facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Σύνοδος Κορυφής: Η νέα πρόταση Μισέλ

Επιχορηγήσεις ύψους 390 δισ. ευρώ και δάνεια 360 δισ. προτείνει στη νέα συμβιβαστική του πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Η πρόταση, που αναμενόταν αρχικά να δοθεί στις 4 το απόγευμα τοπική ώρα, καθυστέρησε μέχρι τις 7 η ώρα.

Το Ταμείο προτείνεται (όπως και στην προηγούμενη πρόταση Μισέλ) να είναι τριετές (δεσμεύσεις πόρων 2021-3), με πληρωμές έως και το 2026. Το βασικό εργαλείο, το Recovery and Resilience Facility, αυξάνεται στα 672,5 δισ. ευρώ (από 560 δισ. στην πρόταση της Κομισιόν και 625 στη συμβιβαστική πρόταση Μισέλ του Σαββάτου), με 360 δισ. επιχορηγήσεις και 312,5 δισ. δάνεια. Το React EU (συμπλήρωμα Συνοχής) μειώνεται στα 47,5 δισ. ευρώ, το συμπλήρωμα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης συρρικνώνεται δραστικά από 32,5 σε 10 δισ. ευρώ, ενώ περικόπτονται επίσης οι επιπλέον πόροι για το Horizon Europe, το InvestEU, την αγροτική ανάπτυξη και την πολιτική γειτονίας και περιφερειακής αρωγής και καταργούνται το EU4Health και το Εργαλείο Φερεγγυότητας.

Στο θέμα της διακυβέρνησης, προτείνεται (όπως και πριν) η Κομισιόν να εξετάζει για περίοδο δύο μηνών τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που θα καταθέτει κάθε κράτος-μέλος. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ψηφίζει επί της εισήγησης της Επιτροπής, με την απόφαση να λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία. Μετά από δύο ακόμα μήνες, η Κομισιόν θα κρίνει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση, κατόπιν γνωμοδότησης της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής της Ενωσης (όργανο που αποτελείται από ανώτερους υπαλλήλους των εθνικών διοικήσεων και των κεντρικών τραπεζών, της ΕΚΤ και της Επιτροπής). Στην «έκτακτη» περίπτωση που ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη διαφωνούν ότι το εθνικό πρόγραμμα πληροί τις προϋποθέσεις και τα ορόσημα, το ζήτημα θα παραπέμπεται στο Συμβούλιο και οι πόροι δεν θα εκταμιεύονται έως ότου το Συμβούλιο «θα έχει συζητήσει αποφασιστικά το θέμα» - αλλά εντός περιόδου τριών μηνών.

Ο δανεισμός της Επιτροπής για τη χρηματοδότηση του Next Generation EU πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2026 και η αποπληρωμή ως το τέλος του 2058.

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-7 παραμένει στα 1,074 τρισ. ευρώ (η προ Συνόδου πρόταση Μισέλ), με 5 δισ. εκτός οροφής για το Αποθεματικό Ταμείο του Brexit. Αυξάνονται θεαματικά, ακόμα περισσότερο και από τη συμβιβαστική πρόταση του Σαββάτου, οι «επιστροφές» (rebates) για τους «φειδωλούς»: από 197 εκατ. (πρόταση προ Συνόδου) σε 322 εκατ. ετησίως για τη Δανία, από 1,576 δισ. σε 1,921 δισ. για την Ολλανδία, από 237 σε 565 εκατ. για την Αυστρία και από 798 εκατ. σε 1,069 δισ. για τη Σουηδία. Το ποσό για τη Γερμανία μένει το ίδιο – η οποία κατά τρόπον επιχειρεί να εξαγοράσει έτσι τη συναίνεση των μέχρι πρότινος δορυφόρων της στο Βορρά.

Διατηρείται επίσης ο στόχος να κατευθυνθεί το 30% των συνολικών δαπανών (ΠΔΠ συν Ταμείο Ανάκαμψης) σε προγράμματα και επενδύσεις που συνδέονται με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σχετικά με τους Ίδιους Πόρους, προτείνεται (όπως και πριν) να ισχύσει το τέλος στο πλαστικό από 1.1.2021 και στις αρχές του νέου έτους η Κομισιόν να καταθέσει προτάσεις για ψηφιακό φόρο και τη διασυνοριακή προσαρμογή άνθρακα.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνοδος Κορυφής: Η νέα πρόταση Μισέλ"

Μάτι -ηχητικά «Καθημερινής»: Εμπλεκόμενος και αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου

Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου εκλεγμένος με τον Παναγιώτη Νίκα είναι ο Βασίλης Καπέλιος για τον οποίο στο δημοσίευμα της «Καθημερινής» τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος, ισχυρίζεται ότι το 2017 ως αρχηγός της Πυροσβεστικής έπαιξε «παιχνίδια» με τις φωτιές στα Κύθηρα και τη Μάνη για να «καθαρίσει» τον υπαρχηγό του!

Συγκεκριμένα στην συνομιλία του Β. Ματθαιόπουλου με τον εμπειρογνώμονα της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσο, ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής ακούγεται να λέει: «Θα πούνε στην πρώτη φωτιά μη του σηκώνεις και τίποτα… Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπέλιο (τότε αρχηγός της πυροσβεστικής) – Βασιλειάδη (τότε υπαρχηγός της πυροσβεστικής). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους Εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά», προσθέτει.

