facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός - Γαλλία : Νέο «μαύρο» ρεκόρ με 509 νέους θανάτους - Ξεπέρασαν τους 4.000 οι νεκροί

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν σήμερα ένα νέο ημερήσιο ρεκόρ με 509 νέους θανάτους από τον κορωνοϊό, σε διάστημα 24 ωρών, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τον Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 4.032 και η χώρα να γίνεται η τέταρτη κατά σειρά που ξεπερνά το όριο των 4.000 θανάτων, πίσω από την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία άγγιξε τους 24.639 (+1.882 από χθες).

Ο διευθυντής των υπηρεσιών Υγείας Ζερόμ Σαλμόν ανέφερε επίσης ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού αυξήθηκε στα 56.989, μια αύξηση 9%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 6.017 άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και πρέπει να διασωληνωθούν, ένας αριθμός αυξημένος κατά 8% σε σύγκριση με χθες.

Ο ημερήσιος απολογισμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει μονάχα όσους ασθενείς πεθαίνουν στα νοσοκομεία, όμως οι αρχές λένε ότι θα μπορούν πολύ σύντομα να συγκεντρώνουν στοιχεία για τους νεκρούς στα γηροκομεία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των καταγεγραμμένων θανάτων.

Μπροστά στη συμφόρηση των μονάδων εντατικής θεραπείας, οι αρχές οργάνωσαν τη διακομιδή ασθενών προς περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο.

Τριάντα έξι εξ αυτών διακομίστηκαν σήμερα με τη βοήθεια δύο υπερταχειών (TGV) από το Παρίσι στη Βρετάνη, στη δυτική Γαλλία.

Άλλοι 100 ασθενείς θα μεταφερθούν εκτός της περιοχής του Παρισιού έως αύριο το πρωί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Γαλλία : Νέο «μαύρο» ρεκόρ με 509 νέους θανάτους - Ξεπέρασαν τους 4.000 οι νεκροί"

Πέτσας: Έρχονται περιορισμοί σε χρόνο μετακινήσεων και αριθμό sms

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε το βράδυ της Τετάρτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και ουσιαστικά προανήγγειλε αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων μετακινήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει αγκαλιάσει αυτά τα δύσκολα μέτρα, τα οποία όμως είναι απαραίτητα για να αποφύγουμε τη διασπορά του κοροναϊού, άρα οποιοσδήποτε περιορισμός παρθεί από δω και πέρα είτε χρονικός είτε αφορά στον αριθμό των μετακινήσεων δεν θα θίγει αυτούς τους οποίους είναι συνεπείς» και πρόσθεσε: «Οι συνεπείς δεν είναι κορόιδα. Θα πρέπει όλοι να μένουμε στο σπίτι. Όσοι κάνουν κατάχρηση για να είναι όλη την ημέρα έξω, θα νιώσουν σύσφιξη των μέτρων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι: «τέτοιου είδους μέτρα είναι να υπάρξει ένας περιορισμός στην ώρα που μπορεί να βγαίνει κανείς, δηλαδή να υπάρχει ένα δίωρο, ένα τρίωρο για μία συγκεκριμένη μετακίνηση, και ένας άλλος περιορισμός που μπορεί να μπει είναι ότι δεν μπορεί να βγαίνει κανείς για περισσότερες από 1-2 φορές για συγκεκριμένες αιτίες».

Επίσης ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως οι νέοι αυτοί περιορισμοί έχουν στόχο να βάλουν φρένο στις καταχρήσεις και στην αλόγιστη χρήση SMS στο 13033, όχι να περιορίσουν περαιτέρω τους συνεπείς πολίτες.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτσας: Έρχονται περιορισμοί σε χρόνο μετακινήσεων και αριθμό sms"

Κακοκαιρία: Χιονίζει στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και στο νομό Λάρισας

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας που επηρεάζει από σήμερα μεγάλο τμήμα της Ελλάδας, με τοπικά έντονα φαινόμενα.

Όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο και τις φωτογραφίες του GRTimes.gr, στην Ημαθία και συγκεκριμένα στον Δήμο Αλεξάνδρειας, αυτήν την ώρα σημειώνεται έντονη χιονόπτωση ενώ κοντεύει να το… «στρώσει» σε αρκετούς δρόμους.

Σύμφωνα με αναγνώστες του GRTimes.gr, από την κακοκαιρία σημειώνονται και διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές του δήμου, ανά διαστήματα.

Δείτε τα βίντεο και φωτογραφίες από το GRTimes.gr





91757850_653076465489807_5928573860973641728_n-1
91451387_1319960014880462_7961680335152873472_n-1-768x1024

Χιονίζει στα ορεινά του Ν. Λάρισας

Χιονόπτωση σημειώνεται σε ορισμένες περιοχές του Νομού Λάρισας. Τα φαινόμενα εντοπίζονται στην περιοχή της Ελασσόνας και συγκεκριμένα στους δρόμους προς Κοζάνη, Γρεβενά, Κατερίνη, αλλά και στην περιοχή Λιβάδι. Το ύψος του χιονιού έχει φτάσει περίπου τους 10 πόντους.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, Χρήστος Καλομπάτσιος, μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας βρίσκονται σε ετοιμότητα στα σημεία όπου υπάρχει χιονόπτωση για να κρατήσουν το εθνικό και περιφερειακό δίκτυο ανοιχτό.

Επίσης μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επιχειρήσουν αν χρειαστεί στην περιοχή Σπηλιά του Κισσάβου, αλλά και στην περιοχή Καλλιπεύκη, καθώς εντοπίζονται ελαφρά φαινόμενα χιονόπτωσης.


ΕΜΥ: Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Πέμπτη
Πρόσκαιρη βελτίωση στα δυτικά προβλέπει η ΕΜΥ για αύριο Πέμπτη. Στην υπόλοιπη χώρα βροχές, στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο, με σταδιακή εξασθένηση. Τα φαινόμενα στα βορειοανατολικά θα είναι μέχρι το μεσημέρι κατά τόπους ισχυρά.

Οι άνεμοι στα κεντρικά και τα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στο βόρειο Αιγαίο νωρίς το πρωί τοπικά 9 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, και παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια και τα κεντρικά ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην Αττική τις πρωινές και βραδινές ώρες με τους ανέμους να πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 τοπικά το πρωί έως 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 13 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, νεφώσεις με βροχές και χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα νωρίς το πρωί θα είναι έντονα, το απόγευμα όμως θα σταματήσουν και σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 2 και 8 βαθμούς κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα γρήγορα στη δυτική Μακεδονία θα σταματήσουν και βαθμιαία θα περιοριστούν στη Θράκη. Το βράδυ στη Μακεδονία ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 τοπικά 8 μποφόρ και στο Θρακικό τις πρωινές ώρες έως 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 1 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα νότια, όπου τις πρωινές και εκ νέου από τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 3 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Στη Θεσσαλία και τις Σποράδες ισχυρές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως τις πρωινές ώρες στα ορεινά – ημιορεινά και σε περιοχές της βόρειας Θεσσαλίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.

Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών και ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά. Από το βράδυ αυξημένες νεφώσεις στην Πελοπόννησο, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Στα βόρεια, βορειοδυτικοί 6 με 8 και νωρίς το πρωί στις Σποράδες έως 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Στα υπόλοιπα, από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 1 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές και εκ νέου τις βραδινές ώρες στην Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στις Κυκλάδες νωρίς το πρωί.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και σταδιακά δυτικοί βορειοδυτικοί, με εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς πρόσκαιρα στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.

Άνεμοι: Στα βόρεια, αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 8 και πιθανώς πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς βορειοδυτικούς, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Στα υπόλοιπα, νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι το απόγευμα από τα βόρεια σε βορειοδυτικούς με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία: Χιονίζει στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και στο νομό Λάρισας"

ΗΠΑ -Κορωνοϊός: Νεκρό βρέφος μόλις έξι εβδομάδων

Ένα βρέφος ηλικίας μόλις έξι εβδομάδων, το οποίο νοσηλευόταν από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, πέθανε από τον νέο κορονοϊό στην Πολιτεία του Κονέκτικατ, ανακοίνωσε σήμερα ο Νεντ Λάμοντ, ο κυβερνήτης της Πολιτείας αυτής, που συνορεύει με τις ΗΠΑ.

«Οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν χθες το βράδυ ότι το μωρό ήταν θετικό στον Covid-19. Μας ραγίζει την καρδιά. Νομίζουμε ότι είναι ένα από τα νεότερα θύματα σε όλον τον κόσμο που πέθανε από επιπλοκές συνδεόμενες με τον Covid-19», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ο κυβερνήτης.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ -Κορωνοϊός: Νεκρό βρέφος μόλις έξι εβδομάδων"

Αυστρία: Επιστρέφουν στην Αθήνα 74 Έλληνες πολίτες στο πλαίσιο επιχείρησης επαναπατρισμού

Με ειδική πτήση της Aegean επιστρέφουν από τη Βιέννη, αργά τη νύχτα, στην Αθήνα 74 Έλληνες πολίτες, στο πλαίσιο επιχείρησης επαναπατρισμού, έπειτα από προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά της πρεσβείας της Ελλάδας στην Αυστρία και της ίδιας της πρέσβεως, Αικατερίνης Κόϊκα.

Οι περισσότεροι από τους επαναπατριζόμενους είναι εποχικοί εργαζόμενοι στους κλάδους της γαστρονομίας και του τουρισμού στα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια του Τιρόλου και Φόραλμπεργκ, οι οποίοι βρίσκονταν εκεί αποκλεισμένοι, μετά τα μέτρα καραντίνας που έχουν επιβληθεί στα δύο κρατίδια από τις εκεί ομόσπονδες αρχές εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες.

Κάποιοι άλλοι από τους επαναπατριζόμενους είναι Έλληνες από τις γειτονικές στην Αυστρία χώρες, Σλοβακία και Τσεχία, ενώ μερικοί, ανήκοντες σε ευπαθείς ομάδες, επιστρέφουν στην Ελλάδα κατόπιν επιθυμίας τους, στο πλαίσιο των σχετικών οδηγιών των ελληνικών αρχών.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστρία: Επιστρέφουν στην Αθήνα 74 Έλληνες πολίτες στο πλαίσιο επιχείρησης επαναπατρισμού"

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τα 200.000 κρούσματα - 4.476 οι νεκροί

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ξεπέρασαν σήμερα το φράγμα των 200.000 κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Η πανδημία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 4.476 ανθρώπους στη χώρα, και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφτασε τα 203.608, με τις ΗΠΑ να καταγράφουν μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι το επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ, με τουλάχιστον 1.900 νεκρούς, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της, Άντριου Κουόμο.

Σε μια προσπάθεια περιορισμού της αυξανόμενης εξάπλωσης του ιού, περισσότεροι από 8 στους 10 Αμερικανούς καλούνται να μείνουν σπίτι.

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι η ασθένεια ενδέχεται να σκοτώσει από 100.000 έως 240.000 ανθρώπους στη χώρα εάν τηρηθούν οι σημερινοί περιορισμοί, σε σύγκριση με 1,5 έως 2,2 εκατομμύρια θύματα χωρίς την εφαρμογή μέτρων.

Σε κατ' οίκον περιορισμό θέτει τους κατοίκους της Φλόριντας ο κυβερνήτης ΝτεΣάντις

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις αποφάσισε σήμερα τον περιορισμό στο σπίτι για τα 21 εκατομμύρια κατοίκους της Πολιτείας αυτής, ώστε να επιβραδυνθεί ο ρυθμός εξάπλωσης της ασθένειας Covid-19.

Μέχρι τώρα, οι κομητείες επέλεγαν αν θα διατάξουν ή όχι καραντίνα και ο κυβερνήτης, που είναι ένθερμος υποστηρικτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είχε επικριθεί για τη χαλαρότητα που έδειχνε όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (07.00 της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας) με διάταγμα θα περιοριστούν οι μετακινήσεις των κατοίκων. Θα υπάρχουν μόνο κάποιες εξαιρέσεις για τις απολύτως αναγκαίες υπηρεσίες, διευκρίνισε ο ΝτεΣάντις.

Στη Φλόριντα, η τρίτη πολυπληθέστερη Πολιτεία, κατοικούν πάρα πολλοί ηλικιωμένοι συνταξιούχοι, μια ιδιαίτερα ευπαθής ομάδα του πληθυσμού.

Όταν η επιδημία βρισκόταν ακόμη στην αρχή της στις ΗΠΑ, οι εικόνες των νέων που διασκέδαζαν στις παραλίες του Μαϊάμι, ενώ στη Νέα Υόρκη ή την Καλιφόρνια οι κάτοικοι ετοιμάζονταν να μπουν σε καραντίνα, είχαν σοκάρει όλον τον κόσμο.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ δεν έχει διατάξει τον περιορισμό των μετακινήσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αφήνοντας τις Πολιτείες να λάβουν μόνες τους την απόφαση. Μέχρι σήμερα, πάνω από το 80% του πληθυσμού έχει λάβει την αυστηρή εντολή να παραμείνει στο σπίτι.

Ο κυβερνήτης ΝτεΣάντις αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του κρουαζιερόπλοιου Zaandam, όπου τέσσερις άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον νέο κορονοϊό. Το πλοίο θέλει να δέσει στο Φορτ Λότερντεϊλ, στα βόρεια του Μαϊάμι και να αποβιβάσει εκεί τους επιβάτες του. «Σε κάθε περίπτωση, δεν ελέγχω το λιμάνι», υπενθύμισε ο κυβερνήτης.

Στη Φλόριντα έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα περίπου 7.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 85 άνθρωποι έχουν πεθάνει.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τα 200.000 κρούσματα - 4.476 οι νεκροί"

Το πρώτο «φως»: Στην Γαλλία αίρεται τμηματικά η καραντίνα λόγω οικονομικής καταστροφής!

Μπορεί η Γαλλία να βρίσκεται εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, όμως ήδη η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε κατάργηση της ολικής καραντίνας και εξετάζει το πως θα γίνει η άρση των μέτρων περιορισμού.

Καθώς η οικονομική καταστροφή και τα άκριτα μέτρα καραντίνας και απαγόρευσης της κυκλοφορίας που έχουν εισέλθει στην τέταρτη εβδομάδα δεν προσφέρουν τίποτα (εκτός από 500 νεκρούς την ημέρα!) έχουν διαλύσει ταυτοχρόνως και την γαλλική οικονομία, όπως και όλες τις οικονομίες στις οποίες επιβλήθηκε χωρίς να προσφέρει τίποτα!

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ, αυτή θα γίνει τμηματικά και ρόλο θα παίξει η ηλικία, αλλά και η περιοχή.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση εξετάζει σταδιακή άρση της καραντίνας που θα εδράζεται σε στοιχεία ανά περιοχή της Γαλλία ή ανάλογα με τα αποτελέσματα των τεστ για τον κορωνοϊό, καθώς το 60% της χώρας δεν έχει ούτε ένα κρούσμα, ενώ μόνο το 5% των περιοχών της Γαλλίας έχει περισσότερα από 5 κρούσματα!

Ο Εντουάρντ Φιλίπ τόνισε πως ενδέχεται η άρση να γίνει με ηλικιακά κριτήρια, δηλαδή να επιτρέπεται η μετακίνηση σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, με τις ηλικίες κάτω των 50 ετών να αφήνονται ελεύθερες.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες της καραντίνας στην οικονομία της χώρας, η οποία είναι η μεγαλύτερη μετά τον Β'ΠΠ με την επικράτηση των ανήκουστων ιδεών περί ολικής απαγόρευση κυκλοφορίας.

Όπως είπε τώρα «συμμερίζεται την ανησυχία για τις εξαιρετικά βαριές συνέπειες της καραντίνας στη χώρα μας, της διακοπής του οικονομικού κύκλου και της σημαντικής μείωσης της ζήτησης παγκοσμίως».

Άλλωστε, έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου Ifo έδειξε πως κάθε μήνας σε καραντίνα κοστίζει στις χώρες της Ευρώπης ως και 6% του ΑΕΠ.

