facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Κίνηση κλιμάκωσης από την Τουρκία: Το Barbaros κινείται προς την κυπριακή ΑΟΖ

Λίγες ώρες μετά την παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, το  ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» φέρεται να απέπλευσε από το λιμάνι που βρισκόταν αγκυροβολημένο και, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας philenews.com, κατευθύνεται στις παράνομα δεσμευμένες περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείτα ιτο MEGA, το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύει μια τουρκική κορβέτα.

Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από το σύστημα εντοπισμού των πλοίων marinetraffic, όπου διακρίνεται να έχει βγει από το λιμάνι που βρισκόταν.  Όπως αναφέρεται, το Barbaros που βρίσκεται βόρεια της Κύπρου κινείται με ταχύτητα 9.8 κόμβων.

barbaros29


Η παράνομη NAVTEX της Άγκυρας

Η κίνηση της Τουρκίας να εκδώσει παράνομη NAVTEX για έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι ενδεικτική των προθέσεών της, τη στιγμή μάλιστα που δηλώνει έτοιμη για διάλογο και αναστολή των παράνομων ερευνητικών δραστηριοτήτων της στην Ανατολική Μεσόγειο.

TURNHOS N/W : 0999/20

MEDITERRANEAN SEA

1.SEISMIC SURVEY, BY R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON BETWEEN 28 JUL-18 SEP 20 IN AREA BOUNDED BY;

34 49.07 N - 034 21.35 E

35 04.98 N - 034 21.61 E

35 19.94 N - 034 48.76 E

34 41.27 N - 034 47.91 E

34 17.81 N - 034 30.25 E

34 06.57 N - 034 15.20 E

34 17.55 N - 034 15.36 E

34 15.83 N - 033 56.44 E

34 41.31 N - 033 56.73 E

5 NM BERTH REQUESTED

2.CANCEL THIS MESSAGE 182059Z SEP 20.

Με Anti – NAVTEX απαντά η Λευκωσία
Απαντώντας στην τουρκική NAVTEX, η Λευκωσία και ειδικότερα το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης εξέδωσε Anti – NAVTEX.

Μέσω αυτής, ενημερώνει τους ναυτιλομένους ότι η τουρική ενέργεια συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κανόνων ναυσιπλοΐας και υποδεικνύει ότι αποτελεί ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, ο  Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας σε  δηλώσεις του ανέφερε πως η Λευκωσία έχει προβεί σε ενέργειες σε διάφορα επίπεδα σε σχέση με τις νέες τουρκικές προκλήσεις που αφορούν την αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως σημείωσε «η Τουρκία ξανά με τις ενέργειές της επιδεινώνει το ήδη τεταμένο κρίμα που υπάρχει στην περιοχή και παραβιάζει ξανά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες από την κυβέρνηση σε διάφορα επίπεδα. Όπως είπε, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ήδη συνομιλήσει με τον Νίκο Δένδια, ενώ υπήρξε επικοινωνία και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ. Επίσης, πρόσθεσε, υπήρξε και επικοινωνία με τη Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες ενέργειες της Κυβέρνησης σε ποικίλα επίπεδα προκειμένου να διαχειριστούμε αυτή τη νέα απαράδεκτη πρόκληση της Τουρκίας», ανέφερε.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνηση κλιμάκωσης από την Τουρκία: Το Barbaros κινείται προς την κυπριακή ΑΟΖ"

Ξέσπασαν 61 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο σε όλη την επικράτεια

Σε 61 ανήλθαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από τις 19:00, χθες, Τρίτη 28 Ιουλίου, έως την ίδια ώρα απόψε, σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Συνολικά επιχείρησαν 556 πυροσβέστες με 232 οχήματα, 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Όσον αφορά στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη 22 Ιουλίου, στις Κεχριές Κορινθίας, παραμένουν στην περιοχή πυροσβεστικές δυνάμεις για την περιμετρική της φύλαξη.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξέσπασαν 61 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο σε όλη την επικράτεια"

Χ. Σταϊκούρας: Η χώρα θα έχει φέτος ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα λόγω των αναδρομικών

«Θα επιδιώξουμε νωρίτερα από το τέλος του χρόνου και το συντομότερο δυνατόν» να επιστραφούν τα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις των συνταξιούχων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι, ενώ ψηφίζεται απόψε η τροπολογία για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (περίπου 1.800.000 άτομα), εκκρεμεί η τροπολογία για τους συνταξιούχους του Δημοσίου (περίπου 500.000 άτομα).

