facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Πυροβολισμοί στη Βάρης-Κορωπίου: Πληροφορίες για ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Δυο άτομα που επέβαιναν σε μηχανή πυροβολήσαν πριν από λίγο έναν άνδρα στο πάρκινγκ γνωστού ζαχαροπλαστείου-μίνι μάρκετ στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο άνδρας είναι τραυματισμένος στο στομάχι και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για άτομο που έχει στο παρελθόν απασχολήσει για υποθέσεις της νύχτας.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροβολισμοί στη Βάρης-Κορωπίου: Πληροφορίες για ξεκαθάρισμα λογαριασμών"

Δένδιας: Καμία υποχωρητικότητα στα κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία της χώρας

Δεν θα μπορούσε να χωρέσει οποιαδήποτε υποχωρητικότητα όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την κυριαρχία της, κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σε συνέντευξή του στη Δώρα Αναγνωστοπούλου για τον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA», ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι αυτό είναι ένα θέμα απολύτως δεδομένο επί τη βάσει του Συντάγματος της χώρας και πως το λέει με τον πρέποντα τόνο για να μην εκληφθεί ως απειλή κατ' οιουδήποτε. «Είναι υποχρέωσή μας» διαμήνυσε με σαφήνεια.

Ερωτηθείς αν μπορούμε να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση, ο κ. Δένδιας είπε ότι «βλέπουμε από την τουρκική πλευρά μια σταδιακή αποκλιμάκωση με την επιστροφή, όπως μας πληροφορεί το υπουργείο Άμυνας, των τουρκικών σκαφών στα λιμάνια και στους ναυστάθμους της», τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλη αυτή η ένταση η οποία είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Σκιαγραφώντας τη σημερινή Τουρκία, είπε ότι «έχει σταδιακά υιοθετήσει μια λογική που αποκλίνει από τη λογική των χωρών οι οποίες ενεργούν επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό είναι ιδιαίτερα βλαπτικό και για την ίδια την Τουρκία.

Σε ερώτηση για την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι δεν είναι μυστική. «Είναι φανερό ότι όλες οι ανακοινώσεις ενός συγκεκριμένου επιπέδου, διπλωματών σε αυτή την περίπτωση, δεν ανακοινώνονται κατά ανάγκη. Αυτό δεν συνιστά μυστικότητα. Συνιστά αναγκαία προϋπόθεση ώστε η κάθε μία πλευρά να μπορεί να συζητήσει ελεύθερα πέρα από το βάρος που δίνουν οι φακοί της δημοσιότητας» διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Αγίας Σοφιάς, εξήγγειλε ότι μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα ανακοινώσουν μια σειρά ενεργειών προσεχώς πολύ συγκεκριμένων για να διατηρηθεί η προστασία του μνημείου στην επικαιρότητα. Επίσης, υπογράμμισε εκ νέου ότι η Αγία Σοφία δεν είναι και δεν θα πρέπει να καταστεί ελληνοτουρκική διαφορά. Η προστασία της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές ζήτημα, επισήμανε.

Κληθείς να απαντήσει για τις κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους και έχει δοθεί εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζεπ Μπορέλ, με τον οποίο είχε νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία, να προετοιμαστεί κατάλογο κυρώσεων. Εστιάζοντας περαιτέρω στον κατάλογο των κυρώσεων που έχει ζητήσει η χώρα μας, είπε πως θα αφορούν σημαντικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας. Αφού προσέθεσε ότι η Ελλάδα δεν θέλει μια φτωχή και αποκλεισμένη Τουρκία, ανέφερε ότι θα πρέπει η ΕΕ να έχει έτοιμο ένα οπλοστάσιο το οποίο να δείχνει στην Τουρκία ποιο είναι το δικό της συμφέρον.

Σε ό,τι αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Δένδιας είπε πως είναι για την Ελλάδα παντελώς ανύπαρκτο και επανέλαβε τον χαρακτηρισμό του ότι αποτελεί «βιασμό της κοινής λογικής». Υπογράμμισε επίσης πως δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα εξαιτίας του εγγενούς παραλογισμού και της παρανομίας του.

Στον αντίποδα ανέφερε πως η Ελλάδα διαπραγματεύεται με την Αίγυπτο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και ότι θα είναι μια πραγματική συμφωνία που πραγματικά θα επιφέρει έννομα αποτελέσματα. Ερωτηθείς πόσο κοντά είμαστε στη συμφωνία με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Έχουμε κάνει πρόοδο. Δεν είμαι έτοιμος να σας πω ότι είμαστε προ των θυρών».

Τέλος, απαντώντας αν θεωρεί το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη πολύ μακρινό ή πλησιάζει, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «δεν έχουμε καν αρχίσει να συζητάμε πραγματικά με την Τουρκία» και επισήμανε πως δεν ευθύνεται η Ελλάδα. «Πρέπει πρώτα η Τουρκία να αντιληφθεί ότι πρέπει να συζητάμε, να επιλύουμε τις διαφορές μας μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με συζητήσεις καταρχήν, και αν καταλήξουν οι συζητήσεις σε ένα αδιέξοδο, καμιά φορά αυτό είναι πιθανό λόγω των θέσεων των δύο πλευρών, να μπορέσουμε να παραπέμψουμε τα ζητήματα» προσδιόρισε συγκεκριμένα και ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ του διαλόγου επί των πραγματικών και όχι των φανταστικών διαφορών. Εξήγησε πως οι διαφορές της Ελλάδας με την Τουρκία είναι πολύ συγκεκριμένες, αφορούν την υφαλοκρηπίδα και την υπερκείμενη θαλάσσια ζώνη.



