facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: 39 οι θάνατοι -Απεβίωσε μια 76χρονη στη Λέσβο

Στους 39 έφτασαν οι θάνατοι από κορωνοϊό στη χώρα μας, καθώς λίγες ώρες μετά την ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα για 38 νεκρούς, κατέληξε μία 76χρονη στη Λέσβο. Η 76χρονη είχε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και είχε εισαχθεί για νοσηλεία το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης με πνευμονία, ενώ χθες το απόγευμα επιβεβαιώθηκε ότι έπασχε από κορωνοϊό

Να σημειωθεί ότι η κόρη της που παραμένει σε καραντίνα μαζί με το παιδί της με συμπτώματα γρίπης στο χωριό όπου διέμενε με τη μητέρα της, ανήκει στο νοσηλευτικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας Καλλονής και Πολυχνίτου.

Σήμερα τα Κέντρα Υγείας παρέμειναν κλειστά και απολυμάνθηκαν. Τόσο από την κόρη της 76χρονης όσο και από το παιδί της έχουν ληφθεί δείγματα, τα δε αποτελέσματα αναμένονται από το Ινστιτούτο Παστέρ.
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 39 οι θάνατοι -Απεβίωσε μια 76χρονη στη Λέσβο"

Κλειστές οι πύλες του Αγίου Όρους έως τις 11 Απριλίου

Παρατείνεται μέχρι και τις 11 Απριλίου η αναστολή εισόδου προσκυνητών στο 'Αγιο Όρος, στo πλαίσιo των προληπτικών μέτρων για τον κορωνοϊό. Το 'Αγιο Όρος έχει κλείσει τις πύλες του ήδη από τις 19 Μαρτίου για τους προσκυνητές, υλοποιώντας σχετική διυπουργική απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας.

Ο αναπληρωτής διοικητής Αρίστος Κασμίρογλου επέδωσε στην Ιερά Κοινότητα το σχετικό έγγραφο, ενώ νωρίτερα η Ιερά Κοινότητα, ανώτατο διοικητικό όργανο της μοναστικής πολιτείας, κατά τη συνεδρίαση της είχε συμπορευθεί με τη σχετική κυβερνητική απόφαση.

Λόγω της αναστολής εισόδου, δεν εκδίδονται από τα αρμόδια γραφεία στην Ουρανούπολη και την Θεσσαλονίκη άδειες εισόδου (διαμονητήρια), αλλά η διακίνηση προϊόντων προς και από τον 'Αθω εξακολουθεί να πραγματοποιείται κανονικά. Κανονικά εξακολουθούν να διεξάγονται στα είκοσι μοναστήρια και τα ακόμα περισσότερα κελιά, οι λατρευτικές διαδικασίες, χωρίς όμως κοσμικούς πιστούς.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστές οι πύλες του Αγίου Όρους έως τις 11 Απριλίου"

Ιταλία: Ξεκίνησαν τα κατ’ οίκον τεστ για τον κορονοϊό στη Νάπολη

Στην Νάπολη άρχισε από σήμερα η πραγματοποίηση τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού κατ’ οίκον, με πέντε τροχόσπιτα του ιταλικού συστήματος υγείας τα οποία μεταφέρουν, στις διάφορες περιοχές της πόλης, εθελοντές και γιατρούς.

Προτεραιότητα στην διενέργεια των τεστ έχουν οι πολίτες που έχουν εκδηλώσει «ύποπτα συμπτώματα» αλλά και εκείνοι οι οποίοι βρίσκονται σε καραντίνα και πρέπει να εξακριβωθεί αν έχουν θεραπευθεί. Υποβάλλονται σε δυο τεστ, το ένα εικοσιτέσσερις ώρες μετά το άλλο.

Τα τεστ πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, σε συνεργασία με τους οικογενειακούς γιατρούς της μεγαλούπολης του ιταλικού Νότου. Είναι οι γιατροί οι οποίοι λαμβάνουν τις κλήσεις των πολιτών που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα τα οποία ενδέχεται να είναι χαρακτηριστικά της ασθένειας.

«Πρόκειται για πόλεμο και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να τον κερδίσουμε. Δεν πρέπει να παραλείψουμε καμία χρήσιμη προσπάθεια», τονίζουν οι ναπολιτάνοι γιατροί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Ξεκίνησαν τα κατ’ οίκον τεστ για τον κορονοϊό στη Νάπολη"

Απαγόρευση κυκλοφορίας - Χαλκίδα: Έστειλε SMS για σωματική άσκηση και βρέθηκε να τρώει πίτες και σουβλάκια

Απίστευτος 53χρονος στη Χαλκίδα...

Ένα από τα πρόστιμα που έπεσαν τις τελευταίες μέρες στη Χαλκίδα είναι ...κωμικοτραγικό.

Κατά τη διάρκεια ελέγχου σε θαμώνα ψητοπωλείου την ώρα που έφευγε, ο ίδιος τρώγοντας και κρατώντας σακούλα με τα σουβλάκια και τις πίτες, επέδειξε στους αστυνομικούς το sms που είχε στείλει, το οποίο ωστόσο ήταν για σωματική άσκηση.

Ο 53χρονος δικαιολογήθηκε ότι έκανε λάθος στον αριθμό που είχε πατήσει, ενώ δεν είχε μαζί του και την ταυτότητα, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί πρόστιμο 150 ευρώ.

eviazoom
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση κυκλοφορίας - Χαλκίδα: Έστειλε SMS για σωματική άσκηση και βρέθηκε να τρώει πίτες και σουβλάκια"

Κορωνοϊός: Κυριακάτικη βόλτα δίπλα στη θάλασσα έκαναν οι Αθηναίοι

Τα μέτρα περιορισμού της άσκοπης μετακίνησης λόγω του κορωνοϊού δεν επηρέασαν πολλούς που ήθελαν να κάνουν τη βόλτα τους στα νότια προάστια της Αττικής.
Συγκεκριμένα, αρκετοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να… ξεσκάσουν από τον κατ’ οίκον περιορισμό την Κυριακή και αψήφησαν, εκτός από τις συστάσεις για την αποφυγή της άσκοπης κυκλοφορίας, και τον σχετικά κακό καιρό.
Οι βροχές αλλά και η χαμηλή θερμοκρασία που επικρατούσαν δεν στάθηκαν αρκετά για να κρατήσουν τους περισσότερους στο σπίτι τους.
Στην περιοχή του Αλίμου, αλλά και στον Φλοίσβο υπήρχε πλήθος κόσμου που μάλλον επικαλέστηκε ατομική άσκηση για να βγει από το σπίτι.
Κάποιοι επέλεξαν να κάνουν την βόλτα τους με το ταίρι τους.
Αρνητικές είναι οι εικόνες -και προκαλούν αν μη τι άλλο φόβο- που δείχνουν ανθρώπους μεγάλους σε ηλικία μαζί με μικρά παιδιά.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Κυριακάτικη βόλτα δίπλα στη θάλασσα έκαναν οι Αθηναίοι"

Γαλλία: Πάνω από 40.000 τα κρούσματα- Στους 2.606 οι θάνατοι

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν απόψε ότι άλλοι 292 άνθρωποι πέθαναν από τον νέο κορωνοϊό, ενώ συνολικά, από την 1η Μαρτίου, έχουν χάσει τη ζωή τους 2.606 άνθρωποι στη Γαλλία.

Ο απολογισμός αφορά μόνο εκείνους που πεθαίνουν σε νοσοκομεία. Οι αρχές θα μπορέσουν να συμπεριλάβουν τους θανάτους σε οίκους ευγηρίας από την επόμενη εβδομάδα, κάτι που αναμένεται ότι θα αυξήσει τον συνολικό αριθμό των θυμάτων.

Επίσης τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν στα 40.174, από 37.575 το Σάββατο, ανέφερε ο Ζερόμ Σαλμόν, ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας υγείας.

Με βάση αυτόν το τελευταίο απολογισμό, 19.354 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 4.632 έχουν διασωληνωθεί. Άλλοι 7.132 πήραν εξιτήριο και επέστρεψαν στα σπίτια τους.

ΑΜΠΕ, AFP, Reuters/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Πάνω από 40.000 τα κρούσματα- Στους 2.606 οι θάνατοι"

Νέα Υόρκη: 237 νεκροί σε ένα 24ωρο – Σχεδόν 60.000 τα κρούσματα

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης παραμένει το επικεντρο του κορονοϊού στις ΗΠΑ. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 237 μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, φτάνοντας συνολικά τους 965 αφότου ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο.

Στην Πολιτεία καταγράφηκαν επίσης 7.195 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 59.513.

