facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Η Βρετανία υποβίβασε τον COVID-19! - Δεν τον θεωρεί πλέον ως επιδημία «υψηλής επίπτωσης στον πληθυσμό»!

Η Βρετανία δεν θεωρεί από τις 19 Μαρτίου τον ιό COVID-19 ως μια μεταδοτική λοιμώδη ασθένεια υψηλής επικινδυνότητας ή συνεπειών (HCID: High consequence infectious diseases) όπως αναφέρει η βρετανική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται αν και τον Ιανουάριο κηρύχθηκε ο κορωνοϊός ως «ασθένεια υψηλής επίπτωσης» από τις 19 Μαρτίου παύει αυτή η κατηγοριοποίηση γιατί όπως αναφέρεται τώρα είναι αρκετά περισσότερα τα πράγματα που γνωρίζουμε για την επιδημία ενώ η κλινική αντιμετώπισή του έχει βελτιωθεί και εν τέλει δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τον βρετανικό πληθυσμό.

«Η επιστημονική επιτροπή για τους επικίνδυνους παθογόνους παράγοντες ACDP, έχει πλέον την γνώμη ότι ο COVID-19 δεν πρέπει να θεωρείται μεταδοτική ασθένεια HCID, δηλαδή υψηλού κινδύνου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία μέχρι τώρα, μαζί με την Ολλανδία και την Σουηδία αντιμετώπισαν υποδειγματικά την επιδημία.

Στην Βρετανία οι περιορισμοί είναι έτσι ή αλλιώς ελάχιστοι σε σχέση με τον πληθυσμό (τα σχολεία έκλεισαν κατόπιν επιλογής των τοπικών κυβερνήσεων) και η Σουηδία, δεν μπήκε καν στη διαδικασία να κάνει μαζικά τεστ για τα ύποπτα κρούσματα.

Στην Ολλανδία ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το σύστημα των περιορισμών κυκλοφορίας δεν αποδίδει.

Στην Βρετανία σε ένα πληθυσμό 67 εκατ. έχουν 5.018 κρούσματα, 1035 νέα κρούσματα, 233 θύματα, εκ των οποίων τα 56 χθες.

Υπολογίζουν ότι τελικά θα έχουν τα διπλά θύματα από την γρίπη σε βάθος χρόνου (η γρίπη προκάλεσε 900 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο), άρα 1800.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Βρετανία υποβίβασε τον COVID-19! - Δεν τον θεωρεί πλέον ως επιδημία «υψηλής επίπτωσης στον πληθυσμό»!"

Επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας και στις δομές προσφύγων (ΦΕΚ)

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση για την απαγόρευση κυκλοφορίας και στις δομές προσφύγων. Ειδικότερα στο ΦΕΚ προβλέπεται:
Άρθρο μόνο
1. Τον προσωρινό περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 21.03.2020 έως και τις 21.04.2020 των διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) όλης της Επικράτειας, αυστηρά εντός αντίστοιχης περιμέτρου που θα εφαρμόσει η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της.
2. Καθημερινά και από ώρα 7:00 έως και ώρα 19:00 δίνεται η δυνατότητα σε εκπροσώπους οικογενειών ή ομάδων των διαμενόντων στα ΚΥΤ να μεταβαίνουν για την κάλυψη των αναγκών τους στα πλησιέστερα αστικά κέντρα. Στις περιοχές όπου είναι δυνατή η μετάβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτή γίνεται χωρίς να προκαλούνται καταστάσεις συγχρωτισμού στο εκάστοτε μέσο.
Σε περιπτώσεις που δεν διατίθενται μέσα μεταφοράς, επιτρέπεται η έξοδος έως εκατό (100) ατόμων την ώρα, σε ομάδες μικρότερες των δέκα (10) ατόμων. Ο έλεγχος των ως άνω μέτρων πραγματοποιείται από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.
3. Η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και η Διοίκηση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης οφείλουν να ενημερώνουν τους πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μέσω γραπτών και ακουστικών (μεγαφωνικά) μηνυμάτων σε όλες τις γλώσσες που κατανοούν, καθώς και όλους τους δραστηριοποιούμενους φορείς εντός και πέριξ της δομής, για τους λόγους εφαρμογής του ανωτέρου περιορισμού κυκλοφορίας και για την ανάγκη πιστής τήρησής του. Κατόπιν επικοινωνίας με τους αντίστοιχους φορείς και τα τοπικά τμήματα των διεθνών οργανισμών, είναι δυνατή η έκδοση ονομαστικής λίστας προσωπικού των διεθνών οργανισμών, καθώς και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, η οποία δίνει το δικαίωμα εισόδου στα ΚΥΤ. Για το χρονικό διάστημα της παρ. 1, επισκέψεις ή δραστηριότητες που δεν άπτονται της στέγασης, της σίτισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των επωφελούμενων και απαιτούν μετακίνηση εντός της περιμέτρου του περιορισμού επιτρέπονται κατόπιν άδειας της Διοίκησης του ΚΥΤ.
4. Για την παροχή νομικών υπηρεσιών στους διαμένοντες στα ΚΥΤ, πρόσβαση δίδεται κατόπιν έγκρισης της Διοίκησης του ΚΥΤ και σε ειδικό χώρο, όπου αυτό είναι εφικτό. Οι εργαζόμενοι εντός του ΚΥΤ καλούνται να τηρούν αυστηρά τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και τα ατομικά μέτρα προστασίας της υγείας τους, όπως αυτά αναφέρονται σε σχετικές ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και της Γενικής
Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
5. Εντός της περιμέτρου των ΚΥΤ αναπτύσσονται ειδικές υγειονομικές μονάδες, οι οποίες βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19 και για την πραγματοποίηση υγειονομικού ελέγχου στους εργαζόμενους των ΚΥΤ.
6. Η ΕΛ.ΑΣ. είναι υπεύθυνη για την τήρηση του ανωτέρω περιορισμού κυκλοφορίας και δύναται να προβαίνει σε σχετικές αποφάσεις ρύθμισης κυκλοφορίας οχημάτων, διαμόρφωσης ζωνών αστυνομικών ελέγχων και χρήσης τεχνικών φραγμών.
7. Η παρούσα δεν εφαρμόζεται ως προς μετακινήσεις των αιτούντων άσυλο υπηκόων τρίτων χωρών και ανιθαγενών που πραγματοποιούνται με ειδικά ναυλωμένα μέσα (όπως πλοία, αεροπλάνα και λεωφορεία) για λόγους δημόσιας ασφάλειας.
8. Η παρούσα απόφαση κοινοποιείται προς τις Αστυνομικές Διευθύνσεις, τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και τους αντίστοιχους Δήμους Μυτιλήνης, Χίου, Αν. Σάμου, Κω και Λέρου καθώς και προς τις διοικήσεις των κατά τόπους ΚΥΤ (Μόριας, Βιάλ, Σάμου, Κω και Λέρου) προς υλοποίηση των σχετικών ενεργειών της.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας και στις δομές προσφύγων (ΦΕΚ)"

