facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Κοροναϊός: Νέα ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκαν σε Γαλλία και Βρετανία

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα 2.846 νέα κρούσματα κοροναϊού για τις τελευταίες 24 ώρες, καταγράφοντας ένα νέο υψηλό ημέρας μετά την άρση του lockdown για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο κι ανεβάζοντας το σύνολο των μολύνσεων από τη νόσο Covid-19 στα 212.211.

Στο Παρίσι απαγορεύθηκαν οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων, στην περίπτωση που δεν μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας. Επιπλέον, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, που εφαρμόζεται ήδη σε πολλές συνοικίες του Παρισιού, θα επεκταθεί από τις 08.00 το πρωί του Σαββάτου τοπική ώρα σε ένα τμήμα του Σανζ Ελιζέ και στη συνοικία του Λούβρου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Εάν η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω, η χρήση της μάσκας μπορεί να καταστεί υποχρεωτική στο σύνολο της πρωτεύουσας», επισημαίνει η αστυνομική διεύθυνση. Το Παρίσι κηρύχθηκε σήμερα, όπως και το Μπους ντι Ρονε με πρωτεύουσα τη Μασσαλία, διαμερίσματα όπου η κυκλοφορία του ιού είναι ενεργή. «Το ποσοστό θετικών κρουσμάτων ανέρχεται σήμερα σε 4,14% στο Παρίσι, στο 3,6% στην Ιλ ντε Φρανς έναντι 2,4% κατά μέσο όρο στη χώρα», τονίζει η αστυνομική διεύθυνση.

Οι ηλικίες 15-45 είναι οι πλέον πληγείσες, αν και κρούσματα καταγράφονται σε όλες τις ηλικίες. Όπου η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική, συστήνεται στους πολίτες να τη φοράνε όταν υπάρχει συγχρωτισμός. Επιπλέον, θα ενισχυθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στα μπαρ, τα εστιατόρια και τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων. Σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων, θα επιβληθεί κλείσιμο των καταστημάτων. Οι έλεγχοι θα ενισχυθούν και για τη χρήση της μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Λίγο νωρίτερα, η Βρετανία είχε καταγράψει 1.441 θετικά τεστ COVID-19, τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό από τη 14η Ιουνίου, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Τα ημερήσια κρούσματα ξεπερνούν το όριο των 1.000 τις πέντε από τις έξι τελευταίες ημέρες στη χώρα.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Νέα ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκαν σε Γαλλία και Βρετανία"

Αυστρία: Οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν διεθνείς νόμους – Να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της

Τη σαφέστατη θέση ότι οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν διεθνείς νόμους και ότι η ΕΕ πρέπει να επιδείξει «πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο», διατυπώνει σε μήνυμα του μέσω Twitter, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Ο κ. Σάλενμπεργκ είχε σήμερα στη Βιέννη συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, που το απόγευμα συναντήθηκε στην αυστριακή πρωτεύουσα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στον οποίο ανέπτυξε την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά, επιδιώκοντας την επιβολή τετελεσμένων.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει «πολύ ανήσυχος και σε κατάσταση συναγερμού», ήδη κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο το μεσημέρι, τονίζοντας ότι «η κατάσταση είναι επικίνδυνη και μπορεί να κλιμακωθεί», και ότι η Ευρώπη πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, είχε τονίσει πως οι επικίνδυνες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητικές.

Ασκώντας κριτική στην στάση της Τουρκίας, επισήμανε ότι «η τουρκική πολιτική – μεταξύ άλλων στη Λιβύη και στη Συρία – όπως επίσης πρόσφατα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει στην Ευρώπη σε αλλαγή σκέψης. Για το λόγο αυτό, η Αυστρία συνεχίζει να ζητά την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστρία: Οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν διεθνείς νόμους – Να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της"

