facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Εντοπισμός και καταδίωξη τουρκικού υποβρυχίου στο στενό του Καφηρέα - Κατευθυνόταν στις ακτές της Αττικής

Τουρκικό υποβρύχιο, Τype-209 εντοπίστηκε και καταδιώχθηκε από ελληνικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα χθες το βράδυ στην περιοχή του ακρωτηρίου Καφηρέας στην Εύβοια, λίγα μίλια από τις ακτές της Αττικής, όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του ΠΝ στο pronews.gr.

Το τουρκικό υποβρύχιο, είχε αρχικά εντοπιστεί από συστήματα ανίχνευσης του ΠΝ στην περιοχή του βόρειου και εν συνεχεία του κεντρικού Αιγαίου με πορεία νοτιοδυτική.

Κάπου εκεί απωλέσθηκε το ίχνος. Δόθηκε εντολή στην ΔΕΝ (Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού) να ερευνήσουν και να καταδιώξουν το τουρκικό υποβρύχιο το οποίο πλησίαζε τις ακτές της Αττικής.

Την καταδίωξη ανέλαβαν αρχικά τα S-70B-6 Aegean Hawk. Συνολικά τρία Aegean Hawk χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα για τον εντοπισμό του τουρκικού υποβρυχίου, αλλά σε πρώτη φάση δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί ο στόχος εντοπισμού του.

Τότε έλαβε εντολή ένα από τα παλαιά, αλλά εξαιρετικά αξιόπιστα μέχρι σήμερα, ελικόπτερο ανθυποβρυχιακού πολέμου ΑΒ-212 ASW (φωτό) της ΔΕΝ να σπεύσει προς εντοπισμό του.

Περί τις 20.00 το βράδυ, το πλήρωμα του ΑΒ-212, έχοντας ποντίσει το σόναρ του, εντόπισε το τουρκικό υποβρύχιο να κινείται μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου με κατεύθυνση τις ακτές της ανατολικής Αττικής!

Το ίχνος ήταν εξαιρετικά ασθενές αρχικά, αλλά το ελληνικό ανθυποβρυχιακό ελικόπτερα κατάφερε με την κατάλληλη προσέγγιση να βελτιώσει τις παραμέτρους εντοπισμού του.



Στην περιοχή έσπευσαν ελληνικά πλοία επιφανείας λαμβάνοντας σε πραγματικό χρόνο τις παραμέτρους βολής ανθυποβρυχιακών όπλων από το ελικόπτερο το οποίο αποχώρησε περί τις 21.00 αφήνοντας την «λεία» του σε αυτούς που σε συνθήκες ένοπλης σύγκρουσης θα βύθιζαν το τουρκικό σκάφος.

Υπήρξε ενημέρωση σε ανώτατο επίπεδο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και αποφασίστηκε να μην υπάρξει ένοπλη δράση παρά παρακολούθησή του και ετοιμότητα καταβύθισής του.

Η κίνηση των Τούρκων να στείλουν υποβρύχιο σχεδόν στις ακτές τις Αττικής τις ώρες της κρίσης με το Oruc Reis, καταδεικνύει ότι είναι διατεθειμένοι «να τραβήξουν μέχρι τα άκρα το σχοινί». Στην εν λόγω περίπτωση, το «σχοινί» θα γινόταν «θηλειά» που θα τους έπνιγε.

Το AB 212 ASW / EW είναι ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο με πλήρωμα τριμελές: Δύο πιλότους κι έναν χειριστή ραντάρ και όπλων και είναι παντός καιρού.



Στο βίντεο μπορείτε να δείτε τη νυχτερινή πτήση ενός Agusta Bell AB-212, με ακριβώς τις ίδιες συνθήκες που επιχείρησε χθες το βράδυ το ελικόπτερο του ΠΝ:



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » " Εντοπισμός και καταδίωξη τουρκικού υποβρυχίου στο στενό του Καφηρέα - Κατευθυνόταν στις ακτές της Αττικής"

Σε υψηλό 4 μηνών ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στη Γαλλία – 2.500 νέα περιστατικά σε 24 ώρες

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα πάνω από 2.500 νέα κρούσματα COVID-19 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, επίπεδα που καταγράφονταν στα μέσα Απριλίου, όταν η χώρα βρισκόταν σε lockdown.

