facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

ΚΕΔΕ: Αναρτήθηκε νέα βεβαίωση μετακίνησης για τη σίτιση αδέσποτων ζώων

Αναρτήθηκε απόψε στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) το έντυπο της βεβαίωση μετακίνησης για τη σίτιση αδέσποτων ζώων. Στη βεβαίωση θα πρέπει να συμπληρωθεί το σημείο που βρίσκονται τα αδέσποτα, οι ημέρες και οι ώρες της σίτισης, ενώ η διάρκεια της μετακίνησης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις τρεις ώρες.

Δείτε το εδώ

Όπως είχε πει νωρίτερα σήμερα το απόγευμα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, όσοι φροντίζουν αδέσποτα ζώα εκτός του δήμου μόνιμης κατοικίας τους θα πρέπει να απευθυνθούν σε φιλοζωικές οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα μονίμους κατοίκους του δήμου που βρίσκονται τα ζώα για να αναλάβουν εκείνοι τη σίτιση τους μέχρι την άρση περιορισμού της κυκλοφορίας.

Για όσους φροντίζουν αδέσποτα στην περιοχή τους η ΓΓΠΠ είχε έρθει σε επικοινωνία με την ΚΕΔΕ, ώστε να υπάρχει μέσω της ιστοσελίδας της ΚΕΔΕ η δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης μετακίνησης κατά το πρότυπο της βεβαίωσης εργοδότη τύπου Α για όσους έχουν αναλάβει τη σίτιση αδέσποτων ζώων. Υπεύθυνο γραφείο για την πιστοποίηση της θα είναι το αρμόδιο για την διαχείριση των σχετικών θεμάτων του κάθε δήμου. Για την έκδοση της βεβαίωσης απαιτείται αναφορά του σημείου που βρίσκονται τα ζώα, οι ημέρες και η ώρα ταΐσματος, η διάρκεια του οποίου δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3 ώρες. Όπως διευκρίνισε επίσης ο κ. Χαρδαλιάς η βεβαίωση Β1 περί επισκέψεως σε γιατρό ισχύει και για την επίσκεψη σε κτηνίατρο

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΔΕ: Αναρτήθηκε νέα βεβαίωση μετακίνησης για τη σίτιση αδέσποτων ζώων"

Κορωνοϊός - Μηταράκης: Πιο αυστηροί οι κανόνες περιορισμού κυκλοφορίας στις δομές

Αυστηρότεροι κανόνες περιορισμού κυκλοφορίας από αυτούς που ισχύουν για τις τοπικές κοινωνίες εφαρμόζονται στις δομές φιλοξενίας, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε αποψινή συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1. Ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι «έχουμε πάρει έκτακτα μέτρα υγειονομικής προστασίας και καθαριότητας στις δομές και έχουμε ενισχύσει και την ενημέρωση των διαμενόντων στις γλώσσες που κατανοούν, ώστε να καταλάβουν τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν για τον κορωνοϊό».

Στην προσπάθεια προστασίας της χώρας, συνέχισε ο υπουργός, «σημαντικότατο ρόλο παίζει η πράξη νομοθετικού περιεχόμενου, η οποία ουσιαστικά έχει σφραγίσει τα σύνορα της χώρας μας και έχουμε πλέον αισθητά μειωμένες ροές και στα νησιά και στον Έβρο». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι νεοεισερχόμενοι «μένουν ξεχωριστά στα σημεία που εισήλθαν σε καραντίνα και μετά που παρέρχεται το επαρκές χρονικό διάστημα, μεταφέρονται και επανεξετάζονται σε αυτές τις ειδικές κλειστές δομές που έχουν δημιουργηθεί για τις αφίξεις μετά την 1η Μαρτίου».

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τις κλειστές δομές στα νησιά, ο κ. Μηταράκης εξήγησε ότι «καταφέραμε τις κλειστές δομές στη Μαλακάσα και στις Σέρρες σε 15 ημέρες, από το μηδέν να τις κάνουμε λειτουργικές. Θα προσπαθήσουμε σε αντίστοιχους χρόνους στη Λέρο, στην Κω και στη Σάμο, όπου υπάρχει θετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να προχωρήσουμε σε ανάλογες ενέργειες». Συμπλήρωσε ότι «είμαστε ακόμα σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την περιφερειακή διοίκηση και τους δήμους και στη Λέσβο και στη Χίο. Ακόμα δεν έχουμε καταλήξει σε ένα σχέδιο το οποίο τυγχάνει γενικής αποδοχής» και παραδέχτηκε ότι το θέμα των κλειστών δομών στα δύο αυτά νησιά «είναι στον αέρα».

Το υπουργείο, διευκρίνισε πάντως, κάνει προσπάθεια ώστε στις υπάρχουσες δομές της Μόριας και της ΒΙΑΛ να ληφθούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για τη θωράκισή τους. «Έχουμε μεταφέρει οικίσκους, έχουμε δημιουργήσει περίμετρο. Θα εγκατασταθούν γιατροί, οι οποίοι θα έρθουν από την Περιφέρεια και θα προσλάβουμε και εμείς όπου χρειάζεται έκτακτο προσωπικό ώστε ό,τι συμπτώματα υπάρχουν να εξετάζονται στη δομή, όπως στη δομή πρέπει να εξετάζονται και οι λίγοι εργαζόμενοι που ακόμα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις δομές ώστε να μην μεταφερθεί μέσα και έξω από τις δομές ο κορονοϊός».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Μηταράκης: Πιο αυστηροί οι κανόνες περιορισμού κυκλοφορίας στις δομές"

Τσιόδρας: Τι (δεν) απαντά για το θάνατο της 41χρονης στην Καστοριά

Στο γεγονός ότι η 41χρονη από την Καστοριά δεν πήγε στο νοσοκομείο απέδωσε, στην ουσία, τον θάνατό της, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.. ¨«Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, έχω πληροφορηθεί ότι υπήρχε και υποκείμενο νόσημα. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις υποκειμένων νοσημάτων και όταν δεν υπάρχει επικοινωνία με προσωπικό θεράποντα ιατρό, πρέπει να κατευθύνονται στα κατά τόπους νοσοκομεία αναφοράς, ώστε να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση και να χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε ότι «το άσθμα που είναι χρόνιο αναπνευστικό νόσημα είναι παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο και την γρίπη η οποία κυκλοφορεί αυτή την εποχή».

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης είχε υποστηρίξει ότι παρότι είχε χρόνιο άσθμα η 41χρονη έλαβε οδηγία από τον ΕΟΔΥ να παραμείνει στο σπίτι της.

Στο θέμα αναφέρθηκε και στη σημερινή του δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας ότι «ο ΕΟΔΥ καλεί όσους έχουν συμπτώματα κορωνοϊού να μένουν σπίτι τους χωρίς κατ’ οίκον παρακολούθηση, με τους δύο χθεσινούς τραγικούς θανάτους να αποτελούν μία μακάβρια προειδοποίηση».

Και το ερώτημα, πλέον, γίνεται πιο επιτακτικό: Για ποιο λόγο ο ΕΟΔΥ, τον οποίο εκπροσωπεί ο καθηγητής Τσιόδρας έδωσε οδηγία στην 41χρονη που, όπως τονίζει ο εκπρόσωπός του «είναι παράγοντας κινδύνου», δεν της έδωσε οδηγίες από την ημέρα που επικοινώνησε, δηλαδή, τρεις ημέρες από τότε που έχασε τη ζωή της, να πάει στο νοσοκομείο Καστοριάς;

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιόδρας: Τι (δεν) απαντά για το θάνατο της 41χρονης στην Καστοριά"

Σοκ στην Γερμανία – Οδηγίες για… επιλογή στο ποιος θα μπει σε ΜΕΘ

Οδηγίες «διαλογής» ασθενών («Triage») δίνουν στους νοσοκομειακούς γιατρούς της Γερμανίας οι επιστημονικοί σύλλογοι του κλάδου, για την περίπτωση κατά την οποία οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν επαρκούν προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες στην μάχη κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με αποκάλυψη της Frankfurter Allgemeine Zeitung, επτά Ιατρικές Εταιρίες, μεταξύ των οποίων αυτές των Αναισθησιολόγων και των Εντατικολόγων, έχουν συντάξει έγγραφο με οδηγίες σχετικά με την σειρά υποδοχής των ασθενών στα νοσοκομεία, σε περίπτωση υπερφόρτωσής τους.

«Εάν δεν είναι πλέον εφικτό να εισαχθούν στις ΜΕΘ όλοι οι ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, η κατανομή των περιορισμένων διαθέσιμων μέσων θα πρέπει να αποφασιστεί με βάση την διαλογή της ιατρικής καταστροφών», αναφέρεται στο έγγραφο και τονίζεται ότι είναι «αναπόφευκτο» να γίνει επιλογή σχετικά με το ποια άτομα θα γίνουν δεκτά στις ΜΕΘ και ποια όχι.