Μητέρα και βρέφος κόλλησαν κορωνοϊό σε νοσοκομείο της Αθήνας

Μια ανθρώπινη ιστορία στην εποχή του κορωνοϊού με πρωταγωνιστές οικογένεια από τη δυτική Φθιώτιδα διαδραματίζεται τα τελευταία 24ωρα στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα.
Η οικογένεια που ζει στη Σπερχειάδα, απέκτησε τον περασμένο Δεκέμβριο το δεύτερο παιδί της. Επειδή ήταν πρόωρο όμως χρειάστηκε η νοσηλεία του σε Νοσοκομείο των Αθηνών όπου μεγάλωνε μέρα με την ημέρα, δείχνοντας να ξεπερνά τα όποια προβλήματα.
Δυστυχώς όμως το μωρό διαγνώστηκε με κορωνοϊό, όπως και η μητέρα του, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Νοσοκομείο!
Το κακό νέο ανακοίνωσε με περίσσιο κουράγιο η ίδια η μητέρα, αμέσως μόλις το έμαθε το Σάββατο (21/3) τα ξημερώματα, προσθέτοντας συγχρόνως την ελπίδα της ότι θα βγουν νικητές και από αυτή την καινούρια δοκιμασία:
«Και πάνω που έλεγα τι άλλο μπορεί να πάει στραβά ήρθε και αυτό… Λοιπόν εγώ και το μωρό μου βγήκαμε θετικοί στον covid 19, το πιθανότερο να κολλήσαμε μετά από νοσηλεία που είχε το μωρό στο ….., μας συμβαίνει λοιπόν και αυτό και το αντιμετωπίζουμε, είμαστε σε θάλαμο υψηλής πίεσης είναι μια μικρή φυλακή, έχει έναν μόνιμο θόρυβο από απορροφητηρα δεν επιτρέπεται να ανοίξουμε παράθυρο και κάνει πααααρα πααααρα πολύ κρύο. Εύχομαι κια ελπίζω αυτή η καραντίνα να είναι τελευταία δοκιμασία που περνάω και να πάμε γρήγορα και υγιείς πίσω στον άντρα μου και στο κοριτσάκι μου που μου λείπει ήδη πάρα πολύ!!! Be safe!».
Τροχαίο για τον πατέρα
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πατέρας της οικογένειας σε μία από τις επισκέψεις του στην Αθήνα, την περασμένη Τρίτη (17/3) είχε τροχαίο ατύχημα στο «90» και χρειάστηκε να διακομιστεί στο Νοσοκομείο Θηβών όπου και νοσηλεύεται μέχρι σήμερα χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του. Προς ανακούφιση όλων, το δείγμα που έδωσε για κορωνοϊό αμέσως μετά την αναγγελία για το κρούσμα στην οικογένειά του, ήρθε το βράδυ του Σαββάτου αρνητικό.
Ποιος ξέρει αν αυτή η αναποδιά που τον κράτησε μακριά από τα αγαπημένα του πρόσωπα, να ήταν αυτό που τον κράτησε μακριά και από τον νέο κορωνοϊό!
Επιπλέον, όπως ενημερώνει όλον τον κόσμο η μητέρα έχει υποχωρήσει για κείνη και ο βήχας και ο πόνος στο στήθος που ένιωθε τις προηγούμενες ημέρες σαν να είχε κρυολόγημα. Το μόνο σύμπτωμα είναι ότι έχει χαθεί τελείως η όσφρησή της.
lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητέρα και βρέφος κόλλησαν κορωνοϊό σε νοσοκομείο της Αθήνας"

Κορωνοϊός - Υπουργείο Παιδείας: Aπό Δευτέρα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα Δημοτικά

Τη σκυτάλη στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση παίρνουν από τη Δευτέρα το δημοτικά σχολεία, όπως ενημέρωσε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Πρόκειται για την ασύγχρονη μορφή εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η οποία θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Κάθε εκπαιδευτικός θα αναρτά το απαραίτητο ψηφιακό υλικό στην διαδικτυακή πλατφόρμα και στη συνέχεια ο κάθε μαθητής θα λύνει τις απαραίτητες ασκήσεις και θα αξιολογείται. Στη διάθεση των εκπαιδευτικών βρίσκονται δύο πλατφόρμες ψηφιακής αλληλεπίδρασης του υπουργείου Παιδείας.

«Μαθαίνουμε κάτι καινούριο» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Ζαχαράκη.

