facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Γεωργιάδης: Δύο αντισηπτικά ανά πελάτη για να καλυφθεί η ζήτηση

Τα αντισηπτικά ανά πελάτη θα μειωθούν στα δύο, από τρία που ισχύει σήμερα, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action24.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, η παραγωγή βρίσκεται σήμερα στο μέγιστο βαθμό, με 600.000 τεμάχια την ημέρα, θα τεθούν σε λειτουργία δυο ακόμη εργοστάσια παραγωγής αντισηπτικών και η ημερήσια παραγωγή συνολικά θα φτάσει τα 800.000 τεμάχια την ημέρα αλλά και πάλι θα υπάρχει έλλειμμα στην αγορά, όπου η κατανάλωση φτάνει το 1 εκατομμύριο τεμάχια.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας, ότι λόγω των μέτρων μένουμε πλέον στο σπίτι, οπότε δεν χρειάζεται τόσο πολύ το αντισηπτικό καθώς μπορούμε να πλένουμε τα χέρια μας, όπως προτείνουν οι λοιμοξιολόγοι. Σε ερώτηση εάν έχει διαπιστωθεί αισχροκέρδεια στην αγορά, ο υπουργός είπε πως έχουν μπει κάποια μικρά πρόστιμα, αλλά τα συνεργεία «δεν βρήκαν εξαιρετικά κραυγαλέες περιπτώσεις» και γνωστοποίησε ότι αύριο θα εκδοθεί σχετικό δελτίο Τύπου από το υπουργείο.

Σχετικά με το ωράριο, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι αύριο, μετά το υπουργικό συμβούλιο, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και θα αναλυθούν τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Η απόφαση για το διευρυμένο ωράριο ισχύει μέχρι αύριο, οπότε θα εκδοθεί νέα απόφαση που θα ισχύει από 26 Μαρτίου καθώς η 25η Μαρτίου είναι αργία.

«Είχαμε πει ότι αυξήθηκε το καθημερινό ωράριο για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και θα επανεξεταστεί η κατάσταση αναλόγως της ομαλοποίησης της αγοράς. Αυτή την Κυριακή υπήρχε στα σούπερ μάρκετ η μισή κίνηση από μια καθημερινή. Υπάρχουν δύο θέσεις, μία εκφράζεται από τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ και τους εργαζόμενους, που λένε ότι το διευρυμένο ωράριο είναι εξοντωτικό και μία από τους καταναλωτές, που θέλουν περισσότερες ώρες λειτουργίας. Θα εξετάσουμε τα στοιχεία και θα αποφασίσουμε. Το πρόβλημα για εμάς είναι να μην υπάρχει συνωστισμός» σημείωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος είπε τέλος, ότι όπως έχει ενημερωθεί, έχουν γίνει προσλήψεις εργαζομένων από σούπερ μάρκετ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργιάδης: Δύο αντισηπτικά ανά πελάτη για να καλυφθεί η ζήτηση"

Ξαναχτύπησε ο Αρκάς! Το καυστικό μήνυμα για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Ο Αρκάς με νέο του σκίτσο σφάζει με το γάντι όσους είναι αντίθετοι με την απαγόρευση κυκλοφορίας που αποφάσισε η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊος.

Στο σκιτσο του ο Αρκάς απεικονίζει έναν άνδρα ο οποίος αναρωτιέται “ και έπρεπε να πάρουν αυτά τα φασιστικά μέτρα επειδή κυκλοφορεί ένας ιός;”

“Όχι επειδή κυκλοφορούν πολλοί ηλίθιοι”, απαντά η γυναικα.



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξαναχτύπησε ο Αρκάς! Το καυστικό μήνυμα για την απαγόρευση κυκλοφορίας"

Βρετανία: Απαγόρευση κυκλοφορία ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον, μετά τους 335 νεκρούς

Αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Μπόρις Τζόνσον, μετά τις εικόνες με πολίτες να συνωστίζονται στο μετρό του Λονδίνο και να συνεχίζουν ανέμελοι τις βόλτες τους στην πόλη, παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Στο διάγγελμά του ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε πως οι περιορισμοί στην κυκλοφορία θα διαρκέσουν για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Πλέον οι κάτοικοι θα επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους μόνο στις παρακάτω περιπτώσεις:

1. Ψώνια.

2. Άσκηση, μόνο μία φορά τη μέρα.

3. Ιατρικές επισκέψεις.

4. Φροντίδα συγγενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

5. Κυκλοφορία μόνο ενός ή δύο ατόμων μαζί εκτός σπιτιού.

6. Για εργασία, μόνο στην περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει από το σπίτι.

Η αστυνομία θα μπορεί να επιβάλει τα μέτρα, στην περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Στις τελευταίες 24 ώρες άλλοι 54 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Βρετανία, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανεβαίνει στους 335. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τη Δευτέρα στον αριθμό των 6.650 περιπτώσεων, από 5.683 την Κυριακή.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Απαγόρευση κυκλοφορία ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον, μετά τους 335 νεκρούς"

Κορονοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας και στην Κύπρο! Το διάγγελμα Αναστασιάδη

Και η Κύπρος αποφάσισε απαγόρευση κυκλοφορίας στη μεγάλη μάχη για να νικηθεί ο κορονοϊός.

Αυτό δήλωσε σήμερα το βράδυ ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ανακοινώνοντας απαγόρευση κυκλοφορίας, εκτός εξαιρέσεων για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ανέφερε ότι παρά τα υφιστάμενα μέτρα και τις θυσίες, μια μειοψηφία επέδειξε συμπεριφορά ανευθυνότητας και απειθαρχίας και για το λόγο αυτό λαμβάνονται μέτρα από αύριο Τρίτη (24/3) στις 18:00 το απόγευμα ως και τις 13/4, γιατί διαφορετικά το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει.

Δεν διανοούμαι, είπε χαρακτηριστικά, πως μπορεί να οδηγηθούμε στα φαινόμενα που καταγράφονται στην Ιταλία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι γιατροί εξ’ ανάγκης επιλέγουν ποιοι θα ζήσουν ή ποιοι θα αφεθούν να πεθάνουν.

Μεταξύ άλλων απαγορεύεται η κυκλοφορία εκτός και αν γίνεται για μετάβαση στους χώρους εργασίας, σε υπεραγορές, φαρμακεία ή τράπεζες ή προς βοήθεια ατόμων που το έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ή για επίσκεψη στο γιατροί. Οι πολίτες πρέπει να φέρουν ταυτότητα ή διαβατήριο και άλλα αποδεικτικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν.

Επίσης κλείνουν δημόσιοι χώροι άθλησης, πάρκα, μαρίνες, παραλίες, εκδρομικοί χώροι, χώροι συναθροίσεων, εκκλησίες και τεμένη, ενώ απαγορεύονται και οι λαμπρατζιές. Τη λειτουργία τους αναστέλλουν όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, πλην κάποιων και τα εργοτάξια εκτός και αν είναι για έργα δημόσιας ωφελείας.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας και στην Κύπρο! Το διάγγελμα Αναστασιάδη"

Κορωνοϊός - ΟΛΠ: Δωρεά και στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά

Σε μία ακόμη δωρεά υγειονομικού υλικού, προχώρησε η ΟΛΠ ΑΕ αυτή τη φορά προς το «ΤΖΑΝΕΙΟ» Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά προκειμένου να υποστηριχτεί η λειτουργία νέων κλινών στη νέα πτέρυγα ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό.

Το υλικό παρέδωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε. Capt. Fu Chengqiu στην Διοικήτρια του Νοσοκομείου κα Μαρία Αρβανίτη ευχόμενος καλή δύναμη σε όλους τους γιατρούς, νοσηλευτές και όλο το δυναμικό των νοσοκομείων, που υπερβάλλουν εαυτούς κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο και σημείωσε ότι «όλοι θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διευκολύνουμε το έργο τους».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες η ΟΛΠ Α.Ε. πρόσφερε υγειονομικό υλικό για τις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - ΟΛΠ: Δωρεά και στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά"

Αρνητικό το βρέφος που γεννήθηκε σήμερα από μητέρα θετική στον κορονοϊό

Αρνητικό για κορονοϊό το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου στο αγοράκι που γεννήθηκε σήμερα από γυναίκα θετική στον COVID-19. Πρόκειται για το δεύτερο μωρό που γεννιέται στην Ελλάδα από γυναίκα θετική στον κορονοϊό. Και το πρώτο αγοράκι βρέθηκε αρνητικό στον ιό.

Σύμφωνα με τους γιατρούς το βρέφος είναι πολύ καλά στην υγεία του, το ίδιο και η μητέρα του, η οποία μεταφέρθηκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Το αγοράκι, βάρους γέννησης 3.450 γραμμαρίων, μεταφέρθηκε στη μονάδα προώρων νεογνών για παρακολούθηση.

Το δεύτερο παιδί στην Ελλάδα από γυναίκα θετική στον κορονοϊό γεννήθηκε με καισαρική τομή στην Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Η γυναίκα είναι 31 ετών και βρισκόταν στην 39η εβδομάδα κύησης και παρακολουθείτο στο Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου», με ιστορικό δύο προηγούμενων καισαρικών τομών. Είχε συμπτωματολογία με βήχα και δεκατική πυρετική κίνηση και βρέθηκε θετική στον ιό COVID-19. Της συστήθηκε να μεταβεί στο «Αττικό» Νοσοκομείο για την περάτωση του τοκετού.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρνητικό το βρέφος που γεννήθηκε σήμερα από μητέρα θετική στον κορονοϊό"

Αίτημα για υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων εμπορίας αυτοκινήτων

Το υποχρεωτικό κλείσιμο των καταστημάτων εμπορίας αυτοκινήτων και συγγενών επαγγελμάτων όπως τα συνεργεία και τα μαγαζιά ανταλλακτικών ζητάει από την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΕΑΕ αναφέρει πως: «είναι ανούσιο να μένουν ανοικτές επιχειρήσεις την ίδια στιγμή που ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας για τους πολίτες και συνεπώς δε θα υπάρχει πελατειακό κοινό. Αν μείνουν ανοικτές αυτές οι επιχειρήσεις το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να συγχρωτίζονται οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων στον εκάστοτε εργασιακό χώρο, χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο εργασίας, διακινδυνεύοντας την υγεία τους, ενώ θα μπορούσαν να βρίσκονται σπίτι».

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΕΕΑΕ καλεί όλα τα μέλη του να «ακολουθούν ευλαβικά τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας και των αρχών για να βγούμε όλοι νικητές από αυτή τη μεγάλη δοκιμασία».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίτημα για υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων εμπορίας αυτοκινήτων"

Κορωνοϊός - Ισπανία: Στρατιώτες εντόπισαν νεκρούς παρατημένους ηλικιωμένους σε γηροκομεία

Ισπανοί στρατιώτες ανακάλυψαν εγκαταλελειμμένους ηλικιωμένους, μερικοί είχαν πεθάνει στο κρεβάτι τους, μέσα σε γηροκομεία που επλήγησαν από την επιδημία του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας στη Μαδρίτη.