Μιλώντας στην γαλλική εθνοσυνέλευση ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρντ Φιλίπ τόνισε ότι:

«Είναι βέβαιο πως στην υγειονομική κρίση θα έρθει να προστεθεί η οικονομική και ίσως αύριο η χρηματοπιστωτική» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρντ Φιλίπ, που υποστήριξε ωστόσο πως η κυβέρνησή του έχει θέσει σε εφαρμογή το πιο γενναιόδωρο πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

«Είναι βέβαιο πως στην υγειονομική κρίση θα έρθει να προστεθεί η οικονομική και ίσως αύριο η χρηματοπιστωτική» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρντ Φιλίπ, που υποστήριξε ωστόσο πως «η κυβέρνησή του έχει θέσει σε εφαρμογή το πιο γενναιόδωρο πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Ζητήσαμε από αρκετές ομάδες εργασίας να ερευνήσουν το ζήτημα της σταδιακής άρσης της καραντίνας με συγκεκριμένα κριτήρια».

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σίμπεθ Νντιάγι δήλωσε ότι «η κυβέρνηση εργάζεται σε διαφορετικά σενάρια για να τελειώσει η καραντίνα. Αναμένουμε πρόσθετα επιστημονικά δεδομένα. Δεν μπορώ να πω ότι αυτή η κρίση είναι θα τελειώσει άμεσα. Το πρώτο κριτήριο τα κριτήρια για το τέλος της καραντίνας είναι ο βαθμός ανοσίας στον γενικό πληθυσμό».

Η Γαλλία περιορίζεται επισήμως μέχρι τις 15 Απριλίου. Ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα είπε ότι «Θα το ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες ή την επόμενη εβδομάδα».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Το πρώτο «φως»: Στην Γαλλία αίρεται τμηματικά η καραντίνα λόγω οικονομικής καταστροφής!"

Κόντε: «Ο μηχανισμός σταθερότητας της ΕΕ είναι ακατάλληλος για την κρίση αυτή»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε απόψε ότι τα περιοριστικά μέτρα επεκτείνονται μέχρι τις 13 Απριλίου, επισημαίνοντας ότι στη συνέχεια θα εκτιμηθεί η κατάσταση από τους επιστήμονες και αν δωθεί το «πράσινο φως», θα προγραμματισθεί μια κάποια χαλάρωση.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε, ότι θα υπάρξει μια δεύτερη, μεταβατική φάση συνύπαρξης με τον ιό και χαλάρωσης των μέτρων και μια τρίτη, με έξοδο από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επιστροφή στην κοινωνική και εργασιακή μας καθημερινότητα.

Σε ότι αφορά την δυνατότητα των γονέων να βγάζουν σύντομα βόλτα τα παιδιά τους, στην οποία είχαν κάνει αναφορά, χθες, όλα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Κόντε εξήγησε ότι «στην πραγματικότητα, σημερινή εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι οι γονείς θα μπορούν να παίρνουν μαζί τα παιδιά όταν πάνε να ψωνίσουν, αλλά δεν πρόκειται για οικογενειακή βόλτα».

Πρόσθεσε, δε, ότι «προς το παρόν αναστέλλονται και οι προπονήσεις των αθλητών σε οργανωμένες εγκαταστάσεις».

Σε ότι αφορά την σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι: «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι ακατάλληλος για την σημερινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για παλιούς κανόνες και παλιές λογικές.

«Σήμερα δεν αντιμετωπίζουμε ασύμμετρο, αλλά συμμετρικό σοκ, άρα η χώρα μας δεν μπορεί να λάβει υπόψη τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αν στην συνέχεια, ο μηχανισμός αυτός αλλάξει, και ενταχθεί σε μια ευρύτερη δέσμη, μπορεί να θεωρηθεί ένα εργαλείο, μαζί με διάφορα άλλα. Πρέπει να πούμε ότι η Ευρώπη υφίσταται και είναι ένα συντονισμένο και ολοκληρωμένο σύνολο κρατών. Ένα κοινό μέτωπο, απέναντι σε έναν κοινό εχθρό»

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντε: «Ο μηχανισμός σταθερότητας της ΕΕ είναι ακατάλληλος για την κρίση αυτή»"

Κορονοϊός: Δραματική αύξηση των νεκρών στη Βρετανία – 563 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες

Η Βρετανία κατέγραψε σε μία ημέρα 563 νέους θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, ένα νέο ρεκόρ που σηματοδοτεί την επιτάχυνση του ρυθμού διασποράς του ιού, με το σύνολο των νεκρών στη χώρα να υπερβαίνει πλέον τους 2.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Από την αρχή της πανδημίας, οι υγειονομικές αρχές έχουν καταγράψει 2.352 θανάτους ασθενών σε νοσοκομεία και σχεδόν 30.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα (29.474, ήτοι 4.324 επιπλέον κρούσματα), όπως μεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Δραματική αύξηση των νεκρών στη Βρετανία – 563 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες"

Κορωνοϊός - Τουρκία: 63 νέοι θάνατοι - Το 60% των κρουσμάτων στην Κωνσταντινούπολη

Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό στην Τουρκία αυξήθηκε σήμερα κατά 63 φτάνοντας συνολικά τους 277, στην μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο μέχρι στιγμής, ενώ τα κρούσματα του ιού έφτασαν τα 15.679, σε μια άνοδο 2.148 μολύνσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο υπουργός τόνισε πως 14.396 άνθρωποι εξετάσθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, με τον συνολικό αριθμό των εξετάσεων να φτάνει τους 106.799 από την αρχή της επιδημίας. Από την επόμενη εβδομάδα, είπε, η χώρα θα πραγματοποιεί 20.000 με 25.000 τεστ ημερησίως και 30.000 λίγο αργότερα.

Ο Covid-19 έχει πλέον εξαπλωθεί και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας, ανέφερε ο Κότζα, με το 60% των κρουσμάτων να έχει εντοπιστεί στην Κωνσταντινούπολη.

Η επαρχία της Σμύρνης και της Άγκυρας ακολουθούν σε αριθμό κρουσμάτων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Τουρκία: 63 νέοι θάνατοι - Το 60% των κρουσμάτων στην Κωνσταντινούπολη"

Κορονοϊός στη Νέα Υόρκη: Τους 2.000 νεκρούς και κλείνει τις παιδικές χαρές

Το κλείσιμο των παιδικών χαρών στην πόλη της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο, αυστηροποιώντας τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, τα θύματα του οποίου αγγίζουν τα 2.000 στην πολιτεία.

Το μέτρο επεκτείνει εκείνο που ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάσιο για το κλείσιμο 10 παιδικών χαρών της πόλης, όπου άνθρωποι συνωστίζονταν.

«Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να πάρουν αυτό το μήνυμα και ακόμη δεν το έχουν πάρει, εξακολουθούμε να βλέπουμε πολλές περιπτώσεις με πολύ μεγάλη πυκνότητα από νέους ανθρώπους», είπε ο κυβερνήτης σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

«Οπότε θα πάρουμε πιο δραστική δράση. Θα κλείσουμε τις παιδικές χαρές της Νέας Υόρκης». Πρόσθεσε πως οι ανοικτοί χώροι σε πάρκα θα παραμείνουν διαθέσιμοι για τον κόσμο να «περπατούν, να τους βλέπει λίγο ο ήλιος».

Παράλληλα είπε πως η αστυνομία της Νέας Υόρκης πρέπει να «γίνει πιο επιθετική» για να επιβάλει την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Στον καθημερινό απολογισμό των θυμάτων του ιού, ο Κουόμο τόνισε πως ο αριθμός των κρουσμάτων στην πολιτεία του αυξήθηκε σε 83.712 από 75.795 που ήταν χθες, με τους θανάτους να φτάνουν τους 1.914 από τους 1.550.

«Η μόνη ελπίδα για μια πολιτεία σε αυτό το σημείο είναι η ικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να ανταποκριθεί με επιτυχία», κατέληξε ο κυβερνήτης.

Ελλείψεις σε χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη διαπιστώνει η FDA

Η υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ανέφερε ότι παρουσιάζονται ελλείψεις στα φάρμακα χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη που καταπολεμούν την ελονοσία, λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Τα φάρμακα αυτά, τα οποία έχουν δοκιμαστεί με κάποια επιτυχία στην ασθένεια Covid-19, προστέθηκαν στη σελίδα https://bit.ly/2JvV1Ep της FDA όπου αναφέρονται οι ελλείψεις.

