facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

«Ίσως και λιγότερα από 50 άτομα στους γάμους -Να μην γίνουν λιτανείες στις 15 Αυγούστου»

«Προτείνω στους νεόνυμφους να φυλάξουν το πάρτι για τα βαφτίσια», τόνισε ο κ. Σύψας σημειώνοντας ότι ασφαλώς και η επιτροπή εξετάζει την μείωση του αριθμού των καλεσμένων μετά τους δυο γάμους σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη που αποτέλεσαν εστίες εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Να μην γίνουν λιτανείες στις 15 Αυγούστου

Ο καθηγητής τόνισε ότι κατά τον φετινό Δεκαπενταύγουστο δεν θα πρέπει να γίνουν λιτανείες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εκκλησία θα κάνει για άλλη μια φορά το καθήκον της και δεν θα επιτρέψει λιτανείες και συνωστισμούς.

«Πιστεύω ότι τελικά θα επικρατήσει η κοινή λογική και η σύνεση. Πιστεύω ότι μπορούμε άριστα να εκτελέσουμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα χωρίς να συνωστιζόμαστε και μπορεί να πέσει και μια χρονιά χωρίς λιτανεία», σημείωσε ο κ. Σύψας.

Ποιοι παράγοντες σηματοδοτούν ένα δεύτερο κύμα πανδημίας

Ο καθηγητής εξήγησε ότι την ύπαρξη δεύτερου κύματος πανδημίας κορονοϊού, θα σηματοδοτήσουν οι αυξημένες εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η αύξηση των διασωληνώσεων και η αύξηση των θανάτων.

«Αυτή τη στιγμή ευτυχώς δεν είμαστε εκεί πέρα. Έχουμε μόνο μια μεγάλη επιβάρυνση της επιδημίας αφορά κυρίως νέα άτομα», τόνισε και πρόσθεσε ότι δυστυχώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο δύσκολη, με μετακίνηση πληθυσμού από τα αστικά κέντρα προς τους τουριστικούς προορισμούς.

Γι’ αυτό, εξήγησε, έγινε μια μεγάλη επικοινωνιακή προσπάθεια προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και να πειστούν ότι πρέπει να κάνουν το σωστό, όπως και τον Μάρτιο, «προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα μέσα στον Αύγουστο».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ίσως και λιγότερα από 50 άτομα στους γάμους -Να μην γίνουν λιτανείες στις 15 Αυγούστου»"

Παραλίγο τραγωδία στο αεροδρόμιο Τατοΐου - Δείτε φωτογραφίες

Επανάληψη, σχεδόν με τους ίδιους όρους,  του συμβάντος που είχαμε πριν λίγες μέρες το ελαφρύ αεροπλάνο στην Πρώτη Σερρών.

Αυτή τη φορά στο αεροδρόμιο του Τατοϊου, όταν ένα επίσης ελαφρύ μονοκινητήριο αεροπλάνο, στη φάση της προσγείωσης δεν κατάφερε να προσεγγίσει σωστά τον διάδρομο και όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε βγήκε στο παρακείμενο χωράφι.

Στο σημείο έσπευσαν αμέσως τα σωστικά συνεργεία της Πολεμικής Αεροπορίας για να απεγκλωβίσουν τους επιβάτες και να αποτρέψουν τυχόν πυρκαγιά. 

Στο μικρό αεροσκάφος που ανήκει στην Αερολέσχη Αθηνών, επέβαινε τελικά μόνον ένα άτομο, ο πιλότος του, ο οποίος παρά την σφοδρότητα της πρόσκρουσης, οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν τραυματίστηκε σοβαρά. Ωστόσο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις απαραίτητες εξατάσεις. 
crash-2
Το συμβάν έγινε κατά της 8 το βράδυ της Τετάρτης και οι καιρικές συνθήκες στην Αττική την ώρα εκείνη ήταν καλές. Δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του ατυχήματος και εξατάζονται και οι δύο εκδοχές, τόσο αυτή του λάθους χειρισμού, όσο και αυτή της μηχανικής βλάβης. 

Είναι το δεύτερο ατύχημα που σημειώνεται μέσα σε λίγες μέρες με τέτοιου τύπου αεροσκάφος και αν μη τι άλλο εγείρονται ερωτηματικά για την πληρότητα των πτητικών ικανοτήτων, όλων αυτών που τα χειρίζονται. 

Ευτυχώς και στις δύο περιπτώσεις μείναμε στις υλικές ζημιές. 
crash-1
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραλίγο τραγωδία στο αεροδρόμιο Τατοΐου - Δείτε φωτογραφίες"

Κορωνοϊός: Θετικοί εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ σε δομή προσφύγων στην Ηλεία

Θετικά στον κορωνοϊό είναι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τρία στελέχη του ΕΟΔΥ στο κέντρο φιλοξενιας προσφύγων της Μυρσίνης στην Ηλεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και οι τρείς βρίσκονται ήδη σε κατ’ οίκον περιορισμό και δεν απαιτήθηκε η νοσηλεία τους σε Νοσοκομείο.

Αύριο Πέμπτη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα βρεθεί στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και θα γίνει ιχνηλάτηση και τέστ στο προσωπικό και τους φιλοξενούμενους.

