facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Μακρόν, Μέρκελ και Κόντε απειλούν με κυρώσεις τις χώρες που παραβιάζουν το εμπάγκο όπλων στη Λιβύη

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία δήλωσαν σήμερα έτοιμες να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος των ξένων δυνάμεων που παραβιάζουν το εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη και κάλεσαν «όλους τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν τις παρεμβάσεις τους» στη χώρα.

«Καλούμε όλους τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν τις παρεμβάσεις τους και να σεβαστούν το εμπάργκο των όπλων που έχει ορίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», γράφουν σε μια κοινή δήλωση, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.

Οι τρεις ηγέτες δηλώνουν «έτοιμοι να σκεφτούν μια πιθανή χρήση κυρώσεων εάν οι παραβιάσεις του εμπάργκο (…) συνεχιστούν».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μακρόν, Μέρκελ και Κόντε απειλούν με κυρώσεις τις χώρες που παραβιάζουν το εμπάγκο όπλων στη Λιβύη"

Μάτι: “Θάψ’ τα γιατί θα σε σκίσουμε”! Δημοσίευμα “κόλαφος” για συγκάλυψη με… άνωθεν εντολές και απειλές (video)

“Φωτιά” από τον πυροσβέστη που ανέλαβε την έρευνα το Μάτι. Πιέσεις και απειλές να “πειράξει” το πόρισμα, με αναφορές που εμπλέκουν κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για περιοχές που αφήνονται… να καίγονται επίτηδες!

Στις 23 Ιουλίου του 2020, συμπληρώνονται δύο χρόνια από την «αποφράδα» ημέρα… Από την ημέρα που η πυρκαγιά στο Μάτι κόστισε 102 ανθρώπινες ζωές.

Δυο χρόνια μετά, ένα δημοσίευμα της Καθημερινής έρχεται να προκαλέσει «τριγμούς» και να εγείρει αμέτρητα ερωτήματα για όσα έγιναν κι αυτά που δεν έγιναν τόσο την μοιραία μέρα στο Μάτι, όσο και το επόμενο διάστημα μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα.

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά καθώς το δημοσίευμα αποκαλύπτει απόπειρα συγκάλυψης των στοιχείων της έρευνας που αφορούσε στην τραγωδία, με τον τίτλο του «Θάψ’ τα γιατί θα σε σκίσουμε» να είναι μονάχα η αρχή.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσιος ανέλαβε με εισαγγελική παραγγελία τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας. «Εκείνος ξέρει πως είναι μια δύσκολη αποστολή -θεωρεί πως θα πρέπει να αναζητήσει τυχόν ευθύνες ανωτέρων του και οι ισορροπίες θα είναι λεπτές. Δέχεται όμως χωρίς δεύτερη σκέψη», τονίζει το δημοσίευμα.

Στην συνέχεια περιγράφονται αναλυτικά όλα τα στάδια της έρευνας από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα. Με όλα τα «αγκάθια», τα εμπόδια και τις «πιέσεις» που ασκήθηκαν όσο «προχωρούσε» το εισαγγελικό πόρισμα και η έρευνα του κ. Λιότσου.



«Απειλές και εκβιασμοί για συγκάλυψη της τραγωδίας στο Μάτι»

Γίνεται λόγος για αφόρητες πιέσεις στο πρόσωπο του κ. Λιότσου, ακόμα και απειλές, προκειμένου να σταματήσει την έρευνά του. Στις απειλές, μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, πρωταγωνιστικό ρόλο φέρονται να είχαν υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι απειλώντας και εκβιάζοντάς τον, του ζήτησαν να θάψει στοιχεία προκειμένου να μην εκτεθούν τόσο εκείνοι, όσο και η Ρένα Δούρου και όλοι όσοι εμπλέκονταν στη διαχείριση της τραγικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Στο δημοσίευμα περιγράφονται απίστευτες απειλές που αποδίδονται στον τέως Αρχηγό της Πυροσβεστικής, κ., Ματθαιόπουλο, όπως: «Θάψε τα έγγραφα γιατί θα σε σκίσουμε» ενώ ο τότε Αρχηγός επικαλείται τέως Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. η εφημερίδα εικάζει ότι αναφέρεται στην Όλγα Γεροβασίλη) η οποία φέρεται να «έχει δώσει την εντολή για συγκάλυψη», ενώ τονίζεται πως υπήρξαν αναφορές για «άνωθεν» εντολές της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου.

Ο δικαστικός παράγοντας

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στο χειρισμό της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη, υπάρχει και οσμή παραδικαστικής παρέμβασης και συγκάλυψης, που εμπλέκει την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου και την επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κα Μαρία Παπασπύρου. Στο δημοσίευμα φέρεται η κα Δημητρίου να ενημέρωσε τον Εισαγγελέα κ. Ζαγοραίο ο οποίος χειριζόταν την υπόθεση και ήταν γνώστης των απειλών και εκβιασμών που ασκούνταν στους ερευνητές, να μην προχωρήσει στην έρευνά του, προτού συμπεριλάβει πόρισμα της κας Παπασπύρου… Όταν τότε είχε διαρρεύσει η σχετική παραγγελία της κας Δημητρίου, η τότε Εισαγγελέας του Α.Πάγου είχε μιλήσει για παρεξήγηση…

Σημειώνεται δε, ότι οι αποκαλύψεις για τις πιέσεις και τους εκβιασμούς στους ερευνητές της υπόθεσης στο Μάτι τεκμηριώνονται -με βάση πάντα το δημοσίευμα- και από ηχητικό υλικό που κατατέθηκε αμέσως στον Εισαγγελέα της υπόθεσης.

Πέρα από την παράθεση των στοιχείων που δείχνουν τα τραγικά λάθη που έγιναν εκείνη την ημέρα μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να θρηνούμε 102 συνανθρώπους μας, οι αποκαλύψεις για τις πιέσεις που ασκήθηκαν στον κ. Λιότσο πραγματικά σοκάρουν.

