facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Πυρκαγιά σε εγκατάσταση ΜΚΟ στη Λέσβο

Πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία κατέκαψε, σήμερα, τις εγκαταστάσεις της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Stand by Me Lesvos», έξω από τον καταυλισμό της Μόριας.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση παρείχε τα τελευταία δύο χρόνια υπηρεσίες εκπαίδευσης σε ενήλικες αιτούντες άσυλο. Στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου είχε κλείσει με απόφαση της Περιφέρειας Bορείου Αιγαίου.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυρκαγιά σε εγκατάσταση ΜΚΟ στη Λέσβο"

Oυχάν: Κάτοικοι μιλούν για 42.000 νεκρούς & όχι 3.200

Για 42.000 και όχι 3.200 νεκρούς που δίνει επίσημα η κινεζική κυβέρνηση, κάνουν λόγο οι κάτοικοι της Ουχάν στο Radio Free Asia. Συγκεκριμένα, τονίζουν πως τα επτά γραφεία τελετών που εδρεύουν στην πόλη τους από την αρχή της περασμένης εβδομάδας άρχισαν, το καθένα από αυτά να παραδίδει καθημερινά 500 τεφροδόχους στις οικογένειες των νεκρών, που έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.

Γεγονός το οποίοι σημαίνει παραδίδονται οι τεφροδόχοι 3.500 νεκρών κάθε 24 ώρες και μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, περίπου, 12 ημερών θα έχουν παραδοθεί 42.000 τεφροδόχοι. Το περιοδικό Caixin κατέγραψε την μαρτυρία οδηγού φορτηγού, ο οποίος αποκάλυψε ότι παρέδωσε σε γραφείο τελετών στην περιοχή Χανκού της Ουχάν μέσα σε δύο ημέρες φορτία με 5.000 τεφροδόχους.

Επιπλέον, πηγή κοντά στις αρχές της Χουμπέι δήλωσε πως πολλοί κάτοικοι πέθαναν στα σπίτια τους από τον θανατηφόρο ιό, χωρίς ποτέ να έχει γίνει επίσημη διάγνωση ή να έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για τον COVID-19. Η ίδια πηγή ανέφερε στο Radio Free Asia ότι μέσα σε ένα μήνα μόνο έγιναν 28.000 αποτεφρώσεις νεκρών στην Ουχάν και πρόσθεσε πως κάθε γραφείο τελετών παραδίδει δύο φορές την ημέρα στις τοπικές αρχές τα στοιχεία αποτεφρώσεων που έχει εκτελέσει.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Oυχάν: Κάτοικοι μιλούν για 42.000 νεκρούς & όχι 3.200"

Πολάκης: Το μισό του μισθού μου σε υγειονομικό υλικό στο νοσοκομείο Χανίων

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης με δήλωσή του, απαντά στην δημόσια πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για διάθεση από τους βουλευτές του μισού βουλευτικού μισθού στη μάχη ενάντια στον κοροναϊό, τονίζει πως θα προχωρήσει σε αγορά ειδών προστασίας για το προσωπικό του Νοσοκομείου Χανίων, αξίας όσο το μισό του μισθού του.

Αναλυτικά η δήλωση του Παύλου Πολάκη:

«Σε απάντηση της δημόσιας «πρόσκλησης» του Κυριάκου Μητσοτάκη για διάθεση από τους βουλευτές του μισού βουλευτικού μισθού στη μάχη ενάντια στον κοροναϊό, έχω (μετά από πολλή σκέψη) να δηλώσω τα εξής:


Βεβαίως και συμφωνώ πως πρέπει οι βουλευτές να συμβάλλουν, όπως όλοι οι εργαζόμενοι που με αιτία και αφορμή τον κοροναϊό φτωχοποιούνται ξανά, γιατί η κυβέρνηση δεν τους στηρίζει όπως απαιτείται αξιοποιώντας την εξαφάνιση των πλεονασμάτων και τα διαθέσιμα χρήματα του «μαξιλαριού»!

Όμως, για να έχει νόημα η βοήθεια αυτή των βουλευτών και να μην είναι επικοινωνιακό προκάλυμμα και φτηνός λαϊκισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση οφείλει:
α) Να επεκτείνει με ΠΝΠ την περικοπή σε όλους τους κρατικούς αξιωματούχους και στα ΔΣ των οργανισμών (ΔΕΗ, ΣΤΑΣΥ, ΜΕΤΡΟ κλπ), ακυρώνοντας τις αυξήσεις που έδωσαν στον εαυτό τους «οι άριστοι» και μάλιστα μέσα στην συγκυρία της πανδημίας.
β) Να ακυρώσει άμεσα τα 11 εκατομμύρια διαφημιστική δαπάνη για τον κοροναϊό (είναι περίπου 5,5 ακαθάριστοι μισθοί του συνόλου των βουλευτών!), να ακυρώσει τα 30 εκατομμύρια προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και να τα κατευθύνει στα δημόσια πανεπιστήμια που δήλωσαν πως μπορούν να κάνουν το τεστ με το 1/5 του κόστους(!), να ακυρώσει την αύξηση στο νοσήλειο ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών, να νομοθετήσει στη ΠΝΠ πως τα χρήματα αυτά (από τους βουλευτές και τους κρατικούς αξιωματούχους) θα ενισχύσουν τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων για να πληρωθούν μισθοί προσωπικού, που λήγουν οι συμβάσεις τους και δεν τις ανανεώνουν(!) (πχ ατομικές συμβάσεις καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης). Για παράδειγμα τα χρήματα ενός (1) μήνα του μισού μισθού των 300 βουλευτών μπορούν να πληρώσουν για έξι (6) μήνες τις καθαρίστριες στον Ευαγγελισμό…

Για όλους αυτούς τους λόγους και περιμένοντας να δω αν η κυβέρνηση θα τα νομοθετήσει αυτά που προτείνουμε και επειδή εν τω μεταξύ δεν της έχω καμία εμπιστοσύνη εξαιτίας της μέχρι τώρα διαχείρισης που έχει κάνει (των υπερτιμολογήσεων, των ελλείψεων, των απευθείας αναθέσεων σε κολλητούς κλπ) δηλώνω πως προσωπικά θα προχωρήσω σε αγορά ειδών προστασίας για το προσωπικό του Νοσοκομείου Χανίων, αξίας όσο το μισό του μισθού μου και θα τα παραδώσω στη διοίκηση του Νοσοκομείου! Αυτή θα είναι η συνεισφορά μου για τον πρώτο μήνα, ενώ αναλόγως τι θα νομοθετήσει η κυβέρνηση θα πράξω τους άλλους δυο μήνες.

Υ.Γ. Ελπίζω αυτή η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην είναι το προπέτασμα καπνού για τη συζητούμενη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων!

Παύλος Πολάκης
Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ»

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολάκης: Το μισό του μισθού μου σε υγειονομικό υλικό στο νοσοκομείο Χανίων"

Μέχρι και 27 ημέρες έχει παρουσία ο ιός στον οργανισμό ενός θεραπευμένου

Ο ιός έχει μακροβιότητα ακόμα και στους θεραπευμένους όπως φαίνεται καθώς σχεδόν ένα μήνα μετά τη θεραπεία απεκρίνεται ακόμα από τα κόπρανα του πρώην ασθενούς.

Σε ερώτηση της Ναυτεμπορικής για το πόσο καιρό ο ιός παραμένει στον οργανισμό των ασθενών που παίρνουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία και τι πρέπει να κάνουν μετά την έξοδο τους από αυτά, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι δυστυχώς είναι δύσκολο να απαντηθεί πλήρως ένα τέτοιο ερώτημα, γιατί εμπεριέχει μερικά επιστημονικά δεδομένα τα οποία δεν έχουμε ακόμα.

Ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία είπε ότι, φαίνεται ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στον οργανισμό. Μερικοί επιστήμονες όπως είπε, λένε μέχρι 17 μέρες στις εκκρίσεις του αναπνευστικού και κάποιοι άλλοι λένε ότι μπορεί να φτάσει και τις 25 με 27 μέρες να απεκκρίνεται από το γαστρεντερικό και τα κόπρανα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, οι άνθρωποι που παίρνουν εξιτήριο να τηρούν τους κανόνες υγιεινής για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρόλα αυτά, έχουν υιοθετηθεί κριτήρια για το πότε κάποιος παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο, τα οποία έχουν και τον μοριακό διαγνωστικό έλεγχο. Δηλαδή να έχει κάποιος δυο φορές αρνητική μοριακή εξέταση.

Φαίνεται ότι με τα δεδομένα των διεθνών οργανισμών, μετά την 10η μέρα ακόμα και αν είσαι θετικός για τον ιό, μικραίνει πολύ η πιθανότητα να το μεταδώσεις. Αυτό δεν ακυρώνει τα μέτρα προστασίας, τα μέτρα υγιεινής, καθαριότητας, ιδιαίτερα όσον αφορά την τουαλέτα, γιατί είδατε απεκκρίνεται πολύ καιρό στα κόπρανα.

Και πλέον δίνεται σαν οδηγία από διεθνείς οργανισμούς και για να μην υπερκεραστεί το σύστημα υγείας.

«Είναι ένας ιός ο οποίος για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ιταλία, στην Ισπανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο υπερκερνά γρήγορα τις δυνατότητες του συστήματος υγείας. Να φεύγουν οι ασθενείς από το νοσοκομείο με απλά κλινικά κριτήρια και να φεύγουν ήδη και από τις 7 ημέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σούπερ μεταδοτικοί ή θα κολλήσουν όλο το περιβάλλον γύρω τους και χρειάζεται προσοχή στους κανόνες υγιεινής» τόνισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε. «Νομίζω σταδιακά θα δούμε μια τέτοια στρατηγική να υιοθετείται από περισσότερες χώρες. Οι 10 μέρες είναι ένα ασφαλές χρονικό διάστημα, αλλά βλέπετε ότι όπου το σύστημα δεν αντέχει μπορεί να γίνει και πιο νωρίς αυτή η έξοδος από το νοσοκομείο. Πάντα με κριτήρια ότι ο ασθενής θα είναι άνθρωπος ο οποίος θα τηρήσει τα μέτρα υγιεινής και θα προφυλάξει βέβαια από τη διασπορά στο περιβάλλον».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι και 27 ημέρες έχει παρουσία ο ιός στον οργανισμό ενός θεραπευμένου"

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: Προσφέρω το 50% του μισθού μου στη μάχη κατά του κορονοϊού

Υπέρ της πρωτοβουλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους μισθούς των αιρετών του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook.
«Τάσσομαι έμπρακτα υπέρ της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να συνεισφέρει στη μάχη κατά του κορονοϊού. Για αυτό προσφέρω το 50% του  μισθού μου, τους επόμενους δύο μήνες, που θα κατατεθεί στη μάχη κατά του κορονοϊού, στα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας» ήταν το μήνυμα του κ. Αγοραστού, ο οποίος ανακοίνωσε με αυτόν τον τρόπο τη συμμετοχή του στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.


newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: Προσφέρω το 50% του μισθού μου στη μάχη κατά του κορονοϊού"

Επίσπευση μεταφοράς ανήλικων προσφύγων από τη Μόρια ζητά η Ύπατη Αρμοστεία

Έκκληση απηύθυνε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Γερμανία να εφαρμόσει γρήγορα την εξαγγελία της για την υποδοχή ανηλίκων παιδιών και νέων από τους υπερπλήρεις καταυλισμούς προσφύγων της Ελλάδας, στην Λέσβο λόγω του κορωνοϊού. Στα μέσα Μαρτίου, η Γερμανία συμφώνησε με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Φινλανδία να δεχτούν συνολικά 1.600 πρόσφυγες, κυρίως ανηλίκους, από τους ελληνικούς καταυλισμούς.

«Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως βοήθεια και κάθε μέρα που περνά μετράει», δήλωσε ο Φρανκ Ρέμους, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Tagesspiegel» του Βερολίνου, η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη αύριο Τρίτη.

Αναφερόμενος στην υπόσχεση του Ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ (CSU), ότι η Γερμανία θα συμμετάσχει στην υποδοχή παιδιών και ασυνόδευτων ανηλίκων, ο Ρέμους δήλωσε: «Είμαστε ευγνώμονες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την αλληλεγγύη της. Για να βοηθήσουμε όμως πραγματικά τα παιδιά της Λέσβου, αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα».

