facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

“Καμπανάκια” των επιστημόνων για τον κορονοϊό – “Κλειδί” οι επόμενες ημέρες

Με πάνω από 400 κρούσματα μέσα σε 5 μέρες, οι ειδικοί δε θα μπορούσαν παρά να βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, μέσα στον Αύγουστο…

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 o επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, με αφορμή τα νέα κρούσματα, “είμαστε πολύ κοντά στο δεύτερο κύμα. Φαίνεται ότι υπάρχει μία δυναμική. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η επόμενη εβδομάδα για να δούμε πού θα κινηθεί”.

Έρχονται νέα μέτρα;

“Τα περιοριστικά μέτρα που έχουμε στη φαρέτρα μας είναι οι μειώσεις πυκνότητας σε διάφορους χώρους αλλά αν δούμε ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων μπορούν να περιχαρακωθούν με τοπικά lockdown θα γίνει και αυτό”.

Για το αν θεωρεί ότι η επιστροφή του SMS στις εξόδους των πολιτών, θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα, ο ίδιος είπε: “Θεωρώ ότι είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να επιστρέψει αλλά σε βάθος χρόνου. Δε νομίζω ότι είμαστε κοντά σε αυτό… Θεωρώ ότι τα μέτρα αυτά (που πάρθηκαν) μπορεί να έχουν αποτελεσματικότητα και να μη χρειαστεί να περάσουμε σε μια δεύτερη φάση”.



Μετά τα 110 κρούσματα το Σάββατο και τους 75 νέους θετικούς πολίτες την Κυριακή, οι επιστήμονες λένε ότι πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά στην “κόκκινη γραμμή”.

Όπως τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμοξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος “αν το δούμε καθαρά αριθμητικά θα δούμε ότι έχουμε μία σημαντική αύξηση, σχεδόν στα επίπεδα που είχαμε στην αρχή. Μάρτιο, Απρίλιο”…

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το γεγονός ότι τώρα έχουμε πολλά κρούσματα, οφείλεται και στο γεγονός “ότι τώρα κάνουμε πολλαπλάσια τεστ, περίπου τριπλάσια τεστ από όσα κάναμε την εποχή εκείνη”.

“Από την άλλη όμως, αν δούμε δυναμικά τον αριθμό αυτό, βλέπουμε ότι υπάρχει μια σαφής αύξηση. Ξεκινήσαμε από μονοψήφια και έχουμε φτάσει τώρα τριψήφια. Και μπορούν βεβαίως να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις αν δεν πάρουμε εγκαίρως τα μέτρα μας… “

Ο ίδιος τόνισε ότι “είμαστε σε μία φάση μεγάλης έξαρσης… Είμαστε σε μια επικίνδυνη φάση που πρέπει να ελεγχθεί. Είμαστε πολύ κοντά στην κόκκινη γραμμή… “

Προβληματισμός για τους νέους

Όπως είπε ο κύριος Γώγος, οι επιστήμονες προβληματίζονται περισσότερο πλέον για τους νέους παρά για τους ηλικιωμένους. Κι αυτό γιατί:

“Οι νέοι δε νοσούν εύκολα αλλά είναι φορείς και μεταδίδουν. Επίσης οι νέοι ταξιδεύουν. Υπάρχει κινητικότητα. Κυκλοφορούν, χορεύουν τραγουδάνε, πάνε στα πάρτι. Αντιδρούν στα μέτρα… Πρέπει να κατανοήσουν το πρόβλημα. Υπάρχουν παππούδες, γιαγιάδες. Και οι ίδιοι μπορούν να νοσήσουν. Είναι κεντρικό σημείο οι νέοι”.



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "“Καμπανάκια” των επιστημόνων για τον κορονοϊό – “Κλειδί” οι επόμενες ημέρες"

NASA - SpaceX: Επέστρεψε στη Γη η κάψουλα Dragon - ΒΙΝΤΕΟ

Δύο Αμερικανοί αστροναύτες προερχόμενοι από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό προσθαλασσώθηκαν σήμερα στον Κόλπο του Μεξικού πάνω στην κάψουλα SpaceX, στεφανώνοντας με επιτυχία αυτήν την πρώτη αποστολή της ιδιωτικής εταιρίας που έχει συνάψει συμβόλαιο με τη NASA.

«Καλωσορίσατε στη Γη, και ευχαριστούμε που ταξιδέψατε με τη SpaceX», ανακοίνωσε ο διευθυντής της πτήσης στους αστροναύτες που αποκρίθηκαν αμέσως. Η κάψουλα Dragon προσθαλασσώθηκε ανοικτά της Πενσακόλα της Φλόριντα όπως είχε προβλεφθεί στις 14:48 (21:48 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας, αφού διαπέρασε προφανώς χωρίς ζημιές την ατμόσφαιρα της Γης. Τέσσερα μεγάλα αλεξίπτωτα επιβράδυναν την κάθοδο της κάψουλας, που αναμένεται να ανακτηθεί γρήγορα από ένα σκάφος της SpaceX.

