facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: 1.326 οι θάνατοι στην Ισπανία, σχεδόν 25.000 τα κρούσματα

Η Ισπανία διέθεσε νέους πόρους στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία σκότωσε 32% περισσότερους ανθρώπους το τελευταίο 24ωρο. Οι αρχές ενισχύουν τον έλεγχο των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλει στους πολίτες.

Εκατοντάδες χιλιάδες χειρουργικές μάσκες διανεμήθηκαν, νέα ξενοδοχεία μετατράπηκαν σε νοσοκομεία για την υποδοχή ασθενών και εκατοντάδες χιλιάδες διαγνωστικά τεστ αναμένονται για να αυξήσουν τη δυνατότητα ελέγχου των ύποπτων κρουσμάτων.

Σήμερα καταγράφηκαν 1.326 θάνατοι, σημειώνοντας αύξηση 32% σε σχέση με χθες, Παρασκευή.

«Τα κρούσματα αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ημέρες», προειδοποίησε η Μαρία Χοσέ Σιέρα, αξιωματούχος του Κέντρου Προειδοποίησης και Εκτάκτων Υγειονομικών Καταστάσεων σε συνέντευξη Τύπου.

«Κανείς δεν ξέρει» πότε θα κορυφωθεί η επιδημία στη χώρα, τόνισε.

Ο αριθμός των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα αυξήθηκε σχεδόν κατά 25% από χθες, περνώντας από τα 19.980 κρούσματα στα 24.926, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η Ισπανία είναι η τρίτη χώρα που έχει επιβεβαιώσει τα περισσότερα κρούσματα, μετά την Κίνα και την Ιταλία και πριν από το Ιράν, αλλά τα στοιχεία αυτά θα σταθμιστούν καθώς βασίζονται στον αριθμό των τεστ που διενεργήθηκαν.

Η θνησιμότητα φτάνει το 5,3% των κρουσμάτων, με μέγιστο ποσοστό 9% στην περιοχή της Μαδρίτης, την πλέον πληγείσα με το 60% των θανάτων.

«Η θνησιμότητα αφορά βασικά τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 ετών, ειδικά την ομάδα άνω των 80 ετών], δήλωσε η Σέρα.

«Σχεδόν το 70% των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι άνω των 60 ετών», από την άλλη πλευρά, οι ασθενείς κάτω των 20 ετών αντιπροσωπεύουν το "1% έως 2% των νοσηλευόμενων ασθενών", πρόσθεσε.

Η περιοχή της Μαδρίτης παραμένει μακράν η πλέον πληγείσα με 8.921 κρούσματα (36% του συνόλου) και ακολουθούν η Καταλονία (4.203), η Χώρα των Βάσκων (1.725) και η Ανδαλουσία (1.515).

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: 1.326 οι θάνατοι στην Ισπανία, σχεδόν 25.000 τα κρούσματα"

Σούπερ Μάρκετ: Με καθυστέρηση & μόνο για τρεις ημέρες το διευρυμένο ωράριο (ΦΕΚ)

Με τρεις ημέρες καθυστέρηση, με αποτέλεσμα, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, να προκληθεί σύγχυση, δημοσιεύθηκαν οι προναγγελθείσες από την περασμένη Τετάρτη, μέσω δηλώσεων του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, ΠΝΠ και ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ για το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση:
Το ωράριο «παρατείνεται κατά «μία (1) ώρα για τη Δευτέρα 23.3.2020 και την Τρίτη 24.3.2020 και διαμορφώνεται ως εξής:
Τη Δευτέρα 23.3.2020 και την Τρίτη 24.3.2020 τα εμπορικά καταστήματα λιανικής πώλησης θα λειτουργούν από τις 07:00 έως τις 22:00».
Παράλληλα «θα λειτουργούν υποχρεωτικά σε όλη την Επικράτεια για την Κυριακή 22.3.2020 και με ωράριο 09:00 – 17:00, ενώ θα πωλούν και εφημερίδες.
«Οι επιχειρήσεις οφείλουν να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τα οριζόμενα στην παρούσα. Η μη συμμόρφωση επισύρει την επιβολή των ποινικών κυρώσεων και την επιβολή προστίμου που προβλέπονται στην πρώτη παράγραφο του άρθρου εικοστού δεύτερου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 68)», καταλήγει η απόφαση.
Υπενθυμίζεται, όπως δήλωσε σήμερα το πρωί ο κ. Γεωργιάδης ότι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, θα αξιολογηθεί η κατάσταση της αγοράς και αναλόγως το διευρυμένο ωράριο μπορεί να διατηρηθεί.
Κάθε αλυσίδα το δικό της ωράριο
Να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με καταγγελίες αναγνωστών της aftodioikisi.gr κάποια σούπερ μάρκετ (.σ.σ. για παράδειγμα «Σκλαβενίτης», «Μασούτης», «Lidl») λειτουργούσαν παράτυπα με το νέο ωράριο που είχε προαναγγείλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (7 πμ με 10 μμ) και άλλα (για παράδειγμα «ΑΒ Βασιλόπουλος», “Market in”, “My Market”) με το παλιό (8 πμ με 9 μμ).
Μάλιστα, οι ίδιοι αναγνώστες καταγγέλλουν ότι σε κατάστημα της «ΑΒ Βασιλόπουλος» υπήρξε ένταση μεταξύ πελατών που πήγαν να ψωνίσουν μετά τις 9 το βράδυ, και προσωπικού, που δήλωνε ότι «έχει οδηγίες από την διοίκηση να κλείσει στις 9». «Μα, ο Σκλαβενίτης εδώ πιο πάνω είναι ανοιχτός αλλά έχει πολύ κόσμο, γι’ αυτό φύγαμε και ήρθαμε εδώ», διαμαρτύρονταν οι συγκεκριμένοι πελάτες αλλά, τελικώς, το κατάστημα, δεν άνοιξε.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σούπερ Μάρκετ: Με καθυστέρηση & μόνο για τρεις ημέρες το διευρυμένο ωράριο (ΦΕΚ)"

Κορονοϊός: Στους 21 οι νεκροί στην Τουρκία – Συνολικά 947 κρούσματα

Διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Τουρκία και πλέον ανέρχονται στους 21.

Τα καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοϊού στην Τουρκία ανέρχονται στα 947, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, ενώ οι νεκροί από 9 αυξήθηκαν σε 21.

Σήμερα, Σάββατο, διεξήχθησαν 2.953 τεστ, εκ των οποίων διαπιστώθηκαν 277 νέα κρούσματα.

«Χάσαμε 12 ηλικιωμένους μας. Μέχρι σήμερα έχουμε 21 θανάτους. Ας προειδοποιήσουμε τους ηλικιωμένους μας. Να συμμορφώνονται με τους περιορισμούς της κυκλοφορίας. Ο κίνδυνος του θανάτου αυξάνεται με την ηλικία», έγραψε στο twitter ο Τούρκος υπουργός Υγείας.