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Καμία υποχωρητικότητα στα κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία της χώρας"

Σχολεία: Δεν θα ανοίξουν (όπως ξέραμε) στις 7/9 -Τι ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Δώρα Αναγνωστοπούλου μίλησε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τον σχεδιασμό του υπουργείου για το άνοιγμα των σχολείων το φθινόπωρο.
Προβληματισμός επικρατεί για τον τρόπο που θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο, με τις αποφάσεις να βρίσκονται στα χέρια των επιστημόνων.
Πρώτο κουδούνι στις 7 Σεπτεμβρίου
Το πρώτο κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας την ερχόμενη σχολική χρονιά αναμένεται να ακουστεί στις 7 Σεπτεμβρίου και δεν αποκλείεται να υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους.
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την επιστροφή των μαθητών τον Σεπτέμβριο.
Η πρώτη εναλλακτική είναι να ξεκινήσουν τα μαθήματα με όλους τους μαθητές κάθε τμήματος σε μία αίθουσα, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας. Η δεύτερη εναλλακτική είναι να συνεχιστεί η εκ περιτροπής διδασκαλία με επίσης αυξημένα μέτρα προστασίας.
Τον Αύγουστο οι τελικές αποφάσεις
Όπως είπε η υπουργός: «επικρατέστερο αυτή τη στιγμή είναι το πρώτο σενάριο, ωστόσο απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη γιατί σε αυτή την πρωτοφανή πανδημία πρέπει να εξετάζουμε ανά πάσα στιγμή τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Άρα, οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Αύγουστο μαζί με τους ειδικούς».
Σύμφωνα με την ίδια, η ηγεσία του υπουργείου μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα και είναι σε τακτική επαφή και συνεννόηση με όλα τα μέλη της επιτροπής του ΕΟΔΥ προκειμένου να συζητήσει πώς τα δεδομένα αυτά επηρεάζουν τη λειτουργία των σχολείων.
«Σε όλη την κρίση προσαρμοζόμαστε διαρκώς στα επιδημιολογικά δεδομένα και ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε από τώρα να ανακοινώσουμε πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία γιατί θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας και τον μήνα Αύγουστο. Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο» πρόσθεσε.
Το Plan Β
Ερωτηθείσα τι θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού σε σχολείο, η κ. Κεραμέως υποστήριξε πως η επιτροπή των ειδικών θα εκδώσει επικαιροποιημένα πρωτόκολλα σχετικά με το πώς μεταχειριζόμαστε την κάθε περίπτωση.
Ωστόσο επεσήμανε πως: «είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε γιατί δεν ξέρουμε για πόσο καιρό ο ιός θα είναι κοντά μας. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σχολεία: Δεν θα ανοίξουν (όπως ξέραμε) στις 7/9 -Τι ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας"

Μικραίνει ο… «μεγάλος περίπατος»: Μια επιπλέον λωρίδα για τα ΙΧ στην Πανεπιστημίου

«Βάφε-ξέβαφε» και «ράβε-ξήλωνε» στην Πανεπιστημίου. Την απόδοση μιας λωρίδας παραπάνω για τα αυτοκίνητα στην Πανεπιστημίου πρότεινε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο που συζητά την παράταση των μέτρων του «Μεγάλου Περιπάτου».

Τα προσωρινά μέτρα είχαν επιβληθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση που λήγει στις 21 Αυγούστου 2020 και μπορούσε να παραταθεί για άλλο ένα τρίμηνο εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας με συγκεκριμένη απόφαση.

Την πλειοψηφία αυτή φαίνεται να εξασφαλίζει ο Δήμαρχος με την σύμπραξη της παράταξης του Παύλου Γερουλάνου.

Ο κ.Γερουλάνος, με επιστολή του την περασμένη εβδομάδα άσκησε κριτική στον τρόπο υλοποίησης των μέτρων για τον Μεγάλο Περίπατο και παρέθεσε σημεία από τα οποία θα εξαρτηθεί η σημερινή του ψήφος.

Βασικό σημείο από πλευράς Γερουλάνου στην επιστολή ήταν η απόδοση μιας παραπάνω λωρίδας κυκλοφορίας για τα οχήματα στην Πανεπιστημίου. Και ο κ.Μπακογιάννης στην εισήγησή του ανέφερε ότι θα δοθεί αυτή η πρόσθετη λωρίδα όπου το επιτρέπει ο σχεδιασμός ώστε:

-Τα ΙΧ να συνεχίσουν να κινούνται σε τρεις λωρίδες ενώ θα έμεναν σε δύο όταν λειτουργούσε η λεωφορειολωρίδα.

-Η λεωφορειολωρίδα θα προστεθεί δίπλα στις τρεις για τα ΙΧ, προφανώς αφαιρώντας χώρο από τις λωρίδες που βάφτηκαν για να τις χρησιμοποιούν οι πεζοί και τα ποδήλατα.

-Αυτό σημαίνει ότι θα μείνει μία λωρίδα για πεζούς και ποδήλατα. Υπενθυμίζεται ότι σε μεγάλο μέρος της Πανεπιστημίου, ο χώρος για πεζούς και ποδήλατα είναι εξαρχής μια λωρίδα οπότε εκεί δεν αλλάζει κάτι.

Ο Κώστας Μπακογιάννης απέδωσε αυτή την αλλαγή πορείας και στην παρατήρηση ότι οι κυκλοφοριακοί φόρτοι είναι αυξημένοι κατά 15% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, προφανώς λόγω μετρων πανδημίας και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη και αναμένεται η τελική απόφαση.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μικραίνει ο… «μεγάλος περίπατος»: Μια επιπλέον λωρίδα για τα ΙΧ στην Πανεπιστημίου"

DailyMail: Παίρνει η μπάλα Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία; Χιλιάδες ακυρώσεις τουριστών – Φοβούνται μην μπουν σε καραντίνα

Για νέο τσουνάμι ακυρώσεων από ανήσυχους βρετανούς τουρίστες κάνουν λόγο τα ΜΜΕ. Φοβούνται μην επιβληθεί 15νθήμερη καραντίνα και για άλλες χώρες εκτός της Ισπανίας.

Μια κατάσταση δραματική στον τουρισμό με νέες χιλιάδες ακυρώσεις περιγράφουν μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία στην Βρετανία μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιβάλλει σε όσους επιστρέφουν από διακοπές στην Ισπανία 15νθημερη καραντίνα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Σύμφωνα με την Daily Mail η ταξιδιωτική βιομηχανία της χώρας ετοιμάζεται για νέο κύμα ακυρώσεων από τρομαγμένους τουρίστες. Μιλούν για το τελευταίο καρφί στο φέρετρο για πολλές ταξιδιωτικές εταιρείες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η απόφαση για την Ισπανία τρόμαξε πολλούς που είχαν κλείσει τις διακοπές τους σε Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα με πολλούς πράκτορες να μιλούν για πολλές ακυρώσεις.