Δείτε βίντεο από την προσθαλάσσωση


Διαβάστε Περισσότερα » "NASA - SpaceX: Επέστρεψε στη Γη η κάψουλα Dragon - ΒΙΝΤΕΟ"

Κύπρος: Στην ταξιδιωτική κατηγορία Β πλέον η Ελλάδα λόγω των αυξημένων κρουσμάτων – Υποχρεωτική η μοριακή εξέταση

Στην ταξιδιωτική κατηγορία Β – από την Α που ήταν μέχρι σήμερα – κατατάσσεται η Ελλάδα από τις κυπριακές αρχές. Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Κυριακής, το υπουργείο Υγείας της Κύπρου κατόπιν αξιολόγησης, έλαβε την απόφαση μετά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες από ταξιδιώτες που επέστρεψαν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ η απόφαση ισχύει από τις 6 Αυγούστου 2020.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας Κύπρου, πέραν των αυξημένων ελέγχων που διενεργούνται σε πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, αυξάνονται από σήμερα μέχρι και τις 6 Αυγούστου οι δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι σε επιβάτες πτήσεων από την Ελλάδα.

Σημειώνεται πως οι Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειάς τους και οι νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο έχουν την επιλογή να πραγματοποιήσουν τη μοριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Το κόστος της εξέτασης καλύπτεται από τους ίδιους τους ταξιδιώτες.

Όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες απαιτείται να έχουν προβεί σε εργαστηριακό έλεγχο κατά τις τελευταίες τουλάχιστον 72 ώρες προ της αναχώρησης και να έχουν πιστοποιητικό, που να αποδεικνύει αρνητική εξέταση PCR για τον ιό, όπως ισχύει για όλους τους ταξιδιώτες από χώρες της κατηγορίας Β.

Τονίζεται, επιπλέον, ότι απαιτείται από όλους τους επιβάτες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, να υποβάλουν αίτηση για το CyprusFlightPass εντός 24 ωρών πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Στην ταξιδιωτική κατηγορία Β πλέον η Ελλάδα λόγω των αυξημένων κρουσμάτων – Υποχρεωτική η μοριακή εξέταση"

Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας πρωθυπουργού: Η Ελλάδα θα βρεθεί ένοπλα στο πλευρό της Κύπρου αν χρειαστεί

Για την Ελλάδα η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας και των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου αποτελεί προτεραιότητα, ύψιστο εθνικό, ηθικό και πολιτικό καθήκον, σύμφωνα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξανδρο Διακόπουλο, ο οποίος τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί επίθεση η Κυπριακή Δημοκρατία και να μη βρεθεί ένοπλα η χώρα μας στο πλευρό της.

Σε συνέντευξή του στη «Σημερινή της Κυριακής», η οποία δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα simerini.sigmalive.com, ο κ. Διακόπουλος ξεκαθαρίζει, παράλληλα, τις προϋποθέσεις και το πλαίσιο για την έναρξη ενός πιθανού ελληνοτουρκικού διαλόγου, υπογραμμίζοντας πως για την Αθήνα η μοναδική διαφορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ για τα θέματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών εξηγεί πως προτεραιότητα για την Αθήνα είναι η εξουδετέρωση του μνημονίου Σαράτζ-Τουρκίας, γιατί αυτό και μόνο αποκόπτει οριστικά την Ελλάδα από την Ανατολική Μεσόγειο και κατ' επέκτασιν την Κύπρο «και στη βάση αυτή και μόνο πρέπει να δούμε την ενδεχόμενη συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου».

Τέλος, αναφορικά με την πρόσφατη τοποθέτησή του ότι οι περιπτώσεις του «Urucs Reis» και του «Barbaros» είναι διαφορετικές, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, διευκρινίζει ότι σκοπός του ήταν να τονίσει με έμφαση την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου Κράτους, προσθέτοντας πως στην περίπτωση του «Urucs Reis» η Τουρκία δεν πήγαινε να κάνει μόνο μια καταπάτηση, αλλά και εν δυνάμει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο. «Αυτή της η προσπάθεια αποτράπηκε με τον τρόπο που απετράπη και η Τουρκία αναδιπλώθηκε. Στην Κύπρο, όμως, η Τουρκία είναι υπότροπη!», επισήμανε.

Μόνο μια διαφορά στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία

Όπως σημείωσε ο κ. Διακόπουλος, «η μοναδική διαφορά στο τραπέζι του διαλόγου είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αυτό άλλωστε συζητάμε εδώ και σχεδόν 20 έτη στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που σταμάτησαν το 2016. Διαφορές που προκύπτουν από μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις δεν μπορούν να έχουν και δεν είχαν καμία θέση στο πλαίσιο ενός διαλόγου που στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό καθεστώς απειλών και έμπρακτων αμφισβητήσεων των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας μετά την απόφαση της Τουρκίας να απόσχει των παράνομων στοχεύσεών της μετά την de facto ακύρωση της Navtex της 21ης Ιουλίου, συνεπεία της ελληνικής αντίδρασης όπως αυτή εκδηλώθηκε σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Μένει να δούμε, εάν η Τουρκία εννοεί αυτό που λέει και αν θα προσέλθει στην επανέναρξη των διμερών διερευνητικών συζητήσεων καλόπιστα».