Το υπουργείο, όπως ανέφερε η υφυπουργός, έχει θέσει ένα χρονοδιάγραμμα προς τα σχολεία για να δηλώσουν τι ανάγκες υπάρχουν σε υλικοτεχνικές υποδομές, ενώ για την στήριξη του έργου παρέχεται συνδρομή από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας, καθηγητές Πληροφορικής καθώς και εκπαιδευτικούς που έχουν λάβει σχετική επιμόρφωση.

Αναφορικά με την υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτουν οι μαθητές, η κ. Ζαχαράκη ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό εξοπλισμού και διαδικτυακής κάλυψης, ενώ επιπρόσθετα οι μαθητές θα μπορούν να συνδέονται και τηλεφωνικά στις πλατφόρμες.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο να παραταθεί περαιτέρω η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, η υφυπουργός τόνισε πως το υπουργείο έχει τρεις επιλογές: Την περικοπή ύλης, ειδικά για τους μαθητές πανελλαδικών, την παράταση σχολικής χρονιάς και την αλλαγή ημερομηνίας Πανελλαδικών.

Οι κινήσεις του υπουργείου, ωστόσο, όπως είπε η κ. Ζαχαράκη, θα εξαρτηθούν από την πορεία αντιμετώπισης του ιού και τις εισηγήσεις ειδικών.

«Στόχος είναι οι μαθητές να πάνε με τη μεγαλύτερη δυνατή ηρεμία στις εξετάσεις», επεσήμανε.

Τέλος, η κ. Ζαχαράκη υπενθύμισε ότι η τηλε-εκπαίδευση λειτουργεί ήδη σε 49 νομούς, με προτεραιότητα τους μαθητές της Γ' λυκείου και ότι από αύριο, Δευτέρα, θα ενταχθούν και οι 5 τελευταίοι νομοί στο πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Υπουργείο Παιδείας: Aπό Δευτέρα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα Δημοτικά"

Κορωνοϊός-ΗΠΑ: Άλλοι 111 νεκροί σε 24 ώρες

H πανδημία του κορωνοϊού σκότωσε περισσότερους από 100 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας σε 389 τον αριθμό των νεκρών σήμερα, από 278 που ήταν την ίδια ώρα χθες, Σάββατο, σύμφωνα με καταμέτρηση του αμερικανικού Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Οι πολιτείες της Νέας Υόρκης (114 νεκροί), της Ουάσινγκτον (94 νεκροί) και της Καλιφόρνιας (28 νεκροί) είναι οι εστίες της επιδημίας, που έχει μολύνει τουλάχιστον 30.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΑΜΠΕ, AFP/
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός-ΗΠΑ: Άλλοι 111 νεκροί σε 24 ώρες"

Κορονοϊός: 1.256 καταγεγραμμένα κρούσματα στην Τουρκία – Στους 30 οι νεκροί

Κατά 9 αυξήθηκε ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό στην Τουρκία με τον συνολικό να ανέρχεται σήμερα σε 30, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Υγείας.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού αυξήθηκε κατά 289 για να ανέλθει σε 1.256 κρούσματα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι έχουν γίνει συνολικά 20.345 διαγνωστικά τεστ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: 1.256 καταγεγραμμένα κρούσματα στην Τουρκία – Στους 30 οι νεκροί"

Απαγόρευση μετακίνησης μελών λαϊκών αγορών από Περιφέρεια σε Περιφέρεια

Στοπ στη μετακίνηση παραγωγών και εμπόρων λαϊκών αγορών έξω απ τα όρια της Περιφέρειας όπου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία τους βάζει η ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδυσεων.
Υπενθυμίζεται ότι από αύριο οι λαϊκές αγορες θα λειτουργούν με το 50% των πάγκων προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος τουλάχιστον 5 μέτρων από πάγκο σε πάγκο.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή ενημερώνουν ότι αναστέλλεται η δραστηριότητα των κλάδων των λαϊκών αγορών της παραγράφου 9 του άρθρου 2 του Ν. 4497/2017 για τους οποίους απαιτείται μετακίνηση από Περιφέρεια σε Περιφέρεια σε όλη την Επικράτεια από Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 έως 25 Απριλίου 2020.
Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών οφείλουν να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία τους με βάση όσα επιπλέον ορίζονται στην ΚΥΑ Β 943/20-03-2020.
Η μη συμμόρφωση με τις διατάξεις του πρώτου άρθρου της παρούσας επισύρει την επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων».
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση μετακίνησης μελών λαϊκών αγορών από Περιφέρεια σε Περιφέρεια"

Κορονοϊός-Γαλλία: 112 νέοι θάνατοι σε μια μέρα – Συνολικά 674

Αυξήθηκε κατά 112 ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στη Γαλλία, με τον νεότερο απολογισμό να ανέρχεται σε συνολικά 674 θανάτους, σύμφωνα με ανακοίνωση των γαλλικών Αρχών.

Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής Υγείας, Ζερόμ Σαλομόν, ανακοίνωσε πως 112 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το Σάββατο, ενώ συνολικά νοσηλεύονται περισσότεροι από 7.200 ασθενείς. Από αυτούς 1.746 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού ανέρχεται σήμερα σε 16.018, από 14.459 που υπολογιζόταν το Σάββατο.

Το 87% των θανάτων από τον κορονοϊό στη Γαλλία είναι άνω των 70 ετών, σημειώνουν οι Αρχές.

«Η επιδημία εξακολουθεί να επεκτείνεται και να χειροτερεύει. Η κατάσταση θα επιδεινώνεται», είπε ο Σαλομόν, εξηγώντας πως θα πρέπει να επιμείνουν ώσπου τα μέτρα περιορισμού να αποδώσουν στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό.

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν δήλωσε πως «η ελπίδα μου αρκεί για να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διαπιστώσουμε αν μια φαρμακευτική θεραπεία είναι αποτελεσματική ή όχι. Αν αποδειχθεί αποτελεσματική θα την προτείνουμε στον γαλλικό λαό χωρίς καμία καθυστέρηση».