Την ίδια ώρα, με διάταγμα του υπουργείου Εσωτερικών καταργούνται από απόψε τα τραπεζοκαθίσματα σε όλα τα εστιατόρια, καφέ και ζαχαροπλαστεία στην Τουρκία, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία σε ηλικιωμένους πολίτες.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Στους 21 οι νεκροί στην Τουρκία – Συνολικά 947 κρούσματα"

Κορωνοϊός - Κύπρος: Καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος

Την τελευταία του πνοή στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, άφησε πριν λίγο ο πρώτος ασθενής από κορωνοϊό. 

Πρόκειται για 70χρονο Βρετανό ο οποίος είχε εκτιμηθεί ως άτομο με χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης, αφού είχε διαγνωστεί και με μη αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος αλκοολικής αιτιολογίας, οξεία ηπατική ανεπάρκεια, οξεία νεφρική ανεπάρκεια σε έδαφος χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας και χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.

IMG-7208e7e63392d115fabf4182e7c6a557-V


Εννέα νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν, πριν από λίγη ώρα, στην Κύπρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 84.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Κύπρος: Καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος"

Αναστέλλεται η λειτουργία των ιδιωτικών ΚΤΕΟ -Ποια εξαιρούνται (ΦΕΚ)

Αναστέλλεται προσωρινά στο σύνολο της Επικράτειας η λειτουργία των Ιδιωτικών Κέντρων Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΙΚΤΕΟ) και συγκεκριμένα, για το χρονικό διάστημα από 23.3.2020 έως και 31.3.2020.
Η απόφαση λαμβάνεται με βάση τα αναφερόμενα στην από 20.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού Covid-19 και προς περιορισμό του κινδύνου διασποράς του.
Από την παραπάνω ρύθμιση εξαιρούνται αποκλειστικά τα Ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΙΚΤΕΟ), που διαθέτουν εγκεκριμένη – αδειοδοτημένη αυτόματη γραμμή τεχνικού ελέγχου βαρέων οχημάτων για τον τεχνικό έλεγχο φορτηγών και λεωφορείων αυτοκίνητων οχημάτων που εκτελούν διεθνείς μεταφορές. Ο τεχνικός έλεγχος των οχημάτων της κατηγορίας αυτής εξακολουθεί να διενεργείται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, δεδομένου ότι ελέγχονται και από τις αρμόδιες αρχές άλλων χωρών.
Ως αρμόδια Υπηρεσία για την ενημέρωση του κοινού ως προς την εφαρμογή της παρούσας ορίζεται η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέσω του τετραψήφιου τηλεφωνικού αριθμού 1520 και άλλων ηλεκτρονικών μέσων.
Υπενθυμίζεται ότι με στόχο την αποφυγή συνωστισμού είχε ήδη παραταθεί μέχρι την 30η Απριλίου η ισχύς των αδειών οδήγησης και των δελτίων τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ).
Επιπλέον, δεν θα πραγματοποιηθούν και οι εξετάσεις υποψηφίων ελεγκτών ιδιωτικών ΚΤΕΟ που ήταν προγραμματισμένες για την 30η Μαρτίου.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστέλλεται η λειτουργία των ιδιωτικών ΚΤΕΟ -Ποια εξαιρούνται (ΦΕΚ)"

Κορωνοϊός-Γαλλία: Κατέληξαν άλλοι 112 ασθενείς - Στους 562 οι νεκροί

Άλλους 112 θανάτους από τον κορωνοϊό κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Γαλλία, όπου πλέον ανέρχεται σε 562 ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την επιδημία, ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Υγείας, γνωστοποιώντας 14.459 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Συνολικά 6.172 άρρωστοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, εκ των οποίων σχεδόν 1.525 είναι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι μισοί από τους βαριά νοσούντες είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών.

«Εξελισσόμαστε γρήγορα προς μια γενικευμένη επιδημία στην επικράτειά μας» ανέφερε η γενική διεύθυνση Υγείας, ενημερώνοντας για την κατάσταση. Κάλεσε τους πολίτες «να τηρούν αυστηρά τις οδηγίες περί περιορισμού και τα μέτρα προστασίας», όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η διατήρηση ελάχιστης απόστασης ενός μέτρου μεταξύ των ανθρώπων.

ΑΜΠΕ, AFP, Reuters/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός-Γαλλία: Κατέληξαν άλλοι 112 ασθενείς - Στους 562 οι νεκροί"

Κορονοϊός: Αψήφησαν και πάλι τα μέτρα και πλημμύρισαν τις παραλίες σε Βάρκιζα, Καβούρι και Ραφήνα

Πλήρης έλλειψη ατομικής ευθύνης επέδειξαν για ακόμα μια φορά οι Έλληνες πολίτες, καθώς αψήφησαν τα μέτρα για τον περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης του κορονοϊού που είναι σε ισχύ από την κυβέρνηση και γέμισαν τις παραλίες σε Βάρκιζα, Καβούρι, Άλιμο, Σχινιά και Ραφήνα.
Την ίδια ώρα που τα καταγεγραμμένα κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται σε 530 και 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πλήθος κόσμου αποφάσισε να παραβεί τα μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού και να απολαύσει την ηλιόλουστη μέρα στην παραλία είτε κολυμπώντας είτε κάνοντας βόλτα.
Η Πολιτεία, οι υγειονομικοί υπάλληλοι και όλοι οι αρμόδιοι φορείς δίνουν μάχη για να καταφέρουν να σπάσουν την αλυσίδα μετάδοσης του ιού που έχει στερήσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, κάποιοι συνεχίζουν να φέρονται απερίσκεπτα.
Εκτός από την Βάρκιζα και τη Ραφήνα, έτσι και στο Καβούρι, τον Άλιμο, αλλά και τον Σχινιά αρκετός κόσμος επέλεξε να βγει για έναν περίπατο ή να γυμναστεί δίπλα στη θάλασσα, παρά τις προειδοποιήσεις της πολιτείας.
Οι ειδικοί ποντάρουν στην ατομική ευθύνη του καθενός, ωστόσο οι πολίτες εξακολουθούν να μην τηρούν τις συστάσεις.
Ίδια εικόνα παρατηρήθηκε και στις παραλίες της Χαλκιδικής.




mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Αψήφησαν και πάλι τα μέτρα και πλημμύρισαν τις παραλίες σε Βάρκιζα, Καβούρι και Ραφήνα"

Κορωνοϊός-Βρετανία: Πενήντα τρεις νέοι θάνατοι σε μια μέρα

Άλλοι 53 άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί με κορωνοϊό έχασαν τη ζωή τους στη Βρετανία, αυξάνοντας σε 220 τον συνολικό αριθμό των θανάτων στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Οι ασθενείς που κατέληξαν ήταν ηλικίας μεταξύ 41 και 94 ετών και όλοι τους είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα, όταν κάνουν ψώνια για τη διατροφή τους, αλλά και να σταματήσουν να συγκεντρώνουν αποθέματα, ώστε να υπάρχουν αρκετά και απαραίτητα είδη για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, που δίνουν τη μάχη για να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο κορωνοϊός.