Σε νοσοκομεία νοσηλεύονται πάνω από 8.500 ασθενείς, εκ των οποίων οι 2.000 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, πρόσθεσε ο κυβερνήτης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Υόρκη: 237 νεκροί σε ένα 24ωρο – Σχεδόν 60.000 τα κρούσματα"

Ηλ. Μόσιαλος: Να αγοράσουν οι κυβερνήσεις τις πατέντες για όλα τα τεστ ταχείας διάγνωσης

Να αγοράσουν οι κυβερνήσεις τις πατέντες για τα τεστ ταχείας διάγνωσης, από όλες τις εταιρείες, και η συνολική επιστημονική έρευνα που έφερε σε τόσο μικρό διάστημα αυτό το αποτέλεσμα, να γίνει Δημόσιο Aγαθό και να μπορούν να παράγουν όλοι αυτά τα τεστ εγχώρια, προτείνει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής ο οποίος έχει οριστεί εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό, επισημαίνει πως ο έλεγχος αυτής της πανδημίας μας έχει ήδη μάθει πόσο ανυπεράσπιστοι είμαστε όλοι απέναντι σε μια τέτοια απειλή και σημειώνει: «Μας κάνει μαθήματα για την αναγκαιότητα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της επιστημονικής κατάρτισης. Τώρα είναι η ώρα να μας διδάξει τη σπουδαιότητα της αυτάρκειας της δημόσιας υγείας».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου που τιτλοφορείται: «Η επιστημονική έρευνα ως δημόσιο αγαθό - μια πρόταση για τον έλεγχο της πανδημίας»

«Παρακολουθώ καθημερινά από τον Ιανουάριο τη νόσο COVID-19, της οποίας οι επιπτώσεις έχουν υπερβεί, δυστυχώς, σε πολλές χώρες το δυναμικό των συστημάτων υγείας. Οι έγκριτες επιστημονικές ανακοινώσεις από τη συλλογή των αποτελεσμάτων στην πρώτη γραμμή, και των κλινικών δοκιμών που έχουν ήδη δημοσιευτεί, τροφοδοτούν τους επιστήμονες «στον πάγκο» για να περάσουν στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών τεστ.=

Είναι η πρώτη φορά δηλαδή που βλέπουμε, σε αξιοσημείωτα μικρό χρονικό διάστημα και σε πραγματικό χρόνο, την δουλειά μέσα στο νοσοκομειακό περιβάλλον (κλινικό και εργαστηριακό), μέσω των γρήγορων διαδικασιών δημοσίευσης των επιστημονικών ανακοινώσεων, να επιταχύνει τις συνθήκες για να μεταφερθεί η πληροφορία στον πάγκο. Η ροή αλληλοτροφοδότησης είναι από τον πάγκο στην παραγωγή, όπου και μετά τα απαραίτητα τεστ θα επιστρέψει στην κλινική εν είδει τεστ ταχείας διάγνωσης, ώστε να διευκολύνει την διαχείριση ασθενών.

Ένα παράδειγμα τέτοιου τεστ είναι Το ID NOW ™ της εταιρείας Abbott, όπου μπορεί σε θερμοκρασία δωματίου να ανιχνεύει σε 5 μόνο λεπτά εάν κάποιος ασθενής είναι θετικός στη νόσο (και σε 13 λεπτά εάν είναι αρνητικός). Η εταιρεία ελπίζει πως θα καταφέρει να παράγει 50.000 τεστ την ημέρα. Σύμφωνα όμως με την ανακοίνωση της εταιρείας η πλατφόρμα της Abbott εγκρίθηκε μεν από το FDA (την Αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων με άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA)), αλλά θα διατίθεται μόνο στις Η.Π.Α.

Σε αυτό το διάστημα, από την πλευρά της πολιτικής της δημόσιας υγείας, δραστηριοποιούμαστε, κάνουμε ενστάσεις και παρεμβάσεις, και καταθέτουμε προτάσεις ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να γίνει το επόμενο βήμα από όσο περισσότερες χώρες γίνεται.

Να μία συγκεκριμένη πρόταση λοιπόν. Να αγοράσουν οι κυβερνήσεις τις πατέντες για όλα αυτά τα τεστ ταχείας διάγνωσης, από όλες τις εταιρείες, και η συνολική επιστημονική έρευνα που έφερε σε τόσο μικρό διάστημα αυτό το αποτέλεσμα, να γίνει Δημόσιο Aγαθό και να μπορούν να παράγουν όλοι αυτά τα τεστ εγχώρια.

Ο έλεγχος αυτής της πανδημίας μας έχει ήδη μάθει πόσο ανυπεράσπιστοι είμαστε όλοι απέναντι σε μια τέτοια απειλή. Μας κάνει μαθήματα για την αναγκαιότητα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της επιστημονικής κατάρτισης. Τώρα είναι η ώρα να μας διδάξει τη σπουδαιότητα της αυτάρκειας της δημόσιας υγείας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλ. Μόσιαλος: Να αγοράσουν οι κυβερνήσεις τις πατέντες για όλα τα τεστ ταχείας διάγνωσης"

Aθήνα: Μαζική βλάβη σε υδραυλικά εξοχικών -Τι αποκάλυψε ο Χαρδαλιάς

Στην εφευρετικότητα των Ελλήνων προκειμένου να βγουν από τα σπίτια τους και να πάνε σαββατοκύριακο στα εξοχικά τους αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως αποκάλυψε «την Παρασκευή είχαν διαλυθεί τα υδραυλικά σε όλα τα εξοχικά των Αθηνών και όλοι ένιωσαν την ανάγκη να πάνε να τα φτιάξουν.

Αντιλαμβάνομαι ότι ήθελαν να πάνε στα εξοχικά τους αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι πρέπει να μείνουμε σπίτι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς. «Τίποτε δεν έχει κριθεί. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Περπατάμε πάνε σε λεπτή κόκκινη κλωστή. Συνεχίζουμε τη μάχη», πρόσθεσε.

Διαβάστε Περισσότερα » "Aθήνα: Μαζική βλάβη σε υδραυλικά εξοχικών -Τι αποκάλυψε ο Χαρδαλιάς"

Τουρκία – Κορονοϊός: 131 οι νεκροί, πέρασαν τις 9.000 τα κρούσματα

Τα θύματα του νέου κορονοϊού στην Τουρκία αυξήθηκαν στα 131 σήμερα, αφού άλλοι 23 άνθρωποι έχασαν τη μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Παράλληλα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφτασε τα 9.127, από 1.815 χθες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Περίπου 105 ασθενείς έχουν αναρρώσει.

Ο υπουργός ανέφερε μέσω του Twitter ότι έχουν διενεργηθεί μέχρι τώρα 65.446 διαγνωστικά τεστ, εκ των οποίων τα 9.982 μόνο τις τελευταίες 24 ώρες.

Στόχος των τουρκικών αρχών είναι να καταφέρουν να κάνουν 10.000 τεστ ημερησίως.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία – Κορονοϊός: 131 οι νεκροί, πέρασαν τις 9.000 τα κρούσματα"

Κορωνοϊός στην Ιταλία: 756 νεκροί και 5.217 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 97.689. Οι νεκροί έφτασαν τους 10.779. Παράλληλα, 13.030 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 92.472 και είχαν χάσει την ζωή τους 10.023 άνθρωποι ενώ 12.384 είχαν ιαθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 756 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.217 νέα κρούσματα. 646 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

3.906 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 27.386 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 42.558 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 41.007 και οι νεκροί 6.360 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 13.119 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.443. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 8.358, με 392 νεκρούς.

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού, αλλά και ο αριθμός των νεκρών, έχουν ελαφρά περιοριστεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός στην Ιταλία: 756 νεκροί και 5.217 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο"

Απαγόρευση κυκλοφορίας: 497 νέα πρόστιμα για παραβάσεις από το πρωί της Κυριακής

Συνολικά 497 παραβάσεις του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, βεβαιώθηκαν σε όλη την Ελλάδα, σήμερα από τις 06:00 το πρωί έως τις 15:00, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ,

Ειδικότερα, οι παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις, για τις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο 150 ευρώ, σημειώθηκαν στις εξής περιοχές: 196 στην Αττική, 57 στα Ιόνια Νησιά, 40 στη Θεσσαλονίκη, 38 στη Δυτική Ελλάδα, 34 στην Πελοπόννησο, 28 στην Κρήτη, 22 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 19 στη Στερεά Ελλάδα, 18 στην Ηπειρο, 15 στη Θεσσαλία, 13 στην Κεντρική Μακεδονία, 8 στο Νότιο Αιγαίο, 6 στο Βόρειο Αιγαίο και 3 στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται, ότι από την Δευτέρα 23 Μαρτίου, ημερομηνία έναρξης του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 7.103 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα πρόστιμα.

Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση κυκλοφορίας: 497 νέα πρόστιμα για παραβάσεις από το πρωί της Κυριακής"

Κορωνοϊός - Κύπρος: Νεκρός 68χρονος άνδρας από τον ιό

Ακόμη ένα νεκρό μετράει η Κύπρος από τον κορωνοϊό, όπως ανακοινώθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο υπουργείο Υγείας της χώρας. Πρόκειται για 68χρονο άντρα. Συνολικά 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσαν οι αρχές την Κυριακή. Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 214, περιλαμβανομένων και των πέντε που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Ο επιστημονικός διευθυντής Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, Δρ Μάριος Λοΐζου, μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη είπε πως δυστυχώς, σήμερα στη μάχη με την πανδημία χάσαμε ακόμα έναν συνάνθρωπό μας, που νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Λευκωσίας.

Πρόκειται για άντρα 68 ετών, σημείωσε και πρόσθεσε ότι μετά από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 στην Κύπρο έγιναν έξι, πέντε άντρες και μία γυναίκα, με μέσο όρο ηλικίας τα 64.

