facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Στους 27 οι νεκροί στην Ελλάδα

Στους 27 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών στην Eλλάδα, καθώς ένας ακόμα άνδρας που έχασε τη ζωή του στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης προστέθηκε στον κατάλογο των θυμάτων της πανδημίας.

Ο άνδρας, μάλιστα, φέρεται πως πέθανε την Τετάρτη 18 Μαρτίου, ωστόσο η περίπτωσή του δεν καταγράφηκε στις επίσημες ανακοινώσεις καθώς αντί να δηλωθεί ο θάνατός του στο ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ όπως συμβαίνει με όλες τις περιπτώσεις, δηλώθηκε απευθείας στον ΕΟΔΥ. Η επίσημη αναφορά εντοπίστηκε την Πέμπτη.

Νωρίτερα το απόγευμα, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 4 νέους καταγεγραμμένους θανάτους και 26 θανάτους συνολικά στη χώρα. Η μέση ηλικία των νεκρών από τον κορωνοϊό στη χώρα είναι τα 73 έτη. Από αυτούς 21 είναι άνδρες και 5 γυναίκες, όλοι ηλικιωμένοι και με υποκείμενα νοσήματα, εκτός από ένα περιστατικό. Τέλος, 42 άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν αφού βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, πήραν εξιτήριο.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Στους 27 οι νεκροί στην Ελλάδα"

Κορωνοϊός - Τουρκία: 75 νεκροί και σχεδόν 2.000 τα νέα κρούσματα

Εκθετική είναι η αύξηση του αριθμού νεκρών από κορωνοϊό στην Τουρκία. Σε 75 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει από κορωνοϊό, καθώς 16 ακόμη θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού αυξήθηκαν κατά 1.196 φτάνοντας τα 3.629.

Ερντογάν: Σε 2-3 εβδομάδες μπορούμε να ξεπεράσουμε την πανδημία

Η Τουρκία θα ξεπεράσει την επιδημία του νέου κορωνοϊού σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων με τη λήψη των σωστών μέτρων και τις λιγότερες δυνατές ζημίες, διαβεβαίωσε απόψε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι αναμένει από τους Τούρκους συμπολίτες τους να επιδείξουν υπομονή και κατανόηση.

«Έχουμε προετοιμαστεί για κάθε σενάριο», τόνισε στο διάγγελμά του, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Τούρκος πρόεδρος. 

«Αναχαιτίζοντας την ταχύτητα της διάδοσης του ιού σε δύο με τρεις εβδομάδες, θα ξεπεράσουμε αυτήν την περίοδο όσο το δυνατόν συντομότερα και με όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά», προσέθεσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Τουρκία: 75 νεκροί και σχεδόν 2.000 τα νέα κρούσματα"

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Σε ΦΕΚ οι νέες αλλαγές -Τι ισχύει για τα οχήματα

Συμπληρώθηκε με ΦΕΚ η αριθμ. Δ1α/Γ.Π. οικ 20036/ 22.3.2020 ΚΥΑ – «Επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 986).
Στην αριθμ.  Δ1α/Γ.Π. οικ 20036/22.3.2020 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 986) επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:
  1. Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου πρώτου προστίθενται περιπτώσεις θ, ι και ια, ως εξής: «θ) Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Ι) Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. ια) Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη».
  2. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου πρώτου αντικαθίσταται ως εξής: «Για τις περ. (α) και (ι) της παρ. 2, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια ή διαμορφώνεται με βάση τον τρόπο εργασίας του πολίτη σύμφωνα με τις ισχύουσες έκτακτες ρυθμίσεις και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, από το νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο, περιέχει δε το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του, λαμβανομένης υπόψη και τυχόν αναγκαίας υπερωριακής απασχόλησης (Βεβαίωση τύπου Α)».
  3. Στο τέλος της παρ. 3 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ειδικώς για την εφαρμογή της περ. (ια) της παρ. 2 απαιτείται βεβαίωση του δήμου κατοικίας του πολίτη, στην οποία αναφέρονται ο τόπος, η ημέρα ή οι ημέρες και ο προγραμματισμένος χρόνος σίτισης, ο οποίος δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις τρεις (3) ώρες».
ΟΧΗΜΑΤΑ & ΜΜΜ
  1. Η παρ. 5 του άρθρου πρώτου αντικαθίσταται ως εξής: «5. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων. Επιβατηγά, δημόσιας και ιδιωτικής χρήσεως, οχήματα κυκλοφορούν για τους λόγους της παρ. 2 της παρούσας μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη. Εξαιρούνται του περιορισμού του προηγούμενου εδαφίου: α) οχήματα στα οποία επιβαίνουν, πλην του οδηγού, ανήλικα τέκνα, υπό την προϋπόθεση ότι η κατ’ οίκον παραμονή τους υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη, β) όσοι μετακινούνται κατ’ εφαρμογή της περ. (η) της παρ. 2. Εξαιρούνται επίσης δημόσιας χρήσης οχήματα που μεταφέρουν πρόσωπο, το οποίο χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του. Ειδικώς η λειτουργία επιβατηγών οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την εργασία επιτρέπεται μόνο με επίδειξη βεβαίωσης του εργοδότη και σχετικού δελτίου κίνησης.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση κυκλοφορίας: Σε ΦΕΚ οι νέες αλλαγές -Τι ισχύει για τα οχήματα"

Κορωνοϊός: 11 τόνοι υγειονομικού υλικού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελλάδα

Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» έφθασε την Πέμπτη, υγειονομικό υλικό που δώρισαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελλάδα και θα διατεθεί άμεσα στις ιατρικές μονάδες της χώρας για την ενίσχυση των αναγκών στη μάχη κατά του κορωνοϊού.




