facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Τι αναφέρει η Ιερά Σύνοδος για την απαγόρευση των λιτανειών λόγω πανδημίας

Ανακοίνωση για το ζήτημα της απαγόρευσης των λιτανειών για την αποτροπή συνωστισμού και τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην ανακοίνωση η Ιερά Σύνοδος αναφέρει τα εξής:

Κατόπιν ερωτημάτων πολλών πιστών περί των ισχυουσών συστάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικώς προς την τέλεση των λιτανειών κατά την προσεχή περίοδο πληροφορούμε ότι η Ιερά Σύνοδος προσφάτως εξέδωσε το Εγκύκλιο Σημείωμα υπ’ αριθ. 3499/1445/28.7.2020, διά του οποίου υπενθύμισε τις σχετικές αποφάσεις Της ως προς την ακριβή και συνεπή τήρηση των προβλεπομένων μέτρων προφυλάξεως για την προστασία της δημόσιας υγείας στους Ιερούς Ναούς, με την προτροπή προς όλους τους Κληρικούς, τους Μοναχούς και τις Μοναχές και τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και Ηγουμενοσυμβουλίων, για την πιστή και μετά προσοχής τήρησή τους, όπου περιέχεται και η σύσταση: «Η τέλεσις Λιτανειών θα πραγματοποιήται μετά μεγάλης προσοχής, άνευ συνωστισμού του συμμετέχοντος πιστού λαού, και εάν ή δυνατόν, εν συντομία, συμφώνως τη ποιμαντική κρίσει του οικείου Ποιμενάρχου».

Η εν λόγω σύσταση περί τηρήσεως αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού τελεί σε συμφωνία με το ισχύον κατά τον χρόνο εκδόσεώς της νομοθετικό πλαίσιο για τις συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους, υπό την επιφύλαξη τυχόν μεταβολής του εκ μέρους της Πολιτείας κατά τις επιστημονικές εισηγήσεις και αναλόγως της πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού covid-19.

Το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου υπενθυμίζει την από 04.08.2020 δήλωση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η οποία έχει ως ακολούθως: «Η Εκκλησία μας, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας, στάθηκε, όπως ακριβώς όφειλε, με όλες της τις δυνάμεις, στο πλευρό της υπεύθυνης ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της εθνικής δοκιμασίας. Ενωμένοι, και πάντα στο πλαίσιο της αγαστής συμπόρευσης που, ιστορικά και διαχρονικά, χαρακτηρίζει τη σχέση των δύο κορυφαίων θεσμών του έθνους μας, πετύχαμε πολλά. Η Ελλάδα μας έγινε επαινετό παράδειγμα σε ολόκληρη την Οικουμένη, γιατί όλοι μαζί, με αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος, ακούσαμε τους ειδικούς και προστατεύσαμε το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ζωής και υγείας, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Χωρίς άλλωστε τους ανθρώπους ούτε Πολιτεία υπάρχει ούτε Εκκλησία. Και η αποστολή της Εκκλησίας δεν είναι άλλη από το να διακονεί τον άνθρωπο θυσιαστικά και στον απόλυτο βαθμό, με ασύνορη αγάπη για το πρόσωπό του και για την ύπαρξή του. Σήμερα, που ο κίνδυνος της πανδημίας φαίνεται να απειλεί εκ νέου τη χώρα μας, η Εκκλησία μας, και πάλι, οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και αυτό θα πράξει. Όπως άλλωστε και ο πιστός λαός μας, που, πειθαρχημένα και συνετά, ακολούθησε και ακολουθεί τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμόδιων υγειονομικών αρχών. Για το κοινό καλό. Για να αποτελέσει σύντομα η πανδημία, με τη βοήθεια του Θεού και με την κομβική συμβολή της επιστήμης, έναν εφιάλτη που πέρασε ανεπιστρεπτί, με το μικρότερο δυνατό κόστος για την πατρίδα μας και για τον λαό μας».

Η Εκκλησία της Ελλάδος συνεχίζει να τηρεί την ίδια υπεύθυνη θέση έναντι του ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού Της, ενδιαφερόμενη τόσο για την υγεία και την ζωή των ανθρώπων, όσο και για την εξασφάλιση της ακωλύτου τελέσεως της Θείας Λατρείας.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ι­ε­ράς Συ­νό­δου

της Εκ­κλη­σίας της Ελ­λά­δος

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αναφέρει η Ιερά Σύνοδος για την απαγόρευση των λιτανειών λόγω πανδημίας"

Πυροβολισμοί στο Μενίδι: Αιματηρή απόπειρα ληστείας (pics)

Στο πόδι σηκώθηκε το Μενίδι από πυροβολισμούς το βράδυ της Παρασκευής (07.08.2020). Δύο άτομα επιχείρησαν να ληστέψουν ιδιοκτήτη συνεργείου αυτοκινήτων. Ωστόσο, όταν αυτός πρόβαλε αντίσταση, οι κακοποιοί δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ εναντίον του.
Συναγερμός στο Μενίδι μετά από πυροβολισμούς στη διάρκεια απόπειρα ληστείας, σήμανε το βράδυ της Παρασκευής (07.08.2020).
Όπως έγινε γνωστό, στο Μενίδι επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας 254 δύο άγνωστα άτομα εισέβαλαν σε συνεργείο αυτοκινήτων, πιθανότατα με πρόθεση ληστείας.
Ο άνδρας – ενδεχομένως ο ιδιοκτήτης του συνεργείου – αντιστάθηκε. Τότε οι δράστες τράβηξαν όπλο και  πυροβόλησαν, τραυματίζοντάς τον στο πόδι.
Το θύμα διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο ΚΑΤ, όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.
Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό των κακοποιών.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροβολισμοί στο Μενίδι: Αιματηρή απόπειρα ληστείας (pics)"

Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία

Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ιταλία, καθώς το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 552 νέοι θετικοί στον ιό και 3 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Αυξημένα ήταν τα νούμερα και σε Ισπανία, Γαλλία.

Κατά τη χθεσινή ημέρα, τα νέα κρούσματα ήταν 402 και οι νεκροί 6. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ιταλικών αρχών, σε όλες τις 21 περιφέρειες της χώρας σήμερα προέκυψαν θετικοί στην Covid-19.