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται λόγω της ασθένειας συνεχίζει να καταγράφει πτώση, έχοντας μειωθεί κάτω των 5000 για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου, χθες Τετάρτη.

Ειδικοί λένε ότι αυτό συμβαίνει επειδή περισσότεροι νέοι μολύνονται, οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστούν νοσοκομειακή φροντίδα.

Το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται τώρα στα 209.365.

Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 17 σήμερα, στους 30.388.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε υψηλό 4 μηνών ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στη Γαλλία – 2.500 νέα περιστατικά σε 24 ώρες"

Ρωσικό δημοσίευμα: «Ελληνική φρεγάτα ‘εμβόλισε’ τουρκικό πολεμικό πλοίο με πλήρη ταχύτητα»

Φρεγάτα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού κατά τη διάρκεια της πρόκλησης του τουρκικού ναυτικού, χτύπησε με πλήρη ταχύτητα ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο που εμφανίστηκε κοντά στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και προσπάθησε να παραβιάσει τα ελληνικά όρια.

Έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον δύο Τούρκοι ναύτες που ήταν στο κατάστρωμα εκείνη τη στιγμή τραυματίστηκαν, ωστόσο, τίποτα δεν απειλεί τη ζωή και την υγεία τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διατέθηκαν στη ρωσική ιστοσελίδα Avia.pro, το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, προσπάθησε να αποτρέψει ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της χώρας, και έκανε έναν ελιγμό με πλήρη ταχύτητα, ως αποτέλεσμα του οποίου να χτυπήσει μια τουρκική φρεγάτα.

Το τουρκικό πολεμικό πλοίο δεν υπέστη σοβαρή ζημιά, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, το τουρκικό πλοίο έστρεψε επικίνδυνα το πηδάλιο για να αποφύγει τη σύγκρουση, ως αποτέλεσμα του οποίου οι ναυτικοί στο κατάστρωμα γκρεμίστηκαν και δέχθηκαν μώλωπες και μικρούς τραυματισμούς.

Η επιδείνωση της κατάστασης αποφεύχθηκε, ωστόσο, η Ελλάδα δήλωσε ότι είναι έτοιμη να λάβει πιο σοβαρά μέτρα εάν η Άγκυρα αποφασίσει να συνεχίσει την κλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τα συγκροτήματα S-300 που αποκτήθηκαν από τη Ρωσία εναντίον των τουρκικών F-16, τα οποία παραβίασαν δύο φορές τα εναέρια σύνορα της χώρας - η πυροδότηση δεν άνοιξε, ωστόσο, τα συγκροτήματα ήταν σε πλήρη επιφυλακή.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ και τα μέλη του ΝΑΤΟ υποστήριξαν την Ελλάδα, κατηγορώντας την Τουρκία για κλιμάκωση της κατάστασης, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα.

Τι λένε οι Τούρκοι…

Οι Τούρκοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανατρέπουν τα γεγονότα του περιστατικού και τα παρουσιάζουν με τη δική τους εικόνα, της παραπληροφόρησης:

«Η ελληνική φρεγάτα Λήμνος F451, που πλησίασε την φρεγάτα TCG Kemalreis για να την εμποδίσει, υπέστη ζημιά. Αναφέρθηκε ότι η φρεγάτα Λήμνος F451 ρυμουλκήθηκε με τη βοήθεια ενός ρυμουλκού», γράφει ο Τούρκος με το όνομα Mavi Vatan.
TCG Kemalreis fırkateynini engelleme ve tahrik amaçlı yaklaşan Yunan F451 Limnos fırkateyni hasar aldı. F451 Limnos fırkateyni römorkör yardımı ile çekildiği aktarıldı.


echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσικό δημοσίευμα: «Ελληνική φρεγάτα ‘εμβόλισε’ τουρκικό πολεμικό πλοίο με πλήρη ταχύτητα»"