"Θα είμαστε αδιάλλακτοι και άτεγκτοι όσον αφορά τη μεταχείριση που έχουν οι γέροντες σε αυτές τις κατοικίες", δήλωσε η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco.



"Ο στρατός, κατά τη διάρκεια ορισμένων επισκέψεων, είδε ηλικιωμένους τελείως εγκαταλελειμμένους, ακόμη και πεθαμένους πάνω στα κρεβάτια τους μερικές φορές", δήλωσε.

Ο στρατός έχει πλέον αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στους οίκους ευγηρίας, μετά τους δεκάδες θανάτους που καταγράφηκαν σε διάφορα γηροκομεία, κυρίως στη Μαδρίτη και στην περιφέρεια Καστίλλη -Λα Μάντσα, στην κεντρική Ισπανία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Ισπανία: Στρατιώτες εντόπισαν νεκρούς παρατημένους ηλικιωμένους σε γηροκομεία"

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ κάλεσε την Τουρκία να μην χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως μοχλό πίεσης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας δήλωσε ότι δεν δέχεται τη χρήση των προσφύγων ως μοχλό πολιτικής πίεσης και ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Τουρκία για το θέμα της μετανάστευσης, όπως σημειώνει ρωσικό δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η συνέντευξη του Γερμανού ΥΠΕΞ μεταδόθηκε στο κανάλι YouTube του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Μάας αναφέρθηκε στις εντατικές διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τόσο για την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας όσο και στο ζήτημα των προσφύγων.

Επιβεβαίωσες την ετοιμότητα της ΕΕ να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες με την Τουρκία, με την επιφύλαξη της τήρησης των υποχρεώσεών της από την Άγκυρα.

«Αυτό δεν έγινε στο παρελθόν, στο μέλλον δεν θα δεχθούμε και δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι απελπισμένοι άνθρωποι, οι πρόσφυγες, να χρησιμοποιούνται ως μοχλός πολιτικής πίεσης», δήλωσε ο Μάας.

Όπως σημειώνεται, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από δύο εβδομάδες, συνέκρινε τις ενέργειες του ελληνικού στρατού εναντίον των προσφύγων στα σύνορα με την Τουρκία με τα ναζιστικά εγκλήματα.

Η Ελλάδα, ανέφερε ότι όλοι αυτοί που κατευθύνονται στα ελληνικά σύνορα δεν είναι πρόσφυγες από το Ιντλίμπ, αλλά μετανάστες στην Τουρκία που έχουν ζήσει πολλά χρόνια στη χώρα αυτή.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Γερμανός ΥΠΕΞ κάλεσε την Τουρκία να μην χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως μοχλό πίεσης"

Επιτέλους ενεργητικά μέτρα: Ο ΕΟΦ παρήγγειλε από Ιαπωνία το δραστικό κατά κορωνοϊού Favilavir ανακοίνωσε ο Σ.Τσιόδρας

Παραγγέλθηκε από την Ιαπωνία μέσω του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, το αντιϊκό Favilavir που όπως φαίνεται, βοήθησε δραματικά στο να γλιτώσει η Κίνα από τον κορωναϊό, ενημέρωσε πριν λίγο ο επιδημιολόγος και «ψυχή» του αγώνα κατά της επιδημίας του κορωνοϊού, Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Παραδέχθηκε ότι «είναι ιαπωνικό προϊόν και όπως γνωρίζετε η Ιαπωνία έχει προηγμένη φαρμακοβιομηχανία και είχε καλά αποτελέσματα στην Κίνα» και ότι «στην Ελλάδα θα παρέχεται σε ασθενείς, όταν τα άλλα φάρμακα δεν είναι αποδοτικά»!

Πρόκειται για το Favilavir και ο Kρατικός Οργανισμός Ιατρικών προϊόντων της Κίνας ενέκρινε τη χρήση του ως αγωγή κατά του κορονοϊού.

Το φάρμακο έχει ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες σε κλινική δοκιμή που πραγματοποιείται σε 70 ασθενείς στη Shenzhen.

Σύμφωνα με το υπουργείο Επιστήμης και τεχνολογίας της Κίνας, το σκεύασμα είναι μεταξύ των 3 φαρμάκων που παρουσίασαν αποτελέσματα στη μάχη κατά του COVID-19.

Επί του παρόντος η γενόσημη εκδοχή του παράγεται μαζικά στην Κίνα.

Οπως έχει αποκαλύψει το pronews.gr η Κίνα εφαρμόζει στις θεραπείες το συγκεκριμένο φάρμακο με το οποίο πέτυχε να καταστείλει την επιδημία και να υπάρχουν πλέον ελάχιστα κρούσματα.

Στην Κίνα παραμένουν εδώ και εβδομάδες στους 81.000 περίπου νοσούντες, αλλά κυρίως κατάφεραν οι νεκροί να «περιοριστούν» σε 3.270, πρακτικά, σταθερός αριθμός εδώ και δύο εβδομάδες, με την λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου!

Ποιο είναι; Μετά από εκτεταμένες κλινικές δοκιμές σε 2.000 ασθενείς (τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη), ενέκριναν στα μέσα Φεβρουαρίου για χρήση το αντιικό φάρμακο Favilavir (γνωστό προηγουμένως ως Fapilavir), που έχει παρασκευάζει η κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Zhejiang Hisun για φλεγμονές της μύτης και του λαιμού, κατόπιν αδείας από την Κίνα!

Μέχρι τότε υπήρχαν 1850 νεκροί. Μετά την λήψη του φαρμάκου αποκλιμακώθηκε ραγδαία η ίωση και πλέον θεωρείται παρελθόν μέσα σε χρόνο ρεκόρ! Πέθαναν άλλοι 1400, αλλά όλα αυτά μέχρι που ξεκίνησε η εκτεταμένη χρήση του.

Στις 18 Μαρτίου ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ανάπτυξης Βιοτεχνολογιών της Κίνας Ζανγκ Ξινμίν ανακοίνωσε πως «εντόπισαν ότι ένα φάρμακο κατά της γρίπης που ανέπτυξε η Ιαπωνία το οποίο επιταχύνει την διαδικασία ανάρρωσης».

Το φάρμακο είναι το... Favipiravir που είναι γνωστό επίσης ως Avigan ή Favilavir χορηγήθηκε στις ομάδες ασθενών.

Το Κινεζικό Εθνικό Κέντρο Ανάπτυξης Βιοτεχνολογιών ανακοίνωσε πως το φάρμακο μειώνει την διαδικασία ανάρρωσης των προσβεβλημένων ασθενών από 11 ημέρες σε 4 ημέρες.

Στο 91% αυτών των ασθενών παρατηρείται βελτίωση στην πνευμονική υγεία και τελική ίαση.

Να σημειώσουμε ότι το 91% αφορά αυτούς που νοσηλεύονται, όχι αυτούς που νοσούν και είναι απλά σε καραντίνα στο σπίτι τους, ή είναι ασυμπτωματικοί οι οποίοι δεν χρειάζονται καν θεραπεία.



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτέλους ενεργητικά μέτρα: Ο ΕΟΦ παρήγγειλε από Ιαπωνία το δραστικό κατά κορωνοϊού Favilavir ανακοίνωσε ο Σ.Τσιόδρας"

Καιρός αύριο: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα “δώσει” ο καιρός αύριο, Τρίτη 24.03.2020, σύμφωνα με την αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ για ολόκληρη τη χώρα.

Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν γρήγορα στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και νότια, και θα υπάρξουν διαστήματα ηλιοφάνειας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ, στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και στα νότια και κάπως έτσι οι καιρικές συνθήκες θυμίζουν ξανά χειμώνα.

Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση για ολόκληρη τη χώρα την Τρίτη, 24.03.2020

Ο καιρός σε Αθήνα – Αττική

Αττική
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες.
Aνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές.
Aνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στα ανατολικά του νομού ανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Στη δυτική Μακεδονία βόρειοι 3 με 4 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Θρακικό έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Kαιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά της Ηπείρου πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ, από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα γίνουν βόρειοι βορειοανατολικοί.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με βροχές πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στην ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες, όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες, με πιθανότητα τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Kαιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στη δυτική Κρήτη μέχρι το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.


Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά νότιοι 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια"

5.500 συμβασιούχοι ΟΑΕΔ: Είμαστε εκτός οποιασδήποτε κρατικής πρόβλεψης

To Συντονιστικό Αγώνα των εργαζομένων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29, τοποθετείται σχετικά με τις εξελίξεις με τον κορωϊνό και παίρνει θέση για όσους έχουν απολυθεί από πρόγραμμα, οι οποίοι –όπως αναφέρει- «βρίσκονται εκτός οποιασδήποτε κρατικής πρόβλεψης, οι στην ανεργία χωρίς καν επίδομα!»

