facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Ομόφωνα απορρίφθηκε η αίτηση της Τουλουπάκη για ακύρωση της σε βάρος της ποινικής δίωξης

Σύμφωνα με πληροφορίες με ομόφωνο βούλευμα του Συμβούλιου Πλημμελειοδικών Αθηνών απορρίφθηκε η αίτηση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η σε βάρος της ποινική δίωξη για τους χειρισμούς στην έρευνα που διεξάγει για την φαρμακοβιομηχανία Novartis.

Η ποινική δίωξη σε βάρος της κυρίας Τουλουπάκη ασκήθηκε μετά από παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή.

Η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς είναι υπόλογη για ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα. H δίωξη αφορά στους χειρισμούς της στην υπόθεση της σκευωρία της επίμαχης φαρμακοβιομηχανίας και επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής τις καταγγελίες των πολιτικών προσώπων για «στήσιμο» της υπόθεσης, προκειμένου να ωφεληθεί η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να πληγούν οι πολιτικοί αντίπαλοί της.

Υπενθυμίζεται ότι έχει υποβάλλει ήδη δήλωση αποχής ο ένας εκ των επικούρων Εισαγγελέων Διαφθοράς, ο Χρήστος Ντζούρας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ομόφωνα απορρίφθηκε η αίτηση της Τουλουπάκη για ακύρωση της σε βάρος της ποινικής δίωξης"

Ανοίγουν οι κλιματιζόμενες αίθουσες του δήμου Αθηναίων λόγω καύσωνα

Τρεις κλιματιζόμενες αίθουσες για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων θα παράσχει την Παρασκευή (31/07), από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ο δήμος Αθηναίων.

Πρόκειται για τις Λέσχες Φιλίας στο Νέο Κόσμο, στην Κολοκυνθούς και στην Γκράβα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δήμου, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους σε όλη τη διάρκεια της παραμονής στον χώρο, η τήρηση της ελάχιστης απόστασης του ενάμιση μέτρου μεταξύ τους, ενώ ο ανώτατος αριθμός ανά χώρο είναι 30 άτομα στους δύο πρώτους χώρους και 20 στον τρίτο χώρο.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγουν οι κλιματιζόμενες αίθουσες του δήμου Αθηναίων λόγω καύσωνα"

Κοροναϊος : Αλλαγή συμπεριφοράς ζητά ο ΠΟΥ από τους νέους – «Δεν είστε άτρωτοι»

Οι νέοι «δεν είναι άτρωτοι» απέναντι στην Covid-19 και πρέπει να τηρούν τις ίδιες προφυλάξεις με τον υπόλοιπο πληθυσμό για να προστατευτούν οι ίδιοι και να προστατεύσουν τους άλλους, επανέλαβε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Το είπαμε και το ξαναλέμε: οι νέοι μπορεί να μολυνθούν, οι νέοι μπορεί να πεθάνουν, οι νέοι μπορεί να μεταδώσουν τον ιό», τόνισε ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Φαίνεται ότι η αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες οφείλεται εν μέρει στους νέους που δεν προφυλάσσονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο», παρατήρησε.

Τα κέντρα διασκέδασης, κυρίως τα νάιτκλαμπ, είναι παράγοντες που ενισχύουν τη μετάδοση του ιού, τόνισε από την πλευρά της η Μαρία Βαν Κέρκχοβ, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ.

Οι νέοι θα έπρεπε να είναι «στην πρωτοπορία της αλλαγής

Ο Δρ Τέντρος επέμεινε ότι οι νέοι θα έπρεπε να είναι «στην πρωτοπορία της αλλαγής» συμπεριφοράς που επιτάσσει η πανδημία: να τηρούν τις αποστάσεις, να πλένουν τα χέρια, να φορούν μάσκα σε συνθήκες συνωστισμού.

Κατά κύριο λόγο, σε ευρωπαϊκές χώρες έχουν εντοπιστεί εστίες του νέου κοροναϊού σε περιοχές όπου οι νέοι, κάνοντας διακοπές, συχνάζουν σε μπαρ ή οργανώνουν υπαίθρια πάρτι σε παραλίες. Στον Καναδά, οι νέοι κάτω των 39 ετών αποτελούν πλέον την πλειονότητα των κρουσμάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/in
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊος : Αλλαγή συμπεριφοράς ζητά ο ΠΟΥ από τους νέους – «Δεν είστε άτρωτοι»"

Από την Τουρκία ήλθε το δεξαμένοπλοιο με τα 16 κρούσματα – Το πλήρωμά του είναι σε καραντίνα στον Πειραιά

Από τα 65 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα 30/7, τα 16 εντοπίστηκαν σε δεξαμενόπλοιο το οποίο βρίσκεται στον Πειραιά. Το πλήρωμά του είναι σε καραντίνα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, οκτώ Ινδοί και οκτώ Φιλιππινέζοι ναυτικοί του δεξαμενόπλοιου Merbabu, σημαίας Μάλτας, που βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του Πειραιά, βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19. Το δεξαμενόπλοιο με 25 άτομα πλήρωμα είχε αναχωρήσει τελευταία φορά από την Τουρκία χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο τελικός προορισμός του.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, ανέβηκε στο δεξαμενόπλοιο και πραγματοποίησε τεστ, τα οποία και βγήκαν θετικά σε Covid-19. Όλο το πλήρωμα παραμένει σε καραντίνα μέσα στο δεξαμενόπλοιο μέχρι νεοτέρας.

Κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας ζήτησε από την ΕΕ η Ελλάδα

Με τον Αύγουστο προ των πυλών η Ελλάδα έρχεται και πάλι αντιμέτωπη με τον εφιάλτη του κορονοϊού που έμοιαζε για λίγο... να έχει κοπάσει. Ο Αύγουστος είναι ένας πολύ σημαντικός μήνας για τον ελληνικό τουρισμό και δεν είναι λίγοι οι ειδικοί οι οποίοι, τόνισαν ότι το πρώτο 15νθήμερο είναι πολύ σημαντικό για να διαπιστωθεί αν μιλάμε για δεύτερο κύμα κορονοϊού.

Τις τελευταίες μέρες, τα κρούσματα στην Ελλάδα αυξάνονται συνεχόμενα και ραγδαία με τα σημερινά να είναι τα υψηλότερα του μήνα Ιουλίου μέχρι και σήμερα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα η κυβέρνηση προχώρησε σε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου.

65 κρούσματα σήμερα

Τα κρούσματα του κορονοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα 30/7 στην Ελλάδα από τον ΕΟΔΥ είναι 65. Από αυτά τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν έχει καταγραφεί κάποιος θάνατος.
Συνολικά τα θύματα είναι 203 ενώ οι περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα μας φτάνουν πλέον τις 4.401. 7 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Μάσκες: Ποιες προστατεύουν και ποιες όχι – Τι λένε ΕΟΔΥ και ειδικοί

Η μάσκα είναι από την Τετάρτη 29/7 υποχρεωτική σχεδόν παντού και οι ειδικοί ζητούν από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή, αλλά και στον τρόπο που την φοράνε.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, από την Τετάρτη 29 Ιουλίου η χρήση της θα είναι υποχρεωτική, εκτός όσων ισχύουν έως σήμερα, για το προσωπικό και σε καταστήματα λιανικής και γραφεία όπου υπάρχει επαφή με το κοινό, όπως ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Για το κοινό, επισκέπτες και πελάτες, σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, ιατρεία, δημοτικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων όπως φούρνοι και κρεοπωλεία, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Εξαδάκτυλος: Όχι μάσκες με φίλτρο και ασπίδες

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο OPEN, είπε πως οι μάσκες με φίλτρο προστατεύουν αυτόν που τη φορά, όχι όμως και τους γύρω του, καθώς, αν έχει τον ιό, τον διασπείρει.

Ακόμα, αναφέρθηκε και στις ασπίδες, υποστηρίζοντας πως δεν αντικαθιστούν τις μάσκες και δεν παρέχουν ασφάλεια. «Οι κάθετες, για παράδειγμα, βοηθούν στην περίπτωση που κάποιος εργάζεται σε μια κουζίνα ταχυφαγείου. Οι άλλες που στηρίζονται στο πηγούνι είναι… διακοσμητικές».

Οδηγίες ΕΟΔΥ στους πολίτες για τις μάσκες

Ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή είχε εκδώσει οδηγίες για τη χρήση μάσκας από το κοινό:

Στο γιατί συνιστάται η χρήση μάσκας, τονίζεται ότι, οι αναπνευστικοί ιοί, όπως ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, μπορούν να μεταδοθούν με σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα μας κατά την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα.

Η χρήση μάσκας συγκρατεί τα σταγονίδια και μπορεί να μειώσει τη διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα. Κύριος στόχος της χρήσης της μάσκας είναι να προστατεύσετε τους ανθρώπους γύρω σας εάν έχετε μολυνθεί.

Παράλληλα, θα πρέπει να τηρείται η φυσική απόσταση, η υγιεινή των χεριών και ο σωστός τρόπος χρήσης της μάσκας.

Η μάσκα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 3 ετών και σε άτομα που έχουν προβλήματα με το αναπνευστικό ή δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια.

Στο ποιες είναι οι συνήθεις κατηγορίες μασκών που κυκλοφορούν στο εμπόριο;

Χειρουργική μάσκα

Η χειρουργική μάσκα χρησιμοποιείται καθημερινά σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, από το υγειονομικό προσωπικό. Καλύπτει το στόμα, τη μύτη και το πηγούνι του προσωπικού, ώστε να μην εκτεθεί σε σταγονίδια που προέρχονται από τους ασθενείς.

Είναι κατασκευασμένη από τρία στρώματα ειδικών υλικών. Το εξωτερικό στρώμα της μάσκας (το χρωματιστό) είναι και υγροπαωθητικό έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης βιολογικών υγρών (σάλιο, αίμα κ.α).

Αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα, οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμονής.

Το εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα το οποίο δεν είναι ορατό.

Μη χειρουργική μάσκα (μάσκα κοινότητας)

Η μη χειρουργική μάσκα, είναι συνήθως κατασκευασμένη από ύφασμα και δεν προορίζεται για χρήση σε δομές υγείας ή από επαγγελματίες υγείας. Χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό με στόχο την κάλυψη του προσώπου (μύτη και στόμα) του ατόμου που τη φορά.

Διατίθεται έτοιμη στο εμπόριο, μπορεί όμως με απλό τρόπο να κατασκευαστεί και στο σπίτι, από ποικίλα υλικά (συνήθως βαμβακερό ύφασμα).

Μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας

Η μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας με/ή χωρίς βαλβίδα, προορίζεται για χρήση από επαγγελματίες υγείας και δεν συνιστάται για χρήση από το κοινό.

Είναι σχεδιασμένη για την προστασία του ατόμου που τη φορά και κατατάσσεται στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού, καθώς παρεμποδίζει την έκθεσή του σε αερογενώς μεταδιδόμενους μικροοργανισμούς.

Η μάσκα με βαλβίδα δεν αποτρέπει την εκπομπή σταγονιδιών από το άτομο που τη φορά.

Στο πότε πρέπει να φοράω τη μάσκα, οι απαντήσεις δίνονται ως εξής.