ΑΜΠΕ, Reuters/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός-Βρετανία: Πενήντα τρεις νέοι θάνατοι σε μια μέρα"

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Θα λάβουμε και νέα μέτρα για να μην γίνουμε Ιταλία

Έκκληση στον ελληνικό λαό απευθύνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς να δούμε δύο εικόνες. Η μία με το κομβόι των στρατιωτικών που μεταφέρουν πτώματα στην Ιταλία και την άλλη με το κομβόι των ΙΧ στα διόδια των εθνικών οδών. 

Υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρχών. «Τα δύσκολα είπε είναι μπροστά μας, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Γι αυτό χρειάζεται, προσοχή, υπευθυνότητα και τήρηση του μέτρου μένουμε σπίτι», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επανέλαβε ότι η πλειοψηφία συμμορφώνεται με τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, ωστόσο κάποιοι ακόμα και σήμερα δείχνουν ανεύθυνη και αντικοινωνική συμπεριφορά. 

«Δεν είναι μια εύκολη ιστορία υπάρχουν συμπεριφορές που είναι ανάρμοστες και μπορεί να διασπείρουν τον ιό στις τοπικές κοινωνίες και να οδηγηθούμε σε υπερφόρτωση του συστήματος υγείας και σε θανάτους αγαπημένων ανθρώπων. Έχουμε λάβει αυστηρά μέτρα για να μην γίνουμε Ιταλία, θα λάβουμε και άλλα όπου επιβάλλεται με μέγιστη υπευθυνότητα για να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. Ας πάρουμε σωστές αποφάσεις. Το χρωστάμε στους δικούς μας», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Η πολιτεία, τόνισε, είναι εδώ για να συνδράμει όπου χρειαστεί και η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα που χρειάζονται. Είπε χαρακτηριστικά ότι όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι και όλα είναι μπροστά μας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν χρειαστεί, θα ληφθούν πιο αυστηρά .

Αυστηροί έλεγχοι στο αεροδρόμιο

Αυστηρούς ελέγχους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» διενεργούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε όσους επαναπατρίζονται . Αναμένονται πτήσεις από Λονδίνο, Ισπανία, Βαρσοβία, Πράγα, Τιφλίδα, Βελιγράδι. 

Οι ταξιδιώτες συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τον ακριβή τόπο διαμονής τους, εκεί δηλαδή όπου θα περάσουν τις 14 μέρες απομόνωσης. Καταχωρούνται στην πλατφόρμα ιχνηλάτησης ώστε οι αρχές στη συνέχεια να ελέγχουν εάν τηρείται η απομόνωση.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Θα λάβουμε και νέα μέτρα για να μην γίνουμε Ιταλία"

Καιρός αύριο: Ιδανικός για… να κάτσετε μέσα! Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Μεταβολή θα έχει ο καιρός αύριο Κυριακή (22.03.2020) με τοπικές βροχές αρχικά στα νοτιοδυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα.
Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στα νότια και τη νύχτα στα βόρεια, όπου τα φαινόμενα θα ενταθούν.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια πελάγη από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, που γρήγορα από τα δυτικά θα πυκνώσουν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Aργά το βράδυ θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες και τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας τη νύχτα.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες κυρίως στα ανατολικά, θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία στα ανατολικά νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Από τη νύχτα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 5 μποφόρ με τάση περαιτέρω ενίσχυσης.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και από τα νότια θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νότια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τη νύχτα στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα από τα νότια θα πυκνώσουν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές, οπότε στα νότια θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Αργά το βράδυ στα νότια θα στραφούν σε ανατολικούς 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι, οπότε θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, που βαθμιαία θα πυκνώσουν και τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, που γρήγορα θα πυκνώσουν και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων από αργά το απόγευμα.
Aνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, που γρήγορα θα πυκνώσουν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Aνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και από τη νύχτα βόρειοι 5 μποφόρ με τάση περαιτέρω ενίσχυσης.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ιδανικός για… να κάτσετε μέσα! Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας"

Κορονοϊός - Τουρκία : Απαγόρευση κυκλοφορίας στους ηλικιωμένους από τα μεσάνυχτα

Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της επιδημίας του κορωνοϊού. «Από τα μεσάνυχτα σήμερα, οι πολίτες ηλικίας 65 ετών και άνω, καθώς και οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, δεν θα μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους και να περπατούν σε ανοικτούς χώρους όπως πάρκα ή κήποι», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

Μέχρι στιγμής η Τουρκία καταγράφει 670 κρούσματα και 9 θανάτους. Λεπτομέρειες σχετικά με την νέα απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ανακοινωθούν αργότερα, πρόσθεσε το υπουργείο Εσωτερικών. Νωρίτερα σήμερα η Τουρκία ανέστειλε τις πτήσεις με 46 ακόμη χώρες και απαγόρευσε τα πικνίκ και τα μπάρμπεκιου, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων σχεδόν διπλασιάζεται καθημερινά επί μια εβδομάδα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός - Τουρκία : Απαγόρευση κυκλοφορίας στους ηλικιωμένους από τα μεσάνυχτα"

Στον “αέρα” το gov.gr: Σε μία σελίδα όλες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Δημόσιο

Το λανσάρισμα του gov.gr επρόκειτο να γίνει έως τον Ιούνιο, όμως οι εξελίξεις και οι έκτακτες καταστάσεις που προκάλεσε ο κορονοϊός οδήγησαν στη λειτουργία του νωρίτερα.
 
Στον διαδικτυακό «αέρα» βρίσκεται από σήμερα το gov.gr, δηλαδή η νέα διαδικτυακή πύλη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου για τις οποίες οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετηθούν από την οθόνη του υπολογιστή τους ή του έξυπνου κινητού τους τηλεφώνου.
 
Με άλλα λόγια, το gov.gr λειτουργεί περίπου σαν ένα ηλεκτρονικό ΚΕΠ, καθώς οι πολίτες μπορούν μέσω αυτού να διεκπεραιώσουν τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο. Σε πρώτη φάση, βέβαια, η λειτουργία του είναι δοκιμαστική (beta version) και περιλαμβάνει συγκεκριμένες συναλλαγές, ενώ θα εμπλουτίζεται συνεχώς. Το λανσάρισμά του επρόκειτο να γίνει έως τον Ιούνιο, όμως οι εξελίξεις και οι έκτακτες καταστάσεις που προκάλεσε ο κορονοϊός οδήγησαν στη λειτουργία του νωρίτερα.
 
