facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Τουρκία -Κορωνοϊός: Δεύτερος θάνατος -Στα 191 τα κρούσματα

Η Τουρκία ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης τον δεύτερο θάνατο από επιπλοκές του κορωνοϊού στη χώρα. Πρόκειται για έναν 61χρονο άνδρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας που δήλωσε επίσης ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σχεδόν διπλασιάστηκε σε 191 από 98 που ήταν χθες.

«Τα αποτελέσματα των ελέγχων δείχνουν σήμερα ότι τα μέτρα είναι πολύ αναγκαία. Υπάρχουν 93 νέα διαγνωσμένα κρούσματα τα οποία άρχισαν να υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή», έγραψε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά στο Twitter. Ο αριθμός των κρουσμάτων είχε επίσης διπλασιαστεί χθες σε σχέση με προχθές, Δευτέρα.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία -Κορωνοϊός: Δεύτερος θάνατος -Στα 191 τα κρούσματα"

Κορωνοϊός: Η Γερμανία παρήγγειλε μεγάλες ποσότητες χλωροκίνης

Σύμφωνα με δήλωση του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει παραγγείλει μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικών παρασκευασμάτων προφύλαξης από την ελονοσία (μαλάρια), ως πιθανό θεραπευτικό μέσο για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Όπως δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός της στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND), πρόκειται για το φάρμακο Chloroquine (Χλωροκίνη) το οποίο παρασκευάζει η εταιρεία Bayer. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπισθεί και η πνευμονική νόσος Covid-19 που προκαλείται από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τον Σπαν, οι υγειονομικές αρχές μελετούν αρκετές έρευνες για να επαληθεύσουν αυτήν την άποψη.

Παρόμοιες προσπάθειες γίνονται και στην Γαλλία. Η φαρμακευτική εταιρεία Sanofi προσέφερε στη γαλλική κυβέρνηση αρκετά εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου Plaquenil για την ελονοσία. Οι πρώτες μελέτες σε 24 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό είναι "πολλά υποσχόμενες", όπως ανακοινώθηκε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Η Γερμανία παρήγγειλε μεγάλες ποσότητες χλωροκίνης"

ΕΕ για προσφυγικό και κορονοϊό: Προσπαθούμε το γρηγορότερο για την επανεγκατάσταση προσφύγων και ανηλίκων από την Ελλάδα

Οι προετοιμασίες και οι συζητήσεις για επανεγκατάσταση και σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ ποσοστό προσφύγων και ανηλίκων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα συνεχίζονται απρόσκοπτα, αλλά είναι δύσκολο να δοθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες καθώς τα μέτρα που έχουν λάβει πολλά κράτη για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού δυσκολεύουν τις διαδικασίες και τα χρονικά περιθώρια, τόνισε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την κατάσταση στη χώρα μας και τους κινδύνους λόγω του ιού. Γνωρίζουμε την κατάσταση στην Ελλάδα και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και «σας λέω με ασφάλεια ότι οι συζητήσεις και οι προετοιμασίες συνεχίζονται» σημείωσε συγκεκριμένα και προσέθεσε: «Προσπαθούμε να γίνει το γρηγορότερο δυνατόν».

Σημειώνεται πως η καθιερωμένη συνάντηση με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με ελάχιστους δημοσιογράφους, καθώς από το μεσημέρι ισχύουν νέα αυστηρά μέτρα που αποφασίσθηκαν στο Βέλγιο και απαγορεύουν ουσιαστικά την κυκλοφορία των πολιτών μέχρι τις 5 Απριλίου.

Το πρωί συνεδρίασε το Κολλέγιο των Επιτρόπων μέσω τηλεδιάσκεψης, με βασικό θέμα στην ατζέντα την αντιμετώπιση του Covid-19 στη βάση των αποφάσεων που έλαβαν χθες βράδυ οι αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργών.

Κύριο μέλημα ήταν να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα διευκόλυνσης της προώθησης ιατρικού υλικού και άμεσης ανάπτυξης αναγκαίων ιατρικών μηχανημάτων αλλά και επαναπατρισμού των Ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται σε τρίτες χώρες οι οποίοι υπολογίζονται στους 80.000.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αρνητική στάση της Πολωνίας στο θέμα του επαναπατρισμού Ευρωπαίων πολιτών από χώρες της Βαλτικής, ο εκπρόσωπος υπενθύμισε τις κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες πρέπει να σεβασθούν όλα τα μέλη. Υπενθυμίζουμε, τόνισε, ότι η πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε πως βρίσκεται σε επαφή με τον Πολωνό πρωθυπουργό για τη διευκόλυνση του τράνζιτ μεταξύ των χωρών μελών.

Σχετικά με τις χώρες που εφαρμόζουν αυστηρούς περιορισμούς στα εσωτερικά σύνορα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι λάβαμε διαβεβαιώσεις από όλες τις χώρες- μέλη και συνδεδεμένες με το χώρο Σένγκεν ότι θα υπάρξει κοινή αντιμετώπιση και θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. «Λέμε πως τα μέτρα πρέπει να εφαρμοσθούν χωρίς να αποκλείουμε την επιβολή ελέγχων στα σύνορα» σημείωσε και τόνισε πως υπάρχουν συνεχείς επαφές με όλα τα μέλη για να αποσαφηνισθεί το θέμα και των μεταφορών. «Δεν υπάρχει νομική αντιμετώπιση, τα κράτη μέλη πρέπει να συνεργασθούν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και ήδη κάποιες χώρες έχουν λύσει κάποια προβλήματα που προέκυψαν στα σύνορα», είπε και προσέθεσε: «Εμείς είμαστε ανήσυχοι για την εξάπλωση του ιού, αλλά πρέπει να συνεργασθούν όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ και για τα προβλήματα που γεννιούνται στα σύνορα. Δεν θα τα αντιμετωπίσουμε όμως με δικαστικές διαδικασίες».

Σχετικά με τον επαναπατρισμό Ευρωπαίων πολιτών ο εκπρόσωπος μίλησε για τις προσπάθειες μέσω διπλωματικής οδού μέσω ειδικού Κεντρικού Συμβουλίου που έχει άμεση επαφή με προξενικά γραφεία και πρεσβείες. Και έδωσε παραδείγματα για ενέργειες στην κατεύθυνση επαναπατρισμού από το Μαρόκο, την Αυστραλία, την Κίνα και άλλες χώρες.

Επίμονες ερωτήσεις τέθηκαν επίσης για τα χαλαρά μέτρα της Μ. Βρετανίας καθώς σε μεταβατική περίοδο μετά το BREXIT θα έπρεπε να σεβασθεί και να συντονισθεί με τις υπόλοιπες χώρες, αλλά και για το κλείσιμο των συνόρων της Αυστρίας και άλλων χωρών με την Ιταλία. Ο εκπρόσωπος σε όλες αυτές τις ερωτήσεις επανέλαβε τους κατευθυντήριους στόχους που τέθηκαν χθες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώ υπογράμμισε ότι είναι σε διαδικασία τηλεδιάσκεψη με όλες τις χώρες του Σένγκεν στην οποία κλήθηκε να συμμετάσχει και η Ελβετία ως συνδεδεμένη χώρα. Είναι πολιτική διαδικασία, είπε ο εκπρόσωπος, «και ο καθένας πρέπει να διατηρεί το ρόλο του με υπευθυνότητα και σεβασμό στην ανάγκη να λειτουργήσουμε όλοι μαζί για να θέσουμε φραγμό στην εξάπλωση του ιού».