Η χρήση της μάσκας στην κοινότητα συστήνεται όταν:

  • επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους, κλειστούς χώρους, όπως εμπορικά καταστήματα, παντοπωλεία, εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία/κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κλπ.
  • μετακινούμαστε με μέσα μαζικής μεταφοράς
  • εργαζόμαστε σε κλειστούς χώρους, συνεργαζόμαστε με άλλα άτομα και ερχόμαστε σε επαφήμε το κοινό (π.χ τράπεζες, super-market κλπ)
  • όταν εισερχόμαστε σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας
Στο εάν πρέπει να τηρώ την απόσταση των 2 μέτρων από άλλα άτομα ακόμα και αν φορώ μάσκα, η απάντηση είναι: «Ναι». Η χρήση της μάσκας είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά καίριας σημασίας προληπτικά μέτρα όπως η φυσική απόσταση, η αναπνευστική υγιεινή (χρήση χαρτομάντηλου για τον βήχα ή φτέρνισμα), η υγιεινή των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου.

Στο πώς πρέπει να χειρίζομαι με ασφάλεια τη μάσκα, τονίζεται...

Θυμηθείτε! Η σωστή χρήση της μάσκας είναι το κλειδί για την αποτελεσματικότητά της και την προστασία του ατόμου που τη φορά!!!
  • Εφαρμόστε υγιεινή των χεριών με πλύσιμο ή με αλκοολούχο αντισηπτικό αμέσως πριν φορέσετε τη μάσκα και οπωσδήποτε πριν την αφαιρέσετε.
  • Τοποθετείστε τη μάσκα ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι και να μην υπάρχουν κενά μεταξύ μάσκας και προσώπου. Εάν η μάσκα έχει μεταλλικό έλασμα πιέστε το απαλά γύρω από τη ράχη της μύτης. ΜΗΝ αγγίζετε τη μάσκα όταν τη φοράτε γιατί μπορεί να μεταφέρετε τον ιό στα δάκτυλά σας.
  • Η μάσκα αφαιρείται πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με λαστιχένιους βραχίονες, αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους λαστιχένιους βραχίονες.
  • Μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας! Θεωρείται μολυσμένο!
  • Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται και να απορρίπτεται όταν υγρανθεί.
  • Απορρίπτετε τη μάσκα κρατώντας την πάντα από τα κορδόνια ή τους λαστιχένιους βραχίονες.
  • Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων πλύνετε την το συντομότερο δυνατόν μετά από κάθε χρήση με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60ο.
Τέλος, στο τι είδους ύφασμα συστήνεται να έχει η υφασμάτινη μάσκα, ο ΕΟΔΥ σημειώνει...
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βαμβακερό ύφασμα με πυκνή ύφανση (π.χ. βαμβακερά T-shirt, βαμβακερά σεντόνια, ή βαμβακερές πετσέτες κουζίνας/φαγητού,).
Τα 100% βαμβακερά υφάσματα με πυκνή ύφανση σε διπλό στρώμα προσφέρουν πολύ υψηλή προστασία.

Εναλλακτικά με χαμηλότερο ποσοστό προστασίας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

  • 2 στρώματα βαμβακερού υφάσματος πιο χαλαρής ύφανσης
  • 2 στρώματα λινού υφάσματος
  • 2 στρώματα μεταξωτού υφάσματος.
newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Από την Τουρκία ήλθε το δεξαμένοπλοιο με τα 16 κρούσματα – Το πλήρωμά του είναι σε καραντίνα στον Πειραιά"

Καιρός: Δείτε πού χτύπησε 40άρια - Κορυφώνεται το κύμα ζέστης το επόμενο 48ωρο

Σε πολύ υψηλά επίπεδα, ανήλθαν για μία ακόμα ημέρα οι μέγιστες θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης 30/07 σχεδόν στο σύνολο της χώρας, με τη μεγαλύτερη τιμή να καταγράφεται στην Παραλία Αχαΐας όπου ο υδράργυρος έφτασε στους 39,8 βαθμούς. 

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στη χώρα από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.



MAXT_JULY30



Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το έντονο κύμα ζέστης των τελευταίων ημερών αναμένεται να κορυφωθεί κατά το τριήμερο Πέμπτη 30/07 - Σάββατο 01/08. 

Τις ημέρες αυτές σε αρκετές περιοχές της χώρας οι μέγιστες θερμοκρασίες θα πλησιάσουν ή και θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς, ενώ κατά τόπους θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα. 

Ανοίγει τρεις κλιματιζόμενες αίθουσες για τον καύσωνα ο δήμος της Αθήνας

Τρεις κλιματιζόμενες αίθουσες για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων θα έχει στη διάθεση τους , αύριο Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ο δήμος Αθηναίων. Πρόκειται για τις Λέσχες Φιλίας στο Νέο Κόσμο, στην Κολοκυνθούς και στην Γκράβα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δήμου, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους σε όλη τη διάρκεια της παραμονής στο χώρο, η τήρηση της ελάχιστης απόστασης του ενάμιση μέτρου μεταξύ τους, ενώ ο ανώτατος αριθμός ανά χώρο είναι 30 άτομα στους δύο πρώτους χώρους και 20 στον τρίτο χώρο.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Δείτε πού χτύπησε 40άρια - Κορυφώνεται το κύμα ζέστης το επόμενο 48ωρο"

Υπουργείο Υγείας: Τροπολογία εξαιρεί τα εμβόλια από τη φαρμακευτική δαπάνη

Σειρά μέτρων περιλαμβάνει η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που προβλέπει την παράταση των διατάξεων για την κάλυψη της πανδημίας, εξαιρεί τα εμβόλια από τη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ προβλέπει και την άυλη συνταγογράφηση.