«Τις τελευταίες μέρες βρισκόμαστε στον κλοιό της επιδημικής κρίσης του κορονοϊού, μιας κρίσης που σύμφωνα με τον ΠΟΥ έχει πάρει χαρακτηριστικά πανδημίας. Η εξάπλωση του ιού έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία και στις ζωές όλων μας, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (15 στη χώρα μας όταν γράφονται αυτές οι γραμμές), ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες κινδυνεύει άμεσα, ενώ ακόμη και στους νεώτερους υγιείς οργανισμούς, οι μακροχρόνιες συνέπειες της νόσου δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα. Την ίδια ώρα, συνάδελφοι μας, που έχουν βρει δουλειά στον ιδιωτικό τομέα μετά την απόλυση, τίθενται σε υποχρεωτικές άδειες χωρίς καμία εξασφάλιση των εισοδημάτων τους, ενώ οι συνθήκες γίνονται ακόμα δυσκολότερες για τους ανέργους να βρουν δουλειά ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε κάποια πηγή εισοδήματος.
Πολλοί και πολλές από εμάς μετά την απόλυσή μας, αφήσαμε το δημόσιο ακόμη πιο υποστελεχωμένο από ότι ήδη ήταν και ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπως αυτή που οι δημόσιες υπηρεσίες αποδεκατίζονται και η επικοινωνία με το κοινό -συνεπώς και η εξυπηρέτησή του- γίνεται με εξαιρετική δυσκολία.
Με την απόλυσή μας η κυβέρνηση δημιούργησε άλλη μια στρατιά ανέργων η οποία είναι παντελώς αόρατη από τον κρατικό μηχανισμό! Απόδειξη αυτού είναι ότι σε κανένα από τα μέτρα που εξήγγειλε δε συμπεριλαμβανόμαστε! Επιπλέον, η οποιαδήποτε αποζημίωση που δίνεται αφορά αποκλειστικά και μόνο τον ιδιωτικό τομέα και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς όπου η αναζήτηση εργασίας είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη ενώ πολλοί από εμάς για λίγα ένσημα, δε δικαιούμαστε καν επίδομα ανεργίας. Όταν επισημαίναμε ακόμη και πριν την κρίση της πανδημίας τις δυσκολίες της αγοράς εργασίας στην κα Στρατινάκη, εκείνη μας διαβεβαίωνε ότι σε συνεννόηση με τον υπουργό εργασίας κο Βρούτση θα έκαναν ειδική τροπολογία ώστε όλοι και όλες που θα μείνουμε άνεργοι μετά τη λήξη των συμβάσεών μας θα δικαιούμασταν ταμείο ανεργίας, χωρίς ωστόσο να έχουμε λάβει μια απάντηση 2 μήνες μετά τη δέσμευσή της. Αλλά από ό,τι φαίνεται για την κυβέρνηση οι συμβασιούχοι -σε όποιο πρόγραμμα κι αν ανήκουν- είναι αόρατοι κι αναλώσιμοι εργαζόμενοι.
Είναι γεγονός ότι οι συνέπειες της υποστελέχωσης και των ελλείψεων σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υποδομές στο ΕΣΥ έχουν κάνει την εμφάνιση τους και έχουν μετατρέψει την κατάσταση σε μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει, όπως έχει ήδη γίνει και στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Βρετανία). Οι ελλείψεις βγάζουν μάτι όσον αφορά το μέγεθος των κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που φτάνουν τις 30.000, την αντιστοιχία κρεβατιών ΜΕΘ ανά κάτοικο που είναι 1 προς 17.000, τη μείωση των κρατικών δαπανών για την υγεία κατά 50% τα τελευταία 10 χρόνια, το γεγονός ότι από το 2013 πάνω από 10 νοσοκομεία έχουν βάλει λουκέτο. Σημειώνεται επίσης ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, μόλις δύο μήνες πριν, ξεκίνησαν να απολύονται τουλάχιστον 650 συνάδελφοι του πρόγραμματός μας στην Υγεία, όταν προ ημερών ο υπουργός υγείας κος Κικίλιας πανικοβλημένος από την τραγική υποστελέχωση των φορέων Υγείας, παρότρυνε εργαζόμενους σχετικών ειδικοτήτων να κάνουν αίτηση πρόσληψης στις 2ετής συμβάσεις που ανακοίνωσε.
Το ζήτημα της υγείας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο χώρο, αφορά όλους, καθώς όλοι είμαστε εν δυνάμει ασθενείς. Θέλουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας επαρκώς εξοπλισμένο, με άρτια εκπαιδευμένο μόνιμο προσωπικό, ικανό να αντιμετωπίσει κάθε κρίση.
Παράλληλα, ζητάμε να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων και των ανέργων, να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους, να προστατευθούν τα εισοδήματα των συναδέλφων που έχουν βρει δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι/νες του προγράμματος που έχουν απολυθεί, ώστε να καλυφθούν επαρκώς τα κενά του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα απαιτούμε:

Μόνιμες προσλήψεις στο χώρο της υγείας. Άμεση επαναπρόσληψη και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που έχουν απολυθεί, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να ανανεωθούν τώρα οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων σε όλο το δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων και των συμβασιούχων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5500 άνεργους πτυχιούχους.
• Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους/ες τους/τις άνεργους/ες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να δοθεί επίδομα τώρα σε όσους/ες συναδέλφους/ισσες του προγράμματός μας έληξε η σύμβασή τους, μέχρις ότου ανανεωθεί.
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να μπει τέλος στις ελαστικές σχέσεις εργασίας! Ίση αντιμετώπιση των εργαζομένων. Ίση αμοιβή για ίση εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Ίσα δικαιώματα για τις εργαζόμενες μητέρες και τις εγκύους
• Άμεση επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών. Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας. Η ανθρώπινη ζωή δεν είναι εμπόρευμα να μπαίνει στο ζύγι της προσφοράς και της ζήτησης, του κόστους και του οφέλους.
• Καμία σκέψη για επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα στο όνομα της πανδημίας. Η Κυριακή αργία και το ωράριο δεν είναι για παζάρεμα.
• Λεφτά για την υγεία και για τις ανάγκες των εργαζομένων και των πολιτών και όχι για τα πλεονάσματα
Για αυτούς τους λόγους καλούμε όλους και όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να μην απομονωθούν και να μη σιωπήσουν περιμένοντας να περάσει η μπόρα καθώς και τα καλυμμένα με μάσκες στόματα βγάζουν φωνή! Θα είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων που η εργοδοσία ή το κράτος τους εκθέτει σε κίνδυνο και όλων όσων έχουν μείνει άνεργοι ή είναι μακροχρόνια άνεργοι και η κυβέρνηση εμμένει να τους συγκαταλέγει στους μη χρήζοντες βοήθεια. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους. Όσοι και όσες εργάζονται στο πρόγραμμα να έρθουν σε επαφή με το Συντονιστικό Αγώνα και τα Σωματεία στους χώρους δουλειάς τους. Κανένας και καμία μόνος/η του/της στην πανδημία»

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "5.500 συμβασιούχοι ΟΑΕΔ: Είμαστε εκτός οποιασδήποτε κρατικής πρόβλεψης"

Κορονοϊός: Άλλοι 34 νεκροί στην Ολλανδία, ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Ανεβαίνει ο αριθμός των ατόμων που έχασαν την ζωή τους από τον κορονοϊό στη Ολλανδία, καθώς άλλα 34 προστέθηκαν στη λίστα των θυμάτων.

Συγκεκριμένα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 13% σε σχέση με χθες και άλλοι 34 άνθρωποι υπέκυψαν, ανακοινωσαν σήμερα οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές.

Η αύξηση που σημείωσε ο αριθμός των κρουσμάτων έγινε με τον βραδύτερο ποσοστιαίο ρυθμό αφότου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στην Ολλανδία, στις 27 Φεβρουαρίου.

Καταγράφηκαν 545 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 4.749. Ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 213, με τα θύματα να είναι ηλικίας από 55 έως 97 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 82 έτη.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Άλλοι 34 νεκροί στην Ολλανδία, ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων"

Κορωνοϊός: Δοκιμάζεται εμβόλιο κατά της φυματίωσης - Στη μελέτη συμμετέχει το ΕΚΠΑ

Ένα παλιό εμβόλιο κατά της φυματίωσης ρίχνεται στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2. Στη πολυκεντρική μελέτη, που θα γίνει σε επαγγελματίες υγείας και ηλικιωμένους, λαμβάνει μέρος και το ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Science, ερευνητές σε τέσσερις χώρες ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα ξεκινήσουν κλινική δοκιμή μιας ανορθόδοξης προσέγγισης προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό. Θα δοκιμάσουν αν ένα παλιό εμβόλιο, ηλικίας 100 ετών, που αναπτύχθηκε επιτυχώς κατά της φυματίωσης, μπορεί να «αναζωογονήσει» το ανοσοποιητικό σύστημα επιτρέποντάς του να καταπολεμήσει καλύτερα τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19 και ίσως να αποτρέψει τη μόλυνση ευθύς εξαρχής.

Το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, και στους ηλικιωμένους, οι οποίοι διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης εάν μολυνθούν.

Αυτή την εβδομάδα, ομάδα ειδικών στην Ολλανδία θα ξεκινήσει την πρώτη κλινική δοκιμή του αντιφυματικού εμβολίου (κατά του βάκιλλου Calmette-Guérin - BCG) σε δείγμα 1.000 επαγγελματιών υγείας σε 8 ολλανδικά νοσοκομεία. Οι μισοί συμμετέχοντες θα λάβουν το εμβόλιο και οι άλλοι μισοί όχι.

Το εμβόλιο περιέχει ένα ζωντανό, εξασθενημένο στέλεχος του Mycobacterium bovis, ενός ξαδέλφου του μυκοβακτηρίου της φυματίωσης, του μικροβίου που προκαλεί τη φυματίωση. Το εμβόλιο πήρε το όνομα του BCG από τους Γάλλους μικροβιολόγους Albert Calmette και Camille Guérin, οι οποίοι το ανέπτυξαν στις αρχές του 20ού αιώνα. Χορηγείται σε παιδιά το πρώτο έτος ζωής τους στις περισσότερες χώρες του κόσμου και είναι ασφαλές και φθηνό. Αποτρέπει περίπου το 60% των περιπτώσεων φυματίωσης στα παιδιά κατά μέσο όρο, με μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών.

Τα εμβόλια γενικά προκαλούν στοχευμένες ανοσοαποκρίσεις σ' ένα παθογόνο, όπως τα αντισώματα που δεσμεύουν και εξουδετερώνουν έναν τύπο ιού αλλά όχι όλους. Αλλά το εμβόλιο BCG μπορεί επίσης να αυξήσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμήσει άλλους παθογόνους παράγοντες εκτός από το βακτήριο της φυματίωσης, σύμφωνα με κλινικές και μελέτες παρατήρησης που έχουν δημοσιευθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες από τους Δανούς ερευνητές Peter Aaby και Christine Stabell Benn.

Οι δύο ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο προλαμβάνει περίπου το 30% των λοιμώξεων από οποιοδήποτε γνωστό παθογόνο, συμπεριλαμβανομένων των ιών, κατά το πρώτο έτος μετά την χορήγησή του. Ωστόσο, οι μελέτες που δημοσιεύθηκαν επί του θέματος έχουν επικριθεί για τη μεθοδολογία τους. Μια ανασκόπηση του 2014 με εντολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο BCG φαίνεται να μειώνει τη συνολική θνησιμότητα στα παιδιά, αλλά αξιολόγησε την εμπιστοσύνη στα ευρήματα ως «πολύ χαμηλά». Μια ανασκόπηση του 2016 ήταν λίγο πιο θετική όσον αφορά τα πιθανά οφέλη του, ενώ υπογράμμισε και την αναγκαιότητα τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών.

Έκτοτε, τα κλινικά δεδομένα έχουν ενισχυθεί και αρκετές επιστημονικές ομάδες έχουν κάνει σημαντικά βήματα διερευνώντας πώς το εμβόλιο BCG μπορεί γενικά να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο Mihai Netea, ειδικός Μολυσματικών Νόσων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Radboud, ανακάλυψε ότι το εμβόλιο αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ανοσία.

Όταν ένας παθογόνος οργανισμός εισέρχεται στο σώμα, τα λευκά αιμοσφαίρια του ανοσοποιητικού συστήματος του επιτίθενται πρώτα, αντιμετωπίζοντας έως και το 99% των λοιμώξεων. Εάν αυτά τα κύτταρα αποτύχουν, καλούν σε βοήθεια το «προσαρμοστικό» ανοσοποιητικό σύστημα και τα Τ-κύτταρα και Β-κύτταρα που παράγουν αντισώματα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται για να συμμετάσχουν στον αγώνα. Το στοιχείο-κλειδί για αυτό είναι ότι ορισμένα Τ-κύτταρα ή αντισώματα είναι εξειδικευμένα ως προς τον παθογόνο μικροοργανισμό. Και η παρουσία τους ενισχύεται περισσότερο. Μόλις εξαλειφθεί το παθογόνο, ένα μικρό μέρος αυτών των εξειδικευμένων κυττάρων μετασχηματίζεται σε κύτταρα μνήμης που επιταχύνουν την παραγωγή κυττάρων Τ και Β, την επόμενη φορά που επιτίθενται στον οργανισμό οι ίδιες παθογόνες ουσίες. Τα εμβόλια βασίζονται σε αυτόν τον μηχανισμό ανοσίας.

