facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές αρχές σε Πάρο και Λέσβο μετά τα νέα κρούσματα

Κλείνει το κέντρο υγείας της Καλλονής με αφορμή τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κρούσματα κορονοιού COVID - 19 που προέκυψαν στο δήμο Δυτικής Λέσβου.

Η υγειονομική μονάδα θα παραμείνει κλειστή από σήμερα στις 22:00 έως το πρωί της Δευτέρας 20 Ιουλίου 2020 και ώρα 08:00 με απόφαση της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, γιατί κρίνεται σκόπιμο να πραγματοποιηθεί απολύμανση των χώρων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι σε εξέλιξη διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών των τριών φορέων του ιού, που απομονώνονται και τίθενται υπό την επιτήρηση της αρμόδιας επιτροπής Λοιμώξεων του κέντρου υγείας Καλλονής και του ΕΟΔΥ, ενώ περίπου πέντε άτομα με τα οποία ήρθαν σε επαφή οι τρεις νοσήσαντες, έχουν τεθεί σε απομόνωση.

Aπό τηνΤετάρτη και σε συνεργασία με το δήμο Δυτικής Λέσβου, θα λειτουργήσει προσωρινός χώρος - ιατρείο απολύτως επειγόντων περιστατικών, που αφορούν κίνδυνο ζωής, σε κεντρικό σημείο στην πλατεία Καλλονής (παραπλεύρως του φαρμακείου του Αντώνη Μαριόλα). Οι πολίτες για επείγοντα περιστατικά μπορούν να απευθύνονται στο 166 (ΕΚΑΒ).

Να θυμίσουμε ότι σήμερα στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, από χωριό της κεντρικής Λέσβου διαγνώσθηκαν τρεις ασθενείς θετικοί στον κορονοϊό covid 19.

Ένας 85χρονος που είχε μεταφερθεί με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, έδωσε θετικά αποτελέσματα στην ύπαρξη του κορονοϊού covid 19. Αρχικά είχε μεταφερθεί στο κέντρο υγείας Καλλονής χωρίς μέτρα προφύλαξης και από εκεί στάλθηκε στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται. Αυτή είναι και η αιτία του ότι από σήμερα έκλεισε το κέντρο υγείας, προκειμένου να απολυμανθεί. Θετικά όμως ήταν και τα δείγματα που λήφθηκαν και από το γιό του, αλλά και από τον εγγονό του. Ο μεν γιος του 85χρονου είναι ασυμπτωματικός, ο δε εγγονός του αντιμετωπίζει χαμηλό πυρετό εδώ και 10 μέρες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, μέλη της οικογένειας που νόσησε φιλοξένησε επισκέπτες στο νησί από την βόρειο Ελλάδα.

Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού και στην Πάρο.

Σε διαρκή ετοιμότητα για την ύπαρξη νέων περιστατικών βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές και τοπικής φορείς της Πάρπυ, έπειτα από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο νησί.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη από το Κέντρο Υγείας Πάρου εκδόθηκε ανακοίνωση όπου επισημαίνεται ότι μία Ελληνίδα, ιδιοκτήτρια κατοικίας στο νησί, αφού εξετάστηκε και πραγματοποίησε το τεστ ανίχνευσης βρέθηκε θετική στον ιό.

Ενημερώθηκαν εντός μίας ώρας από την διάγνωση, οι αρμόδιοι φορείς (ΕΟΔΥ, ΕΚΕΠΥ) αλλά και το Αστυνομικό Τμήμα Πάρου. Εντός της ημέρας θα ανιχνευτούν οι υγειονομικοί (εντός και εκτός Κέντρου Υγείας) που δυνητικά εκτέθηκαν στον ιό.

«Επειδή πολύ συχνά τα κρούσματα δεν είναι μονήρη, η αυστηρότατη τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, καθίσταται αυτή τη στιγμή πιο σημαντική από ποτέ. Τηρούμε τις αποστάσεις, φοράμε μάσκα,πλένουμε τα χέρια μας, ώστε να περιορίσουμε το πρόβλημα πριν λάβει μεγάλες διαστάσεις» τονίζει στην ανακοίνωσή του το Κέντρο Υγείας του νησιού.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές αρχές σε Πάρο και Λέσβο μετά τα νέα κρούσματα"

Μ. Τσαβούσογλου: Είμαστε εναντίον των μονομερών κυρώσεων

«Είμαστε εναντίον των μονομερών κυρώσεων, δεν θα υποκύψουμε σε αυτό», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ σε κοινή συνέντευξή του με τον Μαλτέζο ομόλογό του Εβαρίστ Μπαρτόλο, ενώ είπε ότι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε διάλογος με την Ελλάδα.

Όπως είπε στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας στην οποία συμμετείχε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και άλλοι αξιωματούχοι του τουρκικού ΥΠΕΞ. Για την Αγία Σοφία ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Τουρκία απορρίπτει τη λέξη «καταδίκη» που χρησιμοποίησε η ΕΕ για την Αγία Σοφία.

Στις δηλώσεις του ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ ήταν η Τουρκία και πως οι τρεις χώρες που ήθελαν να είναι στην ατζέντα η Τουρκία ήταν η Ελλάδα, η ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία και η Γαλλία.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Άλλωστε με την Ελλάδα, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, έχουμε ξεκινήσει και πάλι εδώ ένα διάλογο. Γνωρίζετε ο σύμβουλος του Προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του ΥΠΕΞ ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση με Ελλάδα, Γερμανία και Τουρκία», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

«Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας μας πήραν και μας ενημέρωσαν. Τελικά αν υπάρχει θέληση μπορεί να γίνει διάλογος», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με τον ίδιο «με διάλογο μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα. Εμείς συμφωνούμε για συνεργασία και διαμοιρασμό αλλά είμαστε εναντίον στη μονομερή επιβολή κυρώσεων. Δεν θα λυγίσουμε σε αυτό. Έχουμε και αποφασιστικότητα και καλή πρόθεση αλλά και με αυτή την έννοια έχουμε και ευελιξία στο θέμα της συνεργασίας».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Μάλτας συζήτησαν και τα περιφερειακά θέματα προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει διαφορά απόψεων με την Μάλτα. Ανέφερε ότι και οι δύο χώρες θέλουν ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και ιδιαίτερα στη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο.