Ήδη 600.000 βρετανοί αναμένεται να μπουν σε υποχρεωτική καραντίνα είτε γιατί βρίσκονται ήδη στην Ισπανόα, είτε γιατί δεν μπορούν να ακυρώσουν για άλλη μια φορά τις διακοπές τους.

Την ώρα που συμβαίνουν αυτά η εικόνα στον ταξιδιωτικό τομέα είναι τουλάχιστον μαύρη καθώς για παράδειγμα μόνο η Ryanair σήμερα αποκάλυψε ζημιές 168 εκατομμυρίων λιρών εν μέσω κορονοϊού.


Η Tui επίσης, ακύρωσε όλα τα πακέτα στην ηπειρωτική Ισπανία έως τις 9 Αυγούστου.

Ο Paul Charles, ιδρυτής της εταορείας ταξιδιωτικών συμβούλων PC Agency δήλωσε μεταξύ άλλων ότι γνωρίζει ήδη για πολλές ακυρώσεις για διακοπές στην Γαλλία την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η Gemma Antrobus, από την Ένωση των Ανεξάρτητων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων είπε ότι αισθάνονται ότι τους τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια και πως φοβούνται ότι η 15νθημερη καραντίνα για την Ισπανία είναι θέμα ημερών να επιβληθεί και για άλλες χώρες.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "DailyMail: Παίρνει η μπάλα Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία; Χιλιάδες ακυρώσεις τουριστών – Φοβούνται μην μπουν σε καραντίνα"

Μεγάλη κινητοποίηση για τη φωτιά στον Άγιο Νικόλαο – 63 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Σε 63 ανήλθαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από τις 19:00 της Κυριακής, έως την ίδια ώρα της Δευτέρας, σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Συνολικά επιχείρησαν 586 πυροσβέστες με 220 οχήματα, 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στις Κεχριές Κορίνθου, όπου εκδηλώθηκε φωτιά την Τετάρτη 22 Ιουλίου, παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις για την περιμετρική της φύλαξη.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Καρύδι της Νεάπολης Αγίου Νικολάου στην Κρήτη, επιχειρούν 60 πυροσβέστες, 22 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και δύο 2 ελικόπτερα, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη κινητοποίηση για τη φωτιά στον Άγιο Νικόλαο – 63 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο"

Αιματηρή συμπλοκή στη Μόρια -Νεκρός 21χρονος Αφγανός

Ένας ακόμα νεκρός από μαχαίρωμα τα ξημερώματα στη Μόρια. Νεκρός έπεσε 21χρονος Αφγανός κατά τη διάρκεια καυγά με τρεις ομοεθνείς του. Μέχρι το μεσημέρι συνελήφθη ένας 19χρονος, ενώ αναζητούνται οι άλλοι δύο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας από 1ης Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί στον καταυλισμό της Μόριας, 18 επιθέσεις με μαχαίρι με έξι νεκρούς και 14 σοβαρά τραυματίες. Στον παραπάνω αριθμό δεν περιλαμβάνονται σοβαροί ή ελαφρύτεροι τραυματισμοί με μαχαίρι πάντα ύστερα από συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αιματηρή συμπλοκή στη Μόρια -Νεκρός 21χρονος Αφγανός"

Νέες καταθέσεις-σοκ για το Μάτι: Ουδείς μας ζήτησε βοήθεια λένε πρώην και νυν αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Διαστάσεις παγόβουνου προσλαμβάνουν πλέον τα νέα στοιχεία και οι μαρτυρικές καταθέσεις που έχει στα χέρια του ο 6ος τακτικός ανακριτής Αθηνών Αθανάσιος Μαρνέρης, για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική τον Ιούλιο του 2018 που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 102 συνάνθρωποι μας

Σύμφωνα με αυτά τα νέα στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ακράδαντα ότι την τραγική εκείνη μαύρη ημέρα τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, αλλά και τα θαλάσσια διασωστικά μέσα, είτε δεν αξιοποιήθηκαν έγκαιρα είτε δεν αξιοποιήθηκαν καθόλου. 

Στα νέα αυτά στοιχεία στηρίχθηκε ο κ. Μερνέρης και ζήτησε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες να αναβαθμιστούν τα αδικήματα σε βάρος των 20 κατηγορουμένων από πλημμελήματα σε κακουργήματα.

Υπενθυμίζεται, ότι το πρώτο αίτημα του κ. Μερνέρη για αναβάθμιση των κατηγοριών σε βάρος των 20 κατηγορουμένων δεν έγινε δεκτό από τον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο, με το επιχείρημα ότι δεν στοιχειοθετείται από τα νέα στοιχεία ο ενδεχόμενος δόλος των 20, όπως απαιτεί η ποινική νομοθεσία, προκειμένου να αναβαθμιστούν τα αδικήματα.

Στα έγγραφα αυτά και στις μαρτυρικές καταθέσεις στηρίζει ο κ. Μαρνέρης το νέο, δεύτερο κατά σειρά, αίτημά του για αναβάθμιση του κατηγορητηρίου και άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος ηγετικών στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής γραμματείας Πολίτικής Προστασίας άλλα και άλλων προσώπων που κατείχα τότε ηγετικές θέσεις.

ΓΕΕΘΑ: Δεν μας ζητήθηκε να σταλούν εναέρια μέσα από το ΕΣΚΕ

Άκρος σημαντικές είναι οι πρόσφατες καταθέσεις -οι οποίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την υποβολή του νέου αιτήματος από την πλευρά του ανακριτή- του πρώην και νυν αρχηγού ΓΕΕθΑ Ευάγγελου Αποστολάκη και Κωνσταντίνου Φλώρου οι οποίοι κλήθηκαν και εξετάστηκαν ως μάρτυρες μετά τις αποκαλύψεις του δικαστικού πραγματογνώμονα του ΠΣ Δημήτρη Λιότσιου

Παρένθεση: Ο τελευταίος έχει καταθέσει, αλλά έχει υποβάλλει και μηνυτήρια αναφορά, σύμφωνα με την οποία εκβιάστηκε και απειλήθηκε από τότε αρχηγό του ΠΣ Βασίλη Ματθαιόπουλο να συντάξει «λευκό» πόρισμα για την επίμαχη πύρινη λαίλαπα, με το οποίο να μη καταλογίζει ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, στην ηγεσία του ΠΣ, κ.λπ.

Οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί στις καταθέσεις του τόνισαν, ότι δεν τους ζητήθηκε την κρίσιμη ώρα να στείλουν εναέρια μέσα από το ΕΣΚΕ, όπως ακριβώς προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Μάλιστα έκαναν σαφές ότι με δική τους πρωτοβουλία έστειλαν τα σωστικά μέσα, τα οποία πήγαν στη θαλάσσια περιοχή για να περισυλλέξουν τον κόσμο που βρισκόταν ήδη στη θάλασσα με μεγάλη καθυστέρηση.

Σύμφωνα, με έγγραφο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία από το 4ο Τάγμα στο Αεροδρόμιο Ελευσίνας υπήρχαν διαθέσιμα την μέρα της φονικής πυρκαγιάς 5 ελικόπτερα τα οποία όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν εγκαίρως για την κατάσβεση της φωτιάς που αρχικά κατέκαιε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Νταού Πεντέλης, από όπου ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά.

Ακόμη, ο ανακριτής μετά από έρευνες των τελευταίων ημερών έχει συλλέξει συνομιλίες από τον Πύργο Ελέγχου του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, ενώ έχει και άλλα στοιχεία από τις συνολικά 8 εφόδους που έχει ήδη πραγματοποιήσει.

Τέλος, γι αύριο έχει κληθεί σε απολογία στον ανακριτή ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει και να λάβει προθεσμία για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες καταθέσεις-σοκ για το Μάτι: Ουδείς μας ζήτησε βοήθεια λένε πρώην και νυν αρχηγός ΓΕΕΘΑ"

Ελεύθερος ο ανήλικος που τραυμάτισε 15χρονη με τζετ σκι στη Μύκονο

Ελεύθερος, με προφορική εντολή του Εισαγγελέα, λόγω ανηλικότητας, θα αφεθεί ο 13χρονος που προσήχθη στο λιμεναρχείο Μυκόνου, όταν το τζετ σκι που οδηγούσε συγκρούστηκε με θαλάσσιο καναπέ στη θαλάσσια περιοχή Πλατύς Γιαλός Μυκόνου με αποτέλεσμα τον τραυματισμό, στο πόδι, μίας 15χρονης αλλοδαπής.

Ο 13χρονος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οδηγήθηκε στο λιμεναρχείο μαζί με τον πατέρα του προκειμένου να καταθέσει για το συμβάν ενώ αναμένεται να σχηματιστεί δικογραφία και τακτική δικάσιμος. Στο θαλάσσιο καναπέ επέβαιναν άλλα τρία άτομα, όλοι ανήλικοι, που είναι καλά στην υγεία τους. Η 15χρονη αλλοδαπή μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθερος ο ανήλικος που τραυμάτισε 15χρονη με τζετ σκι στη Μύκονο"

Παράταση για την χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ

Νέα απόφαση για την χρήση μάσκας σε σούπερ μάρκετ για πελάτες και εργαζόμενους έλαβε χτες το βράδυ η κυβέρνηση και αναρτήθηκε σε ΦΕΚ. Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική για το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς αυτό έχει εισηγηθεί η επιστημονική επιτροπή.
Η ισχύς του μέτρου είναι έως τις 4 Αυγούστου ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα δοθεί και νέα παράταση.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Γώγος

super market672
Στο μεταξύ, την άποψη πως η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι απαραίτητη, εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Open, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα με τον κορονοϊό.
«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια χαλάρωση. Δεν εισακούονται τα μηνύματά μας, γιατί πραγματικά αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα, το ξέρετε, το λέμε κάθε μέρα. Έχει ελεγχθεί η κατάσταση, σε σχέση με τις διάφορες εστίες που υπάρχουν στη χώρα μας, αρκετά ικανοποιητικά θα έλεγα. Από την άλλη έχουμε και σχετικά καλά δεδομένα από την είσοδο των τουριστών στη χώρα μας, δηλαδή βλέπουμε ότι τα κρούσματα που ανιχνεύονται στα αεροδρόμια δεν είναι άσχημα, είναι αυτά που περιμέναμε. Ελέγχθηκε και η κατάσταση στα Βαλκάνια. Έχουμε όμως τα προβλήματα της συμμόρφωσης του πληθυσμού στην Ελλάδα», ανέφερε ο καθηγητής.
Και συμπλήρωσε: «Τα μέτρα δεν τηρούνται το θέμα της απόστασης το έχουμε αφήσει πολύ πίσω, υπάρχουν συσσωρεύσεις κόσμου και συγχρωτισμοί παντού, η χρήση μάσκας παντού επίσης δεν τηρείται, ενώ είναι από τα βασικά μέτρα σε αυτή τη φάση, με αποτέλεσμα να ξαναφέρει σιγά σιγά την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων».
Δείτε το ΦΕΚ της απόφαση ΕΔΩ
dikaiologitika

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση για την χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ"

Νέο παραλήρημα του Τούρκου Αντιπροέδρου: Έγιναν γενοκτονίες Τούρκων μουσουλμάνων σε Κύπρο και Κρήτη

Σε μια νέα σειρά παραληρηματικών δηλώσεων προχώρησε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, απειλώντας μάλιστα πως «αν κάποιος προσπαθήσει να κόψει την ανάσα της Τουρκίας θα κοπεί η δική του η ανάσα»!

Μιλώντας στην εφημερίδα Μιλιέτ, ο Οκτάι ανέφερε πως αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και δήλωσε πως έχουν ξεκινήσει ήδη εργασίες για νομικές διαδικασίες. Πρόσθεσε μάλιστα πως «κόκκινες γραμμές» για την Άγκυρα είναι επίσης η «γαλάζια πατρίδα» στην Μεσόγειο, η Κύπρος, ο διαμοιρασμός του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο, η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι στην Κρήτη είχε γίνει γενοκτονία των Τούρκων μουσουλμάνων και πως γενοκτονία έγινε και στην Κύπρο το 1960 και μετά!