Σύμφωνα με τον υπουργό, η χώρα θα έχει εφέτος ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς προστίθεται και το 1,4 δισ. ευρώ των αναδρομικών.

Δήλωσε, ωστόσο, πως ταμειακά υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι. Ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σήμερα σε 31,5 δισ. ευρώ από 37,5 δισ. ευρώ στην αρχή της πανδημίας, και επεσήμανε, ότι εάν σε αυτή τη διαφορά των 6 δισ. ευρώ προστεθούν τα περίπου 8 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις τίτλων, προκύπτει ότι έχουν δαπανηθεί από εθνικούς πόρους για την αντιμετώπιση της κρίσης, περίπου 14 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε επίσης τα εξής:

  • Αναμένεται να ενσωματωθούν εντός του α' 10ημέρου του Αυγούστου, από την ΑΑΔΕ, οι προβλέψεις του φορολογικού νομοσχεδίου για τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.
  • Θα αξιολογηθεί εάν θα υπάρξει παράταση για το καθεστώς της καταβολής μειωμένων ενοικίων, από όσους επλήγησαν από την πανδημία. «Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε εάν χρειαστεί» είπε, και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει συνδρομή και για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Επανέλαβε, πάντως, ότι από ένα σημείο και μετά, το ύψος του ενοικίου αποτελεί αντικείμενο ιδιωτικής συναλλαγής μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή.
  • Ο νέος πτωχευτικός κώδικας (που θα προβλέπει τη «δεύτερη ευκαιρία» και τη βοήθεια στους αδύναμους) αναμένεται να νομοθετηθεί τον Σεπτέμβριο και να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2021.


ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Χ. Σταϊκούρας: Η χώρα θα έχει φέτος ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα λόγω των αναδρομικών"

ΚΙΝΑΛ: Διπλός εμπαιγμός για τους συνταξιούχους η εξαγγελία της κυβέρνησης

«Η σημερινή ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη για καταβολή των αναδρομικών, μόνο κατά το μέρος που αφορά τις κύριες συντάξεις, και όχι για το σύνολο των περικοπών που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, αποτελεί διπλό εμπαιγμό για τις εκατοντάδες χιλιάδες των χαμηλοσυνταξιούχων. Πολλοί από αυτούς δεν θα λάβουν αναδρομικά ούτε 1 ευρώ», σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής, «η αναφορά του κ. Μητσοτάκη για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους που δήθεν θα ωφεληθούν, είναι απολύτως ψευδής και παραπλανητική! Η αλήθεια είναι ότι πάνω από 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχων (σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων) που δεν είχαν καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις παρά μόνο στα δώρα ή τις επικουρικές, δεν θα έχουν να κερδίσουν τίποτα από τις εξαγγελίες».

Ακόμη το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί ότι «η άδικη και αντίθετη στο πνεύμα και την ουσία των αποφάσεων του ΣτΕ σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση, η οποία προσβάλλει τους συνταξιούχους της χώρας που σήκωσαν μεγάλο βάρος της δημοσιονομικής κρίσης, πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί. Ώστε να δοθεί τέλος στην πολύχρονη ταλαιπωρία των συνταξιούχων και ιδιαίτερα των πλέον αδύναμων».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΙΝΑΛ: Διπλός εμπαιγμός για τους συνταξιούχους η εξαγγελία της κυβέρνησης"

Αύξηση του ποσού των προσωρινών συντάξεων – Τι προβλέπει η τροπολογία του υπ. Εργασίας

Σημαντικές ρυθμίσεις για την προσωρινή σύνταξη, την προκαταβολή του εφάπαξ παροχής, καθώς και για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους τουρισμού και μεταφορών για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020, προβλέπει μεταξύ άλλων η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/1852, (ΕΕ) 2018/822, (ΕΕ) 2020/876, (ΕΕ) 2016/1164, (ΕΕ) 2018/1910 και (ΕΕ) 2019/475, συνεισφορά Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19 και άλλες διατάξεις».

Προσωρινή σύνταξη

Η τροπολογία προβλέπει την αύξηση της προσωρινής σύνταξης από το 50 στο 70% για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, και ασφαλισμένους στον τέως ΟΓΑ και αύξηση 80% για τους μισθωτούς.

