facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

ΚΙΝΑΛ για ρατσιστικό σχόλιο καθηγητή του ΕΚΠΑ: Να εφαρμοστεί ο αντιρατσιστικός νόμος

Να εφαρμοστεί ο αντιρατσιστικός νόμος για την ενέργεια στελέχους της εκπαίδευσης και δεν αρκεί μόνο η αποπομπή του υπογραμμίζει το Κίνημα Αλλαγής σε σχόλιό του Γραφείου Τύπου του κόμματος.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Το σημερινό περιστατικό ακραίου ρατσιστικού λόγου από στέλεχος της εκπαίδευσης πρέπει να προβληματίσει. Πέρα από την αυτονόητη αποπομπή, που αποφάσισε ορθώς η Υπουργός Παιδείας, απαιτείται καθημερινή εγρήγορση από την Πολιτεία και την Δικαιοσύνη.

Ο ρατσιστικός λόγος τιμωρείται από τον «αντιρατσιστικό νόμο» που ψηφίστηκε το 2014. Ανεξάρτητα αν στοχεύει στο διάσημο Γιάννη Αντετοκούνμπο ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο. Η εφαρμογή του είναι αυτονόητη υποχρέωση».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΙΝΑΛ για ρατσιστικό σχόλιο καθηγητή του ΕΚΠΑ: Να εφαρμοστεί ο αντιρατσιστικός νόμος"

Γερμανία: Είμαστε κατά του οριστικού τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου (Bundestag) Νόρμπερτ Ρέτγκεν επέστησε την προσοχή στους Ευρωπαίους ώστε να μην διαρραγούν οριστικά οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία λόγω της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία έχουν πλήρως παγώσει εν τω μεταξύ και ορθά, αλλά θα κάναμε ένα σοβαρό λάθος εάν κλείναμε εντελώς την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία , δηλαδή για πάντα. Εάν το έπραττε αυτό (η Ευρωπαϊκή Ένωση), τότε θα εγκατέλειπε τόσο την αντιπολίτευση όσο και τις κοσμικού χαρακτήρα δημοκρατικές δυνάμεις στην Τουρκία», τόνισε ο Ρέτγκεν σε συνέντευξή του στις εφημερίδες «Rheinische Post» του Ντίσελντορφ και «General-Anzeiger» της Βόννης, η οποία θα δημοσιευτεί στα φύλλα του Σαββάτου.

«Η Τουρκία παραμένει στρατηγικού ενδιαφέροντος χώρα για την Ευρώπη, όπως και η Ευρώπη έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την Τουρκία», πρόσθεσε ο υποψήφιος για την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU).

Ο Ρέτγκεν κατηγόρησε επίσης τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «υπηρετεί με την πολιτική του ένα μουσουλμανικό και τουρκικό εθνικισμό. Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη με την ιστορία της ως καθεδρικός ναός, τζαμί και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σύμβολο ανεκτικότητας και σύνδεσης θρησκειών και πολιτισμών. Ο Ερντογάν ασκεί πολιτική ισχύος με την πολιτιστική του σύγκρουση και τη στοχευμένη πρόκλησή του, και μάλιστα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, όπως φαίνεται στη Συρία και τη Λιβύη», υπογράμμισε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Είμαστε κατά του οριστικού τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα"

Επανέρχεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απογοήτευση για την Αγία Σοφία

Επανέρχεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με μια νέα δήλωση για την Αγία Σοφία στην ιστοσελίδα Hellas Journal και ζητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας να διασφαλίσει την προσβασιμότητα σε όλους και να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτηρίου.

«Όπως είπαμε προηγουμένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απογοητευμένες από την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

Η Αγία Σοφία αποτελεί μαρτυρία όχι μόνο της θρησκευτικής έκφρασης, αλλά και της καλλιτεχνικής και τεχνικής ιδιοφυΐας. Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεσμεύτηκε να διατηρήσει και να προβάλλει την ιστορική θρησκευτική εικονογραφία της Αγίας Σοφίας και να διασφαλίσει την προσβασιμότητα χωρίς εμπόδια σε όλους τους επισκέπτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτηρίου και την αξεπέραστη ικανότητά της – τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο – να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ εκείνων των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Επανέρχεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απογοήτευση για την Αγία Σοφία"