Το «έμφυτο» ανοσοποιητικό σύστημα, που αποτελείται από λευκά αιμοσφαίρια όπως μακροφάγα, κύτταρα φυσικοί φονείς και ουδετερόφιλα, υποτίθεται ότι δεν έχει τέτοια μνήμη. Όμως, η επιστημονική ομάδα του Δρ. Mihai Netea, από το Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας και Ιατρικής του Κέντρου Μολυσματικών Νόσων του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Radboud, ανακάλυψε ότι το BCG, το οποίο μπορεί να παραμείνει ζωντανό στο ανθρώπινο δέρμα για αρκετούς μήνες, ενεργοποιεί όχι μόνο τα εξειδικευμένα Β και Τ -κύτταρα για το μυκοβακτήριο, αλλά επίσης διεγείρει τα έμφυτα αιμοποιητικά κύτταρα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. «Εκπαιδευμένη ανοσία», το αποκαλεί αυτό ο Δρ. Netea και οι συνεργάτες του. Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018, ο ερευνητής έδειξε ότι ο εμβολιασμός έναντι του BCG προστατεύει από την πειραματική μόλυνση με μια εξασθενημένη μορφή του ιού του κίτρινου πυρετού, που χρησιμοποιείται ως εμβόλιο.

Μαζί με τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας κ.Ευάγγελο Γιαμαρέλλο-Μπουρμπούλη, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπισττημίου της Αθήνας, ο Δρ. Νετέα εκπονεί ήδη μελέτη στην Ελλάδα για να διαπιστώσει εάν το εμβόλιο ΒCG μπορεί να αυξήσει την αντοχή σε λοιμώξεις, γενικά, σε ηλικιωμένους. Παρόμοια μελέτη θα ξεκινήσει άμεσα και στις Κάτω Χώρες.

«Η μελέτη σχεδιάστηκε πριν εμφανιστεί ο νέος κορωνοϊός, αλλά η πανδημία μπορεί να αποκαλύψει τα ευρύτερα αποτελέσματα του εμβολίου BCG με μεγαλύτερη σαφήνεια», λέει ο Δρ. Netea.

Για τη μελέτη στους επαγγελματίες υγείας, ο Ολλανδός επιστήμονας συνεργάζεται με τον Επιδημιολόγο-Μικροβιολόγο Marc Bonten του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου της Ουτρέχτης. «Υπάρχει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν", μεταξύ των εργαζομένων, λέει ο Δρ. Bonten.

Αν και η μελέτη είναι τυχαιοποιημένη, οι συμμετέχοντες θα ξέρουν αν έχουν λάβει το εμβόλιο αντί για εικονικό εμβόλιο. Άλλωστε το BCG προκαλεί συνήθως μια φλύκταινα στο σημείο της έγχυσης που μπορεί να παραμείνει για μήνες, προκαλώντας ουλή.

Παράλληλα, ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία εκπονεί επίσης μελέτη για το εμβόλιο BCG μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιώντας το ίδιο ακριβώς πρωτόκολλο. Μια άλλη ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ θα κάνει μια παρόμοια μελέτη σε ηλικιωμένους. Και μια ομάδα στο Ινστιτούτο Max Planck στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι - εμπνευσμένη από το έργο του Δρ. Netea, θα ξεκινήσει μια παρόμοια δοκιμή σε ηλικιωμένους και υγειονομικούς υπαλλήλους με VPM1002, μιας γενετικά τροποποιημένης εκδοχής του BCG που δεν έχει ακόμη εγκριθεί για χρήση κατά της φυματίωσης.

Η Eleanor Fish, Ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, λέει ότι το εμβόλιο πιθανότατα δεν θα εξαλείψει εντελώς τις λοιμώξεις από τον νέο κορωναϊό, αλλά είναι πιθανό να μειώσει την επίδρασή του στον οργανισμό του ασθενή.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Δοκιμάζεται εμβόλιο κατά της φυματίωσης - Στη μελέτη συμμετέχει το ΕΚΠΑ"

Θεσσαλονίκη: Αναστέλλεται το 50% των αστικών δρομολογίων

Την προσωρινή αναστολή του 50% των αστικών δρομολογίων, από σήμερα στις 6 το απόγευμα και καθημερινά κατά τις ώρες 10.00-15.00 και 18.00- 24.00, στην Περιφερειακή Ενότητα στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό αποφάσισε ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου στην Θεσσαλονίκη (ΟΣΕΘ), ύστερα από τη γενική απαγόρευση κυκλοφορίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού (COVID-19) στην Ελλάδα.

Η απόφαση του ΟΣΕΘ, όπως τονίζεται σε σημερινή του ανακοίνωση, αφορά όλους τους παρόχους αστικής συγκοινωνίας, που είναι ο ΟΑΣΘ, ο οποίος θα εκτελεί τα δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας, το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ και τους υπεκμισθωτές της νέας σύμβασης, δηλαδή των ΚΤΕΛ Σερρών, Χαλκιδικής και Κιλκίς.

Όπως σημειώνει ο ΟΣΕΘ το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν είναι «τιμωρητικού χαρακτήρα, αλλά προστατευτικού» και συμπληρώνει «η απόφαση για την προσωρινή αναστολή του 50% των αστικών δρομολογίων, στις προαναφερόμενες συγκεκριμένες ώρες, κινούνται προς την κατεύθυνση αποφυγής συνωστισμού στα οχήματα αστικής συγκοινωνίας».

Χρήσιμες πληροφορίες για τα δρομολόγια που εκτελεί στη Θεσσαλονίκη το ΚΤΕΛ Σερρών δίνονται από το τηλ. 2316 020774. Πληροφορίες για τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών που εκτελεί το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης δίνονται από το τηλ. 2310 531678, ενώ τα υπόλοιπα ΚΤΕΛ πρόκειται σύντομα να λειτουργήσουν τις δικές τους τηλεφωνικές γραμμές πληροφοριών κι εξυπηρέτησης.

Με ανακοίνωσή του ο ΟΑΣΘ έχει γνωστοποιήσει την απόφασή του για μερική και προσωρινή αναστολή του νυχτερινού δρομολογίου προς τον αερολιμένα “Μακεδονία» (01Ν).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Αναστέλλεται το 50% των αστικών δρομολογίων"

Κορονοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Λιβύη – Βγαίνει στους δρόμους ο στρατός στη Νότια Αφρική

Η Ανατολική Λιβύη θα επιβάλει πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας για δέκα ημέρες, αρχής γενομένης από μεθαύριο Τετάρτη, στην προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση του κορονοϊού, αν και φάρμακα θα μπορούν να παραδίδονται μέσω τηλεφώνου αν χρειαστεί.

Στο μεταξύ, ένας από τους δύο ασθενείς που έχουν επισήμως προσβληθεί από τον κορονοϊό στη Ζιμπάμπουε, ένας άνδρας 30 ετών, πέθανε λόγω των συνεπειών της Covid-19 στην πρωτεύουσα Χαράρε, ανέφερε σήμερα η δημόσια ραδιοτηλεόραση.

«Ο υπουργός Υγείας και Παιδικής Προστασίας, ο δρ Ομπεντιάχ Μόγιο, επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ζορόρο Μακάμπα, του δεύτερου ασθενή που βρέθηκε θετικός στον ιό στη Ζιμπάμπουε», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter, η Ραδιοφωνία και Τηλεόραση της Ζιμπάμπουε (ZBC).

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, ο ασθενής αυτός είχε επιστρέψει στις 9 Μαρτίου στη χώρα του μέσω του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), έπειτα από τη διαμονή του στη Νέα Υόρκη.

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Έμερσον Μνανγκάουα κήρυξε την περασμένη εβδομάδα «πανδημία εθνικής καταστροφής» και απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις άνω των 100 ανθρώπων στη χώρα.

Σε κατάσταση εθνικής καταστροφής η Ν. Αφρική

Στο μεταξύ, η Νότια Αφρική κατέγραψε σήμερα μια απότομη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στα 402, από λιγότερα από 50 μόλις πριν από μία εβδομάδα, και πλέον ο στρατός ετοιμάζεται να αναπτυχθεί σε κάθε μια από τις εννέα περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που είδε το πρακτορείο Ρόιτερ.

Την απότομη αύξηση των κρουσμάτων ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής Ζουέλι Μκίζε.

Ο πρόεδρος της χώρας, Σίριλ Ραμαφόζα, έχει κηρύξει κατάσταση εθνικής καταστροφής και επέβαλε μέτρα, όπως η απαγόρευση ταξιδιών, προκειμένου να αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορονοϊού. Αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα αργότερα σήμερα, με το οποίο θα ανακοινώνει νέα μέτρα προκειμένου να μετριαστεί η επίδραση του κορονοϊού.

Σημείωμα του νοτιοαφρικανικού στρατού, που είδε το Ρόιτερ σήμερα, αναφέρεται λεπτομερώς σε σχέδια για την ανάπτυξη τουλάχιστον μιας «υπο-μονάδας» του πεζικού σε κάθε μία από τις εννέα περιφέρειες της χώρας και δύο στην Γκουατένγκ, η οποία περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Πρετόρια και το εμπορικό κέντρο της χώρας Γιοχάνεσμπουργκ, όπου έχουν καταγραφεί περίπου τα μισά κρούσματα.

Ο στρατός θα αναπτυχθεί από (σήμερα) 23 Μαρτίου και για 21 ημέρες, αλλά το διάστημα αυτό μπορεί να παραταθεί στη συνέχεια για τρεις μήνες, σύμφωνα με το σημείωμα αυτό.

Ο Σιφίουε Ντλαμίνι, εκπρόσωπος της Νοτιοαφρικανικής Εθνικής Αμυντικής Δύναμης, δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει οποιαδήποτε σχέδια για ανάπτυξη του στρατού μέχρι το διάγγελμα του Ραμαφόζα.

Η Νότια Αφρική επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα της στις 5 Μαρτίου και οι αναλυτές αναμένουν πως ο Ραμαφόζα θα ανακοινώσει αυστηρότερα μέτρα, προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωσή του στη χώρα των 58 εκατομμυρίων κατοίκων.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Λιβύη – Βγαίνει στους δρόμους ο στρατός στη Νότια Αφρική"

Eurobank: Προσφορά νοσοκομειακού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού

Η Eurobank συμμετέχοντας στη συλλογική εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης και τη στήριξη εμπράκτως του συστήματος Δημόσιας Υγείας από τον ιό COVID–19, ήλθε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας και την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) για την προσφορά νοσοκομειακού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού κατά τις υποδείξεις των αρμόδιων φορέων.