Την ίδια ώρα, το νοσοκομείο λοιμωδών νόσων Σπαλαντσάνι της Ρώμης ανακοίνωσε ότι από τις 24 Αυγούστου θα ξεκινήσει την πειραματική φάση στον άνθρωπο εμβολίου για τον κορονοϊό το οποίο είναι αποτέλεσμα των ερευνών Iταλών επιστημόνων.

Σήμερα το βράδυ, δε, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Κόντε αναμένεται να εγκρίνει νέα μέτρα προς στήριξη των πολιτών που υπέστησαν σοβαρές οικονομικές συνέπειες από την πανδημία.

Στις κύριες αποφάσεις, όπως διέρρευσε, θα συμπεριλαμβάνονται διακόσια επιπλέον εκατομμύρια ευρώ για την αρωγή των ιταλικών δήμων, τετρακόσια ευρώ άπαξ για τις οικογένειες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, ενώ οι επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα που θα προσλαμβάνουν εργαζόμενους, για τους πρώτους τρεις μήνες δεν θα πρέπει να αναλαμβάνουν το κόστος της καταβολής ενσήμων.

Ισπανία: 1.895 τα νέα κρούσματα

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα 1.895 νέα κρούσματα Covid-19 σε διάστημα 24 ωρών, κυρίως στις κοινότητες της Χώρας των Βάσκων, της Καταλονίας και της Αραγονίας.

Ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με τους 1.683 που ανακοινώθηκαν χθες Πέμπτη από το υπουργείο Υγείας.

Η μεγαλύτερη αύξηση μολύνσεων καταγράφηκε στη Χώρα των Βάσκων με 428 κρούσματα, μια αύξηση 26% σε σύγκριση με τη χθεσινή ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Συνολικά, η Ισπανία μετρά 314.362 κρούσματα Covid-19 και 28.503 θανάτους.

Πάνω από 2.000 νέα κρούσματα καταγράφηκαν σε 24 ώρες στη Γαλλία

Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες στη Γαλλία, όπου τις τελευταίες 24 ώρες εντοπίστηκαν 2.288 μολύνσεις, αριθμός που δεν έχει καταγραφεί στη χώρα από τον Μάιο.

Συνολικά, περισσότερα από 9.330 νέα κρούσματα καταγράφηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, εκ των οποίων τα 1.604 την Πέμπτη και 1.695 την Τετάρτη. Από τα τέλη Ιουλίου καθημερινά οι νέες μολύνσεις ξεπερνούν τις 1.000.

«Οι δείκτες επιδεινώνονται, επιβεβαιώνοντας την πιο ενεργή κυκλοφορία του ιού σε όλη τη χώρα, ιδίως μεταξύ των νεαρών ενηλίκων», ανέφερε η Γενική Διεύθυνση Υγείας καλώντας τους πολίτες να είναι «σε εγρήγορση».

Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 12, φτάνοντας τους 30.324. Ωστόσο, έχει μειωθεί στους 5.011 ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται και στους 383 εκείνων που βρίσκονται στην εντατική. Στην κορύφωση της πανδημίας, στις 8 Απριλίου, οι νοσηλευόμενοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας έφτασαν τους 7.148.

Κύπρος: 14 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

Δεκατέσσερα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής το υπουργείο Υγείας της Κύπρου.

Τα κρούσματα προήλθαν από σύνολο 3.539 εργαστηριακών διαγνώσεων και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται στα 1.222.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε θάλαμο τέσσερις ασθενείς σε σταθερά καλή κατάσταση.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία"

Στ. Χίος ξανά στην τηλεόραση: Τρία χρόνια τους περίμενα κάθε βράδυ & ήρθαν (βίντεο)

Για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του μίλησε ο Στέφανος Χίος.
«Είναι μια εμπειρία ζωής. Όταν σε πυροβολούν, νιώθεις ότι κατεβαίνεις στον Άδη» είπε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Χίος, μιλώντας για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.
«Εγώ από αυτή την ιστορία βγήκα πιο δυνατός. Οποιοσδήποτε άνθρωπος θέλει να ζήσει και έχει ισχυρότερο ένστικτο αυτοσυντήρησης, στέκεται όρθιος στα πόδια του. Κανένας άνθρωπος δεν πιστεύει τι ψυχικές δυνάμεις έχει μέσα του. Ο Θεός μας έχει προικίσει με απίστευτη ψυχική δύναμη» τόνισε.
«Όταν είδα το μασκοφόρο να πυροβολεί με μάτια γεμάτα μίσος, πιστέψτε με, δε δείλιασα. Εγώ έχω μάθει να ζω έτσι, τους περίμενα. Τρία χρόνια τους περίμενα κάθε βράδυ και ήρθαν» δήλωσε ο Στέφανος Χίος.


aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Στ. Χίος ξανά στην τηλεόραση: Τρία χρόνια τους περίμενα κάθε βράδυ & ήρθαν (βίντεο)"

Δένδιας: Γιατί δεν περιελήφθησαν Ρόδος και Καστελόριζο στη συμφωνία με την Αίγυπτο

Δίκαιη και υπόδειγμα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα, χαρακτήρισε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι δεν είναι μια συμφωνία η οποία στρέφεται κατά κάποιου άλλου. Γνωστοποίησε ότι αμέσως μετά την επιστροφή του από το Κάιρο, η Ελλάδα απέστειλε το κείμενο της συμφωνίας και τους χάρτες της συμφωνίας προς όλες τις χώρες της ΕΕ, και βεβαίως και στη γερμανική προεδρία.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της συμφωνίας αυτής, ο κ. Δένδιας είπε πως εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα και είναι στα όρια που εμείς θα θέλαμε, μέχρι τον 27,59 παράλληλο. Ανέφερε ότι δεν περιελήφθησαν όχι μόνο οι ακτές του Καστελόριζου, αλλά ολόκληρου του συμπλέγματος και της Στρογγύλης και της Μεγίστης και ένα τμήμα των ακτών της Ρόδου, γιατί αυτές θα χρησιμοποιηθούν σε επόμενη οριοθέτηση και με την Αίγυπτο και με την Κύπρο και αν το θελήσει σε κάποιο μακρινό ορίζοντα και με την Τουρκία.