Όπως επισημαίνει η FAZ, οι ειδικοί εισηγούνται ότι η Εντατική Θεραπεία δεν συνιστάται εφόσον ο ασθενής βρίσκεται σε μη αναστρέψιμη κατάσταση ή η θεραπεία είναι μάταιη, επειδή δεν αναμένεται ανάρρωση ή σταθεροποίηση του ασθενούς. Η απόφαση, τονίζεται, θα πρέπει, εάν είναι δυνατόν, να λαμβάνεται από δύο εντατικολόγους, έναν νοσηλευτή καθώς και άλλους γιατρούς.

Η ιεράρχηση θα πρέπει να γίνεται πάντα μεταξύ όλων των ασθενών, ανεξαρτήτως του πού βρίσκονται, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ακόμη και κάποιος που βρίσκεται ήδη σε ΜΕΘ, είναι πιθανό να χάσει την θέση του. Οι Ιατρικές Εταιρίες τονίζουν πάντως εμφατικά ότι δεν επιτρέπεται να γίνεται καμία ιεράρχηση με βάση την ηλικία ή «κοινωνικά κριτήρια».

Γερμανία: «Οι νέοι και οι υγιείς θα βγουν πρώτοι στον δρόμο»

Για τους νέους και τους υγιείς θα χαλαρώσουν πρώτα οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και τις επαφές, δήλωσε ο υπουργός καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν, αναφερόμενος στην επόμενη φάση της μάχης με τον κορονοϊό.

«Η επόμενη φάση σημαίνει ασφαλώς ότι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα επιτραπεί να βγουν και πάλι στον δρόμο», δήλωσε ο κ. Μπράουν, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι όλα εξαρτώνται από το πόσο σύντομα θα εξομαλυνθεί η επιδημιολογική καμπύλη. «Θα φανεί τις επόμενες δύο εβδομάδες. Και μετά θα μπορούμε να απαντήσουμε και στην ερώτηση σχετικά με την χαλάρωση των περιορισμών», τόνισε.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σοκ στην Γερμανία – Οδηγίες για… επιλογή στο ποιος θα μπει σε ΜΕΘ"

Βρούτσης για απολύσεις στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος -Ήταν μια δυσάρεστη εξέλιξη

«Απαγορεύεται η απόλυση από όσες επιχειρήσεις μπήκαν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν είναι μερικής ή πλήρους απασχόλησης» ξεκαθάρισε ο Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στην εκπομπή «Δέκα» της ΕΡΤ.

Απαντώντας ειδικά σε ερώτηση για εργαζόμενους σε εταιρεία holding του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος με σχέση εργασίας ορισμένοι χρόνου, που απολύθηκαν με mail, ο υπουργός Εργασίας απάντησε πως δεν εντάσσονται στα μέτρα που πάρθηκαν με την ΠΝΠ οπότε έχουν την «ελευθερία» να απολύουν.

«Δεν ήταν μάλλον μέσα στο περιβάλλον των επιχειρήσεων που αναστείλαμε την λειτουργία τους οπότε αυτές μπορούν ακόμα να κινηθούν με μια ελευθερία. Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη» είπε ο κ. Βρούτσης και υποσχέθηκε ότι θα δει η κυβέρνηση και τις περιπτώσεις αυτές και θα στηρίξει τον κόσμο της εργασίας.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρούτσης για απολύσεις στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος -Ήταν μια δυσάρεστη εξέλιξη"

Επιτέλους ένα καλό νέο – Επέστρεψε νικητής ο Παναγιώτης Ραφαήλ στην Ελλάδα

Στην εποχή του κορονοϊού επιτέλους έχουμε επιτέλους και ένα νέο που μπορεί να μας κάνει να χαμογελάμε καθώς ο Παναγιώτης Ραφαήλ επέστρεψε νικητής στην Ελλάδα.

Ο Παναγιώτης Ραφαήλ και ο αγώνας του για τη ζωή είχε συγκλονίσει όλη τη χώρα, ο οποίος μετά απο υπεράνθρωπες προσπάθειες πήγε για τέσσερις μήνες νοσηλεία στη Βοστώνη.

Οι γονείς του ανάρτησαν βίντεο, στο οποίο ευχαριστούν όλο τον κόσμο που βοήθησε για να καλυφθεί το χρηματικό ποσό για να μεταβεί ο Παναγιώτης Ραφαήλ στη Βοστώνη και παράλληλα καλούν τον κόσμο να παραμείνει σπίτι για να προστατευθεί από τον κορονοϊό και να προστατεύσουν και τις ευπαθείς ομάδες.



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτέλους ένα καλό νέο – Επέστρεψε νικητής ο Παναγιώτης Ραφαήλ στην Ελλάδα"

Η επιθετική ανάρτηση του Σωτήρη Καψώχα και ο λόγος που την κατέβασε

Ο δημοσιογράφος Σωτήρης Καψώχας ο οποίος παλαιότερα επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ έκανε εκπομπή μαζί με την Κατερίνα Ακριβοπούλου στην ΕΡΤ έκανε μια ανάρτηση στο Facebook σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης με αφορμή τον κορονοϊό με φανερό αντιπολιτευτικό λόγο.

Αυτό όμως που προκάλεσε εντύπωση είναι η κατάληξη της ανάρτησης του γνωστού δημοσιογράφου ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ωσάν άλλος Γιώργος Καραϊσκάκης χρησιμοποιεί την γνωστή απειλή του  τεράστιου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Δείτε την ανάρτηση
«Εμείς μένουμε σπίτι και η κυβέρνηση κάνει πάρτι. Μειώνει μισθούς και αποδοχές, ελαστικοποιει την αγορά εργασίας, εξυπηρετεί τους ημέτερους(διπλασιασμός ΜΕΘ ιδιωτών, δώρα 30 εκ.ευρω για τεστ και παραχώρηση κλειστών κέντρων προσφύγων σε συγγενείς και κολλητούς ) και προβαρει το νέο αυταρχικό κράτος. Αφού δεν κατάφερε να ιδιωτικοποιήσει την υγεία και τις δημόσιες υπηρεσίες, τώρα ιδιωτικοποιεί προς όφελος της την ατομική ευθύνη , προσδοκώντας ότι η οποία στραβή με τον κορονοιο θα μετατραπεί μέσω των ΜΜΕ σε ένα νέο "εσείς φταίτε". Επειδή οι καιροί δεν προσφέρονται για μετωπική αντιπαράθεση και κυρίως γιατί έχω κουραστεί να αντιπαλευω την ηλιθιότητα, η οποία έχει πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα, ένα μόνο έχω να επισημάνω, παραφραζοντας λίγο τον Καραϊσκάκη. Ας τελειώσει πρώτα αυτός ο εφιάλτης και "όταν γυρίσω θα τους γ@μήσω».
Στην συνέχεια και προφανώς από τα πολλά σχόλια που δέχτηκε ο κ. Καψώχας κατέβασε την ανάρτηση και ανέβασε μια άλλη στην οποία γράφει:

«Επειδή έγινε πολύς θόρυβος με μια ανάρτηση που χρησιμοποίησα παραφραστικα τον Καραϊσκάκη, καλό θα είναι να μην θεωρούν το συγκεκριμένο δάνειο ως κάποιου είδους απειλή. Επειδή τα διάφορα τρολ απομόνωσαν τη συγκεκριμενη φράση και προσπάθησαν να σπεκουλαρουν, παραβλέποντας την ουσία της ανάρτησης που δεν είναι τίποτε άλλο από τις ευθύνες της διαχείρισης της πανδημίας, να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται για απειλή, δεν έχω τη δύναμη άλλωστε να το κάνω, αλλά για μια υπόσχεση ότι με το όπλο της δημοσιογραφικής μου πένας, θα αποκαλύπτω όλα τα περίεργα, μόλις τελειώσει με το καλό η πανδημία. Και για να σταματήσει η σπεκουλα αποσύρω και τη δημοσίευση».
newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Η επιθετική ανάρτηση του Σωτήρη Καψώχα και ο λόγος που την κατέβασε"

Κορωνοϊός - Πάτρα: Ιερέας τέλεσε κανονικά τελετή με 30 ανθρώπους

Παράκαμψη των μέτρων κατά του κορωνοϊού, που έχει λάβει η κυβέρνηση, παρατηρείται από εκπροσώπους της εκκλησίας. Ενδεικτικό παράδειγμα η τελετή ανήμερα της 25ης Μαρτίου στον ναό της Πάτρας.

Σύμφωνα με τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Patras tv, 30 περίπου άνθρωποι αγνόησαν τις οδηγίες της κυβέρνησης και συγκεντρώθηκαν στο ναό.

Το εξοργιστικό της υπόθεσης πως ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Φλαμής που κατέγραψε τον ασυνείδητο ιερέα και τους απείθαρχους πολίτες, σχεδόν προπηλακίστηκε προκειμένου να μην πάρει πλάνα από την λειτουργία.

«Δεν φοβάσαι τον Θεό;» ακούγεται στο ηχητικό ντοκουμέντο, με κάποιον άλλο από τους παρευρισκόμενους να λέει: «Δεν έχει οικογένεια;».

Ανάμεσα στους πιστούς που αντέδρασαν και μια γυναίκα που ακούγεται να λέει: «Να πα να πνιγεί κι η κυβέρνηση μπροστά στην Παναγία».