«Για παράδειγμα η σταθερότητα της Λιβύης είναι πολύ σημαντική για τη Μάλτα, και μάλιστα για την Ιταλία, τις χώρες της βόρειας Μεσογείου και της νότιας Ευρώπης είναι πολύ σημαντική», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη εκεί θα επηρεάσει πολύ την Μάλτα. Όπως είπε κατανοούν τις ανησυχίες της Μάλτας για την παράνομη μετανάστευση.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι πρότειναν και στην κυβέρνηση της Λιβύης να συνεργαστεί με την Μάλτα, προσθέτοντας ότι στο μέλλον θα αυξηθεί η στήριξη της Τουρκίας προς τη Μάλτα ιδιαίτερα στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Επανέλαβε ότι είναι έτοιμοι για συνεργασία με όλους στην ανατολική Μεσόγειο.

«Εξήγησα ότι θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μια εργασία με την οποία θα τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/κ και θα διασφαλιστεί ο δίκαιος διαμοιρασμός. Σε αυτό το θέμα η Τουρκία αναγκάστηκε να κάνει μονομερή βήματα επειδή στο παρελθόν αποκλείστηκε. Εάν είναι έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία και αν ο ‘Ε/κ τομέας’ είναι έτοιμος για δίκαιο διαμοιρασμό με τον ‘Τ/κ λαό’ αυτό το ζήτημα μπορούμε να το διευθετήσουμε εύκολα», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για την Αγία Σοφία, ανέφερε ότι «όπως έχω πει και προηγουμένως εάν ο Μπορέλ έλεγε ‘θα ήταν καλύτερα να μην είχε ανοίξει’ θα το σεβόμουν. Αν έλεγε ΄θα ήταν καλύτερα να έμενε μουσείο’ και πάλι θα το σεβόμουν, αλλά τη λέξη ‘καταδίκη’ εμείς την απορρίπτουμε».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν επίσης μνημεία στην Ισπανία που χτίστηκαν ως τζαμιά και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε εκκλησίες. Τώρα κι εμείς πρέπει να πούμε στην Ισπανία ‘μετατρέψτε τα σε τζαμιά, σας καταδικάζουμε; Επιπλέον αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως ενώ η Τουρκία είναι τόσο εποικοδομητική στο θέμα της Αγίας Σοφίας, δεν είναι σωστή στάση να την καταδικάζουν.

ΑΜΠΕ, ΚΥΠΕ, Anadolu/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Μ. Τσαβούσογλου: Είμαστε εναντίον των μονομερών κυρώσεων"

Ερντογάν – Τραμπ: Συμφώνησαν για Λιβύη και εμπορική συνεργασία 100 δισ. δολαρίων

Ακόμα πιο κοντά ήρθαν Ερντογάν – Τραμπ κατά την τελευταία επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες την Τρίτη (14.07.2020).

Ερντογάν – Τραμπ συμφώνησαν να συνεργαστούν στενότερα αναφορικά με την Λιβύη με σκοπό τη διασφάλιση μιας βιώσιμης σταθερότητας στην χώρα, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες, επίσης, συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και έναν εμπορικό στόχο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πρόσθεσε η ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν – Τραμπ: Συμφώνησαν για Λιβύη και εμπορική συνεργασία 100 δισ. δολαρίων"

Εγκαινιάστηκε η διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Αίγιο: Στην Αθήνα σε 2 ώρες και 20 λεπτά

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα (14/07) τα εγκαίνια της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο - Αίγιο (Ροδοδάφνη), συνολικού μήκους 71 χιλιομέτρων, με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, να κάνει λόγο για ένα έργο - σταθμό.

Στην τελετή εγκαινίων μίλησε επίσης ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ το «παρών» έδωσαν ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος.

«Τα μεγάλα έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, σε κανένα κόμμα. Ανήκουν στον ελληνικό λαό. Με τις δικές του θυσίες, με τους δικούς του κόπους και για το δικό του μέλλον γίνονται πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Καραμανλής, υπενθυμίζοντας ότι το έργο αυτό ξεκίνησε το 2006 και μετά από 14 χρόνια, διαφορετικές συμβάσεις και πολλά προβλήματα, έφτασε επιτέλους στην ολοκλήρωσή του.

Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο έργο, ήταν ένα από τα πρώτα σοβαρά προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς η σημερινή κυβέρνηση το παρέλαβε με προβλήματα και καθυστερήσεις, που δημιουργούσαν μεγάλο κίνδυνο για την επιστροφή ευρωπαϊκών κονδυλίων από τη χώρα μας. Για αυτό το λόγο αποτέλεσε και μία από τις πρώτες προτεραιότητες που έβαλε μαζί με τη νέα διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ.

Ήδη πριν το τέλος του 2019 το φυσικό αντικείμενο του έργου είχε περατωθεί και απέμεναν για τη λειτουργία του οι αναγκαίες τελικές δοκιμές, οι οποίες θα είχαν ήδη ολοκληρωθεί από τα τέλη Μαρτίου και η γραμμή θα είχε δοθεί σε λειτουργία πριν το Πάσχα, αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της.

«Το σημαντικό είναι ότι ένα έργο που είχε πάρει επικίνδυνη τροπή, τελικά ολοκληρώθηκε αισίως. Και κυρίως, καταφέραμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο της δημοσιονομικής διόρθωσης και να διασφαλίσουμε για τη χώρα μας την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η ΕΡΓΟΣΕ παρουσίασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις ενέργειες που υπολείπονταν μέχρι και την λειτουργία δρομολογίων, το οποίο τηρήθηκε απολύτως.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε ότι το έργο αυτό, είναι άλλο ένα σε μια μακρά σειρά έργων που μπόρεσαν να γίνουν πραγματικότητα χάρις στη χρηματοδοτική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους έχει καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους, αρχικά από το Ταμείο Συνοχής και στη συνέχεια, στην ακόμα πιο καθοριστική περίοδο για την κατασκευή του, από το ΕΣΠΑ.