Όπως επίσης ανέφερε, αυτό αφορά και ένα μεγάλο κομμάτι των ακτών της Κρήτης. Δεν είναι ότι έμεινε κάτι απ' έξω και εγκαταλείφθηκε, ξεκαθάρισε και τόνισε πως ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της συμφωνίας είναι, ότι για τη σύναψή της χρησιμοποιήθηκε μόνο πολύ μικρό κομμάτι των ακτών της Κρήτης, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ακτών της Κρήτης είναι εκτός αυτής της συμφωνίας και θα χρησιμοποιηθεί για μελλοντική οριοθέτηση με τη Λιβύη, είτε ίσως και ένα μικρό κομμάτι με την Αίγυπτο, όταν η Λιβύη αποκτήσει μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία να εκπροσωπεί τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης.

Στον αντίποδα ανέφερε το τουρκολιβυκό μνημόνιο, επαναλαμβάνοντας ότι είναι ένα ανυπόστατο νομικό έγγραφο το οποίο δεν εδράζεται πουθενά και δεν έχει καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο, παρατηρώντας ότι δεν το αναγνωρίζει ως υπαρκτό καμία χώρα του κόσμου, εκτός της Τουρκίας. Ερωτηθείς για τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις οποίες προανήγγειλε γεωτρήσεις, ο κ. Δένδιας είπε πως δεν βοηθούν και σημείωσε, ότι χρειάζεται χρόνος για να αντιληφθεί κανείς μια πραγματικότητα και για να κάνει μια στροφή αν θελήσει να την κάνει.

Εκφράζοντας τη θέση της Ελλάδας, ανέφερε πως πάντα η ελληνική κυβέρνηση θέλει φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες, αλλά και με την Τουρκία. Συνεχίζοντας επισήμανε πως το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας είναι σαφές και πως οι θαλάσσιες ζώνες οριοθετούνται με πραγματικές συμφωνίες, και εξέφρασε την ευχή η Τουρκία να το αντιληφθεί και να συνεργαστεί με όλες τις χώρες της περιοχής, και με την Ελλάδα και με την Κύπρο, προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας ανέφερε με σαφήνεια πως η Ελλάδα πιστεύει στον διάλογο, όχι όμως επί παντός επιστητού, σημειώνοντας εκ νέου πως υπάρχει μία ελληνοτουρκική διαφορά υπαρκτή, η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες. Έστειλε μάλιστα το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία επ' αυτού, όχι όμως υπό το κράτος απειλών και εκβιασμών. Δεν φοβόμαστε, διαμήνυσε.

Κληθείς να απαντήσει αν εκτιμά ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο έντασης με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως η Ελλάδα εργάζεται για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, και επισήμανε ότι σε αυτό θα ήθελε να περιλάβει την Τουρκία. Υπογράμμισε επίσης πως αν η Τουρκία επιθυμεί να λειτουργεί σαν ταραξίας, αν επιθυμεί να απειλεί τις χώρες της περιοχής, αν επιθυμεί να λειτουργεί εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, αυτό αφορά την ίδια, και ότι η Ελλάδα δεν θα την ακολουθήσει. Προσέθεσε πως η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, μια χώρα του 21ου αιώνα, έχει απομακρυνθεί από τα πρότυπα του 19ου αιώνα, έχει φύγει από την εποχή των κανονιοφόρων, των απειλών και των οποιοδήποτε διεκδικήσεων. «Είμαστε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που προασπίζει τα δικαιώματά της και τα ασκεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό κάναμε με την Αίγυπτο και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» τόνισε.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα αντιδράσει και στρατιωτικά σε περίπτωση που η Τουρκία στείλει το Ορούτς Ρέις μέσα στην ελληνική ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως «θα κάνουμε το καθήκον μας, θα υπερασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», και τόνισε ρητά: «Ως μια κυρίαρχη χώρα έχουμε τη συνταγματική υποχρέωση να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας, και αυτό θα κάνουμε, με κάθε μέσο που το σύνταγμά μας και οι δυνατότητες μας μάς δίνουν, και το λέμε σε όλους, ήρεμα, να το ξέρουμε από την αρχή, να είμαστε συνεννοούμενοι, για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση». Περαιτέρω επισήμανε πως κανείς στην ΕΕ, κανείς από τους εταίρους και τους φίλους μας δεν περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση κάτι το διαφορετικό.

Ερωτηθείς για τον ισχυρισμό Ερντογάν ότι η κ. Μέρκελ ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να «παγώσει» τις έρευνες και της υποσχέθηκε ότι θα κάνει και εκείνος ένα διάλειμμα, ο κ. Δένδιας ανέφερε, πως εκτιμά πάρα πολύ την παρουσία της γερμανικής προεδρίας και της καγκελαρίου στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, διακρίνοντας μια σαφή προσπάθεια της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ να παίξει ένα θετικό ρόλο. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι η γερμανική προεδρία έχει παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Γιατί δεν περιελήφθησαν Ρόδος και Καστελόριζο στη συμφωνία με την Αίγυπτο"

Μάλτα: Σημαντική αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού - Άμεση η αντίδραση της Ελλάδας για τους ταξιδιώτες

Στην εφαρμογή νέας δέσμης μέτρων προχωρά και η Μάλτα η οποία απαγορεύει τις μαζικές συγκεντρώσεις και καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, έπειτα από αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, που είχαν μηδενιστεί αρχές Ιουλίου.

Οι υγειονομικές αρχές της Μάλτας ανέφεραν 49 νέα κρούσματα, ο δεύτερος υψηλότερος ημερήσιος αριθμός από τότε που εντοπίστηκε το πρώτο περιστατικό στις 7 Μαρτίου.

Εννέα ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία στη Μάλτα. Τα νέα έρχονται την ώρα που η Ελλάδα ανακοίνωσε πως θα δέχεται πολίτες από τη μικρή νησιωτική χώρα μόνο κατόπιν αρνητικού τεστ για τον κορωνοϊό.

Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα έδωσε εντολή για περιορισμούς στις δημόσιες συναθροίσεις και για μέτρα με στόχο να περιοριστεί η άμεση πρόσβαση των πολιτών σε γηροκομεία, με τους επισκέπτες να καλούνται να σταθούν πίσω από πάνελ από πλεξιγκλάς.