Πρόκειται για ιατρικό υλικό περίπου 11 τόνων που έφθασε στη χώρα μας με ειδική πτήση της Etihad Airways. 


Περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ειδικές φόρμες ιατρικής προστασίας, ιατρικά γάντια, καλύμματα ιατρικών παπουτσιών και απολυμαντικά.

Η βοήθεια έρχεται μετά από πρωτοβουλία των Α.Ε. Sheikh Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, Διαδόχου του Abu Dhabi & Αναπληρωτή Ανώτατου Διοικητή των Εμιρατινών Ενόπλων Δυνάμεων, και Α.Ε. Sheikh Tahnoon Bin Zayed Al Nahyan, Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των Η.Α.Ε, και επιβεβαίωνει τη στενή σχέση των Η.Α.Ε. με την Ελλάδα. Μια σχέση που ξεκινά από την οικονομική συνεργασία αλλά με την εμπιστοσύνη που αυτή χτίζει εξελίσσεται σε δεσμό φιλίας. 

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά τους Α.Ε. Sheikh Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, Διάδοχο του Abu Dhabi & Αναπληρωτή Ανώτατου Διοικητή των Εμιρατινών Ενόπλων Δυνάμεων, και Α.Ε. Sheikh Tahnoon Bin Zayed Al Nahyan, Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των Η.Α.Ε, και τόνισε ότι οι σχέσεις «φιλίας και εμπιστοσύνης με τα Η.Α.Ε. αποδεικνύονται πολύτιμες, αυτές τις δύσκολες ώρες, και ήδη βρίσκουν έκφραση με την αλληλεγγύη που εκδηλώνεται, ιδίως με την αποστολή πολύτιμου υγειονομικού υλικού».

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης το υλικό παρέλαβε η βασική ομάδα που εργάζεται ώστε να θωρακιστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας άμεσα αλλά και μεσοπρόθεσμα: Μάριος Θεμιστοκλέους, Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιώργος Μυλωνάκης, Γενικός Γραμματέας της Βουλής, Γρηγόρης Δημητριάδης, Γενικός Γραμματέας Εξωστρέφειας.





uae-3
uae-4
uae-5
uae-6
uae-7
uae-8
uae-9
uae-11
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 11 τόνοι υγειονομικού υλικού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελλάδα"

Έφεραν κρατούμενο με κορωνοϊό, αλλά δεν το είπαν σε κανέναν - καταγγελία αστυνομικού

Διαβάστε την καταγγελία, που μας απέστειλε αστυνομικός - αναγνώστης του bloko.gr:

Βραδινες ωρες της 25/03/2020 μεταφερθηκε στα κρατητηρια Αστυνομικου Τμηματος της Βορειοανατολικης Αττικης (αφου πρωτα οι κρατουμενοι που υπηρχαν ηδη σε αυτα μεταφερθηκαν σε αλλες Υπηρεσιες) κρατούμενος με συμπτώματα κορονοϊου και μεσημβρινες ωρες της 26/03/2020 παρεληφθη απο σταθμο του ΕΚΑΒ προκειμενου να του γινει το σχετικο τεστ.

Στο ιδιο κτιριο μαζι με το Αστυνομικο Τμημα στεγαζονται αλλες δυο Υπηρεσιες, οι οποιες δεν ενημερωθηκαν για το υποπτο κρουσμα, παρα μονο λιγο πριν ο κρατουμενος αυτος μεταφερθει απο το πληρωμα του ΕΚΑΒ οι οποιοι παρελαβαν τον κρατουμενο λαμβανοντας ολα τα μετρα προστασιας (τριπλα γαντια, ολοσωμη στολη, μασκα και γυαλια).

Σημειωτεον οτι πλησιον των κρατητηριων του συγκεκριμενου Αστυνομικου Τμηματος υπαρχουν υλικα αλλα και το αρχειο των υπηρεσιων που εδρευουν στο κτιριο, αρχειο το οποιο χρησιμοποιειται αρκετα συχνα για την διεκπεραιωση υποθεσεων.

Ας ελπιζουμε ο ανθρωπος αυτος να μην νοσει απο τον ιο αυτο και να ειναι καλα στην υγεια του.

Σε καθε περιπτωση το οτι οι συστεγαζομενες Υπηρεσιες δεν ενημερωθηκαν απο την πρωτη κιολας στιγμη, αντικρουει τα μετρα που εχουμε λαβει ως χωρα για τον περιορισμο διαδοσης του ιου.

bloko
Διαβάστε Περισσότερα » "Έφεραν κρατούμενο με κορωνοϊό, αλλά δεν το είπαν σε κανέναν - καταγγελία αστυνομικού"

Κορωνοϊός - Γαλλία: Εφιάλτης με 365 νέους θανάτους - Ανάμεσά τους μια 16χρονη

Εφιαλτικό το σκηνικό και στη Γαλλία, η οποία γνωρίζει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων από κορωνοϊό. Μέσα σε μόλις μία ημέρα οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 365, φτάνοντας τους 1.696 συνολικά, ανάμεσα στους οποίους και μια 16χρονη στο Παρίσι.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν 3.922, φτάνοντας τις 29.155, ενώ από τους 23.904 που νοσηλεύονται οι 3.373 βρίσκονται στην εντατική, με το 34% να είναι κάτω των 60 ετών.

Μακρόν: Kαι οι ένοπλες δυνάμεις στη μάχη, είμαστε σε πόλεμο


Σε δρακόντεια μέτρα προβαίνει η γαλλική κυβέρνηση για να αναχαιτίσει τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Με την επιχείρηση Resilience θα κινητοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις για να βοηθήσουν τον πληθυσμό να αντιμετωπίσει την κρίση.