Για παράδειγμα, αυτό που μπορούν να κάνουν άμεσα οι πολίτες από το gov.gr είναι η έκδοση εξουσιοδοτήσεων και υπεύθυνων δηλώσεων δίχως να χρειάζεται θεώρηση γνησίου υπογραφής από κάποια δημόσια αρχή. Η λειτουργία είναι απλή: μέσα από το gov.gr, παίρνουν ένα μοναδικό barcode το οποίο στη συνέχεια επαληθεύει η υπηρεσία-αποδέκτης της υπεύθυνης δήλωσης ή εξουσιοδότησης, είτε αυτή προσκομιστεί με φυσική παρουσία είτε ηλεκτρονικά.
 
Απαραίτητη προϋπόθεση σ’ αυτή τη φάση για τις συναλλαγές μέσω του gov.gr είναι η πιστοποίηση μέσω των κωδικών του Taxis, ενώ σε δεύτερη φάση, όταν εκδοθούν οι νέου τύπου ταυτότητες, η πιστοποίηση θα γίνεται με τον μοναδικό αριθμό που θα έχουν αυτές.
 
Δείτε το σχετικό βίντεο που ανήρτησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης:
 
 

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον “αέρα” το gov.gr: Σε μία σελίδα όλες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με το Δημόσιο"

Πέτσας: «Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε σε πλήρη αποκλεισμό της κυκλοφορίας θα το κάνουμε»

Να μην υπάρξει εφησυχασμός ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε σε μια καλύτερη πορεία, απ' ό,τι είναι άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Μιλώντας στο Open είπε πως «αυτό που κατακτήσαμε τις προηγούμενες ημέρες, δεν πρέπει να το χάσουμε τώρα. Δυστυχώς, είδαμε χθες ακραίες αντικοινωνικές συμπεριφορές...Βιώνουμε μία κατάσταση έκτακτη και κάνουμε ξανά έκκληση σε όλους: Εφόσον επέλεξαν να φύγουν από την Αθήνα ή από τα αστικά κέντρα και να πάνε στα χωριά τους, να μείνουν μέσα στα σπίτια τους. Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, δεν πρέπει να διασπείρουν τον ιό ακόμη και σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαν κρούσματα. Θα είναι κάτι καταστροφικό». Προειδοποίησε πως «δεν πρέπει να φτάσουμε στο έσχατο σημείο. Και αυτό επαφίεται σε εμάς. Στην ατομική μας ευθύνη και στη συλλογική μας ωριμότητα».

Για το ενδεχόμενο πλήρους αποκλεισμού είπε: «Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εξετάσει το μέτρο του πλήρους αποκλεισμού της κυκλοφορίας. Δίνουμε συνεχώς συστάσεις για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Εάν χρειαστεί, όμως, να το κάνουμε και αυτό, θα το κάνουμε».

«Βασική προτεραιότητα είναι να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Όποιο μέτρο βοηθά σε αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να το πάρουμε».

Για τις συναθροίσεις σε σπίτια και όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό τόνισε: «Δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός πάνω από το κεφάλι οποιουδήποτε συμπολίτη μας. Η συμμόρφωσή τους στα μέτρα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ατομική ευθύνη. Θα έχουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους και αν υπάρξει κάποια παραβίαση θα επιβληθεί πρόστιμο. Αλλά πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί, γιατί όλοι καταλαβαίνουν πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση. Στο σπίτι μας ισχύει ο περιορισμός των 10 ατόμων».

Κληθείς να σχολιάσει ισχυρισμούς ότι κρύβονται κρούσματα είπε:

«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω ισχυρισμούς ότι κρύβονται κρούσματα. Τα κρούσματα καταγράφονται, επιβεβαιώνονται, έρχονται στον ΕΟΔΥ και ανακοινώνονται από τον κ. Τσιόδρα κάθε απόγευμα. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι έχουμε αδιαφανή τακτική. Ίσα- ίσα, πολλές χώρες θεωρούν την τακτική που εφαρμόζουμε ως βέλτιστη και πολλές άλλες μας ζητούν συμβουλές γι' αυτό που κάνουμε. 'Αρα, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αδιαφάνειας».Για το σύστημα υγείας σημείωσε ότι «το βασικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε ήταν οι προμήθειες σε υλικά και οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. Προχωρήσαμε γρήγορα και στις δύο κατευθύνσεις. Σήμερα έχουμε μία μεγάλη παραλαβή υλικών και αυτό θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Προχωράμε παράλληλα και σε νέες προσλήψεις. Πάνω από πεντακόσιοι είναι ήδη στις θέσεις τους και μέσα στις επόμενες μέρες θα είναι και οι υπόλοιποι. Ενδεχομένως, μάλιστα, να ξεπεράσουμε και τις δύο χιλιάδες, για να υπάρχει αντικατάσταση αυτών που μπορεί να νοσήσουν. Προληπτικά, έχουμε μετατρέψει το ΝΙΜΙΤΣ σε νοσοκομείο για τον κορονοϊό και έχουμε εντάξει στο σύστημα υγείας και ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο το ΑΤΤΙΚΑ στο Θριάσιο».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτσας: «Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε σε πλήρη αποκλεισμό της κυκλοφορίας θα το κάνουμε»"

Η ΠΝΠ για τον κορωνοϊό – Αναλυτικά όλα τα έκτακτα μέτρα που ενεργοποιεί

Δημοσιεύτηκε τα ξημερώματα σήμερα στο Φύλλο της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ενεργοποιεί μία σειρά από το καθεστώς λειτουργίας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και για την ενίσχυση του «οπλοστασίου» της κυβέρνησης για πιο γρήγορους χειρισμούς ώστε να ανακοπεί η πανδημία του κορωνοϊού.
Η ΠΝΠ καθορίζει επακριβώς τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση, ως εξής:

*Για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας

Μείωση του ΦΠΑ σε είδη ανάγκης, όπως αντισηπτικά, προϊόντα αιθυλικής αλκοόλης και χειρουργικές μάσκες στο 6%
-Κάλυψη του 40% των ενοικίων των μηνών Μαρτίου και Απριλίου επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους αλλά και των εργαζομένων τους
-Επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ. Οι αιτήσεις για ποσά έως 30.000 ευρώ θα ικανοποιούνται άμεσα.
-Επέκταση των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν ή θα λήξουν εντός του α’ τριμήνου της χρονιάς ως το τέλος Μαϊου.
-Τρίμηνη αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών επίσης για ελεύθερους επαγγελματίες , ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων
-Δυνατότητα χρηματοδότησης των πληγέντων επιχειρήσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
-Ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας την επιχείρηση του. Στην περίπτωση αυτή κατώτατο όριο απασχόλησης για κάθε εργαζόμενο τίθενται οι δύο εβδομάδες. Επίσης, εφόσον πρόκειται για όμιλο, μπορεί να μετακινήσει προσωρινά υπαλλήλους από μία θυγατρική σε μία άλλη.
Σύμφωνα με την ΠΝΠ καθίστανται άκυρες οι απολύσεις προσωπικού από εταιρείες που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ αναδρομικά από τις 18 Μαρτίου.
-Από την άλλη η σχετική διάταξη ορίζει ότι «Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που πλήττονται σημαντικά (…) δύνανται να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους,προκειμένου να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται». Η αναστολή των συμβάσεων εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι 1 μήνα από τη δημοσίευση της ΠΝΠ, με δυνατότητα παράτασης με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το διάστημα αυτό θα λάβουν τα 800 ευρώ και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη απ’ το Δημόσιο. Οι εργοδότες υποχρεούνται να επαναφέρουν όλους τους εργαζόμενους στην προτέρα κατάσταση με την παύση των προσωρινών μέτρων, τουλάχιστον για ίδιο διάστημα όσο διήρκεσε η αναστολή της σύμβασης τους.
-Την έκτακτη οικονομική βοήθεια θα λάβουν επίσης και όσοι απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1 ως 20 Μαρτίου.
-Στις περιπτώσεις της άδειας ειδικού σκοπού εργαζομένων οι εργοδότες είναι αυτοί που θα πρέπει να τις καλύψουν.
-Επίσης η ΠΝΠ προβλέπει την αναστολή απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια απεργίας, που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση.
-Το υπ. Εργασίας μπορεί να συνάπτει συμβάσεις χωρίς διαγωνισμό ως το ποσό των 60.000 ευρώ.
-Προβλέπεται η παράταση προθεσμιών υποβολής προτάσεων έργων (πράξεων) ΕΣΠΑ και παράταση υλοποίησης των εν εξελίξει πράξεων ΕΣΠΑ ως προς το φυσικό και οικονομικό τους αντικείμενο κατά τρεις μήνες, ως τις 30 Ιουνίου.
-Ένταξη των ωφελουμένων του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» στο Επίδομα Στέγασης

Ρυθμίσεις για τη αγορά

-Καθορίζεται πλαφόν έως τρία τεμάχια στην πώληση ανά πελάτη μέσων ατομικής προστασίας ή προσωπικής υγιεινής. Πρόκειται για: α) Προϊόντα απολύμανσης, β) Προϊόντα αιθυλικής αλκοόλης, γ) Αντισηπτικά προϊόντα. Για τυχόν παραβάσεις τα πρόστιμα κυμαίνονται από 1.000 ευρώ ως 100.000 ευρώ.
Το ωράριο & οι Κυριακές
-Παρατείνεται το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων κατά 1 ώρα από Δευτέρα έως Παρασκευή και κατά 2 ώρες το Σάββατο. Για τυχόν παραβάσεις τα πρόστιμα κυμαίνονται από 1.000 ευρώ ως 100.000 ευρώ.
-Επίσης ορίζεται πως με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «δύναται να προβλέπεται η υποχρέωση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων ή κατηγοριών αυτών τις Κυριακές, είτε για όλη την Επικράτεια είτε για μέρος αυτής. Με όμοια απόφαση καθορίζεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων τις Κυριακές. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι δυνατόν να υποχρεώνονται τα εμπορικά καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων ή κατηγορίες αυτών να πωλούν εφημερίδες».
-Παράλληλα πάσης φύσεως επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προϊόντων, ιδίως καλλυντικών, υποχρεούνται στην απόσυρση και τη μη διάθεση προϊόντων δειγματισμού στους καταναλωτές. Για τυχόν παραβάσεις τα πρόστιμα κυμαίνονται από 1.000 ευρώ ως 100.000 ευρώ.
Αναστολή ωραρίου τροφοδοσίας
-Αναστέλλονται για ένα μήνα, οι περιορισμοί στο ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων που εμπορεύονται τρόφιμα, των υπεραγορών (super market), των υπαίθριων αγορών (λαϊκών αγορών), των οργανωμένων αγορών τροφίμων, των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών και των προμηθευτικών συνεταιρισμών φαρμακοποιών.
-Επίσης με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας θα μπορούν να επιτάσσονται, για χρονικό διάστημα μέχρι 6 μηνών κινητά, αναλώσιμα και μη, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων.

Η αισχροκέρδεια

-Σε ο,τι αφορά πιθανά φαινόμενα αισχροκέρδειας, η σχετική διάταξη ορίζει ότι με απόφαση του Υπ. Ανάπτυξης σε προϊόντα που βρίσκονται σε έλλειψη «απαγορεύεται η συνομολόγηση ή η λήψη περιουσιακών ωφελημάτων που αφορούν την πώληση οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας που είναι απαραίτητο για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως δε φαρμακευτικών προϊόντων, μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης, εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής, τόσο ώστε το μικτό περιθώριο κέρδους να είναι μεγαλύτερο από αυτό της προ της 1ης Φεβρουαρίου 2020, για τα ως άνω προϊόντα και υπηρεσίες». Για τον προσδιορισμό των περιουσιακών ωφελημάτων και τον υπολογισμό της διαφοράς με την αξία της παροχής η διάταξη παραπέμπει σε υπουργική απόφαση που θα βγει. Σε κάθε περίπτωση ορίζει ότι η ΓΓ Εμπορίου είναι η αρμόδια για να λαμβάνει καταγγελίες ενώ ορίζεται η διαδικασία του ελέγχου των επιχειρήσεων στον οποίο θα προβαίνουν τα μικτά κλιμάκια των ελεγκτών. Τα πρόστιμα που θα αποφασίζει ο ίδιος ο υπ. Ανάπτυξης θα κυμαίνονται από 1.000 ως 1 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της υπόθεσης. Επίσης ο υπουργός μπορεί να διατάξει το κατέβασμα περιεχομένου επίμαχης ιστοσελίδας, απαγόρευση ή διακοπή διαφημιστικών καταχωρήσεων.
-Με άλλη διάταξη επιτρέπεται για το επόμενο 4μηνο η εισαγωγή από τρίτες χώρες μετουσιωμένης αιθυλικής αλκοόλης για την παραγωγή αντισηπτικών προϊόντων και τη διάθεσή τους στην ελληνική Επικράτεια.