Τρεις νέοι σταθμοί και έξι στάσεις

Το έργο Κιάτο - Ροδοδάφνη αφορά μια διπλή σιδηροδρομική γραμμή, υψηλής ταχύτητας και ασφάλειας, συνολικού μήκους περίπου 71 χιλιομέτρων.
Εξυπηρετεί τρεις νέους, σύγχρονους σιδηροδρομικούς σταθμούς: Ξυλοκάστρου, Ακράτας και Αιγίου, και έξι στάσεις: Διμηνιού, Λυκοποριάς, Λυγιάς, Πλατάνου, Διακοπτού και Ελίκης.

Έχει 6 σήραγγες συνολικού μήκους 11 χιλιομέτρων περίπου, καθώς και 8 σήραγγες διαφυγής συνολικού μήκους άνω των 2 χιλιομέτρων, 13 cut & cover, 18 σιδηροδρομικές γέφυρες και 60 ανισόπεδες διαβάσεις. Διαθέτει τα πιο σύγχρονα συστήματα σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών, που εκτός των άλλων εξασφαλίζουν και τη λειτουργία της γραμμής με απόλυτη ασφάλεια για όλους.

Λίγα λόγια αλλά πολλή δουλειά

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείο, ο κ. Καραμανλής σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στην πολιτική, υπάρχουν δύο δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει κανείς ως προς την αντιμετώπιση των έργων υποδομής. Ο ένας, είναι ο δρόμος των μεγάλων υποσχέσεων, των δήθεν εύκολων λύσεων και των εφέ χωρίς αντίκρισμα. Είναι ο δρόμος αυτών, που μπορεί για παράδειγμα στην Πάτρα να υπόσχονται λύσεις, που ξέρουν πως είναι ανέφικτες χωρίς να κάνουν τίποτα για να τις υλοποιήσουν, ή στη Θεσσαλονίκη να φτάνουν στο σημείο να εγκαινιάζουν όχι μετρό αλλά μουσαμάδες…

Ο άλλος δρόμος, είναι ο δρόμος, που έχει λίγα λόγια, αλλά πολλή δουλειά. Που αντιμετωπίζει τα έργα υποδομών, όχι ως πεδίο λαϊκισμού, όχι ως εργαλεία υφαρπαγής ψήφων. Αλλά ως εργαλεία προόδου και ανάπτυξης του τόπου μας. Αυτόν τον δεύτερο δρόμο προσπαθούμε να ακολουθούμε πιστά εδώ και ένα χρόνο, στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος που φέρνει αποτελέσματα για τον πολίτη. Αποτελέσματα χειροπιαστά, έργα που ο πολίτης τα ζει και βελτιώνει την καθημερινότητά του».

Λύση για την οδική πρόσβαση στο σταθμό του Αιγίου

Τα εγκαίνια του σιδηροδρομικού έργου πραγματοποιήθηκαν στο Αίγιο και ο κ. Καραμανλής με ειλικρίνεια σημείωσε, ότι εξακολουθεί να υφίσταται πρόβλημα με την πρόσβαση στο συγκεκριμένο σταθμό, καθώς, παρόλο που τα έργα των οδικών συνδέσεων προβλέπονταν ήδη από τις μελέτες του 2009, με τις οποίες ήταν σύμφωνος και ο Δήμος, μέχρι σήμερα δεν έχει κατορθωθεί να υλοποιηθούν.

«Σήμερα, θέλω να πω κατηγορηματικά, ότι στις αμέσως επόμενες μέρες βάζουμε μπρος για να γίνουν κι αυτά. Είναι κάτι που το χρωστάμε στην τοπική κοινωνία!», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Η Πελοπόννησος στο επίκεντρο

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πριν από λίγες ημέρες στην Πάτρα, όπου παρουσίασε τη λύση για την υλοποίηση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής. Μια λύση ρεαλιστική, εφαρμόσιμη, ολοκληρωμένη. Μια λύση που απαντά πραγματικά στις ανάγκες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, όπως τόνισε. «Σήμερα, εδώ, και μετά από συστηματική δουλειά με χαμηλούς τόνους, δίνουμε επισήμως στην κυκλοφορία ένα έργο το οποίο επίσης η ευρύτερη περιοχή είχε ιδιαίτερη ανάγκη. Τα δύο έργα αυτά είναι αλληλένδετα. Και η στάση μας στο καθένα από αυτά, επιβεβαιώνει τις προτεραιότητές μας στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών» συνέχισε και πρόσθεσε: «επιβεβαιώνει και αποδεικνύει ότι η Πελοπόννησος είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Επιβεβαιώνει ότι η ανάπτυξη ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου αποτελεί κεντρικό μας στόχο».

Αίγιο - Αθήνα σε 2 ώρες και 20 λεπτά, με λιγότερο από 20 ευρώ

Από την πλευρά του ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι ο επιβάτης που μπαίνει στον Προαστιακό στο Αίγιο, βρίσκεται σε 2 ώρες και 20 λεπτά στην Αθήνα. Και όχι μόνο: Μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του και σε σύντομο χρόνο να φθάσει, είτε στο αεροδρόμιο, είτε στο λιμάνι του Πειραιά.

«Έτσι λοιπόν, δεν συνδέεται απλώς η Αχαΐα με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο της Αθήνας. Συνδέεται η Αχαΐα με την Αθήνα, το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και το λιμάνι του Πειραιά. Και μάλιστα, το ταξίδι αυτό με το τρένο γίνεται σύντομα, άνετα, οικονομικά και με ασφάλεια», τόνισε ο υφυπουργός Μεταφορών.

«Με έξι ζεύγη δρομολογίων καθημερινά και εισιτήριο που στοιχίζει λιγότερο από 20 ευρώ, ο επιβάτης του τρένου μπορεί να φθάσει από εδώ, τη Ροδοδάφνη, στο κέντρο της πρωτεύουσας, στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας και στο πρώτο λιμάνι της χώρας» πρόσθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης, σημειώνοντας ότι επιπλέον, φθάνοντας ο επιβάτης στην Αθήνα, έχει άμεση πρόσβαση στα υπόλοιπα μέσα συγκοινωνίας και μπορεί να πάει μέσα σε λίγα λεπτά σε όποια περιοχή της πρωτεύουσας επιθυμεί.