Σύμφωνα με Υπηρεσιακούς παράγοντες το γεγονός οτι η δομή είναι κλειστή, μειώνει αισθητά τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού στην τοπική κοινωνία. Ωστόσο το γεγονός δεν παύει να προκαλεί προβληματισμό, ιδιαίτερα για την πηγή μετάδοσης του ιού στα τρία στελέχη του ΕΟΔΥ.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Θετικοί εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ σε δομή προσφύγων στην Ηλεία"

Ο κορωνοϊός «πολιορκεί» ξανά την Ευρώπη: Μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων σε Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία - Δεύτερο κύμα στη Γερμανία

Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σημειώθηκε στην Ιταλία το τελευταίο εικοσιτετράωρο.Τα κρούσματα έφτασαν τα 384, ενώ το προηγούμενο εικοσιτετράωορο ήταν 190.

Συνολικά, στην χώρα, τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 284.803. Δέκα άνθρωποι έχασαν σήμερα την ζωή τους, ενώ χθες ο αριθμός των νεκρών είχε περιοριστεί στους 5. Στα ιταλικά νοσοκομεία έχουν εισαχθεί 764 ασθενείς με συμπτώματα της covid -19, ενώ 41 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

11.841 ασθενείς, τέλος, είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ειδική επιτροπή ειδημόνων, που συμβουλεύει την ιταλική κυβέρνηση, πρόκειται σύντομα να ζητήσει να αυξηθούν τα μέτρα πρόληψης στα πούλμαν και λεωφορεία, με μείωση της πληρότητάς τους κατά 50%.

Δεύτερο κύμα κορωνοϊού στη Γερμανία

«Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι θα πρέπει να ζήσουμε με αυτόν τον ιό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τηρώντας τα μέτρα, μπορεί κανείς να διασφαλίσει ότι τα συστήματα υγείας θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μόνιμα τα αποτελέσματα της μόλυνσης», τόνισε ο ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / Dlf).

Η Γερμανία εξακολουθεί να πλήττεται σταθερά από την πανδημία του κορωνοϊού: το άνοιγμα των σχολείων, οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Μπούντεσλιγκα (Bundesliga), οι τουρίστες που επιστρέφουν από τις διακοπές τους, οι πάντες δοκιμάζονται επί του παρόντος και όλα εξετάζονται υπό το πρίσμα των αυξανόμενων λοιμώξεων του κορωνοϊού. Η Ένωση του Μάρμπουργκ («Marburger Bund»), ένας από τους σημαντικότερους ιατρικούς οργανισμούς στη Γερμανία, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Γερμανία βρίσκεται ήδη στη μέση του λεγόμενου δεύτερου κύματος κορονοϊού.

Και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της «Marburger Bund», εκτιμά επίσης ότι «πρόκειται για μια πανδημία μακράς διαρκείας», και προέτρεψε να επιδειχθεί μεγαλύτερη προσοχή: «Νομίζω ότι είμαστε σε ένα διαρκές κύμα κορονοϊού», τόνισε δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / Dlf).

«Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να ζήσουμε με αυτόν τον ιό για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αξιοποιήσουμε οποιαδήποτε ελαφρά αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων ως σήμα συναγερμού για την αντιμετώπισή του, επειδή το πρόβλημα με τον κορονοϊό είναι η μακρά περίοδος επώασης και το γεγονός ότι μεταδίδεται από άτομο σε άτομο τόσο γρήγορα. Μέχρι στιγμής, πάντως η Γερμανία αντιμετώπισε καλά την πανδημία και οι πολίτες συμμετείχαν», κατέληξε

Τουλάχιστον 18 κρούσματα εντοπίστηκαν μεταξύ εργαζομένων σε σφαγείο στη Φλάνδρα 

Περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι σε ένα σφαγείο στο Στάντεν υποβλήθηκαν σε τεστ και έχουν τεθεί σε καραντίνα αφού εντοπίστηκαν κρούσματα της Covid-19 μεταξύ των συναδέλφων τους.

Τα κρούσματα εντοπίστηκαν «τις τελευταίες ημέρες» μεταξύ των 225 εργαζομένων στον χώρο κοπής των κρεάτων. Το σφαγείο της εταιρείας Westvlees βρίσκεται στη Φλάνδρα και ειδικεύεται στην επεξεργασία χοιρινού κρέατος.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Στάντεν, τον Φρανσέσκο Βαντεργιουντ, αρχικά αναφέρθηκαν έξι θετικά κρούσματα του νέου κορωνοϊού, όμως πλέον έχουν ανέλθει στα 18.

«Αποφασίσαμε να μην πάρουμε κανένα ρίσκο, να εξετάσουμε όλους τους συνεργάτες μας σε αυτή τη μονάδα παραγωγής και να τους θέσουμε σε καραντίνα» για προληπτικούς λόγους, εξήγησε ο Μανουέλ Γκοντερίς, ο υπεύθυνος παραγωγής του σφαγείου.

Τα αποτελέσματα των τεστ θα ανακοινωθούν αύριο.

Η Westvlees είναι μια από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής χοιρινού κρέατος, με πελάτες σε 50 χώρες σε όλον τον κόσμο.

Τη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων από τον Ιούνιο, με 1.772 σε 24 ώρες, κατέγραψε η Ισπανία 

Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν 1.772 νέα κρούσματα της Covid-19, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση αφότου ήρθη η καραντίνα, τον Ιούνιο.

Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται στοιχεία από δύο περιφέρειες της Ισπανίας. Οι θάνατοι στη χώρα ανέρχονται συνολικά σε 28.499.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 305.767, από 302.814. Η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και τα αποτελέσματα από τα τεστ αντισωμάτων στα οποία υποβλήθηκαν άνθρωποι οι οποίοι έχουν πλέον αναρρώσει.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο κορωνοϊός «πολιορκεί» ξανά την Ευρώπη: Μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων σε Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία - Δεύτερο κύμα στη Γερμανία"

Ατόπημα Σακελλαροπούλου: Χωρίς μάσκες οι Παππάδες στην ορκωμοσία των υπουργών (φωτό)

Με μάσκες πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Άπαντες τήρησαν το μέτρο.
Άπαντες εκτός από τους ιερείς που πραγματοποίησαν τον θρησκευτικό όρκο.
Για το αν τους επιβλήθηκε κάποιο πρόστιμο δεν μάθαμε.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ατόπημα Σακελλαροπούλου: Χωρίς μάσκες οι Παππάδες στην ορκωμοσία των υπουργών (φωτό)"

Μύκονος: Τουλάχιστον 7 τα κρούσματα κορωνοϊού στο Alemagou - Εκλεισε προσωρινά

Στα 7 έχουν ανέβει σύμφωνα με πληροφορίες τα θετικά κρούσματα που ανιχνεύτηκαν ανάμεσα στους εργαζόμενους του μπιτς μπαρ Alemagou.
Μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος το βράδυ της Τρίτης, οι υπεύθυνους της επιχείρησης αποφάσισαν να «κατεβάσουν ρολά», παίρνοντας ταυτόχρονα την πρωτοβουλία να υποβάλλουν σε τεστ ανίχνευσης για τον κορωνοϊό όλο το προσωπικό προκειμένου να περιορίσουν την διασπορά της νόσου. Τα μοριακά τεστ έγιναν από γιατρούς ιδιωτικής κλινικής στη Μύκονο και τα δείγματα εστάλησαν στην Αθήνα.

Άνθρωπος της επιχείρησης μιλώντας νωρίτερα στο protothema.gr, υποστήριξε ότι παρά τις προσπάθειες να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ στον τηλεφωνικό αριθμό που αναφέρεται στο site του, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό διότι όπως εξήγησαν, « δεν σήκωνε κανείς το τηλέφωνο».

«Τους καλέσαμε αρκετές φορές και οι κλήσεις στον συγκεκριμένο αριθμό είναι καταγεγραμμένες. Από τη στιγμή που η επικοινωνία μαζί τους δεν κατέστη εφικτή αποφασίσαμε να δράσουμε από μόνοι μας» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Πως εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα

Πρόκειται για υπάλληλο η οποία εργάζεται σε εσωτερικό χώρο του καταστήματος και είχε συμπτώματα της νόσου πριν από περίπου τρεις μέρες. Ενημέρωσε άμεσα τους υπεύθυνους της επιχείρησης, οι οποίοι της ζήτησαν να μεταβεί στο κέντρο Υγείας του νησιού, να αναφέρει στους γιατρούς τα συμπτώματα που ένοιωθε και να ζητήσει να υποβληθεί προληπτικά σε τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού.

Η υπάλληλος όταν επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας, οι γιατροί που την εξέτασαν την ενημέρωσαν ότι δεν συντρέχει σοβαρός λόγος ανησυχίας και της σύστησαν της να ξεκουραστεί για μερικές μέρες.

Τα αποτελέσματα βγήκαν χθες το βράδυ και η νεαρή κοπέλα διεγνώσθη θετική στον κορωνοϊό.
Μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης αποφάσισαν να κάνουν τεστ όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτήν και ταυτόχρονα να την κρατήσουν κλειστή έως ότου ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι τις προηγούμενες ημέρες στο μπιτς μπαρ δεν τηρούνταν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, καθώς φωτογραφίες και βίντεο που έρχονταν στη δημοσιότητα έδειχναν μεγάλο συνωστισμό των θαμώνων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μύκονος: Τουλάχιστον 7 τα κρούσματα κορωνοϊού στο Alemagou - Εκλεισε προσωρινά"

Ισπανία: 1.772 νέα κρούσματα κορωνοϊού μέσα σε 24 ώρες

Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν 1.772 νέα κρούσματα του Covid-19, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση αφότου τελείωσε η καραντίνα, τον Ιούνιο.

Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται στοιχεία από δύο περιφέρειες της Ισπανίας. Οι θάνατοι στη χώρα ανέρχονται συνολικά σε 28.499.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 305.767, από 302.814.

Η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και τα αποτελέσματα από τα τεστ αντισωμάτων στα οποία υποβλήθηκαν άνθρωποι οι οποίοι έχουν πλέον αναρρώσει.

Reuters, ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: 1.772 νέα κρούσματα κορωνοϊού μέσα σε 24 ώρες"