Θεσσαλονίκη: Πορεία για την Αγία Σοφία - Έκαψαν την τουρκική σημαία

Πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησαν  μέλη του Ιερού Λόχου και άλλων οργανώσεων, τα οποία πραγματοποιούσαν νωρίτερα συγκέντρωση έξω από τον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη, για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.
Μέλη του Ιερού Λόχου και άλλων οργανώσεων ξεκίνησαν από την πλατεία Αγίας Σοφίας και κινήθηκαν προς το τουρκικό προξενείο επί της Αγίου Δημητρίου.
Εκεί άτομα που συμμετείχαν στην πορεία άναψαν πυρσούς και έκαψαν την τουρκική σημαία.
Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο και στη συνέχεια επέστρεψαν με πορεία στο σημείο από όπου και ξεκίνησαν, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.
Δείτε τις φωτογραφίες και τα βίντεο του Thestival.gr:
Por-1.jpg
por-2.jpg
thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Πορεία για την Αγία Σοφία - Έκαψαν την τουρκική σημαία"

Καιρός αύριο: «Χτυπάει» 37άρια στην Αττική και… φύγατε για μπάνιο

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός στις περισσότερες περιοχές αύριο, Σάββατο 25.07.2020, σύμφωνα με την αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ.
Τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα βόρεια τοπικές βροχές και, κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας, σποραδικές καταιγίδες, αφού ο καιρός θα μας τα… χαλάσει σε κάποια σημεία.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις τοπικά στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει κατά τόπους στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός – Αναλυτικά η πρόβλεψη για ολόκληρη τη χώρα το Σάββατο 25.07.2020

Σε Αθήνα – Αττική
Αττική
Καιρός: Γενικά Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά μέχρι το μεσημέρι έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Στην Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Καιρός: Αρχικά αίθριος, όμως σταδιακά από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Αρχικά αίθριος, όμως σταδιακά από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και, κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας, σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Kαιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς, όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί τοπικά στο Ιόνιο 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στη Θεσσαλία και στα ορεινά των υπόλοιπων περιοχών και ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από νωρίς το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Kαιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 και στη νότια Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Aίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: «Χτυπάει» 37άρια στην Αττική και… φύγατε για μπάνιο"

Ο Ακάθιστος Ύμνος στη Μητρόπολη - Ιερώνυμος: Προσευχηθήκαμε να μην εξαπλωθεί η βαρβαρότητα

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος τέλεσε το βράδυ της Παρασκευής την Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στη Μητρόπολη Αθηνών, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα για την βαρβαρότητα που συντελείται κατά της Ορθοδοξίας από τους Τούρκους στην Αγιά Σοφιά.



Το ίδιο πραγματοποιήθηκε σε όλες τις εκκλησίες της Ελλάδας, οι οποίες από το πρωί χτυπούν πένθιμα τις καμπάνες και έχουν τις σημαίες μεσίστιες.

Στο μήνυμά του, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Ο μεγάλος ναός της Αγίας Σοφίας γίνεται άθυρμα στα χέρια ανθρώπων που, κατ’ επάγγελμα και διαχρονικά, ποδοπατούν το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τροφοδοτούν τη σκοτεινότερη μορφή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας για να εμπεδώσουν, όπως αυτοί νομίζουν, την κυριαρχία τους».

Ιερώνυμος: Απόψε προσευχηθήκαμε για να μην εξαπλωθεί η βαρβαρότητα

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά την ιερά ακολουθία δήλωσε: «Απόψε είναι μαζί μας όλος ο πολιτισμένος κόσμος. Υπάρχουν βέβαια και πολλοί μέσα σε αυτόν τον κόσμο που δεν ακούνε, που δεν βλέπουν, που δεν καταλαβαίνουν. Εμείς είμαστε ευτυχισμένοι που με τις ευαισθησίες της ψυχής μας θέλουμε να λέμε ότι είμαστε πολιτισμένοι και αγωνιζόμαστε για αυτόν τον πολιτισμό.