Σε αρκετές χώρες είναι σε εξέλιξη μελέτες για να διαπιστωθεί κατά πόσο τα δύο αυτά φάρμακα είναι αποτελεσματικά στον κορονοϊό SARS-CoV-2. Ως αποτέλεσμα, έχει αυξηθεί η ζήτησή τους.

Η FDA πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με εταιρείες που παρασκευάζουν γενόσημα των φαρμάκων αυτών για να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι κανείς δεν θα πρέπει να λαμβάνει αυτά τα φάρμακα για προληπτικούς λόγους, χωρίς ιατρική επίβλεψη και χωρίς συνταγή γιατρού. Και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, όπως απώλεια όρασης, καρδιακά προβλήματα ή ακόμη και θάνατο αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός στη Νέα Υόρκη: Τους 2.000 νεκρούς και κλείνει τις παιδικές χαρές"

«Ιταλός πολιτικός έβγαλε τη σημαία της ΕΕ» (Βίντεο)

«Αφού οι εταίροι της ΕΕ, όχι μόνο άφησαν την Ιταλία χωρίς υποστήριξη στο ύψος της επιδημίας του κορωνοϊού, αλλά ξόδεψαν και τη βοήθεια που προορίζονταν για αυτήν, καθώς στη χώρα κερδίζει δημοτικότητα η αφαίρεση των σημαιών της ΕΕ», γράφει ρωσικό δημοσίευμα.

Το κείμενο αναφέρει ότι ο αντιπρόεδρος της Ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Φάμπιο Ραμπέλλι ανέβασε ένα βίντεο στη σελίδα του στο Twitter, στο οποίο φορώντας ιατρική μάσκα και γάντια βγάζει τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το γραφείο του.

Ο Ιταλός πολιτικός έγραψε κάτω από το βίντεο:

«Ένα μήνυμα προς αυτήν την Ευρώπη που άφησε την Ιταλία σε δύσκολες στιγμές. Η Ευρώπη αποφασίζει εάν θέλει να συνεχίσει ή θέλει να διαλυθεί υπό το βάρος του γερμανικού εγωισμού».

Λίγο πριν εκφράσει τη διαμαρτυρία του, ο Ραμπέλλι απευθύνθηκε στην ηγεσία της ΕΕ με μια δήλωση ότι η Ένωση εδώ και καιρό απολαμβάνει την αδυναμία της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τον Ιταλό αντιπρόεδρο, η χώρα «δεν θέλει να είναι σερβιτόρος», ενώ η Γερμανία και η Γαλλία θα τρώνε αστακούς.

Μια τέτοια Ευρώπη στην οποία οι ισχυρότερες χώρες καταπιέζουν τις πιο αδύναμες, δεν έχει μέλλον.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » " «Ιταλός πολιτικός έβγαλε τη σημαία της ΕΕ» (Βίντεο)"

Κορωνοϊός: Κοινή δήλωση Ελλάδας και άλλων 12 κρατών - μελών της ΕΕ

Την ανάγκη τα έκτακτα μέτρα ανάγκης για τον κορωνοϊό να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, να είναι αναλογικά και προσωρινά, καθώς και να υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο και να τηρούν τις αρχές του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους 13 κράτη-μέλη της ΕΕ. «Σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κατάσταση, είναι θεμιτό τα κράτη μέλη να λάβουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών τους και την αντιμετώπιση της κρίσης. Είμαστε, ωστόσο, βαθιά προβληματισμένοι για τον κίνδυνο παραβίασης των αρχών του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που απορρέουν από την έγκριση ορισμένων επειγόντων μέτρων» αναφέρεται στην κοινή δήλωση Ελλάδας, Βελγίου, Δανίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Σουηδίας.

Επιπλέον, τα 13 κράτη-μέλη της ΕΕ επισημαίνουν πως τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης ή την ελευθερία του Τύπου.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζουν την στήριξή τους στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρακολούθηση της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την εξασφάλιση των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης και καλούν το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να εξετάσει το ζήτημα, όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, με τους ομολόγους του των κρατών-μελών της ΕΕ, προκειμένου να συμφωνηθεί και να εκδοθεί η κοινή δήλωση.

Η σημερινή πρωτοβουλία των 13 κρατών-μελών της ΕΕ ήρθε σε συνέχεια της χθεσινής δήλωσης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία ανέδειξε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπογράμμισε την ανάγκη να διαφυλαχθούν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Μάλιστα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε το μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί από κοντά, σε πνεύμα συνεργασίας, την εφαρμογή των μέτρων έκτακτης ανάγκης σε όλα τα κράτη-μέλη, τονίζοντας ότι «όλοι μας πρέπει να συνεργαστούμε για να υπερβούμε την κρίση αυτή».

Βαρβιτσιώτης: Η αντίδραση της ΕΕ στην κρίση του κορωνοϊού είναι «φτωχή»

Υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορωνοϊού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico. Και προσθέτει, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ότι υπάρχει το «αίσθημα ότι η Ευρώπη επιστρέφει στο έθνος-κράτος».

«Η συνολική αξιολόγηση της αντίδρασης της ΕΕ θεωρείται "φτωχή"», δηλώνει ο κ. Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας την έλλειψη «άμεσων υγειονομικών κατευθυντήριων γραμμών» και άλλων μορφών συντονισμού. Αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας, στην οποία οι ηγέτες της ΕΕ συγκρούστηκαν ως προς την οικονομική αντίδραση στην κρίση, σχολιάζει: «Νομίζω ότι μας δίνει την αίσθηση ότι η Ευρώπη επιστρέφει στο έθνος-κράτος και απομακρύνεται από αυτό που θα έπρεπε να αποτελεί μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε μια κοινή - σε μια παγκόσμια - πρόκληση».

Οι ανησυχίες της Αθήνας κινούνται στην ίδια γραμμή με εκείνες της Ιταλίας και της Ισπανίας, δηλώνει ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Το γεγονός ότι σχεδόν το ήμισυ του ΑΕΠ της ΕΕ συμμερίζεται αυτή την ιδέα του ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση του κορωνοιού, είναι κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μια διαδικασία αλληλεγγύης και αναζήτησης λύσεων σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης» επισημαίνει και προσθέτει ότι «οι ηγέτες που αρνούνται να δουν αυτήν την αναγκαιότητα, στην πραγματικότητα υπονομεύουν την κραυγή για βοήθεια των χωρών που χτυπήθηκαν σκληρά από την κρίση αυτή... για την οποία δεν ευθύνονταν».

«Δεν είναι όπως το 2010», τονίζει χαρακτηριστικά. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εξετάσει μια σειρά επιλογών εφόσον αναληφθούν δράσεις. «Είτε το ονομάζουμε ευρωομόλογο, είτε το ονομάζουμε σύμφωνο αλληλεγγύης, είτε ένα σχέδιο Μάρσαλ, όπως αποκαλείται από άλλους ή ένα σχέδιο μετά-κορονοϊού ... δεν έχει σημασία» σχολιάζει. «Το θέμα είναι, υπάρχει η πολιτική βούληση;» διερωτάται και σημειώνει: «Και, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση, τότε μπορούμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο, για να το αντιμετωπίσουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χρήματα από τον προϋπολογισμό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έκτακτα κεφάλαια, μπορούμε να παράσχουμε διευκολύνσεις, μπορούμε να προσφέρουμε ενέσεις ρευστότητας».

Καταληκτικά επισημαίνει ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε τη δέσμευση, την πολιτική δέσμευση ότι υπάρχει η βούληση να αντιμετωπίσουμε την κρίση με τον κατάλληλο τρόπο που πραγματικά θα φέρει την ηρεμία στις αγορές και θα διαβεβαιώσει τους πολίτες μας ότι η Ευρώπη είναι εκεί γι’ αυτούς».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Κοινή δήλωση Ελλάδας και άλλων 12 κρατών - μελών της ΕΕ"

Ιερά Σύνοδος: Κεκλεισμένων των θυρών οι Ακολουθίες για το Πάσχα λόγω κοροναϊού

Την απόφασή της οι Ακολουθίες για το Πάσχα να διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών, πήρε η Ιερά Σύνοδος μετά από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε λόγω κοροναϊού.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ότι η Εκκλησία προτρέπει όλους να παραμένουν στο σπίτι τους όπως έχει διατάξει και η πολιτεία.