Όταν ο δημοσιογράφος μπήκε με την κάμερα στον ναό εμποδίστηκε από πιστούς. Η λειτουργία διακόπηκε και όλοι εναντιώθηκαν στον... δημοσιογράφο ο οποίος κατέγραφε την σκηνή.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Πάτρα: Ιερέας τέλεσε κανονικά τελετή με 30 ανθρώπους"

Κορονοϊός: Δεύτερη στον κόσμο η Ισπανία με 3.434 νεκρούς από τον ιό

Δεύτερη στον κόσμο, μετά την Ιταλία, είναι πλέον η Ισπανία με βάση τον αριθμό των νεκρών από τον κορονοϊό, καταγράφοντας 738 θανάτους μέσα σε μία ημέρα και αφήνοντας στην τρίτη θέση την Κίνα.

Με 3.434 θανάτους, η Ισπανία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως, μετά την Ιταλία, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό 7.503 άνθρωποι.

Η κατάσταση στη χώρα είναι δραματική, με τα νοσοκομεία να μην χωρούν άλλους ασθενείς, ενώ στη Μαδρίτη έχει στηθεί πλέον και ένα υπαίθριο νεκροτομείο.

Την ίδια ώρα, όπως ανακοινώθηκε, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Κάρμεν Κάλβο βρέθηκε θετική στον κορονοϊό. Πρόκειται για το τρίτο μέλος του υπουργικού συμβουλίου που προσβάλλεται από τον ιό

Στους δρόμους της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, καθώς και στις πόλεις και στα χωριά σε όλη την Ισπανία, η εικόνα που επικρατεί είναι εικόνα έρημης πόλης, ενώ πυροσβεστικά οχήματα και τρακτέρ απολυμαίνουν τους δρόμους.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ Έλληνας γιατρός ο οποίος εργάζεται στην Ισπανία, η κατάσταση αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η ενημέρωση που έχουν είναι ότι από την Πέμπτη αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση.

Την ίδια ώρα, η έλλειψη μέσων είναι τόσο μεγάλη που οι νοσοκόμες αναγκάζονται να φορέσουν ακόμη και σακούλες σκουπιδιών για να προστατευτούν.

Βοήθεια από το ΝΑΤΟ ζητεί ο ισπανικός στρατός

Ο ισπανικός στρατός ζήτησε από τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ κιτ διαγνωστικών εξετάσεων για τον νέο κορονοϊό, αναπνευστήρες και προστατευτικό εξοπλισμό, στο πλαίσιο της παροχής διεθνούς βοήθειας της Συμμαχίας, είπε σήμερα ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Μιγκέλ Βιλαρόγια.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό, η Ισπανία κατέθεσε το αίτημα αυτό στο ΝΑΤΟ, το οποίο μπορεί να το διαβιβάσει στις ένοπλες δυνάμεις των κρατών μελών του.

Η βοήθεια θα μπορεί να διανεμηθεί σε πολίτες, είπε σε δημοσιογράφους ο ίδιος.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Δεύτερη στον κόσμο η Ισπανία με 3.434 νεκρούς από τον ιό"

Κορωνοϊός - Ιδιωτικές Κλινικές: Ψευδή δημοσιεύματα για αποζημιώσεις - Το Δημόσιο έχει έμμεσα δεσμεύσει κλίνες μας

Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με την αποζημίωση που προβλέπει ΠΝΠ για τις ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν, έδωσε με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει τα σχετικά δημοσιεύματα ανακριβή και αναληθή, ενώ τονίζεται ότι «οι Ιδιωτικές Κλινικές ήταν, είναι και θα παραμείνουν σε ανοικτή επικοινωνία και στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ και τους Αρμόδιους φορείς, προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα ενάντια στην απειλή του νέου κορωνοϊού».

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Με αφορμή πρόσφατα ανακριβή και αναληθή δημοσιεύματα και αναφορές στα social media εναντίον των Ιδιωτικών Κλινικών, τη στιγμή που δίνεται από όλους η πιο κρίσιμη μάχη για την υγεία και την ασφάλεια ενός ολόκληρου έθνους, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών ενημερώνει ότι:

Οι Ιδιωτικές Κλινικές ήταν, είναι και θα παραμείνουν σε ανοικτή επικοινωνία και στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ και τους Αρμόδιους φορείς, προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα ενάντια στην απειλή του νέου κορωνοϊού, έχοντας ανταποκριθεί άμεσα σε οτιδήποτε μας έχει μέχρι σήμερα ζητηθεί. Αποτελεί χρέος μας.

Οι Ιδιωτικές Κλινικές, μαζί με το σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών επιχειρήσεων έχουν υποστεί τεράστια ζημιά: Η  υποχρεωτική αναστολή όλων των τακτικών  ιατρικών εξετάσεων και χειρουργικών επεμβάσεων αποτελεί βαρύ πλήγμα για την λειτουργία μας. Ωστόσο, διατηρούμε όλα μας τα τμήματα στελεχωμένα και σε πλήρη ετοιμότητα.

Στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, ακριβώς γιατί αναγνωρίζουμε τον πραγματικό κίνδυνο που πηγάζει από την πανδημία και το θεωρούμε αυτονόητο καθήκον μας προς την κοινωνία. Στο πλαίσιο των έκτακτων αυτών συνθηκών, το Ελληνικό Δημόσιο έχει έμμεσα δεσμεύσει ένα μεγάλο μέρος των κλινών μας. Μικρό κομμάτι αυτών, αλλά εξαιρετικά πολύτιμο για την ζωή των συμπολιτών μας, είναι οι πλήρως εξοπλισμένες κλίνες των ΜΕΘ μας. Οι κλίνες αυτές, υποστηριζόμενες από το πλέον έμπειρο Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ήδη αποφορτίζουν το δημόσιο σύστημα και παράγουν κενές κλίνες στα νοσοκομεία αναφοράς. Αυτό ονομάζεται έγκαιρος προγραμματισμός και πρόληψη σε μια έκτακτη και απρόβλεπτη κατάσταση.

Σε όλους όσους ενεργούν με μοναδικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων, απαντάμε με υπευθυνότητα, ενότητα και ομοψυχία. Γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό και διοίκηση, παραμένουμε όλοι στις επάλξεις, λειτουργούμε σε πλήρη ετοιμότητα και με ασφάλεια στο πλευρό της Πολιτείας, συμβάλλοντας με όποιο τρόπο μας ζητηθεί επιπλέον στη μάχη που έχουμε μπροστά μας».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Ιδιωτικές Κλινικές: Ψευδή δημοσιεύματα για αποζημιώσεις - Το Δημόσιο έχει έμμεσα δεσμεύσει κλίνες μας"

Περιφέρεια Αττικής: Ενισχύει με μάσκες & γάντια τους ιδιώτες γιατρούς

H Περιφέρεια Αττικής με ανακοίνωση της ενημερώνει ότι, σε συνεργασία με τον ΙΣΑ, απέστειλε 75.000 μάσκες και 75.000 γάντια σε 1500 ιατρεία της Αθήνας, προκειμένου να μείνουν ανοιχτές οι ιδιωτικές δομές της ΠΦΥ.

Ο κ. Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ δήλωσε σχετικά: «Τα ιατρεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά, για να διασφαλιστεί η παρακολούθηση των κρουσμάτων με ήπια συμπτωματολογία καθώς και των χρονίως πασχόντων. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε κυβέρνηση και φορείς προς αυτή την κατεύθυνση».

Αναλυτικά:

«Η Περιφέρεια Αττικής εξασφάλισε και διέθεσε στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών σημαντική ποσότητα υλικού προστασίας για τα μέλη του, προκειμένου να διατηρήσουν ανοιχτά τα ιατρεία τους, στηρίζοντας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τις επόμενες ημέρες θα προμηθευτεί και άλλες ποσότητες για να τις διαθέσει ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.

Περιφέρεια Αττικής και ΙΣΑ έχουν ήδη συνδράμει αποστέλλοντας 75.000 μάσκες και 75.000 γάντια, σε 1500 ιατρεία της Αθήνας και βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συνεννόηση με στόχο να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες προστατευτικού υλικού για να καλυφθούν οι ανάγκες των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Επίσης το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν χιλιάδες αντισηπτικά ατομικής χρήσης.

Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι από μέρους της, η πολιτεία πρέπει να αξιοποιήσει το ιατρικό δυναμικό, για να συγκροτήσει ένα δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα καλύψει τις ανάγκες των ασθενών καθώς και να διασφαλίσει ότι το υγειονομικό προσωπικό, σε όλες τις Δομές υγείας είναι ασφαλές για να δώσει τη μάχη.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:
«Καλούμε τους γιατρούς της Αθήνας να κρατήσουν όρθια την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να στηρίξουν τον ασθενή που έχει την ανάγκη μας περισσότερο από ποτέ. Είναι θέμα ύψιστης σημασίας, η στενή παρακολούθηση των κρουσμάτων με ήπια συμπτωματολογία προκειμένου να διαγνωστούν εγκαίρως οι επιπλοκές. Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνεχιστεί η παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων για να μη καταλήξουν ως επιπλοκές στα δημόσια νοσοκομεία. Τα ιατρεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα χαθούν ζωές. Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΙΣΑ κάνουμε τιτάνια προσπάθεια, για να εξασφαλίσουμε το απαραίτητο προστατευτικό υλικό και μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει πολλά. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, κυβέρνηση και φορείς προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε με όλες τις δυνάμεις δίπλα στα μέλη του ΙΣΑ, που αγωνίζονται με αυταπάρνηση».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Περιφέρεια Αττικής: Ενισχύει με μάσκες & γάντια τους ιδιώτες γιατρούς"

Κορωνοϊός: Επαναπατρίζονται με έκτακτη πτήση οι εγκλωβισμένοι Έλληνες στην Τουρκία

Με έκτακτη πτήση της Aegean θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη ο επαναπατρισμός των Ελλήνων πολιτών και πολιτών τρίτων χωρών με ελληνική άδεια διαμονής, που έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.

