facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Μακρόν: Η Ευρώπη να επιλύσει τα θέματα στη Μεσόγειο

Έχει «καθοριστική σημασία» η Ευρώπη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικό τρόπο γεωπολιτικά θέματα της Μεσογείου και να παραμείνει αυτή που θα ελέγχει το μέλλον της, χωρίς να το αφήσει σε «άλλες δυνάμεις», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος χωρίς να τις κατονομάσει στην Τουρκία και τη Ρωσία.

«Η περιοχή της Μεσογείου θα είναι η πρόκληση των προσεχών ετών όσο οι παράγοντες κρίσης που συνδυάζονται εκεί είναι πολλοί: αμφισβήτηση θαλασσίων ζωνών, συγκρούσεις μεταξύ παρόχθιων χωρών, αποσταθεροποίηση της Λιβύης, μετανάστευση, διακίνηση, πρόσβαση στους πόρους», δήλωσε ο πρόεδρος σε ομιλία του προς τις ένοπλες δυνάμεις την παραμονή της εθνικής εορτής της 14ης Ιουλίου.

Επικαλούμενος το «παιχνίδι νέων δυνάμεων», ο Μακρόν δήλωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να επανακαθορίσει εκεί τον ρόλο της και τη θέση της, χωρίς αφέλεια, χωρίς εφησυχασμό. Η Μεσόγειος δεν μπορεί να οικοδομήσει διαρκή ειρήνη χωρίς εμάς, δεν μπορούμε να δεχτούμε το μέλλον μας να οικοδομηθεί από άλλες δυνάμεις», δήλωσε.

«Μια πραγματική ευρωπαϊκή πολιτική για τη Μεσόγειο» είναι «αναγκαιότητα και επιτακτικότητα», επέμεινε.

Για τη Λιβύη

Είτε πρόκειται για την επιδείνωση της κρίσης στη Λιβύη, όπου η Τουρκία και η Ρωσία είναι σε θέση ισχύος, οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο όπου αρκετές δυνάμεις όπως η Τουρκία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος ή η Ελλάδα ανταγωνίζονται για ενεργειακούς πόρους, οι παράγοντες έντασης πολλαπλασιάζονται σε αυτή τη θάλασσα εδώ και χρόνια.

«Όσον αφορά τη Λιβύη, θέλω να ξαναπώ εδώ πόσο η σταθεροποίησή της είναι θεμελιώδης για την ασφάλεια της Ευρώπης και του Σάχελ. Για τον λόγο αυτό καλώ σε άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων και ενός πολιτικού διαλόγου για εκεχειρία. Πρέπει να δοθεί τέλος στις μαζικές αφίξεις όπλων και μισθοφόρων σε αυτή τη χώρα», επανέλαβε.

ΑΜΠΕ, AFP/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Μακρόν: Η Ευρώπη να επιλύσει τα θέματα στη Μεσόγειο"

Θετική στον κορωνοϊό πενταμελής οικογένεια από τη Σερβία -Παραθέριζε στη Λευκάδα

Πενταμελής οικογένεια από τη Σερβία που παραθέριζε στη Λευκάδα βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Tη Δευτέρα η οικογένεια διακομίστηκε στο

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με τους γονείς να έχουν εισαχθεί στην Ειδική Μονάδα για τον COVID-19.

Τα τρία ανήλικα παιδιά τους, που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα φιλοξενούνται στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 24 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα μας. Τα τέσσερα εξ αυτών εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Δείτε το χάρτη των κρουσμάτων.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Θετική στον κορωνοϊό πενταμελής οικογένεια από τη Σερβία -Παραθέριζε στη Λευκάδα"

ΕΕ: Ποιες κυρώσεις προτείνει η Ελλάδα να επιβληθούν στην Τουρκία

«Υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ζητήθηκε, μάλιστα, από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος της πολύωρης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν επί μακρόν για το θέμα της Τουρκίας. Διπλωματικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά εμφανίστηκε ένα μπλοκ χωρών –πέραν της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας- οι εκπρόσωποι των οποίων ζήτησαν ξεκάθαρα τον προσδιορισμό και την επιβολή ενός καταλόγου κυρώσεων στην Άγκυρα με σκοπό να σταλεί το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών της ΕΕ δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. 

Οι χώρες που στήριξαν ανοιχτά τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου

Σε αυτή την ομάδα χωρών περιλαμβάνονται η Γαλλία, η Αυστρία –της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε κατά πληροφορίες ότι το παραμύθι της δήθεν ευρωπαϊκής Τουρκίας έχει τελειώσει-, το Λουξεμβούργο, η Σλοβακία και η Εσθονία

Από διπλωματικές πηγές έγινε γνωστό ότι κανένας από τους εκπροσώπους των άλλων 20 χωρών-μελών της ΕΕ ου συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων δεν υπερασπίστηκε ανοικτά τις πολιτικές της Τουρκίας και την στρατηγική του Ταγίπ Ερντογάν, όμως κάποιοι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν να εξαντληθούν τα περιθώρια συνεννόησης με την Άγκυρα προτού οι Βρυξέλλες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις.

Η ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία, αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες, κατέθεσε το αίτημα να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων που σχεδιάζονται εναντίον της Τουρκίας συγκεκριμένα μέτρα για τις τουρκικές τράπεζες και την τουριστική βιομηχανία της γειτονικής χώρας.

Ο Δένδιας ζήτησε ενεργοποίηση του άρθρου 42 σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης

«Η Ελλάδα διαθέτει ικανές ένοπλες δυνάμεις. Η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι εδώ θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση, για να αποτρέψει. Γιατί αν δεν αποτρέψει, δεν θα της αρέσει καθόλου αυτό που θα συμβεί. Μα καθόλου» τόνισε ο Νίκος Δένδιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ εξηγώντας ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει συνταγματική υποχρέωση να προστατεύσει απολύτως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών απευθύνθηκε στους 26 συναδέλφους του που μετείχαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που έγινε στις Βρυξέλλες. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οΝίκος Δένδιας εξήγησε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τότε η Αθήνα έχει συγκεκριμένο σχέδιο αντίδρασης. Στην περίπτωση κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας με έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων ανοιχτά της Κρήτης, της Ρόδου ή κάποιου άλλου ελληνικού νησιού, είτε με άλλου είδους τουρκικής ενέργειας σε βάρος ελληνικής κυριαρχίας, ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι η Αθήνα θα αντιδράσει στρατιωτικά. 

Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών εξήγησε στους 27 Ευρωπαίους ομολόγους του ότι σε περίπτωση που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εκτροχιαστούν και διολισθήσουν σε στρατιωτική αντιπαράθεση η Αθήνα θα επικαλεστεί το άρθρο 42 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ και θα ζητήσει την στρατιωτική συνδρομή των άλλων χωρών-μελών.

«Σε περίπτωση κατά την οποία κράτος-μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφος του, τα άλλα κράτη-μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» αναφέρεται στο προοίμιο του άρθρου 42 παράγραφος 7 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ.

«Αναφέρθηκα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, στις σοβαρές επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαι ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της» σημείωσε ο κ. Δένδιας.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Ποιες κυρώσεις προτείνει η Ελλάδα να επιβληθούν στην Τουρκία"

Μ.Σαλβίνι έξω από τουρκικό προξενείο του Μιλάνο: «Κάτω τα χέρια από την Αγία Σοφία» (βίντεο)

Ο μοναδικός Ευρωπαίος πολιτικός, ο οποίος αντιστέκεται ενεργά στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για την Αγία Σοφία, είναι ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος βρέθηκε έξω από το τουρκικό προξενείο στο Μιλάνο, και φώναξε «Κάτω τα χέρια από την Αγιά Σοφιά»!

Συγκεκριμένα ο Ιταλός ηγέτης της δεξιάς αναφέρει:

«Δεν είναι δυνατόν ο ισλαμικός φανατισμός και το τουρκικό καθεστώς να διαγράφουν αιώνες ιστορίας, δικαιωμάτων και ελευθερίας. Ελπίζουμε ότι η Διεθνής Κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πληρώνει τώρα την Τουρκία δισεκατομμύρια, θα αντιδράσουν.

Σκύβοντας το κεφάλι μας, κινδυνεύουμε μια μέρα να βρούμε μπροστά μας ένα τζαμί αντί για το Ντουόμο (καθεδρικός ναός στο Μιλάνο). Κάτω τα χέρια σας από την Αγία Σοφία!»

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μ.Σαλβίνι έξω από τουρκικό προξενείο του Μιλάνο: «Κάτω τα χέρια από την Αγία Σοφία» (βίντεο)"

Πήρε ΦΕΚ η παράταση του Εξοικονομώ κατ’ οίκον- Τι γίνεται με τις αιτήσεις

Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η τροποποίηση της κοινής απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο: Προκήρυξη Β΄ κύκλου του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον II», που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το ΦΕΚ αναφέρει:

Για τις οριστικά υποβληθείσες αιτήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία προέγκρισης Δανείου και η άνω προθεσμία λήγει εντός του διαστήματος από 11.3.2020 ως και 31.8.2020, η προθεσμία παρατείνεται αυτοδίκαια ως και τις 15.9.2020

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πήρε ΦΕΚ η παράταση του Εξοικονομώ κατ’ οίκον- Τι γίνεται με τις αιτήσεις"

Παρέμβαση Βερολίνου για Αγιά Σοφιά: Είναι πολιτιστικό & όχι πολιτικό ζήτημα

«Με θλίψη» η γερμανική κυβέρνηση έλαβε υπόψη της την απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Τουρκίας την Παρασκευή για την Αγία Σοφία, δήλωσε στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Μιλώντας στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Δευτέρας τόνισε ότι αυτή η εκκλησιά έχει μια «τεράστια» πολιτιστική ιστορική και θρησκευτική σημασία, «τόσο για τον Χριστιανισμό, όσο και για το Ισλάμ». Όπως πρόσθεσε, η Γερμανία δίνει «μεγάλη έμφαση στον διαθρησκευτικό διάλογο.»
Η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως μουσείου επέτρεπε σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους, να την επισκεφτούν. Αυτό που απομένει τώρα, δήλωσε ο Σ. Ζάιμπερτ, είναι να δει κανείς με ποιόν τρόπο θα υλοποιηθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Την εντύπωση ότι η Γερμανία όπως και στο παρελθόν, δεν πρόκειται να δώσει μάχη για την Αγία Σοφία, στήριξαν οι δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.
Μιλώντας στο ίδιο μπρίφινγκ επεσήμανε ότι η Αγία Σοφία αποτελεί από το 1985 μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ότι πριν από μια απόφαση για την μετατροπή της σε τζαμί θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί η UNESCO.

«Δυστυχώς παραλήφθηκε. Και αυτό συμβάλει επιπλέον στη θλίψη μας», δήλωσε. Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι το Βερολίνο αντιμετωπίζει την όλη υπόθεση ως ένα πολιτιστικό ζήτημα: «Όταν μιλάμε για μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και τη διατήρηση τους επιδιώκουμε να κρατάμε απ’ έξω τη διεθνή πολιτική».

Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι ένα πολιτιστικό ζήτημα και δεν άπτεται των «πολιτικών σχέσεων ή ακόμη της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κράτη».

Όπως διαβεβαίωσε, το ζήτημα δεν αφήνει αδιάφορη τη γερμανική κυβέρνηση και ότι σκοπεύει να το συζητήσει με την Τουρκία. Παράλληλα, όμως, διευκρίνισε πως η Αγία Σοφία δεν θα αποτελέσει μέρος των «πολιτικών» σχέσεων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, αρμόδιος θεσμός για τη συζήτηση αυτού του ζητήματος είναι μεταξύ άλλων η επιτροπή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία της UNESCO. Βέβαια λόγω της πανδημίας η συνεδρίαση της φέτος ακυρώθηκε και θα πραγματοποιηθεί του χρόνου.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση Βερολίνου για Αγιά Σοφιά: Είναι πολιτιστικό & όχι πολιτικό ζήτημα"

Δένδιας από τις Βρυξέλλες: «Συμφωνήσαμε σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας αν συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά»

«Καταδικάσαμε την απόφαση της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και της ζητήσαμε να την αναστρέψει» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας μετά το τέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα. 