Τέλος ο εκπρόσωπος μίλησε για τις διαδικασίες και τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προμήθεια αναπνευστήρων και άλλου ιατρικού εξοπλισμού που έχουν ανάγκη πολλές χώρες- μέλη, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα καθώς έχουν ξεκινήσει δημοπρασίες για την προμήθεια τους από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ για προσφυγικό και κορονοϊό: Προσπαθούμε το γρηγορότερο για την επανεγκατάσταση προσφύγων και ανηλίκων από την Ελλάδα"

Κορωνοϊός - Βρούτσης: Τρομακτική η εικόνα του Μαρτίου - Χάθηκαν 41.000 θέσεις εργασίας σε 18 μέρες!

Για «τρομακτική, χωρίς προηγούμενο» εικόνα έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας για τις απολύσεις των τελευταίων 18 ημερών στην Ελλάδα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Βρούτσης, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, από τις αρχές του Μαρτίου μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης, 18 του μηνός, έχουν χαθεί περίπου 41.000 θέσεις εργασίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιεί στοιχεία πριν το κλείσιμο του μήνα, τονίζοντας πως «οι επιχειρήσεις δεν έχουν βάλει λουκέτο, υπάρχει μία αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων για ένα διάστημα, έτσι πρέπει να το βλέπουμε» .

«Απαγορεύεται η απόλυση από σήμερα [...] δεν μπορούμε να έχουμε αναδρομική ισχύ στο μέτρο το συγκεκριμένο» είπε ακόμη ο υπουργός, αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε νωρίτερα η κυβέρνηση.

Κατά την πρωινή παρουσίαση των έκτακτων οικονομικών μέτρων για τις επιχειρήσεις, ο υπουργός είχε ξεκαθαρίσει ότι «ρήτρα» για να ενταχθούν στο πρόγραμμα στήριξης, αποτελεί η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Βρούτσης: Τρομακτική η εικόνα του Μαρτίου - Χάθηκαν 41.000 θέσεις εργασίας σε 18 μέρες!"

Περιφέρεια Αττικής – ΙΣΑ: Τηλεφωνικό Κέντρο 1110 αλληλεγγύης και καταγγελιών φαινομένων αισχροκέρδειας

Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΙΣΑ προχώρησαν στην ενεργοποίηση του τετραψήφιου τηλεφωνικού κέντρου 1110, το οποίο θα λειτουργεί ως «ομπρέλα προστασίας» και ενημέρωσης των πολιτών όλο το 24ωρο.

Σε αυτό οι πολίτες με μηδενική χρέωση, μπορούν να καταγγέλλουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, να ζητούν βοήθεια και ενημέρωση για τον κορονοϊό και να αναφέρουν περιπτώσεις μοναχικών πολιτών που θέλουν υποστήριξη. Η δημιουργία του αποφασίστηκε μετά από δεκάδες καταγγελίες που δέχεται καθημερινά η Περιφέρεια για φαινόμενα αισχροκέρδειας από επιτήδειους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την έλλειψη προϊόντων όπως τα αντισηπτικά και τα είδη ατομικής υγιεινής, συχνά αμφίβολης ποιότητας, και τα διαθέτουν σε τιμές αυξημένες κατά 400%.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε και η ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων υποστήριξης και αλληλεγγύης σε ευπαθείς και μοναχικές ομάδες συμπολιτών μας. Σημειώνεται ότι με βάση το σχεδιασμό του τηλεφωνικού κέντρου 1110, οι πολίτες μπορούν να το αξιοποιούν και ως κέντρο βοήθειας και πληροφόρησης για τον κορονοϊό, όπως έπρατταν και μέσω του 2142142000.

Με αφορμή τη σχετική πρωτοβουλία ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης επισήμανε: «Δημιουργούμε όλοι μαζί, Περιφέρεια, ΙΣΑ και πολίτες, μια συμμαχία ευθύνης, τόσο για να σταματήσουμε την αισχροκέρδεια, όσο και για να υποστηρίξουμε μοναχικές ομάδες συμπολιτών μας. Όσοι αισχροκερδούν σήμερα διαπράττουν έγκλημα. Μέσα από τις καταγγελίες στο τηλεφωνικό κέντρο 1110, θα ενταθούν στοχευμένα οι έλεγχοι στην αγορά, ενώ παράλληλα θα γίνει χαρτογράφηση και των αναγκών των ευπαθών ομάδων που έχουν άμεση ανάγκη φροντίδας και υποστήριξης».

Τέλος, θερμές ευχαριστίες εκφράζονται σε όλες τις εταιρείες τηλεφωνίας, οι οποίες δέχθηκαν να ενεργοποιήσουν τις κλήσεις χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Περιφέρεια Αττικής – ΙΣΑ: Τηλεφωνικό Κέντρο 1110 αλληλεγγύης και καταγγελιών φαινομένων αισχροκέρδειας"

Κορωνοϊός - Γαλλία: Βαδίζει στα χνάρια της Ιταλίας - Άλλοι 89 θάνατοι - Αυξήθηκαν τα κρούσματα κατά 18%

Μεγάλη αύξηση στον αριθμό των θανάτων από την πανδημία Covid-19 ανακοίνωσε σήμερα η Γαλλία, ενώ η χώρα διανύει την δεύτερη ημέρα της καραντίνας σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Ο διευθυντής των υπηρεσιών υγείας Ζερόμ Σαλομόν είπε ότι αναφέρθηκαν 89 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας το σύνολο στους 264. Επίσης, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 9.134, από 7.730 την Τρίτη, αύξηση δηλαδή 18% μέσα σε 24 ώρες.

Ο Σαλομόν είπε ότι 931 ασθενείς νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.

Το Πεκίνο "ανταποδίδει την αλληλεγγύη" και στέλνει προστατευτικό υλικό στη Γαλλία

Ένα πρώτο αεροπλάνο γεμάτο με μάσκες, γάντια και άλλα είδη προστασίας, έστειλε σήμερα η Κίνα στη Γαλλία και θα ακολουθήσει ένα δεύτερο αύριο Πέμπτη, όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Πριν από έναν μήνα, όταν κορυφωνόταν η κρίση στην Κίνα, εμείς οι ίδιοι εκδηλώσαμε την αλληλεγγύη μας στις κινεζικές αρχές, στέλνοντας προστατευτικό υλικό. Οι Κινέζοι, που αρχίζουν να βγαίνουν από τη δύσκολη κατάσταση, ανταπέδωσαν την αλληλεγγύη και σήμερα προσγειώθηκε ένα κινεζικό αεροπλάνο με προστατευτικό υλικό», είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV.

