facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Περίεργη προειδοποίηση τ. ΑΝΥΕΘΑ Π.Ρήγα σε κυβέρνηση: «Μην τολμήσετε να βγάλετε τον Στρατό στους δρόμους»!

Σε μια τουλάχιστον περίεργη δήλωση σχετικά με τις φήμες περί «χρησιμοποίησης στρατού από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοϊό», προχώρησε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πανος Ρηγας, ο οποίος προειδοποίησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα βρουν τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι.

Αιτία των φημών δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι έρχονται σκληρότερα μέτρα σε ότι αφορά την περιορισμό της κυκλοφορίας και διαρροές ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επαρκούν για τον έλεγχο των περιορισμών αυτών.

«Να μην διανοηθούν καν να κάνουν πράξη τις φήμες που προβάλλουν ΜΜΕ περί παρουσίας στρατού στους δρόμους, θα μας βρουν απέναντι, συλλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ και εμένα προσωπικά, είναι αδιανόητο να δούμε τέτοιες εικόνες σε μια δημοκρατική Πολιτεία», δήλωσε ο Πάνος Ρήγας.

Ο κ. Ρήγας, προέβλεψε ότι θα καταρρεύσει το σύστημα Υγείας και συμβούλευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να μην κρυφτεί πίσω από την ατομική ευθύνη των πολιτών» εάν συμβεί αυτό γιατί «οι πολίτες δεν φέρουν ευθύνη, συγκεκριμένοι είναι οι υπεύθυνοι κι έχουν όνομα: κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, Άδωνις Γεωργιάδης».

Στην κυβερνητική παράταξη και στο ΚΙΝΑΛ, βρίσκονται σε «δίλημμα» αν έχει νόημα να απαντήσουν σε αυτές τις παρεμβάσεις.

Αναμένεται η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Περίεργη προειδοποίηση τ. ΑΝΥΕΘΑ Π.Ρήγα σε κυβέρνηση: «Μην τολμήσετε να βγάλετε τον Στρατό στους δρόμους»!"

Δωρεάν η παραγωγή αντισηπτικών απ’ την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Τη δωρεάν παραγωγή αντισηπτικών διαλυμάτων προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του συστήματος σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή αναλαμβάνει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την ΑΑΔΕ, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Η παρασκευή των αντισηπτικών διαλυμάτων θα γίνει σε εργοστάσια παραγωγής των εταιρειών-μελών της ΠΕΦ, που διαθέτουν τη σχετική άδεια, χρησιμοποιώντας τις ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης, που βρίσκονται υπό τη διαχείριση των Τελωνειακών Αρχών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

«Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα και τον κόσμο, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται κοντά στους ασθενείς, στους γιατρούς, στους νοσηλευτές, στο προσωπικό υποστήριξης, στους φαρμακοποιούς και στην κοινωνία, που αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη – σε παγκόσμιο επίπεδο – κατάσταση.

Ολόκληρη η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συνεισφέρει συλλογικά στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, επιτρέποντας στο σύστημα υγείας να ανταποκριθεί με επάρκεια στις αυξημένες ανάγκες περίθαλψης των ασθενών σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή», αναφέρει η ΠΕΦ σε σχετική ανακοίνωση.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεάν η παραγωγή αντισηπτικών απ’ την ελληνική φαρμακοβιομηχανία"

Διάγγελμα Σακελλαροπούλου: Για να πετύχει η εθνική προσπάθεια, το «εμείς» πρέπει να μπει πριν από το «εγώ»

Μεστό σε μηνύματα και αναφορές στη διπλή «ασύμμετρη απειλή» που δέχεται η Ελλάδα στην παρούσα χρονική συγκυρία είναι το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και της έντασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον Έβρο

«Η φετινή επέτειος βρίσκει την χώρα μας αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη απειλή που έχει αλλάξει δραματικά την καθημερινότητά μας: την πανδημία του κορωνοϊού. Αναπόφευκτα, δεν θα γίνουν οι καθιερωμένες παρελάσεις» αναφέρει σχετικά στο μήνυμά της η κ. Σακελλαροπούλου. Η ίδια υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι φέτος «παρελαύνουν, όμως, μπροστά μας, και μας κάνουν να νιώθουμε περήφανοι, οι ήρωες της όλο και πιο δύσκολης καθημερινότητας που βιώνει η χώρα: οι ένοπλες δυνάμεις που προστατεύουν τα σύνορά μας από την επιθετικότητα της Τουρκίας, τα σώματα ασφαλείας που επαγρυπνούν, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού, οι εργαζόμενοι που καλύπτουν τις καθημερινές μας ανάγκες, όσοι ανώνυμα προσφέρουν χωρίς να προσδοκούν όφελος ή αναγνώριση».




Συλλογικές ελευθερίες


«Η 25η Μαρτίου μας διδάσκει ότι, για να πετύχει μια εθνική προσπάθεια, το «εμείς» πρέπει να μπει πριν από το «εγώ». Η ατομική ευθύνη, η συνεργασία και η αλληλεγγύη βρίσκονται στην καρδιά του νέου πατριωτισμού που έχουμε ανάγκη» επισημαίνει παράλληλα η κ. Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της, παρεμβαίνοντας δημόσια στη συζήτηση περί ατομικών ελευθεριών των τελευταίων ημερών, επισημαίνοντας ότι «τα νέα αυστηρά μέτρα που ισχύουν είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Επιλέγοντας έναν πιο προσωπικό τόνο, «με γεμίζει επίσης ελπίδα το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα συνεννοούνται και ομονοούν για την αντιμετώπιση του κοινού εχθρού» αναφέρει η κ. Σακελλαροπούλου με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της εθνικής παλιγγενεσίας και «κι όπως τότε, έτσι και σήμερα, για να θωρακίσουμε το «εμείς» και να κρατήσουμε την πατρίδα όρθια, καλούμαστε να παραμερίσουμε το «εγώ». Να θυσιάσουμε προσωρινά ατομικές μας ελευθερίες, για να προασπίσουμε το υπέρτατο συλλογικό αγαθό της δημόσιας υγείας», καταλήγει.

Αναλυτικά, το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας:

Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

Η 25η Μαρτίου είναι μέρα ανεξίτηλα χαραγμένη στη συλλογική μας μνήμη. Με την επανάσταση του 1821 ενάντια στον οθωμανικό δεσποτισμό, ο λαός μας διεκδίκησε και κέρδισε οριστικά το δικαίωμα να ορίζει ο ίδιος τη μοίρα του. Ο αγώνας του ’21 και οι θυσίες των προγόνων μας άνοιξαν τον δρόμο για ένα σύγχρονο κράτος, που σήμερα βρίσκεται στον πυρήνα της ενωμένης Ευρώπης και είναι εγγυητής σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Η φετινή επέτειος βρίσκει την χώρα μας αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη απειλή που έχει αλλάξει δραματικά την καθημερινότητά μας: την πανδημία του κορωνοϊού. Αναπόφευκτα, δεν θα γίνουν οι καθιερωμένες παρελάσεις. Παρελαύνουν, όμως, μπροστά μας, και μας κάνουν να νιώθουμε περήφανοι, οι ήρωες της όλο και πιο δύσκολης καθημερινότητας που βιώνει η χώρα: οι ένοπλες δυνάμεις που προστατεύουν τα σύνορά μας από την επιθετικότητα της Τουρκίας, τα σώματα ασφαλείας που επαγρυπνούν, οι γιατροί και οι νοσηλευτές, οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού, οι εργαζόμενοι που καλύπτουν τις καθημερινές μας ανάγκες, όσοι ανώνυμα προσφέρουν χωρίς να προσδοκούν όφελος ή αναγνώριση.