Σύμφωνα με την τροπολογία, παρατείνεται έως και 31.12.2020, η ισχύς διατάξεων που τέθηκαν σε εφαρμογή με Π.Ν.Π., κατά το χρονικό διάστημα από 25.2.2020 έως και 1.5.2020 και έχουν κυρωθεί με νόμο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, που έχουν ανακύψει στο υπουργείο Υγείας και στους εποπτευόμενους φορείς του, εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19. Όπως προβλέπεται με τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας - Ίδρυση και καταστατικό του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.) και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας», παρατείνονται: - όλες οι ενεργές συμβάσεις επικουρικού προσωπικού των κλάδων ιατρικού και νοσηλευτικού επικουρικού προσωπικού, τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων και τραυματιοφορέων των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. - η δυνατότητα να συνάπτει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) συμβάσεις κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, για την απευθείας ανάθεση σε τρίτους ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας (διαγνωστικά εργαστήρια). - η δυνατότητα του Ε.Ο.Δ.Υ. να συνάπτει, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί προσλήψεων και δημοσίων συμβάσεων, συμβάσεις: α) πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για τη στελέχωση κινητών μονάδων για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού ύποπτων κρουσμάτων κορονοϊού COVID-19, β) μίσθωσης οχημάτων για τις μετακινήσεις των κινητών συνεργείων και προμήθειας καυσίμων για τη χρήση των οχημάτων, γ) προμήθειας ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης συμβάντων, δ) παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης σε νεοπροσλαμβανόμενους επαγγελματίες υγείας σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, Ε. Κ.Α. Β. και Κ.ΟΜ.Υ. Ειδικού Σκοπού, ε) ενίσχυσης του τηλεφωνικού κέντρου του Ε.Ο.Δ.Υ. σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, στ) αγοράς θήκης (KIT) λήψης δειγμάτων κ.λπ. - η δυνατότητα αποστολής φαρμάκων από τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους ασφαλισμένους, αυθημερόν, μέσω πιστοποιημένης εταιρείας ταχυμεταφοράς. Προβλέπεται επίσης, μεταξύ άλλων η δυνατότητα χρήσης ή επίταξης ιδιωτικών επιβατικών σκαφών, διάθεσης πλωτών σκαφών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, για την κάλυψη των αναγκών διακομιδής ή μεταφοράς ασθενών δια θαλάσσης, που πάσχουν από κορονοϊό COVID-19. - η δυνατότητα να διενεργούνται εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωση ασθενών νοσούντων από κορονοϊό COVID-19 από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α), - η δυνατότητα που παρέχεται στο Ε.ΚΕ.Α. να προσλαμβάνει επικουρικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και λοιπό βοηθητικό προσωπικό.

Επίσης η τροπολογία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις παρακάτω ρυθμίσεις:

Άυλη συνταγογράφηση

Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις υποχρεώσεις των θεράποντων ιατρών κατά την άυλη συνταγογράφηση. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μεταξύ άλλων, ότι για την επανάληψη της συνταγογράφησης σε ασθενείς με χρόνια πάθηση και σταθερή φαρμακευτική αγωγή, η φυσική παρουσία του ασθενούς στον ιατρό (ιατρική επίσκεψη), επαφίεται στην κρίση του ιατρού.

Αποζημίωση για την παροχή υπηρεσιών υγείας μη μόνιμων κατοίκων Ελλάδας

Καθιερώνεται η καταβολή ελάχιστης αποζημίωσης ύψους είκοσι (20) ευρώ με δυνατότητα αναπροσαρμογής της για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε υπηκόους κρατών μελών Ε.Ε./ΕΟΧ/ Ελβετίας και υπηκόων τρίτων χωρών, μη μονίμων κατοίκων Eλλάδας, από τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επείγουσας ιατρικής περίθαλψης.

Αδειοδότηση φαρμακείου

Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την αδειοδότηση φαρμακείου. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων παρέχεται το δικαίωμα υποβολής, από κάθε ενδιαφερόμενο, εντός του καθορισμένου χρόνου, συνολικά σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας το ανώτερο τεσσάρων αιτήσεων για χορήγηση άδειας ίδρυσης φαρμακείου.

Δεν συνυπολογίζεται από 1.9.2020 στο μηνιαίο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης, η δαπάνη των εμβολίων, το ύψος της οποίας καθορίζεται εφεξής με ΚΥΑ.

Νέα προϊόντα καπνού

Μεταξύ άλλων επιτρέπεται, η ένδειξη τεκμηριωμένων επιστημονικά ισχυρισμών, σύμφωνα με τους οποίους, η χρήση νέων προϊόντων καπνού, νικοτινούχων και μη ηλεκτρονικών τσιγάρων και λοιπών νικοτινούχων προϊόντων, εμφανίζει σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για την υγεία ή μείωση στις εκπομπές τοξικών ουσιών ή μειωμένη τοξικότητα σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο. Συνιστάται στο υπουργείο Υγείας επταμελής Επιτροπή Αξιολόγησης του βαθμού βλαπτικότητας των νέων προϊόντων καπνού. Απαιτείται η καταβολή παραβόλου ύψους 10.000 ευρώ, για την υποβολή αίτησης με την οποία ζητείται η έγκριση της παραπάνω ένδειξης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Υγείας: Τροπολογία εξαιρεί τα εμβόλια από τη φαρμακευτική δαπάνη"

Δωρεά 50 κλινών ΜΕΘ από τη Βουλή στο νοσοκομείο «Σωτηρία»

Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες κατασκευής της μεγαλύτερης σε μέγεθος μονάδα ΜΕΘ σε νοσοκομείο στην χώρα μας, στο «Σωτηρία», με δωρεά της Βουλής των Ελλήνων και σε 60 ημέρες θα είναι σε πλήρη λειτουργία, ενισχύοντας σημαντικό το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας.