Σύμφωνα με την πρόσφατη καταγγελία του κ. Λιοότσου, ανώτατα στελέχη της Πυροσβεστικής του ζήτησαν να σταματήσει την έρευνα ή να την “μπουρδουκλώσει”, προκειμένου να μην εκθέσει τους ίδιους αλλά και πολιτικά πρόσωπα, όπως η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συζήτησε με τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο, ο οποίος απείλησε ευθέως τον κ. Λιότσο να μην προχωρήσει το πόρισμά του, και μάλιστα με χυδαιότατες εκφράσεις.

Οι απειλές και η συνομιλία – ντροπή

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει ο κ. Λιότσος, ο Βασίλης Ματθαιόπουλος τον κάλεσε στο γραφείο του για να μιλήσουν για την έρευνα και το πόρισμα που θα έβγαζε ο πραγματογνώμονας – πυραγός.

Ο κ. Λιότσος ηχογράφησε τη συνομιλία, ώστε όποιος την ακούσει να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία για το τι ειπώθηκε.

Σε αυτή ακούγεται αρχικά ο αρχηγός της Πυροσβεστικής να αναφέρει του ζήτησαν από “ανώτατο επίπεδο” να του μεταφέρει πως δεν έχει δικαίωμα να κρίνει ανωτέρους του και πως θα πρέπει απλά να αναφέρει για τη φωτιά και όχι ποιος έχει ευθύνες.

“Σε κάλεσα λοιπόν για να σε ξυπνήσω” ήταν η χαρακτηριστική του έκφραση. Ο κ. Ματθαιόπουλος προσπαθεί πότε να τον καλοπιάσει και πότε να τον εκφοβίσει προκειμένου να μην βγει το πόρισμα για το Μάτι με ευθύνες για πρόσωπα.

“Σε έχω στην άκρη της καρδιάς μου, και θα σε στηρίξω γιατί είσαι εξελίξιμος, έχεις τα προσόντα για να φτάσεις στην ηγεσία(…) Που πας δείξεις ικανότητες με τα θηρία; Με 100 νεκρούς. Που πας ρε;”.

“Θα σε σκίσουμε – Η Δούρου θα σου ανοίξει τα καπούλια”

Κάπου εκεί οι δήθεν ευγένειες φαίνεται να τελειώνουν αφού ακούγεται να του λέει “εάν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε”.

Μάλιστα του επιτίθεται που ζητά έγγραφα από τη Δούρου, το Δασαρχείο ή το Πυροσβεστικό Σώμα και τον κατηγορεί ότι δεν έχει κατάλληλες γνώσεις για τα αξιολογήσει.

“Τα βάζεις με το Δασαρχείο; Θα σου ανοίξουν τον κ**λο. Θα τα βάλεις με τη Δούρου; Θα σου ανοίξει τα καπούλια. Μόλις δούμε ποιοι θα κατηγορηθούμε θα βάλουμε τρεις δικηγόρους. Δεν είναι απλά τα πράγματα”.

Όταν ο κ. Λιότσος αναφέρει πως το πόρισμα βασίζεται σε στοιχεία που έχει συλλέξει, ο κ.Ματθαιόπουλος φέρεται να του λέει επί της ουσίας να το “πειράξει” και να μιλήσει γενικά για αίτια φωτιάς (αέρας, πεύκα, αυθαίρετα κτλ) και να μην αναφέρει τις ευθύνες.

“Φτιαχ’ τα απλά και ας σε περάσουν για κουτό: Πέντε πραγματάκια: Άνεμοι, καύσιμη ύλη, μίξη πεύκων με σπίτια, δόμηση αναρχική, αυθαίρετη. Με αποτέλεσμα η πυρκαγιά μέσα σε μια ώρα να φύγει. Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα, πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Αν είναι ελλειπή τα στοιχεία στ’ αρ***ια σου, τι θα σου πει ο εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα. Εάν δε σας κάνουν βάλτε άλλους (Πραγματογνώμονες)“.

“Θάψε τα έγγραφα – Θα γίνει όπως το 2007”

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής φέρεται να ρωτά αν ο εισαγγελέας ξέρει τι χαρτιά έχει ζητήσεις ο Δημήτρης Λιότσος. Όταν του εξηγεί ότι τα περισσότερα έχουν ήδη κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία, τότε ο κ. Ματθαιόπουλος του λέει όσα δεν έχουν κοινοποιηθεί να… τα θάψει!

“Κοίτα ποια έχουν, ποια δεν έχουν και θαψ’ τα. Με ηρεμία, δε χρειάζεται πανικός. (…) Τι είναι ο εισαγγελέας; Τώρα είναι αύριο έφυγε. Και θα φύγει ο Ζαγοραίος, θα πάει πιο ψηλά. Θα έρθει άλλος, ποιος σε είδε ποιος σε ξέρει. Θα μπλέξεις. Μη νομίζεις, πες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τις εκλογές και έρχεται η Νέα Δημοκρατία.

Εκεί πάλι θα είσαι φαγωμένος 1.000% από τους ίδιους(…) Κάτσε εκεί, πέντε αράδες, πέντε λέξεις και δωσ’το. Οι εισαγγελείς; Κάποιοι μπορεί να πάρουν την πίτα κι εσύ θα πάρεις την π***α. Έτσι είναι το παιχνίδι στην Ελλάδα. Το 2007 στον Πύργο φάγανε και τα λεφτά που είχε μαζέψει ο κόσμος και μοίρασαν και τις αποζημιώσεις μετά εισαγγελείς και δικηγόροι.

Η φωτιά στην Κινέτα θα στοιχίσει 500 εκατ. ευρώ η φωτιά στο Μάτι 1 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 100 θα μοιραστούνε, τα 200 θα μοιρατσούνε… Πρόσεξε, πρόσεξε”.

“Καλύτερα να ήσουν στη φωτιά παρά αυτό που έχεις αναλάβει”

“Έτσι όπως είναι τώρα είναι προτιμότερο να ήσουν στη φωτιά παρά με αυτή την υπόθεση που έχεις αναλάβει” φέρεται να του λέει.