«Η Τουρκία σήμερα έχει γίνει μια περιφερειακή δύναμη. Επομένως είναι προφανές πως ό,τι παιχνίδι και να προσπαθήσουν να παίξουν στη Μεσόγειο δεν θα πετύχει», ανέφερε ο Οκτάι.

Όπως είπε, εδώ και 100 χρόνια παίζεται και ένα παιχνίδι στο Αιγαίο. «Αν κοιτάξετε στα ελληνικά νησιά βλέπετε καθαρά τι κάνουν», ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι στη Μεσόγειο και το Αιγαίο προσπαθούν να φυλακίσουν την Τουρκία στην ηπειρωτική χώρα.

«Το ίδιο είναι και τα παιχνίδια στην Κρήτη και την Κύπρο. Αν κοιτάξετε στην Κύπρο βλέπουμε καθαρά ότι δεν υπάρχει μια κανονική διαδικασία. Στην Κρήτη έχει εξαλειφθεί η παρουσία των Τούρκων μουσουλμάνων. Αν θέλουν να δουν γενοκτονία ας κοιτάξουν στην Κρήτη. Αν θέλουν να δουν γενοκτονία ας κοιτάξουν στην Κύπρο το 1960 και μετά. Η Τουρκία είδε αυτό το παιχνίδι και αυτό που κάνει σήμερα η Τουρκία με την άδεια του Προέδρου μας είναι να σκίσει αυτό τον χάρτη ο οποίος άλλωστε δεν υπάρχει και θα τον πετάξει. Η υπογραφή της συμφωνίας μας με τη Λιβύη είναι ντε φάκτο σκίσιμο αυτού του χάρτη», ανέφερε.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος επιτέθηκε στην Γαλλία, κατηγορώντας την ότι επιδιώκει αδιανόητα παιχνίδια και έχει γίνει το παιχνίδι της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων. «Η Αίγυπτος έχει γίνει το παιχνίδι άλλων χωρών. Είναι το παιχνίδι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ρωσίας. Η Γαλλία αυτή τη στιγμή είναι μια χώρα που δεν γνωρίζει σε ποια γεωγραφική περιοχή ανήκει. Η Γαλλία έχει μπερδέψει και την ΕΕ», ανέφερε.

Υποστήριξε περαιτέρω ότι η Τουρκία θέλει να αυξήσει το επίπεδο της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. «Επομένως η ανατολική Μεσόγειο δεν είναι πεδίο πολέμου. Αν κινηθούμε μαζί στην ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να αυξηθεί η ευημερία, μπορούν να διαμοιραστεί ο φυσικός πλούτος που θα βγει από εκεί. Αφήστε τα τεχνάσματα, παρακαλώ η Τουρκία δεν είναι μια χώρα με την οποία δεν κάθεται κάποιος να διαπραγματευτεί μαζί της. Θα καθίσουμε και θα συζητήσουμε. Σχέση win win. Η Τουρκία δηλώνει αυτή τη θέση της σε όλο τον κόσμο», ανέφερε.

Σε ερώτηση ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της Τουρκίας, ο Φουάτ Οκτάι απάντησε ότι «η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη για να περιοριστεί στην ηπειρωτική χώρα, η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη για να κοπεί η αναπνοή της. Αν κάποιος προσπαθήσει να το κάνει αυτό θα κοπεί η δική του η ανάσα. Θα φτάσει σε σημείο να μην μπορεί εκείνος να πάρει ανάσα. Επομένως η Μεσόγειος είναι η γαλάζια πατρίδα μας και η γαλάζια πατρίδα μας είναι η κόκκινη γραμμή μας. Αν κοιτάξετε στις κόκκινες γραμμές μας υπάρχει η Κύπρος. Καμιά λύση που δεν βασίζεται στη πολιτική και κυρίαρχη ισότητα και με τον ίδιο τρόπο τον δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου αποτελεί κόκκινη γραμμή μας. Και η χρήση των δικαιωμάτων στο πλαίσιο των συμφωνιών που σύναψε η Τουρκία με την ‘ΤΔΒΚ’ είναι κόκκινες γραμμές μας. Μια άλλη κόκκινη γραμμή μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη για την ΑΟΖ. Και η γραμμή που δημιουργήσαμε εκεί είναι κόκκινη γραμμή μας. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ μα ποτέ να παραβιαστεί», ανέφερε.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ακόμη ότι σε εκείνη την περιοχή θα έχουν και μια άλλη κόκκινη γραμμή και έχουν ξεκινήσει διαδικασίες σχετικά με αυτό. «Αφορά την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου που πηγάζει από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν πριν από 100 χρόνια. Δηλαδή αν κοιτάξουμε, αντίθετα με τι συμφωνίες τα νησιά του Αιγαίου έχουν στρατικοποιηθεί. Αυτό είναι απαράδεκτο για την Τουρκία. ‘Ο,τι απαιτείται γι αυτό θα γίνει. Άλλωστε αυτή τη στιγμή σε αυτό το πλαίσιο έχουν ξεκινήσει εργασίες νομικών διαδικασιών».

Ο Φουάτ Οκτάι υποστήριξε ότι είναι ένα μέρος που ο μουσουλμανικός λαός εξαφανίστηκε με γενοκτονία. «Αν κοιτάξετε κι εκεί είναι ένα μέρος στο οποίο οι διαδικασίες για προσάρτηση στην Ελλάδα έγιναν με πολλά παράνομα παιχνίδια. Επομένως κι εκεί υπάρχουν θέματα για τα οποία θα συζητήσουμε», ανέφερε

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο παραλήρημα του Τούρκου Αντιπροέδρου: Έγιναν γενοκτονίες Τούρκων μουσουλμάνων σε Κύπρο και Κρήτη"

Κορωνοϊός: 35 νέα κρούσματα στη χώρα - Τα 17 στην Αττική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 35 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 

Aναλυτικότερα τα νέα κρούσματα εντοπίζονται:

- τέσσερα (4) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

- δεκαεπτά (17) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

- δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

- δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,

- δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,

- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,

- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,

- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.227, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

exelixi27


1.184 (28.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2118 (50.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

xartis27


Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 202 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 35 νέα κρούσματα στη χώρα - Τα 17 στην Αττική"

