facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Άσυλο ζητούν 23 Τούρκοι που αποβιβάστηκαν στη Χίο

23 Τούρκοι πολίτες ανάμεσα τους και αρκετά παιδιά αποβιβάστηκαν με τη χρήση σκάφους το απόγευμα της Πέμπτης σε παραλία του Βροντάδου, ζητώντας πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα και υποστηριζοντας ότι διώκονται από το καθεστώς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Λιμεναρχείο Χίου συνέλαβε δύο άτομα τα οποία φαίνεται ότι έχουν ρόλο διακινητών ενώ οδήγησαν το σκάφος έξω από το κεντρικό λιμεναρχείο Χίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του "π" σε όλους επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 5.000 ευρώ και αναμένεται να μεταφερθούν στη δομή καραντίνας της Λευκωνιάς και μετά από ημέρες στην Αθήνα, όπου θα αποφασιστεί η τύχη του αιτήματος τους.

politischios
Διαβάστε Περισσότερα » "Άσυλο ζητούν 23 Τούρκοι που αποβιβάστηκαν στη Χίο"

Εκτακτα περιοριστικά μέτρα στον Πόρο για την έξαρση του ιού

Μετά από έκτακτη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί του Πόρου με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:
*Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
* Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
* Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
* Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
* Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).
Στο νησί μεταβαίνoυν και εγκαθίστανται αύριο το πρωί κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.
Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από τις 06.00 της 07-08-2020 έως και 17-8-2020 και ώρα 06.00.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτακτα περιοριστικά μέτρα στον Πόρο για την έξαρση του ιού"

Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου: Τι λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Συγκρατημένες οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου που υπογράφηκε νωρίτερα την Πέμπτη (06.08.2020).

Πιο συγκεκριμένα, το Κίνημα Αλλαγής επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί για συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, αφού ενημερωθεί πλήρως για τους όρους της. Το ΚΚΕ τονίζει ότι πίσω από τα μεγάλα λόγια περί “‘ιστορικής συμφωνίας”‘, καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού.

Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι σταθερή θέση του είναι πως τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, με βάση και το διεθνές δίκαιο και σημειώνει ότι επιδίωξη της χώρας τα τελευταία 15 χρόνια, ήταν η πλήρης οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

“Η μερική συμφωνία ενώ διεμβολίζει το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, μπορεί να περιπλέκει τα θέματα οριοθέτησης στις ζώνες που επιλέχθηκαν να παραμείνουν εκτός της Ελληνο-Αιγυπτιακής συμφωνίας”, τονίζει το Κίνημα Αλλαγής και αναφέρει πως όσο ο πρωθυπουργός “δεν επιδιώκει τη συνεννόηση για διαμόρφωση Εθνικής γραμμής και αρνείται το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη των επιλογών του”.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει το Κίνημα Αλλαγής, τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή διαχείριση ούτε για στείρα αντιπολίτευση και γι’ αυτό επιφυλάσσεται για την αξιολόγηση της συμφωνίας, μετά από πλήρη ενημέρωση σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας.

Το ΚΚΕ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιδίδεται σε τυμπανοκρουσίες “χωρίς να έχει ενημερώσει το λαό για το περιεχόμενο της συμφωνίας”. “Πίσω από τα μεγάλα λόγια περί “ιστορικής συμφωνίας” καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας”, σημειώνει το ΚΚΕ.

“Ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο επιχειρεί να απλοποιήσει μια πολύ σύνθετη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από διασταυρούμενους ανταγωνισμούς, που πυροδοτούν την τουρκική επιθετικότητα και τις εντάσεις στην περιοχή”, σημειώνει το ΚΚΕ και “εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του ότι και η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ανοίγει το δρόμο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, με την Τουρκία, με ή χωρίς το δικαστήριο της Χάγης”.

Καλεί την κυβέρνηση καλείται να απαντήσει με “καθαρά λόγια και όχι υπερφίαλους πανηγυρισμούς” εάν: α) έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο που πετάει έξω το Καστελόριζο, το οποίο έχει δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, όπως οι ηπειρωτικές ακτές, β) στη Συμφωνία συμπεριλαμβάνεται η Ρόδος και τα άλλα νησιά του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος και με τι επήρεια, και γ) τι επήρεια έχει συμφωνηθεί για την Κρήτη.