Με γεμίζει ελπίδα η επιστημονική επάρκεια, το ήθος, η αποτελεσματικότητα και η πειθώ του επικεφαλής των αρμόδιων επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας. 

Με γεμίζει επίσης ελπίδα το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα συνεννοούνται και ομονοούν για την αντιμετώπιση του κοινού εχθρού. Σε τόσο κρίσιμες στιγμές, η ομοψυχία του πολιτικού κόσμου εμπνέει και καθοδηγεί τους πολίτες. 

Η 25η Μαρτίου μας διδάσκει ότι, για να πετύχει μια εθνική προσπάθεια, το «εμείς» πρέπει να μπει πριν από το «εγώ». Η ατομική ευθύνη, η συνεργασία και η αλληλεγγύη βρίσκονται στην καρδιά του νέου πατριωτισμού που έχουμε ανάγκη. Κι όπως τότε, έτσι και σήμερα, για να θωρακίσουμε το «εμείς» και να κρατήσουμε την πατρίδα όρθια, καλούμαστε να παραμερίσουμε το «εγώ». Να θυσιάσουμε προσωρινά ατομικές μας ελευθερίες, για να προασπίσουμε το υπέρτατο συλλογικό αγαθό της δημόσιας υγείας. Τα νέα αυστηρά μέτρα που ισχύουν είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και τα περιθώρια περιορισμού των ατομικών ελευθεριών ορίζονται στο Σύνταγμα και στον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαι σίγουρη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών καταλαβαίνει την αναγκαιότητα των μέτρων. Και θα τα τηρήσει σχολαστικά, όσο οδυνηρά κι αν είναι, αφού αποτελούν τον μόνο τρόπο, ώστε να αντιμετωπισθεί η πανδημία.

Καταλαβαίνω ότι υπάρχει φόβος. Τόσο για τις ζωές και την υγεία μας όσο και για τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης. Δεν θα τον αφήσουμε να μας κυριεύσει. Μένοντας σπίτι, προφυλάσσουμε όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και άλλους. Ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσουμε αποθέματα συνοχής και αλληλεγγύης. Το «μακριά ο ένας από τον άλλον» να μην μετατραπεί σε παραμέληση ή άγνοια των συμπολιτών μας. Ας βοηθήσουμε ιδίως τους ηλικιωμένους και τους ανήμπορους, τους το χρωστάμε.

Η κρίση θα περάσει. Και από την πρώτη στιγμή της επόμενης μέρας, όλοι θα συνδράμουμε σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Σχέδιο που θα κινητοποιήσει το πολιτικό σύστημα, την κοινωνία των πολιτών και τις παραγωγικές δυνάμεις του ελληνισμού εντός και εκτός συνόρων. Θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα και θα έχει ως αποστολή την επανεκκίνηση της οικονομίας, την επαναφορά του τόπου σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, την ανόρθωση του ηθικού, την απάλυνση των πληγών, τη μείωση των ανισοτήτων.

Η πανδημία που ζούμε ξεπερνά κατά πολύ τα εθνικά όρια και συμπαρασύρει κράτη και κοινωνίες σε μεγάλες αλλαγές. Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι προκλήσεις που απειλούν όλους μας δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν παρά σε διεθνές επίπεδο, κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και επιστημονικό. Μας δίνεται η ευκαιρία να ξανασκεφτούμε όλοι την πατρίδα, τη σχέση μας με το συλλογικό, τις ευθύνες και τις δυνατότητές μας ως ισότιμα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας.

Σήμερα, οι Έλληνες δίνουμε ακόμα μια ιστορική μάχη. Δεν είμαστε όμως μόνοι. Είμαι σίγουρη ότι θα νικήσουμε. Και ότι του χρόνου θα γιορτάσουμε με λαμπρότητα τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διάγγελμα Σακελλαροπούλου: Για να πετύχει η εθνική προσπάθεια, το «εμείς» πρέπει να μπει πριν από το «εγώ»"

Κορονοϊός: 766 οι παραβάσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την Ελλάδα

Ούτε από την απαγόρευση κυκλοφορίας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, καταλαβαίνουν ορισμένοι συμπατριώτες μας, με αποτέλεσμα τα πρόστιμα, εν προκειμένω τα 150αρια, να πέσουν «βροχή» από χθες μέχρι σήμερα το μεσημέρι στης 15:00, που έκανε την καταμέτρηση το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, με στοιχεία από τις κατά τόπους Διευθύνσεις.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, το χρονικό διάστημα που προαναφέραμε βεβαιώθηκαν 766 παραβάσεις που αφορούν στην απαγόρευση της κυκλοφορίας, με κορυφαίες περιπτώσεις να σημειώνονται στην Αττική, όπου πολλά από τα 150αρια βεβαιώθηκαν στην παραλιακή, με περιπατητές και ιδιοκτήτες κατοικίδιων που αγνόησαν τους όρους κάτω από τους οποίους επιβάλλεται να κυκλοφορούμε.

Δεν είχαν στην κατοχή τους, όχι μόνο τις χειρόγραφες βεβαιώσεις ή τυπωμένες, αλλά ούτε καν sms που άλλωστε είναι και το πλέον εύκολο ώστε να βγούμε για ένα περπάτημα, ή να πάμε βόλτα το κατοικίδιο μας.

Αναλυτικά οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια έχουν ως εξής: «…234 στην Αττική, 94 στα Ιόνια Νησιά, 89 στη Δυτική Ελλάδα, 70 στην Πελοπόννησο, 58 στη Στερεά Ελλάδα, 45 στο Νότιο Αιγαίο, 44 στην Κρήτη, 33 στη Θεσσαλία, 29 στη Θεσσαλονίκη, 25 στην Κεντρική Μακεδονία,19 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 11 στην Ήπειρο, 9 στο Βόρειο Αιγαίο και 6 στη Δυτική Μακεδονία.»

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: 766 οι παραβάσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την Ελλάδα"

Κορωνοϊός-Καστοριά: Η νεκρή 41χρονη μητέρα είχε λάβει οδηγίες να μείνει σπίτι -Δεν έκανε τεστ!

Την τελευταία της πνοή άφησε τα ξημερώματα του περασμένη Σαββάτου, στο σπίτι της, στον οικισμό Κορέστειο Καστοριάς, μια 41χρονη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών.

Όπως είπε στο protothema.gr o αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, η γυναίκα είχε συμπτώματα και είχε λάβει οδηγίες να παραμείνει στο σπίτι της, ενώ δεν είχε υποβληθεί σε τεστ για τον κορωνοϊό. Τα ξημερώματα του Σαββάτου εξέπνευσε και κατόπιν λήφθηκε δείγμα για να εξεταστεί. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο κ. Σαββόπουλος, το δείγμα βγήκε θετικό.