Ρυθμίσεις για τη ψηφιακή λειτουργία και τη δημόσια διοίκηση

-Κάθε φυσικό πρόσωπο που ενεργεί για τον εαυτό του ατομικά ή ως νόμιμος εκπρόσωπος νομικού προσώπου (χρήστης) δύναται να εκδίδει έγγραφα μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να δημιουργήσει ένα προφίλ χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxisnet.
-Πολίτες μπορούν να αιτούνται την έκδοση διοικητικών εγγράφων από τους φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης
-Δυνατότητα ηλεκτρονικής υπεύθυνης δήλωσης. Θα συντάσσεται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «e-Dilosi».
-Επίσης δυνατότητα ηλεκτρονικής εξουσιοδότησης. Η εξουσιοδότηση δύναται να καταρτίζεται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «e-Exousiodotisi».
Ηλεκτρονικές αιτήσεις στα ΚΕΠ
-Δυνατότητα υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων στα Κ.Ε.Π. είτε μέσω της Κεντρικής Διαδικτυακής Πύλης της δημόσιας διοίκησης (ermis.gov.gr), είτε μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής “e-kep.gov.gr “ της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης. Η παραλαβή του αποτελέσματος μπορεί να διενεργείται είτε μέσω της αποστολής του στην ηλεκτρονική θυρίδα του αιτούντος, είτε μέσω της αποστολής του στην ταχυδρομική διεύθυνση του χρήστη με τη χρήση ταχυδρομικών υπηρεσιών ή υπηρεσιών ταχυμεταφορών
-Νομική ισχύς ηλεκτρονικών υπογραφών και σφραγίδων. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη «η εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή του νόμιμου εκπροσώπου και η εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα επέχουν θέση ιδιόχειρης υπογραφής και πρωτότυπης σφραγίδας αντίστοιχα».
-Σύμφωνα με άλλη διάταξη «δύναται να τροποποιείται η διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών, βεβαιώσεων και λοιπών διοικητικών εγγράφων, καθώς και να αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής τελών, παραβόλων και εισφορών που απαιτούνται για την έκδοση των ως άνω εγγράφων».
Με τηλεδιασκέψεις το υπουργικό συμβούλιο και οι ΓΣ εταιρειών
-Σύμφωνα με το άρθρο 33 της ΠΝΠ πλέον θα μπορούν να γίνονται με τηλεδιάσκεψη η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (είτε ως προς ορισμένα είτε προς όλα τα μέλη). Το ίδιο ακριβώς θα ισχύει και για τη Γενική Συνέλευση μετόχων ή εταίρων, οποιουδήποτε νομικού προσώπου ή οποιασδήποτε νομικής οντότητας.
-Παράλληλα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και οι εποπτευόμενοι φορείς του θα μπορούν, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, να προσφεύγουν στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για τη σύναψη συμβάσεων προμηθειών και παροχής υπηρεσιών.
-Χρήση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) στο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ.
Άυλη συνταγογράφηση
-Πλέον για τους επόμενους δύο μήνες θα μπορεί να διενεργείται άυλη ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων. Η διάταξη περιγράφει επακριβώς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν ασφαλισμένοι, γιατροί και φαρμακοποιοί.
Συμβάσεις δήμων
-Σε ο,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση μεταξύ άλλων το όριο από το οποίο θα διενεργείται προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας επί συμβάσεων έργων ή υπηρεσιών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αυξάνει στις 900.000 ευρώ.
-Επίσης συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου προσωπικού ανταποδοτικών υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και των νομικών τους προσώπων, οι οποίες λήγουν έως τις 30 Ιουνίου 2020, παρατείνονται από τη λήξη τους για 4 μήνες, με απόφαση της οικείας Οικονομικής Επιτροπής για τους δήμους και με απόφαση του αρμόδιου οργάνου για τα νομικά πρόσωπα.
-Παράλληλα «μέχρι την 31η.5.2020, οι δήμοι και οι περιφέρειες δύνανται να διενεργούν προμήθειες για την παροχή γευμάτων και τροφίμων για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με απευθείας ανάθεση κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής διάταξης της κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων»
-Σε ο,τι αφορά τη λειτουργία των ΟΤΑ «με απόφαση του οικείου Υπουργού ή του αρμόδιου οργάνου διοίκησης του φορέα είναι δυνατός ο περιορισμός ή η διεύρυνση των ωρών εισόδου κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες έως και κατά 50%, για συγκεκριμένο διάστημα που ορίζεται στην εν λόγω απόφαση, ή και η πλήρης αναστολή εξυπηρέτησης του κοινού με αυτοπρόσωπη παρουσία, με πρόβλεψη δυνατότητας η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται με κατ’ ιδίαν συναντήσεις, κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης».
Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού
-Εν τω μεταξύ η ΠΝΠ προχωρά σε νέες διευκρινήσεις αναφορικά με την άδεια Ειδικού Σκοπού, η οποία μεταξύ άλλων επεκτείνεται και σε γονείς με τέκνα ηλικίας έως 4 ετών που δεν φοιτούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
-Άλλη διάταξη δίδει τη δυνατότητα προσλήψεων στις δομές φιλοξενίας μεταναστών με κοινή υπουργική απόφαση και για διάστημα τριών μηνών.
-Το άρθρο 39 ορίζει ότι μπορεί να επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής, μερικής ή ολικής, αναστολής της λειτουργίας της Κεντρικής Υπηρεσίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), καθώς και του συνόλου ή μέρους των υπηρεσιακών μονάδων του που λειτουργούν στην Αττική, σε υπουργεία, ν.π.δ.δ. και ανεξάρτητες αρχές ή στην περιφέρεια. Κατά το διάστημα της αναστολής , οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του Ν.Σ.Κ. μπορούν να γίνονται και από απόσταση, με τη χρήση τεχνολογικών μέσων που παρέχουν τα εχέγγυα της μυστικότητας της διαδικασίας.
-Επίσης παρατείνονται για δύο μήνες οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται για τις ανάγκες καθαριότητας των κτιρίων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
-Διαμόρφωση αρχείων μισθοδοσίας φορέων Κεντρικής Διοίκησης, ν.π.δ.δ. και ν.π.ι.δ. –