Όσον αφορά το με ποιο πλαίσιο θα γίνει αυτός ο διάλογος και με ποιους διαμεσολαβητές, απάντησε πως αυτό «θα γίνει με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, όχι τις αυθαίρετες παρερμηνείες του ΔΔΘ από την Τουρκία. Δεν υπάρχει καμιά Ελληνική Κυβέρνηση που θα συζητούσε τις θεωρίες περί Γκρίζων Ζωνών, την αποστρατιωτικοποίηση των απειλούμενων από τη Στρατιά του Αιγαίου νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, πόσω μάλλον την αξίωση εφαρμογής του εξωφρενικά παράνομου και γεωγραφικά παράλογου μνημονίου οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ δύο κρατών που δεν διαθέτουν καν κοινά θαλάσσια σύνορα.

Η μέθοδος του διαλόγου είναι η επανενεργοποίηση των ομάδων διερευνητικών επαφών που δεν έχουν συναντηθεί από το 2016, ενώ ο μόνος ευδόκιμος διαμεσολαβητής είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο, για να μπορέσει να είναι αποτελεσματικό, θα πρέπει να καταλήξουμε με την Τουρκία σε υπογραφή συνυποσχετικού κοινής προσφυγής».

Πολύμορφη η στήριξη προς την Κύπρο

Για το ποιες είναι οι ευθύνες της Ελλάδας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων, δεδομένης της εισβολής της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας; Θεωρείτε πως όλα όσα έπραξε και πράττει η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη της ΚΔ επαρκούν, σημείωσε: «Οι ευθύνες της Ελλάδας απορρέουν από την τήρηση του πνεύματος και του γράμματος των συνθηκών εγγύησης και συμμαχίας των ιδρυτικών για την Κυπριακή Δημοκρατία συνθηκών Ζυρίχης-Λονδίνου, αλλά και από την κοινή μας εδώ και χιλιετίες εθνική και πνευματική ταυτότητα.

Η στήριξη της Ελλάδος προς την Κύπρο εκφράζεται και πέρα από το πλέγμα των νομικών εγγυητικών της υποχρεώσεων, μέσα από διμερείς πρωτοβουλίες, όπως η συνεργασία στους τομείς Άμυνας και Ασφάλειας, όπως πρόσφατα είδαμε, με τη διενέργεια κοινών αεροναυτικών ασκήσεων το περασμένο φθινόπωρο ανάμεσα στην ελληνική Π.Α., το Π.Ν., την ΕΛΔΥΚ και την Εθνική Φρουρά».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε επί του θέματος «Τέλος, καλό είναι να μην ξεχνάμε και τη μέγιστη συνεισφορά της Ελλάδας στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Έτσι, η στήριξη που προσφέρει η Ελλάδα στην Κύπρο εκφράζεται και από τον τακτικό συντονισμό των κοινών μας διπλωματικών πρωτοβουλιών, ιδίως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου προωθούμε μαζί πακέτο διευρυμένων κυρώσεων έναντι της τουρκικής οικονομίας, οι οποίες σε αρχικό στάδιο θα συζητηθούν σε επίπεδο έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. στα τέλη του Αυγούστου.

Θα ήθελα, ωστόσο, να είμαι απολύτως σαφής ως προς το γεγονός ότι τις παραμέτρους και τις προτεραιότητες της στήριξης της Ελλάδος προς την Κυπριακή Δημοκρατία τις αποφασίζει η εκάστοτε νομίμως Εκλεγμένη Κυβέρνηση, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ανεξάρτητο κράτος, κάτι το οποίο σεβόμαστε και στηρίζουμε. Η συμπεριφορά μας είναι σε πλήρη αντιδιαστολή με τη συμπεριφορά της Τουρκίας προς την ψευδοκυβέρνηση του παράνομου ψευδοκράτους που οικοδομεί η κατοχική Τουρκία στο βόρειο τμήμα της Κύπρου από το 1983».

Δυναμιτίζει με τις Navtex η Άγκυρα

Στη συνέχεια ο κ. Διακόπουλος απάντησε αναφορικά με μια πρόσφατη δήλωσή του, η οποία άφηνε να εννοηθεί ότι άλλο η περίπτωση «Orucs Reis» και άλλο το «Barbaros» και σχολιάστηκε έντονα στην Κύπρο. Όπως διευκρίνισε: «Σας ευχαριστώ που μου δίνετε τη δυνατότητα να διευκρινίσω την καλόπιστη, θέλω να πιστεύω, σύγχυση που έχει προκληθεί. Αυτό που εννοούσα και εννοώ είναι ότι ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία επιχείρησε μέσω του "Orucs Reis" να εκτελέσει τέτοιας κλίμακας παράνομη σεισμογραφική έρευνα εντός τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με συνοδεία, μάλιστα, όλου του Στόλου της!