Πιο αναλυτικά, την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς και των Θείων Λειτουργιών, κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συνεκλήθη το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επιπλέον, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα μέλη της ΔΙΣ αποφάσισαν να καταβάλουν ως δωρεά ένα μισθό προκειμένου να κατατεθεί για τις ανάγκες που έχουν προκύψει από την πανδημία, ενώ καλεί να πράξουν το ίδιο και οι άλλοι Ιεράρχες.

Συγκεκριμένα το Δελτίο Τύπου αναφέρει:

«Συνήλθε σήμερα 1η Απριλίου 2020 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η οποία ασχολήθηκε με τα θέματα της ημερησίας διατάξεως, ενώ παράλληλα επανεκτίμησε και συζήτησε εκτενώς τις τελευταίες εξελίξεις ως προς την πορεία διάδοσης του κορωνοϊού.

Η συνεδρίαση έγινε με την μέθοδο της τηλεδιασκέψεως, η οποία πραγματοποιήθηκε με βάση την ασφαλή πλατφόρμα e:Presence.gov.gr του Ελληνικού Δημοσίου, με την συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των τεχνικών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Δ.Ι.Σ. συζήτησε εκτενώς επί της παρατάσεως ισχύος της Κοινής Απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας έως την 11η Απριλίου 2020 με την προοπτική περαιτέρω τροποποιήσεών της και απεφάσισε ότι:

1) Κατανοεί απόλυτα την αγωνία της Ελληνικής Πολιτείας την κρίσιμη αυτή περίοδο και εκτιμά τον διακριτικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη κρίση έχοντας ως κριτήριο πάντοτε την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

2) Προτρέπει όλους να τηρούν απαρέγκλιτα τις υποδείξεις των υγειονομικών αρχών και των ειδικών επιστημόνων και να μην παρασύρονται από εκείνους οι οποίοι τους υποδεικνύουν την παρακοή, η οποία στην παρούσα χρονική συγκυρία δεν δικαιολογείται ούτε εν ονόματι της χριστιανικής πίστης. Η πίστη στο Χριστό αποτελεί πρόξενο ζωής και όχι θανάτου.

3) Με υψηλό αίσθημα ευθύνης αποδέχεται τις αυστηρές υποδείξεις που προτείνονται από τις υγειονομικές αρχές και την Ελληνική Πολιτεία για την χρονική περίοδο μέχρι της 11ης Απριλίου 2020 και προτρέπει όλους να παραμένουν στο σπίτι τους.

4) Χαιρετίζει τη δήλωση της Αξιοτίμου Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως, της 30ής Μαρτίου 2020 στα Μ.Μ.Ε. Αποτελεί όντως «πηγήν ύδατος ζώντος» στην «λειτουργική ερημία» των Κληρικών μας, η πρόταση λειτουργίας των Ιερών Ναών και των Ιερών Μονών, έστω και «κεκλεισμένων των θυρών», κατά την Εβδομάδα των Παθών και την εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου.

5) Επισημαίνει με πολύ πόνο και «αίμα καρδιάς» κυριολεκτικά ότι την προσεχή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου, θα κληθούμε όλα τα μέλη της Εκκλησίας να ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, απέχοντας από τις ιερές Ακολουθίες, την Θεία Λειτουργία, αλλά και από αυτή την Θεία Κοινωνία. Γι' αυτό το λόγο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος παρακαλεί πατρικά όλους τους πιστούς να μη λησμονούν όσα ο αυθεντικός ερμηνευτής των Γραφών και μεγάλος Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας μας 'Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος διδάσκει: «Μπορεί ο άνθρωπος, ο οποίος από ανάγκη δεν πηγαίνει στην Εκκλησία, να κάνει τον εαυτό του Θυσιαστήριο, με το να προσεύχεται». Ο ίδιος ιερός Πατήρ αναφερόμενος στην ανάγκη της κενωτικής αγάπης προς τον πλησίον και μάλιστα προς τον δοκιμαζόμενο, επισημαίνει τα εξής σημαντικά: «Εσύ σέβεσαι το τωρινό Θυσιαστήριο, γιατί δέχεται το Σώμα του Χριστού, αλλά συμπεριφέρεσαι περιφρονητικά σ' αυτόν που είναι ο ίδιος σώμα του Χριστού και τον βλέπεις με αδιαφορία να χάνεται. Αυτό το θυσιαστήριο μπορείς να το δεις στημένο παντού, και σε στενούς δρόμους και σε αγορές, και μπορείς να τελείς θυσίες πάνω σ' αυτό κάθε ώρα». (Ομιλία 20 εις Β΄ Κορινθ. ΕΠΕ τόμος 19, σελ. 527-531). Αλλά και ο νέος Όσιος της Εκκλησίας μας Γέρων Εφραίμ ο Κατουνακιώτης (+27 Φεβρουαρίου 1998) αναφέρει ότι ο χριστιανός, ο οποίος δεν δύναται να προσέλθει στην Θεία Λειτουργία, μπορεί «αυτήν την ώρα να κάνει τον εαυτό του θυσιαστήριο, λέγοντας την προσευχή».

Αυτή είναι η πατρική προτροπή της Ιεράς Συνόδου προς όλους τους αδελφούς μας, μέλη της Εκκλησίας: «Εκτενέστερον προσεύχεσθε» στα σπίτια σας! Κάντε τον εαυτό σας θυσιαστήριο, θυσιάζοντας κενωτικά και αγαπητικά την παρουσία σας στον Ιερό Ναό και την προσέλευσή σας στη Θεία Ευχαριστία για χάρη όλων των αδελφών σας, οι οποίοι αποτελούν έμψυχα θυσιαστήρια Θεού. Και να είσθε βέβαιοι ότι οι Ιερείς θα λειτουργούμε λιτά, χωρίς μεγάφωνα και πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες, έστω «κεκλεισμένων των θυρών», όσο και αν αυτό μας είναι δύσκολο και στενάχωρο, υπέρ «της του κόσμου ζωής και σωτηρίας», των «εν ασθενείαις κατακειμένων», των Ιατρών και Νοσηλευτών και όλων των εθελοντών, οι οποίοι με πνεύμα αυτοθυσίας δίνουν τον εαυτό τους για να προστατεύσουν την ζωή των πολλών και την δημόσια υγεία. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ο κίνδυνος να περάσει σύντομα, ώστε όλοι μαζί (Κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020.

6) Αυτή η πρόσκαιρη παραμονή των χριστιανών στην κατ' οίκον προσευχή και την κατ' οίκον Εκκλησία, δεν υπονοεί καμία αμφιβολία ή πολύ περισσότερο δεν σημαίνει αμφισβήτηση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Γι' αυτό και η Ιερά Σύνοδος επαναλαμβάνει εκείνο που από την αρχή της παρούσης κρίσεως διεκήρυξε στο από 9.3.2020 Ανακοινωθέν Αυτής, ότι «η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών… Όσοι προσέρχονται «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται «φάρμακο αθανασίας», «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον». Η οποιαδήποτε υπόνοια για μετάδοση νοσημάτων από την Θεία Ευχαριστία, αλλά και αυτό τον τρόπο της Θείας Μεταλήψεως, θίγει την δογματική Αλήθεια της Εκκλησίας, δεν γίνεται αποδεκτή και είναι καταδικαστέα.