«Η Βουλή των Ελλήνων έχει διαχρονική παράδοση στην κοινωνική προσφορά. Τελευταία όμως, η υγειονομική περιπέτεια της χώρας ανέβασε τον πήχη για όλους και όλες μας. Έτσι και η Βουλή των Ελλήνων, ανταποκρινόμενη σε αίτημα του υπουργείου Υγείας και διέθεσε δωρεά χρηματικού ποσού 8 εκατ. ευρώ προκειμένου να κατασκευαστεί μία πρότυπη και η μεγαλύτερη σε έκταση και ποσότητα κλινών Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, 50 κλινών, στο νοσοκομείο "Σωτηρία» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας κατά την υπογραφή της σύμβασης με το υπουργείο Υγείας και τις κατασκευάστριες εταιρείες , σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε πως πρόκειται για μια «εξαιρετική» δωρεά, αυτής της Βουλής, επισημαίνοντας ότι αυτή η πρωτοβουλία «ενισχύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και εγγυάται τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε, εάν κι εφόσον χρειαστεί, την οποιαδήποτε πρόκληση έρθει στο μέλλον, σε αυτή την πολύ μεγάλη περιπέτεια της δημόσιας Υγείας αλλά και γενικά το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας» και πρόσθεσε ότι «είναι καίριο και πολύ σημαντικό για εμάς να μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας ως Εθνικό Σύστημα Υγείας δωρεάν σε όλους τους συμπολίτες μας. Όμως, η παρακαταθήκη αυτών των κλινών ΜΕΘ δεν περιορίζεται μόνο στον Covid-19. Όπως όλοι καλά γνωρίζουν, υπάρχουν ανάγκες στη χώρα μας σημαντικές, από τροχαία ατυχήματα, υπάρχει ανάγκη να φροντίσουμε τους συμπολίτες μας σε πολύ υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας. Θέλω να πω ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και αυτοί θα στελεχώσουν αυτές τις 50 κλίνες ΜΕΘ και θα στηρίξουν ξανά την ελληνική κοινωνία και εδώ στην Αττική και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι υπερσύγχρονες και πλήρως εξοπλισμένες νέες κλίνες ΜΕΘ προγραμματίζεται να παραδοθούν σε πλήρη λειτουργία εντός 60 ημερών από την έναρξη των εργασιών και αναμένεται να εκσυγχρονίσουν και να ενισχύσουν σημαντικά, σε μόνιμη βάση, το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στο πλαίσιο της δωρεάς, συμπληρωματικά θα κατασκευαστεί επίσης πεζογέφυρα που θα συνδέει τα χειρουργεία του νοσοκομείου «Σωτηρία» με τον χώρο της νέας ΜΕΘ.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας ανέφερε πως τα 8 εκατ. ευρώ προήλθαν από τα αποθεματικά της Βουλής και εστίασε στο πόσο γρήγορο έγιναν όλες οι διαδικασίες προκειμένου σήμερα να υπογραφή αυτή η συμφωνία. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως τον Μάρτιο έλαβε την σχετική επιστολή από τον υπουργό Υγείας. Στις 2 Απριλίου, ελάχιστες μέρες μετά, η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ομόφωνα αποδέχθηκε την εισήγησή του προέδρου της Βουλής για αυτή τη δωρεά. Στις 12 Απριλίου, δημοσιεύτηκε η ΠΝΠ η οποία περιγράφει τη διαδικασία μέσα από την οποία θα υλοποιηθεί αυτή η δωρεά και την ίδια ημέρα η Βουλή δέσμευσε από τα αποθεματικά της τα 8 εκατ. ευρώ και τα έθεσε στη διάθεση της κρατικής κατασκευαστικής εταιρείας ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές ΑΕ) που θα εποπτεύσει την υλοποίηση του έργου. Η σύμβαση εγκρίθηκε άμεσα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης, υπέγραψε και την οικοδομική άδεια.

Κινηθήκαμε είπε ο πρόεδρος της Βουλής «με ρυθμούς ασθματικούς. Ήταν πολύ γρήγοροι ρυθμοί για να είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράφεται σήμερα η σύμβαση μεταξύ ΚΤΥΠ και της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΚΤΕΡ» και υπογράμμισε ότι ήταν σημαντικό ότι και οι τρείς εταιρείες που αναδείχθηκαν από τον διαγωνισμό ανάδειξης της κατασκευάστριας εταιρείας, δηλαδή η ΕΚΤΕΡ, ο ΑΚΤΩΡ και η ΙΝΤRΑΚΑΤ, αποποιήθηκαν προκαταβολικά από το δικαίωμά τους να κάνουν προσφυγή ασφαλιστικών μέτρων στα διοικητικά δικαστήρια και αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα μιας προδικαστικής κρίσης από μία Ανεξάρτητη Αρχή του Δημοσίου, σεβόμενοι και αντιλαμβανόμενοι την κοινωνική σημασία και την ανάγκη γρήγορης ολοκλήρωσης αυτού του έργου».

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας ευχαρίστησε εκτός από τους υπουργούς της κυβέρνησης που κινήθηκαν άμεσα για να ολοκληρωθεί αυτή η δωρεά αυτή αλλά και τον γενικό γραμματέα της Βουλής Γιώργο Μυλωνάκη και τον διευθυντή του Γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή τον Μιχάλη Μπεκίρη καθώς όπως αποκάλυψε «συζητώντας για την ανάγκη συμβολής της Βουλής στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είχαμε κάνει σκέψεις και μου υπέβαλαν, πριν την επιστολή του κ. Κικίλια, την ορθή σκέψη ότι η Βουλή πρέπει να προσανατολιστεί σε χορηγία προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Κι έτσι είμαστε σήμερα εδώ…».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεά 50 κλινών ΜΕΘ από τη Βουλή στο νοσοκομείο «Σωτηρία»"

Πυροσβεστική: 62 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Εξήντα δύο δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε όλη την Ελλάδα, από τις 19:00 χθες, Τετάρτη 29 Ιουλίου, έως την ίδια ώρα απόψε.