Στα μέσα Μαρτίου, η Γερμανία συμφώνησε με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Φινλανδία να δεχτούν συνολικά 1.600 πρόσφυγες, κυρίως ανηλίκους, από τους ελληνικούς καταυλισμούς.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητά επίσης την μεταφορά τουλάχιστον 17.000 ατόμων στην ηπειρωτική χώρα από την Λέσβο για να στεγαστούν με ανθρώπινο τρόπο, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο τόσο από άποψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και από ανθρωπιστική άποψη και επιπλέον είναι επιτακτικό για λόγους δημόσιας υγείας. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει επαρκή υποστήριξη από την ΕΕ. «Για τους ανθρώπους αυτό θα σημάνει την διαφορά, εάν δηλαδή η αξιοπρέπειά τους είναι απαραβίαστη ή όχι», κατέληξε ο Ρέμους.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίσπευση μεταφοράς ανήλικων προσφύγων από τη Μόρια ζητά η Ύπατη Αρμοστεία"

Εκστρατεία κατά του κορονοϊού ανακοίνωσε ο Ερντογάν – Προσφέρει τον μισθό του για επτά μήνες

Η Τουρκία μετρά πολλούς νεκρούς από τον κορονοϊό με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξεκινάει εκστρατεία εθνικής αλληλεγγύης για την επιδημία.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αρχίζει εκστρατεία προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις του κορονοϊού στη χώρα. «Ανοίγω την εκστρατεία δωρεών προσφέροντας τον μισθό μου για επτά μήνες», είπε χαρακτηριστικά.

Σε διάγγελμά του μετά από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι υποδομές υγείας της Τουρκίας τόσο σε προσωπικό όσο και σε φάρμακα αλλά και σε μονάδες εντατικής είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με άλλες χώρες. Πρόσθεσε μάλιστα πως η Τουρκία έλαβε μέτρα για τον κορονοϊό πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες. Έκανε γνωστό εξάλλου πως θα ανοίξουν και άλλα νοσοκομεία στη χώρα προκειμένου να ενισχύσουν τα υπάρχοντα, ενώ τα μέτρα θα αυξάνονται σταδιακά. Καθησύχασε τον τουρκικό λαό λέγοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε και στον τομέα των τροφίμων.

Κάλεσε ωστόσο τους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν κάτι που να χρήζει νοσηλείας να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία. ”Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το καθετί για να εμποδίσουμε τη διάδοση του ιού”, ανέφερε, εξηγώντας πως θα διασφαλίσει τα πάντα ώστε να λαμβάνονται τα πιο αυστηρά μέτρα για την υγεία των εργαζομένων στις εταιρείες που ακόμη συνεχίζουν να είναι ανοιχτές. Μίλησε και για την απόφασή του για περιορισμούς στις υπεραστικές συγκοινωνίες, λέγοντας πως αν χρειαστεί θα γίνουν ανάλογοι περιορισμοί και στις αστικές συγκοινωνίες.

Ο Ερντογάν τόνισε είπε πως η Τουρκία είναι μια χώρα που είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει την παραγωγή υπό κάθε περίσταση, εννοώντας αυτή με τον κορονοϊό. “Καμιά απειλή δεν θα μας κάνει να εγκαταλείψουμε το στόχο μας. Επειδή εμείς είμαστε Τουρκία”, ανέφερε. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα δοθεί ένα επιπρόσθετο κονδύλι 6 δισεκ. τουρκικών λιρών για την ενίσχυση των δομών υγείας της χώρας.

Τους 168 έφτασαν οι νεκροί στην Τουρκία

Το σύνολο των θανάτων στην Τουρκία από τον νέο κορονοϊό αυξήθηκε κατά 37 και ανέρχεται πλέον σε 168 σήμερα, την ώρα που ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.610 και βρίσκεται πλέον στα 10.827, έγινε γνωστό από τον υπουργό Υγείας της χώρας Φαχρετίν Κότζα. Μέχρι στιγμής, 162 ασθενείς έχουν θεραπευτεί.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας πρόσθεσε, σε μήνυμά του στο Twitter, ότι 11.535 διαγνωστικά τεστ διεξήχθησαν σήμερα, ο μεγαλύτερος αριθμός από την έναρξη της επιδημίας, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των τεστ που έχουν διεξαχθεί στην Τουρκία έως τώρα να ανέρχεται σε 76.981.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκστρατεία κατά του κορονοϊού ανακοίνωσε ο Ερντογάν – Προσφέρει τον μισθό του για επτά μήνες"

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Tα κρούσματα ξεπέρασαν τις 150.000

Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται οι ΗΠΑ, η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ (CDC), τα περιστατικά ανέρχονται σε 152.631, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε και έφτασε τους 2.817.

Στον προηγούμενο απολογισμό του, το Σαββατοκύριακο, το CDC έκανε λόγο για 122.653 κρούσματα και 2.112 θανάτους σε όλες τις ΗΠΑ, αλλά επισήμανε ότι οι αριθμοί αυτοί είναι προκαταρκτικοί και δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την κάθε πολιτεία.

Τραμπ για κορωνοϊό: Εάν έχουμε 100 - 200.000 νεκρούς και όχι 2,2 εκατ. θα έχουμε πετύχει

Τις πρώτες... εκπτώσεις στις εκτιμήσεις του για το τέλος της υγειονομικής κρίσης εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας στο καθιερωμένο μπρίφινγκ ενημέρωσης ότι η κορύφωση της κρίσης στις ΗΠΑ αναμένεται να σημειωθεί σε δύο εβδομάδες.

Ως εκ τούτου, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί, επεκτείνονται έως τις 30 Απριλίου, απορρίπτοντας πλέον τη 12η Απριλίου (Πάσχα Καθολικών), την οποία είχε ορίσει ως ημερονηνία επιστροφής της αμερικανικής οικονομίας στους συνηθισμένους ρυθμούς της.

«Θα μπούμε στον δρόμο της ανάκαμψης» ως την 1η Ιουνίου, διαβεβαίωσε.

«Το πικ (κορύφωση) είναι ο ανώτερος αριθμός των θανάτων... και αναμένεται να επέλθει σε δύο εβδομάδες», δήλωσε από τον Λευκό Οίκο την Κυριακή, προσθέτοντας ότι τα μέτρα επεκτείνονται για έναν μήνα, έως τις 30 Απριλίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως εάν οι αρχές των ΗΠΑ μπορέσουν να συγκρατήσουν τον αριθμό των θανάτων σε 100.000 ως 200.000 ώστε τα θύματα να μη φθάσουν τα 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους κατά τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, αυτό θα σημαίνει πως «κάναμε πολύ καλή δουλειά».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Tα κρούσματα ξεπέρασαν τις 150.000"

Η Γερμανία απορρίπτει εκ νέου την έκδοση ευρωομολόγων – Τι προτείνει

Η Γερμανία δεν δέχεται σε καμία περίπτωση την έκδοση ευρωομολόγων κι απορρίπτει εκ νέου την πρόταση.

Μάλιστα η Γερμανία εξακολουθεί να προκρίνει ως λύση για να ξεπεραστούν οι οικονομικές συνέπειες από την κρίση του κορονοϊού τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

«Είναι σαφές ότι η κρίση αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη και ότι σε αυτή την πρόκληση θα δοθεί ευρωπαϊκή απάντηση. Αυτό συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και αυτό εν μέρει έχουν ήδη εφαρμόσει οι υπουργοί Οικονομικών (…) Το θέμα τώρα είναι πόσο γρήγορα και πόσο αποτελεσματικά μπορούν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Και σε αυτό είμαστε όλοι σύμφωνοι – στο ότι πρέπει να δοθεί γρήγορη, αποτελεσματική και αλληλέγγυα βοήθεια. Για αυτό ακριβώς δημιουργήθηκε ο ΕΜΣ και είναι έτοιμος τώρα να δράσει», δήλωσε

ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στη Γερμανία Ντένις Κόλμπεργκ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επισήμανε από την πλευρά του ότι η αλληλεγγύη στην Ευρώπη εκφράζεται και με άλλους τρόπους και παρέπεμψε στην καθημερινή μεταφορά από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ασθενών από την Ιταλία και την Γαλλία για περίθαλψη στην Γερμανία. «Αυτό είναι ένα σημαντικό και ορατό δείγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», τόνισε.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Γερμανία απορρίπτει εκ νέου την έκδοση ευρωομολόγων – Τι προτείνει"

ΚΕΔΕ: Και οι δήμαρχοι να προσφέρουν το 50% του μισθού τους

Πρόταση να καταθέσουν όλοι οι δήμαρχοι της χώρας το 50% των αποδοχών τους, για τους επόμενους δυο μήνες, στον κοινό λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση του Covid-19, κατάθεσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου.

Σε ανακοίνωσή του, τονίζει, ότι αυτήν την πρόταση του θα θέσει στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, που θα συνεδριάσει μεθαύριο, Τετάρτη. «Η κίνηση μας, τονίζει, είναι καθαρά συμβολική, αφού όλοι γνωρίζουν πως οι αμοιβές των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτούς που απολαμβάνουν οι θεσμικοί εκπρόσωποι άλλων βαθμίδων του πολιτικού μας συστήματος. Όμως αυτή που είναι ουσιαστική, είναι η δέσμευσή μας πως σε αυτήν την υγειονομική κρίση, κανένας πολίτης δεν θα είναι μόνος».

Ήδη, δήμαρχοι απ'όλοι τη χώρα ανακοινώνουν την παραχώρηση του 50% της αμοιβής τους . Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ανακοίνωσε την απόφαση του να προσφέρει το 50% του μισθού του στη μάχη κατά του κορονοϊού. Είναι το λιγότερο που μπορώ να προσφέρω»

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΔΕ: Και οι δήμαρχοι να προσφέρουν το 50% του μισθού τους"

Απαγόρευση κυκλοφορίας: «Χαμός» στην παραλία Θεσσαλονίκης - Βγήκαν «χαλαρά» για... τρέξιμο με τον καφέ στο χέρι!

Δεν γνωρίζουμε εάν απλά αποφάσισαν να «σπάσουν» την καραντίνα του κορωνοϊού ή εάν προηγουμένως μήνυμα στο 13033, ζητώντας άδεια, προκειμένου να βγουν στους δρόμους για σωματική άσκηση και τρέξιμο.

Ό,τι και αν συνέβη, το γεγονός είναι ένα: οι πολίτες βγήκαν για τρέξιμο στο παραλιακό μέτωπο Θεσσαλονίκης κατά δεκάδες το απόγευμα της Δευτέρας, με τις εικόνες να θυμίζουν εποχές προ απαγόρευσης κυκλοφορίας. Μάλιστα, κάποιοι φαίνονται να κρατούν και καφέ στο χέρι, χωρίς να αθλούνται.



Την ώρα εκείνη, ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας, που βρισκόταν στον «αέρα» του τηλεοπτικού σταθμού Open, είπε χαρακτηριστικά πως «αυτές οι συμπεριφορές είναι επικίνδυνες και πρέπει ο καθένας μόνος του να ανακαλέσει τον εαυτό του στην τάξη».

Μετά τον «χαμό» στην παραλία τόσο την Κυριακή όσο και την Δευτέρα, κατά πληροφορίες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έθεσε το θέμα στον υφυπουργό και εξέφρασε τον προβληματισμό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία κεντρική ρύθμιση τόσο για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης όσο και για την μαρίνα του Φλοίσβου, αλλά και για άλλα επίμαχα σημεία της επικράτειας, όπου παρατηρείται τις τελευταίες μέρες συνωστισμός, μετά και την άνοδο της θερμοκρασίας.



Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης φέρεται αποφασισμένος να προβεί σε μονομερείς ενέργειες περιορισμού της κυκλοφορίας στην παραλία της πόλης, ενδεχομένως σε συνεργασία με την Αστυνομία και με την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων.

Mιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open με αφορμή τις εικόνες με το πλήθος κόσμου να κυκλοφορεί στο παραλιακό μέτωπο, ο κ. Ζέρβας δήλωσε πως είναι μια κατάσταση που δεν πρόκειται να συνεχιστεί. «Αυτή η εικόνα δεν θα συνεχιστεί. Αύριο, εφόσον δεν αλλάξει αυτή η εικόνα, προχωράμε σε μέτρα» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο είτε αποκλεισμού της παραλίας είτε «ζωνοποίησης» της, χωρίς να διευκρινίσει πώς αυτό θα υλοποιηθεί.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση κυκλοφορίας: «Χαμός» στην παραλία Θεσσαλονίκης - Βγήκαν «χαλαρά» για... τρέξιμο με τον καφέ στο χέρι!"

Γαλλία: Μεταφέρονται ασθενείς σε Γερμανία, Ελβετία- Πάνω από 3.000 οι θάνατοι

Την αεροκομιδή ασθενών με Covid-19 από την ανατολική Γαλλία προς νοσοκομεία στη Γερμανία και την Ελβετία ξεκίνησε σήμερα η Γαλλία-με τη συνδρομή στρατιωτικών αεροσκαφών, προκειμένου να αποσυμφορήσει μονάδες εντατικής θεραπείας. Στο μεταξύ, το όριο των 3.000 θανάτων (3.024) εξαιτίας του νέου κορωνοϊού ξεπέρασε σήμερα η Γαλλία.

Η περιοχή Γκραντ Εστ ήταν η πρώτη στη Γαλλία που επλήγη από το κύμα μολύνσεων που εξαπλώθηκε ταχέως στα δυτικά, κατακλύζοντας την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, όπου νοσοκομεία προσθέτουν απεγνωσμένα κλίνες σε ΜΕΘ για να αντιμετωπίσουν την εισροή ασθενών.