Απόψε προσευχηθήκαμε, αλλά το αίτημα μας δεν θα είναι μόνο σημερινό, αλλά και συνεχές, να μην εξαπλωθεί η βαρβαρότητα. Η βαρβαρότητα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος της εποχής μας και τα μάτια πολλών από μας είναι κλεισμένα. Αυτό που σημαδεύεται σήμερα και σημειώνεται, δηλαδή η προσβολή του πολιτισμού και η αναίδεια και η άρνηση της ανθρωπιάς είναι τα προβλήματα που πρέπει να μας απασχολούνε. Να ευχηθούμε λοιπόν η βαρβαρότητα να μην έχει συνέχεια".

Στη Μητρόπολη βρίσκονταν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικιλιας, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης και Ελίζα Βόζενμπεργκ, αλλά και ο βουλευτής με το κυβερνών κόμμα, Άγγελος Συρίγος.

kikilias1




kikilias2





5120418
5120420
5120403
Το «παρών» ωστόσο έδωσε και πλήθος πιστών, με πολλούς να παρακολουθούν την τελετή και άλλους να μπαίνουν στο ναό, να προσεύχονται και να αποχωρούν, προκειμένου να μην δημιουργηθεί συνωστισμός.

Στην Ακολουθία συγχοροστάτησαν οι επίσκοποι Ευρίπου Χρυσόστομος και Ωρεών Φιλόθεος, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ συμπροσεύχεται ο μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος.

5120420
5120421
5120416
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ακάθιστος Ύμνος στη Μητρόπολη - Ιερώνυμος: Προσευχηθήκαμε να μην εξαπλωθεί η βαρβαρότητα"