Το σκεπτικό του τότε αρχηγού είναι πως δε μπορεί κανείς να του προσάψει κάτι, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει η “Καθημερινή” ότι ακούγονται.

“Έκανα ότι μπορούσα, ήμουν στο κέντρο παρουσία των υπουργών. Δεν πήγα στη φωτιά γιατί μου είπαν να μην πάω, έκανα ότι μπορούσα ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας”.

Φέρεται όμως να συνεχίζει να τον προειδοποιεί λέγοντας “αυτή η υπόθεση δεν κλείνει. θα κλείσει σε 6-7 χρόνια. Κάθε μέρα θα πηγαίνεις στο δικαστήριο και μετά στην υπηρεσία. Και θα σε παίρνει ο δικηγόρος του Τερζούδη (τέως αρχηγός Πυροσβεστικής) μετά θα σε παίρνει ο δικηγόρος του Ματθαιόπουλου και στο κάνει το κ**ακι τόσο (…) Εγώ φιλικά στα λέω γιατί σε ξέρω χρόνια και στο είπα και χτες μη με αναμίξεις πουθενά, τελείως φιλικά στο είπα 50 φορές, συμβουλευτικά, να σε σώσω.

Επανειλημμένες αναφορές πως… μεταφέρει εντολές από την πολιτική ηγεσία

Ο κ. Ματθαιόπουλος κατά τη διάρκεια της συνομιλίας φέρεται να επαναλαμβάνει πως μεταφέρει στον κ. Λιότσο εντολές της πολιτικής ηγεσίας.

Σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, διευκρινίζει πως η εντολή για συγκάλυψη ήρθε από την υπουργό, εννοώντας ίσως την Όλγα Γεροβασίλη που ήταν τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

“Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον και πες του μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων και μη γράψει ότι ευθύνεται ο δήμαρχος, η Δούρου ή κάποια υπηρεσία ή το Δασαρχείο”.

Ανατριχιαστικοί διάλογοι για κόντρες αξιωματικών και φωτιές που αφήνονταν επίτηδες στο ελεός τους!

Αδιανόητα είναι και τα όσα φέρεται να λέει ο κ, Ματθαιόπουλος για το τι μπορεί να πάθει ο λ. Λιότσος αν δεν υπακούσει, αποκαλύπτοντας πρακτικές που δεν βάζει ανθρώπινος νους!

Εάν τα όσα γράφονται ισχύουν, τότε έχουμε “στεγνή” εγκατάλειψη περιοχών από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, επειδή σκοπός είναι να αφήσουν αβοήθητο τον επικεφαλής κάποιας περιοχής που μπορεί να έχει εκδηλωθεί φωτιά, με ότι συνέπειες έχει αυτό για τα σπίτια του κόσμου αλλά και τις ίδιες τις ζωές των ανθρώπων.

“Έχεις 15 χρόνια, 20 για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω χωρίς να το θέλω εγώ για τη Σάμο, και στην πρώτη φωτιά μην του σηκώνεις τίποτα” λέει ο κ. Ματθαιόπουλος στον Δημήτρη Λιότσο.

Μάλιστα, φέρεται να αναφέρει και παραδείγματα για το τι πρακτικές έχουν ακολουθηθεί στο παρελθόν!

“Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπελιό (πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής) και τον Βασιλειάδη (πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπελιός τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά. Έτσι παίζεται το παιχνίδι”.

Να σημειωθεί ότι στα Κύθηρα το 2017 που η φωτιά έκαψε πάνω από 20.000 στρέμματα αλλά και στη Μάνη το ίδιο καλοκαίρι όπου η φωτιά είχε μπει σε οικισμούς καταστρέφοντας σπίτια.

Και στις δυο πυρκαγιές υπήρχαν καταγγελίες για λανθασμένη διαχείριση των εναερίων μέσων.

Στα Κύθηρα ο Δήμαρχος δήλωσε πως καθυστέρησαν και πως σταμάτησαν στις 18:30, ενώ στη Μάνη η αντιπεριφερειάρχης κατήγγειλε πως η πρώτη ρίψη νερού έγινε στις 19:00, όταν ήδη η φωτιά ήταν στους οικισμούς.

Ο Ματθαιόπουλος τότε ήταν συντονιστής της επιχείρησης. Για την ιστορία, ο Βασιλειάδης όντως αποστρατεύτηκε στις επόμενες κρίσεις, του 2018. Τη θέση του πήρε ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος μετά την τραγωδία στο Μάτι έγινε αρχηγός της Πυροσβεστικής.

Καθημερινή της Κυριακής
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάτι: “Θάψ’ τα γιατί θα σε σκίσουμε”! Δημοσίευμα “κόλαφος” για συγκάλυψη με… άνωθεν εντολές και απειλές (video)"

Ποια είναι τα πρόστιμα για όσους δεν φορούν μάσκα (απόφαση)

Πρόστιμα ύψους 150 ευρώ θα πληρώνει όποιος δεν συμμορφώνεται με τις νέες οδηγίες προς τους εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ και τους καταναλωτές, οι οποίοι πρέπει υποχρεωτικά πλέον να φορούν προστατευτική μάσκα, έπειτα από τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε χθες για τον κορωνοϊό. Μάλιστα, έξω από κάθε κατάστημα θα υπάρχει ειδική σήμανση προς τους καταναλωτές ότι απαιτείται η χρήση μάσκας για να μπουν στο κατάστημα και να κάνουν τα ψώνια τους, διαφορετικά – εάν εντοπιστούν από κλιμάκια ελέγχου – θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο.