Η 41χρονη είχε άσθμα, είχε παρουσιάσει συμπτώματα σχετικό με τον ιό και συγκεκριμένα πυρετό. Φέρεται να επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ και έλαβε τη σύσταση να παραμείνει σπίτι της, απομονωμένη. Ωστόσο, στην πορεία παρουσίασε επιδείνωση της υγεΊας της, κλήθηκε ασθενοφόρο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες έως ότου να φθάσει στο σημείο η γυναίκα εξέπνευσε.

Κατά τη νεκροψία-νεκροτομή ελήφθη και δείγμα, το οποίο σήμερα βγήκε θετικό στον κορωνοϊο.

Τσιόδρας: Προσοχή και οι νέοι

«Ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία και μπορεί να υπάρχουν και σοβαρά κρούσματα σε νέους ανθρώπους». Αυτό τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων με αφορμή τον θάνατο της 41χρονης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας στην 41χρονη στη Βόρεια Ελλάδα που έχασε στην ζωή της στο σπίτι της , τονίζοντας η πληροφορία του είναι πως είχε χρόνιο αναπνευστικό νόσημα, που, οπωσδήποτε, είναι σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ζήτησε, δε, απ’ όλους τους ασθενείς που παραμένουν στο σπίτι τους, να έχουν επικοινωνία με το γιατρό τους, γιατί εκείνος θα καθορίσει τι πρέπει να κάνουν.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός-Καστοριά: Η νεκρή 41χρονη μητέρα είχε λάβει οδηγίες να μείνει σπίτι -Δεν έκανε τεστ!"

Αρκάς: Σκίτσο για τους… απείθαρχους!

Ο Αρκάς είναι… και πάλι εδώ και με νέο σκίτσο του “περιποιείται” όλους όσοι… δυσκολεύονται να μείνουν στο σπίτι τους.

Το σύνθημα “μένουμε σπίτι” έχει γίνει τρόπος ζωής εδώ και μέρες για τους περισσότερους πολίτες της χώρας.

Κάποιοι λίγοι, ωστόσο, εξακολουθούν να κυκλοφορούν, ως άλλες “υγειονομικές βόμβες”, έτοιμες να βάλουν το “χεράκι” τους στην διασπορά του ιού.

Αυτούς “χτυπά” ο σκιτσογράφος στην νέα του ανάρτηση, στην οποία απεικονίζονται δύο άστεγοι, με τον πρώτο να λέει: “Τ’ άκουσες; Διαμαρτύρονται γιατί τους λένε να κάθονται στα σπίτια τους”!

Ο δεύτερος απαντά: “Κόφ’ την πλάκα ρε“!

Δείτε το νέο σκίτσο που υπογράφει ο Αρκάς

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρκάς: Σκίτσο για τους… απείθαρχους!"

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Νοσούν 77 γιατροί και νοσηλευτές, σε καραντίνα 350

Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από την ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό αλλά και που βρίσκεται σε καραντίνα ανησυχούν ιδιαίτερα τους αρμόδιους φορείς. 

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ 70 άτομα που ήταν σε καραντίνα επέστρεψαν υγιείς σε Ιπποκράτειο, Ερυθρό Σταυρό, Κοζάνη και Άρτα, αλλά υπάρχει ανησυχία μιας και η καραντίνα στην οποία είχαν τεθεί ήταν 7 ημερών και όχι 14 ημερών

Δραματική είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Καστοριάς. «Στο νοσοκομείο. Καστοριάς είναι τραγικά τα πραγματα  40 συνάδελφοι επέστρεψαν από καραντίνα γιατί δεν έχει νόημα αφού όλοι τους, συνολικά  350 εργαζόμενοι,  έχουν εκτεθεί στον ιό  και συνεχίζουν να εκτίθενται αφού εργάζονται συνεχώς ερχόμενοι σε επαφή με νεα κρουσματα. Όλοι σταδιακά  κάνουν εργαστηριακό έλεγχο και περιμένουν αποτελέσματα» λέει ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ο οποίο αποκαλύπτει ότι σήμερα έκλεισε η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Καστοριάς για την ασφάλεια και τα παιδιά πηγαίνουν στο νοσοκομείο Κοζάνης. 

«Στο νοσοκομείο Κοζάνης επέστρεψαν οι πρώτοι 15 που ήταν σε καραντίνα αλλά βγήκαν άλλοι 12. Είναι καλά στην υγεία τους εκτός από μια συνάδελφο που εμφανίζει συμπτώματα και θα ελεγχθεί εργαστηριακά. Στο νοσοκομείο Άρτας θα επιστρέψουν αύριο οι 11 γιατροί που ελέχθησαν εργαστηριακά και είναι καλά. Παραμένουν οι 20 συνάδελφοι νοσηλευτές σε καραντίνα και ζητάνε να ελεγχθούν εργαστηριακά αλλά δεν γινέται αφού ακολουθούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. Η αγωνία τους είναι μεγάλη» λέει ο κ Γιαννάκος. 

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ ήδη εχουν αρχίσει να ορίζονται ως σημεία αναφοράς για τον κορωνοϊό και Κέντρα Υγείας. «Στο Κέντρο Υγείας στο Άστρος, την περασμένη Παρασκευή πήγε 80χρονος ασθενής για ενέσιμη θεραπεία. Τον έστειλε ιδιώτης γιατρός που τον εξέτασε. Δεν είχε συμπτώματα, αλλά τη Δευτέρα επιδεινώθηκε η υγεία του και η σύζυγός του κάλεσε ασθενοφόρο. Από το κέντρο Υγείας διεκόμισθη στο νοσοκομείο της Τρίπολης και διαπιστώθηκε ότι είναι το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Τρίπολη. Έτσι πέντε συνάδελφοι από εκεί μπήκαν σε καραντίνα» αποκαλύπτει ο κ. Γιαννάκος. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ ο αριθμός του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού που νοσεί ανέρχεται σε 77 άτομα, ενώ σε καραντίνα βρίσκονται 350 άτομα

«Υπάρχει ανησυχία σε όσους επέστρεψαν απο καραντίνα αλλά και σε εκείνους που έρχονται σε καθημερινή  επαφή μαζί τους γιατί επέστρεψαν στις 7 ημέρες και όχι στις 14 και δεν ελέχθησαν εργαστηριακά. Ήδη έχουμε νέα κρούσματα 1 στο Ιπποκράτειο,και 3 ακόμη στο Γεννηματάς. Τα περισσότερα κρούσματα είναι στο νοσοκομείο Καστοριάς με 10 όπου είχαμε και έναν νεκρό και 16 στο Γεννηματάς. Για το υψηλό ποσοστό  νοσούντων συναδελφων φταίει η έλλειψη μέτρων προστασίας. Η ανεπάρκεια μασκών, στολών προστασίας και γαντιών. Φταίει επίσης  ο λειψός εργαστηριακος έλεγχος για κορωνοιο στους ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού που προσέρχονται στα επείγοντα και νοσηλεύονται στις κλινικές  χωρίς να υπαρχει δυνατότητα προφυλάξεων  από το υγειονομικό προσωπικό αφού δεν υπάρχουν μάσκες.αντισηπτικά. και άλλα» τονίζει ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Νοσούν 77 γιατροί και νοσηλευτές, σε καραντίνα 350"

Δωρεά 1 εκατ. ευρώ για τις ΜΕΘ από Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο

Σε δωρεά 1.000.000 ευρώ για την ενίσχυση των ΜΕΘ προχώρησε ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος.