Η σχετική ανακοίνωση από το Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης αναφέρει:

«Σε συνέχεια της από 23.03.2020 ανακοίνωσης των Ελληνικών Αρχών στην Τουρκία περί εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επαναπατρισμό, λόγω των πρόσφατων μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης για την πρόληψη διάδοσης του ιού COVID-19, κα της ΚΥΑ υπ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.20042/22.3.2020, περί επιβολής μέτρου προσωρινού περιορισμού συνδέσεων χώρας μας με Τουρκία, ενημερώνουμε ότι αύριο 26.03.2020 και ώρα 17:20 (τοπική)πρόκειται πραγματοποιηθεί έκτακτη πτήση της Aegean για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών και πολιτών τρίτων χωρών με ελληνική άδεια διαμονής, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μέχρι σήμερα στις Ελληνικές Αρχές στην Τουρκία.

Υπό το φως των ανωτέρω, παρακαλούνται οι ως άνω όπως βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Κων/πολης στις 15:00 (τοπική) το αργότερο. Σημειώνεται ότι η αεροπορική εταιρεία θα επικοινωνήσει μαζί τους στα δηλωθέντα στοιχεία για τις επιμέρους διαδικαστικές ενέργειες περί πληρωμής και συναφή ζητήματα. Σε περίπτωση εκδήλωσης επιθυμίας ύστατης στιγμής, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με την Αρχή μας είτε τηλεφωνικώς στο 02123938290-1-2-4 είτε με ηλεκτρονικό μήνυμα στο grgencon.kon@mfa.gr έως αύριο 26.06 και ώρα 12:00 (τοπική), αποστέλλοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας, ηλεκτρονική δ/νση, αριθμό διαβατηρίου/ταυτότητας ανάλογα με ποιο θα ταξιδέψουν). Οίκοθεν νοείται ότι για όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον την τελευταία στιγμή ισχύουν όλα τα ανωτέρω.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης για επικοινωνία σε ώρες εκτός λειτουργίας της Προξενικής Αρχής είναι 00905436819982».

Χιλιάδες αποκλεισμένοι στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης
Εν τω μεταξύ, περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν αποκλειστεί εδώ και μία εβδομάδα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, εξαιτίας της αναστολής των πτήσεων που αποφασίστηκε στο πλαίσιο των μέτρων για την καταστολή της επιδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα, έγινε σήμερα γνωστό από τη διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου.

Το 50% και πλέον των ταξιδιωτών που έχει αποκλειστεί στο αεροδρόμιο, είναιΑλγερινοί υπήκοοι, ενώ άλλοι προέρχονται από το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν, επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας IGA.

Η Τουρκία ανέστειλε τις πτήσεισε προς περίπου 70 χώρες σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τη διασπορά της νόσου, που έχει προσβάλει πάνω από 375.000 ανθρώπους παγκοσμίως και έχει σκοτώσει περισσότερους από 16.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η διαχειρίστρια εταιρεία, μαζί με την Turkish Airlines και την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο, παρέχουν γεύματα και είδη πρώτης ανάγκης στους ανθρώπους που έχουν αποκλειστεί αεροδρόμιο, διαβεβαιώνει η IGA.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Επαναπατρίζονται με έκτακτη πτήση οι εγκλωβισμένοι Έλληνες στην Τουρκία"

Τροποποίηση από την κυβέρνηση για το γενικευμένο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας

Σε περιορισμό της δυνατότητας εφαρμογής του μέτρου λειτουργίας με «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας» σε επιχειρήσεις μόνο που βρίσκονται στην λίστα των ΚΑΔ, που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «mononews», λόγω των σφοδρών αντιδράσεων πιθανότατα αύριο θα εκδοθεί υπουργική απόφαση, η οποία σύμφωνα με την ΠΝΠ της 20ης Απριλίου πρέπει «να ρυθμίζει κάθε αναγκαία λεπτομέρεια» για την εφαρμογή του μέτρου προσδιορίζοντας ποιοι εργοδότες και για πόσο χρονικό διάστημα θα κάνουν χρήση του μέτρου.

Συγκεκριμένα η απόφαση θα αναφέρει ότι η διάρκεια του μέτρου της ειδικής εκ περιτροπής απασχόλησης θα είναι έως έξι μήνες και θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξάπλωση του κορονοϊού μόνο για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους ΚΑΔ κι όχι
συλλήβδην για όλες.

Αρχικά η επανεξέταση του μέτρου θα γίνει στις 30 Απριλίου και έως τότε οι εργοδότες θα έχουν το δικαίωμα να απασχολούν τους εργαζόμενούς τους 2 εβδομάδες το μήνα, καταβάλλοντας μειωμένους μισθούς κατά 50% των προβλεπόμενων αποδοχών.

Η αναστάτωση προήλθε, όπως έγραψε το «Mononews», καθώς η σχετική ρύθμιση στην ΠΝΠ είναι γενική και με αποτέλεσμα το μέτρο να αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται πως η σχετική νομοθετική ρύθμιση της ΠΝΠ (άρθρο 9) δεν έχει ρητή αναφορά περιορισμού του μέτρου «σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που έχουν οριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών, βάσει Κ.Α.Δ κύριας δραστηριότητας, ως κλάδοι πληττόμενοι από την εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19» όπως αντίστοιχα συμβαίνει με την διάταξη για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

Όσον αφορά στην διάρκεια του μέτρου, αυτή οριοθετείται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σε «χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 6 μήνες» από την έναρξη ισχύος της επίμαχης ΠΝΠ, που είναι η 20 Μαρτίου (συνεπώς έως 20 Σεπτεμβρίου).

Όπως ρητά αναφέρεται «ο εργοδότης δύναται, με απόφασή του, να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής:

– Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο 2 εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,
– Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,
– Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.

Στο τέλος κάθε μήνα o εργοδότης υποχρεούται να δηλώνει την εφαρμογή του ανωτέρω τρόπου εργασίας σε ειδικό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τροποποίηση από την κυβέρνηση για το γενικευμένο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας"

Η Ισπανία ζητά βοήθεια από το ΝΑΤΟ στην καταπολέμηση του κορωνοϊού

Οι ισπανικές Ένοπλες Δυνάμεις ζήτησαν από τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ να διενεργήσουν τεστ για τον κορωνοϊό, αναπνευστήρες και προστατευτικές μάσκες στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών παροχής βοήθειας της Συμμαχίας.

Ο αρχηγός του Ισπανικού Στρατού, Μιγκουέλ Βιορόγια, δήλωσε ότι η Ισπανία έχει στείλει αίτημα στο ΝΑΤΟ, το οποίο θα διαβιβαστεί στα κράτη μέλη.

«Η βοήθεια θα διανεμηθεί στους πολίτες», δήλωσε ο Βιορόγια.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ισπανία ζητά βοήθεια από το ΝΑΤΟ στην καταπολέμηση του κορωνοϊού"

Ιταλία: 683 νεκροί το τελευταίο 24ωρο, πλησιάζουν τις 75.000 τα κρούσματα

Ακόμα 683 άνθρωποι έχασαν το τελευταίο 24ωρο τη ζωή τους στην Ιταλία λόγω του κορονοϊού, ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης οι Ιταλικές Αρχές. Συνολικά οι νεκροί έφτασαν τους 7.503.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κοροναϊού στην Ιταλία είναι πλέον 74.386 καθώς καταγράφηκαν 5.210 νέα κρούσματα. Παράλληλα, 9.362 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

3.489 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 23.112 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 30.920 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 32.346 και οι νεκροί 4.474 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 10.054 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.077. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 6.442 , με 258 νεκρούς.

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο , σημειώνεται σχετική μείωση του ρυθμού μετάδοσης του ιού, αλλά παραμένει υψηλός ο αριθμός των νεκρών.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 683 νεκροί το τελευταίο 24ωρο, πλησιάζουν τις 75.000 τα κρούσματα"

Κορωνοϊός - Λονδίνο: Οδηγίες της ελληνικής πρεσβείας για τους εγκλωβισμένους στο αεροδρόμιο Stansted

Επείγουσα ανακοίνωση για τους Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο διεθνές αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου εξέδωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας στη βρετανική πρωτεύουσα.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η μη πραγματοποίηση των δρομολογίων οφείλεται στην απαγόρευση πτήσεων μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που, όπως αναφέρει, γνώριζαν όλες οι εταιρείες.