Η Τουρκία δεν πήγαινε έτσι, να κάνει μόνο μια καταπάτηση, αλλά και εν δυνάμει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο. Αυτή της η προσπάθεια αποτράπηκε με τον τρόπο που απετράπη και η Τουρκία αναδιπλώθηκε. Στην Κύπρο, όμως, η Τουρκία είναι υπότροπη!

Επίσης, σκοπός μου ήταν να τονίσω με έμφαση την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου Κράτους. Στις επιμέρους διαφορές των δύο περιπτώσεων συμπεριλαμβάνω και το γεγονός ότι στην περίπτωση του "Orucs Reis" είχαμε απόπειρα επιβολής τετελεσμένων μέσω επιθετικής διεκδίκησης, ενώ στην Κύπρο υπάρχει ΑΟΖ κατοχυρωμένη με διεθνή συμφωνία. Εξ ου και χαρακτήρισα την πράξη της Τουρκίας ως πειρατεία. Η αλήθεια είναι πως, παρότι η Κύπρος υφίσταται μια καθ' υποτροπή βάναυση και κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, η νομική της θέση είναι από πλευράς Διεθνούς Δικαίου πιο ισχυρή, γιατί βασίζεται σε Διεθνείς Συμφωνίες».

«Τέλος, θεώρησα πως δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή της έκδοσης της navtex για το Barbaros από πλευράς Τουρκίας. Έγινε αμέσως μετά την αναδίπλωση της προσπάθειας ερευνών του Orucs Reis σε μια ύστατη (μέχρι την επόμενη) προσπάθεια να δυναμιτίσει τη διαδικασία επανέναρξης διερευνητικών επαφών. Έτσι, η Τουρκία προσπάθησε να ενοποιήσει τις δύο περιπτώσεις και εγώ ήθελα να της καταστήσω σαφές πως η Κύπρος είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη και οι δύο περιπτώσεις ούτε ενοποιούνται, ούτε συμψηφίζονται, ούτε μπορεί να χρησιμοποιήσει το ένα Κράτος για να πιέσει το άλλο», επισήμανε.

Και καταληκτικά επί του θέματος, ανέφερε: «Δυστυχώς, οι πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας και η αποστολή του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ δυναμιτίζουν εκ νέου, αλόγιστα, το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Θέλω να είμαι σαφής, όπως ήταν σε δηλώσεις του ο ΥΠΕΞ της Ελλάδος κ. Δένδιας στις 31 Ιουλίου, ότι η Κύπρος θα έχει από την Ελλάδα τη στήριξη που θα ζητήσει και πως ήδη εργαζόμαστε από κοινού με τη Λευκωσία για την επιβολή θεματικά διευρυμένων, ποιοτικά αυστηρότερων και πολιτικά αποτελεσματικότερων κυρώσεων».

Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών

Αναφορικά με το τι εμποδίζει την Ελλάδα από του να προχωρήσει σε συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε: «Η Ελλάδα όπως και η Κύπρος είναι χώρες που κινούνται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Διεθνή Νομιμότητα. Προχωρούμε σε οριοθετήσεις μεθοδικά, αλλά πάντα λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον. Η υπογραφή του μνημονίου Σαράτζ-Τουρκίας έχει αλλάξει την ανάλυση κινδύνου και έχει καταστήσει επιτακτική την ανάγκη μιας ολιστικής ρύθμισης με όλα τα παράκτια κράτη. Ξεκινήσαμε από την Ιταλία κλείνοντας μια εκκρεμότητα, που επίσης χρόνιζε από το 1977.

Συνεχίζουμε με την Αίγυπτο, όπου οι συνθήκες είναι πολύ πιο δύσκολες συγκριτικά με τη διαπραγμάτευση της Ιταλίας για γνωστούς και ευνόητους λόγους. Θυμίζω, επίσης, ότι η διαπραγμάτευση αυτή ξεκίνησε το 2005. Τμηματική οριοθέτηση με την Αίγυπτο δεν συνεπάγεται οριστική ή τελική οριοθέτηση. Επίσης, δεν μπορούμε να προδικάσουμε την κατάληξη μιας ζωντανής εν εξελίξει διαπραγμάτευσης, η οποία αποτελεί μια δύσκολη πολυπαραγοντική εξίσωση που επηρεάζεται από την ευρύτερη περιφερειακή δυναμική, όπως οι εξελίξεις στη Λιβύη. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως και η οριοθέτηση μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου είναι και αυτή εν μέρει τμηματική».