Η επιχείρηση «Ανθεκτικότητα» (δεν πρέπει να συγχέεται με την Sentinelle που έχει ως στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας) «θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην παροχή βοήθειας και υποστήριξης στον πληθυσμό και στις δημόσιες υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία», τόσο στη μητροπολιτική Γαλλία όσο και στα υπερπόντια εδάφη, είπε ο Μακρόν.

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, το αμφίβιο ελικοπτεροφόρο Mistral θα αναπτυχθεί αμέσως στον νότιο Ινδικό Ωκεανό ενώ στις αρχές Απριλίου το ελικοπτεροφόρο Dixmude θα φτάσει στις Αντίλλες, στην περιοχή της Γουϊάνας, για να παράσχει στήριξη στα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας.

«Η ενότητα και το θάρρος θα μας επιτρέψουν να νικήσουμε, είμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά αντέχουμε», τόνισε ο Μακρόν, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές τη φράση:«είμαστε σε πόλεμο».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Γαλλία: Εφιάλτης με 365 νέους θανάτους - Ανάμεσά τους μια 16χρονη"

Σεισμός στην Πάργα: 190 κτίρια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα

Ο έλεγχος κτιριακών εγκαταστάσεων που υπέστησαν ζημίες μετά τον σεισμό της 21ης Μαρτίου στην Πάργα συνεχίζονται, παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού, αλλά με τη λήψη όλων των αναγκαίων προφυλάξεων για την υγεία εργαζομένων και κατοίκων.

Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος (ΔΑΕΦΚ) μετέβησαν από τη Θεσσαλονίκη στην περιοχή, από τις πρώτες ώρες και μέχρι την Τετάρτη 25 Μαρτίου, έχουν ελέγξει συνολικά 290 κτιριακές εγκαταστάσεις στις δημοτικές/τοπικές κοινότητες Καναλλακίου, Σκεπαστού, Ναρκίσσου, Καστρίου, Κορώνης, Σταυροχωρίου,Μαυζακαιίκων, Βουβοποτάμου, Αχερουσίας, Κυψέλης, Θέμελου, Άνω Σκαφιδωτής, Λούτσης (στο δήμο Πάργας), Ξηρολόφου, Παγκρατών, Σκανδάλου, Γαρδικίου, Γλυκής, Χόικας (στο δήμο Σουλίου), Σεριζιάνων, Παλαιοχωρίου Μπότσαρη και Ρωμανού (στον δήμο Δωδώνης).

Εξ αυτών, 100 κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν κριθεί κατοικήσιμες και 190 μη κατοικήσιμες.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διαδικασία ελέγχου συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι, οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι αρμόδιες για τον κτιριακό έλεγχο, καθώς και ότι στη συνέχεια θα καταρτισθεί κατάλογος δικαιούχων και θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, με βάση την οποία θα καταθέσουν δικαιολογητικά για την έγκριση αποζημιώσεων.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στην Πάργα: 190 κτίρια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα"

Κορωνοϊός - Βρετανία: Πάνω από 100 νεκροί σε μια ημέρα - Η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί

Δραματική είναι η αύξηση στον αριθμό των θανάτων από κορωνοϊό στη Βρετανία. Μέσα σε μόνο 24 ώρες καταγράφηκαν άλλοι 103 θάνατοι, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχει καταγραφεί στη χώρα από το ξέσπασμα της κρίσης.

Ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 578, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις 11.568.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έχει θέσει σε καθεστώς καραντίνας τη χώρα του για τρεις εβδομάδες, με μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, ύστερα από τις επικρίσεις που δέχθηκε για ολιγωρία.

Τα έκτακτα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης

Η βρετανική κυβέρνηση θα καταβάλει ένα βοήθημα στους αυτοαπασχολούμενους που έχασαν το εισόδημά τους λόγω των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι το κράτος θα καταβάλει ένα μέρος του μισθού των εργαζομένων ώστε να αποτρέψει την απόλυσή τους, πιεζόταν να προσφέρει ένα παρόμοιο πακέτο διάσωσης και για τους 5 εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενους της Βρετανίας.

Όπως είπε, η κυβέρνηση θα καταβάλει σε όσους επηρεάστηκαν από την κρίση μια φορολογήσιμη επιχορήγηση ίση με το 80% των μέσων μηνιαίων εσόδων τους κατά τα τρία τελευταία χρόνια και μέχρι του ποσού των 2.500 λιρών τον μήνα.

«Αναμένουμε ότι (το πρόγραμμα) θα είναι σε πλήρη λειτουργία μέχρι τα μέσα Ιουνίου», είπε ο Σούνακ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Το πρόγραμμα αυτό θα καλύψει το 95% των αυτοαπασχολούμενων και θα είναι ανοιχτό για όσους δηλώνουν αποτελέσματα χρήσης έως 50.000 λίρες, για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Το όριο των 2.500 λιρών είναι το ίδιο με αυτό που ισχύει για τους μισθωτούς, στο πλαίσιο των μέτρων που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση.

«Αυτό που κάναμε πιστεύω ότι θα είναι μια από τις σημαντικότερες οικονομικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία της Βρετανίας και από οποιαδήποτε κυβέρνηση οπουδήποτε στον κόσμο», πρόσθεσε.

Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται επίσης για να βρει «δημιουργικές λύσεις» και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα καλύπτουν το 80%.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Βρετανία: Πάνω από 100 νεκροί σε μια ημέρα - Η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί"

Γιατί στη Γερμανία πεθαίνουν λιγότεροι από τον κορονοϊό

Μπορεί η Γερμανία να είναι στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των κρουσμάτων κορονοϊού στον πλανήτη, ωστόσο σε σχέση με τις άλλες χώρες που έχουν πληγεί σημαντικά από τον φονικό ιό, τα θύματα είναι συγκριτικά πολύ λιγότερα.