Η Γαλλία έχει ήδη διπλασιάσει τον αριθμό των κλινών στις ΜΕΘ από 5.000 σε 10.000 μετά την έναρξη της κρίσης και η κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο δεσμεύτηκε να τις αυξήσει γρήγορα σε 14.500.

Στο μεταξύ, το όριο των 3.000 θανάτων (3.024) εξαιτίας του νέου κορωνοϊού ξεπέρασε σήμερα η Γαλλία. Από αυτούς 418 καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση του αριθμού μετά την έναρξη της επιδημίας, σύμφωνα με τον καθημερινό απολογισμό των αρχών. Η Γαλλία γίνεται η τέταρτη χώρα στον κόσμο που ξεπερνά τα 3.000 θύματα από τον ιό. Ο απολογισμός αφορά μόνο εκείνους που πεθαίνουν σε νοσοκομεία.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται βρίσκεται πλέον κοντά σε 21.000 (+1.592 από χθες Κυριακή), συμπεριλαμβανομένης μιας πολύ μεγάλης εισροής βαρέων περιστατικών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (+ 424), όπου μέχρι σήμερα έχουν εισαχθεί 5.056 ασθενείς.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν στις 44.550, από 40.174 την Κυριακή, ανέφερε ο Ζερόμ Σαλμόν, ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας υγείας.

ΑΜΠΕ, AFP, Reuters/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Μεταφέρονται ασθενείς σε Γερμανία, Ελβετία- Πάνω από 3.000 οι θάνατοι"

Κορωνοϊός - Βρετανία: Άλλοι 180 νεκροί - Στους 1.408 οι θάνατοι

Σοβαρή ανησυχία επικρατεί και στη Βρετανία, σχετικά με τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού. Άλλοι 180 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών φτάνει τις 1.408, ενώ των κρουσμάτων ξεπερνά τις 19.500.

Στη Σκωτία πέθαναν άλλοι έξι άνθρωποι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 47.

Στην Ουαλία οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 14, φτάνοντας τους 62 συνολικά.

Στη Βόρεια Ιρλανδία οι θάνατου φτάνουν τους 22 και τα κρούσματα τα 533. 

«Lockdown» έως τον Ιούνιο προβλέπει σύμβουλος της κυβέρνησης Τζόνσον

Για τρεις μήνες θα χρειαστεί να μείνουν στα σπίτια τους οι Βρετανοί, προειδοποιεί σε συνέντευξή του κορυφαίος Βρετανός επιδημιολόγος, αναφερόμενος στη διάρκεια που μπορεί να έχει το «lockdown» στην πατρίδα του λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του Covid-19.

Την ίδια ώρα, έρευνα δείχνει ότι το ποσοστό θνητότητας των Βρετανών με κορωνοϊό που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας φθάνει σχεδόν το 50%.

Όπως δηλώνει στους «Τάιμς» ο Βρετανός επιδημιολόγος, σύμβουλος της κυβέρνησης Τζόνσον, Νιλ Φέργκιουσον, «θα χρειαστεί να κρατήσουμε αυτά τα μέτρα σε πλήρη ισχύ, κατά την άποψή μου, για μια σημαντική χρονική περίοδο, πιθανώς μέχρι τα τέλη Μαϊου ίσως και μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Η εκτίμηση για τον Μάιο είναι αισιόδοξη».

Ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων στη Βρετανία θα συνεχίζει να αυξάνεται τις επόμενες δύο εβδομάδες, πριν αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και περιορισμού των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Στο μεταξύ, έρευνα που βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας δείχνει ότι, το ποσοστό θνητότητας των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικές Θεραπείας, είναι περίπου 50%, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Βρετανία: Άλλοι 180 νεκροί - Στους 1.408 οι θάνατοι"

Δωρεά 1.000.000 στο ΕΣΥ από την οικογένεια Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου

Η χρηματική δωρεά έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και διατέθηκε στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας.

Σε δωρεά 1.000.000 ευρώ για την άμεση προμήθεια πρόσθετου νοσοκομειακού εξοπλισμού σε νοσοκομεία και δημόσιες δομές υγείας, προχώρησε η οικογένεια των Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελόπουλου.

Η χρηματική δωρεά έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και διατέθηκε στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ΑΕ (ΙΦΕΤ ΑΕ) για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ευχαριστεί την οικογένεια Αγγελόπουλου, για τη σημαντική συμβολή του στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για την αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης δημόσιας υγείας που βιώνουμε στη χώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεά 1.000.000 στο ΕΣΥ από την οικογένεια Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου"

Κορωνοϊός - Σκόπια: Επτά οι νεκροί - 26 νέα κρούσματα

Το έβδομο θύμα του κορωνοϊού στη Βόρεια Μακεδονία ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας. Ακόμη, σήμερα επιβεβαιώθηκαν 26 νέα κρούσματα του κορονοϊου, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο να ανέρχεται στους 285.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα αισθητές γίνονται μέρα με την ημέρα οι συνέπειες στην οικονομία της χώρας από την διάδοση του κορονοϊού, με την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να επεξεργάζεται μέτρα,προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις από την κατάρρευση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία τον τελευταίο μήνα παρουσιάζουν υστέρηση της τάξης του 60%.

Από την μεριά του, ο αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή σε ενημερωτική ιστοσελίδα των Σκοπίων διατύπωσε την πρότασή για μείωση των μισθών των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, στο επίπεδο του κατώτατου μισθού στη χώρα (235 ευρώ), προκειμένου να μην μεγαλώσει η "μαύρη τρύπα" του κρατικού προϋπολογισμού.

Σήμερα, ο μέσος μηνιαίος μισθός στον δημόσιο τομέα της Βόρειας Μακεδονίας υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 400 με 430 ευρώ. Ο αριθμός των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα της χώρας ανέρχεται στις 133.000.

«Καλύτερα να σφίξουμε όλοι τα δόντια για δύο μήνες, ώστε όλοι να έχουν ένα εισόδημα, παρά να τεθεί θέμα αδυναμίας καταβολής μισθών» σημείωσε ο Ζάεφ.

Όσον αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, ο Ζόραν Ζάεφ πρότεινε να εξασφαλίσει το κράτος επίσης κατώτατο μισθό (235 ευρώ) προς τους εργαζομένους αυτών, κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Ο αρχηγός του SDSM αναμένει, όπως ανέφερε, από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας να υιοθετήσει αυτές τις προτάσεις, οι οποίες, όπως είπε, είναι μόνο αρχικές και θα ακολουθήσουν και νέες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Σκόπια: Επτά οι νεκροί - 26 νέα κρούσματα"

Γαλλική πρεσβεία: Επαναλαμβάνει την ακυρότητα της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης

Απάντηση στις αναφορές μερίδας ελληνικών μέσων ενημέρωσης στη «μεροληπτική παρουσίαση ενός χάρτη του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών της Θαλάσσης (CESM) από τουρκική εφημερίδα», δίνει η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει τα ακόλουθα:

  • «Οι γαλλικές αρχές έχουν επανειλημμένως και στο υψηλότερο επίπεδο τοποθετηθεί επί της υποτιθέμενης συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, χαρακτηρίζοντάς την ως άκυρη.
  • Ο χάρτης που παρουσιάζει τις αμφισβητούμενες ή διεκδικούμενες θαλάσσιες ζώνες, σαφώς χαρακτηριζόμενες ως τέτοιες στον γαλλικό τίτλο και στο υπόμνημα που συνοδεύει τον χάρτη, έχει ως αποκλειστικό στόχο την ενημέρωση των αναγνωστών για την ύπαρξη των εν λόγω αξιώσεων, οι οποίες ουδεμία αξία έχουν, καθώς είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας».


naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλική πρεσβεία: Επαναλαμβάνει την ακυρότητα της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης"

Covid-19: Εγκρίθηκε η χορήγηση φαρμακευτικής θεραπείας και σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς

Στην έγκριση της χορήγησης φαρμάκων σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς με Covid-19 προχώρησε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (30/3/2020).

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την τακτική ενημέρωση, άτομα που νοσούν αλλά δεν χρήζουν απαραίτητα νοσηλείας, θα λαμβάνουν πλέον φαρμακευτική θεραπεία στο σπίτι τους. Εντούτοις, η θεραπεία θα χορηγείται υπό αυστηρές ενδείξεις, ανάλογα με τη σταδιοποίηση κινδύνου του ασθενούς και υπό ιατρική παρακολούθηση.

Η χορήγηση θα γίνεται μετά από τη συμπλήρωση ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου, ώστε να υπάρχει βάση δεδομένων για την παρακολούθηση των κρουσμάτων υπό θεραπεία στην κοινότητα. Η πλατφόρμα θα είναι σύντομα έτοιμη, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ.

«Μια τέτοια δράση θα εξασφαλίσει στο μέλλον χώρο στο σύστημα Υγείας, ώστε να πιεστεί λιγότερο τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε ο κος Τσιόδρας.

Τονίζεται ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει αποδεδειγμένα αποτελεσματική θεραπεία για τη λοίμωξη από το νέο κορονοϊό και οι θεραπείες χορηγούνται κυρίως με βάση την εμπειρία από την Κίνα.

Παρακολούθηση στο σπίτι

Όσον αφορά στους ασθενείς που «νοσηλεύονται» στο σπίτι τους, ήδη έχει προαναγγελθεί η εφαρμογή προγράμματος τηλεϊατρικής, μέσω του οποίου – με τη συνεργασία γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας- θα μπορούν να παρακολουθούνται. Οι ασθενείς αυτοί μπορούν προς το παρόν αλλά και στη συνέχεια να επικοινωνούν και με τους γιατρούς που τους παρακολουθούν ήδη (συμβεβλημένους με ΕΟΠΥΥ, οικογενειακός γιατρούς), όπως σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, ακόμα και τα ήπια περιστατικά, κατά τη διάρκεια του περιορισμού τους στο σπίτι, θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους, έτσι ώστε να παρακολουθείται η πορεία της υγείας τους.

Η σύσταση ισχύει και για τους υγιείς κατά τα άλλα και νέους ανθρώπους, πολύ περισσότερο δε για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Στις περιπτώσεις αυτές η επικοινωνία με το γιατρό θα πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Covid-19: Εγκρίθηκε η χορήγηση φαρμακευτικής θεραπείας και σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς"

Κοροναϊός: 812 νέοι θάνατοι στην Ιταλία, ξεπέρασαν τους 11.000 συνολικά

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κοροναϊού στην Ιταλία είναι 101.739. Οι νεκροί έφτασαν τους 11.591 Παράλληλα, 14.620 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κοροναϊού ήταν 97.689 και είχαν χάσει την ζωή τους 10.779 άνθρωποι ενώ 13.030 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 812 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.050 νέα κρούσματα. 1.590 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, 3.981 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 27.795 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 42.752 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 42.161 και οι νεκροί 6.818. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 13.531 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.538. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 8.724, με 413 νεκρούς.

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού μειώθηκε αισθητά, αλλά ο αριθμός των νεκρών παρουσιάζει και πάλι αύξηση. Σημαντική είναι η ανοδική πορεία των θεραπευμένων ασθενών, κάτι που συμβάλλει, και πάλι, στην δημιουργία συγκρατημένης αισιοδοξίας.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: 812 νέοι θάνατοι στην Ιταλία, ξεπέρασαν τους 11.000 συνολικά"

AVAX: 10 αναπνευστήρες για ΜΕΘ στο ΕΣΥ και αλλαγή λογοτύπου

Ο Όμιλος AVAX άλλαξε το λογότυπό του για να τονίσει την ανάγκη να λαμβάνουμε αποστάσεις για προφύλαξη από τον ιό ενώ στηρίζοντας στην πράξη την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, προχωρά στη δωρεά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δέκα αναπνευστήρων Ενηλίκων.

Στόχος είναι να καλυφθεί με την υποστήριξη του ομίλου μέρος των έκτακτων αναγκών που παρουσιάζουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την σχετική συνεννόηση και συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας εννέα από τους αναπνευστήρες Τύπου Α Plus SV600 θα διατεθούν κατά την κρίση του Υπουργείου για την κάλυψη των σχετικών αναγκών των νοσοκομείων αναφοράς, ενώ ένας εξ αυτών θα εξοπλίσει το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών μετά από σχετικό αίτημα της εταιρίας.

Ο Όμιλος ΑVAX, με στόχο να συμβάλλει επιπρόσθετα στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊο και την επιβράδυνση της διάδοσής του, προχώρησε σε προσωρινή προσαρμογή του λογοτύπου του. Με κεντρικό μήνυμα “Απόσταση, Ασφάλεια” που συνοδεύεται από αυξημένη απόσταση μεταξύ των γραμμάτων, υπενθυμίζει και αναδεικνύει την ανάγκη για τήρηση των μέτρων προφύλαξης και των αποστάσεων ασφαλείας.