Και πρόσθεσε: «Η προτεραιότητά μας είναι να εξουδετερώσουμε το μνημόνιο Σαράτζ-Τουρκίας, γιατί αυτό και μόνο αποκόπτει οριστικά την Ελλάδα από την Ανατολική Μεσόγειο και κατ’ επέκτασιν την Κύπρο και στη βάση αυτή και μόνο πρέπει να δούμε την ενδεχόμενη συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου. Μια οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο δεν βοηθάει άμεσα σε κάτι τέτοιο, γιατί δεν υπάρχουν θαλάσσιες ζώνες προς οριοθέτηση μεταξύ Κύπρου-Λιβύης. Παρεμβάλλεται η Αίγυπτος.

Δεν θα ήταν συνετό, όταν θα αποφασίσουμε να πάμε σε οριοθέτηση Κύπρου-Ελλάδας, εκτός από την αρνητική στάση της Τουρκίας, να έχουμε να αντιμετωπίσουμε τυχόν αρνητική στάση και της Αιγύπτου, γιατί τότε τα πράγματα, ακόμη και εάν προσφύγουμε στη Χάγη, θα είναι αρνητικά και για τα δύο κράτη. Θέλει υπομονή και επιμονή. Η πιθανότητα μιας μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο δεν εγκαταλείπει ούτε την Κύπρο, ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην όποια θαλάσσια περιοχή θα μείνει προς μελλοντική οριοθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενόπλως η Ελλάδα δίπλα στην Κύπρο

Τέλος, για το εάν θεωρεί πως πρέπει να υπάρχει ενιαίος αμυντικός χώρος Κύπρου - Ελλάδας, ήταν σαφής: «Η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, δηλαδή των δύο ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών, στον ενιαίο γεωγραφικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου είναι ζωτικής σημασίας για τον Ελληνισμό. Από το 2011 και μετά, το "Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου" αντικαταστάθηκε με τη "Μόνιμη, Σταθερή και Αναβαθμισμένη Συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στους Τομείς Άμυνας και Ασφάλειας", προκειμένου να είναι συμβατό με το κείμενο της Συνθήκης της Λισσαβώνας της ΕΕ. Αυτή η συνεργασία από την οποία απορρέει απαίτηση για πρόληψη και επιτυχή αντιμετώπιση μιας κρίσης, όπως επίσης η υποχρέωση προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας και των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου, αποτελεί ύψιστο εθνικό, ηθικό και πολιτικό καθήκον της Ελλάδος.

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί η Κύπρος επίθεση και να μη βρεθεί ένοπλα η Ελλάδα στο πλευρό της. Μην ξεχνάτε ότι στην Κύπρο βρίσκεται μία από τις πιο ενισχυμένες και άρτια εξοπλισμένες Ταξιαρχίες των Ελληνικών Δυνάμεων, που είναι η ΕΛΔΥΚ».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας πρωθυπουργού: Η Ελλάδα θα βρεθεί ένοπλα στο πλευρό της Κύπρου αν χρειαστεί"

Κορωνοϊός: Εντοπίστηκε ένα «πιο μεταδοτικό» στέλεχος του ιού

Οι αρχές του Βιετνάμ ανακοίνωσαν την Κυριακή 2/8 ότι δυσκολεύονται να εντοπίσουν την προέλευση της νέας έξαρσης της πανδημίας κορωνοϊού που ξεκίνησε από την κεντρική πόλη Ντανάνγκ και έχει προκαλέσει περίπου 200 κρούσματα μέσα στις τελευταίες εβδομάδες.

«Στην Ντανάνγκ υπάρχουν πολλές εστίες του ιού και ακόμη πολλά κρούσματα στην κοινότητα», αναφέρει κυβερνητική ανακοίνωση για το τουριστικό αυτό θέρετρο με πληθυσμό 1,1 εκατομμύριο κατοίκους.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η χώρα κατέγραψε την Κυριακή 2/8 34 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 620. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά δύο και έφθασε τους πέντε, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Νγκουγέν Ταν Λονγκ είπε ότι το στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε στην έξαρση είναι περισσότερο μεταδοτικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, με το νέο στέλεχος κάθε άνθρωπος που μολύνεται με κορονοϊό μπορεί να μολύνει περίπου 5-6 άλλους σε σχέση με 1,8-2,2 που ήταν την προηγούμενη περίοδο της πανδημίας.

Οι αρχές έχουν λάβει μια σειρά από «άνευ προηγουμένου μέτρα» για να καταπολεμήσουν την έξαρση στην Ντανάνγκ, περιλαμβανομένης της κινητοποίησης πολλών εκατοντάδων φοιτητών στρατιωτικών σχολών για να βοηθήσουν με την ιχνηλάτηση των επαφών και την συγκέντρωση των δειγμάτων για διαγνωστικά τεστ, ανέφερε κυβερνητική ανακοίνωση.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Εντοπίστηκε ένα «πιο μεταδοτικό» στέλεχος του ιού"

Αντίθετο το ΚΙΝΑΛ με την αύξηση των επιβατών στα πλοία

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο διαφωνεί με την απόφαση για την αύξηση του ορίου πληρότητας στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο 80%, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που παρατηρείται με την έλλειψη εισιτηρίων.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του:

Την ώρα που αντιμετωπίζουμε την απειλή δεύτερου κύματος της πανδημίας, η Κυβέρνηση αυξάνει το όριο της πληρότητας στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Προφανώς υποχωρεί σε πιέσεις, εις βάρος της δημόσιας υγείας. Είναι απαράδεκτο. Είναι μια βαθιά υποκριτική ενέργεια, την ώρα μάλιστα που ζητά από τους πολίτες προσοχή και ευθύνη.