Στην ηλικία των ασθενών, τη διενέργεια πολλών τεστ, την ποιότητα του συστήματος υγείας και τα περιθώρια αντίδρασης που είχε η χώρα στην πανδημία θεωρείται ότι οφείλεται η «καλή επίδοση» της χώρας, η οποία έχει ποσοστό θνητότητας 0,5% και βρίσκεται χαμηλά στη συγκεκριμένη λίστα.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Πίμποντι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «γνωρίζουμε ακόμη πραγματικά πολύ λίγα», ενώ το ποσοστό θνητότητας στη Γερμανία, το οποίο στην πραγματικότητα είναι πιθανότατα ακόμη χαμηλότερο, καθώς πολλοί θετικοί στον ιό δεν εξετάζονται, θεωρείται «άξιο απορίας».

Ο κ. Πίμποντι τόνισε, πάντως, ότι δεν θα πρέπει να επιχειρούνται συγκρίσεις μεταξύ χωρών. «Είναι σαν να συγκρίνουμε μήλα με αχλάδια», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), διευκρινίζοντας ωστόσο ότι παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που συντελούν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα:

Ο χρόνος της επιδημίας: Η Ιταλία, η Ισπανία και άλλες χώρες της Ευρώπης βρίσκονται πιθανότατα πιο μπροστά από τη Γερμανία. Σε αυτές τις χώρες πιθανότατα ο ιός καθυστέρησε να εντοπιστεί και, ως αποτέλεσμα, μολυσμένα άτομα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στον πληθυσμό, μεταδίδοντας τον ιό.

Η ηλικία: Ενώ σε πολλές χώρες εξετάζονται πολύ λίγα άτομα, τα επίσημα στοιχεία αφορούν τα κρούσματα που έχουν διαγνωστεί. Πρέπει λοιπόν να υπάρχουν πολλά άτομα νεαρής ηλικίας τα οποία μολύνθηκαν, αλλά είτε δεν είχαν συμπτώματα είτε είχαν πολύ ελαφρά. Σε ό,τι αφορά τα διαγεγνωσμένα κρούσματα, ο μέσος όρος ηλικίας στην Ιταλία (63 έτη) ήταν πολύ υψηλότερος από ό,τι στη Γερμανία (45 έτη). Επιπλέον, το ποσοστό των ασθενών άνω των 70 ετών ήταν π.χ. στη Νότια Κορέα 9%, ενώ στην Ιταλία 40%.

Στη Γερμανία, το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» καταγράφει την ηλικιακή ομάδα «άνω των 60», στην οποία επίσης το ποσοστό είναι χαμηλότερο από ό,τι στην Ιταλία. Στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας το ποσοστό των μολυσμένων άνω των 60 ετών ήταν 19%, ενώ πάνω από το 50% ήταν στην ομάδα 35-59 ετών.

Η πρακτική σε ό,τι αφορά τα τεστ: Η διάρθρωση των ηλικιών σε σχέση με τα κρούσματα υποδεικνύει και την πρακτική κάθε χώρας σε ό,τι αφορά τα τεστ. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΠΟΥ, εάν η Ιταλία είχε διενεργήσει περισσότερα τεστ σε νέους, τα ποσοστά θνητότητας θα ήταν διαφορετικά. Ο Συντονιστής Επειγουσών Καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν αναφέρεται στους ανεπισήμους αριθμούς των περιστατικών.

«Στη Γερμανία υπάρχει μια πολύ επιθετική στρατηγική σε ό,τι αφορά τα τεστ, για αυτό και είναι πιθανό μεταξύ των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να βρίσκονται και κάποια ελαφρά περιστατικά. Επιπλέον, σε κάποιες χώρες γίνονται εξετάσεις και μετά θάνατον, σε άλλες όχι. Και αυτό το στοιχείο αλλάζει τις στατιστικές», επισήμανε ο ειδικός και προσθέτει ότι όσο πιο προχωρημένη είναι μια επιδημία, τόσο πιο δύσκολο είναι για μια χώρα να διενεργεί πολλά τεστ, καθώς το σύστημα υγείας υπερφορτώνεται.

«Εξετάστε, εξετάστε, εξετάστε!», ήταν η έκκληση του επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεεσούς, ο οποίος σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορείς να σβήσεις μια φωτιά στα τυφλά, πρέπει να ξέρεις τι συμβαίνει».

Η ποιότητα του συστήματος υγείας: Όσο καλύτερα προετοιμασμένα είναι τα νοσοκομεία, τόσο περισσότερους μπορούν να σώσουν, σημείωσε ο Μάικ Ράιαν. «Εάν τα νοσοκομεία υπερφορτωθούν από μεγάλους αριθμούς ασθενών, πρόκειται πολύ απλά για θέμα δυνατοτήτων, σε ποιο βαθμό μπορεί πια να προσφερθεί η αναγκαία φροντίδα», ανέφερε.