Για το σκοπό αυτό προχωρά στην αγορά υλικών άμεσης προτεραιότητας όπως:
-Μόνιτορ ζωτικών λειτουργιών ΜΕΘ,
-Ειδικές κλίνες ΜΕΘ,
-Αντλίες έγχυσης ορού / φαρμάκων,
-Ειδικές πιστοποιημένες στολές και μάσκες FPP2 ιατρών και νοσηλευτών.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ο νοσοκομειακός εξοπλισμός και το υγειονομικό υλικό προσφέρεται για την άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων και την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και των αυξημένων αναγκών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η Eurobank, με απόλυτη συναίσθηση της κρισιμότητας για τη χώρα και τους πολίτες της, θα σταθεί ενεργά δίπλα στην προσπάθεια της Πολιτείας και θα συμβάλλει, με ό,τι μέσα διαθέτει, στη στήριξη των αρμόδιων φορέων για την κατά το δυνατόν ομαλή αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης δοκιμασίας για τη δημόσια υγεία και την κοινωνία.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Eurobank: Προσφορά νοσοκομειακού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού"

Κορωνοϊός - Ιταλία: Άλλοι 601 θάνατοι - Μειώνεται ο αριθμός των νεκρών τις τελευταίες δύο μέρες

Μουδιασμένη η Ιταλία μετρά τις πληγές, ενώ ο αριθμός των θανάτων προκαλεί πανικό καθώς ξεπερνά τις 6.000. Παρατηρείται, πάντως για δεύτερο 24ωρο μείωση σε θανάτους και κρούσματα από την πανδημία.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 63.927. Οι νεκροί έφτασαν τους 6.077, ενώ 7.432 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Την Κυριακή το σύνολο κρουσμάτων του κορονωϊού ήταν 59.138 και είχαν χάσει την ζωή τους, συνολικά, 5.476 άνθρωποι και 7.024 είχαν ιαθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 601 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.789 νέα κρούσματα. 408 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Τουλάχιστον 3.200 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 20.692 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 26.522 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στη Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 28.761 και οι νεκροί 3.776 . Στην Εμίλα Ρομάνια τα κρούσματα είναι 8.535 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 892. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 5.505, με 192 νεκρούς.

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο επιβεβαιώνεται ο περιορισμός της αύξησης του αριθμού των νεκρών και του συνόλου των περιστατικών.

Στο μεταξύ πριν λίγο έγινε γνωστό ότι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο ο 38χρονος μάνατζερ και αθλητής γνωστός ως ο ασθενής νούμερο 1 ο οποίος εκτιμάται ότι είχε μεταδώσει τον ιό σε 15 τουλάχιστον άτομα στην πόλη Κοντόνιο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Ιταλία: Άλλοι 601 θάνατοι - Μειώνεται ο αριθμός των νεκρών τις τελευταίες δύο μέρες"

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Διευκρινίσεις Χαρδαλιά – Τι ισχύει για μεταφορές συγγενών και οδηγούς φορτηγών

Νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, τα οποία φτάνουν τα 71, ανακοίνωσε σήμερα 23 Μαρτίου, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς ο οπ0ίος θέλησε να δώσει διευκρινήσεις επί των απαγορεύσεων που ισχύουν από τις 06.00.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
  • Το Δημόσιο θα δέχεται μόνο σε εξαιρετικές και κατεπείγουσες περιπτώσεις κατόπιν ραντεβού το οποίο θα πιστοποιείται με email ή επιστολή της δημόσιας υπηρεσίας προς τον πολίτη που θα δεχθεί
  • Στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν οδηγεί και εξυπηρετείται από συγγενή πρώτου βαθμού, τον οδηγό θα πιστοποιεί με βεβαίωση, ο εργοδότης του εργαζόμενου και μόνο για τις ώρες και την κίνηση της μετακίνησης
  • Στην περίπτωση των δημοσιογράφων και εκείνων που εργάζονται στα ΜΜΕ απαιτείται η σχετική κάρτα, η βεβαίωση του εργοδότη του μέσου που εργάζονται και αντί των ωρών, αναγνωρίζοντας ότι το επάγγελμα του δημοσιογράφου είναι 24ωρο, θα πρέπει να αναγράφεται το είδος του ρεπορτάζ που καλύπτει
  • Για την κίνηση των φορτηγών τροφοδοσίας σε όλη την Ελλάδα απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη του οδηγού και αυτών που μπορεί να συνοδεύει και δελτίο αποστολής. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δελτίο αποστολής, απαιτείται δελτίο κίνησης
  • Για την κίνηση των mini bus και των ιδιωτικών λεωφορείων, απαιτείται η βεβαίωση του εργοδότη και το σχετικό δελτίο κίνησης. Επιπλέον πρέπει να χρησιμοποιείται το 50% των καθισμάτων
  • Για παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης, ο εργαζόμενος πρέπει να έχει μαζί του βεβαίωση του εργοδότη και το δελτίο κίνησης ή της αποστολής
  • Τα couries και οι διανομείς χρειάζονται τη βεβαίωση του εργοδότη και αντίστοιχα το ημερήσιο δελτίο κίνησης ή αποστολής
  • Στα ταξί και τα ΙΧ, πέρα από τον οδηγό, επιτρέπεται να επιβαίνει ένα ακόμα άτομο. Σε περίπτωση που υπάρχει ασθενής ο οποίος χρήζει βοηθείας για τη μετακίνηση και μεταφορά του, επιτρέπεται να επιβαίνει στο όχημα και δεύτερος επιβάτης με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετικό έγγραφο που βεβαιώνει τη κατάσταση του ασθενούς. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση των ανηλίκων τεκνών πχ γονέας με δυο ανήλικα τέκνα
  • Το όριο των δυο επιβατών ανά όχημα ισχύει και στην περίπτωση μετάβασης σε τελετή με την εξαίρεση της συνύπαρξης συγγενών πρώτου βαθμού έως τρεις επιβάτες
  • Οι οδηγοί μετρό και λεωφορείων και λοιπών ΜΜΜ χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη και ημερήσια ή εβδομαδιαία βεβαίωση ωραρίου.
  • Σε περίπτωση κυλιόμενου ωραρίου αυτό αναφέρεται ρητά στην ίδια τη βεβαίωση
  • Οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους τους υπαλλήλους τους, ημεδαπούς ή αλλοδαπούς. Ο έλεγχος θα γίνεται επί των βεβαιώσεων και μόνο
  • Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, ως αυτοαπασχολούμενοι αλλά και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να φέρουν βεβαίωση τύπου Α υπογεγραμμένη από τους ίδιους με συμπληρωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία
newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση κυκλοφορίας: Διευκρινίσεις Χαρδαλιά – Τι ισχύει για μεταφορές συγγενών και οδηγούς φορτηγών"

Κορωνοϊός – Κύπρος: Επιπλέον 21 κρούσματα σήμερα – Στα 154 συνολικά

Εικοσιένα νέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν σήμερα στη Κύπρο. Τα 12 κρούσματα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, 3 συνδέονται με το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και έξι αφορούν ταξιδιώτες που ήρθαν από τρεις ευρωπαϊκές χώρες και εκδήλωσαν συμπτώματα.

Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται σε 116 στις ελεύθερες περιοχές και 39 στα κατεχόμενα.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών των περιστατικών της νόσου COVID-19 και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός – Κύπρος: Επιπλέον 21 κρούσματα σήμερα – Στα 154 συνολικά"

Επιπλέον 71 κρούσματα και 17 νεκροί στην Ελλάδα

Άλλα 71 νέα κρούσματα κοροναϊού, ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, μαζί με 17 θανάτους από την COVID-19. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι περίπου 8-10.000. Να σημειωθεί ότι ο καθηγητής έδειξε ως ένα βαθμό αισιόδοξος ότι η χώρα με τα μέτρα που πήρε κατάφερε να κερδίσει χρόνο. «Δεν μπορώ να πω ότι η καμπύλη έχει μειωθεί αλλά δεν έχει αυξηθεί σημαντικά. Δεν είναι όμως 100% βέβαιο».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Παθολογίας - Λοιμώξεων Σωτήρη Τσιόδρα, η κατάσταση διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:

* 71 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας (94 χθες)

* Συνολικά 695 επιβεβαιωμένα κρούσματα (624 χθες).

* Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα.

* Το 56% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι άνδρες (55,7% χθες)

* Νοσηλεύονται 114 ασθενείς (124 χθες).

* Οι 35 είναι διασωληνωμένοι (34 χθες).

* Η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων είναι τα 68 έτη (64 έτη χθες).

* Οι θάνατοι από την COVID-19 ανέρχονται σε 17 (15 χθες).

* Από αυτούς, το 74% είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

* Το 74% ήταν άντρες.

* Η μέση ηλικίας όσων κατέληξαν ήταν τα 76 έτη (77 έτη χθες).

* 29 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο (19 χθες).

Κικίλιας: Εχουμε 2.158 κλίνες

«Από τον Ιανουάριο ορίσαμε τα 13 νοσοκομεία αναφοράς και πραγματοποιήσαμε υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ, ασκήσεις ετοιμότητας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που ευχαρίστησε θερμά τον Σωτήρη Τσιόδρα για ό,τι έχει προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει στη μάχη κατά του κορονοϊού ανοίγοντας τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας προς τους ιατρικούς συντάκτες για την εξέλιξη της πανδημίας COVID -19 στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο υπουργός συνεχίζεται η σταδιακή λειτουργία νέων ΜΕΘ σημειώνοντας ότι «πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, σε αυτό προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση της γρίπης. Έχουμε προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και ολόκληρο το ΝΙΜΙΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο για τον κορονοϊό».

Συνολικά υπολογίζεται πως 2158 κλίνες έχουν δεσμευθεί για ασθενείς με COVID -19 και όπως είπε ο κ. Κικίλιας, Παμακάριστος, ΝΙΜΙΤΣ, πτέρυγες του Αγία Βαρβάρα και το θεραπευτήριο «Άττικα» στην Ελευσίνα θα δέχονται αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19. «Είναι στο χέρι σας να συνεχίσει να αντέχει το εθνικό σύστημα υγείας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας και συμπληρώνοντας ότι θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιπλέον 71 κρούσματα και 17 νεκροί στην Ελλάδα"

Επίθεση από φοιτητές δέχθηκε η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών

Σωματικά και λεκτικά επιτέθηκαν πριν από λίγη ώρα, 20-25 φοιτητές, στην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Β. Κυριαζοπούλου, όπως επιβεβαιώνει και η ίδια στο PatrasTimes.gr.

Ο λόγος; «το ότι το πανεπιστήμιο εφαρμόζει την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και του ΕΟΔΥ για κλείσιμο των φοιτητικών εστιών, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας για τη μη διάδοση του κορωνοϊού».

Σε ανακοινώσεις τους φοιτητές ανά τη χώρα επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι πολλοί από αυτούς «δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή μένουν σε άλλη χώρα (πολλές από τις οποίες έχουν κλείσει τα σύνορά τους λόγω του SARS-CoV-2), είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης, είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης και το μόνο σπίτι που έχουν είναι στην εστία.

Επιπλέον, πολλοί εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους».

Η πρύτανις, μιλώντας στο PatrasTimes.gr αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει τη δικαστική οδό, ενώ εξέφρασε και τη δυσφορία της για τα μέτρα φύλαξης στο πλαίσιο των κυβερνητικών αποφάσεων.