Χανιά:Σε πολλά μέτωπα η φωτιά στο δήμο Καντάνου – Σελίνου

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και εθελοντές στο δήμο Καντάνου – Σελίνου.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καντάνου – Σελίνου, Αντώνη Περάκη, οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως και 9 Μποφόρ που πνέουν στην περιοχή δυσχαιρένουν το έργο των πυροσβεστών ενώ στις 9 το βράδυ τα πύρινα μέτωπα ήταν τρία.
Τα πτητικά μέσα έχουν σταματήσει τις ρίψεις από αέρος ενώ στο σημείο εκτός από τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν εθελοντές και από γύρω χωριά ενώ όμοροι δήμοι έχουν στείλει υδροφόρες και μηχανήματα για την ανάσχεση της πυρκαγιάς117819407_1006671476446956_5849212048520265599_o
fotia-xania
Απειλήθηκαν σπίτια
Νωρίτερα απειλήθηκαν σπίτια. Μάλιστα οι φλόγες έφτασαν μέχρι τις αυλές των σπιτιών όμως χάρη στις πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και στα δύο ελικόπτερο και δύο αεροπλάνα κατάφεραν να την οριοθετήσουν.xania-fotia-solanakhs-antreas
Εκκενώσεις οικισμών και παραλίας «Κεδρόδασος»
Το απόγευμα αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση του οικισμού Σκλαβοπούλα καθώς της παραλίας «Κεδρόδασος».
«Έγιναν εκκενώσεις στην περιοχή Σκλαβοπούλα καθώς η φωτιά έφτασε στις αυλές των σπιτιών. Ευτυχώς δεν έχει καεί κάποιο σπίτι. Εκκενώνουμε όμως προληπτικά και την παραλία Κεδρόδασος καθώς η φωτιά φαίνεται ότι κατευθύνεται σε αυτό το σημείο και δεν θέλουμε να κινδυνεύσουν οι λουόμενοι και οι παραθεριστές που βρίσκονται στο σημείο», τόνισε σχετικά ο κ. Περράκης.solanakhs1
Ολονύχτια μάχη
Δύσκολη αναμένεται να είναι η βραδιά για πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και κατοίκους κι ελπίζουν ότι με το πρώτο φως της ημέρας οπότε και θα επιστρέψουν τα αεροπλάνα η εικόνα θα βελτιωθεί.
Το μέτωπο της πυρκαγιάς εκτείνεται περίπου σε μήκος 20 χιλιομέτρων σύμφωνα με τον κ.Περράκη.
cretapost
Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά:Σε πολλά μέτωπα η φωτιά στο δήμο Καντάνου – Σελίνου"

Ισπανία: 2.935 νέα κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες!

Η Ισπανία κατέγραψε 2.935 νέες μολύνσεις από κορονοϊό σήμερα, ο υψηλότερος αριθμός μετά τη λήξη του lockdown που επέβαλε η χώρα και μεγαλύτερος από τα 1.690 που καταγράφηκαν χθες, αν και αξιωματούχοι επιμένουν ότι η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη.

“Καλπάζει” ο κορονοϊός στην Ισπανία

Η περιφέρεια της Μαδρίτης, η οποία δεν έδωσε χθες στοιχεία λόγω τεχνικών δυσκολιών, έχει το προβάδισμα με 842 νέα κρούσματα σε διάστημα 24 ωρών, ενώ ακολουθεί η Χώρα των Βάσκων με 545 κρούσματα.

«Ο αριθμός των γνωστών κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται στην Ισπανία, όμως είναι μια ελαφριά αύξηση που επιτρέπει την εφαρμογή μέτρων ελέγχου», είπε σε δημοσιογράφους ο συντονιστής εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων Φερνάντο Σιμόν, επισημαίνοντας πως οι τοπικές αναζωπυρώσεις δεν ισοδυναμούν με ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων που πολλοί αναμένουν το Φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μισοί από τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα.

Με τα νέα στοιχεία, το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται σε 337.334 στη χώρα. Το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε επίσης ότι 70 άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες 7 ημέρες, με το σύνολο των θανάτων από επιπτώσεις της νόσου Covid-19 να βρίσκεται στους 28.605.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: 2.935 νέα κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες!"