Αναλυτικά, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε:

«Η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας και ο εξαυταρχισμός της Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο της συζήτησής μας.

Υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ζητήθηκε, μάλιστα, από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της.

Αναφέρθηκα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, στις σοβαρές επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαι ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της. 

Συμφωνήσαμε όπως ο κ. Borrell διερευνήσει τρόπους για τη μείωση των εντάσεων με την Τουρκία, αυστηρά, όμως, στη βάση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου. Η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί, κατόπιν επιθυμίας της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, εκ νέου στο άτυπο συμβούλιο του Αυγούστου στο Βερολίνο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο όπως ήταν η αρχική τοποθέτηση. Ενημέρωσα επίσης τους συναδέλφους ότι θα ζητήσω τη σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου, εάν η Τουρκία μέχρι το άτυπο Συμβούλιο κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της. 

Τέλος, ως προς τη Λιβύη, υπήρξε αναφορά από σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στην παραβίαση του εμπάργκο από την Τουρκία, καθώς και καταδίκη του επεισοδίου που αφορά στο γαλλικό πολεμικό πλοίο. Επίσης εκλήθη ευθέως η Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητική στάση και να σταματήσει τις παραβιάσεις του εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας από τις Βρυξέλλες: «Συμφωνήσαμε σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας αν συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά»"

Καιρός αύριο: Ζέστη αλλά και τοπικές βροχές

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο Τρίτη 14 Ιουλίου σε ολόκληρη τη χώρα με τοπικές βροχές.Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία θα έχουμε ασθενείς τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος με τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα δυτικά τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Στα δυτικά αρχικά από ανατολικές
διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά ηπειρωτικά.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών τις πρώτες πρωινές ώρες. Από αργά το απόγευμα γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς ,πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες και τοπικούς όμβρους στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και βελτίωση το βράδυ.
Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία δυτικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία και τις Σποράδες όπου είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με τοπικούς όμβρους στα ορεινά. Το βράδυ γεγικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ .
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 29 και στη νότια Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Aίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ζέστη αλλά και τοπικές βροχές"

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας για την Αγιά Σοφιά

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της.

Σύμφωνα με τον ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον ίδιο να εξετάσει τρόπους για αποκλιμάκωση της κατάστασης με την Τουρκία.

«Η απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί αναπόφευκτα καλλιεργεί δυσπιστία και προκαλεί νέες διχόνοιες ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες και υπονομεύει τις προσπάθειές μας για διάλογο και συνεργασία. Καλούμε τις τουρκικές αρχές άμεσα να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την απόφαση αυτή» δήλωσε, μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ.

Επιπροσθέτως, το Συμβούλιο ανέθεσε στον Ζοζέπ Μπορέλ την προετοιμασία «πιθανών μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», όπως ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος».

Σειρά χωρών ήταν στο πλευρό της Ελλάδας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ανέφεραν διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ειδικότερα, «μεταξύ αυτών είναι η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Σουηδία, ενώ η Αυστρία ζήτησε ακόμη και τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Αναφορικά με τα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα, «πρόκειται για τομεακά μέτρα. Ο προσδιορισμός για τους τομείς θα συζητηθεί κι εν τω μεταξύ θα συνεχιστούν οι επαφές της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και ως προς αυτό το θέμα» ανέφεραν οι ίδιες πηγές και κατέληξαν ότι «επιδιώχθηκε από ελληνικής πλευράς και επιτεύχθηκε ισχυρή καταδίκη στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας» έναντι μιας πιο ήπιας ρητορικής που αρχικά είχε επιλεγεί.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας για την Αγιά Σοφιά"

Κορωνοϊός: 24 νέα κρούσματα στη χώρα - Επτά «εισαγόμενα», 10 σε Ξάνθη και Καστοριά

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα  24 νέα κρούσματα του  κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.826, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες αφορά άνδρες. Τα 1007 (26.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2002 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Πού εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα

Τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, τρία εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, έξι κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, τέσσερα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, τρία κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης και ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας από τον Δήμο Αλεξάνδρειας.

Στο μεταξύ, 12 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. 3 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.



xartis_krousmata


Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ παραμένουν στους 193 οι θάνατοι συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό

Ματαιώνονται τα πανηγύρια μέχρι το τέλος Ιουλίου

Τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου, την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας, και την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε σήμερα με τηλεδιάσκεψη, υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Νωρίτερα είχε γίνει σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό κατά την οποία η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να ζητήσει από τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας να εξετάσουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης των πανηγυριών μέχρι τέλος Ιουλίου, πράγμα που είχε κάνει γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  ο Στέλιος Πέτσας

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι εντείνονται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα, και συγκεκριμένα στον Προμαχώνα και την Κακαβιά.

Συγκεκριμένα στη σύσκεψη αποφασίστηκε:

- να ενταθούν οι στοχευμένοι έλεγχοι με έμφαση στα σύνορα του Προμαχώνα. Όπως είπε ο κ. Πέτσας τα στοιχεία από τους ελέγχους δείχνουν ότι τα θετικά τεστ ήταν 4πλασια σε σχέση με το αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος».

- θα ελέγχονται εξονυχισιτκά τα έγγραφα όσων μπαίνουν από τον Προμαχώνα. Σε περίπτωση πλαστού εγγράφου θα επιβάλονται κυρώσεις

- να ενισχυθούν οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία με τον κ. Πέτσα να σημειώνει ότι το Σαββατοκύριακο έγιναν 1011 έλεγχοι μόνο στην Κακαβιά.