Σύμφωνα με τον Λε Ντριάν, το Πεκίνο έστειλε «ένα εκατομμύριο μάσκες».

«Αυτό δείχνει πως (…) όταν κάνουμε μια πράξη αλληλεγγύης κάποια στιγμή, θα μας την ανταποδώσουν», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια χειρονομία που πρέπει να την εκτιμήσουμε» και ένα «θαυμάσιο παράδειγμα».

Η πρεσβεία της Κίνας στο Παρίσι διευκρίνισε ότι το αεροπλάνο που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ-ντε-Γκολ μετέφερε χειρουργικές μάσκες, στολές προστασίας και ιατρικά γάντια.

Εξάλλου, ο όμιλος Alibaba, ο κολοσσός του κινεζικού ηλεκτρονικού εμπορίου, έκανε γνωστό ότι προσγειώθηκε στη Λιέγη του Βελγίου ένα αεροπλάνο που μετέφερε προστατευτικές μάσκες για πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Δεν δόθηκαν όμως περισσότερες διευκρινίσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Γαλλία: Βαδίζει στα χνάρια της Ιταλίας - Άλλοι 89 θάνατοι - Αυξήθηκαν τα κρούσματα κατά 18%"

Επεισόδια στον Έβρο: Ομάδα ατόμων επιχείρησε να ρίξει τον φράχτη

Σοβαρά επεισόδια εξελίσσονται αυτή τη στιγμή στον Έβρο και συγκερκιμένα στις Καστανιές, αφού μία πολυπληθής ομάδα ατόμων επιτέθηκε οργανωμένα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, εκτοξεύοντας πέτρες, ξύλα και πληθώρα αντικειμένων.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού η οργανωμένη ομάδα συνέχισε με αμείωτο ρυθμό να εξαπολύει επιθέσεις κατά των αστυνομικών.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η ομάδα αυτή στόχευε να ρίξει το φράκτη, κάτι που τελικά δεν κατάφερε λόγω της άμεσης αντίδρασης των διμοιριών των ΜΑΤ.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια στον Έβρο: Ομάδα ατόμων επιχείρησε να ρίξει τον φράχτη"

Covid-19: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Βόρεια Μακεδονία

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, μετά από πρόταση της κυβέρνησης, κήρυξε πριν από λίγο κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, λόγω του κορωνοϊού.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει 30 ημέρες, με δυνατότητα παράτασής της, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, ο Στέβο Πεντάροφσκι ανέφερε ότι η κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να αντιμετωπισθεί πιο αποτελεσματικά η επιδημία του κορωνοϊού και να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και των πολιτών της χώρας.

Με την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης επιτρέπεται στην κυβέρνηση της χώρας να νομοθετεί (να εκδίδει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου), μιας και η Βουλή διαλύθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, προκειμένου να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 12 Απριλίου, οι οποίες ωστόσο θα αναβληθούν.

Τις προηγούμενες ημέρες, η Βόρεια Μακεδονία προχώρησε στο κλείσιμο των συνόρων της με όλες τις όμορες χώρες (Σερβία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Αλβανία, Κόσοβο) για τους αλλοδαπούς πολίτες, ενώ κλειστά είναι στη χώρα όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια, εστιατόρια, καφετέριες και εμπορικά μέτρα.

Απαγορεύονται επίσης όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις.

Όπως ανέφερε ο Στέβο Πεντάροφσκι, η ισχύς των παραπάνω αυστηρών μέτρων πρακτικά σημαίνει ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει τεθεί εδώ και ημέρες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην Βόρεια Μακεδονία έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 35 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού.

Ο πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας Όλιβερ Σπάσοφσκι ανέφερε σήμερα ότι όσοι εξέρχονται από τη χώρα θα πρέπει να υπογράφουν δήλωση πως δεν θα μπορούν να επιστρέφουν σε αυτήν στους επόμενους τρεις μήνες.

Χθες, οι αρχηγοί των μεγαλύτερων κομμάτων της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισαν ομόφωνα την αναβολή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα που προγραμματιζόταν για τις 12 Απριλίου, καθώς όπως εκτίμησαν, λόγω της κατάστασης με την επιδημία του κορονοϊού δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή τους.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Covid-19: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Βόρεια Μακεδονία"

Υπ. Ανάπτυξης: Εγκύκλιος με παραδείγματα για την απαγόρευση λειτουργίας επιχειρήσεων