Όπως δήλωσαν οι δωρητές: «Προκειμένου να στηρίξουμε έμπρακτα το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης στην πρωτοφανή κρίση που αντιμετωπίζουμε, αποφασίσαμε να προβούμε στη δωρεά ποσού 1.000.000 ευρώ για την κάλυψη δαπανών εξοπλισμού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.). Το παραπάνω ποσό θα κατατεθεί άμεσα και θα διατεθεί μέσω της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ. Θεωρούμε ότι η συμβολή όλων μας είναι αναγκαία σήμερα περισσότερο από ποτέ».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεά 1 εκατ. ευρώ για τις ΜΕΘ από Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο"

Ιταλία: 743 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο από κορονοϊό, 5.249 νέα κρούσματα

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 69.176. Οι νεκροί έφτασαν τους 6.820. Παράλληλα, 8.326 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 63.927 και είχαν χάσει την ζωή τους, συνολικά, 6.077 άνθρωποι ενώ 7.432 είχαν ιαθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο , δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 743 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.249 νέα κρούσματα. 894 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

3.396 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 21.937 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 28.697 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 30.703 και οι νεκροί 4.178 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 9.254 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 985. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 5.948, με 216 νεκρούς.

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, δυστυχώς, αυξάνεται και πάλι ο ρυθμός μετάδοσης του ιού, αλλά και ο αριθμός των νεκρών.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 743 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο από κορονοϊό, 5.249 νέα κρούσματα"

Σκόπια: Ικανοποίηση για το «πράσινο» φως από την ΕΕ

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε την «έκδηλη» ικανοποίησή της για την σημερινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα.

«Η ευχάριστη είδηση από τις Βρυξέλλες σε μία δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί επιβεβαίωση των προσπαθειών που καταβάλαμε και δίνει τέλος στην αναμονή που διήρκεσε 15 χρόνια, από τότε που λάβαμε καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη» ανέφερε ο πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Όλιβερ Σπάσοφσκι.

Ο ίδιος σημείωσε ότι χωρίς τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη Συμφωνία μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας για σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας, η χώρα δεν θα μπορούσε, για πολύ καιρό ακόμη να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι με τη σημερινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Βόρεια Μακεδονία μπορεί πλέον να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον της.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κυρίως λόγω των αντιρρήσεων της Γαλλίας, δεν είχε εγκρίνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, κάτι που προκάλεσε πολιτική αναταραχή στα Σκόπια και οδήγησε στην παραίτηση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος δρομολόγησε και τις διαδικασίες για πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, που είχαν προγραμματιστεί για τις 12 Απριλίου. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, με απόφαση των πολιτικών αρχηγών της Βόρειας Μακεδονίας, οι εκλογές αυτές μετατέθηκαν γι΄αργότερα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι ΥΠΕΞ ενέκριναν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Β. Μακεδονία και Αλβανία

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν σήμερα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και, υπό όρους, με την Αλβανία, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών.

«Είμαι πολύ ευτυχής που οι χώρες μέλη της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε πολιτική συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter. «Συγχαίρω από καρδιάς αυτές τις δύο χώρες. Αυτό στέλνει επίσης ένα ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα στα δυτικά Βαλκάνια: το μέλλον σας βρίσκεται στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Οι ΥΠΕΞ ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ των πρεσβευτών (μονίμων αντιπροσώπων) των χωρών τους στις Βρυξέλλες. Ο Επίτροπος σημείωσε ότι πρόκειται για μια «πολιτική συμφωνία» η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί και από τους ηγέτες των χωρών μελών στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί επίσης με τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη και κατόπιν να επιβεβαιωθεί γραπτώς.

Ο δρόμος αναμένεται ότι θα είναι πιο δύσκολος για την Αλβανία, αφού Γερμανία και Ολλανδία απαιτούν από τα Τίρανα να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις πριν από την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων. Μεταξύ άλλων, η Αλβανία θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις στο εκλογικό σύστημα και να διασφαλίσει τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των προεκλογικών εκστρατειών, να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς επίσης και να συγκροτήσει ειδικές δομές για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Μ. Βαρβιτσιώτης: Σημαντική μέρα για την Ευρώπη η απόφαση για τη Διεύρυνση στα Δ. Βαλκάνια

Το «πράσινο» φως για τη Διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, με την έγκριση του Σχεδίου Συμπερασμάτων, το οποίο παραπέμπεται στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης, σε επίπεδο ηγετών, έδωσαν σήμερα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Σε γραπτή δήλωσή του μετά το πέρας της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για μία σημαντική ημέρα για την ΕΕ και ένα καθοριστικό βήμα για την ευρωπαϊκή προοπτική των δύο γειτονικών χωρών, το οποίο διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις. «Με την απόφασή μας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία επιβεβαιώνεται η στρατηγική ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003» επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης και σημείωσε ότι στο τέλος αυτή της διαδρομής η χώρα μας θα βρεθεί να συνορεύει με δύο ακόμα μέλη της ΕΕ.

Επίσης, τόνισε πως η ΕΕ επιβεβαιώνει εμπράκτως τον αποφασιστικό της ρόλο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, «γεγονός που αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα», και συνεχάρη την κροατική προεδρία που «κάτω από δύσκολες συνθήκες έφερε αυτό το αποτέλεσμα».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, στο κείμενο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας προβλέπεται: «Η υποχρέωση αφενός της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και αφετέρου της Αλβανίας να τηρήσει την υποχρέωση σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, συμπεριλαμβανομένης τόσο της απογραφής και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού όσο και της καταγραφής της ιδιοκτησίας. Θα παρακολουθούμε στενά την πρόοδο και τη συμμόρφωση των δύο χωρών στην υλοποίηση των δεσμεύσεων τους».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ευρώπη σήμερα ενωμένη -όπως ποτέ άλλοτε- πρέπει να συνεχίσει να δίνει τη μάχη για την καταπολέμηση του COVID-19. «Θα τα καταφέρουμε» προσέθεσε και έδωσε μια γεύση από το κλίμα που επικράτησε κατά την τηλεδιάσκεψη: «Σήμερα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ συνεδριάσαμε, με τηλεδιάσκεψη, μέσα σε βαρύ κλίμα λόγω των χιλιάδων θυμάτων στην Ευρώπη και ειδικά στην Ιταλία και την Ισπανία. Εκφράσαμε όλοι την αλληλεγγύη μας σε αυτή τη δοκιμασία και την ανάγκη για περισσότερο συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκόπια: Ικανοποίηση για το «πράσινο» φως από την ΕΕ"

Χαρδαλιάς: «Υγειονομική βόμβα» το γκρουπ που επέστρεψαν από Ισπανία, 21 βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊο

«Υγειονομική βόμβα» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τους επαναπατρισθέντες Έλληνες από την Ισπανία οι οποίοι τέθηκαν από την πρώτη στιγμή σε καραντίνα σε ξενοδοχεία, παρά τις διαμαρτυρίες τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ήδη 21 από τους 263 επιβάτες που γύρισαν στην Αθήνα από την Ισπανία βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Συγκεκριμένα από τη Βαρκελώνη ήταν 11 άνδρες και 3 γυναίκες και από τη Μαδρίτη 6 γυναίκες και 1 άνδρας.