«Με την εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης στη γραμμή, οι ταχύτητες των τρένων θα αυξηθούν κατακόρυφα και η διάρκεια του ταξιδιού θα μειωθεί κατά πολύ. Επίσης, δεν θα είναι αναγκαία η μετεπιβίβαση στο Κιάτο», υπογράμμισε επίσης ο κ. Κεφαλογιάννης, τονίζοντας: «Με την επέκταση της γραμμής υψηλών ταχυτήτων του Προαστιακού στο τμήμα Κιάτο - Ροδοδάφνη, η Βόρεια Πελοπόννησος αποκτά μια σύγχρονη σιδηροδρομική σύνδεση».

«Είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζει κάθε Έλληνας φορολογούμενος, ότι με την προσπάθεια που έγινε τον τελευταίο χρόνο, η πατρίδα μας απέφυγε τον κίνδυνο της απώλειας συγχρηματοδοτούμενων κονδυλίων, της τάξης των 240 εκατομμυρίων ευρώ», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

* Οι φωτογραφίες είναι από τον προσωπικό λογαριασμό του κ. Καραμανλή στο Facebook.

Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκαινιάστηκε η διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Αίγιο: Στην Αθήνα σε 2 ώρες και 20 λεπτά"

Κορωνοϊός: Στο τραπέζι το «Plan B» μετά τα 58 νέα κρούσματα

Εν μέσω αναζωπύρωσης του κορωνοϊού και με την αύξηση των κρουσμάτων να εμπνέει ανησυχία, καθώς ανακοινώθηκαν 58 νέα περιστατικά, νωρίτερα την Τρίτη, από τον ΕΟΔΥ, οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλά για «Plan b», δηλαδή για τοπικά και όχι γενικό lockdown, ενώ εστιάζει στη σημασία τήρησης των κανόνων δημόσιας υγείας.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται, πάντως, στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στις 13 πύλες εισόδου, από τις οποίες, εκτός από τουρίστες, εισέρχονται καθημερινά περίπου 11.000 εποχιακά εργαζόμενοι σε αγροτικές εργασίες, από την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία. Σε αυτές έρχονται να προστεθούν οι μετακινήσεις στα ελληνοσκοπιανά σύνορα για τα καζίνο κλπ. 

Από τα 58 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν , νωρίτερα, από τον ΕΟΔΥ, τα 34 συνολικά είναι «εισαγόμενα». Τα 28 εντοπίσθηκαν στις πύλες εισόδου κατά τους ελέγχους, ενώ άλλοι έξι είναι τουρίστες που προσήλθαν αυτοβούλως και ελέγχθηκαν, έχοντας παρουσιάσει συμπτώματα. 

Τα κρούσματα κατανέμονται γεωγραφικά ως εξής: Τα 28 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, έξι (6) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, οκτώ (8) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου, δυο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Άρτας κι ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Πάντως, την ίδια στιγμή, υπηρεσιακοί παράγοντες, παραδέχονται ότι ακόμηδεν έχουν εφαρμοσθεί πλήρως τα μέτρα που αποφασίσθηκαν για τον Προμαχώνα, ώστε να ελέγχονται λεπτομερώς όσοι μπαίνουν στη χώρα.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Να καταστεί υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους εισηγούνται στην κυβέρνηση οι λοιμωξιολόγοι του υπουργείου Υγείας.

Η εισήγηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε αρχίσει να τίθεται επί τάπητος τις τελευταίες ημέρες, μετά την αυξητική τάση των κρουσμάτων.

Κικίλιας: Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο οριζόντιο lockdown

Ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας για την αναχαίτιση της διασποράς εστίασε στηντήρηση των φυσικών αποστάσεων, μάσκα στους εσωτερικούς χώρους όταν πρέπει και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κανόνες υγιεινής και αντισηπτικά στα χέρια, όχι πάρα πολύς κόσμος σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν μπορούμε να προστατευθούμε και ειδικά μίλησε για τις ευπαθείς ομάδες που χρειάζονται διπλή και τριπλή προσοχη.

Αν τηρηθούν όλα αυτά, όπως ανέφερε, «προφανώς έχουμε υπερπολλαπλάσιες πιθανότητες να τα πάμε καλά και αυτή τη δεύτερη φορά, εάν και εφόσον έχουμε δεύτερο κύμα».

Όπως δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 ο υπουργός Υγείας, «ξέραμε όλοι, και εμείς και οι επιστήμονές μας και οι ειδικοί, ότι με το άνοιγμα των συνόρων μας θα είχαμε μία μερική αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό ήταν γνωστό, είναι προφανές».

«Από την άλλη, καταλαβαίνουν όλοι ότι με πρώτα από όλα τη δημόσια υγεία, τα ιατρικά πρωτόκολλα και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, πρέπει να επιβιώσει και η οικονομία και ο τουρισμός. Αυτό έχει διαφορά από το δεύτερο κύμα. Επαναλαμβάνω ότι εξαρτάται από εμάς, από την ατομική μας συμπεριφορά, από τους κανόνες της δημόσιας υγείας, ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση. Απαγορεύσαμε τα πανηγύρια. Είναι η φύση του event αυτού τέτοια» τόνισε ο υπουργός Υγείας που συμπλήρωσε: «Να μην κλειστεί κανένας μέσα. Να χαρούμε τη χώρα μας, τις ομορφιές, τις θάλασσές της. Να κάνουμε το μπάνιο μας, αλλά να αποφύγουμε το συγχρωτισμό σε εξωτερικούς χώρους. Είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη ότι πρέπει να προσέξουμε όλοι».

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε έναδεύτερο οριζόντιο lockdown και έκανε λόγο για δεύτερο πλάνο: «ένα Plan b, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για PCR ενδεχομένως σε περισσότερους τουρίστες ή υποχρεωτικότητα. Είναι πράγματα τα οποία εξετάζουμε καθημερινά με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Και θέλω να πω και κάτι αισιόδοξο μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη δυσκολία μιας πανδημίας που ζούμε. Για να το σκεφτούμε όλοι μας και ανάλογα να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας. Λένε οι επιστήμονές μας στο τέλος του 2020, αρχές του 2021 θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια. Πράγματι, βλέπω ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ένα Α χρονικό διάστημα μέχρι τότε».