Όπως είπε, τέσσερις από αυτούς είχαν κάποιας μορφής επιβαρυντικούς παράγοντες.

Ο κ. Λοΐζου είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 26 άτομα, εκ των οποίων πέντε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και πρόσθεσε ότι δόθηκαν επίσης τρία εξιτήρια.

Ανέφερε ότι εννέα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, τρία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και έξι στη ΜΕΘ Λευκωσίας, σημειώνοντας ότι η κατάσταση των ασθενών αυτών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή αλλά κρίσιμη.

«Όπως σας είχα πει η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για την πανδημία έχει ετοιμάσει τις κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση ασθενών με λοίμωξη από τον ιό SARS-COV-2, μετά από μελέτη των βιβλιογραφικών δεδομένων και των πρωτοκόλλων που ακολουθούνται διεθνώς. Όπως αντιλαμβάνεστε οι οδηγίες αυτές θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με την επιστημονική τεκμηρίωση που προκύπτει από κλινικές μελέτες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή. Οι οδηγίες αυτές έχουν ήδη κυκλοφορήσει και αφορούν όλα τα επίπεδα παροχής φροντίδας», συμπλήρωσε.

Αντιλαμβανόμαστε, συνέχισε ο κ. Λοΐζου, ότι οι συνθήκες που περνάμε όλοι είναι δύσκολες.

«Το βιώνουμε ο καθένας καθημερινά. Όσο οι επιπτώσεις αυτής της νόσου εμφανίζονται και στην Κύπρο, παύουν να είναι απλά μια είδηση που είδαμε στην τηλεόραση ή διαβάσαμε σε μια ιστοσελίδα. Η καθημερινότητά μας έχει διαταραχθεί σημαντικά και η αγωνία, ο φόβος και η αβεβαιότητα έχουν μπει στη ζωή μας. Ανησυχούμε για τον εαυτό μας και για τους δικούς μας ανθρώπους», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε, περισσότερο από όλους το βιώνει αυτό ο κόσμος των νοσοκομείων.

«Κάθε πρωί ή απόγευμα που φεύγουμε για τη δουλειά, όταν κλείνουμε την πόρτα βλέπουμε την αγωνία στο πρόσωπο των δικών μας ανθρώπων όπως βλέπουμε και τη χαρά αναμεμειγμένη με λύπη όταν γυρνάμε στο σπίτι. Χαρά για την επιστροφή. Λύπη γιατί ξέρουν ότι και αύριο και μεθαύριο ο γιατρός, ο νοσηλευτής, το προσωπικό των εργαστηρίων, η βοηθός, η καθαρίστρια, ο κλητήρας, ο διοικητικός θα επιστρέψει και πάλι στη δουλειά του. Κάθε είδηση για ένα γιατρό ή ένα νοσηλευτή που χάνει τη ζωή του σε κάποια άλλη χώρα είναι ένα μαχαίρι στην καρδιά», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, ο αγώνας που δίνει το προσωπικό των νοσοκομείων μας, ειδικά οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα τμήματα της πρώτης γραμμής είναι δύσκολος, επικίνδυνος και πιθανά θα είναι μακροχρόνιος.

«Πιστέψτε με, επειδή το ζω καθημερινά. Η συντριπτική πλειοψηφία δίνει το 100% σε αυτή την προσπάθεια. Τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας. Σκεφτείτε το, δεν είναι εύκολο να πηγαίνεις καθημερινά στη δουλειά και να παλεύεις με το αόρατο και απρόοπτο. Το καθήκον όλων των υπολοίπων και κυρίως της Πολιτείας είναι να φροντίσουμε αυτή η ομάδα να προστατευτεί», συμπλήρωσε.

Ελπίζω, είπε ο κ. Λοΐζου, οι προσπάθειες που γίνονται, «και σας διαβεβαιώ και πάλι ότι είναι τεράστιες, να έχουν αποτέλεσμα και να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες ποσότητες προστατευτικού εξοπλισμού, για να μπορέσουμε όσο διαρκέσει αυτός ο πόλεμος να έχουμε το προσωπικό των νοσοκομείων υγιές στην πρώτη γραμμή».

Ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Λεόντιος Κωστρίκης είπε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και το Μικροβιολογικό Εργαστήρι του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 35 από σύνολο 530 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Ο Δρ Κωστρίκης είπε πως πρόκειται για δύο άτομα που επέστρεψαν από ευρωπαϊκές χώρες, άρα θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις, 31 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, και δύο άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Όπως ανέφερε, με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 214, (περιλαμβανομένων και των πέντε που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Ο κ. Κωστρίκης είπε πως τα 214 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 6.447 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Τα 126 από τα 214, συνέχισε, προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο και πρόσθεσε ότι 18 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

«Από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων διαπιστώνεται ότι η μετάδοση του ιού έγινε στο οικογενειακό περιβάλλον αρκετών από τους ασθενείς, γεγονός που δείχνει ότι δυστυχώς δεν έχουν ληφθεί στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Δεν έχει νόημα να περιοριζόμαστε στο σπίτι, αλλά από την άλλη να οργανώνουμε οικογενειακές συνάξεις, τραπέζια ή παιχνίδια με τους φίλους. Επαναλαμβάνω ότι από τη μια στιγμή στην άλλη τα πράγματα με αυτόν τον ιό μπορεί να γίνουν οριακά για τη χώρα μας. Ο κάθε πολίτης θα πρέπει να λειτουργεί υπεύθυνα», πρόσθεσε.

Ο κ. Κωστρίκης είπε πως απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους πολίτες να προσέχουν και να περιοριστούν.

«Ο κίνδυνος παραμένει εξαιρετικά μεγάλος», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς πώς αναμένει να εξελιχθεί η καμπύλη των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες ειδικά με τα σημερινά δεδομένα που ανακοινώθηκαν, είπε ότι είναι λίγο δύσκολο να προβλέψει κάποιος για την καμπύλη αυτή την στιγμή.

«Εγώ προτιμώ να την ξανακοιτάξω πολύ προσεκτικά την καμπύλη σε περίπου μια εβδομάδα, όταν θα έχουμε αποτελέσματα στις επόμενες ημέρες, για να δούμε ακριβώς αν είμαστε κοντά στην κορύφωση ή όχι. Επομένως, αυτή την στιγμή προτιμώ να μην κάνω καμία πρόβλεψη», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν θα δοθούν αυστηρότερα μέτρα, ο Δρ. Κωστρίκης είπε πως «σήμερα, όπως αντιλαμβάνεστε έχουμε το ρεκόρ νέων κρουσμάτων».

«Τριάντα πέντε νέα κρούσματα, τα οποία δυστυχώς είναι ο πιο ψηλός αριθμός που έχουμε ανακοινώσει ποτέ. Αυτό φυσικά εμένα προσωπικά δεν με κάνει πολύ ευτυχισμένο, διότι όπως είχα πει και προηγούμενες φορές εγώ ανέμενα λιγότερα και λιγότερα νούμερα. Είναι φανερό όμως από τις πληροφορίες, τις οποίες μόλις σας έχω πει είναι ότι 31 από τα 35 άτομα, των νέων κρουσμάτων είναι μέσω ιχνηλάτησης, το οποίο φαίνεται ότι τα άτομα τα οποία είχαν εντοπιστεί δεν λάμβαναν τις κατάλληλες προστασίες εν σχέση με τους υπόλοιπους στην οικογένεια τους. Όπως έχω πει πρέπει να αποφεύγονται οικογενειακές συνάξεις. Αυτά τα άτομα δεν πρέπει να βρίσκονται σε τραπέζια και παιχνίδια με τους φίλους και πρέπει όλοι να προσέχουν», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι ο λόγος που πρέπει να είναι σε αυτοπεριορισμό σημαίνει ότι πρέπει να είναι μόνοι τους.

«Άρα, χρειάζεται εξαιρετική προσοχή. Αυτά τα άτομα, τα οποία έχουν εντοπιστεί και έχουν τη λοίμωξη να προσέχουν να μην κολλήσουν άλλους. Είναι εξαιρετικής σημασίας αυτό το πράγμα. Αν αυτό το πράγμα συνεχιστεί και βλέπουμε ότι η καμπύλη ξεφεύγει -και όπως έχω πει τα πράγματα μπορεί να γίνουν οριακά- πολύ γρήγορα, δεν θα εκπλαγώ εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίσει να βάλει και πιο σκληρά μέτρα. Δηλαδή πρέπει να καταλάβουμε όλοι, αν δεν μπορέσουμε να συγκρατήσουμε την επιδημία ως έχει, τότε θα μπουν πιο σκληρά μέτρα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι», πρόσθεσε.

Σε παρέμβαση του, ο επιστημονικός διευθυντής Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, Δρ Μάριος Λοΐζου είπε ότι ουσιαστικά ο κίνδυνος είναι όλα αυτά τα οποία λέγαμε τις προηγούμενες μέρες.