Το υπ. Ανάπτυξης εξέδωσε νέα εγκύκλιο με «διευκρινίσεις για την επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 18.3.2020 έως και 31.3.2020, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, όπως δημοσιεύτηκε με το ΦΕΚ Β915-17-03-2020».
Στην εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής:
Αναστέλλεται κάθε εμπορική δραστηριότητα λιανικής πώλησης που εντάσσεται στην γενική κατηγορία δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων και των υποκατηγοριών της, εκτός από αυτές που ρητά εξαιρούνται με το πρώτο άρθρο της ΚΥΑ ΦΕΚ Β 915-17-03-2020.
Παράδειγμα 1 ο : Στην ΚΥΑ ΦΕΚ Β 915-17-03-2020 άρθρο 1 παρ.2 προβλέπεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας για την γενική κατηγορία (ΚΑΔ 4741): «Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα». Η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας εκτείνεται σε όλες τις υποκατηγορίες που εκκινούν από 4741 εκτός από αυτές που ρητά εξαιρούνται, δηλαδή, τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)..
Παράδειγμα 2ο : Στην ΚΥΑ ΦΕΚ Β 915-17-03-2020 άρθρο 1 παρ.19 προβλέπεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας για την γενική κατηγορία (ΚΑΔ 4778): «Άλλο λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα». Η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας εκτείνεται σε όλους τους ΚΑΔ που εκκινούν από 4778 εκτός από αυτούς που ρητά εξαιρούνται δηλαδή το λιανικό εμπόριο υλικών καθαρισμού 47.78.84, λιανικό εμπόριο καύσιμου πετρελαίου οικιακής χρήσης, υγραέριου, άνθρακα και ξυλείας 47.78.85, λιανικό εμπόριο ακατέργαστων αγροτικών προϊόντων π.δ.κ.α. 47.78.87, λιανικό εμπόριο μηχανημάτων και εξοπλισμού π.δ.κ.α. 47.78.88 και υπηρεσιών ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.). Η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας εκτείνεται σε όλους τους ΚΑΔ που εκκινούν από 4778.
Ενδεικτικά, επιτρέπονται οι δραστηριότητες επιχειρήσεων στον τομέα του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών όπως: 1. Το λιανικό εμπόριο τροφίμων (σούπερ μάρκετ, οπωροπωλεία, ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες, περίπτερα, μίνι μάρκετ κλπ). 2. Τα σούπερ μάρκετ και φαρμακεία που βρίσκονται σε καταστήματα του λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in-a-shop), σε εκπτωτικά καταστήματα (outlets), σε εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές. 3. Τα φαρμακεία. 4. Τα εμπορικά καταστήματα σε αεροδρόμια και λιμάνια της χώρας. 5. Τα πρατήρια καυσίμων. 6. Τα καθαριστήρια. 7. Τα συνεργεία αυτοκινήτων. 8. Τα καταστήματα ανταλλακτικών. 9. Οι εκθέσεις αυτοκινήτων. 10. Όσες εμπορικές δραστηριότητες και υπηρεσίες δεν αναφέρονται στις ΚΥΑ ΦΕΚ Β 859/14-03-2020 και ΚΥΑ ΦΕΚ Β 915/17-03-2020. Γ. Απαγορεύεται η προσέλευση καταναλωτών στα καταστήματα που η λειτουργία τους αναστέλλεται με την ΚΥΑ ΦΕΚ Β 915-17-03-2020, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που οι συναλλαγές πραγματοποιούνται για την: 1. Πληρωμή λογαριασμών, ανανέωση υπολοίπου, επισκευή και αντικατάσταση κινητών συσκευών, ανανέωση προπληρωμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, επισκευή και αντικατάσταση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού χρηστών. 2. Αγορά οπτικών και ακουστικών βαρηκοΐας, εφόσον έχει προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία σε τηλέφωνο ανάγκης που δίδεται από τους καταστηματάρχες.
Στις επιχειρήσεις των ως άνω σημείων, οι διοικήσεις τους οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση, κατά την προσέλευση των καταναλωτών, της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και την ελάχιστη απόσταση των δύο (2) μέτρων μεταξύ τους. Δ. Ειδικότερες επισημάνσεις 1. Η αναφορά στο σημείο 23 του άρθρου πρώτου της ΚΥΑ ΦΕΚ Β 915/17-03-2020 για τις δραστηριότητες του ΚΑΔ 5520, δεν συμπεριλαμβάνει τις ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν σε ετήσια βάση, παρά μόνο τα καταλύματα διακοπών και άλλων καταλυμάτων σύντομης διαμονής εποχικής λειτουργίας. 2. Η αναστολή δραστηριοτήτων σε βοτανικούς και ζωολογικούς κήπους και φυσικών βιοτόπων ισχύει μόνο ως προς το κοινό (απαγορεύονται οι επισκέψεις πολιτών). 3. Η αναφορά στο σημείο 3 του άρθρου πρώτου της ΚΥΑ ΦΕΚ Β 915/17-03-2020 «Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών – (ΚΑΔ 4742)», συμπεριλαμβάνει και την ανανέωση προπληρωμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, την επισκευή και αντικατάσταση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού χρηστών. 4. Σε όλες τις επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η δραστηριότητα, επιτρέπονται οι εργασίες συντήρησης, επισκευής, ανακαίνισης κλπ. 5. Ο
ι επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα δεν έχει ανασταλεί, οφείλουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, στους καταναλωτές και τους συνεργάτες τους.
Από την δημοσίευση της παρούσας, στις λαϊκές αγορές του Ν4497/2017 εφαρμόζονται: α) ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών τα 2 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο, κενό-ελεύθερο από αντικείμενα, β) όλοι οι πωλητές (επαγγελματίες και παραγωγοί) υποχρεούνται να φορούν κατά τις συναλλαγές και καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο, υγειονομική μάσκα και γάντια μιας χρήσης, γ) κάθε πωλητής οφείλει να τοποθετήσει σε εμφανές σημείο του πάγκου, δοχείο με εγκεκριμένο αντισηπτικό υγρό, προκειμένου να απολυμαίνονται τα μεταλλικά νομίσματα, δ) οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών υποχρεούνται όπως λάβουν μέτρα για τον συχνό καθαρισμό των χώρων, την έγκαιρη αποκομιδή των απορριμμάτων, την πλύση και απολύμανση μετά το πέρας λειτουργίας των λαϊκών αγορών και την διαρκή πληροφόρηση με κάθε μέσο των καταναλωτών για την ανάγκη αποφυγής συνωστισμού.
Από την δημοσίευση της παρούσας, οι φορείς διαχείρισης των Δημοτικών Αγορών (τύπου Βαρβακείου, Χανίων, Κέρκυρας κλπ), οφείλουν να εφαρμόσουν: α) τις διατάξεις του τρίτου άρθρου της ΚΥΑ ΦΕΚ Β915/17-03-2020 τηρώντας, κατά την προσέλευση των καταναλωτών, την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και την ελάχιστη απόσταση των δύο (2) μέτρων μεταξύ τους, β) μέτρα για τον συχνό καθαρισμό των χώρων, την έγκαιρη αποκομιδή των απορριμμάτων, την πλύση και απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων μετά το πέρας λειτουργίας των αγορών, γ) διαδικασίες επίβλεψης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις δημοτικές αγορές, προκείμενου να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι τους φορούν υγειονομικές μάσκες και γάντια μιας χρήσης, καθώς και να έχουν τοποθετήσει σε εμφανές σημείο δοχείο με εγκεκριμένο αντισηπτικό υγρό, προκειμένου να απολυμαίνονται τα μεταλλικά νομίσματα.
Οι επιχειρήσεις οφείλουν να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τα οριζόμενα από την κείμενη νομοθεσία. Η μη συμμόρφωσή τους με τις σχετικές διατάξεις επισύρει την επιβολή των ποινικών και διοικητικών κυρώσεων που προβλέπονται από το νόμο.
Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπ. Ανάπτυξης: Εγκύκλιος με παραδείγματα για την απαγόρευση λειτουργίας επιχειρήσεων"

ΠΟΥ: Εχθρός της ανθρωπότητας ο κορωνοϊός

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε σήμερα τον νέο κορωνοϊό ως «εχθρό της ανθρωπότητας», καθώς έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 8.000 ανθρώπων παγκοσμίως από τότε που εμφανίστηκε στην Κίνα, στα τέλη Δεκεμβρίου.

«Ο κορωνοϊός συνιστά μια πρωτόγνωρη απειλή. Αλλά αυτό είναι και μια πρωτόγνωρη ευκαιρία να συσπειρωθούμε εναντίον ενός κοινού εχθρού, ενός εχθρού της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια συνέντευξης μέσω Διαδικτύου.

Οι χώρες ανά τον κόσμο πρέπει να προχωρήσουν σε ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να λάβουν περιοριστικά μέτρα, να προχωρήσουν σε ελέγχους και ιχνηλάτηση όσο το δυνατόν περισσότερων περιστατικών, ανέφερε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Για να περιορίσουμε και θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία, οι χώρες πρέπει να απομονώσουν, να προβούν σε ελέγχους, θεραπείες και ιχνηλάτηση», ανέφερε ο κ. Τέντρος στη συνέντευξη Τύπου.

Reuters, ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: Εχθρός της ανθρωπότητας ο κορωνοϊός"

Καιρός αύριο: Θυελλώδεις άνεμοι με τοπικές βροχές και παγετό!