«Η απόφαση μας για την απομόνωση βασίστηκε σε συγκεκριμένα μοντέλα ρίσκων», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Όπως εξήγησε οι αρχές είχαν διαπιστώσει ότι τα περισσότερα κρούσματα της νόσου προέρχονταν από τη Βόρεια Ισπανία και οι πτήσεις προέρχονταν από Βαρκελόνη και περιοχές της Βόρειας Ισπανίας…

«Βλέποντας αυτό προχωρήσαμε στην απομόνωση, και 21 από τους 263 επιβάτες συνολικά και στις δύο πτήσεις βγήκαν θετικοί» τόνισε.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: «Υγειονομική βόμβα» το γκρουπ που επέστρεψαν από Ισπανία, 21 βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊο"

Κορωνοϊός - Ένωση Τραπεζών: Δεν τίθεται περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών από λογαριασμούς

Κανένας περιορισμός στην ανάληψη χρημάτων δεν θα επιβληθεί, σύμφωνα με όσα ξεκαθάρισε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού.

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης σχετικά με τις συναλλαγές που δεν επιτρέπεται να διενεργούνται με φυσική παρουσία στα τραπεζικά καταστήματα, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών διευκρινίζει πως: «Δεν υπάρχει οποιοσδήποτε περιορισμός ως προς τις ελεύθερες αναλήψεις μετρητών και οι συναλλασσόμενοι δύνανται να αναλαμβάνουν όποια ποσά επιθυμούν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους».

«Ειδικότερα, για λόγους συμμόρφωσης του τραπεζικού τομέα στους τεθέντες περιορισμούς και για λόγους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη χρεωστική τους κάρτα για αναλήψεις μέχρι ποσού 400 ευρώ ημερησίως. Για ποσά υψηλότερα των 400 ευρώ, και εφόσον οι συναλλασσόμενοι δεν επιθυμούν να επιλέξουν τα ΑΤΜ, οι αναλήψεις μπορούν να γίνονται και από τα ταμεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, σε προηγούμενη πρωινή της ανακοίνωση, ενημέρωσε τους συναλλασσόμενους για τις συναλλαγές που δεν θα μπορούν να διενεργούν στα τραπεζικά καταστήματα από σήμερα Τρίτη, 24 Μαρτίου μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «οι τράπεζες-μέλη της ΕΕΤ, εντείνουν ακόμη περισσότερο τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των συναλλασσομένων, μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19».

Για το λόγο αυτό, από σήμερα Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020, περιορίζονται οι συναλλαγές στα καταστήματα με φυσική παρουσία και διαμορφώνονται ως εξής:

1. Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ.

2. Καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ πραγματοποιούνται στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.

3. Οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (Δημόσιο, ενέργεια, ύδρευση, τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ασφάλειες, κ.λπ) εξοφλούνται μέσω internet/mobilebanking ή στα ΑΤΜ και στα Κέντρα Αυτόματων Συναλλαγών (APS). Στο Δίκτυο Καταστημάτων δεν θα εξυπηρετούνται πληρωμές λογαριασμών με χρήση μετρητών στο ταμείο.

4. Η ενημέρωση λογαριασμών (κινήσεων και υπολοίπων) πραγματοποιείται μέσω internet/mobile banking ή στα ΑΤΜ. Ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου δεν θα γίνονται στο Δίκτυο Καταστημάτων.

Η ΕΕΤ συστήνει στους πολίτες για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους να αξιοποιήσουν τη χρεωστική κάρτα της τράπεζάς τους και τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική τραπεζική της τράπεζας συνεργασίας τους.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Ένωση Τραπεζών: Δεν τίθεται περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών από λογαριασμούς"

Κορονοϊός: Στα 743 τα κρούσματα στην Ελλάδα, 48 το τελευταίο 24ωρο – Στους 20 οι νεκροί

Σε 743 αυξήθηκαν τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 48 νέα κρούσματα. Από τα νέα κρούσματα, τα 21 ήταν οι επιβάτες που ήρθαν με τις δύο πτήσεις από Ισπανία, από Μαδρίτη και Βαρκελώνη.
Συνολικά  νοσηλεύονται 134 άτομα, ενώ οι διασωληνωμένοι είναι 45 άτομα. Και οι 45 διασωληνωμένοι είναι άνδρες, με μέση ηλικία τα 68 έτη και με χρόνιο σοβαρό νόσημα.  «Η διασωλήνωση είναι σημαντική ιατρική πράξη και αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης για όσους ασθενείς εκδηλώνουν σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια» τόνισε ο κ. Τσιόδρας, σχολιάζοντας την αύξηση των διασωληνωμένων.
Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 20 άτομα (17 άνδρες και 3 γυναίκες), ενώ 32 έχουν πάρει εξιτήριο.
Αναφορικά με την πορεία της επιδημίας σημείωσε ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος.
Αναφερόμενος στη συνολική εικόνα του ιού στο κόσμο, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι 396.807 έχουν προσβληθεί σε όλο τον κόσμο σε 197 χώρες και έχουμε 17.235 θανάτους. Σημείωσε ότι τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και οι ΗΠΑ προχώρησαν επίσης σε μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας καθώς πλέον για όλους η προστασία του πληθυσμού είναι το κύριο μέλημα.
Επίσης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη ότι για δεύτερη μέρα στη σειρά, η Ιταλία παρουσίασε μείωση ρυθμού αύξησης κρουσμάτων και μείωση ρυθμού αύξησης θανάτων.
Διευκρινίσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας
Νέες διευκρινίσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας έδωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε, η φόρμα Α, που αφορά στη μετακίνηση από και προς την εργασία, θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδα του εργοδότη. Η μη ύπαρξη καθιστά την βεβαίωση άκυρη.
Όπως είπε επίσης, οι εταιρείες έκδοσης κοινοχρήστων πρέπει να δίνουν στους εργαζόμενους βεβαίωση εργοδότη με το ωράριο και αναλυτικά τις διευθύνσεις των πολυκατοικιών, που θα επισκεφτούν.
Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως αλλάζει το ωράριο των σούπερ μάρκετ από την Πέμπτη, καθώς έχει πλέον μειωθεί η κίνηση των πολιτών σε αυτά.
Όπως είπε από την Πέμπτη 26-3 ως και Σάββατο 25/4 τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν 7.00π.μ. με 09.00μμ τις καθημερινές και 7.00π.μ. με 08.00μμ το Σάββατο.
Τα σούπερ μάρκετ την Κυριακή θα είναι κλειστά.
Έλεγχοι της ΕΛΑΣ για ασθενείς και άτομα υψηλού κινδύνου
Η ΕΛΑΣ πραγματοποίησε ελέγχους σε ασθενείς που παραμένουν σε καραντίνα στο σπίτι, αλλά και άτομα που ήρθαν σε επαφή με θετικούς στον Covid-19 και θεωρούνται άτομα υψηλού κινδύνου.Σε 17 ελέγχους βρέθηκαν και οι 17 νοσούντες στα σπίτια τους. Αντίθετα στα άτομα που αποτελούν στενές επαφές με νοσούντες, σε σύνολο 161 ελέγχων, 8 βρέθηκαν εκτός και τους επιβλήθηκαν το πρόστιμο των 5.000 ευρώ και οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Στα 743 τα κρούσματα στην Ελλάδα, 48 το τελευταίο 24ωρο – Στους 20 οι νεκροί"