Τι ισχύει στα Μέσα Μεταφοράς Παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση χρήσης μάσκας για τους επιβάτες. Το ίδιο και το πρόστιμο για τη μη χρήση της. Συγκεκριμένα το άρθρο 7 της ΚΥΑ αναφέρει ότι: «Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής, καθώς και εντός των οχημάτων και συρμών, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας. Στην περίπτωση που σε αστικά λεωφορεία υπάρχει διαχωριστικό το οποίο απομονώνει τον οδηγό από τους υπόλοιπους επιβάτες, συστήνεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τον οδηγό. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει και για τους οδηγούς των μέσων σταθερής τροχιάς και των σιδηροδρομικών οχημάτων, στα οποία απομονώνεται η θέση του οδηγού από τον υπόλοιπο συρμό ή μέσο. Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ».

Για κάθε παράβαση των διατάξεων του παρόντος επιβάλλεται σε κάθε επιβάτη πέραν του ποσοστού της παρ. 1, καθώς και στον οδηγό του οχήματος/συρμού, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, τα πρόστιμα για τους παραβάτες που θα εντοπίζονται να μη φορούν μάσκα είναι τα εξής:

— Σούπερ μάρκετ: 150 ευρώ

— Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 150 ευρώ Ταξί: 150 ευρώ (ισχύει για επιβάτες και οδηγούς)

— Κομμωτήρια: Aν το κομμωτήριο δεν έχει κατάλογο για τα ραντεβού, θα του βεβαιώνεται πρόστιμο 1.000 ευρώ. Ισχύει το πρόστιμο 150 ευρώ για μη τήρηση αποστάσεων και μη χρήσης μάσκας

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποια είναι τα πρόστιμα για όσους δεν φορούν μάσκα (απόφαση)"

Σύνοδος Κορυφής: Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν για Ταμείο Ανάκαμψης και ελληνοτουρκικά

Με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Eμμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατέθεσε ένα αναθεωρημένο σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει επιχορηγήσεις ύψους 450 δισ. ευρώ (από τα αρχικώς προτεινόμενα 500 δισ.) και 300 δισ. ευρώ δάνεια (από 250), σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιστάσεις των πιο σκληρών κρατών μελών.

Επίσης η νέα συμβιβαστική πρόταση αυξάνει τις ετήσιες εκπτώσεις προϋπολογισμού (rebates) κατά 100 εκατ. ευρώ που θα λάβουν χώρες όπως Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία ανά έτος, ενώ εισάγει τον μηχανισμό «super emergency brake», ο οποίος θα μπορούσε να επιτρέψει σε μια χώρα να εμποδίσει την εκταμίευση των χρημάτων εάν έχει αμφιβολίες σχετικά με το αν χρησιμοποιούνται σωστά.

Διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία.

Ωστόσο, ένας Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα. Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνοδος Κορυφής: Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν για Ταμείο Ανάκαμψης και ελληνοτουρκικά"

Άγκυρα: Προσκαλεί τον Πάπα να επισκεφτεί το «τζαμί της Αγίας Σοφίας»

Πρόσκληση στον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί την Αγία Σοφία αμέσως μετά την αλλαγή του καθεστώτος της σε τζαμί απευθύνει η Άγκυρα.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, τόνισε ότι η Τουρκία κάλεσε όλους στο τέμενος, συμπεριλαμβανομένου του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα δήλωσε βαθιά λυπημένος για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε στο CNN ότι τα ιστορικά ψηφιδωτά «αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». «Κάνουμε κάποιες ρυθμίσεις για να διασφαλίσουμε ότι κατά τη διάρκεια των μουσουλμανικών προσευχών, θα καλύπτονται αλλά δεν θα αγγίζονται» ανέφερε ο τούρκος αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας επανέλαβε ότι το τζαμί της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτό για όλους και τα ιστορικά ψηφιδωτά της θα διατηρηθούν, όπως γίνεται τα τελευταία 500 χρόνια.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το τζαμί θα είναι «απολύτως» ανοιχτό σε όλους – πιστούς, μη πιστούς, μουσουλμάνους, χριστιανούς, βουδιστές και οποιοσδήποτε θα μπορεί να δει τα ψηφιδωτά όπως και πριν.

«Οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία έχουν το ίδιο καθεστώς όπως οποιοσδήποτε άλλος στη χώρα, είπε, και θα πουν: ‘Απολαμβάνουμε τις θρησκευτικές ελευθερίες όσο κάθε θρησκευτική κοινότητα στη χώρα’, εάν τους ζητηθεί» υποστήριξε.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Άγκυρα: Προσκαλεί τον Πάπα να επισκεφτεί το «τζαμί της Αγίας Σοφίας»"

Κεφαλονιά: Φωτιά στα Καρδακάτα Θηνιάς (φωτο και video)

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στη περιοχή των Πετρικάτων. Κινητοποιήθηκε άμεσα η Πυροσβεστική και τα δυο Πετζετέλ από το αεροδρόμιο αλλά η φωτιά συνεχίζει την πορεία της πάνω από τα Καρδακάτα και συγκεκριμένα πάνω από το Λαγκάδι και την δεύτερη δεξαμενή στο χωριό, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες κατοίκων της περιοχής.

Ήρθε και ελικόπτερο από την Ανδραβίδα για να βοηθήσει στις ρίψεις.

kefaloniapress
Διαβάστε Περισσότερα » "Κεφαλονιά: Φωτιά στα Καρδακάτα Θηνιάς (φωτο και video)"

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε αλλοδαπούς με ιστιοφόρα στην Ιταλία

Σπείρα που διευκόλυνε την παράνομη έξοδο αλλοδαπών από την Ελλάδα, με τη χρήση σκαφών, με προορισμό την Ιταλία, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε Κέρκυρα και Αττική, χθες (Παρασκευή), συνελήφθησαν 6 μέλη της οργάνωσης, 5 αλλοδαποί και ένας Έλληνας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, χωρίς να υποβληθούν στους προβλεπόμενους ελέγχους. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 5 άτομα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κάτοικοι εξωτερικού.

Σύμφωνα με την πολύμηνη έρευνα της ΕΛΑΣ, τα μέλη της σπείρας δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2019, με την εξής μεθοδολογία δράσης: Αρχικά μεριμνούσαν για την εξεύρεση και επιλογή ιστιοφόρων σκαφών, κατάλληλων για τη μεταφορά αλλοδαπών, μέσω θαλάσσης, από την Ελλάδα προς την Ιταλία.