“Το ΚΚΕ θα επανέλθει μόλις ενημερωθεί για το κείμενο της συμφωνίας”, καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΚΕ του κόμματος.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου: Τι λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης "

Κλιμακώνει τις αντιδράσεις της η Τουρκία μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Η Τουρκία κλιμακώνει τις αντιδράσεις της μετά την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ανατολικά και νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, η Άγκυρα ενημέρωσε την Αθήνα, ότι από πλευράς της ματαιώνονται προς το παρόν, οι διερευνητικές επαφές που ήταν προγραμματισμένες να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 24 Αυγούστου. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων, ότι: «Δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπογράφηκε σήμερα».

Λίγο αργότερα δε, η υδρογραφική και ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX, με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλιμακώνει τις αντιδράσεις της η Τουρκία μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου"

Ο Χαφτάρ χαιρετίζει στα ελληνικά τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

Τη συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου χαιρέτησε με  μήνυμα στα ελληνικά η πλευρά του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Σύμφωνα με τον λογαριασμό του LNA στο Twitter, το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι  η Ελλάδα να καθορίσει ΑΟΖ με το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα στην Λιβύη (το λιβυκό Κοινοβούλιο.


«Συγχαρητήρια στους Έλληνες αδελφούς μας, είμαστε χαρούμενοι για εσάς», γράφει συγκεκριμένα στα ελληνικά ο λογαριασμός που απηχεί τις θέσεις του LNA του στρατάρχη Χαφτάρ.
Η ανάρτηση συνοδεύει μια φωτογραφία από την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Λιβύης.


Αναλυτικά η ανάρτηση:


«Επόμενο βήμα είναι η Ελλάδα να καθορίσει ΑΟΖ με το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα στην Λιβύη (το λιβυκό κοινοβούλιο) και να λήξει αυτό μια και καλή. Συγχαρητήρια στους Έλληνες αδελφούς μας, είμαστε χαρούμενοι για εσάς».
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Χαφτάρ χαιρετίζει στα ελληνικά τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου"

Κοροναϊός: Ξεπέρασαν τα 1.600 τα νέα κρούσματα στη Γαλλία το τελευταίο 24ωρο

Μπροστά στη «μεγάλη συρροή τουριστών», η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική από το προσεχές Σάββατο στο κέντρο του Σεν Τροπέ, του διάσημου παραθεριστικού θέρετρου στην Κυανή Ακτή, το οποίο προτιμά το διεθνές τζετ σετ.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί στο κέντρο, το λιμάνι και στο κάστρο του Σεν Τροπέ, ενώ θα διαρκέσει έναν μήνα και θα μπορεί να ανανεωθεί, όπως ανακοίνωσε σήμερα η περιφέρεια. «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης ούτε την ημέρα ούτε τη νύχτα» σε ορισμένους δημόσιους χώρους λόγω της «μεγάλης συγκέντρωσης ανθρώπων», τονίζεται.

Το διάστημα μεταξύ 25ης Ιουλίου και 1ης Αυγούστου, 64 κρούσματα καταγράφηκαν στον κόλπο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις κοινότητες Ραματουέλ, Σεν Μαξίμ, Κρουά Βαλμέ και Σεν Τροπέ. Σήμερα, εξάλλου, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 1.604 νέα κρούσματα COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες, με τον ημερήσιο απολογισμό να παραμένει άνω των 1.600 κρουσμάτων για δεύτερη συναπτή ημέρα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Σε μια ανακοίνωση, το υπουργείο ανέφερε, επίσης, πως ο αριθμός των ασθενών κορονοϊού στις ΜΕΘ καταγράφει εκ νέου ανοδική πορεία, στους 390 έναντι 384 χθες.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Ξεπέρασαν τα 1.600 τα νέα κρούσματα στη Γαλλία το τελευταίο 24ωρο"

Προσοχή! Ο ΕΟΦ απαγορεύει την διακίνηση και διάθεση γνωστού αντισηπτικού!

Την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του προϊόντος «MISS SANDY ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ ΥΓΡΟ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ 70ο 3 ΣΕ 1, αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το συγκεκριμένο προϊόν έχει γνωστοποιηθεί ως καλλυντικό προϊόν με την επωνυμία «MISS SANDY ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΗΠΙΑ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ» και η παρουσίασή του παραπέμπει σε βιοκτόνο για το οποίο δεν έχει εκδοθεί σχετική άδεια από τον ΕΟΦ.