Και το ΕΚΑΒ στον Χαρδαλιά – Έτοιμο το νέο Υπουργείο Διαχείρισης Κρίσεων

Και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, το γνωστό ΕΚΑΒ, φαίνεται ότι τελικά θα περάσει στην αρμοδιότητα του υπό ίδρυση υπερυπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, το οποίο όπως έχει αποκαλύψει το astinomiko.gr, είναι στην τελική φάση για την ανακοίνωσή του, με Υπουργό βέβαια τον Νίκο Χαρδαλιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Κυβέρνηση κρίθηκε πως και τα ασθενοφόρα θα πρέπει να ενταχθούν στον ίδιο οργανισμό με την Πυροσβεστική, το 112 και την Πολιτική Προστασία, αφού -πέραν της καθημερινής μεταφοράς ασθενών και τραυματιών στα Νοσοκομεία- σε περιπτώσεις σοβαρών κρίσεων, όπως φυσικών καταστροφών και επιδημιών, αποτελούν βασικό πυλώνα του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της κρίσης. Κάτι που ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις ΗΠΑ, στην επιχειρησιακή λογική SAR (Safety And Rescue).
Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως φέτος, η Πολιτική Προστασία παράλληλα με την ενοικίαση πτητικών μέσων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών μέσω του ΝΑΤΟϊκου οργανισμού NAMSA (NATO Maintenance and Supply Agency), ζήτησε και την ενοικίαση έξι ειδικών αεροσκαφών διακομιδής ασθενών, τα οποία πρόκειται να παραληφθούν σταδιακά.
Στο μεταξύ στο νέο κτήριο της Πολιτικής Προστασίας στην λεωφόρο Κηφισιάς, όλα δείχνουν να είναι έτοιμα για την λειτουργία του «στρατηγείου» διαχείρισης κρίσεων και αυτό που μένει είναι η ολοκλήρωση της μεταφοράς του ΕΣΚΕ από το Χαλάνδρι και του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος από την οδό Μουρούζη.
Διαβάστε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του astinomiko.gr της 20ης Ιουνίου:
Σε περαιτέρω αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας και της αντιμετώπισης των μεγάλων κρίσεων στην χώρα, φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να προχωρήσει η Κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του astinomiko.gr είναι έτοιμο το πλαίσιο για την ίδρυση Υπουργείου Διαχείρισης Κρίσεων, με Υπουργό φυσικά τον Νίκο Χαρδαλιά, η οποία θα ανακοινωθεί είτε σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό μέσα στο καλοκαίρι, είτε ως μεμονωμένη αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος, εάν ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να μην προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό.
Οι πληροφορίες που έχουμε στην διάθεσή μας αναφέρουν ότι το νέο αυτό Υπουργείο θα στηρίζεται διαρθρωτικά στο σχέδιο για την λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας που συνέταξε ο Νίκος Χαρδαλιάς ως Γενικός Γραμματέας, και αναβαθμίζει την υπηρεσία αυτή με Διευθύνσεις σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, αλλά και δυνατότητες διαλειτουργικότητας όλων των υπηρεσιών που χρειάζεται να εμπλακούν στην διαχείριση κάποιας έκτακτης κρίσης, είτε αυτή είναι μια φυσική καταστροφή είτε μία υγειονομική επιδημία, όπως η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Το Υπουργείο Διαχείρισης Κρίσεων αναμένεται να ενταχθούν το Πυροσβεστικό Σώμα, το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων και το Κέντρο του 112, ενώ θα έχει και δύο Γενικές Γραμματείες, την ήδη υπάρχουσα Πολιτικής Προστασίας και μία ακόμη Διαχείρισης Κρίσεων.
Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς της ΓΓΠΠ και του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος από το κέντρο της Αθήνας, αλλά και του επιχειρησιακού ΣΕΚΥΠΣ από το Χαλάνδρι, στο επταώροφο κτήριο που είχε χρησιμοποιηθεί ως Ολυμπιακό Κέντρο Τύπου στην λεωφόρο Κηφισίας.
Το Κέντρο Επιχειρήσεων «στήνεται» σε έναν τεράστιο υπερσύγχρονο χώρο στο ημιυπόγειο, ενώ στις εγκαταστάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι θα παραμείνει το κέντρο του 112 και το «κλασσικό» κέντρο επικοινωνιών της Πυροσβεστικής, το 199.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του ως Γενικός Γραμματέας, ο Νίκος Χαρδαλιάς δεσμεύτηκε στον Πρωθυπουργό να μετατρέψει την ΓΓΠΠ από μια ισχνή γραφειοκρατική υπηρεσία, που εξαρτώνταν από το Πυροσβεστικό Σώμα, σε μια σύγχρονη επιχειρησιακή και συντονιστική μονάδα με δυνατότητες ανάπτυξης σχεδιασμών που θα περιλαμβάνουν όλους τους απαραίτητους φορείς, σε διάστημα δύο ετών.
Η πανδημία του κορωνοϊού όμως, ανάγκασε το σύστημα να λειτουργήσει άμεσα, να αποκαλύψει σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες τις αναγκαίες συνθήκες για την λειτουργία του, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η αναβάθμιση του από Γενική Γραμματεία σε Υφυπουργείο, που περιλαμβάνει εκτός της πολιτικής προστασίας την κατά πολύ ευρύτερη έννοια της διαχείρισης κρίσεων.
Φαίνεται ότι τελικά σε αυτή την λογική και με τα νέα δεδομένα που «προσέφερε» η αντιμετώπιση της πανδημίας, αποφασίστηκε η αυτονόμηση του μηχανισμού αυτού, αλλά και η ενίσχυσή του σε επίπεδο Υπουργείου Διαχείρισης Κρίσεων.
astinomiko
Διαβάστε Περισσότερα » "Και το ΕΚΑΒ στον Χαρδαλιά – Έτοιμο το νέο Υπουργείο Διαχείρισης Κρίσεων"

SOS από την Π. Προστασία: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο (χάρτης)

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει πολύ υψηλός και το Σάββατο 25 Ιουλίου, σε δύο περιφέρειες, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Ειδικότερα, στην κατηγορία κινδύνου 4 βρίσκονται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας).
Η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "SOS από την Π. Προστασία: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο (χάρτης)"

Μάχη με τις φλόγες σε Κορινθία και Ηλεία – 64 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά 64 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, ενώ συνολικά επιχείρησαν 1.028 πυροσβέστες, 331 οχήματα, 19 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ και περιοδικά τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε εξέλιξη βρίσκονται η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη 22 Ιουλίου στις Κεχριές Κορινθίας, με πολλές διάσπαρτες καύσεις. Συνολικά επιχειρούν 485 πυροσβέστες, 84 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, 8 ελικόπτερα και 8 αεροπλάνα. Για τον συντονισμό από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος και ένα ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. Συνδρομή παρέχουν, δύο ελικόπτερα του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στην περιοχή Γραμματικό Ηλείας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 119 πυροσβέστες, 34 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρο τμημάτων, 5 ελικόπτερα και δύο αεροπλάνα. Συνδρομή παρέχουν, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάχη με τις φλόγες σε Κορινθία και Ηλεία – 64 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο"