Ο Γάλλος πολιτικός αναφερόταν στις δοκιμές που πραγματοποιούν επιστήμονες στη χώρα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν το φάρμακο χλωροκίνη είναι αποτελεσματικό απέναντι στον κορονοϊό.

Ερωτώμενος για τον χρόνο που απαιτείται ώστε να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αυτής αγωγής, ο Ολιβιέ Βεράν είπε:

«Θα έχουμε αξιόπιστες έρευνες για το κατά πόσο είναι ή όχι αποτελεσματική, θα μπορούσε ωστόσο να αποδειχτεί τελικά αναποτελεσματική. Δηλώνω πως σε 15 μέρες από σήμερα, θα έχουμε ξεκάθαρα αποτελέσματα».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός-Γαλλία: 112 νέοι θάνατοι σε μια μέρα – Συνολικά 674"

Λέσβος: Έφτασε ακόμα μία βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες από τα τουρκικά παράλια!

Και τρίτη βάρκα με μετανάστες σήμερα στη Λέσβο μετά τις δυο που πέρασαν το πρωί. Συγκεκριμένα το μεσημέρι σε απόκρημνη ακτή στη δυτική είσοδο του κόλπου της Γέρας έφτασε βάρκα με 25 επιβαίνοντες όλοι καταγωγής Αφγανιστάν.

Μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης 24 από αυτούς αφού ελέγχθηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ενώ ο 25ος μεταφέρεται με φουσκωτό σκάφος λόγω κινητικών προβλημάτων που δεν του επέτρεπαν να κινηθεί προς τον πλησιέστερο δρόμο.

Από νωρίς το πρωί στις ακτές της Λέσβου πέρασαν συνολικά 60 άτομα, στο σύνολο τους από το Αφγανιστάν και τη Συρία.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Έφτασε ακόμα μία βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες από τα τουρκικά παράλια!"

Κορωνοϊός: Κλείνουν οι φοιτητικές εστίες με Κοινή Υπουργική Απόφαση

Στις 25 Μαρτίου αναμένεται να κλείσουν οι Φαιτητικές Εστίες.

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς στις 21 Μαρτίου αναφέρονται τα εξής:

«Ως προς τους μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές, που κατά τη δημοσίευση της παρούσας διαμένουν σε εστίες , η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τίθεται σε ισχύ στις 25.3.2020 και διαρκεί έως και τις 10.4.2020» .

Οι φοιτητές ενημερώθηκαν και καλούνται να εκκενώσουν τις φοιτητικές εστίες και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Με άλλη Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφεται από τους συναρμόδιους υπουργούς, σχετικά με την απαγόρευση λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων, εξαιρούνται καταλύματα για τη στέγαση φοιτητών των Α.Ε.Ι. και αλλοδαπών επισκεπτών των ΑΕΙ που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών, οι οποίοι στεγάζονται με φροντίδα των ΑΕΙ ή/και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και αποδεδειγμένα δεν δύνανται να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή, εκπαιδευτικών, μονίμων ή αναπληρωτών, που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες εκτός του δήμου της μόνιμης κατοικίας τους και διαμένουν ήδη σε τουριστικά καταλύματα για τον σκοπό αυτό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Κλείνουν οι φοιτητικές εστίες με Κοινή Υπουργική Απόφαση"

Έβρος: Νέα επεισόδια με ρίψεις χημικών στον φράχτη

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στις Καστανιές του Έβρου, όταν μετανάστες και πρόσφυγες με την βοήθεια των τουρκικών δυνάμεων επιχείρησαν να ρίξουν τον συνοριακό φράχτη.

Με επιτυχία αντιμετωπίστηκαν από την Ελληνική Αστυνομία και τον Στρατό οι οργανωμένες επιθέσεις.

Από την τουρκική πλευρά εκτοξεύτηκε μεγάλος αριθμός χημικών προς τις ελληνικές δυνάμεις που φρουρούν τον συνοριακό φράχτη κοντά στο φυλάκιο των Καστανιών, στον Έβρο.

Σύμφωνα με την Ελληνικές Αρχές: «Η συχνότητα, η κλίση και το βεληνεκές πολλών βολών καταδεικνύει πως εκτοξεύονται από βομβιδοβόλα ή ανάλογο εξοπλισμό που έχουν στη διάθεσή τους τα τουρκικά σώματα ασφαλείας».

Στο μεταξύ τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης προβάλλουν βίντεο με απολύμανση του καταυλισμού που έχει στηθεί από την τουρκική πλευρά των συνόρων.

Οι κινήσεις της τουρκικής πλευράς γεννούν ερωτήματα για το εάν υπάρχουν κρούσματα του νέου κορονοϊού COVID-19 ανάμεσα στους μετανάστες ή εάν υπάρχει επαρκής μέριμνα για την προστασία τους από τις τουρκικές Αρχές.

Νωρίτερα, καταγράφηκαν προσπάθειες καταστροφής του συρματοπλέγματος, ακόμα και με χρήση εργαλείων, ενώ εντοπίστηκαν και άτομα με όργανα παρατήρησης και καταγραφής, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Τουρκίας να συνεχίσει την προπαγάνδα της.



mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος: Νέα επεισόδια με ρίψεις χημικών στον φράχτη"

Κορωνοϊός: 13 ασυνείδητοι που ήρθαν από το εξωτερικό έσπασαν την καραντίνα και βγήκαν - πρόστιμο 5.000 ευρώ στον καθένα

Στον εντοπισμό 13 ατόμων που έσπασαν την καραντίνα την οποία όφειλαν να τηρήσουν καθώς επέστρεψαν από το εξωτερικό προχώρησαν οι αρχές, που προέβησαν σε επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ στον καθένα, ενώ ασκήθηκαν και οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις. Το επόμενο διάστημα, οι έλεγχοι θα ενταθούν σε όλη τη χώρα. 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι έγιναν σήμερα σε όλη την Ελλάδα «δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε συμπολίτες μας που έπρεπε και ήταν υποχρεωμένοι να βρεθούν σε καραντίνα ερχόμενοι αεροπορικώς τις προηγούμενες ημέρες από διάφορους προορισμούς». 