Απαραίτητη η σφραγίδα στις βεβαιώσεις μετακίνησης εργοδοτών

Οι βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων πρέπει να φέρουν σφραγίδα του εργοδότη αλλιώς είναι άκυρες, διευκρίνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι εργαζόμενοι εταιρειών κοινοχρήστων πρέπει να έχουν βεβαίωση εργοδότη που να αναφέρει ωράριο εργασίας και σε ποιες πολυκατοικίες θα μεταβούν

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαραίτητη η σφραγίδα στις βεβαιώσεις μετακίνησης εργοδοτών"

Κορωνοϊός - Ελβετία: Σχεδόν 9.000 τα κρούσματα, 90 οι νεκροί

Η Ελβετία καταμετρά σχεδόν 9.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 90 θανάτους, ανακοίνωσε σήμερα το ομοσπονδιακό γραφείο Δημόσιας Υγείας, προσθέτοντας ότι είναι πρόωρο να πει κανείς ότι οι αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει αρχίσει να μειώνεται.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά λιγότερα από 1.000 από χθες, καταδεικνύουν τα στοιχεία, μια ελαφρώς μικρότερη αύξηση σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

"Θα χρειαστούμε σίγουρα λίγες ακόμη ημέρες προκειμένου να μπορέσουμε να μιλήσουμε πραγματικά για έναν περιορισμό των αριθμών ή μια τάση", δήλωσε ο Πατρίκ Ματίς, ο επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης κρίσεων του υπουργείου Υγείας.

"Υπάρχει ελπίδα. Νομίζω, επίσης, ότι αυτό κρατάμε υπόψη μας με αριθμούς σαν κι αυτούς. Όμως, σοβαρά, χρειάζεται λίγος χρόνος μέχρι να καταλήξουμε σε οριστικά αποτελέσματα".

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Ελβετία: Σχεδόν 9.000 τα κρούσματα, 90 οι νεκροί"

ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικά η βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας

Στο πλαίσιο της διαρκούς ψηφιοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, υπέγραψε εγκύκλιο, με την οποία τίθεται σε λειτουργία από σήμερα η νέα εφαρμογή ηλεκτρονικής χορήγησης της βεβαίωσης μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.

Με αυτή την εφαρμογή, διευκολύνονται οι ιδιοκτήτες/κάτοχοι αυτοκινήτων οχημάτων, που επιθυμούν να τα μεταβιβάσουν ή να τα διαγράψουν, λόγω εξαγωγής ή επαναταξινόμησης. Πλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπαίνουν στην εφαρμογή, μέσω του aade.gr, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του TAXISnet και να λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση.

Η βεβαίωση αυτή ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου του έτους έκδοσής της και αφορά εξόφληση οφειλών του τελευταίου κατόχου του οχήματος, που το μεταβιβάζει ή το διαγράφει, λόγω εξαγωγής ή επαναταξινόμησης, για όσο χρόνο το είχε στην κατοχή του.

Η βεβαίωση εκδίδεται ηλεκτρονικά, εφόσον τα τέλη έχουν εξοφληθεί. Εάν παραμένουν ανεξόφλητες οφειλές τελών κυκλοφορίας, καθώς και σε περιπτώσεις, όπως εκκρεμότητες στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των οχημάτων (π.χ. κληρονόμοι), απαλλαγές οχημάτων, κλπ, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν με την αρμόδια για τη φορολογία τους Δ.Ο.Υ. για την τακτοποίηση των σχετικών εκκρεμοτήτων και την έκδοση της βεβαίωσης.

Επισημαίνεται ότι, μόνο για το 2019, η διαδικασία εξόφλησης με φυσική παρουσία, που ακολουθείτο μέχρι σήμερα, προκάλεσε πάνω από 600.000 επισκέψεις στις ΔΟΥ όλης της χώρας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικά η βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας"

Κορωνοϊός: Κλειστά τα σούπερ μάρκετ την Κυριακή

Σε δραστικό περιορισμό των έκτακτων μέτρων που αφορούσαν το ωράριο των καταστημάτων τροφίμων και των σούπερ μάρκετ προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό δεν ανανεώνεται η απόφαση για υποχρεωτική λειτουργία των συγκεκριμένων καταστημάτων τις Κυριακές. Επίσης από την ερχόμενη Πέμπτη 26 του μήνα και μετά περιορίζεται και η παράταση του καθημερινού ωραρίου. Έτσι πλέον οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα κλείνουν στις 9 το βράδυ.

Η απόφαση ελήφθη καθώς διαπιστώθηκε πως η κίνηση στα καταστήματα τόσο την περασμένη Κυριακή αλλά και τις καθημερινές μετά τις 9 το βράδυ ήταν περιορισμένη. Επίσης συνετέλεσε και το γεγονός ότι έχει επέλθει μία σχετική ηρεμία στις αγορές με την επιβολή των περιοριστικών όρων (1 πελάτης ανά 15 τμ κοκ).

Ιδιαίτερα για το ζήτημα λειτουργίας των Κυριακών υπήρχαν αντιδράσεις από σημαντική μερίδα των επιχειρήσεων με δεδομένο πως τόσο το προσωπικό τους όσο και οι υποδομές τους λειτουργούν «στο κόκκινο». Η ηγεσία του υπουργείου είχε υποσχεθεί πως στην περίπτωση που δεν επιβεβαιωθεί η μεγάλη ανάγκη των καταναλωτών τότε θα άρει το μέτρο. Όπερ και εγένετο.

Έτσι, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, από την Πέμπτη 26 Μαρτίου έως και το Σάββατο 25 Απριλίου, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων διαμορφώνεται πλέον ως εξής:

Δευτέρα έως Παρασκευή από 7:00 έως 21:00.
Σάββατο από 7:00 έως 20:00


Πηγές απ' το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνουν πάντως πως εάν καταστεί και πάλι ανάγκη δύναται να αλλάξει εκ νέου το ωράριο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Κλειστά τα σούπερ μάρκετ την Κυριακή"

Εκπτωση 25% για έγκαιρη εξόφληση φόρων και εισφορών

Εκπτωση 25% στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις (με εξαίρεση τον ΦΠΑ), εφόσον πληρωθούν στην ώρα τους και οι φορολογούμενοι-ασφαλισμένοι δεν κάνουν χρήση των μέτρων αναστολής που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να εκτιμά ότι η οικονομία θα γυρίσει σε ύφεση το 2020, η οποία όμως θα είναι παροδική.
Σε κοινή συνέντευξη τύπου των Χρ. Σταϊκούρα, Γ. Βρούτση και Αδ. Γεωργιάδη ανακοινώθηκε διεύρυνση του πλαισίου προστασίας εργαζομένων, επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών από την ερχόμενη εβδομάδα με τον υπ. Οικονομικών να τονίζει ότι «στηρίζουμε παράλληλα την κουλτούρα πληρωμών έχοντας το βλέμμα στη μετά κορωνοϊό εποχή για τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας».
Στο πλαίσιο αυτό ο Αδ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες παροχής εγγυοδοσίας και σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αρχές Μαΐου το υπουργείο θα είναι έτοιμο να τρέξει δράσεις δανειοδότησης και κεφαλαίου κίνησης έναντι αρχικού σχεδιασμού για τέλη Μαΐου.
Παράλληλα, ο κος Γεωργιάδης διέψευσε κατηγορηματικά «πληροφορίες» για επιβολή capital controls, τις οποίες χαρακτήρισε «ανεύθυνες», σημειώνοντας ότι αποτελούν πρωτοφανή προσπάθεια κάποιων να βλάψουν τη χώρα. «Κανένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται», είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπ. Εργασίας, από την πλευρά του, εξειδίκευσε αναλυτικά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών, ανέργων και επιχειρήσεων.