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Κινητές Μονάδες και ενίσχυση του ρόλου του ΕΟΔΥ
-Δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για κατ’ οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από πρόσωπα πιθανά κρούσματα κορωνοϊού-COVID-19. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας ρυθμίζονται οι επιμέρους λεπτομέρειες σύστασης των Κ.ΟΜ.Υ. Ειδικού Σκοπού, οι οποίες και θα συγκροτούνται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.). Ο τελευταίος «δύναται, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί προσλήψεων και δημοσίων συμβάσεων, να συνάπτει συμβάσεις: α) πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου για τη στελέχωση κινητών μονάδων για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού ύποπτων κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19, β) μίσθωσης οχημάτων για τις μετακινήσεις των κινητών συνεργείων και προμήθειας καυσίμων για τη χρήση των οχημάτων, γ) προμήθειας ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης συμβάντων, δ) παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης σε νεοπροσλαμβανόμενους επαγγελματίες υγείας σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, Ε.Κ.Α.Β. και Κ.ΟΜ.Υ. Ειδικού Σκοπού, ε) ενίσχυσης του τηλεφωνικού κέντρου του Ε.Ο.Δ.Υ. για τη διαχείριση των κλήσεων για λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού COVID-19 σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, στ) αγοράς θήκης (ΚΙΤ) λήψης δειγμάτων και ζ) παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για τη στελέχωση και αξιολόγηση».
-Διάθεση εγκαταστάσεων, θαλάμων, κλινών νοσηλείας και κλινών αυξημένης φροντίδας του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού «Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.»
Προσλήψεις και παράταση συμβάσεων
-Πρόσληψη ιατρικού προσωπικού άνευ ειδικότητας. Η απασχόλησή τους διενεργείται με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, με ανώτατη διάρκεια τετραμήνου. Η τοποθέτησή τους γίνεται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου διοίκησης του νοσοκομείου σε κενή θέση ειδικευόμενου, οποιασδήποτε ειδικότητας. Κατά τη διάρκεια της ανωτέρω απασχόλησης οι καταβαλλόμενες αποδοχές τους είναι ισόποσες με τις αποδοχές ειδικευόμενων ιατρών.
-Συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ιατρών, που εξειδικεύονται στη λοιμωξιολογία, με τα νοσοκομεία όπου υπηρετούν για τη λήψη του τίτλου εξειδίκευσης, παρατείνονται αυτοδικαίως για χρονικό διάστημα έως και τέσσερις (4) μήνες λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.
-Επίσης ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας δύναται έως τις 30.6.2020 να μετακινεί, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, για χρονικό διάστημα ενός (1) μήνα, και με δυνατότητα παράτασης έως και τρεις (3) επιπλέον μήνες, επικουρικό ιατρικό, επικουρικό νοσηλευτικό και πάσης φύσεως επικουρικό βοηθητικό προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και κέντρων υγείας από νοσοκομεία ή κέντρα υγείας σε άλλα νοσοκομεία ή κέντρα υγείας για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19.
Φάρμακα
-Μηνιαίες ή επαναλαμβανόμενες συνταγές, που αφορούν σταθερή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν οι χρονίως πάσχοντες κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας και κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος της παρούσας έχει παρέλθει η ισχύς τους, δύναται να ανανεωθούν για χρονικό διάστημα έως 3 μηνών και εκτελούνται έως τις 30.6.2020
-Για φάρμακα που εγκρίνονται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) είναι εφικτή η συνέχιση της αγωγής σε ασθενείς που ήδη λαμβάνουν θεραπεία μέχρι τις 30.6.2020, κατόπιν καταχώρισης σχετικού ηλεκτρονικού αιτήματος του θεράποντα ιατρού στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΣΗΠ.
-Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της φαρμακευτικής αγωγής ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, καθώς και ασθενών που βρίσκονται σε περιορισμό κατ’ εφαρμογή της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, είναι δυνατή η αποστολή φαρμάκων από τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους ασφαλισμένους, αυθημερόν, μέσω πιστοποιημένης εταιρείας ταχυμεταφοράς.
Οι πληρωμές
-Έως τις 31.5.2020, οι λογαριασμοί των ιδιωτικών φαρμακείων δύνανται να εκκαθαρίζονται, κατά παρέκκλιση κάθε ειδικής ή γενικής διάταξης, (α) με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο, (β) σε ποσοστό μέχρι 80% του ποσού του τιμολογίου, (γ) χωρίς την αποστολή λογαριασμού με τα παραστατικά των συνταγών στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με μόνη την ηλεκτρονική υποβολή στην ηλεκτρονική πύλη www. eopyykmes.gr του Τιμολογίου, του Συνοδευτικού Σημειώματος Υποβολής και της Συγκεντρωτικής Κατάστασης Πληρωμής
-Έως τις 31.5.2020, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα νοσοκομεία ειδικού καθεστώτος, τα λοιπά ν.π.δ.δ., οι λοιπές δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, καθώς και τα ιδιωτικά φαρμακεία, εξαιρούνται της διαδικασίας εκκαθάρισης αποκλειστικά για την παροχή φαρμάκων προς ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ
Κάλυψη των άπορων και ανασφάλιστων νεφροπαθών
-Άποροι και ανασφάλιστοι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, για τους οποίους απαιτείται θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας με αιμοκάθαρση και που δεν έχουν ενταχθεί σε μόνιμη τακτική θέση σε Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) δημόσιου νοσοκομείου, αναφερόμενοι ως περιφερόμενοι νεφροπαθείς ασθενείς, δύνανται να εντάσσονται σε συμβεβλημένες με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μονάδες αιμοκάθαρσης του ιδιωτικού τομέα, ΜΤΝ ιδιωτικών κλινικών και Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (Μ.Χ.Α.), για τη διενέργεια τακτικών αιμοκαθάρσεων σύμφωνα με το θεραπευτικό πρωτόκολλο.
-Σε περιπτώσεις απρόβλεπτης, λόγω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, αδυναμίας διενέργειας της διαδικασίας εκκαθάρισης, ενταλματοποίησης ή πληρωμής των ιδιωτών παρόχων από τις υπηρεσίες του Οργανισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή τμήμα αυτών, η οποία διαπιστώνεται με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δαπάνες του Οργανισμού πληρωτέες από την έναρξη ισχύος της παρούσας έως τις 31.5.2020, αποδίδονται σε ποσοστό έως 80% του αιτούμενου ποσού, χωρίς τελική εκκαθάριση κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, μετά από έλεγχο αποκλειστικώς επί των τιμολογίων που υποβάλλονται στο ηλεκτρονικό σύστημα του Οργανισμού (e-dapy)
-Οι προβλεπόμενες προθεσμίες υποβολής και εκκαθάρισης ατομικών αιτημάτων παροχών του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.), καθώς και οι προθεσμίες εκτέλεσης παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων και γνωματεύσεων παροχών Ε.Κ.Π.Υ., παρατείνονται έως τις 30 Ιουνίου 2020.
Δωρεές
-Οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δύναται να διενεργεί χρηματική δωρεά με αποκλειστικό σκοπό την αγορά ειδών ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού πάσης φύσεως, μέσων ατομικής προστασίας και φαρμάκων προς χρήση ή ανάλωση, από τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας, τις Δημόσιες Υγειονομικές Περιφέρειες, τα νοσοκομεία, ιδιωτικά και δημόσια, καθώς και όλες τις δομές δημόσιας υγείας για την καταπολέμηση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Η κατά τα ανωτέρω χρηματική δωρεά εγκρίνεται αμελλητί με δήλωση αποδοχής του Υπουργού Υγείας ως προς το δωριζόμενο ποσό, με ρητή αναφορά στον σκοπό της δωρεάς για αγορά ειδών εκ του ανωτέρω εξοπλισμού.
Συμβάσεις με διαγνωστικά
-Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δύναται να συνάπτει συμβάσεις για την απευθείας ανάθεση παροχής υπηρεσιών υγείας (διαγνωστικών εξετάσεων) με Πανεπιστημιακές Κλινικές, Μονάδες και Εργαστήρια μέσω των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι) και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της ημεδαπής.
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ
-Με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού ή του αρμόδιου οργάνου, είναι δυνατή: α) η αναβολή διενέργειας δημόσιων διαγωνισμών, β) η παράταση της ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής ή προσφορών, στις περιπτώσεις που έχει ήδη δημοσιευθεί προκήρυξη κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας, γ) η αναστολή κάθε προθεσμίας που αφορά δημόσιες συμβάσεις, ανεξάρτητα από το στάδιο ανάθεσης ή εκτέλεσης αυτών και δ) η χορήγηση παράτασης κάθε είδους συμβατικών προθεσμιών, για χρονικό διάστημα που θα καθορίζεται με την οικεία απόφαση.
-Επιβάλλονται πρόσθετοι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων στα εργοτάξια είτε με απόφαση των Υπουργών Υγείας και Υποδομών και Μεταφορών, εφόσον πρόκειται για εργοτάξια δημοσίων έργων, είτε με απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εφόσον πρόκειται για εργοτάξια ιδιωτικών έργων. Με τις κοινές αποφάσεις θα προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα σε εργοληπτικές επιχειρήσεις, οι οποίες παραβιάζουν τους πρόσθετους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, πλέον των λοιπών κυρώσεων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, καθώς και η διαδικασία επιβολής τους.