Τρεις παράγοντες είναι σημαντικοί για αυτό, εξηγεί ο κ. Πίμποντι, «ο αριθμός των κλινών στις ΜΕΘ, η επάρκεια σε προστατευτικό εξοπλισμό του προσωπικού και η καλή εκπαίδευση των στελεχών στις ΜΕΘ». Στην Ιταλία, με 60 εκατομμύρια κατοίκους, πριν από την κρίση υπήρχαν 5.000 κλίνες σε ΜΕΘ. Στο μεταξύ φτιάχτηκαν περισσότερες, διευκρινίζεται. Στη Μεγάλη Βρετανία, με 66 εκατομμύρια κατοίκους, υπήρχαν 4.100 κλίνες. Στη Γερμανία, όμως, με περίπου 80 εκατομμύρια κατοίκους, πριν από την κρίση υπήρχαν 28.000 κλίνες, οι οποίες αυτές τις μέρες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

Η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και η καραντίνα: Οι ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν ότι τα πολλά τεστ, σε συνδυασμό κατόπιν με τον εντοπισμό των πιθανών κρουσμάτων και την απομόνωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων, αποτελεί αρκετά αποτελεσματικό μέσο επιβράδυνσης της διάδοσης του ιού. Η Γερμανία είναι από τις χώρες που χειρίστηκαν αυτό το θέμα αποτελεσματικά, ενώ είναι και μεταξύ των χωρών οι οποίες έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών τους.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι μέθοδοι που ακολουθούν πολλές χώρες της Ασίας είναι μάλλον υπερβολικές για τους Γερμανούς: Στη Σιγκαπούρη υπάρχει εφαρμογή για το κινητό, η οποία, μέσω Bluetooth επιτρέπει τον εντοπισμό ενός ατόμου το οποίο βρέθηκε για περισσότερο από 30' σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων από διαπιστωμένο φορέα του ιού.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί στη Γερμανία πεθαίνουν λιγότεροι από τον κορονοϊό"

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Συνέχεια στην τραγωδία - 712 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Δεν λέει να περιοριστεί η τραγωδία στην Ιταλία. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη ενημέρωση, την Πέμπτη καταγράφηκαν 712 νέοι θάνατοι (50 περισσότεροι από τους 662 που έδωσε αρχικά η Πολιτική Προστασία, καθώς στην ενημέρωση αυτή δεν υπήρχαν τα θύματα από το Πεδεμόντιο), αυξημένοι από τους 683 της Τετάρτης.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών άγγιξε τους 8.215, ενώ αυξήθηκαν και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, στα 4.492 από τα 3.492 χθεσινά. Συνολικά, τα κρούσματα στη γειτονική χώρα έχουν φτάσει στα 62.013.

Ένα θιετικό στοιχείο, είναι οι 999 άνθρωποι που θεραπεύτηκαν, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στους 10.361.

Συνολικά, οι άνθρποι που έχουν προσβληθεί με τον κορωνοϊό στην Ιταλία (ασθενείς, νεκροί και θεραπευμένοι), φτάνουν στους 80.539.

Στο μεταξύ, 3.612 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 24.753 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 33.648 έχει αποφασιστεί ο κατ' οίκον περιορισμός.

Μεγάλη αύξηση στη Λομβαρδία

Ο αριθμός των κρουσμάτων της επιδημίας στην Λομβαρδία αυξήθηκε κατά 2.543 σήμερα, ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης Ατίλιο Φοντάνα.

«Οι σημερινοί αριθμοί δεν είναι καλοί, δυστυχώς. Υπήρξε κατακόρυφη άνοδος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ατίλιο Φοντάνα εξηγώντας ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν αύξηση κατά 2.543 των κρουσμάτων σε 24 ώρες. Τα συνολικά περιστατικά ανέρχονται σε 34.889 και οι νεκροί σε 4.861

Στην Εμίλια Ρομάνα τα κρούσματα είναι 10.816 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.174. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 6.935, με 287 νεκρούς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός στην Ιταλία: Συνέχεια στην τραγωδία - 712 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο"

Kορωνοϊός: Δείτε πόσα «έβγαλαν» τα σούπερ μάρκετ μέσα σε λίγες ημέρες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI Hellas, την εβδομάδα από τις 9 έως τις 15 Μαρτίου, την τρίτη δηλαδή εβδομάδα με κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, κατά την οποία ανακοινώθηκε το κλείσιμο των σχολείων, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 αυξήθηκαν κατά 95,7%. Πρόκειται για πρωτοφανή αύξηση σε ετήσια βάση και οφείλεται στη μαζική προσέλευση καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ, ειδικά το διήμερο 13 και 14 Μαρτίου. Μέσα σε αυτή την εβδομάδα ο τζίρος των σούπερ μάρκετ με βάση τις 340 βασικές κατηγορίες προϊόντων αυξήθηκε από 98,08 εκατ. ευρώ πέρυσι σε 191,92 εκατ. ευρώ φέτος. Η αύξηση του τζίρου σε 41 κατηγορίες ειδών καθαρισμού – απολύμανσης του σπιτιού είναι 155%, ακολουθούν με αύξηση του τζίρου κατά 134% οι 45 κατηγορίες προϊόντων ατομικής υγιεινής και με 87% οι 168 κατηγορίες τροφίμων.

Τις τρεις πρώτες εβδομάδες από την εμφάνιση του ιού στη χώρα μας, δηλαδή το διάστημα από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαρτίου 2020, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ κατέγραψαν αύξηση 35,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, με τον τζίρο από 340 βασικές κατηγορίες προϊόντων να πλησιάζει το μισό δισεκατομμύριο, στα 464,76 εκατ. ευρώ, από 341,95 εκατ. ευρώ το 2019.

H εκτόξευση των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ λόγω κορωνοϊού είχε ως συνέπεια να αλλάξει συνολικά η εικόνα για τον τζίρο στον κλάδο. Ετσι, ενώ ο Ιανουάριος είχε κλείσει με μια σχετικά χαμηλή αύξηση του τζίρου, 3,4% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019, και τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου οι πωλήσεις σημείωναν ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης (2,8%, 1,6% και 0,8%), η συνέχεια ήταν πέραν οποιωνδήποτε προβλέψεων. Συνολικά οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ από τις αρχές του έτους έως τις 15 Μαρτίου 2020 καταγράφουν συνολική αύξηση 12,1%.