«Αν αρχίσουμε αντί να κερδίζουμε χρόνο, να χάνουμε χρόνο και να αυξάνονται σημαντικά τα κρούσματα, θα υπάρξει πολύ γρήγορα επιβάρυνση των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε», κατέληξε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Κύπρος: Νεκρός 68χρονος άνδρας από τον ιό"

Aegean: Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» φτάνει πτήση από την Κίνα με ιατρικό εξοπλισμό

Πριν από λίγες ώρες ξεκίνησε απο την πόλη Τιεντσίν της Βόρειας Κίνας ένα αεροσκάφος Α-320 της Aegean με προορισμό το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», φορτωμένο με ιατρικό εξοπλισμό δωρεά της Κινεζικής κυβέρνησης, Ελληνικών εταιριών και επιχειρηματιών.

Το αεροσκάφος φέρει ιατρικό εξοπλισμό όπως μάσκες, ειδικές στολές, αναπνευστήρες scrub κ.α.

Το αεροπλάνο παραχωρήθηκε από την Aegean, το κόστος των καυσίμων ανέλαβαν τα ΕΛΠΕ και το και στην όλη προσπάθεια συνεισέφεραν η οικογένεια Λασκαρίδη, ο Γιώργος Προκοπίου και το «Ωνάσειο».

Συντονίστρια του όλου εγχειρήματος είναι η κ. Daisy Fengyoung, η οποία έχει οριστεί από την ελληνική κυβέρνηση ως υπεύθυνη τέτοιων αποστολών.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Aegean: Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» φτάνει πτήση από την Κίνα με ιατρικό εξοπλισμό"

Κορωνοϊός: Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές μαζεύουν χρήματα για να δημιουργηθεί τουλάχιστον μία ΜΕΘ

Σε μια σπουδαία πρωτοβουλία, η οποία είναι άξια συγχαρητηρίων, προχωράνε οι Έλληνες ποδοσφαιριστές.

Όπως ανέφερε στον ΣΠΟΡ FM ο Σωτήρης Ταμπάκος, οι Έλληνες ποδοσφαιριστές του εξωτερικού έχουν έρθει σε επαφή με τους αρχηγούς των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, αλλά και με αυτούς των υπόλοιπων ομάδων της Σούπερ Λίγκας.

Στόχος τους είναι να μαζέψουν αρκετά χρήματα, ώστε να δημιουργηθεί τουλάχιστον μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και αν είναι εφικτό να δημιουργηθεί και δεύτερη.

Το ποσό που ήδη έχει μαζευτεί είναι αρκετά μεγάλο, ενώ οι ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν σε αυτή την αξιέπαινη κίνηση είναι ολοένα και περισσότεροι δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στους συμπατριώτες τους σε μία δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Να σημειωθεί πως όλες οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας είναι ενήμερες για αυτή την πρωτοβουλία, ενώ οι ποδοσφαιριστές είναι σε επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας προκειμένου να ενημερωθούν για τις ανάγκες του συστήματος δημόσιας υγείας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές μαζεύουν χρήματα για να δημιουργηθεί τουλάχιστον μία ΜΕΘ"

Χαρδαλιάς: Παρατείνεται έως 11 Απριλίου το κλείσιμο καταστημάτων και εκκλησιών – «Δεν υπάρχει ζήτημα εκδρομέων του Πάσχα»

Παρατείνεται έως και τις 11 Απριλίου η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια, είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ημερήσια ενημέρωση για την εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως η απόφαση αφορά στα καταστήματα που είναι ήδη κλειστά και μόνο σε αυτά. «Τα υπόλοιπα θα παραμένουν ανοιχτά όπως σήμερα με τα επιβεβλημένα μέτρα προστασίας», ανέφερε

Επίσης, παρατείνονται έως τις 11 Απριλίου τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας. Δίνεται ωστόσο πλέον η δυνατότητα πραγματοποίησης λειτουργιών, κεκλεισμένων των θυρών, για διαδικτυακή μετάδοση από ίδιο μέσο και με το προβλεπόμενο προσωπικό ασφαλείας.

«Οι προσπάθειες περιορισμού της πανδημίας συνεχίζονται σε καθημερινή βάση» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, προσθέτοντας πως τα μέτρα που λαμβάνονται ελέγχονται ως προς την αποτελεσματικότητα και τη αναγκαιότητά τους.

Αποφασίστηκε επίσης, όπως είπε, να παραταθεί η καραντίνα στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά ακόμα μια εβδομάδα για προκλητικούς λόγους.

«Είμαι περήφανος για τον καθένα από τους κατοίκους της Δαμασκηνιάς, της Δραγασιάς και του Εχίνου» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς αναφορικά με τη συμμόρφωσή τους στα μέτρα αυτοπεριορισμού. Όπως ανέφερε 4 ειδικά συνεργεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας επισκέφθηκαν σήμερα τους νομούς Ξάνθης, Κομοτηνής και Έβρου, λαμβάνοντας 165 δείγματα από κατοίκους που είχαν επιστρέψει το τελευταίο διάστημα από το εξωτερικό. Οι τελευταίοι «σήμερα θα παραμείνουν στα ξενοδοχεία» και αύριο με βάση τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων θα τεθούν κάποιοι, αν χρειαστεί σε καραντίνα.

Επισήμανε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας και πως συνεχίζουμε την προσπάθεια με επιμονή και συνέπεια.

Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους πολίτες που επιχειρούν να αψηφήσουν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας που επιβλήθηκαν λόγω κορονοϊού. «Είναι πολύ σημαντικό όλοι να αφήσουμε τις δικαιολογίες. Υπήρχε μία έξαρση τηλεφώνων από συμπολίτες που ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ εφευρετικότητας. Την Παρασκευή χάλασαν σε όλους τα υδραυλικά στα εξοχικά τους», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε πως «δεν υπάρχει ζήτημα εκδρομέων του Πάσχα», ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει έξοδο πολιτών προς τα χωριά τους ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Παρατείνεται έως 11 Απριλίου το κλείσιμο καταστημάτων και εκκλησιών – «Δεν υπάρχει ζήτημα εκδρομέων του Πάσχα»"

«Μένουμε Σπίτι» - ΕΡΤ2: Στον «αέρα» από την Δευτέρα η εκπαιδευτική τηλεόραση - Δείτε το πρόγραμμα

Μένουμε Σπίτι λόγω κορωνοϊού

Στο πλαίσιο των δράσεων για την ενίσχυση της επαφής των μαθητών με το μαθησιακό περιβάλλον και την εκπαιδευτική διαδικασία εντάσσεται από την, Δευτέρα 30 Μαρτίου, η εκπαιδευτική τηλεόραση.



«Φέρνουμε εις πέρας, βήμα-βήμα, μέρα-μέρα ένα πρωτοποριακό για τη χώρα μας εγχείρημα», δήλωσε σχετικά η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Η εκπαιδευτική τηλεόραση θα απευθύνεται κυρίως σε μαθητές του δημοτικού και θα ξεκινήσει το πρόγραμμά της από τις 10 το πρωί της Δευτέρας.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα των δύο πρώτων ημερών του τηλεοπτικού σχολείου της ΕΡΤ2 έχει ως εξής:

Δευτέρα 30 Μαρτίου, 10 π.μ.

1. Επαναληπτικό μάθημα στη Γλώσσα Δ', Ε' και ΣΤ' τάξης

Εκπαιδευτικός: Γιώργος Ανδρίκος


2. Ιστορία Δ' τάξης

Εκπαιδευτικός: Γιώργος Δάβος

3. Φυσική Ε' τάξης

Εκπαιδευτικός: Ουρανία Γκικοπούλου

Τρίτη 31 Μαρτίου, 10 π.μ.

1. Μαθηματικά, Γ' & Δ' τάξης

Εκπαιδευτικός: Μίνα Τόδωρη

2. Μαθηματικά, Δ' & Ε' τάξης

Εκπαιδευτικός: Γιώργος Ανδρίκος

3. Φυσική Ε' & ΣΤ' τάξης

Εκπαιδευτικός: Κώστας Χωριανόπουλος

«Θερμά συγχαρητήρια οφείλονται στους πρωτεργάτες αυτής της μεγάλης προσπάθειας, τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη εκπαίδευσης, αλλά και στους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που έχουν αγκαλιάσει το εγχείρημα αυτό με τόση θέρμη, και όλοι μαζί από κοινού δίνουν σάρκα και οστά σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο για τη χώρα μας εγχείρημα. Θερμές ευχαριστίες και στη διοίκηση και το προσωπικό της ΕΡΤ για την καίρια συμβολή της στην εκπαιδευτική τηλεόραση», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Επανέλαβε δε ότι η εξ αποστάσεως διδασκαλία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την δια ζώσης εκπαίδευση, ωστόσο διατηρεί στενή την επαφή μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών με την εκπαιδευτική διαδικασία. «Η μεγάλη δοκιμασία που περνάμε ως κοινωνία, χαλυβδώνει τη θέληση μας και μας γεμίζει δύναμη για να σταθούμε όρθιοι και δυνατοί για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε!», κατέληξε.