Αναβαθμίστηκε το 112 -Με απόλυτη ακρίβεια ο εντοπισμός όσων καλούν

Μια πολύ σημαντική αναβάθμιση έγινε στο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης 112, που μπορεί να φανεί σωτήριο σε ανθρώπους οι οποίοι διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο σε απομακρυσμένες περιοχές ή άτομα με αναπηρία που χρήζουν άμεσης βοήθειας, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα, με απόλυτη ακρίβεια γίνεται πλέον ο γεωεντοπισμός όλων όσοι καλούν τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Εκτάκτου Ανάγκης 112, από «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα Android, μετά την υλοποίηση ενός προγράμματος, από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τη Google και τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet).
Το πρόγραμμα, μετά από πιλοτική λειτουργία που πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 20 Ιουνίου έως και 14 Ιουλίου, στην Αττική, στο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης του 112, υλοποιήθηκε επίσημα από την ΓΓΠΠ, από τις 15 Ιουλίου, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή η υπηρεσία Android Emergency Location Service (ELS) για κινητά με λειτουργικό σύστημα Android σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για μία υπηρεσία αυτόματου εντοπισμού της ακριβούς θέσης του καλούντος σε περιπτώσεις κλήσης του 112 ή αποστολής μηνύματος από έξυπνο κινητό τηλέφωνο. Για όσο διαρκεί η κλήση, η συσκευή ενεργοποιεί αυτόματα την υπηρεσία γεωεντοπισμού της και συλλέγει δεδομένα θέσης. Μόλις βρεθεί η θέση του κινητού με ικανή ακρίβεια, η πληροφορία αποστέλλεται άμεσα στο 112.
Όπως ανακοινώθηκε από την ΓΓΠΠ, ο εντοπισμός γίνεται πλέον με αυτόματη ενεργοποίηση του μηχανισμού, εφόσον ο καλών χρησιμοποιεί υπάρχουσες τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας (Wi-Fi, GPS, κεραίες κινητής τηλεφωνίας και αισθητήρες που υπάρχουν στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα). Η ακρίβεια εντοπισμού, σύμφωνα με τις δοκιμές που έγιναν είναι καλύτερη των 100 μέτρων, ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους στο 90% των περιπτώσεων. Μέχρι τώρα ο εντοπισμός γινόταν με βάση τον σταθμό της κεραίας της περιοχής απ’ όπου γινόταν η κλήση, με ακρίβεια της τάξης των 500 μέτρων έως 40 χιλιομέτρων.
Από την ΓΓΠΠ επισημαίνεται ότι: «Το ELS αποτελεί σημαντική αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του 112, επειδή επιτρέπει στις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή) να φτάνουν ταχύτερα στον άνθρωπο που χρειάζεται επείγουσα βοήθεια. Η υπηρεσία μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης ατόμων σε ορεινούς όγκους, σε απομονωμένες περιοχές, στην ύπαιθρο γενικότερα, αλλά και στη θάλασσα. Επιπλέον, η υπηρεσία αυτή βελτιώνει σημαντικά την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης, καθώς είναι πλέον εφικτός ο γρήγορος εντοπισμός της θέσης των συνανθρώπων μας που επικοινωνούν με το 112 μέσω SMS».

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν και λειτουργεί σε όλα τα κινητά τηλέφωνα που έχουν λειτουργικό Android (έκδοση 4.1 ή νεότερη) και έχουν σύνδεση οποιασδήποτε μορφής (συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο, κάρτα κλπ.) με οποιονδήποτε πάροχο κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, όταν βρίσκονται εντός του δικτύου του παρόχου τους και έχουν ξεκλειδώσει την κάρτα SIM του κινητού τους. Στο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης του 112 στη χώρα μας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξετάζει τη δυνατότητα επέκτασης της λειτουργίας για χρήστες περιαγωγής.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναβαθμίστηκε το 112 -Με απόλυτη ακρίβεια ο εντοπισμός όσων καλούν"

Βηρυτός: Στους 5 οι Έλληνες τραυματίες – Οι 2 σε σοβαρή κατάσταση

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τη Βηρυτό, οι Έλληνες τραυματίες ανέρχονται σε πέντε συνολικά, εκ των οποίων οι δύο σε σοβαρή κατάσταση.

Παράλληλα, όπως έγινε νωρίτερα γνωστό τουλάχιστον 135 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας Χαμάντ Χασάν. Περίπου 5000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και δεκάδες άλλοι εξακολουθούν και αγνοούνται, είπε ο υπουργός Υγείας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar.

«Υπάρχουν σίγουρα ακόμη (θύματα) κάτω από τα χαλάσματα και δεχόμαστε δεκάδες τηλεφωνήματα για αγνοούμενους», είχε δηλώσει νωρίτερα σε δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας, στο περιθώριο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Ακόμα, η λιβανική κυβέρνηση κήρυξε σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για δύο εβδομάδες, την πόλη της Βηρυτού, την επομένη των πολύνεκρων εκρήξεων στο λιμάνι, που προκάλεσαν άνευ προηγούμενου υλικές ζημιές, ενώ παρέδωσε τον έλεγχο της ασφάλειας της πρωτεύουσας στον στρατό.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βηρυτός: Στους 5 οι Έλληνες τραυματίες – Οι 2 σε σοβαρή κατάσταση"

Κορωνοϊός: 124 νέα κρούσματα - Από 22 σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Δείτε τη γεωγραφική κατανομή

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 124 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων: 

- Δεκαπέντε (15) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- Εννέα (9) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
Είκοσι δύο (22) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
-Είκοσι δύο (22) στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων 4 αφορούν ενδονοσοκομειακή συρροή στην ουρολογική κλινική του Γ.Ν.Θ. Γεννηματάς, δύο συνδέονται με το κρούσμα στην Α’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, ένα συνδέεται με το γάμο στους Αμπελοκήπους και άλλα 6 αναφέρουν ενδοοικογενειακή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
-Ένα (1) στην Αρκαδία
-Ένα (1) στη Δράμα