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο, Πέμπτη (19.03.2020). Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι τοπικές βροχές, οι θυελλώδεις άνεμοι αλλά και ο παγετός τις μικρές ώρες της ημέρας.
Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός, με ασθενείς τοπικές βροχές στην Κρήτη τις πρωινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα ανατολικά 4 με 6, στο Αιγαίο 7 με 8 και πρόσκαιρα στα νότια έως 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ηπειρωτικά, όμως τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός.
Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά και τα βόρεια τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και μέχρι το μεσημέρι στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί ασθενείς και στα ανατολικά 4 τοπικά 5 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 που από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση .
Θερμοκρασία: Από 03 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6, στα ανατολικά 7 με 8 και στα νότια έως 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην Κρήτη, όπου τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και τις πρώτες πρωινές ώρες στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες παροδικές νεφώσεις στα Δωδεκάνησα. Τις πρωινές ώρες είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές στην περιοχή του Καστελλόριζου .
Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 ως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Θυελλώδεις άνεμοι με τοπικές βροχές και παγετό!"

Ιταλία: 475 νεκροί σε ένα 24ωρο – 35.713 τα συνολικά κρούσματα

Ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στην Ιταλία αυξήθηκε τις τελευταίες 24 ώρες κατά 475 σε 2.978, αύξηση 19%, το μεγαλύτερο άλμα σε αριθμητικούς όρους από τότε που ξέσπασε η επιδημία τον περασμένο μήνα, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τετάρτη.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ιταλία, την ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό, ανήλθε σε 35.713 από 31.506 χθες, αυξημένα κατά 13.35%, δήλωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Το τελευταίο 24ωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 475 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.207 νέα κρούσματα, αριθμοί που δείχνουν την πολύ σοβαρή κατάσταση την οποία βρίσκεται η γειτονική χώρα.

Την ίδια ώρα, 2.257 ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα εντατικής θεραπείας ενώ άλλα 1.084 άτομα διαγνώστηκαν αρνητικά στο ιό.

Στη Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 17.713 και οι νεκροί 1.959. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 4.525, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 458. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 3.214, με 94 νεκρούς.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 475 νεκροί σε ένα 24ωρο – 35.713 τα συνολικά κρούσματα"

Για να μην εγκαταλείψουν: Η Τουρκία έστησε 3 χιλιάδες σκηνές και δημιούργησε πρόχειρο νοσοκομείο για τους μετανάστες

Για 19η ημέρα, γράφει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, περίπου 10 χιλιάδες μετανάστες που έχουν συρρεύσει από την Αδριανούπολη βρίσκονται στην περιοχή Παζάρκουλε «παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν τοποθετήσει τσιμεντένια μπλοκ στη ζώνη ασφαλείας, μεγιστοποιώντας τα μέτρα ασφάλειας στα σύνορα, αν και οι μετανάστες συνεχίζουν με ελαστικές βάρκες να συνεχίζουν τη μετάβασή τους στα ελληνικά σύνορα.

Η Χουριέτ λέει ότι όλες οι ανάγκες των (παράτυπων) μεταναστών καλύπτονται από το τουρκικό κράτος. Οι Τούρκοι (στρατιώτες) έχουν στήσει 3.000 σκηνές για αυτούς, τους παρέχονται τρία γεύματα την ημέρα, καλύπτουν τις ανάγκες ένδυσής τους ικανοποιητικά (προφανώς για να μην εγκαταλείψουν την περιοχή).

Προσθέτει ακόμη ότι στην περιοχή έχει δημιουργηθεί από το τουρκικό κράτος ένα πρόχειρο νοσοκομείο στο οποίο πάνω από 7000 μετανάστες έχουν λάβει υπηρεσίες υγείας.

Σύμφωνα με την Χουριέτ, «οι μετανάστες που διαμένουν στην περιοχή του Παζάρκουλε δεν θα εγκαταλείψουν την περιοχή μέχρι η Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της».

«Στην περιοχή Καστανιές, απέναντι από το Παζάρκουλε, η ελληνική αστυνομία έσκαψε τάφρους και τοποθέτησε βαριά όπλα, προσπαθώντας να εμποδίσει τους μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα, τοποθετώντας και οδοφράγματα με ξυράφια και αγκαθωτό σύρμα στα σύνορα. Παρά, όμως, τις προσπάθειες αυτές αναφέρεται ότι χιλιάδες μετανάστες συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί για να περάσουν στην Ελλάδα», αναφέρει, μεταξύ των άλλων το δημοσίευμα.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Για να μην εγκαταλείψουν: Η Τουρκία έστησε 3 χιλιάδες σκηνές και δημιούργησε πρόχειρο νοσοκομείο για τους μετανάστες"

Eurovision 2020: Ακυρώνεται ο διαγωνισμός λόγω κορονοϊού

Θύμα του κορονοϊού που “γονατίζει” και τρομοκρατεί την Ευρώπη είναι, μετά το Euro 2020, και η Eurovision. Είναι η πρώτη φορά στα 64 χρόνια της “ζωής” της, που η Eurovision δεν θα διοργανωθεί!

Ο φετινός διαγωνισμός τραγουδιού επρόκειτο να γίνει στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, αλλά η EBU αποφάσισε και ανακοίνωσε την ακύρωση της Eurovision για φέτος. Ο διαγωνισμός, θα γίνει το 2021 (κάτι ανάλογο αποφάσισε και η UEFA για το Euro) πάλι στο Ρότερνταμ.

“Με μεγάλη μας λύπη ανακοινώνουμε τη ματαίωση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2020 στο Ρότερνταμ”, αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση. Τις τελευταίες μέρες, αναφέρει η EBU, “αναζητήσαμε κάθε εναλλακτική λύση για να γίνει η Eurovision. Ωστόσο, η αβεβαιότητα που προκαλεί η εξάπλωση του COVID-19 σε όλη την Ευρώπη και οι περιορισμοί που επιβάλουν οι κυβερνήσεις, σημαίνει ότι η EBU πήρε τη δύσκολη απόφαση πως είναι αδύνατον να συνεχίσει με το διαγωνισμό όπως έχει σχεδιάσει”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της EBU, θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους και τις αρχές του Ρότερνταμ ώστε ο διαγωνισμός να φιλοξενηθεί του χρόνου, τον Μάιο του 2021 δηλαδή, στην ολλανδική πόλη.

Προβολή εικόνας στο Twitter

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Eurovision 2020: Ακυρώνεται ο διαγωνισμός λόγω κορονοϊού"

Απαγορεύονται από την Τετάρτη οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων – Πρόστιμο 1.000 ευρώ στους παραβάτες

Νέα αυστηρότερα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με του υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, από αύριο απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις με 10 ή περισσότερα άτομα. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών. Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως αποθαρρύνονται αυστηρά οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε κλειστό χώρο με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων.