Κορονοϊός. Υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους

Που και σε ποιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτική για όλους η χρήση μάσκας
Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 51352 – ΦΕΚ Τεύχος B’ 3430/14.08.2020
Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 50176/6.8.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 3330).
Άρθρο μόνο
Στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50176/6.8.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 3330) επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
1. Προστίθεται άρθρο 3Α ως εξής:
«Άρθρο 3Α
Υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις
Σε οποιαδήποτε υπαίθρια συνάθροιση δεν τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμιση μέτρου μεταξύ των παρευρισκομένων επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας προστασίας».
2. Προστίθεται άρθρο 3Β ως εξής:
«Άρθρο 3Β
Υποχρέωση χρήσης μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού
Επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας προστασίας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού στο σύνολο της Επικράτειας, ως εξής:
α) Στους διαμένοντες και εργαζομένους στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.), σε όλες τις ανοιχτές δομές φιλοξενίας, καθώς και σε κάθε είδους δομή και χώρο υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών.
β) Στους διαμένοντες, ωφελούμενους και εργαζομένους σε ανοικτές και κλειστές δομές παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, δημόσιες και ιδιωτικές, ιδίως σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως  πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, 
κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας.
γ) Εντός στρατοπέδων».
3. Το άρθρο 5 τροποποιείται ως εξής:
«Άρθρο 5
Εξαιρέσεις
Από την υποχρέωση των άρθρων 1 έως 3Β εξαιρούνται 
α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών (3) ετών».
4. Η παρ. 2 του άρθρου 6 τροποποιείται ως εξής:
«2. Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν τους κανόνες των άρθρων 1, 2, 3Α και 3Β επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.»
Η κυα για την υποχρεωτική χρήση μάσκας όπως τροποποιήθηκε και ισχύει
Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.50176/6.8.2020 – ΦΕΚ τεύχος Β 3330/8.8.2020
Εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ -ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ -ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ -ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ -ΥΓΕΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ -ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Υποχρέωση χρήσης μάσκας σε χώρους συνάθροισης κοινού
Σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κοινού, όπως εξειδικεύονται στον κατωτέρω πίνακα, μη συμπεριλαμβανομένων πάντως των χώρων εστίασης, επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού cOvID-19, ως εξής:
Έκταση υποχρέωσης
– Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας για το προσωπικό και το κοινό/πελάτες.
Στις δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής/96.02 εξαιρείται η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον πελάτη, όταν πραγματοποιείται τοπική περιποίηση στο πρόσωπο.
Επιχειρήσεις / ΚΑΔ
-Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα/47.19
-Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.41
-Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.42
-Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα /47.43
-Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα /47.51
-Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.52
-Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.53
-Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.54
-Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.59
-Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.61
-Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.62
-Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.63
-Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.64
-Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.65
-Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.71
-Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/ 47.72
-Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ 47.75
-Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.76
-Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.77
-Άλλο λιανικό εμπόριο καινούριων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.78
-Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα/47.79
– Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών των κινηματογράφων δωδεκάμηνης λειτουργίας (κλειστού τύπου)/59.14
-Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων/91.01
-Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών/77.21
-Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων/77.22
-Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης/77.29
-Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής /96.02
-Υπηρεσίες διαιτολογίας/96.04.10.01
-Υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων /96.04.10.02
-Υπηρεσίες μασάζ/96.04.10.05
-Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες/96.04.10.06
Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων/96.09.19.06
-Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ)/96.09.19.09
-Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing)/96.09.19.17
-Καταστήματα οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας
-Καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops in a shop)
-Καταστήματα λιανικού και χονδρικού εμπορίου τύπου (do it yourself and home improvement) που πωλούν βιομηχανικά είδη (χρώματα, σιδερικά, ξυλουργικά, ηλεκτρολογικά, έπιπλα, υγιεινής, κήπου, εργαλείων, διακόσμησης κ.λπ.)