Ο ίδιος, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Καπέλιος απειλεί με μηνύσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αγανακτώ .Είναι δυνατόν να κάψω την Ελλάδα. Ολόκληρος αρχηγός δηλαδή να κάνω τέτοιο πράμα για να ξεφορτωθώ και να αποστρατεύσω τον υπαρχηγό του Σώματος; Μπορώ να τα αποδείξω αυτά που έκανα και λέω. Υπάρχει ημερολόγιο στο συντονιστικό κέντρο για το πόσα εναέρια μέσα δόθηκαν τότε στην Πυροσβεστική για να σβήσουν οι δύο μεγάλες πυρκαγιές και μάλιστα είχα στη διάθεσή μου μόνο τρία βαρέου τύπου αεροσκάφη που μπορούσα να στείλω γιατί τα περισσότερα ενοικιάστηκαν από τον Αύγουστο και μετά. Αυτά που ακούγονται, είναι απίστευτα. Να αφήσω τη χώρα ακάλυπτη; Να αφήσω ανθρώπινες ζωές ακάλυπτες για μια προσωπική κόντρα; Αν είναι δυνατόν! Αυτά είναι ανυπόστατα! Είναι τερατώδη! Τα είπε ο Ματθαιόπουλος για να πείσει τον Λιότσο», καταλήγει ο κ. Καπέλιος.

Κάλυψη Νίκα στον αντιπεριφερειάρχη

Το θέμα, σύμφωνα με το anagnostis.org ετέθη στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο εμμέσως πλην σαφώς από την πρώην θεματική αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου, η οποία με δεδομένο ότι ο Β. Καπέλιος είναι αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, εκλεγμένος με την παράταξη Νίκα, ζήτησε να δοθεί απάντηση αν αυτές οι ηχογραφήσεις είναι γνήσιες και τι ακριβώς έχει γίνει.

Ο κ. Νίκας, λαμβάνοντας τον λόγο, είπε ότι ο ίδιος ζήτησε από τον κ. Καπέλιο να μην τοποθετηθεί. Και ακολούθως, είπε ότι «Η ευθύνη είναι δική μας σε ό,τι συμβαίνει στη δημόσια διοίκηση. Στο Μάτι συνέβη κάτι το συντριπτικό, σε μια ανοργάνωτη χώρα. Είναι αποτέλεσμα μιας ανοργάνωτης χώρας τα γεγονότα στο Μάτι. Φταίνε τα πάντα, τα πάντα όλα. Εγώ δικαστής δεν είμαι. Δεν συγκρίνεται το Μάτι με τα Κύθηρα ή με τη Μάνη. Και δεν υπάρχει περίπτωση ένας Έλληνας αξιωματικός για ένα αστέρι ή οτιδήποτε, να πει »κάψτε το νησί». Σε αυτή την εποχή της ανθρωποφαγίας, ας μείνουμε όρθιοι. Το Μάτι και οι 102 άνθρωποι είναι το μείζον. Βεβαίως χάθηκαν περιουσίες στη Μάνη και στα Κύθηρα. Αλλά οι περιουσίες ξαναγίνονται, ο άνθρωπος δεν ξαναγίνεται. Η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί. Στοχεύονται άνθρωποι, έχουμε μετατραπεί σε ένα απέραντο δικαστήριο».

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης: «Ας έχουμε την πεποίθηση ότι κανένας Έλληνας αξιωματικός δεν θέλει να καταστραφεί το Σύμπαν για να λάμψει αυτός».

Η κυρία Νικολάκου δήλωσε ότι έμεινε απολύτως ικανοποιημένη από την απάντηση του κ. Νίκα σε ό,τι αφορά στους Έλληνες αξιωματικούς και για την τόλμη του να αμφισβητήσει ευθέως όλο αυτό το «πανηγύρι» που γίνεται από την κυβέρνηση για τους Έλληνες αξιωματικούς, διότι, όπως είπε, «με κάθε κυβέρνηση, τους Έλληνες αξιωματικούς τους τιμούμε και δεν τους αμφισβητούμε».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάτι -ηχητικά «Καθημερινής»: Εμπλεκόμενος και αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου"

Πελόζι κατά Τουρκίας: Κανένα άλλοθι για την παραβατική της συμπεριφορά

Η στρατηγική θέση της Τουρκίας δεν μπορεί να συνιστά άλλοθι για την ανοχή παραβατικής συμπεριφοράς, που αντιβαίνει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου υπογράμμισε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην διαδικτυακή εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), με αφορμή την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

«Έχω πει σχετικά με τις πολλές και διαφορετικές προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει με την Τουρκία, ότι η στρατηγική της θέση δεν της δίνει άδεια να εισβάλει, να εκριζώνει (κοινότητες), να σκοτώνει και άδεια παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα λογοδοτήσει», τόνισε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής.

Η Νάνσι Πελόζι σημείωσε ότι η διχοτόμηση της Κύπρου εξακολουθεί να προκαλεί τη συνείδηση όλου του κόσμου για 46 ολόκληρα χρόνια. Αν και αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα στο οποίο δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, η κ. Πελόσι υποστήριξε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για μια ισορροπημένη επανένωση, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες όλων των κατοίκων της Κύπρου.

«Ως ένα μακροχρόνιο μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας στο Κογκρέσο, μπορώ να σας πω ότι η δίκαιη επανένωση της Κύπρου έχει υπάρξει κορυφαία προτεραιότητα για πολλούς από εμάς σε διακομματικό επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στήριξη για το East Med Act

Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το East Med Act (Νόμος για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο) ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Όπως εξήγησε, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ, της Ελλάδας, του Ισραήλ, και της Κύπρου, με στόχο την συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και την προώθηση της αμοιβαίας ασφάλειας και ευημερίας.

«Είμαστε ευτυχείς που το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2021, οικοδομεί πάνω στη βάση αυτού του νόμου, προσφέροντας 2 εκατομμύρια δολάρια για συνεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ», επισήμανε η κ. Πελόζι.