Συνολικά επιχείρησαν 536 πυροσβέστες με 232 οχήματα, 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες των Περιφερειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Σημειώνεται ότι στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη 22 Ιουλίου στις Κεχριές Κορινθίας, παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις για την περιμετρική της φύλαξη.

Τέλος, τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροσβεστική: 62 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο"

Φωτιά στο Μάτι: Βρέθηκε το εξαφανισμένο καταγραφικό από το ΕΣΚΕ

Έληξε το θρίλερ με το εξαφανισμένο καταγραφικό από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) καθώς βρέθηκε και ήδη έχει διαβιβαστεί από τον 6ο τακτικό ανακριτή Αθηνών Αθανάσιο Μαρνέρη στη Διεύθυνση Εγκληματικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τα διαδραματισμένα την μαύρη εκείνη ημέρα της 23ης Ιουλίου του 2018 στην Ανατολική Αττική όπου έχασαν την ζωή τους από την πύρινη λαίλαπα 102 συνάνθρωποί μας.

Από τους εισαγγελικούς λειτουργούς είχε ζητηθεί από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα της ΕΛΑΣ, να κατασχέσει από το ΕΣΚΕ του Πυροσβεστικού Σώματος το καταγραφικό μηχάνημα που έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί σ΄ αυτό, αλλά τελικά έλαβε μόνο το ένα.

Σύμφωνα με τον πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Ανδριανό Γκουρμπάτση το συγκεκριμένο καταγραφικό του ΚΕΠΠ περιέχει σημαντικές συνομιλίες και είχε αποφασιστεί από τους ανωτέρω να μην παραδοθεί προς κατάσχεση κι έτσι δεν είχε περιληφθεί στο σχετικό φάκελο της δικογραφίας.

Μάλιστα, ο κ. Γκουρμπάτσης έχει διατυπώσει το φιλολογικό ερώτημα μήπως υπάρχουν συνομιλίες που εκθέτουν τους αρμόδιους υπουργούς και απεκρύβη σκόπιμα για συγκάλυψη ευθυνών και έχει επισημάνει την αναγκαιότητα ανεύρεσης του δεύτερου αυτού καταγραφικού μηχανήματος πριν καταστραφούν οι συνομιλίες που περιέχει.

Τελικά, ο κ. Μερνέρης μετά από έρευνα βρήκε το επίμαχο καταγραφικό σε ιδιωτική εταιρεία στη Μεταμόρφωση Αττικής που είχε σταλεί από το ΕΣΚΕ για επισκευή και πριν από λίγες μέρες κατασχέθηκε και στάλθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.

Πόρισμα Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, μεταξύ των άλλων, εντοπίζει 5 παραλείψεις, που είναι:

1) Στην έκτακτη συνεδρίαση του κεντρικού συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας (ΚΣΟΠΠ) στις 23/7/2018 όπου με καθυστέρηση συγκλήθηκε στις 20:00 και συνεδρίασε στις 21:30 εκδόθηκαν γενικές κατευθύνσεις, χωρίς να αναφερθούν οι συγκεκριμένες ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν, οι απαιτούμενες δράσεις που έπρεπε να αναληφθούν, αλλά και οι φορείς που θα τις αναλάμβαναν.

2) Ο συντονισμός της διάθεσης του απαραίτητου μηχανισμού και μέσωναποτελούσε αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και του ΚΣΟΠΠ, καθώς για την περιφερειακή Ενότητας Βόρειου Τομέα, ενώ η φωτιά με βάση τις διατάξεις του νόμου φαίνεται να είχε προσλάβει χαρακτηριστικά της περιφερειακής καταστροφής μεγάλης έντασης. 

3) Ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με εξουσιοδότησή του την επόμενη ημέρα 24/7 ώρα 11:58 προς την Περιφερειάρχη για την απόφαση κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προσέδωσε στην εν λόγω καταστροφή χαρακτήρα «τοπικής, μικρής έντασης».

4) Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς δεν συγκλήθηκε το συμβούλιο διαχείρισης κρίσεων, το οποίο συγκαλείται από τον αρχηγό του ΠΣ για την παροχή κατευθύνσεων και την επιχειρησιακή τακτική των πυροσβεστικών υπηρεσιών.

5) Για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών δεν υποβλήθηκε σχετική εισήγηση καθώς το ΠΣ στο συμπληρωματικό απαντητικό του έγγραφο ανέφερε ότι δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί διοικητικό έγγραφο που να αποδεικνύει ότι υπήρξε εισήγηση για το μέτρο της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Η εισήγηση υποβάλλεται από τον εκάστοτε επί τόπου επικεφαλής αξιωματικό του ΠΣ, ο οποίος ενεργεί σε τοπικό επίπεδο ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου.

Ευθύνες σε Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια Αττικής και δύο δήμους 

Παράλληλα, το πόρισμα αποδίδει ευθύνες τόσο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, όσο και στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά και σε δύο Δήμους.

Ειδικότερα, στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής αποδίδεται καθυστερημένος σχεδιασμός για τα μέτρα πρόληψης. Συγκριμένα, εγκρίθηκε στις 25.7, ενώ η φωτιά είχε ξεσπάσει 23.7 και ενώ θα έπρεπε να έχει εγκριθεί την 1η Μαΐου, δηλαδή πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Ακόμη, καταλογίζεται έλλειψη επικοινωνίας και συντονισμού των αρμοδίων φορέων της πολιτική προστασίας. 