Εξαιρούνται περιπτώσεις όπως για μετάβαση σε δουλειά, σε σούπερ μάρκετ, σε πρατήρια καυσίμων, σε γιατρούς. Επιπλέον θα επιτρέπονται οι σωματικές ασκήσεις σε εξωτερικό χώρο (τρέξιμο) ανά δύο άτομα, με την κατάλληλη απόσταση, όπως και η έξοδος ανθρώπου με σκύλο.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, είπε πως οφείλουν να λειτουγούν μέσω τηλεργασίας, ενώ όπου από τη φύση της επιχείρησης δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, «οι επιχειρήσεις λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής, τηρώντας αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων».

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε την αυστηρή σύσταση ότι οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στην κατοικία τους ώστε να αποφύγουν στο μέγιστο βαθμό επαφές με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού τους κύκλου.

Η μάχη εναντίον του κορονοϊού είναι διαρκής, μας αφορά όλους, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και υπογράμμισε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και σήμερα με τον υπουργό Υγείας κατά τη σημερινή τους επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, όπως ανέφερε.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγορεύονται από την Τετάρτη οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων – Πρόστιμο 1.000 ευρώ στους παραβάτες"

Κορονοϊός: Πώς τον ξεχωρίζουμε από την αλλεργία

Την άνοιξη η συχνότερη αλλεργική οντότητα, όπως λένε οι αλλεργιολόγοι, είναι η αναπνευστική αλλεργία ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, δηλαδή η εποχική αλλεργική ρινίτιδα, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό άσθμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς η αυξημένη συχνότητα οφείλεται στην παρουσία γύρεων αεροαλλεργιογόνων φυτών στην ατμόσφαιρα.
Την άνοιξη όμως εξακολουθεί να παρατηρείται αυξημένη νοσηρότητα του πληθυσμού όσον αφορά τις ιώσεις, τη γρίπη και φέτος της λοίμωξης από τον κορονοϊό, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας Ζωή Δεμέστιχα.
Η γνωστή αλλεργιολόγος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η διάκριση της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας από λοίμωξη που οφείλεται σε κορονοϊό, βασίζεται στη συμπτωματολογία, που θα καθησυχάσει και θα βοηθήσει τον ασθενή να γνωρίζει σε ποιον ιατρό θα απευθυνθεί.

Εποχική αλλεργικη ρινίτιδα

Όπως επισημαίνει η κυρία Δεμέστιχα η εποχική αλλεργική ρινίτιδα διακρίνεται από την επαναληψιμότητα των συμπτωμάτων κάθε 'Ανοιξη. «Η αλλεργική φλεγμονή είναι άσηπτη φλεγμονή (δηλ δεν οφείλεται σε μικροβιακό παράγοντα) κ συνεπώς δεν υπάρχει πυρετός εκτός και αν υπάρχουν επιπλοκές όπως πχ παραρρινοκολπίτιδα ή άλλα».

Συμπτώματα αλλεργίας:

  • Φτέρνισμα
  • Μπούκωμα ή καταρροή
  • Φαγούρα στη μύτη και στοματοφάρυγγα
  • Καταβολή δυνάμεων (συχνότερα από τη χρήση αντιισταμινικων σκευασμάτων)
Συχνά συνυπάρχει:
  • αλλεργική επιπεφυκίτιδα με κόκκινα, οιδηματώδη μάτια
  • υδαρείς διαφανείς εκκρίσεις
  • κνησμό
  • φωτοφοβία
  • δακρύρροια
Όταν κάποιος πάσχει από αλλεργικό άσθμα παρουσιάζει την άνοιξη επίταση των συμπτωμάτων, βήχα, δύσπνοια, συριγμό, κάτι που ο αλλεργικός ασθενής όμως το γνωρίζει, εξηγεί η κ. Δεμέστιχα.

Λοίμωξη από κορονοϊό

«Όταν όμως η λοίμωξη προέρχεται από κορονοϊό, τα συμπτώματα όπως άλλωστε συνεχώς ακούμε αυτές τις ημέρες, είναι πυρετός, δύσπνοια, ξηρός βήχας, κακουχία, πόνοι σε αρθρώσεις-μυς, πονοκέφαλος και σπάνια διάρροια».
Όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, η διάγνωση και η θεραπεία θα γίνει από τον ιατρόκαι ο καλύτερος σύμβουλος όσον αφορά την προσβολή από κορονοϊό είναι ηψυχραιμία και η παραμονή στο σπίτι για αποφυγή συνωστισμού και μετάδοσης του ιού«Για αυτούς που παρουσιάζουν αλλεργικά συμπτώματα ο αλλεργιολόγος είναι ο ειδικός ιατρός που θα τους συμβουλεύσει θα τους υποβάλλει στις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και στην ορθή θεραπεία για την αντιμετώπιση και εξάλειψη της αλλεργικής ρινίτιδας».
ΑΠΕ-ΜΠΕ/iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Πώς τον ξεχωρίζουμε από την αλλεργία"

Κηφισιά: Αστυνομικός σκότωσε τη γυναίκα του και μια φίλη της έξω από σούπερ μάρκετ

Φρικτό έγκλημα σημειώθηκε πριν λίγο σε σούπερ μάρκετ στην Κηφισιά, καθώς ένας αστυνομικός πυροβόλησε εν ψυχρώ την γυναίκα του και μία φίλη της την ώρα που εκείνες έβγαιναν από αυτό.

Μάλιστα οι γυναίκες εργάζονταν στο συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ στην Κάτω Κηφισια, το οποίο βρίσκεται στην οδό Αχαρνών 80.

Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που έχουν αποκλείσει το δρόμο.

Ο δράστης συνελήφθη ενώ αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι αιτία του μακελειού ήταν οι διαφορές του αστυνομικού και της πρώην συζύγου του για την επιμέλεια του παιδιού τους.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, ο φερόμενος ως δράστης, βρισκόταν εν διαστάσει για περίπου τρία χρόνια με τη σύζηγό του, τη μία εκ των θυμάτων και εκείνη είχε αναλάβει την επιμέλεια των παιδιών.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Κηφισιά: Αστυνομικός σκότωσε τη γυναίκα του και μια φίλη της έξω από σούπερ μάρκετ"

AFP: Ξεπέρασαν τους 8.000 οι νεκροί από τον κορονοϊό, περισσότεροι πλέον τα θύματα στην Ευρώπη από την Ασία

Η Ευρώπη ξεπέρασε σήμερα την Ασία στον αριθμό των νεκρών λόγω του κορονοϊού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τα επίσημα στοιχεία.

Σήμερα στις 14.00 ώρα Ελλάδας, η Ευρώπη είχε τουλάχιστον 3.422 θανάτους, περισσότερους απ’ ό,τι είχε η Ασία (3.384). Η Ιταλία, η ευρωπαϊκή χώρα που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, έχει καταγράψει έως τώρα 2.503 θανάτους.

Συνολικά έως τώρα, η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 8.092 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Με 684 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο επί συνόλου 78.766 κρουσμάτων, η Ευρώπη είναι η ήπειρος όπου η πανδημία προχωρά με τους πιο ταχείς ρυθμούς.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "AFP: Ξεπέρασαν τους 8.000 οι νεκροί από τον κορονοϊό, περισσότεροι πλέον τα θύματα στην Ευρώπη από την Ασία"

Κορωνοϊός: 50.000 μάσκες δώρισε η Κίνα στην Ελλάδα

Σε μια χειρονομία αλληλεγγύης προχώρησε η Κίνα, η χώρα που χτυπήθηκε πρώτη από το νέο κορωνοϊό. 