«Δεν είναι η ώρα να αποδώσουμε ευθύνες», δήλωσε ο Αμπέλα σε δημοσιογράφους. «Λάβαμε όλα τα μέτρα κατά την πανδημία, λαμβάνοντας υπόψιν το συμφέρον των πολιτών».

Η Μάλτα στηρίζεται στον τουρισμό για το ένα τρίτο του ΑΕΠ της 

Η απόφαση για εκ νέου επιβολή ελέγχων συνιστά απότομη αλλαγή πλεύσης για τη Μάλτα, η οποία στηρίζεται στον τουρισμό για το ένα τρίτο του ΑΕΠ της.

Οι δημόσιες συναθροίσεις θα περιοριστούν σε 100 άτομα σε κλειστές αίθουσες και σε 300 άτομα σε ανοικτούς χώρους. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν περισσότερα κέντρα για τη διενέργεια τεστ.

Οποιος δεν φορά μάσκα σε δημόσιους χώρους θα τιμωρείται με πρόστιμο 50 ευρώ, ενώ οι διοργανωτές μεγάλων εκδηλώσεων κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 3.000 ευρώ.

Η Ιρλανδία, η Λετονία και η Λιθουανία έχουν απαγορεύσει τα ταξίδια από τη Μάλτα ή έχουν επιβάλει περίοδο καραντίνας για τους επισκέπτες από τη νησιωτική χώρα. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών συνιστούν να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια στη Μάλτα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάλτα: Σημαντική αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού - Άμεση η αντίδραση της Ελλάδας για τους ταξιδιώτες"

Αυτό είναι το κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ

Στο Προοίμιο της Συμφωνίας αναφέρεται ρητώς ότι τα δύο κράτη αναγνωρίζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ στο Άρθρο 1 ορίζεται σαφώς ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μερική θαλάσσια οριοθετική γραμμή.
Συνολικά πέντε άρθρα περιλαμβάνει η Συμφωνία Οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, την οποία παρουσιάζει αποκλειστικά «ΤΟ ΒΗΜΑ».
Στο Προοίμιο της Συμφωνίας αναφέρεται ρητώς ότι τα δύο κράτη αναγνωρίζουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ στο Άρθρο 1 ορίζεται σαφώς ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μερική θαλάσσια οριοθετική γραμμή.
διπλωματικές πηγές - χάρτης ΑΟΖ
Αν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα Μέρη αρχίσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με σκοπό την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλο κράτος που μοιράζεται με τα δύο Μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το Μέρος αυτό προτού καταλήξει σε συμφωνία με το τρίτο κράτος θα πρέπει να διαβουλευθεί και να ενημερώσει το άλλο Μέρος της Συμφωνίας.
Παράλληλα, προβλέπεται ότι όπου υπάρχουν φυσικοί πόροι που εκτείνονται στις δύο ΑΟΖ των Μερών, τότε οι δύο χώρες θα συνεργαστούν ώστε να βρεθεί μία συμφωνία κοινής εκμετάλλευσης.
Αυτή είναι η συμφωνία που έφερε στο φως της δημοσιότητας «ΤΟ ΒΗΜΑ»:
tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτό είναι το κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ"

Νέος φονικός ιός στην Κίνα - Ανησυχία στις Αρχές μετά τους επτά θανάτους

Ο πλανήτης δίνει μάχη με τον κορονοϊό, με τα κρούσματα να αγγίζουν τα 20 εκατομμύρια παγκοσμίως ωστόσο η Κίνα είναι μπροστά σε έναν νέο εφιάλτη.

Ο bunyavirus ευθύνεται για αυτή τη νέα ανησυχητική κατάσταση, ο οποίς είναι ένα παθογόνος ιος που προέρχεται από τα τσιμπούρια. Αν ένας άνθρωπος μολυνθεί τότε μπορεί να μεταδώσει τον ιό μέσω σάλιου ή αίματος.

Η εμφάνιση του ιού έγινε στην Ανατολική Κίνα και όπως αναφέρουν οι ειδικοί τα πρώτα συμπτώματα είναι η κούραση, ο πυρετός αλλά και εξάνθημα.

Το σημείο μηδέν αυτής της νέας υγειονομικής κρίσης είναι η επαρχία Anhui, με το πρώτο κρούσμα να καταγράφεται τον Απρίλιο.

Τα ποσοστά θνησιμότητας του bunyavirus αγγίζουν το 10% σύμφωνα με το κέντρο πρόληψης λοιμώξεων της Ταϊβάν.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν φάρμακα κατά του συγκεκριμένου ιού, με τους ασθενείς που νοσούν ήπια να επανέρχονται πλήρως σε ίαση μετά από 15 ημέρες.

newsbomb
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος φονικός ιός στην Κίνα - Ανησυχία στις Αρχές μετά τους επτά θανάτους"

Παραβάσεις: «Λουκέτο» σε 57 καταστήματα - Σε μία ημέρα σφραγίστηκαν 12 μαγαζιά

Στα 57 ανέρχονται τα καταστήματα που έχουν σφραγιστεί από την Αστυνομία σε όλη την Ελλάδα, από την 1η Αυγούστου, οπότε τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Μόνο την Πέμπτη σφραγίστηκαν 12 καταστήματα.

Οι έλεγχοι της αστυνομίας συνεχίζονται σε καθημερινή βάση με εντατικούς ρυθμούς, σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., τόσο για παραβάσεις σε καταστήματα όσο και για χρήση μάσκας, για την οποία κόπηκαν και πάλι εκατοντάδες πρόστιμα των 150 ευρώ, ενώ μεγάλη βαρύτητα πέφτει στα νησιά, όπου και χτες είχαμε παραβάσεις και συλλήψεις.

Οι συλλήψεις και τα πρόστιμα

Ειδικότερα, συνελήφθη στην Ίο ένας Βρετανός για πάρτι σε βίλα, καθώς και ένας υπεύθυνος μπαρ για ηχορύπανση, ενώ δύο μπαρ σφραγίστηκαν για 15 μέρες στη Νάουσα της Πάρου και ένα στη Νάξο, για υπεράριθμους πελάτες. Στα δύο πρώτα επιβλήθηκαν πρόστιμα 3.000 ευρώ και στη Νάξο 10.000 ευρώ.