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο Ερντογάν: «Θα πληρώσετε βαρύ τίμημα αν επιτεθείτε στο Oruc Reis»

Συντηρεί την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποιος σε νέες δηλώσεις του για τις έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και απευθυνόμενος στην Αθήνα και τους συμμάχους της είπε ότι όποιος επιτεθεί στο τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα το πληρώσει ακριβά.

«Τους προειδοποιήσαμε ότι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα αν επιτεθούν στο Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο και σήμερα πήραν την πρώτη απάντηση», ανέφερε.

Παρότι ο Ερντογάν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα περί «πρώτης απάντησης», οι δηλώσεις του ενδεχομένως να αφορούν τις συνομιλίες του με Μέρκελ και Μισέλ ή να αποτελούν απόπειρα να ανατροφοδοτήσει αβάσιμα σενάρια και ισχυρισμούς τουρκικών δημοσιευμάτων, βάσει των οποίων η φρεγάτα «Λήμνος» υπέστη ζημίες ύστερα από εμπλοκή με αντίστοιχη τουρκική.

Όπως όμως αποκάλυψε το protothema.gr σε σχετικό δημοσίευμα, παρά τις αναφορές του τουρκικού τύπου ότι η φρεγάτα αποσύρθηκε(!) το πλοίο του πολεμικού ναυτικού δεν έπαθε ούτε γρατζουνιά και σήμερα συμμετείχε κανονικά σε άσκηση με το γαλλικό πολεμικό ναυτικό.

Από την πλευρά του το υπ. Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σημειώνει ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο αυριανό έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή».

Παραλήρημα με ελληνικούς υπότιτλους 

Στο μεταξύ ο Τούρκος πρόεδρος για δεύτερη φορά έκανε ανάρτηση στα Ελληνικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter στην οποία ανέφερε ότι «ο δρόμος προς λύση στην ανατολική Μεσόγειο είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση».

Η ανάρτηση του Ερντογάν συνοδευτηκε και από ένα βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους από τη σημερινή του ομιλία στα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος AKP όπου επανέλαβε τις νομικά έωλες τουρκικές απόψεις για το Καστελόριζο αλλά και τις προκλητικές του αναφορές για τα διακιώματα των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης.

Δείτε το βίντεο με την ομιλία Ερντογάν

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο Ερντογάν: «Θα πληρώσετε βαρύ τίμημα αν επιτεθείτε στο Oruc Reis»"

Μισέλ σε Ερντογάν: Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου

«Η ΕΕ στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, όπως αναφέρουν πηγές της ΕΕ.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Σαρλ Μισέλ καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και κάλεσε για αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή των προκλήσεων. Επιπροσθέτως, ο κ. Μισέλ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, επισήμανε ότι «η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι «τα ζητήματα λύνονται μέσω του διαλόγου».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μισέλ σε Ερντογάν: Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου"

Κορωνοϊός: 204 νέα κρούσματα, 64 στην Αττική - 5 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 204 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6.381, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες.
.

Η κατανομή των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας. Αναλυτικά:

-12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδουτης χώρας,
-11 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
-64 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής 
-37 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα 5 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων)
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου.
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου 
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορίνθου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων 
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, 
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας · 
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής 
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
- 12 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση

1557 (24.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3110 (48.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
exelixi13_8



22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 7 (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

xartis13_8




Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 221 θανάτους συνολικά στη χώρα. 75 (33.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 204 νέα κρούσματα, 64 στην Αττική - 5 θάνατοι"

Από αύριο το επίδομα στους πληγέντες της Εύβοιας

Στα ταμεία των Δήμων Χαλκίδος και Διρφυέων - Μεσσαπίων θα βρίσκονται από αύριο Παρασκευή τα πρώτα χρήματα που δικαιούνται οι πληγέντες από την θεομηνία της Κυριακής και ανέρχονται σε 600 ευρώ, προκειμένου να δοθούν στους δικαιούχους.