Είναι στο χέρι μας να έχουμε μία απλή αύξηση την οποία θα ελέγξουμε, από το να έχουμε ένα δεύτερο υψηλό κύμα, τόνισε και κατέληξε: «Νομίζω ότι είναι θέμα υπευθυνότητας των οργάνων της Πολιτείας, αλλά και ατομικής ευθύνης και των τουριστών μας και των πολιτών μας, να αντιμετωπίσουμε σοβαρά την κατάσταση και να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα». 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στο τραπέζι το «Plan B» μετά τα 58 νέα κρούσματα"

ΔΕΗ: Επέκταση εθελουσίας εξόδου με 35.000 ευρώ ανά εργαζόμενο

Την επέκταση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου στο σύνολο των εργαζομένων στη ΔΕΗ που συμπληρώνουν εφέτος το 55ο έτος της ηλικίας τους αποφάσισε, απόψε, σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΣ της επιχείρησης.

Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται στο σύνολο του προσωπικού, εφόσον συμπληρώνουν μέχρι το τέλος του 2020 τα 55 έτη και ανεξάρτητα από το αν έχουν θεμελιώσει ή όχι δικαίωμα συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση περί τα 1.700 άτομα, εκτιμάται ωστόσο ότι θα ζητήσουν να ενταχθούν περί τους 500, όσοι δηλαδή έχουν θεμελιώσει δικαίωμα για πλήρη συνταξιοδότηση. Το συνολικό μπόνους είναι 35.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, κόστος που καλύπτεται από την επιχείρηση και θα ανακτηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα από τη μείωση του κόστους μισθοδοσίας.

Η εθελούσια στη ΔΕΗ ξεκίνησε το Μάιο αποκλειστικά για τους εργαζόμενους στα ορυχεία και τους λιγνιτικούς σταθμούς με το ίδιο «μπόνους», ύψους 35.000 ευρώ. Στο πρόγραμμα αυτό εντάχθηκαν περί τους 700 εργαζόμενους, γεγονός που συνεπάγεται εξοικονόμηση ύψους 50 εκατ. ευρώ ετησίως για την επιχείρηση, από μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου υπέβαλε η συντριπτική πλειονότητα (95 %) των εργαζομένων στη λιγνιτική δραστηριότητα της ΔΕΗ που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για πλήρη σύνταξη.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΗ: Επέκταση εθελουσίας εξόδου με 35.000 ευρώ ανά εργαζόμενο"

Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Διορθώσαμε το λάθος του 1934 και επαναφέραμε τη γνήσια ταυτότητα της!

Μόλις τέσσερις ημέρες μετά το διάγγελμα του στον τουρκικό λαό, ανήμερα της απόφασης για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες δηλώσεις για το ζήτημα που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και όχι μόνο από την ελληνική πλευρά.

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, απάντησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως “εμείς αποφασίζουμε για την Αγιά Σοφιά”, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν πρόκειται να επανεξετάσει το ζήτημα, ούτε – φυσικά – να αλλάξει την απόφαση, όπως του ζήτησε χθες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, από τις Βρυξέλλες.

Ο Ερντογάν επανέλαβε πως “σεβόμαστε τις άλλες θρησκείες”, πώς “υπάρχουν 435 εκκλησίες στην Κωνσταντινούπολη” και πως είναι σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά στις 24 Ιουλίου, διαβεβαιώνοτας πως “θα σεβαστούμε την πολιτιστική κληρονομιά της”. Τόνισε ότι δεν μετατράπηκε σε τζαμί από εκκλησία, αλλά από μουσείο και επιτέθηκε σε όσους κάνουν λόγο για μη σεβασμός της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας, λέγοντας ότι όλα τα οθωμανικά μνημεία στα Βαλκάνια έχουν καταστραφεί.

Μάλιστα, “ακύρωσε” ανοιχτά τον Κεμάλ Ατατούρκ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “το 1934 έγινε μουσείο. Τώρα διορθώνουμε το λάθος και επαναφέρουμε τη γνήσια ταυτότητα της”.

milliyet/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Διορθώσαμε το λάθος του 1934 και επαναφέραμε τη γνήσια ταυτότητα της!"

Κορωνοϊός: 58 νέα κρούσματα - Είμαστε μπροστά στο δεύτερο κύμα;

Φόβους ότι βρισκόμαστε στην αρχή του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού στην Ελλάδα «πυροδοτούν» τα 58 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν και ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΕΟΔΥ. Από το σύνολό τους, τα 34 συνολικά είναι «εισαγόμενα»:  Τα 28 εντοπίσθηκαν στις πύλες εισόδου κατά τους ελέγχους, ενώ άλλοι έξι είναι τουρίστες που προσήλθαν αυτοβούλως και ελέγχθηκαν, έχοντας παρουσιάσει συμπτώματα. 

Τα κρούσματα κατανέμονται γεωγραφικά ως εξής: Τα 28 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, έξι (6) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, οκτώ (8) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου, δυο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Άρτας κι ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Όπως έγινε γνωστό από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, τα τρία κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στη Λέσβο, είναι μέλη της ίδιας οικογένειας (παππούς, γιος και εγγονός) από την Καλλονή. Ο παππούς νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης και γιος και εγγονός παραμένουν στο σπίτι τους, σε καραντίνα. 

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 1042 (26.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2019 (52.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στις 13 πύλες εισόδου, από τις οποίες, εκτός από τουρίστες, εισέρχονται καθημερινά περίπου 11.000 χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενοι σε αγροτικές εργασίες, από την  Αλβανία, τα Σκόπια  και τη Βουλγαρία. Το πρόβλημα πλέον είναι τόσο έντονο, ώστε να υπάρχουν πιέσεις από τοπικούς βουλευτές και παράγοντες της αυτοδιοίκησης ώστε οι πύλες προς και από τις συγκεκριμένες χώρες να κλείσουν άμεσα.

Πάντως, την ίδια στιγμή, υπηρεσιακοί παράγοντες, παραδέχονται ότι ακόμη δεν έχουν εφαρμοσθεί πλήρως τα μέτρα που αποφασίσθηκαν για τον Προμαχώνα, ώστε να ελέγχονται λεπτομερώς όσοι μπαίνουν στη χώρα.