Η πρεσβεία σημειώνει ότι όσοι δεν έχουν άλλο τρόπο να επιστρέψουν, θα πρέπει να επιστρέψουν στις πόλεις διαμονής τους και από αύριο Πέμπτη να εγγραφούν στην κατάσταση των αιτούντων επαναπατρισμό.

Άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες ή δεν έχουν δυνατότητα διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρακαλούνται να ενημερώσουν την Πρεσβεία και να υποβάλουν αίτημα προτεραιότητας.

Ο επαναπατρισμός τους θα αποφασισθεί από την ελληνική κυβέρνηση και βάσει του προγραμματισμού και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η πρεσβεία, τέλος, επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση αποχώρηση των επιβατών από το αεροδρόμιο Stansted, καθώς η παραμονή τους εκεί δεν επισπεύδει την διευθέτηση του προβλήματος, είναι παράτυπη και εγκυμονεί υγειονομικούς κινδύνους.



Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Πρεσβεία για συμπληρωματικές διευκρινίσεις επί του θέματος στα:

- consulate@greekembassy.org.uk / frontdesk.lon@mfa.gr
- +44(0)2073135600 (εργάσιμες ώρες και ημέρες)
- +44(0)7795961519 (λειτουργεί μόνο εκτός ωρών εργασίας)

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Λονδίνο: Οδηγίες της ελληνικής πρεσβείας για τους εγκλωβισμένους στο αεροδρόμιο Stansted"

Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα 2 εβδομάδων λόγω κορονοϊού η περιοχή του Εχίνου στη Ξάνθη

Καραντίνα δύο εβδομάδων επιβλήθηκε από τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης η περιοχή της κοινότητας Εχίνου στον Δήμο Μύκης, της Ξάνθης, έπειτα από τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στην περιοχή.

Η περιοχή κηρύσσεται σε έκτακτη κατάσταση μέχρι και την 7η Απριλίου, ενώ επιβάλλεται προσωρινός περιορισμός κατοίκων χωρίς καμία δυνατότητα κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η έκτακτη κατάσταση θα ισχύσει για δύο εβδομάδες, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής και ειδικότερα των (κυρίως μειονοτικών) χωριών του Δήμου Μύκης να παραμείνουν στα σπίτια τους. «Ήδη οι έλεγχοι είναι εξαντλητικοί και ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου στην περιοχή είναι υψηλότατος», είπε.

Εξήγησε ότι στην ευρύτερη περιοχή της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό εννέα άτομα τις τελευταίες έξι ημέρες. «Τρέχοντας τα σχετικά μοντέλα και αλγόριθμους ρυθμού εξάπλωσης της νόσου προέκυψε σαφέστατη ένδειξη υψηλού επιδημιολογικού πολλαπλασιαστή», είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Τόνισε ότι με την σύμφωνη γνώμη της ειδικής επιτροπής και σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ελήφθη η σχετική απόφαση.

Η Περιφέρεια και ο δήμος θα μεριμνήσουν για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτη ανάγκης σε τρόφιμα, φάρμακα των κατοίκων της κοινότητας Εχίνου και για κάθε βοήθεια στους κατοίκους θα συνδράμει η διοίκηση πυροσβεστικών υπηρεσιών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ταυτόχρονα, την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας έχει αναλάβει η γενική περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επιπλέον, το ΕΚΑΒ έχει προχωρήσει την ενίσχυση του κέντρου υγείας Εχίνου με διάθεση ενός ειδικά εξοπλισμένου ασθενοφόρου και ακριβώς επειδή υπάρχει ζήτημα στο νοσοκομείο Ξάνθης το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας έχει προχωρήσει στην ενίσχυση του γενικού Νοσοκομείου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα 2 εβδομάδων λόγω κορονοϊού η περιοχή του Εχίνου στη Ξάνθη"

Κορωνοϊός - Κρήτη: Προβληματισμός για το πώς πέθανε ο 42χρονος Γερμανός καθηγητής

Προβληματισμός επικρατεί στις υγειονομικές αρχές της χώρας για τα αίτια του θανάτου του 42χρονου Γερμανού καθηγητή, που νοσηλευόταν στην εντατική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), στην Κρήτη.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, το μεσημέρι της Τρίτης ο ασθενής έδειχνε να βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Ξαφνικά, λίγες ώρες αργότερα, εξέπνευσε, καθώς υπέστη οξεία απόφραση πνευμονικών αρτηριών.

Οι γιατροί προβληματίζονται για το πώς συνέβη αυτό, ενώ και ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, δεν είχε να δλωσει περισσότερες πληροφορίες, λέγοντας ότι ο 22ος θάνατος από τον ιό στη χώρα μας, είχε γίνει γνωστός, λίγο πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του neakriti.gr, ο άτυχος καθηγητής νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα σε σοβαρή κατάσταση στην εντατική του ΠΑΓΝΗ αλλά οι γιατροί μιλούσαν για βελτίωση της κατάστασής του και πάντως δεν κινδύνευε η ζωή του. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά μέχρι σήμερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού στο νησί είναι οκτώ, στα οποία περιλαμβάνεται και ο καθηγητής που απεβίωσε.
Σε κάθε περίπτωση, η περίπτωση του 42χρονου καθηγητή (όπως και αρκετές άλλες ανάλογες παγκοσμίως), δείχνει πως ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικίες. Μπορεί οι πιο ευάλωτοι να είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι και με υποκείμενα νοσήματα, αλλά αυτό δεν αποτελεί κανόνα. Μπορεί να ασθενήσει ο καθένας και η εξέλιξη της ασθένειας είναι απρόβλεπτη.

Πώς βρέθηκε στην Κρήτη

Όπως μεταδίδει το neakriti.gr, ο 42χρονος Γερμανός επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο δίδασκε επί τριημέρου σε κλειστό σεμινάριο μεταπτυχιακών φοιτητών του Χημικού.

Κατά την παραμονή του στην Κρήτη, διέμενε στο σπίτι Ελληνίδας συναδέλφου του, επίσης χημικού.

Ωστόσο, αισθάνθηκε αδιαθεσία με όλα τα τυπικά γνωρίσματα του κορωνοϊού, χωρίς όμως να εμφανίσει πυρετό. Η συνάδελφος του τον μετέφερε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο που εφημέρευε και ο άνδρας μεταφέρθηκε σε ειδικά απομονωμένο χώρο. Εκεί έγινε λήψη δείγματος το οποίο αργά το ίδιο βράδυ ταυτοποιήθηκε ως το τρίτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού στην Κρήτη.

Άμεσα ειδοποιήθηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης για τα περαιτέρω καθώς και ο επόπτης δημόσιας υγείας. Ακολούθησε προληπτική απολύμανση των χώρων του Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Γερμανός καθηγητής δεν είχε υποκείμενο νόσημα.

Κατέληξε ηλικιωμένος στην Ξάνθη - Ο 21ος νεκρός

Εν τω μεταξύ, κατέληξε νωρίτερα την Τρίτη από τον κορωνοϊό ηλικιωμένος που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Πρόκειται για έναν άνδρα από την περιοχή του Δήμου Μύκης (πρόκειται για μειονοτικό δήμο) και είναι ο 21ος νεκρός στη χώρα μας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης:

«Το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, με λύπη ανακοινώνει ότι το ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό covid-19 από τη περιοχή του Δήμου Μύκης, κατέληξε. Η Διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου μας εκφράζουν τα συλλυπητήρια στους οικείους του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Στην Ξάνθη έχουν καταγραφεί συνολικά 8 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 4 στην πόλη, 3 στην ορεινή ζώνη και 1 στη Διομήδεια.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Κρήτη: Προβληματισμός για το πώς πέθανε ο 42χρονος Γερμανός καθηγητής"

Νέα Υόρκη: Κλείνουν δρόμοι και πάρκα λόγω κορονοϊού

Ακόμα και η πόλη που «δεν κοιμάται ποτέ», η Νέα Υόρκη, φαίνεται να ερήμωσε εξαιτίας της επικίνδυνης εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, επέβαλλε αυστηρά μέτρα για να μπορέσει να ελέγξει την πανδημία. Μάλιστα, ανακοίνωσε πως θα αρχίσει να κλείνει δρόμους για να περιορίσει την κυκλοφορία και θα απαγορεύσει τα αθλήματα που απαιτούν την στενή επαφή στα πάρκα.

Ο Κουόμο επισήμανε ότι «το κλείσιμο των δρόμων αποτελεί πιλοτικό πρόγραμμα» και διευκρίνισε ότι «αθλήματα, όπως το μπέιζμπολ, θα απαγορευτούν από τα πάρκα της πόλης, αρχικά σε εθελοντική βάση, εφόσον συμμορφωθούν οι πολίτες».