- να ανοίξουν οι απευθείας πτήσεις από 15 Ιουλίου με τη Βρετανία και από τις 22 Ιουλίου με τη Σουηδία

- να ανοίξουν από το τέλος Ιουλίου πτήσεις και από άλλες χώρες που μέχρι σήμερα δεν είναι στην «λευκή λίστα», όπως π.χ. οι ΗΠΑ με την υποχρέωση επιδείξης αρνητικού ελέγχου που θα έχει γίνει έως 72 ώρες νωρίτερα. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε, επίσης, ότι «όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Παράλληλα περιορίζεται για τους επισκέπτες της χώρας ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, από 48 στις 24, ώρες πριν την άφιξή τους».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 24 νέα κρούσματα στη χώρα - Επτά «εισαγόμενα», 10 σε Ξάνθη και Καστοριά"

Ελεύθεροι οι συλληφθέντες στην πορεία κατά του νόμου για τις διαδηλώσεις

Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι και οι οκτώ συλληφθέντες στην πορεία της προηγούμενης Πέμπτης, μετά τις απολογίες τους.

Σε έξι από αυτούς, επεβλήθησαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους μία φορά το μήνα, ενώ σε έναν κατηγορούμενο επεβλήθη και εγγυοδοσία 1.500 ευρώ.

Όλοι τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται (απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, εκρήξεις κλπ).

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων βρέθηκαν πάνω από 500 άτομα προς υποστήριξη των κατηγορουμένων, που φώναξαν συνθήματα με την ανακοίνωση της απόφασης του ανακριτή.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεύθεροι οι συλληφθέντες στην πορεία κατά του νόμου για τις διαδηλώσεις"

Τρίτη αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Αύριο αναμένεται η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την πρόεδρό της Ειρήνη-Μαίρη Σάρπ, να δημοσιεύσει την πιλοτική απόφασή της για το ζήτημα των περικοπών των συντάξεων.

Το ζήτημα των συντάξεων απασχόλησε την Ολομέλεια του ΣτΕ με την διαδικασία της πρότυπης δίκης (νόμος 3900/2020) μετά από αίτηση του ΕΦΚΑ, ο οποίος προέβαλε το επιχείρημα ότι στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας (Πρωτοδικεία και Εφετεία) εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές συνταξιούχων, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές.

Το αίτημα του ΕΦΚΑ έγινε δεκτό από την αρμόδια τριμελή επιτροπή του ΣτΕ υπό την προεδρία της τότε πρόεδρου της (και μεταγενέστερα Προέδρου της Δημοκρατίας) Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και με μέλη τους αντιπροέδρους Αθανάσιο Ράντο (μεταγενέστερα προήχθη σε πρόεδρο του ΣτΕ) και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου.

Στην συνέχεια αφού έγινε δεκτό το αίτημα του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με το νόμο 3900/2010, «πάγωσαν» όλες οι εκκρεμείς δίκες των συνταξιούχων στα Διοικητικά Δικαστήρια για τις περικοπές των συντάξεων τους, όπως και η έκδοση αποφάσεων, αλλά και η εκτέλεση όλων των αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Η υπόθεση συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ την 10η Ιανουαρίου 2020 με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Τσιμέκα και αύριο αναμένεται να δημοσιευθεί η σχετική απόφαση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίτη αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων"

Έρχονται τα άυλα παραπεμπτικά εξετάσεων – Όλες οι λεπτομέρειες

Μετά την άυλη συνταγογράφηση, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού εντάσσονται και τα άυλα παραπεμπτικά των εξετάσεων, με νομοτεχνική βελτίωση που ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο σχέδιο νόμου “Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις”, το οποίο συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια.

“Μέσα σε λίγες εβδομάδες οι γιατροί εκτός από τα φάρμακα, θα βάζουν στο σύστημα και τα παραπεμπτικά των εξετάσεων με τον ίδιο τρόπο, ώστε να μπορεί κάποιος να πάει για εξετάσεις χωρίς να πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό του”, είπε ο υπουργός.

Με το νομοσχέδιο μονιμοποιείται η άυλη συνταγογράφηση και καθιερώνονται νέες ψηφιακές υπηρεσίες που θα παρέχονται μέσω του gov.gr. Προβλέπεται ενδεικτικά ότι οι οικογένειες με παιδιά που υποβάλλονται τακτικά σε λογοθεραπεία ή/και εργοθεραπεία πλέον θα υποβάλλουν ψηφιακά τα αιτήματα και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για εκκαθάριση από τον ΕΟΠΥΥ ενώ οι πτυχιούχοι μπορούν να αναζητούν τα πτυχία τους μέσω βάσης δεδομένων των ελληνικών πανεπιστημίων και του ΔΟΑΤΑΠ και να εκδίδουν αντίγραφα αυτών ψηφιακά.

Ψηφιακές υπηρεσίες

“Την ίδια στιγμή που καλείστε να υπερψηφίσετε αυτό το σχέδιο νόμου, ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση ένα ακόμα σχέδιο νόμου, ο κώδικας ψηφιακής διακυβέρνησης. Η δραστηριότητα μας είναι πυκνή, ακριβώς επειδή είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχει κενό, υπάρχει χάσμα που πρέπει να καλυφθεί”, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στόχος μας είναι έως το τέλος του έτους, οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες μέσω της πλατφόρμας gov.gr, να φτάσουν τις 1.000 από 575 που είναι σήμερα, ανέφερε επίσης ο υπουργός.

“Ο κόσμος διψά για τις ψηφιακές υπηρεσίες, γιατί έτσι αποφεύγει την ταλαιπωρία της αναμονής στα γκισέ”, τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, λέγοντας ότι μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες 5,5 εκατομμύρια πολίτες επισκέφθηκαν την πλατφόρμα gov.gr.

Ενημέρωσε εξάλλου την εθνική αντιπροσωπεία ότι στόχος είναι στο τέλος της τετραετίας, να έχει ψηφιοποιηθεί το σύνολο των υπηρεσιών του Δημοσίου που μπορούν να ψηφιοποιηθούν.