Επιπλέον, το υπουργείο ενημέρωσε ότι όλα τα λύκεια και τα γυμνάσια της χώρας καλύπτονται πλέον μέσω της σύγχρονης (ζωντανής) εξ αποστάσεως διδασκαλίας, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και η ένταξη των δημοτικών σχολείων που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Σχετικά με την ασύγχρονη και τη χρήση του εκπαιδευτικού υλικού του υπουργείου, ο αριθμός των χρηστών-μαθητών έχει ξεπεράσει τους 700.000 και των χρηστών-εκπαιδευτικών τους 166.000, ενώ εκπαιδευτικά εργαλεία όπως «Φωτόδεντρο» και E-Books έχουν συγκεντρώσει πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέψεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Μένουμε Σπίτι» - ΕΡΤ2: Στον «αέρα» από την Δευτέρα η εκπαιδευτική τηλεόραση - Δείτε το πρόγραμμα"

ΥΠΟΙΚ: Παρατείνεται έως 10 Απριλίου η δυνατότητα καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων για ηλικιωμένους και αναπήρους

Δυνατότητα καταβολής φορολογικών οφειλών μέχρι τις 10 Απριλίου για συμπολίτες μας άνω των 70 ετών ή με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω δίνει το υπουργείο Οικονομικών με απόφασή του.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να διευκολύνει τους συμπολίτες μας ηλικίας άνω των 70 ετών ή με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, τους δίνει τη δυνατότητα να καταβάλουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, οι οποίες λήγουν την 31/3/2020, μέχρι και την Παρασκευή 10 Απριλίου 2020.

Η σχετική απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου θα δημοσιευθεί αύριο, Δευτέρα, 30/3/2020 και θα τεθεί άμεσα σε ισχύ.

Με αυτόν τον τρόπο το Υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των πολιτών, κρατώντας τους ασφαλείς και υπηρετώντας ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Παρατείνεται έως 10 Απριλίου η δυνατότητα καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων για ηλικιωμένους και αναπήρους"

Κορωνοϊός: 95 νέα κρούσματα - 1.156 συνολικά στη χώρα

Στους 38 έφτασαν οι νεκροί από το νέο κορωνοϊό στην Ελλάδα, καθώς ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε άλλους έξι θανάτους μέσα σε 24 ώρες.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού έφτασαν πλέον στα 1.156, καθώς προστέθηκαν άλλα 95 μέσα σε μία ημέρα.

69 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Συνολικά, έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 15.000 εργαστηριακοί έλεγχοι.
Παρακολουθήστε τις σημερινές ανακοινώσεις, 29/03/2020, του Σωτήρη Τσιόδρα για τον κορωνοϊό



Ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό επέστησε την προσοχή των πολιτών στη χρήση της χλωροκίνης, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνεται μόνο με συνταγή γιατρού. Όπως είπε, σχετίζεται με πολλές παρενέργειες, ακόμα και θάνατο, ενώ τα χημικά που την περιέχουν, χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ για καθαρισμό δεξαμενών!


Ακόμη, αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την χρήση ορού σε πέντε ασθενείς από τη νόσο του Covid-19 στην Κίνα.

Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, υπάρχουν καλές εξελίξεις στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, ωστόσο έσπευσε να τονίσει ότι αυτές οι εξελίξεις εξαρτώνται από τη συμμόρφωση προς τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Τόνισε για άλλη μία φορά ότι οι ερχόμενες εβδομάδες θα μας βοηθήσουν να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, ενώ υπογράμμισε ότι «η εικόνα των θανάτων είναι σημαντική και έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία».

Ο αγώνας είναι μαραθώνιος, είπε επίσης ο κ. Τσιόδρας, εφιστώντας την προσοχή στην ευλαβική τήρηση των περιοριστικών μέτρων.

Αναλυτικά η ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών υγείας από τον  Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας  για το νέο κορωνοϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα σας από το Υπουργείο Υγείας. Ξεκινάει η καθημερινή ενημέρωση για το νέο κορωνοϊό από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορoνοϊό Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος έχει και το λόγο.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Καλησπέρα σας. Ως σήμερα περισσότερα από 684.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν καταγραφεί παγκοσμίως με περισσότερους από 32.000 θανάτους, αλλά και μέχρι σήμερα περισσότερους από 146.000 ανθρώπους που ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν κι έγιναν καλά. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο παραμένουν σε φάση ενεργού νόσου.
Σήμερα ανακοινώνονται 95 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. 
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1156. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην Αττική. 
69 συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι. 
Τέλος, κατεγράφησαν 6 επιπλέον θάνατοι σχετιζόμενοι με τον νέο ιό και το σύνολο των θανόντων ανέρχεται σε 38 θανάτους συνολικά στην χώρα. Η μέση ηλικία είναι 71 έτη, 29 είναι άνδρες και 9 γυναίκες, 92% των θανάτων αφορούν ηλικιωμένους, 70 ετών και άνω ή με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (58% με καρδιαγγειακό νόσημα). 
Έχουν διενεργηθεί συνολικά 15151 εργαστηριακοί έλεγχοι.

Συνολικά υπολογίζεται πως περίπου 5% των περιπτώσεων της νόσου χρειάζεται εντατική θεραπεία. 
Ο ιός προκαλεί μια σοβαρή πνευμονία η οποία απαιτεί νοσηλεία. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε, πως αυτοί που μπαίνουν στο νοσοκομείο είναι η κορυφή του παγόβουνου και είναι αυτοί που κινδυνεύουν από τις επιπλοκές. 
Στις μεγάλες σειρές ασθενών από την Κίνα το ποσοστό αυτών που έμπαιναν στο νοσοκομείο και χρειάζονταν διασωλήνωση έφθανε ως και 26% ενώ έως και 15% αυτών που έμπαιναν στο νοσοκομείο είχαν κακή έκβαση. 

Οι ασθενείς που συνήθως φτάνουν στην διασωλήνωση είναι πιο ηλικιωμένοι στην Κίνα ήταν περίπου 60 ετών και 40% είχαν υποκείμενα νοσήματα. Στην πατρίδα μας έως σήμερα καταγράφουμε για ασθενείς που διασωληνώνονται μια μέση ηλικία 66 ετών και περίπου 47% έχουν συνοδά υποκείμενα νοσήματα. 

Επιστημονικά δεδομένα και από τις ΗΠΑ δείχνουν ο μέσος χρόνος νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι παρατεταμένος και δεν είναι μια μάχη που εύκολα κερδίζεται. Στην γείτονα Ιταλία ο μέσος χρόνος νοσηλείας στην Εντατική για έναν ασθενή με την νέα νόσο είναι 15 ημέρες με το ελάχιστο να είναι 10 ημέρες. 

Σχετικά με τους θανάτους σε νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ σε μια πολύ πρόσφατη μελέτη αναφέρεται πως η σοβαρή πνευμονία από τον ιό με νοσηλεία σε ΜΕΘ έχει μια θνητότητα που φτάνει έως και το 47%. 

Οι εντατικές είναι οι χώροι που κατ’ εξοχήν δίνεται η μάχη της ζωής, σώζονται ζωές αλλά ταυτόχρονα θρηνούν και θανάτους. 
Ας μην μας παραξενεύουν οι θάνατοι, είναι η τραγική κατάληξη μιας φρικτής πάλης με έναν ανίερο εχθρό. Αλλά έχουμε και διατηρούμε ακέραιη την ελπίδα. Σήμερα στην Αλεξανδρούπολη από την ηρωική ιατρονοσηλευτική ομάδα αποσωληνώθηκε ένα περιστατικό και ένα πήρε εξιτήριο.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συνεχίζει να επισημαίνει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης ασθενών με την νέα νόσο σε χώρους διαμονής πολλών ατόμων, όπως είναι τα κέντρα αποκατάστασης, οι δομές αστέγων, οι δομές για ηλικιωμένους ή οι δομές χρόνιων πασχόντων για τον έλεγχο της διασποράς της νόσου και την προστασία των συνανθρώπων μας που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου κι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Στα πλαίσια αυτής της εγρήγορσης μετά από ενημέρωση από την Unesco Πειραιώς και Νήσων για ασθενή με λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό ο οποίος διαμένει σε δομή αστέγων  που φιλοξενεί 130 άτομα. κλιμάκια του ΕΟΔΥ άμεσα μετέβησαν στη δομή και πραγματοποίησαν δειγματοληψία από όλους τους τρόφιμους καθώς και από το προσωπικό, ενώ δόθηκαν οδηγίες για τη διαχείριση των στενών επαφών αλλά κυρίως των ατόμων υψηλού κινδύνου καθώς και για τους βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε καλή κλινική κατάσταση σε νοσοκομείο των Αθηνών.
Ο ΕΟΔΥ συνεπής στον κοινωνικό του ρόλο ανταποκρίνεται άμεσα στα αιτήματα για την προαγωγή και την διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και παραμένει στη διάθεση των πολιτών.

Προκειμένου να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία που αφορά όλους μας ο ΕΟΔΥ συμβουλεύει να ακολουθούνται οι σχετικές οδηγίες του και οι πολίτες να συνεχίζουν να ενημερώνονται και να αναφέρονται στα τηλέφωνα του Οργανισμού. Έχει δημιουργηθεί ειδική γραμμή τηλεφωνικής επικοινωνίας για επαγγελματίες υγείας των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. 