«Σε σύνολο 217 δειγματοληπτικών ελέγχων, έλεγχοι οι οποίοι θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες, σε όλη τη χώρα, εντοπίστηκαν 13 περιπτώσεις που βρέθηκαν είτε εκτός είτε πέριξ της οικίας τους και όχι εντός αυτής. Στον καθέναν απ' αυτούς επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ, κι ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο ποινικές διώξεις», ανακοίνωσε. 

Σε εξέλιξη η τρίτη μέρα επαναπατρισμού Ελλήνων από το εξωτερικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται για τρίτη ημέρα η διαδικασία επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών, μετά από το καθολικό κλείσιμο συνόρων στην Ευρώπη. 

Την Κυριακή, με ειδικές πτήσεις αναμένονται νωρίς το βράδυ εκατοντάδες ακόμα Έλληνες πολίτες από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη με προορισμό την Αθήνα, μέσω των πτήσεων Α3-4703 και Α3-4713 αντίστοιχα. 

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας τους περιμένει στο αεροδρόμιο. Εκτός από την θερμομέτρηση σε όλους ανεξαιρέτως τους επιβάτες, θα πραγματοποιηθούν τα τεστ, ώστε να διαφανεί αν είναι ή όχι θετικοί στον κορωνοϊό. Ασχέτως του αποτελέσματος, δίνονται οδηγίες αυστηρής καραντίνας 14 ημερών. 

Έχουν, μάλιστα παρθεί και ειδικά μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της. Όλοι έχουν υποχρεωθεί να συμπληρώσουν κατά τη διάρκεια της πτήσης τα στοιχεία τους και τα στοιχεία των συγγενών τους. 

Οφείλουν, μάλιστα, να δηλώσουν τη διεύθυνση της οικίας στην οποία θα διαμείνουν. Τα στοιχεία αυτά με την σειρά τους διαβιβάζονται στο «κέντρο Πληροφόρησης» που λειτουργεί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. 

Το επόμενο διάστημα θα λάβουν αιφνιδιαστικά τηλεφωνήματα, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν παραβίασαν την καραντίνα, ακόμα και φυσική επίσκεψη από αστυνομικούς. 

Οι εμπλεκόμενοι ενημερώνονται ότι σε περίπτωση που αποδειχθούν ασυνεπείς θα τους επιβληθεί πρόστιμο πέντε χιλιάδων ευρώ.

Τις διαδικασίες επαναπατρισμού έχει αναλάβει τόσο το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και η Πολιτική Προστασία υπό τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά και περιλαμβάνουν στο σύνολό τους οκτώ πτήσεις. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους ομολόγους του, ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά, ενώ και το υπουργείο Υγείας βρίσκεται επίσης σε εγρήγορση. 

Το βράδυ στο λιμάνι της Πάτρας Έλληνες από την Ιταλία 

Συνολικά, ο αριθμός των Ελλήνων που επιστρέφουν στην Ελλάδα ξεπερνά τους χίλιους. 

Να θυμίσουμε ότι την Παρασκευή επέστρεψαν 421 άτομα. Το βράδυ του Σαββάτου έφτασε πτήση με 140 επιβάτες από τη Μαδρίτη, ενώ νωρίτερα είχε προσγειωθεί και η πτήση από την Βαρσοβία στο «Ελ.Βενιζέλος». Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι εκ των οποίων επέστρεψαν βρέθηκαν θετικοί στον ιό. 

Στις 21:00 αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Πάτρας, το πλοίο, το οποίο μεταφέρει Έλληνες από την Ιταλία. Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει ήδη καταπλεύσει από το μεσημέρι το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο που μετέφερε από την Ανκόνα Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 13 ασυνείδητοι που ήρθαν από το εξωτερικό έσπασαν την καραντίνα και βγήκαν - πρόστιμο 5.000 ευρώ στον καθένα"

Σε καραντίνα η Μέρκελ λόγω κορονοϊού!

Σε καραντίνα τέθηκε η Άνγκελα Μέρκελ, καθώς διαπιστώθηκε πως έχει έρθει σε επαφή με γιατρό που έχει διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ ανακοίνωσε πως η καγκελάριος μπαίνει σε καραντίνα, καθώς την Παρασκευή συνάντησε τον γιατρό που έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Η Μέρκελ ενημερώθηκε σχετικά αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της για τα αυστηρότερα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε

Η Μέρκελ ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και των επαφών των πολιτών, τονίζοντας ότι ο κορονοϊός εξαπλώνεται με «ανησυχητική ταχύτητα».

«Πρέπει να περιορίσουμε την δημόσια ζωή στο ελάχιστο ανεκτό σημείο. Έτσι σώζουμε ζωές», τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία είχε προηγουμένως ολοκληρώσει τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας. Τα σημεία στα οποία συμφώνησαν είναι τα εξής:

– Ζητείται από τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους στο απολύτως ελάχιστο

– Στους δημόσιους χώρους θα πρέπει να τηρείται απόσταση τουλάχιστον 1.5 μέτρου

– Η παραμονή σε δημόσιο χώρο επιτρέπεται μόνο σε κάθε πολίτη μόνο του ή με ένα άτομο που δεν ζει στο ίδιο σπίτι ή με τα άμεσα μέλη της οικογένειάς του.