Η πρώτη αυτή αποζημίωση αφορά ζημίες σε κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, που επισκέφθηκε και σήμερα τη Χαλκίδα όπου προήδρευσε σύσκεψης στα γραφεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, του αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ευβοίας Γιώργου Κελαηδίτη και των δημάρχων Χαλκιδέων Ελένης Βάκα και Διρφυέων - Μεσσαπίων, Γιώργου Ψαθά.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ακόμη ότι «όσοι έχουν στην οικογένειά τους άτομα με ειδικές ανάγκες δικαιούνται άλλα 600 ευρώ και άλλα 600 ευρώ δικαιούνται οι πολύτεκνοι». Επίσης ο υπουργός , ανακοίνωσε την ενίσχυση των δικαιούχων για οικοσκευές, από την επομένη της καταγραφής των ζημιών, για τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές (κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες).

Ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε την επίσπευση της καταγραφής και όπως έκανε γνωστό η αποζημίωση θα καταβληθεί αμέσως, εντός 24ωρου, από τη στιγμή που θα γίνει η καταγραφή. «Από την ημέρα που θα μου πείτε ότι έχει τελειώσει η καταγραφή των σπιτιών που καταστράφηκαν και οι επιτροπές εισηγούνται την αποζημίωση για τις οικοσκευές, την επόμενη ημέρα το πρωί τα χρήματα θα βρίσκονται στα ταμεία των δήμων σας, για να πληρώσετε αμέσως τους ανθρώπους που υπέστησαν καταστροφές», είπε. Ήδη, πρόσθεσε, εκταμιεύτηκε και η έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 1,2 δισ. για έργα αποκατάστασης της υδροδότησης και ανάπλασης των παραλιών στους δύο πληγέντες δήμους.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε οι πολίτες «να νοιώσουν εμπιστοσύνη» στο Κράτος και την Αυτοδιοίκηση. «Να μην νοιώσουν λόγια, να νοιώσουν έργα και να νοιώσουν ότι είμαστε μαζί» ανάφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «σε ό,τι αφορά την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών θεωρώ ότι είμαστε έτοιμοι 100% σε αυτό που δεσμευτήκαμε να κάνουμε».

Τέλος, υπογράμμισε, τη συμβολή των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών «η οποία είναι πάρα πολύ ουσιαστική και δραστική». Σε δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, υπογράμμισε τον ηθικό και συμβολικό χαρακτήρα, της δεύτερης μέσα σε λίγες ημέρες επίσκεψης του υπουργού. «Καταδεικνύει και σε ηθικό-συμβολικό, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, ουσιαστικό, τη δύναμη και τη βούληση ενίσχυσης όλων μας σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή. Έτσι, λοιπόν, κεντρικό Κράτος, Περιφέρεια, Δήμοι δουλεύουμε για να μαζέψουμε τις πληγές μας και σε επίπεδο δημοσίων υποδομών, όπου γίνεται μία ταχύτατη αποακατάσταση σε ένα τεράστιο πρόβλημα και στο επίπεδο των περιουσιών των ανθρώπων. Το πρώτο στοίχημα ήταν οι γενναίες αποφάσεις, οι οποίες ελήφθησαν από την κυβέρνηση για τη στήριξη όσων έχουν πληγεί και το δεύτερο στοίχημα είναι η ταχύτητα και η πληρότητα με την οποία αυτές θα εκτελεστούν, αποδίδοντας στους ανθρώπους αυτή την ανακούφιση, την οποία τόσο έχουν ανάγκη».

Η δημάρχος Χαλκιδέων, Ελένη Βάκα, δήλωσε ότι οι δήμοι είναι έτοιμοι να διαθέσουν στους δικαιούχους το επίδομα 600 ευρώ, «ένα επίδομα που από την επαφή μου με τον κόσμο, μπορεί αν μην τους λύνει τα προβλήματα σε καμία περίπτωση, αλλά τους δίνει μία σημαντική βοήθεια άμεση. Η αμεσότητα αυτής της βοήθειας είναι μείζονος σημασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάποιες καταστάσεις για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση του σπιτιού τους. Το σημαντικότερο είναι με τον υπουργό ότι μας ακούει. Έχουμε άριστη συνεργασία και επειδή κάθε μέρα ανακαλύπτουμε προβλήματα και προσπαθούμε να βρούμε και τις λύσεις για τη διαχείρισή τους, νιώθουμε ότι η πολιτεία και το Υπουργείο Εσωτερικών είναι στο πλευρό μας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για εμάς».