Διευρύνεται το πλαίσιο

Από την επόμενη εβδομάδα διευρύνεται το πλαίσιο προστασίας, ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, παραδεχόμενος ότι η κατάσταση στην οικονομία έχει δυσκολέψει και θα δυσκολέψει κι άλλο.
Όπως είπε, με τις πρωτοβουλίες που εξειδίκευσε έως τώρα η κυβέρνηση καλύπτονται 600.000 επιχειρήσεις και 1,2 εκατομμύρια μισθωτοί (60% του συνόλου) καθώς και 550.000 αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες.
Μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ. Μαζί με τις υπόλοιπες δαπάνες, ανεβαίνει στα 4,7 δισ. ή 2,5% του ΑΕΠ.
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι φέτος η οικονομία θα περάσει σε ύφεση και ο πλούτος της χώρας θα συρρικνωθεί. «Εχουμε χρέος όλοι να συμπεριφερόμαστε με ψυχραιμία και υπομονή, ώστε να βγούμε από την κρίση με το λιγότερο κόστος».
«Θέλω να είμαι ειλικρινής: Η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη, και η οικονομία θα γυρίσει, σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις, σε ύφεση το 2020. Θα είναι όμως παροδική. Ωστόσο, η ζημιά στην οικονομία, βραχυπρόθεσμα, είναι σημαντική και θα διευρυνθεί. Ο πλούτος της χώρας θα συρρικνωθεί. Όμως, με τις κατάλληλες πολιτικές, χρονικά κλιμακούμενες, θα περιορίσουμε αυτές τις δυσμενείς συνέπειες από την πανδημία του κορωνοϊού.
Έχουμε χρέος, όλοι μας, να συμπεριφερόμαστε με ψυχραιμία και υπομονή, με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, ώστε να βγούμε από αυτή την έκτακτη και εξωγενή κρίση με το λιγότερο ατομικό και κοινωνικό κόστος και να δρομολογήσουμε, αμέσως μετά, μία δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας.
Θα τα καταφέρουμε!», κατέληξε ο υπουργός.
Εξειδίκευση των έκτακτων μέτρων
Η πρόσφατη δέσμη μέτρων συνοψίζεται στα εξής:

Α. Μέτρα για εργαζόμενους
Για τους εργαζόμενους στους οποίους έχει γίνει προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας από τις επιχειρήσεις (δηλαδή με διοικητική εντολή ή έχουν κλείσει ή έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενες) προβλέπεται:
 Η αποζημίωση των 800 ευρώ, που είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.
 Η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και των δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών.
 Η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών τους οφειλών, επί του ονομαστικού τους μισθού, για 45 ημέρες.
 Η παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη τους ημερομηνία.
 Η αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τους συνεπείς δανειολήπτες.
 Η καταβολή του 60% του μισθώματος της οικίας τους για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους, από την στιγμή που αυτή είναι α’ κατοικία.
 Η διασφάλιση της καταβολής του Δώρου Πάσχα για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
 Η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, ακόμη και στην περίπτωση εφαρμογής της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους, με την απαγόρευση των απολύσεων και τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.
Β. Μέτρα για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους
 Στις περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων (που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους και είναι στους ΚΑΔ) προβλέπονται:
(α) Για τους επαγγελματίες και εργοδότες, επιπρόσθετα, αποζημίωση 800 ευρώ.
(β) Για τους εργαζόμενους αυτών ισχύει ότι και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που είναι σε ΚΑΔ.
 Στις ειδικές περιπτώσεις επιστημονικών κλάδων (οικονομολόγοι και λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές), προβλέπονται:
(α) Για τους επαγγελματίες και εργοδότες ότι και για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σημαντικά, με πρόσθετη παροχή ειδικών επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα, ώστε να προωθηθεί και να επεκταθεί η εξ αποστάσεως επαγγελματική δραστηριότητα.
(β) Για τους εργαζόμενους αυτών ισχύει ότι και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που είναι σε ΚΑΔ.
 Αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020. Η εξόφλησή των εισφορών των παραπάνω μηνών θα γίνει τμηματικά σε 4 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020.
 Αναστολή της καταβολής των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων- ανεξαρτήτως των διατάξεων που τις διέπουν- των οποίων η υποχρέωση καταβολής λήγει εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 έως και 31 Μαΐου του 2020. Οι οφειλές αυτές και οι ρυθμίσεις παγώνουν και θα αρχίσουν να εξοφλούνται από την 1η Ιουνίου 2020.
 Η μείωση κατά 25% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εφόσον εξοφληθούν στη προβλεπόμενη ημερομηνία.
Γ. Μέτρα για τους ανέργους
 Παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για 2 μήνες σε όσους το δικαίωμα επιδότησης που έληξε ή θα λήξει το πρώτο τρίμηνο του 2020.
 Αποζημίωση ύψους 800 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει οικιοθελώς ή έχουν απολυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020 εφόσον δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
Σύνοψη:
Άρα αυτοί που είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ, αναφέρει η ανακοίνωση του υπ. Εργασίας, είναι οι εργαζόμενοι που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που βάσει ΚΑΔ πλήττονται (εκτός από τις προαναφερόμενες ειδικές περιπτώσεις επιστημονικών κλάδων) και οι εργαζόμενοι αυτών καθώς και όλοι όσοι έμειναν άνεργοι ή οικιοθελώς αποχώρησαν από 1η Μαρτίου μέχρι 20 Μαρτίου.
Δ. Μέτρα για τις επιχειρήσεις
Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται, είτε γιατί το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους είτε γιατί βρίσκονται στην επικαιροποιημένη λίστα των ΚΑΔ, προβλέπονται:
 Η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών.
 Η αναστολή καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων ασφαλιστικών οφειλών.
Συγκεκριμένα:
α) Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 οι οποίες δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα.
β) Τρίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμισμένων εργοδοτών-επιχειρήσεων οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης.
 Η παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ) σε περίπτωση που δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής και καταβληθούν στα, αρχικώς, προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.
 Η αναστολή πληρωμών χρεολυσίων δανείων προς τις τράπεζες για τις συνεπείς επιχειρήσεις.
 Η καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου στις επιχειρήσεις που το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους.
 Η δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα προς τους εργαζόμενους επεκτείνεται μέχρι το καλοκαίρι. Αντίθετα ισχύει η υποχρέωση καταβολής του στις προθεσμίες του ισχύοντα νόμου στις λοιπές επιχειρήσεις.
 Η συμμετοχή στο χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής από το κράτος προς τις επιχειρήσεις, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος.
 Η συμμετοχή σε ειδικά χρηματοδοτικά σχήματα επιδότησης επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, εγγυήσεων για χορήγηση δανείων, επιχειρηματικών και επενδυτικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου.
 Η δυνατότητα αξιοποίησης του καθεστώτος αναστολής της σύμβασης εργασίας για τις επιχειρήσεις στην περίμετρο των ΚΑΔ που θα ανακοινωθούν.
Ε. Ειδικές πλατφόρμες αποζημίωσης - Μισθώματα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Υπογράφτηκαν και αναρτήθηκαν, σήμερα, οι δύο ιδιαίτερα σημαντικές υπουργικές αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης των πρόσφατων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις: Την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους ύψους 800 ευρώ καθώς και την στήριξη εργαζόμενων-επιχειρήσεων μέσα από την μείωση των μισθωμάτων (κύριας κατοικίας- επαγγελματικά).
Παράλληλα, είναι έτοιμα τα δύο ηλεκτρονικά έντυπα, που αφορούν εργοδότες και εργαζομένους, τα οποία θα κατατίθενται στις δύο ειδικές πλατφόρμες που ετοιμάστηκαν σε πολύ γρήγορο χρόνο: Η μία ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι για τους εργοδότες η οποία θα ανοίξει σήμερα και θα βρίσκεται στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη και η ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους supportemployees.yeka.gr θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου και θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπτωση 25% για έγκαιρη εξόφληση φόρων και εισφορών"