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, η πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει καταγράψει δεκαπλάσια κρούσματα του κορονοϊού σε σύγκριση με την επόμενη πληγείσα πολιτεία, το Νιου Τζέρσι, με απολογισμό 30.811 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 285 θανάτους.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Υόρκη: Κλείνουν δρόμοι και πάρκα λόγω κορονοϊού"

Κορωνοϊός - Βρετανία: Κλείνει ως τα τέλη Απριλίου το αεροδρόμιο City του Λονδίνου

Το αεροδρόμιο του Σίτι του Λονδίνου θα αναστείλει όλες τις εμπορικές και ιδιωτικές πτήσεις από σήμερα το βράδυ έως τα τέλη Απριλίου, μετά τις οδηγίες της βρετανικής κυβέρνησης ότι οι πολίτες πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους και να σταματήσουν τα ταξίδια εξαιτίας της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.

"Σε αυτήν την ραγδαίως εξελισσόμενη και πρωτόγνωρη κατάσταση, πιστεύουμε ότι αυτό είναι το πιο υπεύθυνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για την ασφάλεια και την ευημερία του προσωπικού μας, των επιβατών και όλων όσοι έχουν σχέση με το αεροδρόμιο" τονίζεται σε ανακοίνωση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Βρετανία: Κλείνει ως τα τέλη Απριλίου το αεροδρόμιο City του Λονδίνου"

Κοροναϊός: Στους 22 οι νεκροί, 78 νέα κρούσματα, 821 συνολικά

Εβδομήντα οκτώ νέα κρούσματα κοροναϊού καταγράφηκαν στη χώρα μας, αναβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 821.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, 134 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 53 διασωλημένοι σε ΜΕΘ, ενώ στους 22 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Στους 22 οι νεκροί, 78 νέα κρούσματα, 821 συνολικά"

Υπ. Υγείας: Τρισδιάστατη εκτύπωση μασκών για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών

Στην αξιοποίηση της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης προχωρά το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να δημιουργηθούν αναλώσιμα και ανταλλακτικά για τις δομές όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό, την Τετάρτη.

«Σε ό,τι αφορά την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, ήδη το υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει, σε συνεργασία με τις εταιρείες που διαθέτουν αυτήν την τεχνολογία, την εκτύπωση προστατευτικών μασκών και ό,τι άλλο υπάρχει στην βιβλιογραφία της τρισδιάστατης εκτύπωσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ό,τι αφορά αναλώσιμο υλικό και ανταλλακτικά εξοπλισμού, θα είμαστε σε θέση να το εκτυπώσουμε και στην Ελλάδα», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας.

Η έλλειψη σε μάσκες είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας.

Προβλήματα αντιμετωπίζονται σε αρκετές περιπτώσεις και σε ό,τι αφορά τις βαλβίδες των αναπνευστήρων .

Πρόσφατα, ιταλική startup βοήθησε ιταλικό νοσοκομείο να αντεπεξέλθει στις ελλείψεις του και να σώσει ζωές ασθενών με κορονοϊό σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), εκτυπώνοντας 100 βαλβίδες αναπνευστήρων μέσα σε 24 ώρες.

Το νοσοκομείο στην πόλη Μπρέσια είχε 250 ασθενείς με Covid-19 στη ΜΕΘ του, αλλά όχι αρκετά ανταλλακτικά (βαλβίδες) για τους αναπνευστήρες του. H εταιρεία τροφοδοσίας δήλωσε αδυναμία να καλύψει την αυξημένη ζήτηση τόσο γρήγορα.

Τότε η εταιρεία τεχνολογίας Issinova του Μιλάνου -μετά από παρέμβαση δημοσιογράφου- έφερε έναν εκτυπωτή στο νοσοκομείο, σχεδίασε άμεσα μέσα σε μόνο τρεις ώρες το πρωτότυπο μίας νέας βαλβίδας για μάσκα οξυγόνου και τη δοκίμασε μαζί με τους γιατρούς σε έναν ασθενή.
Αφού υπήρξε η διαβεβαίωση ότι δούλευε καλά, στη συνέχεια η εταιρεία εκτύπωσε τρισδιάστατα μία παρτίδα νέων βαλβίδων.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Υγείας: Τρισδιάστατη εκτύπωση μασκών για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών"

Κορωνοϊός: Παραμένει επιφυλακτική η Γερμανία στην έκδοση ευρωομολόγων

Σταθερά επιφυλακτική παραμένει η θέση της γερμανικής κυβέρνησης σε σχέση με το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων, όπως ζητούν ήδη αρκετές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. Αντιθέτως, το Βερολίνο παραπέμπει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Για την Γερμανία είναι σημαντικό η ανάληψη χρεών να συνδέεται με όρους, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε: «Στη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, της Καγκελαρίου, δεν έχει αλλάξει κάτι. Ακόμη και σε περιόδους κρίσης είναι απαραίτητο εγγύηση και έλεγχος να παραμένουν σε ένα χέρι».

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το Βερολίνο προκρίνει την βοήθεια από τον ΕΜΣ. «Ευτυχώς βρισκόμαστε σήμερα σε καλύτερη θέση από ό,τι στην προηγούμενη κρίση, διότι υπάρχει ο ισχυρός ΕΜΣ. Και εάν είναι απαραίτητο, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός ο ΕΜΣ έχει και στα υπάρχοντα εργαλεία τους πόρους, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι για να δράσει», τόνισε.

Χθες ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ χαρακτήρισε «συζήτηση - φάντασμα» την σχετική με «κορονο-ομόλογα», η οποία άνοιξε με πρωτοβουλία της ιταλικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Ντένις Κόλμπεργκ δήλωσε ότι ο ΕΜΣ είναι «ένα αποτελεσματικό, λειτουργικό και δοκιμασμένο όργανο», το οποίο μπορεί να αποδώσει δυναμικά και γρήγορα». Σύμφωνα με τον ίδιο, στο επίκεντρο βρίσκεται τώρα το εργαλείο της προληπτικής γραμμής πίστωσης, ενώ κατά την τελευταία τηλεδιάσκεψη του Eurogroup δεν ελήφθη κάποια απόφαση σχετικά με άλλα εργαλεία. «Έχουμε ήδη λάβει αρκετά μέτρα και βρισκόμαστε τώρα σε συνομιλίες για το τι πρέπει να γίνει στην συνέχεια με αυτό το τεράστιο πακέτο το οποίο ήδη τροφοδοτείται, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε ο κ. Κόλμπεργκ.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Παραμένει επιφυλακτική η Γερμανία στην έκδοση ευρωομολόγων"

Πράσινο φως έδωσε το ΚΑΣ στην κατεδάφιση κτισμάτων στο Ελληνικό

«Ομόφωνα θετική γνωμοδότηση στο αίτημα της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. που αφορά στην κατεδάφιση κτισμάτων, εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, απέστειλε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μετά την τηλεδιάσκεψή του χθες το απόγευμα, στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη», ενημερώνει με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ.

Εξαιρούνται όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, τα προβλεπόμενα από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα διατηρητέα ή διατηρούμενα κτήρια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ίδιο θέμα θα εισαχθεί προς συζήτηση και στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων την Πέμπτη 2 Απριλίου 2020.

Όπως πληροφορεί το ΥΠΠΟΑ, «η περιοχή του Μητροπολιτικού Πόλου χωροθετείται ανάμεσα στον Υμηττό και στον Σαρωνικό κόλπο και στην έκταση αυτή έχουν καταγραφεί 958 κτιριακοί όγκοι, που συγκροτούν 450 κτήρια, εγκαταστάσεις, συνοδές υποστηρικτικές υποδομές, καθώς και κατασκευές στον περιβάλλοντα χώρο τους».

«Στη συγκεκριμένη έκταση περιλαμβάνεται, στα ΒΑ ένα τμήμα του κηρυγμένου και οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου της περιοχής Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, όπως και ο κηρυγμένος και οριοθετημένος αρχαιολογικός χώρος Αγίου Κοσμά, στο ΒΔ τμήμα. Στο ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά έχει ανασκαφεί προϊστορικός οικισμός και νεκροταφεία. Επίσης βρίσκεται ο μεταβυζαντινός Ι.Ν. των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού ενώ σε απόσταση 500 μ., στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας, ΒΑ της χερσονήσου του Αγίου Κοσμά, βρίσκεται αρχαίο οικοδόμημα και τμήμα αρχαίου δρόμου», συμπληρώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

«Με το άρθρο 67 του ν. 4663/2020 "Ρυθμίσεις για τα Υφιστάμενα Κτίσματα και τις Εγκαταστάσεις εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά", ορίστηκαν ως νομίμως υφιστάμενες όλες οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις (κτήρια, κατασκευές). Οι διαπιστωτικές πράξεις επέχουν θέση άδειας κατεδάφισης για όλα τα κτήρια, με εξαίρεση τα διατηρητέα ή τα διατηρούμενα», διευκρινίζει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, τα διατηρητέα ή διατηρούμενα (σύμφωνα με προβλεπόμενα στον χάρτη που δημοσιεύτηκε με το ΠΔ/1.3.2018) είναι τα ακόλουθα:

1. Τα διατηρητέα Υπόστεγα Πολεμικής Αεροπορίας Α, Β, Γ (ΦΕΚ ΑΑΠ 400/2009)