Ειδικότερα, αναζητούσαν σκάφη μήκους 10 - 15 μέτρων, περίπου, ικανά για τη μεταφορά τουλάχιστον 15 ατόμων κάθε φορά, Μετά την αγορά των σκαφών, τα καταχωρούσαν με στοιχεία «αχυρανθρώπων», κυρίως Βούλγαρων πολιτών, ενώ έφτιαχναν εικονικά πωλητήρια με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Στη συνέχεια, οι δράστες μετακινούσαν τακτικά τα σκάφη σε διαφορετικά λιμάνια της Αττικής και του Αργοσαρωνικού, εναλλάσσοντας συχνά κυβερνήτες και πληρώματα, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες έκθεσής τους στις διωκτικές Αρχές.

Αφού εντόπιζαν τους υποψήφιους διακινούμενους, μέσω δικτύου που είχαν αναπτύξει, τόσο με ομοεθνείς τους, όσο και με αλλοδαπούς άλλων εθνικοτήτων, που ζουν στην Ελλάδα και κυρίως σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, φρόντιζαν για την μεταφορά τους στην Κέρκυρα, σε μικρές ομάδες 3 - 4 ατόμων, καθώς και για τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία.

Στο τελικό στάδιο, οι δράστες μετέφεραν τα σκάφη σε λιμάνια της Κέρκυρας, κοντά σε ξενοδοχεία όπου διέμεναν οι αλλοδαποί, ενώ κατά την επιβίβασή τους μέλη της σπείρας χρησιμοποιούνταν ως «τσιλιαδόροι» για τον εντοπισμό τυχόν αστυνομικών ή λιμενικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, για κάθε αλλοδαπό που διακινούσαν εισέπρατταν 5.500 ευρώ.

Το χρονικό της επιχείρησης

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επιδίωξαν χθες την προώθηση μέσω θαλάσσης 23 αλλοδαπών στην Ιταλία, κάνοντας χρήση ιστιοφόρου σκάφους υπό ξένη σημαία. Η διακίνηση επιτηρήθηκε από αστυνομικούς και χαρτογραφήθηκε το δρομολόγιο που ακολούθησαν τα μέλη της οργάνωσης από μαρίνα της Αττικής μέχρι την επιβίβαση των αλλοδαπών στο σκάφος στην Κέρκυρα. Τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, τα μέλη του κυκλώματος κατέπλευσαν το σκάφος σε λιμάνι της Κέρκυρας, όπου ξεκίνησε η επιβίβαση των αλλοδαπών σε αυτό. Το προηγούμενο βράδυ, οι αλλοδαποί είχαν καταλύσει σε ξενοδοχείο που απείχε ελάχιστα από το λιμάνι, ενώ κατά την επιβίβαση τους στο σκάφος, μέλος της οργάνωσης επιτηρούσε την περιοχή από υπερυψωμένο σημείο.

Το σκάφος εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε από περιπολικά σκάφη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας, με επιβαίνοντες τον χειριστή - μέλος της οργάνωσης και τους 23 αλλοδαπούς.

Παράλληλα σε επιχείρηση στην Αττική και στην Κέρκυρα, συνελήφθησαν ταυτόχρονα τα υπόλοιπα 5 μέλη της οργάνωσης.

Κατά την έρευνα και κατάσχεση του σκάφους, διαπιστώθηκε ότι απουσίαζαν τα απαραίτητα σωστικά μέσα, γεγονός που έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων.


1807020gadaskafos002

Στις έρευνες που ακολούθησαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος ψηφιακών μέσων αποθήκευσης και κινητών τηλεφώνων, πλήθος παραστατικών μεταφοράς χρημάτων καθώς και άλλα έγγραφα, που σχετίζονται με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Από τη συνολική αξιολόγηση των ευρημάτων της έρευνας προέκυψε η συσχέτιση με 3 ακόμη σκάφη του κυκλώματος, ενώ ταυτοποιήθηκαν 2 περιστατικά διακίνησης από την Κέρκυρα στην Ιταλία.

Σημειώνεται ότι η έρευνα εντάσσεται σε δράση της Ευρωπαϊκής Πολυτομεακής Πλατφόρμας Καταπολέμησης Εγκληματικών Απειλών (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats - Facilitated Illegal Immigration/EMPACT FII), η οποία στοχεύει την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών μέσω της Ανατολικής Μεσογειακής Οδού (Eastern Mediterranean Route) και της οποίας ηγείται η Ελλάδα (Action Leader).

Σε πληροφοριακό επίπεδο η έρευνα υποστηρίχθηκε ενεργά από τη Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.) του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και σε επιχειρησιακό επίπεδο από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κέρκυρας και τα Κεντρικά Λιμεναρχεία Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας.

Τέλος, οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε αλλοδαπούς με ιστιοφόρα στην Ιταλία"

Χαρδαλιάς: Κυρώσεις σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Αυστηρούς ελέγχους και κυρώσεις το προσεχές διάστημα, προς όσους δεν τηρούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, προαναγγέλλει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Πάντως αποκλείει ένα νέο γενικό lock down και επισημαίνει ότι το ποσοστό των εισαγόμενων κρουσμάτων παραμένει χαμηλό.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισημαίνει ότι «δεν τίθεται θέμα για γενικό lock down και αυτό γιατί, (.....) τους προηγούμενους μήνες εμπλουτίσαμε την εργαλειοθήκη μας με στοχευμένα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους».

Τονίζει, ωστόσο, ο κ.Χαρδαλιάς ότι «...στόχος όλων θα πρέπει να είναι να μην ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Γι' αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε όλοι μας να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών και να αποφεύγουμε κάθε είδους συγχρωτισμούς».