Συνολικά, στα νησιά έγιναν 138 έλεγχοι (34 στη Μήλο, 5 στη Σαντορίνη, 8 στη Νάξο, 10 στην Κέα, 16 στην Πάρο, 21 στη Μύκονο, 11 στην Άνδρο, 16 στην Τήνο και 8 στην Σύρο). Επίσης, βεβαιώθηκαν 7 παραβάσεις για μάσκες (4 στην Κέα, μία στην Πάρο και 2 στη Μήλο).

Ελέγχους για μάσκες όμως έκανε και πάλι σήμερα η Τροχαία σε μέσα μεταφοράς στην Αττική, κατά τους οποίους, από τις 08.00 έως τις 14.00 το μεσημέρι, βεβαιώθηκαν 15 παραβάσεις (14 από επιβάτες λεωφορείων και μία από οδηγό ταξί) και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 150 ευρώ.

Συνολικά χτες, Πέμπτη 6 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 13.736 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι παραβάσεις:

-298 για μη χρήση μάσκας - μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), εκ των οποίων οι 108 στην Αττική. Σημειώνεται ότι από 1 Αυγούστου 2020, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 2.042 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ.

Επίσης, βεβαιώθηκε μία παράβαση για μη χρήση μάσκας στην Αττική, για την οποία επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

-12 για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων(απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τετραγωνικών μέτρων επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.), ενώ συνελήφθησαν 3 άτομα.

Από 1ης Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 57 σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 9 άτομα.

-Τρεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Από 1 Αυγούστου 2020, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 26 σχετικές παραβάσεις.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραβάσεις: «Λουκέτο» σε 57 καταστήματα - Σε μία ημέρα σφραγίστηκαν 12 μαγαζιά"

Υπογράφηκε η απόφαση για τις λεπτομέρειες της μείωσης προκαταβολής φόρου - Πως θα εφαρμοστεί

O Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, υπέγραψε σήμερα την απόφαση με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 18 του ν. 4714/2020 για τη μείωση της προκαταβολής φόρου στις δηλώσεις φόρου εισοδήματος του έτους 2019.

Οι επιχειρήσεις (ατομικές και νομικά πρόσωπα) που δικαιούνται μείωση της προκαταβολής και έχουν υποβάλει ήδη φορολογική δήλωση εισοδήματος για το έτος 2019, μπορούν άμεσα να επωφεληθούν από τη μείωση της προκαταβολής, υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση μέχρι και την 30/12/2020. Προκειμένου να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι του μέτρου, η ΑΑΔΕ θα αποστείλει στη θυρίδα τους στο myTAXISnet προσωποποιημένο μήνυμα σχετικά με τη μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου που δικαιούνται.

Επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος, θα μπορούν να την υποβάλουν απευθείας με το μειωμένο συντελεστή προκαταβολής φόρου.

Η ενημέρωση του συστήματος myTAXISnet με τους νέους μειωμένους συντελεστές προκαταβολής φόρου αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10/8 ενώ θα υπάρξει και ειδική ανακοίνωση από την ΑΑΔΕ. Την ίδια ημέρα θα αποσταλούν και τα σχετικά ενημερωτικά μηνύματα προς τις επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει ήδη δήλωση φόρου εισοδήματος.

Σε δήλωση του, ο κ.Απόστολος Βεσυρόπουλος αναφέρει:

«Η κυβέρνηση, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τις επιχειρήσεις, προχωρά σε ουσιαστικές παρεμβάσεις για την έμμεση ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, επιβεβαιώνοντας ότι συνεχίζει να κινείται στην κατεύθυνση των φορολογικών ελαφρύνσεων.

Μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για τις εποχικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου - Σεπτεμβρίου του 2019, ένα μέτρο που στοχεύει στην ανακούφιση κυρίως των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Παράλληλα, θα ισχύσουν κλιμακωτές μειώσεις της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις ανάλογα με το ποσοστό μείωσης του τζίρου τους. Το ποσοστό της μείωσης κυμαίνεται από το 30% έως το 70% και φτάνει ακόμα και στο μηδενισμό της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις που το ποσοστό μείωσης του τζίρου τους υπερβαίνει το 35%».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπογράφηκε η απόφαση για τις λεπτομέρειες της μείωσης προκαταβολής φόρου - Πως θα εφαρμοστεί"

Κλείνουν τα σύνορα στον Έβρο οι Τούρκοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπογραφή της ΑΟΖ με την Αίγυπτο!

Όπως ανακοινώνουν τα τουρκικά ΜΜΕ η περιφερική διεύθυνση για τελωνειακά θέματα και θέματα εμπορίου της Θράκης πρόκειται να κλείσει το μεθοριακό πέρασμα στους Κήπους του Έβρου με την Ελλάδα στις 7 και 8 Αυγούστου.

Το κλείσιμο αφορά όλα τα φορτηγά και ΙΧ αυτοκίνητα και όλους τους επισκέπτες απο την Ελλάδα προς την Τουρκία.

Όπως αναφέρεται από κάποιες τουρκικές ιστοσελίδες η απόφαση σχετίζεται με την υπογραφή της συμφωνίας της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου!
Ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση αλλά τονίζεται ότι αυτή θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ώρες.
pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνουν τα σύνορα στον Έβρο οι Τούρκοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπογραφή της ΑΟΖ με την Αίγυπτο!"

Αθώος ο 23χρονος που συνελήφθη κατηγορούμενος για παραβίαση της καραντίνας

Αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης ο 23χρονος, ο οποίος συνελήφθη χθες στην Κατερίνη, καθώς φερόταν ότι έσπασε την καραντίνα που του επιβλήθηκε, επειδή είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού και οδηγούσε ταξί που άνηκε στον πατέρα του.

Το δικαστήριο έκρινε, ότι δεν στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών σε συνδυασμό με την από 25/2/2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορονοϊού), που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του Ν.4682/2020.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο του 23χρονου, ουδέποτε του επιβλήθηκε καραντίνα, παρά μόνο του απευθύνθηκε η σύσταση για αυτο-παρακολούθηση αμέσως μετά τη λήψη του δείγματος από την Κινητή Μονάδα Δειγματοληψίας Πιερίας για SARS-CoV-2.