Δεν είναι το πρώτο λάθος της. Η κυβέρνηση φέρει σοβαρή ευθύνη γιατί καλλιέργησε τον εφησυχασμό, γιατί άνοιξε τα πάντα χωρίς σχέδιο, χωρίς προετοιμασία. Ότι κερδίσαμε την άνοιξη, κινδυνεύει να χαθεί τώρα.

Τουλάχιστον τώρα πριν είναι πολύ αργά ας πάρει τα μέτρα που πρέπει. Ας ρωτήσει επιτέλους τους ειδικούς.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίθετο το ΚΙΝΑΛ με την αύξηση των επιβατών στα πλοία"

Πληθώρα παραβάσεων βεβαίωσε η Τροχαία σε εταιρεία ενοικιάσεων οχημάτων στη Μύκονο

Είκοσι μία παραβάσεις για φθαρμένα ελαστικά, για δύο οχήματα για τα οποία είχε λήξει η άδειά τους και δεν θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα προς μίσθωση, καθώς και για 50 οχήματα που ήταν εκτός λίστας ΕΟΤ, βεβαίωσε η Τροχαία σε έλεγχο που πραγματοποίησε σε εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων και μηχανών στη Μύκονο.

Παράλληλα, από την ίδια, αφαιρέθηκαν 22 άδειες κυκλοφορίας και 17 πινακίδες.

Οι έλεγχοι της Τροχαίας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Πληθώρα παραβάσεων βεβαίωσε η Τροχαία σε εταιρεία ενοικιάσεων οχημάτων στη Μύκονο"

Κορωνοϊός: 75 νέα κρούσματα - Δύο θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά 75 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:

- τέσσερα κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- πέντε εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως,
- δεκαεννέα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, τρία εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή στην εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης
-δεκαπέντε κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, *τέσσερα από τα οποία σχετίζονται με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.
-Δεκατρία κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, *έντεκα από τα οποία σχετίζονται με συρροή στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος.
-Τέσσερα κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αρκαδίας.
-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας.
-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων.
-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς.
-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.
-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.
-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.
-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας.
-Ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.
-Δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.
-Δύο κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.
-Δύο κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας.


xartis

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4662, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

krousmata

Τα 1290 (27.7%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2308 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δώδεκα ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 ετών. 2 (16.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 66.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 

128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 208 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα NA έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ousmata-thanatoi

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα  εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για το νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 545439 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6657 (1.4%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 75 νέα κρούσματα - Δύο θάνατοι το τελευταίο 24ωρο"

Χάφταρ: Σκοπός μας η εκδίωξη των Τούρκων αποικιοκρατών από τη Λιβύη

Στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), επισκέφτηκε ο ηγέτης του Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.

Με την ευκαιρία μίλησε σε αξιωματικούς και στρατιώτες του, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας στην Τουρκία και τον Ερντογάν.

«Οι Τούρκοι έμειναν στην Λιβύη για 300 χρόνια και οι Λίβυοι δεν είδαν τίποτα άλλο παρά θάνατο και δυστυχία, αρνούμαστε να καταλάβουν τη χώρα μας και πάλι, ειδικά τώρα που η Λιβύη έχει Στρατό που είναι αποφασισμένος να πολεμήσει μέχρι τέλους», είπε χαρακτηριστικά ο Χάφταρ.

«Το να εκδιώξουμε τους Τούρκους αποικιοκράτες από τη Λιβύη είναι ο κύριος στόχος μας», πρόσθεσε ο Χάφταρ.

Σε άλλη αποστροφή του λόγου του, ο Χάφταρ είπε για τους μισθοφόρους που έστειλε σωρηδόν ο Ερντογάν στη Λιβύη: «Οι μισθοφόροι που έφτασαν στα εδάφη μας, ήρθαν για χρήματα και δεν έχουν τιμή, αρνούμαι να τους αποκαλώ Σύρους για να μην τους συνδέω με τους αδερφούς μας της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας».