Τούρκοι προσκυνητές σπεύδουν στην Αγία Σοφία, οι ξένοι επενδυτές φεύγουν… τρέχοντας – Στοιχεία σοκ

Μαζική έξοδος των ξένων επενδυτών και εκροές ρεκόρ από την τουρκική αγορά ομολόγων - Το μερίδιο των ξένων στην τουρκική αγορά ομολόγων κατέρρευσε στο 5% αναφέρει η WSJ - Η τέλεια καταιγίδα ξεκινά

Διεθνείς επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων απέσυραν περισσότερα από 7 δισεκατομμύηρια δολάρια από την τουρκική αγορά ομολόγων το πρώτο εξάμηνο του έτους – η πιο βίαιη έξοδος ξένων επενδυτών στην ιστορία της γειτονικής χώρας, αναφέρει η Wall Street Journal.

Το μερίδιο των ξένων στα τουρκικά ομόλογα που είναι σε κυκλοφορία έχει καταρρεύσει από περίπου 33% το 2013, σε μόλις 5% σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

Τα τουρκικά ομόλογα δεν είναι πλέον ελκυστικά καθώς με εντολή Ερντογάν – και κόντρα στην οικονομική λογική της αγοράς – η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκια κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που μετατρέπει συνάλλαγμα σε λίρες για να αγοράσει τουρκικά ομόλογα χάνει αυτόματα χρήματα.

Ο Βίκτορ Σάμπο επικεφαλής επενδύσεων στην Aberdeen Standart Investments αναφέρει στη WSJ ότι οι επενδυτές δεν ασχολούνται καν πλέον με την τουρκική αγορά ομολόγων: «Ο τρόπος με τον οποίο φεύγουν από την Τουρκία δεν έχει προηγούμενο».

Η έξοδος των επενδυτών επιδεινώνει την κατάσταση της υπερχρεωμένης οικονομίας η οποία έχει εξάρτηση από το ξένο συνάλλαγμα. Η κρίση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει κατάρρευση στις εξαγωγές της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και τις τουριστικές αφίξεις. εξαφανίζοντας ουσιαστικά τα νέα έσοδα σε συνάλλαγμα.

Επιπλεόν για να σταματύσει την υποτίμηση του νομίσματος η Τουρκία έχει κάψει δισεκατομμύρια από τα περιορισμένα της συναλλαγματικά διαθέσιμα: Αγοράζοντας τουρκικές λίρες με σκληρό νόμισμα το τουρκικό καθεστώς αποπειράθηκε να συγκρατήσει την ισοτιμία.

Όταν τα διαθέσιμα τελείωσαν, το κράτος έβαλε χέρι στα διαθέσιμα των εμπορικών τραπεζών με υποχρεωτικό δανεισμό (με swaps), ζητώντας τους να καταθέσουν το συνάλλαγμά τους στην κεντρική τράπεζα της χώρας.

Επιπλέον εισήγαγε απαγορεύσεις και απαγορεύσεις στην εμπορία συναλλαγματος για τις ξένες τράπεζες αλλά και απαγορεύσεις για συγκεκριμένες αναλήψεις, επῖδεινώνοντας περαιτέρω τη διεθνή εμπορευσιμότητα του νομίσματος.

Παρ’όλα αυτά από την αρχή του χρόνου η τουρκική λίρα έχει χάσει το 13% της αξίας της και χρειάστηκε τη βοήθεια του Κατάρ (με το αζημίωτο) για να τη συγκρατήσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Η φούσκα του δανεισμού

Προσπαθώντας να αποφύγει το αναπόφευχτο ο Ερντογάν έχει πυροδοτήσει ένα δίχως προηγούμενο πάρτι δανεισμού, που έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη φούσκα της ιστορίας.

Αυτό όμως αυξάνει το ρίσκο στην περίπτωση που οι τουρκικές εμπορικές τράπεζες πάψουν να είναι σε θέση να δανείζονται συνάλλαγμα στις διεθνείς αγορές, κάτι που πολλοί αναλυτές λένε πως δε θα αργήσει να συμβεί με δεδομένη την ανορθόδοξη πολιτική του Ερντογάν.