Επιπλέον, η δικηγόρος επισημαίνει, ότι δύο ημέρες μετά τη λήψη του δείγματος από την παραπάνω Κινητή Μονάδα, δηλαδή στις 29 Ιουλίου, το αποτέλεσμα έδειξε πως ο 23χρονος ήταν αρνητικός στον κοροναϊό και επομένως μπορούσε να εργαστεί κανονικά.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Αθώος ο 23χρονος που συνελήφθη κατηγορούμενος για παραβίαση της καραντίνας"

ΣτΕ: Παράνομη ιατρική πράξη το εξιτήριο σε 16χρονο σε κώμα που πέθανε λίγες ώρες μετά

Δεν γίνεται εύκολα πιστευτεί η αντιδεοντολογική και έξω από κάθε αρχή της ιατρικής επιστήμης και των ιατρικών κανόνων,συμπεριφορά που επέδειξαν οι γιατροί κρατικού νοσοκομείου, οι οποίοι αντιμετώπισαν ως άψυχο εμπόρευμα και μάλιστα ευτελούς αξίας, 16χρόνο ασθενή, ο οποίος μέσα σε τρεις μέρες απεβίωσε, αφού προηγούμενα του έδωσαν παράνομα εξιτήριο –όπως κρίθηκε από το ΣτΕ- από κρατικό νοσοκομείο και ενώ δεν είχε διακριβωθεί η ασθένεια που τον οδήγησε στο νοσοκομείο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με μια ιστορική απόφασή του, όπως την χαρακτηρίζουν δικηγόροι, αλλά και γιατροί, θέτει τους κανόνες κάτω από τους οποίους πρέπει να λειτουργεί ο ιατρικός κόσμος εν ώρα υπηρεσίας, για να περιοριστούν τα ιατρικά λάθη, να κινηθούν οι γιατροί μέσα στους κανόνες που επιτάσσει η νομική επιστήμη και οι κανόνες της ιατρικής επιστήμης, αλλά και να αναγνωρισθεί ο σεβασμός στην ανθρώπινη οντότητα.

Οι γιατροί του κρατικού νοσοκομείου αθωώθηκαν ποινικά και οι συγγενείς παλεύουν ακόμη στα γρανάζια της Διοικητικής Δικαιοσύνης προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν μια αποζημίωση για την ηθική βλάβη που δέχθηκαν από την απώλεια του 16χρόνου αγοριού τους.

Τριτοκοσμικά λειτουργούσε το 2003 κρατικό νοσοκομείο της Πελοποννήσου, καθώς οι γιατροί αντιμετώπισαν το άτυχο 16χρόνο με την πλέον αντιιατρική συμπεριφορά και ανευθυνότητα, χωρίς το ελάχιστο στοιχείο ευσυνειδησίας, αλλά και έξω από κάθε κανόνα ιατρικής δεοντολογίας.

Αυτά που περιγράφονται στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προχειρότητα και ανευθυνότητα των γιατρών και την προσπάθεια να «χαθούν» οι ευθύνες μέσα στην δαιδαλώδη ιατρική ορολογία και τις αντιφατικές επιστημονικές απόψεις, δεν τα χωράει ανθρώπινο μυαλό. Ομοιάζουν περισσότερο με μυθιστόρημα της Agatha Christie, παρά με γεγονότα που διαδραματιστηκαν σε κρατικό νοσοκομείο από γιατρούς που έχουν δώσει όρκο.

Ευτυχώς, οι σύμβουλοι Επικρατείας είδαν το μέγεθος των λαθών τόσο σε ιατρικό επίπεδο, όσο και σε νομικό και έτσι έσωσαν το κύρος της Δικαιοσύνης και εξασφάλισαν, τουλάχιστον μια αποζημίωση στους γονείς και τα αδέλφια του αδικοχαμένου 16χρόνου.

Η πορεία των τριών ημερών του 16χρόνου

Την 15η Νοεμβρίου 2003 ο 16χρόνος παρουσίασε εμετούς και διάρροια και πήγε σε κρατικό νοσοκομείο της Πελοποννήσου. Εκεί οι γιατροί αποφάνθηκαν ότι έπασχε από γαστρεντερίτιδα και αποφάσισαν την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε ιατρικές και μικροβιολογικές εξετάσεις. Του χορηγήθηκε ορός και φάρμακο προς αντιμετώπιση των εμετών.

Την επόμενη ημέρα υποβλήθηκε σε νέες εξετάσεις, ενώ τον εξέτασε και καρδιολόγος. Το πρωί της δεύτερης ημέρας, σταμάτησε η διάρροια, αλλά συνεχίστηκαν οι εμετοί, ενώ το μεσημέρι εμφανίστηκαν έντονες διαταραχές στην συμπεριφορά του (υπνηλία, διεγέρσεις, άναρθρες κραυγές, κ.λπ.). Οι διαταραχές εντάθηκαν, ενώ την τρίτη ημέρα ο 16χρόνος περιήλθε σε κωματώδη κατάσταση.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης εξετάστηκε από ψυχίατρο, νευρολόγο και παθολόγο.

Ο ψυχίατρος αποφάνθηκε ότι έπασχε από διαταραχές συμπεριφοράς με πιθανή φοβική νεύρωση. Πάντως, και οι τρεις γιατροί αποφάνθηκαν ότι έπασχε από οξεία γαστρεντερίτιδα, αφυδάτωση και διαταραχές συμπεριφοράς.

Παρ΄ όλα αυτά, το μεσημέρι της τρίτης ημέρας, οι γιατροί αποφάσισαν και του έδωσαν εξιτήριο, με την διάγνωση «οξεία γαστρεντερίτιδα, αφυδάτωση, διαταραχές συμπεριφοράς και σύνδρομο W.P.W.» (σ.σ.: πρόκειται για καρδιακή πάθηση που προκαλεί ταχυκαρδία).