Την ίδια στην Περιφέρεια Αττικής αποδίδεται ότι: 

Α) Δεν διέθετε εξειδικευμένα στελέχη Πολιτικής Προστασίας

Β) Απέστειλε με καθυστέρηση το σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από πυρκαγιές (20/7) και

Γ) Δεν εξέτασε τη λήψη ή μη της απόφασης για την υλοποίηση του μέτρου της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, καθώς δεν υπήρξε σχετική εισήγηση από τον αξιωματικό του ΠΣ που συντόνιζε το έργο της κατάσβεσης.

Ως προς του Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας –Πικερμίου αποδίδεται ότι δεν προέβησαν στις απαιτούμενες ενέργειες πρόληψης πυρκαγιάς, όπως είναι π.χ., ο καθαρισμός οικοπέδων από ξερά χόρτα, η εγκατάσταση υδροστομίων, κ.λπ., ενώ το τμήμα περιβάλλοντος πολιτικής προστασίας και συντήρησης πρασίνου μετά την εκδήλωση του συμβάντος δεν βρισκόταν σε επικοινωνία με τη διεύθυνση πολιτικής προστασίας. 

Για τους δημάρχους των δύο εν λόγω Δήμων, τον Ηλία Ψινάκη και Ευάγγελο Μπουρνούς, ζητείται οι αρμόδιοι πειθαρχικοί προϊστάμενοι να μεριμνήσουν για τη διερεύνηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών τους. 

Καταθέσεις Χαρδαλιά-Πατούλη

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ιωάννη Καπάκη, στην κατάθεσή του (23-12-2019) ενώπιον στον κ. Μαρνέρη, επισήμανε ότι για την πυρκαγιά στο Μάτι θα έπρεπε να είχε δοθεί άμεσα εντολή απομάκρυνσης παρά ταύτα νομίζω δεν είχαν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι όροι για την ασφάλεια απομάκρυνσης.

Ακόμη, ο κ. Χαρδιαλιάς αναφερόμενος σε ανάλογες περιπτώσεις, κατέθεσε:

«Όταν έχουμε επικινδυνότητα 4ου βαθμού, μεριμνώ, φροντίζω όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στα ζητήματα πολιτικής προστασίας να είναι στο βαθμό ετοιμότητας ανάλογα με την κατάσταση και το δίχτυ συναγερμού του χάρτη. Μιλάω με το ΚΕΠΠ να είμαι σίγουρος ότι είναι σωστά στελεχωμένο και να έχει δηλαδή όλο το προσωπικό που χρειάζεται όταν ο δείκτης είναι στο 4. Τον Ιούλιο του 2018 γνωρίζω ότι δεν υπήρχε γενικό σχέδιο επικυρωμένο. Υπήρχε το σχέδιο του Ιουνίου 2013, Γ' έκδοση».

Αναφορικά με την εκκένωση, ο κ. Χαρδιαλιάς κατέθεσε: «Προσωπικά δεν περιμένω κανέναν δήμαρχο και κανέναν αντιπεριφερειάρχη. Όντας πάνω από το σύστημα βλέπω τις πιο κοντινές περιοχές που είναι κατοικημένες, ζητώ πληροφορίες για την κατάσταση του ανέμου και τη φορά του και προχωρώ εφόσον είναι κοντά ή ο άνεμος τρέχει, δίνω εντολή προληπτικής απομάκρυνσης. Μιλάω επί τόπου με τον δήμαρχο της περιοχής ή τον εξουσιοδοτημένο, μιλάω με τον αρμόδιο της περιφέρειας και τους δύο επικεφαλής της αστυνομίας και της πυροσβεστικής και ζητώ να συνδράμουν στο ζήτημα της απομάκρυνσης»

Κάνοντας εκτίμηση της κατάστασης, ο κ. Χαρδιαλιάς, είπε:

«Εκτιμώ ότι δύο ήταν από τους βασικούς παράγοντες που δεν επέτρεψαν τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την απομάκρυνση. 

Ο πρώτος ήταν η μη στεγανοποίηση της Λεωφ. Μαραθώνος με αναστροφή, δηλαδή κλείνεις από μπροστά και τους γυρίζεις πίσω. Δεν τους επιτρέπεις να μπουν μέσα στον οικιστικό ιστό.

Και ο δεύτερος είναι ότι δεν αφήνεις τα φέρρυ μποτ στην περιοχή που κινδυνεύει να αδειάσουν από τη φορά της φωτιάς. Νομίζω ότι αυτά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δυσκολία του κόσμου να απομακρυνθεί». 

Ο πρώην Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ο οποίος διαδέχθηκε την Ρένα Δούρου, στην κατάθεσή στου στον 6ο τακτικό ανακριτή, κατέθεσε την ίδια ημερομηνία με τον κ. Χαρδιαλιά, ότι θεωρεί πως θα έπρεπε από τη στιγμή που υπήρχε μια μεγάλη πυρκαγιά στα όρια της Αττικής, όπως ήταν ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειας λόγω της έγκαιρης απομάκρυνσης των κατοίκων στην Κινέττα, το ΣΟΠΠ να ήταν πλέον σε απόλυτη εγρήγορση-σύγκληση, δηλαδή πλέον από την απόλυτη ετοιμότητα περνάμε στην μόνιμη σύγκληση, η οποία ενδεχομένως και σε συνεργασία με την γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, έπρεπε να γίνει άμεσα ήτοι από το χρόνο έναρξης της πυρκαγιάς στα Γεράνια Όρη. 

Μάλιστα, ο κ. Πατούλης, ανέφερε ότι σε περίπτωση κατά την οποία εκέινη την μαύρη μέρα του Ιουλίου του 2018 ήταν στη θέση της Περιφερειάρχη και ήταν εντός της Αττικής, θα ήταν «παρών στο ΣΟΠΠ παρά το γεγονός ότι την ευθύνη θα την είχε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος και για τον επιπλέον λόγο που αφορά το ηθικό κομμάτι της υπόθεσης». 