– Ψώνια, επισκέψεις σε ιατρεία, διαδρομή προς τον τόπο εργασίας, κίνηση στον καθαρό αέρα και άσκηση κατά μόνας εξακολουθούν να επιτρέπονται

– Γιορτές κατά ομάδες σε δημόσιους ή και ιδιωτικούς χώρους απαγορεύονται

– Καταστήματα εστίασης κλείνουν, με εξαίρεση τις παραδόσεις τροφίμων κατ’ οίκον ή στο κατάστημα

– Επιχειρήσεις στον τομέα αισθητικής (στούντιο μασάζ, τατουάζ και κομμωτήρια) κλείνουν

– Στον ιατρικό τομέα δεν θα υπάρξουν περιορισμοί

– Σε όλες τις επιχειρήσεις και ειδικά σε όσες υπάρχει επαφή με πελάτες είναι σημαντικό να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και να εφαρμόζονται μέτρα προστασίας εργαζομένων και επισκεπτών

– Τα μέτρα ισχύουν για δύο εβδομάδες

Κλείνοντας, η καγκελάριος διευκρίνισε ότι οι πιο πάνω περιορισμοί δεν αποτελούν συστάσεις, αλλά κανόνες, η εφαρμογή των οποίων θα επιτηρείται από την αστυνομία.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε καραντίνα η Μέρκελ λόγω κορονοϊού!"

Απαγόρευση κυκλοφορίας - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

18 ερωταπαντήσεις για την απαγόρευση της κυκλοφορίας πολιτών σε όλη την Ελλάδα - Ποιους αφορά, ποιες είναι οι εξαιρέσεις - Πώς θα στέλνετε SMS - Τι θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις

1. Τι σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών και γιατί λαμβάνεται τώρα ως μέτρο; Η εύκολη μετάδοση και διασπορά του κορονοϊού θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και σε μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας που καλείται να παρέχει ταυτόχρονη νοσηλεία σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό νοσούντων. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία άλλων χωρών που δεν έλαβαν εγκαίρως δραστικά μέτρα μιλάει από μόνη της. Η απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών με ρητές εξαιρέσεις σε αυστηρά περιορισμένες δραστηριότητες σπάει την αλυσίδα της διασποράς και μας κρατάει υγιείς στα σπίτια μας ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία άλλων χωρών, είναι αναγκαίο να γίνει τώρα. 

2. Από πότε τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών; Από τη Δευτέρα 23/3/2020 στις 6πμ με ισχύ έως τις 6 Απριλίου 2020 και ώρα 6πμ. 

3. Αφορά συγκεκριμένες περιοχές ή όλη την επικράτεια; Αφορά όλη την ελληνική Επικράτεια χωρίς καμία εξαίρεση. 

4. Υπάρχουν εξαιρέσεις στους πολίτες που οφείλουν να την εφαρμόζουν; Ναι υπάρχουν εξαιρέσεις. Η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

5. Σε ποιες περιπτώσεις θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών; Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες. 
β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. 
δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. 
η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.


6. Ποιος και πώς θα ελέγχει την τήρηση των παραπάνω εξαιρέσεων; Η ελληνική αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν όπου χρειάζεται στο ελεγκτικό έργο. Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης. 

7. Θα υπάρχουν πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται; Ναι. Για κάθε παράβαση που εντοπίζει θα επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ. 

8. Τι είναι η βεβαίωση κίνησης; Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων, συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας  του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

9. Και για τις υπόλοιπες μετακινήσεις που εξαιρούνται τι κάνουμε; Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

10. Πού βρίσκω αυτές τις βεβαιώσεις; Οι βεβαιώσεις μπορεί να λαμβάνονται αυτούσιες από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνονται από τον πολίτη. Μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

• Άδεια Ελεύθερης Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (PDF)
• Άδεια Ελεύθερης Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (MS-Word)
• Δήλωση Κατ' Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)
• Δήλωση Κατ' Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (MS-Word)

Δίνεται επίσης η δυνατότητα και για τη συμπλήρωση χειρόγραφης φόρμας σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η πρόσβαση στην ιστοσελίδα. Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

Όνομα/Επίθετο
Διεύθυνση κατοικίας
Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

11. Μπορώ να δηλώνω εναλλακτικά τις μετακινήσεις μου με άλλο τρόπο (πχ κινητό) ώστε να μην συμπληρώνω χειρόγραφα τις βεβαιώσεις; Ναι, παρέχεται η δυνατότητα αποστολής δωρεάν τηλεπικοινωνιακού μηνύματος (sms) στον ειδικό αριθμό 13033 απευθείας από το κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερομένου κάθε φορά που ο πολίτης εξέρχεται της οικίας του. Σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει ο πολίτης να δηλώνει το ονοματεπώνυμο του, τη Διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι (περιπτώσεις β έως η).  Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:
1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. 

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας

Σε περίπτωση ελέγχου, επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

12. Αν η εργασία μου βρίσκεται εκτός της πόλης που κατοικώ; Σε περίπτωση που είναι απολύτως αναγκαία η μετακίνηση εργαζομένου εκτός έδρας θα πρέπει να φέρει μαζί του δύο βεβαιώσεις (Βεβαίωση τύπου Α’ και Βεβαίωση τύπου Β’).

13. Και αν κατά την έναρξη ισχύος του περιορισμού μετακινήσεων βρίσκομαι σε άλλο σημείο της Ελλάδας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας μου και πρέπει να επιστρέψω; Θα μου επιτραπεί; Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί και μια Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος Ε1.

14. Σε ποιους δημόσιους χώρους δεν επιτρέπεται να πηγαίνω; Από τη Δευτέρα 23/3 δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.  