Το εξιτήριο όπως αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις, δόθηκε καθώς, μεταξύ των άλλων, θεωρήθηκε ότι «το περιβάλλον του σπιτιού θα δράσει θεραπευτικά», ενώ ο ψυχίατρος του νοσοκομείου αποφάνθηκε ότι «καλό θα ήταν το παιδί να εξέλθει από το νοσοκομείο ώστε να ελεγχθούν οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες στρες, δηλαδή να ηρεμήσουν στο γνώριμο οικείο περιβάλλον».

Αφού ο 16χρόνος επέστρεψε σπίτι του, λίγες ώρες μετά απεβίωσε. Η σορός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, μετά από αστυνομική εντολή. Επειδή δεν υπήρχε ιατροδικαστής, γιατρός του νοσοκομείο έκανε την νεκροψία και νεκροτομή και στην ιατροδικαστική έκθεσή του, ως αιτία θανάτου αναφέρει:«Πνευμονικό οίδημα- μεταβολικές διαταραχές- εγκεφαλίτις».

Η οικογένεια του 16χρόνου ζητάει αποζημίωση

Στην συνέχεια οι γονείς και τα δύο αδέλφια του άτυχου 16χρόνου κατέθεσαν αγωγή κατά του κρατικού νοσοκομείου με την οποία ζητούσαν χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν από τον αιφνίδιο θάνατο του γιου, αδελφού και εγγονού τους.

Ειδικότερα, διεκδικούν από 250.000 ευρώ ο πατέρας και η μητέρα του 16χρόνου, από 230.000 ο καθένας από τα αδέλφια του και η γιαγιά 110.000 ευρώ. Ακόμη, οι γονείς διεκδικούν το ποσό των 88.200 ευρώ, για την στέρηση των υπηρεσιών τις οποίες θα προσέφερε ο άτυχος γιος τους εάν ζούσε από την ηλικία των 18 έως 25 ετών, όπως και το ποσό των 1.134 ευρώ για τα έξοδα κηδείας.

Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ένα χάος συντεχνιακών ιατρικών απόψεων, θεωριών και γνωματεύσεων, αλλά και προδικαστικών αποφάσεων που διέτασσαν πραγματογνωμοσύνες, τόσο για τα αίτια του θανάτου, όσο και για την ορθότητα της απόφασης των γιατρών να δώσουν στον 16χρόνο εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Οι θέσεις των γιατρών για τα αίτια του θανάτου δεν αφήνουν έξω κανένα ενδεχόμενο και καμία πιθανότητα ύπαρξης ιατρικού λάθους.

Δεν υπήρχε ιατροδικαστής

Ενδεικτική είναι η κατάθεση ενώπιον του Εφετείου Πατρών (ποινικό σκέλος) του γιατρού του νοσοκομείου που έκανε την νεκροτομή, ο οποίος κατέθεσε ότι «διενήργησε τη νεκροτομή ελλείψει ιατροδικαστή, χωρίς να έχει την εμπειρία και τη γνώση να κάνει γνωματεύσεις». Σε άλλο σημείο κατέθεσε ότι «χαρακτήρισε τις λευκάζουσες εστίες, δηλαδή τα ευρήματα του εγκεφάλου ως εγκεφαλίτιδα, χωρίς να έχει ενημερωθεί για το τι ακριβώς είπε η ιστολογική εξέταση» και προσέθεσε ότι «θεώρησε ότι οι βλάβες (σ.σ.: του εγκεφάλου) μπορεί να οφείλονται σε εγκεφαλίτιδα».

Από το Διοικητικό Εφετείο Πατρών, τελικά, επιδικάστηκε αποζημίωση στον πατέρα του 16χρόνου 81.134 ευρώ, στην μητέρα του 80.000 ευρώ και στα δύο αδέλφιά του από 50.000 ευρώ.

Οι συγγενείς του άτυχου 16χρόνου κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση με την οποία ζητούν να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση.

Τι αποφάνθηκαν οι σύμβουλοι Επικρατείας

Το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια την πάρεδρο Χαρίκλεια Χαραλαμπίδη, με μια απόφαση η οποία τοποθετεί την ανθρώπινη αξία εκεί που οφείλει να είναι και κάνοντας παράλληλα, στην ουσία, μαθήματα στους γιατρούς, αποφάνθηκε ότι το εξιτήριο που δόθηκε στον 16χρόνο, ήταν παράνομη ιατρική πράξη, λόγω της παραβίασης των γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων ιατρικής επιστήμης.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι είναι μη νόμιμη ιατρική πράξη η έκδοση εξιτηρίου αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτουν οι κανόνες της ιατρικής επιστήμης.

Το ΣτΕ, με την με την επίμαχη πρωτοποριακή απόφασή του οριοθέτησε τους κανόνες κάτω από τους οποίους είναι επιτρεπτή και νόμιμη η έκδοση εξιτηρίου ασθενούς από νοσοκομείο, ενώ παράλληλα καθόρισε τις ιατρικές πράξεις και ενέργειες που πρέπει προηγηθούν πριν την έκδοση του εξιτηρίου των ασθενών.

Το ΣτΕ το απασχόλησε το ζήτημα αν συνιστά παράνομη ιατρική πράξη η έκδοση εξιτηρίου ασθενούς όταν αυτός βρίσκεται σε κατάσταση ιδιαίτερα νοσηρή. Με άλλα λόγια, απασχόλησε τους συμβούλους Επικρατείας, το ζήτημα των προϋποθέσεων που πρέπει να συντρέχουν σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές και τους γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, ώστε η έκδοση του εξιτηρίου να συνιστά νόμιμη πράξη, σε συνδυασμό με τις θεμελιώδεις αρχές της ιατρικής επιστήμης.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, υπογραμμίζουν οι δικαστές του ΣτΕ, συνιστούν γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, μεταξύ των άλλων, η λήψη πλήρους ιστορικού του ασθενούς από τον θεράποντα ιατρό, μη δυνάμενου του ιατρού να επαφίεται στον ασθενή για να τον ενημερώσει σχετικώς, δεδομένου ότι ο τελευταίος, ελλείψει ιατρικών γνώσεων δεν γνωρίζει ποιες είναι οι κρίσιμες από ιατρική άποψη πληροφορίες, περαιτέρω δε, η διενέργεια όλων των αναγκαίων ιατρικών εξετάσεων μέχρι να καταστεί εφικτή η εκ μέρους του τεκμηριωμένη και σαφής διάγνωση, καθώς και η παραπομπή του ασθενούς σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, η συμβολή των οποίων είναι αναγκαία με βάση τις εκάστοτε αντικειμενικές συνθήκες του υπό διερεύνηση ιατρικού περιστατικού.