7) Η Ιερά Σύνοδος συζήτησε εκτενώς και το θέμα της προσφοράς βοηθείας προς τους πάσχοντες και προς τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Χώρας και σε κεντρικό επίπεδο, διότι αυτή ήδη πραγματοποιείται και από την Ιερά Αρχιεπισκοπή και όλες τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο πλαίσιο αυτό: α) σαν πρώτη έμπρακτη εκδήλωση αυτής της συμπαράστασης η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, η Εκκλησία της Ελλάδος να προσφέρει άμεσα το ποσό των 150.000 ευρώ, ενώ αναθέτει στην Διοικούσα Επιτροπή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) την ευθύνη να έλθει σε επικοινωνία με τους υπευθύνους Δημοσίους Φορείς Παροχής Υγείας, προκειμένου η Εκκλησία της Ελλάδος να ενισχύσει περαιτέρω αυτόν τον τομέα, β) ήδη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έδωσε εντολή στις Δομές και τα Ιδρύματα της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο, Οργάνωση «Αποστολή» κ.λπ.) να συνεργασθούν με τις αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων αποφασίσθη η συνέχιση της παροχής των συσσιτίων προς τους πάσχοντες. Το αυτό πράττουν και οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος οι οποίες προτρέπονται και σε περαιτέρω συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, γ) όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα από την πλειονότητα των Αρχιερέων και Ιερέων, οι οποίοι προσφέρουν από τον μισθό τους για χάρη των εχόντων ανάγκη, έτσι και στην παρούσα κατάσταση τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έλαβαν την απόφαση της καταθέσεως ενός μισθού προς τον Ειδικό Λογαριασμό Αντιμετωπίσεως Κορωνοϊού και προτρέπουν και τους υπολοίπους Αρχιερείς να πράξουν το ίδιο για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δ) η Ιερά Σύνοδος δηλώνει ότι, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσεως βρέθηκε παρούσα στις ανάγκες του λαού και διεφύλαξε την ενότητα των ανθρώπων, έτσι και σήμερα παραμένει παρούσα, ενώ συντονίζει και την παρουσία και προσφορά Της και κατά την «επόμενη ημέρα» που η πανδημία θα λήξει και οι ανάγκες των ανθρώπων θα γιγαντωθούν.

8) Η Ιερά Σύνοδος ενημερωθείσα για την προσφορά ποσού 50.000 ευρώ από το Οικουμενικό Πατριαρχείο προς την Ελληνική Κυβέρνηση ως συμβολή στον διεξαγόμενο αγώνα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, ευχαριστεί δημοσίως τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο γι' αυτή την ένδειξη συναντίληψης προς τον ελληνικό λαό.

9) Καλεί όλους να εμπιστεύονται την κρίση και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, η Οποία με ποιμαντική ευθύνη και ευθυκρισία κατανοεί την αγωνία του Ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού αλλά και συγχρόνως εκτιμά, σύμφωνα προς τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων, πότε οι συνθήκες είναι προς ωφέλεια της δημόσιας υγείας και όλων των πολιτών της Πατρίδος μας. Αυτό επιτάσσει άλλωστε και ο θυσιαστικός χαρακτήρας της Εκκλησίας. Προς τούτο, παρακαλεί όλους να επιδείξουν πνεύμα Συνοδικής εμπιστοσύνης και προς τον σκοπό αυτό δεν επιτρέπει πλέον σε κανέναν απολύτως, Αρχιερέα, Ιερέα, Διάκονο, Μοναχό ή άλλον εργάτη της Εκκλησίας, να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις ή εμφανίσεις στα μέσα της Γενικής Ενημερώσεως και το Διαδίκτυο και προτρέπει όλους να ησυχάζουν, να ασκούνται στην σιωπή και την εντονότερη προσευχή. Οι Αρχιερείς δύνανται να επικοινωνούν μετά της Ιεράς Συνόδου και οι Ιερείς με τους Επισκόπους τους για κάθε ζήτημα. Η Ιερά Σύνοδος επίσης ορίζει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, ο οποίος κατά τα τελευταία έτη είναι εκπρόσωπος Τύπου των συνελεύσεων της Ιεραρχίας, ως το μόνο υπεύθυνο πρόσωπο προς το οποίο θα απευθύνονται τα Μέσα της Ενημερώσεως για να λαμβάνουν απαντήσεις επί εκκλησιαστικών ζητημάτων.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος διακηρύσσει ότι όλοι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου αποτελεί την «απαρχή» μιας στάσης ελπιδοφόρου αναμονής και προσδοκίας «άλλης βιοτής, της αιωνίου», με σκοπό την τελική επικράτηση της ζωής και την οριστική κατάργηση του θανάτου.»

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιερά Σύνοδος: Κεκλεισμένων των θυρών οι Ακολουθίες για το Πάσχα λόγω κοροναϊού"

Κορωνοϊός: Αυτοκινητόδρομος θα λάβει επιδότηση 10,9 εκατ. ευρώ...

Επιδότηση 10,98 εκατ. ευρώ θα λάβει ο Μορέας (Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη) εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης της κυκλοφορίας των οχημάτων που έχουν προκαλέσει τα απαγορευτικά μέτρα κυκλοφορίας.

Δηλάδή ο αυτοκινητοδρόμος Μορέας θα επιδοτηθεί από το ελληνικό δημόσιο, λόγω χαμηλής κυκλοφορίας οχημάτων, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Η πληρωμή των 10,9 εκατ. αφορά στην εξαμηνιαία περίοδο υπολογισμού που λήγει την 29η Φεβρουαρίου 2020 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25.Α της σύμβασης παραχώρησης που έγινε νόμος τον Μάιο του 2007…

newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Αυτοκινητόδρομος θα λάβει επιδότηση 10,9 εκατ. ευρώ..."

Ένα θετικό κρούσμα κορωνοϊού μεταξύ των φοιτητών που επέστρεψαν από την Τουρκία

Ένα μόνο κρούσμα εντοπίστηκε μεταξύ των 117 πολιτών (οι περισσότεροι φοιτητές) που τις προηγούμενες μέρες επαναπατρίστηκαν από την Κωνσταντινούπολη στην Ελλάδα μέσω του συνοριακού σταθμού των Κήπων.

Η θετική αυτή εξέλιξη άνοιξε το δρόμο να αποχωρήσουν από τα ξενοδοχεία στα οποία παρέμειναν προσωρινά σε καραντίνα, οι περισσότεροι από όσους είχαν έρθει στην Ελλάδα το χρονικό διάστημα από 27 έως και 29 Μαρτίου 2020.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020, ειδικό κλιμάκιο έλαβε δείγματα από συνολικά 177 πολίτες που επέστρεψαν από την Τουρκία. Από αυτούς, μετά τις θετικές εξελίξεις οι 150 επέστρεψαν σήμερα το απόγευμα στα σπίτια τους, όπου όμως θα παραμείνουν σε κατ' οίκον περιορισμό.

Από τους υπόλοιπους 27, ένας βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, εννέα θα επανεξεταστούν, ενώ οι υπόλοιποι 17 παραμένουν στα ξενοδοχεία είτε επειδή είναι κάτοικοι του Εχίνου και δεν μπορούν να μεταβούν εκεί λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν, είτε επειδή οι ίδιοι θέλησαν να ολοκληρώσουν στο ξενοδοχείο το διάστημα του κατ' οίκον περιορισμού τους.

Επίσης, το χρονικό διάστημα 30 και 31 Μαρτίου 2020 επέστρεψαν από την Τουρκία σε περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επιπλέον 77 πολίτες, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, οι οποίοι συνεχίζουν να παραμένουν στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Έτσι, σύμφωνα με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο συνολικός αριθμός πολιτών που παραμένουν σήμερα στα ξενοδοχεία της Ξάνθης και της Κομοτηνής ανέρχεται σε 104 άτομα.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένα θετικό κρούσμα κορωνοϊού μεταξύ των φοιτητών που επέστρεψαν από την Τουρκία"

Hellenic Healthcare: 100 κλίνες στη διάθεση του ΕΟΠΥΥ

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group, με επιστολή του, έθεσε στη διάθεση του ΕΟΠΥΥ συνολικά 100 κλίνες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για νοσηλεία ασθενών COVID-19, εφόσον χρειαστεί.