– Μεμονωμένες επιχειρήσεις/καταστήματα με οριοθετημένο ή μη οριοθετημένο χώρο έκθεσης, εντός εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets)
-Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχη μάτων/92.00
– Επιχειρήσεις τροφίμων όπως υπεραγορές (σούπερ μάρκετ), παντοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία κλπ
– Φαρμακεία
– Χώροι γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων) όταν υπάρχει επαφή με το κοινό
– Ανελκυστήρες
– Παντός είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις σε υπαίθριους χώρους
 Άρθρο 2
Υποχρέωση χρήσης μάσκας σε χώρους θρησκευτικής λατρείας
1. Στους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησιών, ευκτηρίων οίκων, τεμενών και συναγωγών), κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας, επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
Η ίδια υποχρέωση υφίσταται και κατά την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών ή εκδηλώσεων στους αύλειους χώρους των χώρων θρησκευτικής λατρείας ή γενικά σε υπαίθριους χώρους. Από την υποχρέωση των προηγούμενων εδαφίων εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί κατά την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών ή εκδηλώσεων, καθώς και το απολύτως αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό που συμμετέχει σε αυτές, όπως ιεροψάλτες.
2. Τα προσωρινά μέτρα στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 κατ’ εφαρμογή της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 34060/2.6.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας (Β’ 2111), όπως η ισχύς αυτής έχει παραταθεί με την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.43195/8.7.2020 κοινή απόφαση των ιδίων Υπουργών (Β’ 2775), όπως εκάστοτε ισχύει, δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας.
Άρθρο 3
Υποχρέωση χρήσης μάσκας σε πλοία
Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους δημόσιους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους χώρους όλων των επιβατηγών και επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων, των ημερόπλοιων, των θαλασσίων ταξί και των λαντζών. Στα πλοία και σκάφη του πρώτου εδαφίου απαγορεύεται η οργάνωση και πραγματοποίηση εκδηλώσεων διασκέδασης.
«Άρθρο 3Α
Υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις
Σε οποιαδήποτε υπαίθρια συνάθροιση δεν τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμιση μέτρου μεταξύ των παρευρισκομένων επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας προστασίας».
«Άρθρο 3Β
Υποχρέωση χρήσης μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού
Επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας προστασίας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού στο σύνολο της Επικράτειας, ως εξής:
α) Στους διαμένοντες και εργαζομένους στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.), σε όλες τις ανοιχτές δομές φιλοξενίας, καθώς και σε κάθε είδους δομή και χώρο υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών.
β) Στους διαμένοντες, ωφελούμενους και εργαζομένους σε ανοικτές και κλειστές δομές παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, δημόσιες και ιδιωτικές, ιδίως σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως  πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, 
κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας.
γ) Εντός στρατοπέδων».
Άρθρο 4
Ειδικότεροι κανόνες
Οι ειδικότεροι κανόνες που προβλέπονται ως προς την υποχρέωση χρήσης μάσκας στην υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.48976/31.7.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 3165), όπως εκάστοτε ισχύει, δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας.
«Άρθρο 5
Εξαιρέσεις
Από την υποχρέωση των άρθρων 1 έως 3Β εξαιρούνται 
α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τριών (3) ετών».
Άρθρο 6
Κυρώσεις και διαδικασίες ελέγχου
1. Στην περίπτωση εργαζομένων που δεν τηρούν τους κανόνες του άρθρου 1, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.
«2. Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν τους κανόνες των άρθρων 1, 2, 3Α και 3Β επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.»
3. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του άρθρου 3, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, επιβάλλεται κατά περίπτωση:
α) στους επιβάτες, τους ναυτικούς πράκτορες και τα μέλη του πληρώματος διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ και β) στον πλοιοκτήτη, τον διαχειριστή και τον πλοίαρχο διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ.
4. Ως προς τις αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, τις διαδικασίες ελέγχου και την πιστοποίηση των παραβάσεων, την επιβολή, βεβαίωση και είσπραξη προστίμων, καθώς και την αρμόδια αρχή για την ενημέρωση του κοινού εφαρμόζονται τα άρθρα 24 έως 27 και 29 της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.48976/31.7.2020 (Β’ 3165) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.
Άρθρο 7
Ισχύς
1. Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της έως την 31η Αυγούστου 2020.
2. Η υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.48967/31.7.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών «Εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους στο σύνολο στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 3162), όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.49329/3.8.2020 (Β’ 3224) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικήςκαταργείται από τη δημοσίευση της παρούσας.
odigostoupoliti
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός. Υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους"