Την τρίτη εβδομάδα με κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα καταγράφηκε αύξηση των πωλήσεων πάνω από 100% σε 19 κατηγορίες προϊόντων, ενώ σε 60 κατηγορίες προϊόντων η αύξηση των πωλήσεων σε ετήσια βάση ήταν άνω του 51%. Τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν τα υγρομάντιλα (518,3%), το οινόπνευμα (457%) και τα αντιβακτηριακά μαντίλια (402,7%), ενώ σχεδόν διπλασιάστηκαν (αύξηση 98,6%) ακόμη και οι πωλήσεις του τόνου σε κονσέρβα.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Kορωνοϊός: Δείτε πόσα «έβγαλαν» τα σούπερ μάρκετ μέσα σε λίγες ημέρες"

Μεταναστευτικό – Κουρτς: Η Αυστρία δεν θα δεχθεί πρόσφυγες από Ελλάδα

Κατηγορηματικός ήταν ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς που ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί ανθρώπους από ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς. 

«Η θέση μου δεν άλλαξε, θα έλεγα ότι μάλιστα έγινε ακόμη αυστηρότερη» τόνισε ο Κουρτς, που επικαλέστηκε την κρίση του κορωνοϊού. 

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου ο αντικαγκελάριος και αρχικός των Πρασίνων, Βέρνερ Βόγκλερ παραδέχθηκε ότι μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό υπάρχει διαφορά απόψεων για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Ωστόσο, τόνισε ότι το ελληνικό κράτος έχει υποχρέωση να οργανώσει την φροντίδα των προσφύγων στην χώρα κατά τρόπο ώστε να μειωθεί κατά το δυνατό περισσότερο μία διάδοση του κορωνοϊού.

«Πρώτα-πρώτα, είναι μία υποχρέωση του ελληνικού κράτους να φροντίσει για μία εκτόνωση» ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι η Κομισιόν αποφάσισε την παροχή βοήθειας 350 εκατομμυρίων ευρώ. 

Διαφορά απόψεων εντός του κυβερνητικού συνασπισμού 

Σε σχέση με το θέμα της μεταφοράς 1.500 ασυνόδευτων ανηλίκων,διευκρίνισε πως στην αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις, αλλά, όπως συμπλήρωσε, τώρα το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως ένα τελείως άλλο.

Πρόσφατα, από διάφορες πλευρές στην Αυστρία, ακόμη και από τον ίδιο τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, είχαν απευθυνθεί εκκλήσεις προς τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και προς το σύνολο των μελών της κυβέρνησης του, να προχωρήσουν σε υποδοχή στη χώρα, ανθρώπων από προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα. Ωστόσο ο Σεμπάστιαν Κουρτς ήταν αρνητικός. 

«Η Αυστρία είναι από τις πιο επιβαρυμένες χώρες»

Ο καγκελάριος είχε υποστηρίξει ότι «η Αυστρία είναι μεταξύ των ισχυρότερα επιβαρυμένων χωρών της ΕΕ, δεν υπάρχει άλλη χώρα παγκοσμίως και πολύ περισσότερο στην Ευρώπη, η οποία να έχει δεχθεί περισσότερους κατά κεφαλή πρόσφυγες, όπως η Αυστρία».

Την ίδια ώρα, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αυστρία, καρδινάλιος Κρίστοφ Σένμπορν είχε προειδοποιήσει ότι τυχόν μετάδοση του κορωνοϊού στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά θα ήταν καταστροφή. Επίσης, χαρακτήρισε «επειγόντως αναγκαία» τη μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ελληνική ενδοχώρα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταναστευτικό – Κουρτς: Η Αυστρία δεν θα δεχθεί πρόσφυγες από Ελλάδα"

Κοροναϊός: 100 νεκροί σε μία ημέρα στη Νέα Υόρκη

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του νέου κοροναϊού στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, αυξήθηκε ραγδαία μέσα σε 24 ώρες, με 100 επιπλέον νεκρούς, ανεβάζοντας στους 385 το σύνολο αυτών από την έναρξη της πανδημίας, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο.

Μέχρι σήμερα το πρωί, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πολιτεία των σχεδόν 20 εκατομμυρίων κατοίκων είχε καταγράψει πάνω από 37.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19, τόνισε ο Κουόμο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ ξεπέρασαν χθες βράδυ τους 1.000

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: 100 νεκροί σε μία ημέρα στη Νέα Υόρκη"

Χαμός στο twitter: «Άδεια η Αθήνα» λέει ο Κυρίτσης - «Κρυβόμαστε από τον Καψώχα» του απαντάνε

«Σάλο» στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η χθεσινή διχαστική και υβριστική ανάρτηση του πρώην παρουσιαστή της ΕΡΤ Σωτήρη Καψώχα (έργάζεται πλέον στο γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή) με την οποία καταφέρθηκε εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης για την πολιτική που ακολουθεί για τονκορωνοϊό και υποσχέθηκε πως «όταν γυρίσει θα τους γ... όλους».

«Θύμα των αντιδράσεων» έπεσε σήμερα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης ο οποίος σε ανάρτησή του παρατήρησε ότι η Αθήνα στο κέντρο είναι ανατριχιαστικά έρημη και ήσυχη...

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τους χρήστες του διαδικτύου οι οποίοι του επεσήμαναν ότι κρύβονται από τον Καψώχα!