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Από αύριο το επίδομα στους πληγέντες της Εύβοιας"

Ελληνοτουρκικά: Fake news οι ζημιές στη φρεγάτα Λήμνος που παρακολουθεί το Oruc Reis

Ούτε... γρατζουνιά δεν έπαθε η φρεγάτα «Λήμνος», το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετέχει στη μεγάλη επιχείρηση παρακολούθησης και καταγραφής των κινήσεων του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο. Δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου ανακάλυψαν εκτεταμένες ζημιές στην ελληνική φρεγάτα έπειτα από σύγκρουσή της με την τουρκική φρεγάτα Kemal Reis που είναι ένα από τα τουρκικά πλοία που μετέχουν στον στολίσκο συνοδείας του τουρκικού ερευνητικού πλοίου.

Η φωτογραφία που δημιοσιεύει το protothema.gr είναι από την συμμετοχή της φρεγάτας Λήμνος στη σημερινή ελληνογαλλική αεροναυτική άσκηση που έγινε στα ανοιχτά του Καστελόριζου, στην περιοχή που έχουν δεσμεύει με παράνομη Navtex οι Τούρκοι για σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis.

Όπως μπορεί να διαπιστωθεί από τη φωτογραφία, η πλώρη και όλο το πρωραίο τμήμα της φρεγάτας Λήμνος είναι ανέπαφα, χωρίς ζημιές ή άλλες αβαρίες. Κι ας διαδίδουν κάποιες τουρκικές ιστοσελίδες ή social media ότι η ελληνική φρεγάτα Λήμνος έπαθε τόσο σοβαρές ζημιές που σχεδόν δεν είναι αξιόπλοη. Η σημερινή φωτογραφία αποδεικνύει για άλλη μια φορά την τουρκική προπαγανδιστική προσπάθεια, πρώτος στόχος της οποίας είναι η δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνοτουρκικά: Fake news οι ζημιές στη φρεγάτα Λήμνος που παρακολουθεί το Oruc Reis"

Ξανά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis εισήλθε ξανά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κινείται δυτικά και εντός της τουρκικής Navtex.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, Τστις 12:35 το ερευνητικό πλοίο πέρασε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδευόμενο από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού οι κινήσεις των οποίων παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι το Oruc Reis παρέμεινε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για τρεις μέρες, ενώ χθες το βράδυ κινούμενο με βορειοανατολική πορεία προς το λιμάνι της Αττάλειας, βγήκε εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας- και κινήθηκε εντός της κυπριακής ΑΟΖ και εντός της παράνομης εκδοθείσας τουρκικής Navxtex. Τα ξημερώματα, ωστόσο, άλλαξε και πάλι πορεία και κινήθηκε με νοτιοδυτική κατεύθυνση και προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξανά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis"

Πόρτο Ράφτη: Χιλιάδες λουόμενοι εκτιμούν ότι η θάλασσά τους θα υποβαθμιστεί λόγω των λυμάτων που θα χύνονται εκεί

Χιλιάδες λουόμενοι που απολαμβάνουν καθημερινά το μπάνιο τους αυτές τις ημέρες στην θαλάσσια περιοχή του Πόρτο Ράφτη αδυνατούν να πιστέψουν ότι το προσεχές χρονικό διάστημα ο τόπος τους μπορεί να μετατραπεί «σε χαβούζα της Αττικής», όπως έχει δηλώσει ο δήμαρχος Μαρκόπουλου Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει, στην γραφική ακτή της Χαμολιάς (μεταξύ Πόρτο Ράφτη και Βραυρώνας) θα εκρέουν τα λύματα που θα ξεκινούν από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου - Παιανίας.