Μπορέλ: Απόλυτη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

«Απόλυτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Τwitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο κ. Μπορέλ, ο οποίος σήμερα προέδρευε του έκτακτου Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στο διάλογο.
Νωρίτερα και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας με ανάρτησή του στο Twitter τάχθηκε υπέρ της Ελλάδας και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο πλευρό της εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη των «27».
«Οι προκλήσεις πρέπει να σταματήσουν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία πολιτική λύση μέσω του απευθείας διαλόγου όλων των εμπλεκόμενων πλευρών» επεσήμανε στο μήνυμά του ο Γερμανός ΥΠΕΞ.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπορέλ: Απόλυτη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο"

Κοροναϊός: Εκατοντάδες πρόστιμα σε λιμάνια και πλοία για μη τήρηση των μέτρων

Αυξημένη επιτήρηση και πρόσθετοι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε λιμάνια και πλοία από το Λιμενικό Σώμα, ενόψει της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου με στόχο την αποτροπή διασποράς του κοροναϊου.

Όπως ανέφερε το μεσημέρι ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Κοκκάλας, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν προβεί σε χιλιάδες ελέγχους στα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν πλόες και έχουν βεβαιωθεί περισσότερες από 600 διοικητικές παραβάσεις. Οι έλεγχοι εστιάζονται κυρίως στις υποχρεώσεις των επιβατών πριν την είσοδό του στο πλοίο ή κατά τη διάρκεια του πλου όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων, καθώς και στις υποχρεώσεις των ναυτιλιακών εταιρειών και των πληρωμάτων των πλοίων.

Tόνισε, ότι οι έλεγχοι διενεργούνται και εν πλω και στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει συμμόρφωση θα υποβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μη συμμόρφωσης τα στελέχη του λιμενικού έχουν αναγκαστεί να επιβάλλουν και ποινικές κυρώσεις.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Εκατοντάδες πρόστιμα σε λιμάνια και πλοία για μη τήρηση των μέτρων"

Δένδιας: Η Τουρκία η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, τόνισε στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο Νίκος Δένδιας.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, ο κ. Δένδιας είπε πως του ανέπτυξε την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε: «Η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία. Είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω γι’ αυτή τη σαφή θέση του υπουργείου του και της αμερικανικής πλευράς».

Περαιτέρω επισήμανε: «ως γνωστόν, η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά. Επιδιώκει έτσι την επιβολή τετελεσμένων. Η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση. Εκθέτει με τον πιο προφανή τρόπο, την έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την πλευρά της».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς και από τη συμπαράσταση που εξέφρασαν και πάλι οι εταίροι προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο κυρώσεων που έχει ζητήσει το Συμβούλιο από τις υπηρεσίες της ΕΕ, ενημέρωσε πως καταρτίζεται και τόνισε ότι θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα. Ως προς αυτό, ο κ. Δένδιας είπε πως στόχος μας είναι να υπάρχει ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια της ΕΕ αν χρειαστεί, ένα εργαλείο που θα ωθήσει την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.

Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε πως οι προσχηματικές εκκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο καταρρίπτονται συνεχώς από τις απροκάλυπτες απειλές που πάντα τις συνοδεύουν.

Εστιάζοντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, είπε πως στο Συμβούλιο παρουσίασε με στοιχεία την ακριβή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στην περιοχή, ώστε να διαπιστώσουν οι φίλοι και οι εταίροι μας τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλειρηνική, επιλύει τα όποια ζητήματα μέσω του διαλόγου και με βάση το διεθνές δίκαιο, προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε πως οι πρόσφατες συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο το αποδεικνύουν. Συμπλήρωσε πως η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή σε διάλογο και με την Τουρκία, όχι όμως υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμών. Διάλογος, συνέχισε, διεξάγεται υπό τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας και επί της μόνης πραγματικής μεταξύ μας διαφοράς, όχι επί παντός του επιστητού.

Τέλος, ευχαρίστησε εγκάρδια τον Αυστριακό ομόλογό του, τονίζοντας πως βρήκε στη Βιέννη ευήκοον ους για τις ελληνικές απόψεις και σημείωσε πως «η άποψή μας εκφράστηκε με τον πιο καθαρό τρόπο και από την Αυστρία κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Η Τουρκία η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο"

Πομπέο: «Ισχυρή η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας» – Δένδιας: «Παρουσία των ΗΠΑ στη Μεσόγειο»

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στη Βιέννη η συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, η οποία διήρκεσε σχεδόν μια ώρα. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τον υπουργό Εξωτερικών να θέτει θέμα τουρκικής παραβατικότητας, καθώς και η ισχυρή εταιρική σχέση των δύο κρατών.
Ο κ. Δένδιας εξήγησε στον κ. Πομπέο την κρισιμότητα και επικινδυνότητα της κατάστασης, και την ευαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προ τριών ημερών η οποία επέκρινε τη συμπεριφορά της Άγκυρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας ζήτησε από τον κ. Πομπέο εμφανή ή αφανή παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή (σσ. της Ανατολικής Μεσογείου), που για να δοθεί στίγμα αποκλιμάκωσης της έντασης.
«Η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία (για την Τουρκία) είχαν την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον κ. Πομπέο. Η Τουρκία επιδιώκει την επιβολή τετελεσμένων και την στρατικοποίηση της κατάστασης. Τόνισα, τόσο στον κ. Πομπέο, όσο και στους ευρωπαίους συνομιλητές μου ότι η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ΥΠΕΞ.
«Ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συζήτησαν την ισχυρή διμερή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας και την επείγουσα ανάγκη μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργού.
Την απόλυτη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» όσον αφορά την κατάσταση που διαμορφώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας.
«Οι προκλήσεις πρέπει να τερματιστούν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική λύση, μέσω ενός απευθείας διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πομπέο: «Ισχυρή η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας» – Δένδιας: «Παρουσία των ΗΠΑ στη Μεσόγειο»"