Σχετικά με την χρήση της χλωροκίνης θα ήθελα να ευαισθητοποιήσω το κοινό σε μία ανακοίνωση των Αμερικανικών αρχών που αφορά χρήση για λόγους πρόληψης μη φαρμακευτικών χημικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται σε καθαρισμό δεξαμενών και περιέχουν και χλωροκίνη. Να θυμίσω εδώ πως οιοδήποτε φάρμακο μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία. Έτσι και η χλωροκίνη σχετίζεται με πολλές παρενέργειες που περιλαμβάνουν και αρρυθμίες, καρδιακά προβλήματα, χαμηλό κάλιο, επιληψία ακόμη και κώμα και θάνατο. Πρέπει υποχρεωτικά η χρήση τους να γίνεται με ιατρική παρακολούθηση. Πόσον μάλλον τα χημικά, που περιέχουν χλωροκίνη που τα είχαν αγοράσει Αμερικάνοι πολίτες για καθαρισμό ενυδρείων και οδήγησαν σε σοβαρές επιπλοκές και θάνατο σε ένα από τα δύο περιστατικά στις ΗΠΑ. Το ένα περιστατικό που ανέρρωσε μπήκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας με αρρυθμία και σοβαρά προβλήματα από το στομάχι και μόλις ανέρρωσε δήλωσε πως πήρε το χημικό για προφύλαξη από την νόσο, με βάση πληροφορίες από το διαδίκτυο. 

Προσοχή στην παραπληροφόρηση η οποία μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη από τον ιό. Σχετικά και με άλλες θεραπευτικές επιλογές γίνονται προσπάθειες. Πέντε ασθενείς πήραν ορό από άνθρωπο που ανέρρωσε από την νόσο στην Κίνα με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Δεν υπάρχει επί του παρόντος πανάκεια ούτε θαυματουργό φάρμακο. Δοκιμάζονται όλα, οι επιστήμονες ενωμένοι ψάχνουν να βρουν τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης. 

Η καμπύλη της αύξησης της επιδημίας στην χώρα μας δείχνει επί του παρόντος βραδύτερο ρυθμό αύξησης από άλλες χώρες του κόσμου όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Ο κόσμος όπως τον ξέρουμε όμως αλλάζει, οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις είναι τεράστιες, η ενότητα του κόσμου και οι αντοχές μας δοκιμάζονται. Η Αυστραλία υιοθετεί αυστηρά μέτρα περιορισμού. Πολλές χώρες στενάζουν. Η Ισπανία και η Ιταλία ζητούν βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευχόμαστε να ξεπεράσουν τις τεράστιες δυσκολίες, είμαστε συναγωνιστές, καταλαβαίνουμε τον αγώνα τους, συμπάσχουμε με αυτούς, συμμετέχουμε στα μέτρα μαζί. Ο αγώνας είναι πανανθρώπινος.

Εμείς στην Πατρίδα μας πρέπει να παραμείνουμε και να συνεχίσουμε ενωμένοι. Ακόμη κι εντός των αναμενομένων εκτιμήσεων μας, η επιδημία δεν είναι αριθμοί, είναι αγαπημένοι, είναι ιερά πρόσωπα, όλοι είναι ιεροί, είναι ζωές. Η συμμόρφωση με τα αναγκαία προς το παρόν μέτρα, είναι απαραίτητη για τον όσο το δυνατόν περισσότερο μετριασμό των συνεπειών της επιδημίας τις επόμενες εβδομάδες στην χώρα. Σας ευχαριστώ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κύριε Τσιόδρα. Το λόγο έχει ο κύριος Χαρδαλιάς. 

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας και από την Πολιτική Προστασία.
Οι προσπάθειες περιορισμού της πανδημίας συνεχίζονται. Σε καθημερινή βάση, κάθε εξέλιξη, κάθε νέο δεδομένο αξιολογείται και επαναπροσδιορίζεται η στρατηγική που ακολουθούμε στη δύσκολη μάχη που δίνουμε καθημερινά. 
Τα μέτρα που λαμβάνονται ελέγχονται ως προς την αποτελεσματικότητα αλλά και την αναγκαιότητά τους. Και εφόσον κριθεί αναγκαία η εφαρμογή τους παρατείνονται. 

Με στόχο, λοιπόν, την ανάσχεση της διάδοσης του ιού παρατείνεται η ισχύς των ακολούθων μέτρων:
Η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων σε ολόκληρη την Επικράτεια παρατείνεται μέχρι και τις 11 Απριλίου. Η απόφαση αφορά στα καταστήματα που είναι ήδη κλειστά και μόνο σε αυτά. Τα υπόλοιπα καταστήματα συνεχίζουν να λειτουργούν λαμβάνοντας όλα τα επιβεβλημένα μέτρα για την προστασία του προσωπικού τους. 

Επίσης, παρατείνονται μέχρι και τις 11 Απριλίου τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας. Η μόνη τροποποίηση αφορά στη δυνατότητα διαδικτυακής μετάδοσης λειτουργίας, η οποία επιτρέπεται μόνο στο ίδιο τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο με την παρουσία του προσωπικού που έχει αναλάβει την τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπομπή. 

Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι κατά τη σημερινή μου επίσκεψη στο Δήμο Βόιου αποφασίστηκε ότι θα παραταθεί η καραντίνα των χωριών Δαμασκηνιά και Δραγασιά οι κάτοικοι των οποίων θα παραμείνουν σε καραντίνα ακόμα μία εβδομάδα για καθαρά προληπτικούς λόγους. 

Θα ήθελα να τονίσω ότι πριν πάρουμε αυτή την απόφαση λάβαμε υπόψη μας τόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής, όσο και τις ιδιαιτερότητες που αυτή παρουσιάζει. 

Κατά την επίσκεψη στο χωρίο Εχίνος, το οποίο επίσης βρίσκεται σε καραντίνα, ενημερώθηκα σε μία πολύ γρήγορη σύσκεψη, θα μου επιτρέψετε να πω λόγω της έλλειψης κατάλληλου χώρου, για τις εξής εξελίξεις και μαζί με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς αξιολογήσαμε επιδημιολογικά και επιχειρησιακά την κατάσταση και επικαιροποιήσαμε στο σχέδιο δράσης μας στην ευρύτερη περιοχή. 
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που επέδειξαν εξαιρετικά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Όσον αφορά τους κατοίκους των χωριών, που αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης, συνεργάστηκαν πλήρως με τους αρμόδιους φορείς και ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες που τους δόθηκαν. 
Ευκαιρίας δοθείσης θέλω δημόσια να ευχαριστήσω όλους τους αυτοδιοικητικούς όλης της χώρας για τη μοναδική εγρήγορση και δύναμη ευθύνης που δείχνουν σε αυτές τις κρίσιμες ώρες. 

Αλλά πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τους δύο δημάρχους των χωριών αυτών, ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Βοΐου Κοζάνης, Χρήστο Ζευκλή και τον Δήμαρχο Μύκης Ξάνθης, Ντελί Χουσεΐν Ριτβάν. Ανέλαβαν σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή μία ευθύνη δυσανάλογη με το μέγεθος των δήμων που εκπροσωπούν, δήμους μικρούς σε πληθυσμό αλλά μεγάλους σε δύναμη ψυχής και συνέπειας. 
Και βέβαια τους Περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Γιώργο τον Κασαπίδη, τον Χρήστο τον Μέτκιο, γιατί άοκνα συνέδραμαν και συνδράμουν όλο αυτό τον καιρό στην προσπάθεια των κατοίκων των χωριών τους. 
Είμαι περήφανος για τον καθέναν από τους κατοίκους της Δραγασιάς, της Δαμασκηνιάς, του Εχίνου, η υπομονή τους είναι απόλυτο δείγμα συνέπειας πολιτών και η Ελλάδα αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι ισόνομα και με υψηλό αίσθημα ευθύνης αγκαλιάζει όλους τους πολίτες της ανεξαρτήτως θρησκεύματος. 

Παράλληλα, θέλω να σας ενημερώσω ότι 4 ειδικά συνεργεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μετέβησαν σήμερα στην περιοχή της Θράκης, στη Ξάνθη, στην Κομοτηνή και στον Έβρο για να μπορέσουν να πάρουν δείγματα υπό την καθοδήγηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Περίπου 165 δείγματα πάρθηκαν από τους ανθρώπους που έχουν τεθεί σε καραντίνα και σήμερα θα παραμείνουνε στα ξενοδοχεία. Αύριο θα έχουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών και όσοι είναι θετικοί θα παραμείνουν. Οι υπόλοιποι θα μπορούν να αποχωρήσουν για τα σπίτια τους, πλην των κατοίκων του Εχίνου, μια και είναι σε καραντίνα και στην καραντίνα κανείς δεν μπορείς να μπει, κανείς δεν μπορεί να βγει. 

Στην περίπτωση αυτή θα τους φιλοξενήσουμε για το υπόλοιπο της καραντίνας τους. 
Αγαπητοί μου συμπολίτες θα ήθελα να τονίσω για ακόμα μια φορά ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. 
Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στον καθένα μας ότι αυτή τη στιγμή περπατάμε πάνω σε μια λεπτή κόκκινη κλωστή και η όποια απερισκεψία, η όποια λάθος επιλογή μπορεί να αποβεί ολέθρια. 
Συνεχίζουμε την προσπάθεια με συνέπεια, με επιμονή. Γιατί κάθε μέρα που μένουμε σπίτι, βρισκόμαστε και μία μέρα κοντύτερα στο να δούμε ξανά αγαπημένα μας πρόσωπα, στο να κερδίσουμε τη μάχη, στο να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Επιμένουμε και μένουμε σπίτι και μόνο σπίτι. Σας ευχαριστώ. 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε κύριε Χαρδαλιά. Να περάσουμε στις ερωτήσεις. 