Συνοψίζοντας τη θέση των Δημοκρατικών, η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής είπε ότι στηρίζουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας λύσης που θα καθιστά την Τουρκία υπόλογη για την παράνομη κατοχή και θα βάλει ένα τέλος σε αυτή την αδικία.

Τέλος, εκφράστηκε με εγκωμιαστικά σχόλια για το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ευχόμενη να πραγματοποιήσει σύντομα την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, η οποία είχε αναβληθεί τον Μάιο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση μνήμης μίλησαν επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, ο συμπρόεδρος της Ελληνοαμερικανοϊσραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο, βουλευτής Τεντ Ντόιτς, ο βουλευτής Κρις Σμιθ και o διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής (AJC) Ντέιβιντ Χάρις.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ με τους Άντι και Μάικ Μανάτος, ενώ χαιρετισμούς απηυθύναν οι πρόεδρος της AHEPA, Γιώργος Χωριάτης, του AHI Νίκος Λαρυγγάκης, της Ομοσπονδίας Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων Κυριάκος Παπαστυλιανού κι ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πελόζι κατά Τουρκίας: Κανένα άλλοθι για την παραβατική της συμπεριφορά"

Καιρός: «Βράζει» αύριο η Αττική -Πού θα φτάσει η θερμοκρασία

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός την Τρίτη, ωστόσο στην Αττική ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει μέχρι και τους 34 βαθμούς Κελσίου.

Γενικότερα, οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Ιόνιο τοπικά 6 και στο Αιγαίο από το μεσημέρι τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ηπειρωτικά κυρίως της δυτικής χώρας.

Αναλυτικά η πρόβλεψη του καιρού από την ΕΜΥ:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6, γρήγορα 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 και στη νότια Κρήτη έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Aίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι-βορειοδυτικοί 4 μποφόρ, γρήγορα μεταβλητοί ασθενείς.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: «Βράζει» αύριο η Αττική -Πού θα φτάσει η θερμοκρασία"

Αίγυπτος: H Βουλή άναψε το πράσινο φως για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη

Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε σήμερα το απόγευμα την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό για την καταπολέμηση «εγκληματικών πολιτοφυλακών» και «ξένων τρομοκρατικών ομάδων» σε ένα «δυτικό μέτωπο» - σε μια καταφανή αναφορά στη δυτική γείτονα Λιβύη.

Όπως τονίζει η απόφαση, τα αιγυπτιακά στρατεύματα θα υπερασπιστούν την εθνική ασφάλεια. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η Βουλή διόρθωσε μια προηγούμενη ανακοίνωση που αναφερόταν σε ένα «αραβικό», και όχι ένα «δυτικό» μέτωπο.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας του Κατάρ συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του και τον υπουργό Εσωτερικών της Λιβύης για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε το καταριανό υπουργείο. Το Κατάρ και η Αίγυπτος βρίσκονται σε αντίπαλες πλευρές μιας περιφερειακής διαμάχης, μαζί με τρεις χώρες του Κόλπου.

Συνομιλία Τραμπ - Σίσι

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν σήμερα για την ανάγκη διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και την αποφυγή κλιμάκωσης μεταξύ των δυνάμεων που πολεμούν εκεί, ανέφερε η προεδρία της Αιγύπτου.

Σίσι και Τραμπ συνομίλησαν τηλεφωνικώς καθώς το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ξεκίνησε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Αλί Αμπντελαάλ σε δημοσιογράφους, χωρίς να δώσει όμως πολλές λεπτομέρειες.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε την περασμένη εβδομάδα το Κάιρο δεν θα παραμείνει αδρανές απέναντι σε αυτό που χαρακτήρισε ως απειλή για την ασφάλεια της Αιγύπτου και της Λιβύης. Είχε χαρακτηρίσει μάλιστα «κόκκινη γραμμή» για το Κάιρο οποιαδήποτε επίθεση στη Σύρτη. 

Η Αίγυπτος ανησυχεί για την αστάθεια στη Λιβύη και για την υποστήριξη της Τουρκίας στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη, της οποίας οι μαχητές έχουν μετακινηθεί πιο κοντά στην κεντρική πόλη Σύρτη με την ελπίδα να την ανακτήσουν από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ.

Η Σύρτη αποτελεί πύλη προς τα λιμάνια εξαγωγής πετρελαίου που κατέχει ο LNA και ο Σίσι τον περασμένο μήνα κήρυξε το μέτωπο της Σύρτης κόκκινη γραμμή για την Αίγυπτο, η οποία στηρίζει τον Χάφταρ μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία.

Η τουρκική υποστήριξη προς τις δυνάμεις της Τρίπολης ανάγκασε τον LNA να εγκαταλείψει την 14μηνη επίθεσή του στην λιβυκή πρωτεύουσα, μια οπισθοχώρηση στο σχέδιο Χάφταρ για βίαιη ενοποίηση της χώρας.

Μια μεγάλη κλιμάκωση στη Λιβύη ενέχει τον κίνδυνο να πυροδοτήσει μια άμεση σύγκρουση μεταξύ των ξένων δυνάμεων που στέλνουν όπλα και μαχητές κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων.

Οι πρόεδροι Αιγύπτου και ΗΠΑ συζήτησαν επίσης το σχεδιαζόμενο φράγμα του Γαλάζιου Νείλου της Αιθιοπίας, τόνισε η αιγυπτιακή προεδρία. Το Κάιρο ανησυχεί ότι η Αιθιοπία θα αρχίσει να γεμίζει το φράγμα χωρίς μια συμφωνία με το Κάιρο και το Σουδάν, τα οποία θα επηρεαστούν επίσης.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίγυπτος: H Βουλή άναψε το πράσινο φως για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη"

Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Άνδρο και Ωραιόκαστρο – 47 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Σε 47 ανήλθαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε όλη την Ελλάδα, από χθες (19 Ιουλίου) στις 19:00 έως την ίδια ώρα απόψε.