«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη»

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε την τραγική εκείνη ημέρα είναι το από 20.3.2019 ενημερωτικό σημείωμα της προϊσταμένης του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Παρασκευής Βασιλοπούλου,που αναφέρει:

«Την 23-7-2018 ώρα 19:35 επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον διοικητή των πυροσβεστικών υπηρεσιών ανατολικής Αττικής κ. Χιόνη και αφού του ανέφερε ότι έχει εκκενωθεί το Λύρειο Ίδρυμα και το Κέντρο Υγείας Ραφήνας ρώτησε εάν θέλει άλλη συνδρομή από την περιφέρεια και εκείνος απάντησε "τι να σου π.., η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη", χωρίς οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στο Μάτι: Βρέθηκε το εξαφανισμένο καταγραφικό από το ΕΣΚΕ"

ΕΝΔΙΣΥ: Αποκλείονται από τα αναδρομικά 1,5 εκατ. συνταξιούχοι!

Την απόλυτη διαφωνία του εκφράζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να δώσει «ψίχουλα» ως αναδρομικά στους συνταξιούχους!

Οπως αναφέρει, «όταν οι μνημονιακές περικοπές υπερβαίνουν τα 80 δισ. ευρώ, είναι τουλάχιστον ντροπή να "διαφημίζει" η κυβέρνηση ως… επιτυχία την καταβολή 900 εκατ. ευρώ μεικτά (648 εκατ. ευρώ καθαρά, αν αφαιρεθεί η παρακράτηση φόρου και η εισφορά υγείας), από τα αναδρομικά που οφείλει. Ακόμα χειρότερα, όταν η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τους συνταξιούχους για ένα ποσό της τάξης των 3,9 δισ. ευρώ!

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη χθεσινή εξαγγελία του από το βήμα της Βουλής, παραπλανά τους συνταξιούχους, αναφέροντας ότι αποδίδονται αναδρομικά σε όλους, δηλαδή σε 2,5 εκατ. δικαιούχους. Στην ουσία όμως, με την εξαίρεση των δώρων και των επικουρικών, τα 2/3 εξ αυτών, δηλαδή περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι, δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ!

Η χθεσινή (ν)τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή αποτελεί πρόκληση στη νοημοσύνη όλων των συνταξιούχων, αφού ουσιαστικά δηλώνει ότι το σύνολό τους θα παραιτηθεί από κάθε άλλη διεκδίκηση. Άρα, τους δηλώνει ότι, "αυτά τα λεφτά έχουμε, αυτά σας δίνουμε και άμα σας αρέσει"…

Επιπρόσθετα, με την (ν)τροπολογία, διαψεύδει ο πρωθυπουργός και τον εαυτό του, που ενώ δήλωσε στη Βουλή ότι θα αποδοθεί ένα ποσό της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ, η τροπολογία το κατεβάζει στα 900 εκατ. ευρώ. Ακόμα χειρότερα, αναφέρεται μόνο στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, αποκλείοντας επιπρόσθετα τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, μπροστά στο "κύμα αγωγών" που έρχεται, βρίσκεται σε πανικό. Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί με "μπαλώματα" να διορθώσει ένα τεράστιο πρόβλημα, που η ίδια δημιούργησε, όταν το 2012 ήταν πάλι στην εξουσία.

Το ΕΝΔΙΣΥ έχει ταχθεί, ήδη από το 2015, υπέρ του αναφαίρετου δικαιώματος των συνταξιούχων να διεκδικήσουν τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με τις αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ.

Όπως φαίνεται, μετά και τις κυβερνητικές επιλογές, η συγκεκριμένη διαδικασία θα αποτελέσει μονόδρομο για τα 2,1 εκατομμύρια των συνταξιούχων, οι οποίοι αισθάνονται τον εμπαιγμό στο πετσί τους! Πρέπει να τονιστεί ότι οι 400.000 περίπου συνταξιούχοι που έχουν καταθέσει αγωγές, θα λάβουν για το 11μηνο (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016), το σύνολο του ποσού που διεκδικούν έντοκα. Άρα θα λάβουν επιστροφή αναδρομικών για περικοπές στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, αλλά και τα δώρα, σε κύρια και επικουρική.

Οι νόμιμες αξιώσεις των συνταξιούχων φθάνουν τουλάχιστον μέχρι 31.12.2018. Γι’ αυτό άλλωστε θα υποστηρίξουμε ως ΕΝΔΙΣΥ προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η κυβέρνηση της χώρας εξαπάτησε τους συνταξιούχους. Ο αγώνας των συνταξιούχων θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση», καταλήγει η ανακοίνωση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΝΔΙΣΥ: Αποκλείονται από τα αναδρομικά 1,5 εκατ. συνταξιούχοι!"

Κορωνοϊός: Νέο άλμα με 65 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 65 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα.

Από τα 65 τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και 17 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. 

16 απο τα 17 που προσήλθαν αυτοβούλως αφορούν δεξαμενόπλοιο που είναι αγκυροβολημένο στον Πειραιά.

Αναλυτικά, πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα:

δεκαεπτά (17) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– δεκαεπτά (17) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως, εκ των οποίων τα δεκαέξι (16) εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους σε δεξαμενόπλοιο που παραμένει αγκυροβολημένο έξω από Πειραιά,
– έντεκα (11) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
– επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

– τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
– τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας,
– δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,
– δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας,
– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4401, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

1250 (28.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2192 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

xartis1



7 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 52 ετών. 1 (14.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 71.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

exelixi30



Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 203 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Νέο άλμα με 65 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news