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα των δασικών πυρκαγιών, ο κ.Χαρδαλιάς, τόνισε ότι «κάθε ημέρα έχουμε κατά μέσο όρο 40 δασικές πυρκαγιές και πολλές υπό δύσκολες συνθήκες. Το γεγονός ότι η κατάσταση δεν ξέφυγε οφείλεται στα ακαριαία αντανακλαστικά των μηχανισμών μας, στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των στελεχών μας και σε όλους εκείνους που δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους για να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή και περιουσία αλλά και το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας.»

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Κυρώσεις σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό"

Κορωνοϊός: 19 νέα κρούσματα στη χώρα - Τα 9 στην Αττική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 19 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 0 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3983, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες αφορά άνδρες.

Από τα δεκαεννέα κρούσματα, 3 εισαγόμενα κρούσματα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 9 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, 1 κρούσμα την περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων, 1 κρούσμα την περιφερειακή ενότητα Λάρισας, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, και 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.  

1088 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2044 (51.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

exelixi18


12 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 1 (8.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 124 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

xartis


Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 194 θανάτους συνολικά στη χώρα. 63 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 19 νέα κρούσματα στη χώρα - Τα 9 στην Αττική"

Σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας οι ένοπλες δυνάμεις: Η διπλή «μάχη» της Αθήνας απέναντι στα επεκτατικά σχέδια Ερντογάν

Σε στρατιωτικό επίπεδο οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας ειδικά τις δύο τελευταίες εβδομάδες και από τη στιγμή που παρατηρήθηκε αυξημένη κινητικότητα σε Τουρκικούς ναυστάθμους και αεροπορικές βάσεις των γειτόνων.

Σε δύο επίπεδα κορυφώνει η Αθήνα τις ενέργειές της για να βάλει φραγμό στα ξεκάθαρα πλέον σχέδια της Άγκυρας για αλλαγή στο status quo της περιοχής με ευθεία αμφισβήτηση Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ξηρά, αέρα και θάλασσα. Στόχος είναι να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα αποτροπής στους γείτονες με συνεχή προβολή ισχύος αλλά τα ταυτόχρονα η Αθήνα κάνει αγώνα δρόμου για να ενημερώσει φίλους και συμμάχους για την αποφασιστική στάση που θα κρατήσει αν η Τουρκία περάσει την «κόκκινη» γραμμή αλλά και τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής εμπλοκής και να τους θέσει προ των ευθυνών τους.

Σε στρατιωτικό επίπεδο οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας ειδικά τις δύο τελευταίες εβδομάδες και από τη στιγμή που παρατηρήθηκε αυξημένη κινητικότητα σε Τουρκικούς ναυστάθμους και αεροπορικές βάσεις των γειτόνων. Αμέσως το επιτελείο επέδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά και δόθηκαν εντολές για αναδιάταξη δυνάμεων και εγρήγορση ώστε να σε κάθε περίπτωση οι Ελληνικές δυνάμεις να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά και στις κατάλληλες θέσεις.

Ταυτόχρονα το δίκτυο πληροφοριών έχει αναλάβει την πιο κρίσιμη αυτή τη στιγμή αποστολή να διαθέτει δηλαδή πλήρη εικόνα των Τουρκικών κινήσεων και προετοιμασιών για ενδεχόμενη κλιμάκωση και να τη μεταφέρει άμεσα και με ακρίβεια στο επιτελείο προκειμένου να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες.

Το Πολεμικό Ναυτικό δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει μια άσκηση και σχεδόν άμεσα αρχίζει μια νέα με το σύνολο του Στόλου να βρίσκεται στα ‘’κόκκινα’’ είτε μέσα στους ναυστάθμους είτε εν πλω καθώς δεκάδες Μονάδες επιφανείας αλλά και υποβρύχια παραμένουν αναπτυγμένα σε κάθε γωνιά του Αρχιπελάγους. Μόλις χθες ολοκληρώθηκε μια ακόμη επιχειρησιακή εκπαίδευση στο Μυρτώο Πέλαγος με συμμετοχή πλοίων, υποβρυχίων, ελικοπτέρων, μαχητικών της ΠΑ αλλά και ανδρών της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών.

Ειδικά οι ομάδες των ΟΥΚαδων πέρα από τα πληρώματα των πλοίων το τελευταίο διάστημα δεν έχουν σταματήσει ούτε ημέρα να εκπαιδεύονται συνεχώς σε σενάρια ανορθόδοξου πολέμου ενώ σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκονται πάνω σε πλοία του Στόλου ειδικά σε αυτά που περιπολούν σε «κρίσιμες» περιοχές.

Το εντυπωσιακό μπαράζ ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση τονίζουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές όσο οι απειλές παραμένουν ορατές και οι γείτονες δείχνουν διάθεση να προχωρήσουν σε ενέργειες αμφισβήτησης Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Έπειτα από αρκετές ημέρες περιορισμένης δραστηριότητας στον αέρα εμφανίστηκε και πάλι στο Αιγαίο η Τουρκική Πολεμική αεροπορία με δέκα μαχητικά και ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου και ξεκάθαρη διάθεση να προκαλέσει και να «τεστάρει» τα Ελληνικά αντανακλαστικά. Με διπλάσιο αριθμό μαχητικών όπως συνηθίζει εδώ και πολύ καιρό απάντησε η HAF και τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας σε πλήρη ετοιμότητα να προχωρούν σε σκληρές αερομαχίες αναγκάζοντας τους «εισβολείς» να αποχωρήσουν.

Τα Ελληνικά φτερά με συνεχή παρουσία στο Αιγαίο και πάνω από τα ακριτικά νησιά στέλνουν καθημερινά το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένα να διατηρήσουν την κυριαρχία στο Αιγαίο. Όπως ακριβώς το Πολεμικό Ναυτικό έτσι και η Πολεμική Αεροπορία προχωρά καθημερινά σε αυξημένη επιχειρησιακή εκπαίδευση με τους Έλληνες ιπτάμενους να έχουν ανεβάσει σημαντικά τις ώρες πτήσεις σε μια περίοδο στην οποία υπό άλλες συνθήκες θα είχαν κατεβάσει ρυθμούς.