Η καθημερινότητα

“Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει άλματα προς τα εμπρός και αυτό πρέπει να πιστωθεί στην παρούσα κυβέρνηση”, ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, που σημείωσε ότι στο επίκεντρο της όλης προσπάθειας βρίσκεται ο πολίτης. “Θέλουμε μέσα από της ηλεκτρονικές υπηρεσίες να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες του πολίτη και όχι τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης. Έχουμε λειτουργήσει μεθοδικά και οργανωμένα με πολλά μικρά έργα πληροφορικής που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινότητα του πολίτη”, είπε ο κ. Ζαριφόπουλος. Τα στοιχεία, είπε, είναι εντυπωσιακά και όσον αφορά την επισκεψιμότητα, τις δεκάδες χιλιάδες πιστοποιητικών που εκδίδονται ηλεκτρονικά, τις ηλεκτρονικές εξουσιοδοτήσεις, τις ηλεκτρονικές υπεύθυνες δηλώσεις κοκ. Ιδίως για την άυλη συνταγογράφηση, ο υφυπουργός είπε ότι τώρα θα προστεθούν τα άυλα παραπεμπτικά εξετάσεων και αργότερα και οι γνωματεύσεις.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι με τις προωθούμενες διατάξεις καταργούνται οι ουρές της ντροπής στον ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση λογοθεραπειών και εργοθεραπειών, αφού, πλέον, τα δικαιολογητικά θα είναι δυνατό να υποβάλλονται ηλεκτρονικά.

Η πολιτική προστασία

Τα πυρά της αντιπολίτευσης προκάλεσε τροπολογία την πρόσληψη 28 μετακλητών υπαλλήλων στην Πολιτική Προστασία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά και ο εισηγητής του κόμματος Μάριος Κάτσης, μίλησαν “για σκανδαλώδη και ρουσφετολογική ρύθμιση που ανατρέπει το σύνολο των διοικητικών κανόνων και είναι απολύτως αντίθετη με όλες τις επιταγές του Συντάγματος”.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατηγόρησε ωστόσο την αξιωματική αντιπολίτευση για λαϊκισμό, και εξήγησε ότι οι 28 θα είναι επιστημονικά στελέχη που θα κληθούν να οργανώσουν τις νέες δομές του εθνικού μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων. “Ούτε κομματικούς στρατούς φτιάχνουμε, ούτε τίποτα τέτοιο, άλλωστε εγώ από τους οκτώ μετακλητούς που δικαιολογεί η θέση μου, έχω μόνο έναν”, ανέφερε ο κ.Χαρδαλιάς.

Η ΕΥΠ

Στο στόχαστρο βρέθηκε και η τροπολογία που προβλέπει τη μεταφορά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, της διεύθυνσης ηλεκτρονικής παρακολούθησης της ΕΥΠ. «Πρόκειται για μια εσωτερική δομή παρακολούθησης του “εσωτερικού εχθρού”, που έφτιαξε ο κ. Γεραπετρίτης», σχολίασε ο κ. Τζανακόπουλος, ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας.

Ο υπουργός Επικρατείας Kυριάκος Πιερρακάκης είπε ότι μεταφέρονται συναφείς δομές από την ΕΥΠ προς το ΓΕΕΘΑ. “Οπουδήποτε είναι οι δομές συναφείς πρέπει να συγχωνεύονται. Αυτός είναι ο κανόνας για την ορθή λειτουργία. Η τροπολογία είναι στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού”, είπε ο υπουργός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχονται τα άυλα παραπεμπτικά εξετάσεων – Όλες οι λεπτομέρειες"

Αίτηση ακυρότητας των διαδικασιών στη Βουλή κατέθεσε στη Δικαιοσύνη ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Αίτηση ακυρότητας απευθείας στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής κατέθεσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ο οποίος είναι το κεντρικό πρόσωπο στην έρευνα για την υπόθεση Novartis.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, δυο εικοσιτετράωρα πριν η Προανακριτική Επιτροπή ρίξει αυλαία, συνοδευόμενος από τους νομικούς του παραβάτες, κατέθεσε αυτοπροσώπως το αίτημα ακυρότητας στο δικαστικό συμβούλιο καταγγέλλοντας για ακόμη μια φορά πολιτική δίωξη σε βάρος του και ζητώντας την κρίση της τακτικής Δικαιοσύνης.

Την περασμένη εβδομάδα, το ίδιο αίτημα κατατέθηκε και στην Βουλή και σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση των συνηγόρων του Δημήτρη και Λυδία Τσοβόλα ο κ. Παπαγγελόπουλος «ζητεί την κήρυξη ακυροτήτων και την άρση των αμφισβητήσεων (κατά άρθρο 244 παρ. 5 Κ.Π.Δ.) που έλαβαν χώρα κατά την διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση που αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής σε βάρος του. Μεταξύ των άλλων λόγων ακυρότητας που προβάλλονται είναι και οι εξής:

-Παράνομη η εξαίρεση από την Επιτροπή των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Τζανακόπουλου και Πολάκη.
-Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και κλήση του Παπαγγελόπουλου για παροχή εξηγήσεων στην Επιτροπή χωρίς να προσδιορίζονται έστω και στοιχειωδώς οι πράξεις για τις οποίες παραπέμφθηκε και κλήθηκε για εξηγήσεις, γεγονός που αντίκειται και στην Ευρωπαϊκή και στην Ελληνική νομοθεσία και παραβιάζει τα υπερασπιστικά του δικαιώματα.
-Μη παροχή εύλογου χρόνου για μελέτη της δικογραφίας διακοσίων τριανταπέντε χιλιάδων σελίδων προκειμένου να μπορεί εγκαίρως και αποτελεσματικά να μελετήσει την δικογραφία και να ετοιμάσει την υπεράσπισή του.
-Κλήση του Παπαγγελόπουλου για παροχή εξηγήσεων χωρίς η Επιτροπή προηγουμένως να συλλέξει το απαραίτητο ανακριτικό υλικό, όπως ορίζει ο νόμος, στερώντας έτσι απ’ αυτόν θεμελιώδη υπερασπιστικό του δικαίωμα. Θα έπρεπε πρώτα να συλλέξει όλο το αποδεικτικό υλικό και μετά να κληθεί ο Παπαγγελόπουλος για παροχή εξηγήσεων.
-Παράνομη μη κλήση για εξέταση ουσιωδών μαρτύρων και του μηνυτή Αντώνη Σαμαρά για να καταθέσουν ως μάρτυρες στην Επιτροπή.
Οι ανωτέρω σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις της πλειοψηφίας της Επιτροπής, αποκαλύπτει ότι η δίωξη είναι πολιτική και όχι ποινική."