Την είδηση έκανε γνωστή ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της καθημερινής πλέον ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε, ο Όμιλος Hellenic Healthcare έθεσε στη διάθεση του ΕΟΠΥΥ 50 κλίνες του «Υγεία» και 50 του «Metropolitan», προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη νοσηλεία ασθενών εφόσον χρειαστεί, ώστε να αποσυμφορούν τα δημόσια νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου, κ. Δημήτρη Σπυρίδη, τον ευχαρίστησε για την προσφορά του.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Hellenic Healthcare: 100 κλίνες στη διάθεση του ΕΟΠΥΥ"

Αυστρία: Στους 146 οι νεκροί από κορονοϊό – 200 άτομα σε μονάδες εντατικής θεραπείας

Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει η εξάπλωση του κορονοϊού στην Αυστρία με συνολικά 146 άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλα 200 να νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού ανέρχονταν σε 10.482 σήμερα το απόγευμα, στις 15.00 τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας) στην Αυστρία, από τα οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Βιέννη, το 10% νοσηλεύεται, 200 άνθρωποι βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, 146 άνθρωποι έχουν χάσει έως τώρα τη ζωή τους και 1.436 έχουν αποθεραπευτεί.

Συνολικά, σε 55.863 ανθρώπους έχει διενεργηθεί μέχρι σήμερα το τεστ διάγνωσης του κορονοϊού, αριθμός που όμως υπολείπεται πολύ εκείνου τον οποίον, αναφέροντας χαρακτηριστικά “τεστ, τεστ, τεστ”, είχε ανακοινώσει πριν από μία εβδομάδα ως στόχο ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, δηλαδή έως 15.000 τεστ ημερησίως.

Συνολικά 40 εργαστήρια διατίθενται σήμερα για την διενέργεια των τεστ, που θα μπορούσαν να φτάσουν και τα 15.000 έως 17.000 ημερησίως, έχει αναφέρει σχετικά ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ, με τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων διαγνωστικών τεστ να έχει ανέλθει σε 3.691, το περασμένο Σάββατο.

Αιτία που ο αριθμός των διαγνωστικών τεστ υπολείπεται του στόχου, είναι η συνεχιζόμενη έλλειψη στην Αυστρία του υλικού που είναι απαραίτητο για τη διενέργεια τους και που, αυτή την στιγμή, είναι τεράστια η ζήτησή του σε όλο τον κόσμο.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστρία: Στους 146 οι νεκροί από κορονοϊό – 200 άτομα σε μονάδες εντατικής θεραπείας"

YΠΟΙΚ: Παράταση τριών ημερών για τις δηλώσεις των επιταγών στις τράπεζες

Kατά τρεις ημέρες, συνολικά στις έξι ημέρες, παρατείνει το υπουργείο Οικονομικών την προθεσμία για τη δήλωση των επιταγών στις τράπεζες.

Ειδικότερα, σε συνέχεια της απόφασης αναστολής των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων σύμφωνα με το άρθρο δεύτερο της από 30.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄75), διευκρινίζεται ότι:

Για τη διευκόλυνση των συναλλασσομένων, και ειδικότερα των εκδοτών, αποδεκτών και κομιστών αξιογράφων (ιδίως μεταχρονολογημένων επιταγών), παρατείνονται κατά τρεις (3) επιπλέον εργάσιμες ημέρες (γίνονται 6 συνολικά), οι προβλεπόμενες στην παρ. 1β της ως άνω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προθεσμίες των τριών (3) εργασίμων ημερών για τη διαβίβαση των αξιογράφων στο τραπεζικό σύστημα. Λεπτομέρειες για τον τρόπο διαβίβασης των επιταγών θα παράσχουν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Να σημειωθεί ότι από χθες προκαλεί τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις ο τρόπος εφαρμογής της τελευταίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που αφορά τις επιταγές των εταιρειών (εκδοτών) που υπάγονται στα προστατευόμενα ΚΑΔ. Οι τράπεζες, για να είναι νομικά κατοχυρωμένες, «αποκρούουν» συλλήβδην όλες τις επιταγές των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και δεν τις εισπράττουν, ανεξαρτήτως από το εάν οι εταιρείες αυτές διαθέτουν επαρκές υπόλοιπο, αλλά και ανεξαρτήτως της βούλησης των εκδοτών των επιταγών.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "YΠΟΙΚ: Παράταση τριών ημερών για τις δηλώσεις των επιταγών στις τράπεζες"

ΥΠΟΙΚ: Τρίμηνη αναστολή δόσεων για ρυθμίσεις προστασίας πρώτης κατοικίας – Τι προβλέπεται για τις ρυθμίσεις των επιχειρήσεων

Το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του μείζονος προβλήματος της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που ταυτόχρονα πλήττονται και από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, προβαίνει σε στοχευμένες ενέργειες, με σκοπό την ανακούφιση αυτής της κατηγορίας οφειλετών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Οικονομικών, εξέδωσε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 75 Α’, 30-03-2020), σύμφωνα με την οποία:

⦁ Αναστέλλονται για 3 μήνες οι προθεσμίες που αφορούν σε διαδικασίες μετά την υποβολή της αίτησης, καθώς και πληρωμές δόσεων συμφωνημένης ρύθμισης οφειλών, στο πλαίσιο της προστασίας 1ης κατοικίας (Ν. 4605/2019) και του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ομόρρυθμων εταίρων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών (Ν. 4469/2017). Η εν λόγω αναστολή πληρωμών αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, καθώς και τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ που πλήττονται από τον κορονοϊό.

⦁ Αναστέλλονται για 3 μήνες οι προθεσμίες που αφορούν σε πληρωμές δόσεων στο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών από προσωρινή διαταγή ή δικαστική απόφαση, στο πλαίσιο του Νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που περιλαμβάνει μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρο-εμπόρους (Ν. 3869/2010). Η εν λόγω αναστολή πληρωμών αφορά μόνο σε όσους δικαιούχους θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.

⦁ Όσοι οφειλέτες δεν λάβουν την ανωτέρω οικονομική ενίσχυση, αλλά έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού, δύνανται να λάβουν την ως άνω τρίμηνη αναστολή πληρωμών, μόνο κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και αξιολόγησης από την τράπεζα ή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Αυτονόητο είναι ότι η ανωτέρω αναστολή πληρωμών αποτελεί δικαίωμα του οφειλέτη και συνεπώς αυτός δύναται, εφόσον επιθυμεί, να συνεχίσει την εμπρόθεσμη πληρωμή των δόσεων προς την τράπεζα ή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, χωρίς να κάνει χρήση της αναστολής, όπως ισχύει αντίστοιχα και για την αναστολή των υπολοίπων υποχρεώσεων (φορολογικών και ασφαλιστικών) των οφειλετών.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της ανωτέρω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και Οικονομικών θα συγκεντρώσουν όλα τα ΑΦΜ των οφειλετών που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού και τα οποία θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.

Στη συνέχεια, τα εν λόγω ΑΦΜ θα αποσταλούν στις τράπεζες και στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, με σκοπό να τους παρέχουν την τρίμηνη αναστολή πληρωμών των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Όσοι δανειολήπτες δεν επιθυμούν να αποσταλούν τα ΑΦΜ τους στις τράπεζες και στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις αντίστοιχα, θα πρέπει να προβούν σε δήλωση εναντίωσης.

Η δήλωση αυτή υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους http://www.keyd.gov.gr, επιλέγοντας το σύνδεσμο με τίτλο: «Δήλωση εναντίωσης παροχής στοιχείων σύμφωνα με την από 30-3-2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου». Εναλλακτικά, η εν λόγω δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά απευθείας στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www1.gsis.gr/dsae/prp/faces/pages/index.xhtml?userRole=soo.

Η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης εναντίωσης είναι επτά (7) εργάσιμες ημέρες από την έναρξη ισχύος της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλαδή μέχρι και τις 9 Απριλίου 2020 (έως 11:59 μ.μ.).

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Τρίμηνη αναστολή δόσεων για ρυθμίσεις προστασίας πρώτης κατοικίας – Τι προβλέπεται για τις ρυθμίσεις των επιχειρήσεων"

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Στους 727 οι νεκροί στο τελευταίο 24ωρο

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία ανήλθε σε 110.574 και οι νεκροί έφτασαν τους 13.155 την Τετάρτη, ενώ 16.847 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 105.792 και είχαν χάσει την ζωή τους 12.428 άνθρωποι, ενώ 15.729 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 727 ασθενείς (σε σύγκριση με τους 837 χθεσινούς) και καταγράφηκαν 2.937 νέα κρούσματα (από τα χθεσινά 2.017). Επιπλέον, 1.118 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στο μεταξύ, 4.035 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.403 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 48.134 έχει αποφασιστεί ο κατ' οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 44.733 και οι νεκροί 7.593. Στην Εμίλια Ρομάνα τα κρούσματα είναι 14.787 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.732. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 9.625, με 499 νεκρούς.