Συνολικά επιχείρησαν 391 πυροσβέστες, με 154 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, με την συνδρομή εθελοντών πυροσβεστών, υδροφόρων, καθώς και μηχανημάτων έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Σημειώνεται, επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Δεν κινδυνεύουν οικισμοί στην Άνδρο

Καλύτερη είναι, πλέον, η εικόνα της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε χορτολιβαδική περιοχή, στο Κόρθι της Άνδρου, ενώ, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, δεν ελλοχεύει κίνδυνος για οικισμούς που βρίσκονται κοντά στα σημεία της φωτιάς. Αυτήν την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 14 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ μόλις νύχτωσε αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα.

Ελεγχόμενη η φωτιά στο Ωραιόκαστρο

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σε αλσύλλιο στα όρια του οικισμού Γαλήνη, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η πυρκαγιά ήταν κοντά στις κατοικίες, αλλά δεν τις απείλησε.

Η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είχε ως αποτέλεσμα η πυρκαγιά να τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο. Για την κατάσβεση επιχείρησαν 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα, καθώς και ένα ελικόπτερο.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Άνδρο και Ωραιόκαστρο – 47 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο"

Κορωνοϊός: 11 νέα κρούσματα - Τα πέντε «εισαγόμενα»

Μόλις 11 νέα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκ των οποίων τα 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι 4012, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.

Αναλυτικότερα:

- δυο (2) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

- τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου 

Από τα κρούσματα 1112 (27.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2051 (51.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

xartis


12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (16.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 

124 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένος θάνατο και 195 θανάτους συνολικά στη χώρα. Εκ των θανόντων 63 (32.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.



krousmata-thanatoi


Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε και για τον θάνατο ενός άνδρα 71 ετών, που κατέληξε στις 6 Ιουλίου 2020 και δεν είχε καταχωρηθεί στη λίστα των νεκρών από τις επιπλοκές του κορωνοϊού. Ο 71χρονος, με υποκείμενα νοσήματα, είχε βρεθεί θετικός στον Covid-19 στο νοσοκομείο Άρτας στις 15 Μαρτίου 2020 και διακομίσθηκε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου και νοσηλεύτηκε διασωληνωμένος στη ΜΕΘ.

Ο συνολικών αριθμός των νεκρών με Covid-19 γίνεται 196 αν καταμετρηθεί ο θάνατος αυτός.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 413760 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 6172 (1.5%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

deigmata_2

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 11 νέα κρούσματα - Τα πέντε «εισαγόμενα»"

Πυρκαγιά στο Μάτι: «Με απείλησε προκαλώντας μου φόβο» – Τι αναφέρει ο πραγματογνώμονας στη μήνυσή του

Τις απειλές που, όπως υποστηρίζει, δέχτηκε προκειμένου να συντάξει ψευδή πραγματογνωμοσύνη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι καταγράφει στην μήνυση που κατέθεσε σήμερα ο αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτριος Λιότσιος.

Ο κ. Λιότσιος στρέφεται σε βάρος του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλειου Ματθαιόπουλου και κατά παντός άλλου υπευθύνου ζητώντας να ασκηθεί δίωξη για το αδίκημα της απόπειρας παράνομης βίας .

Στη μήνυση η οποία αριθμεί 20 σελίδες αποτυπώνεται η καταγεγραμμένη συνομιλία με τον τότε αρχηγό ΠΣ, αλλά και το κλίμα που επικρατούσε πριν την συνάντηση του πραγματογνώμονα μαζί του.

«Μοναδική επιδίωξη του ήταν ο εξαναγκασμός μου, υπό την ιδιότητα μου ως διορισθέντα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών δικαστικού πραγματογνώμονα με εντολή την διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών της φονικής πυρκαγιάς της 23 .7.2018 δια απειλών παράνομων πράξεων, να συντάξω και να υποβάλλω ενώπιον των αρμοδίων ανακριτικών αρχών ψευδή πραγματογνωμοσύνη , ήτοι αντίθετη προς την αντικειμενική επιστημονική αλήθεια» αναφέρει ο μηνυτής ο οποίος κάνει λόγο για «παράνομα εκβιαστικά μέσα» και προσπάθεια συσκότισης από τον τότε υπαρχηγό επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος με στόχο, όπως αναφέρει «την συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών που τον βαρύνουν υπό την ιδιότητα του τότε… καθώς και των ευθυνών οποιουδήποτε άλλου προσώπου».
Όπως ο μηνυτής περιγράφει από την αρχή της έρευνας δέχθηκε όχληση από τον τότε Αρχηγό του Σώματος.

«Ξεκίνησα την αναγκαία έρευνα μου στέλνοντας παράλληλα αιτήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές για χορήγηση των απαιτούμενων στοιχείων. Ο μηνυόμενος όμως, ενημερώθηκε για τις ενέργειες μου, καθώς και για το περιεχόμενο της εντολής που είχα λάβει από την εισαγγελέα και αντέδρασε έντονα, λέγοντας μου χαρακτηριστικά:

«Τι μαλ... είναι αυτές που ζητάς; Κάνε τον μαλ...», προφανώς ενοχλημένος, επειδή ζητούσα έγγραφα τα οποία θα συνέβαλαν στην αποκάλυψη της αλήθειας και των πραγματικών υπαίτιων της φονικής πυρκαγιάς» αναφέρει και επικαλείται συνάντηση, στις 20 Αυγούστου, που είχε με τον κ. Ματθαιόπουλο κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως υποστηρίζει, εκείνος εξαπέλυσε απειλές σε βάρος του «με μοναδικό σκοπό να με εξαναγκάσει να διεξάγω πλημμελή έρευνα» σχετικά με τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς και στη συνέχει «να υποβάλλω ελλιπή και ψευδή πραγματογνωμοσύνη».