Στο μεταξύ, 13 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.  Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.883, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες.  

xartis_neos



Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 62 (32.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 58 νέα κρούσματα - Είμαστε μπροστά στο δεύτερο κύμα;"

Καιρός αύριο: Άνοδος θερμοκρασίας με μποφόρ στο Αιγαίο – Πού θα βρέξει

Ο καιρός θα έχει απ’ όλα αύριο Τετάρτη (15.07.2020), καθώς θα ανέβει η θερμοκρασία, θα υπάρχουν μποφόρ στο Αιγαίο, αλλά και μεμονωμένες καταιγίδες.
Αίθριος θα είναι σε γενικές γραμμές ο καιρός αύριο. Τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά της δυτικής και βόρειας χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για αύριο Τετάρτη (15.07.2020) από την ΕΜΥ
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια της ημέρας στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς, πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και στα ορεινά της Πελοποννήσου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και κατά τη διάρκεια της ημέρας στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια της ημέρας στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 28 και στη νότια Κρήτη έως 31 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Aίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Άνοδος θερμοκρασίας με μποφόρ στο Αιγαίο – Πού θα βρέξει"

Τριμερής Ελλάδας - Τουρκίας - Γερμανίας στο Βερολίνο μετά την απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Tριμερής συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο λίγα 24ωρα μετά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η συνάντηση έγινε την Δευτέρα σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων, με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένη Σουρανή, και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ από γερμανικής πλευράς.

Η συνάντηση έγινε επ' ευκαρία προγραμματισμένης συνάντησης της κ. Σουρανή με τον Γερμανό ομόλογό της εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής.

Κυβερνητικές πηγές επίβεβαιώνουν ότι έγινε συνάντηση. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο protothema.gr ότι η πρόσκληση της γερμανικής πλευράς προς την τουρκική έγινε εν όψει του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, βασικό θέμα στην ατζέντα του οποίου ήταν η Τουρκία.

Τα αποτελέσματα του χθεσινού Συμβουλίου Eξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η τουρκική πλευρά καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειες. «Σε κάθε περίπτωση οι δίαυλοι επικοινωνίας χρειάζεται να μένουν ανοικτοί, ειδικά σε περιόδους κρίσεων», σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει: «Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Αλλωστε με την Ελλάδα, έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε και πάλι τον διάλογο. Γνωρίζετε ότι ο σύμβουλος του προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του υπουργείου Εξωτερικών ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας. Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας, μας πήραν και μας ενημέρωσαν. Τελικά, αν υπάρχει θέληση, μπορεί να γίνει διάλογος».



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τριμερής Ελλάδας - Τουρκίας - Γερμανίας στο Βερολίνο μετά την απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία"

Proton Bank: Εισαγγελική πρόταση για ενοχή 27 κατηγορουμένων

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δίκη για την υπόθεση των επισφαλών δανείων της Proton Bank ύψους άνω των 700 εκ. ευρώ.

Η εισαγγελέας της υπόθεσης της Proton Bank πρότεινε την ενοχή των 27 από τους συνολικά 43 κατηγορουμένους – ανάμεσα στους οποίους ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και διοικητικά στελέχη της τράπεζας. Όπως τόνισε η εισαγγελική λειτουργός κατά τη διάρκεια της αγόρευσης της ο Λ. Λαυρεντιάδης από κοινού με διοικητικά στελέχη της Τράπεζας PROTON και στενούς του συνεργάτες κατέστρωσαν και υλοποίησαν σχέδιο παράνομης άντλησης κεφαλαίων από την Τράπεζα, της οποίας ο επιχειρηματίας είχε αποκτήσει τον έλεγχο.

Τα εν λόγω ποσά δόθηκαν χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις, υπό μορφή παράνομων πιστοδοτήσεων, για τις οποίες, κατά την εισαγγελική πρόταση, ευθύνονται οι ανωτέρω κατηγορούμενοι. Τα επίδικα κεφάλαια χορηγήθηκαν ως δάνεια προς νεοπαγείς εταιρείες που δημιουργήθηκαν από τους συγκατηγορούμενους και συνεργούς του Λ. Λαυρεντιάδη, προκειμένου να αγοράσουν οι τελευταίοι εταιρείες του Ομίλου του που τυπικά μόνον εκποιήθηκαν.

Όμως, οι εταιρείες που είχαν εξαγοραστεί με αυτόν τον τρόπο, παρέμειναν επί της ουσίας συνδεδεμένες με τον Όμιλο Λαυρεντιάδη και ήταν ελεγχόμενες από αυτόν, τα δε κεφάλαια, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, φαίνεται ότι εξυπηρέτησαν ανάγκες ρευστότητας των συνδεδεμένων εταιρειών και της καταρρέουσας ALAPIS. Η οποία, παρά την κραταιά εικόνα που παραπλανητικά εμφάνιζε καθ’ όλη τη διάρκεια του εγχειρήματος, βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση και δη εν γνώσει των κατηγορουμένων, εξ ου και πολύ σύντομα κατέρρευσε. Μεγάλο μέρος των επίμαχων χρηματικών ποσών, δε, κατέληξε, κατά την εισαγγελέα, σε προσωπικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων, των οποίων προτάθηκε η ενοχή για το αδίκημα του “ξεπλύματος βρώμικου χρήματος”, ενώ διαπιστώθηκαν και αναλήψεις ποσών σε μετρητά.

Πέραν τούτου, η Εισαγγελέας έκρινε ότι στο πλαίσιο της προαναφερόμενης εξεύρεσης ζωτικών κεφαλαίων για την ήδη καταβαραθρωμένη ALAPIS που στερείτο ταμειακών διαθεσίμων, ο Λ. Λαυρεντιάδης και 5 ακόμη συγκατηγορούμενοί του εξαπάτησαν στελέχη των εταιρειών του Ομίλου Sciens, προκειμένου να τους αποσπάσουν το ποσό των 35.000.000 Ευρώ, μέσω μιας επένδυσης αγοράς ακινήτων σε αξία πολλαπλάσια της εμπορικής και επαναμίσθωσής τους από εταιρείες που κατ’ ουσίαν ανήκαν στον Όμιλο ALAPIS.