Ι.ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: «Κύριε Τσιόδρα, είπατε χθες ότι τα σκληρά στοιχεία από τη διασπορά το κορωνοϊού, δηλαδή ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνώσεων, ενισχύουν το καλό σενάριο για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και ότι στη συνέχεια θα ενσωματωθούν και άλλα δεδομένα από τις μελέτες αντισωμάτων για μία ακριβέστερη εικόνα. 

Πότε πιστεύετε ότι θα μπορείτε να επιβεβαιώσετε πραγματικά τις εκτιμήσεις αυτές; Σε μια εβδομάδα; Σε 10 μέρες; Επίσης, μέχρι τότε τι θα γίνει με χρόνιους ασθενείς, όπως οι καρκινοπαθείς που έχουν διακόψει τις θεραπείες τους ή έχουν αναβάλει κάποιο προγραμματισμένο χειρουργείο, για να μη νοσήσουν από κορωνοϊό;» 
Υπάρχει μεγάλη αγωνία στους ίδιους και στις οικογένειές τους. 

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Να πω εδώ ότι όντως είναι ένας Μαραθώνιος και φυσικά οι καλές εξελίξεις που βλέπουμε μέχρι σήμερα στην πατρίδα μας, το καλό σενάριο για να συνεχιστεί απαιτείται συμμόρφωση με τα μέτρα. Θεωρώ ότι οι επόμενες εβδομάδες θα μας δείξουν μία ακόμα καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στο γενικό πληθυσμό και φυσικά η εικόνα των θανάτων, οι οποίοι δεν είναι νούμερα, αλλά είναι ζωές, είναι σημαντική και μας επιτρέπει να έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Όλα εξαρτούνται και εξαρτώνται από το πως θα πάμε τις επόμενες εβδομάδες, πόσο συνεπείς θα είμαστε με την τήρηση των μέτρων. Θέλω να πω εδώ ότι φυσικά και τα νοσοκομεία είναι χώροι ιεροί και στους οποίους δίνεται φροντίδα σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αυτοί που αναφέρατε.
Ξέρω ότι υπάρχει ειδικός σχεδιασμός και θα δώσω το λόγο για αυτό το θέμα στον Υφυπουργό τον κύριο Κοντοζαμάνη.

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Σε ό,τι αφορά τους καρκινοπαθείς τόσο για τη θεραπεία τους όσο και για τα επείγοντα, φυσικά και θεωρούνται έκτακτα και έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στα νοσοκομεία να συνεχίζεται η θεραπεία και τα προγραμματισμένα χειρουργεία ογκολογικών ασθενών να γίνονται κανονικά.

K. ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ: «Κύριε καθηγητά, κύριε Τσιόδρα, μια λιγότερο γνωστή έως σήμερα θεραπευτική προσέγγιση η μεφλοκίνη βρίσκεται στο επίκεντρο Ρώσων επιστημόνων. 
Διαβάζουμε καθημερινά για σειρά δραστικών ουσιών που αυτόνομα ή συνδυαστικά παρέχουν κάποιου είδους θεραπεία. 
Ποια η προσωπική σας εκτίμηση για τη μεφλοκίνη και πόσο κοντά είμαστε στη θεραπεία σύμφωνα με τα ευρήματα μελετών;». 

Σ.ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Η μεφλοκίνη είναι ένα φάρμακο που το χρησιμοποιούμε πολλά χρόνια στη χημειοπροφύλαξη για την ελονοσία. Είναι ένα φάρμακο αντίστοιχο με τη χλωροκίνη που είχε επίσης την ίδια χρήση. 
Ένα φάρμακο που και αυτό έχει τις τοξικότητές του. Ένα φάρμακο που θα δοκιμαστεί και αυτό, όπως και άλλα φάρμακα στο πλαίσιο κλινικών μελετών για να δούμε την αποτελεσματικότητά τους για το νέο ιό. 

Σας είπα και στην ανακοίνωσή μου, ότι δεν υπάρχει πανάκεια αυτή τη στιγμή ούτε θαυματουργό φάρμακο. Περιμένουμε τα αποτελέσματα των μελετών. Τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, για αυτό πρέπει να γίνονται αυτές οι μελέτες με την αυστηρή ιατρική παρακολούθηση, με τους κανόνες της επιστήμης.

Η μεφλοκίνη, για παράδειγμα, θυμάμαι και όταν έκανα την ειδικότητα σαν λοιμωξιολόγος και τη δίναμε σε ανθρώπους που πηγαίναν σε χώρες που υπήρχε ελονοσία για χημειοπροφύλαξη μια φορά την εβδομάδα, σε κάποιους έκανε ψυχιατρικές διαταραχές. Σπάνιο αλλά συνέβαινε. Πρέπει κανείς να ξέρει τον εχθρό και αρχίζουμε να τον μαθαίνουμε καλά όσο περνάει ο καιρός, αλλά και τα όπλα του. Άρα τα όπλα ας τα αφήσουμε στην επιστημονική κοινότητα. Θα δούμε αν δουλεύει αυτό το φάρμακο καλύτερα από τη χλωροκίνη. Έχουν περίπου παρόμοιο μηχανισμό. Και θα προχωρήσουμε σε συνεργασία με τους επιστήμονες. Μιλάμε με όλα τα κέντρα του κόσμου και με συναδέλφους στο εξωτερικό για να έχουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη προσέγγιση. Και έχουμε ενεργοποιήσει κλινικές μελέτες και διαδικασίες με πράγματα που είναι άγνωστα στον περισσότερο κόσμο, είναι γνωστά σε εμάς τους επιστήμονες και ενδεχομένως να έχουν σημαντικό αποτέλεσμα. Θα δούμε. Δεν ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για όλα αυτά.

Σ.ΚΩΣΤΑΡΑ: «Κύριε Χαρδαλιά, δεν έχει ειπωθεί κάτι για το πώς μπορεί ένας γονέας να κινείται πεζός με τα παιδιά. Επιτρέπεται να βγάζει κατοικίδιο, να αθλείται, να κάνει τα ψώνια του με τα ανήλικα παιδιά του τα οποία δεν μπορεί να αφήσει στο σπίτι μόνα καθώς υπάρχουν και οι περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών;»

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Η ερώτηση είναι λίγο, επιτρέψτε μου να πω, διθυραμβική. Δηλαδή την ίδια στιγμή θα βγάζει το κατοικίδιο, τα παιδιά, θα κάνει τα ψώνια. Αυτό που λέμε είναι να περιορίσουμε τις μετακινήσεις. 
Κανείς δεν θα σταματήσει μια μάνα με δυο παιδάκια τη στιγμή που δεν έχει κάπου να τα αφήσει εφόσον πραγματικά για ένα εύλογο χρονικό διάστημα μπορεί να θέλει να περπατήσει ή οτιδήποτε άλλο.

Ξέρετε κάτι, ας μην προσπαθούμε να μπούμε σε μια διαδικασία περιπτωσιολογίας η οποία απομονώνει κάποια πραγματικά δεδομένα. Διότι αυτά τα πραγματικά δεδομένα πολλές φορές ο καθένας τα μεταφράζει ανάλογα με τη δική του εσωτερική δικαιολογία.
Έχω πει από την πρώτη στιγμή όλοι να αφήσουμε τις δικαιολογίες. Και δεν λέω, προς Θεού, για μια μονογονεϊκή οικογένεια. 

Αλλά νιώθω την ανάγκη να αναφερθώ σε αυτό, που ευκαιρίας δοθείσης της ερώτησης της αγαπητής δημοσιογράφου, το παρατηρήσαμε το σαββατοκύριακο. Υπήρχε μια έξαρση σε τηλέφωνα από συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει κάθε πλαίσιο εφευρετικότητας σε σχέση με το τι θέλουν να κάνουν. Ήταν εντυπωσιακό και το λέω έτσι πολύ απλά ότι την Παρασκευή το μείζον ζήτημα ήταν είχαν παντού διαλυθεί τα υδραυλικά σε όλα τα σπίτια εκτός Αθηνών και όλοι έπρεπε να μεταβούν για να τα φτιάξουν. Αντιλαμβάνομαι όλους να νιώθουν την ανάγκη να πάνε στα εξοχικά τους αλλά ξέρετε κάτι; Είναι θέμα ευθύνης για όλους. 

Και να πω και κάτι άλλο ευκαιρίας δοθείσης επειδή σήμερα είχα ένα μαραθώνιο μαζί με τους συνεργάτες μας της Γενικής Γραμματείας που καθημερινά δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, πιστέψτε με, πάνω από ωράρια, πάνω από συνθήκες, πάνω από δυνατότητες ξεκούρασης. 
Και δεν μπορώ άλλο αυτή την μεμψιμοιρία, την ανθρώπινη αλλά την μεμψιμοιρία. Σήμερα κυκλοφόρησε λίγο πριν μπω μέσα και το έβλεπα πριν λίγο, η φωτογραφία από το δημαρχείο του Εχίνου όπου η φωτογραφία είναι τη στιγμή που είναι μέσα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία τραβήξανε πλάνα και μετά από λίγο βγήκαν έξω. Όλοι φορούσαμε μάσκες, όλοι πλύναμε τα χέρια μας με αντισηπτικά, άλλοι φορούσαν γάντια. Η απόσταση μπορεί να μην ήταν δυο μέτρα, να ήταν ενάμισι αλλά ξέρετε κάτι; Την ώρα της μάχης όσοι είμαστε σε αυτό το μέτωπο και βεβαίως πρέπει να παίρνουμε τα απαραίτητα ατομικά μέσα αλλά να εργαζόμαστε πολύ γρήγορα και σκληρά για να μπορούμε να φέρνουμε αποτέλεσμα.