Ειδικότερα, η προσωρινή σύνταξη για τους μισθωτούς ορίζεται στο 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους δώδεκα μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, ορίζεται ως προσωρινή σύνταξη το 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των δώδεκα τελευταίων μηνών ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Ταυτόχρονα, ορίζεται ότι το ποσοστό της προσωρινής σύνταξης θα ανέρχεται στο 80% επί της οριστικής σύνταξης γήρατος και για τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν ηλεκτρονικά στον e-ΕΦΚΑ αίτηση συνταξιοδότησης.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι για τους μισθωτούς και για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε είκοσι έτη ασφάλισης και να υπερβαίνει το ποσό που ισούται με το διπλάσιο

Με την συγκεκριμένη ρύθμιση θεσπίζεται η αναδρομική επέκταση της αύξησης του ποσοστού της προκαταβολής της σύνταξης και η καταβολή αναδρομικών στις ήδη χορηγηθείσες προσωρινές συντάξεις, οι οποίες κατατέθηκαν με χειρόγραφο τρόπο.

Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων καταργείται η προϋπόθεση της υποχρέωσης διακοπής της εργασίας, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και επομένως οι συνταξιούχοι δικαιούνται τη λήψη προσωρινής σύνταξης με την αντίστοιχη περικοπή του 30% της προσωρινής ακόμα και αν συνεχίζουν την εργασία τους ή την αυταπασχόληση τους.

Προκαταβολή ΕΦΑΠΑΞ

Στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης σε πρώην Ταμεία, κλάδους, τομείς και λογαριασμούς του κλάδου εφάπαξ παροχών του e-ΕΦΚΑ χορηγείται η εφάπαξ παροχή του τελευταίου Ταμείου, κλάδου, τομέα ή λογαριασμού και όταν βεβαιωθεί ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης εκδίδεται απόφαση χορήγησης της συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής, Επιπλέον, αποσαφηνίζεται ότι η παρούσα ρύθμιση καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς αιτήσεις. Με τον τρόπο αυτό επιταχύνεται η απονομή εφάπαξ στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Ταυτόχρονα, θεσπίζεται η δυνατότητα προκαταβολής μέρους της δικαιούμενης εφάπαξ παροχής στους δικαιούχους ασφαλισμένους. Δικαιούχοι της προκαταβολής είναι οι άμεσα ασφαλισμένοι οι οποίοι έλαβαν κύρια σύνταξη λόγω γήρατος ή λόγω οριστικής αναπηρίας.

Προϋποθέσεις χορήγησης της προκαταβολής είναι:

α) η πάροδος τριών μηνών από την υποβολή αίτησης χορήγησης εφάπαξ παροχής.

β) η έκδοση οριστικής απόφασης κύριας σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας.

γ) η πραγματοποίηση ελάχιστου χρόνου ασφάλισης είκοσι ετών αυτοτελώς σε έναν πρώην Φορέα Απονομής Εφάπαξ.

Μέτρα στήριξης εργαζόμενων εργοδοτών εν μέσω πανδημίας

Προβλέπεται ανάμεσα σε άλλα ότι καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά ποσοστό 60% οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι δεν απασχολούνται, για το χρονικό διάστημα από 15.6.2020 έως 30.6.2020. Για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 15.10.2020 καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά ποσοστό 100%, το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι δεν απασχολούνται.

Επιπλέον, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα βάσει ΚΑΔ, υποκείμενες σε ΦΠΑ που έλαβαν άνω του 50% των ακαθάριστων εσόδων τους, κατά το 3ο τρίμηνο του έτους 2019, καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 30.09.2020.

Για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 15.10.2020.

Αναστολή συμβάσεων

Με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα του κλάδου του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, εποχικά καταλύματα, τουριστικά γραφεία, λιανικού εμπορίου τουριστικών ειδών καθώς και σε κάθε είδους καταστήματα και επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων και σε επιχειρήσεις του κλάδου των μεταφορών όπως επιχειρήσεις αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών και χερσαίων μεταφορών επιβατών, να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους που πραγματοποιήθηκε κατ' εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού ή να θέσουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση του παρόντος για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020.

Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αύξηση του ποσού των προσωρινών συντάξεων – Τι προβλέπει η τροπολογία του υπ. Εργασίας"

Κουτσούμπας: Η κυβερνητική ρύθμιση για τους συνταξιούχους συνιστά κλοπή

«Η κυβερνητική ρύθμιση για τους συνταξιούχους συνιστά κλοπή μέσα από το πορτοφόλι τους και την ευθύνη για αυτήν την κλοπή ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός» δήλωσε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σχετικά με την κυβερνητική ρύθμιση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

«Ουσιαστικά η κυβέρνηση με το "έτσι θέλω" δίνει μόνο 900 εκατομμύρια από τα 3,9 δισ. που εκδίκασε το ΣτΕ, κόβοντας τα ποσά που προέρχονται από τον σφαγιασμό των επικουρικών συντάξεων και των δώρων. Κι' αυτό έχει το θράσος να το εμφανίζει ως μεγάλη επιτυχία. Τα ποσά που εκδικάστηκαν αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος από τις τεράστιες απώλειες των συνταξιούχων και τολμούν να "βάλουν χέρι" ακόμα και σ' αυτά!», πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας καταλήγοντας στη δήλωσή του: «Οι συνταξιούχοι και συνολικά οι ασφαλισμένοι δεν πρέπει να αποδεχτούν την κλοπή της σκληρής δουλειάς και των εισφορών τους. Δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί στη συνείδησή τους η καταλήστευση που έχουν υποστεί από τις κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται να δυναμώσουν τον αγώνα τους για όσα έχουν πληρώσει και τους αφαιρούν».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κουτσούμπας: Η κυβερνητική ρύθμιση για τους συνταξιούχους συνιστά κλοπή"

Αναδρομικά συνταξιούχων: Πως κατανέμεται το 1,4 δισ. ευρώ

Σε 900 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό για την καταβολή των αναδρομικών που θα λάβουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που περιλαμβάνεται στην τροπολογία που κατατέθηκε για τα αναδρομικά των συνταξιούχων επισημαίνεται ότι η δαπάνη για την καταβολή των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ αφορούν τους συνταξιούχους του δημοσίου και θα υπάρξει σχετική νομοθετική πρόβλεψη μόλις εκδοθεί η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου.

Με βάση την τροπολογία, είναι εκτός τα αναδρομικά τα οποία αφορούν περικοπές στα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις ενώ τα αναδρομικά ποσά προβλέπεται να καταβληθούν εφάπαξ, εντός του επόμενου 6μηνου.

Παράλληλα, υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη ότι με την καταβολή των αναδρομικών αποσβήνονται και οποιαδήποτε άλλες αξιώσεις των συνταξιούχων κάτι που παραπέμπει σε μελλοντικές προσφυγές.

Οι λεπτομέρειες για την καταβολή των ποσών στους δικαιούχους αναμένεται να καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομικά συνταξιούχων: Πως κατανέμεται το 1,4 δισ. ευρώ"

Κορωνοϊός: Αυξημένα και πάλι τα κρούσματα - 57 το τελευταίο 24ωρο - Τα 18 στην Αττική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 57 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα. 

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή:

– δέκα (10) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

– δεκαοκτώ (18) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

– έντεκα (11) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

– επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,

– δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας,

 ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,

 ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς,

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας,

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου,

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4336, εκ των οποίων το 54.4% αφορά άνδρες.

1212 (28.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2157 (49.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

exelixi29


8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 56 ετών. 2 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

diaspora29


Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 203 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Αυξημένα και πάλι τα κρούσματα - 57 το τελευταίο 24ωρο - Τα 18 στην Αττική"

Αυτή είναι η λίστα με τις επιχειρήσεις που γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας – Όλοι οι ΚΑΔ

Την λίστα με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων στις οποίες πλέον τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πελάτες οφείλουν υποχρεωτικά να φορούν μάσκα ορίζει η νέα σχετική υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της απόφασης για την υποχρεωτική χρήση μάσκας, πρέπει τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πελάτες να φορούν μάσκες στις εξής επιχειρήσεις:

-Σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού Covid-19, σύμφωνα με τον κατωτέρω πίνακα:

Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας για το προσωπικό και το κοινό/πελάτες.