Η εταιρεία Miss Sandy AE, ως υπεύθυνο πρόσωπο του προϊόντος, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του προϊόντος και να το αποσύρει από την αγορά.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσοχή! Ο ΕΟΦ απαγορεύει την διακίνηση και διάθεση γνωστού αντισηπτικού!"

Εντοπίστηκε στην Λεμεσό ο Ρώσος φερόμενος ιδιοκτήτης του πλοίου Rhosus

Στη Λεμεσό εντοπίστηκε από τις Αστυνομικές Αρχές Κύπρου σήμερα το απόγευμα (Πέμπτη 06/08) ο Ρώσος φερόμενος ιδιοκτήτης του πλοίου Rhosus.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο επιχειρηματίας απάντησε σε σειρά ερωτημάτων από τις Αστυνομικές Αρχές σχετικά με το επίμαχο φορτίο, έπειτα από αίτημα των Αρχών του Λιβάνου και οι απαντήσεις θα αποσταλούν στο Λίβανο τις επόμενες ώρες.

Η Αστυνομία Κύπρου δεν έχει μέχρι στιγμής το παραμικρό επίσημο αίτημα για προσαγωγή, σύλληψη ή έκδοση του εν λόγω επιχειρηματία, ενώ κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Ρώσος δεν είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου, το πλοίο δεν είναι εγγεγραμμένο στην βάση δεδομένων της Κύπρου, ενώ ούτε η φορολογική του βάση βρίσκεται επί Κυπριακής Δημοκρατίας.

Reuters, ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Εντοπίστηκε στην Λεμεσό ο Ρώσος φερόμενος ιδιοκτήτης του πλοίου Rhosus"

Με NAVTEX αντιδρά η Τουρκία στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου - Πληροφορίες ότι ακυρώνει και τις διερευνητικές επαφές

Με NAVTEX αντέδρασε η Τουρκία στην υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, κι ενώ ήδη το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας χαρακτήρισε «άκυρη» τη συμφωνία. 

Η υδρογραφική και ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί 10-11 Αυγούστου.


navtex_turk


Αναλυτικά η NAVTEX:

TURNHOS N/W : 1016/20
MEDITERRANEAN SEA

1. GUNNERY EXERCISE, ON 10 - 11 AUG 20 FROM 0500Z TO 1600Z IN AREA BOUNDED BY;
36 26.11 N – 029 07.47 E
36 28.32 N – 028 46.26 E
36 19.56 N – 028 43.46 E
36 08.56 N – 029 18.56 E
36 14.52 N – 029 18.58 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 111700Z AUG 20.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες που επικαλείται ο «Ελεύθερος Τύπος» και το κανάλι Open, οι διερευνητικές επαφές που είχαν συμφωνηθεί να πραγματοποιηθούν ανάμεσα στις δύο πλευρές στα τέλη Αυγούστου, προς το παρόν ακυρώνονται. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Με NAVTEX αντιδρά η Τουρκία στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου - Πληροφορίες ότι ακυρώνει και τις διερευνητικές επαφές"

Σύλληψη 23χρονου που παραβίασε την καραντίνα και οδηγούσε ταξί

Στη σύλληψη 23χρονου που παραβίασε την καραντίνα προχώρησε σήμερα η Αστυνομία στην Κατερίνη. Μάλιστα, συνελήφθη την ώρα που οδηγούσε ταξί που ανήκει στον πατέρα του.

Ο 23χρονος είχε τεθεί σε δεκατετραήμερη καραντίνα από τις 27 Ιουλίου, γιατί είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού. Συνελήφθη, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και παραπέμφθηκε για να δικαστεί στο αυτόφωρο, ενώ του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύλληψη 23χρονου που παραβίασε την καραντίνα και οδηγούσε ταξί"

Νορβηγία: Επιβάλλει καραντίνα 10 ημερών στους ταξιδιώτες από Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία και Τσεχία

Η Νορβηγία θα επιβάλει από το Σάββατο καραντίνα 10 ημερών για όλους τους ταξιδιώτες από τη Γαλλία, την Ελβετία και την Τσεχία, λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων νέου κορονοϊού σε αυτές τις χώρες, έγινε γνωστό από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της χώρας.