Σήμερα η Πρέσβης της Κίνας,  Zhang Qiyue, παραχώρησε στο υπουργείο Υγείας και στον Βασίλη Κικίλια  50.000 προστατευτικές μάσκες για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων μας.

masks__2_
masks__3_
Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε την Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, την κινεζική Κυβέρνηση και την κινεζική κοινότητα, για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κρίσης Δημόσιας Υγείας που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
masks__4_
Ακολουθεί η δήλωση του Υπουργού Υγείας:

«Είμαστε ευγνώμονες και ευχαριστούμε, μέσω της Πρέσβειρας, την Κίνα, για όλες τις προσπάθειες και φυσικά όλες τις εταιρείες και την κινεζική κοινότητα εδώ, για τη βοήθεια και τη στήριξη.

Αυτό είναι ένα πρώτο μικρό δείγμα. Το Σάββατο το πρωί, στην πτήση της Air China που θα έρθει στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, θα υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο δείγμα και των εταιρειών και του κινεζικού κράτους.

Θα ήθελα, εκπροσωπώντας την ελληνική Κυβέρνηση, να ευχαριστήσω για την προσφορά αυτή, μιας και γνωρίζετε ότι η παραγωγή και η διανομή αυτών των ειδών πρώτης ανάγκης και ατομικής προστασίας, δεν είναι εύκολη στις μέρες μας.

Να ευχαριστήσω την κινεζική Κυβέρνηση για όλη την προσπάθεια την οποία κάνει.

Αντιμετωπίζουμε μια πολύ σοβαρή κατάσταση Δημόσιας Υγείας και, με την ευκαιρία αυτή, θέλω πάλι σήμερα να απευθυνθώ στους Έλληνες και στις Ελληνίδες.

Να τους πω ότι πρέπει να κάτσουν σπίτι τους, πρέπει να πάρουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, να προσέξουν τον εαυτό τους και κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η κρίση είναι μπροστά μας. Οι επόμενες μέρες, εβδομάδες και μήνες θα είναι δύσκολοι και πρέπει όλοι να είμαστε πολύ σοβαροί και πολύ υπεύθυνοι στην αντιμετώπισή της».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 50.000 μάσκες δώρισε η Κίνα στην Ελλάδα"

Απαγορευτικό πτήσεων προς Κύπρο από 21 Μαρτίου

Η απαγόρευση πτήσεων προς τα κυπριακά αεροδρόμια από τις 21 Μαρτίου θα είναι καθολική, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών της Κύπρου, Γιάννη Καρούσο, θα εκδοθεί διάταγμα σύμφωνα με το οποίο δεν θα εξαιρείται καμία χώρα.

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο κ. Καρούσος έγραψε ότι «από 21/03 τίθεται σε ισχύ απαγορευτικό πτήσεων προς τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα ακολουθήσει διάταγμα σύμφωνα με το οποίο δεν θα εξαιρείται καμία χώρα αφού πρόκειται για καθολική απαγόρευση. Εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις οι οποίες έχουν ήδη ανακοινωθεί».

Νωρίτερα, σε άλλη ανάρτησή του, ο κ. Καρούσος έγραψε ότι στο διάταγμα που θα εκδοθεί, θα ισχύουν οι εξαιρέσεις που ανακοινώθηκαν, όπως για παράδειγμα οι πτήσεις cargo.

ΚΥΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγορευτικό πτήσεων προς Κύπρο από 21 Μαρτίου"

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Κλειστές εκκλησίες και μοναστήρια μέχρι τέλος Μαρτίου

Με απόφασή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναστέλλει μέτο τέλος Μαρτίου όλες τις λειτουργίες και τις τελετές στις εκκλησίες των Μητροπόλεων που είναι στη δικαιοδοσία του, μεταξύ αυτών και των νησιών της Ελλάδας.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης εξέδωσε ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων σημειώνει πως μετά και από σχετικές αποφάσεις που ήδη πήραν μερικές επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου «σήμερα γενικεύεται για όλες τις επαρχίες του η εκκλησιαστική απόφαση και εντολή να ανασταλούν όλες οι θρησκευτικές ιερουργίες, εκδηλώσεις και τελετές, μέχρι τέλους Μαρτίου, εκτός από την προσωπική προσευχή των Χριστιανών στους ναούς που θα παραμείνουν ανοικτοί όπως μέχρι τώρα. Η απαγόρευση αυτή θα αναθεωρηθεί αργότερα, σύμφωνα με την εξέλιξη της πανδημίας που προκάλεσε ο ιός».

Το ανακοινωθέν «επαναλαμβάνει με έμφαση την έκκληση του προς όλους να περιορίσουν στο ελάχιστον τις εξόδους και τις μετακινήσεις τους και να μένουν στα σπίτια τους, για τη δική τους προφύλαξη και την προστασία του κοινωνικού συνόλου», ενώ παράλληλα «υπογραμμίζει την ανάγκη να υπακούσουν όλοι στις αποφάσεις και εντολές των αρμοδίων υγειονομικών αρχών για το κοινό καλό».

Το κείμενο του ανακοινωθέντος (από την Αρχιγραμματεία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου):

«Καθώς συνεχίζεται σε παγκόσμια κλίμακα, και δη και επιτείνεται η κρίσις του κορωνοϊού, το Οικουμενικό Πατριαρχείο παρακολουθεί την κατάστασι με υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι των πιστών του και έναντι όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων και σε συνέχεια του Ανακοινωθέντος της 11ης Μαρτίου ε.ε., κατόπιν συσκέψεως των Ιεραρχών του στην Πόλη, ανακοινώνει τα εξής:

1.Eπαναλαμβάνει με έμφασι την έκκλησι του προς όλους να περιορίσουν στο ελάχιστον τις εξόδους και τις μετακινήσεις τους και να μένουν στα σπίτια τους, για τη δική τους προφύλαξι και την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

2.Εξαίρει το πνεύμα αυτοθυσίας με το οποίο εργάζονται οι υπεύθυνοι στον τομέα της υγείας και τους εκφράζει την ευγνωμοσύνη του, τόσο για τις υπεράνθρωπες και εξαντλητικές προσπάθειες τους να βοηθήσουν τους πάσχοντας συνανθρώπους, όσο και για τον κίνδυνο τον οποίο εν γνώσει τους διατρέχουν, συγχρωτιζόμενοι με τους προσβληθέντες από τον ιό covid-19.

3.Υπογραμμίζει την ανάγκη να υπακούσουν όλοι στις αποφάσεις και εντολές των αρμοδίων υγειονομικών αρχών για το κοινό καλό.