Τέλος, με γνώμονα την ασφάλεια και την προστασία των εργαζομένων και των συνεργατών του, ο Όμιλος AVAX προχώρησε έγκαιρα στη λήψη άμεσων προληπτικών μέτρων σε όλες τις εγκαταστάσεις και τα εργοτάξια του, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας αλλά και τις συστάσεις όλων των αρμόδιων φορέων.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "AVAX: 10 αναπνευστήρες για ΜΕΘ στο ΕΣΥ και αλλαγή λογοτύπου"

Παραχωρεί το 50% του μισθού του για δυο μήνες ο Γιάννης Στουρνάρας

Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θα προχωρήσει στην παραχώρηση του 50% του μισθού του για δύο μήνες, ως μια συμβολική κίνηση ενίσχυσης της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραχωρεί το 50% του μισθού του για δυο μήνες ο Γιάννης Στουρνάρας"

Κορωνοϊός: Υπουργοί, βουλευτές και ευρωβουλευτές ανταποκρίνονται στην πρόσκληση Μητσοτάκη και δωρίζουν τον μισό μισθό τους

Άμεση είναι αποδοχή της πρότασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τα μέλη της κυβέρνησης, του βουλευτές και ευρωβουλευτές της ΝΔ για εθελοντική καταβολή της αποζημίωσής τους (50% +50% για τους 2 επόμενους μήνες) προκειμένου να ενισχυθεί ο αγώνας ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού.

Ηδη, δεκάδες στελέχη της πλειοψηφίας έχουν δεσμευτεί δημόσια ότι θα καταβάλλουν άμεσα το ποσό δηλώνοντας παρόντες στην πρώτη γραμμή αλληλεγγύης ενώ πηγές απο το επιτελείο της του κυβερνητικού κόμματος αναφέρουν στο protothema.gr πως το σύνολο των βουλευτών θα ανταποκριθεί στο προσκλητήριο του πρωθυπουργού.

Συνολικά, στην πρωτοβουλία μετέχουν οι 158 βουλευτές της ΚΟ της ΝΔ, οι 7 ευρωβουλευτές και τα 20 εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό της συνεισφοράς για κάθε βουλευτή ανέρχεται σε περίπου 4.000 – 4.500 ευρώ και αφορά το ήμιση της αποζημίωσης για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Το ποσό θα καταβάλλεται απο τους ίδιους τους βουλευτές σε ειδικό λογαριασμό του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ ΑΕ). Πρόκειται για οργανισμό που εποπτεύεται απο το υπουργείο Υγείας και τα χρήματα θα διατεθούν για αφορά υγειονομικού υλικού αποκλειστικά για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Πηγές της ΝΔ απαντώντας στην -μάλλον αμήχανη - αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε να παρατηρήσει ότι η συμμετοχή των βουλευτών πρέπει να είναι υποχρεωτική και όχι εθελοντική σχολιάζουν “σε αυτές τις δύσκολες ώρες, ο πολιτικός κόσμος πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης. Αυτό είναι το μήνυμα που οφείλουμε να στείλουμε στους πολίτες. Μια κίνηση συμβολική, με ρόλο παραδειγματικό, όταν γίνεται αντικείμενο πλειοδοσίας έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα”.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη πρωτοβουλία έχει λάβει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ηδη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, προχώρησε άμεσα στην υλοποίηση της κλήσης του κ. Μητσοτάκη. Ο ίδιος σε ανάρτησή του επισήμανε πως: “Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν ηγεσία δια του παραδείγματος, αλληλεγγύη και διαφάνεια.

Για όσους ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν το κάλεσμα του Kyriakos Mitsotakis καλό είναι να γνωρίζουν ότι στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ ΑΕ) έχει δημιουργηθεί λογαριασμός υπέρ της αγοράς μέσων ατομικής προστασίας και εξοπλισμού για την αντιμετώπιση του Covid 19. Ο αριθμός λογαριασμού είναι GR 5 4017 2009 0005 0090 9932 1674 (Τράπεζα Πειραιώς) και εποπτεύεται από επιτροπή διαχειριστικού ελέγχου».

Ο κ. Σκέρτσος ανάρτησε και το αποδεικτικό της κατάθεσης ύψους 3.265 ευρώ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σε ανάρτησή του τονίζει: “Αποφάσεις και δράσεις έμπρακτης αλληλεγγύης! Ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε κι αυτή την κρίση!”.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης επισημαίνει: “Απολύτως σωστή η απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για συνεισφορά όλων μας στην προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας. Ολοι μαζί θα νικήσουμε τον κορωνοϊό”.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς γράφει: “σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, είναι αυτονόητη υποχρέωση να συνδράμουμε στον κοινό αγώνα!”

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνει: “Απέναντι στην υγειονομική απειλή όλοι είμαστε ίσοι. Επικροτώ την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού @kmitsotakis και ανταποκρίνομαι άμεσα στο κάλεσμά του”

Σύμφωνα με πληροφορίες σε κατάθεση των χρημάτων έχει προχωρήσει ήδη και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης δείχνοντας τον δρόμο και προς τους υπόλοιπους βουλευτές. «Οφείλω να υπογραμμίσω την προθυμία με την οποία οι συνάδελφοί μου της Νέας Δημοκρατίας ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Όταν υποστηρίζουμε ότι πρέπει να μοιραστούμε το βάρος της κρίσης το εννοούμε. Οι Βουλευτές το πιστεύουμε, το νιώθουμε και το κάνουμε» τονίζει ο κ. Καλαφάτης.

Επιπροσθέτως μεταξύ των βουλευτών που ήδη έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συνδράμουν εμπράκτως στον αγώνα κατά της πανδημίας είναι και οι:

Θάνος Πλεύρης: “Ως βουλευτης της @neademokratia ανταποκρίνομαι, χωρίς να χρειάζεται να υποχρεωθώ, στην προσκληση του @kmitsotakis για το 50% της αποζημίωσης μου.Στον @syriza_gr ξέρουν οτι μονο υποχρεωτικά θα ανταποκριθούν οι βουλευτές του κ αυτο προτείνουν τελευταίοι κ καταϊδρωμένοι. Υποκριτες!”.

Ο Μακάριος Λαζαρίδης: Ευθύνη μας @kmitsotakis να στηρίξουμε σήμερα την συλλογική ευημερία της επόμενης ημέρας. Υποχρέωσή μας @PrimeministerGR να συμμετέχουμε στο κόστος των συνεπειών της πανδημίας

Ο Ανδρέας Πάτσης: “ανταποκρίνομαι στην πρόκληση του ΠΘ μας για την καταβολή της βουλευτικής αποζημίωσης σε ειδικό ταμείο για την αντιμετώπιση του ιού, ως ελάχιστη συνεισφορά στον συνάνθρωπό μας”

Μάξιμος Χαρακόπουλος “Αυτές τις κρίσιμες στιγμές οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη οι βουλευτές να καταθέσουμε το ήμιση της βουλευτικής αποζημίωσης δύο μηνών στον ειδικό λογαριασμό συνιστά στάση συντεταγμένης ευθύνης. Χωρίς επικοινωνιακές τυμπανοκρουσίες, όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε για την επιτυχή έκβαση αυτού του ιδιότυπου πολέμου. Εως, σήμερα η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει απέναντι στην απειλή του κορωνοϊού. Ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων και κυρίως “μένοντας σπίτι” θα μπορέσουμε υγιείς να επιστρέψουμε το συντομότερο στην κανονικότητα της ζωής μας”.

Σε αντίστοιχη ανάρτηση προχώρησε και ο κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Επίσης απο την ευρωβουλή ήδη η Μαρία Σπυράκη δηλώνει: “Κάνουμε το ελάχιστο μετά το προσκλητήριο του @PrimeministerGR. Πράξη ευθύνης και ουσιαστικής αλληλεγγύης” και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης: “Επικροτώ την πρωτοβουλία του @PrimeministerGR και ανταποκρίνομαι άμεσα στο κάλεσμά του.Ολοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε για να ξεπεράσουμε την πανδημία”.

Επίσης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναδημοσιεύοντας την σχετική ανάρτηση του πρωθυπουργού έγραψε “Στήριξη και αλληλεγγύη στην πράξη, η χώρα μας περνάει δύσκολες στιγμές αλλά όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε!”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης “η απόφαση του @PrimeministerGR να καταθέσουμε το 50% του μισθού μας για τους επόμενους δύο μήνες στον ειδικό λογαριασμό για τον #COVIDー19 είναι μία πράξη ευθύνης απέναντι στη μάχη που δίνει η χώρα και όλοι οι Έλληνες κατά του #κορονοϊού”.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι για τους επόμενους δύο μήνες προσφέρει το 50% της αποζημίωσής του για την στήριξη των νοσοκομείων Θεσσαλίας: “Τάσσομαι έμπρακτα υπέρ της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να συνεισφέρει στη μάχη κατά του κορωνοιού. Για αυτό προσφέρω το 50% του μισθού μου, τους επόμενους δύο μήνες, που θα κατατεθεί στη μάχη κατά του κορωνοιού, στα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας”.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας έγραψε: “είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να προσφέρουμε σε αυτήν την εθνική προσπάθεια. Η πράξη αυτή είναι συμβολική αλλά και ουσιαστική».

Σε αυτούς που ήδη έσπευσαν να καταθέσουν το ποσό ανήκει και η κυρία Ζωή Ράπτη που δήλωσε: “Προ ολίγου κατέθεσα, προκειμένου να στηρίξω και εγώ με τις δυνάμεις μου τη μάχη της πατρίδας μας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, το 50% της βουλευτικής μου αποζημίωσης στον ειδικό λογαριασμό για τον covid-19. Θερμά συγχαρητήρια στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για αυτήν την προτροπή του προς όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά και τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς της Κυβέρνησης! #menoumespiti #menoume_spiti #μένουμεσπίτι”

Ο Γιάννης Ανδριανός έγραψε: “Η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να καλέσει τους βουλευτές της ΝΔ και τα στελέχη της Κυβέρνησης να καταβάλουμε το 50% του μισθού μας για τους επόμενους δύο μήνες στον ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊου έχει μεγάλο συμβολισμό και ουσιαστικό περιεχόμενο.

Σ’ αυτή τη μάχη για τη ζωή και την υγεία, οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο – καλύπτοντας έκτακτες ανάγκες στα γηροκομεία και τις δομές υγείας, συντρέχοντας τους συνανθρώπους μας που δυσκολεύονται περισσότερο, βοηθώντας τους ηλικιωμένους στα καθημερινά ψώνια, δίνοντας αίμα, εκφράζοντας ενεργά την αναγνώρισή μας απέναντι στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, τους εθελοντές και όλους όσους αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή, τηρώντας απαρέγκλιτα τα μέτρα πρόληψης της περαιτέρω εξάπλωσης. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ενωμένοι, αλληλέγγυοι, αισιόδοξοι θα τα καταφέρουμε!”

Θετικά ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του πρωθυπουργού και αρκετοί περιφερειάρχες.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης έγραψε σε ανάρτησή του: “Δίνουμε όλοι δυναμικό παρόν στο κάλεσμα ευθύνης, αλληλεγγύης και ουσιαστικής στήριξης όσων δίνουν τη μάχη από την «πρώτη γραμμή» ενάντια στην πανδημία. Καταθέτω το 50% του μισθού μου για τους επόμενους δύο μήνες, στον ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση του #Covid_19”

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας: “Για τους επόμενους δύο μήνες καταθέτω ως Περιφερειάρχης το 50% του μισθού μου στον ειδικό λογαριασμό για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης σε όλους αυτούς που δίνουν καθημερινά την μάχη απο την πρώτη γραμμή Απο αυτή τη μάχη δεν πρέπει να λείψει κανείς”.

Την πρόσκληση του πρωθυπουργού αποδέχθηκε με ανάρτησή της και η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου: “Όταν στερεύει η πηγή όλοι θα πιούμε λιγότερο νερό. Κάνουμε το στοιχειώδες. Κι αργήσαμε κιόλας!

Απάντηση στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού στον πολιτικό κόσμο για κατάθεση του 50% του μισθού του στον αγώνα κατά του #Covid19”


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Υπουργοί, βουλευτές και ευρωβουλευτές ανταποκρίνονται στην πρόσκληση Μητσοτάκη και δωρίζουν τον μισό μισθό τους"

Σε νοσοκομείο μετατρέπεται o χώρος που θα φιλοξενούσε τον τελικό της Eurovision

Αντί για τον τελικό της Eurovision θα μετατραπεί σε νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ο λόγος για την συναυλιακή αίθουσα Ahoy στο Ρότερνταμ που αν και ήταν έτοιμη να βάλει τα καλά της για να γίνει ο τελικός της Eurovision, τελικά διαμορφώνεται σε νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης για να δεχθεί ασθενείς του κορονοϊού σε μία προσπάθεια της χώρας να τιθασεύσει την πανδημία.

Σήμερα ξεκίνησαν οι σχετικές εργασίες για να τοποθετηθούν οι πρώτες 88 από τις συνολικά 680 κλίνες, που θα μετατρέψουν τον πολυχώρο του Ahoy από στέγη για συναυλίες, εμπορικές εκθέσεις και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, σε νοσοκομείο εκστρατείας.