Στην επίτευξη της απατηλής και επιζήμιας αυτής συμφωνίας, κατά την εισαγγελέα, οδήγησαν οι ψευδείς διαβεβαιώσεις των εν λόγω κατηγορουμένων ότι η δωδεκαετής αυτή μίσθωση των ακινήτων ήταν δήθεν εξασφαλισμένη λόγω της υποτιθέμενης ισχυρής οικονομικής θέσης της ALAPIS και του Λ. Λαυρεντιάδη.

Αντιθέτως η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση 16 κατηγορούμενων, μεταξύ αυτών και μελών της οικογένειας του Λαυρεντιάδη, καθώς, κατά την άποψή της, δεν αποδείχθηκε η συμμετοχή τους στην εξεταζόμενη απάτη ούτε πρόθεσή τους να ζημιώσουν την περιουσία της PROTON BANK. Επίσης ζήτησε την απαλλαγή όσων κατηγορουμένων αντιμετώπιζαν το αδίκημα της υπεξαίρεσης αλλά και της εγκληματικής οργάνωσης κρίνοντας ότι η δράση των κατηγορουμένων δεν φέρει τα χαρακτηριστικά αυτής αλλά η δομή της ομάδας ήταν περισσότερο ευκαιριακή, χωρίς σκοπό να αναπτυχθεί εγκληματική δράση σε βάθος χρόνου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Proton Bank: Εισαγγελική πρόταση για ενοχή 27 κατηγορουμένων"

Απαγορεύονται και επίσημα τα πανηγύρια έως 31 Ιουλίου – Η διευκρίνηση για τα παζάρια

Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ματαίωση όλων των πανηγυριών έως τις 31 Ιουλίου, ενώ υπήρξε και διευκρίνηση για τα παζάρια.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε στη διευκρίνιση όσον αφορά τα πανηγύρια πως, «απαγορεύονται οι διοργανώσεις πανηγύρεων ή άλλων αντίστοιχων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων τοπικού ή μη χαρακτήρα από ιδιωτικούς ή μη φορείς και όχι η λειτουργία των ως άνω αγορών».

Η διευκρίνιση κρίθηκε απαραίτητη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των εμπορικών δραστηριοτήτων των κλάδων που σχετίζονται με τη διοργάνωση πανηγυριών.

Όπως αναφέρεται αναλυτικά: Για τις αγορές του άρθρου 38 του νόμου 4497/2017 (εμποροπανηγύρεις, κυριακάτικες αγορές, χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές αγορές, λοιπές οργανωμένες αγορές), ισχύουν οι κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας, όπως περιγράφονται στην υπ' αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.44076/ 11.7.2020 κοινής υπουργικής απόφασης Β΄2798.

Αναλυτικά η ΚΥΑ

Μέσω της Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έγινε γνωστή η απόφαση που αφορά τα πανηγύρια και η οποία αναφέρει:

1. Τις διατάξεις:

α. Του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» (Α΄ 42) και ιδίως της περ. ζ’ της παρ. 2 κπαι της περ. ε΄ της παρ. 4 αυτού, όπως κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4682/2020 (Α’ 76),

β. του π.δ. 147/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης» (Α΄ 192),

γ. του π.δ. 86/2018 «Ανασύσταση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και μετονομασία του σε Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» (Α΄ 159), δ. του π.δ. 134/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» (Α΄ 168),

ε. του π.δ. 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (Α΄ 148),

στ. του π.δ. 141/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Εσωτερικών» (Α΄ 180),

ζ. του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 121),

η. της υπ’ αρ. 46/18.7.2019 κοινής απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νικόλαο Παπαθανάση» (Β’ 3100).

2. Την υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.44074/11.7.2020 κοινή από φαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 13.7.2020 έως και 26.7.2020, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 2797).

3. Την συνδρομή επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος που καθιστά αναγκαία την προσωρινή απαγόρευση πανηγύρεων και άλλων αντίστοιχων δημόσιων εκδηλώσεων προς περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

4. Την από 13.7.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

5. Την υπ’ αρ. Β2/οικ.44456/13.7.2020 βεβαίωση της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία η έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος
του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Προσωρινή απαγόρευση πανηγύρεων και άλλων αντίστοιχων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων

Την προσωρινή απαγόρευση στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 13.7.2020 έως και 31.7.2020, κατά τα αναφερόμενα στην από 13.7.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και προς περιορισμό του κινδύνου

Ως προς τις αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, όπως επίσης ενημέρωσης του κοινού εφαρμόζονται τα άρθρα 3 και 4 της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.44074/ 11.7.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 13.7.2020 έως και 26.7.2020, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 2797).

Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγορεύονται και επίσημα τα πανηγύρια έως 31 Ιουλίου – Η διευκρίνηση για τα παζάρια"

Αχτσιόγλου: «Ο κ. Βρούτσης να δώσει τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους»

Δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικά:

Ο κ. Βρούτσης να δώσει τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, μην τους αναγκάσει σε δικαστικά έξοδα για να πάρουν αυτό που δικαιούνται

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων επιβεβαίωσε την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις που είχε επιβάλει ο κ. Βρούτσης ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά.

8 χρόνια μετά το ΣτΕ αποκαθιστά τους συνταξιούχους για την περίοδο από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι το Μάιο του 2016, καθώς ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 που ψηφίστηκε τότε θεράπευσε αυτήν την αντισυνταγματικότητα.

Το ελάχιστο που έχει να κάνει πλέον ο κ. Βρούτσης για τις αντισυνταγματικές περικοπές του, είναι να δώσει σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους τα αναδρομικά που δικαιούνται. Είναι αδιανόητο να αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε δικαστικά έξοδα για να πάρουν αυτό που έχει κριθεί ότι δικαιούνται.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αχτσιόγλου: «Ο κ. Βρούτσης να δώσει τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους»"

Νέα κατάθεση στην Προανακριτική ζητά ο Παπαγγελόπουλος

Να εξεταστεί ξανά από τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής ζήτησε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος καθώς, όπως υποστήριξε, υπάρχουν νέα, σημαντικά και κρίσιμα στοιχεία για την αθωότητά του.