Θα επιβάλει, επίσης, καραντίνα για τους ταξιδιώτες από το Μονακό και από κάποιες περιοχές της γειτονικής της Σουηδίας, καθώς ο επιπολασμός της Covid-19 αυξήθηκε πάνω από τα 20 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, τις δύο τελευταίες εβδομάδες, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε ένα δελτίο τύπου.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ δήλωσε σήμερα πως η χώρα της θα αναβάλει τη σχεδιαζόμενη χαλάρωση των υφιστάμενων περιορισμών για τον νέο κορονοϊό και θα επιβάλει εκ νέου νέα μέτρα προκειμένου να αποτρέψει ένα πλήρες lockdown της κοινωνίας.

«Πρέπει να κόψουμε ταχύτητα τώρα προκειμένου να αποφύγουμε μια πλήρη παύση», τόνισε η Σόλμπεργκ σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους.

Η χώρα των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων βλέπει τα κρούσματα νέου κορονοϊού να καταγράφουν ανοδική πορεία με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον σε 9.409 έως σήμερα, αυξημένα κατά 12 σε σύγκριση με μία ημέρα πριν. Το σύνολο των θανάτων παρέμεινε αμετάβλητο, στους 256.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νορβηγία: Επιβάλλει καραντίνα 10 ημερών στους ταξιδιώτες από Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία και Τσεχία"

Σούκρι: Οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου διασφαλίζουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή

«Οι σχέσεις Ελλάδας–Αιγύπτου είναι θεμέλιο για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και για την αντιμετώπιση ενώπιον κινδύνων που προέρχονται από παιδιάστικες προσπάθειες για τη διατάραξη αυτής της σταθερότητας και ασφάλειας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, μετά την υπογραφή της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Σούκρι απευθυνόμενος στον Έλληνα ομόλογό του είπε, ότι «αυτή η συμφωνία αντικατοπτρίζει με ειλικρίνεια τις σχέσεις και τις προσπάθειες των δύο χωρών για αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου. Και εντάσσεται στο πλαίσιο μεγάλων δραστηριοτήτων που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών, στον πολιτικό τομέα, καθώς και στον στρατιωτικό και πολιτιστικό και για τον συντονισμό θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος σε διεθνές επίπεδο».

Πρόσθεσε δε, ότι «η συμφωνία θα βοηθήσει να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο προς όφελος των δύο λαών μας για περαιτέρω συνεργασία στον περιφερειακό τομέα της ενέργειας και στην ενίσχυση του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο».

Για να φτάσουν οι δύο χώρες σε αυτήν την ολοκλήρωση της καθοριστικής συμφωνίας των δύο χωρών, ο Έλληνας υπουργός ταξίδεψε στο Κάιρο τρεις φορές μέσα στο 2019, καθώς και άλλες τρεις φορές μέσα στο 2020, μία εκ των οποίων επισκέψεων ήταν μία τετραμερής συνάντηση με Κύπρο, Γαλλία και Ιταλία για το θέμα της Λιβύης, για να φτάσουμε στη σημερινή συνάντηση που προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον και της αιγυπτιακής κοινής γνώμης.

Σημειώνεται ότι από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο Αιγυπτιακός Τύπος αναφερόταν ιδιαίτερα στην επίσκεψη του Έλληνα υπουργού των Εξωτερικών στο Κάιρο και στο θέμα της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνία.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Σούκρι: Οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου διασφαλίζουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή"

Νέο «άλμα» με 153 κρούσματα - Ερχονται τοπικά περιοριστικά μέτρα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 153 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα.

Σχετικά με τα νέα κρούσματα:

έντεκα (11) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,

σαράντα (40) κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής,
τριάντα οκτώ (38) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
δύο (2) στην Π.Ε. Αργολίδας,
δύο (2) στην Π.Ε. Αχαΐας,

τέσσερα (4) στην Π.Ε. Έβρου, *όλα συνδεόμενα με τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη*,
τρία (3) στην Π.Ε. Ηλείας,
ένα (1) στην Π.Ε. Θεσπρωτίας,
δύο (2) στην Π.Ε. Ιωαννίνων,
δύο (2) στην Π.Ε. Καβάλας,
τρία (3) στην Π.Ε. Κέρκυρας,
ένα (1) στην Π.Ε. Κιλκίς,
ένα (1) στην Π.Ε. Κοζάνης,
τρία (3) στην Π.Ε. Κορινθίας,
εννέα (9) στην Π.Ε. Κυκλάδων, από τα οποία *τα οκτώ (8) αφορούν σε συρροή σε χώρο εστίασης*,
δεκατέσσερα (14) στην Π.Ε. Λάρισας,
δύο (2) στην Π.Ε. Μαγνησίας, *και τα δύο από το στρατόπεδο του Στεφανοβίκειου*,
τρία (3) στην Π.Ε. Πέλλας,
ένα (1) στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
τρία (3) στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
ένα (1) στην Π.Ε. Χανίων.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5123, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