Κι αντί για τους ενθουσιώδεις θεατές της Eurovision το Ahoy θα ανοίξει από τα μέσα Απριλίου τις πόρτες του σε ασθενείς με κορονοϊό, ή άλλες νόσους που δεν χωρούν να νοσηλευθούν στις άλλες μονάδες της χώρας.

Αυτή η κίνηση θα δώσει μια ανάσα στο νοσηλευτικό σύστημα της χώρας καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού έχουν αυξηθεί, φθάνοντας χθες σχεδόν τα 11.000 με 771 θανάτους .

Μάλιστα υπάρχει τέτοιο πρόβλημα που η κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να διοχετεύσει ασθενείς, ακόμη και από ΜΕΘ, σε ειδικά διαμορφωμένα ξενοδοχεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε νοσοκομείο μετατρέπεται o χώρος που θα φιλοξενούσε τον τελικό της Eurovision"

Κοροναϊός: Ρεκόρ απολύσεων λόγω της πανδημίας στη Σουηδία

Αριθμός ρεκόρ εργαζομένων στη Σουηδία ειδοποιήθηκαν πως τερματίζεται η απασχόλησή τους τον Μάρτιο, ξεπερνώντας το ποσοστό που είχε καταγραφεί κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ανέφερε σήμερα η Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Απασχόλησης.

«Ποτέ δεν έχουμε δει τόσο υψηλούς αριθμούς μέσα σε έναν μήνα. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των ανθρώπων που απολύθηκαν, διπλασιάστηκε», δήλωσε η Ανίκα Σάντεν, επικεφαλής αναλύτρια στη Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Απασχόλησης, σε συνέντευξη Τύπου. Συνολικά 36.800 άνθρωποι έλαβαν ειδοποίηση για τερματισμό της εργασιακής σχέσης τους τον Μάρτιο, σε σύγκριση με 3.292 τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

Η Σάντεν δήλωσε, ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσοι από εκείνους που έχουν λάβει ειδοποίηση, θα χάσουν πράγματι τις δουλειές τους και πως τα εκτεταμένα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, είναι πιθανό να βοηθήσουν να σωθούν κάποιες θέσεις εργασίας. «Τα μέτρα της κυβέρνησης αναμένεται να επιδράσουν σε μία ελλάτωση του αριθμού των απολύσεων. Αλλά εκείνο που πρωτίστως καθορίζει, πόσο αυξάνεται η ανεργία, είναι το πόσο θα μακρά θα είναι η κρίση», είπε.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας έχει ανακοινώσει ένα μεγάλο εύρος μέτρων, που περιλαμβάνει κι εγγυήσεις δανείων για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φορολογική αμνηστία και χορήγηση επιπλέον ρευστότητας στις τοπικές αρχές, προκειμένου να τις βοηθήσει στη μάχη κατά του κοροναϊού.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Ρεκόρ απολύσεων λόγω της πανδημίας στη Σουηδία"

Τσιόδρας: Συνεχίστε να εμβολιάζετε τα παιδιά χωρίς καθυστέρηση

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου την Δευτέρα, αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό των υγειονομικών αρχών, αναφορικά με τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών, εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Όπως είπε, η διακοπή του εμβολιασμού μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επινόσων ατόμων.

Έτσι, συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας έως δύο ετών χωρίς καθυστέρηση, ιδιαίτερα για εμβόλια πρώτης προτεραιότητας, με προτίμηση στη χορήγηση πολυδυνάμων εμβολίων, ώστε να περιορίζονται οι επαφές.

Είναι σημαντικό να μην παραλείπονται οι εμβολιασμοί, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, θυμίζοντας τα αυξημένα κρούσματα ιλαράς πριν από δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα, εξήγησε πως τα παιδιά, συνοδεία ενός μόνο γονέα, θα μπορούν να προγραμματίζουν ραντεβού με τον γιατρό τους, προκειμένου να πραγματοποιείται το εμβόλιο στο ιατρείο. Με αυτό τον τρόπο, θα αποφεύγεται η αναμονή μαζί με άλλα άτομα και θα πραγματοποιούνται τα εμβόλια σε μικρά παιδιά έως δύο ετών.

Για παιδιά άνω των δύο ετών θα πραγματοποιηθούν εκ νέου επαναληπτικά εμβόλια, μετά το τέλος της καραντίνας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιόδρας: Συνεχίστε να εμβολιάζετε τα παιδιά χωρίς καθυστέρηση"

Προς κατεδάφιση 450 κτίρια στο Ελληνικό

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) η κατεδάφιση 450 κτιρίων στο Ελληνικό. Της συνεδρίασης του ΚΕΣΑ προήδρευσε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ε. Μπακογιάννης.

Με αυτήν την απόφαση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμβάλλει για μια ακόμη φορά αποφασιστικά για να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα στο πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με την απόφαση του ΚΕΣΑ, κατεδαφίζονται τα 450 κτίρια από τους 958 κτιριακούς όγκους.

Για την ομόφωνη απόφαση ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου δήλωσε:

«Η εκκίνηση της επένδυσης στο Μητροπολιτικό Πόλο του Ελληνικού αναμένεται ότι θα σηματοδοτήσει, σε συμβολικό και πραγματικό επίπεδο, την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε μια νέα φάση βιώσιμης ανάπτυξης. Στη δραματική συγκυρία της πανδημίας, η αναγκαιότητα τέτοιων στρατηγικής σημασίας κινήσεων γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Η σημερινή ομόφωνη απόφαση του ΚΕΣΑ, έρχεται, από αυτή την άποψη, στην πιο κατάλληλη στιγμή, γιατί ανοίγει τον δρόμο για την άμεση έναρξη εργασιών στο ακίνητo. Το ΥΠΕΝ έχει συμβάλλει αποφασιστικά, σε αγαστή συνεργασία με τα άλλα εμπλεκόμενα Υπουργεία και φορείς, στην προώθηση της επένδυσης, και το ίδιο θα κάνει και στο επόμενο στάδιο, που αφορά πλέον το πέρασμα από το σχεδιασμό στην υλοποίηση του έργου.»

Nα σημειωθεί ότι η διατήρηση των διατηρητέων κτιρίων στο Ελληνικό, καθώς επίσης και των νεώτερων µνηµείων έχει ήδη κριθεί από σχετικό Π.∆. και µε το Σχέδιο Ολοκληρωµένης Ανάπτυξης της έκτασης δεν αλλοιώνονται και δεν θίγονται τα αρχιτεκτονικά και µορφολογικά τους στοιχεία.

Έτσι, στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού διατηρούνται:

* τα διατηρητέα Υπόστεγα της Πολεµικής Αεροπορίας

* το διατηρητέο Κτίριο του Πρώην Ανατολικού Αεροδροµίου Αθηνών

* το διατηρητέο Αγγλικό Υπόστεγο (Παγόδα)

* οι Εγκαταστάσεις της ΕΥ∆ΑΠ

* οι Ιεροί Ναοί Αγίου Κοσµά και ∆αµιανού, Αγίας Παρασκευής και Αγίας Τριάδας

* οι εγκαταστάσεις του Σταθµού Μετρό Αργυρούπολης

* το Κέντρο ∆ιανοµής Ελληνικού (∆ΕΗ)

* τα Κτήρια των Αθλητικών Εγκαταστάσεων (Τµήµα, Baseball I, Κανοε Καγιακ)

* τα κτήρια της ΥΠΑ - Υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας Αθηνών

* οι Εγκαταστάσεις του ΤΡΑΜ

* τα Κτήρια της ΕΜΥ.

Όπως επίσης και:

* τα τρία διατηρητέα κτίρια επί της οδού 3ης στο κάτω Ελληνικό

* το Κτίριο επί της συµβολής των οδών Ελ. Βενιζέλου και 27ης (πρώην ΛΕΚ).

Τα υπόλοιπα κτήρια (περί τους 900 κτιριακούς όγκους) καθώς και οι κατασκευές διαµόρφωσης περιβάλλοντος χώρου της έκτασης, θα αποξηλωθούν και θα κατεδαφισθούν στο πλαίσιο του προγράµµατος ανάπτυξης του ακινήτου.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Προς κατεδάφιση 450 κτίρια στο Ελληνικό"

Κοροναϊός: Έκλεισαν δύο Κέντρα Υγείας στη Λέσβο μετά τα νέα κρούσματα

Κλειστά θα μείνουν για μια εβδομάδα τα Κέντρα Υγείας Καλλονής και Πολιχνίτου στο δήμο Δυτικής Λέσβου, ενώ σε καραντίνα τίθεται για το ίδιο διάστημα το προσωπικό τους μετά από απόφαση του ΕΟΔΥ, καθώς θετικά στον κοροναϊό είναι τα δείγματα της κόρης και νοσηλεύτριας στα δύο αυτά Κέντρα Υγείας και της εγγονής της 76χρονης, που κατέληξε χθες Κυριακή στο Βοστάνειο.

Η ηλικιωμένη βρέθηκε θετική στον ιό το Σάββατο και κατέληξε την Κυριακή, όμως είχε πάρα πολύ σοβαρά νοσήματα και η κατάσταση της υγείας της ήταν εδώ και καιρό πολύ επιβαρυμένη, σύμφωνα με την ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου. Η κόρη της 76χρονης εργάζεται στα δύο Κέντρα Υγείας, τα οποία έκλεισαν, ενώ ήδη ιχνηλατείται το περιβάλλον της.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για όσους έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα, είναι να μένουν στο σπίτι τους και όταν παρουσιάσουν ακόμα και ήπια συμπτώματα, να επικοινωνούν με το γιατρό ή με το τηλεφωνικό κέντρο 1135, το οποίο όμως παραμένει με πολύ μεγάλες αναμονές.

Ήδη ο δήμος Δυτικής Λέσβου έχει προχωρήσει σε απολύμανση δημόσιων χώρων, ενώ σχεδιάζει τη λειτουργία στο κέντρο της Καλλονής ενός πρόχειρου ιατρείου με την ενεργοποίηση ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να μπορεί να παρέχεται πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για την ευρύτερη περιοχή.

Η ανακοίνωση του Δήμου Δυτικής Λέσβου:

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου ανακοινώνεται ότι τα δύο τελευταία δείγματα των ασθενών που εστάλησαν στο Ινστιτούτο Παστέρ, είναι θετικά. Λόγω του ότι η μία εκ των δύο ασθενών εργάζεται ως νοσηλεύτρια στα Κέντρα Υγείας Καλλονής και Πολιχνίτου, αυτά απολυμάνθηκαν από χθες, ενώ ξεκίνησε ήδη η προβλεπόμενη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών της ασθενούς.

Βάσει των κεντρικών οδηγιών από τη ΔΥΠΕ, τα προαναφερθέντα Κέντρα Υγείας θα παραμείνουν κλειστά για μία εβδομάδα με το ιατρικό προσωπικό αυτών να τίθεται σε καραντίνα.

Με πρωτοβουλία του Δήμου Δυτικής Λέσβου ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί άμεσα υπαίθριος σταθμός του ΕΚΑΒ και ιατρείο επειγόντων περιστατικών στο κτήριο της «πρώην Εμπορικής» στο κέντρο της Καλλονής.

Η εξέλιξη αυτή σαφώς και δεν είναι η καλύτερη δυνατή, όμως δεν αλλάζει κάτι ως προς τον τρόπο που καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Τηρώντας απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας, αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις και κυρίως μένοντας στο σπίτι μας.

Παράλληλα τα συνεργεία του Δήμου βρίσκονται επί ποδός προβαίνοντας στις προγραμματισμένες απολυμάνσεις δημόσιων χώρων, ενώ προληπτικά απολυμαίνεται από το πρωί και ο χώρος πέριξ του Κέντρου Υγείας Καλλονής. Ενώ στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Ακούστε τί είπε σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου και γιατρός και ο ίδιος Στρατής Γελαγώτης, πριν την απόφαση να κλείσουν τα δύο Κέντρα Υγείας.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Έκλεισαν δύο Κέντρα Υγείας στη Λέσβο μετά τα νέα κρούσματα"

ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση Μητσοτάκη: Μια συμβολική κίνηση όταν γίνεται αντικείμενο πλειοδοσίας, έχει αντίθετο αποτέλεσμα

“Φωτιές” άναψε η παρότρυνση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ να καταθέσουν το μισό του μισθού τους στον αγώνα κατά του κορονοϊού.

“Μια κίνηση συμβολική, με ρόλο παραδειγματικό, όταν γίνεται αντικείμενο πλειοδοσίας έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα”, είναι το σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας στην “ρελάνς” του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την κίνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να καλέσει τους υπουργούς και τους βουλευτές του κόμματος να καταθέσουν το 50% του μισθού τους στον ειδικό λογαριασμό για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του επεσήμανε πως “Απέναντι στην υγειονομική απειλή όλοι είμαστε ίσοι. Όμως στη μάχη απέναντί της, ο καθένας οφείλει να προσφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του”.

“Είμαι σίγουρος ότι την επιλογή αυτή θα ακολουθήσουν και τα άλλα κόμματα”, έκλεινε την ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός.

Λίγο αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ αντέτεινε η μείωση μισθού να μην είναι προαιρετική και εθελοντική, αλλά υποχρεωτική.

“Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, ο πολιτικός κόσμος πρέπει να σταθεί στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης. Αυτό είναι το μήνυμα που οφείλουμε να στείλουμε στους πολίτες. Μια κίνηση συμβολική, με ρόλο παραδειγματικό, όταν γίνεται αντικείμενο πλειοδοσίας έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα”, ήταν το σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση Μητσοτάκη: Μια συμβολική κίνηση όταν γίνεται αντικείμενο πλειοδοσίας, έχει αντίθετο αποτέλεσμα"

Κορωνοϊός: 43 νεκροί - 56 νέα κρούσματα - 1.212 συνολικά

Τους 43 έφτασαν οι νεκροί από το νέο κορωνοϊό στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε και επισήμως ο Σωτήρης Τσιόδρας το απόγευμα της Δευτέρας. Άλλοι πέντε συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον σε 1.212, καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν άλλα 56.

Η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 71 έτη. Συνολικά 32 είναι άνδρες και πάνω από το 90% όσων κατέληξαν είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας άνω των 90 ετών. 


Μέχρι σήμερα, όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και καθηγητής Λοιμωξιολογίας, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 72 ασθενείς, εκ των οποίων οι 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών αυτών είναι 65 ετών και πάνω από τους μισούς έχουν υποκείμενο νόσημα. 

Από τις ΜΕΘ έχουν πάρει εξιτήριο πέντε ασθενείς.




Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό των υγειονομικών αρχών, αναφορικά με τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών, εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας. Όπως είπε, η διακοπή του εμβολιασμού μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επινόσων ατόμων.

Έτσι, συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας έως δύο ετών χωρίς καθυστέρηση, ιδιαίτερα για εμβόλια πρώτης προτεραιότητας, με προτίμηση στη χορήγηση πολυδυνάμων εμβολίων, ώστε να περιορίζονται οι επαφές. Είναι σημαντικό να μην παραλείπονται οι εμβολιασμοί, τόνισε οΣωτήρης Τσιόδρας, θυμίζοντας τα αυξημένα κρούσματα ιλαράς πριν από δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα, εξήγησε πως τα παιδιά, συνοδεία ενός μόνο γονέα, θα μπορούν να προγραμματίζουν ραντεβού με τον γιατρό τους, προκειμένου να πραγματοποιείται το εμβόλιο στο ιατρείο. Με αυτό τον τρόπο, θα αποφεύγεται η αναμονή μαζί με άλλα άτομα και θα πραγματοποιούνται τα εμβόλια σε μικρά παιδιά έως δύο ετών. Για παιδιά άνω των δύο ετών θα πραγματοποιηθούν εκ νέου επαναληπτικά εμβόλια, μετά το τέλος της καραντίνας.



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ενημέρωσης των κ.κ. Τσιόδρα και  Χαρδαλιά:



Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών υγείας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας 
για το νέο κορονοϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινάει η καθημερινή ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορoνοϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος έχει και το λόγο.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Καλησπέρα σε όλους. Έως σήμερα, περισσότερα από 738.000 κρούσματα του νέου κορoνοϊού έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, με περισσότερους από 35.000 θανάτους, αλλά και περισσότερους από 156.000 ανθρώπους που ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν, έγιναν καλά.
        Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν πλέον τα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, έως τις 30 Μαρτίου έχουν καταγραφεί περισσότερες από 359.000 περιπτώσεις και 23.461 θάνατοι, ενώ η Ιταλία πενθεί για περισσότερους από 10.700 καταγεγραμμένους νεκρούς.
        Σήμερα ανακοινώνουμε 56 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1.212.
72 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Τους ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση, ει δυνατόν σε όλους. 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι, το 81%, είναι άνδρες. Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη και οι περισσότεροι από το 50% έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.
        5 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Όπως είπαμε, είναι ένας αγώνας ημέρα με την ημέρα, ένας αγώνας διαρκείας.
        Τέλος, έχουμε 5 καταγεγραμμένους θανάτους και 43 θανάτους συνολικά στη χώρα. Η μέση ηλικία των συμπολιτών μας είναι τα 71 έτη, με 32 άνδρες και 11 γυναίκες στους νεκρούς. Οι περισσότεροι, άνω του 90%, είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας 70 ετών και άνω.
        Έχουν διενεργηθεί ως σήμερα 15.961 εργαστηριακά τεστ.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε έκτακτη σημερινή της συνεδρίαση, ενέκρινε τη χορήγηση φαρμάκων με αυστηρές ενδείξεις και ανάλογα με τη σταδιοποίηση κινδύνου των ασθενών και σε εξωτερικούς ασθενείς, μετά από συμπλήρωση ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου, ώστε να υπάρχει βάση δεδομένων για παρακολούθηση των κρουσμάτων υπό θεραπεία στην κοινότητα.
        Η πλατφόρμα θα είναι σύντομα έτοιμη σε συνεργασία με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης. Μια τέτοια δράση, θα εξοικονομήσει στο άμεσο μέλλον χώρο και στο σύστημα υγείας, ώστε να πιεστεί λιγότερο τις επόμενες εβδομάδες.
        Επίσης, επανασυζητήθηκαν στην Επιτροπή, θέματα που αφορούν στην υπαγωγή ατόμων με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως και σπάνια νοσήματα, σχετικά με τον εργασιακό χώρο, τον κίνδυνο έκθεσης στη νόσο και τον κίνδυνο σοβαρής νόσου.
        Το θέμα αυτό άμεσα θα διευκρινιστεί από μέλη της Επιτροπής, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Ιατρικής Εργασίας και όσον αφορά στο νοσοκομειακό χώρο, η Επιτροπή πρότεινε τη σύσταση ειδικών Επιτροπών στις Υγειονομικές Περιφέρειες, οι οποίες, σε συνεργασία και με τον γιατρό εργασίας του Ιδρύματος, θα θεσπίσουν τα αντίστοιχα κριτήρια.
Σχετικά με τη συνέχιση των εμβολιασμών στα παιδιά αυτή την κρίσιμη περίοδο, η Επιτροπή σε ομόφωνη απόφασή της, τονίζει πως η διακοπή του εμβολιασμού ακόμα και για βραχύ χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επινόσων ατόμων, να αυξήσει την πιθανότητα επιδημιών από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και να επιβαρύνει περαιτέρω το σύστημα υγείας. Θυμάστε όλοι τι ζήσαμε πριν δυο χρόνια με την επιδημία της ιλαράς.

Λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς και τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε συνεργασία με τηνΕθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών έως τα 2 έτη της ηλικίας τους, χωρίς καθυστέρηση, σε συνεννόηση με τον παιδίατρο, ιδιαίτερα για εμβόλια πρώτης προτεραιότητας όπως το διφθερίτιδας τετάνου κοκίτη, πολιομυελίτιδας, αιμόφιλου της ινφλουέντσας, πνευμονιόκοκκου, MMR και μηνιγγίτιδας, με προτίμηση στη χορήγηση πολυδυνάμων εμβολίων ώστε να μειώνονται οι επισκέψεις.
Οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται στο ιατρείο σε καθορισμένη ημερομηνία και ώρα, ώστε η ανθρώπινη επαφή αναμονής να περιορίζεται στο ελάχιστο. Το παιδί που πρόκειται να εμβολιαστεί θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα μόνο γονέα. 
Για τα παιδιά ηλικίας άνω των δύο ετών, θα προγραμματιστούν εκ νέου μετά την υποχώρηση του τρέχοντος κύματος της επιδημίας οι επαναληπτικές δόσεις. Έχουν εκδοθεί γενικές οδηγίες για αυτό το θέμα.
Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σήμερα αποτελούμενο από δυο γιατρούς και δυο νοσηλευτές, μετέβη στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους στο πλήρωμα. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της διερεύνησης νοσηλευόμενου ασθενή-επιβάτη, ο οποίος εξετάστηκε την Κυριακή και βρέθηκε θετικός.
Βλέπετε πως, όπου εφαρμόζονται, τα μέτρα αποδίδουν. Όπως βλέπουμε και στην Πατρίδα μας, μένουμε στο καλό σενάριο. Και το βλέπουν αυτό και άλλες χώρες. Ανακοινώθηκε σήμερα αντίστοιχη μείωση από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τώρα είμαστε στη φάση του μετριασμού. Εφαρμόζουμε τα μέτρα φυσικής απόστασης και κοινωνικής απομάκρυνσης. Σε αυτή τη φάση είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο που θα μπορούσαμε να έχουμε.
Τελειώνοντας, θέλω να απευθύνω και εγώ σήμερα με όλους τους Έλληνες, το χαιρετισμό στον άνθρωπο που ήταν ο πρώτος ήρωας της Εθνικής Αντίστασης και με το κατέβασμα της σβάστικας από την Ακρόπολη, έδωσε το μήνυμα του αγώνα για την ελευθερία σε όλη την σκλαβωμένη Ευρώπη.
Δεν θα ξεχάσω την ειλικρινή συζήτηση που είχα μαζί του πριν μερικά χρόνια, σε μια εντελώς τυχαία, αλλά ευεργετική για εμένα συνάντηση.
Ας αντιμετωπίσουμε και εμείς ηρωικά αυτή την πάλη με τον αόρατο εχθρό. Σας ευχαριστώ.
 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε, κ. Καθηγητά. Το λόγο έχει ο κ. Χαρδαλιάς.

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα και από την Πολιτική Προστασία. Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί την σύμπραξη Πολιτείας και πολιτών, γιατί μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού.
        Προκειμένου να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο και σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, αξιολογούμε καθημερινά τα δεδομένα κάθε περιοχής, σε όλη την επικράτεια, και παίρνουμε τις σχετικές αποφάσεις.
Κάτω από αυτή την συνθήκη, λοιπόν, και αξιολογώντας ως υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σας ανακοινώνω ότι με εντολή μου και σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, αναστέλλεται για προληπτικούς λόγους η λειτουργία του εργοταξίου της Ομάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα για 30 ημέρες και όλες οι μονάδες της ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή, λειτουργούν ήδη με το μίνιμουμ προσωπικό ασφαλείας, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού στους εργασιακούς αυτούς χώρους.
Επίσης, στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού, συμβάλλουν και οι τακτικοί έλεγχοι και οι ιχνηλατήσεις που πραγματοποιούνται στην χώρα μας. Για αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή την προσπάθεια.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι και χθες το βράδυ το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στη ΓΑΔΑ, είχε ιχνηλατήσει 324 θετικά κρούσματα και 513 στενές επαφές τους.
Την ίδια στιγμή, έχουν καταχωρηθεί οι επιβάτες 172 πτήσεων εξωτερικού, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί για την υποχρέωση τους να τεθούν σε 14μερη καραντίνα, καθώς και για τα μέτρα πρόληψης και ατομικής προστασίας που πρέπει να ακολουθούν.
Μέχρι χτες το βράδυ, 6.229 άτομα ελέγχονταν από κέντρο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την τήρηση του κατ’ οίκον περιορισμού τους.
Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί 4.697 έλεγχοι, από τους οποίους οι 3.109 στην περιοχή της Αττικής.
Κατά τη διάρκεια αυτών των ελέγχων, 22 συμπολίτες μας βρέθηκαν να έχουν παραβιάσει τους όρους της καραντίνας, με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι πέρα από αυτούς που τελούν σε κατ’ οίκον περιορισμό, υπάρχουν και 83 συνάνθρωποι μας οι οποίοι διεξάγουν την καραντίνα τους σε ξενοδοχείο. Πρόκειται για 22 άτομα το τεστ των οποίων ήταν θετικό και άλλα 61 που επέλεξαν οικειοθελώς να ολοκληρώσουν την περίοδο της καραντίνας τους στο ξενοδοχείο, προκειμένου να προστατεύσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Άλλοι 160 συμπολίτες μας στην Θράκη περιμένουν τα αποτελέσματα των χτεσινών ελέγχων, για να αποφασίσουν την παραμονή τους ή όχι την μεταφορά τους στο σπίτι, έτσι ώστε να μπορέσουν και εκείνοι να ολοκληρώσουν την καραντίνα τους.

Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε, οι πράξεις προσφοράς αυξάνονται. Έτσι, σήμερα τα ξημερώματα προσγειώθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος της Aegean το οποίο μετέφερε από την Κίνα μεγάλη ποσότητα υγειονομικού υλικού, δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση και των Ελλήνων εφοπλιστών.
Πιο συγκεκριμένα, από την εν λόγω πτήση έφτασαν στη χώρα μας 1.700.000 μάσκες, ενώ με σειρά πτήσεων που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα, έχει προγραμματιστεί να φτάσουν στην Πατρίδα μας πάνω από 13.000.000 απλές χειρουργικές μάσκες και μέτρα ατομικής προστασίας, όπως εξειδικευμένες μάσκες, στολές και ασπίδες προσώπου.
        Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ως τώρα μεταφορά υγειονομικού υλικού από την Ελλάδα  και πρέπει να σημειώσουμε ότι η αγορά και η μεταφορά υλικού αυτό το διάστημα είναι πολύ δύσκολη διαδικασία, αφού όλες οι χώρες του κόσμου προσπαθούν να εξασφαλίσουν υγειονομικό υλικό και υπάρχει τεράστια ζήτηση. Γίνεται μία πραγματική μάχη στις αγορές του εξωτερικού.
        Η χώρα μας, με συντονισμένες προσπάθειες, έχει καταφέρει να εξασφαλίσει σημαντικές ποσότητες υλικού, ενισχύοντας την προσπάθεια, αλλά και το σύστημα υγείας.
        Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τουλάχιστον άλλες τρεις πτήσεις που έχουν μισθωθεί από τους δωρητές και μεταφέρουν υγειονομικό υλικό.
        Το κόστος της προμήθειας, αλλά και της μεταφοράς του υλικού στην Ελλάδα καλύπτεται κυρίως από δωρεές Ιδρυμάτων και εταιρειών. Υπενθυμίζω ότι έχουν προηγηθεί η δωρεά 11 τόνων υγειονομικού υλικού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η προμήθεια πέντε τόνων χλωροκίνης από την Ινδία και πτήση της China, η οποία μετέφερε  προ  ημερών στην Ελλάδα από την Κίνα, ως δωρεά, 1.200.000 μάσκες, αλλά και υγειονομικό υλικό.
        Στο πλαίσιο των προσφορών για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο Όμιλος του «Ιατρικού Αθηνών» αποφάσισε να διαθέσει μία από τις 5 νοσηλευτικές μονάδες του στην Αττική, για την ακρίβεια το «Ιατρικό Περιστερίου», στο Υπουργείο Υγείας.
        Αυτή η προσφορά έχει ως στόχο να συμβάλει στην αποδέσμευση κλινών από περιστατικά μη σχετιζόμενα με τον COVID–19 από τα νοσοκομεία αναφορά του ΕΣΥ.
        Η κλινική προσφέρεται σε πλήρη λειτουργία, στελέχωση και ετοιμότητα, ενώ οι ασθενείς της θα διοχετευθούν στις υπόλοιπες νοσηλευτικές μονάδες του Ομίλου.
        Το «Ιατρικό Περιστερίου» διαθέτει 60 νοσηλευτικές κλίνες, 6 κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, 4 χειρουργικές αίθουσες και είναι  εξοπλισμένο με βιοϊατρική τεχνολογία τελευταίας γενιάς.
        Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του «Ιατρικού Αθηνών» κ. Βασίλη Αποστολόπουλο και τον ευχαρίστησε για την προσφορά.
        Κλείνοντας τη σημερινή ενημέρωση, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα για το οποίο γίνονται καθημερινά πολλές ερωτήσεις και πολλές αναφορές και αφορά στην έξοδο του Πάσχα.
        Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι το φετινό Πάσχα θα είναι  διαφορετικό. Δεν θα πάμε στο χωριό, δεν θα σουβλίζουμε αρνιά με φίλους, δεν θα πάμε στις εκκλησίες, αλλά θα προσευχηθούμε από τα σπίτια μας.
        Φέτος μένουμε σπίτι, για να μπορέσουμε τα επόμενα χρόνια να γιορτάσουμε το Πάσχα μαζί με όλους τους αγαπημένους μας και όχι χωρίς κάποιους από αυτούς.
        Για να προστατεύσουμε τους φίλους μας και τους συγγενείς μας στο χωριό, για να μπορέσουν τα παιδιά μας να προσθέσουν και άλλες αναμνήσεις μαζί με τους παππούδες, μαζί με τις γιαγιάδες τους.
        Αγαπητοί μου συμπολίτες, κυρίες και κύριοι,
Οι μέρες μεγαλώνουν, ο καιρός βελτιώνεται και η εσωτερική μας ανάγκη να βρεθούμε έξω αυξάνεται.
        Αυτό όμως θα είναι  το λάθος. Αυτό βοηθάει τη νόσο. Έχουμε κάνει τόση προσπάθεια και δεν πρέπει να σταματήσουμε. Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Μένουμε πιστοί στο στόχο.
        Μένουμε σπίτι και κινούμαστε μόνο για εξαιρετικές περιπτώσεις και μόνο για να καλύψουμε πραγματικές ανάγκες. Περίπατοι και βόλτες μακριά από τα σπίτια μας και για ώρες και όχι για λεπτά, απλά επιβαρύνουν τα δεδομένα και εξυπηρετούν τον ίδιο τον ιό.
        Ας γίνει κάτι ξεκάθαρο, ας γίνει κάτι αντιληπτό. Όσο τηρούνται οι κανόνες, δεν χρειάζεται να πάμε σε νέα μέτρα. Εάν όμως κάποιοι αρνούνται να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών, τότε η επιλογή είναι μονόδρομος. Περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα.
        Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο είναι επιλογή της Κυβέρνησης ή του Κράτους. Αυτό είναι κάτι το οποίο αναγκαστικά θα συμβεί, αν δεν αντιληφθούμε όλοι ότι μέχρι τώρα έχουμε διανύσει ένα πολύ δύσκολο δρόμο, ένα δικό μας Γολγοθά. Όμως είμαστε ακόμα στην αρχή. Πρέπει να επιμείνουμε στο στόχο.
Μένουμε σπίτι χωρίς δικαιολογίες, χωρίς εξαιρέσεις. Σας ευχαριστώ. 
 
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ. Να περάσουμε στις ερωτήσεις.
 
Σ. ΠΑΤΡΑΜΑΝΗ: Κύριε Τσιόδρα, οι ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται παίρνουν εξιτήριο μετά από δύο αρνητικά τεστ. Για άλλους θετικούς στον ιό με ήπια συμπτώματα, που είναι πλέον μερικές εκατοντάδες, έχει λήξει ή λήγει η καραντίνα των 14 ημερών στο σπίτι.
Προβλέπεται το πώς θα ελεγχθούν για να γνωρίζουν αν είναι αρνητικοί στον ιό; Τα κινητά κλιμάκια θα αναλάβουν αυτό το έργο ή πρέπει να πάνε οι ίδιοι σε κάποια ιδιωτική ή δημόσια μονάδα υγείας; Και κάτω από ποια μέτρα προστασίας για τους άλλους;
 
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είναι σημαντική η ερώτηση. Μάλιστα, συζητήσαμε σήμερα για αυτό ακριβώς το θέμα στην Επιτροπή και υπήρχαν προτάσεις από συναδέλφους, για το τι ακριβώς πρέπει να τηρήσουμε. Υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν υιοθετήσει στρατηγικές.
        Πρέπει εδώ να πω κάτι για να το καταλάβει ο κόσμος. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν προβλήματα υγείας, άνθρωποι οι οποίοι έχουν μια πτώση της άμυνας του οργανισμού, παραδείγματος χάριν οι καρκινοπαθείς, άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν σοβαρά όταν νοσούν από αυτή τη νέα νόσο και οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με αυτή τη νόσο, έχουν μεγαλύτερο διάστημα απέκκρισης του ιού από τον οργανισμό τους.
        Έτσι η Επιτροπή θα εισηγηθεί, πιθανότατα αύριο, κάποια πιο αυστηρά μέτρα όσον αφορά στα αρνητικά τεστ, δηλαδή την ανάγκη να υπάρξουν δύο αρνητικά τεστ για να βγουν αυτοί οι άνθρωποι από το νοσοκομείο.
        Εντούτοις, για ελαφρότερες μορφές της νόσου, μορφές που είναι ήπιες, που νοσηλεύονται στο σπίτι με παρακολούθηση ή μορφές που είναι ελαφριές και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, υιοθετούνται όλο και περισσότερο κριτήρια κλινικά, που δεν περιλαμβάνουν τον εργαστηριακό έλεγχο, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να αποσυμφορούν το σύστημα υγείας.
        Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάει η απομόνωση. Παραδείγματος χάριν, να πω ένα κλινικό κριτήριο. Να μην έχεις τρεις ημέρες πυρετό και να έχουν περάσει 7 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.  Αυτό είναι ένα κριτήριο που χρησιμοποιεί το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων.
        Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχεις τον ιό ή δεν μπορείς να το μεταδώσεις, ιδιαίτερα σε ένα άτομο αυξημένου κινδύνου που είναι στο σπίτι σου.   
        Για αυτό θα το συζητήσουμε και αυτό αύριο στην Επιτροπή και θα συστήσουμε να εξακολουθεί η απομόνωση αυτών των ατόμων, ώστε να συμπληρώνεται ένα διάστημα 14 ημερών ή τουλάχιστον ένα διάστημα όσο έχουν συμπτώματα. Αν έχουν βήχα, ξέρετε, πολλές φορές παρατείνεται ο βήχας και μπορεί κάποιος να κολλήσει τον άλλον.
Παρόλα αυτά, αυτό είναι ένα υπερβολικό μέτρο ασφάλειας στη συγκεκριμένη φάση της νόσου και πρέπει να τηρηθεί. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι μετά τη 10η μέρα έχει μειωθεί τόσο πολύ η παρουσία του ιού, που ακόμα και να τον βρίσκεις δεν ξέρεις αν είναι ενεργός και μεταδόσιμος. Μπορεί να βρίσκεις κομμάτια του ιού, τα οποία ο οργανισμός τα έχει πολεμήσει, τον έχει διαλύσει κατά κάποιον τρόπο, και εσύ βρίσκεις τα κομματάκια του, τα απομεινάρια του και λένε ότι δεν μεταδίδεις τόσο εύκολα.
Εμείς μάλλον θα υιοθετήσουμε αύριο μια πιο αυστηρή στρατηγική.  Είναι πολύ δύσκολη και επιστημονική αυτή η ερώτηση, για αυτό και θα τοποθετηθεί όλη η Επιτροπή, ώστε να έχουμε κάποια κλινικά κριτήρια για τις ελαφρότερες περιπτώσεις της νόσου και κάποια πιο αυστηρά κριτήρια, όπως ο εργαστηριακός έλεγχος για τους ανθρώπους που είναι ανοσοκατεσταλμένοι, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και διαρκεί περισσότερο η απέκκριση του ιού από τον οργανισμό τους.
 
Μ. ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ: Κύριε Καθηγητά, τι δείχνουν τα μαθηματικά μοντέλα για τη διασπορά της νόσου COVID-19 στην κοινότητα; Ποια είναι τα νέα δεδομένα και τι συμπεράσματα προκύπτουν σχετικά με την έκβαση της επιδημίας στη χώρα μας;
 
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Νομίζω να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και επιφυλακή. Σας έχω πει και άλλες φορές, ότι κάθε μέρα έχει την καλοσύνη της και την κακία της. 
        Ας μείνουμε στην καλοσύνη. Σήμερα έχουμε λιγότερα κρούσματα. Έχουμε τους θανάτους, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν μια νόσο η οποία κινείται ύπουλα και επιθετικά και οι θάνατοι αντικατοπτρίζουν τι γινόταν στη χώρα μας ή σε κάποιες τοπικές περιοχές της χώρας μας, που υπήρχε επιδημία ή μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων.
Θα περιμένουμε. Θα περιμένουμε με υπομονή. Οποιαδήποτε εκτίμηση είναι αυτή τη στιγμή, νομίζω, αβέβαιη, έχει μεγάλη αβεβαιότητα.
Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι τουλάχιστον τρεις διαφορετικές πηγές που κάνουν μαθηματικά μοντέλα, επιστημονικές πηγές, φίλοι, συνεργάτες, συνάδελφοι, επιστήμονες μαθηματικοί, με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από εμένα σε αυτά τα πράγματα. Μας λένε ότι παραμένουμε σε μια κατάσταση βραδείας εξάπλωσης στον πληθυσμό μας η οποία μας ευνοεί, μας δίνει χρόνο να αντιδράσουμε, να ετοιμαστούμε ακόμα περισσότερο, να εξοπλιστούμε ακόμα καλύτερα για το νέο ιό.
Να βγουν ενδεχομένως και κάποια καλύτερα θεραπευτικά σχήματα και να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στη χώρα μας να είναι μπροστά από τις εξελίξεις.
Δεν έχει νόημα να πω αυτή τη στιγμή ότι είναι 10.000 ή 15.000. δεν έχει κανένα νόημα. Αυτό που έχει νόημα είναι να τηρήσουμε τα μέτρα της φυσικής απόστασης για μερικές εβδομάδες ακόμα και να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις.
Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή με έναν ιό που στο 50% των περιπτώσεων, υπολογίζουν κάποιοι, μαθηματικά μοντέλα πάλι, μπορεί να μεταδίδεται από ασυμπτωματικούς, πρέπει να φερόμαστε όλοι σαν να έχουμε τη νόσο.
Γιατί το 10.000 και το 15.000, δίνει ένα αίσθημα εφησυχασμού, ότι 10.395.000 δεν έχουμε τίποτα. Ας βγούμε έξω να αλωνίσουμε. Δεν είναι αυτό το μήνυμα.
 