Το πρωί της Τρίτης (14.07.2020) ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος πήγε στη Βουλή και κατέθεσε εγγράφως στη γραμματεία τις Προανακριτικής τα αιτήματά του.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε, επίσης, τα πορίσματα των αντεισαγγελέων κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη για τους εισαγγελείς διαφθοράς και τους χειρισμούς τους στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε επίσης να κληθεί ενώπιον της επιτροπής σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προκειμένου να εξεταστεί χωρίς όρκο, «δεδομένου ότι έχουν προκύψει νέα, σημαντικά και κρίσιμα στοιχεία για την απόδειξη της αθωότητάς του και την ανεύρεση της αλήθειας», δηλαδή τα πορίσματα Ζαχαρή και Σοφουλάκη για τους Εισαγγελείς Διαφθοράς αλλά και το κείμενο εξωδικαστικού συμβιβασμού της Νοvartis με τις αρχές των ΗΠΑ.

Λίγες ώρες πριν από την κατάθεση του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επιμένει ότι «η ικανοποίηση των αιτημάτων του αποτελεί υποχρέωση της Επιτροπής, σύμφωνα με τους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τις αρχές της ΕΣΔΑ και την ελληνική και ευρωπαϊκή νομολογία» και κυρίως ότι «η απόρριψη και των αιτημάτων του αυτών, θα αποτελέσει άλλη μια κραυγαλέα παρανομία σε βάρος του, άλλη μια ατράνταχτη απόδειξη τα εκδικητικής πολιτικής δίωξης σε βάρος του».

Με αυτά τα δεδομένα, όλα δείχνουν ότι η προανακριτική επιτροπή συμπληρώνει τις τελευταίες προτάσεις στο πόρισμά της, χωρίς να έχει λάβει τις εξηγήσεις του κ. Παπαγγελόπουλου επί των νέων εγγράφων, τα πορίσματα των δύο Αντεισαγγελέων που είχαν επιφορτιστεί με την διερεύνηση τυχόν ευθυνών των Εισαγγελέων Διαφθοράς και το κείμενο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα κατάθεση στην Προανακριτική ζητά ο Παπαγγελόπουλος"

Προειδοποίηση του ΕΟΦ για το προϊόν Insumed που διακινείται μέσω διαδικτύου

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοινώνει ότι, μέσω του Διαδικτύου, διαφημίζεται και διακινείται το προϊόν INSUMED, με θεραπευτικές ενδείξεις, το οποίο όμως δεν διαθέτει άδεια φαρμακευτικού προϊόντος.

Eφιστάται η προσοχή των καταναλωτών ώστε σε περίπτωση που έρθει στη κατοχή τους το παραπάνω προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητάς του από μη εγκεκριμένες πηγές, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, καθώς δεν διασφαλίζεται η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Προειδοποίηση του ΕΟΦ για το προϊόν Insumed που διακινείται μέσω διαδικτύου"

Αγιά Σοφιά: Κατά της μετατροπής σε τζαμί ο ιμάμης του Μιλάνου

Ο ιμάμης του Μιλάνου και πρόεδρος της Ιταλικής Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας Ιάια Παλαβιτσίνι έλαβε ανοικτά θέση κατά της απόφασης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

«Στην ιστορία του Ισλάμ, όταν οι σοφοί μας επισκέπτονταν μια συναγωγή, ένα μοναστήρι, ένα νεκροταφείο, σέβονταν πάντα την ταυτότητα των χώρων αυτών», τόνισε ο Παλαβιτσίνι. Κατά την άποψή του, η Αγία Σοφία έπρεπε να συνεχίσει να είναι μόνο μια βασιλική εκκλησία, διότι «οι χώροι λατρείας πρέπει να χρησιμοποιούνται ακριβώς για τον λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκαν».

«Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν τόσα όμορφα τζαμιά, στα οποία οι μουσουλμάνοι μπορούν να προσευχηθούν, δεν χρειαζόταν ένα ακόμη. Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα πολιτικών υπολογισμών» δήλωσε ο Ιμάμης του Μιλάνου, ο οποίος εξέφρασε πλήρη κατανόηση για τον πόνο ψυχής που εξέφρασε την περασμένη Κυριακή ο πάπας Φραγκίσκος.

Ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι πήρε μέρος σε διαμαρτυρία του κόμματός του, η οποία οργανώθηκε έξω από το τουρκικό προξενείο στο Μιλάνο. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πενήντα άτομα, τα οποία κρατούσαν πλακάτ με γραμμένο «κάτω τα χέρια από την Αγία Σοφία» και «ποτέ η Τουρκία μέσα στην Ευρώπη».

«Η ιστορική, πολιτιστική και φυσικά θρησκευτική κληρονομιά της Ευρώπης δεν μπορεί να μετατρέπεται σε τζαμί. Ο ισλαμικός φανατισμός δεν μπορεί να σβήσει αιώνες κατακτήσεων, ιστορίας, δικαιωμάτων», δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ευχήθηκε να υπάρξει η πρέπουσα αντίδραση από την διεθνή κοινότητα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγιά Σοφιά: Κατά της μετατροπής σε τζαμί ο ιμάμης του Μιλάνου"

Οργή Τσαβούσογλου για Μπορέλ: Στη Ισπανία υπάρχουν τζαμιά που έγιναν εκκλησίες

Μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και τις δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ για την Αγιά Σοφιά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε “πυρά’ κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “απορρίπτουμε την καταδίκη”.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας χρησιμοποίησε ως επιχείρημα την Ισπανία όπου -όπως είπε – υπήρχαν τζαμιά έγιναν εκκλησίες.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να επανεξετάσει και να αλλάξει την απόφαση μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί. “Ένα σημαντικό θέμα ήταν αυτό της Αγιάς Σοφιάς. Το συμβούλιο καταδίκαστε την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει ένα εμβληματικό μουσείο όπως η Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Αυτή η απόφαση θα τροφοδοτήσει αναπόφευκτα τη δυσπιστία, τον διχασμό ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες και θα υπονομεύσει τις προσπαάθειες μας για διάλογο και συνεργασία. Καλούμε τις τουρκικές αρχές άμεσα να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την απόφαση”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

milliyet/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή Τσαβούσογλου για Μπορέλ: Στη Ισπανία υπάρχουν τζαμιά που έγιναν εκκλησίες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news