15. Η απαγόρευση κυκλοφορίας επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους (π.χ. Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κοκ); Όχι. Η λειτουργία των επιχειρήσεων και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές. 

16. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα συνεχίσουν να λειτουργούν; Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων.  Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους-εξαιρέσεις που προβλέπονται παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη.

17. Τι σημαίνουν τα νέα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για τη λειτουργία του κράτους και των επιχειρήσεων; Το κράτος και ο παραγωγικός ιστός δεν παραλύουν. Συνεχίζουν να λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό και με βάση τις οδηγίες που δίνουν οι διοικήσεις κάθε φορέα, υπό το αυστηρό όμως πλαίσιο κανόνων που θέτουν οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις μας.

18. Τι συμβαίνει με ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως τοξικοεξαρτημένοι, Ρομά και άστεγοι; Με ειδική μέριμνα του οικείου δήμου ενημερώνονται με κάθε πρόσφορο μέσο οι πληθυσμοί Ρομά κάθε περιοχής, ώστε να παραμείνουν καθ’ όλο το διάστημα του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας εντός των καταυλισμών. Άστεγοι και τοξικοεξαρτημένα ανέστια άτομα μετακινούνται, με μέριμνα του δήμου, σε κατάλληλους δημοτικούς χώρους φιλοξενίας και τους παρέχεται κάθε δυνατή φροντίδα, συσσίτιο και περίθαλψη. Οι κοινωνικές υπηρεσίες/δομές των δήμων μεριμνούν για την κατ’ οίκον παράδοση του ημερησίου συσσιτίου σε δικαιούχους οργανωμένων συσσιτίων και δικαιούχους προγραμμάτων επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής (ΤΕΒΑ). Σε περίπτωση που ο δικαιούχος για οποιονδήποτε λόγο δεν είχε δηλώσει διεύθυνση διαμονής, αυτή δηλώνεται τηλεφωνικά από τον ίδιο στην αρμόδια υπηρεσία.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση κυκλοφορίας - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε"

Κορονοϊός στην Ιταλία: Σήμερα 651 ακόμη θάνατοι- Στους 5.476 συνολικά

Άλλοι 651 θάνατοι σημειώθηκαν σε μια ημέρα στην Ιταλία, που συνολικά μετρά 5.476 θύματα από τον κορονοϊό. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ιταλία είναι 59.138.

Οι νεκροί έφτασαν τους 5.476. Παράλληλα, 7.024 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο, καταγράφεται μικρός περιορισμός τόσο στην αύξηση του αριθμού των θανάτων, όσο του συνόλου των κρουσμάτων.

Το Σάββατο το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ανερχόταν σε 53.578 και των νεκρών συνολικά σε 4.825, ενώ 6.072 άνθρωποι είχαν ιαθεί.

Το τελευταίο 24ωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 651 ασθενείς, καταγράφηκαν 5.560 νέα κρούσματα, ενώ 952 ασθενείς βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 3.009 ασθενείς και, συνολικά 19.846 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 23.783 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά κρούσματα είναι 27.206 και οι νεκροί 3.456. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 7.555 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 816 . Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 5.122, και 169 οι νεκροί. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 5.122, και 169 οι νεκροί.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός στην Ιταλία: Σήμερα 651 ακόμη θάνατοι- Στους 5.476 συνολικά"

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Έτσι θα λειτουργήσει το σύστημα - Οι δηλώσεις των 5 υπουργών

Μόνο με άδεια την οποία θα συμπληρώνει ο πολίτης και μόνο για συγκεκριμένους λόγους θα μπορούν να κυκλοφορούν οι πολίτες μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας λόγω του κορωνοϊού

Όπως είπε ο  υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, το μέτρο ελήφθη διότι δεν υιοθέτησαν όλοι οι πολίτες την απαραίτητη υπεύθυνη στάση. 

Χαρδιαλιάς: Αυστηρός περιορισμός κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια»

Ο χρόνος δεν μετριέται πλέον με μέρες αλλά με ώρες, τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

Με ισχύ από αύριο στις 6 το πρωί μέχρι τις 6 Απριλιου στις 6 το πρωι η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Η απαγόρευση δεν περιλαβμάνει τις ένοπλες δυνάμεις, ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό και το προσωπικό της Πολιτικής Προστα΄σιας.

Ως προς την κυκλοφορία των πολιτών, επιτρέπεται:

· Μεταβαση από και προς εργασία για εργάσιμες ώρες και μονο

· Μεταβαση σε φαρμακειο και γιατρο μετά από τηλεφωνική επικοινωνια

· Μεταβαση σε κατάστημα διάθεσης αγαθών πρωτης αναγκης εφόσον δεν είναι δυνατή η αποστολη

· Μετάβαση σε τράπεζα, όταν δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική εφαρμογή.

· Μετάβαση για βοήθεια σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη

· Μετάβαση σε τελετές (γάμος, κηδεία, βάφτιση), όπως προβλέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο.

· Σωματική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο

· Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας

Κάθε Ι.Χ. κυκλοφορεί μόνο με τον οδηγό και έναν επιβάτη, μειωμένη και η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς.



Πιερρακάκης: Πώς θα λειτουργεί το forma.gov.gr

Η κυβέρνηση αναρτά απόψε το forma.gov.gr όπου όλες οι οδηγίες αναφέρονται αναλυτικά. Η φόρμα για τον εργοδοτη, περιέχει ονοματεπώνυμο, της φέρει υποχρεωτικά ο εργαζόμενος προς και από τη δουλειά του.