Γερμανία: Υποχρεωτικό τεστ κορονοϊού για όσους επιστρέφουν από «περιοχές κινδύνου»

Σε τεστ για κορονοϊό θα υποβάλλονται υποχρεωτικά όσοι ταξιδιώτες επιστρέφουν στην Γερμανία από «περιοχές κινδύνου», δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Είχε προηγηθεί συνεννόηση με τις κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως το κρατίδιο της Βαυαρίας κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας να ξεκαθαρίσει πώς θα καταστούν γρήγορα υποχρεωτικά τα τεστ στα αεροδρόμια προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι παραθεριστές που επιστρέφουν στη χώρα δεν θα οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ δήλωσε ότι αυξάνονται οι ανησυχίες ότι όσοι επιστρέφουν από διακοπές θα προκαλέσουν «πολλά μικρά Ισγκλ», αναφερόμενος στο αυστριακό θέρετρο σκι που ήταν η πηγή για κάποια από τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στη Γερμανία.

«Χρειαζόμαστε υποχρεωτική διενέργεια τεστ στα αεροδρόμια και τη χρειαζόμαστε το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Σέντερ σε συνέντευξη Τύπου. «Προετοιμάζουμε τα πάντα ούτως ώστε όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μάς δώσει τη νομική βάση να μπορέσουμε να πατήσουμε αμέσως το κουμπί ‘start’».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Υποχρεωτικό τεστ κορονοϊού για όσους επιστρέφουν από «περιοχές κινδύνου»"

Αγία Σοφία: Ισπανική... τάπα στον Τσαβούσογλου

Το «δάσκαλό» του και μάλιστα Ισπανό φαίνεται πως βρήκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με την Ισπανίδα ομόλογό του, η τελευταία άδραξε την ευκαιρία και «άδειασε» ταυτόχρονα την Τουρκία για την Αγιά Σοφιά.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ τόνισε πως «πρέπει να διατηρηθεί το πνεύμα αυτού του μνημείου ως κληρονομιά για όλη την ανθρωπότητα».

«Είναι το κοινό σπίτι για όλους τους Χριστιανούς, Ορθόδοξους και Καθολικούς και τους μουσουλμάνους και αντιπροσωπεύει την κληρονομιά της ανθρωπότητας» υποστήριξε ενώπιον του κ. Τσαβούσογλου η κ. Γκονθάλεθ, επιμένοντας ότι η Αγία Σοφία θα πρέπει να διατηρηθεί ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μετά από διάλογο της Τουρκίας με την UNESCO.

Εμφανώς αιφνιδιασμένος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε αρχικά να αποδώσει την σαφή τοποθέτηση της Iσπανίδας ομολόγου του σε «παρεξήγηση», αλλά στη συνέχεια χαρακτήρισε «λάθος» την άποψη να παραμείνει η Αγία Σοφία ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε αντίθεση με την μετατροπή του σε τζαμί, δείχνοντας προς το μέρους της ομολόγου του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγία Σοφία: Ισπανική... τάπα στον Τσαβούσογλου"

Prorata: Το 8% των Ελλήνων έχασε τη δουλειά του στην πανδημία

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών και εφαρμογών επικοινωνίας PRORATA SA υλοποιούν από κοινού τη διεθνή κοινωνική έρευνα, σε τρία κύματα, με τίτλο «Values in Crisis - a Crisis of Values?», η οποία αποτελεί έκτακτη μέτρηση αξιών και πεποιθήσεων στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Έρευνας Αξιών (WVS) με αφορμή τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της πανδημίας της Covid-19 στους προσανατολισμούς των ανθρώπων.

Το πρώτο κύμα μετρήσεων στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ερευνητικού έργου (23/5 - 17/6 2020), το οποίο συντονίζεται από το Center for the Study of Democracy στη Γερμανία, ανέδειξε μια σειρά από σημαντικές πτυχές της σκέψης, των αντιλήψεων και των στάσεων των ανθρώπων εν μέσω μιας πρωτοφανούς για την παγκόσμια κοινότητα υγειονομικής κρίσης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα του ερευνητικού έργου:

Μεταξύ όσων δηλώνουν ότι εργάζονταν πριν την κρίση του κορωνοϊού, το 8% έχασε την δουλειά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ μεταξύ όσων δηλώνουν πως κατείχαν κάποια επιχείρηση, το 12% αναγκάστηκε να πάψει τη λειτουργία της κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Το 19% όσων δηλώνουν ότι εργάζονταν με μορφή πλήρους απασχόλησης οδηγήθηκε σε εργασία μερικής απασχόλησης κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Παράλληλα, μεταξύ όσων εργάζονταν εκτός σπιτιού, το 47% συνέχισε να πηγαίνει κανονικά, όπως και πριν.

Μόλις το 18% των συμμετεχόντων φοβάται πολύ ή αρκετά ότι αυτός/η ή κάποιο αγαπημένο του/της πρόσωπο θα υποφέρει από την οικονομική κρίση μετά την πανδημία.

Περίπου 6 στους 10 συμμετέχοντες διατηρούν την άποψη ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε αρκετά ή πολύ καλά την κρίση του κορωνοϊού.

Το 59% των συμμετεχόντων εκτιμάει πως η Ελλάδα θα εξέλθει σοβαρά τραυματισμένη της υγειονομικής κρίσης, το 14% ότι θα εξέλθει πιο ισχυρή, ενώ το 28% πιστεύει ότι η χώρα ούτε τραυματισμένη θα βγει αλλά ούτε και πιο ισχυρή.

Το 55% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα μας συμπεριφέρθηκαν αρκετά ή πολύ σωστά κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, το 23% ότι συμπεριφέρθηκαν ούτε ιδιαίτερα σωστά ούτε ιδιαίτερα λαθεμένα, ενώ αντίστοιχη μερίδα (23%) εκτιμάει ότι οι άνθρωποι συμπεριφέρθηκαν πολύ ή αρκετά λαθεμένα.

Περίπου 2 στους 10 συμμετέχοντες πιστεύουν διάφορα πράγματα που λέγονται ή γράφονται γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως για παράδειγμα ότι τα μέτρα εγκλεισμού είναι μια υστερική υπερβολική αντίδραση. Αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν πιστεύει τα παραπάνω.