Επιχειρήσεις/ΚΑΔ

-Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα/47.19
-Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.41
-Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.42
-Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.43
-Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.51
-Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.52
-Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.53
-Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.54
-Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.59
-Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.61
-Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.62
-Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.63
-Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.64
-Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.65
-Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.71
-Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.72
-Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.75
-Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.76
-Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.77
-Άλλο λιανικό εμπόριο καινούριων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/47.78
-Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα/47.79
-Υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών των κινηματογράφων δωδεκάμηνης λειτουργίας (κλειστού τύπου)/59.14
-Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων/91.01
-Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών/77.21
-Ενοικίαση βιντεοκασετών και δίσκων/77.22
-Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης/77.29
-Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής /96.02
-Υπηρεσίες διαιτολογίας/96.04.10.01
-Υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων /96.04.10.02
-Υπηρεσίες μασάζ/96.04.10.05
-Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες/96.04.10.06
-Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων/96.09.19.06
-Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ)/96.09.19.09
-Yπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing)/96.09.19.17

-Καταστήματα οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας

-Καταστήματα λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops in a shop)

-Καταστήματα λιανικού και χονδρικού εμπορίου τύπου (do it yourself and home improvement) που πωλούν βιομηχανικά είδη (χρώματα, σιδερικά, ξυλουργικά, ηλεκτρολογικά, έπιπλα, υγιεινής, κήπου, εργαλείων, διακόσμησης κ.λπ.)

-Στις δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής/96.02 εξαιρείται η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον πελάτη, όταν πραγματοποιείται τοπική περιποίηση στο πρόσωπο.

-Μεμονωμένες επιχειρήσεις/καταστήματα με οριοθετημένο ή μη οριοθετημένο χώρο έκθεσης, εντός εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets)

-Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων/92.00
-Επιχειρήσεις τροφίμων όπως υπεραγορές (σούπερ μάρκετ), παντοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία κλπ
-Φαρμακεία

-Χώροι γραφείων (δημόσιων υπηρεσιών και ιδιωτικών επιχειρήσεων) όταν υπάρχει επαφή με το κοινό

-Ανελκυστήρες

Τα πρόστιμα

Στην περίπτωση εργαζομένων που δεν τηρούν τους κανόνες της παρ. 1, επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Στα φυσικά πρόσωπα (καταναλωτές, κοινό/πελάτες) που δεν τηρούν τους κανόνες της παρ. 1 επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Οι ειδικότεροι κανόνες που προβλέπονται ως προς την υποχρέωση χρήσης μάσκας στην υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 47421/25.7.2020 κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19» (Β’ 3099) δεν θίγονται από την εφαρμογή της παρούσας.

Ως προς τις αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, τις διαδικασίες ελέγχου και την πιστοποίηση των παραβάσεων, την επιβολή, βεβαίωση και είσπραξη προστίμων, καθώς και την αρμόδια αρχή για την ενημέρωση του κοινού εφαρμόζονται τα άρθρα 23 έως και 26 και 28 της υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ. οικ. 47421/25.7.2020 κοινής υπουργικής απόφασης.

Η παρούσα απόφαση ισχύει από την 29η Ιουλίου 2020 έως και την 31η Αυγούστου 2020.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε δημόσιες υπηρεσίες όταν υπάρχει επαφή με κοινό

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα που έρχονται σε επαφή με το κοινό προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, σε εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού Covid-19 και στο πλαίσιο λήψης μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι «η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας αφορά χώρους γραφείων δημοσίων υπηρεσιών όταν υπάρχει επαφή με το κοινό και αφορά τόσο το προσωπικό όσο και το κοινό που προσέρχεται για εξυπηρέτηση».

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι: «Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει τόσο εκ μέρους των αρμοδίων Υπηρεσιών όσο και εκ μέρους των ίδιων των υπαλλήλων στο σύνολό τους να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στο πλαίσιο διασφάλισης της δημόσιας υγείας, όπως αυτά έχουν αναλυτικά καταγραφεί σε προηγούμενες σχετικές εγκυκλίους της Υπηρεσίας μας (Κεφάλαιο Γ΄ της αριθ. α’ σχετικής εγκυκλίου και Κεφάλαιο Δ’ της αρ. η’ σχετ. εγκυκλίου). Στο πλαίσιο αυτό συνιστάται στους υπαλλήλους να κάνουν προαιρετικά χρήση μη ιατρικής μάσκας, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου αυτή δεν προβλέπεται ως υποχρεωτική, για παράδειγμα σε περιπτώσεις όπου στο χώρο εργασίας παρατηρείται συγχρωτισμός και συνωστισμός ή δεν τηρείται η ως άνω προβλεπόμενη ελάχιστη απόσταση».

Σημειώνεται, ακόμη, «ότι ειδικά για τους υπαλλήλους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και έχουν ως αντικείμενο την εξυπηρέτηση κοινού, θα πρέπει να εξασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση η απασχόλησή τους σε θέσεις εργασίας back office, ώστε να αποφεύγεται η απευθείας έκθεσή τους σε συναλλαγή με τους πολίτες».

Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, και η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του ΥΠΕΣ, κα Βιβή Χαραλαμπογιάννη, απέστειλαν ερώτηση στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και αναμένουν απάντηση, αναφορικά με το εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα επιβάλλουν να παραμείνουν στο σπίτι τους οι υπάλληλοι του Δημοσίου Τομέα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτή είναι η λίστα με τις επιχειρήσεις που γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας – Όλοι οι ΚΑΔ"

Καιρός - Καύσωνας: Χάρτες θερμοκρασιών ανά περιοχή - Πού θα δούμε τα πρώτα 40άρια

Καύσωνας από την Πέμπτη με θερμοκρασίες στα ύψη, με τη Θεσσαλία να «καίγεται» με 42 βαθμούς Κελσίου και εξίσου υψηλές θερμοκρασίες στα ανατολικά τμήματα της χώρας.

Με την πιο ζεστή, μέχρι τώρα, εβδομάδα του καλοκαιριού μας αποχαιρετά ο μήνας Ιούλιος, με τον υδράργυρο να επιμένει για αρκετές ημέρες στους 40 βαθμούς σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές, ενώ αύριο προβλέπεται η κορύφωση του καύσωνα.

Ωστόσο, από την Κυριακή η θερμοκρασία αναμένεται να επανέλθει κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Ο καιρός έρχεται να μας θυμίσει το ελληνικό καλοκαίρι, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου. 


«Καμίνι» η χώρα, λοιπόν,  μέχρι και το Σάββατο. 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες αναμένεται να επηρεάσουν τον καιρό της χώρας μας, καθώς και των περισσότερων χωρών της Δυτικής, Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης τουλάχιστον έως και το Σάββατο 01/08.

Η κορύφωση του κύματος ζέστης εκτιμάται το τριήμερο Πέμπτη 30/07 - Σάββατο 01/08, οπότε συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, με τον υδράργυρο να ξεπερνά κατά τόπους τους 40 βαθμούς. 

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι δύσκολες ημέρες θα είναι και οι τρεις τελευταίες του μήνα (29, 30 και 31), ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή  στην ανατολική, κυρίως, Ελλάδα, καθώς ο υδάργυρος θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τους 39 βαθμούς.


Με πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι θερμές αέριες μάζες. Επισημαίνεται ότι οι θερμοκρασίες των αερίων μαζών που τη Δευτέρα 27/07 κυμαίνονται σχεδόν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, θα βρεθούν 2 με 3 βαθμούς πάνω από αυτά έως και το Σάββατο 01/08.

kausonas_kairos_xartis_meteo





Στον πίνακα που ακολουθεί  μπορείτε να δείτε την  άνοδο της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τις τάσεις καιρού για τις πιο θερμές ημέρες. Σήμερα Τετάρτη 29 Ιουλίου,  30 και  31.

ioulios_tetarti_kausonas

kausonas_kairos_pempti_wxcharts

kairos_kausonas_paraskeui









ΤΕΤΑΡΤΗ 29-07-2020 ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ 30-07-2020
Αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο την Πέμπτη στα ηπειρωτικά.

kairos_pempti_kausonas_emy


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31-07-2020 ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 01-08-2020
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

kausonas_kairos_emy_friday
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός - Καύσωνας: Χάρτες θερμοκρασιών ανά περιοχή - Πού θα δούμε τα πρώτα 40άρια"

Προστασία σε 71 καταστήματα «πουλούσε» ο 50χρονος

Ως ο αρχηγός μιας από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές ομάδες «μπράβων» στην Αττική περιγράφεται από στελέχη της αστυνομίας ο 50χρονος Γ. Μ., που δέχθηκε ένοπλη επίθεση στη Βούλα, το βράδυ της Δευτέρας.

Το 2015, το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας σχημάτισε εις βάρος του δικογραφία για «συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης», «εκβίαση» και «ξέπλυμα». Ο «μεγάλος» ή «τρελός», όπως τον αποκαλούσαν οι συνεργοί του, κατηγορείται ότι πουλούσε προστασία σε 71 καφέ-μπαρ στο Κολωνάκι, στο Γκάζι, στο Παγκράτι, καθώς και στα βόρεια και νότια προάστια του νομού (Γλυφάδα, Ελληνικό, Μαρούσι, Κηφισιά κ.α.).