Ο Στρατάρχης του LNA επισκέφτηκε το Τάγμα της Tariq bin Ziyad, ως μέρος της περιοδείας του σε όλες τις μονάδες του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, προκειμένου να διαπιστώσει το ετοιμοπόλεμο των δυνάμεών του.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Χάφταρ: Σκοπός μας η εκδίωξη των Τούρκων αποικιοκρατών από τη Λιβύη"

Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής

Ακόμα ένα κρούσμα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής μετά το κρούσμα που εντοπίστηκε την περασμένη Τετάρτη 29 Ιουλίου σε εκπαιδευόμενο συνοριοφύλακα.

Το κρούσμα αφορά και πάλι εκπαιδευόμενο συνοριοφύλακα ο οποίος εμφάνισε πυρετό τις προηγούμενες μέρες και υποβλήθηκε σε τεστ το οποίο βγήκε θετικό.

Θυμίζουμε ότι, πριν λίγες μέρες λήφθηκαν δείγματα ανίχνευσης κορωνοϊού από 20 εκπαιδευόμενους συνοριοφύλακες που ήταν στο στενό περιβάλλον του πρώτου κρούσματος ενώ το σύνολο των Αστυνομικών που υπηρετούν στη Σχολή καθώς και οι εκπαιδευόμενοι σε αυτήν υποβλήθηκαν σε τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων με τα αποτελέσματα να αναμένονται εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Μετά και το δεύτερο κρούσμα, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη πλέον για μαζικούς ελέγχους ανίχνευσης κορωνοϊού καθώς στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής βρίσκονται αυτή τη στιγμή 500 και πλέον εκπαιδευόμενοι συνοριοφύλακες, με την εκπαίδευση τους να ολοκληρώνεται στα τέλη Αυγούστου.

Με δεδομένο ότι αμέσως μετά την αποχώρηση τους, αναμένονται στη Σχολή 100 τριετείς δόκιμοι Αστυφύλακες ενώ τον Οκτώβριο θα γίνει η εισαγωγή των νέων επιτυχόντων στη Σχολή Αστυφυλάκων, θεωρούμε ότι οι Υπηρεσίες του ΕΟΔΥ θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και να διασφαλίσουν ικανό αριθμό τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού ώστε να προληφθεί οποιαδήποτε επικίνδυνη κατάσταση και να διασφαλιστεί η ατομική και δημόσια υγεία.

fonirodopis
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής"

Συναγερμός σε στρατόπεδο του Βόλου: Θετικοί 4 στρατιώτες στο Στεφανοβίκειο

Την Πέμπτη βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό ένας στρατιώτης, ο οποίος έκανε τεστ μετά από έντονο βήχα ημερών και μεταφέρθηκε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Eπιπλέον τρεiς οπλίτες που υπηρετούν την θητεία τους στην 1η ΤΑΞΑΣ της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό. Οι γιατροί εκτιμούν πως κόλλησαν από τον 20χρονο Βολιώτη οπλίτη, στον οποίο ανιχνεύτηκε ο ιός την περασμένη Πέμπτη.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στο στρατόπεδο και 24 ώρες μετά, υποβλήθηκαν όλοι οι στρατιώτες σε τεστ κορονaϊού. Έτσι προέκυψαν τα τρία νέα κρούσματα, που αφορούν σε ασυμπτωματικούς στρατιώτες. Και οι τρεις, που είναι ηλικίας από 25 έως 29 ετών, θα μεταφερθούν στην Θεσσαλονίκη στο στρατιωτικό νοσοκομείο.

Ο 20χρονος που νόσησε πρώτος μεταφέρθηκε αρχικά στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, όπως αναφέρει το taxydromos.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός σε στρατόπεδο του Βόλου: Θετικοί 4 στρατιώτες στο Στεφανοβίκειο"

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50% και ποιοι πλήρη απαλλαγή

Οι πληρωμές των φορολογικών υποχρεώσεων ξεκινούν την Παρασκευή 31 Ιουλίου με την καταβολή της 1ης μηνιαίας δόσης του φόρου εισοδήματος ενώ στα τέλη Αυγούστου οι φορολογούμενοι θα λάβουν το ραβασάκι γα τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη δόση του φόρου ακινήτων θα  καταβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου ενώ η 6η δόση θα καταβληθεί τον Φεβρουάριο του 2021. 
Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το 2019 αναμένεται να αποσταλούν περί τα 7.3 εκατ. εκκαθαριστικά και να εισπραχτούν 2,5 δις ευρώ.
Την περσινή χρονιά 65.571 ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ενώ 1.317.767 ιδιοκτήτες πλήρωσαν φόρο μειωμένο κατά 50%.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι πως η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων, συγκεκριμένα 4.895.144, έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία που η αξία της δεν υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ.
Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από τον Ιούνιο του 2018 και τα ποσά που θα προκύψουν θα μειωθούν κατά:
1. 30% για ακίνητα αξίας έως 60.000 ευρώ. 
2. 27% για ακίνητα αξίας έως 70.000 ευρώ.
3. 25% για ακίνητα αξίας έως 80.000 ευρώ
4. 20% για ακίνητα αξίας έως 1.000.000 ευρώ
5. 10% για ακίνητα αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ. 

Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας της παρούσας παραγράφου δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
Επεκτείνεται επίσης και για το έτος 2020 η απαλλαγή των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Για να χορηγηθεί  έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.
2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ
Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω. Αυτή χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουν τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9.

Υπολογισμός συμπληρωματικού φόρου 
Αν η αντικειμενική αξία των ακινήτων που διαθέτουν οι φορολογούμενοι ξεπερνά τα 250.000 ευρώ τότε επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος με βάση την ακόλουθη κλίμακα.
Αξία ακινήτων
Φορολογικός συντελεστής
0,01
250.000,00
0,00%
250.000,01
300.000,00
0,15%
300.000,01
400.000,00
0,30%
400.000,01
500.000,00
0,50%
500.000,01
600.000,00
0,60%
600.000,01
700.000,00
0,80%
700.000,01
800.000,00
0,90%
800.000,01
900.000,00
1,00%
900.000,01
1.000.000,00
1,05%
1.000.000,01
2.000.000,00
1,10%
Υπερβάλλον
1,15%

businessnews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50% και ποιοι πλήρη απαλλαγή"

Αυξήθηκε ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός επιβατών στα πλοία

Στο 80% από το 60%, που ήταν έως σήμερα, αυξάνεται το πρωτόκολλο των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας και στο 85% από το 65% στα πλοία που διαθέτουν καμπίνες.

Επίσης διατηρείται η τήρηση ελάχιστης απόστασης του 1,5 μέτρου μεταξύ των επιβαινόντων σε αυτό.

Στις καμπίνες επιβατών και πληρωμάτων δύνανται να ενδιαιτώνται μέχρι τέσσερα άτομα εφόσον είναι συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού, είτε άτομα με αναπηρία μετά του συνοδού τους.

Αναφορικά με τα ταχύπλοα υδροπτέρυγα που το πρωτόκολλο επιβατών ήταν στο 50% μπορεί να αυξηθεί στο 80%, μόνο εάν αυτά διαθέτουν φίλτρα HEPA (High Efficiency Particulate Air) και εφόσον βεβαιώνεται, με ευθύνη του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων, καθώς και των φορέων κυβερνητικής πιστοποίησης αυτών, η τοποθέτηση και η λειτουργία τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Επίσης, με μέριμνα του πλοιοκτήτη, του διαχειριστή και των πλοιάρχων καταρτίζεται σχέδιο κάλυψης των καθισμάτων αεροπορικού τύπου για κάθε πλοίο. Οι επιβάτες, οι πλοίαρχοι και τα μέλη του πληρώματος υποχρεούνται, πριν από την επιβίβαση, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και κατά την αποβίβαση των επιβατών, να συμμορφώνονται προς τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορονοϊού στα επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (https://www.ynanp.gr/el/).

Για κάθε παράβαση των διατάξεων καθώς και των μέτρων επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, κατά περίπτωση: α) στους επιβάτες, τους ναυτικούς πράκτορες και τα μέλη του πληρώματος διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ και β) στον πλοιοκτήτη, τον διαχειριστή, τους πλοιάρχους και τους φορείς κυβερνητικής πιστοποίησης διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ.

Ρητή εντολή προς όλα τα λιμεναρχεία της χώρας να διεξάγουν πρόσθετους ελέγχους στην ακτοπλοΐα, τόσο κατά την επιβίβαση και αποβίβαση, όσο και πάνω στα πλοία έχει ζητήσει ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που θα διαπιστώνονται παραβάσεις των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό, θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

Ήδη έχουν διαπιστωθεί και έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε δεκάδες παραβάσεις.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το σχετικό ΦΕΚ

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξήθηκε ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός επιβατών στα πλοία"

Αίγυπτος κατά Τουρκίας: Οι σεισμικές έρευνες που σχεδιάζει η Άγκυρα παραβιάζουν ενδεχομένως την ΑΟΖ μας

Η Αίγυπτος δήλωσε το Σάββατο πως μέρος των σεισμικών ερευνών που σχεδιάζει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο παραβιάζει ενδεχομένως ύδατα όπου το Κάιρο διεκδικεί αποκλειστικά δικαιώματα.

Προειδοποίηση που εξέδωσε τον περασμένο μήνα η Τουρκία για τις έρευνες επικαλύπτει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Αιγύπτου, συνιστώντας «παραβίαση και επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Αιγύπτου», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ δεν ανέφερε λεπτομέρειες, αλλά είπε πως η ενδεχόμενη παραβίαση προκύπτει από το σημείο οκτώ της προειδοποίησης της Τουρκίας.

Οι σεισμικές έρευνες είναι μέρος των προπαρασκευαστικών εργασιών για ενδεχόμενες έρευνες υδρογονανθράκων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίγυπτος κατά Τουρκίας: Οι σεισμικές έρευνες που σχεδιάζει η Άγκυρα παραβιάζουν ενδεχομένως την ΑΟΖ μας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news