2. Το διατηρητέο Κτίριο του Πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου Αθηνών (ΦΕΚ Β 351/2006)

3. Το διατηρητέο Αγγλικό Υπόστεγο (Παγόδα) (ΦΕΚ ΑΑΠ 307/2016)

4. Οι εγκαταστάσεις ΕΥΔΑΠ

5. Οι Ιεροί Ναοί Αγίου Κοσμά και Δαμιανού, Αγίας Παρασκευής και Αγίας Τριάδας

6. Οι εγκαταστάσεις του Σταθμού Μετρό Αργυρούπολης

7. Το Κέντρο Διανομής Ελληνικού (ΔΕΗΔΕΗ +15,38%)

8. Τα κτήρια των αθλητικών εγκαταστάσεων (τμήμα, Baseball I, Κανόε Καγιάκ)

9. Τα κτήρια της ΥΠΑ - Υπηρεσίες Εναέριας Κυκλοφορίας Αθηνών

10.Οι εγκαταστάσεις του ΤΡΑΜ

11. Τα κτήρια της ΕΜΥ

12. Τα τρία διατηρητέα κτήρια επί της οδού 3ης στο κάτω Ελληνικό

13. Το κτήριο επί της συμβολής των οδών Ελ. Βενιζέλου και 27ης (πρώην ΛΕΚ)

«Τα υπόλοιπα (περί τους 900 κτιριακούς όγκους) θα αποξηλωθούν και θα κατεδαφιστούν. Σημειώνεται ότι 149 κτιριακοί όγκοι και κατασκευές διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου βρίσκονται εντός των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων ή εντός των ζωνών/ακτίνας προστασίας υφιστάμενων μνημείων», τονίζει το ΥΠΠΟΑ στην ανακοίνωσή του. Επιπλέον, αναφέρονται και οι όροι της γνωμοδότησης των μελών του ΚΑΣ, που τάχθηκαν ομόφωνα θετικά υπέρ του υποβληθέντος σχεδίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. Οι όροι αυτοί είναι οι εξής:

1) Το σύνολο των εργασιών κατεδάφισης και αποξήλωσης κτισμάτων, εγκαταστάσεων, συνοδών υποστηρικτικών δομών και κατασκευών διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου περιοχής των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού - Αργυρούπολης και του αρχαιολογικού χώρου Αγίου Κοσμά, καθώς και πέριξ μνημείων (αρχαίο λατομείο, Ταφικός Περίβολος Ελληνικού) να γίνουν υπό την άμεση και συνεχή επίβλεψη εκπροσώπου της αρμόδιας ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων και σύμφωνα με τους όρους σύναψης του Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και του κυρίου του Έργου.

2) Ο ανωτέρω όρος ισχύει για τις αντίστοιχες εργασίες κατεδάφισης και αποξήλωσης του συνόλου της χερσαίας έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου, εφόσον απαιτούνται εκσκαφικές εργασίες.

3) Για την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης στην περιοχή Γ (Ζώνη Ανάπτυξης Α-Α1), να προηγηθεί η λήψη μέτρων ασφάλειας και προστασίας του εκ μεταφοράς πιόσχημου ταφικού περιβόλου, τα οποία θα περιλαμβάνουν την κατασκευή εργοταξιακής περίφραξης του μνημείου, σε ικανή απόσταση, και με κατάλληλη σήμανση, καθώς και την κάλυψή του, με κατάλληλο υλικό, για λόγους προστασίας από τα αιωρούμενα προϊόντα των τεχνικών εργασιών.

Τα ως άνω μέτρα θα εφαρμοστούν με τις κατευθύνσεις της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, αφού προηγηθεί συνεννόηση με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΠΟΑ, και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον όρο 14β της Υ.Α. έγκρισης του ΣΟΑ και της ΣΜΠΕ και στον όρο 9 της Υ.Α. έγκρισης της ΜΠΕ του έργου.

4) Σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων, κατά τη διάρκεια των τεχνικών εργασιών, θα διακοπούν αμέσως οι εργασίες και θα ακολουθήσει σωστική ανασκαφική έρευνα, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3028/2002. Από τα αποτελέσματα της έρευνας θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία του έργου, μετά από γνωμοδότηση του αρμόδιου Συμβουλίου του ΥΠΠΟΑ.

5) Πριν από την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας κατεδάφισης των κτηρίων 569, 568 και 570, στην περιοχή πολεοδόμησης Α-Π4, όπου στεγάζονται προσωρινά αρχαιολογικές αποθήκες και εργαστήριο συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, πρέπει να εξασφαλιστεί και να έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των παραπάνω σε χώρο/κτήριο αντίστοιχης επιφάνειας (τ.μ.).

6) Το σύνολο των προϊόντων των εργασιών κατεδαφίσεων και αποξηλώσεων θα μεταφερθεί σε χώρο εκτός των ορίων των αρχαιολογικών χώρων και σε ικανή απόσταση από τα υφιστάμενα μνημεία της περιοχής. Ο χώρος θα επιλεγεί σε συνεννόηση με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, ενώ σε περίπτωση που απαιτηθούν εκσκαφές για τη διαμόρφωση του, να προηγηθεί η κατά νόμο έγκριση από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

7) Σε περίπτωση που, κατά τη διάρκεια των τεχνικών εργασιών κατεδαφίσεων και αποξηλώσεων, παραστεί ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων προστασίας που να αφορούν στην ασφάλεια παρακείμενων μνημείων και αρχαιοτήτων, θα λαμβάνονται άμεσα, σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.

8) Για την προστασία των μεταβυζαντινών ναών των Αγίου Κοσμά & Δαμιανού και της Αγίας Παρασκευής, κατά τις εργασίες κατεδάφισης των κτηριακών όγκων που γειτνιάζουν με αυτούς (κτήρια αρ. 3, 801, 949, 567), καθώς και των κατασκευών διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου τους, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τους (από δονήσεις, αιωρούμενα υλικά προϊόντα των εργασιών κλπ.) σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων, και εφόσον απαιτηθεί μετά από συνεννόησή της με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΠΟΑ.

9) Το σύνολο των δαπανών που θα προκύψουν για τις ως άνω αρχαιολογικές εργασίες θα καλυφθούν από τον κύριο του έργου.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πράσινο φως έδωσε το ΚΑΣ στην κατεδάφιση κτισμάτων στο Ελληνικό"

Κορωνοϊός: Την έκδοση κορωνο-ομολόγων ζητούν από την EE Μητσοτάκης και άλλοι 8 ηγέτες

Οι ηγέτες 9 κρατών της ΕΕ, μεταξύ αυτών και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσαν σήμερα την Ένωση να δημιουργήσει κορωνο-ομόλογα, προκειμένου να διαθέσει σημαντικά κονδύλια μπροστά στην υγειονομική κρίση, σε μια επιστολή που απέστειλαν σήμερα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Πρέπει να εργαστούμε σε έναν κοινό χρεωστικό τίτλο που θα εκδοθεί από κάποιον ευρωπαϊκό θεσμό προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα στην αγορά (...) προς όφελος όλων των κρατών μελών (...) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημίες που θα προκληθούν από τον κορωνοϊό» επισημαίνεται στην επιστολή με ημερομηνία 25 Μαρτίου.

«Αυτός ο κοινός χρεωστικός τίτλος θα πρέπει να είναι επαρκούς μεγέθους και διάρκειας προκειμένου να είναι πλήρως αποτελεσματικός και να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναχρηματοδότησης τώρα ή στο μέλλον»επισημαίνεται στην επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού ΣυμβουλίουΣαρλ Μισέλ.

Την επιστολή υπογράφουν, πέραν του Έλληνα πρωθυπουργού, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Σλοβενίας, του Βελγίου και καλούν την Ένωση να«εξερευνήσει άλλα εργαλεία όπως συγκεκριμένη χρηματοδότηση δαπανών που συνδέονται με τον κορωνοϊό στον προϋπολογισμό της ΕΕ» για το 2020 και το 2021.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής: 