-Δύο (2) στη Ρόδο, συνδεόμενα με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.
-*Δεκαοχτώ (18) στον Έβρο, όλα συνδεόμενα με το γάμο της Αλεξανδρούπολης*.
-Δύο (2) στην Ημαθία
-*Οκτώ (8) στην Καβάλα, συνδεόμενα με το cluster στην κρεατοβιομηχανία Vikre*.
-*Οκτώ (8) στη Λάρισα, από τα οποία τα έξι αφορούν σε γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική και ένα είναι στενή επαφή τους*.
-Έξι (6) στη Μαγνησία, από τα οποία τα *(4) συνδέονται με το cluster του στρατοπέδου του Στεφανοβίκειου στο Βόλο και το ένα (1) συνδέεται με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη*.
-Ένα (1) στην Πιερία
-Ένα (1) στην Καστοριά
-Ένα (1) στην Κέρκυρα
-Δύο (2) στην Κοζάνη
-Ένα (1) στις Κυκλάδες
-Ένα (1) στην Πέλλα
-Δύο (2) στη Χαλκιδική
-Ένα (1) στα Χανιά

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4973, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

1349 (27.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2479 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

exelixi5


13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

xartis5


Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (31.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 124 νέα κρούσματα - Από 22 σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Δείτε τη γεωγραφική κατανομή"

Λάρισα: Επτά -συνολικά- γιατροί θετικοί στο κορωνοϊό στα δύο νοσοκομεία της πόλης

Νεά κρούσματα σε γιατρούς έχουμε από τα αποτελέσματα των τεστ κορωνοϊού που έγιναν τις τελευταίες ώρες. Μέχρι χθες είχαμε θετικούς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δύο ειδικευόμενους ιατρούς και άλλους δύο στο Γενικό νοσοκομείο. Με τα έως τώρα αποτελέσματα άλλοι τρεις ειδικευόμενοι γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο βρέθηκαν θετικοί ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους επτά (5 στο ΠΓΝΛ και 2 στο ΓΝΛ).

Εν τω μεταξύ έως το απόγευμα αναμένονται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από το περίπου 60 τεστ που ελήφθησαν από το ΓΝΛ.

Αυτή την ώρα στο Υπουργείο Υγειας υπάρχει ευρεία σύσκεψη του Βασίλη Κικίλια με όλους τους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας με θέμα το καλύτερο συντονισμό απέναντι στον κορωνοϊό. Στην σύσκεψη συμμετέχουν τόσο ο διοικητής του ΠΓΝΛ Δημήτρης Κοτσικονούρης όσο και ο νέος διοικητής του ΓΝΛ Γρηγόρης Βλαχάκης.

larissanet
Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: Επτά -συνολικά- γιατροί θετικοί στο κορωνοϊό στα δύο νοσοκομεία της πόλης"

Βηρυτός: Στους 135 έφτασαν οι νεκροί από τις εκρήξεις – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πόλη για 2 εβδομάδες

Τουλάχιστον 135 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας Χαμάντ Χασάν. Περίπου 5000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και δεκάδες άλλοι εξακολουθούν και αγνοούνται, είπε ο υπουργός Υγείας στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar.

«Υπάρχουν σίγουρα ακόμη (θύματα) κάτω από τα χαλάσματα και δεχόμαστε δεκάδες τηλεφωνήματα για αγνοούμενους», είχε δηλώσει νωρίτερα σε δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας, στο περιθώριο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Παράλληλα, η λιβανική κυβέρνηση κήρυξε σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για δύο εβδομάδες, την πόλη της Βηρυτού, την επομένη των πολύνεκρων εκρήξεων στο λιμάνι, που προκάλεσαν άνευ προηγούμενου υλικές ζημιές, ενώ παρέδωσε τον έλεγχο της ασφάλειας της πρωτεύουσας στον στρατό. Η κυβέρνηση κήρυξε «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη της Βηρυτού για δύο εβδομάδες», ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η υπουργός Ενημέρωσης Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ.

Επιπλέον, η λιβανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση των τόνων νιτρικού αμμωνίου, το οποίο προκάλεσε την πολύνεκρη έκρηξη μία ημέρα πριν. Απευθυνόμενη στην ανώτατη στρατιωτική εξουσία που θα είναι επιφορτισμένη με τα θέματα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση «ζητά να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση του αμμωνίου», από την άφιξη του φορτίου στη Βηρυτό το 2014 έως τη χθεσινή έκρηξη, επισήμανε η Σαμάντ, χωρίς να κατονομάσει τους υπεύθυνους ούτε τον αριθμό τους.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, μια έκτακτη επιχορήγηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών Λιβάνου για τη διαχείριση της κρίσης.

«Ούτε στον εμφύλιο τέτοιο χάος»

Ο χειρουργός Αντουάν Κουρμπάν, ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, έχοντας τραυματιστεί και ο ίδιος, ανέφερε για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη πως έχει την εντύπωση ότι ξαναζεί τις σκηνές Αποκάλυψης που βίωσε την εποχή που υπηρετούσε στο Αφγανιστάν.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο 60χρονος γιατρός έπινε τον καφέ του με έναν φίλο του στο κέντρο της πρωτεύουσας, όταν ξαφνικά βρέθηκε πεσμένος στο έδαφος, σε απόσταση 20 μέτρων: εκεί τον έσπρωξε το ωστικό κύμα από τις εκρήξεις στο λιμάνι της πόλης. Τα νοσοκομεία κατακλύστηκαν πολύ γρήγορα από κόσμο, καθώς οι τραυματίες ξεπερνούν τους 4.000.