Μόλις το 40% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει ότι εμπιστεύεται αρκετά ή πολύ τους θεσμούς στη χώρα μας συνολικά, ενώ σημαντικά υψηλή καταγράφεται η εμπιστοσύνη προς το εθνικό σύστημα υγείας, καθώς το 58% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει ότι το εμπιστεύεται πολύ ή αρκετά.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Prorata: Το 8% των Ελλήνων έχασε τη δουλειά του στην πανδημία"

Καιρός στην Αθήνα - Καύσωνας: Δείτε τις θερμοκρασίες ανά περιοχή

Ο καύσωνας καλά κρατεί και στην Αθήνα, όπου επικρατεί ηλιοφάνεια και ζέστη από νωρίς το πρωί. 

Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 35 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά οι μέγιστες θα διατηρηθούν 1 με 2 βαθμούς χαμηλότερα.

Τι πρέπει να ξέρεις για τον καιρό σήμερα σε όλη τη χώρα

-Σχεδόν αίθριος καιρός

-Οι άνεμοι στο Ιόνιο στα 4-5 μποφόρ στο Αιγαίο στα 4 με 6 και πρόσκαιρα από την Τρίτη έως Πέμπτη 6-7 μποφόρ

Η θερμοκρασία μέχρι την Τετάρτη στους 36 με 38 βαθμούς

Από την Πέμπτη θα φτάσουμε και τους 40 βαθμούς

Δείτε τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν την Πέμπτη


athina_kairos_pempti

Οι θερμοκρασίες σήμερα στην Αθήνα

kausonas_thermokrasies_kapodistriako
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός στην Αθήνα - Καύσωνας: Δείτε τις θερμοκρασίες ανά περιοχή"

Εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εκκλησίες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε πως, αν χρειαστεί, η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και στις εκκλησίες και σε άλλους κλειστούς χώρους.

Χαρακτηριστικά είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση: «Τις επόμενες ημέρες, αν χρειαστεί, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών, η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους». Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε την πιθανότητα να αποφασιστεί η υποχρεωτική χρήσης μάσκας στις εκκλησίες.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εκκλησίες"

Ανάκληση σοκολάτας υγείας από τον ΕΦΕΤ

ην ανάκληση από την αγορά σοκολάτας υγείας στην οποία ανιχνεύτηκε παρουσία αλλεργιογόνου ουσίας (καζεΐνη γάλακτος), η οποία δεν δηλώνεται στην επισήμανση, ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του Φορέα, στο πλαίσιο επίσημου ελέγχου για αλλεργιογόνες ουσίες, διενήργησε δειγματοληψία σε σοκολάτα υγείας και σε συνέχεια εργαστηριακού ελέγχου του δείγματος που πραγματοποιήθηκε στην Α΄ Χημική Υπηρεσία Αθηνών (Τμήμα Β΄) του Γενικού Χημείου του Κράτους, ανιχνεύτηκε η παρουσία αλλεργιογόνου ουσίας (καζεΐνη γάλακτος), η οποία δεν δηλώνεται στην επισήμανση.

Πρόκειται για το προϊόν "Σοκολάτα υγείας ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΓΕΥΣΕΩΝ ΧΡΥΣΟ" σε συσκευασία 100 γρ., με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 12-2020.

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του προϊόντος από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, που είναι αλλεργικοί στην καζεΐνη και έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάκληση σοκολάτας υγείας από τον ΕΦΕΤ"

Τέλος τα πανηγύρια τον Αύγουστο

Η ελληνική οικονομία επανεκκίνησε καλά, παρά τα δεδομένα προβλήματα λόγω της πανδημίας, είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ενώ αναφέρθηκε στο θέμα των πανηγυριών.

Ο υφυπουργός διεμήνυσε ότι η αναστολή των πανηγυριών θα παραταθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Παράλληλα, υποστήριξε πως δεν δεύτερο lockdown δεν θα υπάρξει με την έννοια που έλαβε χώρα το πρώτο.

«Είμαστε πιο έξυπνοι, με εργαλεία πιο ικανά να αντιμετωπίσουν τη διασπορά του Covid-19. Ίσως έχουμε τοπικές παρεμβάσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κοροναϊού» είπε.



news
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος τα πανηγύρια τον Αύγουστο"

Ποιος παίρνει τον... στοιχειωμένο άξονα Ακτιο - Αμβρακία

Προς τη Μυτιληναίος, τη μοναδική από τους τέσσερις υποψήφιους που ανανέωσε την ισχύ της προσφοράς της όπως είχε ζητηθεί πρόσφατα από το υπουργείο Υποδομών, οδεύει η εργολαβία-σκούπα για την ολοκλήρωση του... στοιχειωμένου οδικού άξονα Ακτιο - Αμβρακία, προϋπολογισμού κοντά στα 150 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, δεν είχαν ανανεώσει την ισχύ των προσφορών τους οι άλλοι τρεις υποψήφιοι, δηλαδή οι Intrakat, ΑΒΑΞ και GD Infrastrutture.

Αν δεν υπάρξουν νέες προσφυγές, αφού λόγω των προσφυγών το έργο είναι παγωμένο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, η Μυτιληναίος θα αναλάβει να ολοκληρώσει έργα που ξεκίνησαν πριν από σχεδόν δέκα χρόνια.

Στον διαγωνισμό για την εργολαβία-σκούπα του οδικού άξονα Ακτιο - Αμβρακία είχε αρχικά μειοδοτήσει προ σχεδόν δύο ετών η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ. Στη συνέχεια υπήρξαν προσφυγές και εμπλοκές που συνδέονται με τη γνωστή διευθέτηση μεταξύ Επιτροπής Ανταγωνισμού και τεχνικών εταιρειών του 2017. Η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών είχε ανακοινώσει πως ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί και θα επαναληφθεί.

Τελικά πριν από λίγες εβδομάδες άλλαξε άποψη και στις 3 Ιουλίου ζήτησε από τέσσερις εκ των υποψηφίων (και όχι από την κοινοπραξία που είχε αρχικά μειοδοτήσει) να ανανεώσουν τις προσφορές τους, ώστε να προχωρήσει στην αξιολόγησή τους. Όπως φαίνεται, οι τρεις δεν εμφανίστηκαν και δήλωσε παρών μόνο η Μυτιληναίος.