Α. ΣΤΑΘΑΚΟΥ: Παρά το γεγονός ότι έχει τεθεί το σοβαρό θέμα της ιατρικής παρακολούθησης των ασθενών με ήπια συμπτώματα που παραμένουν στο σπίτι, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί ποιοι γιατροί θα τους παρακολουθούν και πού ακριβώς μπορούν να απευθυνθούν.
Πώς θα καλύπτουν αυτοί οι ασθενείς τις ανάγκες σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τρόφιμα, χωρίς να σπάσουν την καραντίνα και να διασπείρουν τον ιό; Υπάρχει πρόβλεψη για προγράμματα «Βοήθειας Στο Σπίτι» ή κατ’ οίκον νοσηλείας;
Έχετε διασφαλίσει τις θεραπείες και την παρακολούθηση χρονίως πασχόντων με δεδομένο ότι υπολειτουργούν οι δομές της ΠΦΥ, ενώ κλείνουν ή υπολειτουργούν βασικά τμήματα, όπως ακτινοθεραπευτικά;
 
Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Βεβαίως και έχει προβλεφθεί η βοήθεια ανθρώπων που έχουν ανάγκη με τις δομές του Κράτους, όπως είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι».
        Σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το έχουμε πει και άλλες φορές, ετοιμάζεται ένα πρόγραμμα τηλεϊατρικής προκειμένου, σε συνεργασία με γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε αυτούς τους ασθενείς.
Σε κάθε περίπτωση, αυτοί οι ασθενείς μπορούν να επικοινωνούν με τους γιατρούς που τους παρακολουθούν, τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, τον οικογενειακό τους γιατρό και με το γιατρό με τον οποίο έχουν τακτική επαφή.
Επίσης θέλω να πω ότι στην περίπτωση, για παράδειγμα, των καρκινοπαθών, όπως ειπώθηκε, σίγουρα για τα περιστατικά αυτά κρίνονται επείγοντα, δεν σταματάνε ούτε τα χειρουργεία, ούτε οι θεραπείες αυτών των ευπαθών ομάδων.
Έχει ληφθεί μέριμνα προκειμένου οι ευπαθείς αυτές ομάδες και τα άτομα τα οποία πρέπει να μείνουν σπίτι, να μην χρειάζεται, για παράδειγμα, να πάνε στον γιατρό προκειμένου να επαναλάβουν μια συνταγή, διότι αυτή την στιγμή, κυρίως στο θέμα της συνταγογράφησης, η επανάληψη της συνταγής γίνεται τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά.
 
Μ. ΜΠΙΜΠΗ: Κύριε Τσιόδρα, με αφορμή νεότερα στοιχεία του δόκτορος Ραούλ για την αποτελεσματικότητα της χλωροκίνης, πόσοι ασθενείς στην Ελλάδα έχουν λάβει χλωροκίνη ως σήμερα και τι δεδομένα έχετε για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στη χώρα μας; Ταυτίζονται με τα διεθνή δεδομένα;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αυτός είναι ο λόγος που συζητήσαμε σήμερα την βάση δεδομένων για όλους τους ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί στην Ελλάδα στα νοσοκομεία και της ανάλυσης των θεραπειών που τους έχουν δοθεί.
        Οι περισσότεροι έχουν πάρει το φάρμακο. Τα αποτελέσματα που έχουμε σχετικά με την θνητότητα, βλέπετε ότι κυμαίνονται γύρω στα 3%. Σε παγκόσμια επίπεδο, είναι γύρω στο 6%. Είμαστε λίγο παρακάτω.
        Δε μπορεί να πει κανείς με σαφήνεια, αυτή τη στιγμή, αν αυτό οφείλεται στο ότι πήραν θεραπεία έγκαιρα, στο ότι αναγνωρίστηκαν και νοσηλεύτηκαν και τους δόθηκε η κατάλληλη προσοχή έγκαιρα.
        Θέλω να πω εδώ, ότι χρειάζεται προσοχή στο να βγάζουμε μηνύματα ότι αυτό δουλεύει καλύτερα από κάτι άλλο, που είναι η υποστηρικτική θεραπεία στους αρρώστους αυτή τη στιγμή.
        Νομίζω ότι θα έχουμε περισσότερα δεδομένα τις επόμενες 10 ημέρες. Θέλω να πω ότι έχουμε μία αισιοδοξία ότι θα υπάρξει βοήθεια από αυτό το φάρμακο, αλλά ακούγονται και αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις. Είχαμε πρόσφατα μία μελέτη από την Κίνα, η οποία δεν έδειξε πολύ μεγάλη βοήθεια.
        Θέλω να έχω περισσότερα δεδομένα στα χέρια μου πριν σας πω με σιγουριά ότι βοηθάει στους Έλληνες αρρώστους. Είναι οπωσδήποτε ένα φάρμακο που υιοθετούν στρατηγικά οι περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή, ευτυχώς έχουμε πάρει και στη χώρα μας με ενέργειες που έχουν γίνει από το Υπουργείο Υγείας και θεωρώ ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς, παρά να τους το δώσουμε.
        Άρα, οι περισσότεροι νοσηλευόμενοί μας το έχουν πάρει. Το έχουν πάρει σε συνδυασμό και με άλλα φάρμακα κάποιοι από αυτούς. Είναι δύσκολο όταν παίρνεις διπλό ή τριπλό σχήμα να αξιολογήσεις το αποτέλεσμα του ενός ή των δύο ή των τριών μαζί. Και όλα αυτά, πρέπει να γίνουν μεθοδικά. Με βάση δεδομένων η οποία προχωράει και νομίζω γρήγορα θα έχουμε και αποτελέσματα από τον ελληνικό χώρο των νοσοκομείων.
 
Μ. ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗ: Κύριε Καθηγητά, κάνατε προ ημερών αναφορά σε προφυλακτική θεραπεία για γιατρούς και νοσηλευτές. Αφορά μόνο όσους έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων ή θα χορηγείται το σχήμα σε όλους ανεξαιρέτως ως πρόληψη; Για ποια φάρμακα πρόκειται; Έχουν δοκιμαστεί σε άλλη χώρα;
 
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Πάλι δύσκολη ερώτηση. Να σας πω τι έχουμε προγραμματίσει, γιατί το έχω πει άλλη μια φορά ότι είναι στο μυαλό μας αυτές τις ημέρες και παρακολουθούμε τι γίνεται στο διεθνές επιστημονικό γίγνεσθαι.
Υπάρχουν όντως θεραπείες οι οποίες δοκιμάζονται μαζικά σε επίπεδο κοινότητας σε άλλες χώρες, με φάρμακα απλά, φάρμακα πολύ φθηνά, φάρμακα που ελαττώνουν κάποια από τη φλεγμονή η οποία μπορεί να προκληθεί από τη νόσο, η οποία φέρεται σε κάποιους ανθρώπους σαν λοίμωξη και σε κάποιους σαν ένα αίτιο μίας τεράστιας φλεγμονώδους αντίδρασης. Θα δούμε τι δουλεύει καλύτερα.
Αυτό όμως που θέλαμε να κουβεντιάσουμε και να μην αφήσουμε πέραν των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας των υγειονομικών, τα οποία είναι τα πολύ βασικά αυτή την περίοδο, να συζητήσουμε και τη δυνατότητα να τους δοθεί ένα φάρμακο για τις επόμενες 8 με 12 εβδομάδες, τις επόμενες εβδομάδες που θα κυκλοφορεί ο ιός.
Και θέλαμε να είναι κάποιο φάρμακο ασφαλές, αλλά και κάποιο φάρμακο που θα έχει και πιθανότητα να δουλέψει. Άρα βλέποντας τη διεθνή βιβλιογραφία, και αυτό μάλιστα θα το συζητήσουμε αύριο, είναι στα θέματα τα αυριανά και θα εισηγηθεί η ειδική υποεπιτροπή. 
Θα υπάρχει η χορήγηση του φαρμάκου της χλωροκίνης που ξέρετε ότι δίνεται σε ανθρώπους σαν θεραπεία, σαν μια μορφή συνεχιζόμενης προφύλαξης.
Υπάρχει λοιπόν αυτό που ονομάζουμε προεκθεσιακή προφύλαξη, προφύλαξη πριν την έκθεση, το οποίο είναι συνεχιζόμενο και υπάρχει, θα το έχετε ακούσει φυσικά, και το HIV-AIDS και για την ηπατίτιδα. Και υπάρχει και η μετεκθεσιακή προφύλαξη, που τη συζητάμε, σε ανθρώπους που έχουν εκτεθεί και γνωρίζουν ότι εξετέθησαν. Αυτό είναι ένα σχήμα σαν θεραπεία.
Και τα δύο λοιπόν θα συζητηθούν αύριο και θα επανέλθω επί του ερωτήματος αυτού. Πάντως, δεν θέλαμε να μην έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε αυτό το φάρμακο, το οποίο ευτυχώς υπάρχει σε επάρκεια, και σε υγειονομικούς, σαν μια μορφή προφύλαξης σε όσους το επιθυμούν και υπό μορφή προσεκτικής παρακολούθησης και για παρενέργειες και για αποτελεσματικότητα σε συνδυασμό με ένα άλλο γκρουπ, το οποίο θα παίρνει ένα φάρμακο, όπως το φάρμακο που ακούσατε το καρδιοπροστατευτικό, ώστε όλοι να παίρνουν κάτι, εφόσον το επιθυμούν.

Δ. ΒΛΕΠΑΚΗ: Κύριε Τσιόδρα, τις τελευταίες μέρες βλέπουμε ότι μειώνεται δραματικά ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών από επιπλοκές κορονοϊού στη χώρα μας. Ενώ είχαμε ξεκινήσει με μέσο όρο ηλικίας τα 77 έτη, εχθές ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 71. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ιδίως στην Αττική που είναι η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας και έχει τα περισσότερα κρούσματα, μήπως θα έπρεπε να ανακοινώνονται και οι περιοχές της Αθήνας, προκειμένου να λειτουργήσει αποτρεπτικά, κυρίως για τους ηλικιωμένους, ώστε να περιορίσουν τις μετακινήσεις στο ελάχιστο;
 
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Έχει δυο σκέλη η ερώτηση. Το πρώτο σκέλος είναι αν πέφτει όντως ο μέσος όρος ηλικίας. Νομίζω είναι λίγα τα κρούσματα που έχουμε αυτή τη στιγμή, για να πούμε με βεβαιότητα ότι πέφτει ο μέσος όρος. Κατά τη γνώμη μου δεν πέφτει, επηρεάζεται από παράγοντες οι οποίοι, ιδιαίτερα όταν είναι μικρό το δείγμα, δεν μπορούν να καθορίσουν αυτό που λέμε σαν επιστημονικό δεδομένο.
        Καταρχάς είναι πάνω από την ηλικία των 70, αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα. Κατά δεύτερο λόγο, ένας ασθενής ο οποίος είναι 43 ετών και είχε σοβαρότατο υποκείμενο νόσημα για το οποίο νοσηλευόταν στο νοσοκομείο και διεγνώσθη, κατεβάζει το μέσο όρο αυτόματα προς τα κάτω.
Νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερα δεδομένα.  Είναι σαφές σε εμένα ότι είναι είτε ηλικιωμένοι είτε έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας, άνω του 95%.  Και αυτό είναι το κύριο μήνυμα. Ότι οι θάνατοι αυτούς τους συμπολίτες μας αφορούν. Τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν προβλήματα υγείας, τους ανθρώπους που είναι ηλικιωμένοι.
Άρα δεν έχει πέσει τραγικά ο μέσος όρος ηλικίας.
Το δεύτερο που αφορά στο να γνωρίζουμε ακριβώς σε ποια περιοχή της Αθήνας είναι τα κρούσματα.  Τα κρούσματα είναι σε όλο τον κόσμο.
Είπαμε και στην αρχή, ότι μπορεί μια περιοχή να έχει ένα κρούσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν κυκλοφορεί ή κάποιοι δεν τον επωάζουν.  Είπαμε πριν, να υιοθετήσουμε συμπεριφορά ότι έχουμε τον ιό και προφυλασσόμαστε από τον ιό οπουδήποτε και αν είμαστε.
Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, για να μπορέσουμε να δώσουμε δυνατότητα στην Πατρίδα μας να ανταποκριθεί καλύτερα σε αυτόν τον αόρατο εχθρό.
        Δεν είναι ορατός ο εχθρός. Είναι αόρατος εχθρός. Ο εχθρός δεν έχει όνομα Κυψέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Πολιτεία, Γαλάτσι. Ο ιός έχει το όνομα ύπουλος, αόρατος εχθρός. Για όλους μας.
Να τον αντιμετωπίσουμε έτσι και να ξέρουμε ότι όσο πιο ευλαβικά τηρήσουμε τα μέτρα και όσο δεν χαλαρώσουμε, το καλό μήνυμα της ημέρας δεν πρέπει να μας δώσει να πούμε ότι τελειώσαμε.
Πρέπει να μας πει ότι συνεχίζουμε τον αγώνα. Μπράβο σε όλους μας, φαίνεται να δουλεύει, να συνεχίσει να δουλεύει.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 43 νεκροί - 56 νέα κρούσματα - 1.212 συνολικά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news