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίτηση ακυρότητας των διαδικασιών στη Βουλή κατέθεσε στη Δικαιοσύνη ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος"

Τσαβούσογλου για την Αγιά Σοφιά: Η Ελλάδα δεν δικαιούται να ομιλεί

Προκλητικός εμφανίστηκε και πάλι ο Τούρκος ΥΠ ΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι «η τελευταία που δικαιούται να ομιλεί» για το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Σε συνέντευξή του στο TRT Haber στον απόηχο των διεθνών αντιδράσεων για το θέμα της Αγίας Σοφίας – κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ – ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε δήλωσε ενάντια στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η τελευταία χώρα που δικαιούται να ομιλεί για τέτοια θέματα είναι η Ελλάδα. Γνωρίζουμε πόσο άσχημα συμπεριφέρονται στους Τούρκους στη Δυτική Θράκη και τι γίνεται με τα τζαμιά στη χώρα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσά της. Η Ελλάδα επέβαλε σιγή στο κάλεσμα για προσευχή από τα μεγάφωνα χρησιμοποιώντας το πρόσχημα του κορωνοϊού».

Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι θα ενημερώσει την UNESCO για τα βήματα που κάνει αναφορικά με την Αγία Σοφία, λίγες μέρες αφότου η τελευταία ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει το καθεστώς του εμβληματικού ναού ως μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μετά τις ανακοινώσεις του Ερντογάν. «Μας εξέπληξαν κάποιες από τις τοποθετήσεις της UNESCO. Θα την ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουμε», είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου για την Αγιά Σοφιά: Η Ελλάδα δεν δικαιούται να ομιλεί"

Τέρμα στα πανηγύρια έως τέλος Ιουλίου εισηγούνται στην κυβέρνηση οι λοιμωξιολόγοι

Ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου προτείνει στην κυβέρνηση η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε σήμερα με τηλεδιάσκεψη, υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Παράλληλα προτείνει την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας, και την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κυβέρνηση:


· Τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου

· Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας

· Την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες

Λίγο νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε ανακοινώσει πως η κυβέρνηση ζήτησε από την Επιτροπή να εξετάσει το θέμα της ματαίωσης των πανηγυριών και άλλων μαζικών εκδηλώσεων έως το τέλος Ιουλίου.

«Θα ήταν άδικο να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας, είναι κρίμα να χάσουμε τώρα το κεκτημένο που αποκτήσουμε, αντιθέτως οφείλουμε να το διαφυλάξουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Ο κορονοϊός τρέφεται από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης» πρόσθεσε, ζητώντας «να βάλουμε φρένο στον επικίνδυνο εφησυχασμό».

Για το θέμα το απόγευμα αναμένεται η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τέρμα στα πανηγύρια έως τέλος Ιουλίου εισηγούνται στην κυβέρνηση οι λοιμωξιολόγοι"

Κομισιόν: Ενέκρινε τη βοήθεια €3,4 δισ. της Ολλανδίας προς την KLM

H Κομισιόν εξουσιοδότησε σήμερα την Ολλανδία να χορηγήσει οικονομική βοήθεια ύψους 3,4 δισ. ευρώ στην αεροπορική εταιρεία KLM για να αντεπεξέλθει στις δυσμενείς συνέπειες από την κρίση του κορονοϊού, τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι Βρυξέλλες.

Η βοήθεια τούτη, υπό τη μορφή δανείων, θα προστεθεί στα 7 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν από τη Γαλλία στις 7 Μαΐου για να εξασφαλισθεί η επιβίωση της εταιρείας Air France, με την οποία ο ολλανδικός αερομεταφορέας συγκροτεί τον όμιλο Air France-KLM. Το γαλλικό και το ολλανδικό δημόσιο συμμετέχουν με 14% το καθένα στον αεροπορικό όμιλο.

Το συνολικό ποσόν των 3,4 δισεκ. ευρώ εξειδικεύεται στο δάνειο 2,4 δισεκ. που χορηγείται από 11 τράπεζες (3 εκ των οποίων είναι ολλανδικές) και το οποίο είναι κατά το 90% του εγγυημένο από το ίδιο το ολλανδικό δημόσιο, από το οποίο απευθείας προέρχεται και το υπόλοιπο 1 εκατ. ευρώ υπό μορφή κρατικού δανείου.

«Η εγγύηση και το κρατικό δάνειο θα παράσχουν στην KLM τη ρευστότητα την οποία έχει άμεση ανάγκη για να αντεπεξέλθει στον αντίκτυπο που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού», εξηγεί στην ανακοίνωση η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Οι Βρυξέλλες υπογραμμίζουν στο ίδιο κείμενο πως με 36.600 υπαλλήλους, η KLM αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο ιδιωτικό εργοδότη στην Ολλανδία.

Συνολικά, ο γαλλο-ολλανδικός αερομεταφορέας επωφελήθηκε 10,4 δισ. ευρώ με τη μορφή βοήθειας από το Παρίσι και τη Χάγη προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση.