Από τα 48,5 χιλιόμετρα του άξονα Ακτιο - Αμβρακία με τις τέσσερις αρχικές εργολαβίες, που είχαν υπογραφεί το 2010, ολοκληρώθηκαν μόνο τα 15 χλμ. Στη συνέχεια υπήρξε και άλλη απόπειρα για εργολαβία-σκούπα, ώστε να αναβαθμιστούν και τα υπόλοιπα τμήματα αλλά επί χρόνια ο διαγωνισμός δεν προκηρυσσόταν.

Τελικά τον προκήρυξε η προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα φαίνεται πως το έργο οδηγείται πως τον όμιλο Μυτιληναίου, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα εμφανιστούν νέες προσφυγές.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιος παίρνει τον... στοιχειωμένο άξονα Ακτιο - Αμβρακία"

Αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ: Ολοκληρώνονται οι κοινές ασκήσεις με ελληνικά μαχητικά – «Το διαψεύδουμε» λέει η Τουρκία

Ολοκληρώνονται σήμερα αργά το βράδυ οι κοινές αεροναυτικές ασκήσεις νοτίως της Κρήτης, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ που πλέει στη Μεσόγειο.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο εξήλθε της διώρυγας του Σουέζ και κατά τη διάρκεια του πλου του, στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε αεροναυτική συνεργασία του Αϊζενχάουερ και των αεροσκαφών του με δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως πληροφορείται το OnAlert, καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκαν από την 115 και 116 πτέρυγα μάχης και πραγματοποίησαν συνεργασία με αεροσκάφη F-18 που απονηώθηκαν από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ. Το σενάριο της κοινής άσκησης περιλάμβανε συνεργασίες που αφορούν στην αντιμετώπιση απειλής και προστασία της ναυτικής δύναμης. Σήμερα οι κοινές ελληνοαμερικανικές ασκήσεις συνεχίζονται με τη συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας και άλλων πλοίων επιφανείας που βρίσκονται στην περιοχή.

Η στρατιωτική συνεργασία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αναμένεται να ολοκληρωθεί απόψε, ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές του Πολεμικού Ναυτικού, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η συνεργασία μέχρι αύριο τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας το Αϊζενχάουερ θα κινηθεί δυτικά, προς το Γιβραλτάρ, με κατεύθυνση τον Ατλαντικό.

Τουρκία: Σε δικές μας ασκήσεις θα μετάσχει το Αϊζενχάουερ

Το γεγονός μάλλον απομακρύνει το ενδεχόμενο να μετάσχει το Αϊζενχάουερ σε άσκηση με το τουρκικό πολεμικό Ναυτικό, όπως διατείνεται η Άγκυρα, που για ακόμη μία φορά επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ θα πραγματοποιήσει άσκηση «με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και όχι με την Ελλάδα».

Πηγές που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο αναφέρουν ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο συνοδευόμενο με τρία αμερικανικά πολεμικά πλοία τις επόμενες μέρες θα συμμετάσχει στην εκπαιδευτική άσκηση Επιχείρηση Ασπίδα της Μεσογείου με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

«Οι ισχυρισμοί ότι Ελλάδα και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις στο Αιγαίο είναι εξωπραγματικοί», αναφέρει το Anadolu.

Από κοντά και το δίκτυο A Haber μας «πληροφορεί» πως διαψεύδονται οι πληροφορίες για κοινή άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ.

onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ: Ολοκληρώνονται οι κοινές ασκήσεις με ελληνικά μαχητικά – «Το διαψεύδουμε» λέει η Τουρκία"

Πυρκαγιά – Κλινδιά: Τούμπαρε πυροσβεστικό – Δύο τραυματίες

Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν το πρωί της Δευτέρας, όταν το πυροσβεστικό όχημα στο οποίο επέβαιναν, ανετράπη.

Οι δύο άνδρες, οι οποίοι υπηρετούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ναυπάκτου, βρίσκονταν στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή Κλινδιά, του δήμου Πύργου, και διακομίσθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα.

patrisnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιά – Κλινδιά: Τούμπαρε πυροσβεστικό – Δύο τραυματίες"

Πυροβόλησαν τον δημοσιογράφο Στέφανο Χίο

Ενέδρα είχε στήσει άγνωστος στον δημοσιογράφο και εκδότη Στέφανο Χίο έξω από το σπίτι του στα Βριλήσσια. Λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του, ο Στέφανος Χίος δέχθηκε δύο σφαίρες στον λαιμό και στα πλευρά, ενώ δύο ακόμη βολίδες καρφώθηκαν στο αυτοκίνητό του. Ο δράστης κατάφερε να διαφύγει με τη βοήθεια συνεργού του, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πράγματα μπορεί να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά, αν δεν είχε μπλοκάρει το όπλο του επίδοξου δολοφόνου.

«Ο Στέφανος Χίος δέχθηκε δύο σφαίρες από έναν άγνωστο που φορούσε μαύρα ρούχα και ο οποίος είχε συνεργό που τον περίμενε. Η μία πέρασε ξυστά από την καρωτίδα και η άλλη κοντά στην καρδιά, ενώ στο αυτοκίνητό του υπάρχουν δύο οπές από σφαίρες», δήλωσαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αστυνομικές πηγές για την επίθεση. Αμέσως μετά, ο δράστης τράπηκε σε φυγή.

Η σύζυγος του δημοσιογράφου, που άκουσε τους πυροβολισμούς, έτρεξε στο σημείο και πήγαν με το αυτοκίνητό του στο «Σισμανόγλειο». Στη συνέχεια, όμως, ο Στέφανος Χίος διακομίστηκε στο ΚΑΤ, όπου νοσηλεύεται. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε το τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής. Ήδη ελέγχεται υλικό από τις κάμερες στην περιοχή, ενώ αναμένεται να ζητηθεί άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του θύματος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχε δεχθεί απειλές και από ποιους, ενώ είναι άγνωστο πότε θα είναι σε θέση να δώσει κατάθεση ο ίδιος.

Πρώτο Θέμα, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροβόλησαν τον δημοσιογράφο Στέφανο Χίο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news