Κοινή επιστολή ευρωπαίων ηγετών

Ρώμη, 25 Μαρτίου 2020
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Σαρλ,

Η πανδημία του Κορωνοϊού αποτελεί μία πρωτοφανή απειλή η οποία απαιτεί έκτακτα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσής του στο εσωτερικό και μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Να ενισχυθούν όλες οι δομές Υγείας. Να εξασφαλιστεί η παραγωγή και η πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Και, τέλος, να αμβλυνθούν οι αρνητικές  επιπτώσεις του σοκ στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ανέπτυξαν ή αναπτύσσουν πρωτοβουλίες για την  αναχαίτιση του ιού. Η επιτυχία τους, όμως, θα εξαρτηθεί από τους χρόνους,  την έκταση, αλλά και τον συντονισμό των κυβερνήσεών μας.
Είναι ανάγκη οι πρακτικές εναντίον της πανδημίας να ευθυγραμμιστούν σε ολόκληρη την Ευρώπη με βάση την μέχρι σήμερα εμπειρία, τις πρόσφατες αναλύσεις και την γρήγορη και διεξοδική ανταλλαγή πληροφοριών. Είναι κάτι απαραίτητο -ειδικά τώρα, στη φάση έξαρσης του φαινομένου. Ο συντονισμός, για τον οποίο, μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, δώσατε ήδη το έναυσμα, στις τηλεδιασκέψεις των ηγετών, συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια. 
Απαραίτητο είναι επίσης, αύριο, όταν αποσυρθούν τα ακραία σημερινά μέτρα, να μην υπάρξει μια βιαστική επιστροφή στα προηγούμενα δεδομένα, αλλά και να αποτραπεί ο κίνδυνος επανεισαγωγής του ιού από άλλες χώρες. Καλούμε, λοιπόν, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλήξει σε σαφείς, συμφωνημένες κατευθυντήριες γραμμές. Σε μια κοινή βάση για τη συλλογή και την ανταλλαγή ιατρικών και επιδημιολογικών πληροφοριών. Και σε μια ενιαία στρατηγική που θα αντιμετωπίζει στο άμεσο μέλλον την κλιμακωτή εξέλιξη της επιδημίας.
Καθώς ήδη εφαρμόζουμε πρωτοφανή κοινωνικοοικονομικά μέτρα τα οποία συνεπάγονται μεγάλη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, πρέπει να διασφαλίσουμε την παραγωγή βασικών αγαθών και υπηρεσιών, όπως και την ελεύθερη κυκλοφορία βασικών προμηθειών στο εσωτερικό της Ε.Ε. Η διατήρηση της ενιαίας αγοράς είναι θεμελιώδης προκειμένου να παρασχεθεί σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες η καλύτερη δυνατή φροντίδα. Και είναι η πιο ισχυρή εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει καμία έλλειψη οποιουδήποτε είδους. 
Δεσμευόμαστε, συνεπώς, να διατηρήσουμε τα εσωτερικά μας σύνορα ανοιχτά στο εμπόριο, στην πληροφόρηση και στις απαραίτητες μετακινήσεις πολιτών, ειδικά εκείνων που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές. Πρέπει, επίσης, να διασφαλίσουμε ότι οι βασικές αλυσίδες εμπορίου και επικοινωνίας θα μείνουν πλήρως ενεργές εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Και ότι κανένα στρατηγικό κεφάλαιο δεν θα πέσει θύμα επιθετικής εξαγοράς όσο διαρκούν οι τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες. Πριν απ’ όλα, θα εγγυηθούμε την παραγωγή βασικού ιατρικού εξοπλισμού και μέσων προστασίας. Με στόχο αυτά να διατίθενται εγκαίρως και με το μικρότερο κόστος εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. 
Καθώς, όμως, τα μέτρα εναντίον της πανδημίας βραχυπρόθεσμα επηρεάζουν δυσμενώς τις οικονομίες, οφείλουμε να προβούμε σε ανάλογες ενέργειες για να περιοριστούν και οι οικονομικές απώλειες. Και, ασφαλώς, να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας. Η παγκόσμια κρίση που ζούμε, απαιτεί συντονισμένη απάντηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. 
- Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε, στις 19 Μαρτίου, μία δέσμη πρωτοφανών μέτρων τα οποία -σε συνδυασμό με τις πολιτικές αποφάσεις της προηγούμενης εβδομάδας- θα στηρίξουν δυναμικά το ευρώ, εξαλείφοντας τις οικονομικές τριβές. 
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, επίσης, ένα ευρύ φάσμα δράσεων, ώστε τα φορολογικά μέτρα των κρατών-μελών να μην περιορίζονται από το Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων ή από τους Κανονισμούς περί κρατικών ενισχύσεων. 
- Η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρουσίασαν, επιπλέον, ένα σύνολο πολιτικών. Αυτές επιτρέπουν, πλέον στις χώρες-μέλη της Ε.Ε να διαθέτουν όλους τους διαθέσιμους πόρους τους από τον προϋπολογισμό της  και να αξιοποιούν την εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την καταπολέμηση της πανδημίας και των συνεπειών της. 
- Τέλος, τα κράτη-μέλη καλούνται να ενεργήσουν ώστε κανείς εργαζόμενος να μη χάσει την δουλειά του από την προσωρινή παύση λειτουργίας ολόκληρων τομέων της οικονομίας. Ότι θα πτωχεύσουν όσο το δυνατό λιγότερες επιχειρήσεις. Και ότι θα υπάρχει ρευστότητα, με τις τράπεζες να δανείζουν παρά τις καθυστερημένες αποπληρωμές και τους αυξανόμενους κινδύνους.
 Όλα τα παραπάνω απαιτούν δημοσιονομικούς πόρους χωρίς προηγούμενο. Καθώς και μια ρυθμιστική προσέγγιση που θα προστατεύει τόσο τις θέσεις εργασίας, όσο και τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λοιπόν, θα πρέπει να συνδυάζονται με δραστικές επιλογές και στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής. Όπως αυτές που έχουμε ήδη αρχίσει να λαμβάνουμε, στέλνοντας -ως ηγέτες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- σαφή κι αποφασιστικά μηνύματα. 
Πρέπει να αναγνωρίσουμε την σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη αποφασιστικής δράσης για να στηρίξουμε τώρα τις οικονομίες μας. Ώστε να τις διατηρήσουμε σήμερα στην καλύτερη κατάσταση και να τις οδηγήσουμε αύριο σε μία γρήγορη ανάκαμψη. Κάτι που απαιτεί την άμεση ενεργοποίηση όλων των υφιστάμενων κοινών δημοσιονομικών μέσων για την υποστήριξη των εθνικών προσπαθειών. Αλλά και την διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής αλληλεγγύης -ιδίως εντός της ευρωζώνης. 
Συγκεκριμένα, είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό χρεόγραφο, που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ομόλογο-Corona» και το οποίο θα εκδοθεί από ένα θεσμικό όργανο της Ε.Ε.  Αποστολή του θα είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων -στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των εταίρων. Έτσι, θα εξασφαλισθεί η σταθερή και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των πολιτικών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ζημιών από αυτή την πανδημία. 
Η ανάγκη ενός τέτοιου κοινού χρηματοδοτικού μέσου είναι φανερή, αφού όλοι αντιμετωπίζουμε ένα συμμετρικό εξωτερικό σοκ, για το οποίο καμία χώρα δεν φέρει ευθύνη, αλλά όλες υφίστανται τις αρνητικές του συνέπειές. Είμαστε, συνεπώς, συλλογικά υπεύθυνοι για μια αποτελεσματική και ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Αυτό το κοινό οικονομικό εργαλείο μας θα πρέπει να έχει επαρκές μέγεθος και εκτεταμένη διάρκεια, ώστε να είναι απόλυτα αποδοτικό και να αποτρέπει κινδύνους υποτροπής. Τώρα και στο μέλλον. 
Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν, θα χρηματοδοτήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης όλων των χωρών-μελών. Αλλά και σειρά βραχυπρόθεσμων πολιτικών για την προστασία των εθνικών οικονομιών και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μας μοντέλου. 
Στο ίδιο πνεύμα αποτελεσματικότητας και αλληλεγγύης, θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε την χρήση και άλλων εργαλείων. Όπως ειδική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε για τις δαπάνες που προκαλεί η επιδημία τουλάχιστον για τα οικονομικά έτη 2020 και 2021. Και αυτή, πέραν των όσων ήδη ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με πρωτοβουλίες όπως οι παραπάνω, θα δώσουμε ένα σαφές το μήνυμα ότι αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί την υγειονομική κρίση, ενδυναμώνοντας την Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Και, το σημαντικότερο: Θα εκπέμψουμε ένα ισχυρό σήμα προς τους πολίτες μας ότι συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά. Και πως επιδίωξη της Ε.Ε είναι να δοθεί μια  ενιαία και πειστική απάντηση στο πρόβλημα των καιρών μας. 
Θα χρειαστεί επίσης να προετοιμάσουμε από κοινού την "επόμενη μέρα" και να οργανώνουμε ξανά τις οικονομίες μας. Και μαζί τους, τις νέες παγκόσμιες «αλυσίδες αξίας», τους στρατηγικούς τομείς, τα εθνικά συστήματα υγείας και το ευρωπαϊκά σχέδια των επόμενων δεκαετιών.
Αν θέλουμε η Ευρώπη του αύριο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του χθες, πρέπει να δράσουμε σήμερα. Είναι η ώρα  να σχεδιάσουμε και πάλι το κοινό μας μέλλον. Ας ανοίξουμε, λοιπόν, με τόλμη αυτήν τη συζήτηση τώρα. Και ας προχωρήσουμε μπροστά, χωρίς δισταγμούς!


Υπογράφουν οι:
Sophie Wilmès, Πρωθυπουργός του Βελγίου

Emmanuel Macron, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας
Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας
Leo Varadkar, Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας
Pedro Sánchez, Πρωθυπουργός της Ισπανίας

Giuseppe Conte, Πρωθυπουργός της Ιταλίας
Xavier Bettel, Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου
António Costa, Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας
Janez Janša, Πρωθυπουργός της Σλοβενίας


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Την έκδοση κορωνο-ομολόγων ζητούν από την EE Μητσοτάκης και άλλοι 8 ηγέτες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news