Δείτε την ανάρτησή του και τις χαρακτηριστικές αντιδράσεις

IMG_3283
Kaps1
Kaps2
Kaps3
Kaps4

Δείτε την ανάρτηση του Σωτήρη Καψώχα που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων 

Καταγραφη1111
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαμός στο twitter: «Άδεια η Αθήνα» λέει ο Κυρίτσης - «Κρυβόμαστε από τον Καψώχα» του απαντάνε"

“Μένουμε σπίτι” και στην Κύπρο – Ανακοινώθηκαν 14 νέα κρούσματα κορονοϊού

Δεκατέσσερα νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσαν σήμερα το απόγευμα οι αρχές στην Κύπρο.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκκης, ακαδημαϊκός, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέφερε ότι 4 κρούσματα αφορούν άτομα που ήρθαν από ευρωπαϊκές χώρες στην Κύπρο, τα 8 εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ένα είναι από το ΓΝ Πάφου και ένα είναι κρούσμα το ιστορικό του οποίου διερευνάται.

Το σύνολο των κρουσμάτων στην Κύπρο ανήλθε στα 146, με τον κ. Κωστρίκκη να αναφέρει πως αρκετά από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά στον ιό, έχουν αποθεραπευτεί.

“Οι οδηγίες παραμένον σαφείς, μείνετε στο σπίτι σας, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη να δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας για να είναι έτοιμο εάν χρειαστεί”, τόνισε.

Ο κ. Μάριος Λοΐζου, επιστημονικός διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι τις 3 το απόγευμα, ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους στο Μακάρειο Νοσοκομείο σε καλή γενική κατάσταση.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 13 άτομα σε θάλαμο και δύο στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύεται σε θάλαμο ένα άτομο. Έξι άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τέσσερα στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Σύμφωνα με τον Δρ Λοϊζου, η κατάσταση των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι αυτή τη στιγμή κρίσιμη, αλλά σταθερή.

Εξάλλου σε σχέση με τα θέματα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και την αναφορά σε νέο κρούσμα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο Δρ Λοϊζου είπε πως γίνεται κάθε προσπάθεια για διαχείριση όλων των περιστατικών που προσέρχονται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Πρόσθεσε πως με βάση την απόφαση του υπουργείου Υγείας Κύπρου, όλα τα μη εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά, θα πρέπει να διοχετεύονται στον ιδιωτικό τομέα.

“Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι λόγω του αυξημένου όγκου περιστατικών που δεχόντουσαν πάντα τα δημόσια νοσηλευτήρια και λόγω των μέτρων προφύλαξης που λαμβάνουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία είναι απαραίτητη. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στην κοινωνία και ειδικά των ορφανών κρουσμάτων, τόσο θα αυξάνεται και η πιθανότητα να εισαχθεί στο νοσοκομείο, για άλλο λόγο (π.χ. τροχαίο, έμφραγμα, κ.λπ.), ασθενής θετικός στον κορωνοϊό, χωρίς αυτό να μπορεί να ινχηλατηθεί από το ιστορικό”, ανέφερε.

Ο Δρ Λοϊζου κατέστησε σαφές πως δεν θα αφεθεί κανείς ασθενής να κινδυνεύσει “απλά και μόνο επειδή είναι ύποπτο ή επιβεβαιωμένο περιστατικό”.

“Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή να μην ζήσουμε περιστατικά κοινωνικού ρατσισμού. Αυτό είναι και ένα στοίχημα που έχει να κερδίσει η κυπριακή κοινωνία. Την ευθύνη αυτή θα τη αναλάβουν τα δημόσια νοσοκομεία”, κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "“Μένουμε σπίτι” και στην Κύπρο – Ανακοινώθηκαν 14 νέα κρούσματα κορονοϊού"

Συνεχίζεται η τραγωδία στην Ιταλία: Στους 8.165 οι νεκροί από τον κορωνοϊό

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 662 ασθενείς και καταγράφηκαν 6.153 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία από την Τετάρτη.

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, σημειώνεται αύξηση του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού στην Ιταλία, ενώ μειώνεται ελαφρά ο αριθμός των νεκρών.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 80.539. Οι νεκροί έφτασαν τους 8.165. Παράλληλα, 10.361 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ιταλία ήταν 74.386 και είχαν χάσει την ζωή τους, συνολικά, 7.503 άνθρωποι ενώ 9.362 είχαν ιαθεί.

Στους 4.861 οι θάνατοι από τον κορωνοϊό μόνο στη Λομβαρδία της Ιταλίας

3.612 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 24.753 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 33.648 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά κορωνοϊού είναι 34.889 και οι νεκροί 4.861. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 10.816 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.174. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 6.935, με 287 νεκρούς.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζεται η τραγωδία στην Ιταλία: Στους 8.165 οι νεκροί από τον κορωνοϊό"

Ξεπέρασαν τα €100 εκατ. οι αγορές ελληνικών ομολόγων από ΕΚΤ

Αγορές ομολόγων οι οποίες κυμάνθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στα 150 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε σήμερα στη δευτερογενή αγορά η Τράπεζα της Ελλάδος, υλοποιώντας το σχετικό πρόγραμμα της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Η παρέμβαση αυτή οδήγησε σε σημαντική αποκλιμάκωση όλων των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Το πρόγραμμα αγοράς PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) ύψους 750 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεκίνησε σήμερα σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Στην Ελλάδα το πρόγραμμα εκτελείται με τη διαμεσολάβηση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία παρενέβη εκτός του Ηλεκτρονικού Συστήματος (ΗΔΑΤ). Αποτέλεσμα ήταν οι αποδόσεις των περισσοτέρων ομολόγων να σημειώσουν μείωση η οποία αγγίζει το 1% σε σύγκριση με αυτές που είχαν διαμορφωθεί στην δευτερογενή αγορά προχθές.