Με τα ελλείμματα να διογκώνονται κάθε μήνα χωρίς τη δυνατότητα να καλυφθούν, το παραμικρό σοκ μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση της οικονομίας.

Το ρίσκο αυξάνεται από τις πολεμικές περιπέτειες της Τουρκίας σε περισσότερα μέτωπα από τις ΗΠΑ, πλέον, και οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγάλες για να τις απορροφήσουν οι πλούσιοι εναπομείναντες σύμμαχοι του Ερντογάν.

Για το λόγο αυτό η έξοδος των διεθνών επενδυτών δε θα ανασταφεί σύντομα, καθώς προτιμούν να παρατηρούν το επικίνδυνο παιχνίδι του Τούρκου ηγέτη από τις κερκίδες.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκοι προσκυνητές σπεύδουν στην Αγία Σοφία, οι ξένοι επενδυτές φεύγουν… τρέχοντας – Στοιχεία σοκ"

Ματθαιόπουλος: Αποσπασματικό το ηχητικό για το Μάτι – Θα ζητήσει πραγματογνωμοσύνη

Μέσω του δικηγόρου του Διαμαντή Μπασαρά, ο Βασίλης Ματθαιόπουλος παίρνει για πρώτη φορά θέση στα όσα ακούγονται στις ηχητικές συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο δικηγόρος του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «για το επίμαχο ηχητικό υλικό και για τη διαρροή αυτού, που ακόμη δεν του έχει επισήμως γνωστοποιηθεί, αφενός θα ζητήσει να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη και αφετέρου θα ασκήσει τα δικαιώματά του», ενώ εκφράζει τη λύπη του «για τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν στην κοινή γνώμη και, κυρίως, στις οικογένειες των θυμάτων από τη διαρροή του σχετικού προφανώς αποσπασματικού ηχητικού υλικού».

Αναλυτικά η δήλωση του δικηγόρου Διαμαντή Μπασαρά:

Αναφορικώς με όσα εσχάτως έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο εντολέας μου διευκρινίζει ότι δεν δέχθηκε καμία παρέμβαση και ο ίδιος ουδέποτε παρενέβη στο έργο του διορισθέντος πραγματογνώμονα στην υπόθεση της πυρκαϊάς στο Μάτι.

Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από τους ίδιους τους ισχυρισμούς του πραγματογνώμονα, που κατέθεσε ότι η δήθεν παρέμβαση έλαβε χώρα την 21-9-2018, χρόνο στον οποίο ήδη είχε ολοκληρώσει το πόρισμά του, που παρεδόθη μετά από δυο ημέρες στον Εισαγγελέα. Για το επίμαχο ηχητικό υλικό και για τη διαρροή αυτού, που ακόμη δεν του έχει επισήμως γνωστοποιηθεί, αφενός θα ζητήσει να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη και αφετέρου θα ασκήσει τα δικαιώματά του.

Τέλος, ο εντολέας μου, δυο χρόνια μετά τα τραγικά συμβάντα στο Μάτι, εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του για τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν στην κοινή γνώμη και, κυρίως, στις οικογένειες των θυμάτων από τη διαρροή του σχετικού προφανώς αποσπασματικού ηχητικού υλικού. Επί τριάντα τρία (33) έτη υπηρέτησε με αφοσίωση και αυταπάρνηση το Πυροσβεστικό Σώμα και στην συγκεκριμένη πυρκαϊά έπραξε ό, τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να διαφυλαχθούν οι ζωές και οι περιουσίες των πολιτών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων του ως τότε Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ματθαιόπουλος: Αποσπασματικό το ηχητικό για το Μάτι – Θα ζητήσει πραγματογνωμοσύνη"

Κορωνοϊός: 26 νέα κρούσματα - Τα 10 «εισαγόμενα»

ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 26 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4135, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες αφορά άνδρες.