«Είδα τραυματίες αιμόφυρτους στην άκρη του δρόμου, άλλους ξαπλωμένους στο έδαφος στην αυλή του νοσοκομείου. Ένας γιατρός μου έραψε την πληγή ενώ ήμουν καθισμένος στον δρόμο. Περίμενα για πολλές ώρες», αφηγήθηκε. «Θυμήθηκα όλα εκείνα που έβλεπα πριν από πολλά χρόνια, όταν συμμετείχα σε ανθρωπιστικές αποστολές στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε.

Σήμερα το πρωί ο γιατρός πήγε να κάνει αξονική τομογραφία και ιατρικές εξετάσεις στο νοσοκομείο Οτέλ Ντιε, όπου επικρατούσε το απόλυτο χάος. Στους διαδρόμους, μητέρες αγωνιούσαν για τα παιδιά τους. Ένας ηλικιωμένος, αποπροσανατολισμένος, αναζητούσε τη γυναίκα του, που μεταφέρθηκε από άλλο νοσοκομείο. Τα κινητά τηλέφωνα χτυπούσαν συνεχώς. Στη συζήτηση που ακολουθούσε, όλοι επαναλάμβαναν ακατάπαυστα την ίδια ιστορία: «Γλίτωσε από θαύμα».

Μόνο στο Οτέλ Ντιέ μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας 300 τραυματίες και 13 νεκροί, όπως είπε ο ιατρικός διευθυντής του νοσοκομείου, ο Ζορζ Νταμπάρ. «Την εποχή του εμφυλίου, έκανα άσκηση εδώ. Δεν είδα ποτέ παρόμοιες σκηνές με τη χθεσινή», είπε ο γιατρός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το δυσκολότερο πράγμα είναι να ανακοινώνεις τον θάνατο ενός ανθρώπου στους συγγενείς που τον ψάχνουν», συνέχισε, κρύβοντας με δυσκολία τη συγκίνησή του. «Είναι δύσκολο να λες σε έναν πατέρα που έφερε το κοριτσάκι του για να το σώσουμε ότι έχει πεθάνει».

Για τα νοσοκομεία, που ήδη βρίσκονταν στο χείλος της κατάρρευσης, αφενός λόγω της οικονομικής κρίσης στον Λίβανο και αφετέρου λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η τραγωδία της Τρίτης είναι καταστροφή.

Σε δύο νοσοκομεία, πέντε νοσηλεύτριες υπέκυψαν στα τραύματά που υπέστησαν όταν, από την έκρηξη έπεσε το ταβάνι ή κόπηκαν από τα σπασμένα τζάμια.

Το ιατρικό προσωπικό είναι εξαντλημένο απ’ όσα συμβαίνουν στη χώρα και από τον κορονοϊό. Όμως απέναντι στη χθεσινή κρίση, η αλληλεγγύη που επιδεικνύει είναι υποδειγματική», διαβεβαίωσε ο γιατρός Νταμπάρ.

Καταστροφές σε νοσοκομεία

Το Νοσοκομείο των Αδελφών του Ροζαρίου, κοντά στο λιμάνι, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας αφού καταστράφηκε από τις εκρήξεις. Το ίδιο και το Νοσοκομείο Σεν-Ζορζ, όπου η νύχτα ήταν εφιαλτική. Από το πολυώροφο κτίριο δεν έχει απομείνει παρά μόνο ο σκελετός. Τα ταβάνια έπεσαν, τα καλώδια του ηλεκτρικού κρέμονται ελεύθερα. Παντού, σπασμένα γυαλιά και συντρίμμια. Οι πόρτες των ανελκυστήρων στράβωσαν από το ωστικό κύμα.

Εδώ, έχασαν τη ζωή τους τέσσερις νοσοκόμες.

Μέχρι τα ξημερώματα, το προσωπικό αγωνιζόταν να μεταφέρει σε άλλα ιδρύματα τους ασθενείς – μεταξύ αυτών και 20 άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από την Covid-19. Νωρίς το πρωί, ανασύρθηκε από τα συντρίμμια και ο τελευταίος ιατρικός εξοπλισμός.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο από το να εκκενώνεις ένα νοσοκομείο γεμάτο με ασθενείς, ενώ ταυτόχρονα συρρέουν στον χώρο νέοι τραυματίες. Είμαστε ένα τραυματισμένο νοσοκομείο», είπε ο διευθυντής του, ο Έιντ Άζαρ.

Δύο νοσοκόμες αφηγήθηκαν τη νύχτα αγωνίας που βίωσαν: ο κήπος του νοσοκομείου μετατράπηκε σε νοσοκομείο εκστρατείας, όπου μεταφέρονταν προσωρινά οι ασθενείς. Και επειδή τα ασανσέρ δεν λειτουργούσαν πλέον, κάποιοι αναγκάστηκαν να κατέβουν πολλούς ορόφους με τις σκάλες.

«Αναγκαστήκαμε να ράβουμε τις πληγές των ασθενών και να τους φροντίζουμε με το φως των κινητών τηλεφώνων μας», είπε η νοσηλεύτρια Λάρα Ντάχερ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βηρυτός: Στους 135 έφτασαν οι νεκροί από τις εκρήξεις – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πόλη για 2 εβδομάδες"

Καιρός: Ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας «Θάλεια» - Βροχές και χαλαζοπτώσεις σε περιοχές της χώρας

Κύμα κακοκαιρίας πλήττει πολλές περιοχές της Ελλάδας τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Σκηνικό φθινοπώρου παρατηρείται κυρίως στο Ιόνιο, με την κακοκαιρία «Θάλεια» να έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της. Η επέλασή της αναμένεται ότι θα διαρκέσει, συνολικά, για τέσσερις ημέρες.



Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της «Θάλειας» θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας έως και το Σαββατοκύριακο, καθώς επίσης η εκδήλωση ισχυρών βροχών, καταιγίδων και χαλαζοπτώσεων.



Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Η μεταβολή του καιρού οφείλεται σε αποκομμένη ατμοσφαιρική διαταραχή με ψυχρό πυρήνα, η οποία προσεγγίζει την Ελλάδα από βορειοδυτικά και θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας το επόμενο τετραήμερο, από σήμερα έως το Σάββατο.



Η Θάλεια ήταν ανθρωπόμορφη θεότητα της ευπρεπούς και κόσμιας ευθυμίας, ενώ φέρεται να ανακάλυψε την κωμωδία («Θάλεια Κωμωδίαν»), τη γεωμετρία, την αρχιτεκτονική και τη γεωργία, και ήταν προστάτιδα και των Συμποσίων. Σε αυτά παρέμενε αόρατη αλλά ήταν, όπως λεγόταν, η εμπνεύστρια των εύθυμων τραγουδιών και η θεότητα της καλής διάθεσης και της έναρξης του κεφιού. Ταυτόχρονα, η Μούσα Θάλεια είχε υπό την προστασία της και τη βουκολική ποίηση, δηλαδή τα αντίστοιχα σημερινά δημοτικά τραγούδια.

Το όνομα της Μούσας προήλθε από το ρήμα θαλλέω-θαλλώ, που σημαίνει βλαστάνω άφθονα, ανθίζω πλούσια, ευδοκιμώ. Αντίστοιχα, το ουσιαστικό «θαλλός» σήμαινε τον νέο κλώνο, το βλαστάρι.

plimira-ergatikes-katoiies-kakokairia-2
plimira-ergatikes-katoiies-kakokairia-4
plimira-ergatikes-katoiies-kakokairia-5
Ζημιές προκλήθηκαν στην Κέρκυρα εξαιτίας της κακοκαιρίας, ενώ χαλαζόπτωση σημειώθηκε στην Κοζάνη.



Δέντρο που ξεριζώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων, που έπνεαν το πρωί καταπλάκωσε σταθμευμένα αυτοκίνητα, στην πόλη της Κέρκυρας, προκαλώντας υλικές ζημιές, ενώ χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για να τα απεγκλωβίσει.

Η δυνατή βροχή προκάλεσε πτώσεις σοβάδων από τις προσόψεις κτιρίων στο Λιστόν, αλλά και σε κτίρια στο Παλιό Λιμάνι.

Στον Ποταμό, παρακείμενο δημοτικό διαμέρισμα του κεντρικού δήμου Κέρκυρας, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε λίγη ώρα σε ορμητικούς χείμαρρους δυσχεραίνοντας τη διέλευση των οχημάτων και των πεζών.

Έντονα ήταν τα καιρικά φαινόμενα και στη Βόρεια Κέρκυρα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για άντληση υδάτων.

Στον Παντοκράτορα, το πιο ψηλό όρος της Κέρκυρας, η πυκνή ομίχλη κράτησε αρκετή ώρα τους προσκυνητές στην Ιερά Μονή του Σωτήρος, καθώς ήταν αδύνατη η διέλευση των οχημάτων από και προς το μοναστήρι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας «Θάλεια» - Βροχές και χαλαζοπτώσεις σε περιοχές της χώρας"

ΕΟΦ: Προειδοποιεί για συμπλήρωμα διατροφής

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην παρουσίαση του προϊόντος Germitox. Το προϊόν, το οποίο κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής, διαφημίζεται στο διαδίκτυο ως αντιπαρασιτικό φάρμακο.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, το Germitox διακινείται διαδικτυακά μέσω της ομώνυμης ιστοσελίδας, ενώ η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του, δεν έχει έδρα στην Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι στην εν λόγω ιστοσελίδα, οι καταναλωτές καλούνται να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους σε μια έτοιμη φόρμα παραγγελίας, χωρίς να γνωρίζουν την εταιρεία που έχει τη νομική ευθύνη του προϊόντος.

Ο ΕΟΦ καλεί τους καταναλωτές σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το Germitox, να μην το χρησιμοποιήσουν και να τον ενημερώσουν άμεσα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Προειδοποιεί για συμπλήρωμα διατροφής"

Σουηδία: Πτώση ρεκόρ του ΑΕΠ παρά την αποφυγή του lockdown

Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα πτώση ρεκόρ άνω του 8% του ΑΕΠ της στο δεύτερο τρίμηνο, ακόμα κι αν η χώρα αυτή επέλεξε να μην επιβάλει lockdown στον πληθυσμό της μπροστά στην επιδημία Covid-19.

Μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, η σουηδική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,6% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο και 8,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Στατιστικής SCB.

Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ καταγραφεί σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με το SCB, Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της κυβέρνησης τον Ιούνιο, η Σουηδία προβλέπει το ΑΕΠ της να μειωθεί κατά 6% για το σύνολο του έτους, η μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 1940.

«Η μεγάλη συρρίκνωση της σουηδικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο δείχνει ότι δεν έχει ανοσία στην Covid, παρά την ήπια καραντίνα για την οποία έγινε πολύς λόγος. Εντούτοις, η οικονομική πτώση του πρώτου τριμήνου τη θέτει σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με την τρομακτική κατάσταση που παρατηρείται σε άλλες χώρες της Ευρώπης», επισημαίνουν σήμερα οι αναλυτές της Capital Economics.