1370 (26.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.551 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

exelixi6




14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (21.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 64.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

xartis6




Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (31.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο «άλμα» με 153 κρούσματα - Ερχονται τοπικά περιοριστικά μέτρα"

Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας: Άκυρη η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

“Θερμή” ήταν η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στη συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό δίκτυο ΕΗΑ, το τουρκικό υπουργείο χαρακτηρίζει “άκυρη” τη συμφωνία, γιατί “οι δύο χώρες δεν μοιράζονται θαλάσσια σύνορα”…
«Η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα μέσα στην περιοχή αυτή» αναφέρει το τουρκικό Υπουργείο.
Επιπλέον σημειώνει πως «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπογράφηκε σήμερα. Αυτή η άποψη μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη».
τοπ Τουρκικό ΥΠΕΞ αφήνει αιχμές για την Αίγυπτο λέγοντας: «Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ. Χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Δικοίκηση το 2003 τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης.
Η Τουρκία στην συγκεκριμένη περιοχή δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας: Άκυρη η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου"

Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου: Αυτός είναι ο χάρτης οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών

Τον χάρτη που προκύπτει μετά τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ φέρνει στο φως της δημοσιότητας το protothema.gr.

Όπως τόνισε ο Νίκος Δένδιας κατά την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών της Ελλάδας σε υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Παράλληλα, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας,«το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης έχει καταλήξει εκεί που ανήκε από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων».



Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Είναι απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Ακόμη, κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες.




Στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες. Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ.


map-2


- Από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική.
- Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της.
- Η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο.
- Η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.
- Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.

Επιβεβαιώνει την ακυρότητα του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου

- Αποτελεσματική ενέργεια που ενταφιάζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
- Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.
- Πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές.
- Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθετηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας.

Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή. Ευχόμαστε η Τουρκία και η Λιβύη αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα, ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

- Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

- Η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.

Τέλος, εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο.

Δήλωση Μητσοτάκη για την ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου

«Η επίσκεψή μου στην ακριτική Χάλκη, στη Δωδεκάνησο, πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τη χώρα μας, τη διεθνή νομιμότητα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα, υπογράψαμε με την φίλη Αίγυπτο συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μας.

Χρειάστηκαν 15 χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις Θαλάσσιες Ζώνες τους.

Μία συμφωνία καθ' όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. Μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Με την Αίγυπτο, όπως και πριν λίγους μήνες με την Ιταλία, αποδείξαμε ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε με όλους τους γείτονές μας.

Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου: Αυτός είναι ο χάρτης οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών"

Η καταστροφή της Βυρητού θα μπορούσε να είχε συμβεί στα Χανιά: 8 μήνες ήταν σταθμευμένη στο Ναύσταθμο Σούδας η πλωτή βόμβα “Mekong Spirit”