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

-Είναι δυνατή η ανάθεση υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών, καθώς και κάθε άλλης συναφούς υπηρεσίας που απαιτείται για την έγκαιρη υλοποίησή τους, για ειδικότερα θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας και για λοιπά κατεπείγοντα ζητήματα κοινωνικού ενδιαφέροντος που άπτονται κυβερνητικών δράσεων στο πλαίσιο αυτό, κατά παρέκκλιση των κείμενων εθνικών διατάξεων.
-Η προθεσμία υποβολής αίτησης πρώτης καταχώρισης και αίτησης ανανέωσης εγγραφής, καθώς και των σχετικών δικαιολογητικών, στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου παρατείνεται μέχρι τις 30 Απριλίου 2020. Κατά το χρονικό διάστημα από τις 16 Μαρτίου 2020 έως τις 30 Απριλίου 2020 θεωρείται δικαιολογημένη τυχόν διακοπή της έκδοσης των ημερήσιων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων έως 15 ημέρες κατ΄ ανώτατο όριο και τυχόν διακοπή έως τεσσάρων εκδόσεων των εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων κατ` ανώτατο όριο.
Προσλήψεις στην ΕΡΤ
-Η Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. μπορεί, με απόφαση του Δ.Σ., να συνάπτει συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις μίσθωσης έργου και να αναθέτει την εκτέλεση έργων, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων. Kατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι της Ε.Ρ.Τ. A.E. μπορεί να απασχοληθούν υπερωριακώς, πέραν των ανωτάτων ορίων που ορίζουν οι κείμενες διατάξεις.
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
-Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων δύναται να αποδέχεται κάθε δωρεά κινητών πραγμάτων και υπηρεσιών από τρίτους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, για τη διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και για τη γενικότερη εύρυθμη λειτουργία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του συνόλου των εκπαιδευτικών δομών, ανεξαρτήτως τύπου και βαθμίδας, δημόσιων ή ιδιωτικών, καθώς και των λοιπών φορέων και υπηρεσιών, που υπάγονται ή εποπτεύονται από αυτό
-Για την επίτευξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας των υπαλλήλων και της εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης των πολιτών, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δύναται να συνάπτει συμβάσεις με απευθείας ανάθεση, κατά παρέκκλιση κάθε σχετικής εθνικής διάταξης περί δημοσίων συμβάσεων, α) για την προμήθεια φορητών υπολογιστών, σχετικών ηλεκτρονικών συσκευών και λογισμικών, β) για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης, επικοινωνίας και ενημέρωσης με κάθε μέσο των πολιτών, του εκπαιδευτικού προσωπικού και των υπαλλήλων και για την προμήθεια του αναγκαίου υλικού, καθώς και γ) για την παροχή υπηρεσιών για την εγκατάσταση και λειτουργία τους σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις. Η σύμβαση ανατίθεται με μοναδικό κριτήριο τη χαμηλότερη προσφορά.
ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
-Έγκριση καταστατικών και εγγραφή δασικών συνεταιρισμών στα οικεία Μητρώα . Δικαίωμα υποβολής αίτησης, έως τις 10 Απριλίου 2020, έχουν και δασικοί συνεταιρισμοί που: α. είτε εγκρίθηκε το καταστατικό τους από το αρμόδιο δικαστήριο αλλά δεν εγγράφησαν έως τις 31 Μαρτίου 2020 στα Μητρώα, β. είτε υπέβαλαν αίτηση έγκρισης καταστατικού στο αρμόδιο δικαστήριο, γεγονός που αποδεικνύεται με την επίδειξη της αίτησης αυτής, αλλά δεν εκδόθηκε η σχετική απόφαση ως την έναρξη ισχύος της παρούσας ρύθμισης, γ. είτε δεν υπέβαλαν αίτηση έγκρισης καταστατικού στο αρμόδιο δικαστήριο έως την έναρξη ισχύος της παρούσας, αλλά υπέβαλαν το προσαρμοσμένο στις διατάξεις του ν. 4423/2016 καταστατικό, ως τις 31 Μαρτίου 2020, στην οικεία δασική υπηρεσία, η οποία χορήγησε βεβαίωση.
ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ
-Επαναπατρισμός Ελλήνων πολιτών. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει τη διενέργεια του συνόλου των επιχειρησιακών, διοικητικών και οιωνδήποτε άλλων πράξεων και ενεργειών απαιτηθούν, για τον άμεσο και ταχύ επαναπατρισμό, λόγω της διασυνοριακής εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό και αιτούνται να επιστρέψουν στην Ελλάδα
-Μπορεί να επιβάλλεται η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην Ελληνική Επικράτεια υπηκόων τρίτων κρατών. Η απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου δεν ισχύει για τους υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανήλικων τέκνων τους.
-Είναι δυνατόν, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, να επιβάλλεται, για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, σε όλη την Επικράτεια ή σε ορισμένη μόνο περιοχή, απαγόρευση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, στις οποίες συμμετέχει ένας ελάχιστος αριθμός ατόμων. Με την ίδια απόφαση μπορούν να προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία.
Απαγόρευση κυκλοφορίας για επιτακτικούς λόγους
-Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας είναι δυνατόν να επιβάλλονται ως μέτρα πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, περιορισμοί ή απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω ή εν μέρει στην Επικράτεια. Από τα μέτρα του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών, αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο. Τα μέτρα επιβάλλονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι εξαιρέσεις καθώς και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση. Στα φυσικά πρόσωπα, που παραβιάζουν τα μέτρα χωρίς να θίγονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

-Αξιοποίηση θωρακισμένων στρατιωτικών οχημάτων για τη διασφάλιση της προστασίας των συνόρων
-Πάσης φύσεως εργασίες για την κατασκευή και επέκταση τεχνητού εμποδίου (φράχτη) στο χερσαίο τμήμα της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου εκτελούνται χωρίς να απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας ή άδειας εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας και εξαιρούνται του πεδίου εφαρμογής του ν. 4014/2011 (Α΄ 209), του ν. 998/1979 (Α΄ 289) και του ν. 3028/2002 (Α΄ 153).
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΠΝΠ για τον κορωνοϊό – Αναλυτικά όλα τα έκτακτα μέτρα που ενεργοποιεί"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news