Σε αντίθεση με τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην υπόλοιπη Ευρώπη, η Σουηδία δεν έθεσε σε καραντίνα τον πληθυσμό της και κράτησε ανοικτά τα καφέ, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις, ζητώντας από κάθε πολίτη να «αναλάβει την ευθύνη του».

Οι σουηδικές αρχές επέμειναν στο γεγονός ότι η στρατηγική τους δεν στόχευε στην προάσπιση της οικονομίας, αλλά υιοθετήθηκε για υγειονομικούς λόγους. Ο απολογισμός είναι αμφισβητήσιμος: με περισσότερους από 5.700 νεκρούς και 80.000 κρούσματα, η Σουηδία βρίσκεται μεταξύ των πλέον πληγεισών χωρών σε σχέση με τον πληθυσμό τους.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Πτώση ρεκόρ του ΑΕΠ παρά την αποφυγή του lockdown"

Πέθανε ο γνωστός ρεμπέτης Αγάθωνας

Πέθανε, σήμερα το πρωί, σε ηλικία 65 ετών, ο γνωστός ρεμπέτης Αγάθωνας Ιακωβίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο θάνατος επήλθε στον ύπνο του.

Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης, που έγινε γνωστός μόνο με το μικρό του όνομα, γεννήθηκε στον Ευαγγελισμό του Λαγκαδά από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες, το 1955. Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα προέρχονταν από τον κοινωνικό του περίγυρο και ήταν έντονα διαποτισμένα από τις μελωδίες της Μικράς Ασίας. Πιο συστηματικά άρχισε να ασχολείται με τη μουσική, σε ηλικία 16 ετών, οπότε έπιασε στα χέρια του μουσικά όργανα, όπως κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μαντόλα και μαντολίνο και να προσπαθεί να αποτυπώσει πάνω τους τα μουσικά του ακούσματα. Ό,τι έμαθε από μουσική, το έμαθε μόνος του.

Το επαγγελματικό του ξεκίνημα έγινε στις μπουάτ της Θεσσαλονίκης, δυο χρόνια μετά, σε ηλικία 18 ετών. Σύντομα αντιλήφθηκε ότι αυτό που τον ενδιέφερε πραγματικά και ταίριαζε και στη φωνή του ήταν το ρεμπέτικο τραγούδι, στο οποίο και αφιερώθηκε έκτοτε αποκλειστικά. Το 1978 αποφάσισε να ιδρύσει το Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, με το οποίο ηχογράφησε δύο δίσκους, εμφανίστηκε σε διάφορα μαγαζιά και πραγματοποιεί πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Λίγα χρόνια μετά, παίρνει την απόφαση να κατέβει στην Αθήνα, όπου και συνεργάστηκε το 1981 με μουσικούς όπως ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Κόρος, ο Βασίλης Σούκας, ο Λάζαρος Κουλαξίζης, ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Νίκος Χατζόπουλος, ενώ είχε εμφανιστεί σε πόλεις και χωριά σε όλη την Ελλάδα και είχε προσκληθεί για προσωπικές συναυλίες, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Το 2013, σε συνεργασία με το συγκρότημα «Κoza Mostra», εκπροσώπησε την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Στις αρχές Μαΐου, μεσούσης της Covid-19, ο Αγάθωνας, μαζί με συνεργάτες του και σε συνεργασία με τη διοίκηση του «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης είχε παίξει ρεμπέτικα τραγούδια στην είσοδο του νοσοκομείου σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά των επαγγελματιών υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης ήταν αφοσιωμένος στο ρεμπέτικο και δημοτικό τραγούδι. Τα υπηρέτησε από το 1973, αρνούμενος πεισματικά να μετακινηθεί σε άλλα δημοφιλέστερα είδη.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο γνωστός ρεμπέτης Αγάθωνας"

Μύκονος: Αφαιρέθηκαν ακόμη 41 άδειες ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων

Λάστιχα σε άθλια κατάσταση, που δεν έχουν αλλαχθεί εδώ και χρόνια, αυτοκίνητα προβληματικά, δίκυκλα που κυκλοφορούσαν χωρίς να έχουν θεωρηθεί οι άδειες τους και άλλες σοβαρές παραβάσεις εντόπισαν στη Μύκονο, οι αστυνομικοί του κλιμακίου της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ) της Τροχαίας Αττικής, που βρίσκεται στο νησί με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησαν και σήμερα.

Οι αστυνομικοί από το πρωί έκαναν ελέγχους σε άλλες τέσσερις εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, όπου διαπίστωσαν σωρεία σοβαρών παραβάσεων.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν 42 παραβάσεις για φθαρμένα λάστιχα, 15 για αναθεώρητες άδειες κυκλοφορίας σε μοτοποδήλατα και τετράτροχα 50 κυβικών και μία για ΚΤΕΟ.

Επίσης βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις για ζώνη ασφαλείας και μία για τζιπ στο οποίο επέβαιναν παραπάνω επιβάτες από τους επιτρεπόμενους.

Στο πλαίσιο των ελέγχων αφαιρέθηκαν 41 άδειες κυκλοφορίας και 21 πινακίδες.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και τις επόμενες μέρες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μύκονος: Αφαιρέθηκαν ακόμη 41 άδειες ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news