«Με απείλησε προκαλώντας μου φόβο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο μηνυτής υπογραμμίζοντας πως έφτασε στο σημείο να τον απειλήσει με δυσμενή μετάθεση καθώς και με «κατασκευή ποινικών ευθυνών σε βάρος μου αν δεν ενδώσω στους εκβιασμούς του».

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο τότε προϊστάμενος του μίλησε και για συγκεκριμένα περιστατικά που άφησαν αβοήθητους συναδέλφους του για εκδικητικούς λόγους «ενώ είχαν τη δυνατότητα να συνδράμουν και να περιορίσουν καταστροφικές πυρκαγιές».

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ο τότε αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος φέρεται να ανέφερε δύο συγκεκριμένα παραδείγματα πυρκαγιών σε Μάνη και Κύθηρα.

«Είναι εγκληματικό αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος να με απειλεί ότι αν βρεθώ στη Σάμο ή οπουδήποτε αλλού, σε περίπτωση πυρκαγιάς δε θα μου στείλει εναέρια μέσα με συνέπεια ενδεχομένως την απώλεια ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, λόγω του ότι δεν θα έχω συμμορφωθεί με τη θέλησή του» τονίζει και συνεχίζοντας, κάνει λόγο για τα παραδείγματα των πυρκαγιών σε Μάνη και Κύθηρα αναφέροντας τα ονόματα του πρώην αρχηγού του ΠΣ κ. Καπέλιου και του πρώην υπαρχηγού επιχειρήσεων του ΠΣ κ. Βασιλειάδη λέγοντας ότι ο πρώτος δεν έστειλε εναέρια μέσα στον δεύτερο «με αποτέλεσμα να προκληθούν ανυπολόγιστες καταστροφές σε περιουσίες πολιτών, μη γνωρίζοντας αν υπήρχε τραυματισμός ή απώλεια ανθρώπινης ζωής».

Στη μήνυση γίνεται λόγος για ξεκάθαρη προτροπή εξαπάτησης του εισαγγελέα, με τον πραγματογνώμονα να αναφέρει: «Υπερβαίνοντας κάθε μέτρο με εκφοβίζει και με απειλεί ευθέως κατ επανάληψή λέγοντας: «Κοίτα πια έχουν και πια δεν έχουν και θάψτα, βγάλε την ουρά σου απέξω».

Πάντως, εισαγγελικές πηγές ανέφεραν πως ο κ. Λιόντος στην πολυσέλιδη πραγματογνωμοσύνη, που παρέδωσε στις αρμόδιες αρχές τον Σεπτέμβριο του 2018, δεν έκανε καμία αναφορά σε πιέσεις και προσπάθεια συσκότισης τα έρευνας στην φονική φωτιά και ενώ περιγράφει αναλυτικά τα τραγικά λάθη, τις αμέλειες και την ασυνεννοησία των αρμοδίων αρχών, δεν κατονομάζει κανένα πρόσωπο.
Μάλιστα, λίγες ημέρες αργότερα, ο πραγματογνώμονας φέρεται να απέστειλε επιστολή στον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίο που ήταν επικεφαλής της έρευνας, δηλώνοντας στη διάθεση της δικαιοσύνης και ευχαριστώντας από καρδιάς για την πολύτιμη υποστήριξη που του παρείχε, σε όλη τη μοναχική του πορεία το διάστημα αυτό, κόντρα σε όλο το σύστημα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μια ημέρα πριν την άσκηση των ποινικών διώξεων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στις 3 Μαρτίου 2019, ο κ. Λιότσιος, κατήγγειλε σε μήνυση που κατέθεσε στην Εισαγγελία, ότι είχε γίνει στόχος δολιοφθοράς όταν άγνωστοι είχαν βγάλει την αλυσίδα κίνησης από το μοτοσυκλέτα του «εξαιτίας της οποίας κινδύνευσε η ζωή του».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιά στο Μάτι: «Με απείλησε προκαλώντας μου φόβο» – Τι αναφέρει ο πραγματογνώμονας στη μήνυσή του"

Μαίνεται ο «πόλεμος» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι με «βαριές» κουβέντες

Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις της Καθημερινής για την υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλες εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στα… χαρακώματα με νέο “γύρο” αντιπαράθεσης μέσω ανακοινώσεων.

Την αρχή έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για «αντιπερασπισμούς» και «πολιτική τυμβωρυχία με την τραγωδία στο Μάτι».

Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ

«Σε δηλώσεις του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το κλίμα στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2019, ο κ. Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός πλέον, χαρακτήρισε “διαφορετική” την πυρκαγιά στο Μάτι και την απέδωσε σε “ακραία καιρικά φαινόμενα, απευθείας συνέπεια της κλιματικής αλλαγής”. Εντός συνόρων, ωστόσο, συνεχίζει να κάνει πολιτική εκμεταλλευόμενος την τραγωδία», σημειώνει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχρισε ΓΓ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, κ. Τσουβάλα, τον οποίον ως αντιπολίτευση κατηγορούσε για τις ευθύνες του σχετικά με το Μάτι και τον οποίον είχε αποπέμψει ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός ακριβώς για αυτές τις ευθύνες» και ότι αναβάθμισε σε υποστράτηγο της Πυροσβεστικής τον επιχειρησιακό επικεφαλής στο Μάτι, τον οποίο είχε καταγγείλει με σφοδρότητα».