Αναλυτικότερα:

- έξι (6) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- τέσσερα (4) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

- οκτώ (8) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- πέντε (5) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,

- ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,

Από το σύνολο των κρουσμώτων, τα 1155 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 2086 (50.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

exelixi24


Συνολικά, 8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 1 (12.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

diaspora24


Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 201 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 26 νέα κρούσματα - Τα 10 «εισαγόμενα»"

Χυδαία “επίθεση” κι από Βελόπουλο σε Αντετοκούνμπο: “Έλληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι” (pic)

Μετά το ρατσιστικό παραλήρημα από τον καθηγητή του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Καλέμης, κατά του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο διεθνής Έλληνας αθλητής δέχθηκε “επίθεση” μέσω twitter και από τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μίλησε στις ΗΠΑ για τις διακρίσεις μεταξύ λευκών και μαύρων και στην Ελλάδα, όπως αυτός τις έζησε στα χρόνια που μεγάλωνε στη χώρα μας, γεγονός που φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει μια συγκεκριμένη μερίδα Ελλήνων.
Ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος έκανε σχετική ανάρτηση στο twitter, γράφοντας χαρακτηριστικά: “Είπαμε: Έλληνας γεννιέσαι, φιλέλληνας (Μπορείς να αγαπάς την Ελλάδα περισσότερο από κάποιους μισέλληνες ΜΚΟ κλπ) γίνεσαι αλλά μέχρι εκεί! Απόδειξη; Αντετοκούνμπο: Η Ελλάδα είναι χώρα λευκών, δύσκολη η ζωή κάποιου με το χρώμα του δικού μου δέρματος”.
Η ανάρτηση του Βελόπουλου
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Χυδαία “επίθεση” κι από Βελόπουλο σε Αντετοκούνμπο: “Έλληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι” (pic)"

Μνήμες του 2007 ξυπνούν στην Ηλεία – Εικόνες από την μεγάλη φωτιά

Μαίνεται η μάχη με τις φλόγες που δίνουν οι πυροσβέστες μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Γραμματικό Λαντζοΐου και γρήγορα επεκτάθηκε. Αυτή την ώρα, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή από Γραμματικό προς Χελιδόνι και Πουρνάρι. Η φωτιά είναι πολύ κοντά σε χωριά. Πιο συγκεκριμένα απειλούνται τα χωριά Χελιδόνι, Καυκανιά και Πουρνάρι, ενώ ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας είναι έτοιμος για να πραγματοποιήσει εκκένωση τους, αν χρειαστεί.
Εικόνες και βίντεο
patrisnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μνήμες του 2007 ξυπνούν στην Ηλεία – Εικόνες από την μεγάλη φωτιά"

Χιλιάδες μουσουλμάνοι στην Αγία Σοφία - Με ύφος σουλτάνου ο Ερντογάν

Χιλιάδες Τούρκοι συγκεντρώθηκαν στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, νωρίς το πρωί της Παρασκευής για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο χώρο, από τότε που ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τζαμί το μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
DEMIRÖREN HABER AJANSI

 

Πλήθος αστυνομικών ήταν παρόντες σε όλη την περιοχή για να διατηρηθεί η ασφάλεια και οι πιστοί μουσουλμάνοι προσκυνητές έμπαιναν στην Αγία Σοφία φορώντας μάσκες προσώπου ή κάθονταν έξω σε χαλιά προσευχής στην πλατεία Sultanahmet.
REUTERS/MURAD SEZER
Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού λήφθησαν μέτρα, καθώς υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ενώ θα γίνεται έλεγχος σε 11 διαφορετικά σημεία.
VIA REUTERS/MURAT CET NMUHURDAR/PPO
Με ύφος σουλτάνου ο Ερντογάν στην Αγία Σοφία
Λίγα λεπτά μετά τις δώδεκα το μεσημέρι, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από τους πλέον υψηλόβαθμους υπουργούς του, μπήκαν στην Αγία Σοφία φορώντας λευκές μάσκες για την προστασία τους από τον Covid-19, επευφημούμενος από τη «λαοθάλασσα» που είχε  συρρεύσει έξω από την Μεγάλη Εκκλησία. Με ύφος σουλτάνου πήρε τη θέση του στην πρώτη σειρά και γονάτισε πάνω σε γαλάζια χαλιά κατά την έναρξη μιας τελετής που σημαδεύει την επιστροφή της μουσουλμανικής λατρείας στο μνημείο.
ReutersBBC, ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Χιλιάδες μουσουλμάνοι στην Αγία Σοφία - Με ύφος σουλτάνου ο Ερντογάν"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news