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετους υποχώρησε στο 1,54% από 2,41% , η απόδοση του 5ετούς διατηρήθηκε στο 1,15% απο 1,81% και του 15ετούς υποχώρησε στο 1,61% από 2,37%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 24 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,97% από 2,40% έναντι -0,35% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,32% από 2,74%.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεπέρασαν τα €100 εκατ. οι αγορές ελληνικών ομολόγων από ΕΚΤ"

Κορωνοϊός: Νέες οδηγίες για πάσχοντες με άσθμα και ΧΑΠ

Επικαιροποιημένες οδηγίες για ασθενείς με άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σχετικά με τον νέοκορωνοϊό, προχώρησε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ). 

Η εταιρεία επισημαίνει ότι η πανδημία δημιουργεί ανησυχία στους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ, παθήσεις με σημαντική νοσηρότητα στον ελλαδικό χώρο και οι πάσχοντες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. 

Η ΕΠΕ συνιστά ότι αν πάσχετε από ΧΑΠ ή άσθμα θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον ειδικό πνευμονολόγο- φυματιολόγο, για να λάβετε τις απαραίτητες ιατρικές οδηγίες. 

«Ο κορωνοϊός δύναται να απορρυθμίσει την αναπνευστική νόσο σας, όταν εκείνη είναι επηρεασμένη, δεν ελέγχεται σωστά και δεν διατηρείτε ένα καλό επίπεδο αναπνευστικής υγείας». 

Για τους ασθενείς με άσθμα

Για τους ασθενείς με άσθμα συμβουλεύει να κρατήσουν τη νόσο τους ελεγχόμενη, να λαμβάνουν την φαρμακευτική τους αγωγή και να βρίσκονται σε επαφή με τον Πνευμονολόγο τους. 

«Η εισπνεόμενη κορτιζόνη που είναι η βασική θεραπεία της νόσου δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ανοσοκαταστολή, άρα οι ασθενείς τη συνεχίζουν κανονικά. Για τους ασθενείς με σοβαρό άσθμα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η χρήση των βιολογικών παραγόντων δεν είναι ασφαλής». Σε περίπτωση συμπτωμάτων λοίμωξης επικοινωνήστε με το γιατρό σας και αξιολογηθείτε πριν πάτε στο νοσοκομείο. 

Η ΕΠΕ αναφέρει ότι «δεν πρέπει να επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας χωρίς ιδιαίτερο λόγο». 

Ο ασθενής που έχει αλλεργικό προφίλ και πάσχει από βρογχικό άσθμα είναι εξοικειωμένος με τα συμπτώματα του τα οποία εμφανίζονται ετησίως και σχετίζονται με την εποχική κατανομή. 

Συμπτωματολογία όπως φτέρνισμα, αύξηση του βήχα, συρίττουσα αναπνοή, επίταση της δύσπνοιας, αύξηση της συχνότητας αναπνοών, βήχας μετά την άσκηση, κνησμός στην περιοχή των οφθαλμών και μύτης, καταρροή και ρινική συμφόρηση, αίσθημα κνησμού στον ρινοφάρυγγα όταν το βρογχικό άσθμα συνυπάρχει με αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια των εποχικών αλλεργιογόνων. 

Αντίθετα, η εμφάνιση συμπτωμάτων λοιμώξεως αναπνευστικού με πυρετό, ο οποίος μπορεί να ποικίλει και πιθανόν να παραμένει για αρκετές ημέρες, η αλλαγή της χροιάς των πτυέλων με τον βήχα, οι διαρροϊκές κενώσεις, η τάση για έμετο- ναυτία, οι αρθραλγίες καθώς και το αίσθημα αδυναμίας και κόπωσης αποτελούν ενδείξεις λοίμωξης και πρέπει να αξιολογούνται από το γιατρό σας. 

Σημειώνει ότι το ήπιο άσθμα (που αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό του Ελληνικού πληθυσμού) που λαμβάνει τη φαρμακευτική του αγωγή και είναι ελεγχόμενο δεν ανήκει στις σοβαρές πνευμονοπάθειες. Η επικοινωνία με τον πνευμονολόγο-φυματιολόγο είναι σημαντική για να λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες και εφόσον χρειαστεί να τροποποιήσουν την αγωγή που λαμβάνουν. 

Για τους ασθενείς με ΧΑΠ

Για τους ασθενείς με ΧΑΠ συμβουλεύει τους ασθενείς να λαμβάνουν την φαρμακευτική τους αγωγή και να βρίσκονται σε επαφή με τον Πνευμονολόγο τους. Αυτοί που λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία κατ' οίκον να τηρούν αυστηρά το χρονοδιάγραμμα. 

Δεν υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη ότι τόσο η εισπνεόμενη όσο και η από το στόμα κορτιζόνη (αφορά παροξύνσεις για χρονικό διάστημα 5 ημερών σε προκαθορισμένη δόση) θα πρέπει να αποφεύγεται στους ασθενείς με ΧΑΠ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, τονίζει η ΕΠΕ. 

Υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που συνεχίζουν να καπνίζουν να διακόψουν άμεσα το κάπνισμα. Σε περίπτωση συμπτωμάτων λοίμωξης επικοινωνήστε με το γιατρό σας και αξιολογηθείτε πριν πάτε στο νοσοκομείο. 

Υπενθυμίζει ότι τα κριτήρια παρόξυνσης ασθενών με ΧΑΠ είναι η αύξηση της απόχρεμψης, η αλλαγή του χρώματος των πυέλων και η επιδείνωση της δύσπνοιας. Η βαρύτητα της ΧΑΠ όπως έχει καθορισθεί από τον θεράποντα γιατρό αποτελεί οδηγό σημείο για την αξιολόγηση και διαχείριση της νόσου.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Νέες οδηγίες για πάσχοντες με άσθμα και ΧΑΠ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news