Προσθέτει, δε: «Μετά από όλα αυτά και ενώ εδώ και 4 μήνες έχει αφήσει οικονομία, εργαζόμενους, επιχειρήσεις και τουρισμό να καταρρέουν», «ενώ έχει οδηγήσει, ήδη πριν την πανδημία, τη χώρα σε ύφεση και συγχρόνως επιβεβαιώνει πως θα έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση μεταπολεμικά με την υπογραφή του» και «ενώ βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου ούτε το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία κατάφερε να περάσει από τη Σύνοδο Κορυφής, ούτε και να εξασφαλίσει τα κονδύλια που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς οι επιχορηγήσεις διαρκώς ψαλιδίζονται», «ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ συνεχίζουν τους χυδαίους αντιπερισπασμούς και την πολιτική τυμβωρυχία με την τραγωδία στο Μάτι, για να μην ασχολείται κανείς με τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούν τη χώρα».

«Οι διαρκείς αντιπερισπασμοί, είτε με το παρακράτος της Δεξιάς που λειτουργούσε υπονομευτικά ήδη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ανυπόστατες, ψευδείς και χυδαίες καταγγελίες, δεν θα καταφέρουν να κρύψουν τα πραγματικά προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα και τους πολίτες η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Προβλήματα τα οποία πλέον αναγνωρίζει μέχρι και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, ο οποίος παραδέχθηκε κυνικά ότι “προφανώς, ένα κομμάτι της κοινωνίας θα φτωχύνει”», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Λακωνική απάντηση της ΝΔ

«Τα 102 θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι δεν είναι αντιπερισπασμός, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια εθνική τραγωδία για την οποία έχετε ευθύνη!», απάντησε η ΝΔ σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι.

Η Νέα Δημοκρατία προσθέτει και το εξής στην ανακοίνωσή της: «Αφήστε, λοιπόν, τα πολλά λόγια κι απαντήστε ευθέως: Αν, όπως ισχυρίζεται η κα. Γεροβασίλη, είναι ψέματα όσα λέει ο πρώην Αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Ματθαιόπουλος για άνωθεν πολιτικές εντολές συγκάλυψης, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του; Είναι το πρώτο που θα ανέμενε κανείς από κάποιον που θεωρεί ότι θίγεται και συκοφαντείται».

Και ανταπάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

“Δεν περιμέναμε τη ΝΔ να μας υποδείξει αν και ποιον θα μηνύσει η κ. Γεροβασίλη. Περιμέναμε ωστόσο να διαβάζει τουλάχιστον τις μηνύσεις που καταθέτουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πριν βγάλει ανακοινώσεις και εκτεθεί”, αναφέρει σε νέα ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και συνεχίζει:

“Ενημερώνουμε λοιπόν ότι η κ. Γεροβασίλη, επειδή συκοφαντείται βάναυσα, κατέθεσε σήμερα το μεσημέρι μήνυση κατά των δύο φερομένων ως συνομιλούντων στην επίμαχη στιχομυθία που φέρονται να την εμπλέκουν, κατά της εφημερίδας Καθημερινή, των συντακτών που ενέπλεξαν το όνομά της και κατά παντός άλλου υπευθύνου.

Το πρόβλημα ωστόσο της ΝΔ δεν είναι μόνο ότι δεν διαβάζει. Η ΝΔ δεν απαντά κιόλας στο βασικό ερώτημα που της θέσαμε:

Γιατί ο κ. Μητσοτάκης επιβράβευσε όσους χειρίστηκαν την τραγωδία στο Μάτι, τους οποίους κατήγγειλε προεκλογικά;

– Γιατί έκανε ΓΓ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, κ. Τσουβάλα, τον οποίο ως αντιπολίτευση κατηγορούσε για τις ευθύνες του για το Μάτι και τον οποίο είχε αποπέμψει ο κ. Τσίπρας ως Πρωθυπουργός ακριβώς για αυτές τις ευθύνες;

– Γιατί αναβάθμισε σε Υποστράτηγο της Πυροσβεστικής τον επιχειρησιακό επικεφαλής στο Μάτι, τον οποίον επίσης είχε καταγγείλει με σφοδρότητα όταν ήταν στην αντιπολίτευση;

Οφείλει επιτέλους να απαντήσει”, καταλήγει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μαίνεται ο «πόλεμος» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι με «βαριές» κουβέντες"

Φωτιά στο Μάτι: Παρέμβαση εισαγγελέα μετά το δημοσίευμα της "Καθημερινής"

Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε πριν λίγη ώρα (αργά το μεσημέρι της Δευτέρας) για το δημοσίευμα της "Καθημερινής της Κυριακής” και για προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών για την πυρκαγιά στο Μάτι.

Ήταν οι αποκαλύψεις του αξιωματικού της πυροσβεστικής σχετικά με τις πιέσεις που δέχθηκε για να "αποκρύψει" ευθύνες αυτές που προκάλεσαν την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών Ευάγγελου Ιωαννίδη, ο οποίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το περιεχόμενο του δημοσιεύματος της "Καθημερινής".

Ταυτόχρονα, ο καταγγέλων αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος φέρεται να κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία, περιγράφοντας λεπτομερώς όσα συνέβησαν προκειμένου να μην αποτυπώσει στο πόρισμα του ευθύνες σε ανώτερους του, αναφέροντας ως διαπραχθέντα αδικήματα, την απόπειρα παράνομης βίας και την παράβαση καθήκοντος.

