ΑΝΟΔΟΣ LIVE», ωστόσο σε αντίθεση (ειδικά) με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, οι ελεγκτές δεν εντόπισαν αυτή τη φορά συνωστισμό και όρθιους πελάτες.

Σε κάποια μαγαζιά επιβλήθηκαν και διοικητικά πρόστιμα για μη χρήση μάσκας κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι επιχειρήσεις που διαπιστώνεται ότι δεν τηρούν τα μέτρα «σφραγίζονται» άμεσα, ακόμη κι αν είναι σε εξέλιξη η διαδικασία έφεσης ή προσβολής της σχετικής απόφασης.

a2
a3
eviazoom
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλκίδα: Λουκέτα 15 ημερών σε δύο club για... όρθιους πελάτες (Βίντεο)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news