Ακάρ μαινόμενος κατά της Γαλλίας: Θα απαντήσουμε σε κάθε επέμβαση ενάντια στα πλοία μας

O υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ με νέες δηλώσεις του καταφέρεται ενάντια στη Γαλλία και της στρατιωτικής παρουσίας αυτής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα ανέφερε: «H σύμμαχος μας χώρα που δεν έχει σχέση με την περιοχή έχει ανακοινώσει πως θα αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό δεν αρμόζει στο πνεύμα της συμμαχίας.

Οποιαδήποτε επέμβαση εναντίον των πλοίων μας δεν θα έμεινε αναπάντητη και δεν θα μείνει. Όλοι πρέπει να ξέρουν πως σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασιστικοί.

Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί για κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στις θάλασσες μας».
newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακάρ μαινόμενος κατά της Γαλλίας: Θα απαντήσουμε σε κάθε επέμβαση ενάντια στα πλοία μας"

Επικοινωνία Μακρόν – Τραμπ για Αν. Μεσόγειο – Θα επιβάλλουμε την ειρήνη και την ασφάλεια

Επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είχε ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Λίβανο.
Σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις τρεις συγκεκριμένες περιοχές και διαπίστωσαν ότι οι απόψεις τους συγκλίνουν.
Όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας «οι απόψεις μας συγκλίνουν. Το ενδιαφέρον μας για την ειρήνη και την ασφάλεια είναι κοινό. Θα το κάνουμε να γίνει σεβαστό».
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επικοινωνία Μακρόν – Τραμπ για Αν. Μεσόγειο – Θα επιβάλλουμε την ειρήνη και την ασφάλεια"

Έκκληση Χαρδαλιά στους νέους: Κινδυνεύουν οι γονείς και οι παππούδες σας – Κάντε τη διαφορά και τηρήστε τα μέτρα

Έκκληση προς τους νέους έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς, υπενθυμίζοντάς τους πως δεν είναι άτρωτοι και ότι θα πρέπει να κάνουν τη διαφορά και να τηρήσουν τα μέτρα, καθώς κινδυνεύουν οι γονείς και οι παππούδες.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη για τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε: «Νιώθω την ανάγκη να απευθυνθώ ξανά στους νέους. Όχι σαν μέλος της Κυβέρνησης, όχι σαν κάποιος που βρίσκεται μαζί με χιλιάδες άλλους στην πρώτη γραμμή στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά κυρίως σαν πατέρας.

Δεν είστε άτρωτοι. Ούτε εσείς, ούτε οι φίλοι σας, αλλά κυρίως δεν είναι άτρωτοι και κινδυνεύουν οι γονείς και οι παππούδες σας.

Είστε σε μια ηλικία ξεχωριστή, που όλοι περάσαμε, και η οποία χαρακτηρίζεται από την ανεμελιά. Είναι λογικό να θέλετε να ζείτε κάθε μέρα έντονα και μοναδικά. Κάντε το, αλλά κάντε το με προσοχή. Για να μη θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου που γνωρίζετε. Για να μην είστε άθελά σας υπεύθυνοι για το επόμενο κρούσμα.

Κυρίως επιστρέφοντας από τις διακοπές σας, πρέπει να είστε διπλά προσεκτικοί. Για αυτό για τουλάχιστον μία εβδομάδα φοράμε μάσκες παντού, τηρούμε τις αποστάσεις και μένουμε μακριά από άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Κάντε τη διαφορά. Τηρήστε τα μέτρα. Για να σταματήσει εδώ η διασπορά του ιού. Για να αποφύγουμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Τα επόμενα 24ωρα, οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες. Θα είναι και εκείνες που θα κρίνουν την πορεία και έκβαση των πραγμάτων σε αυτή τη φάση της εξέλιξης της πανδημίας, της μάχης μας με τον αόρατο εχθρό.