Για την μετακίνηση υπάρχουν τρεις εναλλακτικές διαδικασίες. Μία βεβαίωση κατ' εξαίρεση μετακίνησης κωδικοποιεί έξι λόγους:

Φαρμακείο ή γιατρό

καταστημα ( για είδη πρώτης ανάγκης)

τράπεζα

κίνηση για παροχή βοήθειεας

κίνηση σε τελετή

μετάβαση για γονείς- επικοινωνία με ανηλίκους

σωματική άσκηση/ έξοδος με με κατοικιδιο

Θα μπορεί να γίνει με τη συμπλήρωση της φόρμας που υπάρχει στο σάιτ, δήλωση ή sms στο 13033 που αναγράφει έναν από τους 6 αριθμούς (αιτιολογία εξόδου), κενό και τη διεύθυνση κατοικιας του. Το sms ειναι δωρεάν. Οι πάροχοι δεν κρατούν δεδομένα των πολιτών. Το sms λειτουργεί ως αποκομμα αντί χαρτιού. Η τεχνολογία είναι μέσο ενδ υνάμωσης των πολιτών. Πολεμάμε μαζί τον αόρατο εχθρό. Υπάρχει μόνο ενας τρόπος να αντιμετωπίσει κανείςτην πανούκλα,η ετοιμότητα, έλεγε ο Καμύ. Αυτο ζητα και το κρατος, ετοιμότητα από τους πολίτες και να κανουμε τη δουλειά μας. 



Βασίλης Κοντοζαμάνης, υφυπουργός Υγείας

«Βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Υπάρχει επάρκεια υλικού και εξοπλισμού. Το σύστημα υγείας θα δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες. Η ατομική ευθύνη θα κρίνει την έκβαση της μάχης αυτής. Οι πολίτες οφείλουν να συμμορφωθούν με τα μέτρα. Δεν υπάρχει λόγος να προσερχόμαστε στις δομές εφόσον έχουμε συμπτώματα της νόσου. Το σύστημα είναι προετοιμασμένο και προετοιμάζεται κάθε ημέρα και περισσότερο. Βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Υπάρχει επάρκεια υλικού και εξοπλισμού. Κάθε μέρα προστίθεται και νέο υλικό, για κάθε ενδεχόμενο.


Θοδωρής Λιβάνιος: Αναβάθμιση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

«Το υπουργείο Εσωτερικών έχει φροντίσει ώστε οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Οι βασικές υπηρεσίες τους δεν θα σταματήσουν λετπό να εξυπηρετούν τους πολίτες» τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος.

Ενδεικτικά,

· Η καθαριότητα

· Η πολιτική προστασία

· Οι κοινωνικές δομές

· Τα ληξιαρχεία

· Η δημοτική αστυνομία

· Οι υπηρεσίες εμπορίου

· Οι επόπτες υγείας

Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. «Ενθαρρύνουμε τους πολίτες να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με το δημόσιο ηλεκτρονικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.

Επιπλέον, ανακοίνωσε πως με εγκύκλιο του ΥΠΕΣ αναβαθμίστηκε το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για τους πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν και να διεκπεραιώνονται οι εργασίες τους είτε ακόμη και οι προμήθειες από σούπερ μάρκετ μέσω δημοτικών υπαλλήλων.

«Οι δημοτικές αρχές οφείλουν να φροντίσουν να μην βρίσκεται κανένας άστεγος στο δρόμο αυτές τις δύσκολες ώρες» σημείωσε ο κ. Λιβάνιος, ενώ πρόσθεσε ότι η διανομή των τροφίμων μόνο κατ’ οίκοην από τα συσσίτια. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, είναι επιφορτισμένοι οι δήμοι και για τους ρομά, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, την ώρα που πέντε εκατομμύρια ευρώ στους δήμους και 11 εκατομμύρια ευρώ στις περιφέρειες έχουν σταλεί ως έκτακτη επιχορήση του ΥΠΕΣ. 

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Λιβανίου


Οικονόμου: Αυστηροί έλεγχοι και επιβολή κυρώσεων

Αυστηρούς ελέγχους, επιβολή κυρώσεων πέραν του διοικητικού προστίμου 150 ευρώ και από αέρος επιτήρηση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με drones και ελικόπτερα εξήγγειλε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου.

«Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ουσιαστικά απαγορεύουν κάθε άσκοπη μετακίνηση. Επιβάλλεται αυστηρός περιορισμός κυκλοφορίας. Οι ώρες είναι κρίσιμες» τόνισε.
Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι η αλλαγή που θα υπάρξει για τους ήδη συνεπείς πολίτες είναι η ανάγκη να υποβάλλουν τη δήλωση. «Μπορούν να πηγαίνουν στο φαρμακείο, το σούπερ μάρκετ, για άθληση, έχοντας την απαραίτητη άδεια και αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο», ανέφερε, τονίζοντας ότι η αλλαγή αφορά κυρίως όσους δεν τηρούν τα μέτρα.

Όπως είπε, η ΕΛ.ΑΣ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει καταρτίσει ειδικό επιχειρησιακό σχεδιασμό σε όλη την επικράτεια. Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από αύριο το πρωί στις 6.00 και θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι και η επιβολή προστίμου 150 ευρώ.

Μάλιστα υπενθύμισε ότι «υπάρχουν και σοβαρές ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από ειδικές διατάξεις και εφαρμόζεται αυτόφωρη διαδικασία».

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι θα υπάρξει «από αέρος επιτήρηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με drones και ελικόπτερα». Στα διόδια, όσοι επιχειρήσουν να μετακινηθούν χωρίς άδεια, θα υποχρεώνονται «σε αναστροφή και επιστροφή, πέραν των κυρώσεων».

«Είναι η ώρα του πολίτη. Είμαστε όλοι πατριώτες και άνθρωποι και δεν πρέπει να υπάρξει αδύναμος κρίκος σε αυτόν τον σχεδιασμό», κατέληξε.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση κυκλοφορίας: Έτσι θα λειτουργήσει το σύστημα - Οι δηλώσεις των 5 υπουργών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news