Στις 3 Ιουλίου, η διοίκηση της Air France ανακοίνωσε ένα σχέδιο διάσωσης, που περιλαμβάνει κατάργηση 6.560 θέσεων εργασίας από τις 41.000 συνολικά των απασχολουμένων (περιλαμβανομένων και των συμβασιούχων αορίστου χρόνου, που ενέχουν σχέση μονίμου προσωπικού) στις τάξεις του γαλλικού αερομεταφορέα και για κατάργηση άλλων 1.020 θέσεων από τις 2.420 στην περιφερειακή θυγατρική της Hop!.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν: Ενέκρινε τη βοήθεια €3,4 δισ. της Ολλανδίας προς την KLM"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Τρίτη σε τρεις περιφέρειες - Δείτε τον χάρτη

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Τρίτη 14 Ιουλίου 2020, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ( Εύβοια, Βοιωτία)
Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας(www.civilprotection.gr) έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

xartis
Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς


Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Τρίτη σε τρεις περιφέρειες - Δείτε τον χάρτη"

Μεγάλη ανησυχία: Στα επίπεδα του Απριλίου ο κορονοϊός στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης

Στα επίπεδα των τελευταίων ημερών του Απριλίου 2020, όταν δηλαδή ήταν ακόμη σε ισχύ τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, καταγράφεται η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα της Θεσσαλονίκης στις πιο πρόσφατες δειγματοληψίες, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ομάδας του ΑΠΘ, έπειτα από περίπου τρεις εβδομάδες εντός του Μαΐου 2020 μη ανιχνεύσιμης παρουσίας του ιού στα λύματα, η συγκέντρωση του ιού είναι και πάλι ανιχνεύσιμη από αρχές Ιουνίου 2020 και έπειτα. Οι πρόσφατες τιμές συγκέντρωσης του ιού που καταγράφηκαν είναι αντίστοιχες των τιμών στα τέλη Απριλίου 2020 ,όταν ήταν σε εφαρμογή η καραντίνα. Λόγω της σοβαρότητας της εξέλιξης η ομάδα του ΑΠΘ προχώρησε επαναληπτικές αναλύσεις σε όλα τα δείγματα του Ιουνίου 2020 με τα ίδια αποτελέσματα.

Η χρονική εξέλιξη της παρουσίας του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης, όπως αποτυπώνεται στις μετρήσεις του ΑΠΘ, δε συνάδει με την ήρεμη κλινική εικόνα στα νοσοκομεία της πόλης κι έτσι οι επιστήμονες εκτιμούν πως έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ασυμπτωματικών ή μετρίως συμπτωματικών κρουσμάτων στον πληθυσμό της πόλης που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα. Η άποψη αυτή είναι σε συμφωνία με την πρόσφατη διεθνή εικόνα της εξέλιξης του ιού, π.χ. στην Ιταλία και την Ισπανία. Η ομάδα του ΑΠΘ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές της Ελληνικής Πολιτείας για τα ευρήματα αυτά από την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020.

Η ομάδα του ΑΠΘ παρακολουθεί τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 στα υγρά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) κάνοντας μετρήσεις τρεις φορές την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία εξορθολογισμού (rationalization) των μετρήσεων, η οποία εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε λύματα και βασίζεται σε προχωρημένα φυσικοχημικά μοντέλα που εκτιμούν παρεμποδίσεις ή αλλοιώσεις στην ανιχνεύσιμη ποσότητα του ιού από διαλυμένες ή διεσπαρμένες ουσίες στα λύματα.

«Το ΑΠΘ θα συνεχίσει μαζί με την ΕΥΑΘ να παρακολουθεί συστηματικά την παρουσία του γονιδιώματος του ιού στα λύματα ως δείκτη του επιπέδου διασποράς του ιού στον πληθυσμό με στόχο την έγκαιρη -εντός 24 ωρών- επιστημονική ενημέρωση και υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας με στόχο να προλάβουμε πιθανή έξαρση του ιού πριν υπάρξει αύξηση κρουσμάτων στα νοσοκομεία», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, ανακοινώνοντας πως «με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τις μετρήσεις και πέραν της Θεσσαλονίκης, σε δείγματα λυμάτων από τουριστικούς προορισμούς και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας».

Η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ -Τμήμα Ιατρικής (επικεφαλής Καθ. Ε. Ροηλίδης, Καθ. Α. Παπά-Κονιδάρη, Καθ. Σ. Μεταλλίδης), Κτηνιατρικής (επικεφαλής Καθ. Ν. Παπαϊωάννου), Βιολογίας (επικεφαλής Καθ. Μ. Αρσενάκης, Επίκ. Καθ. Δ. Ντάφου), Φαρμακευτικής (επικεφαλής Καθ. Θ. Σκλαβιάδης), Πολιτικών Μηχανικών (επικεφαλής Δρ. Μ. Πεταλά), Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης (επικεφαλής Αναπλ. Καθ. Σ. Στυλιανίδης), Χημείας (επικεφαλής Καθ. Θ. Καραπάντσιος) προτείνει τη λειτουργία Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Επιδημιολογίας Λυμάτων για την παρακολούθηση του ιού, για την αξιοποίηση της υπό δημιουργία τράπεζας δεδομένων και δειγμάτων λυμάτων στο ΑΠΘ σε ενδεχόμενη πιθανή επανεμφάνιση της πανδημίας το ερχόμενο Φθινόπωρο.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη ανησυχία: Στα επίπεδα του Απριλίου ο κορονοϊός στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης"

Συμβούλιο Ε.Ε: Δυσαρέσκεια για την Αγιά Σοφιά – “Η Τουρκία έσβησε την ενταξιακή της πορεία”

Την δυσαρέσκειά τους εκφράζουν ανοιχτά αξιωματούχοι της Ε.Ε τόσο για τη στάση της Τουρκίας γενικά όσο και ειδικά για την απόφαση να γίνει η Αγιά Σοφιά τζαμί.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν ‘Ασελμπορν δήλωσε πως οι όποιες ελπίδες υπήρξαν ότι η Τουρκία θα γίνει μια Ευρωπαϊκή χώρα επί της ουσίας διαψεύδονται, καθλως επί της ουσίας με τις ενέργειές της “σβήνει” την ενταξιακή της πορείας.

«Όταν βλέπω τώρα στην Τουρκία τι συμβαίνει με την Αγία Σοφία, τότε αυτό αποτελεί χτύπημα εναντίον της Συμμαχίας των Πολιτισμών», δήλωσε ο κ. ‘Ασελμπορν προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, με το βλέμμα στην ομώνυμη πρωτοβουλία που είχαν αναλάβει το 2005 ο τότε πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο με τον ακόμη πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και η οποία είχε υιοθετηθεί κατόπιν από τα Ηνωμένα Έθνη.