Η ομάδα των φοιτητών έχει εγκλωβίσει την Πρύτανι εντός του κτιρίου.

Η απάντηση της πρυτάνεως Β. Κυριαζοπούλου

Η απάντηση της Πρυτάνεως Βενετσάνας Κυριαζοπούλου, για το κλείσιμο της φοιτητικής εστίας και την λεκτική επίθεση που δέχθηκε:

«Γνωρίζετε ότι, στο πλαίσιο ελέγχου της μετάδοσης του Covid 19 στη χώρα μας υπεγράφη η με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20021/21-03-2020 ΚΥΑ (Β΄ 956) με θέμα: «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, σχολικών μονάδων, ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, … για το χρονικό διάστημα από 21.3.2020 έως και 10.4.2020», βάσει της οποίας απαιτείται εκκένωση των εστιών για λόγους πρόληψης, στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων που ελήφθησαν σε όλη τη χώρα. Συγχρόνως υπήρξε πρόβλεψη για ορισμένες ομάδες (π.χ. αλλοδαποί φοιτητές), οι οποίοι διαμένουν στην εστία και δεν μπορούν να φύγουν, να διαμείνουν σε ξενοδοχείο.

Το πρωί σήμερα, ήρθε φοιτήτρια που διαμένει στην εστία, ως εκπρόσωπος όλων των φοιτητών, στην οποία εξήγησα λεπτομερώς το σοβαρό πρόβλημα που εγκυμονεί για λόγους υγείας η συνάθροιση των φοιτητών στην εστία και ότι οι αποφάσεις των Υπουργείων λαμβάνονται ανάλογα με τις καθημερινές εξελίξεις για το καλό όλων μας.

Παρ’ όλα αυτά, ομάδα 20-25 ατόμων, που παραμένει κατά παράβαση των ΚΥΑ που έχουν εκδοθεί, στην είσοδο του Πανεπιστημίου Πατρών, χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο ασφάλειας, όταν με είδαν να εξέρχομαι προκειμένου να μεταβώ στο Νοσοκομείο, μου επιτέθηκαν λεκτικά και ένας εκ των φοιτητών (ο οποίος δυστυχώς δεν αναφέρει το όνομά του) σωματικά, εμποδίζοντάς με να μπω στο αυτοκίνητο προκειμένου να μεταβώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Εν συνεχεία, περικύκλωσαν το αυτοκίνητό μου και δεν μου επέτρεψαν να φύγω, μη τηρώντας καμία απόσταση μεταξύ τους.

Λυπάμαι ιδιαιτέρως, διότι υπάρχει μία ελάχιστη μειοψηφία φοιτητών του Πανεπιστημίου (νέοι άνθρωποι), που δεν αντιλαμβάνονται την κρίσιμη κατάσταση που διέρχεται η χώρα μας και επιμένουν να συναθροίζονται σε ένα χώρο που είναι δύσκολο να ελεγχθεί, ενώ οι συστάσεις του ΕΟΔΥ και οι αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας είναι άλλες .Δεν συμμερίζονται ότι δίπλα μας είναι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, το μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς Covid 19 στην περιοχή μας και η μη αυστηρή τήρηση των οδηγιών μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευσή του.»

patrastimes
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση από φοιτητές δέχθηκε η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών"

Η κυβέρνηση θα επιτρέψει τον κατάπλου κρουαζιερόπλοιων, κενά επιβατών, σε ελληνικά λιμάνια

Λύση στην τροφοδοσία με τρόφιμα και καύσιμα των κρουαζιερόπλοιων, κενά επιβατών, που τα έχουν ανάγκη και βρίσκονται κοντά στην Ελλάδα είναι έτοιμη να δώσει η κυβέρνηση. Επίσης, η ειδική άδεια θα αφορά και αναγκαίες επισκευές των πλοίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθούν οι εξαιρέσεις από την απαγόρευση προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων σε ελληνικά λιμάνια. Τα πληρώματα θα παραμείνουν περιορισμένα πάνω στο πλοίο και απλώς θα δοθεί μία βοήθεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες περί τα 20 κρουαζιερόπλοια είναι έτοιμα να προσεγγίσουν για τροφοδοσία.

Η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) έχει ζητήσει από την πλευρά της να επιτραπεί να δέσουν σε ελληνικά λιμάνια τα λεγόμενα lay up κρουαζιερόπλοια και να παραμείνουν εκεί για μέρες ή εβδομάδες, κενά επιβατών και αυστηρότατη απαγόρευση στα πληρώματα να βγουν στη στεριά. Κάποια μέλη της κυβέρνησης είναι αρνητικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως επισημαίνει σε επιστολή της προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς η ΕΕΚΦΝ τα κρουαζιερόπλοια έχουν μεγάλα υγειονομικά κέντρα και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό με μεγάλη εμπειρία που μαζί με το πλήρωμα μπορούν να ανταποκριθούν σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης και να ταχθούν στον αγώνα για την αντιμετώπιση του ιού.

Επίσης, όπως επισημαίνεται στην επιστολή μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας έχουν προσφέρει τα πλοία τους για να χρησιμοποιηθούν σαν νοσοκομεία.

Υπογραμμίζεται δε η οικονομική τόνωση από την παραμονή των κρουαζιερόπλοιων σε ελληνικά λιμάνια.

“Η παραμονή τους θα διαρκούσε τουλάχιστον δύο μήνες. Η ελληνική οικονομία αλλά και τα ίδια τα λιμάνια χάνουν μεγάλα ποσά αφού τα λιμενικά τέλη για κάθε κρουαζιερόπλοιο υπολογίζονται στα 75.000 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και για εταιρείες τροφοδοσίας. Πάνω από 20 κρουαζιερόπλοια θα κατέπλεαν σε ελληνικά λιμάνια όπου και θα παρέμεναν ασφαλώς δαπανώντας μεγάλα ποσά γα τέλη και τροφοδοσία» επισημαίνουν στο ΝΜ στελέχη του κλάδου.

Αναλυτικά η επιστολή της ΕΕΚΦΝ που υπογράφει ο πρόεδρος Θεόδωρος Κόντες:

Αναφερόμενοι στην εξέλιξη της κατάστασης με τον COVID – 19 που φυσικά δεν άφησε αλώβητη την κρουαζιέρα, που όπως φαίνεται έχει πληγεί σοβαρά.
Η Ελλάδα, ένας από τους κύριους προορισμούς κρουαζιέρας, με τεράστια ναυτική παράδοση πρέπει να βρει ασφαλή τρόπο να συνεισφέρει στον κλάδο, αυτές τις δύσκολες στιγμές και να φιλοξενήσει πλοία που έχουν ζητήσει να παραμείνουν ασφαλώς στους λιμένες ή και στους όρμους, όσο διαρκέσει η κρίση.

Όλοι έχουμε συμφωνήσει ακολουθώντας και αποφάσεις άλλων προορισμών κρατών να ακολουθηθούν τακτικές για την διακοπή των ταξιδιών με επιβάτες και περιηγήσεις, αποφεύγοντας περαιτέρω διάδοση του ιού μια που η εμπειρία μας από Ασία αλλά και σε άλλους προορισμούς θεωρείται ως άκρως επικίνδυνη κατάσταση.

Υπολογίζοντας τα ανωτέρω και σκεπτόμενοι πάντα την λειτουργία των πλοίων αυτών που αναγκάζονται να παροπλιστούν ελπίζοντας για λίγους μόνο μήνες μέχρι να επιτευχθεί ο πλήρης έλεγχος της παρούσας κατάστασης και επανέλθουμε στην κανονικότητα για την επανεκκίνηση του θαλάσσιου τουρισμού, θεωρούμε σκόπιμο αλλά και υποχρέωση μας να φιλοξενήσουμε τα πλοία αυτά με ασφάλεια στους λιμένες μας με ορισμένο πλήρωμα μόνο και χωρίς δραστηριότητες.

Η ασφαλής για τη Χώρα μας φιλοξενία ίσως συμπεριλαμβάνει και την μη επιτρεπόμενη έξοδο πληρώματος, απαίτηση πλήρους απολύμανσης του πλοίου, με όλα τα μέτρα ασφαλείας σε πλήρη λειτουργία κλπ.

Δυστυχώς η συναρμόδια Κεντρική Διοίκηση δεν αναγνωρίζει την εν λόγω εξυπηρέτηση αυτή που τόσο θα ωφελήσει την Χώρα, με τη διαχείριση λιμένων, υπηρεσιών, προμηθειών, επισκευών και θα την προβάλει θετικά σε διεθνές επίπεδο.

Ως αποτέλεσμα αυτής της φιλοξενίας θα είναι το σπουδαιότερο όφελος οι εταιρείες κρουαζιέρας και tour operators θα στηρίξουν τον τόπο μας και τις τοπικές κοινωνίες αλλά και την οικονομία της πατρίδας μας, εξασφαλίζοντας τα μέγιστα οφέλη όταν όλα ηρεμήσουν και θα γίνει η επανεκκίνηση του θαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πολλά κράτη φιλοξενούν σήμερα πλοία διευκολύνοντας την κατάσταση όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και λιμένες στο Μαϊάμι, παρέχοντας μάλιστα εγκαταστάσεις χωρίς υποχρέωση καταβολής λιμενικών τελών.

Επίσης η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία και πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια είναι γεμάτα με φιλοξενούμενα πλοία.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, ανάλογη μεταχείριση πρέπει να υπάρξει από πλευράς πολιτείας και σε λιμένες της Επικράτειας και κυρίως τον Πειραιά, με την λήψη πάντα των επιβαλλόμενων κατά περίπτωση μέτρων.

Αν δεν αλλάξει αυτή η πολιτική να μην εκπλαγούμε αν δεν υπάρξει το ίδιο ενδιαφέρον στο μέλλον για τον θαλάσσιο τουρισμό με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα.

Αντιλαμβανόμεθα τους προβληματισμούς των υπευθύνων για τόσο σοβαρά θέματα αλλά θα μπορούσαν να πάρουν σωστές, ασφαλείς αποφάσεις και να χειριστούν θέματα σαν αυτό εφ’ όσον συμβουλεύονταν τους έμπειρους στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού φορείς και πρόσωπα.

Αναλογιζόμενοι την αρνητική στάση αυτή της Κεντρικής Διοίκησης, προσπαθούμε να εκτιμήσουμε τους λόγους που τους κατευθύνουν σε αρνητικές προσεγγίσεις.

Το μόνο που μπορούμε να σκεφτούμε είναι τα πληρώματα (περιορισμένα σε αριθμό) που επιβαίνουν στα πλοία.

Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουν ότι:

– Τα πληρώματα θα παραμένουν στο πλοίο χωρίς να εξέρχονται στην πόλη.

– Τα συγκεκριμένα πλοία που είναι πλωτές πολιτείες διαθέτουν πλήρως οργανωμένο medical center επανδρωμένο με πλέον των 12 εξειδικευμένων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Έτσι λοιπόν και σε περίπτωση ιατρικής ανάγκης περίθαλψης πληρώματος δεν απαιτείται η έξοδος των ατόμων εκτός πλοίου.