Ας μην προσπαθούμε να εξειδικεύσουμε και να δημιουργήσουμε την είδηση μέσα από μια διαδικασία την οποία όλοι την υπηρετούμε και την υπηρετούμε με έμφαση στο σκοπό, με συνέπεια στο σκοπό. 

M. N. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ: «Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα στο να ξεκινήσουν οι 500 κινητές μονάδες για τον δειγματοληπτικό κατ’ οίκον έλεγχο για κοροναϊό στην κοινότητα. 

Β.ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο τις προηγούμενες ημέρες εγκρίθηκε και είναι σε διαδικασία υλοποίησης. Πιστεύουμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει να υλοποιείται. Με την ευκαιρία αυτή να σημειώσω ότι ο ΕΟΔΥ ήδη με κλιμάκιά του επισκέπτεται διάφορες περιοχές της χώρας προκειμένου να προβαίνει σε έλεγχο του πληθυσμού και να λαμβάνει δείγματα και να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι. 

Λ.ΚΡΟΝΤΗΡΗ: «Κύριε Τσιόδρα, όλο και περισσότερες διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο πολλά τεστ γίνονται τόσο καλύτερα ελέγχεται η επιδημία καθώς εντοπίζονται οι ασθενείς, απομονώνονται και έτσι σταματάει η αλυσίδα μετάδοσης. Εμείς γιατί δεν κάνουμε περισσότερα τεστ; Λόγω επιλογής ή γιατί δεν επαρκούν; «Ενόψει του Πάσχα εξετάζετε επιπλέον μέτρα στα διόδια, για παράδειγμα, ώστε να αποφύγετε κύμα εκδρομέων;».

Θα ήταν αποτελεσματικό αν κάναμε τεστ σε όλο τον πληθυσμό συγκεκριμένων περιοχών όπως, παραδείγματος χάριν, η Καστοριά;» 

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για αυτή τη στρατηγική. Ας μιλήσουμε ακόμα μία γιατί περισσότερα από 15.000 test είναι λίγα ή δεν έχουμε ακριβή εικόνα αυτή τη στιγμή για το τι γίνεται στη χώρα μας; Ή αν πηγαίναμε και ελέγχαμε 10.400.000 Έλληνες ή 10.700.000, θα είχαμε αυτή τη στιγμή καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στη χώρα; Αύριο δεν θα έπρεπε να τους ελέγξουμε ξανά; Πόσοι από αυτούς θα ήταν στη φάση επώασης; Πόσοι από αυτούς είχαν εκτεθεί πραγματικά και χρειάζονταν τον έλεγχο; Πόσοι από αυτούς μετά από πέντε μέρες δεν θα εμφάνιζαν τη νόσο, ό,τι έλεγχο και να έκαναν, γιατί δεν είχαν εκτεθεί; Χρειάζεται μία στρατηγική, μία ιεράρχηση, μία προτεραιότητα. 

Ελάχιστες χώρες στον κόσμο εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή στρατηγική Ταϊβάν ή Νότιας Κορέας οι οποίες ήταν έτοιμες για αυτή τη στρατηγική, ήταν πολύ πιο πρώιμα στο χρόνο από εμάς και είχαν και αντίστοιχη εμπειρία από το SARS. Οι περισσότερες χώρες στον κόσμο δεν εφαρμόζουν τέτοια στρατηγική. 

Εξετάζεται αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί μία τέτοια στρατηγική στις περισσότερες χώρες του κόσμου όταν αρθούν τα μέτρα, ώστε σταδιακά κατά κάποιο τρόπο οι άνθρωποι που είναι ύποπτοι για τη νόσο να απομονώνονται και ιδιαίτερα όσοι δουλεύουν στις πρώτες γραμμές. 

Αυτό γίνεται ήδη, όμως, στη χώρα μας. Οι άνθρωποι που είναι στις πρώτες γραμμές τους ελέγχουμε, οι άνθρωποι που είναι αυξημένου κινδύνου τούς ελέγχουμε, οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από διασπορά στο επίπεδο της ζωής τους της καθημερινής στα χρόνια ιδρύματα. Κάτι τέτοιο είδατε στο Ίδρυμα των Αστέγων, τους οποίους ελέγξαμε και ελέγχουμε. Και έχουμε ήδη ένα τεράστιο αριθμό διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων στην Ελλάδα αντίστοιχων με αυτών που γίνεται σε πολλές χώρες του κόσμου.

Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή παραμένουμε στη στρατηγική μας. Στρατηγική που εφαρμόζουν πολλά ευρωπαϊκά κράτη και εγκρίνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων. Εξετάζουμε και ενδεχόμενη μαζική στρατηγική, όταν αυτή κριθεί απαραίτητο επιδημιολογικά. Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητη επιδημιολογικά τώρα. Με ενδιαφέρει περισσότερο σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και επιστήμονες και ήδη έχουμε ξεκινήσει προσπάθεια στην Ελλάδα να δούμε το επίπεδο ανοσία στον πληθυσμό σε κυλιόμενες μελέτες, οι οποίες θα είναι μακροπρόθεσμες και θα μας δείξουν τι γίνεται με τα αντισώματα. 

Ν.ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Υπάρχει θέμα εκδρομέων; Υπάρχει ζήτημα εκδρομέων; Η χώρα είναι σε περιορισμό μετακινήσεων. Σε κάθε περίπτωση όμως κάθε μέτρο είναι πάνω στο τραπέζι. Το λέω από την πρώτη στιγμή. Και αυτό που καλούμε τον κόσμο είναι να παραμένει στο σπίτι του.

Ε.ΤΖΙΒΡΑ: «Ένα μήνα μετά την εκδήλωση της επιδημίας στη χώρα μας και οι υγειονομικοί καταγγέλλουν καθημερινά σοβαρές ελλείψεις σε στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας. 

Κύριε Κοντοζαμάνη, γιατί δεν έχετε επιτάξει τις ιδιωτικές μονάδες υγείας στο σχεδιασμό του κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Και γιατί δεν έχετε εντάξει σε αυτό το σχεδιασμό υποχρεωτικά τους 60.000 ιδιώτες γιατρούς, ιδιαίτερα τους πνευμονολόγους και τους παθολόγους, ώστε οι ασθενείς που παραμένουν σπίτι να εξετάζονται αντί να αναζητούν ιατρικές διαγνώσεις μέσω τηλεφώνου;».

Β.ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλέπεται η επίταξη ακόμα και ιδιωτικών μονάδων υγείας. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε εντάξει στο σχεδιασμό μας, το έχουμε προγραμματίσει και αν χρειαστεί θα το κάνουμε σε επόμενη φάση της νόσου. Να υπενθυμίσω ότι αυτή τη στιγμή στο δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από 3.100 κλίνες για τη νοσηλεία ήπιων και μετρίων περιστατικών με κορονοϊό και είναι διαθέσιμες 215 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επίσης, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε να ανοίξουμε 75 νέες κλίνες εντατικής θεραπείας. Άρα σε αυτή τη φάση το σύστημα έχει επάρκεια κλινών, τόσο απλών κλινών όσο και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. 

Είναι στον προγραμματισμό μας και εφόσον χρειαστεί θα επιταχτούνε και ιδιωτικές κλινικές. Σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες γιατρούς. Δεν αφορά μόνο τους πνευμονολόγους και τους παθολόγους αλλά και άλλες ειδικότητες, όπως είναι οι γενικοί γιατροί, όπως είναι οι καρδιολόγοι, όπως είναι οι παιδίατροι όπου θα μπορούν να επισκέπτονται τους ασθενείς κατ΄ οίκον προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης στο σπίτι. Επιτρέψτε μου να πω και κάτι σε ότι αφορά την εισαγωγή της ερώτησης για το υλικό. Για τα υλικά τα οποία είναι διαθέσιμα στη χώρα. 

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η παγκόσμια ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Όταν η κρίση χτύπησε την πόρτα της χώρας μας, το σύστημα υγείας είχε επάρκεια σε υλικά και μέρα με την ημέρα καινούργια υλικά έμπαιναν μέσα στο σύστημα υγείας. Έχουμε προβεί στις απαραίτητες παραγγελίες, έρχονται υλικά στο σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή επαρκούν τα υλικά τα οποία διαθέτουμε αλλά θα πρέπει να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι η χρήση των υλικών αυτών θα πρέπει να γίνεται ορθολογικά και εκεί που πρέπει προκειμένου να μην έχουμε ελλείψεις στο μέλλον.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 95 νέα κρούσματα - 1.156 συνολικά στη χώρα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news