Περαιτέρω, συνεχίζει η δικαστική απόφαση, ως αντικειμενικές συνθήκες κάθε ιατρικού περιστατικού νοούνται ιδίως τα ευρήματα και συμπτώματα του ασθενούς, τα οποία, κατόπιν συνθετικής και δημιουργικής αξιοποίησής τους από τον θεράποντα ιατρό κατά τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, καθορίζουν τις κατευθύνσεις της ιατρικής έρευνας στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Αναφορά δε στους κανόνες αυτούς (ιστορικό - κλινική εξέταση - εργαστηριακό έλεγχο) ως «βασικών πυλώνων» στους οποίους πρέπει να στηρίζεται κάθε ιατρός για να προβεί σε διαφορική διάγνωση γίνεται και στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης που συντάχθηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση από ιατρό παθολόγο – καρδιολόγο.

Επομένως, έκδοση εξιτηρίου στον ασθενή πριν διενεργηθούν εκ μέρους τωνθεραπόντων ιατρών του οι ιατρικές πράξεις που επιβάλλονται σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και ενώ αυτός παραμένει σε νοσηρή κατάσταση συνιστά παράνομη πράξη, κατά την έννοια των διατάξεων του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα.

Δεν παραλείπουν οι σύμβουλοι Επικρατείας να αναφέρουν ότι το Διοικητικό Εφετείο δεν ερεύνησε αν συνέτρεχαν εν προκειμένω οι προϋποθέσεις έκδοσης του εξιτηρίου και διακοπής της νοσηλείας που επιβάλλονται από τους γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες της ιατρικής επιστήμης.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Εφετείο, κατά πρώτον, αναφέρει το ΣτΕ, δεν εξέφερε κρίση για το αν πριν από την έκδοση του εξιτηρίου για τον μετέπειτα αποβιώσαντα ασθενή είχε ληφθεί πλήρες και σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης ιστορικό αυτού (ατομικό και κληρονομικό, προηγούμενες νοσηλείες αυτού κ.λπ.) από όλους τους ιατρούς των διαφόρων ειδικοτήτων που ενεπλάκησαν με το ένδικο ιατρικό περιστατικό, δεδομένου ότι από την εφετειακή απόφαση προκύπτουν αντιφατικές παραδοχές σε σχέση με την κατάσταση του ασθενούς από ψυχιατρική άποψη, ενώ δεν προκύπτει ότι οι θεράποντες ιατροί υπέβαλαν προς τον ασθενή και τους γονείς του τις ερωτήσεις που προβλέπονται, με βάση τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, προκειμένου να συντάξουν πλήρες ιστορικό του ασθενούς.

Κατά δεύτερον, συνεχίζει το ΣτΕ, το Διοικητικό Εφετείο δεν εξέφερε κρίση για το αν πριν από την έκδοση εξιτηρίου έγινε αξιολόγηση των συλλεγεισών κατά τη νοσηλεία του ασθενούς πληροφοριών και αξιοποίησή τους προκειμένου να αποφασιστεί ποιες είναι οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και να καταστεί εφικτή η διαφορική διάγνωση για τον ασθενή, να αποκλειστούν δηλαδή παθήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα συμπτώματα που αυτός εμφάνισε τόσο κατά την εισαγωγή του όσο και κατά την παραμονή του στο κρατικό νοσοκομείο.

Ειδικότερα, στην εφετειακή απόφαση –σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας- δεν βεβαιώνεται ότι οι θεράποντες ιατροί διενήργησαν περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να διερευνήσουν και να αποκλείσουν άλλες πιθανές αιτίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τις περιγραφείσες διαταραχές συμπεριφοράς, οι οποίες εμφανίστηκαν το μεσημέρι της δεύτερης ημέρας της νοσηλείας και όχι εξ αρχής (υπνηλία, διεγέρσεις, άναρθρες κραυγές, φοβικές αντιδράσεις, έλλειψη συνεργασίας για την εφαρμογή νοσηλευτικών πράξεων) και έβαιναν εντεινόμενες μέχρι την τρίτη ημέρα της νοσηλείας, οπότε ο ασθενής περιήλθε σε κωματώδη κατάσταση και αποφασίστηκε από τους θεράποντες ιατρούς η διακοπή της νοσηλείας του και η έκδοση του επίμαχου εξιτηρίου.

Επίσης, προκύπτει, υπογραμμίζει το ΣτΕ, από την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου και ειδικότερα από τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης στην οποίες κυρίως στηρίχθηκε το Εφετείο ότι οι πραγματογνώμονες δεν εξέφεραν άποψη για την ορθότητα ή μη της διάγνωσης περί ψυχωσικού επεισοδίου ή περί φοβικής νεύρωσης ή περί διαταραχών συμπεριφοράς και το αν ορθώς δεν ερευνήθηκαν και δεν αποκλείστηκαν άλλες πιθανές αιτίες των διαταραχών αυτών δεδομένου ότι δεν ρωτήθηκαν γι΄ αυτό, αλλά περιορίστηκαν οι πραγματογνώμονες στη διατύπωση της γενικής παραδοχής ότι η ύπαρξη διαταραχών συμπεριφοράς μπορεί να αποτελέσει λόγο για να προκριθεί η κατ΄ οίκον νοσηλεία του ασθενούς.

Καταλήγουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, ότι δεν είναι νόμιμη η κρίση του Διοικητικού Εφετείου ότι η έκδοση εξιτηρίου από τους ιατρούς του νοσοκομείου ήταν ιατρική πράξη σύμφωνη με τις θεμελιώδεις αρχές της ιατρικής επιστήμης. Για το λόγο αυτό αναίρεσε το ΣτΕ την εφετειακή απόφαση και ανέπεμψε την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών για νέα κρίση.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Παράνομη ιατρική πράξη το εξιτήριο σε 16χρονο σε κώμα που πέθανε λίγες ώρες μετά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news