Επίθεση δουλεμπόρων με… χατζάρες, σε φουσκωτό του Λιμενικού στις εκβολές του ποταμού Έβρου!!!

Επίθεση δουλεμπόρων σε φουσκωτό του Λιμενικού της Αλεξανδρούπολης, στην θαλάσσια περιοχή των εκβολών του ποταμού Έβρου, σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, αν και δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επίσημα από το Λιμενικό ή το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τις πρώτες πρωινές ώrες το φουσκωτό σκάφος του Λιμενικού της Αλεξανδρούπολης που περιπολούσε στην θαλάσσια περιοχή στο ύψος του Δέλτα του ποταμού Έβρου, στις εκβολές του δηλαδή στο Θρακικό Πέλαγος, εντόπισαν φουσκωτή βάρκα να μεταφέρει πάνω από 30 λαθρομετανάστες. Όταν πλησίασαν και με βάση την πάγια τακτική έκαναν αναγνώριση και προσπάθησαν να συλλάβουν τους διακινητές ζητώντας τους να παραδοθούν, αυτοί ξαφνικά έβγαλαν ένα-δυο τεράστια σπαθιά και προσπάθησαν να επιτεθούν και να… τρυπήσουν το φουσκωτό. Όμως η ψυχραιμία και η άμεση αντίδραση των Λιμενικών δεν το επέτρεψε.

Την ίδια στιγμή έστριψαν το τιμόνι και ανέπτυξαν ταχύτητα προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα και έτσι κατάφεραν να ξεφύγουν, αλλά απέτυχε η προσπάθεια τους να αποβιβάσουν σε κάποιο σημείο της ελληνικής ακτής τους λαθρομετανάστες που μετέφεραν. Το σκάφος του Λιμενικού επέστρεψε κανονικά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και φυσικά έγινε ενημέρωση για το περιστατικό, στο οποίο όμως δεν δόθηκε συνέχεια, αφού αποτράπηκε η προσπάθεια των δουλεμπόρων να φέρουν στον Έβρο από την θάλασσα όσους μετέφεραν όπως γινόταν συχνά πριν λίγο καιρό. Φαίνεται πως μετά το “σφράγισμα” των χερσαίων συνόρων του Έβρου, οι διακινητές επιλέγουν να φέρνουν τους λαθρομετανάστες από την θάλασσα.

evros-news
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση δουλεμπόρων με… χατζάρες, σε φουσκωτό του Λιμενικού στις εκβολές του ποταμού Έβρου!!!"

Οι ιταλικές αρχές κατάσχεσαν 1.840 αναπνευστήρες που προορίζονταν για την Ελλάδα

Οι Αρχές της Ιταλίας, προχώρησαν στην κατάσχεση σχεδόν 2.000 αναπνευστήρων, οι οποίοι προορίζονταν για ασθενείς του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Η κατάσχεση πραγματοποιήθηκε από άνδρες της ιταλικής αστυνομίας και του ιταλικού τελωνείου, και αφορούσε 1.840 αναπνευστήρες, οι οποίοι συνοδεύονταν από μάσκες.

Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός εντοπίστηκε σε φορτηγό, το οποίο βρισκόταν σε πλοίο – έτοιμο να αποπλεύσει με προορισμό την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιταλικές αρχές, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του ιού, έχει απαγορεύσει όλες τις εξαγωγές αναπνευστήρων από τις 25 Φεβρουαρίου.

Άλλωστε, ο αριθμός των κρουσμάτων στη γειτονική χώρα αγγίζει τα 64.000, με τους νεκρούς να υπερβαίνουν τους 6.000.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αριθμούν σε 695, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 19.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ιταλικές αρχές κατάσχεσαν 1.840 αναπνευστήρες που προορίζονταν για την Ελλάδα"

Καταγγελίες γιατρών στο ΑΧΕΠΑ: Μας δίνουν μία απλή μάσκα ανά 8ωρο, η οποία καταστρέφεται όταν εκπνέουμε

Εφόδια για τη μάχη κατά του κορονοϊού ζητούν οι εργαζόμενοι του ΑΧΕΠΑ, οι οποίοι επισημαίνουν ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με ελλείψεις χειρουργικών μασκών, στολών και αντισηπτικών.

«Μας δίνουν μία απλή μάσκα ανά οκτάωρο, η οποία δεν αντέχει περισσότερο από δύο ώρες γιατί καταστρέφεται από του υδρατμούς όταν εκπνέουμε. Τα αντισηπτικό για τα χέρια μας το δίνουν με το σταγονόμετρο. Τα μέτρα προστασίας που μας παρέχουν μειώνονται καθημερινά χωρίς να ξέρουμε αν αρκούν για να μας προστατέψουν αυτά τα λίγα που μας δίνουν. Το ΑΧΕΠΑ είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό. Όταν μεταφέρουν κάποιο κρούσμα, βγαίνουν και φωνάζουν στο διάδρομο "περνάει θετικό" για να απομακρυνθούμε» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Χαράλαμπος Κοροξενός.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Οικονομία στα υλικά σημαίνει οικονομία στη ζωή μας και στις ανάγκες μας. Είναι γνωστό ότι το 10% των κρουσμάτων είναι υγειονομικοί. Το Υπουργείο Υγείας πότε θα πάρει μέτρα προφύλαξής μας; Δεν είμαστε ήρωες, είμαστε εργαζόμενοι και θέλουμε τα αυτονόητα. Σήμερα, μετά από παρέμβαση του Σωματείου στη διοίκηση, δόθηκαν σε συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες οι ειδικές άδειες. Πρέπει όμως να συμπεριληφθούν και άλλες ομάδες, όπως υγειονομικοί με αυτoάνοσα νοσήματα και συνάδελφοι που είναι υπό αγωγή και ανοσοκατασταλμένοι. Δεν είμαστε αναλώσιμοι, δεν είμαστε για μία ημέρα.

Συνεχίζουμε δυνατά κάνοντας πάντα αυτό που πρέπει. Απαιτούμε όμως και από το κράτος να μας δώσει τα όπλα, τα μέσα που χρειαζόμαστε. Τα μπράβο δεν μας προστατεύουν».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελίες γιατρών στο ΑΧΕΠΑ: Μας δίνουν μία απλή μάσκα ανά 8ωρο, η οποία καταστρέφεται όταν εκπνέουμε"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news