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού σημειώνει και πάλι αύξηση μετά από έξι ημέρες συνεχούς πτώσης. Ο αριθμός των νεκρών περιορίζεται ελαφρά.

Η ιταλική κυβέρνηση παρέτεινε σήμερα τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 13 Απριλίου, καθιστώντας σαφές, πάντως, ότι θα παραμείνουν σε ισχύ, μέχρις ότου αυτό κριθεί αναγκαίο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός στην Ιταλία: Στους 727 οι νεκροί στο τελευταίο 24ωρο"

Επίδομα 800 ευρώ: Το λαμβάνουν και συμβασιούχοι που απολύθηκαν πριν τα μέτρα (εγκύκλιος)

Εγκύκλιο για την παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με δικαίωμα λήψης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που λύθηκαν πρόωρα εντός του χρονικού διαστήματος από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Εργαζόμενοι, των επιχειρήσεων-εργοδοτών που ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής ή που πλήττονται σημαντικά βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των οποίων η συμφωνημένη, βάσει της ατομικής σύμβασης εργασίας, ημερομηνία αυτοδίκαιης λήξης τοποθετείται σε χρόνο μεταγενέστερο της 20ης Μαρτίου 2020, οι οποίες ωστόσο λύθηκαν πρόωρα εντός του χρονικού διαστήματος από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, είτε με οικειοθελή αποχώρηση εκ μέρους του εργαζόμενου είτε κατόπιν καταγγελίας από τον εργοδότη για σπουδαίο λόγο, με υποβολή του εντύπου Ε7 στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», είναι δικαιούχοι της ειδικής
αποζημίωσης ύψους οκτακοσίων ευρώ (800€), του άρθρου 1 του Κεφαλαίου Α.3 της ΚΥΑ με αριθμ. 12998/232/28.03.2020 (Β’1078).

Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 1 του Κεφαλαίου Α.3 της ΚΥΑ με αριθμ. 12998/232/28.03.2020 : «Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων-εργοδοτών που ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής ή που πλήττονται σημαντικά βάσει των οριζομένων, από το Υπουργείο Οικονομικών, ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, και των οποίων η σύμβαση
εργασίας τους έχει λυθεί, εντός του χρονικού διαστήματος από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, είτε με οικειοθελή αποχώρηση, είτε με καταγγελία, λαμβάνουν ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους οκτακοσίων ευρώ (800€), με τη διαδικασία που
ορίζεται στα άρθρα των κεφαλαίων Α1 και Α2 της παρούσης, εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.

2. Οι εργαζόμενοι της προηγούμενης παραγράφου, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ανεξάρτητα από το αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος τακτικής ανεργίας.

3.Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.».

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίδομα 800 ευρώ: Το λαμβάνουν και συμβασιούχοι που απολύθηκαν πριν τα μέτρα (εγκύκλιος)"

Κορωνοϊός: Ελλείψεις σε χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη

Η υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ανέφερε ότι παρουσιάζονται ελλείψεις στα φάρμακα χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη που καταπολεμούν την ελονοσία, λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Τα φάρμακα αυτά, τα οποία έχουν δοκιμαστεί με κάποια επιτυχία.

Σε αρκετές χώρες είναι σε εξέλιξη μελέτες για να διαπιστωθεί κατά πόσο τα δύο αυτά φάρμακα είναι αποτελεσματικά στον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Ως αποτέλεσμα, έχει αυξηθεί η ζήτησή τους.

Η FDA πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με εταιρείες που παρασκευάζουν γενόσημα των φαρμάκων αυτών για να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι κανείς δεν θα πρέπει να λαμβάνει αυτά τα φάρμακα για προληπτικούς λόγους, χωρίς ιατρική επίβλεψη και χωρίς συνταγή γιατρού.

Και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, όπως απώλεια όρασης, καρδιακά προβλήματα ή ακόμη και θάνατο αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Ελλείψεις σε χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη"

Κύπρος: Ακόμη ένας νεκρός από τον κορονοϊό – 58 τα νέα κρούσματα

Ακόμη ένα νεκρό μετράει η Κύπρος από τον κορονοϊό, καθώς και 58 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, όπως ανακοινώθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο κυπριακό υπουργείο Υγείας.

Στους 9 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Κύπρο, ενώ ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 320, περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις. Όπως δήλωσε ο Δρ. Μάριος Λοΐζου, επιστημονικός διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, στην «τεράστια προσπάθεια να σταματήσουμε την πανδημία και να περιορίσουμε τις συνέπειές της…χάσαμε ακόμα έναν συνάνθρωπό μας. Πρόκειται για άντρα 66 ετών, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό».

Μετά από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, είπε, οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 στην Κύπρο έγιναν εννέα, οκτώ άντρες και μία γυναίκα, με μέσο όρο ηλικίας τα 68. Εφτά από αυτούς είχαν κάποιας μορφής επιβαρυντικούς παράγοντες.

Κατά την ενημέρωση, ο Λεόντιος Κωστρίκης, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου προειδοποίησε ότι εάν δεν θέλουμε να βιώσουμε τις απελπιστικές εικόνες που έζησαν στην Ιταλία και αλλού θα πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη που έκαναν, σημειώνοντας ότι «δεν κινδυνολογούμε». Εξάλλου, ο Δρ. Λοίζου είπε ότι η εικόνα που παρατηρείται αυτή τη στιγμή παγκόσμια τρομάζει και εξήρε τη λήψη μέτρων την κατάλληλη στιγμή.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Ακόμη ένας νεκρός από τον κορονοϊό – 58 τα νέα κρούσματα"

Κορωνοϊός - Ολλανδία: 134 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Αυξήθηκε κατά 134 ο αριθμός των νεκρών στην Ολλανδία, από τη νόσο Covid-19, το τελευταίο 24ωρο.

Πλέον, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας, οι νεκροί ανέρχονται σε 1.173.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 1.019 και βρίσκονται πλέον στα 13.614, επισήμανε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της χώρας (RIVM).

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Ολλανδία: 134 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο"

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα για ΙΧ, ταξί και ΜΜΜ -Μέχρι πότε ισχύουν (εγκύκλιος)

Συμπληρωματικά μέτρα για τη μετακίνηση των επιβατών με κάθε είδους μεταφορικά μέσα, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης (όπως ταξί, τρόλεϊ λεωφορεία, πούλμαν κ.λπ.) εφαρμόζονται με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης προς αποφυγή της διασποράς και της διάδοσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τα εν λόγω μέτρα έχουν ισχύ έως 31.5.2020 και δύνανται να παραταθούν, εφόσον οι έκτακτες συνθήκες το επιβάλουν.
 Αναλυτικά προβλέπονται :
  • Για επιβατικά οχήματα μέχρι 5 θέσεις, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ) ή ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά ενός επιβάτη. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για ιατρικούς λόγους (μεταφορά σε νοσοκομείο, ιατρικό κέντρο ή άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα).
  • Για επιβατικά οχήματα 6 ή 7 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών.
  • Για επιβατικά οχήματα 8 ή 9 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση των ορίων επιβατών, μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν γονέας με τα ανήλικα τέκνα του.
Επίσης, για όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία και τρόλεϊ Ο.ΣΥ., λεωφορεία Ο.Α.Σ.Θ., λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών και τουριστικά λεωφορεία) ή λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης και της δημοτικής συγκοινωνίας, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% των προβλεπόμενων θέσεων του οχήματος.
Επίσης, με εγκύκλιο του υπουργείου δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που διαθέτουν Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης ή Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης Ανοικτού Τύπου Αστικής Περιήγησης Πόλεων να καταθέσουν προσωρινά την άδεια κυκλοφορίας και τις κρατικές πινακίδες των οχημάτων ιδιοκτησίας τους. Η προσωρινή ακινησία που χορηγείται διαρκεί έως τις 31 Μαΐου.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Νέα μέτρα για ΙΧ, ταξί και ΜΜΜ -Μέχρι πότε ισχύουν (εγκύκλιος)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news