Η έρευνα, στην οποία θα συμπεριληφθεί η μήνυση ανατέθηκε στον εισαγγελέα Νικόλαο Αντωναράκο, ενώ ο ανακριτής που χειρίζεται το φάκελο για τους υπευθύνους της φονικής πυρκαγιάς έχει ολοκληρώσει την ανάκριση και έχει στείλει τις πρώτες κλήσεις για απολογία στους εμπλεκόμενους ξεκινώντας από τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη.

thetoc
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στο Μάτι: Παρέμβαση εισαγγελέα μετά το δημοσίευμα της "Καθημερινής""

Ερντογάν για εισβολή στην Κύπρο: Δείξαμε τι μπορεί να συμβεί, αν δεν σεβαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμα του για την 46η επέτειο της εισβολής στη Κύπρο, ανέφερε πως αυτή η «επιχείρηση» (εισβολή) το 1974 έδειξε στον κόσμο τι μπορεί να συμβεί αν παραβιαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και απειληθεί η ελευθερία και συνέχειά τους, δήλωσε και κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να «παραδώσει χωρίς καθυστέρηση την πολιτική ισότητα και τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πόρων του νησιού».

Στο μήνυμά αναφέρει ότι συγχαίρει τη «γιορτή ειρήνης και ελευθερίας με την ευκαιρία της 46η επετείου της ‘ειρηνευτικής επιχείρησης’ της 20ης Ιουλίου του 1974, η οποία εξάλειψε τελικά την απόπειρα ενάντια στο δίκαιο των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες της Κύπρου, της ελευθερίας και της ύπαρξής τους».

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα υπομονής και δεξιοτεχνίας, είπε, «από εκείνη των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι δίνουν αγώνα ισότητας για πάνω από 50 χρόνια».

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Ερντογάν, «ο τουρκοκυπριακός ΄λαός’ παρά τις όποιες πιέσεις και απειλές διεκδίκησε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του. Η μητέρα πατρίδα Τουρκία η οποία είναι πάντοτε δίπλα στον αποφασιστικό αγώνα των Τουρκοκυπρίων, όπως και πριν 46 χρόνια έτσι και σήμερα αποτελεί την εγγύησης της ειρήνης και της σταθερότητας των Τουρκοκυπρίων και θα συνεχίσει να είναι».

Πρόσθεσε ότι «μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο νησί μόνο με την αποδοχή ενός καθεστώτος ισότητας για τους Τουρκοκύπριους είναι δυνατόν να επιτευχθεί».

Συνεχίζοντας, είπε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει χωρίς καθυστέρηση να παραδώσει την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και τα ίσα δικαιώματά τους επί των φυσικών πόρων του νησιού. Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει επιδείξει καθαρή πολιτική βούληση για λύση παίρνοντας πάντα θέση υπέρ της ειρήνης και του συμβιβασμού. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα θυσιαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Τέλος, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «η Τουρκία όπως και μέχρι σήμερα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την προστασία των δικαιωμάτων και του δικαίου του ‘τουρκοκυπριακού λαού’. Με αυτή την ευκαιρία τιμώ τους άγιους μάρτυρές μας που θυσιάστηκαν στον αγώνα της απελευθέρωσης και τους βετεράνους μας».

Παρέλαση

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία παρέλαση τμημάτων του κατοχικού στρατού για την τουρκική εισβολή, στην παρουσία του Τουρκοκυπριακού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, της «πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας» αλλά και στην παρουσία του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, ο οποίος βρίσκεται από χθες στα κατεχόμενα.

Ο δρόμος όπου έγινε η παρέλαση διακοσμήθηκε με τουρκικές σημαίες και σημαίες του ψευδοκράτους ενώ ο αριθμός των θεατών ήταν μειωμένος.

Στην ομιλία του κατά την παρέλαση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί διάβασε το μήνυμά του για την επέτειο της εισβολής, και μεταξύ άλλων είπε ότι όλες οι πλευρές είμαστε υποχρεωμένες να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και βούληση τις προσπάθειες για λύση που θα λαμβάνει υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των πλευρών.

Αναφέρθηκε και στο θέμα των φυσικών πόρων στην περιοχή, αλλά και στις αρχές του Κεμάλ Ατατούρκ.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν για εισβολή στην Κύπρο: Δείξαμε τι μπορεί να συμβεί, αν δεν σεβαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων"

Άλλοι 90 πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο

Δύο βάρκες με συνολικά 90 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν χθες, Κυριακή 19 Ιουλίου, στη Λέσβο. Η πρώτη με 56 επιβαίνοντες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά διαφόρων εθνικοτήτων, έφθασε στην περιοχή Τάρτη της νότιας Λέσβου και η δεύτερη με 34 επιβαίνοντες έφθασε το απόγευμα στη Σκάλα Μυστεγνών στην ανατολική Λέσβο.

Συνολικά, από την 1η Ιουλίου έχουν φτάσει στη Λέσβο έξι βάρκες με 194 άτομα.

Οι αφιχθέντες, αφού ελεγχθούν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, θα οδηγηθούν στις δομές καραντίνας που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσια της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορΩνοϊού.

Σημειώνεται ότι στην καραντίνα του Καρά Τεπέ διαμένουν 91 πρόσφυγες και μετανάσΤες, ενώ άλλοι 201 διαμένουν στην καραντίνα στα Μεγάλα Θέρμα. Στην πρώτη διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν στα διοικητικά όρια του Δήμου Μυτιλήνης και στη δεύτερη όσοι έφθασαν στα διοικητικά όρια του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Άλλοι 90 πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο"

Φωτιά στο Μάτι: Εξώδικο στην «Καθημερινή» από τη Γεροβασίλη μετά τις αποκαλύψεις - Τι απαντά η εφημερίδα

Εξώδικο στην εφημερίδα «Καθημερινή» έστειλε η Όλγα Γεροβασίλη, έπειτα από το χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας για τη φωτιά στο Μάτι

Σύμφωνα με ανακοίνωση , «στο χθεσινό δημοσίευμα εμπεριέχονταν συκοφαντικές, ψευδείς, δυσφημιστικες και σε κάθε περίπτωση παράνομες αναφορές στο πρόσωπό της».