«Το 2004 αποφασίσαμε ομόφωνα να ανοίξουμε τον δρόμο για την Τουρκία, προκειμένου να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε. (…) Και το 2005 έγινε κάτι το πολύ μεγάλο, με τη Συμμαχία των Πολιτισμών. Όταν βλέπω τώρα στην Τουρκία το τι συμβαίνει με την Αγία Σοφία, τότε αυτό είναι ένα χτύπημα εναντίον αυτής της Συμμαχίας των Πολιτισμών. Πιστεύω με αυτή την χειρονομία, η Τουρκία κατά κάποιον τρόπο έσβησε αυτή την εξέλιξη, στην οποία συμμετείχε η ίδια από την αρχή. Και αυτό δεν είναι καλό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. ‘Ασελμπορν, ενώ, αναφερόμενος στην πρόσφατη καταδίκη των στελεχών της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, επισήμανε ότι «μια κυβέρνηση η οποία πολεμά τους ίδιους τους δικούς της υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως τρομοκράτες, είναι μια κυβέρνηση η οποία περιφρονεί την δημοκρατία και τον ίδιο της τον λαό κι αυτό είναι πολύ κακό».

“Η Μεσόγειος δεν είναι μπανιέρα”

Σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά της ‘Αγκυρας στη Μεσόγειο, ο Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών τόνισε με νόημα ότι «η Μεσόγειος δεν είναι μπανιέρα, αλλά μεγάλη θάλασσα», όπου πολλές χώρες έχουν δικαιώματα, τα οποία θα μπορούσαν να ασκήσουν.

«Υπάρχει ένας κανόνας: να τηρείς το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Και εδώ η Τουρκία δεν επιτρέπεται να συνεχίσει να εμφανίζεται ως ηγεμόνας. Αυτό δεν γίνεται, θα πάει στραβά. Και για αυτό πρέπει ως ΕΕ να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τα δικαιώματα όλων στην Μεσόγειο, βεβαίως και της Τουρκίας, αλλά και όλων των άλλων- και των κρατών-μελών της ΕΕ που έχουν στην Μεσόγειο τα δικά τους συμφέροντα», σημείωσε ο κ. ‘Ασελμπορν.

«Πριν από 15-16 χρόνια είχα μεγάλες ελπίδες και προσωπικά, διότι ήμουν παρών, ότι η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει μια ευρωπαϊκή χώρα, μια μεγάλη χώρα του Ισλάμ, η οποία ανεβάζει ψηλά την δημοκρατία. Ποτέ δεν ήταν το σκεπτικό να επηρεάσουμε την Τουρκία κάπως διαφορετικά, να την επηρεάσουμε ευρωπαϊκά, αλλά σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την δημοκρατία, ήταν μια μεγάλη ευκαιρία και δυστυχώς πρέπει να διαπιστώσουμε – και σήμερα στην συζήτηση – ότι αυτό εξελίσσεται στη λάθος κατεύθυνση» κατέληξε.

Ανησυχία και από την Σουηδό υπ. Εξωτερικών

Την ανησυχία της για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε και η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Έχουμε σημαντικά θέματα να συζητήσουμε, ειδικά η συζήτηση για την Τουρκία. Αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο είναι λόγος ανησυχίας, αλλά επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία στην Τουρκία θα έχουν σημαντική θέση στη συζήτησή μας», ανέφερε η κ. Λίντε.

ΑΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμβούλιο Ε.Ε: Δυσαρέσκεια για την Αγιά Σοφιά – “Η Τουρκία έσβησε την ενταξιακή της πορεία”"

Λιμενικό: Λόγω καιρού προσέγγισαν ελληνικά νησιά τουρκικά αλιευτικά

Τα τουρκικά αλιευτικά που βρίσκονται σε ελληνικά χωρικά ύδατα μεταφέρουν ιχθυοκλωβούς με αλίευμα από τη θάλασσα της Μεσογείου με προορισμό την Τουρκία, αλλά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών αναγκάστηκαν να προστατευθούν από τον καιρό, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, διευκρινίζει το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, απαντώντας σε δημοσιεύματα περί δήθεν αλίευσης από αλιευτικά σκάφη σημαίας Τουρκίας εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, «τα εν λόγω σκάφη κινούνται με πολύ μικρή ταχύτητα και μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες θα κατευθυνθούν στον τελικό προορισμό τους, που είναι τα έναντι τουρκικά παράλια. Κατά συνέπεια, δεν τίθεται κανένα θέμα αλίευσης από τουρκικά αλιευτικά σκάφη, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιμενικό: Λόγω καιρού προσέγγισαν ελληνικά νησιά τουρκικά αλιευτικά"

Τρίκαλα: Βανδαλισμοί στο Κουρσούμ Τζαμί ως …απάντηση στον Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά

Στις πόρτες του Κουρσούμ Τζαμί ξέσπασαν πολίτες στα Τρίκαλα ως απάντηση στην απόφαση του Ερντογάν να κάνει την Αγιά Σοφιά τζαμί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalanews.gr, σήμερα τα ξημερώματα ομάδα Τρικαλινών πολιτών, ως ένδειξη διαμαρτυρία στην απόφαση του Ερντογάν να λειτουργήσει την Αγία Σοφία ως τζαμί, αντέδρασαν πετώντας πέτρες στην είσοδο του μνημείου Κουρσούμ Τζαμί ή αλλιώς Τέμενος Οσμάν Σάχ.
Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο Δήμος Τρικκαίων, αλλά και η Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, η οποία έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να βρεθούν οι δράστες της ενέργειας αυτής, όπως και να μην επαναληφθεί τέτοιο γεγονός, το οποίο μπορεί να πάρει …άσχημη τροπή για την χώρα, καθώς όπως έχει δείξει ο Τούρκος ηγέτης, δεν ανέχεται …μύγα στο σπαθί του.
trikalanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίκαλα: Βανδαλισμοί στο Κουρσούμ Τζαμί ως …απάντηση στον Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news