– Οι εταιρείες επίσης με τις συμβάσεις που έχουν με τους ιδιωτικούς νοσοκομειακούς οργανισμούς και τα P & I Clubs είναι πλήρως καλυμμένοι και δεν χρειάζονται τον κρατικό / ιατρικό μηχανισμό.

– Η εν λόγω ιατρική οργάνωση επί των πλοίων όχι μόνο θα καλύπτει τις ανάγκες πληρώματος αλλά είναι σε θέση να στηρίξει και συμβάντα εκτός πλοίου σε περίπτωση ανάγκης.

– Τέλος ορισμένες εταιρείες έχουν εκφράσει την πλήρη συμπαράσταση τους και διατίθενται να προσφέρουν τα πλοία τους το διάστημα της έξαρσης της πανδημίας ως πλωτά νοσοκομεία για να βοηθήσουν την αυξημένη ζήτηση κλινών για νοσούντες αν χρειαστεί.

Ευχαριστούμε τα Μέλη της Κεντρικής Διοίκησης και τους Φορείς που στήριξαν τις θέσεις μας.

Προς ενημέρωση τέλος σας πληροφορούμε ότι έχουμε ήδη αρνηθεί σε δύο πλοία να προσεγγίσουν και συνεχίζουν το ταξίδι τους προς άλλους φιλόξενους προορισμούς.

Η Ένωσή μας έχει ζητήσει επισήμως από τα αρμόδια Υπουργεία να εξετάσουν το αίτημα αυτό και θέλουμε να ελπίζουμε ότι έστω και τώρα θα υπάρξει η αναγκαία ανταπόκριση, για να μην φανεί στο τέλος ότι αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο από τα άλλα κράτη την περίπτωση φιλοξενίας, με τον τρόπο που περιγράφεται, ενός πολύ ενδιαφέροντος κλάδου του θαλάσσιου τουρισμού.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Η κυβέρνηση θα επιτρέψει τον κατάπλου κρουαζιερόπλοιων, κενά επιβατών, σε ελληνικά λιμάνια"

Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Να εξαιρεθούμε από την απαγόρευση κυκλοφορίας

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) ζητεί από τους συναρμόδιους υπουργούς Εθνικής 'Αμυνας, Υγείας και Δικαιοσύνης να ενταχθούν οι δικαστές και οι εισαγγελείς στις εξαιρέσεις από τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού, ενώ ζητούν να επέλθουν και ορισμένες αλλαγές ως προς την λειτουργία των δικαστηρίων (αυτόφωρα, διασκέψεις, κ.λπ.), την καθιέρωση και νομοθέτηση της ηλεκτρονικής υπογραφής για τους δικαστές και εισαγγελείς, κ.ά.

Ειδικότερα, το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Με αφορμή την έκδοση της ΚΥΑ Δ1α/Γ.Ποικ20036 (ΦΕΚ Β΄ 986/22.03.2020) για την «Επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19» και ενόψει της επικείμενης εκπνοής του χρόνου ισχύος της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών της Επικράτειας, που ισχύει δυνάμει της από KYA Δ1α/ΓΠ.οικ.18176 (ΦΕΚ 864Β΄/15-03-2020) και της διαφαινόμενης παράτασης ισχύος της, σας επισημαίνουμε λειτουργικές αδυναμίες που διαπιστώθηκαν κατά την εφαρμογή τους και ζητούμε την άμεση αποκατάσταση αυτών.

Ειδικότερα:

- Η ΚΥΑ Δ1α/Γ.Ποικ20036 (ΦΕΚ Β΄ 986/22.03.2020) για την εφαρμογή του μέτρου της καθολικής απαγόρευσης μετακίνησης, συνοδεύτηκε από εξαιρέσεις που συμπεριλαμβάνουν τα μέλη της κυβέρνησης, τους βουλευτές και την ηγεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης, ήτοι φορείς άσκησης κρατικής εξουσίας, παραλείποντας να εντάξει στις δικαιολογημένες εξαιρέσεις από το μέτρο τους δικαστές και εισαγγελείς. Είναι άμεση ανάγκη να διορθωθεί αυτή η θεσμικά προβληματική αστοχία και να διευκρινισθεί ότι οι δικαστές και εισαγγελείς εξαιρούνται από την απαγόρευση μετακίνησης, που αφορά στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα με την επίδειξη κάθε εγγράφου, που αποδεικνύει την ιδιότητά τους.

Εφόσον η λειτουργία των δικαστηρίων της χώρας δεν έχει σταματήσει, αλλά συνεχίζεται μέσα στα πλαίσια που έχουν ορισθεί από την KYA Δ1α/ΓΠ.οικ.18176 (ΦΕΚ 864Β΄/15-03-2020) η ρύθμιση θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν οι πρακτικές δυσκολίες, που θα ανακύψουν ιδίως με τις μετακινήσεις των δικαστών και εισαγγελέων που υπηρετούν σε δικαστήρια εκτός Αττικής, καθώς και εκτέλεσης καθηκόντων που δεν έχουν ανασταλεί με την τελευταία ΚΥΑ, όπως η δημοσίευση αποφάσεων. Ειδικά δε για τους εισαγγελικούς λειτουργούς, οι ανάγκες αυξημένης ευελιξίας στον τρόπο εκτέλεσης της υπηρεσίας τους είναι σε πολλές περιπτώσεις ασύμβατες με περιορισμούς μετακίνησης, που θα δημιουργούσαν απρόβλεπτα προσκόμματα.

- Ως προς τις δίκες που ξεκίνησαν πριν την έναρξη της αναστολής και έχουν διακοπεί, η επιλογή της KYA Δ1α/ΓΠ.οικ.18176 (ΦΕΚ 864Β΄/15-03-2020) να αποφασίζει το δικαστήριο για την εκ νέου διακοπή ή εκδίκαση αυτών, πολλαπλασιάζει χωρίς λόγο την παρουσία δικαστών, εισαγγελέων στα δικαστήρια. Προτείνουμε να υπάρξει ρύθμιση, ώστε και όλες οι δίκες που ξεκίνησαν πριν την αναστολή και δεν εντάσσονται στο πλαίσιο των οριζόμενων ως επείγουσες, να ανασταλούν και να προσδιοριστούν εκ νέου μετά το πέρας της αναστολής, με τρόπο που θα καθορίσει η νέα ΚΥΑ.

- Η διάσκεψη όλων των δικαστικών συμβουλίων και των πολυμελών συνθέσεων των αστικών υποθέσεων να ορισθεί ότι πρέπει να γίνεται εξ αποστάσεως, με χρήση τεχνολογικών μέσων επικοινωνίας, όπως ορίζεται ήδη στην ως άνω ΚΥΑ για τις διασκέψεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, των διοικητικών δικαστηρίων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

- Οι κληρώσεις ενόρκων και η έναρξη συνόδου για τα ΜΟΔ και τα ΜΟΕ θα πρέπει να περιοριστούν μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις που έχει προσδιορισθεί στο ΜΟΔ ή ΜΟΕ υπόθεση που εμπίπτει στις προϋποθέσεις κατεπείγοντος που ορίζονται (κίνδυνος παραγραφής, πέρας 18μηνου).

- Να ληφθεί μέριμνα για τη δραστική μείωση της φυσικής παρουσίας των Προέδρων και των Εισαγγελέων υπηρεσίας, με την δυνατότητα εξ αποστάσεως υποκατάστασης της φυσικής υπογραφής τους, με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και με την ευχή της ταχύτερης υλοποίησης του συστήματος θέσης ηλεκτρονικής υπογραφής.

- Στον προσδιορισμό των κατ΄ εξαίρεση εκδικαζόμενων υποθέσεων, να γίνει ειδική μνεία για τη δυνατότητα εκδίκασης αυτόφωρων αδικημάτων που αφορούν τις παραβάσεις των διοικητικών μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού, ανεξάρτητα από την ιδιότητα των κατηγορουμένων ως κρατουμένων, ώστε να υποστηριχθεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου.

- Ενόψει της ήδη θεσπισθείσας ρύθμισης για την αποτροπή του συνωστισμού περισσότερων των 10 ατόμων, επισημαίνουμε εκ νέου την ανάγκη ρητής ένταξης στη ρυθμιστική εμβέλεια της ΚΥΑ όλων των μη επειγόντων συμβουλίων του ΑΠ (11μελούς και 15μελούς για προαγωγές, μεταθέσεις, πειθαρχικά).

- Αντίστοιχα με την πρόβλεψη που γίνεται δυνάμει της ΚΥΑ υπ. αριθ.Δ1α/ΓΠ.οικ.20035 (ΦΕΚΒ΄ 987/22.03.2020) για τη μερική λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων που στεγάζουν εκπαιδευτικούς μέλη σωμάτων ασφαλείας κλπ, να συμπεριληφθεί και η περίπτωση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών που διαμένουν προσωρινά σε ξενοδοχειακές μονάδες του τόπου υπηρεσίας τους.

- Τέλος, θα πρέπει να ρυθμισθεί το πλαίσιο υπηρεσιακής διαχείρισης των δικαστών, εισαγγελέων και δικαστικών υπαλλήλων, που ανήκουν αποδεδειγμένα σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς και εκείνων που ενδέχεται να νοσήσουν από την εξάπλωση του ιού».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Να εξαιρεθούμε από την απαγόρευση κυκλοφορίας"

Κτηματολόγιο - Κορωνοϊός: Παράταση για υποβολή δηλώσεων - Δείτε ποιες περιοχές αφορά

Στον «πάγο» μπαίνει πλέον και η όποια διαδικασία αφορά στο Κτηματολόγιο και των δασικών χαρτών, λόγω κορωνοϊού.

Με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρη Οικονόμου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για το Κτηματολόγιο στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων έως και την 1η Ιουνίου 2020.

Ειδικότερα, για τους κατοίκους της ημεδαπής, της αλλοδαπής και για το Ελληνικό Δημόσιο, η παράταση αφορά στα ακίνητα που βρίσκονται:

α) εντός των ορίων των προ-καποδιστριακών Κοινοτήτων Αγίου Βλασίου, Γραικοχωρίου, Καστρίου, Λαδοχωρίου, Μαυρουδίου, Νέας Σελευκείας, Κεστρίνης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας

β) εντός των ορίων των προ-καποδιστριακών Κοινοτήτων Αγίου Ιωάννου, Άνω Λαψίστης, Ασφάκας, Βουνοπλαγιάς, Ελεούσης, Ζωοδόχου, Καρυών, Κάτω Λαψίστης, Μεγάλου Γαρδικίου, Πετσαλίου, Ροδοτοπίου, Αμπελείας, Αμφιθέας, Βασιλικής, Καστρίτσης, Κουτσελίου, Κρανούλας, Κρύας, Λογγάδων, Μαρμάρων, Μπάφρας, Μπιζανίου, Νεοκαισαρείας, Νεοχωροπούλου, Νήσου Ιωαννίνων, Πεδινής, Περάματος και Περιβλέπτου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Την Παρασκευή αποφασίστηκε να κλείσουν έως τις αρχές Μαΐου κτηματολογικά γραφεία και υποθηκοφυλακεία για το κοινό, ενώ σε περιορισμένη λειτουργία θα παραμείνουν τα γραφεία κτηματογράφησης και η ίδια η «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παύουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων (αν υπήρχαν, καθώς δεν θα μπορούν να μεταγραφούν). Οσο για την κτηματογράφηση, θα εξυπηρετούνται μόνο όσοι μπορούν να έλθουν σε επικοινωνία ηλεκτρονικά.