Και το μήνυμα, το ζητούμενο, ο στόχος είναι ένας: να παραμείνουμε υγιείς και να μη χρειαστεί να πάρουμε μέτρα τα οποία θα είναι ολέθρια για την οικονομία μας, για τις επιχειρήσεις μας, τις οικογένειές μας, την πατρίδα μας. Ας είναι ξεκάθαρο. Αν ο καθένας και η κάθε μία από εμάς από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες φοράει τη μάσκα του και κρατάει τις αποστάσεις, αν όσοι ειδικά επιστρέψουν από τις διακοπές μείνουν μακριά από τους ανθρώπους που μπορεί να κινδυνεύσουν τηρώντας προστατευτικά μέτρα, αν ο καθένας μας αποφύγει συγχρωτισμούς και χαλαρώσει, ξεκουραστεί, διασκεδάσει τηρώντας προστατευτικά μέτρα, τότε και μόνο τότε θα έχουμε κερδίσει και αυτή τη μάχη. Χρόνια πολλά. Καλή Παναγιά».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκκληση Χαρδαλιά στους νέους: Κινδυνεύουν οι γονείς και οι παππούδες σας – Κάντε τη διαφορά και τηρήστε τα μέτρα"

Δένδιας σε Πομπέο: Η αποχώρηση της Τουρκίας από την ελληνική υφαλοκρηπίδα προϋπόθεση για αποκλιμάκωση

«Ελπίζω πως δεν θα υπάρξει σύγκρουση αν όλοι παραμείνουν ψύχραιμοι και ο καθένας ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και το διεθνές Δίκαιο της θάλασσας», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, παραπέμποντας στην Τουρκία.
Η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, τόνισε ο Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.
Αυτό, κατέστησε σαφές ο κ. Δένδιας, είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης και σημείωσε πως αυτή τη θέση συμμερίζονται όλοι οι συνομιλητές του και επιβεβαιώθηκε από το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, ο κ. Δένδιας είπε πως του ανέπτυξε την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε: «Η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία. Είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω γι’ αυτή τη σαφή θέση του υπουργείου του και της αμερικανικής πλευράς».
Περαιτέρω επισήμανε: «Ως γνωστόν, η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά. Επιδιώκει έτσι την επιβολή τετελεσμένων. Η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση. Εκθέτει με τον πιο προφανή τρόπο, την έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την πλευρά της».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς και από τη συμπαράσταση που εξέφρασαν και πάλι οι εταίροι προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο κυρώσεων που έχει ζητήσει το Συμβούλιο από τις υπηρεσίες της ΕΕ, ενημέρωσε πως καταρτίζεται και τόνισε ότι θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα. Ως προς αυτό, ο κ. Δένδιας είπε πως στόχος μας είναι να υπάρχει ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια της ΕΕ αν χρειαστεί, ένα εργαλείο που θα ωθήσει την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.
Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε πως οι προσχηματικές εκκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο καταρρίπτονται συνεχώς από τις απροκάλυπτες απειλές που πάντα τις συνοδεύουν.
Εστιάζοντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, είπε πως στο Συμβούλιο παρουσίασε με στοιχεία την ακριβή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στην περιοχή, ώστε να διαπιστώσουν οι φίλοι και οι εταίροι μας τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλειρηνική, επιλύει τα όποια ζητήματα μέσω του διαλόγου και με βάση το διεθνές δίκαιο, προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε πως οι πρόσφατες συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο το αποδεικνύουν. Συμπλήρωσε πως η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή σε διάλογο και με την Τουρκία, όχι όμως υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμών. Διάλογος, συνέχισε, διεξάγεται υπό τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας και επί της μόνης πραγματικής μεταξύ μας διαφοράς, όχι επί παντός του επιστητού.
Τέλος, ευχαρίστησε εγκάρδια τον Αυστριακό ομόλογό του, τονίζοντας πως βρήκε στη Βιέννη ευήκοον ους για τις ελληνικές απόψεις και σημείωσε πως «η άποψή μας εκφράστηκε με τον πιο καθαρό τρόπο και από την Αυστρία κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών».
“Με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, @SecPompeo , στη Βιέννη. Συζητήσαμε για την εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα”, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Δένδιας.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας σε Πομπέο: Η αποχώρηση της Τουρκίας από την ελληνική υφαλοκρηπίδα προϋπόθεση για αποκλιμάκωση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news