Ταυτόχρονα όμως με την προβολή ισχύος η Αθήνα κάνει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου από τη μία να ενημερώσει τους συμμάχους για την επικίνδυνη κλιμάκωση της κατάστασης στην οποία προχωρά βήμα-βήμα η Άγκυρα και κυρίως να τους θέσει προ των ευθυνών τους ζητώντας λήψη προληπτικών μέτρων.

Τόσο στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε κάθε άλλη ευκαιρία η Ελλάδα θέτει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την κατάσταση που διαμορφώνεται και ξεκαθαρίζει ότι οι επιλογές της είναι συγκεκριμένες και δεδομένες αν η Άγκυρα αποφασίσει να «διαβεί τον Ρουβίκωνα».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας οι ένοπλες δυνάμεις: Η διπλή «μάχη» της Αθήνας απέναντι στα επεκτατικά σχέδια Ερντογάν"

Υψηλός αύριο ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς αντιμετωπίζουν αύριο περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς, για αύριο, Κυριακή 19/07, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε Μεσσηνία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία & Ιόνιο.
newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Υψηλός αύριο ο κίνδυνος πυρκαγιάς"

Covid-19: Σχεδόν 600.000 οι νεκροί -Πάνω από 14 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 596.742 ανθρώπους παγκοσμίως, από τα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές, σήμερα στις 14.00 ώρα Ελλάδας.

Περισσότερα από 14.074.520 κρούσματα της νόσου Covid-19 έχουν καταγραφεί επισήμως σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της πανδημίας, ενώ 7.708.100 άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν αποθεραπευτεί.

Ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων πάντως δεν αντικατοπτρίζει παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων. Ορισμένες χώρες δεν κάνουν διαγνωστικά τεστ παρά μόνο στους σοβαρά πάσχοντες, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτιση και πολλές φτωχές χώρες δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν παρά μόνο περιορισμένο αριθμό τεστ.

Την Παρασκευή καταγράφηκαν 6.587 νέοι θάνατοι και 245.508 νέα κρούσματα σε όλον τον κόσμο. Οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους μέσα σε 24 ώρες είναι η Βραζιλία (1.163), η Χιλή (1.057) και οι ΗΠΑ (927).

Οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων με 139.266 θανάτους και 3.647.715 κρούσματα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 77.851 θανάτους σε 2.046.328 κρούσματα, η Βρετανία με 45.119 νεκρούς (293.239), το Μεξικό με 38.310 νεκρούς (331.298 κρούσματα) και η Ιταλία με 35.028 νεκρούς (243.967 κρούσματα).

Η Κίνα, χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, μετρά συνολικά 83.644 κρούσματα (22 νέα) και 4.634 θανάτους.

Η Ευρώπη συγκεντρώνει 204.807 θανάτους και 2.923.849 κρούσματα, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 158.483 θανάτους (3.710.432 κρούσματα), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 148.131 θανάτους (3.757.238 κρούσματα), η Ασία 48.225 νεκρούς (1.999.335 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 22.276 νεκρούς (987.037 κρούσματα), η Αφρική 14.673 θανάτους (683.596 κρούσματα) και η Ωκεανία 147 νεκρούς (13.033 κρούσματα).

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Covid-19: Σχεδόν 600.000 οι νεκροί -Πάνω από 14 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως"

«Έσπασαν» 45 λογαριασμοί διασήμων παραδέχεται το Twitter

Οι χάκερ που ενορχήστρωσαν μια εντυπωσιακή επίθεση σε λογαριασμούς διασημοτήτων και πολιτικών στο Twitter «χειραγώγησαν με επιτυχία μικρό αριθμό εργαζομένων» της πλατφόρμας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ίδια η εταιρεία.

To Twitter διευκρίνισε ότι συνολικά οι κυβερνοπειρατές στοχοθέτησαν 130 λογαριασμούς και κατάφεραν να «σπάσουν» τους 45 από αυτούς, χρησιμοποιώντας «εργαλεία που είναι διαθέσιμα μόνο στην εσωτερική ομάδα υποστήριξης».

Μεταξύ άλλων, οι χάκερ μπήκαν στον λογαριασμό του Δημοκρατικού υποψηφίου προέδρου Τζο Μπάιντεν, του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, του ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος, του ιδιοκτήτη της Tesla Ίλον Μασκ και του ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς. Μέσω των λογαριασμών αυτών έστειλαν μηνύματα καλώντας τους χρήστες να τους στείλουν bitcoin, υποσχόμενοι ότι θα διπλασιάσουν τα λεφτά τους.

Σύμφωνα με ειδικευμένους ιστότοπους που παρακολουθούν τις συναλλαγές σε bitcoin αλλά δεν καταγράφουν τους αποδέκτες, στάλθηκαν με αυτόν τον τρόπο περίπου 100.000 δολάρια.

Σύμφωνα με το Twitter, σε οκτώ από τους λογαριασμούς αυτούς οι χάκερ κατάφεραν επίσης να κατεβάσουν δεδομένα στα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες έχει πρόσβαση μόνο ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού.

Αυτή η εντυπωσιακή κυβερνοεπίθεση, για την οποία έχει ξεκινήσει έρευνα το FBI, αναζωπύρωσε τη συζήτηση στις ΗΠΑ για την ασφάλεια των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Πολλοί διερωτούνται επίσης ποιες θα ήταν οι πιθανές συνέπειες αν οι χάκερ κατάφερναν να μπουν στον λογαριασμό του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συχνά ανακοινώνει την πολιτική του μέσω του Twitter και έχει 83,5 εκατομμύρια ακολούθους.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο λογαριασμός @realdonaltrump δεν ήταν μεταξύ εκείνων που χακαρίστηκαν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Έσπασαν» 45 λογαριασμοί διασήμων παραδέχεται το Twitter"

Σούπερ μάρκετ: Αλαλούμ με τις δηλώσεις Παπαθανάση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας – Μικροεντάσεις από τους απείθαρχους

Μερική συμμόρφωση παρατηρήθηκε κατά τις πρώτες ώρες εφαρμογής της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, υπήρχαν καταναλωτές που δεν γνώριζαν για το μέτρο καθώς η ανακοίνωση βγήκε αργά χθες το βράδυ αλλά και μια μερίδα καταναλωτών που ήταν απρόθυμη να ακολουθήσει τις οδηγίες για την υποχρεωτική της χρήση εντός των καταστημάτων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις δημιουργήθηκαν μικροεντάσεις και με τους υπόλοιπους καταναλωτές οι οποίες πειθαρχούσαν στο μέτρο.