Η δίκη σε πρώτο βαθμό για την υπόθεση δεν έχει –πέντε χρόνια αργότερα– ολοκληρωθεί. Πάντως, στα δικαστικά έγγραφα που εξασφάλισε και παρουσιάζει η «Κ» αναφέρονται τα εξής για τον 50χρονο: «Επισκεπτόταν τα καταστήματα μαζί με άλλα μέλη της οργάνωσης ή και μόνος του, τόσο κατά την πρώτη προσέγγιση όσο και για τις εισπράξεις. Εδινε εντολές στα μέλη της οργάνωσης να πραγματοποιούν “επισκέψεις” και “περιπολίες” από τα καταστήματα που “προστάτευαν”, ειδικά Παρασκευή και Σάββατο. Χρησιμοποιούσε τηλεφωνικούς θαλάμους και καρτοτηλέφωνα για τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες. Στις διά ζώσης συναντήσεις του λάμβανε μέτρα προφύλαξης, ώστε να σιγουρευτεί ότι στον χώρο δεν υπήρχαν αστυνομικοί».

Είναι ίσως αυτή η καχυποψία του που το βράδυ της Δευτέρας του έσωσε τη ζωή. Ενώ βρισκόταν στο parking του φούρνου «Ηπειρώτισσα», στη λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου 32, είδε μια μηχανή με δύο επιβάτες να κινούνται ταχέως προς το μέρος του. Δευτερόλεπτα αργότερα, ο συνεπιβάτης άρχισε να τον πυροβολεί με πιστόλι διαμετρήματος 9 χιλιοστών. Δύο από τις σφαίρες τον πέτυχαν στο στομάχι, όμως οι υπόλοιπες δεν βρήκαν στόχο, καθώς ο 50χρονος πρόλαβε να καλυφθεί πίσω από το –πιθανόν θωρακισμένο– τζιπ BMW που χρησιμοποιούσε στις μετακινήσεις του. Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκαν 14 κάλυκες, πιθανόν όσες και οι σφαίρες που χωρούσε το όπλο του δράστη. Το θύμα μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο Βούλας και στη συνέχεια στο Τζάνειο, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Αστυνομική πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι ο 50χρονος δεν οπλοφορούσε. Αποκάλυψε, ωστόσο, ότι στην κατοχή του βρέθηκαν πάνω από 5.000 ευρώ σε μετρητά.

Δήλωσε στους αστυνομικούς ότι είχε μια προγραμματισμένη συνάντηση στο σημείο, κάτι που, ωστόσο, μένει να επιβεβαιωθεί από την επίσημη κατάθεσή του στους αστυνομικούς του Ανθρωποκτονιών.

Ανακατατάξεις

Η εις βάρος του απόπειρα συνδέεται από τους αστυνομικούς με τις ανακατατάξεις που πιθανόν συμβαίνουν στον χώρο της «νύχτας», μετά και τις δολοφονίες του πρώην αστυνομικού Σπύρου Παπαχρήστου (το 2018) και του επιχειρηματία Δημήτρη Μάλαμα (το 2019), οι οποίοι φέρονται να είχαν ρυθμιστικό - διαμεσολαβητικό ρόλο σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις. Δεν λείπουν, πάντως, και τα σενάρια που θέλουν την απόπειρα δολοφονίας του 50χρονου να αποτελεί πράξη αντεκδίκησης για παλαιότερο συμβόλαιο θανάτου εις βάρος «βαρώνου» της νύχτας. Την τελευταία τετραετία, εξάλλου, έχουν σημειωθεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, 15 ένοπλες επιθέσεις που έχουν συσχετιστεί με τον λεγόμενο «πόλεμο της νύχτας».

Ερευνάται, επίσης, εάν το περιστατικό συνδέεται με τη δράση λαθρεμπόρων τσιγάρων, καθώς, από την ογκώδη δικογραφία του 2015 προκύπτουν επαφές του 50χρονου με άτομο που φέρεται να κατέχει ηγετική θέση στην παράνομη διακίνηση καπνού.