Το πρωΐ της Κυριακής στις 28 Ιανουαρίου του 2018 είχε αποχωρήσει από τη στρατιωτική ζώνη της Σούδας, όπου βρισκόταν για οκτώ μήνες, το πλοίο «Mekong Spirit», το οποίο μετέφερε 81 κοντέινερ με εκρηκτικά. Η ιστορία του μοιάζει με την ιστορία του “Rhosus” του πλοίου με το φονικο φορτίο των 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας που οδήγησε στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους στη Βυρητό.
Η έλευση του πλοίου στη Σούδα είχε δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στις αρχές και τους πολίτες αφού είχε χαρακτηριστεί ως μία πλωτή βόμβα. Μάλιστα, εξαιτίας του υψηλού κινδύνου έκρηξης, οι αρχές στη Σούδα έριχναν διαρκώς νερό με αντλίες στα εκρηκτικά ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο ατυχήματος.
Ποιο ήταν το φορτίο του πλοίου; 81 κοντέινερ με εκρηκτικά, μεταξύ αυτών και μεγάλες ποσότητες νιτρικής αμμωνίας, του υλικού που κατεδάφισε τη Βυρητό.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, σε επίσημα έγγραφα του Πλημμελειοδικείου Πειραιά επισημαινόταν ότι μέσα στα κοντέινερ υπήρχαν απλοί και ηλεκτρικοί πυροκροτητές, εκρηκτικό γαλάκτωμα (νιτρική αμμωνία), πυρίτιδα, συσκευές πυροδότησης καθώς επίσης 1.287.000 φυσίγγια για καραμπίνες, 310.000 φυσίγγια για πιστόλια, περίστροφα ή άλλα πολεμικά όπλα κ.ά.
Αυτό το πλοίο λοιπόν έμεινε για 8 μήνες στη Σούδα, περικυκλωμένο από πολεμικές βάσεις με άγνωστα (εν πολλοίς) οπλικά συστήματα και δίχως ουδείς να μπορεί να εγγυηθεί απόλυτα την ασφάλεια της περιοχής στην περίπτωση ατυχήματος.
Αν είχε συμβεί ατύχημα, τα Χανιά θα είχαν εξαφανιστεί από τον χάρτη, λαμβάνοντα υπόψη ότι η έκρηξη θα είχε δημιουργήσει απανωτές εκρήξεις στις αποθήκες όπλων.
Η αναχώρηση του πλοίου πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια ρυμουλκών και ενός πλοίου του Λιμενικού, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Οι 16 Ουκρανοί ναυτικοί του πλοίου «Mekong Spirit» ζητούσαν για μήνες πολιτική παρέμβαση για την απελευθέρωσή τους καθώς η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει σταματήσει να τους πληρώνει ενώ κλήθηκαν τουλάχιστον δύο φορές να καταθέσουν ενώπιον των εισαγγελικών αρχών.

assol.org.ua
Το πλοίο με σημαία Μάλτας, είχε αποπλεύσει από την Τουρκία με προορισμό το Σουδάν, όταν εντοπίστηκε στα ανοικτά της Κω και διαπιστώθηκε πως έφερε φορτίο με εκρηκτικές ύλες, οπότε και μεταφέρθηκε στην Σούδα όπου και παρέμεινε επί μήνες, αναμένοντας τις δικαστικές αποφάσεις.
Ο νομικός εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας «Lumar», με έδρα την Ελβετία, υποστήριζε πως η εταιρεία διαθέτει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τις άδειες για την εισαγωγή του φορτίου τους και προσέθεσε ότι όλα τα σχετικά δηλωτικά φορτίου υπάρχουν, προκειμένου να αποδείξει ότι το φορτίο του πλοίου προορίζονταν για αστική χρήση
Ουδείς τους πίστεψε.
agonaskritis
Διαβάστε Περισσότερα » "Η καταστροφή της Βυρητού θα μπορούσε να είχε συμβεί στα Χανιά: 8 μήνες ήταν σταθμευμένη στο Ναύσταθμο Σούδας η πλωτή βόμβα “Mekong Spirit”"

Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν την οριοθέτηση ΑΟΖ

Συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου επιτεύχθηκε στο Κάιρο, όπου μετέβη εσπευσμένα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Την επίτευξη συμφωνίας ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι.

Δείτε βίντεο και εικόνες από την υπογραφή της συμφωνίας και την κοινή συνέντευξη Τύπου των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Αιγύπτου






simfonia__1_






simfonia__4_





Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Σαμέχ Σούκρι επισήμανε πως οι δύο πλευρές υπέγραψαν μια συμφωνία για τον καθορισμό Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και όλες της οι προβλέψεις είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Σούκρι δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το skynewsarabia, ότι η συμφωνία «επιτρέπει τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ελλάδα να προχωρήσουν, μεγιστοποιώντας το όφελος των διαθέσιμων πόρων στην ΑΟΖ για καθεμία από αυτές». «Η συμφωνία ανοίγει νέους ορίζοντες για περαιτέρω περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία» συμπλήρωσε, τονίζοντας η σχέση με την Ελλάδα είναι «παλιά και πολύ σημαντική για την Αίγυπτο».