Και αυτό παρά τις συστάσεις που απεύθυναν οι υπάλληλοι των καταστημάτων που στο σύνολό τους ακολούθησαν το μέτρο.

«Δεν μπορούμε να είμαστε αστυνόμοι» αναφέρουν κύκλοι του λιανεμπορίου σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να απαγορεύσουν την είσοδο σε όποιον δεν φοράει μάσκα.

Να σημειωθεί πως έξω από τα καταστήματα οι αλυσίδες έχουν αναρτήσει σχετικές πινακίδες αλλά υπάρχουν και υπάλληλοι στις εισόδους που ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας αλλά και για το πρόστιμο των 150 ευρώ που καλούνται να πληρώσουν αν εντοπιστούν να παρανομούν.

Όσον αφορά στην πρωινή δήλωση του υφυπουργού ανάπτυξης κ. Παπαθανάση για την παροχή μάσκας από πλευρά των σούπερ μάρκετ σε πελάτες που δεν έχουν, κύκλοι του λιανεμπορίου ξεκαθαρίζουν πως δεν μπορούν προσφέρουν δωρεάν μάσκες καθώς το κόστος είναι υπέρογκο και τονίζουν ότι όσοι καταναλωτές επιθυμούν μπορούν να τις αγοράσουν.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως το λιανεμπόριο τροφίμων έχει επιβαρυνθεί με ήδη υψηλό κόστος προκειμένου να τηρεί τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανάσχεση του κορονοϊού, όπως η τοποθέτηση αντισηπτικών, τα γάντια και οι μάσκες στους υπαλλήλους αλλά και με τους δικαιολογημένα απόντες υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και καλύπτονται μισθολογικά.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σούπερ μάρκετ: Αλαλούμ με τις δηλώσεις Παπαθανάση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας – Μικροεντάσεις από τους απείθαρχους"

Φυλακές Κορυδαλλού: Ναρκωτικά, σιδηρολοστοί, μαχαίρια και σουβλιά εντοπίστηκαν σε νέα έρευνα

Σε νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, χθες (Παρασκευή) το βράδυ, από σωφρονιστικούς υπαλλήλους και την Ομάδα Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών του Τμήματος Εξωτερικής Φρούρησης, εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν,ναρκωτικά, σιδηρολοστοί, αυτοσχέδια μαχαίρια, σουβλιά και κινητά τηλέφωνα.

Ειδικότερα, βρέθηκαν: Δεκαπέντε σιδηρολοστοί και ξύλινα ρόπαλα, 5 αυτοσχέδια μαχαίρια και αυτοσχέδιο κατσαβίδι, 2 σουβλιά και 6 λάμες, 5,3 γραμμ. χασίς, 2 κουτιά ψυχοφάρμακα και ποσότητα τεμαχισμένων ψυχοφαρμάκων, 16 κινητά τηλέφωνα, 21 φορτιστές και 13 handsfree, 7 USB και καλώδια, κάρτα SIM και κάρτα SMARTPAY, 11 τράπουλες, 6 ζάρια και 45 ευρώ, 3 τρυπάνια, χαρτοκόπτης και αυτοσχέδιος ξύλινος μπαλτάς, 5 πιρούνια, ψαλίδι, 2 λάμες νυχιών και νυχοκόπτης, σκληρός δίσκος, ηλεκτρονικό τσιγάρο και αυτοσχέδια μηχανή TATTOO, 15 βίδες, 6 κλειδιά και λουκέτο, 7 αυτοσχέδιοι καθρέπτες παρακολούθησης, 2 μπουκάλια με άγνωστη ουσία και διαβατήριο γεωργιανών Αρχών.

Για τα ευρήματα ενημερώθηκε άμεσα ο αρμόδιος εισαγγελέας, ενώ προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Κορυδαλλού.

Σημειώνεται, επίσης, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο προβλεπόμενος πειθαρχικός έλεγχος.

Δείτε φωτογραφίες από τα ευρήματα:

korydallos_4
korydallos_5


korydallos_1
korydallos_2
korydallos_3
ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Φυλακές Κορυδαλλού: Ναρκωτικά, σιδηρολοστοί, μαχαίρια και σουβλιά εντοπίστηκαν σε νέα έρευνα"

Πειρατική επίθεση σε ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο στη δυτική Αφρική – Απήχθησαν 15 ναυτικοί

Πειρατική επίθεση σημειώθηκε σε ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο το οποίο βρισκόταν στον κόλπο της Γουινέας.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα maritimebulletin.net,την ώρα της επίθεσης το δεξαμενόπλοιο βρισκόταν στο Κοτολού του Μπενίν στη δυτική Αφρική, 230 ναυτικά μίλια νότια του Λάγος της Νιγηρίας.
Οι πειρατές απήγαγαν 15 από τα 20 μέλη του πληρώματος, που είναι Ρώσοι, Ουκρανοί και Γεωργιανοί. Το πλοίο κατευθυνόταν στο Τόγκο.
Το πλοίο είναι ναυλωμένο και δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή κάνοντας bunkering.
Το πλοίο ανήκει στη Lavinia του ομίλου Laskaridis.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πειρατική επίθεση σε ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο στη δυτική Αφρική – Απήχθησαν 15 ναυτικοί"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news