Με ένα δίκτυο σωλήνων μήκους 53 χιλιομέτρων θα καταλήγουν στο παραλιακό μέτωπο της Χαμολιάς, γεγονός που όπως είναι φυσικό έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κατοίκων. Ήδη έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις ώστε να μην υλοποιηθεί το έργο, ενώ μπροστάρης είναι ο ίδιος ο δήμαρχος Μαρκόπουλου Μεσογαίας κ. Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης που μιλώντας στο newsbeast επισημαίνει ότι δεν ρωτήθηκε η άποψή του για να γίνει το έργο. «Κάποιοι αποφάσισαν για εμάς, χωρίς εμάς» επισημαίνει χαρακτηριστικά σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του και τώρα προσφεύγει νομικά εναντίον των ιθυνόντων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου - Παιανίας κατασκευάζεται με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής και στη συνέχεια η ΕΥΔΑΠ αναμένεται να αναλάβει τη διαχείρισή του. Άπαντες ομονοούν πως ένα τέτοιο έργο μπορεί μεν να ικανοποιεί τους όμορους δήμους αφού θα διώχνουν τα λύματα από την περιοχή τους αλλά θα υποβαθμίσει προφανώς τον δήμο Μαρκόπουλου στον οποίο υπάγεται το Πόρτο Ράφτη και η παραλία της Χαμολιάς.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόρτο Ράφτη: Χιλιάδες λουόμενοι εκτιμούν ότι η θάλασσά τους θα υποβαθμιστεί λόγω των λυμάτων που θα χύνονται εκεί"

Επίθεση του υπ. Περιβάλλόντος στο ΣΥΡΙΖΑ για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Εύβοια

Επειδή ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κάποια μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν ανακρίβειες και ψεύδη σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα στην Εύβοια οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα ακόλουθα:

1. Όταν στις 27 Αυγούστου του 2019, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε την περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας, μιλώντας εκ μέρους όλης της κυβέρνησης, πράγματι υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε 5 αντιπλημμυρικά έργα. Δεσμεύθηκε μάλιστα ο κ. Χατζηδάκηςότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα βοηθήσει στη χρηματοδότησή τους.

2. Έτσι και έγινε: η χρηματοδότηση για τα 5 έργα, προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ, εξασφαλίστηκε σταδιακά μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 από το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Πράσινο Ταμείο.

3. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας-Θεσσαλίας, η οποία είναι και η υπεύθυνη για την υλοποίησή τους, προχώρησε στη δημοπράτηση και των 5 έργων.

Τα 2 φράγματα με κορμοδέματα, στο Κοντοδεσπότη και στα Πυργάκια ολοκληρώθηκαν. Το φράγμα στο Κοντοδεσπότη, που χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο με 75.000 ευρώ, θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήδη μετά την πυρκαγιά του 2018.

Για τα άλλα 3 αντιπλημμυρικά έργα αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος. Ωστόσο, στις 4 και 5 Αυγούστου 2020 η Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικων Προσφύγων (ΑΑΕΠ) με αποφάσεις της έκανε δεκτές τις προδικαστικές προσφυγές εργολάβων και για τα 3 αυτά έργα με το σκεπτικό ότι… δεν έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα! Οι σχετικές αποφάσεις αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «…δεν είναι δυνατόν η ίδια ανάγκη που ήταν κατεπείγουσα πριν από έναν χρόνο να εξακολουθεί να είναι κατεπείγουσα πλέον και άρα, το όποιο κατεπείγον των συνθηκών έχει αρθεί…»

Αυτή είναι η αλήθεια και οι πολίτες της Εύβοιας τη γνωρίζουν πολύ καλά. Συνιστούμε λοιπόν σε ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πιο προσεκτικά και πιο σοβαρά. Οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μάνδρα και το Μάτι δεν θα ξεπλυθούν με απαράδεκτους συμψηφισμούς και ψέματα!

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση του υπ. Περιβάλλόντος στο ΣΥΡΙΖΑ για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Εύβοια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news