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ ανέφερε: «Υπογράψαμε συμφωνία με την Ελλάδα για τον καθορισμό της ΑΟΖ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας». «Η σχέση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και για την αντιμετώπιση ανεύθυνων πολιτικών για την υποστήριξη της τρομοκρατίας, εκτός από την παρέκκλιση από τα θεμέλια του διεθνούς δικαίου».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «υπάρχει πλήρης και συνεχής επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών» σε επίπεδα υπουργός. Οπως επισήμανε, η συμφωνία που υπεγράφη στα τέλη του περασμένου έτους μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων «δεν είναι νόμιμη».

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις στην περιοχή σε συνεργασία με την Αίγυπτο».



Αναλυτικά οι δηλώσεις Δένδια

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την υποδοχή και για τη θερμή φιλοξενία, αγαπητέ μου Sameh, κύριε Υπουργέ, κ. Shoukry.

Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα.

Κατ αρχάς, διότι συμπληρώνονται σήμερα 5 χρόνια από τα εγκαίνια της διαπλάτυνσης της Διώρυγας του Σουέζ.

Μια διώρυγα που μας ενώνει και για την οποία, δίπλα στους Αιγύπτιους συναδέλφους τους, 800 Έλληνες εργαζόμενοι και 20 Έλληνες πιλότοι, δούλεψαν σκληρά, παρέμειναν στις θέσεις τους, αν θυμάστε, το 1956, ώστε η Διώρυγα να παραμείνει ανοιχτή και να υπηρετεί την ανθρωπότητα.

Η διαπλάτυνση της διώρυγας είναι ένα εμβληματικό έργο. Συμβολίζει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού που ο Πρόεδρος Sisi επιχειρεί στην Αίγυπτο. Όπως καλά γνωρίζετε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο.

Είναι όμως ιστορική και για έναν ακόμη λόγο.

Πριν λίγο, υπογράψαμε μπροστά σας, με τον ομόλογό μου και φίλο μου, κ. Sameh Shoukry, τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών μας.

Μία υποδειγματική συμφωνία, σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μία χρονίζουσα εκκρεμότητα.

Είναι μία συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών γειτονικών χωρών που σέβονται την Ιστορία τους.

Είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης.

Μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί που ανήκε από την πρώτη στιγμή: στον κάλαθο των αχρήστων.

Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Και, από σήμερα, οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών. Έχουν τεθεί οι υγιείς βάσεις για να συνεχίσουμε μαζί, συντονισμένα, να αντιμετωπίζουμε τις κοινές προκλήσεις στο ευρύτερο περιβάλλον μας.
Προς όφελος των χωρών μας, προς όφελος των λαών μας, προς όφελος της περιοχής μας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Sameh Shoukry για τη στενή συνεργασία και την εποικοδομητική διάθεσή του, ώστε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή, αλλά κυρίως δίκαιη συμφωνία.

Υπό τις οδηγίες των ηγετών των δύο χωρών μας, του Προέδρου Sisi και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επιλύσαμε μεταξύ μας προβλήματα που επί δεκαετίες φάνταζαν άλυτα.

Η σημερινή υπογραφή είναι ένα δείγμα αποφασιστικότητας και από τις δύο πλευρές. Ένδειξη της κοινής ανάγνωσης που υπάρχει από την Ελλάδα και την Αίγυπτο για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες μας, στο πλαίσιο πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να τονίσω ότι η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της συμφωνίας αυτής που υπογράψαμε σήμερα και της αντίστοιχης που υπογράψαμε πριν από λίγους μήνες με την Ιταλία.

Το διεθνές δίκαιο προσφέρει λύσεις στα προβλήματα, αλλά πρέπει να γίνεται σεβαστό στο σύνολό του.

Όχι, να εφαρμόζεται επιλεκτικά και να το επικαλείται κανείς κατά το δοκούν.

Διατυπώνω, τέλος, την ευχή η περιοχή μας να δει στο μέλλον και άλλες θετικές εξελίξεις όπως η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Αγαπητέ μου Sameh, σε ευχαριστώ θερμά.

Τι σημαίνει η συμφωνία για τη χώρα μας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Είναι απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες.

Στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες

Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ.

- Από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική.
- Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της.
- Η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο. 
- Η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.
- Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.

Επιβεβαιώνει την ακυρότητα του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου
- Αποτελεσματική ενέργεια που ενταφιάζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
- Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.
- Πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές.
- Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθετηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας. 

Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή. Ευχόμαστε η Τουρκία και η Λιβύη αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα, ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

- Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες. 

- Η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών. 

Τέλος, εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν την οριοθέτηση ΑΟΖ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news