4.Σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων που ήδη πήραν μερικές επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου, σήμερα γενικεύεται για όλες τις επαρχίες του η εκκλησιαστική απόφασις και εντολή να ανασταλούν όλες οι θρησκευτικές ιερουργίες, εκδηλώσεις και τελετές, μέχρι τέλους Μαρτίου, εκτός από την προσωπική προσευχή των Χριστιανών στους ναούς που θα παραμείνουν ανοικτοί όπως μέχρι τώρα. Η απαγόρευσις αυτή θα αναθεωρηθεί αργότερα, σύμφωνα με την εξέλιξη της πανδημίας που προκάλεσε ο ιός.

5.Στα απανταχού Πατριαρχικά και Σταυροπηγιακά Μοναστήρια θα τελούνται κανονικά οι ιερές ακολουθίες από τις Αδελφότητες τους, δεν θα γίνωνται όμως δεκτοί προσκηνυταί εκ του κόσμου.

6.Μέσα σε αυτά τα πλαίσια αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας αποφάσεως και η λειτουργία των Πατριαρχικών Γραφείων στο Φανάρι, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής θα τελούν τις νενομισμένες ιερές ακολουθίες και θα προσεύχωνται για όλο τον κόσμο και για την ταχεία παρέλευσι της δοκιμασίας».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Οικουμενικό Πατριαρχείο: Κλειστές εκκλησίες και μοναστήρια μέχρι τέλος Μαρτίου"

Κορωνοϊός: Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Το δεύτερο πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 

Οι ρυθμίσεις αφορούν σε επιχειρήσεις, κυρίως αυτές που έχουν κλείσει λόγω του κορωνοϊού, εργαζόμενους, ανέργους, ενώ προβλέπεται και μείωση του ΦΠΑ για τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορωνοϊό. 


Η δεύτερη δέσμη μέτρων ανακοινώθηκε μετά και τις αποφάσεις τουEurogroup. 

Οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού


«Την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώσαμε την πρώτη δέσμη μέτρων. Υπενθυμίζουμε, μέτρα όπως είναι:

1ον. Η ενίσχυση του συστήματος υγείας, με τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, επιπλέον του υφιστάμενου Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας.

Ότι χρειαστεί το Υπουργείο Υγείας, ως επιπλέον χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, θα το έχει!

2ον. Η νομοθέτηση διευκολύνσεων πρόσβασης στην εργασία, για τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά, μέσω ευελιξίας ως προς τα ωράρια εργασίας, διευκόλυνσης της εξ αποστάσεως εργασίας και δυνατότητας λήψης άδειας ειδικού σκοπού.
Το Δημόσιο συμμετέχει στον επιμερισμό του κόστους.

3ον. Η δυνατότητα αναστολής καταβολής υποχρεώσεων πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση.

Σήμερα, ανακοινώσαμε την δεύτερη δέσμη μέτρων, στηριζόμενοι και στις αποφάσεις του Eurogroup. 
Μέτρα τα οποία έτυχαν συστηματικής και μεθοδικής επεξεργασίας, την προηγούμενη περίοδο, από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων», ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο. 

Αναλυτικά οι 10 άξονες του δεύτερου πακέτου μέτρου είναι οι εξής:


1ον. Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων.

Τα μέτρα αφορούν όλες, αυστηρά, τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού. 

Τα μέτρα είναι οριζόντια, καθώς αφορούν όλες τις επιχειρήσεις συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), είτε αυτές μένουν ανοικτές, είτε λειτουργεί μέρος της δραστηριότητάς τους, είτε κλείνουν με κρατική εντολή, είτε κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία.


Δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας! 

Οι ΚΑΔ θα οριστούν από το Υπουργείο Οικονομικών, με βάση τα ημερήσια στοιχεία ηλεκτρονικών συναλλαγών που αυτό διαθέτει, σε συνδυασμό με τις σχετικές αποφάσεις για απαγόρευση λειτουργίας συγκεκριμένων κλάδων που έχουν εκδοθεί. 

Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον μήνα Μάρτιο, και, εάν απαιτηθεί, θα δοθεί παράταση.
Για όλες τις επιχειρήσεις των εν λόγω κλάδων αναστέλλονται για 4 μήνες,δηλαδή έως 31 Ιουλίου για τις οφειλές Μαρτίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, οι κάτωθι πληρωμές:
  •  Η καταβολή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις Φ.Π.Α., πληρωτέες Μαρτίου.
  • Η καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα.
  • Η καταβολή των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

Επίσης προβλέπεται αναστολή καταβολής ασφαλιστικών οφειλών και ρυθμισμένων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για τρεις μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Τονίζεται ότι προϋπόθεση αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας!

Υπολογίζεται ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία, εν συνόλω ή εν μέρει, περί220.000 ιδιωτικών επιχειρήσεων, με περίπου 600.000 εργαζομένους. 

Παράλληλα, τουλάχιστον 100.000 επιπλέον επιχειρήσεις, με περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους, που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή, επηρεάζονται δραστικά από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, και θα ενταχθούν στο μέτρο.

2ον. Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Θα υλοποιήσουμε διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης, υπό τη μορφήεπιστρεπτέας προκαταβολής, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. 

Το ύψος της διαθέσιμης χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, καθώς και το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων που απασχολούν. 

Το πλαίσιο χορήγησης θα εξειδικευτεί τις επόμενες ημέρες.

Προϋπόθεση λήψης αυτής της χρηματοδότησης είναι, και πάλι, η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

3ον. Εργαζόμενοι – Άνεργοι.

Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 800 ευρώ. 

Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους, με κόστος περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.

Το Κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού. 

Το δημοσιονομικό κόστος, Μαρτίου και Απριλίου, για τους περίπου 500.000 εργαζομένους, ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, γι’ αυτούς τους εργαζομένους, αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου, για 4 μήνες.

Επίσης προβλέπεται αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για τρεις μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται.

Τέλος, προβλέπεται παράταση καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες, σε όσους ανέργους το σχετικό δικαίωμα λήψης επιδόματος λήγει την 31η Μαρτίου.

Ταυτόχρονα, θα υπάρχει ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη. 
Επίσης, θεσπίζονται μέτρα για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας, την άρση των διοικητικών εμποδίων για επιχειρήσεις, υπηρεσίες και ιατρούς, και ιδίως την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας.

Τέλος, προβλέπεται η καθιέρωση σημαντικών διευκολύνσεων για όλους τους πολίτες όπως π.χ. την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών στον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ, μέσω της επίσπευσης της προγραμματισμένης ψηφιοποίησης βασικών λειτουργιών των δύο οργανισμών. 

4ον. Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις.

Για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που παρουσιάζεται δραστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις, πληρωτέες Μαρτίου, για 4 μήνες. 

Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου, θα δοθεί, στις αρχές Απριλίου, ενίσχυση 800 ευρώ.

Δείτε τις ανακοινώσεις που έκανε ο Χρήστος Σταϊκούρας:



Δείτε τις ανακοινώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη



Δείτε τις ανακοινώσεις του Γιάννη Βρούτση



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για επιχειρήσεις και εργαζόμενους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news