«Αν δεν υπάρξει επανόρθωση και ανάκληση του δημοσιεύματος η κα Γεροβασίλη θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα όπως ο νόμος ορίζει», τονίζεται σε επίσημη ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου διευκρινίζεται ότι σε λίγη ώρα θα κατατεθεί μήνυση κατά των υπευθύνων της εφημερίδας καθώς και κατά παντός υπευθύνου.

Η «Καθημερινή» αποκάλυψε μία συνομιλία κατά την οποία ο πρώην Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος επικαλείται εντολή που έλαβε από την τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

Η απάντηση της «Καθημερινής»

Η «Κ» προφανώς δεν υιοθετεί τη σχετική κατηγορία, την οποία μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να ελέγξει. Η κ. Γεροβασίλη μπορεί αν θέλει να στραφεί εναντίον του κ. Ματθαιόπουλου.

Η «Κ» δεν πρόκειται να ανακαλέσει ή να αποσύρει το δημοσίευμα. Θεωρεί ότι επιτέλεσε το δημοσιογραφικό της καθήκον αποκαλύπτοντας μια συνομιλία τεράστιου δημοσίου συμφέροντος.

Δείτε την εξώδικη διαμαρτυρία της κ. Γεροβασίλη.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στο Μάτι: Εξώδικο στην «Καθημερινή» από τη Γεροβασίλη μετά τις αποκαλύψεις - Τι απαντά η εφημερίδα"

Αφορολόγητη η αγορά πρώτης κατοικίας με γονική δωρεά

Χρυσή ευκαιρία για αγορά πρώτης κατοικίας με «προίκα» από την οικογένεια διαμορφώνουν διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Προβλέπεται μηδενικός φόρος για χρηματικές δωρεές από γονείς προς τα παιδιά τους για αγορά πρώτης κατοικίας για ποσά έως 150.000 ευρώ και κλιμακωτοί συντελεστές από 1% έως 10% για μεγαλύτερα ποσά, όταν, με τα ισχύοντα σήμερα, χρηματικές δωρεές από γονείς προς τα παιδιά τους φορολογούνται με συντελεστή 10% και μάλιστα από το πρώτο ευρώ.

Το κέρδος είναι τεράστιο. Σε μια τέτοια δωρεά 150.000 ευρώ σήμερα ο φόρος που αναλογεί είναι 15.000 ευρώ ενώ μετά την ψήφιση των διατάξεων θα είναι μηδέν. Και στο επόμενο κλιμάκιο όμως, για δωρεές χρηματικών ποσών έως 300.000 ευρώ, ο φόρος είναι συγκριτικά ελάχιστος. Από τις 30.000 ευρώ πέφτει στα 1.500 καθώς για το τμήμα της δωρεάς από 150.000 έως 300.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 1%.

Η κίνηση αυτή του υπουργείου Οικονομικών συνιστά χρυσή ευκαιρία για την αγορά ακινήτων, η οποία δοκιμάζεται -και αυτή- από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η μοναδική προϋπόθεση είναι η απόδειξη της αγοράς πρώτης κατοικίας από τα τέκνα ενώ οι γονείς θα πρέπει να δικαιολογούν τη νόμιμη προέλευση των χρημάτων.

Με τα νέα δεδομένα η δωρεά χρημάτων από τους γονείς στα παιδιά θα φορολογείται με βάση την κλίμακα της γονικής παροχής, που προβλέπει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ. Σήμερα η γονική παροχή χρηματικών ποσών φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ.

Οι διατάξεις οι οποίες κατατέθηκαν στη Βουλή ορίζουν ότι:

1. Για τον υπολογισμό του φόρου χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών, που συνιστώνται από τους γονείς προς τα παιδιά τους για την αγορά πρώτης κατοικίας, εφαρμόζεται η κλίμακα του Κώδικα φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, που προβλέπει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ. Για χρηματικά ποσά άνω των 150.000 και έως 300.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 1%, για ποσά πάνω από 150.000 και έως 600.000 ευρώ εφαρμόζεται φορολογικός συντελεστής 5% ενώ για το τμήμα των χρημάτων που υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

2. Προϋπόθεση για την ευνοϊκή μεταχείριση των δωρεών και γονικών παροχών είναι να προκύπτει ότι η δωρεά ή γονική παροχή γίνεται για την απόκτηση ακινήτου για το οποίο τα παιδιά έτυχαν της απαλλαγής πρώτης κατοικίας.

3. Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% αφορά μόνο τις γονικές παροχές για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από τα παιδιά και όχι για την απόκτηση άλλων περιουσιακών στοιχείων, π.χ. αγορά αυτοκινήτου.

4. Διατηρείται το τεκμήριο απόκτησης του ποσού που δίνεται ως παροχή του γονιού προς το παιδί και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του γονέα.

Με αυτά τα δεδομένα, για την γονική παροχή 80.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας, ο φόρος μηδενίζεται έναντι 8.000 ευρώ σήμερα όπως άλλωστε και σε κάθε ποσό μέχρι τις 150.000 ευρώ (με τα ισχύοντα σήμερα, φόρος 15.000 ευρώ). Στις 200.000 ευρώ, ο φόρος διαμορφώνεται σε 500 ευρώ καθώς οι πρώτες 150.000 ευρώ είναι αφορολόγητες έναντι 20.000 ευρώ σήμερα.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αφορολόγητη η αγορά πρώτης κατοικίας με γονική δωρεά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news