Προς το παρόν, πάντως, δεν έχουν υπάρξει σαφείς ενδείξεις για κάποιο από τα παραπάνω ενδεχόμενα. Σημειώνεται, τέλος, ότι για συμμετοχή στην ομάδα του είχαν κατηγορηθεί και δύο αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών. Είχαν καταγραφεί τηλεφωνικές επικοινωνίες τους με μπράβους, ενώ υπήρχαν ενδείξεις ότι στο τελευταίο στάδιο, η μυστική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. είχε διαρρεύσει στους υπόπτους. Τελικά, πάντως, οι δύο ένστολοι απαλλάχθηκαν με βούλευμα και δεν παραπέμφθηκαν σε δίκη.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Προστασία σε 71 καταστήματα «πουλούσε» ο 50χρονος"

Μάτι: Προθεσμία για τις 23 Σεπτεμβρίου πήρε η Ρένα Δούρου

Στις 23 Σεπτεμβρίου θα απολογηθεί τελικά η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία είχε κληθεί το πρωί από τον ανακριτή Αθ. Μαρνέρη, που διερευνά ποινικές ευθύνες σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι.

Η κ. Δούρου ζήτησε και πήρε προθεσμία προκειμένου να ενημερωθεί για την ογκώδη δικογραφία και να προετοιμάσει την απολογία της.

Η κα Δούρου δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων και μέσω συνεργατών της διένειμε μία γραπτή δήλωση, στην οποία αναφέρει τα εξής:

"Η εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική, τον Ιούλιο του 2018, θα μείνει χαραγμένη για πάντα βαθιά στην ψυχή μου. Έχω και έχουμε όλοι χρέος να μην ξεχάσουμε ποτέ το φονικό έργο της πύρινης λαίλαπας, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Με συνέπεια υποστηρίζω ότι οι πολιτικοί και όλοι όσοι ασκούν διοίκηση δεν πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης. Κανένας δεν είναι υπεράνω της Δικαιοσύνης.

Παρά τις συστηματικές προσπάθειες ορισμένων να μας εμφανίσουν όλους ίδιους, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Η δική μου αταλάντευτη επιλογή είναι ο απόλυτος σεβασμός των θεσμών και της Δικαιοσύνης, χωρίς προσβολές, απειλές, πιέσεις προς δικαστικούς και άλλους δημόσιους λειτουργούς, όπως πρόσφατα έπραξαν μεγαλόσχημοι πολιτικοί. Με μοναδικό στόχο να συμβάλλω, από τη θέση που μου αναλογεί, στην αποκάλυψη της αλήθειας. Μόνο θεσμικά καταλογίζονται σωστά οι ευθύνες, σε κάθε επίπεδο.
Πριν από δύο χρόνια συνέβη μια ανείπωτη εθνική τραγωδία.

Μια εθνική τραγωδία, στα θύματα της οποίας συγκεκριμένοι πολιτικοί τυμβωρύχησαν, επιχειρώντας να σπιλώσουν και να συκοφαντήσουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους. Δεν δίστασαν, με ιδιαίτερο κυνισμό, να υποκαταστήσουν τη Δικαιοσύνη, εκδίδοντας καταδικαστική σε βάρος μου ετυμηγορία, ενόψει των εκλογών του Ιουλίου του 2019. Αναίσχυντα διαστρέβλωσαν τα γεγονότα και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και στο πένθος των συγγενών, και συναισθανόμενη απόλυτα την τραγικότητα των γεγονότων, επέλεξα τότε να σιωπήσω.

Σήμερα, ήρθε πλέον η ώρα για την απόδοση των ευθυνών από τη Δικαιοσύνη.
Για να μην μείνει καμία σκιά.
Για να εντοπιστούν οι διαχρονικές παθογένειες.
Για να αντιμετωπιστεί η απειλή ακραίων φαινομένων.
Και, το κυριότερο, για τη δικαίωση των θυμάτων.
Εξάλλου, οι ψυχές των θυμάτων και οι συνειδήσεις των συγγενών δεν θα ησυχάσουν αν έστω και ένας ένοχος ξεφύγει ή αν έστω και ένας αθώος καταδικαστεί".

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάτι: Προθεσμία για τις 23 Σεπτεμβρίου πήρε η Ρένα Δούρου"

Παραμένει και αύριο ο πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Παραμένει και για αύριο, Πέμπτη 30 Ιουλίου, πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε τέσσερις περιφέρειες, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα, σε κατηγορία κινδύνου 4, βρίσκονται οι εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων)

- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας και Ευβοίας)

- Περιφέρεια Πελοποννήσου (περιφερειακές ενότητες Κορινθίας, Αργολίδας και Λακωνίας)

- Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (περιφερειακές ενότητες Χίου και Λέσβου)



Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γ.Γ.Π.Π συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραμένει και αύριο ο πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news