Προφανώς το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου θα παραταθεί, ανάλογα με τις εξελίξεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κτηματολόγιο - Κορωνοϊός: Παράταση για υποβολή δηλώσεων - Δείτε ποιες περιοχές αφορά"

Τον χαβά τους οι Τούρκοι στον Έβρο - Στήνουν σκηνικό βίας με τους μετανάστες

Παρουσία τηλεοπτικού συνεργείου ελάχιστα μέτρα από το φράχτη και με βροχή από χημικά οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες εξάντλησαν αργά χθες το απόγευμα κάθε προσπάθεια να παρασύρουν τις ελληνικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις σε δημιουργία επεισοδίου.
 
Χωρίς πλέον να τηρούν ούτε τα προσχήματα οι πιστές στον Ερντογάν Jadarma και Polis Oze l Harekat αναζητούν καθημερινά όχι απλά την ένταση αλλά επιχειρούν είτε να εξαναγκάσουν ομάδες μεταναστών να «σπάσουν» την ελληνική άμυνα είτε να προκαλέσουν με στόχο να καταγραφούν σκηνές βίας. Και να αποδώσουν στην Αθήνα την ευθύνη.
Από τις 28 Φεβρουαρίου όταν τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο Ερντογάν για αποσταθεροποίηση Έβρου και νησιών με μοχλό πίεσης τους εξαθλιωμένους μετανάστες, οι γείτονες ψάχνουν τρόπους για να προκαλέσουν ρήγματα στο ελληνικό «τείχος» αλλά και να προκαλέσουν ακόμα και επεισόδιο θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή υποκινούμενων Αφγανών, Ιρανών και Αφρικανών μεταναστών. Έπειτα από την αποτυχία να αιφνιδιάσουν, όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές φρουρών του Στρατού Ξηράς και της ΕΛ.ΑΣ., ελπίζοντας και στο λάθος από την ελληνική πλευρά.
Η εικόνα όμως ανώτατου αξιωματικού επικεφαλής σχηματισμού του Στρατού Ξηράς στον Έβρο είναι χαρακτηριστική της αποφασιστικότητας να κρατηθεί απροσπέλαστο το ποτάμι. Με εξάρτηση και οπλισμό βρέθηκε από την πρώτη στιγμή, ημέρα και νύχτα δίπλα στα κατώτερα στελέχη και στους οπλίτες. Στις περιπόλους και στις ενέδρες πάνω στο ποτάμι και με ελάχιστο ύπνο μέσα στο τζίπ στην παρέμβρια περιοχή.

Σχέδιο μακράς διαρκείας

Στο Γενικό Επιτελείο, στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά και στο Λιμενικό έχουν προετοιμαστεί για μαραθώνιο τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά. Και ήδη έχει καταστρωθεί σχέδιο μακράς διάρκειας για την αντιμετώπιση της ασύμμετρης τουρκικής επίθεσης. Προβλέπει συνεχή παρουσία ισχυρών δυνάμεων τόσο του Στρατού, της Αστυνομίας και της Ακτοφυλακής όσο και περαιτέρω ενίσχυση με τεχνικά μέσα.
Ο Έβρος, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, έχει αλλάξει μέσα σε τρεις εβδομάδες. Και δεν υπάρχει σημείο στα 212 χιλιόμετρα συνόρων το οποίο να μην ελέγχεται και φυλάσσετε 24 ώρες το 24ωρο.
Κάμερες, πυλώνες φωτισμού, αναχώματα, συρματοπλέγματα και εμπόδια δημιουργούν ένα τείχος ασφάλειας πίσω από το οποίο αναπτύσσονται εκατοντάδες αστυνομικοί και στελέχη του Στρατού Ξηράς. Κάθε ύποπτη κίνηση πλέον παρακολουθείται και υπάρχει άμεση κινητοποίηση πριν καν ξεκινήσει οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας ρήγματος. Ακόμα και η προσπάθεια των γειτόνων να έχουν εικόνα των ελληνικών θέσεων με χρήση drone αντιμετωπίστηκε  άμεσα και αποφασιστικά.
Σημαντική συμβολή στην άμυνα των συνόρων έχουν πλέον και οι δυνάμεις της Frontex οι οποίες μεταφέρθηκαν και αναπτύχθηκαν στην περιοχή. Ειδικά χώρες όπως η Αυστρία με την ομάδα Cobra αλλά και οι Πολωνοί, Ρουμάνοι και Ιταλοί προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια.
Την ίδια ώρα οι  γείτονες  μετακινούν προς τα σύνορα καθημερινά μετανάστες στη θέση όσων απελπίζονται και αποχωρούν προς την ενδοχώρα. Με fake news και φήμες τους πείθουν ότι είναι θέμα χρόνου να «σπάσει» ο Έβρος και να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. Ο αριθμός των οικογενειών στα σύνορα με γυναίκες και παιδιά περιορίζεται συνεχώς και αντίθετα ενισχύονται τα ακραία στοιχεία.
Η αναμενόμενη πτώση της στάθμης του ποταμού τις επόμενες εβδομάδες θέτει τις ελληνικές δυνάμεις σε πλήρη εγρήγορση αφού ενδέχεται να δώσει τη δυνατότητα σε μετανάστες να επιχειρήσουν να περάσουν το ποτάμι από καινούργια σημεία.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Τον χαβά τους οι Τούρκοι στον Έβρο - Στήνουν σκηνικό βίας με τους μετανάστες"

Γεννήθηκε και δεύτερο παιδί από μητέρα φορέα στον Covid-19

Γεννήθηκε πριν από λίγο το δεύτερο παιδί στην Ελλάδα από μητέρα θετική στον στον ιό COVID-19. Η γυναίκα γέννησε στο «Αττικό» Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, μητέρα και βρέφος είναι καλά στην υγεία τους και υπό ιατρική παρακολούθηση.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεννήθηκε και δεύτερο παιδί από μητέρα φορέα στον Covid-19"

Κορωνοϊός - Γαλλία: Η κινέζικη πρεσβεία υπαινίσσεται πως ο ιός ξεκίνησε από τις ΗΠΑ

Η πρεσβεία της Κίνας στη Γαλλία υπαινίχθηκε σήμερα σε μία σειρά από tweets πως η πανδημία του Covid-19 ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, ανταποδίδοντας τις κατηγορίες των Αμερικανών για την εστία του κορωνοϊού.

«Πόσα κρούσματα του covid-19 υπήρχαν μεταξύ των 20.000 νεκρών από τη γρίπη που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο;», διερωτάται η κινεζική πρεσβεία, με τη μορφή υπαινιγμών χωρίς να παραθέτει όμως επισημονικά στοιχεία ως έρεισμά τους.

Οι ΗΠΑ άραγε «δεν προσπάθησαν να κρύψουν την πνευμονία που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός πίσω από τη γρίπη;», προσθέτει η πρεσβεία στον λογαριασμό της στο Twitter, μέσο κοινωνικής δικτύωσης που είναι απαγορευμένο στην Κίνα και στο οποίο κυκλοφορούν πολλές ψευδείς πληροφορίες και φήμες για τον Covid-19.

Η κινεζική πρεσβεία στο Παρίσι συνδέει πλέον ανοικτά την επιδημία με «το αιφνίδιο κλείσιμο τον περασμένο Ιούλιο του πιο μεγάλου αμερικανικού κέντρου βιοχημικών όπλων, στη βάση Φορτ Ντέτρικ στο Μέριλαντ». «Μετά το κλείσιμο μία σειρά από κρούσματα πνευμονίας ή παρόμοια κρούσματα εμφανίσθηκαν στις ΗΠΑ», υποστηρίζει.

Επισης αφήνει να εννοηθεί πως ο κορονοϊός ήταν παρών στην Ιταλία ήδη από τα τέλη του 2019 και πως τα πρώτα κρούσματα στην Ιταλία προέρχονταν από τις ΗΠΑ.

Τόσο το Πεκίνο όσο κι η Ουάσιγκτον έχουν επιδοθεί σε έναν ρηματικό πόλεμο για τον υπαίτιο της πανδημίας, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναφέρεται διαρκώς στον «κινεζικό ιό» και τον εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν να αφήνει να εννοηθεί στις 13 Μαρτίου πως ο αμερικανικός στρατός εισήγαγε τον ιό στο Ουχάν (την κινεζική πόλη απ' όπου άρχισε να διασπείρεται σύμφωνα με την πλειονότητα των επιστημόνων ο ιός) κατά τη διάρκεια των Στρατιωτικών Ολυμπιακών Αγώνων τον Οκτώβριο.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα πως διασπείρει «ακαταλαβίστικες φήμες» για την έξαρση του κορωνοϊού, «προωθώντας θεωρίες συνομωσίας» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Γαλλία: Η κινέζικη πρεσβεία υπαινίσσεται πως ο ιός ξεκίνησε από τις ΗΠΑ"

Αυξάνεται στα 50 ευρώ το όριο στις ανέπαφες συναλλαγές

Αυξάνουν από σήμερα τα όρια στις ανέπαφες συναλλαγές με κάρτες πληρωμών πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των ανέπαφων συναλλαγών ως μέτρο περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού.

Ειδικότερα, με απόφαση των εθνικών κυβερνήσεων, το όριο για τις ανέπαφες συναλλαγές στην Ελλάδα αυξάνεται στα 50 από 25 ευρώ και αναμένεται να ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Ήδη η VivaWalletαπέστειλε την σχετική ενημέρωση στους πελάτες της, ενημερώνοντας ότι όλα τα τερματικά της VivaWalletυποστηρίζουν ανέπαφες συναλλαγές και η Vivaέχει ήδη προβεί σταδιακά στις απαραίτητες ενέργειες αναβάθμισής τους για να αποδέχονται το υψηλότερο όριο.

Τα αυξημένα όρια για τις ανέπαφες συναλλαγές που αποφασίστηκαν σε άλλες χώρες και ισχύουν από σήμερα είναι στα 50 από 20 ευρώ για τη Μάλτα, στα 50 από 30 ευρώ για την Ιρλανδία, στα 50 από 25 ευρώ για την Πορτογαλία, στα 100 από 50 ζλότι για την Πολωνία και στις 250 από 120 τουρκικές λίρες για την Τουρκία.

Από την 1η Απριλίου, αυξημένο όριο, από τις 30 στις 45 στερλίνες, πρόκειται να ισχύσει και για τις ανέπαφες συναλλαγές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξάνεται στα 50 ευρώ το όριο στις ανέπαφες συναλλαγές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news